فهرست مطالب

مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 97، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سروناز یحیی زاده، حمیدرضا مبصر*، الیاس رحیمی پطرودی، علیرضا دانشمند صفحات 1-14

    به منظور بررسی اثر کود نیتروژن و تراکم بوته بر ویژگی های زراعی برنج رقم طارم هاشمی، آزمایشی به صورت طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار طی سال های 1397 و 1398 در مزرعه ای شخصی واقع در شهرستان ساری اجرا شد. مطالعه حاضر با یک تیمار آزمایشی و در 10 سطح اجرا شد که از T1 تا T10 نامگذاری شدند. هر سطح تیماری از تلفیق تراکم بوته (کپه در مترمربع) و تقسیط کود نیتروژن تشکیل شد. T1: 20 کپه + (50 درصد بعد از نشاکاری + 50 درصد ابتدای پنجه دهی)، T2: 20 کپه + (33/3 درصد بعد از نشاکاری + 33/3 درصد ابتدای پنجه دهی + 33/3 درصد آغازش خوشه)، T3: 20 کپه + (40 درصد بعد از نشاکاری + 40 درصد ابتدای پنجه دهی + 20 درصد پایان ظهور خوشه)، T4: 20 کپه + (33/3 درصد بعد از نشاکاری + 33/3 درصد آغازش خوشه + 33/3 درصد پایان ظهور خوشه) به عنوان شاهد، T5: 30 کپه + (33/3 درصد بعد از نشاکاری + 33/3 درصد ابتدای پنجه دهی + 33/3 درصد آغازش خوشه)، T6: 30 کپه + (40 درصد بعد از نشاکاری + 40 درصد ابتدای پنجه دهی + 20 درصد پایان ظهور خوشه)، T7: 30 کپه + (33/3 درصد بعد از نشاکاری + 33/3 درصد آغازش خوشه + 33/3 درصد پایان ظهور خوشه)، T8: 30 کپه + (25 درصد بعد از نشاکاری + 25 درصد ابتدای پنجه دهی + 25 درصد آغازش خوشه + 25 درصد پایان ظهور خوشه)، T9: 40 کپه + (33/3 درصد بعد از نشاکاری + 33/3 درصد آغازش خوشه + 33/3 درصد پایان ظهور خوشه) و T10: 40 کپه + (40 درصد بعد از نشاکاری + 40 درصد آغازش خوشه + 20 درصد پایان ظهور خوشه). نتایج نشان دادند که اثر سال بر عملکرد دانه معنی دار نشد. اما محتوای نیتروژن دانه با اختلافی معادل 0/18 درصد در سال دوم کمتر شد. حداکثر تعداد کل پنجه در کپه (18/6 پنجه)، طول خوشه (25/0 سانتی متر) و شاخص برداشت (40/9 درصد) به ترتیب تحت تیمارهای T1، T2 و T3 به دست آمدند. عملکرد دانه تحت تاثیر تیمار آزمایشی معنی دار نشد، با این حال حداکثر مقدار آن (6865 کیلوگرم در هکتار) به موجب افزایش تعداد خوشه در مترمربع (510 خوشه)، برای تیمار T9 حاصل شد که افزایشی معادل 19/0 درصد را در مقایسه با تیمار شاهد (T4) نشان داد. پیشنهاد می شود جهت دستیابی به حداکثر عملکرد دانه در شمال ایران، تراکم 40 کپه در مترمربع با تقسیط نیتروژن به روش 33/3 درصد بعد از نشاکاری + 3/33 درصد آغازش خوشه + 33/3 درصد پایان ظهور خوشه (T9) درنظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: تراکم گیاهی، تقسیط نیتروژن، عملکرد شلتوک، محتوای نیتروژن دانه
  • نعیم مقدم، علی منصفی*، امیر آینه بند صفحات 15-27

    به منظور بررسی علف کش های پیش رویشی و پس رویشی جهت بررسی جمعیت علف های هرز و میزان جذب عناصر غذایی توسط گندم و علف های هرز، پژوهشی به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1399-1398 در مزرعه شماره یک گروه مهندسی و تولید ژنتیک گیاهی دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز اجرا شد. تیمارهای این آزمایش شامل؛ شاهد بدون کنترل، شاهد وجین دستی، پندیمتالین+آتلانتیس، پندیمتالین+متریبوزین، تریفلورالین+آتلانتیس، تریفلورالین+متریبوزین، پندیمتالین+توفوردی،تریفلورالین+توفوردی، کشت مخلوط ماش سبز+توفوردی وتوفوردی بر روی گندم رقم مهرگان اعمال شدند. در بررسی وضعیت جمعیتی علف های هرز تنوع زیادی در بین تیمارهای آزمایشی مشاهده شد. بر این اساس، در مرحله 60 روز پس از کاشت، میانگین تعداد علف های هرز برابر با 5/6 بوته در مترمربع بود که در تمامی تیمارهای کنترل علف هرز تغییرات محسوسی را نشان داد. با توجه به نتایج به دست آمده در این مرحله رشدی،  تیمارهای پندیمتالین+آتلانتیس و  پندیمتالین+متریبوزین باعث کاهش معنی دار جمعیت علف های هرز در مقایسه با تیمار شاهد شد. به طورکلی تیمارهای وجین دستی، پندیمتالین+آتلانتیس، به واسطه کاهش میزان تداخل علف های هرز و افزایش میزان جذب عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم در اندام هوایی، سبب بهبود خصوصیات رشدی و عملکردی گندم شدند. در مقابل سه تیمار کنترلی تریفلورالین+آتلانتیس، تریفلورالین+متریبوزین و تریفلورالین+توفوردی تاثیر منفی بر مقادیر نیتروژن جذب شده در گندم داشتند و سبب افت معنی دار این صفت نسبت به شرایط شاهد شدند. به صورت کلی می توان نتیجه گرفت که استفاده از علف کش پندیمتالین به صورت پیش رویشی همراه با علف کش های آتلانتیس و متریبوزین می تواند در کنترل جمعیت علف های هرز در ابتدای رشد گندم باعث افزایش جذب عناصر غذایی و افزایش عملکرد گندم شود.

    کلیدواژگان: پندیمتالین، پیش کاشت، تریفلورالین، توفوردی، کنترل شیمیایی
  • ابراهیم سوری لکی، بابک ربیعی*، سید حسن مرعشی، وحید جوکارفرد، آندریاس برنر صفحات 29-47

    در این تحقیق، تعداد 50 ژنوتیپ کینوا با استفاده از 40 جفت نشانگر ریزماهواره (SSR) بررسی شد تا ضمن شناسایی ژنوتیپ های برتر از نظر عملکرد دانه و اجزای موثر بر آن، نشانگرهای پیوسته با صفات مورد مطالعه نیز با استفاده از روش تجزیه ارتباطی شناسایی و معرفی شوند. مطالعه صفات عملکرد دانه و اجزای موثر بر آن  نشان داد که صفات روز تا رسیدگی فیزیولوژیک، طول خوشه، تعداد خوشه در بوته و وزن هزار دانه مهم ترین صفات موثر بر عملکرد دانه بودند که در نهایت ژنوتیپ های 1، 32 و 49  از نظر این صفات به عنوان ژنوتیپ های برتر معرفی شدند. مطالعه ساختار جمعیت با استفاده از نرم افزار Structure دو زیر گروه احتمالی (K=2) را در جمعیت مورد مطالعه  نشان داد و نتایج حاصل از بارپلات نیز آن را تآیید کرد. نتایج حاصل از تجزیه ارتباطی با استفاده از مدل خطی عمومی (GLM) و مدل خطی مخلوط (MLM) تعداد 49، 53 (GLM) و تعداد 48، 52 (MLM) ارتباط نشانگر- صفت معنی دار را به-ترتیب برای سال اول (1398) و دوم (1399) شناسایی کرد. از بین روابط نشانگر- صفت معنی دار شناسایی شده برای صفات مختلف، بیشترین تعداد ارتباط معنی دار برای صفات عملکرد دانه و وزن هزار دانه به ترتیب با شش و پنج ارتباط شناسایی شد. در مجموع بر اساس نتایج حاصل از تجزیه ارتباطی تعداد 12 نشانگر پیوسته و دارای ارتباط معنی دار با صفات ارزیابی شده طی هر دو سال شناسایی شد و بنابرین می توان از این نشانگرها به عنوان نشانگرهای ثابت و پایدار در برنامه های مختلف به نژادی کینوا استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تجزیه ارتباطی، تنوع ژنتیکی، ساختار جمعیت، ارتباط نشانگر- صفت
  • سهیل کرم نیا، مسعود اصفهانی*، مهرزاد اله قلی پور، علیرضا ترنگ، عباس شهدی کومله صفحات 49-66

    با هدف شناسایی ژنوتیپ های متحمل به تنش خشکی در ژرم پلاسم برنج، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و 70 ژنوتیپ برنج با منشاء کشورهای آسیای مرکزی و غربی به صورت گلدانی در شرایط بدون تنش و تنش خشکی در سال 1399 در موسسه تحقیقات برنج کشور- رشت اجرا شد. بر اساس نتایج سال اول، 19 ژنوتیپ در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو محیط بدون تنش و تنش خشکی در سال 1400 در موسسه تحقیقات برنج ایران (رشت) کشت و مورد ارزیابی قرار گرفتند. بر اساس شاخص های تحمل و حساسیت و نتایج تجزیه خوشه ای، ژنوتیپ های برنج به دو گروه تفکیک و بر اساس مقایسه میانگین ها و انحراف از میانگین کل، ژنوتیپ های گروه دوم شامل شیرودی و ندا (ایران) Sela-Zodras و Shisham-Bagh-2014 (افغانستان) و Dijla (عراق) به عنوان ژنوتیپ های متحمل به تنش شناخته شدند. همچنین با تجزیه بای پلات شش ژنوتیپ ندا و شیرودی (ایران)، D3 (عراق)، Sela-Zodras، Jalal Abad Indica-2014 و Shisham Bagh-2014 (افغانستان) و روش رتبه دهی هفت ژنوتیپ شیرودی، ندا و گیلانه (ایران)، Sela-Zodras، Jalal Abad Indica-2014، Shisham Bagh-2014 (افغانستان) و D3 (عراق) به عنوان ژنوتیپ های متحمل به تنش خشکی شناخته شدند. در مجموع بر اساس روش های تجزیه خوشه ای، بای پلات و رتبه دهی، ژنوتیپ های شیرودی و ندا (ایران)، Sela-Zodras و Shisham Bagh-2014 (افغانستان) به عنوان ژنوتیپ های متحمل به تنش خشکی شناخته شدند. بر اساس نتایج این آزمایش از ژنوتیپ ها منتخب یاد شده می توان در پیشبرد برنامه های اصلاحی و توسعه ارقام جدید برنج با تحمل بیشتر به تنش خشکی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: بای پلات، تجزیه خوشه ای، تجزیه به مولفه های اصلی، رتبه بندی
  • شهربانو وکیلی بسطام*، صدیقه زمانی صفحات 67-82

    به منظور ارزیابی و مقایسه ی 15 ژنوتیپ مختلف هیبرید گوجه فرنگی گلخانه ای در شرایط استان گلستان، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در دو گلخانه (گلخانه ی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، گرگان و گلخانه ی بخش خصوصی در 7 کیلومتری گرگان) اجرا شد. صفات عملکرد میوه در بوته، تعداد میوه در بوته، تعداد میوه در خوشه، میانگین وزن میوه، طول و قطر میوه، ارتفاع بوته، مواد جامد محلول، اسیدیته، ضخامت فرابر، مقدار ترکیبات فنولیک و محتوای فلاونوئید اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس تفاوت معنی داری در تمامی صفات مورد بررسی بین ژنوتیپ های مختلف در هر دو مکان آزمایش نشان داد. بر اساس نتایج مقایسه میانگین صفات مورد بررسی در هر دو گلخانه، بیشترین عملکرد میوه در بوته در ژنوتیپ های 4129 و اماگنا و پس از آن، ایزمونو، 10161، هیراد و ساخیا مشاهده شد. ارقام دافنیس و هیوا نسبت به سایر ژنوتیپ ها، عملکرد متوسطی داشتند. ژنوتیپ های مورد استفاده در تحقیق در صفات وزن و تعداد میوه، ابعاد میوه، ارتفاع بوته، صفات کیفی میوه شامل ضخامت فرابر، مواد جامد محلول، pH، ترکیبات فنولیک و فلاونوئید نیز تفاوت بسیار زیادی داشتند. همبستگی صفت عملکرد میوه با صفات تعداد میوه در بوته، میانگین وزن میوه و قطر میوه در هر دو گلخانه بالا بود. لذا پیشنهاد می شود از این سه صفت جهت بهبود عملکرد و انجام گزینش در برنامه های اصلاحی تولید بذر و رقم در گوجه فرنگی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: Solanum lycopersicum، سازگاری، همبستگی، اصلاح، عملکرد
  • مهران عسگری پور*، غفار کیانی، سید کمال کاظمی تبار صفحات 83-97

    این مطالعه با هدف بررسی پارامترهای ژنتیکی در ده رقم هیبرید کدو مسمایی شامل هفت رقم هیبرید خارجی (F1 شیراز، F1 خلیج، F1 ثمر، F1 رهام، F1 دافنه، F1 اسماء و F1 اوتو) و سه رقم هیبرید داخلی (F1 پرونش، F1 BL و F1 CL) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در محل های ایستگاه تحقیقاتی بررسی آفات و ایستگاه تحقیقاتی شهید فزوه اصفهان در کشت تابستانه سال زراعی 1399- 1398 اجرا شد. کشت در دو مزرعه در یک تاریخ حداکثر با فاصله یک روز صورت گرفت. عملیات آماده سازی بستر انجام و بذرها در اواسط خردادماه در زمین اصلی کشت شدند. نتایج نشان داد، بیشترین میانگین تعداد میوه در بوته در ژنوتیپ های CL و شیراز و بالاترین عملکرد در بوته در چهار برداشت، در ژنوتیپ پرونش مشاهده شد. ژنوتیپ های رهام و اوتو کمترین مجموع عملکرد هر بوته را نشان دادند. ژنوتیپ BL بیشترین میانگین قطر میوه در چهار برداشت و بیشترین وزن میوه نمونه بذری را نشان داد. بیشترین وزن بذر تر در ژنوتیپ های شیراز و اسماء و بیشترین نسبت وزن بذر به میوه در ژنوتیپ ثمر حاصل شد. ژنوتیپ های BL، اسما و شیراز بیشترین وزن بذر خشک را نشان دادند. بیشترین طول بذر و بیشترین وزن 100 عدد بذر خشک در ژنوتیپ های پرونش و BL مشاهده شدند. بین برخی از صفات نیز همبستگی مثبت و معنی داری مشاهده شد. در بین ژنوتیپ های مورد بررسی ژنوتیپ پرونش و BL در اکثر صفات برتری معنی داری را نسبت به سایر ژنوتیپ ها نشان دادند. همچنین ژنوتیپ شیراز در برخی از صفات بذر دارای برتری معنی داری در مقایسه با دیگر ژنوتیپ ها بود. مطالعات تنوع ژنتیکی در گیاه کدو مسمایی در جهت ارزیابی، جمع آوری و کاربرد ژرم-پلاسم این گیاه طی برنامه های اصلاحی آتی می تواند مفید واقع شود. بر طبق نتایج، ژنوتیپ های مختلف گیاه کدو مسمایی از نظر صفات مختلف با یکدیگر تفاوت بارزی داشتند که می توانند به منزله بخشی از خزانه ژنی این گیاه در نظر گرفته شوند.

    کلیدواژگان: اصلاح، تنوع ژنتیکی، قطر میوه، طول بذر، همبستگی صفات
  • فرزاد خلیلی گورانی، حمید حسن پور* صفحات 99-111

    یکی از دلایل پایین بودن کمیت و کیفیت میوه ی توت فرنگی، عدم تعادل عناصر غذایی در محلول غذایی یا به عبارت دیگر تغذیه نامطلوب گیاه می باشد. پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر نسبت های مختلف پتاسیم به منیزیم (2:1، 4:1، 6:1 و 8:1) (به ترتیب تیمارهای T1، T2، T3 و T4) بر برخی صفات کمی و کیفی گیاه توت فرنگی رقم آلبیون در شرایط بدون خاک انجام گرفت. نتایج نشان داد که تیمارهای مختلف تاثیر معنی داری بر عملکرد، آسکوربیک اسید و درصد مواد جامد محلول میوه نداشتند. با این وجود بالاترین میزان عملکرد مربوط به نسبت 4:1 بود. صفات کیفی از جمله آنتوسیانین کل، فعالیت آنتی اکسیدانی، فنل کل، فلاونوئید کل، کلروفیل کل و درصد کلسیم، منیزیم و پتاسیم برگ و آنزیم های آنتی اکسیدانی به طور معنی داری تحت تاثیر تیمارها قرار گرفتند. بالاترین محتوی فنل کل (925 میلی گرم اسید گالیگ بر 100 گرم وزن تر)، فلاونوئید کل (163 میلی گرم کاتچین بر 100 گرم وزن تر) در میوه های حاصل از  4:1 شاهده شد، درحالی که میوه های حاصل از نسبت8:1 بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی (89 درصد) را نشان دادند. بالاترین فعالیت آنزیم های گایاکول پراکسیداز در تیمارهای T3 و T4 (به ترتیب 2/88 و 2/78 واحد بر گرم وزن تر)، آسکوربات پراکسیداز در تیمار T4 (2/11 واحد بر گرم وزن تر) و کاتالاز در تیمار T4 (2/23 واحد بر گرم وزن تر) مشاهد شد. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که در میان تیمارهای استفاده شده نسبت 4:1 پتاسیم به منیزیم برای محلول عذایی توت فرنگی مطلوب بوده و همچنین به دلیل پایین بودن میزان عناصر غذایی در این نسبت شوری کمتری در محیط کشت اتفاق می افتد.

    کلیدواژگان: تغذیه، فعالیت آنتی اکسیدانی، فنل، کلروفیل، مواد جامد محلول
|
  • S. Yahyazadeh, H. R. Mobasser*, E. Rahimi Petroudi, A. Daneshmand Pages 1-14

    In order to investigate the effect of nitrogen fertilizer and plant density on the agronomic characteristics of rice cv. Tarom Hashemi, a field experiment was carried out as a randomized complete blocks design with three replications during 2018 and 2019 in a farm located in Sari, north of Iran. The present study consisted of 10 levels of plant density (hills m-2) and N fertilizer, named T1 (20 hills + [50 percent after transplanting + 50 percent at the beginning of tillering]), T2 (20 hills + [33.3 percent after transplanting + 33.3 percent at the beginning of tillering + 33.3 percent at panicle formation]), T3 (20 hills + [40 percent after transplanting + 40 percent at the beginning of tillering + 20 percent at the end of panicle emergence]), T4 (20 hills + [33.3 percent after transplanting + 33.3 percent at panicle formation + 33.33 percent at the end of panicle emergence]) as a control, T5 (30 hills + [33.3 percent after transplanting + 33.3 percent at the beginning of tillering + 33.3 percent at panicle formation]), T6 (30 hills + [40 percent after transplanting + 40 percent at the beginning of tillering + 20 percent at the end of panicle emergence]), T7 (30 hills + [33.3 percent after transplanting + 33.3 percent at panicle formation + 33.3 percent at the end of panicle emergence]), T8 (30 hills + [25 percent after transplanting + 25 percent at the beginning of tillering + 25 percent at panicle formation + 25 percent at the end of panicle emergence]), T9 (40 hills + [33.3 percent after transplanting + 33.3 percent at panicle formation + 33.3 percent at the end of panicle emergence]), and T10 (40 hills + [40 percent after transplanting + 40 percent at panicle formation + 20 percent at the end of panicle emergence])..The results showed that the effect of year was not significant on grain yield. But the grain nitrogen concentration was lower in the second year (with a difference of 0.185 percent). The maximum total number of tillers per hill (18.61 tillers), panicle length (25.0 cm) and harvest index (40.9 percent) were obtained under T1, T2 and T3 treatments, respectively. Grain yield was not affected by the experimental treatment, however, its maximum (6865 kg ha-1) was obtained under T9 treatment due to an increase in the number of panicles per square meter (510 panicles), indicating an increase of 19.0 percent compared to the control treatment (T4). A density of 40 hills per square meter with nitrogen splitting of 33.3 percent after transplanting + 33.3 percent at panicle formation + 33.3 percent at the end of panicle emergence (T9) is recommended to achieve maximum grain yield of rice under the conditions of this experiment in northern Iran.

    Keywords: Grain nitrogen content, Paddy yield, Nitrogen splitting, Plant density
  • N. Moghadam, A. Monsefi*, A. Aynehband Pages 15-27

    In order to investigate the effect of pre-emergence and post-emergence herbicides on nutrient depletion, weed population and nutrient uptake by wheat in sesame-wheat cropping system in Khuzestan a field experiment was conducted in randomized complete block design with three replications in the research farm of Shahid Chamran University of Ahvaz in 2019-2020. Treatments included no weeding, hand weeding, Pendimethalin+Atlantis, Pendimethalin+Metribosin, Trifluralin+Atlantis, Trifluralin+Metribozin, Pendimethalin+2,4-D, Trifluralin+2,4-D, green mungbean+2,4-D and 2,4-D in plots seeded by wheat cv. ‘Mehregan’. Weed population varied notably among the experimental treatments. At 60 days after sowing, while the mean number of weeds was 5.6 plants per m-2, it was significantly different among the weed control treatments. Moreover in this growth stage, Pendimethalin+Atlantis and Pendimethalin+Metribuzin treatments significantly reduced the weed population compared to the control no weeding condition. Generally, hand weeding and Pendimethalin+Atlantis treatments improved the growth and yield of wheat compared to Trifluralin+Atlantis, Trifluralin+Metribosin, and Trifluralin+2,4-D treatments, due apparently to reducing weed interference and increasing the uptake of nitrogen, phosphorus and potassium of the wheat plants. We concluded that the pre-emergence application of Pendimethalin herbicide along with post-emergence application of Metribozin and Atlantis herbicides at the seedling stage of wheat may increase the absorption of nutrients and grain yield.

    Keywords: 2, 4-D, Chemical control, Pendimethalin, Pre-planted, Trifluralin
  • E. Sourilaki, B. Rabiei*, S. H. Marashi, V. Jokarfard, A. Borner Pages 29-47

    In this research, 50 quinoa genotypes were investigated using 40 pairs of microsatellite markers (SSR) to identify the superior genotypes in terms of grain yield, the components affecting it, and the features linked to the studied traits were also introduced using Association Analysis. The study of grain yield traits and the factors affecting it showed that the traits of day to physiological maturity, panicle length, number of panicle per plant, and 1000 -grain weight were the most important traits affecting grain yield, and finally genotypes 1, 32 and 49 were the essential traits in terms of these traits. They were introduced as superior genotypes. Studying the population structure using Structure software showed two possible subgroups (K=2) in the studied population and the results of the bar plot confirmed it. The results of the correlation analysis using the general linear model (GLM) and the mixed linear model (MLM) numbers 49, 53 (GLM) and number 48, 52 (MLM) showed a significant indicator-adjective relationship, respectively, for the first year (2018) and the second (2019). Among the significant marker-trait relationships identified for different traits, the highest number of meaningful relationships were identified for grain yield and 1000-grain weight traits with 6 and 5 relationships, respectively. In conclusion, based on the results of the correlation analysis, 12 continuous markers were identified with a significant relationship with the evaluated traits during both years. Therefore, these markers can be used as fixed and stable markers in different quinoa breeding programs.

    Keywords: Association analysis, Genetic diversity, Population structure, Marker-trait association
  • S. Karamniya, M. Esfahani*, M. Allahgholipour, A. Tarang, A. Shahdi Kumleh Pages 49-66

    To identify genotypes tolerant to drought stress in rice germplasm, a factorial pot experiment was carried out in the form of a completely randomized design with three replications and 70 rice genotypes originating from Central and West Asian countries in non-stress and drought-stress conditions at the Rice Research Institute of Iran, Rasht, north of Iran, in 2019. Based on the results of this year (i.e. 2019), 19 genotypes selected and cultivated in the form of randomized complete block design with three replications in two environments (normal and drought stress) in 2020. Based on tolerance and sensitivity indices and the results of cluster analysis, rice genotypes were divided into two groups, and based on the comparison of means and deviations from the total mean, genotypes of the second group (Shirodi and Neda (Iran), Sela-Zodras and Shisham-Bagh-2014 (Afghanistan) and Dijla (Iraq) recognized as stress-tolerant genotypes. Also, six genotypes (Nada and Shiroudi (Iran), D3 (Iraq), Sela-Zodras, Jalal-Abad Indica-2014, and Shisham Bagh-2014 (Afghanistan)) were identified by biplot analysis and the ranking method of seven genotypes (Shirodi, Neda and Gilaneh (Iran) Sela-Zodras, Jalal Abad Indica-2014 and Shisham Bagh-2014 (Afghanistan) and D3 (Iraq) were recognized as drought stress tolerant genotypes. Altogether, based on the methods of cluster analysis, biplot, and ranking, the genotypes of Shiroudi and Neda (Iran), Sela-Zodras, and Shisham Bagh-2014 (Afghanistan) were recognized as drought tolerant genotypes. The mentioned selected genotypes can be used in advancing breeding programs for developing new rice genotypes with higher tolerance to drought stress.

    Keywords: Biplot, Cluster analysis, Principal component analysis, Ranking method
  • S. Vakili Bastam*, S. Zamani Pages 67-82

    In order to evaluate and compare 15 different hybrid genotypes of greenhouse tomato (Solanum lycopersicum L) in Gorgan, Golestan, north of Iran, an experiment was carried out in randomized complete block design with 3 replications at two Golestan province greenhouses (greenhouse of Gorgan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center and a private greenhouse in Gorgan).  Investigated traits were fruit yield per plant, number of fruits per plant, number of fruits per cluster, average fruit weight, fruit diameter, fruit height, stem length, total soluble solids, pH, pericarp thickness, total phenolics content and flavonoids content. Statistical analyses were suggestive of significant difference in all of the studied traits between different genotypes in both greenhouse experiments. In both of the greenhouse experiments, the highest fruit yield per plant was observed in 4129, Omagna, and then Izmono, 10161, Hirad and Sakhia genotypes. Dafnis and Hiva cultivars were intermediate in terms of fruit yield compared to other genotypes. In traits such as fruit number, fruit weight, fruit size, plant height, pericarp thickness, total soluble solids, pH, phenolics content and flavonoids great differences were observed between the studied genotypes. Positive correlations of fruit yield with number of fruits per plant, mean fruit weight and fruit diameter traits were observed in both greenhouse experiments. Therefore, selecting based on the latter three attributes may improve fruit yield of tomato in seed and variety breeding programs.

    Keywords: Solanum lycopersicum L., Adaptation, Correlation, Breeding, Yield
  • M. Asgaripour*, Gh. Kiani, S. K. Kazemi Tabar Pages 83-97

    This study aimed to investigate the genetic parameters of ten Cucurbita pepo L. hybrid cultivars, including seven foreign hybrid cultivars (F1 Shiraz, F1 Khaleej, F1 Samar, F1 Roham, F1 Daphne, F1 Asma and F1 Oto) and three domestic hybrid cultivars (F1 Peronesh, F1 BL and F1 CL) in the form of a randomized complete block design with 3 replications at the Pest Investigation Research Station and the Shahid Fozveh Research Station of Isfahan, central Iran, in 2019. The bed preparation operation was done and the seeds were sown in the mid-June. The results showed that the highest fruits/plant was observed in CL and Shiraz genotypes and the highest yield/plant in four harvests was observed in Peronesh genotype. Roham and Otto genotypes showed the lowest total yield/plant. BL genotype showed the highest mean fruit diameter in four harvests and the highest fruit weight of the seed sample. The highest seed weight was obtained in Shiraz and Asma genotypes and the highest seed-to-fruit weight ratio was obtained in Samar genotype. BL, Asma and Shiraz genotypes showed the highest seed dry weight. The highest seed length and the highest dry weight of 100 seeds were observed in Peronesh and BL genotypes. A positive and significant correlation was also observed between some traits. Among the investigated genotypes, Peronesh and BL genotypes outranked the other genotypes in most of the traits. Also, Shiraz genotype had a significant advantage in some seed traits compared to other genotypes. According to the presented results, different genotypes of the pumpkin plant were significantly different from each other in terms of various traits, indicating that the ground is prepared to employ these resources for improving the yield of this plant species.

    Keywords: Breeding, Genetic diversity, Fruit diameter, Seed length, Trait correlation
  • F. Khalili Gorani, H. Hassanpour* Pages 99-111

    An imbalanced nutrients status in the nutrient solution, i.e. poor nutrition of the plant, is often responsible for the low quantity and quality of strawberry fruit. The present study was conducted to investigate the effect of different ratios of potassium to magnesium (K/Mg) (T1, 2:1, T2, 4:1, T3, 6:1 and T4, 8:1) on fruit yield and quality of strawberry cv. Albion under hydroponic conditions. Different K/Mg treatments did not have a significant effect on fruit yield and quality attributes such as ascorbic acid and total soluble solids. The highest fruit yield was obtained when plants were exposed to a 4:1 ratio (i.e. T2). Fruit quality attributes such as total anthocyanin, total antioxidant, total phenolic, total flavonoids, total chlorophyll, calcium, Mg, and K concentrations in the leaves and antioxidant enzymes activities were significantly affected by the K/Mg treatments. The highest total phenolic (925 mg/100g FW) and total flavonoids (163 mg/100g FW) were observed when plants grown in the presence of a 4:1 ratio (i.e. T2). Whereas, the highest antioxidant activity (89.2%) was detected in plants exposed to the 8:1 ratio (T4). The highest activity of guaiacol peroxidase (2.88 and 2.78 unit/g FW), ascorbate peroxidase (2.11 unit/g FW), and catalase (2.23 unit/g FW) were observed in T3 and T4, T4, and T4 treatments, respectively. It can be concluded that among the tested treatments, the 4:1 ratio of potassium:magnesium is optimal for the strawberry production.

    Keywords: Antioxidant activity, Chlorophyll, Nutrition, Phenolic, Soluble solid