فهرست مطالب

علوم روانشناختی - پیاپی 134 (اردیبهشت 1403)

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 134 (اردیبهشت 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/08
  • تعداد عناوین: 14
|
  • عباس صادق زاده، فریبرز درتاج*، حسن اسدزاده، علی دلاور، اسماعیل سعدی پور صفحات 251-266
    زمینه

    توجه به رشد کودکان در ابعاد مختلف اجتماعی و اقدامات پیشگیرانه از بروز مشکلات رفتاری در سنین اولیه از اهمیت زیادی برخوردار است. ازاین رو شناسایی برنامه های مداخله ای هدفمند و موثر در این زمینه کمک کننده خواهد بود. تاکنون از روش های مختلفی برای کاهش مشکلات رفتاری کودکان استفاده شده است، اما در مورد مقایسه اثربخشی بسته آموزش مهارت های اجتماعی مبتنی بر نمایش عروسکی و برنامه آموزش مهارت های اجتماعی والکر بر مشکلات رفتاری کودکان شکاف پژوهشی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش مهارت های اجتماعی مبتنی بر نمایش عروسکی و برنامه آموزش مهارت های اجتماعی والکر بر مشکلات رفتاری کودکان پیش دبستانی انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کودکان دوره پیش دبستانی شهر کرمان بود که از میان آن ها نمونه ای 60 نفری به صورت در دسترس انتخاب شده و در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه قرار گرفتند. یکی از گروه های آزمایش از طریق بسته آموزش مهارت های اجتماعی مبتنی بر نمایش عروسکی (10 جلسه) و گروه آزمایش دیگر از طریق برنامه آموزشی والکر (1983) تحت 11 جلسه آموزش قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت (1990) بود. تحلیل داده های پژوهش با روش تحلیل کواریانس تک متغیری و چند متغیری با استفاده از نرم افزار SPSS-24 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کواریانس در پژوهش حاضر نشان داد هر دو روش مداخله در کاهش مشکلات رفتاری موثر بودند، اما اثربخشی آموزش مهارت های اجتماعی مبتنی بر نمایش عروسکی در مشکلات درونی سازی و بیش فعالی نسبت به روش والکر بیشتر بود (0/05 >P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد استفاده از روش های مداخله ای مبتنی بر نمایش عروسکی در بهبود مشکلات رفتاری کودکان پیش دبستانی نسبت به روش هایی که صرفا جنبه ذهنی دارند؛ موثرتر هستند، لذا مربیان پیش دبستانی و روانشناسان کودک می توانند از روش مذکور در جهت کاهش مشکلات رفتاری کودکان از آن استفاده کنند.

    کلیدواژگان: بسته آموزش مهارت های اجتماعی مبتنی بر نمایش عروسکی، برنامه آموزش مهارت های اجتماعی والکر، مشکلات رفتاری، کودکان پیش دبستانی
  • سمانه ملکی، سعید حسن زاده*، رضا رستمی، جواد پور کریمی صفحات 267-286
    زمینه

    با توجه به تک بعدی بودن پروتکل های موجود درباره کارکرد اجرایی، تدوین مداخلات تکلیف محور مبتنی بر کارکردهای اجرایی و بررسی اثربخشی آن بر مهارت های خواندن دانش آموزان مبتلا به نارساخوانی با کاستی توجه اهمیت دارد.

    هدف

    این پژوهش با هدف طراحی و بررسی اثربخشی برنامه ارتقاء مهارت های خواندن براساس کارکردهای اجرایی ویژه دانش آموزان مبتلا به نارساخوانی با کاستی توجه انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر ترکیبی (کیفی و کمی) بود در بخش کیفی با مرور سیستماتیک از پژوهش های مرتبط با اثربخشی کارکرد اجرایی بر علملکرد خواندن بررسی و 35 مقاله انتخاب و براساس تکالیف استفاده شده در این مقالات یک برنامه درمانی طراحی گردید؛ و اعتبار آن توسط 9 نفر متخصص ارزیابی گردید. روش مرحله دوم پژوهش کمی از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان نارساخوان پایه دوم و سوم شهر تهران بود که به مراکز ناتوانی یادگیری شهر تهران مراجعه کرده بودند که براساس فراخوان به روش نمونه گیری داوطلبانه 55 نفر از آن ها انتخاب شد، سپس براساس ملاک های ورود و خروج در نهایت 24 نفر (هر گروه 12 نفر) به صورت تصادفی گمارش شدند. ابزارهای مورد استفاده مقیاس هوشی وکسلر کودکان ویرایش پنجم (کرمی و همکاران، 1395)، مقیاس درجه بندی اسنپ-4 و آزمون نما بود. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر در نرم افزار 25-SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

    شاخص های CVI و CVR به ترتیب برابر با 82/0 و 78/0 بود میانگین آزمون خواندن در گروه آزمایش بین مراحل پیش آزمون و پس آزمون تفاوت معنی دار داشت (01/0 >P). میانگین آزمون خواندن در گروه آزمایش بین مراحل پس آزمون و پیگیری تفاوت معنی دار نداشت (05/0 <P).

    نتیجه گیری

    براساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که تکالیف مبتنی بر کارکردهای اجرایی در ارتقای مهارت های خواندن دانش آموزان مبتلا به نارساخوانی با کاستی توجه کارآمد است

    کلیدواژگان: دانش آموزان مبتلا به نارساخوانی با کاستی توجه، کارکردهای اجرایی ویژه، کاستی توجه، برنامه ارتقاء مهارت های خواندن، نارساخوانی
  • افشین زارعی، اسماعیل سعدی پور*، فریبرز درتاج، حسن اسدزاده صفحات 287-303
    زمینه

    امروزه توجه به باورهای خودکارآمدی و سرزندگی از اهمیت بالایی برخوردار است. تحقیقات نشان داده است که در تغییر رفتار و شناخته، لازم است ارتباط روانشناختی فرد با افکار و احساساتش افزایش یابد که به معنای ایجاد توانایی انتخاب گزینه مناسب از بین گزینه های مختلف و نه انجام عملی که فقط برای اجتناب از افکار، احساس ها، خاطره ها یا امیال آزاردهنده باشد. بنابراین آیا درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با شش فرآیند پذیرش، ارتباط با زمان حال، گسلش، ارزش، مشاهده خود و عمل متعهدانه می تواند منجر به باورهای خودکارآمد و سرزندگی تحصیلی شود؟

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر باورهای خودکارآمدی و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان بود.

    روش

    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانش آموزان سال دوم مقطع متوسطه منطقه 3 شهر تهران درسال تحصیلی 1401-1400 بودند که از بین این دانش آموزان تعداد 30 نفر به صورت روش نمونه گیری ترکیبی (تصادفی ساده و در دسترس) انتخاب شدند و به تصادف در دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. برای جمع آوری اطلاعات از دو پرسشنامه خودکارآمدی شرر (1980) و پرسشنامه سرزندگی تحصیلی مارتین و مارش (2006) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث بهبود باورهای خودکارآمدی و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان در مرحله پس آزمون شد. (0/01 p<).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این تحقیق می توان گفت که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با افزایش انعطاف پذیری روانشناختی بر بهبود باورهای خودکارآمدی و سرزندگی تحصیلی موثر بودند، ازاین رو آگاهی از این مداخلات می تواند در دانش آموزان موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، باورهای خودکارآمدی، سرزندگی تحصیلی
  • فرشاد زارعی، اسماعیل اسدپور*، فرشاد محسن زاده صفحات 305-322
    زمینه

    فلج مغزی یک اختلال عصب شناختی و غیر پیش رونده است که معمولا در ابتدای زندگی و به دلایل مختلف رخ می دهد و به طور مادام العمر وجود خواهدداشت و می تواند از کارآیی فرد و خانواده او بکاهد و مشکلات متعدد روانشناختی را به ویژه برای مادران دارای فرزندان با این عارضه ایجاد کند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مصاحبه انگیزشی بر افزایش رضایت زناشویی و خودکارآمدی مادران دارای فرزندان با فلج مغزی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی و دارای طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مادران دارای فرزندان با فلج مغزی مراجعه کننده به مراکز آموزشی و توانبخشی معلولین جسمی حرکتی شهر کرمانشاه در سال 1400 بودند. از بین جامعه آماری موردنظر تعداد 26 نفر از مادران مراجعه کننده به مراکز آموزشی و توانبخشی تعیین شده به صورت نمونه گیری هدفمند و داوطلبانه انتخاب و در دو گروه آزمایش و گروه گواه به صورت تصادفی گمارش شدند. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های رضایت زناشویی اولسون (1989) و خودکارآمدی عمومی شرر (1982) استفاده شد. اعضای حاضر در گروه آزمایشی تحت مشاوره گروهی به شیوه مصاحبه انگیزشی فیلدز (2006) شامل 10 جلسه 90 دقیقه ای قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS نسخه 24 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مصاحبه انگیزشی بر افزایش نمره کلی رضایت زناشویی و خودکارآمدی مادران دارای فرزندان با فلج مغزی به صورت معناداری اثربخش بوده است (0/05 p<).

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش، می توان نتیجه گرفت که مصاحبه انگیزشی بر افزایش رضایت زناشویی و خودکارآمدی مادران دارای فرزندان با فلج مغزی تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: مصاحبه انگیزشی، رضایت زناشویی، خودکارآمدی، فلج مغزی
  • بهاره انجم شعاع، علی کیمیایی*، پریساسادات سید موسوی، حسین کارشکی صفحات 323-338
    زمینه

    یکی از متغیرهایی که با تنیدگی مادران رابطه دارد، کنش تاملی آنان است. کنش تاملی یا ذهنی سازی یک نمود آشکار از روایت ظرفیت ذهنی سازی در افراد است. نقش پراهمیت مادر به عنوان مراقب اولیه و اصلی کودک و به دنبال آن، تاثیر تنیدگی بر گستره وسیعی از عملکرد مادر از جمله در فرآیند ذهنی سازی بین او و کودک، ضرورت برنامه های والدگری تاملی انطباق یافته با ذهنی سازی مادر را جهت کاهش تنیدگی مادران مضطرب آشکار می سازد، ولی مرور مطالعات پیشین نشان می دهد در این زمینه شکاف پژوهشی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی برنامه والدگری تاملی تطبیق یافته بر تنیدگی مادران مضطرب انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر، شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مادران مضطرب ساکن شهر تهران در سال 1401 بود. نمونه گیری با اعلام فراخوان در سه مهدکودک و چهار کلینیک روانشناختی در شهر تهران و با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس از نوع هدفمند از بین مادران داوطلب دارای علائم اضطراب انجام شد. در نهایت، تعداد 20 نفر مادر مضطرب (با کسب حداقل نمره اضطراب متوسط در آزمون اضطراب بک) به عنوان نمونه آماری انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارش شدند. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات نیز شامل پرسشنامه تنیدگی والدینی - فرم کوتاه (آبیدین، 1995) بود. گروه آزمایش در طی 8 جلسه، برنامه آموزش والدگری تاملی تطبیق یافته با ذهنی سازی مادر را دریافت کردند، ولی اعضای گروه گواه هیچ گونه مداخله ای را دریافت نکردند. همچنین برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS-20 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل کواریانس در پژوهش حاضر نشان داد برنامه مداخله ای والدگری تاملی تطبیق یافته در بین خرده مقیاس های سه گانه تنیدگی والدینی به طور معناداری باعث کاهش آشفتگی والدین و تعاملات ناکارآمد والد - فرزند شد (0/001 P<)، اما در کاهش نمرات خرده مقیاس ویژگی های کودک مشکل آفرین اثربخش نبود.

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی برنامه مداخله ای والدگری تاملی تطبیق یافته بر میزان تنیدگی مادران مضطرب در مطالعه حاضر، به نظر می رسد آموزش والدین در این زمینه می تواند یکی از مناسب ترین روش ها برای بهبود تعاملات مادر - کودک، شکل گیری دلبستگی ایمن در کودکان و متعاقب آن، کاهش سطح تنیدگی مادران مضطرب یاشد.

    کلیدواژگان: برنامه والدگری تاملی تطبیق یافته، تنیدگی، مادران مضطرب
  • محمدمهدی بهادرمطلق، محسن رسولی*، مسعود گرامی پور، فرشاد محسن زاده صفحات 339-358
    زمینه

    مطالعات پیشین نشان می دهد شناسایی عوامل روانی و اجتماعی پیش از ازدواج از جمله؛ مسئولیت پذیری، بلوغ عاطفی، انعطاف پذیری، خوش بینی، تعهد به همسر و زندگی، صمیمیت زوجی، مدیریت مالی، انتظارات واقع بینانه، ارتباط مثبت و سازنده با خانواده های اصلی، احترام به خانواده اصلی در موفقیت ازدواج زوج ها تاثیر دارد و آشنایی پیش از ازدواج از عوامل مهم پیشگیری از مشکلات در رابطه است، اما بررسی این عوامل به شکل تجارب زیسته در جامعه مورد پژوهش، شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل روانی - اجتماعی پیش از ازدواج از نقطه نظر تجارب زیسته زنان و مردان متاهل موفق از دوره پیش از ازدواج انجام شد.

    روش

    این پژوهش با استفاده از رویکرد کیفی و به شیوه پدیدارشناسی توصیفی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی زنان و مردان موفق از دوره پیش از ازدواج شهرستان شهریار در سال 1400 بود. گروه نمونه با انتخاب 12 نفر (شناسایی از طریق فراخوان مجازی) دارای ازدواج موفق (5 مرد و 7 زن) با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته (70 تا 90 دقیقه) تا رسیدن به اشباع نظری استفاده شد. متن مصاحبه ها کلمه به کلمه پیاده شد و داده ها به روش هفت مرحله ای کلایزی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل مصاحبه ها منجر به 4 مضمون (عوامل فردی و شخصیتی، عوامل تعاملی زوج، عوامل مربوط به خانواده های اصلی و عوامل اجتماعی - فرهنگی و بافتی)، 30 زیر مضمون و 123 کد مفهومی شد.

    نتیجه گیری

    بنابراین، شناسایی و درک عوامل روانی - اجتماعی پیش از ازدواج موثر بر موفقیت ازدواج می تواند به عنوان الگو و مسیری برای موفقیت و سازگاری بهتر زوج ها قلمداد شود و برای روانشناسان و مشاوران در جهت تدوین کاربست مشاوره ازدواج، مفید واقع شود و در نهایت سلامت جامعه را به همراه داشته داشته باشد.

    کلیدواژگان: پیش از ازدواج، عوامل روانی - اجتماعی، زنان و مردان متاهل موفق، پژوهش کیفی
  • زهرا خزاعی راوری، سودابه ارشادی منش*، بهشته صفرپور صفحات 359-379
    زمینه

    رابطه بین سبک فرزندپروری و فعالیت بدنی فرزندان در پژوهش های پیشین به اثبات رسیده است. مطالعات نشان می دهد که والدین سختگیر ممکن است محدودیت بیشتری برای فعالیت بدنی فرزندان خود اعمال کنند.

    هدف

    این پژوهش با هدف پرهیز از فعالیت بدنی فرزندان و استرس والدین در طول همه گیری کووید-19: از دیدگاه والدین سختگیر انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف توصیفی - مقطعی و از نوع همبستگی است، که با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه والدین کودکان 7 تا 12 ساله شهر کرمان که در سال تحصیلی 1399 در مقطع ابتدایی مشغول به تحصیل می باشند تشکیل می دهند. در این پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 271 نفر از والدین دانش آموزان مقطع ابتدایی به پرسشنامه های پژوهش پاسخ دادند. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه های استرس، افسردگی و اضطراب (آنتونی و همکاران، 1998) استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار Smart PLS.3 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل نشان داد که آگاهی به طور مستقیم و غیرمستقیم از طریق استرس والدینی و میزان وخامت بر پرهیز از فعالیت بدنی کوکان اثر دارد. نتایج نشان داد که آگاهی از طریق استرس والدینی 40 درصد از واریانس پرهیز از فعالیت بدنی راتبیین می کند. همچنین آگاهی از طریق میزان وخامت 30 درصد از واریانس پرهیز از فعالیت بدنی را تبیین می کند.

    نتیجه گیری

    بر اساس این نتایج می توان نتیجه گرفت که آگاهی والدینی از طریق وخامت ادراک شده و استرس والدینی می تواند بر پرهیز از فعالیت بدنی فرزندان تاثیرگذار باشد. لذا انجام مداخلات روانشناختی مبتنی بر شواهد بر استرس والدینی و میزان وخامت ادراک شده از بیماری می تواند اثر تعدیل کننده ای داشته باشد.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، استرس والدینی، میزان وخامت، آگاهی والدین، کودکان
  • فاطمه خلیل ارجمندی، لیلا کاشانی وحید*، سمیرا وکیلی صفحات 381-396
    زمینه

    تولد یک کودک دارای کم توانی ذهنی می تواند شرایط دشواری را برای والدین و دیگر اعضای خانواده به همراه بیاورد، چون والدین به طور غیرمنتظره ای در یک معمای دشوار عاطفی گرفتار می شوند که به خاطر طبیعت غیرمنتظره این مشکل و تمایلات ذاتی برای نگهداری از فرزندان شان، ناراحتی و نگرانی بیشتری را تحمل می کنند. در نتیجه توان عملکرد در شرایط ناگوار برایشان سخت تر می شود و نمی توانند در این شرایط هیجانات خود را به خوبی مدیریت کنند. همچنین این مادران به دلیل نداشتن بهزیستی روانشناختی بالا، دچار تنش های بیشتری می شوند.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، تدوین مدل ساختاری بهزیستی روانشناختی مادران دارای کودک با کم توانی ذهنی بر اساس هسته ارزشیابی خود با میانجی گری احساس کهتری بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی، از نوع همبستگی و مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه والدین دارای کودک با کم توانی هوشی هستند که درشهر تهران در سال 1402-1401) تحت پوشش سازمان بهزیستی بودندو از سازمان بهزیستی خدمات دریافت می کنند. حجم نمونه در پژوهش حاضر نیز با در نظر گرفتن احتمال افت نمونه ها 300 نفر از شهر تهران، در نظر گرفته شد. روش نمونه گیری مورد استفاده نیز به صورت در دسترس بود. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های بهزیستی روانشناختی (ریف، 1989)، هسته ارزشیابی خود (جاج و همکاران، 2003) و شاخص مقایسه ای احساس کهتری (دیکسون و استرانو، 1990) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 25 و مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Lisrel نسخه 8/8 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد ضریب مسیر کل (مجموع ضرایب مسیرهای مستقیم و غیرمستقیم) بین هسته ارزشیابی خود با بهزیستی روانشناختی معنادار بود (0/001 =p، 0/481- =β). براین اساس می توان گفت، بین بهزیستی روانشناختی مادران دارای کودک با کم توانی ذهنی بر اساس هسته ارزشیابی خود با میانجی گری احساس کهتری رابطه وجود دارد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد با توجه به این که والدین دارای کودکان با کم توانی ذهنی در قیاس با والدین کودکان عادی، تنیدگی بالاتری را تجربه می کنند، لذا بهتر است پژوهش های گسترده تری با نمونه های بیشتر در این خانواده ها انجام شود.

    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، هسته ارزشیابی خود، احساس کهتری، کودکان کم توان ذهنی
  • لیلا گلستانی، پروین کدیور*، محمدمهدی شریعت باقری، افسانه قنبری پناه صفحات 397-412
    زمینه

    مرور مطالعات پیشین نشان می دهد که یکی از عوامل موثر بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان، ارضای نیازهای سه گانه روانشناختی (خودمختاری، شایستگی و مرتبط بودن) است. از سوی دیگر، تاب آوری نیز به عنوان یک رفتار محافظتی باعث می شود دانش آموزان به طور کارآمدی با مشکلات مواجه شده و به نتایج تحصیلی مناسبی دست یابند. علی رغم نقش نیازهای اساسی روانشناختی و تاب آوری در پیش بینی عملکرد تحصیلی، در مورد نقش میانجی گری تاب آوری در تاثیر نیازهای اساسی روانشناختی بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان شکاف پژوهشی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش نیازهای اساسی روانشناختی بر عملکرد تحصیلی با میانجی گری تاب آوری انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر، توصیفی و از نوع همبستگی به شیوه مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 99-1398 بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای 340 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه های نیازهای اساسی روانشناختی (گاردیا و همکاران، 2000)، عملکرد تحصیلی (فام و تیلور، 1999) و تاب آوری کونور و دیویدسون (2003) بود. تحلیل داده ها نیز با روش های ضریب همبستگی پیرسون، مدل سازی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزارهای SPSS24 و AMOS24 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد اثر مستقیم نیازهای اساسی روانشناختی بر تاب آوری (0/41) و عملکرد تحصیلی (0/13) دانش آموزان معنادار است و نیازهای اساسی روانشناختی بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان از طریق تاب آوری نیز تاثیر غیرمستقیم معناداری دارد
    (0/05/0 P<). به بیان دیگر، تاب آوری توانست نقش میانجی بین نیازهای اساسی روانشناختی بر عملکرد تحصیلی را ایفا نماید.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش حاضر لازم است مدیران، معلمان و مشاوران مدارس، تدابیر لازم را به منظور افزایش تاب آوری دانش آموزان برای ارضای نیازهای اساسی روانشناختی (خودمختاری، شایستگی و مرتبط بودن) و بهبود عملکرد تحصیلی آنان در نظر گرفته تا از تاثیرات خاص تاب آوری بر نتایج تحصیلی دانش آموزان بهره مند شوند

    کلیدواژگان: نیازهای اساسی روانشناختی، تاب آوری، عملکرد تحصیلی، دانش آموزان دختر
  • مصطفی حبیبی خوزانی، ابوالفضل تهرانیان*، محمدحسن بهزادی، سید حسن علم الهدایی صفحات 413-429
    زمینه

    نارسایی ویژه در یادگیری گروه ناهمگونی از کودکان را در بر می گیرد که مشکلاتی را در حوزه های گوناگونی دارند. این مشکلات اثرات مادام العمری را برای فرد ایجاد می کند که به نظر می رسد خیلی بیشتر از خواندن، نوشتن و حساب کردن باشد و حوزه هایی همچون سلامت، بهداشت روانی، روابط بین شخصی، ادامه تحصیل، امکانات استخدامی و مانند آن را عمیقا تحت تاثیر قرار می دهد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه ای اثربخشی آموزش مبتنی بر بازی درمانی و آموزش مبتنی بر بازی درمانی تلفیقی با روش های توان بخشی شناختی در اضطراب ریاضی و عملکرد تحصیلی ریاضی در دانش آموزان دارای اختلال یادگیری ریاضی انجام شد.

    روش

    در پژوهش شبه آزمایشی از نوع طرح های پیش آزمون-پس آزمون چند گروهی حاضر، از بین جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مبتلا به ناتوانی ریاضی پایه سوم، چهارم، پنجم و ششم ابتدایی در سال تحصیلی 98-1397 شهرستان اصفهان تعداد 36 دانش آموز که دارای اختلالات یادگیری ریاضی بودند به طور تصادفی در سه گروه 12 نفری آزمایش و کنترل تقسیم شدند سپس گروه های آزمایش تحت درمان قرار گرفت. در این مدت گروه کنترل هیچ گونه مداخله روانشناختی و دارویی را دریافت ننمود، از پرسشنامه های ریاضیات شلو، مقیاس اضطراب ریاضی کازلسکیس برای ارزیابی آزمودنی ها استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی شامل تحلیل کوواریانس چند متغیره (MANCOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که آموزش مبتنی بر بازی درمانی و آموزش مبتنی بر بازی درمانی ادغام شده با روش های توان بخشی شناختی در اضطراب ریاضی و پیشرفت تحصیلی ریاضی با اثربخشی معناداری همراه بود. همچنین آموزش مبتنی بر بازی درمانی ادغام شده با روش های توان بخشی شناختی در مقایسه با آموزش مبتنی بر بازی درمانی اثربخشی بیشتری در متغیر پیشرفت تحصیلی ریاضی در دانش آموزان دارای اختلال یادگیری ریاضی داشت.

    نتیجه گیری

    این پژوهش با هدف بررسی مقایسه ای اثربخشی آموزش مبتنی بر بازی درمانی و آموزش مبتنی بر بازی درمانی ادغام شده با روش های توان بخشی شناختی در اضطراب ریاضی و پیشرفت تحصیلی ریاضی در دانش آموزان دارای اختلال یادگیری ریاضی انجام شد، با بررسی 36 دانش آموزان دارای اختلال یادگیری ریاضی که در سه گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند، گروه های آزمایش تحت آموزش مبتنی بر بازی درمانی و آموزش مبتنی بر بازی درمانی ادغام شده با روش های توان بخشی شناختی گرفتند

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری ریاضی، اضطراب ریاضی، بازی درمانی، پیشرفت تحصیلی ریاضی، توان بخشی شناختی
  • فاطمه آریان سپهر، لیلا مقتدر*، بهمن اکبری گوابری صفحات 431-450
    زمینه

    یکی از فرآیندهای شناختی عمیق که نقش پایه ای و اساسی در ایجاد اختلالات اضطرابی دارد، طرحواره های ناسازگار اولیه است. از دیگر علل زیربنایی اختلالات اضطرابی، ناتوانی در نظم جویی هیجانی است. همچنین سرسختی روانشناختی نیز به عنوان یک سازه شخصیتی مهم بر نحوه و کیفیت برخورد افراد با منابع اضطراب زا موثر است. تا کنون پژوهش خاصی به ارائه مدل ساختاری در مورد رابطه طرحواره های ناسازگار اولیه و نظم بخشی هیجانی با نقش میانجی گری سرسختی روانشناختی در بیماران مبتلا به اختلالات اضطرابی نپرداخته است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل ساختاری رابطه طرحواره های ناسازگار اولیه و نظم جویی هیجانی با میانجی گری سرسختی روانشناختی در افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر توصیفی، از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی مراجعه کننده به مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی تحت نظارت سازمان بهزیستی شهر تهران در سال 1400 بود. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای تصادفی، 300 نفر از افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی به عنوان نمونه آماری پژوهش انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های نسخه کوتاه پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه (یانگ، 1998)؛ راهبردهای تنظیم هیجان (گراس و جان، 2003) و سرسختی روانشناختی (کوباسا، 1979) استفاده شد. همچنین جهت تحلیل داده ها از روش های همبستگی و تحلیل مسیر و نرم افزارهای SPSS-26 و AMOS-24 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد مدل پیشنهادی از برازش خوبی برخوردار است. نتایج همچنین نشانگر آن است که طرحواره های بریدگی و طرد، خودگردانی و عملکرد مختل، جهت مندی، گوش بزنگی بیش از حد و بازداری بر ارزیابی مجدد اثر منفی و معنادار و بر سرکوبی اثر مثبت و معنادار داشتند. همچنین اثر طرحواره محدودیت های مختل بر سرکوبی، مثبت و معنادار بود. سرسختی روانشناختی بر ارزیابی مجدد اثر مثبت و معنادار و بر سرکوبی نیز اثر منفی و معنادار دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده که نقش میانجی گرانه متغیر سرسختی روانشناختی در پژوهش حاضر مورد تایید قرار گرفت و از آنجایی که این متغیر باعث افزایش تاب آوری فرد می شود و در نتیجه او را در یک چرخه مثبت و سالم قرار می دهد، پیشنهاد می شود درمانگران مراکز مشاوره، فنون ارتقای سرسختی روانشناختی را به افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی آموزش دهند.

    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، نظم بخشی هیجانی، سرسختی روانشناختی، اختلالات اضطرابی
  • آزاده غضنفری، خلیل میرزایی*، معصومه رشاد صفحات 451-468
    زمینه

    اولین آموزش دهنده و ایجاد کننده یک نسل آگاه و برخوردار از علم برای فراهم نمودن زمینه های پیشرفت و توسعه در یک کشور و یک جامعه، زنان هستند. بنابراین کافی است که پیشرفت و توسعه زنان یک جامعه را برابر با پیشرفت و توسعه آن کشور نیز بدانیم. مرور مطالعات پیشین نشان داد در مورد فراتحلیل روانشناختی مطالعات زنانگی و توسعه اجتماعی در ایران، شکاف پژوهشی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف فراتحلیل (ترکیب) مطالعات انجام شده در حوزه زنانگی و توسعه انجام شد.

    روش

    روش مورد استفاده در پژوهش حاضر، روش فراتحلیل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مطالعات در دسترس و مرتبط بود که در فاصله سال های 1385 تا 1401 در ایران و به زبان فارسی به صورت مقاله علمی منتشر شده بودند. پس از بررسی ملاک های ورود و خروج، 55 اندازه اثر از 17 مطالعه دارای شرایط فراتحلیل، به دست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل حساسیت، نمودار قیفی، مدل های تصادفی و تحلیل ناهمگنی با استفاده از نرم افزار 2CMA استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که میزان اندازه اثر ترکیبی برای مدل تصادفی (مدل انتخاب شده برای این فراتحلیل) برابر با 0/497 به دست آمد که از لحاظ آماری معنادار بود (0/001>p). اندازه اثر به دست آمده از مطالعات طبق جدول تفسیر اندازه کوهن، متوسط محاسبه شد. همچنین با در نظر گرفتن توسعه اجتماعی به عنوان متغیر تعدیل کننده، این ضریب 603/0 محاسبه شد که در سطح (0/001 >p) معنادار بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده در مطالعه حاضر، بیشترین اندازه اثر ترکیبی مربوط به توسعه اجتماعی و کمترین آن مربوط به توسعه اقتصادی بود. علی رغم این که 50 درصد نیروهای بالقوه در هر جامعه ای را زنان تشکیل می دهند، اما زنان ایرانی به دلیل مسئولیت های خانه داری و محدودیت های موجود در جامعه، تاثیر متوسطی در توسعه دارند.

    کلیدواژگان: زنانگی، فراتحلیل، توسعه، زنان، توسعه اجتماعی
  • سیاوش رستمیان سبزه خانی، حجت الله غ منیری*، محمدرضا ساکی صفحات 469-483
    زمینه

    مرگ و مرگ اندیشی در شعر معاصر ایران (با رویکرد فلسفه و روانشناختی وجودی) آن در بستر سروده های سه تن از سخنوران برجسته معاصر ایران، یعنی: نیما یوشیج، احمد شاملو و مهدی اخوان ثالث، زمینه تحقیق را شکل می دهد.

    هدف

    هدف اصلی از این تحقیق، نمایاندن دیدگاه سه تن از برجسته ترین شاعران سده اخیر ایران درباره موضوع مرگ (و به تبع آن زندگی) براساس دیدگاه یاد شده (اصالت وجود) است.

    روش

    این تحقیق براساس روش تحلیلی-توصیفی (و بر اساس منابع کتابخانه ای) انجام پذیرفته است.

    یافته ها

    آنچه از جستجوی انجام شده به دست آمد عبارت از آن است که: سروده های هر سه شاعر جامعه پژوهشی این تحقیق، با رویکرد وجودی و اندیشمندانی چون: ژان پل سارتر، اروین د. یالوم، مارتین هایدگر، بینز وانگر، ویکتور فرانکل و... قابل مطالعه بوده و هر یک از این سه تن بخش هایی از مولفه های فلسفه و روانشناسی وجودگرا را فراخوانی می کنند. نیما، اخوان ثالث و شاملو با تاثیر از فضای اجتماعی - سیاسی عصر حاضر به اگزیستانسیالیسم یا همان دیدگاه وجودی در غلطیده اند با این تفاوت که نیما و شاملو گاهی مولفه های مثبت و گاه منفی وجودگرایان را در سخنان خود ظهور و بروز داده اما در نهایت در رویارویی با مرگ «اصیل» عمل کرده و با اعتقاد به «مرگ آرمانی» از وحشت و دهشت آن رسته اند. اخوان اما با این که او هم زندگی آرمانی را ستوده لیکن به مرگ - در هیچ یک از اشکال آن - روی خوش نشان نداده و معرفت را در شناخت این مساله ناتوان دیده است.

    نتیجه گیری

    در بررسی سروده های نیما، شاملو و اخوان ثالث از دلبستگی به زندگی نشانه هایی پررنگ دیده می شود؛ با این حال در خصوص مرگ سخنان این هر سه ادیب معاصر در همه جا یکسان نیست به این معنا که گاهی تحت تاثیر بخشی از دیدگاه وجودی مثل «پرتاب شدگی» انسان به جهان، هدفی برای زندگی و به تبع مرگ قایل نیستند و گاه متاثر از معناگرایی عقیده یاد شده، مرگ آرمانی را ستوده و آن را پایان راه نمی دانند. در این میان، البته، برخورد اصیل با مرگ در شعر نیما و شاملو غالب تر از شعر اخوان ثالث است.

    کلیدواژگان: مرگ اندیشی، شعر معاصر ایران، رویکرد فلسفه و روانشناختی وجودی
  • حمیده آراسته، اشرف چگینی*، علیرضا قوجه زاده صفحات 485-502
    زمینه

    رمان سووشون نوشته سیمین دانشور نخستین رمان فارسی به قلم یک نویسنده برجسته زن ایرانی است که در تیر ماه 1348 منتشر شده است. در این مقاله به بررسی رمان «سووشون» از منظر جامعه شناختی پرداخته شده و در راستای تبیین طبقه اجتماعی شحصیت ها و خصایل روانی آن ها، شخصیت های این رمان بر اساس نظریه آلفرد آدلر نیز تحلیل شده است.

    هدف

    هدف مطالعه حاضر واکاوی رویکرد جامعه شناختی لوسین گلدمن و روانشاسی شخصیت آلفرد آدلر در رمان سووشون سیمین دانشور بود.

    روش

    این مطالعه از یک رویکرد تحقیق کیفی بهره می برد که بر تجزیه و تحلیل گنجاندن عناصر متنی و تصویرسازی دقیق شخصیت ها درون رمان تاکید دارد. روش های کیفی انعطاف پذیری را که برای گرفتن از غنای پیچیدگی در اعمال ادبی لازم است، فراهم می کند و امکان یک بررسی دقیق از ابعاد اجتماعی و روانشناختی را ممکن می سازد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان می دهد که نویسنده با مهم ترین دغدغه های جامعه سر و کار دارد و در دیدگاهی کلان به بیان نقطه نظراتی منبعث از طبقه اجتماعی خود پرداخته است. در رمان سووشون دو محور به چشم می خورد: یکی محور ساختار رمان و عناصر سازنده آن و دیگری ساختار اجتماعی فرهنگی و سیاسی جامعه ایران در زمان نویسنده است دانشور گذشته از پرداختن به مسائل هنری آثار ادبی را به مسائل تاریخی سیاسی و اجتماعی فرهنگی و اشاراتی داشته و آن را دستمایه بیان هنری خود قرار داده است.

    نتیجه گیری

    در این مقاله رمان سووشون طبق دیدگاه لوسین گلدمن که اعتقاد داشت میان جهان رمان نویسنده و یک گروه اجتماعی پیوند برقرار است نقد و بررسی شد و نتایج پژوهش نشان می دهد که نویسنده با مهم ترین دغدغه های جامعه سر و کار دارد و در دیدگاهی کلان به بیان نقطه نظراتی منبعث از طبقه اجتماعی خود پرداخته است. در رمان سووشون دو محور به چشم می خورد: یکی محور ساختار رمان و عناصر سازنده آن و دیگری ساختار اجتماعی فرهنگی و سیاسی جامعه ایران در زمان نویسنده است دانشور گذشته از پرداختن به مسائل هنری آثار ادبی را به مسائل تاریخی سیاسی و اجتماعی فرهنگی و اشاراتی داشته و آن را دستمایه بیان هنری خود قرار داده است. برخی شخصیت های این رمان نیز از منظر روانشناسی اجتماعی آدلر به خودآگاهی و خودشکوفایی رسیده اند.

    کلیدواژگان: رویکرد جامعه شناختی، لوسین گلدمن، سووشون، سیمین دانشور
|
  • Abbas Sadegh Zadeh, Fariborz Dortaj*, Hassan Asadzade, Ali Delavar, Asmaeil Saadipour Pages 251-266
    Background

    It is very important to pay attention to the development of children in different social dimensions and to take preventive measures against the occurrence of behavioral problems at an early age. Therefore, it will be helpful to identify targeted and effective intervention programs in this field. So far, various methods have been used to reduce children's behavioral problems, However, there is a research gap regarding the comparison of the effectiveness of the social skills training package based on puppet show and Walker's social skills training program on children's behavioral problems.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of social skills training based on puppet shows and Walker's social skills training program on preschool children's behavioral problems.

    Methods

    The current research design was a semi-experimental type of pre-test, post-test with control group. The statistical population of the research included all preschool children in Kerman city, from among them a sample of 60 people was selected as available and they were placed in two experimental groups and one control group. One of the experimental groups of training through the social skills training package based on puppet shows (10 sessions) and the other experimental group underwent 11 sessions of training through Walker's training program (1983). The data collection tool was Gresham & Elliot (1990) Social Skills Rating System. The research data was analyzed by univariate and multivariate covariance analysis using SPSS-24 software.

    Results

    The results of covariance analysis in the present study showed that both intervention methods were effective in reducing behavioral problems. However, the effectiveness of social skills training based on puppet shows in internalizing and hyperactivity problems was higher than Walker's method (P< 0.05).

    Conclusion

    According to the obtained results, it seems that the use of intervention methods based on puppet shows are more effective in improving the behavioral problems of preschool children than purely mental methods, Therefore, preschool teachers and child psychologists can use the mentioned method to reduce children's behavioral problems.

    Keywords: social skills training package based on puppet show, Walker's social skills training program, behavioral problems, preschool children's
  • Samane Maleki, Saeed Hassanzadeh*, Reza Rostami, Javad Pourkarimi Pages 267-286
    Background

    Due to the one-dimensionality of the existing protocols about the executive function devising task-oriented and diverse interventions grounded in executive functions and evaluating their effectiveness on the reading skills of students with attention-deficit reading disabilities is of paramount importance.

    Aims

    This study aims to design and assess the effectiveness of a program aimed at improving reading skills, specifically focusing on executive functions, for students afflicted with attention-deficit reading disabilities.

    Methods

    This research employs a mixed-methods approach, combining qualitative and quantitative elements. In the qualitative phase, a therapeutic intervention designed to enhance reading proficiency was developed based on a systematic review of relevant studies, with input from a panel of nine experts to ensure its validity. The subsequent quantitative phase involves a quasi-experimental design, including pre-test, post-test, and follow-up measurements with a control group. The study population consists of second and third-grade students with reading disabilities in Tehran who sought assistance from learning disability centers. Using voluntary sampling, 55 students were initially selected, and ultimately, 24 students (12 in each group) were randomly assigned based on stringent entry and exit criteria. The research instruments utilized include the Wechsler Intelligence Scale for Children, Fifth Edition, the SNSP-IV grading scale, and the reading assessment. Data analysis was conducted using repeated measures analysis of variance (ANOVA) in SPSS 25 software.

    Results

    The mean scores on the reading assessment within the experimental group exhibited a statistically significant difference between the pre-test and post-test phases (p< 0.01). However, no significant difference was observed between the post-test and follow-up phases (p> 0.05).

    Conclusion

    Based on the findings, it is evident that the developed program can effectively enhance the reading proficiency of students grappling with attention-deficit reading disabilities.

    Keywords: students with attention-deficit reading disabilities, executive functions, reading proficiency, reading disabilities, task-oriented intervention
  • Afshin Zarei, Ismail Saadipour*, Asadzadeh Dortaj, Hassan Asadzadeh Pages 287-303
    Background

    Today, self-efficacy beliefs and vitality are extensively foregrounded. Studies show that to change behavior and cognition, it is imperative to strengthen individuals’ psychological relationships with their thoughts and feelings by enabling them to select appropriate alternatives from various choices and not perform actions to avoid bothersome thoughts, feelings, memories, or desires. Thus, can Acceptance and Commitment Therapy (ACT), with its six principles of diffusion, acceptance, contact with the present moment, the observing self, values, and committed action lead to self-efficient beliefs and academic vitality?

    Aims

    The present study aimed to investigate the effectiveness of ACT on students’ self-efficacy beliefs and academic vitality.

    Methods

    This research was a quasi-experimental study with a pretest-posttest control group design. The statistical population included all grade 2 high school students in district 3 of Tehran during the 2020-2021 academic year. Thirty students were selected by mixed (simple and convenience) sampling and assigned into experimental and control groups. Sherer’s (1980) self-efficacy scale and Martin and March’s (2006) academic vitality questionnaire were used for data collection, and Multivariate Analysis of Covariance (MANCOVA) was employed for data analysis.

    Results

    The results showed that ACT improved students’ self-efficacy beliefs and academic vitality in the posttest (p<0.01).

    Conclusion

    According to the findings of this research, we can assert that ACT improves self-efficacy beliefs and academic vitality by enhancing psychological flexibility. Hence, awareness of these interventions can positively impact students.

    Keywords: acceptance, commitment therapy, self-efficacy beliefs, academic vitality
  • Farshad Zarei, Esmail Asadpour*, Farshad Mohsenzadeh Pages 305-322
    Background

    Cerebral palsy is a non-progressive neurocognitive disorder that typically manifests early in life due to various causes. As a lifelong condition, it can diminish the affected individual’s abilities and exert significant psychological stress, particularly on mothers of children diagnosed with this disorder.

    Aims

    The objective of the current research was to examine the impact of motivational interviewing on enhancing marital satisfaction and self-efficacy among mothers who have children diagnosed with cerebral palsy.

    Methods

    The study utilized a quasi-experimental design, incorporating pretests, posttests, and follow-up, along with a control group. The research population comprised all mothers of children with cerebral palsy who attended the educational and rehabilitation centers for the physically and motor impaired in Kermanshah in the year 2021. Out of the entire population, 26 mothers who patronized the specified centers were chosen based on their willingness to participate and were then randomly divided into two groups: the experimental group and the control group. Data collection involved the use of Olson’s Marital Satisfaction Questionnaire (1989) and Sherer’s General Self-Efficacy Scale (1982). Participants in the experimental group participated in group counseling sessions that employed Motivational Interviewing (MI) techniques (Miller & Rollnick, 2006), consisting of ten 90-minute sessions. Data analysis was performed using repeated-measures ANOVA and Bonferroni post hoc tests in SPSS software, version 24.

    Results

    The findings indicated that motivational interviewing significantly improved the overall scores of marital satisfaction and self-efficacy among mothers with children who have cerebral palsy, with p-values less than 0.05, indicating statistical significance.

    Conclusion

    The study’s results suggest that motivational interviewing has a positive effect on enhancing marital satisfaction and self-efficacy in mothers of children diagnosed with cerebral palsy.

    Keywords: motivational interview, marital satisfaction, self-efficacy, cerebral palsy
  • Bahareh Anjomshoaa, Ali Kimiaei*, Parisasadat Seyed Mousavi, Hossein Kareshki Pages 323-338
    Background

    One of the variables related to mothers' stress is their reflective action. The act of reflection or mentalization is a clear manifestation of the narration of the capacity of mentalization in people. The important role of the mother as the primary and main caregiver of the child and, following that, the effect of stress on a wide range of the mother's performance, including in the mentalization process between her and the child, it reveals the necessity of reflective parenting programs adapted to mother's mentalization in order to reduce the stress of anxious mothers, But the review of previous studies shows that there is a research gap in this field.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of determining the efficacy of the adapted parental reflective functioning program on the stress of anxious mothers.

    Method

    The method of the current research was a quasi-experiment of pre-test-post-test type with a control group. The statistical population of the research included all anxious mothers living in Tehran in 2022. Sampling was done by announcing a call in three kindergartens and four psychological clinics in Tehran and using the available purposeful sampling method among volunteer mothers with anxiety symptoms. Finally, 20 anxious mothers (with a minimum average anxiety score in the Beck anxiety test) were selected as a statistical sample and randomly assigned to two experimental and control groups. The main data collection tool included the Parenting Stress Index – short form (Abidin, 1995). During 8 sessions, the experimental group received the adapted parental reflective functioning program to the mentalization of the mother, but the members of the control group did not receive any intervention. Also, covariance analysis method and SPSS-20 software were used for data analysis.

    Results

    The results of the covariance analysis test in the present study showed that the reflective adapted parental reflective functioning program among the three subscales of parental stress, it significantly reduced parental distress and parent-child dysfunctional interaction (P<0.001), But it was not effective in reducing the subscale scores of difficult child characteristics.

    Conclusion

    Considering the effectiveness of the adapted parental reflective functioning program on the level of stress of anxious mothers in the present study, it seems that training parents in this field can be one of the most appropriate methods to improve mother-child interactions, the formation of secure attachment in children and subsequently, the reduction of the stress level of anxious mothers.

    Keywords: adapted parental reflective functioning program, stress, anxious mothers
  • Mohammadmahdi Bahadormotlagh, Mohsen Rasouli*, Massoud Gramipour, Farshad Mohsenzadeh Pages 339-358
    Background

    Research shows that the identification of psychological and social factors premarital, including; Responsibility, emotional maturity, flexibility, optimism, commitment to spouse and life, marital intimacy, financial management, realistic expectations, positive and constructive communication with the Family of origin, respect for the Families of origin has an effect on the success of couples' marriages, and premarital dating is one of the important factors in preventing problems in relationship, but examining these factors in the form of lived experiences in the researched society is a gap in research.

    Aims

    The present research was conducted with the aim of studying the "identify psycho-social factors premarital" From the point of view of the lived experiences of successful married women and men from the premarital period.

    Methods

    This research was conducted using a qualitative approach and descriptive phenomenology. The statistical population of the research included all the women and men with successful marriage of Shahriar city in 2021. The sample group was selected by selecting 12 women and men with successful marriage (5 men and 7 women) using the purposeful sampling method. Semi-structured interviews (70 to 90 minutes) were used to collect data until theoretical saturation was reached. We implemented the text of the interviews verbatim and analyzed the data by the Colaizzi 7-step method.

    Results

    The analysis of the interviews led to 4 main themes (individual and personality factors, couple interaction factors, factors related to Family of origin and social-cultural and contextual factors), 30 sub-themes and 123 conceptual codes.

    Conclusion

    Therefore, identifying and understanding psycho-social factors premarital affecting the success of marriage can be considered as a model and a path for the success and better adaptation of couples, and it can be useful for psychologists and counselors to develop marriage counseling practices and finally bring the health of the society.

    Keywords: psycho-social factors, premarital, successful married women, men, qualitative research
  • Zahra Khozaei Ravari, Soudabeh Ershadi Manesh*, Beheshteh Safarpour Pages 359-379
    Background

    The relationship between parenting style and physical activity of children has been confirmed in previous studies. Studies show that strict parents may impose more restrictions on their children's physical activity.

    Aims

    The aim of this study was to avoid physical activity and parental stress during the COVID-19 pandemic: from the perspective of strict parents.

    Methods

    This research is descriptive and cross-sectional and correlational in terms of purpose, which was done using structural equation modeling method. The statistical population of this study is all parents of 7-12 years old children in Kerman city who are studying in elementary school in 2020. In this study, 271 parents of elementary school students responded to the research questionnaires. Stress, depression and anxiety questionnaires (Antony and et al., 1998) were used to collect the data. Data were collected using Smart PLS.3 software.

    Results

    The results of the analysis showed that knowledge directly and indirectly through parental stress and severity rate on physical activity abstinence of children. The results showed that awareness through parental stress explained 40% of variance of abstinence from physical activity. Also, awareness through deterioration rate explains 30% of variance of abstinence from physical activity.
    Stress and perceived risk can significantly affect authoritarian parents’ decision-making process. Parents with greater awareness and knowledge about COVID-19 reported more avoidance behavior.

    Conclusion

    Based on these results, it can be concluded that parental awareness through perceived deterioration and parental stress can affect the abstinence of physical activity in children. Therefore, evidence-based psychological interventions can have a moderating effect on parental stress and perceived severity of disease.

    Keywords: COVID19, Physical activity, parental stress, rate of deterioration, parental awareness, children
  • Fatemeh Khalil Arjmandi, Leila Kashani Vahid*, Samira Vakili Pages 381-396
    Background

    The birth of a child with intellectual disability can bring difficult conditions for parents and other family members. Because parents are unexpectedly caught in a difficult emotional puzzle, they endure more discomfort and worry due to the unexpected nature of this problem and their inherent desire to take care of their children. As a result, it becomes more difficult for them to function in adverse conditions and they cannot manage their emotions well in these conditions. Also, these mothers suffer more tensions due to lack of high psychological well-being.

    Aims

    The aim of the current research was to develop a structural model of psychological well-being of mothers with children with intellectual disabilities based on the core of self-evaluation with the mediation of Inferiority feeling.

    Methods

    The present research method was descriptive and correlation and structural equations type. The statistical population of this research is all parents of children with intellectual disabilities who were covered by the welfare organization in Tehran in 1402-1401 and receive services from the welfare organization. The sample size in the present study was considered to be 300 people from Tehran. The sampling method used was also availability. Scales of Psychological Well-being (1989), self-evaluation core (Judge et al., 2003) and Comparative Feeling of Inferiority Index (Dixon & Strano, 1990) were used to collect data. Data were analyzed using Pearson correlation tests using SPSS version 25 and structural equation modeling using Lisrel version 8.

    Results

    The results of the research showed that the coefficient of the total path (the sum of the coefficients of direct and indirect paths) between the core of self-evaluation and psychological well-being was significant (p=0.001, β=0.481). Based on this, it can be said that there is a relationship between the psychological well-being of mothers with a child with intellectual disability based on the core of self-evaluation with the mediation of the Comparative Inferiority.

    Conclusion

    It seems That according to the results that parents of children with intellectual disabilities experience higher stress compared to parents of normal children, it is better to carry out more extensive research with more samples in these families.

    Keywords: psychological well-being, the core of self-evaluation, comparative inferiority feeling, mentally disabled children
  • Leila Golestani, Parvin Kadivar*, Mohammad Mahdi Shariat Bagheri, Afsaneh Ghanbari Panah Pages 397-412
    Background

    A review of previous studies shows that one of the factors affecting the academic performance of students is the satisfaction of the three psychological needs (autonomy, competence and relatedness). On the other hand, resilience as a protective behavior makes students face problems efficiently and achieve good academic results. Despite the role of basic psychological needs and resilience in predicting academic performance, there is a research gap regarding the mediating role of resilience in the effect of basic psychological needs on students' academic performance.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of investigating the role of basic psychological needs on academic performance with the mediation of resilience.

    Methods

    The design of the present research was descriptive and correlational in the structural equation modeling method. The statistical population of the research included all the girl Students at the first period of high school in tehran in the academic year 2019-2020, and 340 people were selected as a sample by cluster random sampling. Data collection tools included Basic psychological needs (Guardia et al., 2000), academic performance (Pham & Taylor, 1999) and Conner-Davidson resilience (2003) resilience questionnaires. Data analysis was also done with Pearson correlation coefficient methods, structural equation modeling and using SPSS24 and AMOS24 software.

    Results

    The results of the research showed that the direct effect of basic psychological needs on students' resilience (0.41) and academic performance (0.13) is significant, and the basic psychological needs on students' academic performance through resilience also has a significant indirect effect (P<0.05). In other words, resilience could play a mediating role between basic psychological needs on academic performance.

    Conclusion

    According to the findings of the present research, it is necessary for school managers, teachers and counselors to consider the necessary measures to increase students' resilience in order to satisfy basic psychological needs (autonomy, competence and communication) and improve academic performance, so that they can use the special effects of resilience on the academic results of students.

    Keywords: basic psychological needs, resilience, academic performance, girl students
  • Mostafa Habibi, Abolfazl Tehranian*, Mohammad Hassan Behzadi, Sayyed Hassan Alamolhodae Pages 413-429
    Background

    Specific learning disabilities include a heterogeneous group of children who have problems in various domains. These problems have life-long effects that seem to extend far beyond reading, writing, and arithmetic, and profoundly affect areas such as health, mental health, interpersonal relationships, continuing education, employment opportunities, and the like.

    Aims

    The aim of this study was to compare the effectiveness of game-based therapy and game-based therapy integrated with cognitive rehabilitation techniques on the math performance and Anxiety mathematical in Students With learning disabilities (MLD).

    Methods

    In the quasi-experimental research of pre-test-post-test multi-group designs, among the statistical population of the study, including all students of third, fourth, fifth and sixth grades of the academic year of 2018- 19 of Khomeini Shahr city in Iran, the number of 36 students those with math learning disabilities were randomly divided into three groups of 12. (2 experimental and 1 control). Then the experimental groups were treated. During this period, the control group did not receive any psychological or pharmacological interventions. Shalve mathematics questionnaires and Kazeleskis mathematical anxiety scale were used to evaluate the subjects.

    Results

    The results of data analysis showed that play therapy-based education and the play therapy-based education combined with cognitive rehabilitation methods in mathematical anxiety and mathematical achievement at the level of(p< 0.05) were associated with significant effectiveness. Also, play therapy-based education combined with cognitive rehabilitation methods was more effective in the mathematical achievement variable in students with mathematic learning disabilities compared to play therapy-based education.

    Conclusion

    This research was conducted with the aim of comparing the effectiveness of play therapy-based education and play therapy-based education integrated with cognitive rehabilitation methods in math anxiety and math academic progress in students with math learning disorders, by examining 36 students with math learning disorders who were in three There were experimental and control groups, the experimental groups received training based on play therapy and training based on play therapy integrated with cognitive rehabilitation methods

    Keywords: math learning disorder, mathanxiety, play therapy, mathscholastic achievement, cognitive rehabilitation
  • Fatemeh Ariyansepehr, Leila Moghtader*, Bahman Akbari Govaberi Pages 431-450
    Background

    One of the deep cognitive processes that play a fundamental role in the development of anxiety disorders is early maladaptive schemas. Another underlying cause of anxiety disorders is the inability to emotion regulation. Also, psychological hardiness as an important personality structure is effective on the way and quality of dealing with Sources of anxiety. So far, no specific research has focused on presenting a structural model regarding the relationship between primary maladaptive schemas and emotional regulation with the mediating role of psychological hardiness in patients with anxiety disorders.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of developing a structural model of the relationship between early maladaptive schemas and emotion regulation with the mediating role of psychological hardiness.

    Methods

    The design of the current research was descriptive and correlational. The statistical population of this research included all people suffering from anxiety disorders who referred to counseling centers and psychological services under the supervision of Tehran Welfare Organization in 2022. Using the random multistage cluster sampling method, 300 people with anxiety disorders were selected as the statistical sample of the research. To collect information from the questionnaires of the short version of the Early Maladaptive Schema -Short Form (Young, 1998); Emotion regulation strategies (Gross & John, 2003) and Psychological hardiness (Kobasa, 1979) were used. To analyze the data in this study, correlation and path analysis methods were used using SPSS-26 and AMOS-24 software.

    Results

    The findings of the present study showed that the proposed model has a good fit.The results also show that the schemas of disconnection and rejection, Impaired autonomy and Performance, orientation, over-vigilance and inhibition had a negative and significant effect on emotional reappraisal and a positive and significant effect on emotional suppression. Also, the effect of Impaired Limits schema on suppression was positive and significant. Psychological hardiness has a positive and significant effect on emotional reappraisal and a negative and significant effect on emotional suppression.

    Conclusion

    According to the results obtained, the mediating role of the psychological hardiness variable was confirmed in the present study, And since this variable increases a person's resilience and as a result puts her in a positive and healthy cycle, it is suggested that counseling centers therapists teach people with anxiety disorders techniques to improve psychological hardiness.

    Keywords: early maladaptive schemas, emotion regulation, psychological hardiness, anxiety disorders
  • Azadeh Ghazanfari, Khalil Mirzaei*, Masoumeh Reshad Pages 451-468
    Background

    The first trainers and preparers of a wise and knowledgeable generation in a society for creating and preparing the contexts of advancement and development in a country and nation, are women. Therefore, this is enough to consider the development and advancement of women in a society, equal to advancement and development of that country. The review of previous studies showed that there is a research gap regarding the psychological meta-analysis of studies of femininity and social development in Iran.

    Aims

    The present research was conducted with the aim of meta-analysis (combination) of studies conducted in the field of femininity and development.

    Methods

    Method which is used in this paper, is Meta-analysis. Statistical population were consisted of related and available studies which were accessible in Iran using Persian language, in paper form, from 1385 to 1401. After investigating the criterion of inputs and outputs, 52 effect sizes from 17 studies which have Meta-analysis condition, were obtained. In order to analyze data from sensitivity data, funnel chart, stochastic models and heterogeneity analysis, CMA2 software was used.

    Results

    Analysis of obtained information from research showed that the amount of combined effect in this stochastic model (chosen model for this Meta-analysis) was obtained equally to 0/497, which was significant. Size of obtained effect from studies(p<0/001) were calculated averagely according to interpretation of Cohen's scale and results illustrated that women and femininity have effect on development.Also by considering social development as moderator variable,this coefficient was calculated as social development 0/603 respectively.that in level of p<0/001 are significant.

    Conclusion

    According to the results obtained in the present study, the largest size of the combined effect was related to social development and the smallest was related to economic development. Despite the fact that 50% of the potential forces in any society are women, but Iranian women have a moderate impact on development due to household responsibilities and existing restrictions in society.

    Keywords: femininity, meta-analysis, development, women, social development
  • Siavash Rostamian Sabzekhan, Hojatolah Gh Moniri*, Mohammdreza Saki Pages 469-483
    Background

    Death and death thoughts in contemporary Iranian poetry (with the approach of existential philosophy and psychology) in the context of the compositions of three of Iran's prominent contemporary speakers, namely: Nima Yoshij, Ahmad Shamlou and Mehdi AkhawanSales, form the research field.

    Aims

    The main purpose of this research is to show the views of three of the most prominent poets of the last century in Iran on the issue of death (and consequently life) based on the mentioned view (originality of existence).

    Methods

    This research is based on analytical-descriptive method (and based on library sources).

    Results

    What was obtained from the search is that: the poems of all three poets of the research community of this research, with an existential approach and thinkers such as: Jean-Paul Sartre, Erwin D. Yalom, Martin Heidegger, Baines Wanger, Viktor Frankl, etc. can be read and each of these three people call parts of the components of existentialist philosophy and psychology. Nima, the AkhawanSales and Shamlou have been influenced by the socio-political atmosphere of the current era to existentialism or the existential view, with the difference that Nima and Shamlou sometimes show the positive and sometimes negative components of the existentialists in their words, but in the end, in the confrontation They have acted with "genuine" death and survived its terror by believing in "ideal death". Akhawan, although he also praised the ideal life, but he did not look favorably on death - in any of its forms - and he saw knowledge as unable to understand this issue.

    Conclusion

    In the examination of the poems of Nima, Shamlou, and the AkhawanSales, there are strong signs of attachment to life; However, regarding death, the words of these three contemporary writers are not the same everywhere, in the sense that they are sometimes influenced by an existential perspective such as the "throwing" of man into the world, they do not give a purpose to life and consequently death, and sometimes they are influenced by The semanticism of the mentioned belief praises ideal death and does not consider it the end of the road. In the meantime, of course, the original approach to death in Nima and Shamlou's poetry is more dominant than that of the AkhawanSales

    Keywords: death thought, contemporary Iranian poetry, existential philosophy, psychological approach
  • Hamideh Arasteh, Ashraf Chegini*, Alireza Gojezadeh Pages 485-502
    Background

    Suvshun novel written by Simin Daneshvar is the first Persian novel written by a prominent Iranian woman writer, which was published in July 1969. Her style and method is known for its constructive constructionism.

    Aims

    This investigation aims to elucidate how these theoretical frameworks contribute to a comprehensive understanding of the characters and social dynamics depicted in the novel.

    Methods

    In this article, Sushon's novel was reviewed according to Lucien Goldman's point of view, who believed that there is a connection between the world of the author's novel and a social group. In the pursuit of a comprehensive analysis of Lucien Goldman's sociological approach and Alfred Adler's personality psychology in Simin Daneshvar's novel "Sushun," a meticulous research methodology is imperative.

    Results

    The results of the research show that the author deals with the most important concerns of the society and about some social issues based on Goldman's evolutionary sociology theory. He has expressed his opinion that the examination of the material related to sociology in the novel shows that he has expressed a point of view emanating from his social class in a broad perspective.

    Conclusion

    Two axes can be seen in Suvshon's novel: one axis is the structure of the novel and its constituent elements, and the other is the socio-cultural and political structure of Iran's society at the time of the author. Besides dealing with artistic issues, the scholar has also addressed literary works to historical, political, socio-cultural issues and references. And he made it the basis of his artistic expression.

    Keywords: sociological approach, Lucien Goldman, Sushun, Simin Daneshvar