فهرست مطالب

نشریه مدیریت و برنامه ریزی در نظام های آموزشی
پیاپی 32 (بهار و تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • منیره زمانی*، بیژن عبدالهی، حسن رضا زین آبادی، عبدالرحیم نوه ابراهیم صفحات 9-32
    هدف

    اجتماع یادگیری حرفه ای بیانگر یک تلاش جمعی برای بهبود یادگیری دانش آموزان، تقویت و پایدارسازی یادگیری تمام کارکنان مدرسه، ایجاد دانش از طریق تحقیق و جستجو، تحلیل و استفاده از داده ها برای بهبود مستمر است. بنابراین تشکیل و توسعه آن در مدرسه به عنوان یکی از وظایف مدیران شناخته می شود. این اجتماعات خود به خود اتفاق نمی افتند؛ بلکه باید مدیریت و هدایت شود و مورد حمایت واقع شوند. مدیران مدارس در تشکیل و تحقق اجتماعات یادگیری حرفه ای معلمان نقش کلیدی دارند و با توجه به آنچه به آن توجه می کنند، آنچه انجام می دهند و آنچه پاداش می دهند، جهت و انتظارات را برای یادگیری در مدرسه تعیین کنند. به دلیل اثربخشی این اجتماعات در تقویت یادگیری دانش آموزان، رشد حرفه ای معلمان، بهبود فرایندهای آموزشی کلاسی و ارتقای بهره وری و کارایی مدرسه، بررسی چگونگی نقش مدیران در تشکیل و توسعه اجتماعات یادگیری حرفه ای معلمان دارای اهمیت نظری و کاربردی است. از این رو پژوهش حاضر با هدف شناسایی رفتارهای مدیران مدارس در تشکیل اجتماع یادگیری حرفه ای معلمان انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش با استفاده از روش کیفی به صورت مرور کیفی نظام مند انجام شده است. در این روش سعی شده است با تجزیه و تحلیل شواهد ارائه شده توسط مطالعات تجربی پیشین، درکی جامع و به روز از نقش مدیران مدارس و رفتارهای آن ها در تشکیل اجتماع یادگیری حرفه ای معلمان ایجاد شود. این پژوهش مطابق با گام های ارایه شده توسط رایت و همکاران (2007) انجام شده است. پس از تدوین پروتکل پژوهش، پژوهش های مرتبط با جستجوی کلیدواژه های مشخص شده به صورت نظام مند از میان 9 مجله پیشرو بین المللی در مدیریت آموزشی شناسایی و استخراج گردید. پس از غربال گری مقالات شناسایی شده منطبق بر معیارهای ورود و خروج، در مجموع 35 مقاله مرتبط با اهداف و پرسش های پژوهش انتخاب شدند. داده های پژوهش با ابزار چک لیست گردآوری و طبقه بندی و به صورت دستی توسط پژوهشگر تجزیه و تحلیل شدند. سنتز داده ها در سه سطح کدگذاری؛ باز، محوری و انتخابی صورت گرفته است. به منظور مقبولیت و اعتباریابی پژوهش از خودبازبینی محقق، بازبینی همکاران و کنترل مشارکت کنندگان از طریق مکاتبه الکترونیکی با نویسندگان برخی از مقالات مشمول استفاده شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    مطابق با یافته های پژوهش، 31 کد باز (نشانگر) در کد انتخابی "رفتارهای مدیران مدارس در تشکیل اجتماع یادگیری حرفه ای معلمان" شناسایی گردید. این کدهای باز در قالب 6 مولفه محوری دسته بندی شدند. نتایج این پژوهش نشان می دهد حمایتگری (با 8 نشانگر)، انسجام بخشی (با 4 نشانگر)، مشارکت جویی (با 5 نشانگر)، ایجاد شبکه های توانمندساز (با 5 نشانگر)، یادگیری محوری (با 5 نشانگر) و پایش مستمر (با 4 نشانگر) برای تشکیل و توسعه اجتماع یادگیری حرفه ای معلمان به عنوان مولفه های رفتاری مدیران مدارس در تشکیل و توسعه اجتماع یادگیری حرفه ای معلمان هستند. نتایج این پژوهش نشان می دهد مدیران با پشتیبانی از معلمان و حمایت کردن از اجتماعات یادگیری، ایجاد هماهنگی، همسویی و انسجام در مدرسه، جلب مشارکت و همکاری همه ذی نفعان در مدرسه، ایجاد شبکه های درون و برون مدرسه ای توسعه حرفه ای در مدرسه و توانمندسازی معلمان مدرسه به صورت شبکه ای، محور قرار دادن یادگیری دانش آموزان و رشد حرفه ای معلمان در مدرسه به عنوان مرکز ثقل تمام فعالیت ها و برنامه های مدرسه و هم چنین نظارت و پایش مستمر فرایندها و نتایج و ارزیابی آن ها همراه با ارائه بازخورهای لازم، در تشکیل و تحقق اجتماعات یادگیری ایفای نقش می کنند.

    کلیدواژگان: اجتماع یادگیری حرفه ای معلمان، رفتارهای مدیران مدارس، مرور نظام مند نقش مدیران، مولفه های رفتاری مدیران
  • ناصر شیربگی*، منا شیخله صفحات 33-64
    هدف

    رهبر مدرسه یک متغیر نیازمند تغییر در جهت بهبود نظام آموزشی شناخته می شود؛ لذا هدف کلی این پژوهش، شناسایی نشانگان الگوی رهبری تعلیم و تربیت محور به عنوان یک سبک نوظهور رهبری، در مدارس ابتدایی شهر سنندج بود. رهبری تعلیم و تربیت محور می تواند یادگیرندگان را قادر سازد که «به جای جذب بازنمایی های از پیش تصور شده دیگران، بازنمایی های خود را از دانش طراحی کنند..

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر، از حیث هدف، کاربردی و توسعه ای و از نظر رویکرد کیفی بوده که با راهبرد پدیدارشناسی توصیفی به اجرا درآمد. مشارکت کنندگان پژوهش شامل 18 نفر از مدیران مدارس ابتدایی  شهر سنندج بوده اند که به صورت هدفمند و با استفاده از تکنیک نمونه گیری ملاک محور انتخاب شده و دیدگاه ها و تجارب آنان با بهره گیری از پروتکل مصاحبه سه مرحله ای پدیدارشناسانه به صورت جداگانه و در فاصله زمانی سه هفته به صورت ذیل استفاده شد.: 1-مصاحبه اول تمرکز بر تاریخ زندگی مشارکت کننده داشت و سبب تثبیت زمینه تجربه شرکت کننده می شد. 2- در مصاحبه دوم، تمرکز بر جزئیات تجربیات مشارکت کننده بود که از مشارکت کننده می خواست تا جزئیات تجارب زیسته مرتبط با حوزه موضوع را در درون زمینه ای که اتفاق افتاده بازسازی نمایند. 3- در مصاحبه آخر تمرکز پژوهشگر بر تفکر درباره معنای تجربه ها بود. داده ها با با استفاده از روش شبکه مضامین آترید-استرلینگ و با کمک نرم افزار مکس. کیو. دی. ای مورد تحلیل قرار گرفت. در نهایت، 42 مضمون پایه، 18 مضمون سازمان دهنده و در نهایت 8 مضمون فراگیر احصا گردید. چهار مضمون «غنابخشی به هنر تدریس، توسعه/ استقلال حرفه ای معلمان، رویکرد سازنده گرایانه به یادگیری و مداخله والدین در آموزش فرزندان» به عنوان نشانگان رهبر تعلیم و تربیت محور استخراج شدند. هم چنین چهار ویژگی «مشارکت جو، کنشگر عدالت اجتماعی و فرصت های برابر، ارزش گذار به خرده فرهنگ ها و رهبر رهبران» به عنوان ویژگی های منحصربه فرد یک رهبر تعلیم و تربیت محور شناسایی شدند.

    بحث و نتیجه گیری

    داده ها حاوی دلالت های ضمنی بودند: نخست اینکه: پیاده سازی این سبک از رهبری در مدارس به شدت نیازمند تغییرات عمده در انگاره های ذهنی اعضای اجتماع مدرسه است. از جمله؛ تغییر انگاره ایفای نقش های ثابت به انعطاف پذیر، تغییر انگاره مدیریت به رهبری، تغییر انگاره بوروکراسی به تخصص گرایی، تغییر انگاره از یاددهی محور به یادگیری محور، تغییر انگاره مشارکت والدین به مداخله والدین و تغییر انگاره انتقال دانش به ساخت دانش در دانش آموزان. دوم، نتایج پژوهش بر محیط یادگیری ترکیبی تاکید داشت چرا که امروزه دانش آموزان نیازمند تجهیز به مهارت ها و فناوری های روز هستند. در راستای پیاده سازی این رویکرد یادگیری، علاوه بر تجهیز محیط با امکانات و منابع مختلف، آموزش های ضمن خدمتی را نیز برای معلمان در نظر گرفته بودند تا بتوانند آن ها را با توانایی های مورد نیاز در استفاده از این رویکرد آشنا سازند. نهایتا اینکه، ضرورت دارد فرایند یاددهی-یادگیری فراتر از موقعیت ساده آن در مدارس درک شود و رهبران باید سعی کنند تا از رویکردها و مدل های ثابت و غیراثربخش استفاده نکنند بلکه به دنبال پیوند میان نتایج آموزشی مدارس خود با واقعیت های اجتماعی و نیازهای دانش آموزان و جامعه باشند و در راستای پر کردن خلاهای آموزشی تلاش نمایند. رهبری تعلیم و تربیت محور را می توان با سه راهبرد در مدارس ابتدایی ایجاد و توسعه داد؛ 1- انتخاب مدیرانی که ویژگی های منحصربه فرد رهبر تعلیم و تربیت محور یعنی رهبر رهبران، مشارکت جو، ارزش گذار به خرده فرهنگ ها و کنشگر عدالت اجتماعی و فرصت های برابر را دارا باشند. 2- انتخاب مدیرانی که بتوانند سازوکارهای رهبر تعلیم و تربیت محور یعنی غنابخشی به هنر تدریس، توسعه و استقلال حرفه ای معلمان، اتخاذ رویکرد سازنده گرایانه به یادگیری و بسترسازی برای دخالت والدین در آموزش فرزندان را اجرایی نمایند. 3- تغییر انگاره های ذهنی اعضای جامعه مدرسه که شامل تغییر انگاره مدیران از ایفای نقش های ثابت به نقش های انعطاف پذیر، تغییر انگاره مدیران از مدیریت به رهبری، تغییر انگاره مدیران از بوروکراسی به تخصص گرایی، تغییر انگاره معلمان از یاددهی محور بودن به یادگیری محور شدن، تغییر انگاره والدین از مشارکت کردن به مداخله در امور آموزشی فرزندان شان در مدرسه و تغییر انگاره دانش آموزان از انتقال دانش به ساخت دانش است.

    کلیدواژگان: رهبری تعلیم و تربیت محور، فرایند یاددهی-یادگیری، توسعه مدرسه، مدیران مدارس ابتدایی، رهبر رهبران
  • مهزا پاکزاد، عباس عباس پور*، حمید رحیمیان، علی خورسندی طاسکوه صفحات 65-98
    هدف

    بین المللی شدن آموزش عالی، افزایش مهاجرت تحصیلی و به دنبال آن تاثیر متقابل فرهنگ ها در سطح جهانی و هم چنین گسترش تعاملات بین فرهنگی میان دانشجویان بومی و بین المللی، تحول دو جانبه ی دگرگونی و تغییر شکل فرهنگی در سطح فردی، گروهی و اجتماعی یا همان فرهنگ پذیری را در پی دارد که به عنوان فرآیندی چندبعدی، فصل مشترک میان دو فرهنگ است. از این رو، درک فرآیند فرهنگ پذیری دانشجویان بین المللی، به ویژه نحوه ی سازگاری و راهبردهای غلبه ی آنان بر مشکلات اجتماعی، فرهنگی و تحصیلی و نیز ایجاد تعادل بین عوامل درون فردی و بیرونی هنگام زندگی و تحصیل در کشور میزبان، مسئله ای مهم تلقی می گردد. در این راستا، پژوهش حاضر با توجه به خلا پژوهشی جامع و دقیق در خصوص ابعاد این مسئله و هم چنین با هدف دستیابی به بینشی عمیق تر از موضوعات، مفاهیم غالب و مضامین مطرح در حوزه ی فرهنگ پذیری دانشجویان بین المللی و روند توسعه ی آن، به مرور نظام‎مند ادبیات این حوزه، در بازه ی زمانی چهل ساله (از زمان شروع مطالعات این حوزه تا تیرماه سال 1402) پرداخته است؛ تا از این منظر بتوان به توسعه ی نظری این حوزه کمک نمود.

    مواد و روش ها

    به منظور بررسی مطالعات مرتبط با فرایند فرهنگ پذیری دانشجویان بین المللی، روند انتشار سالانه ی این مطالعات، تحلیل بصری مجلات، کشورها و ساختار فکری پژوهشگران این حوزه از تحلیل های سه گانه ی کتاب سنجی، علم سنجی و تحلیل مضمون به همراه کاربرد نرم افزار مصورسازی داده ها (وی.ا.اس.ویوئر) استفاده گردید. این امر به جهت بررسی مرز دانش، ترسیم نقشه ی علمی و شناسایی خوشه‏های موضوعی و مفهومی به صورت بصری، استخراج مضامین اصلی این حوزه ی علمی و دسته بندی آن ها در دو طبقه مقولات اصلی و فرعی، و تجزیه و تحلیل نهایی صورت پذیرفت. در این مرور ترکیبی، به منظور شناسایی مطالعات این حوزه و به حداقل رساندن خطا و سوگیری، از ضوابط و رهنمودهای پروتکل پریسما استفاده گردید که بر این اساس، فرایند گزینش نظام مند مطالعات حوزه ی تحت بررسی در چهار مرحله ی شناسایی، غربال گری، شایستگی و گزینش انجام گرفت. ارزیابی کیفی پژوهش حاضر با مدنظر قرار دادن ابزار رتبه بندی سایمگو برای مجلات علمی، برمبنای تمرکز بر مقالات منحصرا به زبان انگلیسی و مرتبط با مسئله یا مسائلی در خصوص فرایند فرهنگ پذیری دانشجویان بین المللی در مجلات داوری شده ی بین المللی در پایگاه وب آو ساینس کلریویت صورت گرفت. افزون بر این، در خصوص ارزیابی کیفی مقالات منتخب نهایی، از نقطه نظرات دو صاحب نظر متخصص در این حوزه که عضو تیم پژوهشی نبودند نیز استفاده شد.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته ها روند صعودی انتشار مطالعات این حوزه در سطح بین المللی را نمایان ساخت که نشان دهنده ی گرایش پژوهشگران در سراسر جهان به این حوزه ی پژوهشی است. بررسی یافته ها در سطح مجلات نیز ضمن روشن نمودن حقیقت بین رشته ای بودن این موضوع، مشخص نمود که توجه پژوهش های این حوزه، عمدتا تحت تاثیر سیاستگذاری های ملی کشورها در راستای بین المللی سازی آموزش عالی قرار دارد. علاوه بر این، نتایج بررسی کشورها نیز خبر از پراکندگی پژوهش در این حوزه ی علمی در تمامی کشورهای دنیا می دهد که البته بیشترین سهم، از آن کشورهای توسعه یافته است. تجزیه و تحلیل بصری ادبیات با استفاده از روش هم رخدادی واژگان و نیز تحلیل روند پژوهش های فرهنگ پذیری دانشجویان بین المللی، اهم موضوعات مورد توجه پژوهشگران این حوزه را منعکس نمود. نتایج بررسی ها در زمینه ی مسائل فرهنگ پذیری دانشجویان بین المللی در پژوهش های جهانی در شش خوشه ی اصلی دسته بندی گردید که عبارت اند از: شهروند جهانی و قابلیت بین فرهنگی در آموزش، سازگاری دانشجویان بین المللی و چالش های فردی، بهداشتی و روانی آنان در دوران گذار تحصیلی، تاب آوری در محیط های چندفرهنگی، عملکرد آکادمیک، قابلیت و ظرفیت فرهنگی دانشجویان بین المللی در آموزش بین فرهنگی، تجارب جهانی و تعاملات بین المللی دانشجویی، مهاجرت و اشتغال. هم چنین، یافته ها در خصوص راهبردهای غلبه بر مسائل فرهنگ پذیری این دانشجویان بر مبنای رویکرد تحلیل مضمون در پنج مقوله ی اصلی طبقه بندی شد که عبارت اند از: خودراهبری، شبکه سازی، توسعه ی حرفه ای، تعامل فرهنگی، حمایت اجتماعی. در نهایت، پیشنهادات این پژوهش به خبرگان آموزش عالی، سیاست گذاران و برنامه ریزان پژوهشی کشور در راستای اتخاذ رویکردی نو در تصمیم گیری و الگوی سیاست گذاری در عرصه ی بین المللی سازی آموزش عالی، تنظیم اولویت های پژوهشی جدید و تخصیص بودجه به این امر ارائه گردید.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، دانشجویان بین المللی، راهبردهای مقابله ای، فرهنگ پذیری
  • میترا میرزاآقایی کیاکلایی، سعید رجایی پور*، سید حمیدرضا شاوران صفحات 99-130
    هدف

    از آنجا که یکی از اهداف جهانی تعلیم و تربیت، ارتقای مدنیت و احترام است، دانشجویان علاوه بر کسب تخصص و مهارت در علوم، باید فضائل عالی اخلاق و انسانیت را نیز کسب کنند. این در حالی است که انواع و موارد قابل توجهی از مصادیق بروز رفتارهای نادرست مشاهده می شود، همان موضوعی که به بی تمدنی در محیط دانشگاهی شهرت یافته و به معضلی قابل تعمق در آموزش عالی تبدیل شده است. بنابراین هدف پژوهش حاضر، شناسایی مولفه ها، پیشایندها، پیامدها و راهکارهای کاهش بی تمدنی سازمانی در دانشگاه ها بوده است.

    مواد و روش ها

    روش این پژوهش کیفی از نوع پدیدارشناسی بود. مشارکت کنندگان بالقوه پژوهش اساتید و خبرگان مطلع در زمینه موضوع پژوهش در دانشگاه های کشور بودند. نمونه گیری با رویکرد هدفمند و به روش انتخاب صاحب نظران کلیدی انجام گرفت. برای تعیین حجم نمونه از اشباع نظری بهره گرفته شد و با 22 نفر از اعضای هیئت علمی و صاحب نظران دانشگاهی مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق رویکرد تحلیل مضمون با بهره گیری از نرم فزار MAXQDA 2020 انجام گردید. برای تعیین روایی مصاحبه ها از مطالعه مجدد توسط همتا و پژوهشگر استفاده شد. پایایی با اشباع نظری در مرحله جمع آوری داده ها و پایایی باز آزمون معادل 94/89 درصد مورد تایید قرار گرفت.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های حاصل از مصاحبه ها نشان داد که مولفه های بی تمدنی سازمانی شامل 4 مضمون فراگیر (بی تمدنی سازمانی دانشجویان، بی تمدنی سازمانی اعضای هیئت علمی، بی تمدنی سازمانی مدیران و بی تمدنی سازمانی کارکنان)، پیشایندهای بی تمدنی سازمانی شامل 3 مضمون فراگیر (عوامل فردی، عوامل درون سازمانی و عوامل برون سازمانی)، پیامدهای بی تمدنی سازمانی شامل 3 مضمون فراگیر (پیامدهای مرتبط با سلامت فردی و سازمانی؛ پیامدهای نگرشی (مبتنی بر تبادل اجتماعی)؛ و پیامدهای رفتاری و کناره گیری)، راهکارهای کاهش بی تمدنی سازمانی شامل 3 مضمون فراگیر (تمهیدات آموزشی، تمهیدات انگیزشی و تمهیدات سازمانی) بود. مولفه های بی تمدنی سازمانی دانشجویان شامل مضمون های سازمان دهنده (عدم رعایت هنجارهای آموزشی و پژوهشی، نقض هنجارهای محیط آکادمیک، گستاخی نسبت به استاد و عدم رعایت اخلاق دانشجویی) گردید. مولفه های بی تمدنی سازمانی اعضای هیئت علمی شامل مضمون های سازمان دهنده (نداشتن مهارت ها و دانش تدریس، بی تفاوتی علمی، عدم رعایت اخلاق حرفه ای در قبال دانشجویان، عدم رعایت هنجارهای محیط آکادمیک، داشتن رفتارهای غیرحرفه ای و مخرب با همکاران، و داشتن رفتارهای توهین آمیز و گستاخانه با همکاران) بود. مولفه های بی تمدنی سازمانی مدیران شامل مضمون های سازمان دهنده (مدیریت ناکارآمد، خود برتربینی نسبت به کارکنان و بی توجهی به کارکنان) بود. مولفه های بی تمدنی سازمانی کارکنان شامل مضمون های سازمان دهنده (کوتاهی کردن و نقصان در مسئولیت پذیری، عدم حضور موثر کارمند در محل کار و داشتن رفتار غیراخلاقی) شد. عوامل فردی از پیشایندها، مضمون های سازمان دهنده (ویژگی های دموگرافیک افراد، ویژگی های شخصیتی افراد و مسائل خانوادگی) بود. عوامل درون سازمانی از پیشایندها شامل مضمون های سازمان دهنده (ساختار و قوانین و مقررات دانشگاه، مسائل مدیریتی، مسائل مرتبط با شغل، محیط و امکانات آموزشی نامناسب، مسائل مرتبط با جو و فرهنگ سازمانی دانشگاه، نقصان در نظام نظارت و ارزشیابی) گردید. عوامل برون سازمانی از پیشایندها شامل مضمون های سازمان دهنده (مسائل فرهنگی-اجتماعی، مسائل اقتصادی و مسائل سیاسی) بود. پیامدهای مرتبط با سلامت فردی و سازمانی شامل مضمون های سازمان دهنده (ایجاد آسیب های روانی و جسمی، فرسودگی شغلی و تحصیلی و عدم رضایت شغلی) بود. پیامدهای نگرشی شامل مضمون سازمان دهنده خدشه دار شدن شان و جایگاه دانشگاه در جامعه) شد. پیامدهای رفتاری و کناره گیری شامل مضمون های سازمان دهنده (افزایش جابجایی یا تمایل به ترک شغل؛ پرورش منابع انسانی بی تمدن؛ از بین رفتن اعتماد، همدلی و رابطه ی مثبت بین افراد؛ کاهش عملکرد وظیفه؛ و شکست در اجرای طرح ها و کارهای گروهی) بود. تمهیدات آموزشی از راهکارها شامل مضمون های سازمان دهنده (آموزش و بهسازی، خودمدیریتی و بهبود و پرورش مهارت های ارتباطی) گردید. تمهیدات انگیزشی از راهکارها شامل مضمون های سازمان دهنده (الگوسازی و نظام پاداش و تنبیه مناسب) بود. تمهیدات سازمانی از راهکارها شامل مضمون های سازمان دهنده (اصلاح سبک مدیریت و رهبری، تدبیر مدیریت، تقویت فرهنگ سازمانی مشوق ادب و مدنیت، و اصلاح قوانین گزینشی) شد. نتایج این پژوهش می تواند به اعضای هیئت علمی کمک کند تا با شناخت کافی از مولفه ها، پیشایندها و پیامدهای بی تمدنی سازمانی در دانشگاه ها از اثرات مخرب آن در فرایند یاددهی و یادگیری جلوگیری نمایند.

    کلیدواژگان: پیامدهای بی تمدنی سازمانی، پیشایندهای بی تمدنی سازمانی، دانشگاه ها، راهکارهای کاهش بی تمدنی سازمانی، مولفه های بی تمدنی سازمانی
  • محمد حسنی* صفحات 131-154
    هدف

    نظام آموزش عالی به عنوان یکی از دو اهرم اصلی تعلیم و تربیت، مسئولیت تربیت بخش عظیمی از نیروی انسانی متخصص و کارآمد مورد نیاز بازار کار را در سطوح و رشته های مختلف برعهده دارد و یکی از مولفه های مهم برای قضاوت درباره کارآیی داخلی و خارجی نظام های آموزش عالی، کیفیت آموزش نیروی انسانی در هماهنگی با نیازها و تغییرات بازار کار است. عدم توجه به این امر، منجر به تربیت دانش آموختگانی خواهد شد که بین دانش و مهارت های آنان با نیازها و الزامات مشاغل تناسبی وجود ندارد و افزایش روزافزون شمار بیکاران تحصیل کرده حاکی از عدم تطابق آموزش های ارائه شده در دانشگاه با نیازهای واقعی بازار کار است. از طرفی موسسات آموزش عالی دانشجویان را با تمرکز بر مهارت های انضباطی، آکادمیک و فنی آموزش می دهند، در حالی که اغلب آن ها در کنار این شایستگی های تخصصی، فاقد مهارت های نرم هستند. این شایستگی ها و مهارت ها از موضوعات مرتبط با  کلیه رشته ها و مورد نیاز در تمام مشاغل مدرن و مسیرهای حرفه ای شغلی هستند و توسعه مهارت ها و شایستگی های کارآفرینی از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ زیرا سطوح بالاتر مهارت های کارآفرینی، احتمال تحصیل بیش از حد، برای فارغ التحصیلان دانشگاهی را کاهش می دهد و به افراد کمک می کند تا مشاغل بهتری به دست آورند، حتی اگر به جای مشاغل خوداشتغالی به دنبال شغلی با دریافت حقوق باشند؛ از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی میزان تاثیر کیفیت برنامه درسی بر عدم تطابق تحصیلات مورد نیاز مشاغل، با توجه به نقش میانجی شایستگی کارآفرینانه در فارغ التحصیلان شاغل بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و به لحاظ روش گردآوری داده ها و تجزیه و تحلیل آن ها، پژوهشی پیمایشی-توصیفی مبتنی بر مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموختگان مقطع کارشناسی دانشگاه ارومیه از سال 1395 تا سال 1400 به تعداد 9335 نفر تشکیل دادند که در حال حاضر اشتغال به کار داشتند. با استناد به فرمول کوکران 411 نفر با روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد عدم تطابق افقی و عمودی چاوادی و همکاران (2022)، کیفیت برنامه درسی محمدشفیع و همکاران (1399) و شایستگی کارآفرینانه جانسو سولو و همکاران (2022) استفاده شد. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه ها براساس نظر خبرگان، بررسی و تایید شد و به منظور بررسی روایی سازه ابزارهای پژوهش، از تحلیل عاملی تاییدی به وسیله نرم افزار لیزرل استفاده شد و پایایی ابزارها نیز محاسبه و مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه ها و مدل سازی معادلات ساختاری از نرم افزار لیزرل استفاده شد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاکی از این بود که کیفیت برنامه درسی تاثیر معنادار و منفی بر عدم تطابق تحصیل-شغل (28/4=P< 0/01، t) و تاثیری مستقیم بر شایستگی کارآفرینی داشته (3/36=P< 0/01، t) و بین بین شایستگی کارآفرینی با عدم تطابق تحصیل-شغل نیز رابطه ای منفی و معنادار برقرار بود (5/53=P< 0/01،t)؛ شایستگی کارآفرینانه در رابطه بین کیفیت برنامه درسی با عدم تطابق تحصیل-شغل نقشی میانجی داشت (0/06=P< 0/01، ß). با توجه به نتایج بدست آمده، دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی باید علاوه بر کارکردهای علمی، فرهنگی و اجتماعی، به انتظارات تجاری جامعه توجه نمایند و دانشجویان خود را با برنامه های درسی متناسب با نیازهای بازار کار بپرورانند، چرا که این تناسب باعث بهبود قابلیت اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی شده و تا حدودی معضل اشتغال و تولید کشور را با تکیه بر نیروی انسانی متخصص، کارآفرین، ماهر و شایسته جبران می نماید. از طرفی توجه به تدوین برنامه درسی مبتنی بر شایستگی های کارآفرینانه و تدارک دوره های موازی کارآفرین پرور و شایستگی گستر قادر است در کنار ارائه مهارت های تخصصی، با گسترش مهارت های نرم دانش آموختگان، جایابی آن ها را در مشاغل مرتبط با رشته تحصیلی دانشگاهی شان تسهیل نماید.

    کلیدواژگان: عدم تطابق تحصیل-شغل، کیفیت برنامه درسی، شایستگی کارآفرینانه، بازار کار
  • معصومه چم آسمانی، فاطمه نارنجی ثانی*، سید محمد میرکمالی، محمدمهدی ذوالفقارزاده صفحات 155-184
    هدف

    با توجه به روند رو به افزایش مهاجرت نخبگان دانشگاهی و عدم بازگشت بسیاری از آنان به کشور در سال های اخیر، هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر مهاجرت نخبگان دانشگاهی از منظر کارکردهای نظام آموزش عالی در ایران می باشد.

    مواد و روش ها

    تحقیق از نظر هدف کاربردی، از نظر گرداوری یافته ها کیفی و با استفاده از مطالعه اسنادی و شیوه مرور نظام مند انجام شد. بر این اساس، مقالات علمی-پژوهشی چاپ شده در ایران (1381-1401) در پایگاه های علمی-پژوهشی داخلی شامل نورمگز، مگیران و پایگاه داده های علوم انسانی مورد بررسی قرار گرفت. سپس براساس ملاک هایی از جمله ارتباط مقالات با موضوع اصلی پژوهش، تمرکز پژوهش ها بر نخبگان دانشگاهی، توجه به مولفه های مرتبط با کارکردهای آموزش عالی به عنوان عامل موثر بر مهاجرت نخبگان دانشگاهی، علمی-پژوهشی بودن مقالات و بازه زمانی مشخص، از میان 944 پژوهش، نهایتا 34 مقاله از طریق بررسی عنوان، چکیده و محتوا انتخاب شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. اعتبار یافته های کیفی با استفاده از روش همسوسازی، اصول لینکلن و گوبا و راهبردهای کرسول مورد تایید قرار گرفت. نتایج حاصل از مرور نظام مند منجر به شناسایی دو خوشه ی مقوله ای عوامل فشار داخلی و عوامل کشش خارجی شامل 11مولفه و 34 مفهوم شد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به سوالی اصلی پژوهش حاضر مبنی بر شناسایی عوامل موثر بر مهاجرت نخبگان دانشگاهی در ایران از منظر کارکردهای آموزش عالی و مرور تحقیقات انجام شده در بیست سال گذشته (1401-1381)، مجموعا 11 مولفه شامل 6 مولفه در خوشه ی مقوله ای عوامل فشار (کیفیت ناکافی کارکرد آموزش؛ کیفیت ناکافی زیست بوم پژوهش؛کارامدی ناکافی نظام نوآوری؛ کارامدی ناکافی نظام حکمرانی آموزش؛ مشکلات و موانع جذب و نگهداری نخبگان دانشگاهی؛ فرهنگ و جو آکادمیک نامناسب) و 5 مولفه در خوشه ی مقوله ای عوامل کشش (کیفیت مطلوب نظام آموزش؛ کیفیت مطلوب پژوهش؛ وجود فرهنگ و جو آکادمیک مناسب؛ نظام کارامد نگهداشت و توسعه شغلی اعضای هیات علمی و ارتباط پویای دانشگاه و جامعه) احصاء شد. بر این اساس، اگرچه دلایل ارائه شده برای تحرکات و جابجائی های نخبگان بسیار متنوع و متعدد است، اما در کنار عوامل اقتصادی، سیاسی و اجتماعی نیز یکی از مهم ترین عوامل دافعه که منجر به مهاجرت نخبگان دانشگاهی در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران می شود، دستیابی به آموزش عالی با کیفیت از ابعاد گوناگون است. در نتیجه برای مواجهه با پدیده مهاجرت نخبگان دانشگاهی در ایران به عنوان پدیده ای اجتناب ناپذیر و روندی جهانی، سیاست گذاران و مسئولان به ویژه در حوزه آموزش عالی باید علاوه بر تلاش جهت رفع و کاهش عوامل فشار داخلی و ارتقای سطح کیفیت آموزش عالی در داخل کشور جهت حفظ و نگهداشت نخبگان و نیز تلاش برای بازگشت مهاجران، بر راهبردهایی جهت بهره مندی بیشتر از ظرفیت نخبگان خارج از کشور در قالب چرخش نخبگان متمرکز شوند.

    کلیدواژگان: فرار مغزها، نخبگان دانشگاهی، مهاجرت نخبگان، آموزش عالی، عوامل جاذبه و دافعه
  • فهیمه انصاری زاده، محمدرضا کرامتی*، سیف اله فضل الهی قمشی صفحات 185-212
    هدف

    دانش آموزان امروز، رهبران فردا هستند که مدیریت و برنامه ریزی نظام های بزرگ و کوچک اقتصادی، صنعتی، اجتماعی، فرهنگی و آموزشی را بر عهده می گیرند. از این رو کلاس های درس در مقاطع مختلف تحصیلی -به ویژه مقطع ابتدایی- می توانند تبدیل به فرصت های بی نظیری برای تمرین مهارت های رهبری در دانش آموزان شوند. علی رغم اینکه رویکردهای فعال یاددهی-یادگیری نظیر یادگیری مشارکتی می توانند نقش قابل توجهی در پرورش این مهارت ها داشته باشند، مرور ادبیات نشان می دهد که این موضوع کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. این شکاف تحقیقاتی زمینه شکل گیری پژوهش حاضر را فراهم ساخت. در واقع مطالعه حاضر با هدف شناسایی عناصر و فرایند یادگیری مشارکتی به منظور پرورش مهارت های رهبری در کودکان دبستانی انجام شد. یادگیری مشارکتی که براساس نظریه همبستگی متقابل اجتماعی شکل گرفته است، دارای پنج عنصر اساسی است: وابستگی درونی مثبت، مسئولیت پذیری، مهارت های بین فردی، تعامل رو در رو و پردازش گروهی. با اتکا به این پشتوانه نظری می توان گفت یادگیری مشارکتی رویکردی است که در حین اجرای آن دانش آموزان در قالب گروه های کوچک ناهمگون برای رسیدن به هدف مشترک با هم کار می کنند و از طریق تبادل افکار و ایده ها سعی می کنند یادگیری خود و دیگران را به حداکثر برسانند.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر با رویکرد چندروشی یعنی استفاده از فراترکیب و گروه های کانونی انجام شده است. سی و نه مطالعه در زمینه عناصر یادگیری مشارکتی و 27 مطالعه در زمینه فرایند یادگیری مشارکتی طی سال های 2001 تا 2022 با استفاده از روش سندلوسکی و باروسو مورد بررسی قرار گرفتند. به این معنا که پس از تدوین سوالات پژوهش، منابع به صورت نظام مند بررسی گردیده و مقالات مناسب براساس معیارهای تعیین شده انتخاب شدند. سپس داده ها استخراج گردیده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزار Atlas-ti کدگذاری شدند. به منظور تکمیل، اصلاح و رواسازی داده ها از روش گروه های کانونی استفاده شد و سپس داده ها در قالب یافته های پژوهش ارائه شدند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد از میان پنج عنصر اساسی یادگیری مشارکتی،  چهار عنصر به طور واضحی مهارت های رهبری را در دانش آموزان دوره ابتدایی تقویت می کنند. اولین عنصر وابستگی درونی مثبت و متقابل است که به عنوان یکی از عناصر یادگیری مشارکتی مهارت هایی نظیر گوش دادن، احترام به دیگران، همکاری، ارتباط، مقبولیت و همدلی را تقویت می کند. مسئولیت پذیری به عنوان دومین عنصر کلیدی، مهارت اعتمادبه نفس، عزت نفس، احترام به حقوق دیگران و پاسخگویی را بهبود می بخشد. مهارت بین فردی به عنوان سومین عنصر یادگیری مشارکتی در توسعه مهارت های تعاملی و ارتباطی موثر است و مهارت حل مسئله، حل تعارض، خلاصه نویسی، مدیریت زمان، بیان افکار به روشنی، هدایت و هوشیاری گروهی را در دانش آموزان تقویت می کند. نتایج هم چنین نشان داد که تعامل به عنوان چهارمین عنصر یادگیری مشارکتی مهارت برقراری ارتباط و حل مسئله را در دانش آموزان بهبود می بخشد. اصطلاح هوشیاری گروهی در مطالعات مرتبط با یادگیری مشارکتی کمتر به کار رفته است. این واژه ارتباط نزدیکی با پنجمین عنصر یادگیری مشارکتی یعنی پردازش گروهی، دارد. در فرآیند اجرای رویکرد یادگیری مشارکتی معلم و دانش آموز نقش کلیدی دارند و از طریق آمادگی، برنامه ریزی، اجرا و ارزشیابی، می توانند زمینه پرورش مهارت های رهبری در دانش آموزان را فراهم سازند. نتایج حاکی از برجسته بودن برخی از مهارت ها نظیر مسئولیت پذیری، مدیریت حل تعارض، یادگیری در لحظه و اعتمادبه نفس بود. برخی از مهارت ها نیز نظیر خودتوسعه ای، طرح مسئله و بازخورددهی ابعاد تازه ای از مهارت های رهبری را آشکار کردند و توانستند سهم قابل توجهی در توسعه دانش این حوزه ایفا کنند. نتایج این مطالعه می تواند سیاست گذاران اجتماعی را متقاعد کند تا رویکرد یادگیری مشارکتی را به عنوان بخش مهمی از محتوای آموزش معلمان در سرفصل دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه های تربیت دبیر بگنجانند. نتایج می تواند رهبران آموزشی را ترغیب کند تا از طریق توسعه حرفه ای معلمان زمینه اجرای موثر یادگیری مشارکتی را فراهم سازند. نتایج این مطالعه هم چنین می تواند انگیزه معلمان را برای استفاده از یادگیری مشارکتی افزایش دهد و والدین را ترغیب کند تا در فرآیند اجرای این رویکرد از معلمان حمایت کنند.

    کلیدواژگان: یادگیری مشارکتی، کار تیمی در کلاس درس، مدارس ابتدایی، قابلیت های رهبر
  • فروز جلیلی نیا، پروین احمدی*، پروین صمدی صفحات 213-237
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی برنامه درسی مسئله محور مبتنی بر رویکرد زیبایی شناسی در دوره ابتدایی انجام شده است. برنامه درسی مسئله محور محتوایی است که در قالب مسئله در بستر مسائل مختلف ارائه می شود. به همان اندازه که هنر در زندگی انسان تاثیرگذار بوده است، در رشد و تحول کودکان نیز نقش مهمی ایفا می کند. از طرفی هنر با توجه به ماهیت محتوایی و ظرفیت مسئله مدار و ارتباط بیشتر با زندگی عینی کودکان می تواند بستر مناسبی را جهت تحقق برنامه درسی مسئله محور در دوره ابتدایی فراهم آورد. با استفاده از روش های زیبایی شناسی در برنامه ریزی درسی دانش آموزان نسبت به مسائل حساس تر می شوند، چون بینش خوبی به جهان کسب می کنند. بنابراین در پژوهش حاضر با عنایت به تفکیک ناپذیری شناخت از عاطفه، رویکرد هنر و زیبایی شناسی به عنوان یک رویکرد مبنا در برنامه درسی مسئله محور مطرح می شود. در مورد کاربرد یادگیری مسئله محور و رویکردهای زیبایی شناسی در برنامه درسی می توان ادعان کرد که استفاده از ظرفیت های مسئله مداری و رویکردهای هنری در ایجاد میل و انگیزه برای یادگیری عمیق و معنادار دانش آموزان بسیار با اهمیت است و فضای لذت بخشی برای تجربه یادگیری چالش برانگیز، انگیزشی، لذت بخش و اجتماعی دانش آموزان مهیا می کند. در واقع، از مهم ترین جنبه های نوآوری پژوهش، تلفیق ساختار هنری و زیباشناختی در پرورش کارکردهای شناختی و مهارت های حل مسئله است.

    مواد و روش ها

    از نظر شیوه گردآوری داده ها روش پژوهش کیفی از نوع تحلیل محتوای کیفی بوده است. جامعه پژوهش منابع چاپی و الکترونیکی مرتبط با برنامه درسی مسئله محور، موضوعات مرتبط با رویکرد هنر و زیبایی شناسی در برنامه درسی و هم چنین آموزش ابتدایی است که در قالب رساله ها، مقالات، گزارش های پژوهشی و کتاب در فاصله سال های (2000 تا 2022) انتشار یافته اند. برای انتخاب نمونه از بین مقالات، منابع و اسناد موجود از روش نمونه گیری هدفمند متوالی از نوع نمونه گیری نظری استفاده شده است. در مرحله ی تجزیه تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوای عرفی استفاده شد؛ که در آن پژوهشگر از طریق ادراک و فهم خود از متن مورد مطالعه، نوشتن تحلیل اولیه را آغاز نموده و این کار ادامه پیدا می کند تا پیش زمینه هایی برای تشکیل کدها آغاز شود و بعد براساس تشابهات و تفاوت ها طبقه بندی و دسته بندی شوند. به منظور تجزیه و تحلیل یافته ها از شیوه کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد و به منظور تعیین روایی و پایایی یافته ها از شیوه تایید همکاران پژوهش و چند جانبه نگری برای تایید اعتبار بهره گرفته شد.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های پژوهش که در قالب عناصر چهارگانه برنامه درسی مدون گردید، در بعد هدف شامل 4 مقوله اصلی (پرورش تفکر خلاق- پرورش تفکر هنری- پرورش تفکر شهودی و پرورش تفکر بصری) است، بعد محتوا شامل 3 مقوله اصلی (مسئله سازی- نقش معلم و نقش یادگیرندگان) است. بعد روش های تدریس شامل 3 مقوله اصلی (روش های ترکیبی- روش های هنری و روش های فعال) است و در آخر، در عنصر ارزشیابی 2 مقوله اصلی (ارزشیابی کیفی و ارزشیابی عمومی) از منابع متعدد بدست آمد.  نتایج پژوهش حاکی از آن است که رویکرد هنری می تواند دانش را در قالب رویکردی تعاملی ارائه دهد و به درک بهتر مفاهیم توسط دانش آموزان یاری رساند. استفاده از ظرفیت های مسئله مداری و رویکردهای هنری در ایجاد میل و انگیزه برای یادگیری عمیق و معنادار دانش آموزان بسیار با اهمیت است و فضای لذت بخشی برای تجربه یادگیری چالش برانگیز، انگیزشی، لذت بخش و اجتماعی دانش آموزان مهیا می کند. با توجه به گستره معنایی و کارکردهای وسیع هنر و زیبایی شناسی، برنامه درسی مسئله محور می تواند باعث یکپارچگی و پویایی بین عقل و روح دانش آموزان شود و منجر به کشف و تولید ایده های نو و پاسخ های خلاق در جهت حل مسائل گوناگون شود. هم چنین پژوهش حاضر توجه سیاست گذاران، برنامه ریزان، مدیران و معلمان را به این موضوع جلب می کند که می توانند از ظرفیت های هنری برای ارتقای مهارت های حل مسئله و تربیت و شکوفایی استعدادهای متنوع دانش آموزان دوره ابتدایی بهره مند شوند. هم چنین در جهت اعتباریابی الگوی پیشنهادی بین متخصصان موضوع اجماع نسبی حاصل گردید.

    کلیدواژگان: برنامه درسی مسئله محور، دوره ابتدایی، طراحی برنامه درسی، هنر و زیبایی شناسی
  • مظهر بابائی*، پرستو صالحی صفحات 239-257
    هدف

    درس تاریخ در هر کشوری، نقش مهمی در هویت سازی و ارزش آفرینی ملی برای آن کشور دارد؛ اما با وجود اهمیت بالای آن، مشاهده می شود که علاقه مندی به مطالعه ی تاریخ در معنای تخصصی آن، میان دانش آموزان، پایین است. آن طور که به نظر می رسد، معلمان در رابطه با نحوه ی آموزش این درس در مدارس و محتوای مورد استفاده برای آموزش آن، با چالش هایی مواجه اند که این چالش ها نیز به نوبه خود، نقش بسزایی در علاقه مندی یا عدم علاقه ی دانش آموزان به فراگیری تاریخ دارند؛ لذا هدف پژوهش حاضر، تحلیل تجارب زیسته ی معلمان تاریخ از چالش های برنامه درسی و آموزش دروس تاریخ در مقطع متوسطه دوم بود.

    مواد و روش ها

    برای دستیابی به این هدف، از پارادایم انتقادی، رویکرد کیفی و استراتژی پژوهش پدیدارشناسی توصیفی از نوع چند مرحله ای ون مانن و روش اسنادی-کتابخانه ای، بهره برده شد. میدان پژوهش، شامل معلمان دروس تاریخ دوره متوسطه دوم در استان کردستان در سال تحصیلی 1401-1402 با روش نمونه گیری هدفمند بود. ابزار پژوهش، مصاحبه نیمه ساختاریافته محقق ساخته بود که تا درجه اشباع یافتگی نسبی و به تعداد 9 نفر، ادامه یافت. 

    بحث و نتیجه گیری

    یافته ها در دو بخش: چالش های برنامه درسی و آموزشی و راهکارها ارائه شد. بخش چالش ها، خود در سه زمینه چالش های مربوط به کتاب های تاریخ (11 مورد)، چالش های روش تدریس معلمان (7 مورد) و چالش هایی فراتر از دو حوزه ی نام برده (4 مورد)، دسته بندی شدند. برهمین اساس، بخش راهکارها در دو حوزه ی راهکارهای حوزه تدریس معلمان در راستای حل چالش های آموزش کلاسی (11 مورد) و پیشنهادهایی برای بهره وری کیفیت آموزش دروس تاریخ در سطح برنامه درسی بود، که خود در سه زمینه ی: کتاب ها (12 مورد)، معلمان (2 مورد) و امور فراتر از این دو (5 مورد)، ارائه شد. نتایج حاصل از تحلیل یافته ها نشان داد که برنامه درسی در حوزه ی آموزش دروس تاریخ در مقطع متوسطه ی دوم، نیازمند بازنگری اساسی است. کتاب های درسی تاریخ در این مقطع، در ایجاد چالش های آموزشی نقش نخست و برجسته ای دارند. چرا که اکثر چالش های آموزشی این دروس، به این زمینه مربوط می شوند؛ از جمله این که کتاب های تاریخ هم چنان رویکرد حافظه محور را دنبال می کنند و کم تر به تحلیل اتفاقات پرداخته اند این امر از این روست که سبک تاریخ نویسی آن ها نیز هنوز سنتی و کلاسیک است. با این حال، تمام چالش ها محدود به محتوای کتاب ها نمی شوند؛ بلکه روش های مورد استفاده برای آموزشی تاریخ نیز، هم راستا با تحولات کتاب های درسی و اهداف جدید برنامه درسی، نبوده و اکثر معلمان، هم چنان از روش های سخنرانی محور و معلم محور، بهره می برند. در کنار این موارد ، عوامل مختلف فردی و اجتماعی خارج از سیستم کلاس درس معلم و در درس تاریخ وجود دارد که به شکل غیرمستقیم، آموزش کلاسی این دروس را تحت تاثیر قرار می دهد؛ لذا نیاز است جهت تحقق اهداف برنامه ی جدید درسی، در روش های آموزش دروس تاریخ و هم چنین نحوه ی آموزش و انتخاب معلمان، تغییراتی ایجاد شود. با این که معلمان در سطح کلاس در جهت تکمیل کاستی های کتب درسی و استفاده از روش های نوین آموزشی تلاش می کنند؛ اما برای رسیدن به اهداف آموزشی این دروس و بالا بردن کیفیت آموزش دروس تاریخ، به تغییراتی اساسی تر در برنامه ریزی آموزشی برای درس تاریخ در مقطع متوسطه دوم نیاز است. برای کاهش ریشه ای برخی از چالش های نام برده شده، علاوه بر ایجاد تغییرات در سطح مدیریت جریان آموزش کلاسی و نبوغ در فرایند تدریس و آموزش، نیاز است در سطوح کلان کشوری، برنامه ریزی مناسب داشت و تغییراتی در زمینه ی محتوای درسی مورد استفاده و روش های آموزشی ایجاد کرد. پیشنهادات بیان شده، اکثرا در زمینه ی بازنگری و ایجاد تغییر در محتوای کتاب های تاریخ بود، به گونه ای که تاکید محتوای کتاب های تاریخ، بیشتر بر تحلیل مسائل و وقایع تاریخی و کاربردی سازی تاریخ باشد. براساس یافته های پژوهش پیشنهاد می شود کتاب های تاریخ، به طور اختصاصی مورد بازنگری قرار گیرند، روش های آموزشی در راستای اهداف جدید آموزش تاریخ که از حافظه محوری به آموزش سواد تاریخی تغییریافته است، متحول شوند و از روش های نوین آموزشی دانش آموز محور، به جای معلم محور، در فرایند آموزش، استفاده شود و تاریخ به شکلی کاربردی تری، تدریس شود.

    کلیدواژگان: آموزش تاریخ، برنامه درسی، پدیدارشناسی، تجارب زیسته، معلمان متوسطه دوم
  • نرجس حق پرست کنارسری، رضا رسولی*، میرهادی موذن جمشیدی، مجید ضماهنی صفحات 259-287
    هدف

    سازمان آموزش و پرورش به عنوان یکی از مهم ترین سازمان های کشور مسئولیت آموزش و پرورش نسل های آینده و انتقال دانش به آن ها را بر عهده دارد. این سازمان باید بتواند از دانش و توانایی های موجود درون سازمان به بهترین نحو استفاده کرده و هم چنین دامنه فعالیت های دانش بنیان و آموزشی را گسترش دهد. در چنین شرایطی، با توجه به اهمیت حیاتی نقش این سازمان در توسعه همه جانبه کشور و نیاز مدیران آن به هدایت صحیح، طراحی مدل مناسب رهبری و مدیریت مبتنی بر بهره وری و توسعه فعالیت های دانش بنیان، براساس اصول دانش محور ضروری به نظر می رسد. با توجه به اهمیت و نقش رهیاری مدیران در دانش بنیان شدن سازمان آموزش و پرورش، پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل رهیاری مدیران مبتنی بر بهره وری و توسعه فعالیت های دانش بنیان در سازمان آموزش و پرورش استان گیلان انجام شد. در مدل رهیاری مدیران مبتنی بر توسعه فعالیت های دانش بنیان، دانش به عنوان یک منبع استراتژیک در نظر گرفته می شود و در آن فرایندهایی را برای خلق، اشتراک و کاربرد دانش در سازمان تعریف می گردد. هم چنین، این مدل بر نقش کلیدی مدیران در تسهیل جریان دانش، ایجاد فرهنگ یادگیری و ترویج نوآوری و کاربرد موثر آن در سازمان تمرکز می کند. این امر می تواند منجر به افزایش کیفیت آموزش، ارتقای عملکرد دانش آموزان، و بهبود کلی کارایی سازمان شود. در این راستا، طراحی مدل رهبری مناسب برای مدیران آموزش و پرورش با در نظر گرفتن ویژگی های سازمانی و محیطی از اهمیت بالایی برخوردار است و این مدل باید فرایندهای مدیریت دانش، تسهیل یادگیری سازمانی و ترویج فعالیت های دانش بنیان را نیز دربر گیرد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از حیث روش، از نوع تحلیل محتوای کیفی استقرایی است و یک پژوهش کیفی بر مبنای مصاحبه بوده که در آن از نظرات 35 نفر از خبرگان و متخصصان آموزشی در حوزه رهیاری و فعالیت های دانش بنیان استفاده شده است که به جهت نمونه گیری براساس روش هدفمند (قضاوتی) از نوع نمونه گیری خبره و تا حد اشباع نظری استفاده گردید. در پژوهش حاضر، مصاحبه ها به صورت نیمه ساختاریافته انجام شده و سپس محتوای مصاحبه ها به جهت کدگذاری و مقوله بندی محتوا مورد بررسی محققان قرار گرفت. براساس نتایج کدگذاری، از مجموع 35 مصاحبه ای که انجام شد، در ابتدا 92 کد و 32 زیرمقوله استخراج گردید و سپس با تحلیل این کدها و زیرمقوله ها، نهایتا 15 مقوله اصلی استخراج گردیدعوامل فشار داخلی و عوامل کشش خارجی شامل 11مولفه و 34 مفهوم شد.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان داد که مدل حاصل از انجام این تحقیق دارای پنج دسته عامل اصلی بوده که عبارت اند از: 1. عوامل ضروری تحقیق، 2. پدیده محوری و بنیادین پژوهش، 3. اقدامات و راهبردها، 4. موانع توسعه رشد، 5. عوامل زیربنایی و بسترساز درونی و بیرونی 6. پیامدهای مورد انتظار حاصل از اجرای اقدامات. طبق نتایج بدست آمده، رهیاری مدیران مبتنی بر بهره وری و توسعه فعالیت های دانش بنیان منجر به رشد دانش آموزان و معلمان خلاق در کشور و در نتیجه تجاری سازی دستاوردهای تحقیق و توسعه پژوهش ها و اختراعات دانش آموزی و در نهایت دستیابی به توسعه پایدار و اقتصاد دانش بنیان و رسیدن به سوی خودکفایی سازمان آموزش و پرورش نیز خواهد شد. برخی از مولفه های مهم مدل پیشنهادی حاضر برای رهبری مدیران آموزش و پرورش مبتنی بر بهره وری و توسعه فعالیت های دانش بنیان، شامل موارد زیر است: ایجاد فرهنگ سازمانی مبتنی بر یادگیری و اشتراک دانش؛ توسعه زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات؛ تشویق و حمایت از فعالیت های نوآورانه و خلاقانه؛ توسعه مهارت های مدیریت دانش و رهبری درمدیران؛ ایجاد ساختارهای سازمانی منعطف و مشارکتی؛ پایش مستمر فرایندها و نتایج.با پیاده سازی این مدل، سازمان های آموزشی می توانند از مزایای مدیریت دانش و فعالیت های دانش بنیان بهره مند شوند و بهره وری و کارایی خود را افزایش دهند. این امر منجر به ارتقای کیفیت آموزش، بهبود عملکرد دانش آموزان و تربیت نیروی انسانی خلاق و ماهر خواهد شد. لازم به ذکر است که پیاده سازی موفق این مدل نیازمند تعهد و حمایت قوی از سوی مدیران ارشد و ایجاد بستر مناسب برای تغییر و پذیرش نوآوری در سازمان است. هم چنین آموزش و توانمندسازی کارکنان در زمینه مدیریت دانش و فعالیت های دانش بنیان امری ضروری خواهد بود.

    کلیدواژگان: سیستم آموزشی کشور، تحلیل محتوا، رهیاری، فعالیت های دانش بنیان، مدارس
  • یعقوب انتظاری*، سیده مریم حسینی لرگانی صفحات 289-314
    هدف

    در عصر حاضر که به عصر دانش مشهور است، توسعه و رقابت پذیری کشورها و ملت ها به تولید، رسانش و بهره برداری اثربخش و ثمربخش از دانش و فناوری وابسته است. این فعالیت ها تماما در اکوسیستمی به نام «اکوسیستم توسعه دانایی» شکل می گیرند و گسترش می یابند. دانشگاه ها کانون این نوع اکوسیستم ها هستند. تعاملات و عملکرد دانشگاه ها نقش بسیار تعیین کننده در عملکرد این اکوسیستم ها دارند. تعاملات و عملکرد یک دانشگاه در دو سطح ملی  و بین المللی قابل تحلیل و تبین است.  تاکنون پژوهش گران و سیاست گذاران عمدتا دسترسی به منابع و امکانات مادی و  فیزیکی را در تعیین عملکرد بین المللی دانشگاه ها مورد توجه قرار داده اند و به نقش زیست بوم دانشگاه بی توجه بودند. بنابراین، هدف مقاله حاضر تاکید بر زیست پذیری دانشگاه در زیست بوم و تحلیل بوم شناختی تعاملات و عملکرد بین المللی دانشگاه ها بوده است.

    مواد و روش ها

    برای دستیابی به این هدف از رویکرد توصیفی، روش تحقیق اسنادی، چارچوب مفهومی بوم شناسی دانش  و تحلیل های کمی آماری استفاده شده است. داده ها و اطلاعات مورد نیاز در رابطه با متغیرهای «عملکرد بین المللی دانشگاه ها» که متغیرهای وابسته هستند، از گزارش رتبه بندی جهانی دانشگاه ها «QS» در سال 2024؛ و داده ها و اطلاعات مورد نیاز در رابطه متغیرهای مربوط به زیست بوم که متغیرهای مستقل هستند؛ از  گزارش های متنوع رتبه بندی کشورها در حوزه های مختلف زیست بوم (مانند نمایه آزادی اقتصادی، نمایه آزادی انسان، نمایه جهانی دانش و نمایه جهانی رقابت پذیری) بدست آمده است. رابطه بین این متغیرهای وابسته و مستقل با استفاده از تکنیک «مدل سازی معادلات ساختاری تعمیم یافته» تحلیل شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های مقاله از تحلیل های یاد شده نشان می دهند که برای دستیابی یک دانشگاه به عملکرد شایسته در عرصه جهانی، صرفا دسترسی به سرمایه ها، منابع و امکانات مادی کافی نیست؛ بلکه دستیابی یک دانشگاه به عملکرد شایسته در این عرصه، مستلزم زیست پذیری در یک زیست بوم شایسته است. یک زیست بوم شایسته حداقل دارای 7 ویژگی اساسی است:1. اقتصاد آزاد و رقابتی که در کشورهای پیشرفته جاری و ساری است؛ 2. جامعه باز و آزاد که شرط لازم برای آزاداندیشی، آزادی علمی، آزادی بیان و رفتاری مبتنی بر عقلانیت، علم و اخلاق است؛ 3. نظام سیاسی آزاد، با ثبات و پایدار که شرط لازم برای شکل گیری حکمرانی خوب است؛ 4. رژیم نهادی شایسته که مولفه های اصلی حکمرانی خوب را در سطح خرد و کلان شکل می دهد؛ 5. وجود فناوری اطلاعات و ارتباطات پیشرفته که تعاملات ملی و بین المللی دانشگاه ها تسهیل می کند؛6. اقتصاد دانش پیشرفته که علاوه بر سرمایه های علمی، فرصت و ظرفیت تعاملات داخلی و بین المللی دانشگاه را گسترش می دهد؛ و در نهایت 7. تعاملات و عملکرد شایسته در سطح ملی که منابع و امکانات بیشتری برای تعاملات بین المللی فراهم می کند.پیشنهادات سیاستی: با توجه به این نتایج، به رهبران، سیاست مداران و سیاست گذاران توسعه دانش بنیان به طور عام، و سیاست گذاران علم، فناوری و نوآوری به طور خاص در کشورهای در حال توسعه (بخصوص ایران)، پیشنهاد می شود اگر می خواهند دانشگاه های بالنده در عرصه جهانی داشته باشند اقدامات زیر را انجام دهند:1. اصلاح قوانین و مقررات کشور در راستای آزاد و رقابتی سازی اقتصاد؛2. اصلاح قوانین و مقررات کشور در راستای افزایش تعامل و هماهنگی با اقتصاد و جامعه جهانی؛3. اصلاح سیاست های خارجی کشور در راستای ظهور فعال و موثر دانشگاه ها، سازمان های مردم نهاد و دولت در مجامع و سازمان های بین المللی ذی ربط؛ 4. اصلاح قوانین و مقررات کشور در راستای باز و آزادسازی امور اجتماعی و فرهنگی جامعه؛5. اصلاح قوانین و مقررات کشور در راستای استقرار اصول حکمرانی خوب در سطوح خرد و کلان؛ 6. توسعه تعاملات جهانی دولت و دانشگاه ها براساس اصول حکمرانی خوب؛7. افزایش سرمایه گذاری داخلی و خارجی برای گسترش و ارتقاء هرچه بیشتر فناوری اطلاعات و ارتباطات؛ 8. افزایش سرمایه گذاری داخلی و خارجی در تولید، توزیع، رسانش و استفاده دانش جدید؛  و در نهایت 9. افزایش سرمایه گذاری داخلی و خارجی در سرمایه های علمی و فناوری های مورد استفاده در دانشگاه های کشور.

    کلیدواژگان: عملکرد دانشگاه، اکوسیستم دانش عملکرد دانشگاه، رتبه بندی دانشگاه ها، بوم شناسی دانش، اکوسیستم دانش
  • میلاد سلیمی چگنی*، علی اکبر خمیجانی فراهانی، مجید نعمتی صفحات 315-335
    هدف

    مدارس دولتی به دلیل تنوع جمعیتی به عنوان منبع مهمی از مجموعه رخدادهای بحرانی و حیاتی دستگاه آموزش محسوب می شوند. هدف مطالعه ی حاضر بررسی دقیق رخدادهای حیاتی در کلاس های زبان انگلیسی و رشد فرهنگی-اجتماعی معلمان زبان انگلیسی مدارس دولتی می باشد. برای این منظور، ایجاد یک طرح آمادگی برای بررسی شرایط بحرانی هر کلاس و مدرسه دستورالعمل مشخصی بایستی به کار گرفته شود. این طرح باید شامل مواردی مانند آموزش دانش آموزان ، معلمین و کارکنان مدارس در مورد چگونگی رفتار در شرایط بحرانی، ارتباط با پدر و مادر دانش آموزان، تدارک اماکن امنیتی در محیط آموزشی و هم چنین تهیه تجهیزات امدادی و ضروری باشد. هم چنین، اطلاع رسانی صحیح و به موقع در صورت وقوع یک حادثه بحرانی بسیار حیاتی است. رویدادهای بحرانی نیز می تواند فرصتی برای ارتقاء همکاری و تعامل بین اعضای مختلف محیط آموزشی باشد. در این شرایط، دانش آموزان، معلمان، و مدیران مدرسه موظفند با همکاری و هماهنگی بیشتری برای مدیریت بحران همکاری کنند. این همکاری می تواند به ارتقاء نقاط قوت محیط آموزشی و بهبود آمادگی برای مواجهه با حوادث بحرانی کمک کند. در تمامی این فرایند، نقش مدیران و مسئولان آموزشی بسیار حائز اهمیت است. آن ها مسئولیت ایجاد یک فضای آموزشی امن و ایمن برای دانش آموزان و کارمندان را بر عهده دارند. برای این منظور، آموزش به معلمان و کارمندان در زمینه مهارت های ایمنی و ضروری اهمیت زیادی دارد. هم چنین، مسئولان آموزشی باید برنامه های اضطراری و طرح های مشخص خود را به صورت دوره ای مرور کرده و به روز نگه دارند.به طور کلی، هدف از این مطالعه را این چنین می توان پنداشت که رویدادهای بحرانی در کلاس ها و مدارس نه تنها چالش هایی جدی ایجاد می کنند، بلکه فرصتی برای بهبود و ارتقاء امنیت و آمادگی محیط آموزشی نیز می توانند باشند. از این رو، توجه به طرح های مبتکرانه، آموزش مهارت های مدیریتی به اعضای مختلف محیط آموزشی، و همکاری و تعامل بین اعضای مختلف امور آموزشی برای مدیریت بهتر بحران ها از اهمیت بالایی برخوردار است. این اقدامات می توانند کمک کنند تا محیط آموزشی با مخاطرات بحرانی به بهترین شکل ممکن مواجه شود و ایمنی و سلامت تمامی افراد در این محیط تضمین شود.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق کیفی است و مدارس دولتی به دلیل تنوع جمعیتی به عنوان منبع غنی حوادث بحرانی محسوب می شوند. محققین توانسته اند از 10 دبیرستان دولتی در شهر تهران بازدید کنند. شرکت کنندگان این پژوهش شامل  10 معلم زبان انگلیسی، 1000 دانش آموز دبیرستان دولتی شهر تهران بودند. در این مطالعه با بهره گیری از مدل معروف بکر (2023) مراتب پژوهش طرح ریزی گردیده و پس از ایجاد چندین جامعه عملی، محققین توانسته اند از 10 دبیرستان دولتی در تهران بازدید کرده و به بررسی دقیق، علمی و البته نقادانه ی مجموعه ای از رویدادهای حیاتی کلاس های درس زبان انگلیسی بپردازند. محققان با استفاده از پرسشنامه و روایت نگاری به جمع آوری نظریات و گفته های معلمین و دانش آموزان از طریق مجلات علمی و مصاحبه های نیمه ساختاریافته پرداختند و با استفاده از روش تحلیل موضوعی، اطلاعات به دست آمده را مورد تجزیه و تحلیل میدانی قراردادند. در نهایت نتایج تجزیه و تحلیل از نقل قول ها و نظرات معلمین زبان انگلیسی در مورد تکثر و تعدد رخدادهای حیاتی در کلاس های درس به شیوه ای کیفی مورد بحث قرار گرفتند. بر این اساس، محققان نظرات و اظهارات معلمان و دانش آموزان را از طریق پرسشنامه و داستان سرایی، با استفاده از مجلات علمی و مصاحبه های نیمه ساختاریافته به عنوان منابع اولیه جمع آوری داده ها جمع آوری کردند. این رویکرد به آن ها اجازه داد تا طیف متنوعی از دیدگاه ها و بینش ها را در مورد موضوع مورد نظر جمع آوری کنند. با ترکیبی از روش های کیفی، محققان توانستند درک جامع تری از موضوع به دست آورند و روایت های عمیق تری را از موضوعات ضبط کنند. علاوه بر این، استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته به محققان این امکان را داد تا عمیق تر در افکار و تجربیات شرکت کنندگان کاوش کنند و امکان تجزیه و تحلیل دقیق تری از داده ها را فراهم کنند. در مجموع، این رویکرد روش شناختی، کاوشی غنی و دقیق از دیدگاه ها و تجربیات معلمان و دانش آموزان را فراهم کرد و عمق و وسعت یافته های پژوهش را افزایش داد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که دانش آموزان چندین عامل را به عنوان دلایل وقوع رخدادهای حیاتی گزارش کردند که مهم ترین عوامل شامل تفاوت بافت های فرهنگی و اجتماعی بوده که نیازمند تدبیر و رسیدگی بالای معلمین در بازبینی موشکافانه ی این رویدادها دارد. نتایج این پژوهش هم چنان نشان داد که مهارت های بالای معلمین زبان انگلیسی از قبیل توانایی ها و قابلیت های آن ها در مدیریت کلاس درس و چگونگی مواجه شدن با رفتارهای (سوء) دانش آموزان می تواند در بهینه سازی سامانه ی آموزش تاثیر قابل توجهی را بر جای بگذارد. محققان با استفاده از نتایج این تحقیق به تشریح مجموعه ای از راهکارهای روشن گرایانه و متداول در بررسی و نقد رویدادهای حیاتی کلاس درس می پرداختند که می تواند رشد فرهنگی-اجتماعی معلمان زبان انگلیسی دبیرستان را موجب شود.

    کلیدواژگان: انجمن تخصصی، جامعه ی عمل، رخدادهای حیاتی و بحرانی، دبیرستان های دولتی، کلاس های زبان انگلیسی
|
  • Monireh Zamani *, Bijan Abdollahi, Hasanreza Zeinabadi, Abdolrahim Naveh Ebrahim Pages 9-32
    Objective

    The professional learning community represents a collective effort to improve students' learning, strengthen and stabilize the learning of all employees within the school, create knowledge through research and search, analysis, and use of data for continuous improvement. Therefore, its formation and development in the school are recognized as one of the duties of principals. These gatherings do not happen by themselves; rather, they should be managed and guided, and supported. School principals play a key role in the formation and realization of teachers' professional learning communities, and according to what they pay attention to, what they do and what they reward, and the tone they have, they set the direction and expectations for learning determined in school. Due to the effectiveness of these communities in strengthening students' learning, teachers' professional growth, improving classroom educational processes, and improving school productivity and efficiency, examining the role of principals in the formation and development of teachers' professional learning communities has theoretical importance. Therefore, the present study was conducted to identify the behaviors of school principals in the formation of teachers' professional learning communities.

    Materials and Methods

    This research was conducted using a qualitative method in the form of a systematic qualitative review. This method, it has been tried to create a comprehensive and up-to-date understanding of the role of school principals and their behaviors in the formation of teachers' professional learning community by analyzing the evidence provided by previous experimental studies. This research was conducted according to the steps provided by Wright et al. (2007). After developing the research protocol, studies related to the search of specified keywords were systematically identified and extracted from 9 leading international journals in educational management. After screening the identified articles according to the inclusion and exclusion criteria, a total of 35 articles related to the objectives and questions of the current research were selected. The research data were collected and classified by the checklist tool and manually analyzed by the researcher. Data synthesis has been done in three levels: open coding, central coding, and selective coding. To validate the research, self-review of the researcher, review of colleagues, and control of participants through electronic correspondence with the authors of some included articles have been used.

    Discussion and Conclusion

    According to the findings of the research, 31 open codes (indicators) were identified in the selected code "behavior and strategies of school principals in the formation of teachers' professional learning community". These open codes were categorized into 6 core components. The results of this research show supportiveness (with 8 indicators), integration (with 4 indicators), seeking cooperation (with 5 indicators), creating empowering networks (with 5 indicators), learning orientedness (with 5 indicators), and continuous monitoring (with 4 indicators) for the formation and development of teachers' professional learning community as behavioral components of school principals. The results of this research show that principals play a role in the formation and realization of learning communities by supporting teachers and learning communities, creating coordination, alignment, and cohesion in the school, attracting the participation and cooperation of all stakeholders in the school, creating networks inside and outside the school for professional development, the empowerment of the school teachers in a networked way, placing the students' learning and the professional growth of the teachers in the school as the center of gravity of all the activities and programs of the school as well as the continuous supervision and monitoring of the processes and their results and evaluation along with providing necessary feedback.

    Keywords: Professional Learning Community Of Teachers, Behaviors Of School Principals, Systematic Review Of The Role Of Principals, Behavioral Components Of Principals
  • Naser Shirbagi *, Mona Shaikhleh Pages 33-64
    Objective

    The school leader is recognized as a variable that needs to be changed to improve the educational system; therefore, the general purpose of this research was to identify the symptoms of the pedagogically-centered leadership model as an emerging style of leadership in primary schools of Sanandaj city. Pedagogically-centered leadership can enable learners to design their representations of knowledge instead of absorbing preconceived representations of others.

    Materials and Methods

    The current research was applied and developmental in terms of purpose, and terms of qualitative approach, it was implemented with a descriptive phenomenology strategy. The participants of the research included 18 principals of primary schools in Sanandaj selected purposefully, and their views and experiences were collected using the three-stage phenomenological interview protocol separately as follows: 1. the first interview focused on the history of the participant's life and helped to establish the context of the participant's experience; 2. in the second interview, the focus was on the details of the participant's experiences, which asked the participant to reconstruct the details of the lived experiences related to the subject area within the context of what happened; 3. in the last interview, the researcher focused on thinking about the meaning of experiences. The data was analyzed using the Attride-Stirling theme network method. Finally, 42 basic themes, 18 organizing themes, and finally 8 inclusive themes were counted. Four themes "enrichment of the art of teaching, professional development/independence of teachers, constructivist approach to learning, and parents' intervention in children's education" were extracted as the symptoms of the education leader. Also, four characteristics of "seeking participation, activist of social justice and equal opportunities, valuing subcultures and leader of leaders" were identified as unique characteristics of an education-oriented leader.

    Discussion and Conclusions

    The data contained implicit implications: First, the implementation of this style of leadership in schools strongly requires major changes in the mental images of school community members. Including changing the paradigm of playing fixed roles to flexible, changing the paradigm of management to leadership, changing the paradigm of bureaucracy to specialization, changing the paradigm from teaching-oriented to learning-oriented, changing the paradigm of parental participation to parental intervention, and changing the paradigm of knowledge transfer to knowledge creation in students. Second, the results of the research emphasized the blended learning environment because today students need to be equipped with modern skills and technologies. In line with the implementation of this learning approach, in addition to equipping the environment with various facilities and resources, in-service trainings were also planned for teachers so that they could familiarize themselves with the abilities needed to use this approach. Finally, it is necessary to understand the teaching-learning process beyond its simple location in schools, and leaders should try not to use static and ineffective approaches and models, but to seek the link between the educational results of their schools with social realities and the needs of students, and try to fill educational gaps. Pedagogically-centered leadership can be created and developed in primary schools with three strategies; 1. selection of managers who have the unique characteristics of an education-oriented leader who is a leader of leaders, seeking participation, valuing subcultures, and an activist for social justice and equal opportunities; 2. selection of managers who can implement the mechanisms of pedagogically-centered leadership, i.e. enriching the art of teaching, developing and professional independence of teachers, adopting a constructivist approach to learning, and creating a platform for parents' involvement in children's education; 3. changing the mental images of school community members, which includes changing the image of managers from playing fixed roles to flexible roles, changing the image of managers from management to leadership, changing the image of managers from bureaucracy to specialization, changing the image of teachers from teaching-oriented to learning-oriented, changing the perception of parents from participating to interfering in their children's educational affairs at school and changing the perception of students from transferring knowledge to creating knowledge.

    Keywords: Pedagogically-Centered Leadership, Teaching-Learning Process, School Development, Primary School Principals, Leader Of Leaders
  • Mahza Pakzad, Abbas Abbaspour *, Hamid Rahimian, Ali Khorsandi Taskoh Pages 65-98
    Objectives

    The internationalization of higher education, the increase in educational migration, and consequently the mutual influence of cultures on a global scale, as well as the expansion of intercultural interactions among native and international students, entail a bilateral transformation and reshaping of cultural norms at individual, group, and societal levels, commonly referred to as acculturation—a multidimensional process representing a shared chapter between two cultures. Therefore, understanding the acculturation process of international students, particularly their adaptation mechanisms and coping strategies regarding social, cultural, and academic challenges, as well as establishing a balance between intrinsic and extrinsic factors while living and studying in the host country, is perceived as a significant issue. In this regard, the present study, recognizing the neglect of comprehensive and precise exploration of the dimensions of this issue and aiming to achieve a deeper insight into the prevalent themes and concepts in the field of international students’ acculturation and its developmental trajectory, systematically reviews the literature in this domain over forty years (from the inception of studies in this field until July 2023), to contribute to the theoretical advancement of this field.

    Materials and Methods

    To examine studies related to the acculturation process of international students, an annual publication trend of these studies, visual analysis of journals, countries, and the intellectual structure of researchers in this field were investigated through a tripartite analysis comprising bibliometric analysis, scientometrics, and thematic analysis, along with the utilization of data visualization software (VOSviewer). This was carried out to examine the boundaries of knowledge, map the scientific landscape, visually identify thematic and conceptual clusters, extract the main themes of this scientific field, classify them into primary and secondary categories, and ultimately conduct a final analysis. In this comprehensive review, a combination approach was employed to identify studies within this domain and minimize errors and biases, adhering to the criteria and guidelines of the PRISMA protocol. Accordingly, the systematic selection process of studies in the investigated domain proceeded through four stages: Identification, Screening, Eligibility, and Inclusion. The qualitative assessment of the present research was conducted by employing the Scimago Journal Ranking (SJR) tool for scientific journals, focusing exclusively on articles in English and pertinent to the issue or issues concerning the acculturation process of international students in peer-reviewed international journals indexed in the Web of Science Core Collection. Additionally, concerning the qualitative assessment of the final selected articles, the viewpoints of two external expert reviewers in this field, who were not members of the research team, were also incorporated. 

    Discussion and Conclusion

    The findings revealed an upward trend in the publication of studies in this field at the international level, indicating researchers' inclination worldwide toward this research domain. The examination of the findings at the journal level not only elucidated the interdisciplinary nature of this subject but also revealed that research attention in this domain is largely influenced by national policies of countries towards the internationalization of higher education. Furthermore, the examination of countries' results also indicates the dispersion of research in this scientific field across all countries worldwide, with the largest share attributed to developed countries. Visual analysis of the literature using co-occurrence of terms method, along with trend analysis of research on the acculturation of international students, reflects the key topics of interest to researchers in this field. The results of the investigation into issues regarding the acculturation of international students in global research were categorized into six main clusters, namely: global citizenship and intercultural competence in education, the adjustment of international students and their individual, health-related, and psychological challenges during the educational transition period, resilience in multicultural environments, academic performance, cultural competence and capacity of international students in intercultural education, global experiences and international student interactions, migration, and employment. Moreover, the findings regarding the coping strategies of these students with acculturation issues and challenges were classified based on the thematic analysis approach into five main themes, namely: self-direction, networking, professional development, cultural interaction, and social support. Ultimately, the recommendations of this research were presented to higher education experts, policymakers, and research planners of the country to adopt a novel approach in decision-making and policy-making models in the realm of internationalization of higher education, setting new research priorities, and allocating budgetary resources accordingly.

    Keywords: Higher Education, International Students, Coping Strategies, Acculturation
  • Mitra Mirzaaghaei Kiakalaei, Saeed Rajaeepour *, Sayyed Hamidreza Shavaran Pages 99-130
    Objectives

    Since one of the global goals of Education is to promote civility and respect, in addition to acquiring expertise and skills in science, students must also acquire the high virtues of morality and humanity. At the same time, there are significant types and cases of instances of improper behavior, the same issue that is known as incivility in the academic environment and has become a problem worthy of consideration in higher education. Therefore, the purpose of the current research was to identify the components, antecedents, consequences, and strategies to reduce organizational incivility in universities.

    Materials and Methods

    The method of this qualitative research was a phenomenological type. The potential participants of the research were lecturers and academic experts at Iranian universities who were knowledgeable about the research subject in the country. Sampling was done with a purposeful approach and by choosing critical cases. Theoretical saturation was used to determine the sample size and semi-structured interviews were conducted with 22 faculty members and academic experts. Data analysis was done through a thematic analysis approach utilizing MAXQDA 2020 software. To determine the validity of the interviews, a re-study was used by the peer and the researcher, and the reliability was confirmed with theoretical saturation in the data collection stage and the re-test reliability of 89.94%. 

    Discussion and Conclusion

    The findings from the interviews showed that the components of organizational incivility included 4 global themes (organizational incivility of students, organizational incivility of faculty members, organizational incivility of managers and organizational incivility of employees), the antecedents of organizational incivility include 3 global themes (individual factors, internal organizational factors and external organizational factors), consequences of organizational incivility including 3 global themes (consequences related to individual and organizational health; attitudinal consequences (based on social exchange); and behavioral consequences and withdrawal), strategies to reduce organizational incivility including 3 global themes (educational arrangements, motivational arrangements and organizational arrangements). The organizational incivility components of the students included the organizing themes: non-observance of educational and research norms, violation of the norms of the academic environment, insolence towards the faculty members, and non-observance of student ethics. The organizational incivility components of faculty members included the organizing themes: lack of teaching skills and knowledge, academic indifference, non-observance to professional ethics towards students, non-observance with the norms of the academic environment, having unprofessional and destructive behaviors with colleagues, having offensive and rude behaviors with colleagues. The organizational incivility components of managers included the organizing themes: inefficient management, self-exaltation towards employees, and inattention to employees. The organizational incivility components of employees included the organizing themes: shortcomings and lack of responsibility, lack of effective employee presence at the workplace, and unethical behavior. The individual factors of antecedents included the organizing themes: demographic characteristics of people, personality characteristics of people, and family issues. The internal organizational factors of the antecedents included the organizing themes: structure, rules, and regulations of the university, management issues, job-related issues, inappropriate educational environment and facilities, issues related to the organizational climate and culture of the university, and deficiency in monitoring and evaluation system. The external organizational factors of the antecedents included the organizing themes: socio-cultural issues, economic issues, and political issues. The consequences related to individual and organizational health included the organizing themes: psychological and physical injuries, job and academic burnout, and job dissatisfaction. The attitudinal consequences included the organizing themes: damage to the dignity and status of the university in society. The behavioral and withdrawal consequences included the organizing themes: increased turnover or desire to leave the job; cultivating uncivilized human resources; loss of trust, empathy, and positive relationships between people; reduced task performance; and failure in the implementation of plans and group work. The educational arrangements of the strategies included the organizing themes: training and improvement, self-management and improvement, and development of communication skills. The motivational arrangements of the strategies included the organizing themes: modeling, and appropriate payment and punishment system. The organizational arrangements of the strategies included the organizing themes: reforming the style of management and leadership, management tact, strengthening the organizational culture encouraging politeness and civility, and reforming the selection rules. The results of this research can help faculty members by having sufficient knowledge of the components, antecedents, and consequences of organizational incivility to prevent its destructive effects on the teaching and learning process in universities.

    Keywords: Antecedents Of Organizational Incivility, Components Of Organizational Incivility, Consequences Of Organizational Incivility, Organizational Incivility, Strategies To Reduce Organizational Incivility, Universities
  • Mohammad Hassani * Pages 131-154
    Objectives

    As one of the two main levers of education, the higher education system is responsible for training a large part of skilled and efficient human resources required by the labor market at different levels and disciplines and one of the important components for judging the internal and external efficiency of higher education systems is the quality of human resources training in harmony with the needs and changes of the labor market. Failure to pay attention to this issue will lead to the training of graduates whose knowledge and skills are not proportional to the needs and requirements of jobs, and the ever-increasing number of educated unemployed indicates that the training provided in the university does not match the real needs of the labor market. On the other hand, higher education institutions train students by focusing on disciplinary, academic, and technical skills, while most of them lack soft skills in addition to these specialized competencies. These competencies and skills are related to all disciplines and required in all modern jobs and career paths, and the development of entrepreneurial skills and competencies is of particular importance; because higher levels of entrepreneurial skills reduce the likelihood of over-education for university graduates and help people get better jobs, even if they are looking for salaried jobs rather than self-employment; therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of educational program quality on the mismatch of education required by jobs concerning the mediating role of entrepreneurial competencies in the graduates.

    Materials and Methods

    In terms of the purpose of this research, it was an applied research type and in terms of the method of data collection and analysis, it was a survey-descriptive research based on structural equation modeling. The statistical population of the research consisted of all undergraduate students of Urmia University from 2016 to 2021 in the number of 9335 people who were currently employed. Based on Cochran's formula, 411 people were selected as samples by random sampling method. To collect data, used standard questionnaires of horizontal and vertical mismatch by Chavadi et al. (2022), curriculum quality by Mohammad Shafi et al. (2020), and entrepreneurial competence by Janso Solu et al. (2022). The face and content validity of the questionnaires were checked and confirmed based on the opinion of experts, and to check the construct validity of the research tools, confirmatory factor analysis was used by Lisrel software, and the reliability of the tools was also calculated and confirmed. Lisrel software was used to analyze the data obtained from the questionnaires and to model the structural equations.

     Discussion and Conclusion

    The results of the research indicated that the quality of the curriculum had a significant and negative effect on education-job mismatch (t=-4.28, P<0.01) and had a direct effect on the entrepreneurial competence (t=3.36, P<0.01) and there was a negative and significant relationship between entrepreneurial competence and education-job mismatch (t=-5.53, P<0.01); Entrepreneurial competence had a mediating role in the relationship between curriculum quality and education-job mismatch (ß = 0.06, P < 0.01). According to the obtained results, universities and institutions of higher education in addition to scientific, cultural, and social functions, should pay attention to the business expectations of society and train their students with curricula that match the needs of the labor market, because this suitability improves the employability of university graduates and partially compensates the country's employment and production problem by relying on expert, entrepreneurial, skilled and competent human resources. On the other hand, paying attention to developing a curriculum based on entrepreneurial competencies and preparing parallel entrepreneurial and competency-enhancing courses can facilitate their placement in jobs related to their academic field by expanding the soft skills of graduates, in addition to providing specialized skills.

    Keywords: Education-Job Mismatch, Curriculum Quality, Entrepreneurial Competence, Labor Market
  • Masoumeh Cham Asemani, Fatemeh Narengi Thani *, Seyed Mohammad Mirkamali, Mohamadmehdi Zolfagharzadeh Pages 155-184
    Objectives

    Considering the increasing trend of the migration of academic elites and the failure of many of them to return to the country in recent years, the aim of the present study is to identify the factors affecting the migration of academic elites from the perspective of the functions of the higher education system in Iran.

    Materials and Methods

    The research, in terms of purpose, is applied, and in terms of data collection, is qualitative, using documentary study and systematic review methods. Accordingly, scientific-research articles published in Iran (2002-2022) in domestic scientific-research databases including Noormags, Magiran, and the Humanities Database were reviewed. Then, based on criteria such as the relevance of the articles to the main research topic, the focus of the research on academic elites, attention to the components related to the functions of higher education as a factor affecting the migration of academic elites, being scientific-research articles, and a specific time frame, 34 articles were selected from among 944 studies through examining the title, abstract, and content, and fanally were analyzed. The credibility of the qualitative findings was confirmed using the method of triangulation, as well az the principles of Lincoln and Guba and Creswell's strategies.The results of the systematic review led to the identification of two categorical clusters of "internal push factors" and "external pull factors" including 11 components and 34 concepts. 

    Discussion and Conclusion

    Regarding the main research question of identifying the factors affecting the migration of academic elites in Iran from the perspective of the functions of higher education and reviewing the research conducted in the past twenty years (2002-2022), a total of 11 components were identified, including 6 components in the category of push factors (insufficient quality of educational functions; insufficient quality of the research ecosystem; inadequate efficiency of the innovation system; inadequate efficiency of the research ecosystem; inadequate efficiency of the innovation system; inadequate efficiency of the education governance system; problems and obstacles in attracting and retaining academic elites; inappropriate academic culture and climate) and 5 components in the category of pull factors (desirable quality of the education system; desirable quality of research; the existence of a suitable academic culture and climate; an efficient system of retaining and career development of faculty members; and the dynamic relationship between the university and society). Based on this, although the reasons given for the movements and displacements of elites are highly diverse and numerous, alongside economic, political, and social factors, one of the most important push factors leading to the migration of academic elites in developing countries, including Iran, is access to high-quality higher education from various dimensions. Consequently, in order to address the phenomenon of academic elite migration in Iran as an inevitable phenomenon and a global trend, policymakers and authorities, particularly in the field of higher education, should focus on strategies to better utilize the capacity of elites outside the country in the form of elite circulation, in addition to efforts to address and reduce internal pressure factors and improve the quality level of higher education within the country to retain and preserve elites, as well as efforts to facilitate the return of migrants.

    Keywords: Brain Drain, Academic Elites, Intellectual Migration, Higher Education, Push, Pull Factores
  • Fahimeh Ansarizadeh, Mohammadreza Keramati *, Seyf Allh Fasl Elahi Ghomshi Pages 185-212
    Objectives

    Today's students are the future leaders who will oversee various economic, industrial, social, cultural, and educational systems. Therefore, classrooms across different educational levels, particularly at the elementary level, present unique opportunities for students to hone their leadership skills. The investigation of active teaching-learning methods, such as cooperative learning, has been limited despite their potential to develop essential skills. This research gap prompted the current study, which aimed to identify the components and processes of cooperative learning for fostering leadership skills in elementary school children. Based on the theory of social interdependence, cooperative learning encompasses five fundamental elements positive interdependence, individual accountability, interpersonal skills, face-to-face interaction, and group processing. Cooperative learning, therefore, involves students working together in diverse small groups to achieve a shared objective. Through the exchange of ideas and thoughts, they strive to enhance their learning as well as that of their peers. This approach plays a significant role in maximizing the learning potential of all students.

    Materials and Methods

    The current study employed a multi-method approach, utilizing meta-synthesis and focus groups. A total of 39 studies on cooperative learning elements and 27 studies on cooperative learning processes from 2001 to 2022 were subjected to analysis using the Sandelowski and Barroso method. Following the formulation of research questions, a systematic review of sources was conducted, and articles meeting predetermined criteria were selected. Subsequently, data were extracted and analyzed, with coding performed using Atlas-ti software. To enhance, modify, and standardize the data, focus groups were employed, and the findings were presented in the form of research results. -interaction matrix questionnaire and analyzed through cross-impact matrix multiplication .

    Discussion and Conclusion

    The study's findings revealed that four out of the five fundamental components of cooperative learning significantly enhance leadership abilities in elementary school students. Positive and mutual interdependence, as one of these components, fosters skills such as active listening, mutual respect, cooperation, effective communication, inclusivity, and empathy. The second key element, responsibility, contributes to the development of self-confidence, self-esteem, respect for others' rights, and a sense of accountability. Interpersonal skills play a crucial role in cooperative learning by fostering interactive and communication abilities, as well as strengthening problem-solving, conflict resolution, summarizing, time management, and clear expression of thoughts. Additionally, it helps in developing leadership and group awareness among students. Furthermore, research indicates that interaction, as a component of cooperative learning, enhances students' communication and problem-solving skills. It's worth noting that the term "group consciousness" is less commonly used in studies related to cooperative learning. The term "improvement" is closely linked to the fifth element of cooperative learning, known as group processing. When implementing the cooperative learning approach, both teachers and students play a crucial role. Through preparation, planning, implementation, and evaluation, they can lay the groundwork for developing students' leadership skills. The study's findings highlight the importance of skills such as responsibility, conflict resolution, learning in the moment, and self-confidence. Additionally, skills like self-development, problem-solving, and feedback have unveiled new dimensions of leadership skills, significantly contributing to knowledge development in this area. The outcomes of this study could persuade policymakers to incorporate the cooperative learning approach into the curriculum for teacher training at Farhangian University and other teacher training institutions. Furthermore, these findings could encourage educational leaders to support the effective implementation of cooperative learning through the professional development of teachers. Lastly, the study's results may enhance teachers' motivation to utilize cooperative learning and prompt parents to actively support teachers in implementing this approach.

    Keywords: Cooperative Learning, Teamwork In The Classroom, Elementary Schools, Leadership Skills
  • Forooz Jalili Nia, Parvin Ahmadi *, Parvin Samadi Pages 213-237
    Objectives

    The present research was conducted with the aim of designing a problem-oriented curriculum model based on the aesthetic approach in elementary school. Problem-oriented curriculum is content that is presented in the form of problems in the context of various problems. As much as art has been influential in human life, it also plays an important role in the growth and development of children. On the other hand, art can provide a suitable platform for the implementation of a problem-oriented curriculum in elementary school due to its content nature and problem-oriented capacity and greater connection with the objective life of children. By using aesthetic methods in lesson planning, students become more sensitive to issues, because they gain a good insight into the world. Therefore, in the current research, considering the inseparability of cognition from emotion, the approach of art and aesthetics is proposed as a basic approach in the problem-oriented curriculum. Regarding the application of problem-oriented learning and aesthetic approaches in the curriculum, it can be claimed that the use of problem-oriented capacities and artistic approaches in creating the desire and motivation for deep and meaningful learning of students is very important and an enjoyable atmosphere for It provides a challenging, motivating, enjoyable and social learning experience for students. In fact, one of the most important aspects of research innovation is the integration of artistic and aesthetic structure in developing cognitive functions and problem solving skills.

    Materials and Methods

    In terms of the method of data collection, the qualitative research method was qualitative content analysis. The research community is printed and electronic resources related to the problem-oriented curriculum, topics related to the approach of art and aesthetics in the curriculum as well as elementary education, which are in the form of treatises, articles, research reports and books between the years (2000 until 2022) have been published. To select a sample from among the available articles, sources and documents, the sequential purposeful sampling method of the theoretical sampling type was used. In the data analysis stage, conventional content analysis method was used; in which the researcher starts writing the initial analysis through his perception and understanding of the text under study and this work continues until the background for the formation of codes is started and then they are classified and categorized based on similarities and differences. In order to analyze the findings, an open, central and selective coding method was used, and in order to determine the validity and reliability of the findings, the method of confirming the research partners and multi-dimensionality was used to confirm the validity. 

    Discussion and conclusion

    The findings of the research, which were compiled in the form of four elements of the curriculum, in the goal dimension include 4 main categories (cultivation of creative thinking - cultivation of artistic thinking - cultivation of intuitive thinking and cultivation of visual thinking), the content dimension includes 3 main categories (problem formulation - The role of the teacher and the role of the learners). Next, teaching methods include 3 main categories (combined methods - artistic methods and active methods) and finally, in the evaluation element, 2 main categories (qualitative evaluation and general evaluation) were obtained from multiple sources. The results of the research indicate that the artistic approach can provide knowledge in the form of an interactive approach and help students to better understand the concepts. The use of problem-oriented capacities and artistic approaches is very important in creating the desire and motivation for deep and meaningful learning of students and provides an enjoyable atmosphere for students to experience challenging, motivating, enjoyable and social learning. Considering the wide range of meanings and functions of art and aesthetics, the problem-oriented curriculum can cause integration and dynamism between the mind and spirit of students and lead to the discovery and production of new ideas and creative answers to solve various problems. It attracts planners, managers and teachers to the fact that they can benefit from artistic capacities to improve problem-solving skills and education and flourishing of diverse talents of primary school students. Also, in order to validate the proposed model, a relative consensus was reached among the experts.

    Keywords: Problem-Based Curriculum, Elementary School, Curriculum Design, Art, Aesthetics
  • Mazhar Babaee *, Parastoo Salehi Pages 239-257
    Objectives

    The history courses at any country ,plays an important role in creating national identity and value for that country; But despite its high importance, it is observed that interest in studying history, in its specialized sense ,is low among students. As it seems, teachers are facing challenges in relation to the way this subject is taught in schools and the content used to teach it. Therefore, the aim of the current research was to analyze the lived experiences of history teachers of the challenges of the curriculum and teaching history courses in the second secondary level.

    Materials and Methods

    To achieve this goal, the critical paradigm, qualitative approach and descriptive phenomenological research strategy of multi-stage Van Manen type and document-library method were used. The field of research included history teachers of the second secondary course in Kurdistan province in the academic year 1401-1402 with a purposeful sampling method. The research tool was a semi-structured interview made by the researcher, which continued until the degree of relative saturation with the number of 9 people.

    Findings

    The findings were presented in two sections: curriculum and educational challenges and solutions. The challenges section itself was categorized into three areas: challenges related to history books (11 cases), challenges of teachers' teaching methods (7 cases), and challenges beyond the two mentioned areas (4 cases). Based on this, the solutions section in the two areas of teachers' teaching solutions in order to solve the challenges of classroom education (11 cases) and suggestions for the efficiency of the quality of teaching history courses at the curriculum level, which were presented in the three areas of books (12 cases), teachers (2 cases) and beyond these two (5 cases). -interaction matrix questionnaire and analyzed through cross-impact matrix multiplication

    Discussion and Conclusion
     
     The results of the analysis of the findings showed that the curriculum in the field of teaching history courses in the second secondary level needs a fundamental revision. At this point, history textbooks play a prominent role in creating educational challenges. Because most of the educational challenges of these courses are related to this field; Among other things, the history books still follow the memory-oriented approach and have less analyzed the events, this is because their history writing style is still traditional and classic. However, not all challenges are limited to the content of books; Moreover, the methods used for teaching history are not in line with the evolution of textbooks and the new goals of the curriculum, and most teachers still use lecture-oriented and teacher-oriented methods. In addition to these cases, there are various personal and social factors outside the teacher's classroom system and in the history course that indirectly affect the classroom teaching of these courses; Therefore, in order to achieve the goals of the new curriculum, there is a need to make changes in the methods of teaching history courses as well as the way of training and selecting teachers. Although the teachers at the class level are trying to complete the shortcomings of the textbooks and use new educational methods; But in order to achieve the educational goals of these courses and improve the quality of history courses, more fundamental changes are needed in the educational planning for history courses in the second secondary level.In order to radically reduce some of the mentioned challenges, in addition to making changes in the management level of classroom education and ingenuity in the teaching and learning process, it is necessary to have appropriate planning at the national macro level and make changes in the field of curriculum content and educational methods. . The suggestions expressed were mostly in the context of revising and making changes in the content of history books, so that the emphasis of the content of history books is more on the analysis of historical issues and events and the application of history. Based on the findings of the research, it is suggested that history books should be specifically revised, educational methods should be changed in line with the new goals of history education, which have changed from memory-oriented to historical literacy education, and new student-oriented educational methods should be used instead of teacher-oriented in The education process should be used and history should be taught in a more practical way.
    Keywords: Curriculum, History Education, Lived Experiences, Phenomenology, Secondary School Teachers
  • Narjes Haghparast Kenarsari, Reza Rasuli *, Mirhadi Moazen Jamshidi, Majid Zamahani Pages 259-287
    Objectives

    The Education and Training Organization, as one of the most important organizations in the country, is responsible for the education and training of future generations and the transfer of knowledge to them. This organization should be able to use the knowledge and abilities within the organization in the best way and also expand the range of knowledge-based and educational activities. In such a situation, considering the vital importance of the role of this organization in the all-round development of the country and the need for its managers for proper guidance, it seems necessary to design a suitable model of leadership and management based on productivity and the development of knowledge-based activities, based on knowledge-based principles. Considering the importance and role of managers' guidance in the knowledge-based education organization, the present research was conducted to design a manager's guidance model based on productivity and the development of knowledge-based activities in the education organization of Gilan province. In the managers' guidance model based on the development of knowledge-based activities, knowledge is considered a strategic resource, and processes are defined for the creation, sharing, and application of knowledge in the organization. Also, this model focuses on the key role of managers in facilitating the flow of knowledge, creating a culture of learning, and promoting innovation and its effective application in the organization. This can lead to increasing the quality of education, improving student performance, and improving the overall efficiency of the organization. In this regard, designing a suitable leadership model for education managers considering organizational and environmental characteristics is of great importance, and this model should also include knowledge management processes, facilitating organizational learning, and promoting knowledge-based activities.

    Materials and Methods

    The present study is an inductive qualitative content analysis in terms of method, and it was a qualitative research based on interviews, in which the opinions of 35 experts and educational specialists in the field of guidance and knowledge-based activities were used. It is that for sampling based on the purposeful (judgmental) method, the type of expert sampling was used up to the point of theoretical saturation. In the present study, the interviews were conducted in a semi-structured manner and then the content of the interviews was examined by the researchers to code and categorize the content. Based on the results of coding, 92 codes, and 32 subcategories were extracted from the total of 35 interviews that were conducted, and then by analyzing these codes and subcategories, finally 15 main categories were extracted. 

    Discussion and Conclusion

    The findings of the research showed that the model resulting from this research has six categories of main factors, which are: 1. Necessary research factors, 2. the central and fundamental phenomenon of research, 3. Actions and strategies, 4. Obstacles to the development of growth, 5. Internal and external underlying and foundational factors 6. Expected consequences resulting from the implementation of actions. According to the obtained results, the guidance of managers based on productivity and the development of knowledge-based activities leads to the growth of creative students and teachers in the country and as a result commercialization of research and development achievements of research and student inventions and in the ultimate achievement of sustainable development and knowledge-based economy and the self-sufficiency of the education organization will also be achieved. Some of the important components of the current proposed model for the leadership of education managers based on productivity and the development of knowledge-based activities include the following: creating an organizational culture based on learning and knowledge sharing; development of information and communication technology infrastructure; encouraging and supporting innovative and creative activities; developing knowledge management and leadership skills in managers; creating flexible and collaborative organizational structures; continuous monitoring of processes and results. By implementing this model, educational organizations can benefit from the benefits of knowledge management and knowledge-based activities and increase their productivity and efficiency. This will lead to improving the quality of education, improving the performance of students, and training creative and skilled human resources. It should be noted that the successful implementation of this model requires strong commitment and support from senior managers and the creation of a suitable platform for change and acceptance of innovation in the organization. Also, training and empowering employees in the field of knowledge management and knowledge-based activities will be essential.

    Keywords: Coaching, Knowledge-Based Activities, Education, Content Analysis
  • Yaghoub Entezari *, Maryam Hosseini Pages 289-314
    Objectives

    In the current age, which is known as the age of knowledge, the development and competitiveness of countries and nations depends on the production, delivery and effective and fruitful use of knowledge and technology. These activities are all formed and expanded in an ecosystem called "Knowledge Development Ecosystem". Universities are the center of this type of ecosystem. Interactions and performance of universities play a very decisive role in the performance of these ecosystems. The interactions and performance of a university can be analyzed and explained at both national and international levels. So far, researchers and policy makers have mainly paid attention to the access to resources and material and physical facilities in determining the international performance of universities, and they have not paid attention to the role of the university biome. Therefore, the aim of this article is to emphasize the livability of the university in the biome and the ecological analysis of the international interactions and performance of the universities.

    Materials and Methods

    To achieve this goal, descriptive approach, documentary research method, conceptual framework of knowledge ecology and quantitative statistical analyzes have been used. The data and information required in relation to the variables "international performance of universities" which are the dependent variables, from the "QS" World University Rankings report in 2024; and the data and information required in relation to the variables related to the biome, which are independent variables; It has been obtained from various reports of the ranking of countries in different areas of the biome (such as economic freedom index, human freedom index, global knowledge index and global competitiveness index). The relationship between these dependent and independent variables has been analyzed using the "generalized structural equation modeling" technique. 

    Discussion and Conclusion

    The findings of the article from the aforementioned analyzes show that for a university to achieve a competent performance in the global arena, simply having access to funds, resources and material facilities is not enough; Rather, a university's achievement of a competent performance in this field requires livability in a competent biome. A decent biome has at least 7 basic features: 1. The free and competitive economy that is current in advanced countries2. An open and free society, which is a necessary condition for free thinking, scientific freedom, freedom of expression and behavior based on rationality, science and ethics 3. A free, stable and Sustainable political system, which is a necessary condition for the formation of good governance 4. A competent institutional regime that forms the main components of good governance at the micro and macro level 5. The existence of advanced information and communication technology that facilitates national and international interactions of universities6. Advanced knowledge economy which, in addition to scientific funds, expands the opportunity and capacity of internal and international interactions of the university; And finally 7. Competent interactions and performance at the national level, which provides more resources and opportunities for international interactionsPolicy suggestions: According to these results, it is suggested to the leaders, politicians and policy makers of knowledge-based development in general, and science, technology and innovation policy makers in particular in developing countries (especially Iran), if they want to have thriving universities in To have a global arena, do the following actions: 1. Amending the laws and regulations of the country in line with free and competitive economy2. Amending the country's laws and regulations in order to increase interaction and coordination with the economy and the world community3. Reforming the country's foreign policies in line with the active and effective emergence of universities, non-governmental organizations and the government in relevant international assemblies and organizations4. Amending the laws and regulations of the country in order to open and liberalize the social and cultural affairs of the society5. Amending the laws and regulations of the country in order to establish the principles of good governance at micro and macro levels6. Development of global interactions between the government and universities based on the principles of good governance7. Increasing domestic and foreign investment to expand and improve information and communication technology8. Increasing domestic and foreign investment in the production, distribution, delivery and use of new knowledge; And finally9. Increasing domestic and foreign investment in scientific funds and technologies used in the country's universities

    Keywords: University Performance, University Ranking, Knowledge Ecology, Knowledge Ecosystem
  • Milad Salimi Chegenie *, Aliakbar Khomeijani Farahani, Majid Nemati Pages 315-335
    Objectives

    Public schools are viewed as a crucial and integral component of the educational system due to the diverse student population they serve. The objective of this study is to analyze significant incidents in English classrooms and explore the socio-cultural growth of English language educators in public schools. For this purpose, establishing a preparedness plan for examining the critical conditions of each class and school requires a specific guideline to be implemented. This plan should include items such as educating students, teachers, and school staff on how to behave in crisis situations, communicating with students' parents, providing security facilities in educational environments, as well as obtaining emergency and necessary equipment. Additionally, proper and timely communication in case of a critical incident is very vital. Crisis events can also be an opportunity to enhance collaboration and interaction among different members of the educational environment. In these circumstances, students, teachers, and school administrators are obliged to collaborate and coordinate more effectively for crisis management. This collaboration can help improve the strengths of the educational environment and enhance preparedness for facing critical incidents. Throughout this process, the role of managers and educational authorities is crucial. They are responsible for creating a safe and secure learning environment for students and staff. To achieve this, training for teachers and staff in safety skills is of great importance. Additionally, educational authorities must periodically review and update their emergency plans and specific programs.

    Materials and Methods

    The research method is qualitative and Public schools are considered as a rich source of critical incidents due to demographic varieties. After establishing several communities of practice Becker (2023), the researcher visited 10 public high schools in Tehran, Iran. English classes, their teachers and its students were the target of this study. Teachers’ and students’ narratives collected through reflective journals and semi-structured interviews were analyzed using theme methods analysis, accordingly researchers collected opinions and statements from teachers and students through questionnaires and storytelling, utilizing scientific journals and semi-structured interviews as their primary sources of data collection. This approach allowed them to gather a diverse range of perspectives and insights on the subject matter. By incorporating qualitative methods, researchers were able to gain a more comprehensive understanding of the topic, capturing in-depth narratives. Additionally, the use of semi-structured interviews enabled researchers to delve deeper into the thoughts and experiences of participants, allowing for a more nuanced analysis of the data. Overall, this methodological approach provided a rich and detailed exploration of the views and experiences of teachers and students, enhancing the depth and breadth of the research findings. 

    Discussion and Conclusions

    The results of narratives analyses indicated teachers’ dissatisfaction with a large number of critical incidents in their classes. Moreover, majority of teachers considered critical incidents as native while some positive incidents were also reported. Teachers believed that Iranian public high schools are a rich source of critical incidents. A large number of critical incidents were reported in the present study. The innovative path in the present study was including students’ conceptions of critical incidents. Students’ reported several themes as the reasons for critical incident: teachers’ language proficiency, teachers’ classroom management abilities and students’ (mis)behaviors. The results of this study provided insightful ideas on the most routine practices in Iranian high schools.

    Keywords: Community Of Practice, Critical Incidents, Public High Schools, EFL Classes