فهرست مطالب

پژوهش های روان شناسی بالینی و مشاوره - سال سیزدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1402)

مجله پژوهش های روان شناسی بالینی و مشاوره
سال سیزدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فائزه سالاری، مجید معینی زاده*، محمدجواد اصغری ابراهیم آباد صفحات 5-20
    هدف

    برقراری ارتباط رضایت بخش در زندگی زناشویی از اهمیت بسزایی برخوردار است، چرا که خانواده و اجتماع سالم از روابط سالم و رشدیافته زوجین تشکیل می شود و رضایت زناشویی بیانگر استحکام و کارآمدی نهاد خانواده است. بنابراین هدف از پژوهش حاضر نقش کمال گرایی در پیش بینی رضایت زناشویی افراد متاهل با میانجی گری نشخوارفکری بود.

    روش

    طرح کلی پژوهش از نوع مطالعات توصیفی-همبستگی و از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان و مردان متاهل شهر مشهد بود که ازبین آن ها 384 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های کمال گرایی چندبعدی تهران(TMPS)، رضایت زناشویی انریچ(ENRICH)، نشخوارفکری هوکسما و مورو(RRS) جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش به روش مدل سازی معادلات ساختاری(SEM) و با استفاده از نرم افزارهای SPSS-26 و AMOS-24انجام شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن بود که بین کمال گرایی و نشخوارفکری با رضایت زناشویی رابطه منفی معناداری وجود دارد(01/0>p)، درحالی که بین کمال گرایی و نشخوارفکری رابطه مثبت معناداری مشاهده گردید(01/0>p). هم چنین یافته ها نشان داد که کمال گرایی هم بطور مستقیم و هم غیر مستقیم از طریق میانجی نشخوارفکری با رضایت زناشویی رابطه منفی و معناداری دارد(01/0>p). کمال گرایی هنگامی که با نشخوارفکری همراه شود، با شدت بیش تری از رضایت زناشویی می کاهد. بنابراین، برگزاری کارگاه های آموزشی یا زوج درمانی جهت کاهش کمال گرایی و نشخوارفکری و درنتیجه ارتقا رضایت زناشویی در متاهلین توصیه می شود.

    کلیدواژگان: کمال گرایی، رضایت زناشویی، نشخوارفکری، افراد متاهل
  • فرزانه طیرانی نجاران، علی مشهدی*، ایمان الله بیگدلی، عاطفه سلطانی فر صفحات 21-40
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی الگوهای ارتباطی و کنش وری های خانوادگی در نوجوانان مبتلا به اختلال خلقی دو قطبی بود.

    روش

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی و با روش علی مقایسه ای دوگروهی بود. جامعه آماری مطالعه حاضر کلیه نوجوانان مبتلا به اختلال خلقی دوقطبی بودند. تعداد 52 نوجوان مبتلا به اختلال خلقی دو قطبی بستری در بیمارستان روان پزشکی ابن سینا مشهد از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. 52 نوجوان داوطلب سالم نیز جهت مقایسه داده ها، مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها از طریق اجرای دو پرسش نامه ی عملکرد خانواده (FDA) و الگوهای ارتباطی خانواده (FCP)جمع آوری شد. برای تحلیل داده ها، روش آماری تحلیل واریانس چند متغیری مورد استفاده قرار گرفت. تمامی فرایند تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری «SPSS 26» صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین دو گروه نوجوانان (مبتلا به اختلال دوقطبی و سالم) در مولفه های پرسشنامه عملکرد خانواده (حل مشکل، ارتباط، نقش ها، همراهی عاطفی، آمیزش عاطفی، کنترل رفتار، عملکرد کلی) و مولفه های پرسشنامه الگوهای ارتباطی خانواده (گفت و شنود، هم نوایی) تفاوت معناداری وجود دارد (01/0>p). وجود کنش وری های خانوادگی مختل در اختلال خلقی دو قطبی نوجوانان باید به عنوان عاملی مهم در درمان و مداخلات مورد توجه ویژه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اختلال خلقی دو قطبی، نوجوانان، کنش وری خانوادگی، الگوهای ارتباطی
  • علی پاکیزه*، صادق حکمتیان فرد، مرضیه باقری صفحات 41-56
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی اصلاح سوگیری شناختی دختران دانشجو نسبت به ظاهر فیزیکی بر نگرانی آن ها از تصویر بدنی اجرا گردید.

    روش

    پژوهش حاضر به صورت نیمه آزمایشی و با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل اجرا گردید. جامعه آماری پژوهش شامل دانشجویان دختر دانشگاه غیر انتفاعی صنعتی فولاد، در سال تحصیلی 98- 97 می باشند که 200 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و از آنها درخواست شد تا پرسش نامه تصویر بدنی را تکمیل نمایند. سپس تعداد 45 نفر از دانشجویان با نمره بالاتر از نقطه برش پرسشنامه، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی (22) وکنترل (23 نفر) قرار داده شدند. به منظور سنجش میزان نگرانی دانشجویان نسبت به تصویر بدنی، از پرسشنامه تصویر بدن لیتلتون و به منظور سنجش و اصلاح سوگیری شناختی دانشجویان نسبت به ظاهر فیزیکی از تکلیف کاوش نقطه (دات پروب) استفاده شد. در ابتدا از هر دو گروه پیش آزمون گرفته شد و سپس اعضای گروه آزمایش به صورت انفرادی، در 8 جلسه 30 تا 40 دقیقه ای اصلاح سوگیری شناختی شرکت کردند. در این مدت گروه کنترل تحت هیچ آموزشی نبودند. بعد از اتمام آموزش از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد و داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شدند که در قسمت توصیفی از شاخص های میانگین و انحراف معیار و در قسمت آمار استنباطی از تحلیل کواریانس یکراهه استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد اصلاح سوگیری شناختی نسبت به ظاهر فیزیکی باعث کاهش سوگیری شناختی نسبت به ظاهر فیزیکی وکاهش نگرانی نسبت به تصویر بدن در دختران دانشجو می شود.

    نتیجه گیری

    اصلاح سوگیری شناختی می تواند به عنوان یک روش موثر برای پیشگیری از شکل گیری نگرانی نسبت به تصویر بدن مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اصلاح سوگیری شناختی، تصویر بدن، ظاهر فیزیکی
  • پگاه مهرطلب، حسین داودی*، داود تقوایی صفحات 57-80
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی نسخه فارسی پرسشنامه طرحواره مثبت یانگ و در جامعه ایرانی انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر از دید هدف، کاربردی و از دید شیوه ی اجرا یک مطالعه ی توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش همه ی افراد جامعه ی ایرانی در سال 1400 و نمونه آماری پژوهش 311 نفر(شامل206 زن و 105 مرد) بود که به 95 سوال اولیه ی پرسشنامه طرحواره مثبت یانگ(Louis et al., 2018) پاسخ دادند. روش های مورد استفاده جهت تحلیل داده های پژوهش عبارت بودند از: تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی، روش بازآزمایی، ضریب آلفای کرونباخ و روایی واگرا.

    یافته ها

    در این پژوهش براساس نتایج تحلیل عاملی اکتشافی و با استفاده از چرخش واریماکس 9 عامل شناسایی شد که مقدار ویژه ی هر عامل بالاتر از یک بود. از 50 گویه باقیمانده، برای تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد که در نهایت مدل ساختاری 9 عاملی تایید گردید. همچنین روایی واگرای این سنجه با فرم کوتاه پرسشنامه طرحواره های ناسازگار یانگ،64 /0- به دست آمد. ضریب پایایی این پرسشنامه طرحواره مثبت یانگ با استفاده از آلفای کرونباخ 81/0 و براساس روش بازآزمایی با فاصله زمانی یکماه، 72/0 محاسبه گردید. بنابراین نتایج این پژوهش حاکی از آن است که پرسشنامه طرحواره مثبت یانگ، در جامعه ی ایرانی، با 9 عامل اصلی در 4 دامنه، از پایایی و روایی لازم برخوردار است.

    کلیدواژگان: پرسشنامه طرحواره مثبت، ویژگی های روان سنجی، اعتباریابی
  • مژگان صابری زاده، محمد زارع نیستانک* صفحات 81-102
    هدف

    هدف پژوهش بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر عدم تحمل تردید، احساس مسئولیت افراطی و درهم آمیختگی فکر و عمل در زنان مبتلا به اختلال وسواس شهر اراک بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری حاضر عبارت از کلیه زنان مبتلا به اختلال وسواس شهر اراک مراجعه کننده به کلینیک های مشاوره در سال 1400 بود. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 30 نفر از زنان دارای اختلال وسواس فکری عملی از مراکز مشاوره شهر اراک بر اساس پرونده روانپزشکی آنان و انجام مصاحبه بالینی انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) گمارده شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه بازنگری شده وسواسی - اجباری فوآ و همکاران (Foa et al., 2000) ، مقیاس عدم تحمل تردید فریستون و همکاران (Freeston et al., 1994) پرسش نامه نگرش مسئولیت پذیری سالکوسکیس و همکاران (Salkovskis et al., 2000) و مقیاس آمیختگی فکر - عمل شفران و همکاران (Shafran et al., 1996) بود که در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون بر روی گروه آزمایش اجرا گردید. درمان شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی سگال و همکاران (Segal et al., 2013) در 8 جلسه 90 دقیقه ای و به صورت یک بار در هفته برگزار شد. گروه کنترل پس از اجرای پیش آزمون در انتظار درمان بعد از پایان دوره مداخله قرار گرفتند داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و روش آماری میباشد.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، عدم تحمل تردید، احساس مسئولیت افراطی، درهم آمیختگی فکر و عمل و اختلال وسواس
  • محدثه پورخیابی*، موسی کافی ماسوله، عباس ابوالقاسمی صفحات 103-126
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری مبتنی بر اینترنت بر مسئولیت پذیری افراطی و تحریک پذیری نوجوانان دختر دارای علائم اختلال وسواسی - جبری شهر رشت در سال تحصیلی 1401- 1400 بود.
    روش
    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل، بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه نوجوانان دختر پایه های پنجم و ششم دارای اختلال وسواس فکری - جبری دبستان های ابتدایی شهر رشت در سال 1401-1400 بود که از میان 28 نفر به عنوان نمونه شناسایی شدند و پس از غربالگری بر اساس ملاک های ورود، 24 نفر آن ها در دو گروه آزمایش و کنترل به صورت تصادفی جایدهی شدند.گروه آزمایش به مدت 8 جلسه (انفرادی) درمان شناختی - رفتاری مبتنی بر اینترنت را دریافت کردند. در این پژوهش از مقیاس وسواسی - جبری ییل براون (YBOCS)، برای غربالگری، مصاحبه بالینی برای تشخیص، نگرش مسئولیت پذیری سالکوسکیس (RAS) و پرسشنامه واکنش پذیری عاطفی استرینگز (ARI) برای پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل آزمون واریانس با اندازه گیری های مکرر مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایح پژوهش نشان می دهد درمان شناختی - رفتاری مبتنی بر اینترنت در کاهش مشکلات مسئولیت پذیری افراطی و تحریک پذیری دختران نوجوان موثر بوده است. این نتایج حاکی از آن است که استفاده از درمان شناختی رفتاری مبتنی بر اینترنت، می تواند به عنوان یک خط درمانی منجر به ارتقا خدمات درمانی برای بیماران مبتلا به وسواس گردد.
    کلیدواژگان: اختلال وسواسی &Ndash، جبری، تحریک پذیری، درمان شناختی &Ndash، رفتاری مبتنی بر اینترنت، مسئولیت پذیری، نوجوانان
  • لیلا تیموری، علی اکبر ثمری*، مهدی فتحی صفحات 127-142
    هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان گروهی استرس زدایی مبتنی بر ذهن آگاهی و هیپنوتراپی شناختی- رفتاری بر کاهش تعارض کار- خانواده بود.

    روش

    این پژوهش از نوع کاربردی و روش آن از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری تمامی پرسنل پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد سرخس در سال 1400 به تعداد 553 نفر بودند. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و بر اساس معیارهای ورود و خروج 45 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و به شیوه تصادفی در سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل) جایگزین شدند (15 نفر گروه آزمایشی درمان استرس زدایی مبتنی بر ذهن آگاهی، 15 نفر گروه آزمایشی هیپنوتراپی شناختی- رفتاری و 15 نفر گروه کنترل). برنامه مداخله ای استرس زدایی مبتنی بر ذهن آگاهی و هیپنوتراپی شناختی- رفتاری (هر کدام) در هشت جلسه 90 دقیقه ای به آزمودنی های دو گروه آزمایشی (یک گروه ذهن آگاهی و گروه دیگر هیپنوتراپی) ارائه گردید. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه تعارض کار- خانواده کارلسون و همکاران (2000) بود. جهت تجزیه وتحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی از آزمون آماری کوواریانس در نرم افزار SPSS استفاده شد. مقایسه میانگین ها نشان داد که روش درمان گروهی استرس زدایی مبتنی بر ذهن آگاهی در کاهش تعارض کار- خانواده با گروه کنترل تفاوت معناداری داشت (01/0>P). در مقایسه میانگین نمرات گروه هیپنوتراپی شناختی- رفتاری با گروه کنترل نیز در کاهش تعارض کار- خانواده تفاوت معناداری مشاهده گردید (01/0>P).

    یافته ها

    بطور کلی نتایج بیانگر آن بود که درمان های استرس زدایی مبتنی بر ذهن آگاهی و هیپنوتراپی شناختی- رفتاری هر دو به طور معناداری تعارض کار- خانواده را در گروه های مداخله کاهش داده اند اما تفاوتی معنادار بین این دو درمان در کاهش تعارض کار- خانواده وجود نداشت.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، هیپنوتراپی شناختی رفتاری، تعارض کار- خانواده
  • سیده الناز موسوی، غلامرضا احمدی، وحیده جوادی، لیلا سالک ابراهیمی*، سوگند قاسم زاده صفحات 143-160
    اهداف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی و مقایسه ی درمان فراتشخیصی یکپارچه نگر با درمان شناختی-رفتاری بر تنظیم هیجان و کیفیت زندگی کودکان کار بود.

    ابزار و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی بود. جامعه آماری کلیه کودکان کار شهر تهران بودند که 45 نفر از آنها به صورت تصادفی در سه گروه درمان فراتشخیصی(15 نفر)، درمان شناختی رفتاری (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. درمان فراتشخیصی بر اساس نسخه کودک پروتکل یکپارچه نگر بارلو و درمان شناختی رفتاری بر اساس پروتکل کندال انجام شد. مقیاس های تنظیم هیجان گرانفسکی و همکاران، و مقیاس کیفیت زندگی کودکان و نوجوانان برای گردآوری داده ها مورد استفاده قرارگرفت. در نهایت داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه های مکرر تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اثر عامل زمان ، و تعامل زمان و گروه بر تنظیم هیجان معنی دار است. در حالی که عامل بین-گروهی و درون گروهی در هیچ یک از مداخله ها تاثیر معنی داری بر سطوح کیفیت زندگی نداشت. مقایسه ی میانگین ها نشانگر آن است که درمان فراتشخیصی نسبت به درمان شناختی رفتاری در تعدیل راهبردهای تنظیم هیجانی اثربخشی بیشتری داشته است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها می توان گفت که نسخه کودکان درمان فراتشخیصی یکپارچه نگر می تواند برای کودکان آسیب پذیر مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کودکان کار، درمان فراتشخیصی، درمان شناختی رفتاری، تنظیم هیجان، کیفیت زندگی
  • الهام امیریان فارسانی، مسعود غلامعلی لواسانی*، حسین کشاورز افشار صفحات 161-176
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی واقعیت درمانی بر سرمایه روان شناختی و احساس تنهایی نوجوانان در خانواده های تک والدی انجام شد.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری بود. جامعه پژوهش حاضر نوجوانان دختر تک والد 16تا 18 سال که در سال 1400-1401 در مدارس شهرستان فارسان مشغول تحصیلند، تشکیل دادند. با استفاده از نمونه گیری در دسترس از مدارس این شهرستان، یک مدرسه انتخاب شد. سپس از 31 نفر دانش آموز تک والد، 20 نفر بر اساس ملاک های ورود به پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 10 نفری قرار گرفتند. ابزار پژوهش، پرسشنامه سرمایه روان شناختی لوتانز و همکاران (2007) و پرسشنامه احساس تنهایی راسل و همکاران (1980)، بود که توسط نوجوانان در سه مرحله تکمیل شد. آموزش واقعیت درمانی در هشت جلسه یک و نیم ساعتی برای گروه آزمایش برگزار شد اما گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکرد. داده های بدست آمده با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های بدست آمده حاکی از آن بود که آموزش واقعیت درمانی بر افزایش سرمایه روان شناختی و مولفه خودکارآمدی، امیدواری و خوش بینی آن و همچنینی کاهش احساس تنهایی موثر بوده واین تاثیر تا مرحله پیگیری پایدار مانده است. از نتایج پژوهش حاضر می توان جهت یاری رساندن به نوجوانان تک والدی در راستای افزایش سرمایه روانشناختی و کاهش احساس تنهایی آنها استفاده کرد.
    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، سرمایه روان شناختی، احساس تنهایی، تک والد
  • یوسف کبیری نسب، سید عبدالمجید بحرینیان*، قاسم آهی، احمد منصوری صفحات 177-197
    هدف

    هدف از این پژوهش مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان مبتنی بر شفقت بر وسواس مرگ و هوشیاری بدن در سالمندان بود.

    روش

    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با دوگروه آزمایش بود. از بین سالمندان بهزیستی شهرستان بهشهر افرادی که تمایل به شرکت در پژوهش داشتند به صورت الگوی هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی ساده در2 گروه آزمایشی و یک گروه کنترل گمارش شدند. گروه اول درمان مبتنی بر شفقت در 8 جلسه و گروه دوم درمان مبتنی برپذیرش و تعهد را در 9 جلسه دریافت نمودند، اما گروه سوم که گروه کنترل بودند تحت هیچ درمانی قرار نگرفتند. ابزارهای پژوهش مقیاس هوشیاری بدن (2006) و مقیاس وسواس مرگ عبدالخالق (1998) بود برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی، تحلیل کوواریانس چند متغیره و نرم افزار آماری SPSS 23 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن بود که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان مبتنی بر شفقت باعث کاهش وسواس مرگ و هوشیاری بدن شده بودند. همچنین در اثر بخشی بین درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان مبتنی بر شفقت بر روی هوشیاری بدن و وسواس مرگ تفاوت معناداری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها می توان به این نتیجه رسید که از درمان مبتنی پذیرش و تعهد و درمان مبتنی بر شفقت برای درمان وسواس مرگ و هوشیاری بدن در سالمندان می توان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، درمان مبتنی بر شفقت، وسواس مرگ، هوشیاری بدن، سالمندان
|
  • Faezeh Salari, Majid Moeenizadeh *, Mohammadjavad Asghari Ebrahimabad Pages 5-20
    Purpose

    Establishing a satisfactory relationship in married life is very important, because a healthy family and society is formed by the healthy and developed relationship of the couple, and marital satisfaction expresses the strength and efficiency of the family institution. This study aimed to investigate the relationship between perfectionism and marital satisfaction with the mediation of rumination.

    Method

    The general design of the research was descriptive-correlation studies and path analysis. The statistical population of the research included all married men and women in Mashhad, from which 384 people were selected using the available sampling method. The data were collected using Tehran Multiple Perfectionism (TMPS), Enrich Marital Satisfaction (ENRICH), and Hoeksema & Morrow’s Ruminative Response (RRS) scales. The analysis of research data was done by structural equation modeling (SEM) and using SPSS-26 and AMOS-24 software.

    Findings

    The results indicated that there is a significant negative relationship between perfectionism and rumination with marital satisfaction (p<0.01), while a significant positive relationship was observed between perfectionism and rumination (p<0.01). Also, the findings showed that perfectionism has a negative and significant relationship with marital satisfaction both directly and indirectly through the mediation of rumination (p<0.01).

    Conclusion

    Perfectionism, when combined with rumination, decreases marital satisfaction even more strongly. Therefore, it is recommended to hold training workshops or couples therapy to moderate perfectionism and improve marital satisfaction in married people

    Keywords: Perfectionism, Marital Satisfaction, Rumination, Married People
  • Farzaneh Tayarani-Najaran, Ali Mashhadi *, Imanollah Bigdeli, Atefeh Soltanifar Pages 21-40
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the impairments in patterns of family communication and family functions in adolescents with Bipolar mood Disorder (BD).

    Method

    The Method of the present study was descriptive with a two group comparative causal method. The statistical population included all adolescents with Bipolar Disorder. 52 hospitalized adolescents whit BD in EbneSina psychiatry hospital were selected through convenience sampling. 52 healthy volunteers were considered in order to compare Data. Data were collected through the two questionnaires of Family Communication Patterns (FCP) and Family Assessment Device (FDA). In order to analyze data, Multivariate analysis of variance was used. All the data analysis process was done using "SPSS 26" statistical software.

    Findings

    The results showed that there are significant differences between two groups of Adolescents (with bipolar disorder and healthy) in the components of Family functions questionnaire (problem solving, communication, roles, affective responsiveness, affective involvement, behavior control and general function) and the components of family Communication patterns questionnaire (Conversational Orientation and Conformity orientation) (P<0/001). The presence of impairments in family functions in adolescents with BD should be considered as an important factor in treatments and interventions.

    Keywords: Bipolar Disorder, Adolescents, Family Functions. Patterns Of Communication
  • Ali Pakizeh *, Sadegh Hekmatiyan Fard, Marzieh Baqeri Pages 41-56
    Purpose

    The present study was conducted with the aim of investigating the effect of correcting girls' cognitive bias towards physical appearance on their concern about body image.

    Method

    The research method in this study was semi-experimental and using a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of the research includes female students of non-profit Foulad Industrial University, who were studying in the academic year 2018-2019. At first, using the purposeful sampling method, about 200 female students of the mentioned university were selected and asked to complete the body image questionnaire. Then, 30 students whose questionnaire scores were above the cut-off point were selected and randomly divided into two experimental (22 people) and control (23 people) groups. The research tools were: Littleton's body image questionnaire and dot probe task. First, a pre-test was taken from both groups, and then 8 sessions of 30 to 40 minutes were held individually for the experimental group. During this time, the control group did not receive any training. After the completion of the training, a post-test was taken from both groups and the collected data were analyzed by spss software, which used one-way analysis of covariance in the descriptive part of the mean and standard deviation indicators, and in the inferential statistics part. became.

    Findings

    The findings showed that correcting cognitive bias towards physical appearance reduces cognitive bias towards physical appearance and reduces concern about body image in female students. Cognitive bias correction can be used as an effective method.

    Conclusion

    correction of cognitive bias provided the ability to reduce bias towards physical appearance and reduce concern about body image among students.

    Keywords: Cognitive Bias Correction, Body Image, Physical Appearance
  • Pegah Mehrtalab, Hossein Davudi *, Davood Taghvaei Pages 57-80
    Introduction

    The aim of this study was to standardization and investigation of psychometric properties of the Persian version of Young Positive Schema Questionnaire in Iranian society.

    Methods

    The current research is practical from the point of view of the goal and from the point of view of the method of implementation, it is a descriptive-analytical study of the validation type. The statistical population of the research was all the people of Iranian society in the year 2022, who were selected by available sampling method. The statistical sample of the research was 311 people (including 206 women and 105 men) who answered the initial 95 questions of Young Positive Schema Questionnaire (Louis et al., 2018). In order to analyze the data, exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, retest method, Cronbach's alpha coefficient and divergent validity were used.

    Results

    In this research, by performing exploratory factor analysis and using varimax rotation, 9 factors were identified, and the eigenvalue of each factor was higher than one. The remaining 50 items were used for confirmatory factor analysis, and in the end, the structural model of 9 factors was confirmed. Also, the divergent validity of this measure with the short form of Young Maladaptive Schema Questionnaire, was obtained -0.64. The reliability coefficient of this scale was calculated by Cronbach's alpha of 0.81 and by a retest method with a time interval of one month, 0.72.

    Conclusion

    The results of this research indicate that Young Positive Schema Questionnaire, with 9 main factors in 4 domains, has reliability and validity in Iranian society.

    Keywords: Positive Schema Questionnaire, Psychometric Properties, Validation
  • Mozhgan Saberizadeh, Mohammad Zarehneyestanak * Pages 81-102
    Purpose

    The aim of the research was to investigate the effectiveness of mindfulness-based on cognitive therapy on intolerance of uncertainty, extreme sense of responsibility and thought _ action fusion in women suffering from obsessive-compulsive disorder in Arak.

    Method

    The research method was quasi-experimental with pre-test-post-test design and experimental and control groups.The present statistical population included all patients with obsessive-compulsive disorder in Arak who referred to counseling clinics in 1400. The sampling method was purposive. Thirty women with obsessive-compulsive disorder were selected from counseling centers in Arak based on their psychiatric records and clinical interviews and were randomly assigned to experimental and control groups (15 people in each group). The research instruments were the obsessive-compulsive review questionnaire of Foa et al. (2000), the Freeston et al. (1994) Doubt Tolerance Scale, the Salkovskis et al. (2000) Responsibility Attitude Questionnaire, and the Schaffran et al. Which was performed on the experimental group in two stages of pre-test and post-test. Cognitive therapy based on Segal et al. (2013) mindfulness therapy was performed in 8 sessions of 90 minutes once a week. The control group waited for treatment after the intervention after the pre-test. The data were analyzed using SPSS software and covariance analysis.

    Findings

    The results showed that mindfulness-based cognitive therapy has a significant effect on intolerance of uncertainty, extreme responsibility and confusion of thought and action in patients with obsessive-compulsive disorder (P <0.0001).

    Keywords: Mindfulness-Based Cognitive Therapy, Intolerance Of Uncertainty, Extreme Of Responsibility, Fusion Of Thought, Action, And Obsessive-Compulsive Disorder
  • Mohaddeseh Pourkhiyabi *, Mousa Kafie, Abbas Abolghasemi Pages 103-126
    Purpose
    The purpose of the present study was to investigate the effectiveness of Internet-based cognitive behavioral therapy on extreme responsibility and irritability of adolescent girls with symptoms of obsessive-compulsive disorder in Rasht city in the academic year of 2021-2022.
    Method
    The research method was semi-experimental and pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research included all fifth- and sixth-grade girls with obsessive-compulsive disorder in the elementary schools of Rasht in 2021-2022, who were identified as samples from among 28 people, and after screening based on the entry criteria, 24 of them They were randomly placed in two experimental and control groups. The experimental group received Internet-based cognitive-behavioral therapy for 8 sessions (individual). In this research, Yale Brown's Obsessive-Obsessive Scale (YBOCS) was used for screening, clinical interview for diagnosis, Salkovskis Responsiveness Attitude (RAS) and Strings Emotional Reactivity Questionnaire (ARI) for pre-test and post-test. The data were analyzed using the method of analysis of variance test with repeated measurements.
    Findings
    The results of the research show that Internet-based cognitive-behavioral therapy has been effective in reducing the problems of extreme responsibility and irritability of teenage girls. These results indicate that the use of Internet-based cognitive behavioral therapy can lead to the improvement of treatment services for obsessive-compulsive patients as a line of treatment.
    Keywords: Obsessive-Compulsive Disorder, Irritability, Internet-Based Cognitive-Behavioral Therapy, Responsibility, Adolescents
  • Leila Teimouri, Aliakbar Samari *, Mehdi Fathi Pages 127-142
    Purpose

    The aim of the present study was to compare the effectiveness of mindfulness-based stress-relief group therapy and cognitive-behavioral hypnotherapy on reducing work-family conflict.

    Method

    This research was applied and its method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of all the personnel of Shahid Hasheminejad Gas Refinery in Sarkhes in 1400 was 553 people. By using the purposeful sampling method and based on the entry and exit criteria, 45 people were selected as a sample and randomly replaced in three groups (twoexperimental groups and one control group) (15 people in the experimental group of stress relief treatment based on on mind-awareness, 15 people in the experimental group of cognitive-behavioral hypnotherapy and 15people in the control group). The stress reduction intervention program based on mindfulness and cognitive-behavioral hypnotherapy (each) was presented to the subjects of two experimental groups (onemindfulness group and the other hypnotherapy group) in eight 90-minute sessions. The tool for collecting information was the work-family conflict questionnaire of Carlson et al. (2000). In order to analyze the data at two levels of descriptive statistics and inferential statistics, the statistical test of covariance was used in SPSS software. The comparison of means showed that the mindfulness-based de-stressing group treatment method had a significant difference in reducing work-family conflict with the control group (P<0.01). In comparing the average scores of the cognitive-behavioral hypnotherapy group with the control group, a significant difference was observed in the reduction of work-family conflict (P<0.01).

    Findings

    In general, the results indicated that stress relief treatments based on mindfulness and cognitive-behavioral hypnotherapy both significantly reduced work-family conflict in the intervention groups, but there was a significant difference between these The two treatments were not effective in reducing work-family conflict

    Keywords: Mindfulness, Cognitive Behavioral Hypnotherapy, Work-Family Conflict
  • Seyedeh Elnaz Mousavi, Gholamreza Ahmadi, Vahideh Javadi, Leila Salek Ebrahimi *, Sogand Ghasemzadeh Pages 143-160
    Objectives

    The aim of the present study was to investigate and compare the effectiveness of Unified transdiagnostic therapy with cognitive-behavioral therapy on emotion regulation and life quality of child laborers.

    Materials and Methods

    The present study was a quasi-experimental study with a comparison group, randomized assignment and pretest-posttest . The statistical population was all child laborers in Tehran and the statistical sample was 45 children under the auspices of the Empowerment Center for Women and Children in Tehran in 1398.The Granowski et al. Scale of emotion regulation and the children and adolescents life quality scale were administered before and after the intervention and 3 months after the end of treatment in the follow-up phase. The results were analyzed using repeated measures analysis of variance.

    Results

    The output of the mixed analysis of variance test indicates that the effect of time factor on emotion regulation (F = 38.99, P <0.01; F = 13.45; P <0.01) as well as time and group interaction in regulation Emotion (0.48 = partial ƞ2; 38.99F =; 0.000 000 P <; 0.38 = partial ƞ2; 06 / 13F =; 0.000 000 <) is significant. Also, the comparison of the effectiveness of emotion regulation strategies from the interventions shows that the means of transdiagnostic therapy were more effective than cognitive-behavioral therapy in reducing negative emotional regulation strategies and increasing positive emotion regulation strategies.

    Conclusion

    The results of the study indicate that the child version of unified transdiagnostic protocol can be used on vulnerable populations. On the other hand, it seems that the intervention based on improving the quality of life due to the emphasis on the sixteen elements of this structure, can be considered as a pilot version to improve the quality of life of these children.

    Keywords: Child Laborers, Transdiagnostic Therapy, Cognitive-Behavioral Therapy, Emotion Regulation, Quality Of Life
  • Elham Amiriyan Farsani, Masoud Gholamali Lavasani *, Hossien Keshavarz Afshar Pages 161-176
    Purpose
    This study aimed to ascertain the effectiveness of reality therapy in psychological capital and loneliness among girl adolescents within single-parent families.
    Method
    Employing a semi-experimental design encompassing pre-test, post-test, and follow-up assessments, the research focused on adolescent girls aged 16 to 18 from single-parent families in the Farsan district during the years 2021-2022. Through a availble sampling approach, one school was chosen from the district, followed by the random assignment of 20 out of 31 single-parent student participants to two groups of 10 based on predefined criteria. Data were collected using Luthans et al.'s (2007) Psychological Capital Questionnaire and Russell et al.'s (1980) Loneliness Questionnaire. These instruments were administered to adolescents in three stages. The experimental group participated in eight 90-minute sessions of reality therapy, while the control group did not receive any training. Collected data were analyzed by using repeated measure analysis of variance.
    Findings
    according to the results reality therapy training impacted psychological capital, encompassing dimensions of self-efficacy, hope, and optimism. Furthermore, it effectively led to the reduction of loneliness, and this positive influence persisted upto the follow-up phase. The findings of this study can be used to support single-parent adolescents, aiming to enhance their psychological capital and to alleviate the experience of loneliness.Keywords: Reality Therapy, Psychological Capital, Loneliness, Single-Parent
    Keywords: Reality Therapy, Psychological Capital, Loneliness, Single-Parent
  • Usef Kabiri Nasab, Seyed Abdulmajid Bahrainian *, GHASEM AHI, AHMAD MANSOURI Pages 177-197
    purpose

    The purpose of this study was to Compare the impacts of acceptance and commitment-based therapy and compassion-based therapy on death obsession and body consciousness in the elderly.

    Method

    The Method of the study was semi-experimental research with a pretest-posttest design with two experimental groups. Among the Retirement/nursing home elderly of Behshahr city, people who were willing to participate in the study were selected purposeful sampling method and assigned to 2experimental groups and one control group by random assignment method. The first group received the compassion-focused therapy in 8 sessions and the second experiment group received the acceptance and commitment therapy in 9 sessions but the third group, which was the control group, did not receive any treatment. The research tools were Body Consciousness Scale (2006) and Abdol Khaleq's Death Obsession Scale (1998). For analyzing the data, Descriptive and inferential statistics of multivariate covariance analysis and SPSS 23 statistical software were used.

    findings

    The results indicated that acceptance and commitment-based therapy and the compassion-based therapy had reduced death obsession and body consciousness. Also, there was no significant difference between effectivenes of between acceptance and commitment-based therapy and compassion-based therapy on consciousness body and death obsession.

    Conclusion

    According to the findings, it can be concluded that acceptance and commitment-based therapy and compassion-based therapy can be used to treat death obsession and body awareness in the elderly.

    Keywords: Therapy Based On Acceptance, Commitment, Therapy Based On Compassion, Obsession With Death, Body Awareness, Elderly