فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 70 (پاییز 1402)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 70 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ولی الله پیرا*، فریبا شایگان، سجاد امیری صفحات 1-38
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر به منظور بررسی دیدگاه شهروندان منطقه ده تهران در رابطه با تاثیر عوامل اجتماعی (آموزش و پرورش، رسانه، خانواده و دوستان) بر مشارکت عمومی در ارتقای ایمنی ترافیک است. در واقع هدف اصلی پژوهش حاضر، تبیین عوامل اجتماعی موثر بر مشارکت عمومی در ارتقای ایمنی ترافیک است.

    روش

    این تحقیق با رویکردی کمی و به روش توصیفی- پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه شهروندان منطقه 10 تهران تشکیل می دهند که براساس آن 354 نفر به عنوان حجم نمونه پژوهش به صورت نمونه گیری غیراحتمالی در دسترس (اتفاقی) انتخاب شدند. در این پژوهش از ابزار پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که بین دوستان و مشارکت عمومی در ارتقای ایمنی ترافیک همبستگی وجود ندارد. اما بین خانواده، رسانه و آموزش و پرورش با مشارکت عمومی در ارتقای ایمنی ترافیک رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد.

    نتایج

    نتایج تحلیل رگرسیون خطی چندمتغیره نشان داد که با استفاده از متغیرهای مستقل تنها می توان 5/9 درصد از متغیر وابسته را تبیین کرد؛ با اطمینان 95 درصد، آموزش و پرورش بیشترین تاثیر را بر مشارکت عمومی در ارتقای ایمنی ترافیک دارد، عامل خانواده تاثیری کمتر از آموزش و پرورش و عامل رسانه کمترین تاثیر را دارد. هم چنین عامل دوستان تاثیری بر مشارکت عمومی در ارتقای ایمنی ترافیک ندارد.

    کلیدواژگان: مشارکت عمومی، ایمنی ترافیک، عوامل اجتماعی، رسانه، آموزش و پرورش، دوستان، خانواده
  • وحید صمدپور خلیفه محله، اسفندیار تباشیر، محمدصادق شاه قلی*، محمدرضا حسن زاده صفحات 39-58
    زمینه و هدف

    هنگام رسیدگی به تصادف جاده ای و بازسازی صحنه، یکی از فاکتورهای اصلی، سرعت وسیله نقلیه در زمان وقوع حادثه است. اندازه سرعت روابط علت و معلولی را تعیین می کند که باعث تصادف می شود. در گذشته سرعت وسایل نقلیه در زمان برخورد یا قبل از برخورد براساس اثر خط ترمز به جای مانده، قطعات شیشه پرتاب شده، تغییر شکل وسایل نقلیه و ثبت اظهارات شاهدان عینی تعیین می شد. در یک دهه گذشته سیستم ترمز خودروها پیشرفت قابل توجهی داشته و به سیستم ضد قفل (ABS) مجهز شده اند. با این اوصاف بسیاری از روش های مذکور قادر به حل مسئله تعیین سرعت نیستند و نیاز به ارائه روش های جدید محاسبه سرعت ضروری به نظر می رسد. بنابراین در این مقاله از یک شیوه جدید مبتنی بر دینامیک کمربند ایمنی برای محاسبه سرعت استفاده شده است.

    روش

    این پژوهش از نظر نوع، کاربردی و با استفاده از دینامیک بار حرکت کمربند ایمنی که به عنوان وسیله ای برای محدودکردن حرکت افراد در داخل خودرو در هنگام کاهش سرعت ناگهانی استفاده می شود، انجام شده است. برای محاسبه سرعت لحظه برخورد خودرو از تغییر شکل کمربند و حرکت متناظر فرد استفاده شده است.

    یافته ها

      یافته های تحقیق نشان داد که استفاده از کمربند ایمنی، محدوده سرعت یک حرکت ایمن را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد، هم چنین احتمال مرگ و سایر انواع صدمات را در مقایسه با رانندگان و مسافرانی که از کمربند ایمنی استفاده نمی کنند، کاهش می دهد. علاوه بر این، با افزایش وزن راننده، وقتی که کمربند ایمنی در لحظه برخورد با مانع ثابت پاره می شود،  سرعت کاهش می یابد.

    نتایج

    روش پیشنهادی برای حل مسئله تعیین سرعت وسیله نقلیه در وضعیت ترافیک جاده، به دادگاه، قضات، نهادهای تحقیق و بازپرسان اجازه می دهد تا سازوکارهای تصادف رانندگی را درک کنند و ارزیابی صحیحی از اقدام های همه افراد دخیل در تصادف داشته باشند.

    کلیدواژگان: تصادف جاده ای، برخورد با شئ ثابت، برخورد وسایل نقلیه، تغییر شکل کمربند ایمنی، حرکت فرد
  • مجید اسدی، امین فتاحی، امیرحسین باغستانی*، میقات حبیبیان، امیررضا ممدوحی صفحات 59-88
    زمینه و هدف
    در جوامع امروزی، رشد سریع اقتصادی و به تبع آن رشد جمعیت، نیاز به حمل ونقل و سیستم های مرتبط با آن را بیش از پیش افزایش داده است. این امر موجب بروز برخی از مشکلات در کلان شهرها شده که تراکم ترافیک، انتشار آلاینده ها و مصرف انرژی های تجدیدناپذیر نمونه هایی از آن ها است. مدیریت تقاضای سفر افراد و اجرای سیاست های مناسب حمل ونقلی، با هدف تاثیرگذاری بر رفتار سفر کاربران، می تواند به مدیران و مسئولان شهری در جهت رفع مشکلات مذکور کمک کند. با این حال، پیاده سازی موفق این سیاست ها در کنار برخورداری از اثربخشی لازم، نیازمند رفع برخی از موانع مانند مقاومت اجتماعی، موانع اداری، موانع اجرایی و منابع مالی است. مطالعه حاضر به امکان سنجی و اولویت بندی اجرای برخی از سیاست های حمل ونقلی براساس نظرهای خبرگان حوزه حمل ونقل می پردازد.
    روش
    بدین منظور، پرسش نامه ای طراحی و اطلاعات آن از 36 خبره حوزه حمل ونقل گردآوری شده است. روش مورد استفاده، برآورد امتیاز هر سیاست از طریق تجمیع حاصل ضرب وزن عوامل موثر بر پیاده سازی سیاست ها در امتیاز عوامل متناظر هر سیاست بوده است.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که دو سیاست جذبی ساعت کاری انعطاف پذیر و تغییر در زمان شروع فعالیت ها به ترتیب با امتیاز 18/1 و 06/1 بهترین شرایط را برای اجرا دارند. سیاست قیمت گذاری بزرگراه ها نیز با 19/0 کمترین امتیاز را بین سیاست های مورد نظر در این پژوهش، کسب کرده است. از منظر عوامل موثر بر پیاده سازی سیاست ها، موانع اداری برای اجرای سیاست های جذبی مرتبط با فعالیت مشاغل پررنگ تر از سیاست های دیگر است. موانع اجرایی و فنی و هم چنین نیاز به منابع مالی بیش از هر سیاست دیگری در اجرای سیاست ایجاد خطوط پرسرنشین مشاهده می شود. علاوه بر این، بیشترین میزان مقاومت اجتماعی برای سیاست افزایش قیمت بنزین گزارش شده است.
    نتیجه گیری
    بنابر نتایج حاصل شده، به منظور مدیریت تقاضای سفر در شهرها، سیاست های جذبی مرتبط با فعالیت مشاغل از اولویت بالاتری برخوردار بوده و غیر از موانع اداری که باید در راستای رفع آن ها تلاش شود، مانع بزرگی برای اجرای این سیاست ها وجود ندارد. نتایج حاصل از این پژوهش می تواند به عنوان مبنایی جهت پیاده سازی سیاست های مدیریت تقاضای سفر مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت تقاضای سفر، پیاده سازی سیاست ها، اولویت بندی، سیاست های دفعی و جذبی، قیمت گذاری
  • علی میرزائی کهق*، علیرضا سخاوت بنیس صفحات 89-117
    زمینه و هدف

    در حال حاضر توجه به مبحث ترافیک و تعیین راهبردهایی برای کنترل و مدیریت آن اهمیت ویژه ایی دارد. استفاده از تجهیزات و فناوری های هوایی می تواند نقش به سزایی در کنترل و مدیریت ترافیک شهری و جاده های بین شهری داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف تبیین نقش هوافراجا در کنترل و مدیریت ترافیک شهری و جاده های بین شهری انجام شد.

    روش

    تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی؛ از حیث روش های کمی، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق، کلیه مدیران لایه اول و دوم پلیس راهور، پلیس راه و هوافراجا به تعداد 46 نفر بوده که به جهت محدودبودن جامعه آماری، تمامی کارکنان با استفاده از روش نمونه گیری تمام شمار به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان داد که مکان یابی ترافیکی، پایش و اندازه گیری ترافیکی، مردم یاری و مدیریت سلامت و مشاهده و توصیف وضعیت ترافیکی با پشتیبانی هوافراجا، می توانند در کنترل و مدیریت ترافیک شهری و جاده های بین شهری نقش داشته باشند.

    نتیجه گیری

    نتایج بیان گر این است که هوافراجا با مکان یابی ترافیکی، پایش و اندازه گیری ترافیکی، مردم یاری و مدیریت سلامت و مشاهده و توصیف وضعیت ترافیکی می تواند نقش موثری در کنترل و مدیریت ترافیک شهری و  بین شهری داشته باشد.

    کلیدواژگان: هوافراجا، کنترل ترافیک، مدیریت ترافیک، ترافیک شهری، ترافیک بین شهری
  • روح الله سالار*، مجید جوان، مسلم جمشیدی صفحات 119-150
    زمینه و هدف

    ارزیابی و بررسی میزان اثربخشی برنامه های آموزشی، یکی از مهم ترین مراحل برنامه ریزی و اجرای دوره های آموزشی است. پژوهش با هدف ارزیابی اثربخشی دوره کارشناسی رسته عملیات ترافیک دانشگاه افسری و تربیت پلیس انجام شده است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر روش، توصیفی و از نظر هدف، کاربردی است و از لحاظ جمع آوری داده ها به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش، دانشجویان دوره 27 به تعداد 107 نفر و فرماندهان و مدیران بلافصل آنان بوده است. که براساس فرمول کوکران 83 نفر دانش آموختگان  و فرماندهان به تعداد 32 نفر انتخاب شده بودند. در سطح اول و سوم از پرسش نامه محقق ساخته و سطح دوم نمره های دروس مهارتی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و استنباطی، از آزمون های شاپیرو- ویلک، t تک نمونه ای، رتبه ای علامت دار ویلکاکسون و فریدمن استفاده می شود.

    یافته ها

    میزان واکنش دانش آموختگان رضایت مندی بالایی را نشان داده بود و در این بین، بیشترین میزان رضایت از برنامه ریزی و نظم آموزش ها و کمترین میزان رضایت، از محتوای آموزش ها بود. میزان یادگیری دانش آموختگان در دروس مثبت بوده است و هم چنین درخصوص تحلیل تغییرات عملکردی از نظر دانشجویان و فرماندهان براساس میانگین و سطح معنا داری محاسبه شده می توان گفت تغییرات عملکردی در این بعد در سطح مطلوبی قرار دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد، برنامه تحولی ارتقای مهارت دانشجویان رشته عملیات ترافیک، اثربخشی مطلوبی در مولفه های واکنش، رفتار از نظر دانشجویان، فرماندهان داشته است به نحوی که این میزان مطلوبیت اثربخشی در سطح نسبتا زیاد است.

    کلیدواژگان: ارزیابی، اثربخشی، مهارتی، آموزش
  • داود طهماسب زاده شیخلار*، امیر فراوان صفحات 151-177
    زمینه و هدف
    یکی از چالش های جهان امروزی و تعلیم و تربیت، مقوله ترافیک است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان توجه محتوای کتاب های درسی مطالعات اجتماعی مقطع ابتدایی در زمینه آموزش ترافیک انجام یافته است.
    روش
    برای تعیین میزان توجه به مولفه های آموزش ترافیک از روش توصیفی و کمی تحلیل محتوا استفاده شد. جامعه آماری پژوهش، محتوای کتاب های درسی مطالعات اجتماعی مقطع ابتدایی در سال تحصیلی 1402-1401 بود که نمونه گیری آن به صورت هدف مند انجام گرفت که به دلیل پایین بودن حجم جامعه، نمونه برابر جامعه انتخاب شد. ابزار جمع آوری داده ها، چک لیست تحلیل محتوای کتب درسی، تحلیل فعالیت ها، کاربرگه ها و تحلیل تصاویر بود. برای تعیین میزان روایی ابزار از روایی محتوایی و از نظر اساتید گروه علوم تربیتی دانشگاه تبریز و برای پایایی نیز از ضریب توافق استفاده شد. هم چنین واحد تحلیل صفحات (متن، تصاویر و فعالیت ها) بودند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که در مجموع 91 مورد به آموزش ترافیک، در قالب مولفه های عابرپیاده، سرنشینان و دوچرخه سواران توجه شده است. بیشترین فراوانی مربوط به عابرپیاده و کمترین فراوانی به دوچرخه سوار اختصاص دارد. مولفه های سرنشینان و خودرو به ترتیب در رتبه دوم و سوم قرار دارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت آموزش ترافیک در مقطع مهم ابتدایی، این موضوع باید بیش از پیش مورد توجه و تجدیدنظر اساسی در محتوای مربوط به آن صورت گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش ترافیک، مطالعات اجتماعی، برنامه درسی، تحلیل محتوا، دوره ابتدایی
|
  • Valialah Pira *, Fariba Shayegan, Sajad Amiri Pages 1-38
    Background and purpose

    The purpose of this research is to examine the views of the citizens of the 10th district of Tehran regarding the influence of social factors (education, media, family and friends) on public participation in improving traffic safety. In fact, the main goal of the current research is "to explain the social factors affecting public participation in improving traffic safety".

    Method

    This research was conducted with a quantitative approach and a descriptive-survey method. The statistical population of this research consists of all the citizens of the 10th district of Tehran, on the basis of which 354 people were selected as the sample size of the research in the form of non-probability available (random) sampling. In this research, a researcher-made questionnaire tool was used.

    Findings

    The research findings showed that there is no correlation between friends and public participation in improving traffic safety. But there is a direct and meaningful relationship between family, media and education with public participation in improving traffic safety.

    Results

    The results of the multivariate linear regression analysis showed that only 9.5% of the dependent variable can be explained by using independent variables. And with 95% certainty, education has the greatest effect on public participation in improving traffic safety, the family factor has a lesser effect than education and the media factor has the least effect. Also, the factor of friends has no effect on public participation in improving traffic safety.

    Keywords: Public Participation, Traffic Safety, Social Factors
  • Vahid Samadpour, Esfandyar Tabashir, Mohammad Sadegh Shahgholi *, Mohammadreza Hassanzadeh Pages 39-58
    Background and purpose

    When dealing with a road accident and reconstructing the scene, one of the main parameters is the speed of the vehicle at the time of the accident. In the past, the speed of vehicles at the time of collision or before the collision was determined based on the effect of the remaining brake line. In the last decade, cars have been equipped with anti-lock braking system (ABS). However, many of the mentioned methods are not able to solve the problem of speed determination, and the need to provide new methods of speed calculation seems necessary.

    Method

    The load dynamics of the seat belt, which is used as a means to limit the movement of people inside the car during sudden deceleration, has been used to calculate the speed of the car according to the change in the shape of the belt and the corresponding movement of the person.

    Findings

    The findings of the research indicate that the use of seat belts reduces the probability of death and other types of injuries compared to drivers and passengers who do not use seat belts. In addition, as the weight of the driver increases, the speed of the vehicle in which the seat belt breaks at the moment of impact with the fixed obstacle decreases.

    Conclusion

    The proposed method for determining the speed of the vehicle allows the court, judges, research institutions and investigators to have a correct assessment of the actions of the people involved in the accident.

    Keywords: Road Accident, Collision With A Fixed Object, Vehicle Collision, Deformation Of The Seat Belt, Person's Movement
  • Majid Asadi, Amin Fattahi, Amirhossein Baghestani *, Meeghat Habibian, Amirreza Mamdoohi Pages 59-88
    Rapid economic growth combined with population growth has emphasized the necessity for transportation systems in recent years. The presence of more vehicles in urban areas has led to traffic congestion, emissions, and fuel consumption. Travel demand management strategies aiming at effecting travel behavior could help decision-makers to solve these issues. However, besides considering efficiency, such strategies need to address social resistance, administrative and executive obstacles, and financial resources. The current study investigates the feasibility and priority of travel demand management strategies based on transportation expert choices. Data was collected through a questionnaire filled by 36 transportation experts in Tehran. In order to estimate the score of each strategy, the weight of the factors affecting its implementation was multiplied by the score of its corresponding factors. Results indicate that flexible working hours and change in activity time and Re-scheduling the work start time are ranked at the top with 1.18 and 1.06, respectively while highway pricing (0.19) has the lowest score. Among the factors affecting implementation, administrative obstacles are more prominent for activity related strategies. Executive obstacles and financial resources are the greatest obstacles to the high occupancy vehicle lanes strategy while the most social resistance is reported for increasing the fuel price. Travel demand management strategies targeted at activities have been found to be more effective than other strategies which need to remove their executive obstacles. Our findings could be used as a basis for implementing travel demand management policies.
    Keywords: Travel Demand Management Strategies, Priority, Pricing
  • Ali Mirzaee Kahagh *, Alireza Sekhawat Benis Pages 89-117
    Background and purpose

    Currently, paying attention to the issue of traffic and determining strategies for its control and management is particularly important. The use of aerial equipment and technologies can play a significant role in controlling and managing urban traffic and intercity roads. The current research was conducted with the aim of explaining the role of air traffic controllers in the control and management of urban traffic and intercity roads.

    Methodology

    The current research is in terms of practical purpose; In terms of quantitative methods, it is a descriptive survey. The statistical population of the research was all the managers of the first and second levels of the traffic police, traffic, and air police, and there were 46 people. Due to the limited statistical population, all the employees were selected as a statistical sample using the full-count sampling method. A researcher-made questionnaire was used to collect data.

    Findings

    It showed that traffic location, traffic monitoring and measurement, public assistance and health management, and observing and describing the traffic situation with the support of aviation, can play a role in controlling and managing urban traffic and intercity roads.

    Results

    It shows that the Police aviation of Iran can play an effective role in urban and intercity traffic control and management with traffic location, traffic monitoring and measurement, public assistance, health management, and observing and describing the traffic situation.

    Keywords: Police Aviation Of Iran, Traffic Control, Traffic Management, Urban Traffic, Intercity Traffic
  • Ruhollah Salar *, Majid Javan, Moslem Jamshidi Pages 119-150
    Background and purpose

    effectiveness of Education programs is one of the most important stages of planning and implementing Education courses.

    Method

    The present research was conducted in terms of descriptive method, in terms of objective, practical and in terms of data collection, it was done by survey method. The statistical population of this research was 107 students and their immediate commanders and managers. Based on Cochran's formula, 83 students and 32 commanders were selected. In the first and third level, the researcher's questionnaire was used, and in the second level, the scores of skill courses were used. Descriptive and inferential statistical methods, are used to analyze the data.

    Findings

    The degree of reaction of the students showed high satisfaction and in between, the highest level of satisfaction was with the planning and order of the trainings and the lowest level of satisfaction was with the content of the trainings. The amount of learning of the students in the courses has been positive, and also regarding the analysis of functional changes from the point of view of students and commanders, based on the average and significance level calculated, it can be said that the functional changes in this dimension are at a favorable level.

    Results

    :l program of improving the skills of traffic operations students has had a favorable effectiveness in the components of reaction, behavior from the point of view of students, commanders and learning, so that this level of effectiveness is relatively high

    Keywords: Evaluation, Effectiveness, Skill, Education
  • Davoud Tahmasebzadeh Sheikhlar *, Amir Faravan Pages 151-177
    Considering that one of the tasks of curriculum planners is to compile rich content for traffic education, but the surveys and researches show that; Children and teenagers are less familiar with traffic rules. research; Examining the content of elementary school social studies books is in the field of traffic education. The statistical population of this research was the content of elementary school social studies books (3rd, 4th, 5th and 6th grade) in the academic year 1402-1401, which was purposefully sampled.To determine the components of traffic education, the descriptive method and then the content analysis method were used in order to review and analyze the social studies curriculum. The data collection tool was; Checklist for analyzing the content of textbooks, analyzing activities, worksheets and analyzing images; that after studying the theoretical foundations, a proposed plan was prepared and its validity and reliability were evaluated favorably by an educational science expert. They were also the analysis unit of pages (text, images and activities). The results of the research showed that a total of 91 cases are dedicated to traffic education, in the form of components of pedestrians, passengers and bicyclists. The highest frequency is for pedestrians and the lowest frequency is for cyclists. Passenger and car components are ranked second and third respectively. Therefore, due to the importance of traffic education in the important stage of elementary school, it should be given more importance and a fundamental revision should be made in its related content.
    Keywords: Traffic Education, Social Studies, Curriculum, Content Analysis, Elementary Course