فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی زابل
سال ششم شماره 4 (پیاپی 21، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن وحیدی امامی، آرش قلیانچی لنگرودی*، سید مسعود حسینی، حمیده نجفی، زهرا ضیافتی کافی، سروش سرمدی صفحات 149-155
    مقدمه

    سرطان سینه یکی از رایج ترین سرطان ها در سراسر جهان به ویژه زنان ایرانی است. اگرچه میزان مرگ و میر در کشورهای توسعه یافته کاهش یافته است اما تغییرات افزایش یافته ای در شیوع سرطان سینه وجود دارد. هدف از مطالعه ی حاضر، بررسی رابطه ی بین عفونت ویروس های (Bovine leukemia virus) BLV و سرطان سینه در ایران بود.

    شیوه ی مطالعه: 

    در مطالعه ی مقطعی، در مجموع 85 نمونه بافت سرطانی سینه و بافت مجاور بافت سرطانی (بافت نرمال) طی سال 1401 از زنان مراجعه کننده به بخش سرطان در استان قم جمع آوری شد. روش Nested PCR به منظور تعیین حضور ژن های tax و gag ویروس BLV در نمونه های جمع آوری شده، انجام شد. به منظور تایید حضور ژن tax ویروس BLV، محصولات PCR برخی از نمونه های آلوده به ویروس BLV تعیین توالی شدند.

    یافته ها

    بر اساس روش Nested PCR، ژن های tax و gag ویروس BLV به ترتیب در 12/9 درصد (11 نمونه) و 3/4 درصد (3 نمونه) از 85 نمونه ی بافت سرطانی سینه شناسایی گشتند. همچنین ژن tax ویروس در 4/7 درصد نمونه های کنترل وجود داشت اما حضور ژن gag مشاهده نشد. اکثر نمونه های بدخیم آلوده به ویروس BLV در مرحله ی III بودند. نتایج درخت فیلوژنی برای ژن tax ویروس BLV نشان داد که اکثر جدایه های ویروس BLV دارای توالی های مشابه با جدایه های ایرانی داشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه ی حاضر با استفاده از روش Nested PCR احتمال رابطه ای بین سرطان سینه در انسان و عفونت ویروس لوکمیای گاوی را در ایران اثبات نمود.

    کلیدواژگان: ویروس لوکمیای گاوی (BLV)، سرطان سینه انسان، روش Nested PCR
  • فاطمه سادات ایزدی اونجی، اعظم فتوتی*، محسن تقدسی، آمنه تقدیسی صفحات 156-165
    مقدمه

    رضایت سالمندان بستری می تواند بیانگر موفقیت نظام سلامت در ارایه ی مراقبت های بهداشتی و درمانی باشد. هدف پژوهش حاضر، تعیین رضایت سالمندان بستری و عوامل مرتبط با آن از ساختار فیزیکی بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کاشان در سال 1401 بود.

    شیوه ی مطالعه: 

    این مطالعه ی مقطعی بر روی 650 سالمند بستری در بیمارستان های کاشان از سال 1400 تا 1401 انجام شد. نمونه گیری به روش در دسترس بود. پرسش نامه ی پژوهشگر ساخته و روا و پایا شده برای جمع آوری داده ها استفاده شد. تحلیل داده ها با آزمون های آماری ضریب همبستگی Pearson، T-test Independent sample، آنالیز واریانس یک طرفه و رگرسیون خطی انجام شد.

    یافته ها

    میانگین سنی افراد 6/2 ± 71/7 سال بود. میانگین نمره ی رضایت کلی از ساختار بیمارستان ها 3/8 ± 24/6 نمره در مقیاس صفر تا 45 بود. افزایش سن سالمند با رضایت کلی از ساختار بیمارستان های تابعه ی دانشگاه علوم پزشکی همبستگی منفی معنی دار آماری داشت (-0/12 = r، 0/003 = p value). رگرسیون چندگانه نشان داد متغیرهای تخصصی بودن بیمارستان (0/001 > p value) و یا عمومی بودن آن (0/001 > p value) وضعیت تاهل (0/001 = p value)، داشتن مشکلات حرکتی (0/001 = p value)، سطح تحصیلات (0/001 = p value) و نوع بیمه (0/005 = p value) به عنوان متغیرهای پیش بین، مجموعا حدود 36 درصد از واریانس رضایت سالمندان از ساختار فیزیکی بیمارستان ها را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری

    نامناسب بودن ساختار فیزیکی بیمارستان ها باعث نارضایتی سالمندان می شود. تخصصی بودن بیمارستان، سطح سواد، وضعیت تاهل، مشکلات حرکتی و حمایت بیمه ای با رضایت سالمندان بستری در بیمارستان ارتباط دارد. اصلاح ساختار بیمارستان ها برای افزایش رضایتمندی سالمندان و جلوگیری از خطرات احتمالی ضروری است.

    کلیدواژگان: سالمندی، خدمات بهداشتی دوستدار سالمند، بیمارستان ها، رضایت، ساختار
  • خدیجه حمیدیان*، مصطفی عزیزی صفحات 166-172
    مقدمه

     بیماری های عفونی میکروبی، یکی از مشکلات جدی سلامتی است که به عنوان تهدیدی برای سلامت انسان در سراسر جهان توجه عموم را به خود جلب کرده است. نانوذرات اکسید روی بدلیل خواص مختلفی مانند ضد باکتریایی، ضد قارچی و ضد سرطانی مورد توجه زیادی هستند.

    شیوه ی مطالعه: 

    فعالیت ضدمیکروبی نانوذرات اکسید روی داپ نشده و داپ شده با نقره و منیزیم سنتز شده با عصاره ی سالوادورا پرسیکا علیه سویه های مختلف باکتری های استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، استافیلوکوکوس اورئوس، سودوموناس آئروژینوزا و قارچ کاندیدا آلبیکنس از طریق دو روش براث دایلوشن و تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی میکروبی (Microbial inhibitory concentration) MIC بررسی گردید.

    یافته ها

     بر اساس نتایج بدست آمده، میزان MIC در باکتری استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس در اکسید روی داپ نشده و در سه نمونه اکسید روی دابل داپ شده با منیزیم و نقره به ترتیب µg/ml 160، 80، 40، 40 و باکتری استافیلوکوکوس اورئوس به ترتیب µg/ml 80، 40، 40، 40 می باشد. میزان MIC در باکتری سودموناس آئروژینوزا در اکسید روی داپ نشده و در سه نمونه اکسید روی داپ شده به ترتیب µg/ml 5120˃، 640، 320، 320 به دست آمده است.

    نتیجه گیری

     نتایج حاصل از روش براث دایلوشن بر روی استافیلوکوک اپیدرمیدیس و استافیلوکوک اورئوس نشان داد که وجود نقره، تاثیری بسیار خوبی بر مهار این باکتری ها داشته است. در باکتری سودموناس آئروژینوزا و قارچ کاندیدیا آلبیکنس مشاهده شد که با افزایش میزان داپ شدن نقره و منیزیم میزان مهارشوندگی نانوذرات بر باکتری گرم منفی و قارچ بیشتر شده است.

    کلیدواژگان: نانوذرات اکسید روی دابل داپ شده با منیزیم و نقره، ضدمیکروبی، براث دایلوشن
  • خدیجه سراوانی، لیلی رضایی کهخایی، مرتضی شاهرودی* صفحات 173-180
    مقدمه

     سوء مصرف مواد از جمله الکل به عنوان یک مساله ی اجتماعی، سلامت زندگی انسان را تحت تاثیر قرار می دهد. در این مطالعه ما بر آن شدیم تا شیوع مسمومیت با الکل و عوامل موثر بر آن را در بین مراجعه کنندگان به بیمارستان امیرالمومنین زابل بپردازیم.

    شیوه ی مطالعه: 

    در این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی، از نوع مقطعی، تعداد 110 نفر از بیماران با مسمومیت الکل که در سال های 1395-1398 به بیمارستان امیرالمومنین زابل مراجعه کرده بودند، شرکت داشتند. اطلاعات لازم از طریق چک لیست جمع آوری شد. در نهایت، اطلاعات بدست آمده با آزمون های T-test، Chi-square و Fisher's exact مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

     در مطالعه ی حاضر، تعداد 110 بیمار با مسمومیت الکل وارد مطالعه شدند که 91 نفر (82/72 درصد) از آن ها مسمومیت با اتانول و 19 نفر (17/27 درصد) مسمومیت با متانول داشتند. میانگین سنی بیماران 3/2 ± 27/08 سال بود و 95/45 درصد آن ها جنسیت مرد داشتند. بیکاری و نداشتن سرگرمی، ناراحتی های روحی، دوستان الکلی، وابستگی روحی و روانی از شایع ترین علل مصرف الکل در بیماران بود. در این مطالعه، کاهش سطح هوشیاری (57/27 درصد) و عوارض گوارشی (43/63 درصد) شایع ترین علائم مسمومیت با الکل در بیماران مورد مطالعه بودند.

    نتیجه گیری

     در مطالعه ی حاضر جنسیت مرد، ارتباط قابل ملاحظه ای با مسمومیت با الکل داشت (0/05 > P). درحالی که هیچ یک از متغیر های سن و وضعیت تاهل ارتباط معنی داری با نوع مسمومیت با اتانول یا متانول نداشتند. نتایج مطالعه حاکی از آن بود که جنسیت مرد، سطح اجتماعی و تحصیلات پایین والدین، مشکلات روحی- روانی و دوستان الکلی از فاکتور های خطر و تاثیرگذار در مسمومیت با الکل بودند.

    کلیدواژگان: مسمومیت الکل، شیوع، بیمارستان زابل، سوء مصرف مواد
  • عبدالعزیز رضازهی، سیده عذرا میرکاظمی*، محمدحسین سالاری فر صفحات 181-191
    مقدمه

     هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش میانجی سبک زندگی ارتقا دهنده ی سلامت در رابطه ی بین سطح فعالیت بدنی و اضطراب در افراد بزرگسال استان سیستان و بلوچستان بود.

    شیوه ی مطالعه:

     روش پژوهش حاضر، توصیفی و طرح آن از نوع همبستگی است که به روش میدانی انجام گرفت. جامعه ی آماری این پژوهش شامل افراد بزرگسال (15 سال به بالا) استان سیستان و بلوچستان بود که از بین آن ها 360 نفر در شهرستان های سراوان، چابهار، زاهدان و سوران به روش نمونه گیری خوشه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسش نامه های استاندارد سبک زندگی ارتقادهنده ی سلامت والکر و همکاران (1997)، اضطراب اسپیلبرگر (1970) و پرسش نامه ی سنجش سطح فعالیت بدنی IPAQ استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و مدل سازی معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار AMOS انجام شد.

    یافته ها

     نتایج پژوهش نشان داد که سطح فعالیت بدنی بر سبک زندگی ارتقا دهنده ی سلامت تاثیر مستقیم و معنی داری دارد، همچنین تاثیر فعالیت بدنی بر اضطراب منفی و معنی دار می باشد، تاثیر سبک ارتقا دهنده ی سلامت بر اضطراب نیز منفی و معنی دار مشاهده گردید. در نهایت، نتایج بیانگر تاثیر غیرمستقیم و معنی دار سطح فعالیت بدنی بر اضطراب به واسطه ی سبک زندگی ارتقا دهنده ی سلامت بود.

    نتیجه گیری

     یافته های پژوهش بیانگر اهمیت نقش سبک زندگی ارتقا دهنده ی سلامت به عنوان یک واسطه در کاهش اضطراب است؛ بنابراین، ارتقای سبک زندگی موجب تسهیل اثر فعالیت بدنی بر کاهش اضطراب خواهد شد.

    کلیدواژگان: اضطراب، سبک زندگی ارتقا دهنده ی سلامت، فعالیت بدنی، سیستان و بلوچستان
  • صباح حسنی، ابراهیم قادری، رضوان پرکالیان، بیژن نوری، مریم پرواره، پژمان شریفی* صفحات 192-201
    مقدمه

     سرطان، از علل اصلی مرگ و میر در بیشتر کشورهای جهان است. سرطان ریه کشنده ترین و پرهزینه ترین سرطان در سطح دنیا می باشد. در این مطالعه روند بروز سرطان ریه در استان کردستان برای اولین بار در یک دوره زمانی خاص بررسی گردید.

    شیوه ی مطالعه: 

    در این مطالعه ی مقطعی، 815 مورد سرطان ریه در سال های 1384 تا 1395 در استان کردستان بررسی شد. موارد گزارش شده به مرکز ثبت سرطان برحسب جنسیت، سن و مورفولوژی استخراج و با در نظر گرفتن جمعیت سال 1384 به عنوان جمعیت استاندارد میزان بروز مورد انتظار محاسبه و میزان بروز استاندارد شده به روش مستقیم برآورد گردید.

    یافته ها

     بیشترین فراوانی سرطان ریه، به ترتیب در سال 1395 و 1393 با تعداد 153و 136 و کمترین، در سال های 1388 و 1384 به ترتیب 11 و 18 مورد بود. فراوانی موارد در گروه های سنی 79-75 سال، در سال 1391 با 23 مورد (22/77 درصد) و در گروه سنی 74-70 سال، با 28 مورد (18/30 درصد) در سال 1395 مشاهده شد. بالاترین میزان بروز خام، در سال 1394 با 12/47 و کم ترین در سال 1392 با 1/10 بود.

    نتیجه گیری

     بروز سرطان ریه در مردان بیشتر از زنان و فراوانی رخداد بیماری در سنین بالاتر بیشتر بود. ضرورت مطالعات تحلیلی به منظور دستیابی به علل بروز بیماری و حل مشکلات مربوط به آن ضروریست.

    کلیدواژگان: روند، سرطان ریه، کردستان، سنندج
|
  • Hassan Vahidi Emami, Arash Ghalyanchi Langeroudi*, Seyed Masoud Hosseini, Hamideh Najafi, Zahra Ziafati Kafi, Soroush Sarmad Pages 149-155
    Background

    Breast cancer is one of the most common cancers in the world particularly among Iranian women. Although the mortality rate decreased in developed countries, there were increased changes in breast cancer incidences. The study aimed at evaluating the correlation between BLV infection and breast cancer in Iran.

    Methods

    In the cross-sectional study, a total of 85 breast cancer tissue samples and adjacent tumor samples (normal tissue) were collected during the year 2022 from women referred to general hospitals in Qom Province, Iran. The nested PCR technique was performed to determine the presence of tax and gag genes of BLV in the collected samples. To confirm the presence of the tax gene of BLV, PCR products of some BLV-positive samples were subjected to direct sequencing.

    Results

    Based on nested PCR technique, tax and gag genes of BLV were detected in 12.9% (11.85) and 3.4% (3.85) of breast cancer tissue samples, respectively. Also, the tax gene was present in 4.7% of the control samples, but the presence of the gag gene was not observed. Most malignant samples of BLV were III grade. The constructed phylogenetic trees for the tax gene of BLV showed most BLV isolates had similar sequences to Iranian isolates.

    Conclusion

    The results of the study by using nested PCR technique, demonstrate a possible relationship between human breast cancer and bovine leukemia virus infection in women of Iran. BLV is one of the main risk factors for breast cancer.

    Keywords: Bovine leukemia virus (BLV), Human breast cancer, Nested PCR technique
  • Fatemeh Sadat Izadi-Avanji, Azam Fotovati*, Mohsen Taghaddos, Amene Taghdisi Pages 156-165
    Background

    Satisfaction of hospitalized elderly can indicate the success of health system in providing health care. The study aimed to determine the hospitalized elderly's satisfaction and related factors with the physical structure of hospitals affiliated to Kashan University of Medical Sciences, 2022.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted on 650 elderly admitted to hospitalsinKashan from2022 to 2023. Sampling was the Convenience method. The developed researchers' valid and reliable questionnaires were used to collect data. Data were analyzed with Pearson's correlation coefficient, independent t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and linear regression tests in SPSS version 16.

    Results

    The mean age of the elderly was 71.7±6.2 years. The mean score of elderly satisfaction was 24.6 ± 3.8 points on a scale of 0 to 45. The increasing age of the elderly had a statistically significant with theelderly satisfaction with the structure of hospitals (r = -0.12, P= 0.003). Multiple regression showed that the hospital specialization (P>0.001) or being general (P>0.001), marital status (P=0.001), having movement problems (P=0.001), educationlevel (P>0.001) and type of insurance (P=0.005) as predictor variables explains 36% of the variance of elderly people's satisfaction with the physical structure of hospitals.

    Conclusion

    The inappropriateness of the physical structure of hospitals causes dissatisfaction among the older adults.Hospital specialization, literacy level, marital status, movement problems, and insurance support are related to the hospitalized elderly’s satisfaction. It is necessary reforms the structure of hospitals to increase the satisfaction of older adults and prevent possible risks

    Keywords: Ageing, Age-friendly health services, Hospitals, Satisfaction, Structure
  • Khadijeh Hamidian*, Mostafa Azizi Pages 166-172
    Background

    Microbial infectious diseases are one of the serious health problems that have attracted the attention of the public as a threat to human health all over the world.Zinc oxide nanoparticles due to their various properties such as antibacterial, antifungal, and anticancer are of great interest.

    Methods

    The antimicrobial activityof synthesized un-doped and silver and magnesium-doped zinc oxide nanoparticles with Salvadora persicaextract against different strains of Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa,and Candida albicanswas investigated through two methods of broth diffusion and the minimum microbial inhibitory concentration (MIC).

    Results

    According to results, MIC of un-doped and silver and magnesium-doped zinc oxide nanoparticles showed 160, 80, 40, and 40 μg/mL on Staphylococcus epidermidis, and 80, 40, 40, and 40 μg/mL on Staphylococcus aureus. These values on Pseudomonas aeruginosawere obtained ˃5120, 640, 320, and 320 μg/mL.

    Conclusion

    The results of the broth dilution method on Staphylococcus epidermidisand Staphylococcus aureusshowed the presence of silver has a very good inhibition effect on these bacteria. In Pseudomonas aeruginosaand Candida albicansfungus, it has been observed that by increasing the amount of silver and magnesium doping, the inhibitory rate of nanoparticles on Gram-negative bacteria and fungi has increased

    Keywords: Zinc oxide nanoparticles, Antimicrobial, Broth dilution
  • Khadijeh Saravani, Leili Rezaie Kahkhaie, Morteza Shahroudi* Pages 173-180
    Background

    Abuse of substances such as alcohol as a social issue affects the health of human life. In this study, we decided to address the prevalence of alcohol poisoning and its effective factors among patients referred to Amir Al-Momenin Hospital in Zabol.

    Methods

    In this cross-sectional study, 110 patients with alcohol poisoning who had referred to Amir Al-Momenin Hospital in Zabol in 2016-2019 participated. Necessary information was collected through a questionnaire. Finally, the obtained data were statistically analyzed by T-test, Chi-square and Fisher's exact tests.

    Results

    In the present study, 110 patients with alcohol poisoning were included in the study, of which 91 (82.72%) had ethanol poisoning and 19 (17.27%) had methanol poisoning. The mean age of patients was 27.08 ±3.2 years and 95.45% of them were male. Unemployment and lack of entertainment, mental disorders, alcoholic friends, psychological dependence were the most common causes of alcohol consumption in patients. In this study, decreased level of consciousness (57.27%) and gastrointestinal complications (43.63%) were the most common symptoms of alcohol poisoning in the studied patients.

    Conclusion

    In the present study, male gender was significantly associated with alcohol poisoning (P). While the variables of age, sex and marital status were not significantly associated with the type of ethanol or methanol poisoning. The results of the study showed that male gender, social status and low education of parents, psychological problems and alcohol friends were risk factors and influential factors in alcohol poisoning

    Keywords: Alcohol poisoning, Prevalence, Zabol
  • Abdulaziz Rezazai, Seyedeh Azra Mirkazemi*, MohammadHossein Salari Far Pages 181-191
    Background

    The purpose of the study was to investigate the mediating role of health-promoting lifestyle in the relationship between physical activity level and anxiety in adults of Sistan and Baluchistan.

    Methods

    The method of research was descriptive and its design was of the correlation, which was carried out by the field. The statistical population included adults (15 years old and above) among them 360 people in the cities of Saravan, Chabahar, Zahedan, and Soran by Cluster sampling were selected. To collect the data, the standard health-promoting lifestyle questionnaires of Walker et al. (1997), Spielberger's anxiety (1970), and IPAQ Physical activity were used. Data analysis was done using descriptive statistics and structural equation modeling with AMOS.

    Results

    The results showed that physical activity has a direct and significant effect on the health-promoting lifestyle, the effect of physical activity on anxiety was negative and significant, effect of health-promoting style on anxiety was observed to be negative and significant. The results showed an indirect and significant effect of physical activity on anxiety through a health-promoting lifestyle.

    Conclusion

    Findings show the importance of a health-promoting lifestyle as a mediator in reducing anxiety; therefore, improving lifestyle will facilitate the effect of physical activity on reducing anxiety

    Keywords: Anxiety, Health-promoting lifestyle, Physical activity, Sistan, Baluchistan
  • Sabbah Hasani, Ebrahim Ghaderi, Rezvan Parkalian, Bizhan Nouri, Maryam Parvareh, Pezhman Sharifi* Pages 192-201
    Background

    Cancer is one of the principal causes of death in most countries of the world. Lung cancer is the deadliest and most expensive cancer in the world. In this study, the incidence of lung cancer in Kurdistan province was investigated for the first time in a specific period.

    Methods

    In this cross-sectional study, 815 cases of lung cancer were investigatedin Kurdistan province between 2005 and 2016.Reported cases of lung cancer were extracted at the Cancer Registry Center by gender, age, and morphology. Considering the population of 2005 as the standard population, the expected incidence rate was calculated, and the standardized incidence rate was estimated directly.

    Results

    The results showed that the highest incidence of lung cancer was observed in 2016 and 2014 with 153 and 136 cases, respectively, and the lowest in 2009 and 2005, with 11 and 18 cases,respectively. The frequency of cases was observed in the age groups of 75-79 years in 2012 with 23 cases (22.77%) and in the age group of 70-74 years with 28 cases (18.30%) in 2016. The highest crude incidence was observed in 1394 with 12.47 and the lowest in 2013 with 1.10.

    Conclusion

    According to the results of the present study, the incidence of lung cancer was higher in men than women and the incidence of the disease was higher in older ages. Analytical studies are necessary to find the causes of the disease and solve the problems related to this disease.

    Keywords: Trend, Lung cancer, Kurdistan, Sanandaj