فهرست مطالب

مجله حقوقی بین المللی
پیاپی 73 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • عبدالله عابدینی* صفحات 11-30

    مطابق تعریف طرح مسئولیت دولت ها برای اعمال متخلفانه بین المللی مصوب 2001 کمیسیون حقوق بین الملل، نقض تعهد، عبارت است از انجام رفتاری ناسازگار با تعهد دولت. مطابق مقررات ذی ربط، مسئولیت دولت متشکل از دو عنصر انتساب و نقض تعهد است. از این رو پس از احراز انتساب اقدامی به یک دولت، چیستی و چرایی نقض تعهد حائز اهمیت است. نکته مهم در این میان آن است که ممکن است دولتی اقدام ناسازگار با تعهدات بین المللی را به صورت قانونگذاری داخلی انجام دهد، حتی بدون اینکه اقدامی عملی در راستای اجرای قانون داخلی مزبور انجام شود. دیوان بین المللی دادگستری در رای برخی دارایی ها، نسبت به احراز نقض تعهد ایالات متحده نسبت به تعهدات ناشی از معاهده مودت 1955 دیدگاه دیگری اتخاذ کرده است. رویکرد دیوان در اعلام متخلفانه بودن اقدامات ایالات متحده نسبت به ادعاهای ایران، بخصوص مواد 5 و 10 به گونه ای است که پس از احراز ناسازگاری اقدامات ایالات متحده در پهنه قانونگذاری، اجرایی و قضایی با این مواد، دیوان در جستجوی مصداقی عینی برای اعلام متخلفانه بودن اقدامات مزبور نسبت به ایران است. بنابراین، پرسش محوری نوشتار پیش رو این است که آیا صرف ارتکاب رفتار ناسازگار تعهد، نقض تلقی می شود و دیوان باید چنین امری را نقض محسوب کند یا اینکه باید دست کم یک مصداق از چنین نقضی به صورت تجلی بیرونی آن نقض مشخص و معین شده باشد تا دیوان بتواند به نقض تعهد حکم دهد؟ در پاسخ باید گفت که معیار تعیین نقض همان است که کمیسیون در طرح مسئولیت دولت متذکر شده است: ناسازگار بودن عمل دولت با محتوای تعهد.

    کلیدواژگان: احراز نقض، معاهده مودت 1955، کمیسیون حقوق بین الملل، ماهیت تعهد، فرمان اجرایی 13599
  • علیرضا مشهدی زاده*، امیرحسین قدرت نماشبستری صفحات 31-44

    رای 30 مارس 2023 دیوان بین المللی دادگستری، دستاورد حقوقی قابل توجهی در حوزه دعاوی متعدد بین جمهوری اسلامی ایران و امریکا است . صرف نظر از ماهیت بانک مرکزی که برخی آن را دولتی دانسته و برخی دیگر تجاری می دانند، دیوان بین المللی دادگستری با تحلیلی از فعالیت های بانک مرکزی، فعالیت های آن را به دو دسته تقسیم نموده است: 1 فعالیت های تجاری (عملیات بانکی ، اعتباری ، خرید و فروش) 2 اعمال حاکمیتی (نظیر حفظ ارزش پول و ایجاد شفافیت مالی). در دسته نخست، دیوان با تلقی بانک مرکزی به مثابه شرکت تجاری، قائل به نقض عهدنامه مودت، روابط اقتصادی و حقوق کنسول ایران امریکا و رفتار تبعیض آمیز امریکا در قبال بانک مرکزی شد و امریکا را محکوم و در نهایت، ادعاهای امریکا را رد کرد. در قسمتی دیگر، در عین اعلام عدم صلاحیت خود نسبت به نقض مصونیت اموال بانک مرکزی، مهلت دوساله ای جهت مذاکره جبران خسارت بین طرفین تعیین کرده است. این مقاله در صدد تحلیل عملکرد تجاری بانک مرکزی ایران و نقد رای دیوان در قسمت صلاحیت است.

    کلیدواژگان: دیوان بین المللی دادگستری، استقلال بانک مرکزی، عهدنامه مودت، اعمال حاکمیتی، اعمال تجاری
  • میثم نوروزی*، صابر حبیبی سوادکوهی، مهدی شایان مهر، سید علی طباطبایی نسب صفحات 45-80

    مصونیت دولت ها و اموال آن ها به طور کلی به عنوان یک اصل حقوق بین الملل که در اساس، ریشه در عرف دارد، به تدریج و در فرآیند زمان، مسیر تحول و تکامل خود را طی کرده که این توسعه تدریجی مدیون معاهدات عام و خاص، قواعد بین الملل عرفی و رویه قضایی است که به موجب آن، تمامی اموال، اماکن، متعلقات و منضمات مادی و غیرمادی دولتی در یک کشور دیگر باید محترم شمرده شوند و مصون از تعرض و هرگونه اقدام اداری و اجرایی باشند. البته امروزه با تکامل حقوق بین الملل، استثنائاتی بر مصونیت وارد است. بر همین اساس، دادگاه های ایالات متحده امریکا بر اساس قانون مقابله با تروریسم و مجازات موثر (استثنایی جدید بر مصونیت دولت ها، مصوب 1996کنگره)، اموال و دارایی های دولت ایران (به تلقی دولت حامی تروریسم) به ویژه اوراق قرضه بانک مرکزی را توقیف کردند. ایران در 14 ژوئن 2016 با استناد به نادیده گرفته شدن مصونیت دولت و نقض عهدنامه مودت، دادخواستی علیه ایالات متحده در دیوان بین المللی دادگستری ثبت کرد. دیوان در 13 فوریه 2019 رای صلاحیتی و در 30 مارس 2023 رای ماهوی پرونده را صادر کرد. حال این پرسش مطرح است که آیا دیوان، اموال بانک مرکزی ایران را به عنوان نهادی حاکمیتی و دولتی شامل مصونیت دانسته یا اینکه شرکت به معنای عهدنامه مودت 1955 قلمداد کرده است؟ در این پژوهش با مطالعه معاهدات و تصمیمات دیوان، این رهیافت حاصل شد که به دلیل ماهیت حاکمیتی بانک مرکزی ج.ا. ایران، موضوع توقیف اموال این نهاد دولتی، خارج از حمایت های مقرر در عهدنامه مودت قرار می گیرد و دیوان، صلاحیت ورود به مصونیت بانک مرکزی را ندارد. در واقع برخلاف رویه سابق، دیوان از ماهیت حاکمیتی بانک مرکزی و قاعده عرفی حاکم بر دعوا آگاه بوده ولی در رای 2023 از تصمیم 2019 خود منحرف شده است.

    کلیدواژگان: بانک مرکزی، حقوق بین الملل، دیوان بین المللی دادگستری، عهدنامه مودت، مصونیت دولت ها و اموال آن ها
  • سید فضل الله موسوی، امیر لهراسبی* صفحات 81-100

    ایالات متحده امریکا در مرحله مقدماتی پرونده برخی اموال ایران، شمار متعددی از ایرادات شکلی و بعضا ماهوی را بر دادخواست جمهوری اسلامی ایران وارد کرد تا مانع صدور رای ماهوی دیوان بین المللی دادگستری در این پرونده شود. اگرچه عمده ایرادات ایالات متحده امریکا ناظر بر فقدان صلاحیت دیوان می شد، با طرح دو اتهام اساسی چون «سوءاستفاده ایران از روند دادرسی» و «نبود پاکدستی ایران»، قابلیت استماع دعوای جمهوری اسلامی ایران را زیر سوال می برد و ایران را در موضع اتهام قرار می داد. در این میان، دیوان بین المللی دادگستری پیش از بررسی هر ادعای دیگر، به ایرادات مطروحه اخیر امریکا پرداخت و رویه خود در موضوعات اخیر را محرز داشت. این مقاله ضمن تبیین و رد ادعا و استدلال های ایالات متحده امریکا در مقام قابلیت استماع دعوا، فرضیه خود مبنی بر پایبندی دیوان بین المللی دادگستری نسبت به سیاست قضایی غالب خود در موضوعات «سوءاستفاده از حق» و «نبود پاکدستی» را اثبات و رویه کنونی دیوان را ازجمله مصادیق مسجل عرف بین الملل نزد تابعان حقوق بین الملل قلمداد می کند.

    کلیدواژگان: استماع دعوا، ایالات متحده امریکا، برخی اموال ایران، جمهوری اسلامی ایران، دیوان بین المللی دادگستری، سوءاستفاده از روند دادرسی، سیاست قضایی، نبود پاکدستی
  • احمدرضا توحیدی*، فاطمه میراخورلی صفحات 101-120

    یکی از موضوعات نه چندان جدید اما بسیار حائز اهمیت در حقوق بین الملل، حمایت از اتباع است. این نوع حمایت توسط دولت متبوع، تنها هنگامی پذیرفته می شود که شخص زیان دیده قبلا کلیه روش های حقوقی جبران خسارت (اداری و قضایی) را در مراجع داخلی دولت مدعی علیه پیگیری کرده باشد. این قاعده به عنوان پیش نیاز طرح دعوا در مراجع بین المللی، به دولت میزبان فرصت می دهد تا قبل از طرح دعوا، نقض ادعایی را بررسی و حسب مورد جبران کند. سوال اصلی این است که نحوه مواجهه دیوان بین المللی دادگستری با ایرادات مقدماتی و ادعای عدم تحقق قاعده طی مراجع داخلی در پرونده های مطروحه در دیوان چگونه است؟ بر این اساس، مقاله در مقام تبیین و اجرای اصل آزادی دسترسی به دادگاه ها و رعایت قاعده طی مراجع داخلی در دعاوی بین الدولی، رای 30 مارس 2023 را در مورد قضیه برخی اموال ایران بررسی می کند. یافته اصلی مقاله این است که دیوان در این رای با گذر از معیارهای پیشین خود و با اتکا به معیار موثربودن جبران خسارت، ایراد و ادعای ایالات متحده را مبنی بر عدم رعایت قاعده توسط ایران رد نموده و بر این موضع تاکید می نماید که استناد به قاعده طی مراجع داخلی، با توجه به اوضاع و احوال موجود هر قضیه بررسی شود.

    کلیدواژگان: قاعده طی مراجع داخلی، حل و فصل اختلافات، دیوان بین المللی دادگستری، حمایت دیپلماتیک
  • احسان شهسواری* صفحات 121-155

    در قضیه برخی دارایی های ایران، دیوان بین المللی دادگستری فرصت یافت تا محتوای «دکترین پاکدستی» را ارزیابی و به تصریح، از فقدان منزلت عرفی این دکترین و عدم تلقی آن به عنوان اصل کلی حقوق بین الملل یاد کند. پژوهش حاضر ضمن توصیف دکترین پاکدستی و تشریح تحولات و منزلت آن در رویه قضایی و دکترین، رای دیوان را ازجمله در پرتو نظرات قضات دیوان تحلیل و بررسی کرده و به این نتیجه رسیده است که دیوان در تعقیب رویه قضایی خود به ویژه در قضیه جاداو، با تایید رویکرد کمیسیون حقوق بین الملل در طرح پیش نویس مواد راجع به مسئولیت بین المللی دولت و طرح پیش نویس مواد راجع به حمایت دیپلماتیک، پاکدستی را به عنوان عنصری که فی نفسه موثر در قابلیت پذیرش دعوا، اثبات حق یا زدودن آن باشد، نپذیرفته است. این رویکرد قضایی، مسیر دادرسی های بین المللی را به ویژه نسبت به دولت هایی که ادعا می شود با دستان ناپاک وارد فرآیند دادرسی می شوند هموار می کند و در مواردی اطراف دعوا را از اثبات پاکدستی یا زوال آن بی نیاز می کند.

    کلیدواژگان: بانک مرکزی، دکترین پاکدستی، صلاحیت، قابلیت پذیرش دعوا، معاهده مودت
  • ستار عزیزی* صفحات 157-180

    شاید بتوان تلاش جهت رفع توقیف نزدیک به دو میلیارد دلار از اموال بانک مرکزی ایران در ایالات متحده امریکا را مهم ترین انگیزه ایران در طرح دعوای معروف به برخی دارایی های ایران دانست که با ادعای نقض عهدنامه مودت در دیوان بین المللی دادگستری مطرح شد. اکثریت قضات دیوان با خروج بانک مرکزی از شمول عهدنامه مودت موافق، و تنها پنج نفر از قضات با نظر اکثریت مخالف بودند. نقطه ثقل اختلاف قضات آن بود که آیا باید خرید و نگهداری دوازده اوراق قرضه از سوی بانک مرکزی ایران را عمل حاکمیتی تلقی یا عملی تجاری توصیف کرد. سوال اصلی پژوهش آن است که «قضات دیوان اعم از اکثریت و اقلیت، با چه استدلالی به نتیجه مورد نظر دست یافتند؟» جهت تحلیل ادله قضات، نظریات انفرادی یکایک قضات بررسی خواهد شد. نتیجه این پژوهش نشان می دهد که هرچند نظر اکثریت قضات، منافع مادی ایران در این پرونده را تامین نکرد، تاکید بر ماهیت حاکمیتی خرید اوراق قرضه توسط بانک مرکزی، تامین کننده منافع غایی ایران در حفظ مصونیت بانک مرکزی ایران در برابر اقدامات دیگر دولت ها در حوزه حقوق بین الملل عرفی خواهد بود.

    کلیدواژگان: اعمال حاکمیتی، اعمال تجاری، بانک مرکزی، دیوان بین المللی دادگستری، عهدنامه مودت، قضیه برخی دارایی های ایران، نظرات انفرادی قضات
  • محمد ستایش پور* صفحات 181-204

    دیوان بین المللی دادگستری، در قضیه برخی اموال ایران، با بررسی گستره تعهدات بین المللی امریکا ازجمله و به ویژه صدر ماده 3 معاهده مودت، روابط اقتصادی و حقوق کنسولی، احراز داشته که اختلاف اساسی درباره به رسمیت شناختن وضعیت حقوقی شرکت های خارجی است. جستار حاضر، از رهگذر مطالعه رویه محاکم قضایی و داوری و مواد کمیسیون حقوق بین الملل، اثبات کرده که اعمال آن کشور، به طور مشخص، بخش 201(الف) قانون بیمه ریسک تروریسم و بخش 601 (ز)(1) قانون مصونیت های دولت خارجی و اعمال آن ها توسط دادگاه های داخلی، طبق عرف بین المللی منتسب به امریکا است و این کشور، تعهدات معاهده ای خود را نقض کرده است. به این ترتیب، هر دو عنصر لازم برای ارتکاب عمل متخلفانه بین المللی تکوین یافته و مسئولیت امریکا محقق است. دیوان، همسو با خواسته جمهوری اسلامی ایران، حکم به پرداخت غرامت به عنوان پیامد مسئولیت داده است.

    کلیدواژگان: مسئولیت بین المللی، تعهد اولیه، تعهد ثانویه، قضیه برخی اموال ایران
  • سید قاسم زمانی، زهره شفیعی* صفحات 205-228

    نقض معاهده مودت (1955) توسط دولت ایالات متحده امریکا تقریبا سابقه ای به قدمت عمر دولت جمهوری اسلامی ایران دارد. گو اینکه نقض هر تعهد بین المللی، موجب مسئولیت بین المللی دولت متخلف است، ولی اصولا این دولت قربانی است که احراز نقض تعهد و جبران خسارت ناشی از آن را از مراجع قضایی مطالبه می نماید.
    دیوان بین المللی دادگستری در رای 30 مارس 2023 در پرونده برخی از اموال ایران، با احراز نقض مواد 3، 4 و 10 معاهده مودت توسط امریکا، مسئولیت بین المللی این دولت در مقابل ایران را مسلم دانست. دیوان ضمن اهمیت ندادن به ادعای امریکا در مورد عدم پاکدستی مدعی، و سایر ایرادهای مقدماتی نشان داد که اجازه نمی دهد دولت متخلف، با ترفند یکجانبه گرایی تعهدات بین المللی خویش را به سخره گیرد. تاکید دیوان بر الزام امریکا به پرداخت غرامت، تصریح بر اصل حکومت قانون، و اعطای مهلت 24 ماهه به ایران و امریکا برای توافق در مورد میزان و نحوه پرداخت غرامت، احترام به توافق دولت ها در مورد اجرای احکام قضایی بین المللی است.
    فارغ از جنبه تاسیسی حکم در مورد پرداخت غرامت به ایران، احراز مسئولیت بین المللی امریکا از لحاظ نقض مواد مختلف معاهده مودت جنبه اعلامی داشته و ضمن اثبات اعتقاد ایران به قضای بین المللی، بخش مهمی از هدف ایران از مراجعه به دیوان را محقق ساخته است.

    کلیدواژگان: مسئولیت بین المللی، معاهده مودت 1955، رای 30 مارس 2023، ایران، ایالات متحده امریکا، دیوان بین المللی دادگستری، قضیه برخی اموال و دارایی ها
  • امیر مقامی* صفحات 229-254

    دیوان بین المللی دادگستری در رای خود در مرحله صلاحیتی قضیه برخی دارایی های ایران، چنان وانمود کرد که «ماهیت فعالیت (عمل)» بانک مرکزی ایران به عنوان عملی تجاری، برای اینکه اموال این نهاد، مورد حمایت و تحت پوشش معاهده مودت میان ایران و امریکا (مواد 3، 4 و 5) قرار گیرد، کافی است اما به نظر می رسد دیوان در رای خود در مرحله ماهوی با عدول از نظر پیشین، معیار «کارکرد» این نهاد را مبنا قرار داد. این مقاله با تمرکز بر این پرسش که آیا دیوان مجاز به انحراف از رویه خود هست یا خیر، با تکیه بر رویه پیشین و دکترین، شرح خواهد داد که وقتی موضوع، تغییری نکرده است، معنا و تفسیر دیوان از یک معاهده باید همچنان معتبر تلقی شود، مگر آنکه توجیه معقولی برای عدول از تفسیر پیشین وجود داشته باشد. در پرونده اخیر به نظر می رسد در واقع دیوان با عدول از تصمیم قبلی خود، اگرچه اعتبار امر مختومه و موازین شکلی حاکم بر موضوع را نادیده گرفت، مصلحت بزرگ تری را تامین کرد و آن این است که اموال بانک مرکزی، مطلقا حاکمیتی است و در نتیجه از مزایای ناشی از مصونیت دولت، مطابق حقوق بین الملل عرفی بهره مند می شود. این موضوع، بر چگونگی تعقیب منافع ایران در دیوان موثر بوده است.

    کلیدواژگان: دیوان بین المللی دادگستری، مصونیت دولت، رویه قضایی، اعتبار امر مختومه، قاعده سابقه، تفسیر معاهده
  • هادی آذری* صفحات 257-277

    تاکید چندباره دیوان بین المللی دادگستری بر پایبندی به رویه قضایی خود از یک طرف، و مطرح شدن نقض مواد متعدد عهدنامه مودت 1955 در دو دعوای برخی اموال ایران و نقض های ادعایی عهدنامه مودت از طرف دیگر، این سوال را به ذهن متبادر می کند که یافته های دیوان در رای ماهوی 30 مارس 2023 در دعوای برخی اموال، چه تاثیری بر نتیجه دعوای نقض های ادعایی خواهد داشت. این تاثیر احتمالی از دو جهت قابل بررسی است. نخست از جهت ایرادات مقدماتی، سپس از لحاظ موضوعات ماهوی. از آنجا که ایرادات مقدماتی نوعا موضوعات و مباحث حقوقی را مطرح می کنند، احتمال تبعیت دیوان از یافته های قبلی خود در این موارد در مقایسه با موضوعات ماهوی بیشتر است.

    کلیدواژگان: دیوان بین المللی دادگستری، رای 30 مارس 2023، بانک مرکزی، رویه قضایی، رای صلاحیتی 2019، عهدنامه مودت 1955، ایرادات مقدماتی، مواد 4 و 10 عهدنامه مودت
|
  • Abdollah Abedini * Pages 11-30

    According to the definition provided by the Draft Articles on the Responsibility of States for Internationally Wrongful Acts, adopted by the International Law Commission in 2001 (the ARSIWA), a breach of an obligation refers to conduct that is inconsistent with a state's obligation. State responsibility consists of two elements: attribution and breach of obligation. Therefore, after attributing an action to a state, it becomes crucial to assess the nature and scope of the breach of obligation. Notably, a state may adopt domestic legislation that is incompatible with its international obligations, even without taking practical measures in line with the implementation of such domestic law. In the judgment of Certain Iranian Assets, the International Court of Justice (the Court) adopted a distinct perspective on the violation of the United States’ obligations arising from the 1955 Treaty of Amity. The Court's approach in deeming the United States’ actions unlawful in relation to Iran's claims, particularly Articles 5 and 10, involves verifying the incompatibility of the United States' legislative, executive, and judicial actions with these provisions, and subsequently seeking objective evidence to declare them as illegal measures against Iran. Therefore, in addressing the main question of this paper, which is whether engaging in conduct inconsistent with an obligation alone constitutes a breach, and whether the Court must require at least one example of such breach in the form of an external manifestation of the specific defect, it is asserted that the criterion for determining a violation mirrors the one outlined in the ARSIWA: the incompatibility of a state's conduct with the content of the obligation.

    Keywords: Determination of Breach, 1955 Treaty of Amity, International Law Commission, Nature of Obligation, Executive Order 13599
  • Alireza Mashhadizadeh *, Amirhossein Ghodratnama Shabestari Pages 31-44

    The decision of the International Court of Justice on March 30, 2023, is a significant achievement in the legal field of various claims between the Islamic Republic of Iran and the United States.
    the International Court of Justice has divided central bank’s activities into two categories: 1- Commercial activities (banking operations, credit operations, buying and selling) 2- Sovereign actions (such as preserving the value of money and creating financial transparency) in the first category, the court found the United States in violation of the Treaty of Amity, Economic Relations and Consular Rights between the United States and Iran Tehran and by considering the Central Bank as a company (in the field of its commercial activity), affirmed the discriminatory behavior of the United States against it and accordingly condemned the United States . At the end, the Court did not accept the United States’ claims and while rejecting its jurisdiction over the violation of the Central Bank’s property immunity, set a two-year deadline for the parties to negotiate over the compensation of damages. In this article, we sought to analyze the commercial performance of the Central Bank of Iran and criticize the judgment of the Court in the jurisdiction part.

    Keywords: International Court of Justice, independence of the central bank, The Amity Treaty, sovereign acts, and commercial acts
  • Meisam Norouzi *, Saber Habibi Savadkohi, Mehdi Shayanmehr, Seyyed Ali Tabatabai Nesab Pages 45-80

    The principle of state immunity and the protection of state assets under international law have undergone a progressive evolution over time. Rooted in customary international law, this principle finds support in general and special treaties, customary rules, and judicial practice. It establishes that all property, locations, possessions, and tangible and intangible assets belonging to a State located in another jurisdiction must be respected are to be accorded respect and safeguarded against any form of attack or interference by administrative or executive actions. However, exceptions to immunity have emerged in light of the evolving nature of international law. In this regard, the United States courts, invoking the Anti-Terrorism and Effective Death Penalty Act passed by Congress in 1996, have seized assets and properties belonging to the Iranian government, especially the bonds of Bank Markazi, on the grounds that Iran is considered a state sponsor of terrorism. Subsequently, Iran initiated legal proceedings against the United States before the International Court of Justice on June 14, 2016, alleging breaches of state immunity and the Treaty of Amity. The Court issued a jurisdictional ruling on February 13, 2019, and a substantive verdict on March 30, 2023. This research critically examines whether the Court considered (the assets of) the Central Bank of Iran as a sovereign and State entity entitled to immunity, or whether it construed the Bank as a corporate entity under the purview of the Treaty of Amity of 1955. Recruiting a descriptive-analytical approach to examine relevant treaties and court decisions, it concludes that, due to the sovereign nature of Bank Markazi of Iran, the seizure of assets belonging to this government institution falls outside the protective scope of the Treaty of Amity. Consequently, the Court possesses the authority to adjudicate on the issue of immunity concerning Bank Markazi. Notably, the Court's 2023 decision deviates from its previous 2019 decision, acknowledging the sovereign nature of Bank Markazi and the customary rule governing the dispute.

    Keywords: Bank Markazi, International Law, International Court of Justice, Treaty of Amity, state immunity, State Assets
  • Seyyed Fazlollah Mousavi, Amir Lohrasbi * Pages 81-100

    In the case concerning Certain Iranian Assets, the United States lodged several procedural and occasional substantive objections in the preliminary stage with the aim of impeding the International Court of Justice (ICJ) from issuing a substantive ruling. These objections primarily centered around the Court's alleged lack of jurisdiction over the Case. Additionally, the United States questioned the admissibility of Iran's claim based on two fundamental charges: "Iran's abuse of court" and "absence of clean hands." These objections sought to undermine Iran's claim and its admissibility. Before delving into other claims, the ICJ addressed the objections raised by the United States, maintaining its established approach in recent similar cases. This article employs a descriptive-analytical methodology and draws upon library sources to not only clarify and refute the arguments and reasoning put forth by the United States regarding the admissibility of Iran's claim, but also to confirm the hypothesis that the Court adheres to its mainstream judicial policy on matters of "abuse of right" and "absence of clean hands." Moreover, the article characterizes the Court's current approach as consistent with recognized customary practices among international legal practitioners.

    Keywords: Admissibility of Claim, United States of America, Certain Iranian Assets, Islamic Republic of Iran, International Court of Justice, Abuse of Court, Judicial Policy, Absence of Clean Hands
  • Ahmad Reza Tohidi *, Fateme Mirakhorli Pages 101-120

    The protection of nationals is a significant issue in international law, albeit not contemporary. However, such protection is recognized by the respective State only if the injured individual has exhausted all available legal avenues for remedies (both administrative and judicial) within the domestic authorities of the defendant State. This requirement, serving as a precondition for initiating a lawsuit before international courts or tribunals, affords the host State the opportunity to investigate the alleged violation and provide redress. This article examines how the International Court of Justice (ICJ/ the Court) addresses preliminary objections and claims of non-compliance with the exhaustion of local remedy rule in cases brought before the Court. Employing a descriptive-analytical method and relying on library sources, the article explores the concept of access to justice and the exhaustion of local remedy rule in international disputes, with a particular focus on the ICJ's judgment of March 30, 2023, regarding the case of Certain Iranian Assets. The primary finding of this study is that the Court, departing from its previous approach and emphasizing the efficacy of remedies, dismissed the United States' objection that Iran failed to comply with the rule. The Court emphasized that the exhaustion of local remedy rule should be assessed on a case-by-case basis, taking into account the prevailing circumstances.

    Keywords: Exhaustion of Local Remedy Rule, settlement of international disputes, International Court of Justice, Diplomatic Protection
  • Ehsan Shahsavari * Pages 121-155

    The "Certain Iranian Assets" case provided an opportunity for the International Court of Justice to examine applicability of the Clean Hands Doctrine. In its judgment, the Court explicitly stated that the Clean Hands Doctrine cannot be regarded as part of customary international law or does not constitute a general principle of law. This case study explores the Clean Hands Doctrine, its evolutions in legal precedent and doctrine, and analyzes the Court’s judgment in light of the opinions of the Court’s judges and relevant legal instruments. The study concludes that the Court, by adhereing its precedent (stare decisis), notably in the Jadhav Case, and endorsing the International Law Commission approach in the 2001 Draft Articles on Responsibility of States for Internationally Wrongful Acts (the ARSIWA) and the Draft Articles on Diplomatic Protection, affirmed that the Clean Hands Doctrine is not a determinative factor in the admissibility of a claim, the establishment of rights, or their denial. This judicial approach facilitates international adjudication, especially in cases where States have initiated proceedings with unclean hands and, may in some cases, exempt disputing parties from proving their clean hands.

    Keywords: Central Bank of Iran (Bank Markazi), Clean hands doctrine, competence, Admissibility, Treaty of Amity
  • Sattar Azizi * Pages 157-180

    This research examines the individual opinions expressed by judges of the International Court of Justice (ICJ) in the case of "Certain Iranian Assets", specifically focusing on the issue of excluding Bank Markazi (Central Bank of Iran) from the treaty's purview. The case revolves around Iran's effort to lift the seizure of approximately two billion dollars of assets held by the Bank Markazi of Iran in the United States, citing a violation of the Treaty of Amity. While the majority of judges agreed with excluding the Bank from the scope of the Treaty, a minority of five judges held a dissenting opinion. The core of contention among the judgescentered on whether the purchase and holding of twelve bonds by the Central Bank of Iran should be considered as a sovereign act or a commercial act. This research aims to analyze the reasoning employed by both the majority and minority judges in arriving at their respective conclusions. The study recruits a descriptive-analytical method, relying on library sources for data collection. Findings show that although the majority opinion did not secure Iran’s material interests in this case, it emphasized the sovereign nature of the purchase of bonds by theBank, thereby safeguarding Iran’s ultimate interests in maintaining the Bank’s immunity against actions by other governments.

    Keywords: Central bank, Certain Iranian Assets, ICJ, Treaty of Amity, sovereign acts, commercial acts, Individual opinions
  • Mohamad Setayeshpur * Pages 181-204

    The International Court of Justice, in the case of Certain Iranian Assets, by considering the scope of international obligations of the United States, including and in partcular the head of Article 3 of the Treaty of Amity, Economic Relations and Consular Rights, has confirmed that the fundamental dispute between the parties is about the recognition of the legal status of foreign companies. The present essay by applying a descriptive-analytical method and through observing the precedents of the international judicial and arbitration tribunals and the Draft Articles of the International Law Commission on Responsibility of States for Internationally Wrongful Acts, has proven that the actions of the United States Section 201(a) of the Terrorism Risk Insurance Law and Section 601(g)(1) of the Foreign Government Immunities Act in particular and their enforcement by their national courts are according to the customary internatonal law attributable to the United States and consequently this country has violated its treaty obligations. Thus, both elements required to establish the existence of an internationally wrongful act have been met and accordingly the responsibility of the United States has been . The Court, in line with the request of the Islamic Republic of Iran, has ordered compensation in favour of Iran as a result of such responsibility.

    Keywords: International Responsibility, Primary Obligation, Secondary Obligation, Certain Iranian Assets Case
  • S. Ghasem Zamani, Zohreh Shafiei * Pages 205-228

    Violations of the Treaty of Amity, Economic Relations and Consular Rights (1955) by the United States of America has a history almost as old as the life of the Islamic Republic of Iran. It is said that violating any international obligation causes the international responsibility of the violating state. Still, it is the affected state that demands the determination of the violations and compensation for the damages caused by the violations from the judicial bodies.
    In the judgment of March 30, 2023, in the case of certain Iranian assets, the International Court of Justice confirmed the violations of Articles 3, 4, and 10 of the Treaty of Amity by the US, and determined the international responsibility of the US against Iran., ICJ by not paying attention to the preliminary objections, showed that it does not allow the violating state to mock its obligations with the trick of unilateralism. ICJ's emphasis on the commitment of the US to pay compensation to specify the principle of the rule of law, and to grant a deadline of 24 months to Iran and the US to agree on the amount and method of paying compensation, respecting the agreement of the states.
    Regardless of the constitutive aspect of the verdict regarding the payment of compensation, the declaration of the international responsibility of the US in terms of violating various articles of the Treaty has a declarative aspect.

    Keywords: International Responsibility Of States For Internationally Wrongful Acts, The Treaty Of Amity (1955), Judgment Of March 30, 2023, The Islamic Republic Of Iran, The United States Of America, The International Court Of Justice, Certain Iranian Assets (Islamic Republic Of Iran V. United States Of America)
  • Amir Maghami * Pages 229-254

    In the jurisdictional phase of the case of "Certain Iranian Assets," the International Court of Justice (ICJ/ the Court) held that the "commercial nature of the action" carried out by the Central Bank of Iran was sufficient to assess this institution as protected by the Treaty of Amity between Iran and the United States. However, in its subsequent judgment on the merits, the Court's standard shifted to focus on the "function" of this institution, deviating from its previous decision. This article, relying on precedent and doctrine, examines whether the Court is permitted to deviate from its precedent. It argues that when the issue has not changed, the Court's meaning and interpretation of a treaty must remain valid, unless there is a reasonable justification for deviating from the previous interpretation. In the present case, it appears that the Court, by deviating from its earlier decision, disregarded the principle of res judicata and the formal standards governing the matter. However, this deviation secured a greater interest, namely that the property of the Iranian Central Bank is absolutely sovereign, and as a result, the Bank enjoys the benefits of sovereign immunity under customary international law. This development has been influential in how Iran's interests are pursued before the Court.

    Keywords: International Court of Justice, Sovereign Immunity, Judicial precedent, Res judicata, Stare Decisis, Interpretation on Treaties
  • Hadi Azari * Pages 257-277

    This paper aims to explore the potential influence of the International Court of Justice's (ICJ/ the Court) judgment delivered on March 30, 2023, in the Certain Iranian Assets Case on the upcoming judgment in the case concerning Alleged Violations of the 1955 Treaty of Amity between Iran and the United States. Given the Court's consistent emphasis on maintaining fidelity to its precedent, particularly in cases dealing with violations of the Treaty of Amity, it becomes imperative to assess the potential impact of the Court's previous judgment on the pending case. This assessment encompasses both the Court's decision on preliminary issues and its final judgment on the merits. As the examination of preliminary issues primarily involves legal and juridical questions, the effect of the earlier judgment on the pending case is likely to be of greater significance.

    Keywords: International Court of Justice (ICJ), Judgment of 30 March 2023, Bank Markazi, precedent, Jurisdictional Judgment of 2019, Treaty of Amity 1955, Preliminary Objections, Articles 4, 10 of Treaty of Amity