فهرست مطالب

دو ماهنامه سلامت کار ایران
سال نوزدهم شماره 1 (فروردین و اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/24
  • تعداد عناوین: 15
|
  • پریسا داوری، عباس شمسعلی نیا، فاطمه غفاری، فاطمه شیرین کام، آیسا اعظمی، ابوالفضل آتش پوش، نسترن رفیعی، فاطمه محمدخواه* صفحه 22
    مقدمه

    مواجهه های شغلی و اجتماعی با covid-19 از جمله استرسورهای قابل توجه است که سلامت ارائه دهندگان خدمات سلامت(HCWS) را در ابعاد مختلف تهدید می کند. این مطالعه با هدف  تعیین ارتباط بین اضطراب بیماری کرونا (C-19A) و سلامت عمومی کارکنانمراکز بهداشتی و درمانی در تابستان سال  1400 انجام[k1]  شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع مطالعات توصیفی- همبستگی [k2]  است. نمونه گیری به صورت در دسترس بود و تعداد نمونه ها شامل 170 نفر از HCWSمی باشد. داده ها با استفاده از ابزارهایی مانند "پرسشنامه مشخصات فردی"، "مقیاس اضطراب بیماری کرونا (C-19 AS)" و "پرسشنامه سلامت عمومی" جمع آوری شد. ابزارهای پژوهش با استفاده از نرم افزار porsline به صورت آنلاین طراحی [سیده3] شد. داده ها  پس از وارد شدن در نرم افزار آماریspss نسخه 16 و با استفاده از آزمون های کروسکال والیس، یو من ویتنی، ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون چندگانه گام به گام  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معنی داری (05/0<p) بود [k4] .

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین C-19A و سلامت عمومی ارتباط مثبت و معنی داری وجود داشت (p<0/01) و متغیرهای اضطراب فیزیکی (233/0-= ضریب بتا) و وضعیت تآهل (147/0-= ضریب بتا) بیشترین تاثیر رگرسیونی را بر روی سلامت عمومی داشتند.

    نتیجه گیری

    اقدامات پیشگیرانه و درمانی سیاست گذاران حوزه سلامت و مدیران سیستم های بهداشتی و درمانی از قبیل ارائه مشاوره های روان شناختی و اجرای برنامه های آموزشی مانند آموزش مهارت های حل مسئله و تاب آوری در موارد لازم بویژه برای HCWSمتاهل جهت کاهش سطح C-19A ضروری است.

    کلیدواژگان: اضطراب، کرونا ویروس، سلامت، کارکنان سلامت
  • محمدسعید جدگال، مرادعلی زارعی پور، سعیده صادقی، احسان موحد، طیبه سمیعی زاده طوسی، هادی علیزاده سیوکی* صفحه 23
    مقدمه

    مصرف محصولات تنباکوی بدون دود سالانه باعث مرگ و میر بیش از 250 هزار نفر در سطح جهان می شود. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر الگوی فرانظریه ای بر وسوسه/ خودکارآمدی مصرف محصولات تنباکوی بدون دود در بین کسبه اصناف انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه نیمه تجربی تعداد 320 نفر از کسبه اصناف به روش نمونه گیری تصادفی ساده مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته بود که پس از تایید روایی و پایایی مورد استفاده قرار گرفت. استراتژی های مداخله شامل بحث گروهی به همراه نمایش فیلم و عکس مرتبط با آثار مخرب مصرف محصولات تنباکوی بدون دود بر سلامت عمومی و دهان و دندان و با استفاده از دیتا پروژکتور و پاورپوینت بود. بعد از 6 ماه از زمان مداخله، اطلاعات پرسشنامه مجددا گردآوری شد و در نهایت داده ها در نرم افزار SPSS 20 و با استفاده از آزمون های توصیفی و تحلیلی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    در فاز قبل از مداخله میانگین نمرات وسوسه/خودکارآمدی در افراد واقع در مرحله پیش تفکر 59/1±63/16، تفکر 51/1±45/16 و آمادگی 48/0±28/13 بود ولی در فاز بعد از مداخله میانگین نمرات این سازه در افراد واقع در مرحله پیش تفکر به 09/2±97/9، تفکر به 26/2±94/9 و آمادگی به 18/2±61/10 کاهش یافت و تفاوت معناداری بین این سازه با مراحل تغییر مشاهده شد (001/0>P-Value).

    نتیجه گیری

    با طراحی و اجرای مداخلات مبتنی بر الگوی فرانظریه ای، می توان وسوسه افراد مصرف کننده این محصولات را در مراحل مختلف تغییر کاهش و خودکارآمدی آن ها را جهت غلبه بر موقعیت های وسوسه انگیز افزایش داد.

    کلیدواژگان: محصولات تنباکوی بدون دود، الگوی فرانظریه ای، کسبه اصناف
  • مهدی محمدیان، محمدعلی جلیلوند، معصومه طهماسبی زاده، مرضیه بلجی کنگرلو*، اسماعیل کرمی صفحه 24
    مقدمه

    پاندمی کووید-19به طور قابل توجهی بر سلامت نیروی کار به عنوان مهمترین منبع نیروی انسانی در حفظ کسب و کار و اقتصاد جامعه تاثیر گذار است. این مطالعه با هدف بررسی دانش، نگرش و عملکرد های مرتبط با Covid-19 و عوامل موثر بر آن در میان کارکنان صنایع در مناطق صنعتی انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر به صورت مقطعی در ماه های مهر تا آذر سال 1399 در شهر صنعتی تهران انجام شد. اطلاعات مربوط به 494 نفر از کارکنان صنایع مختلف با استفاده از پرسشنامه محقق ساخت که شامل اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه 35 سوالی جهت سنجش دانش، نگرش و عملکرد به دستورالعمل های پیشگیری کووید-19 بود، جمع آوری گردید. روایی محتوایی پرسشنامه توسط متخصصین بهداشت حرفه ای و اپیدمیولوژی تایید و با استفاده از دو ضریب نسبی روایی محتوا (CVR) و شاخص روایی محتوا (CVI) به ترتیب 78/0 و 85/0 بدست آمد. همچنین پایایی پرسشنامه از طریق انجام یک مطالعه راهنما و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 81/0 گردیده است. آمار های توصیفی و آزمون های مجذور کای و ضرایب همبستگی پیرسون برای تعیین عوامل مرتبط با دانش، نگرش و عملکرد نسبت به کووید-19، به کار برده شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار آمار STATA نسخه 17 با سطح معنی داری 05/0>P انجام شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار دانش کارکنان 05/3 ± 68/19، نگرش آنها 45/3 ± 74/14 و عملکرد آنان 91/0 ± 97/7 بود. متغیر های سطح تحصیلات (015/0 = P ،19/0=r) و وضعیت تاهل (042/0 =P ،24/0=r) به ترتیب همبستگی مستقیم با حیطه های نگرش و عملکرد کارکنان داشتند. همچنین نتایج آزمون همبستگی Pearson نشان داد که بین متغیرهای دانش و نگرش (11/0=r، 01/0=P) و نگرش و عملکرد (98/0=r،001/0=P) همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر لزوم افزایش آگاهی از طریق برگزاری دوره های آموزشی و نگرش مثبت کارکنان مورد مطالعه به منظور تقویت شیوه های مناسب و ایجاد انگیزه در اتخاذ اقدامات پیشگیرانه مناسب نسبت به کووید-19 را نشان داد.

    کلیدواژگان: صنایع، دانش، نگرش، عملکرد، کووید-19
  • مجید بابائی*، شیلا حسن زاده، حبیب الله پیرنژاد، ایرج محبی، رعنا حسینی، زهرا نیازخانی صفحه 25
    زمینه و هدف

     حوادث ترافیکی جاده ای یکی از مشکلات جدی بهداشت عمومی در دنیا می باشد که پیشگیری از آن ضروری است. وضعیت اجتماعی-اقتصادی از فاکتورهای مهم مرتبط با حوادث ترافیکی است. میزان بروز و مرگ و میر ناشی از حوادث ترافیکی نیز بین کشورهای مختلف و حتی در داخل یک کشور متفاوت است. بنابراین هدف مطالعه حاضر بررسی ارتباط شدت آسیب تصادفات رانندگی با عوامل اجتماعی-اقتصادی بود..

    روش بررسی

    این مطالعه یک مطالعه مقطعی است که بر روی 310 نفر از رانندگان بستری شده به دنبال تصادف در بیمارستان امام خمینی ارومیه در سال 1399 انجام شد. مقیاس شدت آسیب ISS (Injury Severity Score) و مدل آماری رگرسیون لجستیک رتبه ای برای این مطالعه استفاده شد.

    یافته ها

    داده ها نشان داد که بین شدت آسیب و عوامل اجتماعی-اقتصادی از جمله وضعیت تاهل (306/2=OR، 024/0=P)، تحصیلات زیردیپلم (066/19=OR، 013/0=P) و دیپلم (549/5=OR، 011/0=P)،  درآمد ماهانه خانوار برای 5/12 تا 25 میلیون ریال (87/4=OR، 068/0=P) و برای 25 تا 5/37 میلیون ریال (306/2 =OR، 024/0 =P)، شغل کارگری (491/2 =OR، 088/0=P)، ارزش پولی خودرو برای صفر تا 550 میلیون ریال (986/13=OR، 001/0) و برای 550 تا1100 میلیون ریال (284/3=OR، 016/0=P) و همچنین سهم هزینه های بهداشت و درمان برای صفر تا20٪ (389/22=OR، 001/0=P) و برای 20٪ تا40٪ (664/3=OR، 001/0=P) رابطه مثبت و معناداری وجود داشت، ولی بین شدت آسیب و سن (889/0=OR، 367/0=P)، جنسیت (391/1=OR، 598/0=P) و ارزش پولی مسکن (همه دسته ها) ارتباط معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

     داده ها حاکی از آن است که بین اکثر عوامل اجتماعی-اقتصادی مورد پژوهش و شدت آسیب رابطه وجود دارد. بر اساس نتایج بدست آمده، برنامه های مداخله ای درمورد وضعیت تاهل، ارتقاء سطح تحصیلات، افزایش درآمد ماهانه خانوار، بهبود وضعیت کاری و شغلی، ارتقاء ارزش پولی و ایمنی خودرو و افزایش سهم هزینه های بهداشتی و مراقبتی افراد از کل مخارج زندگی، توصیه می-شود.

    کلیدواژگان: تصادفات، وضعیت اجتماعی- اقتصادی، شدت آسیب، رگرسیون لجستیک رتبه ای
  • مسعود رفیعی، علی اصغر فرشاد، رکسانا میرکاظمی، فرشته طاهری، افسانه امیدی مراد، آتنا رفیعی پور* صفحه 26
    مقدمه

    نوبت کاری یک نظام کاری رایج در مشاغل اجتماعی است که می تواند کارگران را در معرض خستگی و تجربه مشکلات بهداشتی قرار دهد. توجه به پیامدهای نوبت کاری به خصوص در مشاغلی مانند راهبری قطارهای درون شهری که نیازمند سطح بالایی از هوشیاری و دقت هستند بسیار مهم است. در مطالعه حاضر به بررسی تاثیر نوبت کاری و افزایش زمان آن بر بروز اثرات بهداشتی و خواب آلودگی در راهبران شرکت بهره برداری راه آهن شهری تهران پرداخته شد.

    روش بررسی

    تعداد 363 نفر از راهبران متروی تهران به شیوه سرشماری انتخاب و به دو گروه روزکار و نوبت کار (9 و 12 ساعته) تقسیم شدند. جمع آوری اطلاعات در مورد اثرات خلقی و اجتماعی، خواب آلودگی و اثرات بهداشتی به ترتیب با استفاده از پرسشنامه پیمایش نوبت کاری، پرسشنامه خواب آلودگی و چک لیست بالینی طب کار انجام شد. نتایج با نرم افزار SPSS نسخه 19 در سطح معنی داری 5% مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که نوبت کاری در مقایسه با روزکاری می تواند با اثرات منفی بر کیفیت خواب، شرایط زندگی اجتماعی، رضایت شغلی و افزایش در نرخ شکایت از مشکلات بهداشتی همراه باشد. افزایش زمان نوبت کاری از 9 به 12 ساعت با تشدید پیامدهای نوبت کاری همراه بود.

    نتیجه گیری

    فرایند نوبت کاری در راهبران متروی تهران با افزایش در بروز اختلالات بهداشتی و احتمال کاهش هوشیاری در حین انجام کار همراه است که نیازمند اصلاح در برنامه ریزی نظام نوبت کاری و بهبود شرایط کار می باشد. مطالعات بیشتر برای دستیابی به اثرات دقیق تر نوبت کاری و متغیرهای تاثیرگذار بر آن توصیه می شود.

    کلیدواژگان: نوبت کاری، ساعت کار، کیفیت زندگی، شرکت راه آهن شهری تهران و حومه
  • بهروز عبدالهی، محمد حجارتبار*، رضا سعیدی، امین باقری صفحه 27
    زمینه و هدف

    براساس اهمیت توسعه پایدار و نقش آن در توسعه کشور، سازمانها و صنایع با توجه به چالش ها و نگرانی های سلامت، ایمنی و محیط زیست، فراتر از سودآوری و افزایش بهره وری اندیشیده و اهداف اجتماعی و زیست محیطی را مدنظر قرار داده اند. اما در عمل این مهم کمتر محقق شده است. سیستم مدیریت HSE رویکردی است که استقرار بهینه و کارآمد آن در صنایع بسیار حائز اهمیت است و بر توسعه پایدار صنایع، و رشد و توسعه هرکشور موثر است. بنابراین در اهمیت تعامل این دو می توان گفت که رفع چالش های HSE مستلزم تغییر الگوی عملکرد فرهنگی، سازمانی و انسانی است و مدیران باید به لحاظ دانش نگرش و مهارت، در راستای تحقق سیستم مدیریت HSE و به تبع از آن، توسعه پایدار حرکت کنند. در جهت تحقق این مهم، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی سیستم مدیریت HSE بر توسعه پایدار در صنعت پتروشیمی سنندج انجام شد. براین اساس رویکردهای منتهی به شرایط بهینه استقرار سیستم مدیریت HSE موثر بر توسعه پایدار در صنعت پتروشیمی، مورد بررسی قرار گرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی - کاربردی است که در دو بخش کلی (اول،طراحی و اعتبار سنجی ابزارهای ارزیابی، و دوم، بررسی وضعیت و اثربخشی) و هفت مرحله انجام شده است و بر بررسی اثربخشی سیستم مدیریت HSE بر توسعه پایدار تاکید دارد. پرسشنامه محقق ساخته برای ارزیابی وضعیت سیستم  مدیریت HSE (63 گویه) و توسعه پایدار (59 گویه) طراحی شد. برای روایی پرسشنامه از روش تعیین روایی محتوا به دو صورت ضریب نسبت روایی محتوا CVR و شاخص روایی محتوا   CVI استفاده شد. این پرسشنامه ها بر روی 143 نفر از مدیران و کارکنان پتروشیمی سنندج اجرا شد. سپس مولفه ها و وضعیت سیستم مدیریت HSE و مولفه ها و وضعیت توسعه پایدار در صنعت پتروشیمی تعیین، و تاثیر (افزایشی یا کاهشی) سیستم مدیریت HSE بر وضعیت توسعه پایدار در این صنعت بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی به کمک نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها

    وضعیت سیستم مدیریت HSE در مولفه های تعهد و رهبری، خط مشی و اهداف مشترک، و اجرا، ثبت و پایش مناسب است، اما سه مولفه سازماندهی، منابع و مستندات، ارزیابی و مدیریت ریسک، و طرح ریزی باید ارتقا یابد. وضعیت توسعه پایدار در هر سه مولفه توسعه اجتماعی، توسعه اقتصادی و حفاظت از محیط زیست نیز مناسب نیست و باید ارتقاء یابد. در بررسی تاثیر (افزایشی یا کاهشی) سیستم مدیریت HSE بر وضعیت توسعه پایدار نیز یافته ها نشان داد که سیستم مدیریت HSE بر توسعه پایدار در ابعاد توسعه زیست محیطی، توسعه اقتصادی و توسعه اجتماعی به ترتیب بیشترین تاثیر را دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج بیانگر آنست که هرچند استقرار بهینه تمام مولفه های سیستم مدیریت HSE در صنایع پتروشیمی و تاثیر آن بر توسعه پایدار اهمیت حیاتی دارد، اما استقرار آن در صنایع بزرگ و کوچک، به طور کامل اتفاق نیفتاده است. این امر در صنایع نوپای پتروشیمی، ضامن رشد و توسعه آنها و نیز توسعه پایدار است، و شرایط استقرار آن باید جزو استانداردهای اولیه باشد. در این مهم، شناخت، نگرش و مهارت مدیران بالادستی صنعت پتروشیمی بسیار تعیین کننده است.

    کلیدواژگان: سیستم مدیریت HSE، توسعه پایدار، صنعت پتروشیمی
  • فاطمه نیک بخت، حمید حیدریان میری، فاطمه کوکبی سقی، تکتم اکبری خلجی، حمیدرضا شعبانی کیا* صفحه 28
    مقدمه

    امروزه به دلیل افزایش خشونت علیه تکنسین های فوریت پزشکی و تاثیرات سوء این رفتارها بر سلامت جسمی و روانی و همچنین بهره وری کارکنان، بررسی خشونت شغلی و تلاش برای کاهش آن ضروری به نظر می رسد؛ لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان خشونت و عوامل مرتبط با آن در محل کار علیه تکنسین های فوریت های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و عوامل مرتبط با آن انجام شد.

    روش بررسی

      این یک مطالعه مقطعی بود که بر روی 204 نفر از تکنسین های فوریت های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد. روش نمونه گیری تمام شماری بود. ابزار گردآوری داده ها یک پرسشنامه پژوهشگر ساخت بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و آزمون های آماری شامل کای دو، تی تست و آنالیز واریانس و با کمک نرم افزار Stata انجام شد.

    یافته ها

    میزان پاسخگویی افراد پایین (19/2 درصد) بود. یافته ها نشان داد 78/92 درصد از افراد تحت مطالعه در یک سال گذشته حداقل یکی از انواع خشونت را تجربه کرده اند. بیشترین نوع خشونت اعمال شده از نوع خشونت کلامی بود. 70/10 درصد خشونت ها در صحنه حادثه اتفاق افتاده بود و خانواده بیمار گروه اصلی اعمال کننده خشونت بودند (59/31 درصد). بین میزان خشونت فیزیکی با میزان خشونت کلامی و فرهنگی ارتباط معنی داری مشاهده شد (0/05P-value≤).

    نتیجه گیری

    تکنسین های فوریت های پزشکی همواره در معرض اعمال انواع خشونت شغلی به ویژه از سوی خانواده بیماران می باشند. در این راستا جهت کاهش خشونت توصیه می شود برنامه های آموزشی در دو سطح کارکنان فوریت های پزشکی و عموم مردم اجرا شود. در این زمینه در سطح کارکنان آموزش مهارت های ارتباطی، مدیریت صحنه حادثه و شرایط تنش زا می تواند موثر باشد. آموزش های عمومی با هدف آشنایی بیشتر مردم با وظایف و نقش خدمات فوریت های پزشکی و پیامدهای قانونی اعمال خشونت علیه کارکنان اورژانس 115 پیشنهاد می گردد. افزایش ظرفیت و ناوگان اورژانس پیش بیمارستانی نیز بطور کلی می تواند به کاهش خشونت کمک نماید.واژ ه های کلیدی: خشونت شغلی، کارکنان فوریت های پزشکی، امدادگران

    کلیدواژگان: خشونت شغلی، کارکنان فوریت های پزشکی، امدادگران
  • پروین عزیزنژاد روشن*، زهرا گرائیلی، صفیه رضاپور، سمیه سفیدحاجی، مجتبی قنبری قلعه سری صفحه 29
    زمینه و هدف

    همه گیری کووید- 19، تنش زیادی را بر پرسنل و سیستم مراقبت بهداشتی وارد کرد. هدف این مطالعه تعیین عوامل تنش زا در پرستاران درگیر مراقبت از بیماران کروناویروس در بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی بابل بود.                 

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی بر روی پرستاران درگیر مراقبت از بیماران کرونایی شاغل (بیمارستانهای روحانی و یحیی نژاد) در دانشگاه علوم پزشکی بابل در سال 1399 انجام شد. تعداد نمونه با استفاده از فرمول آماری کوکران (224 نفر) برآورد گردید. سپس به نسبت پرستاران درگیر کرونا در هر بیمارستان، نمونه گیری به روش طبقه ای از بخشهای کرونایی انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخت استفاده گردید. پرسشنامه عوامل تنش زا در پرستاران در پنج حیطه (بین فردی، مراقبت از بیمار، فیزیکی و محیطی، فردی و مدیریتی) و پرسشنامه ویژگیهای دموگرافیک بود. تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 23 و آزمونهای آماری پارامتریک تحلیل واریانس یکطرفه و تی مستقل همچنین در صورت برقرار نبودن فرض ناپارامتری از آزمون های کروسکال والیس و من ویتنی صورت گرفت.  

    یافته ها

    عوامل تنش زا فیزیکی و محیطی با میانگین 10.12 29 و عوامل تنش زای مراقبت از بیمار 5.02 13.38 به ترتیب بیشترین و کمترین شدت تنش زایی را داشتند. مهمترین عوامل تنش زا در پرستاران حمایت ناکافی (2/68%)، حجم زیاد کار (9/63%)، فشردگی برنامه کاری ماهانه (5/63%)، سنگینی و راحت نبودن پرستار با لباس و چکمه محافظ (3/63%)، کمبود پرستار (5/61%)، نبود فضای مناسب جهت تعویض لباس محافظ (2/60%) و... بودند. عوامل تنش زای شغلی پرستاران با متغیرهای جنس، سابقه کار و نوع بیمارستان، عوامل تنش زای فیزیکی و محیطی با شیفت کاری، عوامل تنش زای بین فردی با تحصیلات و عوامل تنش زای مراقبت از بیمار با اضافه کار ارتباط معنی دار داشتند (0.05>P).

    نتیجه گیری

    از آنجایی که عوامل فیزیکی و محیطی به عنوان مهمترین منبع عوامل تنش زا شناخته شدند، با تمهیدات مناسب می توان جهت حذف یا اصلاح این عوامل، به کاهش تنش و ارتقاء سلامتی پرستاران کمک کرد.

    کلیدواژگان: استرس های شغلی، مراقبت پرستاری، کووید- 19، پرستاران
  • شبنم ناظم صدیقی، امین رفیعی پور*، مهرداد ثابت صفحه 30
    زمینه و هدف

    حوادث شغلی که برخی اوقات به دلیل مدیریت ایمنی نامناسب به وقوع می پیوندد می تواند تاثیر بسزایی بر بهره وری کارگران داشته باشد. با اصلاح عادت ها و افزایش سطح آگاهی کارگران می توان به ایمنی رفتار دست یافت، چون افراد دارای نقشی محوری در مدیریت سلامت خود هستند، با مجموعه ای از فعالیت های فردی، محیطی و سازمانی می توانند از بروز خطرات پیشگیری کنند که سواد سلامت شغلی در این امر عاملی کلیدی است. هدف از این پژوهش بررسی رابطه سواد سلامت شغلی و رفتار ایمنی با نقش میانجی سلامت است.

    روش بررسی

    روش پژوهش مقطعی از نوع همبستگی است. جامعه آماری را کارکنان 15 واحد از صنایع معدنی ایمیدرو ایران تشکیل داده اند که از این میان 283 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، این افراد به پرسشنامه های سلامت عمومی (GHQ) گلدبرگ (1989)، رفتار ایمنی مهدی نیا (2016) و سواد سلامت شغلی (TOHLS-IF) ساتهاکورن (2020) پاسخ دادند. داده های پژوهش به روش مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) با نرم افزارهای SPSS و AMOS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج با مقادیر (AGFI=0.97, CFI=0.99, GFI=0.949, RMSEA=0.036) بیانگر برازش خوب مدل بود. براساس ضرایب مستقیم رابطه بین سواد سلامت شغلی و سلامت (=-0.369, p<0.01β)، سواد سلامت شغلی و رفتار ایمنی (β=0.483, P<0.01)، رفتار ایمنی و سلامت (=-0.592, P<0.01β) کارکنان صنایع معدنی معنادار بود. لذا در بررسی ضریب غیر مستفیم با آزمون بوت استرپ با توجه به نقش میانجی گر سلامت، رابطه بین سواد سلامت شغلی و رفتار ایمنی کارکنان (=0.218, P<0.01 β) معنادار ارزیابی شد.

    نتیجه گیری

    بهره گیری از فاکتورهای سلامت می تواند در تاثیر سواد سلامت شغلی بر رفتار ایمنی کارکنان صنایع معدنی در جهت کاهش خطرات ناشی از کار و دستیابی به سطح مطلوب تر ایمنی، یک عامل تعیین کننده باشد.

    کلیدواژگان: سواد سلامت شغلی، رفتار ایمنی، سلامت، کارکنان صنایع معدنی
  • سجاد سلیمانی، فاطمه دارابی* صفحه 31
    زمینه و هدف

    اختلال استرس پس از سانحه[1]یکی از عوارض مهم جنگ در افراد با تجربه جنگی است که آنها را مستعد ابتلاء به بیماری های روانی ثانویه می کند. مطالعه حاضر به منظور پیش بینی استرس پس از آسیب بر اساس باورهای مذهبی در رزمندگان مدافع حرم انجام شده است. 

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه ی آماری در این مطالعه کلیه رزمندگان مدافع حرم به تعداد 11650 نفر بودند. نمونه مورد مطالعه بر اساس فرمول فیدل و تاپاچینگ 106 نفر مشخص و به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه باورهای مذهبی گلزاری و نسخه ی نظامی پرسشنامه اختلال استرس پس از سانحه گردآوری شد سپس، با استفاده از آزمون رگرسیون خطی همزمان و نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که استرس پس از آسیب بر اساس باورهای مذهبی در رزمندگان مدافع حرم، بصورت منفی قابل پیش بینی است (01/0 < p). همچنین تمامی مولفه های استرس پس از آسیب شامل کرختی هیجانی، نشانه های برانگیختگی و تجربه مجدد نیز بر اساس باورهای مذهبی در رزمندگان مدافع حرم بصورت معکوس قابل پیش بینی می باشد (01/0 < p).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج پژوهش، کسانی که نگرش های مذهبی بالاتر و معنویت بیشتری دارند، کرختی هیجانی در آنها کمتر و از سلامت روان بیشتری برخوردار هستند. با افزایش نگرش های مذهبی افراد، از میزان، اضطراب و استرس آنها کاسته می شود. [1] Posttraumatic Stress Disorder (PTSD)

    کلیدواژگان: استرس پس از سانحه، باورهای مذهبی، کرختی هیجانی، رزمندگان مدافع حرم
  • اسماء سالاری* صفحه 32

    بیماری کرونا حیات جوامع توسعه یافته و در حال توسعه را به لرزه درآورد و با ایجاد آثار سهمگین و جبران ناپذیر، ابعاد مختلف زندگی فردی و اجتماعی شهروندان را تحت تاثیر خود قرار داد. در حالی که همگان برای دستیابی به درمان بیماری لحظه شماری می کردند، رونمایی از واکسن های تولید شده با مجوز اضطراری، زمینه ساز مباحث مختلف اجتماعی و حقوقی شد. در ایران و طبق مصوبه ستاد کرونا، کارکنان دولت در کنار گروه های دیگری از مردم ملزم به تزریق واکسن شدند و عدم حضور در محل کار به عنوان مجازات مستنکفین تعیین شد.صرف نظر از آثار این تصمیم بر بهداشت و سلامت عمومی، اعتبار حقوقی آن نیز محل بحث اندیشمندان علم حقوق واقع شده است و بیان موضع هر دو ساحت حقوق داخلی و حقوق بین المل بشر نسبت به واکسیناسیون اجباری، می تواند بر اقناع شهروندان و تمکین یا تمرد از انجام آن اثرگذار باشد. مسئله محوری پژوهش پیش رو، ارزیابی الزام به واکسیناسیون ذیل مقررات و نظامات حقوق ایران و حقوق بین الملل بشر است. با تکیه بر منابع کتابخانه ای و در روشی توصیفی-تحلیلی این نتیجه به دست آمد که طبق قوانین و مقررات کشور، الزام به واکسیناسیون و به ویژه پیش بینی مجازات در صلاحیت مجلس شورای اسلامی است و طبق منشور حقوق بیمار، ستاد کرونا و ارکان اجرایی وابسته، ملزم به اطلاع رسانی در باب واکسن و عوارض آن و پایش وضعیت سلامت افراد حین و پس از تزریق بوده اند. در حقوق بین الملل نیز امکان الزام آور ساختن شیوه درمانی مشخص چون واکسیناسیون ذیل حق بر سلامت و به منظور تضمین حق حیات افراد در شرایط شیوع بیماری های همه گیر وجود دارد. به علاوه اگر چه این الزام با حق بر حریم خصوصی شهروندان (بعد تمامیت جسمانی) در تضاد است لکن حقوق بین الملل زمینه ایجاد محدودیت بر حقوق فردی به جهت تضمین سلامت عمومی را مشروط به رعایت شرایطی چون تناسب و ضرورت فراهم نموده است.

    کلیدواژگان: واکسیناسیون، حق بر سلامت، حق بر حریم خصوصی، ستاد کرونا، منشور حقوق بیمار
  • رجبعلی حکم آبادی، اسماعیل زارعی، علی کریمی* صفحه 33
    مقدمه

    FMEA یک روش شناسایی، ارزیابی و الویت بندی حالات شکست است که در صنایع برای ارتقاء ایمنی سیستم ها استفاده می شود. روش های فازی تصمیم گیری چند معیاره، روش هایی هستند که از بین چندین معیار مختلف، بهترین گزینه را انتخاب می کند. لذا، هدف از این مقاله، ارزیابی ریسک با استفاده از روش FMEA مبتنی بر روش های تصمیم گیری چند معیاره فازی SWARA -RE-VIKOR در یک ایستگاه تقلیل فشار گاز دروازه شهری می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، از روش های فازی SWARA برای تعیین وزن ریسک فاکتورها، RE جهت وزن دهی اعضای تیم و VIKOR برای رتبه بندی حالات شکست استفاده گردید به طوری که حالات شکست بر اساس نظر چهار کارشناس با حداقل پنج سال سابقه شناسایی و ارزیابی گردید. در انتها آنالیز حساسیت و تطبیقی رویکرد پیشنهادی انجام گرفت.

    یافته ها

    شش حالت شکست در تجهیزات اصلی ایستگاه تقلیل فشار گاز دروازه شهری شناسایی گردید. حالت شکست رگلاتور، فیلتر و سیستم بودارکننده رتبه های اول، دوم و سوم اولویت ریسک را به خود اختصاص دادند. شاخص شدت ریسک از اولویت بالاتری نسبت به سایر شاخص برخوردار بود. دوازده تست آنالیز حساسیت انجام گرفت که حالت شکست رگلاتور و گرمکن بترتیب کمترین و بیشترین حساسیت را داشتند همچنین نتایج آنالیز حساسیت و تطبیقی نشان می دهد که رویکرد پیشنهادی معتبر است.

    نتیجه گیری

    رویکرد پیشنهادی با توجه به کاربرد روش های فازی SWARA، RE و VIKOR بترتیب مشکل یکسان بودن وزن های مربوط به ریسک فاکتورها، عدم قطعیت موجود در داده ها (نظرات متخصصان) و اولویت بندی حالت های شکست را حذف نموده و نسبت به روش FMEA سنتی از توانایی بالاتری در اولویت بندی ریسک ها برخوردار می باشد.

    کلیدواژگان: روش تصمیم گیری چند معیاره، مجموعه فازی، روش SWARA، روش آنتروپی، روش VIKOR، روش FMEA
  • خدیجه دهقانی، دانیال شادی* صفحه 34
    زمینه و هدف

    با توجه به نقش مهم پرستاران در پاندمی بیماری کووید،19- تعیین اولویتهای پژوهشی پرستاری کرونا می تواند موجب ارتقاء کیفیت خدمات بهداشتی گردد؛ لذا این مطالعه با هدف تدوین اولویت های پژوهشی پرستاری کووید 19- در ایران به روش دلفی انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی به روش دلفی، تعداد 55 نفر از صاحبنظران پرستاری و مسئول در حوزه پرستاری کرونا از سراسر ایران بهطور هدفمند وارد مطالعه شدند. ابتدا، بر اساس مدارک علمی و نظر کارشناسان، پرسشنامه اولیه شامل اولویت های پژوهشی پرستاری کرونا با شاخص امتیازدهی 1-3 و یک سوال باز و در دو مرحله متوالی برای مشارکتکنندگان ارسال شد. در مرحله اول، 30 نفر و در مرحله دوم، 20 نفر پاسخ دادند. داده های کیفی با روش تحلیل محتوا و داده های کمی با محاسبه میانگین و انحراف معیار نمره پاسخها در هر مرحله با نرمافزار آماری SPSS ورژن 21 مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    تحلیل یافته ها منجر به تدوین 77 اولویت نهایی در شش حیطه روانی-عاطفی  8 مورد ، حیطه آموزشی-پژوهشی  16 مورد ، حیطه مدیریت پرستاری  16 مورد ، حیطه مراقبت پرستاری 11 مورد ، حیطه پیشگیری و اپیدمیولوژی  21 مورد  و حیطه فناوری سالمت مدیریتی 6 مورد  گردید و مورد اجماع قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    اولویت های پژوهشی تدوینشده میتواند راهنمایی برای فعالیت های پژوهشی آینده حتی در دوران پساکرونا باشد. همچنین، تخصیص منابع و بودجه های پژوهشی را هدفمند نماید.

    کلیدواژگان: اولویت پژوهشی، روش دلفی، کرونا، پرستاری
  • مرادعلی زارعی پور*، محمدسعید جدگال صفحه 35

    حفظ سلامت پاکبانان شهرداری آن از جنبه‎های مختلف یعنی بهداشت‎فردی ، بهداشت‎عمومی و بهداشت‎ محیط‎زیست بسیار با اهمیت است. پاکبانان از دسته گروه های شغلی که بیش از سایر کارگران در معرض انواع خطرات و آسیب های شغلی قرار دارند که بنا به ماهیت شغلی خود به صورت بالقوه و بالفعل در معرض انواع خطرات: بیماریهای واگیر/ غیر واگیر، مشکلات روانی، مشکلات تغذیه ای، مشکلات ایمنی، مشکلات اسکلتی قرار می گیرند. به نظر می رسد در چنین موقعیتی، مدیریت خودمراقبتی، بهترین پاسخ رفتاری برای پیشگیری از بیماریهای شایع در این گروه خواهد بود. مدیریت مراقبت از خود به وضوح موجب افزایش کارآیی و مهارت های فردی در مقابل مشکلات سلامتی پاکبانان می شود. از طرفی، مدیریت فعالیت های خودمراقبتی می تواند پاکبانان را به سمت حفظ سلامتی و خوب بودن سوق دهد و توان مراقبت از خود را در پاکبانان بیشتر کند و میزان ابتلا و از کارافتادگی و هزینه های درمانی را کاهش دهد. بنابراین پاکبانان  باید در مقابل سلامتی خود و سلامتی جامعه احساس مسئولیت کنند و این احساس مسئولیت با خود مراقبتی محقق خواهدشد.

    کلیدواژگان: مراقبت از خود، پاکبانان، پیشگیری، بیماری های شایع
  • مهدی نداف*، سید جعفر موسوی صفحه 36
    زمینه و هدف

    با همه گیری ویروس کوید-19 و توسعه روز افزون فناوری اطلاعات و ارتباطات، فرصتی برای ارایه دهندگان خدمات پزشکی و درمانی پدید آمد تا خدمات دوراپزشکی را توسعه دهند. در این تحقیق تلاش شده است با توسعه مدل یکپارچه پذیرش و استفاده از فناوری 2 (UTAUT2) و افزودن ویژگی های خدمات دوراپزشکی، روی آوردن افراد به این فناوری تبیین گردد.   

    روش بررسی

    تحقیق حاضر از منظر هدف، کاربردی و از حیث گردآوری داده ها، از نوع پژوهش های توصیفی محسوب می شود که به روش همبستگی-علی اجرا شده است. ابزار گردآوری داده، پرسشنامه استاندارد با طیف لیکرت است که با روش نمونه گیری تصادفی، بین افراد با سابقه استفاده از خدمات دوراپزشکی در کلان شهر اهواز، توزیع شد. در نهایت 407 پرسشنامه قابل استفاده با استفاده از نرم افزارهای SPSS 24 و Smart PLS 3.3.9 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهند عملکرد مورد انتظار (374/0=β ، 335/8=t)، تلاش مورد انتظار (247/0=β ، 631/6=t)، تسهیلات (158/0=β ، 708/5=t)، انگیزه لذت جویانه (231/0=β ، 694/7=t)، مزیت ادراکی محصول (116/0=β ، 198/4=t) و امنیت ادراکی (088/0=β ، 720/3=t) بر قصد استفاده از دوراپزشکی تاثیر معنادار و مثبت دارند. همچنین نقش تعدیلگر نوآوری شخصی در رابطه نفوذ اجتماعی، تسهیلات، انگیزه لذت جویانه، هزینه خدمات، عادت و امنیت ادراکی با قصد استفاده و نقش تعدیلگر جنسیت در رابطه تلاش مورد انتظار، تسهیلات، هزینه خدمات، ریسک ادراکی، مزیت ادراکی محصول و امنیت ادراکی با قصد استفاده تایید گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهند که مدل یکپارچه پذیرش و استفاده از فناوری 2  (UTAUT2) و برخی ویژگی های خدمات دوراپزشکی می توانند به خوبی قصد استفاده از این فناوری را در شرایط همه گیری کوید-19 تبیین کنند. همچنین با توجه به تایید نقش تعدیلگری نوآوری شخصی و جنیست در برخی روابط میان مدل  و ویژگی های محصول، باید در طراحی خدمات دوراپزشکی به ویژگی های فردی اشخاص استفاده کننده از این خدمات فناورانه توجه نمود.

    کلیدواژگان: دوراپزشکی، مدل یکپارچه پذیرش و استفاده از فناوری 2، نوآوری شخصی، کوید-19
|
  • Parisa Davarei, Abbas Shamsalinia, Fatemeh Ghafarei, Fatemeh Shirinkam, Ay Sa Azamei, Abolfazl Atashpoosh, Nastaran Rafiei, Fatemeh Mohammadkhah* Page 22
    Background and aims

    Occupational and social exposures to COVID-19 are among the significant stressors that threaten the health of Healthcare workers (HCWs) in various dimensions. This study aimed to determine the relationship between Corona disease anxiety and the general health of health care workers in the summer of 2021.

    Methods

    This is a descriptive correlational study. Sampling was done by the available method. Study samples included 170 HCWs. Data were collected using tools such as the Demographic Questionnaire, the Corona disease Anxiety Scale(C-19 AS) and the General Health Questionnaire. The data were collected using Porsline software (online). Statistical data were analyzed by SPSS software version 16 using the Kruskal-Wallis test, U Mann-Whitney test, Spearman correlation coefficient, and Stepwise Multiple Regression. The significance level was P<0.05.

    Results

    There was a positive and significant relationship between Corona disease anxiety and general health (p<0.01), and the variables of physical anxiety (β coefficient = -0.233) and marital status (β coefficient = -0.147) had the highest regression effect on public health.

    Conclusion

    Health policymakers and managers of health care systems take preventive and curative measures such as providing psychological counseling and implementing training programs such as problem-solving skills training and resilience when necessary, especially for married healthcare workers to reduce the level of Corona disease anxiety.

    Keywords: Coronavirus, Anxiety, Health, health personel
  • MohammadSaeed Jadgal, Moradali Zareipour, Saeedeh Sadeghi, Ehsan Movahed, Tayebeh Samieizadehtoosi, Hadi Alizadeh-Siuki* Page 23
    Background and aims

    Consumption of smokeless tobacco products annually causes the death of more than 250 thousand people worldwide. The aim of this study was to determine the effect of transtheoretical model education on the temptation / self-efficacy of smokeless tobacco products among guild traders.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 320 guild traders were studied by simple random sampling. The data collection tool was a researcher-made questionnaire that was used after confirming its validity and reliability. Intervention strategies included group discussions with videos and photos related to the destructive effects of smokeless tobacco products on general health and oral health, using data projectors and PowerPoint. After 6 months from the intervention, the questionnaire information was collected again and finally the data were analyzed in SPSS 20 software using descriptive and analytical tests.

    Results

    In the pre-intervention phase, the mean scores of temptation/ selfefficacy in pre-contemplation stage were 16.63± 1.59, 16.45 ±1.51 contemplation and 13.28±0.48 readiness, but in the next phase, from the intervention, the mean scores of this structure in individuals in the pre-contemplation stage decreased to 9.97±2.09, contemplation to 9.94±2.26 and readiness to 10.61±2.18, and there was a significant difference between this structure and the changes were observed (P-Value <0.001).

    Conclusion

    By designing and implementing interventions based on the transtheoretical model, the temptation of people consuming these products can be reduced at different stages of change and their self-efficacy to overcome tempting situations can be increased.

    Keywords: smokeless tobacco products, transtheoretical model, guild merchants
  • Mahdi Mohammadiyan, MohammadAli Jlilvand, Masumeh Tahmasbi, Marzieh Beljikangarloo*, Esmaeil Karami Page 24
    Background & Objectives

    The COVID-19 pandemic significantly effects on health of workforce as the most important source of manpower in maintaining business and the community economy. Therefore, this study aimed to investigate the knowledge, attitudes and practices related to COVID-19 and its effective factors among industry practitioners in industrial areas.

    Methods

    A cross-sectional study was conducted in Tehran industrial city from October to December 2020. Data from 494 practitioner’s industry were collected through survey questionnaire including demographic and a 35-item questionnaire to assess the status of knowledge, attitude and practices to the COVID-19 prevention guidelines. The content validity of the questionnaire was confirmed by the experts of Occupational health and Epidemiology and performed by two relative content validity coefficients, the Content Validity Ratio (CVR) and Content Validity Index (CVI), which were 0.78 and 0.85, respectively. Additionally, reliability was proved through a pilot study to calculate Cronbach’s alpha and determined to be 0.81. Descriptive analyses and chi-square tests and Pearson rank correlation analyses were performed to determine factors associated with knowledge, attitudes, and practices towards COVID-19. Data analysis was performed using STATA software version 17 with a significance level of P <0. 05.

    Results

    The mean and standard deviation of practitioner’s knowledge was 19.68 ± 3.55, their attitude was 14.74 ± 3.45 and their performance was 7.97 ± 0.91. Educational level (r=0.19, p=0.015) and marital status as employees (r=0.24, p=0.042) were directly correlated with attitude and practice, respectively. Also, the results of Pearson correlation test showed that there is a positive and significant correlation between knowledge and attitude (r = 0.11, P = 0.01) and attitude and practice (r = 0.98, P = 0.001).

    Conclusion

    The results of the present study showed the need to increase awareness through training courses and positive attitude of the studied practitioner in order to strengthen suitable practices and motivate them to take appropriate preventive measures against COVID-19.

    Keywords: Industrial, Knowledge, Attitude, Practice, Covid-19
  • Majid Babaei*, Shila Hasanzadeh, Habibollah Pirnejad, Iraj Mohebbi, Rana Hoseini, Zahra Niazkhani Page 25
    Background and aims

    Road traffic accidents are one of the serious public health problems in the world that need to be prevented. Socio-economic status is one of the important factors related to traffic accidents. The incidence and mortality rate of traffic accidents also vary between different countries and even within a country. Therefore, the aim of this study was to investigate the relationship between the severity of traffic accident injuries and socio-economic factors.

    Methods

    This study was a cross-sectional study involving 310 drivers caring following an accident in Imam Khomeini Hospital in Urmia, Iran in 2020. The trauma severity scale of ISS ((Injury Severity Score) and the statistical model of rank logistic regression were used for this study.

    Results

    Data showed a positive and significant relationship between the severity of injury and socioeconomic factors including marital status (OR = 2.306, P = 0.024), education for high school (OR = 19.066, P = 0.013), and diploma (OR = 5.549, P = 0.011), household monthly income for 12.5 to 25 million Rials (OR = 4.87, P = 0.068), and for 25 to 37.5 million Rials (OR = 4.46, P = 0.079), occupation (OR = 2.491, P = 0.088), car monetary value for 0-550 million Rials (OR = 13.986, P = 0.001), and for 550-1100 million Rials (OR = 3.284, P = 0.016),  as well  the share of health care costs for 0-20% (OR = 22.389, P = 0.001) and  for 20%-40% (OR = 3.664 P = 0.001), while was not a significant association between the severity of injury and age (OR =0.889, P = 0.367), gender (OR = 1.391, P = 0.598), and monetary value of housing.

    Conclusions

    The data indicate that there was a relationship between most of the socio-economic factors and the severity of injury. Based on the results, intervention programs on marital status, upgrading education, increasing monthly household income, improving working and occupational status, improving monetary value and car safety, and increasing the share of health and care costs in total expenditures is recommended.

    Keywords: Socioeconomic status, Accident, Injury Severity, Rank logistic regression
  • Masoud Rafiei, AliAsghar Farshad, Roksana Mirkazemi, Fereshteh Taheri, Afsaneh Omidimorad, Athena Rafieepour* Page 26
    Background and aims

    Shift working is a regular work pattern in some occupations that can expose workers to fatigue and health problems. It is very important to pay attention to the consequences of long shift work hours, especially in jobs such as railway driving that require a high level of awareness and precision agility. In the present study, the effect of shift work and its length were surveyed on the occurrence of health effects and sleepiness in the metro drivers of Tehran urban & suburban railway operation.

    Methods

    363 Tehran Metro drivers were selected using census method and divided into day work (8 hours) and shift workers (9 and 12 hours) groups. The information about mood and social effects, sleepiness, and health effects were collected by a Survey of Shift-workers questionnaire, Epworth Sleepiness Scale, and Clinical Occupational Medicine checklist, respectively. The resulting data were analyzed with SPSS (v.19) software at a significance level of 5 % .

    Results

    The results showed that shift work compared to day work was associated with negative effects on sleep quality, social life conditions, job satisfaction, and an increase in the rate of complaints of health problems. Increasing the shift working hours from 9 to 12 hours was associated with intensifying the consequences of shift work.

    Conclusion

    The shift work pattern in Tehran metro drivers is associated with an increase in the incidence of health disorders and a decrease in awareness during work, which requires reform in the planning of the shift work patterns and improvement of working conditions. Further studies are needed to obtain a more accurate picture of shift work effects and variables affecting it.

    Keywords: Shift work, Working Hours, Life Quality, Tehran Urban, Suburban Railway Operation Co
  • Behroz Abdolahi, Mohamad Hajjartabar*, Reza Saeedi, Amin Bagheri Page 27
    Background and Aim

    Based on the importance of sustainable development and its role in the country's development, organizations and industries have considered the challenges and concerns of health, safety and the environment beyond profitability and increased productivity and have considered social and environmental goals. But in practice, this task has been less realized. The HSE management system is an approach whose optimal and efficient deployment in industries is very important and is effective on the sustainable development of industries and the growth and development of any country. Therefore, in the importance of the interaction between the two, it can be said that solving HSE challenges requires changing the pattern of cultural, organizational and human performance, and managers should move in terms of knowledge, attitude and skills, in line with the realization of the HSE management system and, as a result, sustainable development. In order to achieve this goal, the current research was conducted with the aim of investigating the effectiveness of the HSE management system on sustainable development in the petrochemical industry of Sanandaj. Based on this, the approaches leading to the optimal conditions for establishing the HSE management system effective on sustainable development in petrochemicals were investigated.

    Method

    The current research is a descriptive-applied study that has been conducted in two general parts (first, design and validation of evaluation tools, and second, checking the status and effectiveness) and seven stages, and emphasizes on the effectiveness of the HSE management system on sustainable development. A researcher-made questionnaire was designed to evaluate the status of the HSE management system (63 items) and sustainable development (59 items). For the validity of the questionnaire, the method of determining the content validity was used in two ways: CVR content validity ratio coefficient and CVI content validity index. These questionnaires were administered to 143 petrochemical managers and employees of Sanandaj Petrochemical. Then, the components and status of the HSE management system and the components and status of sustainable development in the petrochemical industry were determined, and the impact (increasing or decreasing) of the HSE management system on the status of sustainable development was investigated. Data analysis was done using descriptive statistics and inferential statistics with the help of SPSS software.

    Result

    The status of the HSE management system in the components of commitment and leadership, policy and common goals, and implementation, recording and monitoring is appropriate, but the three components of organization, resources and documentation, risk assessment and management, and planning should be improved. The state of sustainable development in all three components of social development, economic development and environmental protection is not suitable and should be improved. In examining the impact (increasing or decreasing) of the HSE management system on the state of sustainable development, the findings showed that the HSE management system has the greatest impact on sustainable development in the dimensions of environmental development, economic development, and social development, respectively.

    Conclusion

    The results show that although the optimal establishment of all components of the HSE management system in petrochemical industries and its impact on sustainable development is vitally important, its establishment in large and small industries has not happened completely. This is the guarantee of their growth and development as well as sustainable development in nascent petrochemical industries, and its establishment conditions should be among the primary standards. In this matter, the knowledge, attitude and skills of the upstream managers of the petrochemical industry are very decisive.

    Keywords: HSE management system, sustainable development, petrochemical industry
  • Fateme Nikbakht, Hamid Heidarian Miri, Fatemeh Kokabisaghi, Toktam Akbari Khalaj, Hamidreza Shabanikiya* Page 28
    Introduction

    Nowadays, due to the increase in violence against emergency medical technicians and the adverse effects of these behaviors on physical and mental health, as well as employee productivity, it seems necessary to investigate occupational violence and try to reduce it. Therefore, the present study was conducted to investigate the level of violence in the workplace against emergency medical technicians of Mashhad University of Medical Sciences and related factors.

    Methods and Materials:

     This was a cross-sectional study performed on 204 emergency medical technicians of Mashhad University of Medical Sciences. The sampling method was census. The data collection tool was a researcher-made questionnaire. Data were analyzed using descriptive statistics and statistical tests including chi-square, t-test and analysis of variance using Stata software.

    Results

    The response rate was 19.2%. Findings showed that 78.92% of the subjects in the past year have experienced at least one type of violence. The most common type of violence was verbal violence. 70.10% of the violence occurred at the scene of accident and the patient's family was the main group of perpetrators of violence (59.31%). There was a significant relationship between the rate of physical violence with the rate of verbal and cultural violence (P-value≤0.05).

    Conclusion

    Emergency medical technicians are always exposed to different types of occupational violence, so training in violence management and communication skills, as well as follow-up of violence by the relevant authorities, is recommended to reduce the violence.KEYWORDS: occupational violence; emergency medical staff; paramedics

    Keywords: occupational violence, emergency medical staff, paramedics
  • Parvin Aziznejadroshan*, Zahra Geraili, Safie Rezapour, Somayeh Sefidhagi, Mojtaba Qanbari Qalehsari Page 29
    Background and aims

    The COVID-19 pandemic put a lot of strain on staff and the health care system. The aim of this study was to determine the stressors in nurses involved in caring for COVID-19 patients in the hospitals of Babol University of Medical Sciences.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted on nurses working in the care of COVID-19 patients (Rohani and Yahainejad hospitals) in Babol University of Medical Sciences in 2020. The number of samples was estimated using Cochran's statistical formula was 224 people. Then, the proportion of nurses involved in corona in each hospital, stratified sampling of corona departments was done. Data collection tools were a researcher-made questionnaire. The Stressors Questionnaire in Nurses was in five areas (interpersonal, patient care, physical and environmental, individual and managerial) and the questionnaire was about the demographic characteristics. The collected data were analyzed using SPSS software version 23 and parametric statistical tests of one-way analysis of variance and independent t-test were also performed in the absence of non-parametric Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests.

    Results

    Physical and environmental stressors with an average of 29±10.12 and the patient care stressors with 13.38±5.02 had the highest and lowest intensities of stress, respectively. The most important stressors in nurses are insufficient support (68.2%), high workload (63.9%), tight work schedule (63.5%), heaviness and discomfort of the nurse with protective clothing and boots (63.3%), lack of nurses (61.5%), lack of suitable space to change protective clothing (60.2%), etc. Nurses' occupational stressors were significantly associated with gender, work experience and type of hospital, physical and environmental stressors with shift work, interpersonal stressors with education and patient care stressors with overtime (P<0/05).

    Conclusion

    Since physical and environmental factors were recognized as the most source of stressors, with appropriate measures, it is possible to eliminate or correct these factors, to help reduce stress and improve the health of nurses.

    Keywords: Occupational Stresses, COVID-19, nursing care, nurses
  • Shabnam Nazem Sedighi, Amin Rafiepoor*, Mehrdad Sabet Page 30
    Background

    Occupational events that sometimes occur due to improper safety management can have a significant impact on workers' productivity; Therefore, by improving the habits and increasing the level of awareness of workers, behavioral safety can be achieved; Because people play a central role in managing their health, they can prevent risks with a range of individual, environmental, and organizational activities in which occupational health literacy is a key factor. The aim of this study was to investigate the relationship between occupational health literacy and safety behavior with the mediating role of health.

    Methods

    The cross-sectional research method is correlational. The statistical population is made up of the employees of 15 units of Imidro's mining industry, from which 283 people were selected by random sampling. They answered the General Health Questionnaire (GHQ) Goldberg (1989), Safety Behavior Mahdi Nia (2016) and Occupational Health Literacy (TOHLS-IF) Suthakorn (2020). The research data were analyzed by structural equation modeling (SEM) with SPSS and AMOS software.

    Results

    The results with values (AGFI = 0.97, CFI = 0.99, GFI = 0.949, RMSEA = 0.036) indicated a good fit of the model. Based on direct coefficients of the relationship between occupational health literacy and health (β = -0.369, p <0.01), occupational health literacy and safety behavior (β = 0.483, P <0.01), safety and health behavior (β= -0.592, P <0.01) was significant. Therefore, in the indirect coefficient study with Bootstrap test, considering the role of health mediator, the relationship between occupational health literacy and employee safety behavior (β= 0.218, P <0.01) was significantly evaluated.

    Conclusion

    Utilization of health factors can be used as a determining factor in the impact of occupational health literacy on the safety behavior of mining workers to reduce occupational hazards and achieve a more desirable level of safety.

    Keywords: Occupational Health Literacy, Safety Behavior, Health, Mining Industry Employees
  • Sajad Solymani, Fatemeh Darabi* Page 31
    Background and aims

    post-traumatic stress disorder is one of the most important complications of war in people with war experience, which makes them susceptible to secondary mental illnesses. The present study aimed to predict post-traumatic stress Based on the religious beliefs of the warriors defending the shrine, it was done.

    Methods

    This research is descriptive and correlational. The statistical population in this study was all the warriors who defended the shrine in the number of 11650 people. The study sample was determined based on the formula of Fidel and Topaching and 106 people were selected by the available sampling method. The data was collected using the Golzari religious beliefs questionnaire and the military version of the post-traumatic stress disorder questionnaire, then it was analyzed using the simultaneous linear regression test and SPSS version 22 software.

    Results

    The results showed that post-injury stress can be negatively predicted based on religious beliefs in warriors defending the shrine (p < 0.01). Also, all components of post-traumatic stress, including emotional numbness, signs of arousal and re-experience, can be inversely predicted based on religious beliefs in warriors defending the shrine (p < 0.01).

    Conclussion:

     Based on the results of the research, those who have higher religious attitudes and more spirituality are less emotionally numb and have better mental health. By increasing people's religious attitudes, the level of their anxiety and stress decreases.

    Keywords: Post-Traumatic, Stress Disorder, Basis, Religious
  • Asma Salari* Page 32

    Covid-19 disease has shocked the lives of developed and developing societies and has affected various aspects of individual and social life of citizens by creating devastating and irreparable effects. While everyone was counting down the hours to get treatment for the disease, the unveiling of emergency-licensed vaccines sparked a variety of social and legal issues. In Iran, according to the decision of the National Corona Management Headquarters, government employees along with some other groups of people were obliged to be vaccinated, and absenteeism was the punishment of deniers. Consequently, legal validity of these enactments has also been discussed by scholars. Clarifying the position of domestic law and international human rights regarding mandatory vaccination can have an effect on persuading citizens and whether or not to do vaccination. central issue of the following research is the evaluation of compulsory vaccination according to the provisions of Iranian law and the rules of international human rights. Based on library resources and in a descriptive-analytical method, it was concluded that according to the laws and regulations of Iran, the obligation to vaccinate and in particular the provision of punishment is within the competence of the Parliament and according to the Charter of Patients' Rights They were required to provide information about the vaccine and its effects, and to monitor the health status of individuals during and after the injection. In international law, it is also possible to make specific treatments mandatory, such as vaccinations under the right to health, in order to guarantee the right to life in the event of an epidemic. In addition, although this requirement conflicts with citizens' right to privacy, international law provides for restrictions on individual rights to ensure public health, subject to conditions such as appropriateness and necessity.

    Keywords: Vaccination, Right to Health, right to Privacy, The Corona Headquarters, The Charter of patient rights
  • Rajabali Hokmabadi, Esmaeil Zarei, Ali Karimi* Page 33
    Introduction

    Failure modes and effects analysis (FMEA) is a risk-management method used in industries promote the safety of processes and systems. Fuzzy multi-criteria decision methods are methods that choose the best option from several different criteria. The purpose of this article is to assess the risk using the FMEA method based on stepwise weight assessment ratio analysis (SWARA) - relative-entropy (RE) - VIseKriterijumska Optimizacija I Kompromisno Resenje (VIKOR) fuzzy multi-criteria decision-making (MCDM) methods in an urban gateway gas pressure reduction station.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, SWARA fuzzy methods were used to determine the weight of risk factors, RE was used to weigh team members, and VIKOR was employed to rank failure modes, such that these modes were identified and evaluated based on the opinion of four experts with at least five years of experience. At the end, the sensitivity and comparative analysis of the proposed approach was performed.

    Results

    Six failure modes were identified in the main equipment of Darveza Shahri gas pressure reduction station. The failure mode of the regulator, filter, and the odorize system ranked first, second, and third in terms of risk priority. The risk intensity index had a higher priority than other indices. Twelve sensitivity analysis tests were performed, and the failure mode of the regulator and the heater were the least and the most sensitive, respectively. Furthermore, the results of the sensitivity and comparative analysis supported the validity of the proposed approach.

    Conclusions

    According to the results of SWARA, RE and VIKOR fuzzy methods, the proposed approach eliminates the problem of the same weights of risk factors, the uncertainty in the data (experts' opinions) and the prioritization of failure modes, compared to the traditional FMEA method. It can also prioritize risks more effectively.

    Keywords: Multi-criteria decision making (MCDM), fuzzy set, SWARA method, entropy method, VIKOR method, FMEA method
  • Khadijeh Dehghani, Danial Shadi* Page 34
    Background and aims

    Considering the important role of nurses in the COVID-19 disease pandemic, determining Corona nursing research priorities can improve the quality of health services. Therefore, this study was conducted to compile nursing research priorities in COVID-19 in Iran by Delphi method.

    Methods

    In this descriptive Delphi study, 55 nursing experts and officials in the field of Corona nursing from all over Iran were purposefully included in the study. Initially, based on scientific documents and experts' opinions, a preliminary questionnaire including Corona nursing research priorities with a score of 1-3 and an open-ended question was sent to the participants in two consecutive stages. In the first stage, 30 and in the second stage, 20 individuals answered. Qualitative data were analyzed by content analysis method and quantitative data were analyzed by calculating the mean and standard deviation of the response score at each stage with SPSS software version 21.

    Results

    Analysis of findings led to the compilation of 77 final priorities in six areas of emotional psychology (8 items), educational research area (16 items), nursing management area (16 items), nursing care area (11 items), prevention area and epidemiology (21 items), and the field of management health technology (6 items) and was agreed upon.

    Conclusion

    The complied research priorities can be a guide for future research activities even in the post-corona period. It can also purposefully target the resources and budgets allocated to research.

    Keywords: Research Priority, Delphi Method, COVID-19, Nursing
  • Moradali Zareipour*, Mohammad Saeed Jadgal Page 35

    Maintaining the health of its municipal saints is very important in various aspects, namely personal hygiene, public health and environmental health. Pakbanan is one of the occupational groups that are more exposed to all kinds of occupational hazards and injuries than other workers, which according to their occupational nature are potentially and actually exposed to various types of hazards: infectious / non-communicable diseases, mental problems, nutritional problems, Safety problems are skeletal problems. In such a situation, it seems that self-care management will be the best behavioral response to prevent common diseases in this group. Self-care management clearly increases the efficiency and skills of the individual in the face of the health problems of the virtuous. On the other hand, managing self-care activities can lead the virtuous to maintain health and well-being and increase the ability of the virtuous to take care of themselves and reduce the incidence of disability and treatment costs. Therefore, the pure should feel responsible for their own health and the health of the community, and this sense of responsibility will be realized through self-care.

    Keywords: self-care, chaste, prevention, common diseases
  • Mahdi Nadaf*, Seyed Jafar Mousavi Page 36
    Background and aims

    With the epidemic of the Covid-19 virus and the increasing development of information and communication technology, an opportunity has emerged for medical and therapeutic service providers to develop telemedicine services. In the current research, the authors tried to explain people's turn to this technology by expanding the Unified Theory of Use and Acceptance of Technology 2 (UTAUT2) and adding the features of telemedicine services.

    Method

    The current research is applied from the point of view of the objective, and in terms of data collection, it is considered to be descriptive research, which is carried out by the correlation-causal method. The data collection tool is a standard questionnaire with a Likert scale, distributed by random sampling among the population with a history of using telemedicine services in Ahvaz city. Finally, 407 usable questionnaires were analyzed using SPSS and Smart PLS.

    Results

    The results show that performance expectancy, effort expectancy, facilitating conditions, hedonic motivation, perceived product advantage, and perceived security have a significant and positive effect on the intention to use telemedicine. Also, the moderating role of innovativeness and gender was confirmed.

    Conclusion

    UTAUT2 and some characteristics of telemedicine services can well explain the intention to use this technology in the context of Covid-19. Also, considering the moderating role of personal innovation and gender in some relationships between the model and product features confirmed, it is necessary to pay attention to the individual characteristics of people using these technological services in the design of telemedicine services.

    Keywords: Telemedicine, UTAUT2, Innovativeness, Covid-19