فهرست مطالب

اندیشه های نوین تربیتی - سال بیستم شماره 1 (پیاپی 71، بهار 1403)

نشریه اندیشه های نوین تربیتی
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 71، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عاطفه ابراهیمی، محسن باقری* صفحات 7-20

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر بازی وارسازی بر انگیزه و عملکرد تحصیلی دانش آموزان در پایه اول در کلاس درس مجازی در شهرستان خمین در سال تحصیلی 1400- 1399 اجرا شده است. روش پژوهش در این مطالعه، شبه تجربی با طرح تحقیق پیش آزمون_ پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پایه اول شهرستان خمین بودند که بدین منظور نمونه ای با حجم 30 نفر به صورت در دسترس از دانش آموزان دختر شهرستان خمین انتخاب شد. دانش آموزان پس از همتاسازی در اثر انتخاب تصادفی در دو گروه 15 نفره کنترل و آزمایش قرار گرفتند. در این پژوهش از پرسشنامه انگیزش تحصیلی هارتر (1980) و آزمون عملکرد تحصیلی محقق ساخته برای گردآوری داده ها استفاده شد. پایایی آزمون عملکرد تحصیلی با استفاده از روش کودر ریچاردسون 20، 0.722 گزارش شد. دوره به مدت 10 جلسه در نرم افزار شاد اجرا شد که در آن دانش آموزان هر دو گروه مطالب یکسانی را آموزش می دیدند، اما در گروه آزمایش روش ارزشیابی و ارائه بازخورد، بازی وارسازی شده بود. به منظور تحلیل استنباطی داده ها از شاخص آمار استنباطی تحلیل کوواریانس استفاده شد. در پایان، نتایج نشان داد که بازی وارسازی کلاس درس مجازی بر انگیزه پیشرفت تحصیلی و عملکرد یادگیری دانش آموزان تاثیر معناداری دارد. با توجه به نتایج پژوهش، پیشنهاد می شود اصول بازی وارسازی در آموزش دروس دوره ابتدایی به صورت مجازی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بازی وارسازی، انگیزه تحصیلی، یادگیری، عملکرد تحصیلی، آموزش مجازی
  • مریم کبیر دهبنه*، سجاد رضایی، اشکان ناصح صفحات 21-34

    پژوهش حاضر با هدف مدلیابی روابط ساختاری عملکرد و سازگاری تحصیلی دانش آموزان دبیرستانی براساس دلبستگی به معلم با میانجیگری کاربری آسیب زا از تلفن همراه انجام شد. روش پژوهش توصیفی-همبستگی و از نوع معادلات ساختاری بوده است. 748 نفر از دانش آموزان دختر و پسر دوره متوسطه شهرستان رشت که در سال تحصیلی 1399-1400 تحصیل می کردند، به روش نمونه گیری خوشه ای دو مرحله ای انتخاب و به نسخه الکترونیکی پرسشنامه های سازگاری تحصیلی بیکر و سریاک (1984)، عملکرد تحصیلی فام و تیلور (1990)، کاربری آسیب زا از تلفن همراه جنارو (2007) و دلبستگی به معلم لواسانی و مهدی پور (2015) پاسخ دادند. برای تحلیل روابط میانجی از همبستگی پیرسون، الگویابی معادلات ساختاری و روش بوت استرپ استفاده شد. نتایج حاکی از روابط مثبت بین دلبستگی ایمن به معلم و عملکرد و سازگاری تحصیلی (01/0<p) و روابط معکوس بین سطوح دلبستگی اجتنابی و اضطرابی به معلم و کاربری آسیب زا تلفن همراه با عملکرد و سازگاری تحصیلی (01/0<p) بوده است. تحلیل بوت استراپ نیز آشکار ساخت کاربری آسیب زا از تلفن همراه در رابطه بین دلبستگی اضطرابی و اجتنابی به معلم و سازگاری و عملکرد تحصیلی به طورمعنی داری میانجیگری می کند (01/0 <p). بنابراین دلبستگی ایمن به معلم نقش سازنده ای بر عملکرد و سازگاری تحصیلی دانش آموزان دارد و تاثیر کاربری آسیب زا از تلفن همراه را بی اثر می کند. همچنین در سبک دلبستگی اضطرابی و اجتنابی به معلم، متغیر کاربری از تلفن همراه نقش جبران کننده برای عدم وجود دلبستگی ایمن ایجاد می کند. شایسته است ایجاد دلبستگی ایمن به دانش آموزان و معلم ها آموزش داده شود تا شاهد بهبود عملکرد و سازگاری تحصیلی دانش آموزان باشیم.

    کلیدواژگان: تلفن همراه، دانش آموزان، دلبستگی به معلم، سازگاری تحصیلی، عملکرد تحصیلی
  • علیرضا مرآتی* صفحات 35-46

     تفاوت های ظاهری در انجام عملکردهای روزانه، گاه می تواند ناشی از اختلاف های درونی در ذهن یا بدن انسان ها باشد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه احساس خواهی و تنظیم هیجانی در دانشجویان چپ دست و راست دست انجام شد. جامعه آماری دانشجویان دانشگاه پیام نور شهر همدان به تعداد 5200 نفر، در سال تحصیلی 99 -1398 بودند که از این تعداد نمونه ای 300 نفری با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب و مورد آزمون قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده عبارت بودند از پرسشنامه دست برتری چاپمن (1987)، پرسشنامه تنظیم هیجانی گارنفسکی (2011) و پرسشنامه احساس خواهی زاکرمن (1978). داده ها پس از گرد آوری با استفاده از آزمون های آماری t مستقل و تحلیل واریانس چندمتغیره با نرم افزار spss مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که در متغیر تنظیم هیجانی و مولفه های آن هیچ تفاوت معناداری بین دو گروه وجود ندارد، اما تفاوت در متغیر احساس خواهی معنادار و نمره افراد چپ دست به مراتب بالاتر از راست دست ها بود که نشان دهنده بالا بودن میزان احساس خواهی در افراد چپ دست می باشد. بر مبنای نتایج به دست آمده می توان یافته های تحقیق را در رابطه با مسائل فرهنگی، آموزشی و تربیتی مورد استناد قرار داد تا ضمن ایجاد درک عمومی از تفاوت های جانبی بودن افراد، شیوه ها و برخوردهای مبتنی بر درک و احترام به آنها شناخته شده و افراد جامعه به این تفاوت ها احترام بگذارند.

    کلیدواژگان: احساس خواهی، تنظیم هیجانی، چپ دستی، دست برتری، راست دستی
  • ناهید محبعلی زاده*، باقر سرداری صفحات 47-60

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش برنامه شناخت اجتماعی بر فراشناخت اخلاقی و سطح همدلی در دانش آموزان انجام شد. پژوهش حاضر از نوع مطالعات نیمه تجربی با طرح پیش آزمون_پس آزمون _پیگیری و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پسر مشغول تحصیل در مدارس دوره اول متوسطه شهر خوی در سال تحصیلی 1400-1399 بود. با توجه به هدف پژوهش 30 نفر از دانش آموزان به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. سپس، شرکت کنندگان گروه آزمایش طی 10 جلسه 60 دقیقه ای، تحت آموزش برنامه شناخت اجتماعی توسط پژوهشگر قرار گرفتند، اما گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل مقیاس فراشناخت اخلاقی (MMS) و مقیاس همدلی پایه (BES) بود. تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر در برنامه SPSS نسخه 26 انجام شد. یافته های پژوهش نشان داد که آموزش برنامه شناخت اجتماعی منجر به افزایش نمرات فراشناخت اخلاقی (384/0=2, h47/17F=) و همدلی (400/0=2, h63/18F=) در آزمودنی های گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شده است. با توجه به یافته ها می توان مطرح ساخت که آموزش برنامه شناخت اجتماعی مداخله موثر و مناسبی برای ارتقای فراشناخت اخلاقی و سطح همدلی دانش آموزان است.

    کلیدواژگان: آموزش برنامه شناخت اجتماعی، فراشناخت اخلاقی، همدلی
  • اکبر غلامی، رضا علی نوروزی*، محمدحسین حیدری، مجتبی سپاهی صفحات 61-78

    مقوله تربیت عقلانی از موضوعات مهم در عرصه تعلیم و تربیت است، هدف این پژوهش تحلیل مفهوم حیات عقلی و ویژگی های آن در رویکرد عقلانی فیض محور افلوطین است که به منظور تدوین هدف های تربیت عقلانی و جهت گیری معنوی در فراگیران از منظر افلوطین انجام شده است. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کیفی و روش تحقیق آن روش توصیفی، تحلیل مفهومی است و با استفاده از قیاس عملی فرانکنا انجام شده است. بر اساس نتایج این پژوهش، غایت اصلی تربیت عقلانی یگانگی عقلانی نفس با واحد نخستین از طریق دستیابی نفس انسانی به حیات معقول وکسب تجربه های معنوی است و اهداف واسطی نیل به آن عبارتند از مراقبه و فضیلت نفس،که ناظر به قدسی بودن و اعتدال امر معنوی و پرورش قابلیت خودشناسی و تعقل ورزی، که ناظر به اصالت و   باطنی بودن امر معنوی وپرورش عشق ورزی و تخیل که ناظر  به جذبه زیبایی و پویایی امر معنوی می باشد و در نهایت قابلیت خیرخواهی و وحدت خواهی نفس که ناظر به متعالی بودن و شکوهمندی امر معنوی است. تربیت و تعالی بخشیدن به نفس انسانی ، هدفمندی و معناداری زندگی نتیجه تحقق این اهداف است. حیات عقلانی از منظر افلوطین، زندگی کاملی است که دارای ابعاد شناختی، عملی، ارادی، مهارتی و زیباشناختی می باشد. گزاره بنیادین و هنجاری این تحقیق، کسب حیات معقول نفس انسانی است که تحقق و بهره مندی از آن وابسته به پرورش اهداف واسطی در ابعاد مختلف حیات عقلی در ساحت های شناختی، عملی، عاطفی (نگرشی)، ارادی در فراگیران است.

    کلیدواژگان: فیض محوری، غایت شناسی، افلوطین، تربیت عقلانی، تعالی نفس، معنویت
  • شهروز نعمتی*، رحیم بدری گرگری، هدیه قاسمی، سکینه شهریاری صفحات 79-89

    هدف این پژوهش، مطالعه رابطه بین نوع دوستی و معنا داری زندگی با رضایت شغلی معلمان دارای دانش آموزان با کم توانی های ذهنی و تحولی بود. طرح پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش شامل معلمان آموزش ویژه شهر تبریز بودند. با استفاده از نمونه گیری در دسترس تعداد 180 نفر از آنان انتخاب شدند و از مقیاس های گرایش های اجتماعی مطلوب تجدید نظرشده کارلو و همکاران، رضایت شغلی مینه سوتا و معنا داری زندگی استگر برای گرد آوری داده ها استفاده شد. بر اساس نتایج ضرایب همبستگی، بین معنا داری زندگی و مولفه های آن و همچنین نوع دوستی و مولفه های همدلی بیانی و همدلی مشارکتی با رضایت شغلی همبستگی مثبت بوده و در سطح احتمال یک درصد معنا دار است (05/0>p). تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که معنا داری زندگی و نوع دوستی می توانند تغییرات مربوط به رضایت شغلی را به خوبی تبیین نمایند. از بین متغیرهای پیش بین، همدلی بیانی، همدلی مشارکتی و حضور معنا به شکل مثبت و معنا داری رضایت شغلی معلمان را پیش بینی می کنند (05/0>p). نوع دوستی و معنا داری زندگی از طریق جست وجوی معنا، حضور معنا، همدلی بیانی و همدلی مشارکتی کمک می کنند تا رضایت شغلی معلمان افزایش پیدا کند. بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که معنا داری زندگی و مولفه های آن رضایت شغلی را به طور معنا داری پیش بینی کردند، اما به جز مولفه های همدلی بیانی و همدلی مشارکتی، دیگر مولفه های نوع دوستی تاثیری در پیش بینی رضایت شغلی نداشتند.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، معناداری زندگی، نوع دوستی، معلمان دارای دانش آموز با کم توانی های ذهنی و تحولی
  • ابراهیم نامنی، سید احمد محمدی حسینی*، مرضیه جمالیان، آزاده مذهب یوسفی صفحات 91-108

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی انگیزه پیشرفت تحصیلی و جهت گیری هدف در رابطه تمایزیافتگی خود با خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان استثنایی انجام شد. روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل تمامی دانش آموزان استثنایی شهر سبزوار در مقطع ابتدایی بودند که 205 نفر به عنوان نمونه پژوهش به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی مورگان وجینکز (1999)، جهت گیری هدف میدگلی و همکاران (1998)، تمایزیافتگی خود اسکورون و فریدلندر (1998) و انگیزه پیشرفت تحصیلی هرمنس (1970) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج نشان داد که تمایزیافتگی خود اثر مستقیم برخودکارآمدی تحصیلی ندارد (05/0>p). ولی تمایزیافتگی خود به صورت غیر مستقیم یعنی از طریق انگیزه پیشرفت و جهت گیری هدف عملکرد گرایش و اجتنابی با خودکارآمدی تحصیلی رابطه داشت (05/0›p). بر اساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که رابطه تمایزیافتگی خود با خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان استثنایی یک رابطه خطی ساده نیست و انگیزه پیشرفت و جهت گیری هدف عملکرد گرایش و اجتنابی می تواند این رابطه را میانجی گری نماید.

    کلیدواژگان: انگیزه پیشرفت تحصیلی، جهت گیری هدف، تمایزیافتگی خود، خودکارآمدی تحصیلی، دانش آموزان استثنایی
  • رقیه مهربان، سید داود حسینی نسب*، مرضیه علیوندی وفا صفحات 109-118

    هدف از این تحقیق، مقایسه اثربخشی آموزش تنظیم هیجان و آموزش ذهن آگاهی بر پرخاشگری دانش آموزان دختر دارای عملکرد تحصیلی پایین در دوره اول متوسطه شهر تبریز بود. طرح تحقیق از نوع شبه آزمایشی با دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری را تمامی دانش آموزان دختر دارای عملکرد تحصیلی پایین در دوره اول متوسطه شهر تبریز تشکیل می داد و از میان آنها 75 نفر به روش هدفمند به عنوان نمونه پژوهشی انتخاب شدند و به طور تصادفی در سه گروه (دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل) جایگزین شدند. ابزارهای گرد آوری داده ها عبارت بودند از: پرسشنامه پرخاشگری باس و پری. بسته آموزش تنظیم هیجان در یک گروه آزمایشی و بسته آموزش ذهن آگاهی در گروه آزمایشی دیگر اجرا شد. گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. فرضیه های پژوهش با استفاده از تحلیل کواریانس یکراهه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها حاکی از آن بود که روش آموزش تنظیم هیجان در مقایسه با آموزش ذهن آگاهی در کاهش پرخاشگری اثربخشی بیشتری داشت و در گروه کنترل تغییر چندانی مشاهده نشد. نتایج نشان داد استفاده از روش های آموزش تنظیم هیجان و ذهن آگاهی در کاهش پرخاشگری دانش آموزان دارای عملکرد تحصیلی پایین موثر است.

    کلیدواژگان: آموزش تنظیم هیجان، آموزش ذهن آگاهی، پرخاشگری
  • جمال معمر حور، مرضیه دهقانی*، الهه حجازی، کیوان صالحی صفحات 119-131

    پژوهش حاضر با هدف مفهوم پردازی تفکر مستقل در برنامه درسی دانش آموزان دوره متوسطه (اول و دوم) و بازنمایی شاخص های آن انجام شده است. به این منظور ابتدا با استفاده از روش اسنادی، به مرور نظام مند پیشینه پژوهش در پایگاه های ایرانداک، Science Direct، Google Scholar، Springer، IEEE و ACM در 20 سال اخیر پرداخته شد. بررسی ها به شناسایی 30 سند (کتاب، مقاله، پایان نامه، سایت علمی) منتج گردید. تحلیل داده ها مبتنی بر راهبرد تحلیل مضمون به شناسایی 175 کد باز منجر گردید که با تقلیل احیاگرایانه به 146 کد معنادار کاهش یافت و در 8 عامل اصلی و 30 ملاک دسته بندی شد. در ادامه با استفاده از روش پیمایشی، میزان تناسب مقوله ها و کدهای شناسایی شده مورد بررسی قرار گرفت و چهارچوب تشکیل شده برای سازه تفکر مستقل، روایی یابی گردید. مقوله های شناسایی شده شامل احساس آزادی و حق انتخاب، یادگیری متقابل و مشارکتی، تسلط به مهارت های شناختی، تسلط به مهارت های فراشناختی، آشنایی با مهارت حل مسئله، تربیت خانوادگی، فعالیت مستقل و پیروی آگاهانه، است. بر پایه نتایج بدست آمده، می توان بیان کرد، اگر در فرایندهای تربیتی دانش آموزان از شاخص های شناسایی شده، استفاده شود، محتمل است در بزرگ سالی به افرادی مستقل با قابلیت های فردی و مقاوم در برابر ناهنجاری ها و آسیب های اجتماعی تبدیل شوند.

    کلیدواژگان: تفکر مستقل، برنامه درسی، دانش آموزان دوره متوسطه، شاخص های تفکر مستقل
  • حسین قلمی باویل علیائی، منصور علی مهدی* صفحات 133-144

    هدف از این پژوهش، بررسی اثربخشی آموزش مهارت های ارتباطی بر سرمایه روان شناختی و سبک رهبری تحول آفرین در مدیران شهرداری منطقه سه شهر تهران بوده است. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با گروه کنترل با پیش آزمون و پس آزمون بود و جامعه آماری پژوهش تعداد140 نفر از مدیران شهرداری منطقه 3 تهران بوده اند و تعداد 30 نفر که در مقیاس سرمایه روان شناختی لوتانز (2007) و مقیاس سبک رهبری تحول آفرین بس و اولیو (1985) نمرات ضعیف تری کسب نموده اند، به طور داوطلبانه انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. برای گروه آزمایش، آموزش مهارت های ارتباطی مک کی، دیویس و فانینگ (2009) در 10 جلسه اجرا شد، اما گروه کنترل هیچ نوع آموزشی دریافت نکردند. داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری آنکووا مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که با حذف اثر نمره های سرمایه روان شناختی و سبک رهبری تحول آفرین پیش آزمون به عنوان متغیر همپراش، اثر اصلی متغیر مستقل (آموزش مهارت های ارتباطی) بر نمره های سرمایه روان شناختی و سبک رهبری تحول آفرین پس آزمون معنادار است. نتایج نشان داد که آموزش مهارت های ارتباطی موجب افزایش سرمایه روان شناختی و سبک رهبری تحول آفرین در مدیران می شود.

    کلیدواژگان: سبک رهبری تحول آفرین، سرمایه روان شناختی، مدیران شهرداری، مهارت های ارتباطی
  • بهروز آزاد دولابی، رضوان حکیم زاده*، محمد جوادی پور صفحات 145-159

    پژوهش حاضر با هدف واکاوی فرایند سازگاری شغلی معلمان ابتدایی در دوره پاندمی کرونا صورت گرفت. برای انجام پژوهش، رویکرد کیفی و روش نظریه موقعیتی مبتنی بر طرح نظام مند اشتراوس و کوربین (2015) استفاده شد. میدان پژوهش شامل معلمان ابتدایی شهرستان قشم بود که برای گردآوری داده ها، مصاحبه های نیمه ساختاریافته با اطلاع رسان ها صورت گرفت. ملاک انتخاب اطلاع رسان ها داشتن حداقل سه سال سابقه تدریس و تجربه تدریس در آموزش حضوری در زمان قبل از کرونا و راهبرد نمونه گیری در پژوهش حاضر، نمونه گیری نظریه ای و در دسترس بود که در نهایت 18 مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. تحلیل داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی صورت گرفت و نظریه مستخرج از یافته ها پیرامون مقوله "جهت گیری های ناسازوار ذی نفعان" ایجاد گردید. نظریه مستخرج از یافته ها با استفاده چهار ملاک گوبا و لینکلن شامل قابلیت اعتماد، اطمینان پذیری، تاییدپذیری و انتقال پذیری مورد بازبینی قرار گرفت. طبق یافته ها، جهت گیری های ناسازوار ذی نفعان نسبت به آموزش مجازی به طور عمده به ماهیت و کارکردهای آن مرتبط نیست، بلکه بیشتر تحت تاثیر شرایط و بستر ارائه آموزش مجازی می باشد. به گونه ای که بیشتر معلمان جهت انطباق با آموزش مجازی اقدامات ضد و نقیضی انجام داده بودند. به همین دلیل بیشتر معلمان میزانی از نشانه های سازگاری و ناسازگاری را تجربه کرده بودند. یافته ها نشان می دهد آنچه فرایند سازگاری شغلی معلمان را تسهیل می نمود، مهارت خودارزیابی است؛ لذا ضرورت دارد معلمان ابتدایی جهت سازگار نمودن خود با آموزش مجازی مهارت خودارزیابی از طریق واکاوی انتظارات و مشکلاتی که دانش آ موزان و والدین آنها در آموزش مجازی با آن مواجه هستند را در خود تقویت نمایند.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، پاندمی، سازگاری شغلی، معلمان ابتدایی
  • فریبا بیابانی، حسن عشایری، هومن نامور* صفحات 161-174

    هدف این مطالعه، مولفه های متغیرهای بهزیستی و درد روان شناختی ازطریق عامل هیجان (عاطفه مثبت و منفی، تنظیم شناختی هیجان برای فعالیت روزمره) در نوجوانان از نظر متخصصان است. نوع تحقیق هدف اکتشافی با رویکرد کیفی است. جامعه آماری، متخصصان حوزه هیجان، نوجوانی و سلامت می باشند. انتخاب نمونه به روش هدفمند بود که ده نفر انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته و بازپاسخ استفاده شد و برای تحلیل داده ها از روش دلفی فازی استفاده گردید. تحلیل داده ها نشان داد که از شاخص های اولیه به دست آمده از متغیر تنظیم شناختی هیجان، مولفه های ارزیابی مجدد مثبت، ملامت خویش، پذیرش، نشخوارگری، تمرکز مجدد مثبت، تمرکز مجدد بر برنامه ریزی، دیدگاه پذیری، فاجعه سازی و ملامت دیگران تایید شد و رفتارهای متقابل، شیوه تنظیم رفتارهای قلدرم آبانه و تمرکز بر خود حذف شد. از متغیر درد ذهنی مولفه های تغییرناپذیری، فقدان کنترل، خودشیفتگی/بی ارزشی، آشفتگی هیجانی، خشک زدگی (بهت)، ازخودبیگانگی، سردرگمی، فاصله گیری اجتماعی و پوچی (بی معنایی) تایید شد و توانایی کنترل ذهنی، تقابل های ذهنی وآشفتگی ذهنی حذف شد. برای متغیر بهزیستی روان شناختی مولفه های تسلط برمحیط، رشد شخصی، پذیرش خود، خودمختاری، روابط مثبت با دیگران و هدفمندی در زندگی تایید گردید و برنامه ریزی زندگی، تعامل سازنده وتوجه به ویژگی های شخصی حذف شد و برای متغیر عاطفه، دو مولفه عاطفه مثبت و منفی تایید شد و درگیری عاطفی و تاثیرپذیری هیجانی حذف گردید

    کلیدواژگان: بهزیستی، درد روان شناختی، عاطفه مثبت و منفی، تنظیم شناختی هیجان
|
  • Atefeh Ebrahimipur, Mohsen Bagheri * Pages 7-20

    The present study was conducted to investigate the effect of gamification on the academic motivation and academic performance of first-graders in virtual classes. Study design was quasi-experimental with pretest-post-test and a control group. The study population consisted of all first grade students in Khomein, Markazi Province, Iran, of whom 30 female students were selected by convenience sampling. Harter's academic motivation scale (1980) and academic performance researcher-made test were used to collect data. Reliability of the researcher-made test for academic performance was calculated as 0.722 using the Kuder-Richardson Formula 20. The course was run for 10 sessions in Shad software. Covariance analysis was run for inferential analysis of the data. The results showed that gamification of virtual classes had a significant effect on the academic motivation and academic performance of students. It is therefore recommended to use the principles of gamification for the virtual teaching of elementary courses.

    Keywords: Gamification, Academic Motivation, Academic Performance
  • Maryam Kabir Dehboneh *, Sajjad Rezaei, Ashkan Naseh Pages 21-34

    This study was conducted to examine the structural relationships modeling of high school students’ performance and scholastic adjustment based on attachment to the teacher with the mediation of the problematic cell phone use (PCU). This descriptive-correlational research used structural equations modeling. From among students of the academic year 2021-2022, 748 male and female junior high school students of Rasht city were selected by two-stage cluster sampling method. They responded to the electronic version of Baker and Siryk’s Student Adaptation to College Questionnaire (1984), Pham and Taylor’s academic performance questionnaire (1990), Jenaro’s cell phone overuse scale (2007) and Attachment to the Teacher Scale by Lavasani and Mehdipour (2015). The results indicated that secure attachment to teacher has a constructive role in students' academic performance and adaptability, and neutralizes the impact of PCU. In addition, in students with anxious/avoidant attachment to teacher, PCU creates a compensatory role for the lack of secure attachment. It is essential that students and teachers learn how to create a secure attachment to improve students' performance and academic adjustment.

    Keywords: Cell Phone, Students, Attachment To Teacher, Academic Adjustment, Academic Performance
  • Alireza Merati * Pages 35-46

    Apparent differences in daily functioning can sometimes be caused by internal differences in the human mind or body. The present study compared sensation seeking and emotion regulation in left- and right-handed students. The statistical population comprised 5200 students of Payame Noor University of Hamadan (Iran) in the academic year 2019-2020, from whom a sample of 300 was randomly selected. The instruments used were Chapman's Handedness Questionnaire (1987), Garnefski's Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (2011), and Zuckerman's Sensation Seeking Scale (SSS). The data were analyzed using an independent t-test and multivariate analysis of variance in SPSS. The results showed no significant difference between the two groups in terms of emotion regulation and its components. However, there were significant differences in the variable of sensation seeking, where left-handers scored much higher than right-handers. These findings can be discussed in relation to cultural, educational, and training issues.

    Keywords: Handedness, Sensation Seeking, Emotion Regulation, Left-Handed, Right-Handed
  • Nahid Mohebali Zadeh *, Bagher Sardary Pages 47-60

    This research was conducted to determine the effectiveness of a social cognition training program on moral metacognition and empathy level among students. The current research was a quasi-experimental study with a pretest-posttest follow-up design and a control group. The statistical population included all male students in junior high schools of Khoy, Iran, in the academic year 2020-2021. Thirty students were selected by random cluster sampling and were then randomly assigned to experimental and control groups. The participants received training in a social cognition program over ten sessions, each lasting 60 minutes. Data collection tools included the Moral Metacognition Scale and the Basic Empathy Scale. The collected data were analyzed using repeated-measures ANOVA in SPSS version 26. The results showed that social cognition training led to an increase in the moral metacognition and empathy scores among the students in the experimental group compared to the controls.

    Keywords: Moral Metacognition, Empathy, Social Cognition Training Program
  • Akbar Gholami, Reza Ali Nowrozi *, Mohammadhossein Heyderi, Mojtaba Sapahi Pages 61-78

    Rational education is one of the important topics in the field of education. This study aimed to analyze the concept of rational life in the grace-oriented approach in order to formulate the goals of rational education from Plotinus’s perspective. We used Frankenna’s practical analogy for this qualitative, descriptive, conceptual analysis. Our results revealed that the main purpose of rational education is the rational unity of the soul with its origin through the human soul’s attainment of rational life and spiritual experiences, which is realized through the following intermediate goals: meditation and the virtue of the soul, which refers to the sanctity and moderation of the spiritual aspects; the development of self-knowledge and rationality, which refers to the authenticity and inwardness of the spiritual aspects, and the cultivation of love and imagination, which refers to the attraction of the beauty and dynamism of the spiritual aspects, and finally, benevolence and unity-seeking of the soul, which refers to the transcendence and splendor of the spiritual aspects. Educating and cultivating the human soul and the purposefulness and meaning of life is the result of the realization of these goals. From Plotinus’s perspective, rational life is a perfect life with cognitive, practical, volitional, skillful and aesthetic aspects. The basic and normative proposition of this research is the acquisition of a rational life of the human soul, the realization and benefit of which depends on cultivating intermediate goals, including various dimensions of the intellectual life in cognitive, practical, emotional (attitude), voluntary aspects in learners.

    Keywords: Grace-Oriented, Teleology, Plotinus, Rational Education, Self-Transcendence, Spirituality
  • Shahrooz Nemati *, Rahim Badri Gargari, Hedieh Ghasemi, Sakineh Shahriari Pages 79-89

    This research aimed to study the relationship of altruism and meaningfulness of life with job satisfaction of teachers of students with intellectual and developmental disabilities. The study population included special education teachers in Tabriz. Convenience sampling was used to select 180 of them. The Carlo et al. revised social attitudes, Minnesota job satisfaction, and Steger meaningful life scales were used to collect the data. Multiple regression analysis revealed that meaningfulness of life and altruism can significantly explain the changes related to job satisfaction. Among the predictor variables, expressive empathy, participatory empathy and the presence of meaning positively and significantly predict teachers' job satisfaction (p<0.05). Altruism and meaningfulness of life help increase teachers' job satisfaction through search for meaning, presence of meaning, expressive empathy and participatory empathy.

    Keywords: Altruism, Job Satisfaction, Meaningful Life, Teachers Of Students With Intellectual, Developmental Disabilities
  • Ebrahim Nameni, Seyed Ahmad Mohammadi Hoseini *, Marziyeh Jamalian, Azadeh Mozahhab Yousefi Pages 91-108

    The present study was conducted to investigate the mediating role of academic achievement motivation and goal orientation in the relationship between self-differentiation and academic self-efficacy of exceptional students. The statistical population of this descriptive correlational research included all the exceptional students of Sabzevar city elementary schools, of whom 205 students were selected as the research sample using convenience sampling method. The data collection tool was Morgan-Jinks Student Efficacy Scale (MJSES) (1999), Midgley et al.'s goal orientation questionnaire (1998), Skowron and Friedlander's differentiation of self inventory(1998), and Hermans' achievement motivation scale (1970). Pearson's correlation test and path analysis were used to analyze the data. The results showed that self-differentiation has no direct effect on academic self-efficacy (P>0.05). However, self-differentiation was indirectly related to academic self-efficacy through achievement motivation and goal orientation, tendency and avoidance (P<0.05). Based on the findings of this research, it can be concluded that the relationship between self-differentiation and academic self-efficacy of exceptional students is not a simple linear relationship, and goal orientation, tendency and avoidance performance can mediate this relationship.

    Keywords: Academic Achievement Motivation, Goal Orientation, Self-Differentiation, Academic Self-Efficacy, Exceptional Students
  • Rogaye Mehraban, Sayed Davood Husseini Nasab *, Marziye Alivandi Vafa Pages 109-118

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of emotion regulation training and mindfulness training on aggression of female students with low academic performance in junior high schools in Tabriz. The research design was quasi-experimental with pre-test, and post-test, two experimental groups and one control group. The statistical population included all the female junior high school students in Tabriz with low academic performance, among whom 75 students were selected as the research sample and randomly assigned into three groups (two experimental groups and one control group). Buss and Perry's Aggression Questionnaire was used for data collection. An emotion regulation package was run for one of the experimental groups and a mindfulness package for the other experimental group. The control group received no intervention. The research hypotheses were analyzed by one way ANCOVA. The findings indicated that emotion regulation training was more effective on aggression than mindfulness training. Furthermore, a significant difference was observed between the two experimental groups and the control group regarding aggression, and the effectiveness of these methods on decreasing aggression was confirmed. Accordingly, emotion regulation and mindfulness methods can be effective in reducing aggression of students with low academic performance.

    Keywords: Training Emotion Regulation, Mindfulness Training, Aggression
  • Jamal Moammer Hour, Marzieh Dehghani *, Elaheh Hejazi, Keyvan Salehi Pages 119-131

    This study aimed to conceptualize independent thinking in the curriculum of high school students and represent its indicators. Hence, we conducted a systematic review of literature in different scientific databases in the last 20 years using the documentary method. As a result, 30 documents were identified. Data analysis based on a thematic analysis strategy led to the emergence of 175 open codes, which were reduced to 146 meaningful codes by removing duplicate codes, classified into eight main themes and 30 subthemes, and finally validated. The identified categories include “feeling free and the right to choose, mutual and collaborative learning, mastery of cognitive skills, mastery of metacognitive skills, familiarity with problem-solving skills, family education, independent activity, and conscious obedience”.

    Keywords: Independent Thinking, Curriculum, High School Students, Indicators Of Independent Thinking
  • Hossein Ghalami Bawil Aliai, Mansour Ali Mehdi * Pages 133-144

    The purpose of this research was to investigate the effectiveness of communication skills training on psychological capital and transformational leadership style in municipal managers. The statistical population of the research included 140 municipal managers of the 3rd district of Tehran, 30 of whom scored poorly in Luthans (2007) psychological capital questionnaire and Bass and Avolio's (1985) Multifactor Leadership Questionnaire. They were selected by convenience sampling and placed in experimental and control groups. The experimental group received McKay's (2009) communication skills training in 10 sessions. The findings showed that manager’s competence in communication skills effectively improves the scores of organizational psychological capital and their leadership style. Therefore, communication skills training increases psychological capital and transformative leadership style in managers.

    Keywords: Communication Skills, Municipal Managers, Psychological Capital, Transformational Leadership Style
  • Behrouz Azad Doulabi, Rezvan Hakimzadeh *, Mohammad Javadipour Pages 145-159

    The present study was conducted with the aim of analyzing the work adjustment process of elementary teachers during the Coronavirus pandemic period. To conduct this research, a qualitative approach and the method of grounded theory based on the systematic design of Strauss and Corbin (2015) were used. The field of research included all elementary teachers in Qeshm who were selected 18 of participants by theoretical and convenience sampling in the findings. Research tool was a semi-structured interview and for the data analysis the three stages, open coding, axial coding and selective coding were used. In order to get assured of the validity of the data, the four criteria of Lincoln and Guba including: credibility, dependability, confirmability and transferability were used. The theory derived from the findings was created around the category of "incompatible orientations of beneficiaries". According to the findings, the incompatible orientations of beneficiaries towards virtual education are not mainly related to its nature and functions, but are more influenced by the conditions and context of providing virtual education. In such a way that most of the teachers have taken contradictory measures to adapt themselves to virtual education.

    Keywords: Virtual Education, Work Adjustment, Elementary School Teachers, Pandemic
  • Fariba Biabani, Hassan Ashayeri, Hooman Namvar * Pages 161-174

    Adolescence is an important developmental stage and emotion is an important factor in determining psychological well-being and an important process in the development of psychological disorders. The aim is the components of well-being, psychological pain variables via the emotion factor in adolescents from the experts’ point of view. The type of study is qualitative. The statistical population includes experts in the area of emotion. Ten experts were selected purposefully, and data were collected through semi-structured interviews. The data were analyzed using fuzzy Delphi method. The results revealed that among the primary indicators for emotion regulation variable, the components of mutual behaviors, the way of regulating bullying behaviors and self-focus, for psychological pain, the components of mental control ability, mental conflict and mental wandering, for well-being, the components of life planning, constructive interaction and attention to personal characteristics, and for emotion, the components of emotional conflict and emotional affectivity were removed.

    Keywords: Well-Being, Psychological Pain, Positive, Negative Emotions, Emotion Cognitive Regulation