فهرست مطالب

مطالعات تاریخ اسلام - پیاپی 59 (زمستان 1402)

فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام
پیاپی 59 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین به آفرید*، حسین مفتخری، حسین محمدی صفحات 7-36

    هجوم مغولان به ایران سومین تجاوز بزرگ به کشور بود که برای مدتی طولانی بر تمامی امور سیطره یافت. مغولان برخلاف یونانیان و اعراب هیچ ویژگی تمدنی و دینی نداشتند؛ به همین دلیل به شاکله جامعه ایران که سیاست و دیانت بود، آسیب بزرگی وارد ساختند. حکومت در طول تاریخ ایران در کنار دین قرار داشت و شاه در فرهنگ ایرانی حافظ کشور و دین رسمی بود، اما در دوره ایلخانان مغول حکومت در اختیار صحراگردانی بود که به سیاست نگاه بدوی داشتند. همچنین آنان برخلاف اعراب مسلمان در پی حاکم کردن دین نبودند. چنین نگاهی موجب شد سیاست و دیانت در ایران به انحطاط دچار شود؛ وضعیتی که در توصیف برخی متون فارسی با ابتذال پیوند می خورد. این آسیب که ریشه در گذشته و قرن پنچم قمری داشت، با حاکمیت مغولان به وضعیت اسفناکی رسید. ویژگی این آسیب، فقدان خرد در جامعه و به تبع آن در سیاست و دیانت بود. عبید زاکانی یکی از نخبگان ادب و فرهنگ فارسی است که در آثار خود این آسیب منجر به انحطاط و ابتذال را تصویر کرده است. در این مقاله با رویکرد توصیفی-تحلیلی تلاش شده است ویژگی ها و پیامدهای چنین آسیب و انحطاطی از نگاه عبید زاکانی بررسی شود. یافته های این مقاله حاکی از آن است که عبید زاکانی را می توان اندیشمند انحطاط نامید؛ اندیشمندی که نه تنها آسیب را توصیف کرد، بلکه برای آن راه حل دارد. خرد و عدالت راه حل او برای رهایی از انحطاط و ابتذال است. با فقدان این دو مولفه، اخلاق جامعه بزرگ ترین قربانی است. آنچه عبید تصویر کرده، در دوره حاکمیت آل مظفر و از نتایج حمله مغول است. درواقع، انحطاط نتیجه تجاوز در بلندمدت است.

    کلیدواژگان: مغول، عبید زاکانی، ماهیت دین، معرفت دینی، سیاست، عدالت، خرد
  • شهناز حجتی نجف ابادی* صفحات 37-57

    در کتاب های درسی مقطع ابتدایی طی سال های 1304 تا 1320ش. روایتی از تاریخ اشکانیان در ایران صورت بندی شده که دارای ابعاد گفتمانی و ایدئولوژیکی معناداری است. در این روایت، دانش آموزان در معرض آفرینش روایتی از تاریخ باستانی ایران قرار می گرفتند که در آن، برآمدن ساسانیان به مثابه غلبه نور بر تاریکی و ملی گرایی بر بیگانه پرستی بود. اشکانیان در این روایت، نه تنها ایرانی قلمداد نمی شدند، بلکه نوعی غلبه روح غیرایرانی بر هویت ایرانی رخ داده بود که اینک به واسطه ظهور ساسانیان، خاتمه یافته و دوره ای از رستگاری ملی آغاز شده بود. پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که روایت غالب در متون مذکور، تحت تاثیر کدام زمینه های گفتمانی و ایدئولوژیکی، تبدیل به روایتی ضد اشکانی شد و در نقطه مقابل آن، ساسانیان به ناجیان ایران از تاریکی و تباهی مشهور شدند؟ فرضیه این است که اقتضائات ایدئولوژیکی، الزامات مشروعیت بخش و همچنین تقویت نوعی حس ملی گرایی در میان کودکان مقاطع پایه، سبب برآمدن روایتی شد که در آن انکار، تحقیر و تلاش برای فراموشی میراث اشکانیان، هسته کانونی آن شد

    کلیدواژگان: کتاب های درسی، تاریخ نگاری، اشکانیان، ساسانیان، پهلوی اول
  • محمدتقی سازندگی* صفحات 59-83

    المتوکل علی الله احمدبن سلیمان (متوفای 566ق) پس از افول حکومت فاطمیان مصر و حکومت صلیحیان اسماعیلی، در سال 532 در یمن قیام کرد و توانست بر مناطق شمالی مستولی گردد و زیدیه را که به مدت یک قرن در فترت و انزوای سیاسی بودند، دوباره احیا کند و با تکاپوی سیاسی و فرهنگی، به عنوان آغازگر دوره دوم شناخته شود. سوال این است که المتوکل چگونه توانست در عرصه سیاسی و فرهنگی به زیدیه جانی دوباره ببخشد؟ نگارنده مقاله حاضر کوشیده است با شناخت عوامل و موانع پیشرفت متوکل، با رویکرد توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع تاریخی کتابخانه ای، نقش قدرت سیاسی و فرهنگی المتوکل را ارزیابی کند. حمایت المتوکل از علمای زیدیه، برقراری صلح میان قبایل و همچنین احیای حدود و احکام الهی، از جمله تلاش های المتوکل است. این نتیجه حاصل شد که با وجود فعالیت حسینیه و مطرفیه، به دلیل عدم انسجام زیدیه صعده و صنعا، تعصبات قبیله ای، پراکندگی یاران و رقابت میان حاکمان محلی، المتوکل با اقتدار توانست مناطق شمالی یمن را متحد کند.

    کلیدواژگان: المتوکل احمدبن سلیمان، زیدیه، مطرفیه، حسینیه، یمن
  • حسن عبدی، سجاد حسینی*، جعفر آقازاده صفحات 85-106

    گام نخست توسعه طلبی روس ها در قفقاز، بر مبنای شناخت سرزمین و مردمان بود که خود را در قالب شرق شناسی نشان داد. ارتباط با قومیت ها و خوانین منطقه، ایجاد خط دفاعی قفقاز و گسترش آن به جنوب، گام مهم و نهایی در فتح قفقاز بود . روس ها برای تثبیت حاکمیت خود در قفقاز و بهره برداری از منابع آن، به برپایی سیستم اداری جدیدی در قالب واحد اداری سرزمینی قفقاز دست زدند. این پژوهش با رویکرد توصیفی-تحلیلی در پی پاسخ به این پرسش است که واحد اداری-سرزمینی قفقاز چگونه در جغرافیای سیاسی روسیه تزاری شکل گرفت؟ یافته ها نشان می دهد که فرایند ادغام قفقاز در قلمرو روسیه تزاری، یک فرایند تدریجی در قالب یک راهبرد بلندمدت بود؛ این مهم با تلفیق دستاوردهای علمی شرق شناسان با کنش قوای نظامی روس تحقق یاقت. ایجاد پایگاه نظامی در نقاط راهبردی و استقرار اقوام مسیحی در این نقاط، در تثبیت و تحکیم خط دفاعی قفقاز بسیار موثر بود.

    کلیدواژگان: روسیه تزاری، واحد اداری- سرزمینی قفقاز، خط دفاعی، فتوحات
  • مهدی مجتهدی* صفحات 107-123

     مقصد الراغب فی فضائل علی بن ابی طالب عنوان مختصر کتابی است که دست کم از قرن یازده قمری به دلیل مطالب منحصر به فرد و نقل از منابع کهن یا مفقود، مورد توجه و جزو منابع علمای شیعه -از شیخ حر عاملی و علامه مجلسی- تاکنون بوده است. اغلب مولف را حسین بن محمدبن حسن از عالمان قرن پنجم قمری دانسته اند. در این پژوهش پس از معرفی اثر و تنها نسخه شناخته شده آن که به فضایل دوازده امام و حضرت زهرا -علیهم السلام- اختصاص دارد، علت انتساب اشتباه کتاب به فرد مذکور مطرح شده و سپس فرایندی که بر روی نسخه -برای برداشتن دو برگ از روی برگ نخست اصل نسخه- انجام شده، تشریح گردیده است. روی برگ نخست، داده هایی درباره پدر مولف کشف شد که راه را برای شناخت وی هموار کرد. جست وجو در منابع تراجم اسلامی، فرضیه ای را پیش رو قرار داد که بررسی شواهد موجود در نسخه و متن اثر، آن را تایید کرد و به شناسایی مولف آن «خلیل بن حسین موصلی» منجر شد که در قرن هفتم قمری در موصل و اربل زندگی می کرد. عنوان کامل کتاب نیز به این شرح مشخص شد: کتاب مقصد الراغب الطالب فی فضایل الامام علی بن ابی طالب و اهل بیته نجوم السماء و مصابیح الدجی و سفن النجی علیهم الصلوه و السلام. این پژوهش باب جدیدی برای مطالعات تاریخ شیعه در موصل قرن هفتم قمری می گشاید.

    کلیدواژگان: علی بن ابی طالب علیه السلام، تاریخ اهل بیت علیهم السلام، متون حدیثی قرن هفتم قمری، نسخه شناسی
  • بتول معینی، آرزو پایدارفرد* صفحات 117-148

    پنجه دست نمادی است که در بسیاری از ادیان و فرهنگ های جهان با نام «خمسه» (خمسا) شناخته می شود. برخی از هنرمندان مانند حسین زنده رودی، پرویز تناولی، صادق تبریزی، مسعود عربشاهی، فرامرز پیلارام، منصور قندریز، ناصر اویسی و ژازه طباطبایی در قالب مکتب هنری سقاخانه، رویکردی نو به عناصر و آیین های هنرهای سنتی و دینی، چون نمادهای عاشورایی به ویژه دستان حضرت عباس (ع) در حادثه کربلا، در خلق آثار خود دارند. حال این سوال مطرح می شود که تمثال پنجه دست حضرت عباس (ع) چه معانی و کاربردی در آثار هنرمندان ایرانی مکتب سقاخانه داشته است؟ روش تحقیق از نوع کیفی، با رویکرد توصیفی-تحلیلی و گردآوری اطلاعات کتابخانه ای است. نتایج مشخص کرد که در آثار این هنرمندان تمثال پنجه دست حضرت عباس (ع) تداعی کننده اقتدا به حضرت ابوالفضل (ع) و معنای مقدس شفاعت او می باشد و در جوار کاسه و ستاره شش پر، نشان از واقعه کربلا و سقا بودن و علمداری او دارد.

    کلیدواژگان: آثار هنرمندان ایرانی، مکتب سقاخانه، تمثال پنجه دست، حضرت عباس(ع)
|
  • Hossein Behafarid*, Hossein Moftakhari, Hossein Mohammadi Pages 7-36

    As the third great invaders to Iran, the Mongols took control of all affairs for a considerable period of time. They had neither a civilizational nor a religious characteristic, unlike the Greeks and Arabs. Thus, they did significant harm to the political and religious foundation of Iranian society. The government and religion have always coexisted in Iran, with the Shah serving as both the nation's protector and the head of the country's official religion. During the period of the Mughal patriarchs, however, the government was in the hands of deserters with a primitive view of politics. Aside from that, they did not attempt to govern by religion, in contrast to the Muslim Arabs. Such viewpoint led to the decline of Iran's politics and religion, which has been described as vulgarity in some Persian writings. With the Mongols' dominion, this devastation, which dates back to the fifth century AH, reached a deplorable state. Such devastation was characterized by lack of wisdom in society, and consequently in politics and religion. As one of the foremost figures in Persian literature, Obeid Zakani represented this harm in his works. This paper aims to study the impacts of such degeneration from the viewpoint of Obeid Zakani, using a descriptive-analytical method. We also suggest that he can be characterized as a thinker of degeneration. Zakani not only describes the damage caused by degeneration, but also offers a solution for it, i.e. utilizing wisdom and justice. This paper asserts that degeneration is a long-term outcome of invasion and also mentions that Zakani's depiction of decline is focused on the reign of Al Muzaffar and the consequences of the Mongols’ invasion.

    Keywords: Mongols, Obeid Zakani, Religion Nature, Religious Episteme, Politics, Justice, Wisdom
  • Shahnaz Hojati Najafabadi* Pages 37-57

    In the elementary school textbooks published between 1925-1941, a narrative of the history of the Parthians in Iran has been formulated, which has significant discourse and ideological aspects. Accordingly, the students were exposed to a newly-crafted narrative of the ancient history of Iran in which the rise of the Sasanians was like the victory of light over darkness, and nationalism over xenophilia. In this narrative, not only were the Parthians not considered as Iranian, but there was also a kind of domination of non-Iranian spirit over the Iranian identity, which was terminated by the rise of the Sassanids, and thus a period of national salvation began. The main question of the present research is that which discourse and ideological contexts influenced the dominant narrative in the mentioned texts and turned it into an anti-Parthian narrative, and on the contrary, the Sassanians became known as the saviors of Iran from darkness and ruin? The hypothesis is that ideological requirements, legitimizing requirements as well as the strengthening of a sense of nationalism among elementary school children led to the emergence of a narrative, the focus of which was denial, humiliation and trying to abandon the Parthian heritage.

    Keywords: Textbooks, Historiography, Parthians, Sasanians, Pahlavi I Era
  • Mohammadtaghi Sazandegi* Pages 59-83

    After the decline of the Fatimid dynasty in Egypt and the Sulayhid Ismaili rule, Al-Mutawakkil `Ala Allah Ahmad bin Sulayman (d. 566 AH) revolted in Yemen in the year 532 AH and managed to control the northern regions of the country. He revived Zaydism, which had been in a state of political isolation and stagnation for a century, and is known as the initiator of the second era through his political and cultural endeavors. The question is how did Al-Mutawakkil manage to revive Zaydism in the political and cultural spheres? This paper aims to evaluate the role of Al-Mutawakkil's political and cultural power by identifying the factors and obstacles to his progress, using a descriptive-analytical approach and relying on library historical resources. Some of Al-Mutawakkil's efforts include supporting Zaydi scholars, establishing peace among tribes, and reviving religious limits and rulings. It is concluded that despite the activities of the Husayniyya and the Mutrafiyah, due to the lack of solidarity among Zaydis of Sa'dah and Sana'a, tribal prejudices, the dispersion of their supporters, and the rivalry among local rulers, Al-Mutawakkil was able to authoritatively unite the northern regions of Yemen.

    Keywords: Al-Mutawakkil Ahmad Bin Sulayman, Zaydism, Mutrafiyah, Husayniyya, Yemen
  • Hasan Abdi, Sajjad Hosseini*, Jafar Aghazadeh Pages 85-106

    The first step of the Russi’s expansionism in the Caucasus was trying to acquire knowledge about this land and its people, which manifested itself in the form of “Orientalism”. Communicating with the ethnicities and Khans of the region, the creation of the Caucasus defense line and its expansion to the south was an important and final step in the conquest of the Caucasus. In order for establishing their sovereignty in the Caucasus and exploiting its natural resources, the Russians set up a new administrative system in the form of the Caucasus administrative- territorial unit. This descriptive-analytical research seeks to answer the question of how the Caucasus administrative-territorial unit was formed in the political geography of Tsarist Russia. The findings show that the process of integrating the Caucasus into the territory of Tsarist Russia was a gradual process in the form of a long-term strategy. This was achieved by combining the scientific achievements of orientalists and the actions of Russian military forces. The establishment of military bases in strategic places and settlement of Christian tribes in these places was very effective in stabilizing and consolidating the defense line of the Caucasus.

    Keywords: Caucasus, Tsarist Russia, Administrative-Territorial Unit Of Caucasus, Defense Line, Conquests, Orientalism
  • Mahdi Mojtahedi* Pages 107-123

    Maqṣad al-rāghib fī faḍāʾil ʿAlī b. Abī Ṭālib is the short title of a book that has been of interest since at least from the 11th century AH due to its unique content and quotations from old or missing sources, and it has been among the sources of Shiite scholars, such as Shaykh Hur al-Amili and Allama Majlisi. Most of them consider the author to be "Husayn b. Muhammad b. al-Hasan", as one of the scholars of the 5th century AH. In this research, after introducing the work and the only known manuscript of it, which is dedicated to the virtues of the twelve Imams and Hazrat Zahra (PBUT); various opinions expressed about the author, and the reason for the wrong attribution of the book to the mentioned person is discussed. Then, the process performed on the manuscript - to remove two leaves from the first leaf of the original manuscript - is explained. Some data about the author's father was discovered on the first page, which paved the way for identifying him. The searching the sources of Islamic biographies brought forward a hypothesis that was confirmed by the examination of the pieces of evidence in the manuscript and the text of the work, and led to the identification of the author, i.e. Khalil b. Husayn al-Musilī, who lived in Mosul and Erbil in the 7th century A.H. Moreover, the full title was found to be as follows: Kitāb Maqṣad al-rāghib al-Ṭālib fī faḍāʾil al-Imam ʿAlī b. Abī Ṭālib wa ahl-i Baytihī Nujum al-Samā wa Masābīh al-Dujā wa Sufun al-Naja Alayhim al-salāt wa al-salām. This research opens doors for more Shiite history studies in Mosul during the 7th century AH.

    Keywords: Ali B. Abi Talib (PBUH), The History Of Ahl Al-Bayt (PBUT), Hadith Texts Of The 7Th Century A.H., Codicology
  • Batul Moeni, Arezoo Paydarfard* Pages 117-148

    The palm is a symbol that is known as "khamsa" in many religions and cultures around the world. Some Iranian artists such as Hossein Zenderoudi, Parviz Tanavoli, Sadegh Tabrizi, Masoud Arabshahi, Faramarz Pilaram, Mansour Ghandriz, Naser Owaisi and Jazeh Tabatabai, who belong to Saqqakhana movement, took a new approach in their works towards the elements and rituals of traditional and religious arts, such as symbols Ashurai, especially the hands of Abbas (AS) in the Battle of Karbala. Now the question is that: what are the meanings and implications of the image of the palm of Abbas (AS) in the works of Iranian artists of the Saqqakhana movement? This research uses qualitative method, with a descriptive-analytical approach and desk study method for gathering data. The results showed that in the works of these artists, the image of the palm of Abbas (AS) is reminiscent of conforming to him and the sacred meaning of his intercession. This symbol is accompanied by a symbol of bowl and six-pointed star, which show the Battle of Karbala and refer to him as the “Saqqah” (i.e. water carrier) and “Alamdar” (i.e. pioneer) in this battle.

    Keywords: Contemporary Painting Of Iran, Saqqakhana Movement, Palm Icon, Abbas (AS)