فهرست مطالب

علوم و صنایع غذایی ایران - سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 149، تیر 1403)

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 149، تیر 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/26
  • تعداد عناوین: 15
|
  • هانیه نیلفروش زاده، مهشید جهادی* صفحات 1-12

    تولید فرآورد ه های لبنی حاوی باکتری های پروبیوتیک با ویژگی های ارزشمند تغذیه ای امروزه، از موضوعات مهم صنعت غذا می باشد. هدف از این پژوهش بررسی بقای باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس رامنوسوس (GG) به فرم آزاد و انکپسوله شده در شیر موکا و تاثیر آنها بر ویژگی های شیر طی 21 روز نگهداری در دمای 4 درجه سانتی گراد می باشد. برای انکپسولاسیون لاکتوباسیلوس رامنوسوس (GG) به روش اکستروژن از سدیم آلژینات، سدیم آلژینات-پروتئین آب پنیر و سدیم آلژینات-اینولین استفاده شد. مواد حامل مورد استفاده جهت انکپسولاسیون، تاثیر معناداری بر راندمان انکپسولاسیون نداشتند و همه ی حامل ها راندمان کپسولاسیون حدود 90 درصد را فراهم کردند. طبق یک الگوی مشابه در طول مدت نگهداری به طور معناداری pH همه نمونه های شیر موکا افزایش یافت، اما تغییرات pH در شیر موکا حاوی لاکتوباسیلوس رامنوسوس در فرم آزاد بیشتر بود (05/0 p<).  قدرت مهار رادیکال آزاد DPPH و میزان محتوای فنول کل در شیر موکا حاوی لاکتوباسیلوس رامنوسوس(GG) انکپسوله شده و آزاد بیشتر از شاهد بود. همچنین میزان زنده مانی لاکتوباسیلوس رامنوسوس (GG) انکپسوله شده به طور معناداری بیشتر از زنده مانی  لاکتوباسیلوس رامنوسوس(GG) در فرم آزاد در شیر موکا طی 21 روز نگهداری در دمای °C  4 بود (05/0 p<). انکپسولاسیون به طور معناداری مطلوبیت بافت شیر موکا حاوی لاکتوباسیلوس رامنوسوس(GG) انکپسوله شده را کاهش داد (05/0 p<) اما بر سایر ویژگی های حسی تاثیری معناداری نداشت.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، لاکتوباسیلوس رامنوسوس (GG)، کپسول پوشانی، شیرموکا
  • طالب جارک شدهان الجبوری، حسینعلی اسدی قارنه* صفحات 25-39

    سنجد با نام علمیElaeagnus angustifolia L. یکی از گیاهان متعلق به خانواده Elaeagnaceae می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تنوع اسیدهای چرب بذر در برخی از جمعیت های سنجد، در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در ده منطقه از استان های اصفهان و چهارمحال و بختیاری انجام شد. به منظوراستخراج روغن، از دستگاه سوکسله و برای شناسایی ترکیبات اسیدهای چرب، از دستگاه کروماتوگرافی گازی استفاده شد. نتایج نشان داد که جمعیت های مورد مطالعه، تفاوت های معنی داری در سطح احتمال 1 درصد از نظر درصد و ترکیب اسیدهای چرب دارند. کم ترین و بیشترین درصد روغن به ترتیب در جمعیت های شهرکرد(01/0±40/1) و نایین 1 و سمیرم (15/0±30/4) دیده شد. اسیدهای چرب اشباع مشاهده شده در جمعیت های مورد مطالعه، میریستیک اسید(C14:0)، پالمتیک اسید(C16:0)، استئاریک اسید(C18:0)، آراشیدونیک اسید(C20:0)، بهنیک اسید(C22:0) و لیگنوسریک اسید(C24:0) بودند. بالاترین درصد اسیدهای چرب اشباع در جمعیت شهرکرد(0/2±32/31) و کم ترین درصد در نمونه سمیرم (15/0±70/2) بدون اختلاف معنادار با نمونه های میمه، کوهیایه، نایین1 و 2، و زرین شهر مشاهده شد. اسیدهای چرب غیراشباع اندازه گیری شده، پنتا دکنوئئیک اسید(C15:1)، پالمتیولئیک اسید(C16:1)، اولئیک اسید(C18:1)، لینولئیک اسید(C18:2)، و لینولنیک اسید(C18:3) بودند. جمعیت های حبیب آباد 1 (60/1±54/57) و فرخ شهر(60/1±41/55) از نظر میانگین درصد اسیدهای چرب تک غیراشباع، بالاترین درصد و جمعیت میمه(00/2±30/28) کم ترین درصد اسیدهای چرب تک غیراشباع و بالاترین درصد اسیدهای چرب چند غیر اشباع (70/1±53/68) را دارا بود. جمعیت شهرکرد کم ترین درصد اسیدهای چرب چند غیراشباع بذر را داشت. در تجزیه خوشه ای و در فاصله 25، جمعیت شهرکرد از سایر جمعیت ها جدا شده و در خوشه جداگانه ای قرار گرفت و در فاصله 5، سه خوشه قابل تفکیک بود که بر اساس تنوع و ترکیب اسیدهای چرب قابل بحث می باشند. نتایج این مطالعه تنوع قابل ملاحظه ای از نظر درصد و تنوع اسیدهای چرب در بذر سنجد در مناطق مورد بررسی نشان داد که می تواند در اهداف خاص مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اسیدهای چرب اشباع، اسیدهای چرب غیر اشباع، تنوع، امگا 3، امگا 6
  • احمد پدرام نیا*، الناز هراتی، محسن وظیفه دوست صفحات 40-53

    این پژوهش به منظور استخراج مواد با ارزش و پر کاربرد در صنایع غذایی و دارویی از ضایعات محصولات کشاورزی انجام شد. در این پژوهش که با هدف استخراج پکتین از پوست خربزه رقم های زمستانه و مشهدی(قصری) به روش اسیدی با استفاده از پیش تیمار مایکروویو انجام شد، پکتین تحت شرایط مایکروویو (توان ثابت 900 وات)، زمان پرتودهی(1 و 3 دقیقه) و نسبت حلال استخراج به ماده اولیه 15:1 وزنی/حجمی و در pH ثابت 5/1 ثابت، استخراج شد. نتایج نشان داد که بیشترین راندمان استخراج مربوط به خربزه مشهدی در شرایط استخراج(توان 900 وات و مدت زمان 3 دقیقه) برابر با مقدار 5/13 درصد بود و با افزایش مدت زمان از 1 به 3 دقیقه، راندمان استخراج پکتین، در هر دو رقم خربزه افزایش یافت. هم چنین پکتین حاصل از تمامی تیمارها، دارای  درجه خلوص مطلوبی(با محتوی گالاکتورونیک اسید بالای 65 درصد)بود. بررسی درجه استریفیکاسیون مشخص کرد که پکتین حاصل از همه تیمارهای خربزه ی زمستانه و مشهدی، جزء پکتین های با درجه استری پایین می باشند. بیشترین وزن معادل نیز مربوط به پکتین حاصل از خربزه مشهدی در شرایط استخراج(توان 900 وات و مدت زمان 3 دقیقه) بود که برابر با مقدار 890 میلی گرم به دست آمد.فعالیت امولسیفایری پکتین های حاصل از هر دو رقم خربزه نیز پایین بود. هم چنین میزان ظرفیت نگهداری آب پکتین های حاصل از تمام تیمارهای خربزه ی زمستانه و مشهدی در حد مطلوبی بود و نشان داد که پکتین های حاصل از این پژوهش، می تواند جهت حفظ آب در برخی سیستم های غذایی، مورد استفاده قرار گیرد. از مجموع موارد فوق می توان نتیجه گرفت که از پوست خربزه رقم های زمستانه و مشهدی که جزء ضایعات کشاورزی به شمار می رود، می توان به عنوان یک منبع نوید بخش در تولید پکتین استفاده نمود.

    کلیدواژگان: استخراج پکتین، پوست خربزه، پیش تیمار مایکروویو
  • مهدیس سادات کاشی، شکوفه قاضی، بهاره نوروزی* صفحات 54-80

    رنگدانه فیکوسیانین مستخرج از سیانوباکتری اسپیرولینا پلاتنسیس به دلیل خواص منحصر به فرد، می تواند نقش مهمی در غنی سازی بستنی داشته باشد. در این مطالعه میزان پروتئین، چربی، قند کل، هوادهی، نقطه ذوب بستنی غنی شده با غلظت های متفاوت رنگدانه فیکوسیانین تعیین شد. علاوه برآن شمارش باکتری ها به همراه ارزیابی خاصیت آنتی اکسیدانی انجام گردید. همچنین آزمایش GC/MS جهت شناسایی ترکیبات فرار انجام گردید. نتایج حاصل از آزمایشات نشان داد که میزان چربی و قند کل ، نقطه ذوب ،  ABTSو DPPH بستنی های غنی شده کاهش معناداری نسبت به کنترل داشته است. همچنین میزان پروتئین، هوادهی، FRAP و به افزایش معناداری نسبت به کنترل داشته است. ارزیابی حسی نیز تفاوت معناداری در طعم ، مزه ،  رنگ و قوام بستنی نسبت  به کنترل نداشته است جز حس بویایی که نسبت به کنترل کاهش داشته است. علاوه بر آن، هیچ نشانی از حضور اشرشیا کلی ،استافیلوکوکوس ارئوس و سالمونلا در طی روزهای مختلف یافت نگردید. با این حال، حضور باکتری کلی فرم از روزهای 42 تا 56 در بستنی های غنی شده و کنترل مشهود بود. همچنین حضور  باکترهای کپک و مخمردر طی روز های 28 تا 56 فقط در بستنی کنترل مشاهده گردید. میزان باکتری های سرمادوست از هفته ی 2 تا هفته 8 کاهش پیدا کرد . نتایج ترکیبات فرار حاصل از آزمایش GC/MS در بستنی شاهد و بستنی غنی شده با  2% رنگدانه فیکوسیانین نشان از حضور ترکیباتی با خاصیت ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی دارد که نقش مهمی در ماندگاری و کیفیت بستنی دارد. امید است نتایج حاصل از این مطالعه، زمینه ساز توانمندسازی صنایع غذایی در استفاده از رنگدانه های حاصل از سیانوباکتری ها باشد.

    کلیدواژگان: رنگدانه فیکوسیانین، بستنی، فعالیت آنتی اکسیدانی، بار میکروبی، ویژگی های آنتی اکسیدانی، ارزیابی حسی
  • ذاکر آقاکشی پور، زینب رفتنی امیری*، رضا اسماعیل زاده کناری صفحات 71-98

    در این مطالعه از صمغ دانه ریحان(BSG) بصورت منفرد و در ترکیب با ایزوله پروتئین کنجد (SPI) به نسبت های 1:0 و 1:1  به منظور انکپسوله کردن عصاره کاکل ذرت(CTE) با استفاده از روش سطح پاسخ در قالب طرح مرکب مرکزی استفاده شد. همچنین به منظور بهینه سازی و بررسی اثر متغییرهای غلظت عصاره کاکل و زمان هموژنیزاسیون بر پاسخ اندازه ذرات و راندمان از معادله درجه دوم استفاده شد. در ابتدا محتوای فنلی کل(TPC)، محتوای فلاونوئید کل(TFC)، فعالیت آنتی اکسیدانی و فعالیت ضد میکروبی عصاره کاکل ذرت بررسی شد. علاوه بر این، فعالیت آنتی اکسیدانی (DPPH & FRAP) اندازه گیری شده، پتانسیل بسیار بالایی از این ترکیبات)11/288FRAP= ، 05/85(DPPH= را برای انکپسوله کردن نشان داد. محتوای فنل کل و فلاونویید حاصل از نتایج آزمون به ترتیب 23/1968 و 20/1346 بود. نتایج حاصل از آنالیز نشان داد نانو ذرات حاصل از ریزپوشانی توسط صمغ دانه ریحان کمترین اندازه ذرات (nm4/494) را داشتند. همچنین بیشترین کارایی درون پوشانی(2/76 درصد) نیز متعلق به نمونه ریزپوشانی شده با صمغ دانه ریحان بود. مقدار پتانسیل زتا در استفاده از پوشش ترکیبی افزایش(57/44) یافت و به بالاترین مقدار خود رسید. در طی نگهداری نانوامولسیون های ریزپوشانی در بازه زمانی صفر، 21،15،7،3 روز، با گذشت زمان پایداری نانوامولسیون ها کاهش یافت به نحوی که بالاترین پایداری مربوط به عصاره نانو ریزپوشانی شده در پوشش ترکیبی(85/94 برای روز صفر و8/33 برای روز 21) را به خود اختصاص داد. نتایج این مطالعه نشان داد که نانو ریزپوشانی عصاره کاکل ذرت با صمغ دانه ریحان کارایی بیشتری از پوشش ترکیبی دارد اما با بررسی سایر پارامترها مانند پایداری، پیشنهاد می گردد این صمغ در ترکیب با سایر مواد دیواره از جمله ایزوله پروتئین کنجد مورد استفاده قرار گیرد تا نتایج مطلوب حاصل شود.

    کلیدواژگان: عصاره کاکل، ریزپوشانی، اندازه ذرات، مواد دیواره، بهینه سازی
  • مهسا محجوبی اصیل*، علی معتمدزادگان، هدا فهیم، جمشید فرمانی صفحات 99-113

    به جهت کاهش ضایعات و افزایش ارزش افزوده فراورده های دریایی، در این مطالعه فلس ماهی سفید به عنوان دور ریز جهت استخراج ژلاتین مورد استفاده قرار گرفت و تاثیر دو روش سنتی و فراصوت بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی ژلاتین حاصله مقایسه شد. در این مطالعه ژلاتین از فلس ماهی سفید به دو روش سنتی و فراصوت در دمای 60 درجه سانتیگراد و طی 1، 2 و 3 ساعت استخراج شدند. نتایج نشان داد که به طور کلی فراصوت سبب افزایش معنی دار بازده استخراج، درصد پروتئین و درصد خاکستر نمونه ها شده است (P<0.05). نتایج آنالیز الکتروفورز و همینطور FTIR تایید کردند که فراصوت توانست ساختار پروتئین های ژلاتین را تحت تاثیر قرار دهد و در این راستا زمان استخراج طولانی تر (2 و 3 ساعت) باعث شد که تعداد زنجیره های آلفا در مقایسه با زنجیره های بتا ژلاتین کاهش یابد. طیف FTIR نیز نشان داد تمامی پیک های مربوط به آمیدهای A, B, I, II, III, درنتیجه تیمار فراصوت و افزایش زمان واکنش شدت بیشتری یافتند. همچنین نقطه ذوب و قدرت ژل ژلاتین استخراج شده با فراصوت به ترتیب برابر باC ° 26.67 و g 269 بود به صورت معنی داری پایین تر از ژلاتین استخراج شده به روش سنتی (به ترتیب C ° 27.67 و  g307) بود (P<0.05). نتایج حاصل از آنالیز حرارتی ژلاتین ها نشان داد که تمام نمونه ها یک پیک گرماگیر وسیع بین 35 تا 200 درجه سانتیگراد مربوط به تبخیر آب و یک پیک گرماده بین 300 تا 400 درجه سانتیگراد مربوط به تجزیه حرارتی ژلاتین داشتند.

    کلیدواژگان: استخراج ژلاتین، فراصوت، فلس، قدرت ژل، ماهی سفید
  • نفیسه عبدالله زاده، حجت کاراژیان* صفحات 114-128

    نان بخش مهمی از نیاز روزانه افراد جامعه را تامین می‏کند و ضرورت برنامه‏ریزی پیرامون بهبود کیفیت آن احساس می‏شود. در تحقیق حاضر از پودر آب پنیر و صمغ‏های گوار و کتیرا هر کدام در سطوح 1/0، 3/0 و 5/0 درصد و به صورت ترکیبی در قالب دو تیمار 25/0 درصد پودر آب پنیر و 25/0 درصد صمغ گوار و 25/0 درصد پودر آب پنیر و 25/0 درصد صمغ کتیرا در فرمولاسیون نان سنگک با هدف بهبود ویژگی‏های فارینوگرافی و اکستنسوگرافی خمیر و خصوصیات فیزیکوشیمیایی و حسی نان سنگک حاصله استفاده شد. نتایج نشان داد بیشترین جذب آب و زمان توسعه خمیر و کمترین افت وزن و سفتی بافت در نمونه حاوی 5/0 درصد صمغ کتیرا مشاهده شد. نمونه‏های حاوی صمغ گوار و کتیرا و نمونه حاوی 25/0 درصد پودر آب پنیر و 25/0 درصد صمغ گوار دارای بیشترین زمان ثبات خمیر بودند. صمغ کتیرا بیشترین نقش بر کاهش درجه سستی خمیر و افزایش عدد کیفیت فارینوگراف داشت. صمغ گوار بیش از سایر ترکیبات بر بهبود کشش‏پذیری خمیر موثر بود. تاثیر صمغ کتیرا و گوار بر مقاومت به کشش خمیر به ترتیب افزایشی و کاهشی بود. بیشترین انرژی مورد نیاز برای کشش خمیر در نمونه حاوی 25/0 درصد پودر آب پنیر و 25/0 درصد صمغ کتیرا مشاهده شد. افزودنی‏های استفاده شده سبب بهبود امتیاز بو، رنگ و قابلیت جویدن نان سنگک شدند. در نهایت نمونه حاوی 5/0 درصد صمغ کتیرا (اولویت اول) و نمونه حاوی 25/0 درصد پودر آب پنیر و 25/0 درصد صمغ کتیرا (اولویت دوم) به عنوان نمونه‏ های برتر معرفی می‏شود.

    کلیدواژگان: نان سنگک، فارینوگراف، اکستنسوگراف، افت وزن، بافت، ویژگی های حسی
  • مژگان علوی، معصومه مهربان سنگ آتش، بهاره صحرائیان*، امیر جاجرمی صفحات 128-139

    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر جایگزینی سطوح متفاوت آرد نخودچی (صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد) با آرد کینوا بر روابط و وابستگی بین میزان پروتئین، خاکستر، رطوبت، حجم مخصوص، بافت، تغییرات رنگ و ویژگی‏های حسی شیرینی بدون گلوتن با استفاده از روش تحلیل مولفه اصلی (PCA) انجام شد. نتایج حاصله نشان‏دهنده وابستگی و رابطه میان پارامتر های ارزیابی شده به تغییر در سطح جایگزینی آرد نخودچی با کینوا در فرمولاسیون شیرینی بدون گلوتن بود. با جایگزینی 25 درصد روابط میان پارامتر ها به صورت قابل توجهی دچار تغییر شد. با افزایش تغییر سطح جایگزینی از 25 به 50 درصد، با غالب شدن بو و مزه و تغییر در بافت، روابط میان پارامتر های ارزیابی شده در فضای تحلیل مولفه های اصلی، دچار بازآرایی نسبت به یکدیگر شدند. با افزایش سطح جایگزینی از 50 به 75 درصد، تاثیرگذاری حضور آرد کینوا بر خصوصیات بافتی فراورده تولیدی و روابط آن با سایر پارامترها، پراکندگی صفات مورد بررسی را نشان داد. این امر بیانگر سطح بحرانی تغییر روابط به سمت غالب شدن خصوصیات کینوا در فرمولاسیون بود. در سطح جایگزینی 100 درصد بر مبنای موقعیت قرارگیری پارامتر حجم مخصوص با پارامترهای مربوط به خصوصیات بافتی، رابطه ای متضاد میان آن‏ها مشاهده شد. براساس نتایج حاصله قابلیت کاربرد روش تحلیل مولفه اصلی به عنوان ابزاری سودمند در شناسایی زیرلایه روابط میان پارامترها کمی و کیفی در جهت طراحی و توسعه فرمولاسیون های غذایی را نشان می دهد و در نهایت حداکثر جایگزینی 50 درصد از آرد نخودچی با آرد کینوا در فرمولاسیون شیرینی نخودچی توصیه می‏گردد.

    کلیدواژگان: بافت، بدون گلوتن، تحلیل مولفه های اصلی، کینوا، ویژگی های حسی
  • امین ابوالقاسمی ماهانی* صفحات 140-158

    این مطالعه با هدف بررسی کامپوزیت پلی مر های زیست تخریب پذیر و نانو ذرات در هیدروژل ها در قالب یک مقاله مروری انجام شد. کامپوزیت های پلیمری زیست تخریب پذیر با نانو ذرات در هیدروژل ها، یک زمینه پژوهشی پیشرفته است که تجمع فناوری های نوین در زمینه پلیمر های زیست تخریب پذیر و نانومواد را به یکدیگر می آمیزد. این کامپوزیت ها با ادغام پلیمر های زیست تخریب پذیر، که به طور طبیعی تجزیه می شوند و اثرات مخرب بر محیط زیست را کاهش می دهند، با نانو ذرات در هیدروژل ها ایجاد می شوند. حضور نانو ذرات در ساختار این کامپوزیت ها، خواص مکانیکی، الکتریکی، و حرارتی را بهبود بخشیده و این ترکیبات را به عنوان مواد چندکاره با کاربرد های گسترده در زمینه های صنایع غذایی، بسته بندی،  پزشکی، محیط زیست و الکترونیک ساخته است. هیدروژل به عنوان ماتریس اصلی این کامپوزیت ها، توانایی جاذب های آب و انتقال کنترل شده مواد فعال را تضمین می کند. این پیشرفت ها نه تنها در زمینه علمی و مهندسی بلکه در ساخت راهکار های مستدام برای فناوری های آینده نیز اهمیت دارد.

    کلیدواژگان: کامپوزیت پلیمری، زیست تخریبپذیر، نانوذرات، هیدروژل
  • محسن دلوی اصفهان * صفحات 159-170

    هدف از این مطالعه توسعه یک مدل عددی است که بتواند دمای میوه زیتون را در طی فرآیند حرارتی با شبیه سازی انتقال حرارت در مختصات کروی را تخمین بزند. در گام اول، خواص ترموفیزیکی میوه زیتون اندازه گیری یا برآورد شد. معادله انتقال حرارت با استفاده از روش تفاضل محدود شبکه ثابت با شمای طرح صریح حل شد. میانگین قطر هندسی محصول برابر با 18/18 میلی متر، دانسیته توده 556 کیلوگرم بر متر مکعب، تخلخل 48% و گرمای ویژه زیتون برابر با 3180 کیلوژول بر کیلوگرم تخمین زده شد. هدایت حرارتی میوه زیتون با روش معکوس تعیین شد که مقدار آن برابر با 44/0 وات بر متر درجه سانتیگراد بود. مدل با مقایسه مقادیر پیش بینی شده با پروفیل های دمای تجربی به دست آمده در طی فرایند حرارتی میوه (ضریب همبستگی بیشتر از 99/0 و میانگین مجذور خطا کمتر از 8/1 درجه سانتی گراد) تایید شد. نتایج ضریب حساسیت نشان داد که در بین پارامترهای مختلف موثر بر انتقال حرارت محصول، مهمترین عوامل به ترتیب دمای محیط گرمایشی و قطر محصول می باشد. نتایج نشان داد که این مدل در شبیه سازی فرآوری حرارتی میوه زیتون موثر است. نتایج این تحقیق می تواند برای بهینه سازی فرایند پاستوریزاسیون میوه زیتون مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: میوه زیتون، فرایند حرارتی، مدل سازی عددی
  • رویا محمدنژاد، مریم قادری قهفرخی*، مهدی زارعی، محمدصادق عرب صفحات 171-194

    کشک یک محصول لبنی اسیدی با ارزش غذایی بالا است که در ایران به طور گسترده مصرف می شود. مشکل اصلی کشک مایع جداسازی فازی است که به طور قابل ملاحظه ای ویژگی های رئولوژیکی، بافتی و کیفیت میکروبی آن را در طی ذخیره سازی تحت تاثیر قرار می دهد. در مطالعه ی حاضر، هیدروکلوئید پکتین به عنوان پایدار کننده در فرمولاسیون کشک مایع مورد استفاده قرار گرفت. اثرات آن ها بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی (pH، اسیدیته، ظرفیت نگهداری آب، سینرزیس، رنگ)، بافتی (سفتی) و حسی محصول در طی 60 روز نگهداری در دمای 4 درجه سانتی گراد بررسی شد. چهار گروه کشک مایع شامل کنترل (بدون پایدار کننده) و P-0.1 و  P-0.2 و P-0.3  به ترتیب حاوی 1/0، 2/0 و 3/0 در صد (وزنی/وزنی) پکتین آماده سازی شدند. در طی نگهداری، افزودن پکتین باعث افزایش اسیدیته و کاهش بیشتر pH کشک نسبت به گروه کنترل شد. نمونه های P-0.2 و P-0.3 بیشترین ظرفیت نگهداری آب و کمترین سطح آب اندازی را نسبت به نمونه ی کنترل و P-0.1 در طول نگهداری نشان دادند. افزودن پکتین تاثیر مثبتی بر سفتی نمونه ها داشت. با افزایش سطح پکتین میزان سفتی نمونه ها افزایش یافت و از روز 30 نگهداری به بعد سفتی فرمولاسیون های P-0.2 و P-0.3 به طور معنی داری بالاتر از P-0.1 و کنترل بود (05/0 P <). ویژگی های رنگی نمونه ها شامل روشنائی، زردی و اندیس سفیدی نمونه ها به طور معنی داری تحت تاثیر افزودن پکتین قرار گرفت (05/0P <). شمارش کلی فرم و کپک و مخمر در تمامی تیمارها در طول زمان نگهداری منفی بود. در ارزیابی حسی، امتیازات آب اندازی ظاهری، بافت و قوام، رنگ و ظاهر و پذیرش کلی با غلظت پکتین تحت تاثیر قرار گرفت. بیشترین امتیاز پذیرش کلی در روزهای ارزیابی حسی متعلق به P-0.3 بود. نتایج نشان داد، افزودن پکتین می تواند ویژگی های کیفی کشک را به طور مطلوبی تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: آب اندازی، بافت، پکتین، رنگ، کشک مایع، ویژگی های حسی
  • ایرج کریمی ثانی*، بهروز کاظم زاده، بهرام حسنی، حبیب نویدی فر، پرویز احمدی قشلاق، زهرا سلامت ممکانی صفحات 195-209

    هدف از این پژوهش بررسی ویژگی های فیزیکوشیمیایی و مواد معدنی شکر می باشد . در این طرح اثر زمان بهره بردای به صورت ماه (مهر، آبان، آذر و دی) و روز (1، 10، 20 و 30) بر روی خصوصیات شکر از قبیل رنگ محلول ، pH، بریکس و میزان خاکستر با آزمون تجزیه واریانس با استفاده از نرم افزار spss, 26 بررسی شد. نتایج نشان داد که رنگ محلول ، بریکس، درصد قند و میزان خاکستر معنی دار می باشد (05/0>p). نتایج آنالیز کیفیت تکنولوژیکی خمیر چغندر های انتخابی از 8 ناحیه متفاوت توسط دستگاه بتالایزر نیز نشان داد که نتایج سه عنصر سدیم، پتاسیم و نیتروژن نشان می دهد که چغندرقندهای منطقه H از نظر عناصر مذکور دارای کمترین مقدار و چغندرقندهای منطقه B دارای بیشترین مقدار از عناصر را در میزان میلی مول/100گرم خمیر چغندرقند دارا بودند. از طرفی نتایج میزان قلیائیت، درصد قند یا ساکارز، ضریب استحصال و ملاس زایی جزو نتایج آنالیز کیفیت تکنولوژیکی نمونه های خمیر چغندر قند توسط دستگاه بتالایزر به ترتیب 56/8 برای نمونه های تحویلی از منطقه A و 03/3 برای نمونه چغندرقند های تحویلی از منطقه H ،  از نظر درصد قند و درجه استحصال منطقه F نسبت به سایر مناطق دارای بیشترین مقدار بوده به طوری که درصد قند 72/18 و درجه استحصال نیز 41/89 بدست آمد که در مقابل چغندرهای دریافتی از مناطق E دارای کمترین درصد قند (7/13 درصد) و درجه استحصالی (47/84) می باشند.

    کلیدواژگان: شکر، بتالایزر، خاکستر، بریکس، چغندر قند
  • حجت بکشلو، سجاد پیرسا*، فروغ محترمی، مصطفی بنر صفحات 210-222

    هدف از این پژوهش تهیه فیلم نانوکامپوزیت بر پایه گلوتن گندم حاوی نانولیپوزوم کوئرستین و نانوذرات اکسیدروی و  استفاده از آن بسته بندی ماهی قزل آلای رنگین کمان بود؛ که بدین منظور در این تحقیق اثر نانولیپوزوم کوئرستین در سطوح(0، 5، 10% حجمی/ حجمی) و نانو ذره اکسید روی در سطوح(0، 3، 6% وزنی/ وزنی) با استفاده از روش سطح پاسخ در قالب طرح مرکب مرکزی بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی فیلم نانوکامپوزیت مورد بررسی قرار گرفت  و در نهایت نمونه بهینه در بسته بندی گوشت ماهی قزل آلای رنگین کمان برای بررسی خواص آن در طی مدت زمان نگهداری (0، 3 و 6 روز) استفاده شدند. همچنین نتایج بررسی های گوشت ماهی بسته بندی شده نشان داد که استفاده از فیلم نانوکامپوزیت گلوتن گندم حاوی 10% نانولیپوزوم کوئرستین و 6%نانوذرات اکسیدروی منجربه کاهش اندیس پراکسید، شاخص ترکیبات ازته فرار، شاخص تیوباربیتوریک اسید و شمارش کلی میکروبی در طی مدت زمان نگهداری شد. همچنین در چربی نمونه های مورد بررسی تفاوت معناداری مشاهده نگردید و رنگ گوشت ماهی بسته بندی شده نسبت به نمونه شاهد کدرتر بود. در نهایت با توجه به نتایج حاصله و بررسی های صورت گرفته افزودن 10% نانولیپوزوم کوئرستین و 6%نانوذرات اکسیدروی در فرمولاسیون فیلم نانوکامپوزیت گلوتن گندم منجربه بهبود خصوصیات فیلم تولیدی و خصوصیات ماهی بسته بندی شده در طول مدت زمان نگهداری گردید.

    کلیدواژگان: گلوتن گندم، نانوذرات اکسیدروی، نانولیپوزوم کوئرستین، ماهی قزل آلای رنگین کمان
  • بهروز علیزاده بهبهانی*، حسین جوینده، پگاه نمازی صفحات 223-240

    پروبیوتیک ها باکتری های غیربیماری زا و مفیدی هستند که موجب بهبود سلامت دستگاه گوارش، ممانعت از ابتلا به انواع سرطان، تقویت سیستم ایمنی بدن و... می شوند. هدف از پژوهش حاضر، مطالعه و بررسی پتانسیل پروبیوتیکی و فعالیت ضدمیکروبی سویه Lacticaseibacillus rhamnosus JCM 1136  بود. در این پژوهش، ویژگی های پروبیوتیکی و ایمنی سویه شامل مقاومت به اسید در PHهای 2، 3 و 4، مقاومت به صفرا (صفر، 3/0، 5/0 و 7/0 درصد غلظت نمک صفراوی)، هیدروفوبیستی، پتانسیل تولید آنزیم DNase و آمین های بیوژنیک، میزان فعالیت همولیتیک، میزان فعالیت آنتی اکسیدانی، میزان جذب کلسترول، مقدار مقاومت به آنتی بیوتیک های رایج بررسی شد. اثر ضدمیکروبی سویه علیه پاتوژن های بیماری زا (Shigella dysenteriae، Salmonella typhimurium، Escherichia coli، Staphylococcus  aureus، Listeria innocua  و Bacillus cereus) به روش انتشار در آگار به کمک چاهک و دیسک ارزیابی گردید. نتایج نشان داد سویه L. rhamnosus JCM 1136 توانایی زنده مانی در PHهای مختلف را داشت. میزان رشد سویه با افزایش غلظت نمک صفراوی کاهش یافت. L. rhamnosus JCM 1136 نسبت به آنتی بیوتیک Ampicillin نیمه حساس و نسبت به سایر آنتی بیوتیک ها حساس بود. هیدروفوبیستی، فعالیت آنتی اکسیدانی به روش های DPPH و ABTS و میزان جذب کلسترول سویه به ترتیب 50/0 ± 50/53 درصد، 50/0 ± 23/44، 62/0 ± 50/48 درصد و 43/0 ± 55/41 درصد بود. هیچگونه تولید آنزیم DNase، آمین های بیوژنیک و فعالیت همولیتیک از سویه مشاهده نشد. L. rhamnosus JCM 1136 دارای اثر ضدمیکروبی بیشتری بر باکتری های گرم مثبت بود. نتایج نشان داد که L. rhamnosus JCM 1136 دارای ویژگی های پروبیوتیکی مطلوب می باشد و قابلیت کاربرد در تولید محصولات غذایی پروبیوتیکی را نیز دارد.

    کلیدواژگان: باکتری های اسید لاکتیک، فعالیت همولیتیک، فعالیت ضدمیکروبی، آمین های بیوژنیک
|
  • Hanieh Nilforooshzadeh, Mahshid Jahadi* Pages 1-12

    The production of dairy products containing probiotic bacteria with valuable nutritional properties is one of the most important issues in the food industry. The purpose of this research is to investigate the survival of Lactobacillus rhamnosus (GG) probiotic bacteria in free and encapsulated form in mocha milk and their effect on milk characteristics during 21 days of storage at 4 °C. Sodium alginate, sodium alginate-whey protein and sodium alginate-inulin were used for encapsulating Lactobacillus rhamnosus (GG) by extrusion method. The carrier materials used for encapsulation did not have a significant effect on the efficiency of the encapsulation and all the carriers provided more than 90% encapsulation efficiency. According to a similar pattern, the pH of all mocha milk samples significantly increased and acidity decreased during the storage period, but the changes in pH and acidity were higher in mocha milk containing free Lactobacillus rhamnosus (p<0.05). DPPH free radical inhibition power and total phenol content in mocha milk containing Lactobacillus rhamnosus (GG) coated and free capsules were higher than control. Therefore, the addition of probiotic bacteria led to the improvement of the performance of mocha milk containing Lactobacillus rhamnosus (GG) coated and released capsules. Also, the survival rate of encapsulated Lactobacillus rhamnosus (GG) was significantly higher compared to free Lactobacillus rhamnosus (GG) (p<0.05). The coated capsule significantly reduced the desirability of mocha milk tissue containing Lactobacillus rhamnosus (GG) coated capsule (p<0.05), but it had no effect on other sensory characteristics.

    Keywords: Encapsulation, Lactobacillus Rhamnosus, Mocha Milk, Probiotic
  • Seyyed Ahmad Mousavi, Mehdi Nikoo*, Ali Haghi Vayghan Pages 13-24

    The effects of storage of rainbow trout processing by-products at 4 ºC on fatty acid composition and nutritional values of hydrolyzed-derived oils were determined. Polyunsaturated fatty acids (PUFA, 39.97-43.70%) were the major fatty acids followed by monounsaturated (MUFA, 31.90-34.05%) and saturated (SFA, 19.27-22.59%) fatty acids. Among fatty acids, linoleic, cis vaccinic, and palmitic were the main fatty acids. N-6 fatty acids represented 34-38% while n-3 fatty acids were 4.5-6.6% of all fatty acids (P<0.05). Hypocholesterolemic/hypercholesterolemic ratio (h/H) index in oils was between 4.23 and 5.15. The highest value was found at day 2 while showed no changes among other storage times (P>0.05). Thrombogenic index (TI) at days 0 and 2 were the lowest among storage times while at days 5 it represented the highest value. However, the change was not significant (P>0.05). N-6/n-3 ratio ranged from 5.01 to 7.6. PUFA/SFA was between 1.77 and 2.29 and showed the highest value at day 2 while after 5 days significantly decreased (P<0.05). The highest fish lipid quality (FLQ) index was for fresh by-products (day 0) (P<0.05) and showed no differences from day 1 to 5 (P>0.05). Also, nutritive value index (NVI) ranged from 2.25 to 2.55 with no significant differences during storage (P>0.05). The sum of EPA and DHA was between 1.73 and 4.05% and decreased with increasing storage days (P<0.05). Polyene index (PI) decreased to the end of storage time up to 4 days compared with the fresh by-products and significantly decreased thereafter after 5 days (P<0.05). Results of the present study showed that fatty acid composition and nutritional quality of oils from hydrolysis-derived oils were influenced by the storage days to some degree.

    Keywords: Fish Processing By-Products, Storage, Fatty Acids, Nutritional Value, Oncorhynchus Mykiss
  • Taleb Jarek Shedhan Aljaboori, Hossein Ali Asadi-Gharneh* Pages 25-39

    Russian olive is one of plants belonging to the Elaeagnacea family. The aim of this study was investigating the diversity of fatty acids in seeds of some populations of Russian olive. Soxhlet apparatus was used to extract oil and chromatography was used to identify the compounds of fatty acids. The lowest and highest percentage of oil was seen in the populations of Shahrekord, Naein 1 and Semirom, respectively. The observed saturated fatty acids were myristic, palmitic, stearic, arachidonic, behenic and lignoceric acid. The highest percentage of saturated fatty acids was found in the population of Shahrekord (31.32±0.2) and the lowest percentage was seen in the sample of Semirom (2.70±0.15) without significant differences with the samples of Mimeh, Kohiaye, Naein 1 and 2, and Zarrin-shahr. The observed unsaturated fatty acids were pentadecanoic acid, palmthiolic acid, oleic acid, linoleic acid, and linolenic acid. The population of Habibabad 1 (57.54±1.60) and Farokhshahr (55.41±1.60) have the highest percentage of monounsaturated fatty acids and Mimeh population (28.30±2.00) has the lowest percentage of monounsaturated fatty acids. Shahrekord population had the lowest percentage of polyunsaturated fatty acids. In clustering and at a distance of 25, the population of Shahrekord was separated from other populations and placed in a separate cluster. It seems that the difference between the percentages of oil has caused Shahrekord population to be placed in a separate cluster. At distance 25, the population of Shahrekord was separated from other populations and placed in a separate cluster, and at distance 5, three clusters could be separated, which can be discussed based on the diversity and composition of fatty acids. The results of this study revealed that there are noticeable variations in terms of oil percent and fatty acids composition in Russian olive in studied region which can be used in special purpose.

    Keywords: : Diversity, Omega-3, Omega-6, Saturated Fatty Acids, Unsaturated Fatty Acids
  • Ahmad Pedram Nia*, Elnaz Harati, Mohsen Vazifedoost Pages 40-53

    This research was carried out in order to extract valuable and widely used materials in food and pharmaceutical industries from the waste of agricultural products. In this research, with the aim of extracting pectin from the melon skin of winter and Mashhad (Qasri) cultivars, it was carried out by acidic method using microwave pretreatment. Pectin was extracted under microwave conditions (fixed power of 900 W), irradiation time (1 and 3 minutes) and the ratio of extraction solvent to raw material 15:1 weight / volume and at a constant pH of 1.5. The results showed that the highest extraction efficiency of Mashhad melon in the extraction conditions (power 900 watts and duration 3 minutes) was equal to 13.5% and with the increase of duration from 1 to 3 minutes, the extraction efficiency of pectin in both Melon variety increased. Also, the pectin obtained from all the treatments had a favorable degree of purity (with galacturonic acid content above 65%). Checking the degree of esterification revealed that the pectins obtained from all treatments of winter and Mashhad melons are among pectins with low esterification.The highest equivalent weight was related to the pectin obtained from Mashhad melon in the extraction conditions (power 900 watts and duration 3 minutes), which was equal to 890 mg. The emulsifying activity of pectins obtained from both melon varieties was also low. Also, the amount of water retention capacity of pectins obtained from all treatments of winter and Mashhad melons was at the optimal level and showed that the pectins obtained from this research can be used to preserve water in some food systems. From all of the above, it can be concluded that the melon skin of winter and Mashhad varieties, which is considered as agricultural waste, can be used as a promising source for pectin production.

    Keywords: Pectin Extraction - Melon Skin - Microwave Pretreatment
  • Mahdis Sadat Kashi, Shokofeh Ghazi, Bahareh Nowruzi* Pages 54-80
    Introduction

    Food safety and hygiene has become a point of concern for all societies. Diseases caused by the change in industrial food production have increased significantly. method In this study, the amount of protein, fat, total sugar, aeration, melting speed, ice cream enriched with different concentrations of phycocyanin pigment was determined. In addition to the total bacterial count,Identification of Escherichia coli, Staphylococcus aureus, coliform, salmonella, cold-loving bacteria, mold and yeast along with evaluation of antioxidant property was done through DPPH, FRAP and ABTS tests.

    method

    In this study, the amount of protein, fat, total sugar, aeration, melting speed, ice cream enriched with different concentrations of phycocyanin pigment was determined. In addition to the total bacterial count,Identification of Escherichia coli, Staphylococcus aureus, coliform, salmonella, cold-loving bacteria, mold and yeast along with evaluation of antioxidant property was done through DPPH, FRAP and ABTS tests.

    Discussion and conclusion

    The general results of the study show the antioxidant and antimicrobial properties of phycocyanin pigment in the shelf life and quality of ice cream. It is hoped that the results of this study will be the basis for empowering the food industry in the use of pigments obtained from cyanobacteria

    Keywords: Antioxidative Properties, Antioxidative Activity, Microbial Mass, Phycocyanin Pigment, Sense Assessment, Ice Cream
  • Zaker Aghakeshipour, Zeynab Raftani Amiri*, Reza Esmaeilzadeh Kenari Pages 71-98

    In this study, basil seed gum (BSG) alone, and in combination with sesame protein isolate (SPI) were used in ratios 1:0 and 1:1 in order to encapsulate corn tassel extract (CTE) using the response surface method in the central composite design template was used. Also, the quadratic equation was used to optimize and investigate the effect of the concentration of corn tassel extract and homogenization time on the response of particle size and efficiency. At first, total phenolic content (TPC), antioxidant activity and antibacterial activity of corn tassel extract were investigated. In addition, the measured antioxidant activity (DPPH&FRAP) showed a very high potential of these compounds (FRAP=288.11, DPPH=85.05) for encapsulation. The content of total phenol and flavonoids obtained from the test results were 1968.23 and 1346.20, respectively. The analysis results showed that the nanoparticles obtained from coating basil seed gum had the lowest particle size (494.4nm). Also, the highest coating efficiency (76.2%) belongs to the sample coated with basil seed gum. The value of zeta potential increased (+44.57) in the use of composite coating, and reached its highest value. During the storage of encapsulated Nano emulsion in the period of 0,3,7,15 and 21 days, the stability of nanoemulsions decreased with the passage of time, in such a way that, the highest stability related to encapsulated Nano extract in the combined coating (94.85 per day zero and 33.8 for day 21). The result of this study showed that nanoencapsulated of corn tassel extract with basil seed gum is more effective than the combined coating. But by checking other parameters (such as stability), It is suggested to use this gum in combination with other wall materials, including sesame protein isolates, to achieve the desired results.

    Keywords: Tassel Extract, Encapsulate, Particle Size, Wall Material, Optimization
  • Mahsa Mahjoubi Aciel*, Ali Motamedzadegan, Hoda Fahim, Jamshid Farmani Pages 99-113

    In order to reduce waste and increase the added value of marine products, this study utilized Caspian kutum fish scales as fish waste to extract gelatin. The effects of two methods—water-bath and ultrasound—on the physicochemical characteristics of the extracted gelatin were compared. Gelatin was extracted from Caspian kutum fish scales by water bath and ultrasound-assisted extraction at 60 °C for 1, 2, and 3 hours. The results showed that, in general, ultrasound caused a significant increase in the extraction yield, %protein, and %ash of the samples (P<0.05). The results of SDS-PAGE and FTIR analysis confirmed that ultrasound could affect the structure of gelatin proteins, and longer extraction times (2 and 3 hours) caused a decrease in the content of alpha chains compared to that of beta chains. The FTIR results showed amides A, B, I, II, III peaks, and these peaks became more intense in samples extracted by ultrasound and at higher extraction times. The melting point and gel strength of gelatin extracted by ultrasound were 26.67 °C and 269 g, respectively, which were significantly lower than those of the gelatin extracted by water bath (27.67°C and 307g, respectively) (P<0.05). The thermal analysis of gelatins showed that all samples had a broad endothermic peak between 35 °C and 200 °C related to water evaporation and an exothermic peak between 300 °C and 400 °C related to the thermal decomposition of gelatin.

    Keywords: Caspian Kutum, Gelatin Extraction, Gel Strength Scale, Ultrasound
  • Nafise Abdollahzade, Hojjat Karazhiyan* Pages 114-128

    In current study, whey powder, guar and tragacanth gums were used at the different levels of 0.1, 0.3 and 0.5%, and in a mixed forms of 0.25% whey powder and 0.25%. Guar gum, 0.25% of whey powder and 0.25% of tragacanth gum in the formulation of Sangak bread to improve farinographic and extensograph properties of dough and physicochemical and sensory properties of bread. The results showed that the highest water absorption and dough development time and the lowest weight loss and firmness were observed in the sample containing 0.5% tragacanth gum. The samples containing guar gum and tragacanth and the sample containing 0.25% whey powder and 0.25% guar gum had the longest dough stability time. Tragacanth gum had the greatest role in reducing the degree of softening and increasing the farinograph quality number. Guar gum was more effective than other ingredients in improving dough extensibility. The effect of tragacanth gum and guar on dough resistance was increasing and decreasing, respectively. The highest energy was observed in the sample containing 0.25% whey powder and 0.25% tragacanth gum. The additives used improved the odor, color and chewability of Sangak bread. Thus, the sample containing 0.5% tragacanth gum (1 priority) and the sample containing 0.25% whey powder and 0.25% tragacanth gum (2 priority) has been introduced as the best samples.

    Keywords: Sangak Bread, Farinograph, Extensograph, Weight Loss, Texture, Sensory Properties
  • Mozhgan Alavi, Masoomeh Mehraban Sangatash, Bahareh Sahraiyan*, Amir Jajarmi Pages 128-139

    This study aims to investigate the effect of substituting different levels of chickpea flour (0, 25, 50, 75 and 100%) with quinoa flour on the relationship and dependence between the amount of protein, ash, moisture, specific volume, texture, color changes and sensory characteristics. Gluten-free cookies were analyzed using principal component analysis (PCA). The obtained results showed the dependence and relationship between the evaluated parameters to the change in the level of substitution of chickpea flour with quinoa in the formulation of gluten-free cookies. By replacing 25%, the relationship between the parameters changed significantly. With the increase of substitution level change from 25 to 50%, with the predominance of smell and taste and change in texture, the relationships between the evaluated parameters in the space of principal component analysis were rearranged relative to each other. By increasing the substitution level from 50 to 75%, the influence of the presence of quinoa flour on the textural characteristics of the manufactured product and its relationship with other parameters showed the variation of the examined traits. This indicated the critical level of relationship change towards the predominance of quinoa properties in the formulation. At the replacement level of 100%, based on the position of the special volume parameter with the parameters related to tissue characteristics, an opposite relationship was observed between them. Based on the results, it shows the applicability of principal component analysis as a useful tool in identifying the substrate of relationships between quantitative and qualitative parameters in the direction of designing and developing food formulations, and finally, the maximum replacement of 50% of chickpea flour with quinoa flour in Chickpea sweet formulation is recommended.

    Keywords: Texture, Gluten-Free, Principal Component Analysis, Quinoa, Sensory Characteristics
  • Amin Abolghasemi Mahani* Pages 140-158

    This study was conducted with the aim of investigating the composite of biodegradable polymers and nanoparticles in hydrogels in the form of a review article. Biodegradable polymer composites with nanoparticles in hydrogels is an advanced research field that combines the accumulation of new technologies in the field of biodegradable polymers and nanomaterials. These composites are created by integrating biodegradable polymers, which decompose naturally and reduce the harmful effects on the environment, with nanoparticles in hydrogels. The presence of nanoparticles in the structure of these composites has improved the mechanical, electrical, and thermal properties and made these compounds as multifunctional materials with wide applications in the fields of food industry, packaging, medicine, environment, and electronics. Hydrogel, as the main matrix of these composites, guarantees the ability of absorbing water and the controlled transfer of active substances. These advances are important not only in the field of science and engineering, but also in making sustainable solutions for future technologies.

    Keywords: Polymer Composite, Biodegradable, Nanoparticles, Hydrogel
  • Mohsen Dalvi-Isfahan* Pages 159-170

    This study aims to develop a numerical model that can simulate the heat transfer in spherical coordinates and predict the temperature of olive fruit during the thermal process. The first step was to measure or estimate the thermophysical properties of olive fruit. The fixed grid finite difference method with an explicit scheme was used to solve the heat transfer equation. The product had an average geometric diameter of 18.18 mm, a bulk density of 556 kg/m3, a porosity of 48% and a specific heat of 3180 kJ/kg. The inverse method was used to determine the thermal conductivity of olive fruit, which was 0.44 W/m°C. The model was validated by comparing the predicted values with the experimental temperature profiles obtained during the thermal process of the fruit (correlation coefficient higher than 0.99 and mean squared error lower than 1.8°C). The sensitivity coefficient results indicated that the surrounding temperature and the diameter of the product were the most influential parameters on the heat transfer of the product. The model was effective in simulating the thermal processing of olive fruit. The research results can be applied to optimize the pasteurization process of olive fruit.

    Keywords: Olive Fruit, Heat Processing, Numerical Modeling
  • Roya Mohammad Nezhad, Maryam Ghaderi*, Mehdi Zarei, Mohammad Sadegh Arab Pages 171-194

    Kashk is a well-known acid-fermented dairy product with high nutritional value widely consumed in Iran. The main problem with liquid Kashk is phase separation, potentially affecting its rheological textural and microbial quality during storage. In the present study,  pectin hydrocolloid was used as a stabilizer in liquid Kashk formulation, and their effects on the physicochemical (pH, acidity, water holding capacity, syneresis, color), textural (hardness), and sensory attributes of the product were investigated during 60 days storage at 4 ˚C. Four batches of liquid Kashk were prepared using the following formulations: Control (without stabilizer), and P-0.1, P-0.2, and P-0.3 were incorporated with 0.1, 0.2, and 0.3 % (w/w) pectin, respectively. During storage, pectin addition resulted in higher acidity and lower pH of the Kashk, compared to Control. P-0.2 and P-0.3 samples exhibited the highest water-holding capacity and the lowest syneresis compared to the control and P-0.1 samples throughout the storage period. The addition of pectin positively affected the hardness of the samples. With an increase in pectin concentration, the hardness of the samples increased, and from day 30 of storage onwards, the hardness of the P-0.2 and P-0.3 formulations was significantly higher than that of P-0.1 and the Control (P < 0.05). Color attributes, including lightness, yellowness, and whiteness index of samples, were influenced considerably by fortification with pectin. ‎Mold and yeast count, as well as the coliform count of samples, were negative during storage. In sensory evaluation, visual syneresis, texture and consistency, color and appearance, and overall acceptability scores were influenced ‎by the concentration‎ of the stabilizer. The highest overall acceptance scores during sensory evaluation belonged to the P-0.3. The results indicate that adding pectin can positively impact the quality characteristics of Kashk.

    Keywords: Color, Liquid Kashk, Pectin, Sensory Attributes, Syneresis, Texture.‎
  • Iraj Karimi Sani*, Behrouz Kazemzadeh, Bahram Hassani, Habib Navidi Far, Parviz Ahmadi Gheshlagh, Zahra Salamat Mmakani Pages 195-209

    The purpose of this research is to investigate the physicochemical properties and mineral substances of sugar. In this plan, the effect of exploitation time in the form of months (October, November, December and January) and days (1, 10, 20 and 30) of exploitation of each month on the characteristics of sugar such as solution color, pH, Brix and ash content It was analyzed with analysis of variance test using spss 26 software. The results showed that the color of the solution, Brix, sugar percentage and ash content were significant (p<0.05). The results of the analysis of the technological quality of beet pulp selected from 8 different regions by Betalyzer showed that the results of the three elements sodium, potassium and nitrogen show that the sugar beets of region H have the lowest amount of the mentioned elements and the sugar beet of region B has the highest amount of elements in They had the amount of millimol/100 grams of sugar beet pulp. On the other hand, the results of the amount of alkalinity, percentage of sugar or sucrose, extraction coefficient and molasses are among the results of the technological quality analysis of the samples of sugar beet pulp by Betalyzer, respectively 8.56 for the samples delivered from region A and 3.03 for the samples delivered from region H. In terms of sugar percentage and degree of extraction, region F has the highest amount compared to other regions, so that the percentage of sugar was 18.72 and the degree of extraction was 89.41, which is in contrast to the beets received from regions E, which have the lowest sugar percentage (13.7). percent) and extraction degree (84.47).

    Keywords: Sugar, Betalyzer, Ash, Brix, Sugar Beet
  • Hojjat Bakeshlou, Sajad Pirsa*, Forogh Mohtarami, Mustafa Bener Pages 210-222

    The purpose of this research was to prepare nanocomposite film based on wheat gluten containing quercetin nanoliposome and zinc oxide nanoparticles and use it to package rainbow salmon; For this purpose, in this research, the effect of quercetin nanoliposome at the levels (0, 5, 10% by volume) and zinc oxide nanoparticles at the levels (0, 3, 6% by weight) using the response surface method in The central composite design template was investigated on the physicochemical properties of the nanocomposite film, and finally, the optimal sample was used in the packaging of rainbow salmon meat to check its properties during the storage period (0, 3 and 6 days). Also, the results of the research on packaged fish meat showed that the use of wheat gluten nanocomposite film containing 10% quercetin nanoliposomes and 6% zinc oxide nanoparticles led to a decrease in peroxide index, volatile nitrogen compounds index, thiobarbituric acid index and total microbial count during the storage period. Became. Also, no significant difference was observed in the fat of the examined samples, and the color of the packaged fish meat was duller than the control sample. Finally, according to the obtained results and investigations, the addition of 10% quercetin nanoliposome and 6% zinc oxide nanoparticles in the wheat gluten nanocomposite film formulation led to the improvement of the properties of the produced film and the properties of the packaged fish during the storage period.

    Keywords: Wheat Gluten, Zinc Oxide Nanoparticles, Quercetin Nanoliposome, Rainbow Salmon
  • Behrooz Alizadeh Behbahani*, Hossein Jooyandeh, Pegah Namazi Pages 223-240

    Probiotics are non-pathogenic and beneficial bacteria that contribute to improving digestive health, preventing various types of cancer, and boosting the body's immune system, among other benefits. The aim of this study was to investigate the probiotic potential and antimicrobial activity of the strain Lacticaseibacillus rhamnosus JCM 1136. In this research, the probiotic and safety characteristics of the strain were assessed, including acid resistance at pH 2, 3, and 4, bile resistance (0%, 0.3%, 0.5%, and 0.7% bile salt concentration), hydropHobicity, potential for producing DNase enzyme and biogenic amines, hemolytic activity, antioxidant activity, cholesterol absorption capacity, and resistance to common antibiotics. The antimicrobial effect of the strain against pathogenic bacteria (Shigella dysenteriae, Salmonella typhimurium, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Listeria innocua, and Bacillus cereus) was evaluated using the agar well diffusion and disk diffusion methods. The results showed that L. rhamnosus JCM 1136 exhibited survival capability at different pH levels. The growth of the strain decreased with increasing bile salt concentration. L. rhamnosus JCM 1136 showed intermediate to the antibiotic Ampicillin and sensitivity to other antibiotics. The hydropHobicity, antioxidant activity by DPPH and ABTS methods, and cholesterol absorption capacity of the strain were 50.0 ± 50.53%, 50.0 ± 23.44%, 62.0 ± 50.48%, and 43.0 ± 55.41%, respectively. No production of DNase enzyme, biogenic amines, or hemolytic activity was observed in the strain. L. rhamnosus JCM 1136 exhibited a greater antimicrobial effect against Gram-positive bacteria. The results indicate that L. rhamnosus JCM 1136 possesses desirable probiotic characteristics and can be used in the production of probiotic food products.

    Keywords: Lactic Acid Bacteria, Hemolytic Activity, Antimicrobial Activity, Biogenic Amines