فهرست مطالب
نشریه پیشرفت های مالی و سرمایه گذاری
پیاپی 14 (بهار 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/02/02
- تعداد عناوین: 7
-
صفحات 1-28هدف
میزان ارزش افزوده اطمینان به ارتباطات بین حسابرسی شونده و مخاطبانش به طور مستقیم با اعتبار حسابرس مرتبط است؛ بنابراین اعتبار حسابرسان باتوجه به اهمیت صورت های مالی حسابرسی شده در تسهیل معاملات بازار سرمایه در اولویت می باشد. هدف پژوهش سنجش اعتبار حسابرسان با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی می باشد.
روش شناسی پژوهش:
در ابتدا با بکارگیری روش نظریه گرندد، مولفه های پژوهش شناسایی شدند و بااستفاده از تحلیل عاملی به تجزیه وتحلیل سوالات پژوهش پرداخته شد و مدل نهایی سنجش اعتبار حسابرسان ارائه، و با استفاده از نرم افزار متلب سنجش اعتبار حسابرسان صورت پذیرفت. این پژوهش در سال 1401 صورت پذیرفته است.
یافته هانتایج نشان داد مولفه های بررسی استقلال، پذیرش یا ادامه کار؛ پرونده مکاتباتی؛ پرونده دائمی؛ شناخت واحد مورد رسیدگی و محیط آن شامل کنترل های داخلی؛ آزمون های محتوا؛ برنامه ریزی، کنترل و سرپرستی کار؛ چک لیست ها و گزارش ها؛ نحوه اجرای وظایف مدیر دوم؛ ارزیابی کلی پرونده های حسابرسی؛ وضعیت کلی موسسه حسابرسی؛ وضعیت منابع انسانی موسسه حسابرسی؛ کارکردهای موسسه حسابرسی؛ رعایت قوانین و مقررات حرفه حسابرسی و وضعیت ظاهری موسسه حسابرسی بر سنجش اعتبار حسابرسان تاثیر دارند. الگوریتم بهینه سازی علف های هرز قدرت بالاتری نسبت به الگوریتم بهینه سازی توده ذرات جهت پیش بینی سنجش اعتبار حسابرسان دارد.
اصالت / ارزش افزوده علمی:
به استناد یافته های پژوهش حاضر، فعالان حرفه حسابرسی خصوصا جامعه حسابداران رسمی ایران که مسئولیت سنجش اعتبار حسابرسان را بر عهده دارد، باید عوامل برشمرده شده در این پژوهش که از نظر خبرگان و فعالین حرفه بر سنجش اعتبار حسابرسان تاثیرگذار هستند را موردتوجه قرار دهند.
کلیدواژگان: اعتبار گزارش حسابرس، الگوریتم بهینه سازی علف های هرز، الگوریتم بهینه سازی توده ذرات، سنجش اعتبار حسابرسان -
صفحات 29-48هدف
سرمایه گذاری خطرپذیر یک مدل سرمایه گذاری برای راه اندازی کسب وکارهای نوپا نظیر استارت آپ ها و شرکت های کوچک با پتانسیل رشد بلندمدت است و صندوق های خطرپذیر از زمان تشکیل ایده تا انتهای پروژه، منابع مالی آن را تامین می کنند. همانطور که از نام این نوع صندوق ها مشخص است جسارت و ریسکپذیری بالایی برای شروع و سرمایهگذاری در آن ها نیاز است که هدف این پژوهش نیز بررسی نوسانات و سرریز بازدهی بین این صندوق ها و شاخص الگوی آن (شاخص کل) است.
روش شناسی پژوهش:
این پژوهش از دادههای سری زمانی پنج صندوق قابل معامله خطرپذیر و بازده شاخص در بین سالهای 1397 الی 1401 استفاده کرده است. برای تجزیه وتحلیل دادهها از مدل های ناهمسانی از جمله مدلهای ناهمسانی شرطی خودرگرسیونی تعمیم یافته و ناهمسانی شرطی خودرگرسیونی تعمیمیافته نمایی استفاده شده است.
یافته هایافته های پژوهش نشان میدهد که تمامی صندوق های قابل معامله دارای سرریز بازدهی از طرف شاخص الگو به بازدهی صندوق های قابل معامله هستند. علاوه بر این، بازدهی صندوق های قابل معامله و شاخص الگو دارای پایداری در نوسان هستند و وجود نوسان نامتقارن نشان می دهد که در خبر منفی در مقایسه با یک خبر مثبت تاثیر بیشتری بر نوسان دارد.
اصالت / ارزش افزوده علمی:
نتایج این پژوهش میتواند به مدیران و سرمایهگذاران صندوقهای خطرپذیر دیدگاه نوینی جهت ارزیابی عملکرد و ریسک این صندوقها با درنظرگرفتن اخبار مثبت و منفی با استفاده از مدلهای نوسانی ارائه دهد.
کلیدواژگان: سرریز بازدهی، صندوق قابل معامله خطرپذیر، نوسانات -
صفحات 49-92هدف
سازمان ها امروزه در محیطی نامطمئن، پیچیده و در حال تغییر فعالیت می نمایند که نیازمند توسعه قابلیت ها و ظرفیت هایی به عنوان کسب مزیت رقابتی است. هدف از پژوهش حاضر ارائه مدل توسعه استارت آپ های فناورانه جهت پویایی سازوکارهای راهبری برون سازمانی است.
روش شناسی پژوهش:
پژوهش از نظر هدف اکتشافی و از نظر روش ترکیبی (کیفی، کمی) بود. جامعه آماری در پژوهش کیفی شامل خبرگان و مدیران عالی شرکت های صنعتی بورس اوراق بهادار بودند که 20 نفر از آن ها به صورت هدفمند انتخاب شدند و نمونه گیری تا دستیابی به اشباع نظری ادامه یافت. در بخش کمی نیز جامعه آماری شامل 500 نفر از اعضای هیات علمی، مدیران عالی، میانی و کارشناسان شرکت های صنعتی بورس اوراق بهادار تهران بود و حجم نمونه گیری با استفاده از فرمول کوکران 217 نفر برای سال های 1391 تا 1401 به دست آمد. پژوهش حاضر با استفاده از روش نظریه پردازی زمینه بنیان، الگوی جامع توسعه استارت آپ های فناورانه مبتنی بر پویایی سازوکارهای راهبری برون سازمانی را ارائه و تبیین می کند.
یافته هانتایج بیانگر آن است که محدودیت منابع مالی (بودجه های پژوهش و توسعه) و تسهیم ریسک، تحول (چرخش) به سوی اقتصاد دیجیتال همگام با تحولات منطقه و جهان، فرآیند نفوذ به بازار و افزایش رقابت پذیری و شکل گیری مقیاس اقتصادی برای توسعه محصول و تحولات اجتماعی و فرهنگی همچون شکل گیری طبقه متوسط تحصیل کرده و در نهایت ضرورت تاکید بر تفکر راهبردی در سازمان متناسب با تغییر محیط فعالیت به عنوان مقوله های علی توسعه استارت آپ ها می باشد. همچنین مقوله های زمینه ای و مداخله گر به ترتیب شامل 10 و 5 مقوله شامل شرایط کلان اقتصادی و محدودیت در جذب سرمایه گذار خارجی و پیچیدگی ذاتی نوآوری و تجاری سازی به ویژه در حوزه فناوری های پیشرفته است. به علاوه راهبردها شامل 16 مولفه من جمله اتخاذ رویکرد استارت آپ ناب (چابک) و ریسک پذیری و مدیریت بحران است. همچنین مقوله پیامدی شامل خلق ارزش برای کسب وکارها متعاقب رویکرد بازار محور با ادغام منابع و توسعه محصولات، انعطاف پذیری فناورانه و سازمانی و کسب مزیت رقابتی پایدار، خلق و تصاحب فرصت های توسعه و رشد در راستای توسعه اقتصادی با رویکرد بازآرایی، انطباق و ارتقای استارت آپ با گسترش سرمایه گذاری و تخصیص بهینه سرمایه تعیین شد. در بخش کمی نیز، مدل مفهومی پژوهش ارائه شده مورد آزمون قرار گرفت و فرضیه پژوهش مورد تایید قرار گرفت.
اصالت / ارزش افزوده علمی:
یافته های پژوهش می تواند به توسعه سطح رقابت در بین شرکت های بورس اوراق بهادار موثر باشد و انتظار می رود استقرار سازوکارهای راهبری برون سازمانی به اجرای اثربخش وظایف هیات مدیره و رعایت الزامات قانونی کمک موثری بنماید.
کلیدواژگان: استارت آپ، استارت آپ های فناورانه، سازوکارهای راهبری برون سازمانی پویا -
صفحات 93-130هدف
حسابداری مدیریت، ابزار قدرتمندی است جهت استفاده از اطلاعات مالی در تصمیم گیری های مالی و اقتصادی سیاست گذاران، برنامه ریزان و مدیران داخلی سازمان ها. برای مفید و مربوط بودن اطلاعات ارائه شده توسط این سیستم، بایستی این سیستم و اطلاعات تولید شده آن بتواند شرایط مختلف فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی محیط خود را منعکس نماید. برخی از پژوهشگران این حوزه معتقدند که سیستم ها و روش های به کارگرفته شده حسابداری مدیریت در اغلب کشورهای درحال توسعه، برگرفته از سیستم ها و رویه های موجود در کشورهای توسعه یافته و سازگار با نیازهای استفاده کنندگان و رعایت نیازهای اطلاعاتی آن هاست؛ لذا هدف از این پژوهش، به پشتوانه نظریه اقتضایی و اقتصاد سیاسی، تدوین مدلی برای تبیین تاثیر عوامل اصلی توسعه بر کارایی و اثربخشی تکنیک های حسابداری مدیریت در بهبود کیفیت محیط اطلاعات داخلی سازمان ها است.
روش شناسی پژوهش:
پژوهش حاضر از لحاظ منطق اجرا جزو پژوهش های قیاسی - استقرایی و از نظر هدف، یک پژوهش توصیفی است. همچنین از لحاظ شیوه اجرا در گروه پژوهش های پیمایشی و از نظر نتایج، کاربردی است. در پژوهش حاضر به دلیل نوع مدل مفهومی پژوهش و وجود چندین متغیر وابسته و وجود متغیرهای پنهانی که هرکدام می بایستی به وسیله چندین متغیر آشکار سنجیده شوند، از روش مدل سازی معادلات ساختاری بر مبنای واریانس در نرم افزار Smart PLS استفاده شده است. در پژوهش حاضر برای گردآوری داده های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی از داده های گزارش های بین المللی و برای گردآوری داده های مربوط به کیفیت محیط اطلاعات داخلی از صورت های مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران استفاده شده است. مدل مذبور از طریق مدل سازی معادلات ساختاری تدوین شده است.
یافته هامدل تدوین شده و نتایج آزمون فرضیه ها پژوهش نشان داد که عوامل اقتضایی شامل عوامل اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی در بهبود کیفیت محیط اطلاعات داخلی به واسطه کارایی و اثربخشی تکنیک ها و ابزارهای حسابداری مدیریت، تاثیر مثبت معناداری دارد. دراین بین عوامل اقتصادی و اجتماعی بیشترین تاثیر و عوامل فرهنگی کمترین تاثیر را دارند.
اصالت / ارزش افزوده علمی:
نتایج پژوهش حاضر می تواند منجر به توسعه علمی نظریه اقتضایی و اقتصاد سیاسی در حوزه حسابداری مدیریت گردیده و دریچه ای جدید در حوزه پژوهشی بر روی پژوهشگران باز نماید، همچنین در حوزه کاربردی پژوهش حاضر با ارائه مدلی شفاف و متناسب با شرایط محیطی حاکم بر جامعه ایران، می تواند تصویری روشن از وضعیت فعلی حسابداری مدیریت در ایران را ارائه نماید.
کلیدواژگان: عواملی توسعه، تکنیک های حسابداری مدیریت، نظریه اقتضایی، نظریه اقتصاد سیاسی -
صفحات 131-162هدف
اساس و بنیه اقتصادی جوامع و ساختار اقتصادی آنها، وجود بازارهای مالی متعدد من جمله بورس است که به واسطه نقش پررنگ خود در تامین مالی پیشران ها، در زمره اساسی ترین رکن اقتصادی به شمار می روند. سنجه های انعکاس عملکرد شرکت ها در این بازار، شاخص ها است. لکن به دلایل عدیده ای گاهی اوقات دستخوش تغییرات تصنعی می شوند. شناسایی دلایل شکل گیری این آسیب در بازه زمانی 1397 الی 1400 هدف اصلی پژوهش است.
روش شناسی پژوهش:
انجام پژوهش از سه مرحله تشکیل شده است: اول؛ با بهره گیری از تحلیل تم، به بررسی شواهد موجود جهت احصاء عوامل کلیدی و انواع دست کاری در شاخص های بورسی می پردازد. دوم؛ با استفاده از تکنیک دلفی دومرحله ای یافته های جدیدی شناسایی و با یافته های مرحله نخست تجمیع و آن را به تایید خبرگان می رساند. سوم؛ با بهره گیری از فن دلفی- فازی، عوامل کلیدی به دست آمده را با استفاده از نظر همان خبرگان، غربالگری می نماید.
یافته هایافته های پژوهش نشان می دهد بورس تهران مستعد دست کاری در شاخصهاست و دست کاری و مدیریت شاخص ها در آن به دو گونه کلی صورت میپذیرد: بخشی از آنها با اقدامات واقعی، اما همراه با نیت سوء بوده و بهعنوان مدیریت شاخص واقعی معرفی میشود و بخش دیگر آن نیز با اقدامات ساختگی و دارای نیت سوء میباشد که بهعنوان مدیریت شاخص مصنوعی دستهبندی و تشریح میشود.
اصالت / ارزش افزوده علمی:
نتایج این پژوهش میتواند در بازنگری و اصلاح دستورالعملها و چارچوب شفافیت اطلاعات در زمینه شاخص ها موثر باشد. نوآوری محتوایی در شناسایی ابعاد و نحوه دست کاری شاخص بورس از دیگر دستاوردهای پژوهش است.
کلیدواژگان: بورس اوراق بهادار، تحلیل تم، دست کاری شاخص، شاخص های مالی، مدیریت شاخص -
صفحات 163-192هدف
ضرورت پاسخگویی و توجه به سایر گروه های اجتماع و همچنین آثار زیست محیطی ناشی از فعالیت های بنگاه اقتصادی موجب شد تا مفهوم افشای مسئولیت اجتماعی در مباحث نظری حسابداری مطرح شود. تقاضای روزافزون ذی نفعان از شرکت ها برای پذیرش مسئولیت های اجتماعی، شرکت ها را به درگیرشدن در مسئولیت های زیست محیطی و اجتماعی تشویق کرده است؛ باتوجه به این ضرورت هدف از پژوهش حاضر، شناسایی و رتبه بندی مولفه های افشای مسئولیت اجتماعی و ارائه الگوی بومی می باشد.
روش شناسی پژوهش:
با استفاده از روش های پیش بینی دلفی، تحلیل سلسله مراتبی و پرسش نامه در یک چهارچوب جامع ارائه و مورد تحلیل قرار داده است. همچنین، وضعیت موجود آن و سطح افشای بعد اجتماعی در شرکت ها از طریق تحلیل محتوای گزارش های هیات مدیره شرکت های ایرانی تعیین گردیده است.
یافته هایافته ها بیان کننده این است که مهم ترین مولفه های بعد اجتماعی از نظر اولویت عبارتند از عامل مشتریان با وزن نسبی 220/0 در رتبه اول و پس از آن عامل مسئولیت های جامعه با وزن نسبی 174/0 در رتبه دوم و مسائل محیطی با وزن نسبی 140/0 در رتبه سوم و محصولات و خدمات با وزن نسبی 128/0 در رتبه چهارم و انرژی با وزن نسبی 117/0 در رتبه پنجم و اقتصادی با وزن نسبی 112/0 در رتبه ششم و منابع انسانی با وزن نسبی 108/0 در رتبه هفتم اهمیت قرار دارد؛ در مجموع، سطح پایین افشای بعد اجتماعی در شرکت های ایرانی نشان دهنده شکاف بالای وضعیت موجود از انتظارات جامعه است و مستلزم وجود مقررات، الزامات و استانداردهای مناسب در حوزه گزارشگری و افشای شرکت ها برای پاسخگویی به انتظارات ذی نفعان و جامعه است.
اصالت / ارزش افزوده علمی:
نتایج تحلیل مسیر و شاخص های مطلوب برازش مدل ساختاری، بیان کننده معناداری و تبیین و توجیه مناسب کلیه مولفه ها برای افشای بعد اجتماعی مسئولیت شرکت ها است و باعث می شود تا با رشد و توسعه صنایع و واحدهای تجاری مختلف، عواقب و تاثیرات فعالیت های آن ها بر جامعه و عدم ارائه گزارشگری اجتماعی، شکاف میان انتظارات واحدهای اقتصادی و انتظارات جامعه کاهش پیدا کند.
کلیدواژگان: ارزیابی سطح افشا، شرکت های ایرانی، مسئولیت اجتماعی، مولفه ها و شاخص های اجتماعی -
صفحات 193-206هدف
هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر ویژگی های شخصیتی بر تصمیمات سرمایه گذاری با نقش میانجی تحمل ریسک در بورس اوراق بهادار تهران بوده است.
روش شناسی پژوهش:
این پژوهش از نوع کاربردی و از نظر روش انجام پژوهش جزء پژوهش های توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه سرمایه گذاران حقیقی بورس اوراق بهادار تهران می باشد. حجم نمونه در این پژوهش 386 نفر است. روش جمع آوری داده های این پژوهش از طریق پرسش نامه استاندارد با طیف لیکرت است. روایی پرسش نامه از طریق روایی محتوا و پایایی آن از آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفته است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) با رویکرد حداقل مربعات جزئی (PLS) به کمک نرم افزارهای SPSS و SMARTPLS می باشد.
یافته هانتایج به دست آمده نشان داد ویژگی های شخصیتی بر تصمیمات سرمایه گذاری و تحمل ریسک تاثیر معنادار دارد و همین طور تحمل ریسک بر تصمیمات سرمایه گذاری تاثیر معنادار داشته و بین ویژگی های شخصیتی و تصمیمات سرمایه گذاری نقش میانجی دارد.
اصالت / ارزش افزوده علمی:
دانش افزایی این پژوهش استفاده از متغیر تحمل ریسک به عنوان نقش میانجی در بررسی تاثیر ویژگی های شخصیتی بر تصمیمات سرمایه گذاری و همچنین استفاده از روش مدل سازی ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی به کمک نرم افزار SMARTPLS می باشد.
کلیدواژگان: مالی رفتاری، ویژگی های شخصیتی، تحمل ریسک، تصمیمات سرمایه گذاری
-
Pages 1-28Purpose
The credibility of auditors is directly linked to the added value of confidence in communication between the auditee and their audience. Consequently, the credibility of auditors takes precedence due to the significance of audited financial statements in facilitating transactions in capital markets. This research aims to measure auditors' credibility using artificial neural networks.
MethodologyInitially, research variables were identified using grounded theory, and factor analysis was employed to analyze research questions. The final model for measuring auditors' credibility was then presented, and MATLAB software was utilized to measure auditors' credibility. This research was conducted in the year 1401 (Solar Hijri calendar, equivalent to 2022-2023 in the Gregorian calendar).
FindingsThe results revealed that various factors influence the evaluation of auditors' credibility, including examining independence, acceptance or continuation of work, correspondence file, permanent file, understanding the unit under scrutiny and its environment (including internal controls), content tests, work planning, control and supervision, checklists and reports, the execution of duties by the second manager, overall assessment of audit files, the general status of the audit institution, human resource status within the audit institution, functions of the audit institution, compliance with auditing profession rules and regulations, and the external appearance of the audit institution.
ConclusionThe weed optimization algorithm outperforms the particle swarm optimization algorithm in predicting auditors' credibility. Based on the findings of this study, stakeholders in the auditing profession, especially the Iranian Institute of Certified Accountants responsible for assessing auditors' credibility, should pay attention to the identified factors that experts and professionals believe to have an impact on evaluating auditors' credibility.
Keywords: Credibility of the auditor's report, Measuring the credibility of auditors, Particle mass optimization algorithm, Weed optimization algorithm -
Pages 29-48Purpose
Venture capital is an investment model for launching new businesses such as startups and small companies with long-term growth potential, and venture funds provide financial resources from the time the idea is formed to the end of the project. As the name suggests, high risk tolerance and courage are required to start and invest in these funds, and the purpose of this research is to investigate the fluctuations and overflow of returns between these funds and its benchmark index (total index).
Research MethodologyThis research has utilized time series data of five risky ETFs and index returns between 2018 and 2023. Heterogeneity models including generalized autoregressive conditional heteroskedasticity (GARCH) and exponential generalized autoregressive conditional heteroskedasticity (EGARCH) models have been employed for data analysis.
FindingsThe findings of the research indicate that all tradable ETFs have return overflow from the benchmark index to ETF returns. Additionally, the returns of tradable ETFs and the benchmark index exhibit stability in volatility, and the presence of asymmetric volatility shows that negative news has a greater impact on volatility compared to positive news.
Originality/Scientific Value:
The results of this research can offer venture fund managers and investors a novel perspective for evaluating the performance and risk of these funds by considering both positive and negative news using volatility models.
Keywords: Return Spillover, Venture ETFs, Volatility -
Pages 49-92Purpose
Organizations today operate in an uncertain, complex, and rapidly changing environment that necessitates the development of capabilities and capacities for competitive advantage. The aim of this research is to present a model for the development of technological startups to enhance the dynamics of extra-organizational navigation mechanisms.
MethodologyThe research adopts an exploratory objective and a mixed-method approach (qualitative-quantitative). The qualitative research population consists of experts and top managers of industrial companies listed on the stock exchange, with 20 purposively selected participants, and sampling continued until theoretical saturation was achieved.Within the quantitative segment, the sample comprises 500 individuals drawn from the academic faculty, senior executives, middle managers, and industry experts associated with firms listed on the Tehran Stock Exchange. The sample size of 217 individuals was determined using Cochran's formula for the period spanning 2012 to 2022.
FindingsThe results indicate that constraints on financial resources (research and development budgets) and risk-sharing, the transition towards the digital economy synchronized with regional and global developments, market penetration processes, increasing competitiveness, and the formation of an economic scale for product development, as well as social and cultural transformations such as the emergence of an educated middle class, underscore the necessity of strategic thinking in organizations commensurate with changes in the operating environment as key factors in the development of startups. Moreover, contextual and intervening factors include 10 and 5 categories, respectively, comprising macroeconomic conditions and constraints in attracting foreign investment, and the inherent complexity of innovation and commercialization, especially in advanced technology domains. Furthermore, strategies encompassing 16 components, including adopting an agile startup approach and risk-taking and crisis management. Additionally, consequential categories include creating value for businesses following a market-oriented approach through resource integration and product development. In the quantitative section, the conceptual research model was tested, and the research hypothesis was confirmed.
Originality/Scientific Contribution:
The research findings can contribute to enhancing competition among companies listed on the stock exchange, and it is expected that the establishment of extra-organizational navigation mechanisms will effectively assist in the implementation of the board of directors' tasks and compliance with legal requirements.
Keywords: Dynamic outsourcing management mechanisms, Start-ups, Technological start-ups -
Pages 93-130Purpose
The purpose of the research is to develop a model to explain the impact of the main factors of development on the efficiency and effectiveness of management accounting techniques based on contingency theory and political economy.
MethodologyIn this research, to collect economic, social, political and cultural data from the data of international reports and to collect data related to the quality of the internal information environment from the financial statements of all companies in the automotive industry, parts manufacturing, electronic equipment and heavy vehicles in Tehran Stock Exchange is used. The mentioned model was developed through structural equation modeling with PLS software.
FindingsThe developed model and the results of the research hypothesis test showed that contingent factors including economic, social, political and cultural factors have a significant positive impact on improving the quality of the internal information environment due to the efficiency and effectiveness of management accounting techniques and tools. In between, economic and social factors have the most impact and cultural factors have the least impact.
Keywords: Contingency theory, Development factors, Management accounting techniques, Political economy theory -
Pages 131-162Purpose
The basis and economic foundation and their economic structure is the existence of numerous financial markets, including the stock exchange, which is considered one of the main economic pillars due to its strong role in providing drivers. The indicators reflect the performance of companies in this market. But instead of many, they sometimes undergo artificial changes. Identifying the formation of this damage in the period of 2018-2021 is the main goal of the research.
Research methodologyconducting research consists of three stages: first; By using the theme analysis, it examines the available evidence to calculate the key factors and types of manipulation in the stock. Second; Using the two-stage Delphi , new findings are identified and combined with the findings and confirmed by experts. Third; Using the Delphi-Fuzzy technique, it screens the previously obtained key factors using the opinion of same experts.
Findingsresearch show that the Tehran Stock Exchange is prone to manipulation of indices and the manipulation and management of indices takes place in two general ways: some of them are real actions, but with ulterior motives and are introduced as real index management, and the other part It is also with fake and ill-intentioned actions, which is categorized and described as artificial index management.
Originality/scientific added value:
this research can be effective in revising and modifying the guidelines and information transparency framework in the field of indicators. Content innovation in identifying dimensions and how to manipulate the stock market index is one of the other achievements.
Keywords: Financial Indicators, Index Management, Index Manipulation, Stock Exchange, Theme Analysis -
Identify and rank the components of social responsibility disclosure and provide an indigenous modelPages 163-192Objective
The necessity of accountability and attention to other social groups, along with the environmental impacts of corporate activities, has introduced the concept of social responsibility disclosure in accounting theory. The increasing demand from stakeholders for companies to accept social responsibilities has encouraged them to engage in environmental and social responsibilities. Considering this necessity, the present study aims to identify and rank the components of social responsibility disclosure and provide a localized model.
Research MethodologyUtilizing Delphi forecasting methods, hierarchical analysis, and questionnaires, the study presents and analyzes within a comprehensive framework. Additionally, the current status and the level of social disclosure in companies were determined through content analysis of the reports from the boards of directors of Iranian companies.
FindingsThe findings indicate that the most critical social dimension components, in order of priority, are the customer factor with a relative weight of 0.220 in the first rank, followed by the community responsibility factor with a relative weight of 0.174 in the second rank, environmental issues with a relative weight of 0.140 in the third rank, products and services with a relative weight of 0.128 in the fourth rank, energy with a relative weight of 0.117 in the fifth rank, economic factor with a relative weight of 0.112 in the sixth rank, and human resources with a relative weight of 0.108 in the seventh rank. Overall, the low level of social disclosure in Iranian companies indicates a significant gap between the current status and societal expectations, necessitating appropriate regulations, requirements, and standards in corporate reporting and disclosure to meet stakeholder and societal expectations.
Originality/Scientific Contribution:
The results of path analysis and favorable model fit indices demonstrate the significance and appropriate explanation and justification of all components for the disclosure of the social dimension of corporate responsibility. This facilitates the reduction of the gap between the expectations of economic units and society as industries and various business units grow and develop, impacting the community and their lack of social reporting.
Keywords: Corporate Social Responsibility, Evaluation Disclosure Level, Iranian Companies, Social Dimension Components, Indicators -
Pages 193-206Objective
With the advent of behavioral finance theories in recent decades and the challenge of classical financial theories that states investors' decisions are rational, studies and investigations of behavioral factors affecting investors' decisions have become increasingly important. In recent years, the cognizance of these factors and their impact on the performance and decisions of investors has been the focus of many researchers. This study investigates the effect of personality traits on investment decisions with the mediating role of risk tolerance.
Research MethodologyPrimary data was collected from 386 individual investors from Tehran Stock Exchange. Descriptive analysis of the data was run on SPSS. whereas, Structural Equation Modelling (SEM) with pls was used to conduct hypothesis testing through path analysis.
FindingsAs per the results personality traits have a significant effect on investment decisions and risk tolerance, and also risk tolerance has a significant effect on investment decisions. Mediation analysis confirmed that risk tolerance partially mediated the relationship between personality traits and investment decisions.
Originality / Value:
The Originality this research was the use of the risk tolerance variable as a mediating role in investigating the effect of personality traits on investment decisions, which can be used to improve investment decisions and develop theoretical foundations. study and results have theoretical and practical implications for the investors, financial planners and managers
Keywords: Behavioral Finance, Personality Traits, Risk Tolerance, Investment Decisions