فهرست مطالب

پژوهش های بازاریابی اسلامی - سال یکم شماره 4 (پاییز 1402)

نشریه پژوهش های بازاریابی اسلامی
سال یکم شماره 4 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید مرتضی حسینی نسب، محمود قیوم زاده*، سمیرا گلخندان صفحات 1-13
    فساد اقتصادی باعث گسترش فقر و افزایش شکاف بین فقیر و غنی، بی اعتمادی به جامعه و بی انگیزگی جوانان برای کسب درآمد مناسب می شود. بنابراین می توان گفت که بدترین و بزرگترین مفاسد فساد اقتصادی و مالی است، فساد مالی و اقتصادی همچون یک بیماری واگیردار ، همه دستاوردها و تلاش های جامعه و دولت ها را از بین می برد و همه پول و ثروت را به دست دلالان می فرستد. لذا حفظ امنیت اقتصادی و نظم و مدیریت نقدینگی وکوتاه نمودن دست دلال ها از منابع مالی جامعه به عنوان یکی از اصول مهم در اسلام می باشد. می توان «مذاق شریعت »  به عنوان شناخت راه ها و روش های حلال. فقها از طرق مختلف به روح، ذات و دنیای درونی موضوع دانست. در واقع فقیه روش، بینش و اعمال قانون را در روح و باطن خود می فهمد و می چشد. در زمینه منع و جلوگیری از مفسدین اقتصادی در بسیاری از مبانی و منابع فقهی و حقوقی مباحث مبسوطی ارائه گردیده است که به طور واضح و مبرهن می توان در آیات و روایات حرمت اخلال در نظام اقتصادی را دریافت . در این  تحقیق که به روش توصیفی-تحلیلی صورت گرفته است به بررسی دیدگاه های فقهی حقوقی منع اخلال در نظام اقتصادی بر مبنای آیات و روایات پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: اقتصاد، اخلال در نظام اقتصادی، مفسدین اقتصادی، مذاق شریعت
  • مسلم رضائی، سید حسن حاتمی نسب*، شهناز نایب زاده صفحات 15-33

    هدف/ سئوال اصلی:

     تعداد فزاینده مسلمانان و ضرورت سازگاری و تطابق محصولات با ترجیحات مصرف کننده گان مسلمان، مستلزم شناسایی مولفه های جایگاه سازی برند برای این نوع از مصرف کننده گان است که با بررسی ادبیات، پژوهشی به این مساله مهم، نپرداخته است. بنابراین، هدف از این پژوهش، شناسایی مولفه های جایگاه سازی برند در ذهن مصرف کنندگان مسلمان است.

    روش پژوهش:

     این پژوهش بر مبنای هدف از نوع پژوهش های کاربردی و توصیفی است و با توجه به روش اجرا برای جست و جو و گزینش مقاله های علمی، مرور سیستماتیک ادبیات تحقیق، تلقی شده و با تکنیک تحلیل محتوای کیفی مولفه ها استخراج شد. کلیه مقالات مرتبط با جایگاه سازی برند و برندسازی برای مصرف کنندگان مسلمان از پایگاه استنادی اسکوپوس و جستجوگر گوگل اسکالر جستجو، جمع آوری و ارزشیابی کیفی شدند. در نهایت، تعداد 17 مقاله با استفاده از نرم افزارMax Qda تحلیل محتوای کیفی شدند.

    یافته ها

    یافته های این تحقیق، نشان می دهد که مولفه های قیمت، کیفیت، خدمات، ترجیحات مصرف کننده، کانال توزیع و منابع مزیت رقابتی شرکت به عنوان مولفه های جایگاه سازی برند در ذهن مصرف کننده گان مسلمان در ادبیات تحقیق مورد مطالعه قرار گرفته است.

    بحث و نتیجه گیری

    مولفه های جایگاه سازی برند باید با توجه به سطح تعهد و وابستگی مصرف کنندگان مسلمان هر کشور و منطقه به دین اسلام، سازگار شده و متناسب شوند.شرکت های تجاری باید به رویکرد تطابق با فرهنگ مصرف کننده محلی و فرهنگ قوم گرا برای جایگاه سازی برند، تاکید و تمرکز بیشتری داشته باشند.

    کلیدواژگان: جایگاه سازی برند، مصرف کننده مسلمان، تحلیل محتوای کیفی، مرور سیستماتیک
  • کاظم علیون، خیرالله پروین*، مصطفی سراجی صفحات 35-47

    تفحص در باب تعهدات دولت از مباحث مهم در حوزه مطالعات حقوق عمومی به شمار می رود. تعهد به تحقق عدالت توزیعی نیز یکی از وظایف و تعهدات دولت ها برای رفع فقر و محرومیت در جوامع است. در نظام جمهوری اسلامی این نوع تعهد برگرفته از آموزه های اسلامی به روح حاکم بر قانون اساسی و هدف غایی و ماهوی دولت برآمده از آن تبدیل شده است. با وجود این، شواهد و قرائن نشان می دهد که عدالت توزیعی نه تنها در جامعه ایران پس از انقلاب اسلامی تحقق نیافته؛ بلکه بروز شکاف عمیق طبقاتی و انباشت و انحصار ثروت و قدرت، جامعه را به سوی انحطاط و فروپاشی پیش می برد؟ مساله آن است که چه علل و عواملی موجبات بروز چنین شرایط نابهنجاری را در جامعه دینی و انقلابی ایران فراهم آورده است؟ در پاسخ به پرسش مطرح شده، یافته های این پژوهش که با استفاده از روش توصیفی، تحلیلی و استدلالی به دست آمده اند، نشان می دهد که تعهدات مندرج در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران اغلب از نوع " تعهد به وسیله" اند، یعنی تلاش برای فراهم کردن مقدمات کار بدون حصول نتیجه، در حالی که تعهدات دولت زمانی به نتیجه مطلوب خواهد رسید که به سمت" تعهد به هدف" سوق یابد.

    کلیدواژگان: تعهد دولت، تکلیف، دولت، عدالت توزیعی، قانون اساسی
  • سید جمال الدین طباطبایی مزرعه نو، محمود معین الدین*، اکرم تفتیان صفحات 49-64
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر سواد مالی بر رفتار مالی دانش آموزان دوره دوم متوسطه با در نظر گرفتن نقش میانجی ضریب عاطفی و اخلاق در دوره زمانی مهرماه 1402 تا آذرماه 1402 به اجرا درآمده است.

    روش

    برای گردآوری اطلاعات درزمینه ی مبانی نظری و ادبیات موضوع، از منابع کتابخانه ای، مقالات، کتاب ها استفاده شد. جمع آوری داده ها و اطلاعات برای تجزیه و تحلیل نیز به روش میدانی صورت می گیرد و روش تحلیل داده ها، از نوع استنباطی است. جهت آزمون فرضیه های پژوهش، سیستم مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) با رویکرد روش حداقل مربعات جزئی و استفاده از نرم افزار Smart PLS برآورد شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون فرضیه های پژوهش نشان می دهد که سواد مالی بر رفتار مالی دانش آموزان دوره دوم متوسطه اثرگذار است. سواد مالی از طریق ضریب عاطفی بر رفتار مالی دانش آموزان اثرگذار است. همچنین سواد مالی از طریق ضریب عاطفی و اخلاق بر رفتار مالی دانش آموزان اثرگذار است.

    نتیجه گیری

    هرچه قدر فرد از سواد مالی بالاتری برخوردار باشد، اعتقادات و ارزش های فردی، وی را تحت الشعاع قرار می دهد و بر تصمیمات وی مبنی بر انجام یا عدم انجام فعالیت های مالی تاثیرگذار است. همچنین هوش عاطفی می تواند قدرت شخص در تقویت، کسب و به کارگیری سواد مالی و نقش آن درتصمیم ها و رفتارهای مالی را بهبود بخشد. علاوه بر این توجه به ارزش های اخلاقی در کنار تقویت سواد مالی باعث می شود دانش آموزان، فعالیت های مالی همچون سرمایه گذاری و پس انداز خود را انجام دهند .

    کلیدواژگان: سواد مالی، رفتار مالی، ضریب عاطفی، اخلاق
  • کاظم گودرزی، فریبرز عوض زاده فتح*، عبدالخالق غلامی چنارستان علیا صفحات 65-90
    گزارش یکپارچه به عنوان آخرین نوع گزارش در روند تکامل گزارشگری، اگرچه با استفاده از منسجم کردن اطلاعات مالی و غیرمالی سعی در گسترش محتوای اطلاعاتی دارد، اما نتوانسته اطلاعات مورد نیاز جوامع اسلامی را تامین کند. گزارش یکپارچه اسلامی می تواند از نظر چارچوب، محتوا، قالب و اعتبار نسبت به چارچوب بین المللی گزارشگری یکپارچه متفاوت باشد. تمرکز این پژوهش فقط بر بخش محتوا است، چرا که در این پژوهش هدف تعیین عناصر محتوای گزارش یکپارچه اسلامی و مولفه های آن ها می باشد. با تمرکز بر بعد دوم از مدل پاسخگویی یکپارچه اسلامی کمارالدین و مدعزیز (2019)، یعنی پاسخگویی نسبت به چه چیزی، و بررسی منابع نظری و مطالعات پیشیین و مبنا قرار دادن چارچوب بین المللی گزارشگری یکپارچه، ابتدا عناصر محتوای گزارش یکپارچه اسلامی و مولفه های هر کدام از آن ها تعیین گردید. سپس با استفاده از تکنیک دلفی فازی مولفه ها در دو دور متوالی در معرض قضاوت 32 نفر از خبرگان قرار داده شد. برای این که مدل از اعتبار بالاتری برخوردار باشد، مولفه های مورد تائید خبرگان، با استفاده از پرسشنامه به نظرسنجی عمومی گذاشته شد. پس از تجزیه و تحلیل داده های بدست آمده از قضاوت 393 نفر، با استفاده از نرم افزار spss، عناصر محتوای و مولفه های آن ها تعیین و رتبه بندی گردید. محتوای گزارش یکپارچه اسلامی شامل 18 مولفه ی اسلامی می باشد که در گزارش یکپارچه بین المللی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: گزارشگری، یکپارچه، اسلامی، دلفی فازی
  • مهدی دیدا، سلامه ابوالحسنی*، نغمه فرهود صفحات 91-102
    در پژوهش پیش رو به روش توصیفی-تحلیلی به بررسی سیاست جنایی تقنینی و قضایی ایران در حوزه جرایم اقتصادی با تاکید بر فقه و حقوق ایران پرداخته شده است. جرایم اقتصادی دارای ماهیت پیچیده ای است و امروزه به یک مساله حاد در سطح ملی و بین المللی تبدیل گردیده که در صورت عدم کنترل علاوه بر تبعات ،سیاسی ،اقتصادی، اجتماعی و امنیتی می تواند کارآمدی، مشروعیت و حتی بقای حکومتها را به چالش بکشد. به منظور حل این معضل فراگیر در گام نخست بایستی به شناسایی همه ابعاد و ویژگیهای جرم اقتصادی پرداخت و پس از آگاهی نسبت به این مهم عوامل و زمینه های بروز آن را از نظر فقهی و حقوقی به دقت مورد شناسایی قرار داد. جرم انگاری جرایم اقتصادی یکی از ابزارها و مکانیزم های سیاست جنایی هر کشور، در مقابله با بزهکاری و انحرافات اقتصادی است؛ که اگر بر اساس سیاستی معقول و منطقی و مبانی مستحکمی صورت نگیرد نه تنها نتیجه مطلوب به دست نخواهد داد بلکه خود موجب پیدا شدن معضلات اقتصادی و اجتماعی بسیاری خواهد شد. سیاست جنایی قضایی جرایم اقتصادی هسته اصلی سیاست جنایی کشور است و در قبال جرائم اقتصادی ماموریت جرم انگاری؛ ارعاب، تنبیه و ناتوان سازی مجرمین در
    کلیدواژگان: سیاست جنایی، سیاست تقنینی، سیاست قضایی، جرایم اقتصادی، فقه و حقوق ایران
  • عبدالله دولاح، مهدی فیروزآبادیان*، غلامرضا یزدانی صفحات 103-127

    هدف از این تحقیق، مطالعه تطبیقی مسئولیت مدنی ناشی از نقض قراردادهای ورزشی در حقوق ایران و انگلستان با نگاهی بر فقه اسلامی می باشد. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و برگرفته از منابع کتابخانه ای می باشد. در پاسخ به این سوال که مسئولیت مدنی ناشی از نقض قراردادهای ورزشی در حقوق ایران و انگلیس با رویکردی به فقه اسلامی چیست؟ مشخص شد که ورزشکاران در باشگاه های ورزشی مانند سایر اشخاص حقوقی دارای حقوق و تکالیفی بوده که عدم انجام این حقوق و تکالیف- اعم از قراردادی یا قانونی- ممکن است حسب مورد موجب مسئولیت مدنی یا انتظامی باشگاه ها گردد. رابطه حقوقی باشگاه های ورزشی با ورزشکاران و مربیان مربوطه مبتنی بر رابطه کارگری و کارفرمایی می باشد و جز در موارد خاص مثل آیین نامه ها و بخش نامه های فدراسیون های مربوطه تابع قانون کار می باشد. باشگاه ها در رابطه با خسارات وارده از ناحیه ورزشکاران و مربیان مربوطه نسبت به اشخاص ثالث از جمله ورزشکاران و تماشاگران حریف مسئولیت نیابتی دارند. مبنای مسئولیت مدنی باشگاه های ورزشی در نظام حقوقی ایران و فقه اسلامی و کشورهای اروپایی مبتنی بر فرض تقصیر می باشد. مهم ترین وظیفه باشگاه های ورزشی رعایت تعهدات ایمنی باشگاه می باشد که عدم رعایت آن منجر به مسئولیت مدنی و یا انتظامی باشگاه مربوطه می گردد.

    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، مسئولیت انتظامی، باشگاه ها و موسسات ورزشی، حقوق ایران و انگلستان، فرض تقصیر
|
  • Seyed Morteza Hosseini Nasab, Mahmoud Ghayoumzadeh *, Samira Golkhandan Pages 1-13
    Economic corruption causes the spread of poverty and widening the gap between the rich and the poor, mistrust of the society and lack of motivation of the youth to earn a decent income. Therefore, it can be said that the worst and biggest corruption is economic and financial corruption, financial and economic corruption is like a contagious disease, it destroys all achievements and efforts of society and governments and sends all money and wealth into the hands of dealers. Therefore, maintaining economic security and order and liquidity management and shortening the hands of brokers from the financial resources of society is one of the important principles in Islam. It can be "Mozaq Shariat" as knowledge of halal ways and methods. The jurists considered the soul, essence and inner world in different ways. In fact, the jurist understands and tastes the method, insight and application of the law in his soul. In the field of prohibiting and preventing economic corruptors, extensive discussions have been presented in many jurisprudential and legal sources, which can clearly and demonstrably be found in the verses and traditions of the sanctity of disruption in the economic system. In this research, which has been carried out using a descriptive-analytical method, we have examined the jurisprudential views of the prohibition of disruption in the economic system based on verses and traditions.
    Keywords: Economy, disturbance in the economic system, economic corruptor, taste of Sharia
  • Moslem Rezaie, Seyyed Hassan Hataminasab *, Shahnaz Nayebzadeh Pages 15-33
    Purpose

    The increasing number of Muslims and the need to adapt and match the products with the preferences of Muslim consumers, requires the identification of brand positioning components for this type of consumers, which has not been studied in this important issue by reviewing the literature. Therefore, the purpose of this research is to identify the components of brand positioning in the minds of Muslim consumers.

    Methodology

    This research is based on the purpose of applied and descriptive research, and according to the implementation method for searching and selecting scientific articles, a systematic review of the research literature was considered and the components were extracted with the technique of qualitative content analysis. All articles related to brand positioning and branding for Muslim consumers were searched, collected and qualitatively evaluated from the Scopus citation database and Google Scholar. Finally, 17 articles were qualitatively analyzed using Max Qda software.

    Findings

    The findings of this research show that the components of price, quality, service, consumer preferences, distribution channel and sources of competitive advantage of the company have been studied as components of brand positioning in the minds of Muslim consumers in the research literature.

    Conclusion

    The components of brand positioning should be adapted and appropriate according to the level of commitment and dependence of Muslim consumers of each country and region to Islam. be more focused.

    Keywords: Brand Positioning, Muslim consumer, Qualitative Content Analysis, Systematic Review
  • Kazem Aliyon, Kheirollah Parvin *, Mostafa Seraji Pages 35-47

    Investigating government obligations is one of the important topics in the field of public law studies. The commitment to achieve distributive justice is also one of the duties and obligations of governments to eliminate poverty and deprivation in societies. In the system of the Islamic Republic, this type of commitment derived from Islamic teachings has become the governing spirit of the Constitution and the ultimate and essential goal of the government arising from it. Despite this, the evidence shows that distributive justice has not been realized not only in Iran's society after the Islamic Revolution; Rather, the occurrence of a deep class gap and the accumulation and monopoly of wealth and power will lead the society to decline and collapse? The problem is, what causes and factors have caused such anomalous conditions in the religious and revolutionary society of Iran? In response to the question raised, the findings of this research, which were obtained using the descriptive, analytical and argumentative method, show that the obligations contained in the Constitution of the Islamic Republic of Iran are often of the "obligation by means" type, that is, efforts To prepare the work without achieving the result, while the government's commitments will achieve the desired result when it moves towards "commitment to the goal".

    Keywords: State's obligation, Duty, State, Distributive Justice, Constitution
  • Seyed Jamaladdin Tabatabaei Mazrano, Mahmood Moeinadin *, Akram Taftian Pages 49-64
    Background and Purpose

    This research was carried out with the aim of investigating the effect of financial literacy on the financial behavior of second year high school students, taking into account the mediating role of emotional and moral quotient in the period from October 1402 to December 1402.

    Methodology

    Library sources, articles, and books were used to collect information in the field of theoretical foundations and literature. Collecting data and information for analysis is done by field method and the method of data analysis is inferential type. In order to test the hypotheses of the research, the structural equation modeling (SEM) system was estimated with the approach of the partial least squares method and the use of Smart PLS software.

    Findings

    The results of the research hypotheses test show that financial literacy has an effect on the financial behavior of second year high school students. Financial literacy affects students' financial behavior through the emotional factor. Also, financial literacy has an effect on students' financial behavior through emotional and moral coefficients.

    Discussion

    The higher the level of financial literacy a person has, the more his personal beliefs and values overshadow him and influence his decisions to carry out or not carry out financial activities. Also, emotional intelligence can improve a person's power in strengthening, acquiring and applying financial literacy and its role in financial decisions and behaviors. In addition, paying attention to moral values along with strengthening financial literacy makes students perform beliefs.

    Keywords: financial literacy, financial behavior, Emotional Quotient, Morality
  • Kazem Goodarzi, Fariborz Avazzadeh Fath *, Abdolkhalegh Gholami Pages 65-90
    Integrated report as the last type of report in the evolution of reporting, although it tries to expand the content of information by integrating financial and non-financial information, it has not been able to provide the information required by Islamic societies. The integrated Islamic report can be different in terms of framework, content, format and credibility compared to the international framework of integrated reporting. The focus of this research is only on the content part, because the purpose of this research is to determine the content elements of the integrated Islamic report and their components. Focusing on the second dimension of the integrated Islamic accountability model of Kumaraldin and Madaziz (2019), i.e. accountability to what, and examining theoretical sources and previous studies and establishing the international framework of integrated reporting, first the elements of the content of the integrated Islamic report and the component The values of each of them were determined. Then, using the Delphi technique, the components were subjected to the judgment of 32 experts in two consecutive rounds. In order for the model to be more reliable, the components approved by the experts were put to a public survey using a questionnaire. After analyzing the data obtained from the judgment of 393 people, using spss software, the content elements and their components were determined and ranked. The content of the integrated Islamic report includes 18 Islamic components that are not present in the international integrated report.
    Keywords: Reporting, integrated, Islamic, fuzzy Delphi
  • Mehdi Dida, Salameh Abolhasani *, Naghmeh Farhoud Pages 91-102
    In the upcoming research, a descriptive-analytical method has been used to examine Iran's legislative and judicial criminal policy in the field of economic crimes, with an emphasis on Iran's jurisprudence and law. Economic crimes have a complex nature and today it has become an acute problem at the national and international level, which in case of lack of control can challenge the efficiency, legitimacy and even the survival of governments in addition to political, economic, social and security consequences. . In order to solve this pervasive problem, in the first step, it is necessary to identify all the dimensions and characteristics of economic crime, and after being aware of this important factor, it must be carefully identified from the jurisprudential and legal point of view. The criminalization of economic crimes is one of the tools and mechanisms of the criminal policy of every country in dealing with crime and economic deviations; If it is not based on a reasonable and logical policy and solid foundations, not only will it not give the desired result, but it will also cause many economic and social problems. The judicial criminal policy of economic crimes is the core of the country's criminal policy, and
    Keywords: criminal policy, legislative policy, Judicial policy, economic crimes, Iranian jurisprudence, law
  • Abdollah Doulah, Mahdi Firozabadian *, Gholamreza Yazdani Pages 103-127

    The purpose of this research is the comparative study of civil liability resulting from the violation of sports contracts in the laws of Iran and England with a view on Islamic jurisprudence. The research method is descriptive-analytical and taken from library sources. In response to the question, what is the civil liability resulting from the violation of sports contracts in Iranian and English law with an approach to Islamic jurisprudence? It was found that athletes in sports clubs, like other legal entities, have rights and obligations, and failure to fulfill these rights and obligations - either contractual or legal - may cause the clubs to be held civilly or legally liable, depending on the case. The legal relationship of the sports clubs with the athletes and coaches is based on the employer-employee relationship and is subject to the labor law, except in special cases such as the regulations and circulars of the relevant federations. Clubs are vicariously responsible for damages caused by athletes and coaches to third parties, including opposing athletes and spectators. The basis of civil liability of sports clubs in Iran's legal system and Islamic jurisprudence and European countries is based on the assumption of fault. The most important duty of sports clubs is to comply with the club's safety obligations, which non-compliance leads to civil or police liability of the respective club.

    Keywords: civil responsibility, police responsibility, sports clubs, institutions, Iran, England law, Presumption of Guilt