فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 136 (تیر 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/12
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سارا کافی ملاک، سودابه ارشادی منش* صفحات 747-766
    زمینه

    هرگونه رفتار پرخطر می تواند آسیب های جدی و گاه غیرقابل جبرانی برای فرد و خانواده به همراه داشته باشد. رفتار پرخطر اغلب در یک زمینه هیجانی رخ می دهد، کارکردهایی و تنظیم هیجان نقش مهمی در تصمیم گیری مرتبط با رفتار پرخطر ایفا می کند. بنابراین شناسایی عوامل بادارنده و تسهیل کننده رفتارهای پرخطر در گروه های مختلف یک ضرورت اجتناب ناپذیر است.

    هدف

    این پژوهش با هدف روابط ساختاری کارکردهای اجرایی با رفتارهای پرخطر در زندانیان با توجه به نقش میانجی راهبردهای تنظیم هیجانی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی که به روش مدل سازی معادلات ساختاری انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش را تمامی زندانیان شهر شیراز تشکیل دادند. نمونه پژوهش 409 نفر از زندانیان شهر شیراز بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه توانایی های شناختی (نجاتی، 1392)، راهبردهای تنظیم هیجانی (گارنفسکی و همکاران، 2001)، مقیاس رفتارهای پرخطر جوانان (اسنو و همکاران، 2019) استفاده شد. جهت ارزیابی الگوی پیشنهادی از مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از AMOS ویراست 24 و SPSS 27 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از ضریب همبستگی نشان داد که بین کارکردهای اجرایی و راهبردهای سازگارانه تنظیم هیجانی با رفتارهای مخاطره آمیز رابطه منفی وجود دارد (0/05 ≥P). همچنین بین راهبردهای ناسازگارانه تنظیم هیجانی با رفتارهای پر خطر رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (0/05 ≥P). یافته ها حاکی از برازش مناسب الگوی پیشنهادی با داده هاست. نتایج حاصل از الگوی ساختاری نشان داد که 19 درصد از واریانس راهبردهای سازگارانه و 25 درصد از واریانس راهبردهای ناسازگارانه توسط کارکردهای اجرایی و 45 درصد از واریانس رفتارهای پرخطر توسط کارکردهای اجرایی و راهبردهای سازگارانه و ناسازگارانه تنظیم هیجانی تبیین می شود.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که رفتارهای پرخطر متاثر از کارکردهای شناختی و هیجانی می باشد و راهبردهای تنظیم شناختی هیجانی نقش واسطه ای در این رابطه دارد که نیاز به مداخلات روانشناختی دارد. نتایج ما نشان می دهد که درمان رفتارهای پرخطر ممکن است با رویکردی ظریف که تکانشگری بالا را لزوما با تمایلات رفتاری پرخطر ترکیب نمی کند موثرتر باشد

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، رفتارهای پرخطر، راهبردهای تنظیم هیجانی، زندانیان
  • زهرا سروریان، رسول روشن چسلی*، محمدرضا نائینیان، حجت الله فراهانی، ساجد یعقوب نژاد صفحات 767-784
    زمینه

    توجه و بازداری پاسخ از مشکلات دانش آموزان نارسانویس هست که به درمان آن توجه چندانی نشده، لذا نیازمند مداخلات روانشناختی جدید از جمله توان بخشی شناختی است.

    هدف

    مطالعه حاضر باهدف تعیین اثربخشی توان بخشی شناختی بر توجه و بازداری پاسخ دانش آموزان نارسانویس انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با دوره پیگیری همراه با گروه گواه بود. جامعه پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر پایه دوم و سوم ابتدایی مبتلابه اختلال نارسانویسی منطقه 15 شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بودند که از مدارس عادی به مرکز مشاوره شرق ارجاع داده شده بودند. 14 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند؛ و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جای دهی شدند و به پرسشنامه های تشخیصی نارسانویسی یعقوبی و همکاران (1400)، آزمون توجه انتخابی، تمرکز و تلاش مندی بریکن کمپ (2002) و آزمون برو- نرو هافمن (1984) پاسخ دادند. سپس گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 60 دقیقه ای برنامه آموزش توان بخشی توجه و حافظه آرام نجاتی (1397) را دریافت کردند، ولی برای گروه گواه فقط آموزش های مدرسه ارائه شد. بعد از جلسات آموزش پس آزمون اجرا شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش توان بخشی شناختی بر بهبود توجه و بازداری پاسخ دانش آموزان نارسانویس در مقایسه با گروه گواه موثر بود و این نتایج در دوره پیگیری تداوم داشت (0/01 >P).

    نتیجه گیری

    آموزش توان بخشی شناختی با ایجاد محیط جذاب آموزشی می تواند به عنوان یک درمان مکمل در کنار مداخلات آموزشی دیگر برای افزایش توجه و بازداری استفاده شود.

    کلیدواژگان: توان بخشی شناختی، توجه، بازداری پاسخ، دانش آموزان نارسانویس
  • ماهرخ قرائتی، لیلا کاشانی وحید*، مریم اساسه صفحات 785-800
    زمینه

    تولد و حضور فرزند با ناتوانی هوشی در خانواده ها انواع مختلفی از واکنش های عاطفی و شناختی را به دنبال خواهد داشت، لذا برخی از مادران این کودکان تفکر انعطاف پذیر ندارند و در نتیجه توان عملکرد در شرایط ناگوار برایشان سخت تر می شود و نمی توانند در این شرایط هیجانات خود را به خوبی مدیریت کنند. همچنین این مادران به دلیل عدم داشتن سرمایه روانشناختی بالا دچار تنش های بیشتری می شوند.

    هدف

    هدف این پژوهش تدوین مدل ساختاری شادکامی مادران دارای فرزند با ناتوانی هوشی بر اساس سرمایه روانشناختی با میانجی گری انعطاف پذیری شناختی بود.

    روش

    روش مطالعه حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل مادران دارای فرزند با ناتوانی هوشی بود که در سازمان آموزش و پرورش استثنایی شهر تهران (مدارس استثنایی شهر تهران، سال تحصیلی 1401-1400) دارای پرونده می باشند. حجم نمونه در پژوهش حاضر نیز با در نظر گرفتن احتمال افت نمونه ها 300 نفر از شهر تهران، در نظر گرفته شد. روش نمونه گیری مورد استفاده نیز به صورت در دسترس بود. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های پرسشنامه شادکامی آکسفورد (آرجیل، 2005)، پرسشنامه سرمایه روانشناختی (لوتانز و همکاران، 2007)، پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی (دنیس و ونادروال، 2010) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 25 و مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Amos نسخه 8 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که شادکامی بر اساس سرمایه روانشناختی مادران دارای فرزند با ناتوانی هوشی (از طریق انعطاف پذیری) تاثیر غیرمستقیم دارد (0/000 =p). رابطه ی مذکور حدود 77 درصد از اثر سرمایه های روانشناختی بر شادکامی از طریق انعطاف پذیری تبیین شده است (0/020=p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد با توجه به اینکه مادران دارای فرزند با ناتوانی هوشی در برخورد با مسائل و مشکلات انعطاف پذیری کمتری دارند و به سختی می توانند مسائل و مشکلات را بپذیرند لذا بهتر است تحقیقات گسترده تر با نمونه های بیشتر در این خانواده ها انجام شود.

    کلیدواژگان: شادکامی، ناتوانی هوشی، سرمایه روانشناختی، انعطاف پذیری شناختی
  • سوسن بهرامی کوهشاهی، فاطمه گلشنی*، آنیتا باغداساریانس، افسانه قنبری پناه صفحات 801-820
    زمینه

    حالات هیجانی و شناختی به طور مستقیم بر مکانیسم های عصبی درد مزمن تاثیر می گذارند و افزایش درد به گونه ای منفی حالت های هیجانی و شناختی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. علی رغم وجود شواهد فزاینده پژوهشی از اثرات متغیرهای روانشناختی مانند ذهن آگاهی، حمایت اجتماعی، استرس و فاجعه سازی درد بر پدیده درد مزمن، اثرات کلی این متغیرها در قالب مدل جامع علی کمتر مورد بررسی قرار گرفته است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی الگوی ساختاری درد مزمن براساس ذهن آگاهی، حمایت اجتماعی و رویدادهای زندگی با میانجی گری فاجعه سازی درد انجام شد.

    روش

    روش مطالعه حاضر، توصیفی-همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی بیماران زن و مرد مبتلا به درد مزمن بود که برای پیگیری درمان در سال 1401 با مشکلات مرتبط با درد عضلانی-اسکلتی و آرتریت روماتوئید به کلینیک های درد، متخصصان درد، متخصصان مغز و اعصاب، فیزیوتراپیست ها، مراکز بهداشتی-درمانی شهر تهران مراجعه کرده بودند که 496 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه درد مک گیل-2 (ملزاک، 1975)، پرسشنامه پنج عاملی ذهن آگاهی (بائر و همکاران، 2006)، مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و همکاران (1988)، سیاهه رویدادهای استرس آمیز زندگی پیکل (پیکل و همکاران، 1971) و مقیاس فاجعه سازی درد (سالیوان و همکاران، 1995) بود. تحلیل داده ها نیز با روش مدل سازی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزارهای SPSS-23 و AMOS-23 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج الگویابی معادلات ساختاری حاکی از برازش مطلوب مدل با داده های تجربی بود. اثر ضریب مسیر استاندارد مستقیم ذهن آگاهی بر تجربه درد مزمن معنادار و مسیر غیر مستقیم ذهن آگاهی نیز بر تجربه درد مزمن با نقش میانجی فاجعه سازی درد معنادار بود (0/05 <P). اثر ضریب مسیر استاندارد مستقیم و غیر مستقیم حمایت اجتماعی با نقش میانجی فاجعه سازی درد بر تجربه درد مزمن معنادار نبود (0/05 >P). مسیر مستقیم و غیر مستقیم تعداد عوامل استرس زا بر تجربه درد مزمن نیز غیرمعنادار بود (0/05 >P). اما مسیراستاندارد مستقیم و غیرمستقیم میزان عوامل استرس زا بر تجربه درد مزمن با نقش میانجی فاجعه سازی نیز معنادار بود (0/05 <P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد ذهن آگاهی، حمایت اجتماعی و رویدادهای زندگی با میانجی گری فاجعه سازی درد نقش مهمی در تبیین درد مزمن ایفا می کنند. با توجه به این که این متغیرها سهم قابل توجهی در پیش بینی مقوله درد در بیماران مبتلا به درد مزمن دارند، بنابراین متخصصان سلامت روان می توانند از این عوامل جهت بهبود بهداشت روانی افراد مبتلا به درد مزمن بهره ببرند.

    کلیدواژگان: درد مزمن، ذهن آگاهی، حمایت اجتماعی، رویدادهای زندگی، فاجعه سازی درد
  • اکرم ملک زاده* صفحات 821-836
    زمینه

    حل مشکلات مرتبط با سیستم آموزشی در سال های ابتدایی شروع مدرسه یکی از محورهای مهم مطرح شده توسط پژوهشگران است؛ مدرسه هراسی و اضطراب جدایی در این دوران یکی از مشکلات رایج میان دانش آموزان شناخته شده است و بررسی ادبیات نشان می دهد قصه گویی یکی از راهبردهای پراستفاده توسط مربیان و معلمان است که اثرات مثبتی روی آموزش دارد؛ علی رغم اهمیت ترس از مدرسه و عوامل موثر بر آن، پژوهشی به بررسی اثر قصه گویی بر مدرسه هراسی نپرداخته است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی قصه گویی بر مدرسه هراسی و اضطراب جدایی دانش آموزان پایه اول ابتدایی شهر شیراز انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی، از نوع طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پایه اول ابتدایی شهر شیراز که در سال تحصیلی 1401-1400 مشغول به تحصیل بودند. بدین منظور 30 نفر دانش آموز که واجد شرایط شرکت در پژوهش بودند، انتخاب شده و بطور تصادفی در دو گروه گواه و آزمایش قرار داده شدند. بعد از بررسی عدم تفاوت معنادار بین گروه گواه و آزمایش، به گروه آزمایش برنامه قصه گویی که شامل مجموعه کتب پریرخ و مجد (1388) وکتاب های مرتبط با سیستم آموزشی بود ارائه گردید و به گروه دیگر برنامه خاصی ارائه نشد. قبل و بعد از مداخله دو خرده مقیاس مدرسه هراسی و اضطراب جدایی مربوط به پرسشنامه تشخیص اختلالات مرتبط با اضطراب بیمهار (1999) ارائه گردید. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس در نرم افزار SPSS نسخه 25 استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری مدرسه هراسی و اضطراب جدایی تفاوت معناداری وجود دارد (0/05 <P) به این معنا که گروه نمره های گروه آزمایش در مرحله پس آرمون و پیگیری بطور معناداری کاهش یافته اما در نمره های گروه گواه تغییر معناداری ایجاد نشده است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان داد قصه گویی می تواند سبب کاهش اضطراب جدایی دانش آموز و کاهش مدرسه هراسی شود. از آنجا که یکی از عواقب جبران ناپذیر مدرسه گریزی، آسیب ها و انحراف ها اجتماعی است و به نظر می رسد دانش آموزان مدرسه گریز بیشتر احتمال دارد جذب گروه بزهکار شوند و از طرف دیگر دانش آموزان مدرسه گریز آینده شغلی شان به خطر می افتد ضروری است از روش قصه درمانی که یک روش در درسترس و در عین حال موثر برای کاهش ترس و اضطراب کودکان در مدارس و مراکز مشاوره می باشد، استفاده شود. همچنین این روش را می توان به والدین آموزش داد تا فرزندان شان را با مدرسه و محیط آموزشی آشنا کرده و اشتیاق لازم را در آنان ایجاد نمایند.

    کلیدواژگان: قصه گویی، مدرسه هراسی، اضطراب جدایی
  • تانیا طاهری، نسترن شریفی*، مالک میر هاشمی صفحات 837-854
    زمینه

    مطالعه پیشینه این حوزه نشان داد که تاکنون مطالعه ای به مدل یابی رضایت تحصیلی از روی شش عاملی شخصیت هگزاکو با میانجی گری انگیزه پیشرفت در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی انجام نشده است.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف مدل یابی رضایت تحصیلی از روی شش عاملی شخصیت هگزاکو با میانجی گری انگیزه پیشرفت در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن انجام شد.

    روش

    روش تحقیق از نوع همبستگی بود. جامعه این مطالعه، دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن در سال تحصیلی 1402-1401 بودند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی 315 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها آزمون انگیزه پیشرفت هرمنس (1970)، مقیاس رضایت تحصیلی دانشجویان (ترک زاده و محترم، 1391) و مقیاس 60 سوالی هگزاکو (اشتون و لی، 2009) بود.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها با رویکرد مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد مدل رضایت تحصیلی از روی شش عاملی شخصیت هگزاکو با میانجی گری انگیزه پیشرفت در دانشجویان از برازش مطلوبی برخوردار است. تاثیر ابعاد ویژگی شخصیت هگزاکو بر رضایت تحصیلی معنادار است (0/0005 >P)؛ بطوری که برای صداقت فروتنی 0/341 =β، گشودگی به تجربه 0/426 =β، وظیفه شناسی 0/513 =β، برون گرایی 0/393 =β، سازگاری 0/420 =β، و برای هیجان پذیری 0/392- =β گزارش شد. همچنین، انگیزه پیشرفت بر رضایت رابطه تحصیلی تاثیر دارد (784 =β؛ 0005/0 >P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد بررسی میزان رضایت از تحصیل و انگیزش تحصیلی دانشجویان بتواند شاخصی برای بهبود عملکرد تحصیلی باشد. همچنین، به نظر می رسد ارزش یابی روانی و شخصیتی متقاضیان ورود به دانشگاه ها بتواند موجب انتخاب رشته تحصیلی متناسب شده و رضایت تحصیلی بالاتری را ایجاد کند.

    کلیدواژگان: انگیزه پیشرفت، رضایت تحصیلی، شخصیت هگزاکو
  • فتانه آقائی، قدرت الله عباسی*، رمضان حسن زاده صفحات 855-872
    زمینه

    شواهد پژوهشی حاکی از آن است که خیانت زناشویی می تواند پیامدهای جبران ناپذیری برای زوج ها در پی داشته باشد و موجب نشخوار فکری و ترس از ارزیابی منفی در زنان خیانت دیده شود. با وجود مطالعات متعدد در مورد خیانت زناشویی، پرداختن به درمان های موثر در کاهش نشخوار فکری و ترس از ارزیابی منفی زنان خیانت دیده مورد غفلت قرار گرفته است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان پردازش شناختی بر نشخوار فکری و ترس از ارزیابی منفی زنان خیانت دیده انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه و پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی زنان خیانت دیده نیازمند دریافت خدمات مشاوره ای شهر بندرعباس در نیمه دوم سال 1401، بودند. از بین تمامی مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی شهر بندرعباس 30 نفر از زنانی که به علت خیانت همسر به 10 مرکز مشاوره مراجعه کرده بودند به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارش شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های نشخوار فکری (هوکسما، 1991) و ترس از ارزیابی منفی (لری، 1983)، استفاده شد. شرکت کنندگان گروه آزمایش، 12 جلسه درمان پردازش شناختی (رسیک و همکاران، 2007) را دریافت کردند. داده ها با روش تحلیل کواریانس چندمتغیری با استفاده از نرم افزار SPSS-22 مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که درمان پردازش شناختی منجر به کاهش نشخوار فکری و ترس از ارزیابی منفی زنان گروه آزمایش شد (0/01 >p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده می توان گفت درمان پردازش شناختی بر نشخوار فکری و ترس از ارزیابی منفی زنان خیانت دیده اثربخش بودند. ازاین رو آگاهی متخصصان حوزه های روان شناسی، مشاوره و سلامت از این درمان ها جهت کاهش نشخوار فکری و ترس از ارزیابی منفی زنان خیانت دیده کمک کننده است.

    کلیدواژگان: درمان پردازش شناختی، نشخوار فکری، ترس از ارزیابی منفی، زنان خیانت دیده
  • مهران شریفی، کیومرث کریمی*، امید مرادی، شکوه نوابی نژاد صفحات 873-890
    زمینه

    آزار عاطفی نوعی خشونت بین فردی است که سبب از بین رفتن صمیمیت و جدایی زوجین را در پی دارد. فقدان صمیمت زناشویی همراه با بلوغ عاطفی پایین میل به آزار عاطفی در بین زوجین را افزایش خواهد داد. در مطالعات پیشین عوامل موثر بر آزار عاطفی مورد بررسی قرار گرفته است، اما مطالعه ای که آزار عاطفی بر اساس بلوغ عاطفی و تمایزیافتگی خود با نقش میانجی گری صمیمیت زناشویی را در جامعه مورد پژوهش بررسی کند، یافت نشد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین الگوی روابط ساختاری آزار عاطفی بر اساس بلوغ عاطفی و تمایزیافتگی خود با نقش میانجی گری صمیمیت زناشویی بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی، از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر سنندج در سال 1401 بود که از میان آن ها 222 نفر از طریق روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در پژوهش شامل پرسشنامه آزار عاطفی (براهیمی، 2008)، پرسشنامه بلوغ عاطفی (سینگ و بهارگاوا،1991)، پرسشنامه تمایز یافتگی خود (اسکورن و فریدلندر، 1998) و پرسشنامه صمیمیت زناشویی (آسوده و تیموری،1387) بود. تحلیل داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون، مدل سازی معادلات ساختاری و الگوریتم حداقل مربعات جزئی 3-SMARTPLS و SPSS 23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاکی از برازش مدل کلی پژوهش با داده های تجربی بود. یافته ها نشان داد بلوغ عاطفی، تمایزیافتگی خود و صمیمیت زناشویی به صورت مستقیم قادر به پیش بینی آزار عاطفی هستند (0/001 <P). هم چنین، اثر غیرمستقیم بلوغ عاطفی (0/001 <P) و تمایزیافتگی خود (0/001 <P) با میانجی گری صمیمیت زناشویی بر آزار عاطفی معنادار بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های بدست آمده در پژوهش حاضر که بلوغ عاطفی پایین و تمایز یافتگی خود در بلند مدت سبب کاهش صمیمیت زناشویی می شود و این امر به مرور باعث ایجاد آزار عاطفی و بروز تعارض زناشویی در بین زوجین می شود؛ لذا پیشنهاد می شود برای کاهش آزار عاطفی از روش های آموزش بلوغ عاطفی و صمیمت زناشویی استفاده کرد و توجه بیشتر مراکز مشاوره و روان درمانی به این متغیر ها در پیش بینی آزار عاطفی زوجین ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: آزار عاطفی، بلوغ عاطفی، تمایزیافتگی خود، صمیمیت زناشویی
  • کامران بالسینی، بهمن کرد*، آرزو شمالی اسکویی صفحات 891-910
    زمینه

    بی صداقتی تحصیلی نه تنها ارزش های اصالت و انصاف را خدشه می زند، بلکه محیط یادگیری را نیز تحت تاثیر قرار می دهد و از توسعه دانش و مهارت های واقعی جلوگیری می کند. فهم عمیق تر از فرایندهای روانی و شخصیتی در بی صداقتی تحصیلی می تواند در ارائه راهکارهایی برای ارتقای هویت اخلاقی و کیفیت زندگی تحصیلی دانش آموزان کمک نماید. علی رغم اهمیت این موضوع، در پیشینه این حوزه، تعاملات میان ویژگی های شخصیتی، هویت اخلاقی و بی صداقتی تحصیلی مورد مطالعه قرار نگرفته است.

    هدف

    هدف از انجام این پژوهش بررسی مدل یابی معادلات ساختاری بی صداقتی تحصیلی بر اساس ویژگی های شخصیتی با نقش میانجی هویت اخلاقی در دانش آموزان شهر تهران بود.

    روش

    طرح پژوهش توصیفی از نوع مدل‏سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پسر دوره اول متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بود که از این میان 500 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای اندازه‏گیری متغیرهای پژوهش از مقیاس بی صداقتی تحصیلی (ویترسپون و همکاران، 2010)، سیاهه تجدید نظر شده پنج عامل شخصیت (کاستا و مک کری، 2008) و پرسشنامه هویت اخلاقی (بلک و رینودلدز، 2016) استفاده شد. داده ها با ضریب همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار SPSS و AMOS نسخه 24 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین ویژگی‏های شخصیتی و هویت اخلاقی با بی صداقتی تحصیلی رابطه معناداری وجود دارد (0/01 >P). همچنین نتایج نشان داد مسیرهای مستقیم این پژوهش معنادار شدند و مسیرهای غیرمستقیم ویژگی های شخصیتی از طریق نقش میانجی هویت اخلاقی بر بی صداقتی تحصیلی دانش آموزان معنادار بود. بر اساس یافته‏های این پژوهش، مدل نهایی پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار بود (0/052 =RMSEA و 0/05>P-value) و مدل نهایی ارزیابی شده از برازندگی مطلوبی برخوردار است.

    نتیجه گیری

    از نتایج این پژوهش می‏توان در راستای کاهش بی صداقتی تحصیلی دانش آموزان با در نظر گرفتن نقش متغیرهای ویژگی های شخصیتی و هویت اخلاقی کمک گرفت. از جمله اقداماتی که می توان در این زمینه انجام داد، برگزاری وبینارهایی با هدف بهبود وضعیت ویژگی‏ های شخصیتی و هویت اخلاقی با کاهش گرایش به بی صداقتی و تقلب تحصیلی در دانش آموزان است و همچنین، مشاورین تحصیلی در صورت لزوم مداخلات آموزشی برای تقویت و ارتقای ویژگی های شخصیتی و هویت اخلاقی را تدوین نمایند

    کلیدواژگان: بی صداقتی تحصیلی، ویژگی های شخصیتی و هویت اخلاقی، دانش آموز
  • صدریه ندری، امید مرادی*، حسن امیری صفحات 911-928
    زمینه

    با توجه به اهمیت سازگاری زناشویی در سلامت و پایداری نظام خانواده، شناسایی عوامل موثر بر آن مهم است. بااین وجود، در ادبیات این حوزه مطالعه ای که به تدوین الگوی سازگاری زناشویی مبتنی بر ابعاد هوش به انجام رسیده باشد یافت نشد و همچنین اثربخشی الگوی سازگاری زناشویی بر هوش اخلاقی مورد توجه پژوهشگران نبوده است.

    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر اثربخشی الگوی سازگاری زناشویی مبتنی بر ابعاد هوش بر هوش اخلاقی زوجین سازگار و ناسازگار شهر کرمانشاه بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر آمیخته اکتشافی است که در قسمت اول از نوع تحلیل محتوا و در قسمت دوم پژوهش نیمه آزمایشی با گروه آزمایش و گواه است. نمونه آماری بخش کیفی، جهت تدوین بسته آموزشی 10 نفر از متخصصان حوزه مشاوره خانواده در سال 1402-1401 بود که به صورت هدفمند انتخاب شدند. نمونه آماری در بخش کمی شامل 40 نفر از زوجین سازگار و ناسازگار شهر کرمانشاه بودند که به صورت در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی به گروه های آزمایش و گواه تخصیص داده شدند. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه سازگاری زناشویی اسپاینر (1976) و پرسشنامه هوش اخلاقی لنیک و کیل (2005) بود. تحلیل ها داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها در بخش کیفی بیانگر آن بود که مولفه های هوش اخلاقی در بسته آموزشی تدوین شده شامل صداقت و راستگویی، استقامت و پافشاری برای حق، قبول مسئولیت برای خدمت به دیگران، توانایی در بخشش اشتباهات خود و توانایی در بخشش اشتباهات دیگران بود. نتایج بخش کمی نشان داد مداخله الگوی سازگاری زناشویی مبتنی بر ابعاد هوش بر افزایش هوش اخلاقی و مولفه های آن تاثیر معناداری داشته است (0/05 >P).

    نتیجه گیری

    باتوجه به اثربخش بودن یافته های این مطالعه، می توان این گونه استنباط کرد که پروتکل تدوین شده پتانسیل اثربخشی در جهت ارتقای هوش اخلاقی و مولفه های آن در میان زوجین را دارد و می تواند مورد توجه متخصصان حوزه سلامت روان و مشاوران خانواده در مشاوره های پیش از ازدواج و همچنین در جهت کاهش ناسازگاری در مراجعین قرار گیرد.

    کلیدواژگان: الگوی سازگاری زناشویی، ابعاد هوش، هوش اخلاقی، زوجین سازگار و ناسازگار
  • کورش جباری، بهمن کرد*، آرزو شمالی اسکویی صفحات 929-946
    زمینه

    اضطراب امتحان یکی از مشکلات روانی و تحصیلی رایج در دانش آموزان است که می تواند تاثیر قابل توجهی بر عملکرد تحصیلی، روحیه و رفتارهای اجتماعی آن ها داشته باشد. فهم عمیق تر از فرایندهای روانی اضطراب امتحان می تواند در ارائه راهکارهای موثر برای بهبود کارایی تحصیلی و بهبود کیفیت زندگی روزمره دانش آموزان کمک کننده باشد. با این حال در پیشینه این حوزه، تعاملات دقیق میان طرحواره ها، ترس از ارزیابی منفی و اضطراب امتحان به طور کامل مورد بررسی قرار نگرفته اند.

    هدف

    این پژوهش با هدف ارائه الگوی ساختاری اضطراب امتحان بر اساس طرحوارهای ناسازگار اولیه با میانجی گری ترس از ارزیابی منفی در دانش آموزان شهر تهران انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش توصیفی از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر دوره متوسطه اول در شهر تهران بود که از این میان 500 دانش آموزان به روش نمونه‏گیری در دسترس در سال 1400 انجام شد. برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش از سیاهه اضطراب امتحان (ابوالقاسمی و همکاران، 1375)، فرم کوتاه پرسشنامه طرحواره یانگ نسخه سوم (یانگ، 2005) و فرم کوتاه مقیاس ترس از ارزیابی منفی (لری، 1983) استفاده شد. داده ها با ضریب همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار 24SPSS و AMOS نسخه 24 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین طرحوار های ناسازگار اولیه با میانجی ‏گری ترس از ارزیابی منفی با اضطراب امتحان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (0/01 >P). همچنین نتایج نشان داد مسیرهای مستقیم این پژوهش معنادار شدند و مسیرهای غیرمستقیم طرحوار های ناسازگار اولیه از طریق نقش میانجی ترس از ارزیابی منفی بر اضطراب امتحان معنادار بود. بر اساس یافته‏ های این پژوهش، مدل اصلاح شده از برازش مطلوبی برخوردار بود (0/05 >P) و مدل نهایی ارزیابی شده از برازندگی مطلوبی برخوردار است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد طرحوارهای ناسازگار اولیه از طریق نقش میانجی ترس از ارزیابی منفی بر اضطراب امتحان تاثیر معناداری دارند بنابراین، با توجه به این یافته ها می توان نتیجه گرفت که طرحواره ها علاوه بر تاثیر مستقیم بر اضطراب امتحان به واسطه ترس از ارزیابی منفی می تواند متغیر وابسته یا ملاک را تحت تاثیر قرار دهد. در نتیحه این یافته گام مهمی در جهت شناخت عوامل موثر بر اضطراب دانش آموزان دوره اول متوسطه شهر تهران است.

    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، ترس از ارزیابی منفی، طرحوارهای ناسازگار اولیه
  • حجت فلاح خواجکینی، عاطفه لرکجوری*، امیررضا محمودی، وحید زارعی شریف صفحات 947-962
    زمینه

    طلاق یکی از مسائل اجتماعی است که در سال های اخیر روند افزایشی داشته و تاثیرات منفی بر روی خانواده، فرزندان و جامعه دارد. یکی از عوامل موثر بر وقوع طلاق، سوء معاشرت زوجین است که ممکن است منجر به ارتکاب جرائم ناشی از خشونت خانگی، تجاوز، خیانت و قتل شود. با وجود اینکه پژوهش های زیادی در مورد علل و پیامدهای طلاق در ایران انجام شده اند، اما تحقیقات کافی در مورد نقش سوء معاشرت زوجین در وقوع طلاق وجود ندارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی علل طلاق از سوی متقاضیان ثبت طلاق و خبرگان حوزه طلاق در شهر رشت با تاکید بر ارتکاب جرائم ناشی از سوء معاشرت زوجین و ارائه راهکارهای حقوقی و روانشناختی جهت کاهش پدیده طلاق انجام شد.

    روش

    روش تحقیق حاضر توصیفی - همبستگی و با ماهیت کاربردی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی متقاضیان ثبت طلاق در شهر رشت بود که از میان آن ها 200 نفر (100 نفر مرد و 100 نفر زن) با روش تصادفی ساده انتخاب شده که علل وقوع طلاق، بر اساس روایت خود آنان مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت و همچنین خبرگان حوزه طلاق که به طور مستقیم و غیر مستقیم با این پدیده اجتماعی مرتبط هستند که شامل 42 نفر (از گروه قضات دادگاه خانواده 11 نفر، سردفتران طلاق 11 نفر و مددکاران اجتماعی 20 نفر) بودند. جهت گردآوری اطلاعات از روش میدانی و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد و در نهایت تجزیه و تحلیل داده ها به روش ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون گام به گام و اسپیرمن در محیط نرم افزار SPSS26 انجام گردید.

    یافته ها

    بر اساس نتایج تحلیل رگرسیونی، یافته ها نشان داد که بیشترین عامل های موثر جرم در وقوع طلاق مربوط به جرائم جنسی و اخلاقی به ویژه روابط نامشروع در فضای مجازی است (05/0 p<).

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه حاکی از این بود که سوء معاشرت زوجین می تواند منجر به رفتارهای خلاف قانون و جرم آمیز شود. بنابراین پیشنهاد می شود که برای پیشگیری و کاهش طلاق در جامعه، باید به افزایش سطح آگاهی و مهارت های ارتباطی زوجین، تقویت رابطه عاطفی و مشارکت در تصمیم گیری های مشترک، حمایت از خانواده های در معرض خطر و ارائه خدمات مشاوره ای و روان درمانی مناسب توجه شود.

    کلیدواژگان: جرائم، حسن معاشرت، سوء معاشرت، طلاق، شهرستان رشت
  • فاطمه مینا، خسرو رمضانی*، علی کامکار، محمدیاسین کرمی صفحات 963-980
    زمینه

    اختلال بدریخت انگاری بدن یکی از شایع ترین اختلالات در بین زنان مبتلا به سرطان سینه است که علاوه بر ایجاد مشکلات برای این بیماران، چالش هایی را برای خانواده و اطرافیان آنان ایجاد کرده است. پژوهش ها نشان داده است که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می تواند در زمینه این اختلال، تاثیرگذار باشد. بنابر این پژوهش هایی که این موضوع را هدف قرار داده؛ کمتر مورد توجه قرار گرفته اند.

    هدف

    این مقاله، با هدف اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بدریخت انگاری بدن زنان مبتلا به سرطان سینه انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر، یک طرح نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون، گروه گواه و پیگیری 3 ماهه بود. جامعه آماری این پژوهش، زنان 30 تا 50 ساله مبتلا به سرطان سینه بود که در ادامه روند درمان خود، طی چهار ماه نخست سال 1401 به کلینیک های سرطان سینه شهر شیراز مراجعه کرده بودند. از میان آن ها 50 نفر به روش نمونه گیری در دسترس در دوگروه 25 نفره آزمایش و گواه، گمارش شدند. مداخلات درمان ACT با توجه به بسته آموزشی هیز و استروساهل (2010) طی 8 جلسه گروهی به صورت هفتگی 90 دقیقه ای بر روی گروه آزمایش اجرا شد و گروه گواه، مداخله ای دریافت نکردند. داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد ارزیابی فراشناخت بدریختی بدن (ربیعی و همکاران، 1390) گردآوری شد. داده های این پژوهش با روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر، در نرم افزار SPSS نسخه 24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، در گروه آزمایش، برای اختلال بدریخت انگاری بدن زنان مبتلا به سرطان سینه، تفاوت معنی داری ایجاد کرده است (0/05 P<).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که مداخلات درمان پذیرش و تعهد، برای بهبود کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان سینه، موثر بوده است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، زنان، بدریخت انگاری بدن، سرطان سینه
  • عطیه شیرازی فردوئی، مهدی منوچهری*، افشین صلاحیان، بیتا نصرالهی صفحات 981-995
    زمینه

    در صورت عدم کفایت و ناشایستگی والدین، مسائل و مشکلاتی از جمله کودک آزاری توسط آن ها و یا اطرافیان رخ می دهد؛ کودک آزاری یکی از معضلات بزرگ اجتماعی است که تمام جوامع، چه پیشرفته و چه در حال توسعه را در بر می گیرد به طوری که سلامت و آسایش کودک آسیب دیده، به خطر می افتد.

    هدف

    مقاله حاضر با هدف تعیین برازش مدل پیش بینی ویژگی های تاریک شخصیت بر اساس آسیب های دوران کودکی با نقش واسطه ای خودتنظیمی، ذهنی سازی و سبک های دلبستگی، مدنظر قرار گرفته است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود و باتوجه به اهداف از روش مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) نیز بهره گرفته شد که بر اساس فرمول کلاین 147، 400 نفر در نظر گرفته شد. همچنین به صورت تفکیکی از پرسشنامه های صفات تاریک شخصیت (جانسون و وبستر، 2010)، خودتنظیمی میلر و براون (1999)، سبک دلبستگی بزرگسالان کولینز و رید، (1990)، ذهنی سازی یا عملکرد بازتابی فوناگی و همکاران (2016)، ترومای دوران کودکی (CTQ) توسط برنستاین، استین، نیوکمپ، والکر، پوگ و همکاران (2003) جهت تنظیم مدل بهره گرفته شده است. در این پژوهش جهت تجزیه و تحلیل داده ها ازآماره های توصیفی میانگین، انحراف معیار، کجی و کشیدگی و آمار استنباطی همبستگی، رگرسیون و مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان می دهد که مسیر مستقیم آسیب دوران کودکی به صفات تاریک شخصیت معنادار نبود، اما همه مسیرهای غیرمستقیم معنادار به دست آمد، که حاکی از تایید میانجی گری سه متغیر خودتنظیمی، ذهنی سازی و سبک دلبستگی بود (0/05 <P).

    نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج این مطالعه توصیه می گردد متخصصان حوزه روانشناسی به آموزش و پرورش مادران در جهت بهبود توانمندی های شکل دهی سبک دلبستگی ایمن در کودکان شان بپردازند. متخصصان حوزه روانشناسی بالینی و درمانگران جهت بهبود نشانگان به ابعاد ذهنی سازی و خودتنظیمی مراجعان دارای صفات تاریک شخصیت توجه ویژه ای داشته باشند

    کلیدواژگان: آسیب دوران کودکی، اعتیادجنسی، حمایت اجتماعی، ذهنی سازی، سبک دلبستگی
|
  • Sara Kafi Malak, Soudabeh Ershadi Manesh* Pages 747-766
    Background

    Any high-risk behavior can cause serious and sometimes irreparable harm to the individual and family. High-risk behavior often occurs in an emotionally-charged context, and executive functions and emotion regulation play important roles in risk-related decision making. Therefore, identifying the factors that facilitate and sustain risky behaviors in different groups is an inevitable necessity.

    Aims

    The aim of this study was to investigate the structural relationship between executive functions and high-risk behaviors in prisoners considering the mediating role of emotion regulation strategies.

    Methods

    The present study is descriptive and correlational, conducted by structural equation modeling method. The statistical population of this study is all prisoners in Shiraz city. The sample consisted of 409 prisoners in Shiraz who were selected by purposive sampling. Data were collected using Cognitive Abilities Questionnaire (Nejati 2013), Emotion Regulation Strategies (Garnefski et al., 2001), and Youth Risk Behaviors Scale (Snow et al., 2019). To evaluate the proposed model, structural equation modeling was used using AMOS version 24 and SPSS 27.

    Results

    The results of correlation coefficient showed that there is a negative relationship between executive functions and adaptive emotion regulation strategies with risky behaviors (P< 0.05). Also, there is a positive and significant relationship between maladaptive emotion regulation strategies and risky behaviors (P< 0.05). The findings indicate that the proposed model is fitted with the data. The results of the structural model showed that 19% of the variance of adaptive strategies and 25% of variance of maladaptive strategies is explained by executive functions and 45% of variance of risky behaviors is explained by executive functions and adaptive and maladaptive strategies of emotion regulation.

    Conclusion

    It can be concluded that risky behaviors are affected by cognitive and emotional functions and cognitive emotion regulation strategies have a mediating role in this regard, which requires psychological interventions. Our results suggest that treatment for high-risk behavior may be more effective with a nuanced approach that does not conflate high impulsivity necessarily with high-risk behavior tendencies.

    Keywords: Executive Functions, High Risk Behaviors, Emotion Regulation Strategies, Prisoners
  • Zahra Sarvarian, Rasol Roshan*, Mohammadreza Naeinian, Hojjatollah Farahani, Sajed Yaghobnezhad Pages 767-784
    Background

    Attention and response inhibition is one of the problems of dysgraphia students whose treatment has not been paid much attention, so it requires new psychological interventions including cognitive rehabilitation.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of cognitive rehabilitation on the attention and response inhibition of dysgraphia students.

    Methods

    The current research was semi-experimental with a pre-test and post-test design with a follow-up period with a control group. The research population included all second and third grade female students with dysgraphia in the 15th district of Tehran in the academic year of 2021-2022, who were referred to Sharq Counseling Center from regular schools. 14 people were selected by multi-stage cluster random sampling; and they were randomly placed in two experimental and control groups and answered Yaqoubi et al.'s dysgraphia diagnostic questionnaires (2021), Mandy Brackencamp's selective attention, concentration and effort test (2002) and Bruno-Nero Hoffman test (1984). Then the experimental group received the Aram Nejati attention and memory rehabilitation training program (2017) for 10 sessions of 60 minutes, but only school training was provided to the control group. After the training sessions, the post-test was conducted. Analysis of variance with repeated measures was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that cognitive rehabilitation training was effective in improving attention and response inhibition of dysgraphia students compared to the control group. These results continued in the follow-up period(p< 0/01).

    Conclusion

    Based on the results, counselors and experts can use cognitive rehabilitation training to improve attention and inhibit response of dysgraphia students.

    Keywords: Cognitive Rehabilitation, Attention, Response Inhibition, Dysgraphia Students
  • Mahrokh Gharati, Liela Kashani Vahid*, Maryam Asaseh Pages 785-800
    Background

    The birth and presence of a child with intellectual disability in families will lead to different types of emotional and cognitive reactions. Therefore, some of the mother’s of such children do not have flexible thinking and as a result the ability of operation in unpalatable condition becomes more difficult and they can not manage there emotion in such conditions easily. Also, these mothers suffer more tensions due to the lack of high psychological capital.

    Aims

    The aim of this research was to develop a structural model of happiness of mothers with children with intellectual disabilities based on psychological capital with the mediation of cognitive flexibility

    Methods

    The method of the present study was applied in terms of purpose and in terms of descriptive nature, and is based on structural equation modeling method. The statistical population of this research included mothers with children with intellectual disabilities who have a file in Tehran's special education organization (Tehran's exceptional schools, academic year 1401-1400).. bye considering the possiblity of drop off, of samples, the sample size in the present study was also considered to be 300 people from Tehran. The sampling method used is also called availablity. Oxford happiness questionnaire (Argyle, 2005), psychological resource questionnaire (Luthans Et all, 2007), and cognitive flexibility questionnaire (Dennis & Vander Wal, 2010) were used to collect data. Data were analyzed using Pearson correlation tests using SPSS version 25 software and structural equation modeling using Amos version 8.8 software.

    Results

    results showed that happiness based on psychological resources of mothers who have children with intellectual issues (through flexibility) has indirect effect (P= 0/000). About 77% of the mentioned relationship is explained by the effect of psychological resources on happiness through flexibility (P= 0/020).

    Conclusion

    It seems that considering that mothers with children with intellectual disabilities are less flexible in dealing with issues and problems and can hardly accept issues and problems, therefore, it is better to conduct more extensive research with more samples in These families should be done.

    Keywords: Happiness, Intellectual Disabilities, Psychological Capital, Cognitive Flexibility
  • Susan Bahrami Koohshahi, Fatemeh Golshani*, Anita Baghdassarians, Afsaneh Ghanbari Panah Pages 801-820
    Background

    Emotional and cognitive states directly affect the neural mechanisms of chronic pain, And increasing pain negatively affects the emotional and cognitive states of a person. Despite the growing research evidence of the effects of psychological variables such as mindfulness, social support, stress and pain catastrophizing on the phenomenon of chronic pain, the general effects of these variables have been less investigated in the form of comprehensive causal model.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of investigating the structural model of chronic pain based on mindfulness, social support and life events with the Mediating of pain catastrophizing.

    Methods

    The method of the present study was descriptive-correlation type of structural equation modeling. The statistical population of the study included all male and female patients with chronic pain who were treated for follow-up treatment in 2022, they had referred to pain clinics, pain specialists, neurologists, physiotherapists, and health centers in Tehran with problems related to musculoskeletal pain and rheumatoid arthritis, of which 496 people were selected using the available sampling method. Data collection tools include the Mc Gill Pain Questionnaire (Melzack, 1975), the Five Factor Mindfulness Questionnaire (Baer et al., 2006), the Multidimensional Scale of Perceived Social Support by Zimet et al. (1988), Scale of Life stressful Events‐Paykel (Paykel et al., 1971) and Pain Catastrophizing Scale (Sullivan et al., 1995). Data analysis was done by structural equation modeling method and using SPSS-23 and AMOS-23 software.

    Results

    The results of modeling of structural equations indicated a good fit of the model with experimental data. The effect of the coefficient of the direct standard path of mindfulness on the experience of chronic pain was significant and the indirect path of mindfulness on the experience of chronic pain with the mediating role of pain catastrophizing was significant (P< 0.05). The effect of direct and indirect standard path coefficient of social support with mediating role of pain catastrophizing on chronic pain experience was not significant (P> 0.05). The direct and indirect path of the number of stressful factors on the experience of chronic pain was also insignificant (P> 0.05). However, the standard direct and indirect path of the amount of stressful factors on the experience of chronic pain with the mediating role of catastrophizing was also significant (P< 0.05).

    Conclusion

    According to the obtained results, it seems that mindfulness, social support and life events play an important role in explaining chronic pain by mediating pain catastrophizing. Considering that these variables have a significant contribution in predicting the pain of chronic pain patients, Therefore, mental health professionals can use these factors to improve the mental health of people with chronic pain.

    Keywords: Chronic Pain, Mindfulness, Social Support, Life Events, Pain Catastrophizing
  • Akram Malekzadeh* Pages 821-836
    Background

    Addressing the challenges within the educational system during the early years of schooling stands as a crucial focus for researchers. Despite the necessity of exploring school-related fears and their influencing factors, there remains a scarcity of research in this domain.

    Aims

    The purpose of this research was to investigate the efficacy of storytelling on school phobia and separation anxiety among students in the first- grade of elementary school in Shiraz.

    Methods

    The present research employed a semi-experimental pre-test-post-test design with a control group. The study population consisted of all first-grade elementary students in Shiraz during the academic year 2022-2023. Thirty eligible students were randomly assigned to either a control group or an experimental group. After confirming the absence of significant differences between the control and experimental groups, a storytelling intervention program was implemented for the experimental group, utilizing a collection of books by Parirukh and Majid (2015) along with other educational materials. No intervention program was provided to the control group. The Anxiety-Related Disorders Questionnaire developed by Bimamar (1999) was used to measure two subscales: school phobia and separation anxiety, both administered before and after the intervention. Data analysis was conducted using analysis of covariance (ANCOVA) in SPSS version 25.

    Results

    The results of the covariance analysis revealed a significant difference in the mean scores of school phobia and separation anxiety between the pre-test, post-test, and follow-up assessments (p < 0.05) for the experimental group. Specifically, the scores in the experimental group decreased significantly at the post-test and follow-up stages. In contrast, there was no significant change observed in the scores of the control group across these assessments.

    Conclusion

    The findings of the present study demonstrate that storytelling is effective in reducing separation anxiety and fear of school among students. Avoiding school can lead to serious consequences, including harm and social deviance. Students who skip school may be more susceptible to delinquent behaviors and jeopardize their future careers. Storytelling emerges as an accessible and effective intervention to alleviate children's fears and anxieties related to school. Moreover, parents can be trained in storytelling techniques to motivate their children to attend school and engage positively in the educational environment.

    Keywords: Storytelling, School Phobia, Separation Anxiety
  • Tania Taheri, Nastaran Sharifi*, Malek Mirhashemi Pages 837-854
    Background

    Existing literature in this domain reveals a gap in research, as no study has been conducted to model the satisfaction of university students at the Islamic Azad University based on the six-factor personality model, HEXACO, with motivation for progress as a potential mediator. This underscores the need for an investigation into the interplay between personality factors, academic satisfaction, and the motivating forces for academic advancement among students at the Islamic Azad University.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of modeling academic satisfaction based on the six factors of Hexaco personality with the mediation of motivation to progress in the students of Islamic Azad University, Roudhen Branch.

    Methods

    The research method was correlational. The population of this study was the students of Islamic Azad University, Roudhan branch, in the academic year of 1402-1401. 315 people were selected using random sampling method. The data collection tools were the Hermans achievement motivation test (1970), the students' academic satisfaction scale (Terekzadeh and Mesbeh, 2013) and the 60-question Hexaco scale (Ashton and Lee, 2009).

    Results

    Data analysis using the structural equation modeling approach showed that the academic satisfaction model has a favorable fit based on the six factors of Hexaco's personality with the mediation of students' progress motivation. The effect of Hexaco's personality trait dimensions on academic satisfaction is significant (P< 0.0005); So that honesty, humility, β= 0.341, openness to experience, β= 0.426, conscientiousness, β=0.513, extroversion, β=0.363, adaptability, β= 0.420, and excitability, β= 0.392, were reported.. Also, achievement motivation has an effect on academic relationship satisfaction (β= 784; P< 0.0005).

    Conclusion

    It seems that studying the level of satisfaction with education and academic motivation of students can be an indicator for improving academic performance. Also, it seems that the psychological and personality evaluation of the applicants to enter the universities can lead to the selection of a suitable field of study and create higher academic satisfaction.

    Keywords: Progress Motivation, Academic Satisfaction, Hexaco's Personality
  • Fataneh Aghaei, Ghodratollah Abbasi*, Ramezan Hasanzadeh Pages 855-872
    Background

    Research evidence indicates that marital infidelity can have irreparable consequences for couples, and causes rumination and fear of negative evaluation in cheating women. Despite numerous studies on marital infidelity, treatment effective in reducing rumination and fear of negative evaluation of betrayed women has been neglected.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of the effectiveness of cognitive processing therapy on rumination and fear of negative evaluation of betrayed women.

    Methods

    The method of the present research was practical in terms of purpose and semi-experimental in terms of method, pre-test-post-test with control group and three-month follow-up. The statistical population of this study included all the betrayed women who needed counseling services in Bandar Abbas city in the second half of 2022. Among all counseling and psychological service centers in Bandar Abbas city, 30 women who had referred to ten centers due to infidelity of their husbands were selected by available sampling method and were randomly replaced in the experimental group and the control group. To collect data, rumination questionnaires (Hoeksma, 1991) and fear of negative evaluation (Lary, 1983) were used. The participants of the experimental group received 12 sessions of cognitive processing therapy according to Resik et al. (2007). The data were analyzed by analysis of covariance using SPSS-22 software.

    Results

    The findings of the present study showed that the cognitive processing treatment led to the reduction of rumination and fear of negative evaluation of women in the tested group. (p> 0.01).

    Conclusion
    Conclusion

    Based on the obtained results, it can be said that cognitive processing therapy was effective on rumination and fear of negative evaluation of betrayed women, and therefore the awareness of specialists in the fields of psychology, counseling and health about these treatments to reduce rumination and fear of negative evaluation of women

    Keywords: Cognitive Processing Therapy, Rumination, Fear Of Negative Evaluation, Betrayed Women
  • Mehran Sharifi, Qumarth Karimi*, Omid Moradi, Shokooh Navabinejad Pages 873-890
    Background

    Emotional abuse is a type of interpersonal violence that causes the loss of intimacy and the separation of couples. Lack of marital intimacy along with low emotional maturity will increase the desire for emotional abuse between couples. Factors affecting emotional abuse have been investigated in previous studies, but no study was found that investigated emotional abuse based on emotional maturity and its differentiation with the mediating role of marital intimacy in the researched society.

    Aims

    The aim of the present study was to determine the pattern of structural relationships of emotional abuse based on emotional maturity and self-differentiation with the mediation role of marital intimacy.

    Methods

    The method of the current research was descriptive, of the type of structural equations. The statistical population of the research included all the couples who referred to counseling centers in Sanandaj in 2022, from which 222 people were selected through available sampling. The instruments used in the research included emotional abuse (Barahimi, 2008), emotional maturity Yashopersing and (Bahargava, 1991), self-differentiation (Skowron and Friedlander, 1998) and marital intimacy (Asoudeh and Timouri, 2017). Data analysis was analyzed using Pearson correlation method, structural equation modeling and partial least squares (SMARTPLS-3) algorithm and SPSS-23.

    Results

    The results indicated the fit of the general research model with the experimental data. The findings showed that emotional maturity, self-differentiation and marital intimacy can directly predict emotional abuse (P< 0.001). Also, the indirect effect of emotional maturity (P= 0.001) and self-differentiation (P< 0.001) with the mediation of marital intimacy on emotional abuse was significant.

    Conclusion

    According to the findings obtained in the current research that low emotional maturity and self-differentiation in the long term causes a decrease in marital intimacy, and this eventually causes emotional harm and the occurrence of marital conflict among couples; Therefore, it is suggested to use methods of teaching emotional maturity and marital intimacy to reduce emotional abuse, and counseling and psychotherapy centers should pay more attention to these variables in predicting emotional abuse of couples.

    Keywords: Emotional Abuse, Emotional Maturity, Differentiation Of Self, Marital Intimacy
  • Kamran Balesini, Bahman Kord*, Arezoo Shomali Oskoei Pages 891-910
    Background

    Academic dishonesty not only undermines the values of integrity and fairness but also impacts the learning environment, hindering the genuine development of knowledge and skills. A deeper understanding of the psychological and personality processes involved in academic dishonesty can offer solutions to enhance moral identity and the overall quality of students' educational experiences. Despite the significance of this issue, the interplay between personality traits, moral identity, and academic dishonesty has remained understudied in the existing literature.

    Aims

    The purpose of this study was to structural equation modeling prediction of academic dishonesty based on personality characteristics with mediating role of moral identity in students in Tehran city.

    Methods

    This study was conducted in the presence of 500 people by available sampling method among high school students in Tehran city in year academic 2021-2022. To measure the variables, academic dishonesty scale (ADS) of Witherspoon and et al (2010), neo personality inventory (NEO-PI-R) of McCrae and Costa (2008) and moral identity questionnaire (MIQ) of Black and Reynolds (2016) were used. Data were analyzed using Pearson correlation and structural equation modelling with using SPSS-24 and AMOS software was investigated.

    Results

    The results showed that there is significant relationship between personality characteristics and moral identity with procrastination (P< 0.01). The results also showed that most of the direct paths of this study were significant and the indirect paths of personality characteristics were significant through the mediating role of moral identity on academic dishonesty. Also, proposed model had an acceptable fitness to the data (RMSEA= 0/052, P-value< 0/05) and evaluated model has a good fit and is an important step in identifying the factors that are effective in academic dishonesty in high school students in Tehran city.

    Conclusion

    The findings of this research offer valuable insights towards reducing academic dishonesty among students by considering the roles of personality traits and moral identity. Several proactive measures can be implemented in this regard, such as organizing webinars aimed at improving personality traits and moral identity to diminish tendencies towards dishonesty and academic cheating among students.

    Keywords: Academic Dishonesty, Moral Identity, Personality Characteristic
  • Sadreh Nadri, Omid Moradi*, Hasan Amiri Pages 911-928
    Background

    Considering the importance of marital compatibility in the health and stability of the family system, it is essential to identify the factors affecting it. However, in the literature of this field, no study was found that developed a model of marital compatibility based on the dimensions of intelligence, and the effectiveness of the model of marital compatibility on moral intelligence has not been the focus of researchers.

    Aims

    The purpose of this research is to evaluate the effectiveness of the model of marital compatibility based on the dimensions of intelligence on the moral intelligence of compatible and incompatible couples in Kermanshah city in 2021-2022.

    Methods

    The research method in the first part is in terms of the practical purpose and in terms of the descriptive implementation method, content analysis type, and in the second part of the research, it is a semi-experimental type with a control group and a control group. The statistical sample of the qualitative part was to develop a training package for compatible and incompatible couples living in Kermanshah city (10 family counseling specialists) in the year 2021-2022. In order to sample according to the purposeful sampling method, 40 people from compatible and incompatible couples in Kermanshah city to extract the components of the model of marital compatibility based on the dimensions of intelligence and to investigate the effect of independent variables (the educational package approach was developed 20 people and for the control group Also, 20 compatibles and incompatible couples were selected and randomly placed in the experimental and control groups.

    Results

    The findings in the qualitative section indicated that the components of moral intelligence in the educational package included honesty and truthfulness, perseverance and persistence for the right, accepting responsibility to serve others, the ability to forgive one's mistakes, and the ability to ignore the mistakes of others. The results of the quantitative part showed that the intervention of the marital compatibility model based on intelligence dimensions significantly increased moral intelligence and its components (P> 0.05).

    Conclusion

    According to the effectiveness of the findings of this study, it can be concluded that the developed protocol has the potential to be effective in improving moral intelligence and its components among couples and can be of interest to mental health professionals and family counselors. It should be included in pre-marital counseling and also to reduce inconsistency in clients.

    Keywords: Marital Compatibility Model, Dimensions Of Intelligence, Moral Intelligence, Compatible, Incompatible Couples
  • Kourosh Jabari, Bahman Kord*, Arezoo Shomali Oskoei Pages 929-946
    Background

    Exam anxiety is a prevalent psychological and educational challenge among students, significantly impacting their academic performance, mood, and social behaviors. Gaining a deeper understanding of the psychological processes involved in exam anxiety can assist in developing effective strategies to enhance academic performance and improve students' overall quality of life. However, in the existing literature, the intricate interactions among maladaptive schemas, fear of negative evaluation, and exam anxiety have not been thoroughly examined.

    Aims

    The purpose of this study was to modeling structural test anxiety based on early maladaptive schemas with mediating role fear of negative evaluation in students in Tehran city.

    Methods

    This study was conducted in the presence of 500 people by convinience sampling method among high school students in Tehran city in year academic 2021-2022. To measure the variables, test anxiety inventory (TAI) of Abolghasemi and et al (1996), Young schema questionnaire – short form version 3 (YSQ-S3) of Young (2005) and brief fear of negative evaluation scale (BFNE) of Leary (1983). Data were analyzed using Pearson correlation and structural equation modelling with using SPSS-24 and AMOS software was investigated.

    Results

    The results showed that there is a positive and significant relationship between early maladaptive schemas and fear of negative evaluation with test anxiety (P <0.01). The results also showed that most of the direct paths of this study were significant and the indirect paths of early maladaptive schemas were significant through the mediating role of fear of negative evaluation on test anxiety. Also, proposed model had an acceptable fitness to the data (RMSEA= 0/041,P-value< 0/05) and evaluated model has a good fit and is an important step in identifying the factors that are effective in test anxiety among high school students in Tehran city.

    Conclusion

    The results demonstrated that initial maladaptive schemas have a significant impact on exam anxiety through the mediating role of fear of negative evaluation. Therefore, based on these findings, it can be concluded that in addition to their direct influence on exam anxiety, schemas can also affect the dependent variable or criterion through the mediation of fear of negative evaluation. Consequently, this finding represents a significant step towards understanding the factors influencing exam anxiety in first-year high school students in Tehran

    Keywords: Early Maladaptive Schemas, Fear Of Negative Evaluation, Test Anxiety
  • Hojjat Falah Khajakini, Atefeh Larkjouri*, Amirreza Mahmoudi, Vahid Zarei Sharif Pages 947-962
    Background

    Divorce is a social issue that has witnessed an upward trend in recent years, exerting negative effects on families, children, and society. One significant factor contributing to divorce is marital misconduct, which may lead to the commission of crimes related to domestic violence, assault, infidelity, and even homicide. Despite numerous studies on the causes and consequences of divorce in Iran, there is a lack of sufficient research on the role of marital misconduct in divorce occurrences.

    Aims

    This study aims to investigate the causes of divorce reported by divorce applicants and domain experts in Rasht City, with a specific emphasis on the commission of crimes resulting from marital misconduct. Additionally, the study seeks to propose legal and psychological solutions to reduce the phenomenon of divorce.

    Methods

    The present research adopts a descriptive-correlational approach with an applied nature. The target population includes all divorce applicants in Rasht City, from whom 200 individuals (100 men and 100 women) were randomly selected for examination of the reasons behind divorce based on their self-narratives. Moreover, domain experts in divorce, including family court judges, divorce notaries, and social workers (42 individuals in total), were included. Data were collected using a researcher-designed questionnaire through fieldwork, and the analysis involved Pearson correlation, stepwise regression, and Spearman tests in the SPSS26 software.

    Results

    Regression analysis results indicate that the most influential factor in divorce rates is related to sexual and ethical crimes, especially illicit relationships in virtual spaces (p < 0.05).

    Conclusion

    The findings of this study suggest that marital misconduct can lead to unlawful and criminal behaviors, impacting divorce rates. Therefore, it is recommended to focus on increasing awareness and communication skills among couples, strengthening emotional relationships, encouraging joint decision-making, supporting at-risk families, and providing suitable counseling and psychological therapy services to prevent and reduce divorce in society.

    Keywords: Crimes, Marital Harmony, Marital Misconduct, Divorce, Rasht County
  • Fatemeh Mina, Khosro Ramezani*, Ali Kamkar, Mohammadyasin Karami Pages 963-980
    Background

    Body dysmorphic disorder is the most common disorder among women with breast cancer. In addition to causing problems for these patients, it has created challenges for their families and those around them. Research has shown that treatment based on acceptance and commitment therapy (ACT) can be effective in the field of this disorder. Therefore, research targeting this topic has received less attention.

    Aims

    The present research aimed to assess the effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) on body image distortion in women with breast cancer.

    Methods

    The present study is a quasi-experimental research with a pre & post -post-test-followup design with the control group. The statistical population of the research was women aged 30 to 50 years old with breast cancer, who had been referred to breast cancer clinics in Shiraz during the first four months of 2022. Among them, 50 people were assigned with available sampling methods in two groups, the experimental and control group (25 patients in each group). ACT treatment interventions according to the training package of Hayes and Strossahl (2010) were performed on the experimental group during 8 weekly 90-minute group sessions, but no intervention was received by the control group.data were collected using the standard questionnaire for metacognition assessment of body deformity (Rabiei, Salahian, Bahrami, and Palahang, 2011). The data of this research were analyzed by the statistical method of analysis of variance with repeated measurement in SPSS software V24.

    Results

    The findings showed that the treatment based on acceptance and commitment therapy significantly affected breast cancer women with body dysmorphic disorder in the experimental group (P< 0.05).

    Conclusion

    According to the findings of this research, it can be concluded that acceptance and commitment therapy (ACT) interventions have been effective in improving the quality of life of women with breast cancer.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Body Dysmorphic Disorder, Breast Cancer, Women
  • Atieh Shirazi, Mahdi Manouchehri*, Afshin Salahian, Bita Nasrollahi Pages 981-995
    Background

    In case of inadequacy and inadequacy of parents, issues and problems occur, including child abuse by them or the people around them; Child abuse is one of the big social problems that includes all societies, both advanced and developing, so that the health and comfort of the injured child is endangered.

    Aims

    The purpose of this article is to determine the fit of the prediction model of dark personality traits based on childhood traumas with the mediating role of self-regulation, mentalization and attachment styles.

    Methods

    The current research was of correlational type and according to the objectives, Structural Equation Modeling (SEM) method was also used, based on Klein's formula, 147,400 people were considered. Also, separately from the questionnaires of dark personality traits (Johnson and Webster, 2010), self-regulation by Miller and Brown (1999), adult attachment style of Collins and Reed, (1990), mentalization or reflective performance by Fonagy et al. (2016), trauma Childhood Questionnaire (CTQ) was used by Bernstein, Stein, Newkamp, Walker, Pugh, et al. (2003) to adjust the model. In this research, descriptive statistics of mean, standard deviation, skewness and kurtosis and inferential statistics of correlation, regression and structural equation modeling (SEM) were used to analyze the data.

    Results

    The results of the research show that the direct path of childhood trauma to dark personality traits was not significant, but all the indirect paths were significant, which indicated the confirmation of the mediation of the three variables of self-regulation, mentalization and attachment style (p<0.05).

    Conclusion

    Based on the results of this study, it is recommended that experts in the field of psychology focus on educating and supporting mothers to enhance their abilities in shaping secure attachment styles in their children. Clinical psychologists and therapists should particularly emphasize interventions aimed at improving cognitive restructuring and self-regulation for individuals with dark personality traits.

    Keywords: Childhood Trauma, Self-Regulation, Mentalization, Attachment Style, Dark Personality