فهرست مطالب

مدیریت سازمان های دولتی - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، بهار 1403)

فصلنامه مدیریت سازمان های دولتی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حبیب ابراهیم پور*، شبنم زرجو، روح الله موذنی صفحات 1-18
    با توجه به اهمیت و نقش حیاتی حکمرانی به عنوان سازوکاری برای توسعه کشورها، پژوهش حاضر درصدد استخراج و معرفی مختصات و مشخصه های حکمرانی براساس آراء و اندیشه های سیاسی محمدعلی فروغی به عنوان آموزه ی تاریخی است. در این پژوهش از پارادایم تفسیری و رویکرد استقرائی استفاده شده است، پژوهش به لحاظ هدف از نوع اکتشافی و به روش کیفی انجام شده است، راهبرد موردنظر برای گردآوری داده ها تحلیل مضمون و ابزار گردآوری داده ها، نسخه برداری از اسناد و مدارک است که در آن کتاب، نامه ها و دست نوشته های محمدعلی فروغی به عنوان جامعه و نمونه آماری مورد بررسی قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که مختصات حکمرانی در آراء محمدعلی فروغی دارای شاخص های متعدد و متنوعی است این شاخص ها تحت عنوان دستاورد ویژه پژوهش در مورد مختصات حکمرانی در مولفه های، تمامیت و یکپارچگی ادراک شده حکمران، مردم سالاری، شهروندمحوری، بلوغ ملی، یادگیرند ه، شایسته سالاری، بلوغ سیاست بین الملل، شفافیت ساختاری تعریف و در قالب هفت مقوله اصلی شامل شایسته سالاری، بلوغ ملی، بلوغ سیاست بین الملل، مردم سالاری، یادگیرنده بودن، شفافیت ساختاری و تمامیت ادراک شده حکمران طبقه بندی شد. این مقوله ها به عنوان مختصات حکمرانی در آراء و اندیشه های سیاسی فروغی معرفی شد. این مختصات به عنوان آموزه ای تاریخی استخراج و برای سیاست گذاری در سطوح مختلف دولت و سطح سازمانی قابل استفاده است. بر اساس این مختصات جهت استفاده از آراء و اندیشه های گذشته برای بهینه سازی حکمرانی، سیاست گذاری و تصمیم گیری پیشنهادهایی در سطح دولت و سطوح سازمانی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: حکمرانی، دولت، سازمان های دولتی، محمدعلی فروغی
  • علی شریعت نژاد*، زهرا عینی نرگسه صفحات 19-40
    در نظام اداری و سازمانی کشور یکی از مهم ‎ترین مشکلاتی که مانع عملکرد صحیح کارکنان و سازمان می ‎شود پدیده‎ای تحت عنوان حضورگرایی است. حضورگرایی پدیده ای است که براساس آن کارکنان به صورت عینی در محیط کار حضور دارند اما از لحاظ کارکردی غایب هستند. با توجه به اینکه حضورگرایی یکی از مهم ‎ترین عارضه ‎های سازمانی کشور است و دارای تبعاتی منفی در سطح فردی و در سطح سازمانی است، لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تحلیل علل و پیامدهای بروز پدیده حضورگرایی در بانک‎های دولتی استان لرستان انجام پذیرفت. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی از حیث گردآوری اطلاعات در زمره پژوهش های اکتشافی است. همچنین این پژوهش از نوع تحقیقات آمیخته به صورت کیفی و کمی و بر مبنای فلسفه قیاسی استقرایی است. مشارکت کنندگان در پژوهش خبرگان هستند که تعداد 30 نفر با روش نمونه گیری هدفمند و براساس اصل کفایت نظری انتخاب شده اند. همچنین مشارکت کنندگان پژوهش در بخش کمی مدیران و کارکنان بانک های دولتی استان لرستان به تعداد 3000 می باشند که براساس جدول مورگان 341 نفر از آنان با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کیفی مصاحبه است که قابلیت اعتبار و اعتمادپذیری آن با استفاده از روایی محتوایی و روایی نظری و روش پایایی درون شناسه گذار و میان شناسه گذار تایید شد. همچنین ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کمی پرسشنامه است که قابلیت اعتبار و اعتمادپذیری آن با استفاده از روایی محتوایی و پایایی بازآزمون تایید شد. داده های کیفی با روش تحلیل محتوا و داده های کمی با روش نقشه شناختی فازی تحلیل گردید. یافته‎ های این پژوهش حاکی از آن است که عدم پذیرش دورکاری و انعطاف کاری از سوی سازمان، برخورداری از تعهد سازمانی، نوع رابطه استخدامی فرد با سازمان مه م‎ترین دلایل بروز پدیده حضورگرایی هستند. همچنین پدیدآیی حالت تنبلی سازمانی، کاهش عملکرد و بهره ‎وری فردی و سازمانی، پدیدآیی کارکنان نامرئی به عنوان پیامدهای بروز پدیده حضورگرایی در بانک های دولتی استان لرستان شناسایی شدند. براساس یافته های پژوهش، پدیده حضورگرایی پدیده‎ای منفی و زیان‎بار است که عملکرد و بهره ‎وری نیروی انسانی و سازمان را به شدت تحت ‎الشعاع قرار می‎دهد و با ایجاد اختلال در عملکرد کلی سازمان منجر به سوق دادن سازمان به سمت سازمانی ناکارآمد می ‎ شود.
    کلیدواژگان: حضورگرایی، بیماری کارکنان، عملکرد و بهره‎وری نیروی ‎انسانی، بانک‎های دولتی
  • سعید چهره*، محمدعلی سرلک، اشرف رحیمیان صفحات 41-66
    پژوهش حاضر با هدف طراحی الگویی برای بهبود عملکرد شتاب دهنده های استارت آپ و شناسایی ابعاد و مولفه های آن  انجام شده است. این پژوهش از نظر روش  و ماهیت در زمره تحقیقات آمیخته اکتشافی قرار دارد و از نظر هدف کاربردی است.  پژوهش حاضر در دو بخش کیفی (فراترکیب و دلفی) و کمی صورت گرفت. جامعه مورد مطالعه در بخش کیفی شامل 25 مقاله فارسی و لاتین مرتبط با بهبود عملکرد در شتاب دهنده که به روش سرشماری در روش فراترکیب انتخاب شدند. جامعه آماری در بخش دلفی نیز شامل 30 نفر از اعضای هیئت علمی رشته مدیریت و مدیران شرکت های مرتبط با شتاب دهنده های استارت آپ بوده است. در بخش کمی نیز 250 نمونه از کارکنان شتاب دهنده های ایران با روش طبقه ای تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است که اعتبار آن از طریق روش های روایی سازه و بارهای عاملی و همچنین محاسبه آلفای کرونباخ به دست آمد و تایید شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی همچنین تحلیل مسیر، با استفاده از نرم افزارهای آماری spss و smart pls بهره برده شد. براساس تحلیل عاملی اکتشافی 73 گویه پرسشنامه در 12 مولفه اصلی و 61 مولفه فرعی طبقه بندی شده است. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان می دهد 12 مولفه منابع انسانی مربیگری، فنون مدیریت، منظر مشتری، بهبود مستمر، پشتیبانی، روابط مالی، فرایندهای داخلی، مدل کسب وکار، اکوسیستم برنامه، رقبا و محیط  بر بهبود عملکرد شتاب دهنده های استارت آپ موثر است.
    کلیدواژگان: بهبود عملکرد، شتاب دهنده، استارت آپ
  • پیمان شهلایی منش، فریدون احمدی*، منصور ایراندوست صفحات 67-88

    پژوهش حاضر با هدف، ریشه یابی عمیق عوامل موثر بر قانون گریزی در سازمان های دولتی ایران انجام گرفته شده است. از نظر هدف، کاربردی و توسعه ای بوده و از لحاظ رویکردی از نوع پژوهش های کیفی و اکتشافی، در دو بخش کیفی می باشد. در بخش اول با تکنیک دلفی و استفاده از پرسشنامه های ساختارمند، عوامل اصلی و متغیرهای قانون گریزی شناسایی و در بخش دوم عوامل به دست آمده مرحله قبل، با کمک ابزار پنج چرا از تکنیک RCA و با انجام مصاحبه ها، ریشه یابی عمیق گردید. جامعه آماری این پژوهش شامل 18 نفر از خبرگان، نخبگان، اساتید دانشگاه ها، مدیران بخش های نظارت دستگاه های اجرایی و قضات دیوان عدالت اداری که خبره و آشنا به موضوع پژوهش بودند، می باشند و به صورت غیراحتمالی و هدفمند که در نفر 18م به اشباع نظری رسیدند. بر اساس نتایج حاصل از تکنیک دلفی 6 عامل اصلی، شامل عوامل اقتصادی، عوامل سیاسی، عوامل فردی، عوامل ساختاری، عوامل نظارتی و عوامل اجتماعی و16 متغیر وابسته به عوامل شناسایی گردید و بر اساس نتایج روش RCA، سه عامل تعارض منافع، عدم افزایش حقوق ها متناسب با نرخ تورم و خلا های موجود در قوانین به عنوان ریشه های قانون گریزی در سازمان های دولتی ایران شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: قانون گریزی، سازمان های دولتی، تکنیک دلفی، تکنیک RCA
  • علیرضا جعفرزاده کوچکی* صفحات 89-102
    مسئله جمعیت و مدیریت آن، از مهم ترین مباحث یک جامعه و دولت است، در فقه اسلامی نسبت به جمعیت و تولید نسل و همچنین آثار و برکات آن تذکر داده شده است و چه بسا کم جمعیتی تاثیر زیاد و غیرقابل انکاری بر قوت و ضعف دولت به شمار می آید. در کنار آن، سفارش قرآن کریم و ائمه بزرگوار (علیهم السلام) نسبت به تولید نسل و تربیت فرزندان صالح، آفات و آسیب های زیادی نیز در سر راه خانواده ها نسبت به کاهش جمعیت و تهدید نسل وجود دارد. لذا لازم است که مدیران دولتی با توجه مبانی فقهی نسبت به تولید نسل و خطرات ناشی از کاهش جمعیت و همچنین تربیت صحیح فرزندان اهتمام و تدابیر لازم را اتخاذ نمایند. در این مقاله ابتدا جمعیت را از لحاظ لغوی و اصطلاحی و سپس جمعیت را از دیدگاه آیات و روایات و فقه اسلامی مورد بررسی قرار داده و سپس به آثار زیان بار کمبود جمعیت و محاسن جمعیت پرداخته و در پایان نیز ضمن ریشه یابی به ذکر چند پیشنهاد برای دولتمندان در جهت افزایش جمعیت پرداخته است.
    کلیدواژگان: جمعیت، فقه اسلامی، مدیریت، زاد و ولد
  • علیرضا محمدی بجگان، محمد منتظری محمودآبادی*، یوسف احمدی صفحات 103-118
    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل مدیریت تعارضات بین نسلی در بین کارکنان کشتیرانی جنوب - خط ایران انجام شده است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت از نوع اکتشافی است که با رویکرد آمیخته (کیفی- کمی) مورد تحلیل قرار گرفته است. در مرحله اول جهت شناسایی مولفه های الگو، از روش کیفی و مصاحبه های عمیق استفاده شد. جامعه آماری بخش کیفی، 15 نفر از خبرگان دانشگاهی به روش هدفمند انتخاب شدند. جهت تحلیل داده های بخش کیفی از روش تحلیل داده بنیاد و از نرم افزار مکس کیودا استفاده شد. در ادامه جهت برازش الگوی طراحی شده در بخش کیفی، از روش کمی با رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. مشارکت کنندگان در این بخش شامل 203 نفر از مدیران و کارشناسان و کارکنان بود که به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کمی، پرسشنامه مبتنی بر یافته های بخش کیفی بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. تحلیل داده های بخش کمی به وسیله نرم افزارpls4  انجام شد. با نتایج بخش کیفی 6 مقوله اصلی، 13 مقوله فرعی و تعداد 45 کدباز شناسایی شد. در بخش کمی نیز مشخص شد بین مدیریت تعارضات بین نسلی و عوامل رابطه معنی داری وجود دارد و الگوی طراحی شده از تناسب قابل قبولی برخوردار است. می توان نتایج گرفت که مدیران با استفاده از مهارت های مدیریت تعارض می توانند از تبدیل تعارض به تنش و درگیری جلوگیری کرده و از نتایج مثبت آن بهره مند شوند.
    کلیدواژگان: مدیریت تعارضات بین نسلی، تعارضات بین نسلی، تعارضات بین نسلی در بین کارکنان
  • نرجس شمسی گوشکی*، علیرضا منظری توکلی، سنجر سلاجقه، سمانه مهدیزاده صفحات 119-136

    در سازمان های دولتی، بهره وری نیروی انسانی و ماندگاری آن ها از اهمیت بسیاری برخوردار است. از آنجا که این سازمان ها مسئولیت ارائه خدمات عمومی و تامین نیازهای شهروندان را بر عهده دارند، استفاده از تاکتیک های اعمال قدرت و مشارکت سازمانی برای بهبود عملکرد و ماندگاری نیروی انسانی بسیار حیاتی است. ازاین رو هدف پژوهش شناسایی عوامل تاکتیک های اعمال قدرت و مشارکت سازمانی، ماندگاری و بهره وری نیروی انسانی در سازمان های دولتی استان کرمان و ارائه الگوی آن است. این پژوهش، با انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته با 15 نفر از خبرگان شامل مدیران ارشد و اساتید هیئت علمی از طریق نمونه گیری هدفمند برای جمع آوری داده ها اقدام شد. سپس با استفاده از روش تحلیل مضمون تجزیه وتحلیل شدند. پایایی با استفاده از روش دو کدگذار و پایایی باز آزمون مورد بررسی و تایید قرار گرفت. به منظور محاسبه میزان توافق از ضریب کاپا استفاده شد. نتایج نشان داد که این الگو شامل مشارکت سازمانی، ماندگاری نیروی انسانی، تاکتیک های اعمال قدرت و بهره وری نیروی انسانی باشد. در نهایت، این نتایج به 49 مضمون پایه، 18 مضمون سازمان یافته و 4 مضمون فراگیر طبقه بندی شدند. تاکتیک های اعمال قدرت و مشارکت سازمانی در سازمان های دولتی، نقش بسیار مهمی در ماندگاری و بهره وری نیروی انسانی دارند. ایجاد فضایی از همکاری و تعامل، تشویق به شرکت در تصمیم گیری های سازمانی و ارائه فرصت های آموزشی، بهبود روحیه کاری و ارتقاء اعتماد به سازمان، ازجمله تاکتیک هایی است که می توانند به بهره وری و ماندگاری نیروی انسانی کمک کنند. ازاین رو، استفاده هوشمندانه از این تاکتیک ها می تواند منجر به بهبود عملکرد و کیفیت خدمات ارائه شده توسط سازمان های دولتی گردد.

    کلیدواژگان: تاکتیک های اعمال قدرت، مشارکت سازمانی، ماندگاری، بهره وری نیروی انسانی، سازمان های دولتی
  • مریم میرجلیلی مهنا*، میرعلی سیدنقوی، بهروز رضایی منش، وجه الله قربانی زاده صفحات 137-156
    در راستای اهمیت پیشگیری و مدیریت خشونت سازمانی در بیمارستان ها و به علت فشار کاری و روانی بر کارکنان، هدف از این تحقیق ارائه چارچوب مفهومی مدیریت پیشگیری از خشونت سازمانی بوده است. این پژوهش از حیث هدف، کاربردی از نوع پژوهش های کیفی و اکتشافی است که با تکیه بر رویکرد تحلیل مضمون انجام شد. ابزار گردآوری، مصاحبه نیمه ساختارمند با 25 سرپرستاران بیمارستان ها و مراکز خدمات درمانی و آموزشی دولتی در شهر تهران با روش نمونه گیری گلوله برفی و هدفمند انجام شده است. شبکه مضامین توسعه یافته در این تحقیق دارای 148 مضمون پایه، 20 مضمون سازمان دهنده و 3 مضمون فراگیر بوده است. مضامین فقدان اخلاق در شغل، مشکلات روحی و روانی، بی تفاوتی به شغل و سازمان؛ احساس عدم امنیت و استقلال شغلی؛ فشار و استرس و تنش شغلی بالا؛ پیش زمینه ها و نگرش های ناصحیح فرهنگی به مدیریت و کار زنان؛ مشکلات اقتصادی؛ عوامل فرهنگی مشارکتی در سازمان؛ عدم حمایت و عدالت در رفتار مدیران نسبت به زیردستان، رفتارهای منفعلانه و غرورآمیز مدیران و مدیران تک رو و بی توجه به کارکنان به عنوان بسترسازهای خشونت در سازمان؛ مضامین افول و کاهش سرمایه انسانی در سازمان؛ کاهش سرمایه حرفه ای و شغلی در سازمان؛ کاهش سرمایه اجتماعی در سازمان و کاهش عملکرد و اعتبار سازمان به عنوان پیامدهای رفتارهای خشونت آمیز؛ و مضامین توجه به شایستگی های کارکنان و مدیران و اصلاح نظام جبران خدمات آنان؛ شفافیت قوانین و مقررات کاری و نظام های ارزیابی عملکرد، مدیریت بهینه نیروی کار در سازمان و افزایش کیفیت و کمیت آموزش های سازمانی، به عنوان راهبردهای پیشگیرانه از خشونت سازمانی می باشند.
    کلیدواژگان: خشونت سازمانی، پیشگیری از خشونت، بیمارستان ها و مراکز خدمات درمانی دولتی تحلیل مضمون
  • محسن قدیری نژادیان، کرم الله دانشفرد*، رضا نجف بیگی صفحات 157-180

    این پژوهش با هدف طراحی الگوی کاهش طفره روی اجتماعی در سازمان های دولتی دورکار با رویکرد ارتقای بهره وری انجام شد. این پژوهش از منظر نوع توصیفی و از منظر نتیجه کاربردی بوده و با استفاده از روش آمیخته (کمی - کیفی) به انجام رسید که استخراج 5 بعد اصلی از 16 مولفه و 51 شاخص در بخش کیفی با استفاده از تحلیل مضمون مصاحبه با 20 نفر از خبرگان دانشگاهی و سازمانی در حوزه طفره روی اجتماعی صورت گرفت و برای دست یابی به الگو در بخش کمی از روش الگو سازی ساختاری تفسیری (ISM) و همچنین پرسشنامه استفاده شد. جامعه آماری در بخش کمی، کارشناسان ارشد شرکت خدمات انفورماتیک بودند. در تجزیه و تحلیل داده های کیفی از نرم افزار Maxqda و در تجزیه و تحلیل داده های بخش کمی حاصله از 96 پرسشنامه و نرم افزار های SPSS وPLS  استفاده شد. تحلیل داده های کیفی و کمی پژوهش دست یابی به 5 بعد سازمانی، رفتاری، نظام های مدیریتی، فرهنگی و اهداف/رویکردها بود که طی تحلیل های صورت گرفته متغیر سازمانی به عنوان متغیر مستقل، متغیر اهداف/استراتژی به عنوان متغیر وابسته، متغیر نظام های مدیریتی به عنوان متغیر میانجی و در نهایت متغیرهای رفتاری و فرهنگی به عنوان متغیرهای رابط شناسایی شدند. الگوی حاصله از تحلیل ISM منتج به ارائه الگویی 3 سطحی بود که بعد سازمان تاثیرگذارترین و بعد اهداف/ رویکردها به عنوان تاثیرپذیرترین بعد شناخته شد. بهره گیری از نتایج الگوی اکتشافی این پژوهش می تواند به صورت عملی منتج به کاهش طفره روی اجتماعی در سازمان های دورکار شده و در عین حال ارتقای بهره وری در این سازمان ها را به همراه داشته باشد.

    کلیدواژگان: طفره روی اجتماعی، بهره وری، سازمان های دولتی فناوری محور و دورکار
  • سید محمدمهدی باکی هاشمی* صفحات 181-204

    خط مشی گذاران برای اتخاذ تصمیمات آگاهانه در محیط های پیچیده مانند نظام های سلامت به اطلاعات دقیق و به موقع نیاز دارند. در هنگام مواجهه نظام های سلامت با مسائل پیچیده، چند بعدی و نوپدید، به کارگیری ابزارهای سنتی خط مشی گذاری محدودیت های قابل توجهی ایجاد می نماید. هدف این پژوهش شناسایی ابعاد مهم و تاثیرگذار در خط مشی گذاری به کارگیری هوش مصنوعی در نظام سلامت ایران است.  پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و با رویکرد کیفی و به روش تحلیل مضمون انجام شده است. ضمن بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای، داده های تکمیلی پژوهش از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 16 نفر از خبرگان به روش نمونه گیری گلوله برفی و تا حد اشباع نظری داده ها گردآوری شد. برای بررسی ابزار پژوهش از روش سه سویه سازی استفاده شد. براساس پاسخ مشارکت کنندگان، در مرحله اول، 328 شناسه اولیه و در مرحله دوم 47 مضمون فرعی استخراج گردید. در مرحله سوم نیز پنج مضمون اصلی شامل: الزامات خط مشی، مناسب سازی اجرا، رشد و توسعه، کاربردها و سرانجام موانع و چالش های کاربست هوش مصنوعی در نظام سلامت کشور احصا شد. تجزیه و تحلیل داده های انجام شده امکان شناسایی مزایا و معایب استفاده از هوش مصنوعی در نظام سلامت را فراهم کرده است اما چالش اصلی در به کارگیری و بهره برداری از هوش مصنوعی در نظام سلامت، خود فناوری نیست که در جهان پیرامون ما در حال رشد و تکامل است، بلکه در چارچوب قانونی است که به وضوح فاقد مقررات مناسب و در نظر داشتن برخی تحولات سیاسی، اخلاقی، اجتماعی و قضایی است. همچنین به منظور جلوگیری از تعارض و حفظ رویکرد رشد و توسعه در به کارگیری آن، همکاری های بین بخشی و فرابخشی اهمیت دو چندان دارد.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، نظام سلامت، خط مشی گذاری سلامت، کاربرد طبی، ایران
|
  • Habib Ebrahimpour *, Shabnam Zarjou, Rouhollah Moazeni Pages 1-18
    Considering the importance and vital role of governance as a mechanism for the development of countries, the current research seeks to extract and introduce the features and characteristics of governance based on the political opinions and thoughts of Mohammad Ali Foroughi as a historical doctrine. In this research, the interpretive paradigm and inductive approach have been used, the current research has been carried out in terms of the purpose of exploratory type and qualitative method, the desired strategy for data collection is content analysis and the data collection tool is copying of documents and documents in which The book, letters and manuscripts of Mohammad Ali Foroughi were analyzed as a statistical sample. The findings of the research showed that the coordinates of governance in Mohammad Ali Foroughi's opinions have many and diverse indicators.These indicators are under the title of the special achievement of the research on the coordinates of governance in the components, integrity and perceived integrity of the ruler, democracy, citizen-centeredness, national maturity, learning, meritocracy, international policy maturity, structural transparency, and in the form of seven main categories including meritocracy, National maturity, international policy maturity, democracy, learnability, structural transparency and perceived integrity of the ruler were classified. These categories were introduced as governance coordinates in Foroughi's political opinions and thoughts.These features can be extracted as a historical lesson and can be used for policy making at different government and organizational levels. Based on these features, in order to use opinions and thoughts Foroughi to optimize governance, policy making, and decision-making, suggestions were presented at the government and organizational levels.
    Keywords: Governance, Government, Government Organizations, Non-Governmental Organizations
  • Ali Shariatnejad *, Zahra Eyni Nargeseh Pages 19-40
    In the country's administrative and organizational system, one of the most important problems that hinders the proper functioning of employees and organizations is a phenomenon called presenteeism. Presenteeism is introduced as a phenomenon according to which employees are physically present in the workplace but are functionally absent. Considering that presenteeism is one of the most important organizational phenomena in the country and has consequences at the individual and organizational levels, Therefore, the current research was conducted to identify and analyze the causes and consequences of the phenomenon of presenteeism in the state banks of Lorestan province. The current research is practical in terms of its purpose, and in terms of gathering information, it is among exploratory research. Also, this research is a mixed qualitative and quantitative research based on comparative and inductive philosophy. The participants in the research are experts, 30 of whom were selected by purposeful sampling and based on the principle of theoretical adequacy. Also, the participants of the research in the quantitative part are 3000 managers and employees of state banks in Lorestan province, and 341 of them were selected based on Morgan's table using available sampling. The data collection tool is in the qualitative part of the interview, whose validity and reliability were confirmed using content validity and theoretical validity and intra-coder and inter-coder reliability methods. Also, the data collection tool is in the quantitative part of the questionnaire, whose validity and reliability were confirmed using the content validity and retest reliability of the test. Qualitative data was analyzed by content analysis method and quantitative data was analyzed by fuzzy cognitive mapping method.The results of this research indicate that non-admission of telework and working flexibility from the organization, having an organizational commitment, and the type of employment relationship between the individual and the organization are the most important reasons for the outbreak of presenteeism. Also, the emergence of the state of organizational laziness, decreased performance and individual and organizational productivity, and the emergence of invisible employees are identified as the most important consequences of the phenomenon of presenteeism in the state banks of lorestan province. According to the research findings, presenteeism is a negative and harmful phenomenon that severely overshadows the performance and productivity of human resources and the organization, and by disrupting the overall performance of the organization, it leads to pushing the organization. It becomes inefficient for an organization.
    Keywords: Presenteeism, Staff Sickness, Performance, Productivity Of Human Resources, State Banks
  • Saeed Chehreh *, Mohammadali Sarlak, Ashraf Rahimian Pages 41-66
    The current research was conducted with the aim of designing a model to improve the performance of start-up accelerators and identify its dimensions and components. This research, in terms of its nature and method, is among mixed exploratory research and has a practical purpose. This research includes two qualitative (supercomposition and Delphi) and quantitative parts. In the qualitative part of the studied community, there were 25 Persian and Latin articles related to the improvement of performance in the accelerator, which were selected by census method with metacombination method. The statistical population in the Delphi section included 30 faculty members in the field of management and managers related to start-up accelerators. In the quantitative part, 250 samples of employees of Iranian accelerators were selected using a systematic random stratified method. Data collection was done using the researcher's questionnaire, the validity of which was obtained and confirmed by the methods of construct validity and factor loadings, as well as the calculation of Cronbach's alpha. For data analysis, exploratory and confirmatory factor analysis as well as path analysis were used using spss and smart pls software. According to the results obtained from exploratory factor analysis, 73 questionnaire items are classified into 12 main components and 61 sub-components. The results of confirmatory factor analysis show that 12 human resources components of coaching, management techniques, customer perspective, continuous improvement, support, financial relations, internal processes, business model, program ecosystem, competitors and environment are effective in improving the performance of startup accelerators.
    Keywords: Performance Improvement, Accelerator, Startup
  • Payman Shahlaee Manesh, Freydon Aahmadi *, Mansour Irandoost Pages 67-88

    The present research has been conducted with the aim of deeply rooting the factors affecting lawlessness in Iran's government organizations. In terms of purpose, it is practical and developmental, and in terms of the approach of qualitative and exploratory research, it is in two qualitative parts.In the first part, with Delphi technique and using structured questionnaires, the main factors and variables of law evasion were identified, and in the second part, the factors obtained in the previous stage were deeply rooted with the help of five reasons tool from RCA technique and by conducting interviews.The socio-statistics of this research includes 18 experts, elites, university professors, managers of the supervisory departments of executive bodies and judges of the Administrative Court of Justice who were experts and familiar with the subject of the research, and in an improbable and purposeful way, they reached theoretical saturation in the 18th person. Based on the results of the Delphi technique, six main factors, including economic factors, political factors, personal factors, structural factors, regulatory factors and social factors, and 16 variables dependent on the factors were identified. And based on the results of the RCA method, three factors of conflict of interest, lack of salary increase in accordance with the inflation rate, and loopholes in the laws were identified as the roots of lawlessness in Iran's government organizations.

    Keywords: Law Evasion, Government Organizations, Delphi Tchnique, RCA Technique
  • Alireza Jafarzadeh * Pages 89-102
    The issue of population and its management is one of the most important issues of a society and government. In Islamic jurisprudence, it has been mentioned about population and generation as well as its effects and blessings. is counted In addition to that, the order of the Holy Quran and the honorable Imams (peace be upon them) regarding the production of the generation and the upbringing of righteous children, there are also many disasters and damages in the way of the families due to the reduction of the population and the threat of the generation. Therefore, it is necessary for government administrators to take the necessary precautions and measures, taking into account the jurisprudential foundations of generation and the dangers of population decline, as well as the proper upbringing of children. In this article, firstly, the population is examined from a lexical and idiomatic point of view, then the population is examined from the perspective of verses, traditions and Islamic jurisprudence, and then it discusses the harmful effects of the lack of population and the merits of the population, and at the end, while finding the roots, it mentions some suggestions for the government officials. It has paid to increase the population.
    Keywords: Population, Islamic Jurisprudence, Management, Birth
  • Alireza Mohammadi Bajgan, Mohammad Montazeri Mahmoodabadi *, Yousef Ahmadi Pages 103-118
    The current research was conducted with the aim of designing a model of intergenerational conflict management among shipping employees in the south of Iran. This research is applied in terms of purpose and exploratory in nature, which has been analyzed with a mixed (qualitative-quantitative) approach. In the first stage, qualitative method and in-depth interviews were used to identify the components of the model. In the qualitative part, there are 15 university experts who were selected in a targeted way. In order to analyze the data of the qualitative part, the foundation data analysis method was used using MaxQuda software. In order to fit the model designed in the qualitative part, a quantitative method with structural equation modeling approach was used. The participants in this section included 203 managers, experts and employees who were selected by stratified random method. The data collection tool in the quantitative part was a questionnaire based on the findings of the qualitative part, whose validity and reliability were confirmed. Quantitative data analysis was done by pls4 software. The results of the qualitative part showed that 6 main categories, 13 subcategories and 45 open codes were identified. In the quantitative section, it was found that there is a meaningful relationship between the management of intergenerational conflicts and factors, and the designed model has an acceptable fit. It can be concluded that managers can prevent conflict from turning into tension and conflict by using conflict management skills and benefit from its positive results.
    Keywords: Intergenerational Conflict Management, Intergenerational Conflicts, Intergenerational Conflicts Among Employees Al Conflicts
  • Narjes Shamsi Ghoshki *, Alireza Manzari Tavakoli, Sanjar Selajgeh, Samaneh Mehdizadeh Pages 119-136

    In government organizations, the productivity of human resources and their durability are of great importance. Because these organizations are responsible for providing public services and meeting the needs of citizens، The use of power and organizational participation tactics is vital to improving the performance and durability of manpower. Therefore, the aim of the research is to identify the factors of power and organizational participation tactics, durability and productivity of human resources in government organizations of Kerman province and provide its model. The research was conducted by conducting a semi-structured interview with 15 experts, including senior managers and faculty professors, through targeted sampling for data collection. They were then analyzed using the themed analysis method. Payai was reviewed and approved using the two-coding and open-test method. In order to calculate the agreement, the Capa coefficient was used. The results showed that this pattern includes organizational participation, manpower sustainability, power-application tactics and human resource efficiency. Finally, the results were categorized into 49 basic themes, 18 organized themes, and 4 pervasive themes. Power-application tactics and organizational participation in government agencies play a very important role in the sustainability and productivity of human resources. create a space of cooperation and interaction, encourage participation in organizational decision-making and provide educational opportunities, improve work spirit and promote trust in the organization، Among the tactics that can contribute to productivity and manpower sustainability. Therefore, smart use of these tactics can lead to improved performance and quality of services provided by government agencies

    Keywords: Tactics Of Exercising Power, Organizational Participation, Sustainability, Human Resource Efficiency, Government Organizations
  • Maryam Mirjalili Mohanna *, Mirali Seyed Naghavi, Behrooz Rezaee Manesh, Vajhollah Ghorbanizadeh Pages 137-156
    This study underscores the vital need to prevent and manage organizational violence in hospitals, especially post-pandemic, considering the increasing work and psychological pressures, particularly on female nurses and medical staff. The primary objective is to present an effective conceptual framework for preventing organizational violence in both hospitals and public health care centers. This research is an application of qualitative and exploratory research that has been done based on the Thematic analysis approach. Data collection tool was a semi-structured interview with the head nurses (supervisors) of hospitals and health centers and public health services in Tehran with 25 people using snowball and targeted sampling method.
    Results
    The network of themes developed in this research had 148 basic, 20 organizing and 3 comprehensive themes."Lack of ethics";  "Psychological problems";  "Indifference to the job and organization"; "Feeling of insecurity and job independence"; "High pressure and stress"; "Incorrect cultural backgrounds and attitudes towards women's management"; "Financial problems"; "Participatory cultural factors in the organization"; "Lack of support and justice in the behavior of managers";  "passive and arrogant behaviors of managers";  "one-sided managers and disregard for employees";  "decline and reduction of human capital in the organization"; "Reduction of professional and job capital"; "Decreased social capital" and "Decreased performance and credibility"; "paying attention to the competencies of employees and managers and reforming their compensation system"; "Transparency of labor laws and appraisal systems";  "Optimal management of the workforce";  "Increasing the quality and quantity of training" are as strategies to prevent organizational violence.
    Keywords: Organizational Violence, Violence Prevention, Hospitals, Public Health Centers Thematic Analysis
  • Mohsen Ghadirinejadian, Karamollah Daneshfard *, Reza Najafbeigi Pages 157-180

    This research was conducted with the aim of designing a model for reducing social loafing in governmental technology-oriented organizations with the approach of improving productivity. This research is considered descriptive from the point of view of applied methodology, and it was done using a mixed method (qualitative-quantitative), extracting 5 main dimensions from 16 components and 51 indicators. In the qualitative section using content analysis and interviews with 20 people. It was done from academic and organizational experts in the field of social loafing, and in order to obtain the model in the quantitative part, the Interpretive Structural Modeling (ISM) method and additionally a questionnaire were used. The statistical population in the quantitative part was the senior experts of the Informatics Services Company of the electronic technology arm of the Central Bank of Iran. Maxqda software was used to analyze the qualitative data and SPSS and PLS software and path analysis, regression and structural equations were used to analyze the quantitative data obtained from 96 questionnaires. The qualitative and quantitative data analysis of the research was to achieve 5 dimensions of organization, behavior, management systems, culture and goals/strategy. As mediator variable and finally behavioral and cultural variables were identified as interface variables. The model resulting from the ISM analysis and the use of the Mic-Mac analysis also resulted in presenting a 3-level model in which the organization dimension was the most influential and the goals/strategy dimension was recognized as the most influential dimension. Taking advantage of the results of the exploratory model of this research can practically lead to the reduction of social loafing in technology-oriented organizations affected by remote work mechanisms, and at the same time, it can increase productivity in these organizations.

    Keywords: Social Loafing, Productivity, Governmental Technology-Oriented Organizations, Remote Work
  • Seyed Mohammadmehdi Baki Hashemi * Pages 181-204

    Policy makers need accurate and timely information to make informed decisions in complex environments such as health systems. When health systems are faced with complex, multi-dimensional and emerging issues, the use of traditional policy-making tools creates significant limitations. The purpose of this research is to identify the important and influential dimensions in the policy making of using artificial intelligence in Iran's health system. The current research was conducted with a qualitative approach and thematic analysis method. While using library studies, supplementary research data were collected through semi-structured interviews with 16 experts using snowball sampling method and up to theoretical data saturation. The three-way method was used to check the research tools. Based on the responses of the participants, in the first stage, 328 primary identifiers were extracted and in the second stage, 47 sub-themes were extracted. In the third stage, five main themes including: policy requirements, optimization of implementation, growth and development, applications, and finally the obstacles and challenges of using artificial intelligence in the health system of the country were counted. The analysis of the performed data has made it possible to identify the advantages and disadvantages of using artificial intelligence in the health system, but the main challenge in the use and exploitation of artificial intelligence in the health system is not the technology itself, which is present in the world around us. It is growing, evolving and discovering new areas of its use, but it is within the legal framework that clearly lacks proper regulations and considering some political, moral, social and judicial developments. Also, in order to prevent conflict and maintain the growth and development approach in its application, inter-sectoral and extra-sectoral cooperation is of double importance.

    Keywords: Artificial Intelligence, Health System, Health Policy, Medical Application, Iran