فهرست مطالب

مشاوره شغلی و سازمانی - پیاپی 56 (پاییز 1402)

فصلنامه مشاوره شغلی و سازمانی
پیاپی 56 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شیما پاشا، سیمین حسینیان*، نوشین پردلان صفحات 9-36

    پژوهش حاضر، با هدف مدل یابی عوامل موثر بر گذار موفق دانشجویان از دانشگاه به کار انجام شد. این پژوهش توصیفی با معادلات ساختاری از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری آن کلیه دانشجویان ترم آخر کارشناسی دانشگاه اصفهان در سال 1402 بود که براساس قاعده کلاین برای نمونه گیری در معادلات ساختاری، 471 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده، پرسشنامه های محقق ساخته گذار موفق و عوامل موثر بر گذار، برگرفته از مولفه های پژوهش داده بنیاد محققان بود. یافته های پژوهش حاکی از آن بود که مدل ساختاری دارای برازش مطلوبی می باشد. مهارت های بنیادی، انطباق پذیری، تاب آوری، امید، خوش بینی، رفتار شبکه سازی، به صورت مستقیم و موقعیت جغرافیایی و تعادل عرضه و تقاضای رشته و شغل از طریق خوش بینی و مهارت های بنیادی از طریق تاب آوری به طور غیر مستقیم بر گذار موفق اثر مثبت معناداری داشت  (05/0>P) از این رو همسو با مفروضه رویکردهای پست مدرن در مشاوره شغلی، «شخص» و ارتباط متقابل با «بافت» در گذار موفق از دانشگاه به کار حائز اهمیت است لذا جهت آماده سازی دانشجویان برای این نوع گذار، توجه به «شخص» و «بافت» و رابطه متقابل میان آن مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: دانشجویان، گذار موفق، گذار از دانشگاه به کار، مدلسازی
  • مجتبی حقانی زمیدانی*، آرمان سلیمی کوچی صفحات 37-68
    هدف
    منظومه خانواده به عنوان یک متغیر بافتاری مهم، بستر اولیه رشد شغلی دانش آموزان است که بر تکوین و رشد آرزوهای شغلی آنان اثرگذار است؛ لذا پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش عوامل خانوادگی در فرآیند رشد شغلی دانش آموزان انجام شد.
    روش
    پژوهش، کیفی از نوع تحلیل مضمون بود. جمعیت موردمطالعه، شامل 2 گروه بود:1) کتب و مقالات حوزه های مشاوره شغلی و مدرسه در محدوده سال های 1390 تا 1400؛ 2) کارشناسان حوزه های مشاوره مدرسه و شغلی مشتمل بر دو گروه: الف) اساتید دانشگاه و ب) مشاوران مدارس. در تحلیل اسناد، 7 کتاب و 14 مقاله؛ و در بخش مصاحبه شوندگان، 21 نفر (9 استاد و 12 مشاور مدرسه)، در سال تحصیلی 1400-1399، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. روش های گردآوری داده ها، شامل تحلیل اسناد و مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. داده ها با روش تحلیل شبکه مضامین آتراید-استرلینگ (2001)، تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشانگر 3 مضمون فراگیر؛ 6 مضمون سازمان دهنده و 106 مضمون پایه بود. مضامین فراگیر شامل «تقش آفرینی والدین»؛ «روایت شغلی خانواده» و «بافت و ساخت خانواده» بود.
    نتیجه گیری
    اکتساب باورها، طرح واره ها، ارزش ها و سایر سازه های شغلی دانش آموزان، ابتدا متاثر از الگوهای تعاملی در نظام خانواده است. لذا حمایت اطلاعاتی، روانی و عاطفی از فرزندان در سراسر فرآیند رشد شغلی، اقدامی موثر و راهگشاست.
    کلیدواژگان: رشد شغلی، تحلیل مضمون، عوامل خانوادگی، دانش آموزان
  • مجید واحدی* صفحات 69-100
    هدف

    پژوهش حاضر باهدف اعتبارسنجی مدل جبران خدمات معلمان بر اساس استراتژی عملکرد در مدارس شهر تبریز انجام گردید.

    روش

    این پژوهش ازنظر اهداف کاربردی (الگو) و از نوع آمیخته (کیفی و کمی) بود. جامعه آماری مرحله کیفی صاحب نظران و خبرگان به تعداد 10 نفر با روش هدفمند گلوله برفی انتخاب شدند. جامعه آماری در بخش کمی را کلیه مدیران و معلمان مدارس شهر تبریز به تعداد 2700 نفر را تشکیل داده بود که با استفاده فرمول کوکران تعداد 338 نفر، نمونه انتخاب گردید. ابزار جمع آوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته بود که تحلیل سوالات آن با استفاده از روش گراندد تئوری انجام گرفت. ابزار جمع آوری داده ها در بخش کمی پرسشنامه ای بود که از نتایج تحلیل مرحله کیفی، طراحی گردید.

    یافته ها

    در بخش کیفی عوامل مدل جبران خدمات و استراتژی عملکرد، از دو مقوله اصلی (مدل جبران خدمات و استراتژی عملکرد) و شش مقوله فرعی (مالی- مستقیم، مالی- غیرمستقیم، درون سازمانی، برون سازمانی، شایستگی محور و تساوی محور) از 28 کد مستخرج و تائید گردید. در بخش کمی پژوهش تحلیل عاملی تاییدی توسط نرم افزار Smart PLS3 انجام گردید که نشان داد مدل جبران خدمات با تاکید بر استراتژی عملکرد از اعتبار لازم برخوردار بود.

    نتیجه گیری

    وضعیت کنونی مدل جبران خدمات معلمان در راستای عملکرد آنان مورد بازبینی شده و با مدل مطلوب و طراحی شود. همچنین درزمان ارزیابی عملکرد معلمان، مسئولین، شیوه ای را که ملاک عمل قرار می گیرد، به طور شفاف به معلمان اعلام نمایند.

    کلیدواژگان: استراتژی عملکرد، استراتژی شایستگی محور و استراتژی تساوی محور، مدل جبران خدمات
  • مرضیه ملکیها، فرشید اصلانی* صفحات 101-124
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر شکل گیری پیشتازی مسیرشغلی انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش کیفی و با استفاده از روش الگو سازی تفسیری-ساختاری (ISM) است. جامعه پژوهش در بخش بررسی متون شامل کلیه مقالات، پایان نامه ها و کتب مربوط از سال 1996 تا 2023 بود. در بخش مصاحبه با متخصصان، جامعه پژوهش شامل متخصصان رشته مشاوره شغلی و روانشناسان صنعتی و سازمانی (اعم از اعضای هیات علمی و مشاوران شاغل در مراکز مشاوره) در سال 1402 بودند. در این پژوهش داده ها با استفاده از پرسشنامه ویژگی های دموگرافیک، پرسشنامه مقایسه زوجی و مصاحبه با متخصصان گردآوری شد و با استفاده الگوسازی ساختاری-تفسیری و تحلیل میک مک (MICMAC) مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که 10 عامل بر پیشتازی مسیرشغلی اثر گذار است و بر اساس الگوی تفسیری-ساختاری، در بردارنده سه سطح متغیرهای مستقل یا کلیدی، ارتباطی و وابسته است. متغیررفتارهای پیشتازانه به عنوان متغیر مستقل و کلیدی، دارای بیشترین نفوذ و کمترین وابستگی درمقایسه با متغیرهای مطرح در سطوح دیگر در الگو بود.

    نتیجه گیری

    پیشتازی در مسیرشغلی مستلزم مجهز شدن به رفتارها، شناخت ها و مهارت های ویژه ای است که به فرد قابلیت کنترل، هدایت و پیشبرد موفقیت آمیز مسیر شغلی را می دهد. لذا توجه به این مهارت ها و کسب شایستگی های مرتبط با آنها زمینه ساز ارتقاء تعالی مسیرشغلی در دنیای امروز را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: طراحی الگو، الگو سازی ساختاری- تفسیری، پیشتازی مسیرشغلی، رشد پایدار، تحلیل
  • منیره زمانی، بیژن عبدالهی*، حسن رضا زین آبادی، عبدالرحیم نوه ابراهیم صفحات 125-148
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی نقش مدیران مدارس در تشکیل اجتماع یادگیری حرفه ای معلمان انجام شده است.
    روش
    این پژوهش با استفاده از روش کیفی از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام شده است. مشارکت کنندگان پژوهش 20 نفر از مدیران و معلمان خبره در دسترس بودند که در پیشینه خود دارای تجربه فعالیت در گروه های آموزشی بوده و به توفیق در عملکرد حرفه ای خود مشهور بودند. داده های حاصل از مصاحبه با ابزار چک لیست طبقه بندی و تجزیه و تحلیل شدند. سنتز داده ها در سه سطح کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی صورت گرفته است.
    یافته ها
    مطابق با یافته های پژوهش، 18 کدباز (نشانگر) در کد انتخابی «راهبردهای مدیران در تشکیل اجتماع یادگیری حرفه ای» شناسایی گردید. این کدهای باز در قالب 6 مولفه دسته-بندی شدند. همچنین 11 کد باز در کد انتخابی «باورهای مدیران در تشکیل اجتماع یادگیری حرفه ای» شناسایی و در قالب 4 مولفه دسته بندی شدند.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان می دهد «برنامه محوری»، «پشتیبانی»، «انسجام بخشی»، «مشارکت-جویی»، «توانمندسازی» و «پایش مستمر» مولفه های راهبردی مدیران برای تشکیل و توسعه اجتماع یادگیری حرفه ای معلمان هستند و «باور به رویکرد جامع بلندمدت، بومی و نتیجه محور»، «پایبندی به راهبری مشارکتی»، «باور به توانایی ایجاد تغییر و بهبود مستمر» و «ضروری دانستن تعهد، خلاقیت، تخصص و تجربه به عنوان پیش نیازهای مدیریتی»، مولفه های مربوط به باورهای مدیران اجتماع یادگیری حرفه ای معلمان است.
    کلیدواژگان: باورهای مدیران، رفتارها و راهبردهای مدیران، اجتماع یادگیری حرفه ای معلمانغ نقش مدیران مدارس
  • سودابه ابراهیمی، عادل زاهد بابلان*، مهدی معینی کیا، حسین تقوی صفحات 149-168
    پژوهش حاضر با هدف ارتباط یابی نقش شادابی سازمانی و توانمندسازی روانشناختی در مدیریت ترومای سازمانی نو معلمان با رویکرد شبکه عصبی مصنوعی انجام گرفت. جامعه آماری این مطالعه شامل نو معلمان استان گیلان، البرز و تهران با جمعیت 15000 نفر بود. روش نمونه گیری از نوع خوشه ای چند مرحله ای بود. حجم نمونه با توجه به مدل کرجسی- مورگان 375 نفر در نظر گرفته شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه شادابی سازمانی کرولف ، پرسشنامه توانمندسازی روانشناختی اسپرتیز و پرسشنامه مدیریت ترومای سازمانی محقق ساخته استفاده شد. روایی ابزارها با نظر استادان علوم تربیتی و روانشناسی تایید شد. داده ها با شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون چند لایه (MLP) در نرم افزار Spss.25 تحلیل شد. نتایج نشان داد ارتباط یابی شادابی سازمانی و توانمندسازی روانشناختی بر مدیریت ترومای سازمانی دارای یک لایه ورودی با 13 گره و یک لایه پنهان با 4 گره است و شبکه عصبی مصنوعی به خوبی قادر است پرش ها و روند مدیریت ترومای سازمانی را از روی شادابی سازمانی و توانمندسازی روانشناختی پیش بینی کند. یافته ها نشان می دهد که احساس مشارکت با دیگران بیشترین تاثیر و معنادار بودن کار کمترین تاثیر ضریب اهمیت را در بر آورد مدیریت ترومای سازمانی در بر می گیرد. با توجه به بررسی ها، بحران های روانشناختی در سازمان ها به یک تجربه رایج برای مدیران در سراسر جهان تبدیل شده است. اگر به درستی مدیریت نشود به نظر می رسد که تجربه آسیب جمعی در قالب بسیاری از عوامل سازمانی بروز می دهد که منجر به رفتار ناکار آمد در سازمان می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت ترومای سازمانی، شادابی سازمانی، توانمندسازی روانشناختی، نو معلمان، شبکه عصبی مصنوعی
  • امین برازنده، حسین سماواتیان*، ابوالقاسم نوری، محمدرضا عابدی صفحات 169-192

    هر سازمانی به دنبال حفظ دارایی های با ارزش خود است تا از این طریق بقا و بالندگی خود را تضمین کند. ارزشمندترین دارایی هر سازمان  نیروی انسانی آن است، بنابراین ضروری است تا کاهش چالش ها و افزایش شکوفایی آنان مورد توجه قرار گیرد؛ بر این اساس هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی برنامه آموزش بهبودکیفیت زندگی کاری بر تعارض کار-خانواده و خودشکوفایی کارکنان بر اساس نقش تعدیل گر امنیت شغلی ادراک شده و خوش بینی  بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان بخش تولید کارخانه تولیدی و صنعتی نهان گل بروجن در بر می گرفتند که از میان آنها 30 نفر بر اساس شیوه نمونه گیری تصادفی در قالب دو گروه آزمایش و کنترل در مطالعه شرکت یافتند. ابزارهای گردآوری داده ها شامل مقیاس تعارض کار-خانواه کاربالو-پنلا و همکاران (2018)، پرسشنامه امنیت شغلی ادراک شده  اولدهام (1986) به نقل از گرتزکی (2016)، مقیاس خودشکوفایی فاراسی و کانیستراسی (2015) و آزمون جهت گیری به زندگی (شییر و کارور، 1985) بود. داده های بدست آمده از طریق روش تحلیل واریانس با اندازه های مکرر، تحلیل مسیر، رگرسیون خطی و الگوی معادلات ساختاری  با استفاده از نرم افزارهای SPSS24 و AMOS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که برنامه آموزش بهبود کیفیت زندگی کاری در کارکنانی که دارای احساس امنیت شغلی متوسط و پایینی هستند باعث کاهش تعارض کار-خانواده شده و از سوی دیگر باعث افزایش خودشکوفایی در کارکنانی که خوش بینی بیشتری دارند، می گردد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، تعارض کار خانواده، امنیت شغلی ادراک شده، خودشکوفایی، خوش بینی
|
  • Shima Pasha, Simin Hosseinian *, Nooshin Pordelan Pages 9-36

    The present study aimed to model factors affecting the successful transition of students from university to work. The research was descriptive with structural equation modeling of path analysis type. Its statistical population was all Final semester undergraduate students of Isfahan University in 1402 and based on the"Kline" formula, a sample of 471 people were selected by convenience sampling method. The data collection tools were researcher-made questionnaires of successful transition and effective factors on transition, derived from the research components of the researchers' grounded theory. The findings showed that the structural model had a good fit. Fundamental skills, adaptability, resilience, hope, optimism, networking behavior directly and geographical location ,the balance of supply and demand of field and job through optimism, and fundamental skills indirectly through resilience had a significant positive effect on successful transition(p<0/05). Therefore, in line with the assumption of postmodern approaches in career counseling, "person" and relation with " context" is important in a successful transition from university to work. in order to prepare students for this type of transition, pay attention to "person" and " context" and relation between them is require

    Keywords: students, successful transition, transition from university to work, Modeling
  • Mojtaba Haghani Zemeydani *, Arman Salimi Kochi Pages 37-68
    Aim
    The family system, as an important contextual variable, serves as the primary foundation for the career development of students, influencing the formation and development of their career aspirations; Therefore, this research aims to investigate the role of family factors in the process of students' career development.
    Method
    The study employed a qualitative method, specifically content analysis. The study population consisted of two groups: 1) Books and articles in the fields of career counseling and school-related literature published between 2011 and 2021, and 2) Experts in the fields of school counseling and career counseling, including university professors and school counselors. In the document analysis phase, 7 books and 14 articles were examined, and in the interview phase, 21 individuals (9 9 university professors and 12 school counselors) were purposefully selected during the 2020-2021 academic year. Data collection methods included document analysis and semi-structured interviews. The collected data were analyzed by using the Attride-Stirling thematic analysis method (2001).
    Results
    The findings revealed 3 Global themes, 6 organizing themes, and 106 basic themes. The Global themes included " Role playing of parents," "family career narrative," and "family structure and family dynamics."
    Conclusion
    The acquisition of beliefs, Schemas, values, and other vocational Constructs among students is primarily influenced by interactive patterns within the family system. Therefore, providing informational, psychological, and emotional support to children throughout the career development process proves to be an effective and facilitative measure.
    Keywords: career development, Thematic Analysis, students, family factors
  • Majid Vahedi * Pages 69-100
    Aim

    Identiyfiying and validating the teacher compensation model based on the performance strategy in Tabriz schools.

    Methods

    This research was applied and mixed type (qualitative and quantitative) in terms of goals. The statistical population of the qualitative stage of experts in the number of 10 people was selected by the targeted snowball method. The statistical population in the quantitative part was made up of all the principals and teachers of the schools of Tabriz city with the number of 2700 people, and 338 principals and teachers were selected using the Cochran formula. The data collection tool was in the qualitative part of the semi-structured interview, the questions of which were analyzed using grounded theory and in the quantitative part was a questionnaire that was designed from the results of the qualitative analysis.

    Results

    In the qualitative part of the factors of service compensation model and performance strategy, from two main categories (service compensation model - performance strategy)and 6 sub-categories(financial-direct, financial-indirect,internal-organizational,external-organizational, merit-oriented and equality-oriented). 28 codes were extracted and confirmed. In the quantitative part of the research, confirmatory factor analysis was performed by Smart PLS3 software, which showed that the service compensation model with emphasis on performance strategy had the required validity.

    Conclusion

    The model for teachers should be reviewed with a suitable model and designed in line with their performance. Also, during the performance evaluation of the teachers, the officials should clearly inform the teachers of the method that will be used as the criterion.

    Keywords: performance strategy, merit- based strategy, equity-based strategy, service compensation model
  • Marziyeh Malekiha, Farshid Aslani * Pages 101-124
    Aim

    The present study was conducted with the aim of identifying the factors influencing the formation of career proactivity.

    Method

    The research method is qualitative and using Interpretive-Structural Modeling (ISM) method. The research community in the literature review section included all related articles, theses and books from 1996 to 2023. In the interview with specialists, the research community included career counseling specialists and industrial and organizational psychologists (including faculty members and consultants working in counseling centers) at 2023. In this research, the data were collected using demographic characteristics questionnaire, pairwise comparison questionnaire and interviews with experts and were analyzed using structural-interpretive modeling and MICMAC analysis.

    Results

    The results showed that 10 factors has an effect on the career proactivity and based on the structural-interpretive model, it contains three levels of independent or key variables, relational and dependent. The proactive behavior variable as an independent and key variable had the most influence and the least dependence compared to the variables mentioned at other levels in the model.

    Conclusion

    Being proactive in career requires being equipped with special behaviors, cognitions and skills that give a person the ability to control, guide and successfully advance the career. Therefore, paying attention to these skills and acquiring competencies related to them provides the basis for enriching career in today's world.

    Keywords: Pattern Design, structural-interpretative model, career proactivity, Sustainable development, analysis
  • Monire Zamani, Bijan Abdollahi *, Hasanreza Zeinabadi, Abdorahim Navehebrahim Pages 125-148
    Purpose
    The present research was conducted with the aim of identifying the role of school principals in the formation of teachers' professional learning communities.
    Method
    This research was conducted using a qualitative method through a semi-structured interview. The participants of the research were 20 principals and expert teachers who had experience working in educational groups and were known for success in their professional performance. The data obtained from the interview were classified and analyzed using the checklist tool. Data synthesis has been done in three levels: open coding, central coding and selective coding.
    Findings
    According to the findings of the research, 18 indicators were identified in the selected code "principals' strategies in forming professional learning community". These open codes were categorized into 6 components. Also, 11 indicators were identified in the selected code "principals' beliefs in the formation of professional learning community" and categorized into 4 components.
    Conclusion
    The results of this research show that "program-oriented", "supportiveness", "integration", "seeking cooperation", "empowermenting" and "continuous monitoring" are principals' strategical components for the formation and development of professional learning community; and "belief in long-term comprehensive, local and result-oriented approach", "adherence to participatory leadership", "belief in the ability to create change and continuous improvement" and "knowing the necessity of commitment, creativity, expertise and experience as managerial prerequisites" are the components of principals' beliefs in the formation of professional learning community.
    Keywords: principals' beliefs, principals' behaviors, strategies, teachers' professional learning community, school principals' role
  • Soudabe Ebrahimi, Adel Zahed *, Mehdi Moini Kia, Hossein Tagvi Pages 149-168
    The present study was conducted with the aim of finding the relationship between the role of organizational freshness and psychological empowerment in the management of new teachers' organizational trauma with an artificial neural network approach. The statistical population of this study included nine teachers in Gilan, Alborz and Tehran provinces with a population of 15,000 people. The sampling method was a multi-stage cluster type. The sample size was considered to be 375 according to the Krejci-Morgan model. To collect data, Kroloff's Organizational Vitality Questionnaire, Sportiz Psychological Empowerment Questionnaire and the researcher's Organizational Trauma Management Questionnaire were used. The validity of the instruments was confirmed by the opinion of professors of educational sciences and psychology. The data was analyzed with Multi Layer Perceptron artificial neural network in Spss.25 software. The results showed that the relationship between organizational vitality and psychological empowerment on organizational trauma management has an input layer with 13 nodes and a hidden layer with 4 nodes, and the artificial neural network is well able to detect the jumps and process of organizational trauma managementfrom vitality. Predict organizational and psychological empowerment. The findings show that the feeling of participation with others has the most influence and the meaningfulness of the work has the least influence on the importance factor in the organizational trauma management. According to the surveys, psychological crises in organizations have become a common experience for managers all over the world.
    Keywords: Organizational Trauma Management, Organizational vitality, Psychological Empowerment, New Teachers, Artificial Neural Network
  • Amin Barazandeh, Hossein Samavatyan *, Abolghasem Nouri, MohammadReza Abedi Pages 169-192

    Each organization tries to keep its valuable assets in order to guarantee its survival and development. Human resources are the most valuable organization asset; therefore it is necessary to reduce their challenges while increasing their acctualization. The purpose of this study is to assign the quality of work life improvement program effectiveness on employee work-family conflicts based on perceived job security moderating role and self-actualization based on optimism moderating role. The research statistical population was 30 production employees of NahanGol company at Borujen, who participated in the study based on random sampling in terms of two experimental and control groups. The data gathering tools included the work-family conflict scale (Carballo-Penela & et al, 2018), the perceived job security questionnaire (Hockman, 1986 quotes Goretzki, 2016), self-actualization scale (Faraci and Cannistraci ,2015) and the life orientation test (Scheier & Carver, 1985). Data were analyzed using repeated measures analysis of variance, path analysis, linear regression and structural equations model using SPSS24 and AMOS softwares. The results showed that the improving quality of work life training program reduces work-family conflicts in epmloyees with medium or low level of perceived job security and increases the self-actualization in employees who are more optimistic.

    Keywords: Quality of Work Life, work-family conflict, Perceived Job Security, Self-Actualization, optimism