فهرست مطالب

پژوهش های نقد ادبی و سبک شناسی - پیاپی 52 (تابستان 1402)

نشریه پژوهش های نقد ادبی و سبک شناسی
پیاپی 52 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عسکری ابراهیمی جویباری*، مالک شعاعی، علی آسمند جونقانی صفحات 11-30

    به واژه ها، اصطلاحات، تعبیرات، کنایات، ضرب المثل ها و عباراتی که در بین مردم کوچه و بازار رواج دارد، زبان محاوره می گویند. زبان محاوره در متون ادب پارسی دارای بازتاب گسترده ای است این مسئله، در متون عرفانی به ویژه در کلام شمس تبریزی بسامد بالایی دارد زیرا او مانند دیگر عرفا، برای تاثیر سخن خود به روح و روان مخاطب اندیشیده بدین سبب از مناسب ترین ابزار یعنی زبان محاوره برای روانی، سادگی و گیرایی سخنش استمداد جسته است. از سویی اوج غلیان درون، در عارف شیدایی چون شمس، ساختار زبان رسمی و هر چهارچوب دیگری را می شکند لذا اصطلاحات اهل بازار، قصه های عامیانه، اعتقادات عوام، کنایات، ضرب المثل ها، تلفظ های عامیانه، حتی خبیثات و القاب ناپسند و... در کلام شمس تبریزی به وفور دیده می شود. این پژوهش با روش گردآوری اطلاعات اسنادی و کتاب خانه ای و به شیوه توصیفی- تحلیلی، مبانی زبان محاوره در مقالات شمس تبریزی را بررسی نموده و به سروده های شاعران بزرگ ادب فارسی نیز استناد کرده است.

    کلیدواژگان: سبک شناسی، محاوره، شمس و مقالات
  • حجت الله بهمنی مطلق * صفحات 31-53

    شعر حادثه ای است در زبان، بنابراین مهم ترین عنصر شعر زبان است. شاعران با تصرف در زبان عادی و زیر پا گذاشتن قواعد آن، ساخت های نو و بدیع خلق می کنند و شعر می آفرینند. در این پژوهش تصرفات زبانی مولانا در غزلیات شمس بررسی و تحلیل شده است. برای این منظور غزلیات شمس تبریز با مقدمه، گزینش و تفسیر محمدرضا شفیعی کدکنی که مشتمل بر 1075 غزل مولاناست، به عنوان جامعه آماری پژوهش انتخاب شد و برای شناسایی نمونه های تصرفات زبانی همه این مجموعه غزلیات با دقت مطالعه شد و پس از استخراج نمونه ها به طبقه بندی و تحلیل ها آن ها پرداختیم. ابتدا یافته ها را به دودسته تصرفات واژگانی و نحوی تقسیم کردیم و سپس تصرفات واژگانی را در سه دسته ساختمانی، آوایی و معنایی بررسی کردیم. نتیجه تحلیل ها نشان می دهد که مولانا برای رسیدن به شعر ناب قواعد آوایی، صرفی و نحوی زبان را زیر پا می گذارد و با نبوغ هنری که از آن برخوردار است، ساخت هایی تازه و بدیع می آفریند. این دخل و تصرف مولانا در زبان منجر به: توسع زبان، برجسته سازی زبان و نیز تقویت جانب موسیقایی کلام او شده است. بسامد و فراوانی بعضی از این تصرفات به حدی است که می توان آن را یک ویژگی سبکی غزل مولانا به شمار آورد.

    کلیدواژگان: غزلیات شمس. مولانا، مولوی. تصرفات زبانی. برجسته سازی
  • پروین پارسا، فرهاد کاکه رش * صفحات 55-69

    تحلیل و شناخت آثارادبی، رویکردی علمی و روش مند در مباحث سبک شناسی است و در شناخت و بررسی شیوه خاصی که شاعر برای بیان مفاهیم در اثر خود، از آن استفاده نموده، اهمیت بسزایی دارد. تحفه الاحباب منظومه عرفانی اثر شیخ عبیدالله نهری (1310-1247ه.ق) شاعر و عارف کرد در عهد قاجاراست که در قالب مثنوی و در معرفی فرقه نقشبندیه، افکار و تعلیمات و رفتار آنان سروده شده است. تحفه الاحباب را می توان از جنبه های بسیاری مورد بررسی قرار داد؛ اما آنچه در این پژوهش بدان پرداخته می شود، تحلیل عرفانی کتاب است و با همه اهمیتی که دارد تاکنون هیچ تحقیق منظم و مشخصی در معرفی آن نگرفته است. نگارندگان برای دستیابی به این هدف، از روش تحقیقی توصیفی -تحلیلی استفاده کرده اند و به این نتایج دست یافته اند که شاعر در پیروی از طرز مثنوی سرایی صوفیانه شعر کلاسیک و تعلیمی، جایگاهی داشته و توانسته با نگاهی نو، در تعلیمات تصوف به ویژه نقشبندیه، مضامین گیرا و دلکش، تلمیحات عرفانی و ادبی، زبان روان و موزون در مثنوی، به این اثر ادبی و عرفانی تشخص خاصی ببخشد. ناظم سبک خاصی در معرفی عارفان و پرچمداران طریقه نقشبندیه دارد و در سرودن کتاب به مثنوی مولوی نگاه ساختاری داشته است.

    کلیدواژگان: مضمون، شیخ عبیدالله نهری، تحفه الاحباب، سبک فکری، تحلیل های عرفانی
  • نادر پورارشد * صفحات 71-86

    سبک نگارش آراء قضایی در قالب هیچ یک از انواع سبک های مهم نگارشی اعم از توضیحی، توصیفی، روایی و اقناعی (ایجابی) نمی گنجند. از نظر کاربردی نیز با هیچ کدام از نثرهای علمی، ادبی و اداری میانه ای ندارد. بازخوانی این وضعیت به قدر کافی واکاوی نگشته که آیا واقعیتی مستقل و برحق است و باید سبک و نوع آن را به همه گونه های شناخته شده سبک ها و انواع نگارش افزود یا آنکه باید این وضعیت را برنتافت و با توصیه ها و الزامات اصلاحی در صدد بازگردان آن به خانواده سبک ها و انواع نگارش مالوف برآمد. مقاله حاضر با روش توصیف و تحلیل و با اتکاء به نمونه هایی از آراء قضایی به اثبات مدعای اول یعنی وضعیت مستقل سبک و نوع نگارش آراء و پاسخ به سوال دوم یعنی ارزیابی اصالت و هویت وضعیت مزبور پرداخته است.

    کلیدواژگان: سبک نگارش، نثر، نوع نگارش، آراء قضایی
  • قهرمان شیری * صفحات 87-121

    چهار ضلع طنزیات رایج در عصر تیموری را چهار شیوه تشکیل می دهد که سه تا از آن ها فقط جنبه تفنن و تفریح دارند. آن چهار ضلع عبارت ند از: اول شوخ طبعی های شفاهی در محفل های ادبی، دوم گردآوری لطایف طوائف گذشته به وسیله علی صفی و جامی، سوم طنزهای خوراکی و پوشاکی بسحاق اطعمه و محمود قاری البسه که صنعت پردازی های ادبی بسیاری از شاعران از جمله اهلی شیرازی و سیبک نیشابوری و ابن حسام خوسفی ودیگران را نیز به دلیل افراط و اغراق می توان در ردیف آن نوع التزام ها قرار داد. چهارم جعل و تحریف گسترده واقعیت های تاریخی، ادبی، عرفانی و مذهبی و جای گزین کردن آن ها با واقعیت های اصیل در تذکره الشعراء و روضه الشهدا و مجالس العشاق. همه این چهار شیوه از طنزپردازی از نظر ماهیت در چهار ویژگی اشتراک دارند: جنبه محفل آرایی و سرگرم کنندگی و عاری بودن از وجهه اعتراضی و مبارزه جویی؛ ناتوانی در انگیزش اندیشه و ایجاد ارتقای فکری در مخاطب؛ نداشتن نوآوری در ساحت های هنری و اهتمام به اجرای ساخت ها و شیوه های متداول و معروف؛ تمرکز همه تلاش ها بر ارتقای تصنعی ساحت های زبانی و ادبی و بی اعتنایی کامل به ماهیت و محتویات و ماندگاری آن ها در ابتداییات.

    کلیدواژگان: طنز تیموری، طنز مانا، طنز میرا، دیوان اطعمه، دیوان البسه
  • عزت ملا ابراهیمی *، پرستو بهمنی الوارس صفحات 123-147

    ذهن نظام مند پراپ پیوسته در پی ساختارمند کردن داستان ها و قرار دادن آن ها در یک چارچوب معین بود که پس از مطالعه داستان های پریان روسی توانست به این دغدغه ذهنی خود پاسخ درخور توجهی بدهد. پژوهش حاضر بر آن است تا داستان کوتاه ید فی القبر از مجموعه داستانی القمیص المسروق اثر غسان کنفانی را در چارچوب نظریه ریخت شناسی پراپ مورد ارزیابی قرار دهد و آن را تحلیل و تبیین کند. نتایج به دست آمده نشان می دهد که از 31 کارکرد معرفی شده از سوی پراپ، 16 مورد آن را می توان در این داستان مشاهده کرد. خویشکاری های مقدماتی و نقطه اوج داستان که معمولا پایان آن را هم رقم می زند، مهم ترین طرح کنفانی برای ایجاد ساختار واحد و یکسان در این داستان است. توالی یکسان کارکردها، وجود تفاوت بسیار اندک و کم اهمیت در پی رنگ و ساختار داستان، طرح کلی و مشابه در سراسر حکایت، از مهم ترین مشخصه های این داستان از دیدگاه ریخت شناسی است.

    کلیدواژگان: داستان کوتاه، نقد ساختاری، کنفانی، ریخت شناسی پراپ، ید فی القبر
|
  • Askari Ebrahimi jooybari *, Malek Shoaei, Ali Asmand Pages 11-30

    Colloquial language in Shams' articles The words, terms, interpretations, allusions, proverbs and phrases that are popular among the people of the street and market are called colloquial language .Colloquial language has a wide reflection in Persian literary texts. This issue has a high frequency in mystical texts, especially in the words of Shams Tabrizi, because he, like other mystics, thought about the effect of his speech on the soul and psyche of the audience. Therefore, it is one of the most suitable tools. It means that colloquial language is used for fluency, simplicity and catchiness of speech. On the other hand, the peak of inner turmoil, in a maniacal mystic like Shams, breaks the structure of official language and any other framework; therefore market terms, folk tales, common beliefs, allusions, proverbs, and folk pronunciations, even evil and obscene nicknames and so on. It is abundantly seen in the words of Shams Tabrizi. .

    Keywords: stylistics, Shams, colloquial, Maqalat
  • Hojjatollah Bahmani Motlagh * Pages 31-53

    Poetry is an incident in language. Poets create innovative constructions by seizing the normal language. In this research, Rumi's linguistic changes in Shams lyrical poems have been analyzed. For this purpose, Shams Tabrizi Sonnets with Kadkani introduction and selection, were selected as the statistical sample of the research and were studied to identify the instances of linguistic changes which were then classified to two categories: lexical and syntactic changes. Subsequently, the lexical changes were categorized to three classes: structural, phonetic, and semantic. The results show that Rumi has violated the phonetic, morphological, and syntactic rules of the language and has created a novel work. This involvement of Rumi in language has led to: expanding and highlighting the language, and strengthening the musical side of his speech. The abundance of some of these changes is so high that it can be considered a stylistic feature of Rumi's sonnet.

    Keywords: highlighting, Shams's sonnets, Linguistic changes
  • Parvin Parsa, Farhad Kakerash * Pages 55-69

    Analyzing and understanding literary works is a scientific and methodical approach in stylistics, and it is very important to know and examine the special way that the poet used to express the concepts in his work. Tuhfa Al-Ahbab is a mystical poem written by Sheikh Obaidullah Nahri (1310-1247 AH), a Kurdish poet and mystic during the Qajar period, which was written in the form of a Masnavi and in the introduction of the Naqshbandi sect, their thoughts, teachings and behavior. The gift of loved ones can be examined from many aspects; But what is discussed in this research is the mystical analysis of the book, and with all its importance, there has not been any systematic and specific research in its introduction. In order to achieve this goal, the authors have used a descriptive-analytical research method and have reached the conclusion that the poet had a place in following the Sufi style of masnavis of classical and didactic poetry and was able to explore the themes of Sufism, especially Naqshbandi, with a new perspective. Captivating and charming, mystical and literary allusions, smooth and rhythmic language in Masnavi, give this literary and mystical work a special personality. Nazem has a special style in introducing mystics and flag bearers, and in writing the book, he has a structured approach to Mawlawi's Masnavi.

    Keywords: theme, Intellectual style, Sheikh Obaidullah Nahri, Tohfe Al-Ahbab, mystic analysis
  • Nader PoorArshad * Pages 71-86

    The style and type of writing judicial judgments Judicial judgment indicate that they do not fit into any of the important writing styles, including explanatory, descriptive, narrative, and persuasive (positive). In terms of application, it is not comparable to any of the scientific, literary, and administrative prose. The rereading of this situation has not been written sufficiently and clearly whether it is really independent and right and should add its style and type to all types of styles and types of writings or should not remove this situation and correct it with recommendations and requirements in aim Returning it to the family of styles and types of familiar writing. The present article, with the method of description and analysis, and relying on examples of judicial judgment, proves the first claim, i.e. the independent status of the style and type of writing opinions, and answers the second question, i.e. evaluating the authenticity and identity of the said situation.

    Keywords: Prose, Writing style, writing type, judicial judgment
  • Ghahreman Shiri * Pages 87-121

    The four sides of common satires in the Timurid era are made up of four methods, three of which are only fancy work and funny. Those four sides are: First Verbal jokes in literary circles, the second compilation of the stories of past tribes by Ali Safi and Jami.The third is food and clothing satires by Boshak Atameh and Mahmoud Qari al-Baseh, whose literary works of many poets, including Ahli Shirazi, Sibak Neishabouri, Ibn Hossam Khosfi and others, can also be placed in the ranks of those types of commitments due to their extremes and exaggeration. The fourth, extensive falsification and distortion of historical, literary, mystical, and religious facts, and replacing them with authentic facts in Tazkirat al-Shoara, Rowzat al-Shohada, and Majalis al-Oshaq. All these four methods of satire share four characteristics in terms of nature: the aspect of organizing parties and having fun and being free from protesting and fighting; Inability to motivate thought and create intellectual improvement in the audience; lack of innovation in artistic fields and attention to the implementation of common and famous constructions and methods; Focusing all efforts on the artificial promotion of linguistic and literary fields and completely disregarding the nature and contents, and staying in the axioms.

    Keywords: Timuri humor, enduring humor, deadly humor, collected works of food, collected works of clothes
  • Ezzat Mollaebrahimi *, Parastoo Bahmani Alvares Pages 123-147

    The story can play an influential role in conveying various political, social, cultural, economic concepts. Contemplation in stories and accuracy in the sequence of events in it helps the audience to better understand its concepts. Examining the narrative structure of the short story will reveal the hidden relationships in its infrastructure and reveal the structure and form of the story better. One of the prominent methods of examining fictional texts is the analysis of the structure of stories from the morphological point of view of Vladimir Propp - a famous Russian anthropologist and linguist. Although Propp has defined certain functions for fairy tales, this model can be adapted to other types of stories. What, Propp's systematic mind was constantly seeking to structure the stories and put them in a certain framework. The current research aims to evaluate and analyze and explain the short story.

    Keywords: Short story, structural criticism, prop morphology, Konfani, Yad fi al-Qabar