فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 233 (خرداد 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/04/07
  • تعداد عناوین: 27
|
  • محمد بهرامی، پوریا صبحی، فراز مهدی زاده، شیوا رحیمی، لیدا خدائی، مسعود اجارودی، علی اکبر فضایلی، رامین سلیم نژاد، لطف الله رضاقلی زاده* صفحات 1-14
    سابقه و هدف

    امروزه سرطان یکی از شایع ترین علت مرگ و میر در جهان محسوب می شود. شواهد درحال رشد نشان می دهند که شیوع بدخیمی ها در سال های پیش رو به طور قابل توجهی افزایش خواهد یافت. مشخصه سرطان، سرعت رشد غیرقابل کنترل سلول ها می باشد، که در صورت عدم درمان مرگبار است. عوامل دخیل ژنتیکی و محیطی در ابتلا به انواع سرطان ها نقش مهمی را ایفا می کنند. شیمی درمانی رایج ترین نوع درمان برای انواع سرطان ها در کل دنیا محسوب می شود. با وجود فواید زیاد در درمان بدخیمی ها، سمیت و هدف قرار دادن بافت های طبیعی و سالم به عنوان شایع ترین عوارض جانبی داروهای شیمی درمانی در نظر گرفته می شوند. بنابراین، کاهش عوارض جانبی با ترکیبات مکمل، می تواند از طریق به حداکثر رساندن بازده درمانی و همزمان، به حداقل رساندن عوارض جانبی ناخواسته، بسیار حیاتی باشد. دوکسوروبیسین(DOX) یک داروی شیمی درمانی رایج در درمان سرطان می باشد که به خاطر عوارض جانبی شدیدی مانند سمیت کبدی، کلیوی و قلبی محدودیت استفاده دارد. متفورمین یکی از داروهای رایج مورد استفاده که در اصل برای درمان دیابت تیپ دو می باشد. علاوه بر این، کوآنزیم Q10 یک آنتی اکسیدان است که به صورت طبیعی توسط بدن ساخته می شود و هم چنین می تواند از طریق رژیم غذایی و مکمل ها به دست آید. در مطالعات قبلی، هر دو داروی متفورمین و کوآنزیم Q10 اثرات محافظتی علیه سمیت و استرس اکسیداتیو نشان داده و به عنوان کاندیدهای جذاب در درمان بیماری های با مبنای استرس اکسیداتیو و التهاب در نظر گرفته می شوند. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات متفورمین و کوآنزیم Q10 به تنهایی و هم چنین به صورت ترکیب و تجویز توام، در کاهش آسیب های اکسیداتیو ناشی از داروی شیمی درمانی دوکسوروبیسین در موش های صحرایی می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 36 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به 6 گروه تقسیم شدند. گروه ها شامل کنترل نرمال (آب مقطر)، گروه کنترل متفورمین و کوآنزیم Q10 (متفورمین+کوآنزیم Q10)، گروه کنترل دوکسوروبیسین (دوکسوروبیسین)، گروه پیش درمان متفورمین (متفورمین+دوکسوروبیسین)، گروه پیش درمان کوآنزیم Q10 (کوآنزیم Q10 + دوکسوروبیسین) و گروه پیش درمان متفورمین و کوآنزیم Q10 (متفورمین+کوآنزیم Q10 + دوکسوروبیسین) بودند. متفورمین (mg/kg200) و کوانزیم Q10 (mg/kg15) روزانه به مدت یک هفته به صورت خوراکی تجویز شد و دوکسوروبیسین (mg/kg 25) در روز هشتم، تزریق گردید. 24 ساعت بعد از آخرین تزریق، نمونه خون و بافت کبد به منظور بررسی آنزیم های کبدی (ALT، AST، ALP)، پارامترهای استرس اکسیداتیو (مالون دی آلدهید، ظرفیت آنتی اکسیدانی تام، کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز) و تغییرات بافتی برداشته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که دوکسوروبیسین به طور معناداری، فعالیت آنزیم های کبدی، غلظت مالون دی آلدئید و آسیب بافتی را افزایش داده و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام، کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز را کاهش می دهد (001/0<p). درمان با متفورمین، کوآنزیم Q10 و ترکیب آن ها، فعالیت آنزیم های کبدی را کاهش داده، میزان فعالیت پارامترهای آنتی اکسیدانی را در مقایسه با گروه کنترل آسیب، به طور معنی داری افزایش داده و موجب بهبود هیستومورفولوژی بافت کبد شد.

    استنتاج

    این یافته ها نشان داد که متفورمین و کوآنزیم Q10 به تنهایی و در ترکیب با همدیگر می توانند عوارض کبدی تزریق دوکسوروبیسین را در موش ها به طور قابل ملاحظه ای کاهش داده و خواص محافظت کنندگی علیه آن داشته باشند. این تاثیر احتمالا از طریق کاهش آسیب های اکسیداتیو و افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی و ظرفیت آنتی اکسیدان های تام اعمال می شود.

    کلیدواژگان: دوکسوروبیسین، آسیب کبدی، آسیب اکسیداتیو، متفورمین، کوآنزیم Q10
  • آیدا کشاورز، ابراهیم نصیری فرمی*، سهیل عزیزی، هوشنگ اکبری صفحات 15-27
    سابقه و هدف

    تسریع درفرآیند التیام زخم اهمیت زیادی دارد. زخم های پوستی با آسیب سلولی همراه هستند و می توانند بر عملکرد فیزیولوژیک پوست تاثیر بگذارند. فرایند التیام زخم چند مرحله ای است که با استفاده از سلول ها، سایتوکین ها و سیستم عروقی رخ می دهد. فرایند التیام زخم در فازهای هموستاز، التهاب، پرولیفراسیون و تکثیر سلولی و اصلاح ساختار و شکل پوست انجام می گیرد. استفاده از فراورده های گیاهی در ترمیم زخم ها به دلیل خواص ضد التهابی، ضد باکتریایی و آنتی اکسیدانی آن ها مورد توجه محققین قرار دارد. در طب سنتی ایران به طور جداگانه برای مصارف پوستی بابونه و هم چنین سرخارگل (Echinacea purpurea) و گل همیشه بهار (Calendula officinalis)شواهدی وجود دارد، ولی اثرات هم افزایی این دو فراورده بر التیام زخم مشخص نیست. لذا این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر کرم بابونه (Matricaria chamomilla L) و کرم کالندیت- ای (Calendite-E) که ترکیبی از گل همیشه بهار و سرخارگل می باشد بر روند التیام زخم جراحی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مداخله ای- تجربی بر روی 32 سر موش صحرائی نر انجام شد. رت ها بعد از بیهوشی و ایجاد زخم جراحی به چهار گروه 8 تایی کنترل (بدون مداخله)، بابونه (کامیل کرم) حاوی 5/0 درصد اسانس و 5 درصد عصاره بابونه، کالندیت- ای با ترکیب و نسبت عصاره هیدروالکلی گل های تازه گیاه همیشه بهار (1 گرم) و عصاره هیدروالکلی سرخارگل(اکیناسه) (1/1 گرم) و کنترل (اوسرین) تقسیم شدند. در سه گروه مداخله و کنترل پایه (اوسرین) بعد از تمیز کردن زخم با نرمال سالین، کرم ها روزانه به صورت یک لایه نازک بر روی سطح کامل زخم با آبسلانک مالیده می شد و برای گروه بدون مداخله کنترل بعد از تمیز کردن زخم با نرمال سالین اقدام خاصی صورت نمی گرفت. اندازه گیری مساحت زخم در روزهای 0، 3، 7 و 21 با استفاده از نرم افزار IC measure انجام شد. مساحت زخم به ترتیب در روزهای 0، 3، 7 و 21 و یافته های هیستوپاتولوژیکی در 7و21 روز مقایسه شدند. میانگین و انحراف معیار مساحت زخم و امتیاز هیستوپاتولوژیک بین گروه ها با آزمون ANOVA و کروسکال والیس و آزمون تعقیبی Dunn مقایسه شدند. از نرم افزار SPSS 26 جهت تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    مساحت زخم در روز سوم در بین گروه ها تفاوت نداشت ولی در روز هفتم، تفاوت معنی داربود (0/020=p). میانگین مساحت زخم در گروه کالندیت-ای نسبت به گروه کنترل (0/008=P) و گروه اوسرین (0/019=P) به طور معنیداری کم تر بود. التیام زخم در روز بیست ویکم فقط در کالندیت-ای و کامیل کرم به طور کامل حاصل شد. شاخص های هیستوپاتولوژی در روز هفتم در گروه کامیل کرم از نظر بازسازی سلول های پوششی نسبت به گروه های دیگر بهتر بود (038/0=P). در روز بیست و یکم از نظر بازسازی سلول های پوششی و روند فیبروپلازی گروه کالندیت-ای و از نظر گستردگی واکنش فیبروتیک، میزان ادم و آماس و ارزیابی خونریزی هم کالندیت-ای و هم کامیل کرم تفاوت معنی داری با گروه کنترل داشت (0/05 <p).

    استنتاج

    کالندیت-ای و کامیل کرم بروی فاکتورهای التیامی زخم اثرات مثبتی داشتند و عنایت به در دسترس و ارزان بودن آن، به عنوان فراورده گیاهی بدون عارضه و مناسب، برای بهبود زخم پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: بابونه، سرخارگل، گل همیشه بهار، کالندیت-ای، التیام زخم، زخم
  • منیره محمودی*، زهرا اسماعیلی صفحات 28-38
    سابقه و هدف

    اگرچه پیشرفت های اخیر در درمان سرطان باعث افزایش بقای بیماران و بهبود کیفیت زندگی شده است، قرار گرفتن در معرض داروهای شیمی درمانی منجر به مشکلات باروری قابل توجهی درکودکان سرطانی می شود. اتوپوزاید یک داروی شیمی درمانی است که به طور گسترده در درمان انواع سرطان استفاده می شود؛ اما با این حال سلول های سالم، به ویژه سلول های زایای مردانه را که درحال تکثیر سریع و مداوم هستند از بین می برد ومنجر به ناباروری می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر آنتی اکسیدانتی پنتوکسی فیلین بر اختلال ناشی از اتوپوزاید بر پارامتر های اسپرمی موش های نر بالغ نژاد NMRI، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 24 سر موش نر بالغ نژاد (NMRI) Naval Medical Research Institute با میانگین وزنی 2±35 گرم (6n=) به طور تصادفی به چهار گروه کنترل، اتوپوزاید (mg/kg 1)، پنتوکسی فیلین (mg/kg 100) و اتوپوزاید+ پنتوکسی فیلین تقسیم بندی و روزانه به مدت 35 روز به صورت تزریق داخل صفاقی تیمار شدند. در پایان دوره تیمار، موش ها با محلول ترکیبی کتامین زایلازین، بی هوش و ناحیه دمی اپیدیدیم چپ به پلیت 3 سانتی متری حاوی محیط کشت (HamsF10) در انکوباتور 37 درجه سانتی گراد منتقل شد تاجهت بررسی پارامترهای اسپرمی شامل تعداد، تحرک، مورفولوژی، قابلیت حیات و طول دم اسپرم مورد استفاده قرار گیرد. دناتوره شدن DNA اسپرم با استفاده از رنگ آمیزی آکریدین اورنژ و همچنین میزان بلوغ هسته اسپرم به روش رنگ آمیزی آنیلین بلو سنجش شد. بیضه چپ خارج و جهت محاسبه تولید روزانه اسپرم (DSP)Daily sperm production استفاده شد. هم چنین بعد از خون گیری از قلب و آماده سازی سرم، میزان ظرفیت آنتی اکسیدانتی تام (TAC) Total antioxidant capacity و سطح مالون دی آلدئید (MDA)Malondialdehyde  سنجیده شد. داده ها با نرم افزار SPSS، روش آنالیز واریانس یک طرفه One-Way ANOVA) و تست Tukey مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت و تفاوت میانگین ها در سطح 0/05>P معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    کاهش معنی داری در میانگین درصد اسپرم های پیش رونده و افزایش معنی داری در میانگین درصد اسپرم های درجا و ساکن در گروه اتوپوزاید نسبت به گروه کنترل مشاهده شد (0/001<p). هم چنین کاهش معنی داری در میانگین تعداد، قابلیت حیات، تولید روزانه، طول دم و مورفولوژی طبیعی اسپرم در گروه اتوپوزاید نسبت به گروه کنترل مشاهده شد (0/001>P). ظرفیت آنتی اکسیدانتی تام نیز در گروه اتوپوزاید درمقایسه با گروه کنترل کاهش معنی داری یافت (0/001>P)، در حالی که سطح مالون دی آلدئید سرم در گروه اتوپوزاید در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی داری نشان داد (0/001>P). تفاوت معنی داری در میانگین درصد آسیب DNA اسپرم و هم چنین بلوغ هسته اسپرم در گروه اتوپوزاید نسبت به گروه کنترل مشاهده نشد (0/05<P). تیمار همزمان پنتوکسی فیلین با اتوپوزاید پارامترهای فوق الذکر را در مقایسه با گروه اتوپوزاید به طور معنی داری بهبود بخشید.

    استنتاج

    نتایج حاضر درگروه تیمار با اتوپوزاید نشان دهنده، کاهش معنی داری در پارامترهای اسپرم و ظرفیت آنتی اکسیدانتی تام و هم چنین افزایش معنی داری در سطح مالون دی آلدئید بود. به نظر می رسد که سمیت القاء شده توسط اتوپوزاید از طریق ایجاد آپوپتوز، القاء استرس اکسیداتیو و پراکسیداسیون لیپیدی، اصلی ترین عامل ایجادکننده آسیب های وارد شده باشد،که با توجه به نتایج حاصل، پنتوکسی فیلین احتمالا با پتانسیل آنتی اکسیدانتی و کاهش استرس اکسیداتیو، اثر سوء اتوپوزاید را بر پارامترهای اسپرمی و استرس اکسیدتیو کاهش داده است.

    کلیدواژگان: اتوپوزاید، پنتوکسی فیلین، اسپرم، استرس اکسیداتیو، موش
  • اسکندر گرمه ای، علی یعقوبی*، نجمه رضائیان صفحات 39-50
    سابقه و هدف

    آتروفی عضلات اسکلتی ناشی از آسیب طناب نخاعی (SCI) می تواند باعث اختلال در عملکرد متابولیک سیستمیک به صورت ثانویه، مانند عدم تحمل گلوکز، دیابت نوع 2 و مقاومت به انسولین شود. از طرف دیگر گیرنده فعال کننده تکثیر پروکسی زوم گاما هم فعال ساز-1 آلفا (PGC-1α)، سیرتوئین-1 (SIRT1)، عوامل شناخته شده و پروتئین های مرتبط درگیر در آتروفی عضلات اسکلتی می باشند. بنابراین هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر تمرین هوازی همراه با مصرف رزوراترول بر سطح SIRT1 و PGC-1α در عضله دوقلو موش های صحرایی بعد از آسیب طناب نخاعی بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، تعداد 36 سر رت نر نژاد ویستار با سن هشت هفته به صورت تصادفی در 4 گروه شامل کنترل، رزوراترول، تمرین و رزوراترول+تمرین (هر گروه 9 سر) قرار داده شدند. پس از بی هوشی، یک برش در خط وسط و روی برجستگی های مهره ای ایجاد شد، سپس عضلات و لامینای مهره T9 بدون آسیب رساندن به سخت شامه برداشته شد، آسیب نخاعی با اعمال ضربه توسط وزنه ده گرمی از ارتفاع 25 میلی متری بر روی نخاع در قطعه T10 ایجاد گردید. بعد از اطمینان از آسیب نخاعی، رزوراترول با دوز 10 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم به صورت درون صفاقی و روزانه (هر روز صبح به مدت 4 هفته) تزریق شد. به موش های سایر گروه ها به مقدر مشابه سالین تزریق گردید. تمرین هوازی به کمک سیستم حمایت وزن، به مدت 4 هفته، هر هفته 5 جلسه، هر جلسه 58 دقیقه و با شدت 20 متر در دقیقه انجام شد. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین عضله دوقلو پای راست تمامی موش های صحرایی برداشته شد. سطح SIRT1 و PGC-1α عضله دوقلو به روش الایزا اندازه گیری شد. نتایج با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی LSD تحلیل شد.

    یافته ها

    سطح SIRT1 عضله دوقلو موش های مبتلا به SCI در گروه های رزوراترول و تمرین + رزوراترول نسبت به گروه کنترل بالاتر بود (مقادیر P به ترتیب 00/23 و00/07)، اما سطح این شاخص با وجود افزایش در گروه تمرین نسبت به گروه کنترل تفاوت معنی داری مشاهده نشد (0/399=P). سطح SIRT1 عضله دوقلو در موش های مبتلا به SCI گروه تمرین+ رزوراترول به طور معنی داری نسبت به گروه تمرین بالاتر بود (0/038=P). سطح PGC-1α عضله دوقلو موش های مبتلا به SCI در گروه های تمرین و تمرین + رزوراترول نسبت به گروه کنترل بالاتر بود (مقادیر P به ترتیب 0/024 و 00/07)، اما سطح این شاخص با وجود افزایش در گروه رزوراترول نسبت به گروه کنترل تفاوت معنی داری مشاهده نشد (0/499=P). سطح PGC-1α عضله دوقلو در موش های مبتلا به SCI گروه تمرین+ رزوراترول به طور معنی داری نسبت به گروه رزوراترول بالاتر بود(0/023=P).

    استنتاج

    این نتایج نشان دهنده تاثیر مثبت مصرف رزوراترول بر سطح SIRT1 و هم چنین تمرین هوازی بر سطح PGC-1α عضله دوقلو در موش های مبتلا به SCI می باشد. اشاره شده است که افزایش بیان SIRT1 و افزایش PGC-1α متعاقب آن را در پی دارد که منجر به افزایش تعداد میونوکلئوس ها می شود که روند ترمیم پس از آسیب را بهبود می بخشد و با تنظیم افزایشی و کاهش فرآیندهای کاتابولیک در هیپرتروفی عضلانی نقش فعالی دارد. بنابراین تمرین هوازی همراه با مصرف رزوراترول می تواند با تاثیر بر سطح SIRT1 و PGC-1α عضلانی از آتروفی ایجاد شده در اثر آسیب نخاعی در عضلات پایین تر از سطح آسیب، جلوگیری نماید.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، رزوراترول، SIRT1، PGC-1Α، آسیب نخاعی
  • زهرا ابوالفضلی، علی اصغر جسمی*، ندا مهدوی فر، رقیه جوان، سمانه علینژاد مفرد، علی تاج صفحات 51-61
    سابقه و هدف

    یکی از مهم ترین عوارض بیماری دیابت مشکلات روانشناختی مانند کاهش تاب آوری و بهزیستی روانشناختی می باشد. استفاده از روش آرام سازی عضلانی روشی آسان، ایمن و غیر دارویی می باشد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر تکنیک آرام سازی عضلانی به روش جاکوبسون بر بهزیستی روانشناختی و تاب آوری بیماران مبتلا به دیابت نوع دو طراحی شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی تصادفی دو گروه با طرح پیش آزمون پس آزمون بود که بر روی 40 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو در کلینیک دیابت خیام شهر نیشابور در سال 1400 انجام شد. معیارهای ورود به مطالعه شامل داشتن حداقل سواد خواندن و نوشتن، توانایی شنوایی و گفتاری قابل قبول، دامنه سنی 25 تا 65 سال، عدم سابقه دریافت آموزش آرام سازی، ابتلا به دیابت نوع دو حداقل به مدت 6 ماه، عدم مصرف سیگار و الکل، امکان استفاده از فایل آموزشی و هم چنین با توجه به پاسخگویی به پرسشنامه های بهزیستی روانشناختی دارای بهزیستی روانشناختی و تاب آوری ضعیف (نمره بهزیستی روانشناختی مساوی یا کم تر از63، نمره تاب آوری مساوی یا کم تر از50) و نداشتن اختلالات قطعی روانپزشکی بود. معیارهای خروج از مطالعه نیز شامل شرایط خاص پزشکی (از قبیل بستری یا معذوریت پزشکی برای ادامه درمان)، انصراف از پژوهش، فوت، عدم تمایل به همکاری، تکمیل ناقص پرسشنامه ها توسط اعضا، عدم انجام آرام سازی بیش از 4 جلسه بودند. نمونه ها به روش در دسترس انتخاب و سپس به روش تخصیص تصادفی با بلوک های جایگشتی، در دو گروه مداخله وکنترل قرارگرفتند. سپس تکنیک آرام سازی به مدت 8 هفته و یک بار در روز توسط گروه مداخله در منزل انجام شد. پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف و پرسشنامه تاب آوری کانر در ابتدا و انتهای مداخله توسط گروه مداخله وکنترل تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون نرمالیتی شاپیرو-ویلک، تست دقیق فیشر، مجذور کای، تحلیل کوواریانس توسط نرم افزار 25SPSS انجام شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد دو گروه از لحاظ متغیرهای جنس، تاهل، سن، تحصیلات، سابقه بیماری مزمن، سابقه مصرف داروی اعصاب، سابقه مصرف انسولین، سابقه ورزش، سابقه همتا، رعایت رژیم غذایی، درآمد و شغل همگن بودند و تفاوت آماری معنی داری بین دوگروه از این متغیرها وجود نداشت (0/05<P). نتایج آزمون کوواریانس نشان می دهد که میانگین های گروه های آزمایش و کنترل در تاب آوری بیماران با هم یکسان است (0/02= eta، 0/49=P)، لذا می توان نتیجه گرفت که میان گروه های آزمایش و کنترل از نظر تاب آوری بیماران، با مهار اثر میانگین های پیش آزمون، تفاوت معنی دار وجود نداشت. هم چنین میانگین های گروه های آزمایش و کنترل در بهزیستی روانشناختی با هم متفاوت است (0/44= eta ، 0/00=P). لذا می توان نتیجه گرفت که گروه ها بایکدیگر تفاوت آماری معنی دار داشتند. به بیان دقیق تر میان گروه های آزمایش و کنترل از نظر بهزیستی روانشناختی، با مهار اثر میانگین های پیش آزمون، تفاوت معنی دار وجود داشت.

    استنتاج

    نتایج این مطالعه نشان داد، آموزش آرام سازی عضلانی به عنوان یک روش موثر، کاربردی و کم هزینه در بهبود و پیشگیری از مشکلات روان شناختی بیماران مبتلا به دیابت در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل موثر بوده است.

    کلیدواژگان: آرام سازی عضلانی جاکوبسون، تاب آوری، بهزیستی روانشناختی، دیابت نوع دو، کارآزمایی بالینی
  • کوروش هلاکوئی نائینی، محمدعلی منصورنیا*، شهرزاد نعمت اللهی، سیده زینب الماسی، یسری عزیزپور، سیده سحر حسینی، معصومه طاهرپور صفحات 62-72
    سابقه و هدف

    بارداری ناخواسته به بارداری اطلاق می گردد که زوجین برای آن برنامه ریزی نکرده باشند. پیامدهای بارداری ناخواسته برای مادر و فرزند جدی بوده و ممکن است باعث بی توجهی ناخوداگاه به سلامت جنین شود و کیفیت رفتارهای مراقبتی را تحت تاثیر قرار دهد که این امر می تواند منجر به پیامدهای منفی مانند وزن کم نوزاد در زمان تولد شود. لذا هدف از این مطالعه تعیین تاثیر بارداری ناخواسته بر شاخص های آنتروپومتریک بدو تولد در جمعیت حاشیه نشین بندرعباس بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر بخشی از داده های پروژه کوهورت آینده نگر مادران باردار مناطق حاشیه نشین شهر بندرعباس در سال 1395 می باشد. از 1351 زن باردار پروژه کوهورت مذکور، 825 نفر در این پژوهش بررسی شدند،که برای گروه مواجهه 132 نفر و گروه عدم مواجهه با توجه به نسبت بارداری ناخواسته در داده های اصلی، 693 نفر در نظر گرفته شد. در این مطالعه پیامدها شامل وزن، قد و دور سر نوزاد در بدو تولد و مواجهه اصلی شامل بارداری ناخواسته مادر تعریف شده است. اندازه گیری بارداری ناخواسته و متغیرهای مخدوش گر از طریق پرسشنامه و مصاحبه حضوری در اولین ویزیت کوهورت در دوران بارداری مادر تکمیل شدند. متغیرهای مخدوشگر برای هر پیامد مورد بررسی با رویکرد علیتی و با استفاده از نرم افزار dagitty بررسی و اطلاعات جمع آوری شده در نرم افزار SPSS ورژن 24 ذخیره شد. در تحلیل های تک متغیری جهت بررسی ارتباط شاخص های آنتروپومتریک با مشخصات فردی از ضریب همبستگی پیرسون، آزمون t مستقل و تحلیل واریانس یکطرفه و در تحلیل های چندمتغیری از رگرسیون خطی چندگانه استفاده گردید.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر از کل 1351 بارداری، 219 مورد بارداری (16/2 درصد) ناخواسته بود. میانگین سن مادران در بارداری ناخواسته و بارداری خواسته به ترتیب برابر با (49/6±23/29) و (31/5±98/26) سال بود. میانگین و انحراف معیار وزن و قد و دور سر نوزادان برای بارداری خواسته به ترتیب (501/11±3059/24) گرم، (3/11±48/52) سانتی متر و (2/22±33/80) سانتی متر و در بارداری ناخواسته به ترتیب (477/11±3080/17) گرم، (2/65±48/63 سانتی متر و (1/92±33/82) سانتی متر محاسبه گردید. همبستگی های مثبت معنی دار آماری در حد ناچیز بین وزن نوزاد و سن مادر (0/041=P،0/056=r)، سن پدر (0/008=P، 0/370=r) و BMI مادر وجود داشت (0/001>P،0/159=r). هم چنین همبستگی های مثبت معنی دار اما در حد ناچیز بین BMI مادر با قد نوزاد (0/022=P، 0/062=r) و دور سر نوزاد وجود داشت (0/001>P، 0/102=r). نتایج رگرسیون خطی چندگانه نشان داد، شواهدی مبنی بر ارتباط بین بارداری ناخواسته و وزن نوزاد وجود ندارد (58/3 تا 91/3- :CI 95 درصد، 16/5-=(b؛ که نتایج مشابهی نیز برای قد (0/47 تا 0/47- :CI 95 درصد، 0/01-=(b و دور سر (0/34 تا 0/32- :CI 95درصد، 0/01=(b یافت شد.

    استنتاج

    در مطالعه حاضر نتایج بیانگر عدم وجود شواهد قوی مبنی بر ارتباط بین بارداری ناخواسته و کم وزنی، کوتاه قدی و کم بودن دور سر می باشد. نتایج مطالعات در این زمینه متناقض است که می تواند به دلیل تفاوت در طراحی مطالعه، روش های کنترل متغیرهای مخدوش کننده و تفاوت جمعیت مورد مطالعه و سایر عوامل باشد.

    کلیدواژگان: بارداری ناخواسته، وزن هنگام تولد، قد هنگام تولد، دورسر هنگام تولد، جمعیت حاشیه نشین بندر عباس
  • سید سجاد یوسفی ریکنده، محمود موسی زاده، مطهره خردمند، امیرسعید حسینی، معصومه باقری نسامی* صفحات 73-83
    سابقه و هدف

    شیوع سندرم متابولیک در جوامع به طور فزاینده ای در حال افزایش است. سندرم متابولیک مجموعه ای از اختلالات از جمله چاقی، فشارخون بالا، دیس لیپیدمی و مقاومت به انسولین می باشد. مراقبت ناکافی از دندان با بسیاری از بیماری های سیستمیک مرتبط است. هم چنین شواهد علمی حاکی از وجود ارتباط بین بهداشت دهان و سندرم متابولیک می باشد. از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین بهداشت دهان بر اساس DMFT (دندان های پوسیده، کشیده شده، پرشده) با سندرم متابولیک در داده های فاز ثبت نام جمعیت کوهورت طبری انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی وتحلیلی شامل شرکت کنندگانی از جمعیت کوهورت طبری بود که در مرحله ثبت نام، ارزیابی های سلامت دهان و سندرم متابولیک را انجام داده بودند. در مرحله ثبت نام کوهورت طبری اطلاعات 10255 نفر، در گروه سنی 70-35 سال، در طی سال های 2017-2015 از دو منطقه شهری و کوهستانی شهرستان ساری، مازندران، ایران جمع آوری شد. اطلاعات مربوط به سطح تحصیلات، وضعیت اشتغال، محل زندگی، وضعیت اجتماعی-اقتصادی و تاهل، سابقه اختلالات روانی، سابقه مصرف سیگار یا قلیان، سطح فعالیت بدنی روزانه، مسواک زدن، تعداد دفعات مسواک زدن در روز، استفاده از نخ دندان، تعداد دفعات استفاده از نخ دندان در روز، استفاده از دندان مصنوعی، سال های استفاده از دندان مصنوعی، مسواک کردن دندان مصنوعی، استفاده از دهانشویه، تعداد دفعات استفاده از دهانشویه و شاخص DMFT در زمان اجرای TCS از طریق مصاحبه و معاینات شفاهی جمع آوری شد. سندرم متابولیک بر اساس معیارهای پانل سوم درمان بزرگسالان (ATP III) تشخیص داده شد. در انتها با نرم افزار SPSS نسخه 27، از میانگین، انحراف معیار و درصد برای توصیف داده ها، مقایسه متغیرهای کیفی با ابتلا به سندرم متابولیک با آزمون کای اسکوئر و مقایسه متغیرهای کمی با آزمون t مستقل در تحلیل تک متغیره استفاده شد. هم چنین تعدیل متغیرهای مخدوشگر، با بهره گیری از رگرسیون لجستیک چندمتغیره صورت گرفت.

    یافته ها

    در مجموع 9939 نفر در تجزیه و تحلیل نهایی وارد شدند. با آزمون T مستقل بین سندرم متابولیک و DMFT رابطه معنی داری وجود نداشت (4/59=T، 0/156=P)، بطوری که میانگین DMFT در گروه متبلا به سندرم متابولیک 9/07±17/66 و در گروه غیر مبتلا 8/99±16/81 بود. با آزمون کای دو استفاده از دندان مصنوعی (0/001>P)، استفاده از نخ دندان (0/001>P)، سن (0/001>P)، جنس (0/001>P)، وضعیت تاهل (0/05=P)، شغل (0/001>P)، محل سکونت (0/001>P)، بیماری های روانی (0/001>P)، وضعیت اجتماعی- اقتصادی (0/005=P)، استعمال سیگار (0/001>P)، BMI (0/001>P)، MET (0/001>P) و سطح تحصیلات (0/001>P) با سندرم متابولیک ارتباط معنی دار داشت. پس از تعدیل مخدوش گرها در مدل رگرسیون لجستیک چند متغیره، تنها ارتباط تعداد استفاده از نخ دندان دو بار در روز با سندرم متابولیک معنی دار شد (0/046=P، 2/213- 1/008 CI- 95 درصد) 493/11/493 OR.

    استنتاج

    یافته های این مطالعه نشان داد که بین بهداشت دهان و دندان که با شاخص DMFT اندازه گیری می شود و وجود سندرم متابولیک در داده های مرحله ثبت جمعیت کوهورت طبری رابطه معنی داری وجود ندارد. تنها بین استفاده از نخ دندان دو بار در روز با سندرم متابولیک ارتباط معنی دار یافت شد. مطالعات بیشتر برای کشف سایر عوامل بالقوه ای که ممکن است در ایجاد سندرم متابولیک در این جمعیت نقش داشته باشند، ضروری است.

    کلیدواژگان: بهداشت دهان، سندرم متابولیک، کوهورت طبری، شاخص DMFT، نخ دندان کشیدن
  • یادگار رشیدی*، اباسط میرزائی، پیوند قاسم زاده، حمیدرضا غلامرضایی صفحات 84-95
    سابقه و هدف

    پیوند کلیه همچنان مهم ترین و اصلی ترین درمان نارسایی پیشرفته کلیه می باشد. با این حال برخی از بیماران، پیوند کلیه را به وسیله واکنش سیستم ایمنی پس می زنند. بهبود سرکوب سیستم ایمنی با داروهایی مثل ریتوکسیماب و بورتزومیب به این بیماران اجازه می دهد که واجد شرایط پیوند باشند. این مطالعه با هدف تعیین هزینه- اثربخشی مصرف ریتوکسیماب در مقایسه با بورتزومیب در بیماران پیوند کلیه بیمارستان فرهیختگان تهران، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی گذشته نگر، جامعه آماری مورد نظر، بیماران بستری دریافت کننده ریتوکسیماب و بورتزومیب در طول سال 1401، در بیمارستان فرهیختگان بود. ریتوکسیماب با حداقل دوز mg/m2 375 یک روز قبل از پیوند برای بیماران تجویز شد. بروتزومیب با دوز mg/m2 1/3 در چهار نوبت (معمولا روزهای 1، 4، 8 و 11) برای بیماران تجویز گردید. شاخص های مرتبط با محاسبه هزینه بیماری و پارامترهای تعیین کننده اثربخشی از طریق مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه با خبرگان تعیین شد و در نهایت اطلاعات مذکور از طریق بررسی پرونده بیماران (بانک اطلاعاتی بیمارستان) جمع آوری گردید. شاخص های هزینه شامل هزینه ویزیت پزشک (روز اول، روز دوم، پزشک عمومی، بخش اورژانس، روز ترخیص)، دارو (داروی اصلی، داوری مکمل)، هتلینگ بیمارستان (خدمات پرستاری، لوازم مصرفی، تخت، رادیولوژی، ECG، مراقبت بحرانی، فیزیوتراپی، تهیه فرمولاری تغذیه معاینه وصدور جواز دفن) و آزمایشات (کلیه آزمایشات لازم برای ارزیابی و مانیتور بیمار) بود. شاخص های اثربخشی شامل IgG کلاس I، IgG کلاس II، IgM کلاس I و IgM کلاس II بود. تحلیل داده های پژوهش با نرم افزار SPSS و به وسیله آزمون های آماری t مستقل و زوج و ANOVA انجام شد.

    یافته ها

    77 بیمار پیوند کلیه شامل 53 نفر تحت درمان با داروی بورتزومیب و 24 نفر دریافت کننده داروی ریتوکسیماب با میانگین سنی8/50±41/01 سال مورد مطالعه قرار گرفتند. یافته نشان داد میانگین کل هزینه تمام شده داروی بورتزومیب برابر با 19548230/86 تومان بود. قبل از مصرف بورتزومیب میانگین IgG کلاس I و کلاس II به ترتیب 6/36±68/16 و 4/96±67/11 بود که پس از درمان با بورتزومیب به ترتیب به 73/15±28/17 و 16/75±18/13 کاهش یافت که این کاهش سطح IgG از نظر آماری معنی دار بود (0/000=P). میانگین IgM کلاس I و کلاس II قبل از مصرف دارو به ترتیب 1/30±5/69 و 0/95±5/45که پس از مصرف بورتزومیب به ترتیب به 0/79±5/43 و 0/39±5/13 کاهش یافت که این کاهش برای IgM کلاس II معنی داری بود (0/000=p)؛ اما برای IgM کلاس I غیرمعنی دار بود (0/=). در بیماران دریافت کننده ریتوکسیماب، قبل از مصرف دارو میانگین IgG کلاس I و کلاس II به ترتیب 7/86±71/66 و /4/53/±67/83 بود که پس از درمان با ریتوکسیماب به ترتیب به 13/82±13/95 و 14/15±15/83 کاهش یافت که این کاهش سطح IgG از نظر آماری معنی دار بود (0/000=P). میانگین IgM کلاس I و کلاس II قبل از مصرف دارو به ترتیب 1/23±5/70 و 0/97±5/45 که پس از مصرف دارو به ترتیب به 0/65±5/41 و 0/38±5/16 کاهش یافت که این کاهش از نظر آماری معنی دار نبود (0/05>p). میانگین کل هزینه تمام شده داروی ریتوکسیمب برابر با29 /28261539 تومان بود و موجب کاهش چشمگیر میانگین سطح IgG کلاس I و کلاس II شد. نرخ هزینه- اثربخشی افزایشی (ICER) 65/ 1770997 بود که از آستانه تعریف شده توسط WHO کم تر بود.

    استنتاج

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد داروی ریتوکسیمب در مقایسه با بورتزومیب هزینه-اثربخش می باشد

    کلیدواژگان: هزینه، اثربخشی، ریتوکسیماب، بورتزومیب، پیوند کلیه
  • اسدالله فرخ فر، هانیه احمدی، مرضیه فرخ فر، مهران فروزانیان، زهرا حیدری* صفحات 96-103
    سابقه و هدف

    سندرم سودواکسفولیشن (PEX) یک بیماری شایع مرتبط با سن است که با ترشح مواد فیبریلار از اجزای داخل چشمی به ویژه در سگمان قدامی چشم مشخص می شود. این وضعیت منجر به انسداد شبکه ترابکولار، اختلال در خروج مایع زلالیه و متعاقبا افزایش فشار داخل چشمی (IOP) می شود. این عوامل سبب افزایش خطر ابتلا به گلوکوم و آسیب به ساختارهای داخلی چشم و کاهش دید غیرقابل برگشت می شود. بنابراین، غربالگری و ارزیابی افراد مبتلا به این سندرم ممکن است امکان شناسایی به موقع خطر گلوکوم و اجرای اقدامات پیشگیرانه یا درمانی مناسب را فراهم کند. از این رو، بررسی سندرم PEX به منظور سنجش خطر ابتلا به گلوکوم و اعمال اقدامات مناسب برای حفظ بینایی و سلامت چشم از اهمیت بالایی برخوردار است. لذا هدف از این مطالعه تعیین میزان شیوع گلوکوم در بیماران مبتلا به سندرم PEX برای ارزیابی دقیق خطر ابتلا به گلوکوم بود. این ارزیابی ممکن است شامل نظارت بر فشار داخل چشمی، اقدامات پیشگیرانه و انجام درمان های مختص این بیماری باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی بیماران بالاتر از 40 سال مبتلا به سندرم PEX چشمی مراجعه کننده به بخش چشم پزشکی بیمارستان بوعلی سینا ساری، مازندران، ایران، در فاصله زمانی بهمن 1397 تا اسفند 1398 انجام شد. ابتدا معاینات کامل چشم پزشکی شامل رفرکشن با اتورفرکتومتر تاپکن، تعیین حدت بینایی با E چارت اسنلن، اسلیت لمپی و فاندوسکوپی با لنز 90 برای تمام بیماران انجام شد. سپس فشار داخل چشمی (IOP) از طریق تونومتر گلدمن اندازه گیری شد. در افراد مشکوک به گلوکوم، زاویه چشم با استفاده از گونیوسکوپ سه آینه ای جهت بررسی ترابکولار مشورک انجام شد و نسبت کاپ به دیسک عصب بینایی (cup/disk) با Cirrus HD-NFL OCT (Carl Zeiss Meditec, Inc.) تعیین شد. براساس یافته های معاینات بالینی، بیماران در دو گروه گلوکوم و غیرگلوکوم قرار گرفتند. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 22 تجزیه وتحلیل شدند. جهت توصیف داده ها از میانگین، انحراف معیار، تعداد و درصد استفاده شد. برای مقایسه میانگین های متغیرهای کمی از آزمون t-test و برای مقایسه میانگین های متغیرهای کیفی آزمون کای-دو در دو گروه مبتلا و عدم مبتلا به گلوکوم استفاده شد. سطح معنادار آماری 05/0 P<در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    از 100 بیمار (180 چشم) با میانگین سنی 6/97±73/69 سال، 27/77 درصد مبتلا به گلوکوم بودند که در 90 درصد موارد گلوکوم درگیری دوطرفه مشاهده شد. 54 درصد از بیماران مبتلا به گلوکوم، مردان با میانگین سنی 7/03± 73/88 سال بودند. بیماران گلوکومی فشار داخل چشمی و نسبت کاپ به دیسک بالاتری نسبت به موارد غیر گلوکومی نشان دادند (0/001>P). در گروه گلوکوم، چشم های چپ در مقایسه با چشم های راست فشار داخل چشمی بالاتر (4/75±29/12 در مقابل 5/65±28/86؛ 0/001>P) و نسبت cup/disk بالاتری (0/12±0/53 در مقابل 0/15±0/51؛ 0/001>P) را نشان دادند.

    استنتاج

    سندرم سودواکسفولیشن (PEX) شیوع قابل توجهی از گلوکوم، عمدتا با درگیری دوطرفه را نشان می دهد. این سندرم می تواند یک عامل خطر مهم برای توسعه گلوکوما و شروع افزایش فشار داخل چشمی به ویژه در مردان مسن باشد. این یافته ها چشم انداز ارزشمندی را برای تحقیقات آینده ارائه می کنند و درک ما را از رابطه بین سندرم PEX چشمی و گلوکوم بهبود می بخشد، که ممکن است در بهبود نتایج درمان بیماران و استراتژی های مدیریت بالینی موثر باشد.

    کلیدواژگان: سندرم سودواکسفولیشن، گلوکومای سودواکسفولاسیونی، گلوکوم، آسیب عصب بینایی، فشار داخل چشمی
  • مبین طالبی، عماد موعودی*، اباذر اکبرزاده پاشا، قدسیه کامرانی، محمدمهدی درزی، هدی شیرافکن صفحات 104-114
    سابقه و هدف

    طبقه بندی بیماران مبتلا به سرطان پروستات براساس معیارهای انجمن ارولوژی اروپا با تکیه بر سطح آنتی ژن اختصاصی پروستات، معاینه دیجیتال رکتوم و نمره گلیسون، یکی از معیارهای طلایی برای پیش آگهی بیماری است. از طرفی به نظر می رسد که در اشکال تهاجمی بیماری، سلول های سرطانی می توانند در طول سلول های عصبی انتشار یابند که به آن تهاجم اطراف عصبی گفته می شود. ارتباط بین انواع معیارهای طبقه بندی سرطان پروستات با عود و یا بقای بیماری به خوبی شناخته شده است؛ اما اهمیت تهاجم اطراف عصبی در پیش آگهی بیماری کم تر مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. لذا این مطالعه با هدف مقایسه دو گروه تهاجم اطراف عصبی مثبت و منفی براساس طبقه بندی خطر EAU به منظور بررسی تفاوت دو گروه از نظر پیش آگهی بیماری، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه که از نوع گذشته نگر است، بر روی 200 بیمار مبتلا به سرطان پروستات انجام شد که در بیمارستان های تابعه دانشگاه علوم پزشکی بابل بین سال های 1396 تا 1400 تحت عمل رادیکال پروستاتکتومی قرار گرفتند. معیارهای ورود به مطالعه شامل ابتلا به سرطان پروستات، وجود نتایج آزمون های بالینی و پاتولوژی در نظر گرفته شد. معیار خروج نیز ابتلای بیمار به انواع سرطان های پروستات، غیر از ادنوکارسینوم در نظر گرفته شد. تمامی داده های دموگرافیک، پاراکلینیکی، بالینی، و پاتولوژی بیماران با استفاده از داده های ثبت شده در پرونده پاتولوژی بیمار و هم چنین بخش بایگانی بیمارستان به دست آمد. اطلاعات بیماران با استفاده از چک لیستی شامل متغیرهای سن، نتایج آزمون های PSA، DRE، و نمره TNM و Gleason و هم چنین وضعیت بیمار از نظر تهاجم اطراف عصبی از پرونده بیماران استخراج گردید. نمره گلیسون، معیار استاندارد برای تمایز بافتی سرطان پروستات است که از 2 تا 10 امتیاز، نمره دهی می شود. نمره کم تر از 7، نشان دهنده تمایز بهتر، نمره 7 بیانگر تمایز متوسط و نمره گلیسون 8، 9 یا 10 نشان دهنده تمایز بد سلول های پروستات می باشد. داده های مطالعه با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای آنالیز داده ها از آزمون های ناپارامتریک Chi2 و Fisher Exact و برای مقایسه میانگین متغیرهای کمی از آزمون t مستقل (برای مقایسه دو گروه) و آزمون آنالیز واریانس (برای مقایسه بیش از دو گروه) استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین سن افراد تحت مطالعه برابر با 5/91±67/13 بود. با طبقه بندی بیماران براساس گروه های خطر EAU، و مقایسه طبقه خطر بین بیماران دارای تهاجم اطراف عصبی مثبت و منفی براساس سطوح PSA، DRE، TNM وGleason score تفاوت آماری معنی دار بین دو گروه دیده شد. تقریبا در تمامی تقسیم بندی ها براساس مقیاس های کلینیکوپاتولوژیکال، بیماران با تهاجم اطراف عصبی مثبت نسبت به بیماران با تهاجم اطراف عصبی منفی، در خطر بالاتری از نظر معیارهای EAU قرار داشتند.

    استنتاج

    نتایج مطالعه نشان داد تهاجم اطراف عصبی مثبت در بیماران مبتلا به سرطان پروستات می تواند به عنوان پیش آگهی ضعیف بیماری در نظر گرفته شود. حضور سلول های سرطانی در فضای اطراف عصبی می تواند علامتی زود هنگام از پیشرفت سرطان باشد.

    کلیدواژگان: سرطان، پروستات، تهاجم اطراف عصبی، گلیسون، آنتی ژن اختصاصی پروستات
  • فرزانه فلاحی، هما ایلخانی پور*، عارف نصیری، ژیلا افشار، انیس امیرحکیمی، حسین مروج، لیلا سالاریان صفحات 115-124
    سابقه و هدف

    نوروپاتی دیابتی (DN) یکی از شایع ترین عوارض دیابت است که می تواند منجر به ناتوانی و مرگ و میر شود. تقریبا نیمی از بیماران دیابتی به DN مبتلا خواهند شد. مطالعات اندکی به منظور ارزیابی شیوع DN در کودکان انجام شده است. بیش از 90 درصد کودکان دیابتی به دیابت نوع 1 (T1DM) مبتلا هستند. دقیق ترین راه تشخیص نوروپاتی، نوار عصب (NCV) است. بر این اساس، هدف از این مطالعه بررسی شیوع DN در کودکان مبتلا به T1DM، توسط علائم بالینی، معاینات نورولوژیک و NCV بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه، یک مطالعه مقطعی است که بین سال های 1400 تا 1402 انجام شد. بیماران (کم تر از 18 سال) مبتلا به T1DM که حداقل 5 سال از تشخیص بیماری آن ها گذشته بود و از سایر بیماری ها مانند کم کاری تیروئید و بیماری های عصبی عضلانی رنج نمی بردند، وارد مطالعه شدند. کودکانی که مایل به انجام NCV نبودند، از مطالعه حذف شدند. اطلاعات دموگرافیک بیماران (سن، جنس، وزن، قد، شاخص توده بدنی (BMI) و مدت ابتلا به دیابت) جمع آوری شد. علائم عصبی با استفاده از نمره علائم نوروپاتی (NSS) ارزیابی شد. از بیماران در مورد گزگز، سوزش، بی حسی، خستگی، گرفتگی و درد در اندام تحتانی سوال شد. سابقه بالینی بیماران شامل HbA1c، فشار خون، رتینوپاتی، لیپودیستروفی، نفروپاتی، سابقه کتواسیدوز دیابتی و دوز روزانه انسولین مورد بررسی قرارگرفت. رفلکس آشیل، با استفاده از چکش رفلکس و عملکرد اعصاب محیطی از طریق مونوفیلامان 10 گرمی ارزیابی شد. بیمارانی که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند، NCV برای آن ها انجام شد. NCV توسط متخصص طب فیزیکی و توانبخشی انجام شد. در NCV، اعصاب حسی و حرکتی پرونئال، تیبیال، و سورال در هر دو اندام تحتانی و اعصاب حسی و حرکتی مدیان و اولنار در هر دو اندام فوقانی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    در پژوهش حاضر، 32 بیمار مبتلا به T1DM، معیارهای لازم برای ورود به مطالعه را داشتند. میانگین سن55//2 ±14/16 سال)، قد (8/96±154/28 سانتی متر)، وزن (12/32±±44/88 کیلوگرم) و BMI (3/787±±18/55) بیماران مورد ارزیابی قرار گرفت. میانگین مدت زمان ابتلا به دیابت در بیماران مورد بررسی، 2/428±7/1 سال بود. میانگین میزان HbA1c، 1/941±±9/54 درصد بود. میانگین NSS، 2/62±2/94 بود. نتایج NSS نشان داد که 75/18درصد (امتیاز: 3 یا 4)، 25/31 درصد ±(امتیاز: 5 یا 6)، و 6/25 درصد از بیماران به ترتیب علائم خفیف، متوسط و شدید (امتیاز: 7 تا 9) داشتند. فشار خون بیماران مورد بررسی در محدوده نرمال قرار داشت. لیپودیستروفی (21/87 درصد)، نفروپاتی (12/5 درصد) و رتینوپاتی (3/12 درصد) به ترتیب از شایع ترین عوارض دیابت نوع 1 در بیماران بودند. نتایج ارزیابی رفلکس آشیل نشان داد که هیچ اختلالی در هیچ یک از بیماران وجود ندارد. تنها یکی (12/3 درصد) از بیماران مورد بررسی در ارزیابی توسط مونوفیلامان، مبتلا به اختلال اعصاب محیطی تشخیص داده شد. با این حال، نتایج NCV این بیمار نشان داد که بیمار نوروپاتی محیطی ندارد.

    استنتاج

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که شیوع DN در کودکان و نوجوانان مبتلا به T1DM بسیار کم است. نتایج مطالعه حاضر همانند سایر مطالعات مشابه، نشان داد که ارزیابی بالینی صرف و داشتن علائم DN، به اندازه کافی برای تشخیص DN حساس نیست. بنابراین، ارزیابی بیش تر از طریق آزمون استاندارد(NCV) در این زمینه موردنیاز است. براساس نتایج مطالعه حاضر، NCV برای بیماران T1DM زیر 18 سال که نتایج مونوفیلامان 10 گرمی آن ها نیز منفی بود، پیشنهاد نمی شود. تعداد محدودی از بیماران در مطالعه حاضر مورد ارزیابی قرار گرفتند و انجام مطالعات با جمعیت بیش تر ضروری است.

    کلیدواژگان: نوروپاتی دیابتی، مطالعه هدایت عصبی، اطفال، دیابت ملیتوس، نوع یک
  • محمدمهدی قلیان، آرش بابایی*، فاطمه زنده بودی، سید امیرمحمد مرتضویان، وحید کوشکی صفحات 125-137
    سابقه و هدف

    استرس یا تنیدگی یک فرآیند رفتاری است که به انسان در افزایش بقا کمک می کند. در واقع استرس به هر پاسخ بیولوژیکی به محرک های درونی یا بیرونی اطلاق می شود. مطالعه استرس به دلیل تاثیر گسترده آن بر قسمت های مختلف بدن دشوار است. استرس شامل مجموعه ای از رویدادها است که در بدن یک موجود زنده جهت سازگاری با یک موقعیت نامطلوب ایجاد می شود. عوامل درونی و بیرونی بر ساختار درونی یک موجود زنده تاثیر می گذارد. یک رژیم غذایی خوب برای حفظ سلامت روحی و جسمی ضروری است. در هنگام استرس، عادات غذایی بسیار مختل می شود و این می تواند باعث کمبودهای تغذیه ای شود که ممکن است منجر به استرس بیش تری در بدن شود. در شرایط استرس زا بدن بیش تر از حد معمول از مواد مغذی استفاده می کند، بنابراین یک رژیم غذایی خوب در این هنگام مورد نیاز است، زیرا یک رژیم غذایی ضعیف باعث کمبودهایی می شود که منجر به استرس بیش تر و مشکلات سلامتی می شود. از سال 2004، بسیاری از پژوهش های علمی خواص عملکردی و سلامتی بخشی پروبیوتیک های غیر زنده را به اثبات رساندند. در سال های اخیر تحقیقاتی در مورد مصرف سلول های غیرفعال شده پروبیوتیک ها (پاراپروبیوتیک ها) انجام شده که اثرات مثبت آن ها در برخی تحقیقات به اثبات رسیده است. در پژوهش حاضر از سلول های پاراپروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم در نوشیدنی انگور شاهانی جهت کاهش استرس در دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد استفاده شده است.

    مواد و روش ها

    تولید پاراپروبیوتیک به روش های مختلفی از جمله حرارت دهی، اعمال فراصوت، تابش اشعه فرابنفش، تابش اشعه فروسرخ، پرتوهای یونیزه کننده، اعمال فشار هیدرواستاتیک بالا و استفاده از برخی ترکیبات شیمیایی انجام می شود. هر یک از این روش های غیرفعال سازی موجب تغییراتی در ساختار و خصوصیات عملکردی سلول پروبیوتیک غیرزنده می شوند. در این مطالعه پژوهشی بالینی جهت غیر فعالسازی از روش فراصوت با توان بالا استفاده شد. سوسپانسیون حاوی پاراسایکوبیوتیک از نظر میزان ماده موثره گاما آمینو بوتیریک اسید به وسیله دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مورد ارزیابی قرار گرفت. سلول های غیر فعال شده به آبمیوه بازسازی شده انگور شاهانی افزوده شد. 32 دانشجوی سالم در دوران امتحانات پایان ترم، روزانه به مدت 10 هفته نوشیدنی شاهد و نوشیدنی حاوی پاراپروبیوتیک مصرف کردند.

    یافته ها

    استفاده از پاراپروبیوتیک های حاصل از روش های غیرفعال سازی زمانی مفید است که ترکیبات و متابولیت های سلامتی بخش تحت تاثیر روش غیرفعال سازی دچار کاهش یا نابودی کامل نشده باشند. گاما آمینو بوتیریک اسید (گابا) مهم ترین انتقال دهنده عصبی مهاری در سیستم عصبی مرکزی است و نقش مهمی در هماهنگی عملکرد مغز و کاهش اضطراب و استرس دارد. نتایج نشان داد که میزان گاما آمینوبوتیریک اسید در سوپانسیون پاراسایکوبیوتیک ها بیش تر از سوسپانسیون باکتری زنده بود. ارزیاب هایی که نوشیدنی حاوی پاراسایکوبیوتیک ها را مصرف کردند در دوران امتحانات پایان ترم امتیاز سلامت عمومی بیش تر نسبت به گروه شاهد داشتند. استفاده از پاراپروبیوتیک در نوشیدنی موجب بهبود کیفیت خواب شد. در پایان آزمون میزان کورتیزول موجود در بزاق گروه شاهد بیش تر از گروه پاراسایکوبیوتیک بود.

    استنتاج

    نتایج این تحقیق نشان داد که پاراپروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم دارای مزایای بالقوه ای برای بهبود سلامت روان است. براساس نتایج حاصل از این پژوهش پاراپروبیوتیک ها با اثر بر محور مغزی انسان موجب کاهش ترشح هورمون های استرسی نظیر کورتیزول و در نتیجه افزایش پایداری روانی در زمان امتحانات پایان ترم دانشجویان می شود.

    شماره ثبت کارآزمایی بالینی : 1N20240128060866IRCT

    کلیدواژگان: پاراپروبیوتیک، آب انگور، کورتیزول، سیستم عصب مرکزی، لاکتوباسیلوس پلانتاروم
  • مریم خزائی پول، طاهره پاشائی، فرهاد غلامی، علیرضا رفیعی، کوئن پونت، حسین رستگار* صفحات 138-150
    سابقه و هدف

    گردشگری سلامت، به عنوان یکی از ابعاد گردشگری به توسعه پایدار و پویایی اقتصادی مازندران کمک زیادی می تواند کند. اجماع بر روی عوامل اثرگذار بر جذب گردشگر سلامت مورد سوال قرار گرفته است. این مطالعه با هدف طراحی و روانسنجی ابزار سنجش عوامل موثر بر جذب گردشگر سلامت، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش اخیر با رویکرد ترکیبی و در سه مرحله انجام پذیرفت. نسخه اولیه پرسشنامه با مروری جامع بر منابع مرتبط با موضوع پژوهش در کنار نظرخواهی از گروه خبرگان و گردشگران سلامت استان مازندران تدوین شد. در ادامه روایی محتوایی، روایی صوری، روایی سازه و پایایی آن به صورت کیفی و کمی بررسی شد. در بخش کیفی بعد از انجام 17 مصاحبه و اعمال بررسی های کارشناسانه، پرسشنامه با 76 گویه نهایی شد. در بخش کمی، در مرحله نخست روایی محتوایی پرسشنامه توسط 10 نفر از اعضای پانل خبرگان بررسی و تایید شد. سپس روایی صوری، پرسشنامه توسط 10 نفر از مشارکت کنندگان تکمیل شد. در نهایت روایی سازه ابزار طراحی شده با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی با به کارگیری نرم افزار 24 SPSS و تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرم افزار AMOS24 با پرسشگری از 300  نفر از افراد آشنا با حوزه گردشگری سلامت در استان مازندران محاسبه گردید. پایایی درونی توسط ضریب آلفای کرونباخ و پایایی برونی با انجام آزمون- بازآزمون بر روی 25 نفر مشابه گروه هدف اندازه گیری شد.

    یافته ها

    نتایج بررسی متون و مصاحبه با خبرگان در مرحله اول و دوم مطالعه منجر به طراحی 76 گویه شد. در مرحله بعد، بررسی تغییرات حاصل از مرحله شاخص روایی محتوا (content validity index) و نسبت روایی محتوا (Content validity ratio) در بخش کمی روایی محتوا، سبب شد که 15 گویه امتیاز مورد نظر را کسب نکردند. پس از محاسبه کیفی روایی صوری اعمال و در مرحله کمی روایی صوری 8 گویه شاخص تاثیر آیتم کم تر از 1/5 را کسب کردند و از پرسشنامه حذف شدند. سپس پرسشنامه با 53 گویه وارد روایی سازه شد. در تحلیل عاملی اکتشافی مقدار KMOبرابر 778/0 شد. هم چنین مقدار آزمون بارتلت، کم تر از 5 درصد شد. هم چنین براساس ماتریس چرخش یافته مولفه ها، عامل هشت با ارزش مثبت به دست آمد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد 7 گویه دارای بار عاملی کم تر از0/4بودند که از پرسشنامه حذف شدند و 46 گویه باقی ماند. در مرحله تحلیل عاملی تاییدی بار عاملی تمامی ابعاد در وضعیت مناسبی قرار داشت و مقدار P در دامنه قابل قبول بود. برای تعیین پایایی مقدار آلفای کرونباخ 831/0 محاسبه شد. پایایی برونی،کم تر از0/05 بود (P<0/001   ،  ICC= 0/90  ).

    استنتاج

    پرسشنامه طراحی شده با توجه به دارا بودن تعداد کم سوالات، سادگی جملات و هم چنین روایی و پایایی قابل قبول، می تواند جهت شناسایی و بررسی عوامل موثر بر جذب گردشگر سلامت به کار گرفته شود. بومی سازی پرسشنامه در سایر فرهنگ ها از پیشنهادات پژوهش حاضر است. امید است نتایج تحقیق حاضر در برنامه ریزی مداخلات افزایش جذب گردشگر سلامت مورد استفاده محققین، مدیران نظام سلامت و گردشگری و سایر کاربران قرار گیرد و نتایج حاصل از آن مقدمه ای برای تحقیقات بعدی باشد.

    کلیدواژگان: روش ترکیبی، معادلات ساختاری، روانسنجی، پرسشنامه، گردشگر سلامت
  • ناهید نیکزاد قادیکلایی، رویا ملک زاده*، ابراهیم جعفری پویان، الهه محمودی صفحات 151-162
    سابقه و هدف

    فرهنگ ایمنی یک سازمان محصول ارزش ها، نگرش ها، تصورات و الگوهای رفتاری می باشد که تعهد و چارچوب مدیریت ایمنی و سلامت سازمان را مشخص می کند. هدف از ارزیابی فرهنگ ایمنی، تشخیص وضعیت موجود فرهنگ ایمنی و بالا بردن آگاهی کارکنان در این زمینه و ارزیابی مداخلات مربوط به ایمنی و ردیابی تغییرات صورت گرفته می باشد. مطالعه حاضر با هدف تحلیل وضعیت فرهنگ ایمنی بیمار در بین کارکنان بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1401، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر ازنوع توصیفی تحلیلی و به صورت مقطعی، درسال 1401 بر روی 440 نفر ازکارکنان بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران محاسبه و روش نمونه گیری، تصادفی ساده بود. ابزار مورد استفاده پرسشنامه استاندارد فرهنگ ایمنی بیمار (HSOPSC) بود. پرسشنامه 42 سوال داشت که 12 بعد از فرهنگ ایمنی بیمار شامل ابعاد درک کلی بیمار، یادگیری سازمانی و بهبود مستمر، کار تیمی داخل بخش های بیمارستانی، سیاست غیر تنبیهی در موارد بروز خطاها، مسائل کاری مربوط به کارکنان، انتظارات و اقدامات مدیر/سوپروایزر در جهت ارتقاء ایمنی بیمار، باز بودن مجاری ارتباطی، بازخورد و تبادل اطلاعات درباره خطا، حمایت مدیریت بیمارستان، کار تیمی در بین بخش های بیمارستانی، تحویل و نقل و انتقالات بیمارستانی و تناوب گزارش دهی حوادث ناخواسته را بر مبنای مقیاس پنج درجه ای لیکرت اندازه گیری کرد. میانگین نمرات کم تر از 5/2 بیانگر فرهنگ ایمنی بیمار پایین، بین 2/5 تا 3/75 وضعیت قابل قبول و 3/75و بالاتر نشان دهنده فرهنگ ایمنی بیمار به عنوان نقطه قوت بیمارستان بود. تجزیه و تحلیل با استفاده از نرم افزار SPSS 24 و آزمون های آماری تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و فریدمن انجام شد.

    یافته ها

    براساس نتایج مطالعه بیش تر مشارکت کنندگان (47 درصد) دارای سن 30 تا 40 سال و سابقه کاری 1 تا 10 سال (6/44 درصد) بودند. هم چنین اکثر افراد مورد مطالعه (59 درصد) شیفت در گردش بودند. وضعیت کلی فرهنگ ایمنی بیمار در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران 64/4 درصد با میانگین 0/43±3/22 بود، به طوری که 86/1 درصد کارکنان مشارکت کننده وضعیت ایمنی بیمار را متوسط برشمردند. در بین ابعاد فرهنگ ایمنی بیمار، بیش ترین وکم ترین امتیاز به ترتیب مربوط به ابعاد "وضعیت کار تیمی داخل بخش های بیمارستانی" با میانگین و انحراف معیار 0/79±3/90 (78 درصد) و "وضعیت تحویل و نقل و انتقالات بیمارستانی" با میانگین و انحراف معیار 0/92±2/75 (55 درصد) بود. طبق آزمون پارامتری T مستقل تک نمونه ای به عمل آمده، نمره به دست آمده از وضعیت فرهنگ ایمنی بیمار در بیمارستان های تحت پوشش، از میانگین نمره استاندارد 3 بیش تر بوده است (0/05>P). فرهنگ ایمنی بیمار در افراد دارای سابقه خدمتی بالاتر دارای وضعیت بهتری نسبت به افراد کم تجربه تر بود (0/05>P). در وضعیت فرهنگ ایمنی بیمار در شیفت های مختلف کاری شرکت کنندگان تفاوت معنی داری مشاهده نشد (0/05<P). هم چنین بیمارستان های آموزشی از میانگین وضعیت فرهنگ ایمنی بیمار مطلوب تری نسبت به بیمارستان های غیرآموزشی برخوردار بودند (0/05>P).

    استنتاج

    بر اساس نتایج، تحویل و نقل و انتقالات بیمارستانی از ضعیف ترین حیطه ها بود که برگزاری دوره های آموزشی مناسب از قبیل کارگاه های آموزشی و آموزش های ضمن خدمت برای تحویل و نقل و انتقال صحیح بیمار و هم چنین امکان نقد تصمیمات و کارهای افراد رده های بالاتر و سوال در زمینه مسائلی که به نظر کارکنان درست نمی آید بدون هیچ گونه محدودیت و ترس در خصوص ایمنی بیمار پیشنهاد می شود

    کلیدواژگان: بیمارستان، ایمنی بیمار، بیمار، مدیریت ایمنی، فرهنگ ایمنی
  • مهسا پوررحمتی شیراز، آزیتا محققیان، مهدی شیرزاد سیبنی* صفحات 163-181
    سابقه و هدف

    آفت کش ها به عنوان ترکیبات سرطان زا، جهش زا و ناهنجاری زا به خوبی شناخته شده هستند و در برابر تخریب در محیط مقاوم هستند. ترکیبات ارگانوفسفره از بزرگ ترین و متنوع ترین گروه آفت کش ها در جهان هستند. دیازینون به عنوان یک آفت کش ارگانوفسفره، به طور گسترده در کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد و در مطالعه حاضر به عنوان آلاینده هدف مورد آزمایش قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، روش هم رسوبی برای تولید نانوکامپوزیت اکسید روی پوشش داده شده بر روی پلی اتیلن ترفتالات مورد استفاده قرار گرفت. سپس ساختار نانوکامپوزیت توسط آنالیزهای XRD، FT-IR، SEM و EDX مورد بررسی قرار گرفت و پس از آن کارایی حذف سونوکاتالیستی دیازینون توسط نانوکامپوزیت اکسید روی-پلی اتیلن ترفتالات بررسی گردید و تاثیر پارامترهای مختلف شامل، pH اولیه (11-3)، مقدار نانوکامپوزیت (g/L 2/5-0/2)، غلظت اولیه ی دیاینون (L/mg 50-5)، زمان تماس (60-5 دقیقه)، پراکسید هیدروژن (mM 50-2)، گازهای مختلف (اکسیژن و نیتروژن (L/min 2))، ترکیبات آلی (فولیک اسید، سیتریک اسید، هیومیک اسید، اتیلن دی آمین تترا اسیدیک اسید، اسید اگزالات، فنل)، به دام انداز های رادیکالی (بنزوکینون (BQ)، آمونیوم اگزالات (AO)، ترت بوتیل الکل (TBA)، به ترتیب به عنوان به دام انداز سوپراکسید (O2.-)، حفره(h+) و هیدروکسیل (OH))، فرایندهای مختلف (پلی اتیلن ترفتالات، امواج اولتراسونیک، پلی اتیلن ترفتالات/ امواج اولتراسونیک، اکسیدروی، اکسید روی-پلی اتیلن ترفتالات، اکسید روی/ امواج اولتراسونیک، اکسید روی-پلی اتیلن ترفتالات/ امواج اولتراسونیک) و آزمایش بازیافتی مورد ارزیابی قرار گرفت. ابتدا با تغییر دادن pH نمونه‏ها و ثابت نگه ‏داشتن مقدار نانوکاتالیست و غلظت اولیه دیازینون، مقدار بهینه pH برابر 5 به دست آمد. سپس با ثابت نگه داشتن pH نمونه‏ها، کارایی سایر پارامترها بر روی حذف دیازینون مورد بررسی قرار گرفت. اندازه گیری غلظت باقیمانده دیازینون توسط دستگاه اسپکتروفتومتر (UV/VIS, DR5000) در طول موج nm 295 صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از آنالیز FT-IRو XRD پوشش داده شدن نانوذرات اکسید روی بر روی پلی اتیلن ترفتالات را تایید کرد. در شرایط بهینه غلظت اولیه ی دیازینون برابر با mg/L 20، pH برابر با 5 و مقدار نانوکامپوزیت برابر با g/L 2/5 در مدت زمان 60 دقیقه کارایی حذف سونوکاتالیستی دیازینون 99/81 درصد به دست آمد. با افزایش غلظت اولیه دیازینون از 5 به mg/L 50 کارایی حذف از100 به 40/15 درصد، ضریب ثابت سینتیکی درجه ی یک از 123/0 به min-1 0/0086 و ضریب رگرسیون (R2) از 0/985 به 0/9125 کاهش و مقدار انرژی مصرفی از181/073 به  kWh.m-32589/77افزایش یافت. با افزودن پراکسید هیدروژن تا mM 5 کارایی حذف دیازینون افزایش یافت. کارایی حذف در حضور انواع ترکیبات آلی و گاز نیتروژن کاهش یافت. به طورکلی کارایی فرآیند در حذف دیازینون از آب شهری به دلیل فعالیت رادیکال خواری آنیون‏های موجود کاهش یافت. هم چنین آزمایشات مربوط به به دام اندازهای رادیکال نشان داد که موثرترین رادیکال در حذف دیازینون رادیکال هیدروکسل است، به طور کلی کارایی حذف دیازینون برابر با سیکل اول بعد از سیکل ششم مشاهده گردید. ترکیبات واسطه حذف سونوکاتالیستی دیازینون، دیازوکسون، 2-ایزوپروپیل-6-متیل-4-پیریمیدینول (IMP)، هیدروکسی دیازینون و دیازینون متیل کتون با استفاده از دستگاه GC-MS تعیین گردید.

    استنتاج

    نتایج حاکی از آن بود که اکسید روی-پلی اتیلن ترفتالات به عنوان ماده ای ارزان، کاربردی و دوستدار محیط زیست، کارایی قابل قبول برای حذف سونوکاتالیستی دیازینون از محیط های آبی را دارد.

    کلیدواژگان: دیازینون، اکسیداسیون پیشرفته، اکسید روی-پلی اتیلن ترفتالات، سونولیز، سینتیک
  • عبدالحکیم جوربنیان، حسین مطلبی، وحیده رضا پور، شهاب پاپی* صفحات 182-190
    سابقه و هدف

    با عنایت به تجربه محققان از سردرگمی و نارضایتی دانشجویان از چگونگی آموزش و پیشرفت فراگیر در کارآموزی در عرصه دوره کارشناسی ارشد و نبود معیار ارزشیابی و یک کار پوشه مبتنی بر اهداف آموزشی مطابق با کوریکولوم رشته سلامت سالمندی با توجه به جدید بودن رشته و همین طور فاصله گرفتن از روش آموزش سنتی و رفتن به سوی استفاده بهینه از فرهنگ ارزشیابی توسعه یافته، مطالعه حاضر با هدف طراحی پورتفولیو بر مبنای یادگیری مسئله محور برای دوره کارآموزی کارشناسی ارشد سلامت سالمندی و اجرا و ارزیابی آن با توجه به سطح رضایت دانشجویان بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کمی از نوع نیمه تجربی بود. مراحل انجام پژوهش به ترتیب شامل طراحی، اجرا و ارزیابی سطح رضایت دانشجویان از پورتفولیو و مقایسه آن با روش سنتی بود. بدین صورت که پس از طراحی و تدوین پورتفولیو به روش مسئله محور، در مرحله اجرای برنامه کارآموزی، کلیه دانشجویان حاضر در واحد کارآموزی در عرصه سلامت سالمندی که ده نفر بودند به طور تصادفی به دو گروه کنترل (پنج نفر) و آزمون (پنج نفر) تقسیم شدند و در طی 12 هفته دوره کارآموزی را به روش سنتی (گروه کنترل) و روش پورتفولیو (گروه آزمون) گذراندند و در انتها از آنان به روش سنتی (گروه کنترل) و الگوی ارزشیابی کرک پاتریک (گروه آزمون) ارزشیابی به عمل آمد و نمرات کارآموزی برای دانشجویان هر گروه اعلام شد. در مرحله سوم برای سنجش سطح رضایتمندی دانشجویان از دو روش مذکور از پرسشنامه دو قسمتی شامل اطلاعات جمعیت شناختی (سن، جنس، معدل ترم قبل و وضعیت تاهل) و سوالات مرتبط با سطح رضایت دانشجویان استفاده شد. داده های پژوهش پس از جمع آوری وارد نرم افزار  SPSS-26شدند و آزمون های آماری تی مستقل و آزمون دقیق فیشر با توجه به نرمال بودن داده ها برای مقایسه سطح رضایتمندی دو گروه مورد استفاده قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) سنی گروه های کنترل و آزمون به ترتیب (8/56) 35/4 و (8/08) 33/6 سال بود. نتایج مقایسه دو گروه از نظر میانگین سنی و معدل و همین طور فراوانی جنسیت و وضعیت تاهل نشان داد که هیچ اختلاف معناداری بین دو گروه وجود نداشت. میانگین (انحراف معیار) رضایتمندی کلی نمونه های گروه کنترل (8/1) 26/8 و گروه آزمون (2/28) 35/8 به دست آمد. نتایج آزمون تی مستقل نشان داد که اختلاف معنی داری بین میانگین رضایتمندی کلی دو گروه وجود دارد (0/05≥P، 2/38t=).

    استنتاج

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد دانشجویان کارشناسی ارشد سلامت سالمندی، میزان رضایتمندی بیش تری از روش پورتفولیو در مقایسه با روش سنتی برای دوره کارآموزی خود داشتند. علاوه بر این سطح انگیزه دانشجویان برای یادگیری در روش پورتفولیو بیش تر بود و دانشجویان فاصله کم تری را بین مباحث تئوری و تجربیات بالینی احساس می کردند. از این جهت پیشنهاد می شود که استفاده از روش پورتفولیو برای دوره کارآموزی رشته سلامت سالمندی و سایر رشته های علوم پزشکی مورد استفاده قرار گیرد. مطالعه حاضر برای اولین بار روی دانشجویان سلامت سالمندی انجام شد و علاوه براین حجم نمونه کم نیز از محدودیت های این پژوهش بود، بنابراین پیشنهاد می شود این مطالعه در سطح وسیع تر روی دانشجویان دانشگاه های مختلف در سراسر کشور انجام پذیرد.

    کلیدواژگان: پورتفلیو، سلامت سالمندی، رضایت مندی دانشجویان، کارآموزی، یادگیری مسئله محور
  • زهره افشار*، احسان جلالیان، صفیه طهماسبی لیمونی، مهرنوش عالیشاه، علی اصغر نادی قرا، میترا قیاسی صفحات 191-202
    سابقه و هدف

    محیط های رابط کاربر پایگاه های اطلاعاتی باید به گونه ای طراحی شوند که علاوه بر تسهیل رفتار اطلاع یابی کاربران، بتوانند راهبردهای مناسبی را جهت رفع مشکل آنان در کم ترین زمان ممکن در اختیار قرار دهند. رابط کاربر باعث می شود تا کاربران از پایگاه اطلاعاتی شناخت درستی پیدا نمایند و به نحوی شایسته از آن بهره ببرند. هر چه طراحی محیط رابط کاربر به الگوهای ذهنی و رفتار اطلاع یابی کاربران نزدیک تر باشد، اثربخش تر و سودمندتر است و تلاش های کاربر را کم تر خواهد نمود. علی رغم توسعه فناوری اطلاعات پزشکی در زمینه طراحی محیط رابط کاربر، اکثر سیستم های اطلاعات پزشکی عمدتا به دلیل عدم آگاهی از نیازهای اطلاعاتی و رفتار اطلاعاتی کاربران و عدم درک ماهیت آن، نتوانسته اند انتظارات کاربران را برآورده نمایند. این مطالعه با هدف ارائه یک مدل جدید برای بازیابی موثر اطلاعات و افزایش مطلوبیت در طراحی محیط های رابط کاربر پایگاه های اطلاعاتی، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع ترکیبی و با رویکرد کمی و کیفی انجام شده است؛ که با طرح شیوه های ترکیبی اکتشافی انجام گردید. جامعه پژوهش در بخش کیفی شامل خبرگان و متخصصان و در بخش کمی دانشجویان دکترای تخصصی و پژوهش محور رشته های علوم پایه دانشگاه علوم پزشکی مازندران بوده است. در بخش کیفی تعداد 12 نفر با روش نمونه گیری هدفمند وارد مطالعه شدند و با این تعداد مصاحبه اشباع اطلاعاتی به وجود آمده است. در بخش کمی از نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شده است و تعداد 100 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب و وارد مطالعه شدند. اطلاعات مورد نیاز از طریق تحلیل محتوا و با استفاده از پرسشنامه های محقق ساخته جمع آوری و از طریق نرم افزار SPSS نسخه 22 و آمار استنباطی (کالموگروف-اسمیرنف، ویلکاکسون و من ویتنی و تحلیل ساختاری) مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.

    یافته ها

    بر اساس تحلیل IPMA، یافته های پژوهش نشان داد، که از بین متغیرهایی که رفتار مطلوب اطلاع یابی را از نظر اهمیت تبیین می کنند، بیش ترین رتبه در رفتارهای اطلاع یابی مطلوب مربوط به بعد موقعیت کاربران با تاکید بر توانش (با ضریب اهمیت 0/437) و کم ترین آن مربوط به مولفه سهولت دسترسی (با ضریب اهمیت 0/048) و از نظر عملکرد بیش ترین رتبه مربوط به بعد طراحی رابط کاربر با تاکید بر متغیر کارایی پایگاه (با ضریب عملکردی 57/191) و کم ترین مربوط به مولفه سهولت (با ضریب عملکرد 40/793) بوده است. هم چنین مدل پیشنهادی توانست روایی و پایایی لازم را کسب نماید.

    استنتاج

    مدل ارائه شده به کاربران محیط های رابط کاربر پایگاه های اطلاعاتی کمک می نماید تا بتوانند هر چه بیش تر از عناصر اساسی برای بهره گیری و تسریع کارها و صرفه جویی در وقت بهره گیرند. هم چنین مدل پیشنهادی می تواند ایده های لازم را به طراحان محیط های پایگاه های اطلاعاتی ارائه نماید تا بتوانند جهت تسهیل و فهم هرچه آسان تر و بیش تر کاربران قابلیت های مناسب را جهت تعامل بهتر با پایگاه ها پیاده سازی نمایند. با توجه به این که مدل پیشنهادی روایی و پایایی لازم را کسب کرده می توان ادعا نمود که این مدل نه تنها قادر به پاسخگویی به مسائل مطرح شده در زمینه جستجو و بازیابی اطلاعات خواهد بود، بلکه می تواند در تحقیقات آتی به عنوان مبنایی برای طراحی و پیاده سازی محیط های رابط کاربری مورد استفاده، نقد و تکامل قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدل اطلاع یابی، رابط کاربر، رفتار اطلاع یابی، پایگاه های اطلاعاتی، بازیابی اطلاعات
  • امین بارانی، سمانه رحیمی، محمدحسین حسین زاده، احمد رمضانی، محمدعلی ابراهیم زاده* صفحات 203-212
    سابقه و هدف

    جنس Convolvulus (خانواده Convolvulaceae) یکی از جنس های مهم دارویی است که شامل حدود 250 گونه است که به طور گسترده در سراسر جهان توزیع شده اند. بسیاری از محققان به جنس Convolvulus به دلیل ترکیبات فیتوشیمیایی مهم، فعالیت های بیولوژیکی و سلامتی در مصرف آن ها توجه کرده اند. این جنس حاوی پروفایل های شیمیایی مختلفی مانند فلاونوئیدها، اسیدهای فنلی، کومارین ها، تانن ها و اسانس ها می باشد. تمام قسمت های این گیاهان دارای فعالیت های دارویی مانند فعالیت های ضد میکروبی، ضدسرطانی و آنتی اکسیدانی هستند. این مطالعه به منظور بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی و آنتی هیپوکسی C. fruticosus طراحی شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، عصاره گیری اندام هوایی گیاه به روش خیساندن با حلال متانول انجام شد. فعالیت آنتی اکسیدانی با چهار روش بدام اندازی رادیکال آزاد DPPH، رادیکال ازاد نیتریک اکساید، تست احیاءکنندگی و تست شلاته کنندگی آهن سنجیده شد. محتوای تام فنلی و فلاونوئیدی ارزیابی شد. کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا برای تشخیص اسیدهای فنولیک در عصاره به کار رفت. اثر محافظتی عصاره در دوزهای mg/kg 250-5/62 در مقابل مرگ و میر ناشی از هیپوکسی در موش سوری با سه مدل خفگی، خونی و جریان خونی مورد اررزیابی قرار گرفت. زمان زنده ماندن موش ها به دقیقه اندازه گیری شد. کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی مازندران نیز پروتکل آزمایشی را تایید کرد. در تست هیپوکسی خفگی، فنی توئین (mg/kg 50، داخل صفاقی) و در دو تست بعدی پروپرانولول mg/kg 20 ، داخل صفاقی) به عنوان کنترل مثبت به کار رفت. نرمال سالین به عنوان کنترل منفی به کار گرفته شد.آنالیز واریانس یک سویه و متعاقب آن نیومن کولز با کمک نرم افزار گراف پد پریزم 8 به منظور تعیین اختلاف بین میانگین ها استفاده شد.

    یافته ها

    محتوای تام فنولی و فلاونوئیدی عصاره به ترتیب معادل 113/37 میلی گرم گالیک اسید و 20/32 میلی گرم کوئرستین در هر گرم عصاره بود. مقدار IC50 در بدام اندازی رادیکال آزاد DPPH و نیتریک اکساید برای عصاره به ترتیب 85/28 و 177/40 میکروگرم در میلی لیتر به دست آمد. عصاره اثر خوبی در تست احیاکنندگی از خود نشان داد و اختلاف معنی داری بین عصاره و استاندارد در غلظت های بالاتر وجود نداشت (0/05>p). عصاره در تست شلاته کنندگی اثری نداشت. عصاره در هیپوکسی خونی در تمامی دوزها، اثر خوب و وابسته به دوزی از خود نشان داد. در mg/kg 62/5 موجب افزایش حدود 2 دقیقه در زمان بقاء در موش ها دقیقه شد (0/05<p). عصاره در دوز mg/kg 250، اثری مشابه پروپرانولول از خود نشان داد (0/05>p). در هیپوکسی گردش خونی نیز عصاره در تمامی دوزها، اثرات خوب و وابسته به دوزی نشان داد. در mg/kg 62/5، بیش از 2 دقیقه موجب افزایش زمان زنده ماندن در موش ها شد (0/05<p). عصاره در دوز mg/kg 250، 8 دقیقه زمان بقا را افزایش داد (0/0001<p). تاثیر عصاره در دوز mg/kg 62/5 و پروپرانولول مشابه بود (0/05 >p). در تست هیپوکسی خفگی، عصاره در هیچ یک از دوزهای تست شده فعالیتی از خود نشان نداد.

    استنتاج

    وجود ترکیبات فنلی در عصاره، می تواند مسئول ایجاد فعالیت آنتی اکسیدانی مشاهده شده در عصاره گیاه باشد. عصاره با انجام تست های مربوط به آنتی هیپوکسی در دو مدل هایپوکسی خونی و وابسته به گردش توانست اثرات محافظتی خوبی در افزایش زمان زنده ماندن موش های سوری در شرایط مختلف هیپوکسی از خود نشان دهد. فعالیت خوب آنتی اکسیدانی این عصاره می تواند مکانیسم احتمالیبرای فعالیت آنتی هیپوکسی باشد.

    کلیدواژگان: کونولوولوس، هیپوکسی گردش خونی، هیپوکسی خفگی، هیپوکسی خونی، آنتی اکسیدان، فلاونوئید
  • محمد زنگویی، میترا رفیعی، آتنا منصوری* صفحات 213-218
    سابقه و هدف

    سرطان پستان رایج ترین سرطان در جمعیت زنان و سومین عامل مرگ و میر مربوط به سرطان بانوان است. با توجه به اهمیت تشخیص زود هنگام سرطان، لزوم یافتن بیومارکرهای مرتبط با این بیماری به منظور پیش آگهی و تشخیص زود هنگام سرطان پستان امری ضروریست. ژن گیرنده استروژن بتا که نام کامل آن Estrogen Receptor-β می باشد. این مطالعه با هدف بررسی تغییرات بیانی گیرنده استروژن β در نمونه های توموری بافت سرطان در مقایسه با نمونه بافت نرمال به منظور دستیابی به یک بیومارکر برای پیش آگهی احتمال ابتلا به سرطان، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، در سال 1402 بر روی 30 بافت توموری و سالم اطراف تومور از بیماران مبتلا به سرطان سینه که در بیمارستان امید مشهد تحت عمل جراحی قرار گرفتند و توسط پزشک متخصص تایید شده بودند و هنوز هیچ درمانی شامل درمان های شیمی درمانی و پرتو درمانی برای آن ها انجام نشده بود؛ انجام گرفت. نمونه ها پس از عمل جراحی از بیماران مبتلا به سرطان پستان جمع آوری گردید و بلافاصله به فریزر 0C 70- منتقل شد. پس از اخراج RNA و سنتز،  cDNAبا روش  Real-Time PCRبیان ژن ESR و ژن  GAPDHبه عنوان ژن خانه دار کنترل داخلی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه تعداد 30 بیمار مبتلا به سرطان مورد بررسی قرار گرفتند. در این مطالعه کم ترین سن بیماران 32 سال و بیش ترین بیماران سن 62 سال بوده است و میانگین سن شرکت کنندگان نیز 5/47 (9/38±47/5) بود 6 نفر دارای گرید توموری یک، 16 نفر دارای گرید توموری دو و 8 نفر دارای گرید توموری سه بوده اند. توزیع متاستاز را در بیماران 11 نفر معادل 36/7 درصد از بیماران دارای متاستاز و 19 نفر معادل 3/63 درصد بیماران فاقد متاستاز بوده اند. توزیع اندازه تومور، بیمار دارای اندازه تومور کم تر از 1 سانتی متر یعنی معادل معادل 16/7 درصد و 25 بیمار دارای اندازه تومور بین 1 تا 2 سانتی متر یعنی معادل83/3 درصد داشتند. تغییرات در بیان ژن ESRβ در بافت تومور و سالم مجاور تومور در بیماران مبتلا به سرطان پستان بررسی شد. بیان افزایشی این ژن در نمونه های توموری نسبت به بافت سالم مجاور تومور مشاهده شد. هم چنین تحلیل این نتایج با کمک نرم افزار SPSS نشان داد که شدت بیان ژن با درجه تومور ارتباط معنی داری بین هر سه گروه وجود دارد. هم چنین نتایج نشان داد که بین دو گروه از از بیماران براساس وجود یا عدم وجود متاستاز تومور شان اختلاف معنی داری وجود دارد.

    استنتاج

    به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که شدت بیان ژن با درجه تومور ارتباط معنی داری بین هر سه گروه وجود دارد. هم چنین نتایج نشان داد که بین دو گروه از از بیماران براساس وجود یا عدم وجود متاستاز تومورشان اختلاف معنی داری وجود دارد. تغییر بیان معنی داری بین نمونه های سالم و تومور مشاهده شد. از این رو این ژن می تواند به عنوان یک بیومارکر برای تشخیص سرطان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، استروژن رسپتور بتا، بیومارکر، بیان ژن، Real-Time PCR
  • راضیه محمدزاده، راضیه نظری* صفحات 219-224
    سابقه و هدف

    میکروارگانیسم فرصت طلب اسینتوباکتر بومانی عفونت های جدی و چالش زایی برای بیماران بستری در بیمارستان ایجاد می کند و با مقاومت به آنتی بیوتیک ها، درمانی دشوار و هزینه بری دارد. این باکتری با مقاومت بالا به شرایط محیطی، مدت زیادی بر روی سطوح بیمارستانی زنده می ماند. اسینتوباکتر بومانی با ژن های مقاومت آنتی بیوتیکی خود، میکروارگانیسمی شاخص در ایجاد عفونت های بیمارستانی مقاوم به درمان مطرح شده است که با کلونیزاسیون آن در دستگاه تنفس مصنوعی، ایجاد بیوفیلم و بیماری پنومونی می نماید، پروسه تشکیل بیوفیلم عموما از طریق اتصال پیلی به یک سطح آغاز و سبب تسهیل ورود و اتصال سایر سلول ها به سلول های اولیه می گردد. سیستم پیلی csu A/ BABCDE، پروتئین های غشا خارجی، سیستم کروم سنسینگ و اپرون pga ABCD فاکتورهای ویرولانس اسینتوباکتر بومانی هستند تشکیل بیوفیلم اسینتوباکتر بومانی، اهمیت به سزایی در ایجاد عفونت های بیمارستانی دارد. بیان اپرون csu که در تجمع پیلوس نقش قابل توجهی در اتصال باکتری به سطوح غیر زنده و تشکیل بیوفیلم ایفا می کند. این پژوهش با هدف بررسی میزان حضور ژن های متفاوت اپرون csu در جدایه های بالینی اسینتوباکتر بومانی مقاوم به کارباپنم و توانایی آن ها در تشکیل بیوفیلم انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش توصیفی- مقطعی، تعداد 97 جدایه بالینی اسینتوباکتر بومانی مقاوم به کارباپنم جهت بررسی حضور ژن های csu A,B,C,D,E,A/B به روش PCR، در سال 1397 مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا جدایه ها در محیط BHI براث کشت و سوسپانسیون باکتری معادل 5/0 مک فارلند آماده شد. در مرحله بعد 200 میکرولیتر از هر سوسپانسیون به چاهک های میکروپلیت 96 خانه ای منتقل و به مدت 24 ساعت در دمای 37 درجه سانتی گراد گرماگذاری شد. بررسی تشکیل بیوفیلم به روش میکروتیتر پلیت در طول موج 650 نانومتر با میکروپلیت ریدر انجام شد و توانایی تولید بیوفیلم بر اساس جذب نوری نمونه ها با جذب نوری کنترل مقایسه شد. Pseudomonas aeruginosa PA01 به عنوان کنترل مثبت در آزمایش های بررسی تشکیل بیوفیلم استفاده شد. نتایج به دست آمده با نرم افزار SPSS و آزمون پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج تست های بیوشیمیایی و افتراقی 97 جدایه اسینتوباکتر بومانی مقاوم به کارباپنم به طور کلی ذکر گردیده شد. نتایج بررسی قدرت تشکیل بیوفیلم جدایه ها نشان داد که به ترتیب 29/89، 30/92 و 39/17 درصد از جدایه ها دارای بیوفیلم قوی، متوسط و ضعیف بوده اند. از 97 جدایه، 62 جدایه (63/91 درصد) دارای ژن csuA، 51 جدایه (52/57 درصد) دارای ژن csuB، 81 جدایه (83/5 درصد) دارای ژن csuC، 29 جدایه (29/89 درصد) دارای ژن csuD، 57 جدایه (58/76 درصد) دارای ژن csuE و 54 جدایه (55/67 درصد) دارای ژن csuA/B بودند. میزان حضور ژن csuC در میان جدایه ها بیش از دیگر ژن ها و میزان حضور ژن csuD کم تر از سایر ژن ها بوده است.

    استنتاج

    ژن csuD نقش کم تری در تشکیل بیوفیلم در اسینتوباکتر بومانی دارد، زیرا انتشار این ژن در جدایه های واجد بیوفیلم قوی و متوسط کم تر از دیگر ژن های اپرون csu بوده است، در حالی که سایر ژن های اپرون در جدایه های واجد بیوفیلم قوی و متوسط تقریبا انتشار مشابهی دارد.

    کلیدواژگان: اسینتوباکتر بومانی، بیوفیلم، PCR، عفونت های بیمارستانی، اپرون Csu
  • حیدر موسوی، زهرا مولائی، عظیم اکبرزاده خیاوی، هاجر بدری، اسماعیل نجفی، سعید پرستار، شهرام نظری* صفحات 225-232
    سابقه و هدف

    بومادران یکی از گیاهان دارویی متعلق به خانواده آستراسه است که کاربرد زیادی در علوم پزشکی دارد. در بین گیاهان دارویی شاید کم تر گیاهی را بتوان همانند گیاه بومادران یافت که از نظر شهرت، گستره دسترسی در نواحی مختلف جهان و وسعت، کابرد داشته باشد. هدف از مطالعه حاضر سنتز عصاره بومادران و بررسی اثرات ضد باکتریایی آن بر روی گروهی از باکتری های روده ای و مقایسه خواص ضد باکتریایی آن با فنل می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت تجربی در اردیبهشت سال1402 در آزمایشگاه میکروبیولوژی دانشکده علوم پزشکی خلخال انجام گردید. اندام های هوایی گیاه بومادران نانسی با شماره هرباریوم 1753 از دامنه کوه های اردبیل تهیه و پس از تعیین هویت، عصاره این گیاه با روش هیدرو الکلی استخراج شد. در این روش پس از تهیه گیاه و خشک نمودن اندام های هوایی گیاه، مقدار g10 از آن در یک هاون استریل خرد شد، سپس در ارلن ریخته شده و مقدار mL50 اتانول 100 درصد به آن اضافه گردید. پس از 24 ساعت اختلاط در دستگاه همزن مغناطیسی با استفاده از قیف بوخنر دارای کاغذ صافی واتمن و پمپ خلاء، اجزای باقیمانده گیاه جدا گردید. سپس مقدار معینی آب مقطر (mL 20) به محلول مورد نظر اضافه و دوباره در دستگاه همزن مغناطیسی با دمای 80 درجه سانتی گراد، قرار داده شد تا الکل به طور کامل از راکتور خارج شود. اثر ضد باکتریایی عصاره گیاه بومادران به روش انتشار دیسک و میکرو براث دایلوشن (micro broth dilution) بر روی گونه های استاندارد باکتری های خانواده انتروباکتریاسیه شامل سویه های باکتریاییکلبسیلا پنومونیه (ATCC:10031)، اشرشیاکلی (ATCC: 23591)، شیگلا دیسانتری (ATCC:25922) و انتروباکتر آئروژنز (ATCC:13048) انجام شد. تمامی آزمایشات براساس دستورکارهای موسسه استانداردهای آزمایشگاهی و بالینی (Clinical and Laboratory Standards Institute: CLSI) انجام گردید.

    یافته ها

     در مطالعه حاضر با افزایش غلظت عصاره بومادران، میزان رشد باکتری ها کاهش یافت. مقدار حداقل غلظت بازدارندگی (Minimum Inhibitory Concentration: MIC) عصاره بومادران برای باکتری های کلبسیلا پنومونیه و آنتروباکتر آئروژنز برابر 25/6 درصد و برای باکتری های شیگلا دیسانتری و اشرشیاکلی به ترتیب برابر 5/12 و 25 درصد به دست آمد. هم چنین مقدار حداقل غلظت کشندگی (MBC Minimum Bactericidal Concentration:) عصاره بومادران برای باکتری های شیگلا دیسانتری، کلبسیلا پنومونی و آنتروباکتر آئروژنز برابر 25 درصد و برای اشرشیاکلی برابر50 درصد به دست آمد. نتایج حاصل از MIC وMBC نشان می دهد که حساس ترین باکتری به عصاره بومادران در بین باکتری های مورد مطالعه انتروباکتر آئروژنز و مقاوم ترین آن اشرشیا کلی می باشد. قطر هاله عدم رشد برای باکتری های شیگلا دیسانتری، اشرشیاکلی، کلبسیلا پنومونیه و آنتروباکتر آئروژنز به ترتیب 19، 18، 20 و 23 میلی متر به دست آمد. این آزمایش نیز نشان داد که باکتری های انتروباکتر آئروژنز حساس ترین و اشرشیاکلی مقاوم ترین باکتری در بین باکتری های مورد بررسی می باشد. مقایسه خاصیت ضدباکتریایی عصاره بومادران با فنل، نشان داد که عصاره بومادران نسبت به فنل در زمان های 5 ،10 و 15 دقیقه زمان تماس در غلظت های پایین تر نیز اثر باکتری کشی داشت. در این آزمایش مقاوم ترین باکتری شیگلا دیسانتری و حساس ترین باکتری اشرشیاکلی و انتروباکتر آئروژنز می باشد. علت این که نوع باکتری مقاوم و حساس در روش مقایسه اثر ضدباکتریایی عصاره بومادران با فنل با نتایج حاصل از آزمایشات MIC ، MBC و قطر هاله عدم رشد کمی متفاوت بود، احتمالا مربوط به کاهش زمان تماس عصاره با باکتری می شود.

    استنتاج

    نتایج پژوهش کنونی نشان داد که عصاره هیدروالکلی گیاه بومادران در حذف باکتری های گرم منفی روده ای بسیار موثر است. هم چنین عصاره هیدروالکلی گیاه بومادران در حذف باکتری های گرم منفی نسبت به فنل موثرتر است

    کلیدواژگان: بومادران، اثر ضدباکتریایی، عصاره هیدروالکلی، باکتری های روده ای، فنل
  • محمود موسی زاده، محسن اعرابی، اصغر نظام محله، پژمان خسروی، طهورا موسوی* صفحات 233-239
    سابقه و هدف

    در دسامبر 2019 مجموعه ای از موارد پنومونی با منشا ناشناخته در ووهان چین گزارش شد که توسط سازمان بهداشت جهانی به عنوان COVID-19 نامگذاری شد. عوامل خطر ایجاد بیماری کووید-19 هنوز به خوبی شناخته شده نیست، اما شواهد نشان می دهد برخی عوامل از جمله بیماری های تنفسی مانند بیماری سل، از فاکتورهای خطر مهم در بیماری کووید-19 هستند. لازم به ذکر است، بیماری سل مانند SARS-COV-2، عمدتا از طریق تنفسی منتقل می شود و ریه ها را تحت تاثیر قرار می دهد. هم چنین برخی مطالعات نشان می دهد که عفونت همراه با مایکوباکتریوم توبرکولوزیس سبب ایجاد علایم پنومونی با سرعت بیش تر و شدیدتر در کووید-19 و عامل عمده مرگ به علت بیماری شدید ایجاد شده می باشد. با توجه به این که، بیماری کووید-19 یک پاندمی نوپدید بوده و عوامل خطر مرتبط با بروز و شدت آن هم چنان در حال بررسی است و با توجه به این که بیماری سل از بیماری های عفونی قابل درمان است که می تواند بر سایر بیماری های تنفسی اثر گذار باشد، این مطالعه با هدف بررسی فراوانی کووید-19 محتمل و قطعی در دو پیک اول و دوم پاندمی کرونا در بین مبتلایان با سابقه ابتلا به سل، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت توصیفی- مقطعی، بوده است و جمعیت مورد مطالعه شامل بیماران با سابقه ابتلا به سل که تاریخ تشخیص آن ها در بازه زمانی 1394 الی 1399 بوده است. تعداد این نمونه ها برابر 1532 بوده است. روش نمونه گیری، سرشماری بوده است. زمان بررسی از نظر ابتلا به کووید-19 بعد از پیک اول و در طول و بعد از پیک دوم کرونا (از نیمه دوم اردیبهشت 1399 الی آبان 1399) بوده است. ابزار گردآوری اطلاعات شامل چک لیست حاوی متغیرهای دموگرافیک و علایم کلینیکی مرتبط با کووید-19 بوده است. روش گردآوری اطلاعات به صورت مصاحبه تلفنی و بررسی مستندات بود. جمع آوری اطلاعات توسط پرسشگران آموزش دیده انجام گرفت. بدین منظور، ابتدا به پرسشگران آموزش لازم خصوص نحوه تکمیل چک لیست ارائه شد. ورود داده در نرم افزار اکسل انجام و جهت آنالیز به نرم افزار SPSS ver.16 انتقال داده شد. توصیف متغیرها بر حسب تعداد، درصد، میانگین، انحراف معیار و میانه ارائه شده است. مقایسه بین متغیرهای گروه بندی شده با ازمون کای اسکوئر انجام گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه، شیوع موارد کووید-19 محتمل و قطعی در بین بیماران با سابقه ابتلا به سل مورد بررسی، 5/5 درصد (85 نفر) و مورد مشکوک، محتمل و قطعی 6/15 درصد (239 نفر) گزارش شد. هم چنین ارتباطی بین گروه های سنی، جنسیت، محل سکونت، نوع بیماری سل، تاهل، دیابت، بیماری کلیوی و دیالیز، نقص ایمنی و بیماری کبدی با شیوع کووید-19 در بین بیماران با سابقه ابتلا به سل مورد بررسی مشاهده نشد. لازم به ذکر است، در این گروه از مبتلایان، بیماری قلبی، ریوی، سرطان و شیمی درمانی، فشارخون بالا و بیماری های مغز و اعصاب با شیوع کووید-19 مرتبط بود. هم چنین بیش ترین میزان فراوانی کووید-19 مشکوک، محتمل و قطعی در بین بیماران با سابقه سل تشخیص داده شده به ترتیب در سال 1399 با 5/38 درصد (25 از 65 مورد با سابقه بیماری سل)، سال 139 با 7/26 درصد (63 از 236 مورد با سابقه بیماری سل) و سال 1398 با 8/20 درصد (58 نفر از 279 مورد با سابقه سل) بوده است.

    استنتاج

    به نظر می رسد علی رغم محدودیت قرنطینه ای شدید در ابتدای پاندمی کووید-19 و احتمالا خود قرنطینه ای بالا در مبتلایان به سل به دلیل در معرض خطر بودن ازنظر سن بالا، ابتلا به بیماری های زمینه ای ابتلا مبتلایان به سل به کووید-19 نسبتا قابل ملاحظه بوده است.

    کلیدواژگان: کووید-19، بیماری سل، مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، پاندمی، بیماری های تنفسی
  • اقدس عبادی جامخانه، سالومه پیوندی، ریحانه پورجواد*، زهرا ولیان، محمد خادملو صفحات 240-246
    سابقه و هدف

    متعاقب تشخیص قطعی حاملگی خارج رحمی دو روش درمانی شامل درمان جراحی و درمان دارویی با متوتروکسات وجود دارد. به نظر می رسد درمان دارویی در مقایسه با جراحی موفقیت قابل قبولی داشته و فاقد عوارض جراحی بوده است و امروزه به علت پیشرفت های حاصل شده در تشخیص زود هنگام حاملگی خارج رحمی، تعداد زیادی از بیماران کاندید درمان دارویی می شوند. این مطالعه با هدف بررسی عوامل موثر بر پاسخ درمان دارویی با متوتروکسات در حاملگی خارج رحمی انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه ی موردی- شاهدی، اطلاعات مربوط به بیمارانی که با تشخیص حاملگی خارج رحمی از فروردین 1395 الی اسفند 1399 در بیمارستان امام خمینی ساری تحت درمان با متوتروکسات قرار گرفته اند، با استفاده از پرونده های بیمارستانی به روش سرشماری بررسی شدند. در مجموع 160 بیمار از 623 بیمار معیارهای ورود به مطالعه را دارا بوده و تحت مطالعه قرار گرفتند. در چک لیست تهیه شده برای هر بیمار سن بیمار، تعداد دفعات بارداری و پاریته و سقط، سابقه قبلی نازایی، روش پیشگیری از بارداری، وجود علائم بالینی (چون درد شکم- خونریزی واژینال- آمنوره)، سابقه استفاده از روش های کمک باروری اخیر، نوع رژیم درمانی استفاده شده (Single/Multiple Dose)، عیار بتا- HCG سرمی قبل و بعد از شروع درمان، تعداد حاملگی های خارج رحمی قبلی، سن حاملگی براساس آخرین قاعدگی (LMP)، نتایج سونوگرافی ترانس واژینال (شامل: وجود کیسه زرده و ضربان قلب جنین و هماتوسالپنکس- محل و سایز توده اکتوپیک- ضخامت آندومتر) برای هر بیمار جداگانه ثبت شد و بیماران به دو دسته ی موفقیت و شکست درمان تقسیم شدند و اثر هر کدام از عوامل در نتیجه ی درمان دارویی با متوتروکسات بررسی گردید. داده های جمع آوری شده در نرم افزار SPSS 26 وارد شد و تجزیه و تحلیل متغیرهای کیفی با آزمون Chi-Square انجام شد. نرمال بودن توزیع متغیر های کمی توسط آزمون One-Sample Kolmogorov-Smirnov سنجیده شد و برای بررسی متغیر کمی با توزیع نرمال از آزمون T مستقل و برای متغیرهای کمی با توزیع غیرنرمال از آزمون Mann-Whitney استفاده گردید.

    یافته ها

    در مجموع 160 بیمار به این مطالعه وارد شدند که در 108 بیمار (67/5 درصد) درمان موفقیت آمیز بود و 52 بیمار (32/5درصد) با شکست درمان مواجه شدند. در این مطالعه نوع رژیم درمانی انتخاب شده (0/001=P)، عیار بتا-HCG سرمی قبل درمان (0/000=P)، عیار بتا-HCG سرمی بعد درمان (0/000=P)، وجود ضربان قلب جنین (0/002=P) و وجود کیسه زرده (0/046=P) از عوامل موثر بر پاسخ به درمان دارویی متوتروکسات در حاملگی خارج رحمی است. وجود هماتوسالپنکس، سایز توده اکتوپیک، ضخامت آندومتر، سابقه نازایی و اقدامات کمک باروری اخیر، وجود علائم بالینی، روش پیشگیری از بارداری، سن بارداری، سابقه حاملگی خارج رحمی، تعداد گراویته و پاریته و سقط تاثیری در نتیجه ی درمان دارویی با متوتروکسات ندارند.

    استنتاج

    با توجه به نتایج به دست آمده در این مطالعه، رژیم درمانی تک دوز متوتروکسات نسبت به رژیم چند دوزی با موفقیت درمان بیش تری همراه است و بالا بودن غیرطبیعی عیار بتا HCG سرمی قبل و بعد درمان، وجود ضربان قلب جنین و کیسه زرده در سونوگرافی ترانس واژینال انجام شده عواملی جهت افزایش احتمال شکست درمان دارویی حاملگی خارج رحمی با متوتروکسات هستند

    کلیدواژگان: حاملگی خارج رحمی، متوتروکسات، درمان حاملگی خارج رحمی، عیار بتا-HCG سرمی، رژیم درمانی تک دوز متوتروکسات، رژیم درمانی چند دوز متوتروکسات
  • عباس حیدری مقدم*، یوسف اسدی فرد، زینب نجف آبادی، هدی سادات شریف، افروز مرادخانی صفحات 247-253
    سابقه و هدف

    آسیب و اختلالات مفصل زانو به دو دسته کلی آسیب های ضربه ای و غیرضربه ای شامل بد شکلی های اسکلتی همچون زانو پرانتزی (ژنوواروم) و زانو ضربدری (ژنو والگوم) تقسیم می شوند. ژنو والگوم و ژنو واروم از جمله شایع ترین ناهنجاری های ناحیه مفصل زانو می باشد که می تواند به طور مستقیم بر کیفیت زندگی اجتماعی افراد نقش داشته باشد. با توجه به اهمیت تعیین میزان آن در جامعه جوانان، این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین وضعیت ژنو والگوم و ژنو واروم با شاخص های آنتروپومتریک بدن در دانش آموزان مدارس ابتدایی سطح شهرستان دزفول در سال 1401، تعیین گردید.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی-تحلیلی، درسال1401 درسطح مدارس ابتدایی شهرستان دزفول بر روی 400 نفر از دانش آموزان مدارس دخترانه و پسرانه بین سنین 7 تا 11 سال انجام شده است. پس از اخذ رضایت و دریافت اطلاعات دموگرافیک شامل سن، جنس، قد، وزن، شاخص توده بدنی، سوابق خانوادگی و فاصله بین تروکانترهای بزرگ استخوان ران از طریق پرسشنامه، برای ارزیابی تغییر شکل وضعیت اندام تحتانی، شرکت کنندگان باید به صورت ایستاده به نحوی که زانو در حالت اکستنشن کامل باشد و قوزک های دو پا به گونه ای به هم چسبیده باشد که استخوان کشکک هر دو سمت رو به سمت جلو باشند. در این حالت فاصله بین دو اپی کندیل داخلی استخوان های فمور(برای ارزیابی ژنو واروم) و فاصله بین دو قوزک داخلی (برای ارزیابی ژنووالگوم) به وسیله خط کش مخصوص اندازه گیری و ثبت گردید.

    یافته ها

    نتایج توزیع فراوانی نشان داد2/5 درصد از افراد مورد مطالعه دارای ژنو والگوم (پا ضربدری) و 11/5درصد از آن ها دارای ژنو واروم (پا پرانتزی) بودند. این آمار در مجموع نشان دهنده وجود اختلالات اسلکتی به میزان 14 درصد در جمعیت مورد مطالعه بود. هم چنین نتایج این مطالعه نشان داد که تنها 2/2 درصد از افراد مورد مطالعه دارای سابقه خانوادگی عارضه های اسکلتی عضلانی همچون ژنو والگوم و ژنو واروم بوده و 97/5درصد از آن ها سابقه خانوادگی نداشتند که نشان دهنده نبود ارتباط معنی دار بین بروز اختلالات و سابقه خانوادگی بود (0/187=P). بررسی ها نشان داد بین میانگین سن و مشاهده اختلال ژنو واروم و ژنو والگوم ارتباط معنی داری وجود دارد به نحوی که با افزایش سن، افراد بیش تری درگیر اختلال بودند (0/001 <p). هم چنین بین افزایش قد و وزن و بروز این اختلالات ارتباط معنی داری مشاهده گردید (0/001=P). جالب توجه است که نتایج این مطالعه ارتباط معنی داری بین فاصله بین مفصل هیپ با ناهنجاری های ژنو والگوم و ژنو واروم نشان دادند (0/05<p).

    استنتاج

    اگرچه با توجه به جامعه آماری مورد مطالعه میزان اختلالات در جمعیت نمونه درصد خیلی بالایی نداشت، اما بررسی های آماری در این مطالعه ارتباط معنی داری بین شاخص های دموگرافیک و اختلالات مفصل زانو را تایید کرده است. وجود ارتباط بین قد، وزن، سن و سایر شاخص های مهم آناتومیک همانند فاصله بین مفصل هیپ با ژنو واروم و ژنو والگوم احتمالا نشان دهنده روند رو به افزایش مشاهده این اختلالات در جامعه با رشد و تغییرات فرم سیستم اسکلتی باشد که نیازمند انجام مطالعات با جامعه آماری وسیع تری است. نتایج این تحقیق می تواند به عنوان یک زنگ خطری برای سلامت جامعه، مورد استفاده سیاست گذاران سلامت جامعه قرار گیرد تا با تدوین برنامه ها و استراتژی های مناسب از میزان بروز این اختلال مخصوصا در سنین پایین جامعه جلوگیری به عمل آید.

    کلیدواژگان: ژنووالگوم، ژنوواروم، اختلالات مفصل زانو، شاخص تن سنجی، مفصل هیپ
  • سیده مریم قربانی نیا، سید احسان سمائی، سیاوش اعتمادی نژاد*، امید کلته، ابوالفضل حسین نتاج، مینا گالشی صفحات 254-260
    سابقه و هدف

    اختلالات اسکلتی- عضلانی (MSDs) مرتبط با کار یکی از عوامل شایع آسیب های ناتوانی شغلی در کشورهای رو به توسعه است. اختلالات اسکلتی- عضلانی در پرسنل مامایی به عنوان یکی از مشاغل پرخطر از نظر بیماری های شغلی علاوه بر ریسک فاکتورهایی مانند وضعیتی بدنی نامناسب، تکراری بودن حرکات، بارکاری زیاد، خستگی و استرس به عوامل فردی- سازمانی نیز وابسته است که می تواند به دلیل بروز تنش های شغلی، باعث کاهش کیفیت ارائه خدمات شود. با توجه به تعداد اندک مطالعات در این زمینه، مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در پرسنل حرفه مامایی شاغل در بیمارستان های دولتی و خصوصی شهر ساری و بررسی تاثیرگذاری عوامل روانی- اجتماعی بر آن، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی به صورت مقطعی است که طی نیمسال اول سال 1402 در میان پرسنل حرفه مامایی شاغل در بیمارستان های خصوصی و دولتی شهر ساری به صورت سرشماری انجام گرفت. با لحاظ نمودن سابقه کار بیش از یک سال به عنوان معیار ورود به مطالعه و سابقه بیماری های موثر بر دستگاه اسکلتی- عضلانی به عنوان معیار حذف از مطالعه تعداد 193 نفر شاغل در بخش های زایمان انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل فرم جمع آوری اطلاعات جمعیت شناختی و سازمانی و پرسشنامه اختلالات اسکلتی- عضلانی کرنل بود. در این پرسشنامه فراوانی ناراحتی، شدت ناراحتی و تاثیر آن بر توان کاری در هفته کاری گذشته مورد بررسی قرار می گیرد و 12 عضو بدن که در مجموع 20 قسمت می باشند، مورد آنالیز قرار می گیرند اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS، آمار توصیفی و آزمون های کای دو و تی مستقل در سطح معنی داری 05/0 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار سن و سابقه کار افراد مورد مطالعه به ترتیب 7/47±35/60 و 6/84±10/42 بود. بررسی شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی نشان داد که عضو کمر، گردن، شانه ها، مچ و غیره درد داشتند. این در حالی است که 79/4درصد افراد حداقل در یکی از اندام های مختلف درد را احساس کرده اند. از نظر میزان حس درد در طول شبانه روز بیش ترین میانگین حس درد در هنگام شب (40/7) درصد بود. از نظر میزان حس درد در طول شبانه روز، بیش ترین میانگین مربوط به درد شب هنگام (40/7 درصد) در میان پرسنل مامایی بود. براساس شیوع هفتگی اختلالات اسکلتی- عضلانی، بالاترین میزان درد به ترتیب درناحیه گردن (58/4 درصد)، کمر (57/6 درصد)، شانه (53/9 درصد) و یک یا هر دو مچ دست ها (51 درصد) به دست آمد. میانگین سنی و سابقه کار پرسنل مامایی با اختلالات اسکلتی- عضلانی در آن ها دارای اختلاف معنی داری بود (0/05>P).

    استنتاج

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که اغلب پرسنل مامایی حاضر در مطالعه حداقل در یکی از بخش های سیستم اسکلتی عضلانی احساس درد و ناراحتی را گزارش کردند. همچنین بیش ترین میزان اختلالات اسکلتی عضلانی به ترتیب در ناحیه گردن، کمر و شانه بوده است که نشان از شیوع بالای اختلالات در اندام فوقانی می باشد. بررسی های تحلیلی مطالعه نشان داد بین شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی با متغیرهای جمعیت شناختی و مرتبط با کار ارتباط تاثیرگذاری وجود دارد، در این راستا برای بهبود وضعیت کاری و کاهش اختلالات اسکلتی- عضلانی در پرسنل مامایی لزوم برگزاری دوره های تخصصی ارگونومی به طور منظم همراه با ارزشیابی پس از آموزش پیشنهاد می شود

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی- عضلانی، بیمارستان، مامایی، درد، پرسشنامه کرنل
  • فیروزه علویان*، سعیده افضلی صفحات 261-275
    سابقه و هدف

    آلودگی محیط زیست یکی از علل اصلی افزایش اختلالات شناختی- عصبی است. تمامی آلاینده ها، اعم از زیست تخریب پذیر و زیست تخریب ناپذیر، به مسائل مختلف عصبی، از جمله اختلالات شناختی کمک می کنند و زندگی انسان، خصوصا در مراحل اول رشد را تحت تاثیر قرار می دهند. با توجه به نگرانی فزاینده در مورد تاثیری که آلاینده های هوا ممکن است بر یادگیری و رشد عصبی کودکان داشته باشند، این مطالعه با هدف، تعیین رابطه بین قرار گرفتن در معرض آلودگی و مهارت های رشد عصبی در کودکان، در مراحل اولیه آموزش و تحصیل، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه مروری سامانمند حاضر، مطابق با استانداردهای بین المللی و طبق چک لیست PRISMA انجام شد. مقالات انگلیسی زبان، از پایگاه های اطلاعاتی Pubmed، Scopus، Web of Science، Science Direct و Google Scholar تا سپتامبر 2023 جستجو شدند. مقالات واجد شرایط با خواندن عناوین و چکیده ها توسط محقیق غربالگری شده اند. سپس، متن کامل مقالات مرتبط، ارزیابی و مغایرت ها، قبل از اتخاذ تصمیم نهایی، بر طرف گردید. مطالعات بررسی شده در این پژوهش شامل آلودگی هوا و خاک، یکی از اختلالات شناختی و یادگیری مانند توجه، حافظه، هوش، تفکر، رشد عصبی و...، پیش دبستان و دبستان بود. در پژوهش حاضر، مقالات به طور کامل مورد بررسی قرار گرفت و پژوهش هایی که دامنه مطالعاتی آن در محدوده سنی پیش دبستان و دبستان نبوده است، مانند مقالات مربوط به آلودگی هوا در دوران جنینی بوده و یا کودکان محدوده سنی بالای 12 سال، از حیطه بررسی و مطالعه خارج گردید. مقالاتی که هم زمان شامل کودکان در محدوده سنی مطالعه و خارج از آن بود، فقط گروه های سنی مورد نظر بررسی شدند و از مقالات مروری نیز برای پیدا کردن مطالعات مرتبط با موضوع پژوهش استفاده شد.

    یافته ها

    استراتژی جستجو در مجموع منجر به شناسایی 528 مطالعه مرتبط با موضوع مقاله شد که براساس غربالگری معیارهای ورود و خروج، در نهایت 37 مقاله متناسب با اهداف این پژوهش انتخاب شد. نتایج بیانگر ناهمگونی گسترده ای در ابزارهای بررسی عصب روان شناختی، مناطق جغرافیایی و حجم نمونه ها ثبت شده بود. همچنین، بسیاری از یافته ها اثرات مخرب قابل توجهی از آلاینده های هوا بر روی عملکردهای شناختی و توانایی های حسی- حرکتی (تفاوت قابل توجهی را از نظر حجم ماده سفید مغز و توانایی های حرکتی کودکان در معرض آلودگی گزارش شد، که نشان می دهد زندگی در یک منطقه آلوده عامل خطری برای اختلال در عملکردهای حسی- حرکتی است)، افزایش خطر ADHD، کاهش هوش و عملکرد فکری، کاهش حافظه، کاهش توجه، و کاهش قدرت یادگیری و ادراک را گزارش کردند که اغلب آن ها اثرات چندین آلاینده را در تغییرات شناختی کودکان در مرحله پیش دبستانی و دبستان بررسی کردند. در دو مورد از مقالات بررسی شده در این پژوهش، ارتباط بر اساس جنسیت تحلیل شده است. در این مطالعات، پسران از نظر حافظه فعال، در معرض خطرات شناختی بیش تری بودند. هم چنین، در ارزیابی کیفیت مقالات، امتیاز بیش تر مقالات 15 به بالا بود که نشان دهنده وضعیت مطلوب اکثر مقالات انتخاب شده است.

    استنتاج

    قرار گرفتن در معرض آلودگی با مشکلاتی در مهارت های شناختی، به ویژه در مورد عملکردهای عقلانی، توجه، یادگیری، درک و مهارت های حافظه همراه است. با این وجود، ارتباط آلودگی با مهارت های رشد عصبی خاص در کودکان پیش دبستان و دبستان به طور واضح مشخص نیست و به تحقیقات بیش تری نیاز دارد.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، آلودگی خاک، مهارت های شناختی، یادگیری، کودکان
  • سرور اشعری، پریسا اسلامی پرکوهی، ناهید رمضانقربانی، فرهاد غلامی، پدرام ابراهیم نژاد، مریم خزائی پول، علیرضا رفیعی* صفحات 276-288

    ترجمان دانش، اشتراک گذاری دانش حاصل از پژوهش با کاربران دانش شامل افراد جامعه، سازمان ها و سیاستگذاران با هدف استفاده برای ارتقای سیستم ها و بهبود ارائه خدمات و محصولات می باشد. اجرای فرایند ترجمان دانش در حوزه سلامت کشور با چالش مواجه است که بخشی از آن به دلیل آگاهی ناکافی نسبت به مفهوم ترجمان دانش و چگونگی اجرای فرآیند ترجمان دانش می باشد. در مطالعه حاضر ابتدا به تعریف ترجمان دانش، چگونگی فرایند و ابزارهای انتشار ترجمان دانش پرداخته شد و سپس ضمن مرور وضعیت ترجمان دانش در دانشگاه های علوم پزشکی ایران، راهکارهایی جهت اجرای ترجمان دانش ارائه شد. از جمله ابزارهای انتشار ترجمان دانش که در این مطالعه بیان شده است می توان به ارائه نتایج حاصل از تحقیقات به صورت پادکست، پاناسه (ارائه پایان نامه در سه دقیقه)، برگزاری وبینار، اینفوگرافیک، تهیه اخبار پژوهشی از نتایج تحقیقات، برگزاری نشست خبری و ژورنال کلاب با مجریان طرح ها، تدوین خلاصه سیاستی و راهنمای بالینی اشاره نمود. تحقیقات انجام شده در زمینه ترجمان دانش در دانشگاه های علوم پزشکی کشور وضعیت ترجمان دانش را نامناسب و ناکامل گزارش نموده اند. در این مطالعات، ارزیابی به وسیله ابزار ارزیابی ترجمان دانش که چهار حیطه نیازسنجی مخاطبین، تولید دانش، انتقال دانش و کاربست شواهد را در برمی گرفت، انجام شد که در این بین تولید دانش در وضعیت مطلوب تری نسبت به سایر حیطه ها قرار داشت. با توجه به وضعیت موجود ترجمان دانش، راهکارهای اجرایی شدن ترجمان دانش در هر حیطه به صورت مجزا ارائه شده است. شبکه سازی مناسب بین تولیدکنندگان دانش و استفاده کنندگان از دانش و هم چنین برگزاری نشست های منظم با نمایندگان سازمان های اجرایی و صاحبان صنایع جهت تعیین اولویت های پژوهشی از جمله راهکارهای ارائه شده در بخش نیاز سنجی مخاطبین می باشد. ایجاد زیرساخت جهت انجام طرح های تحقیقاتی بر اساس نیاز مخاطبین، تخصیص منابع لازم جهت اجرای طرح های تحقیقاتی، مشارکت فعال نمایندگان سازمان های اجرایی در روند انجام پژوهش، ایجاد شبکه داخلی بین محققین دانشگاهی جهت پیشبرد هر چه هدفمندتر اولویت های پژوهشی و هم چنین توجه به کیفیت دانش تولید شده جهت جلب اعتماد مخاطبین از جمله راهکارهای ارائه شده در بخش تولید دانش می باشد. آشنا نمودن محققین با حیطه   انتقال دانش و اهمیت آن، تخصیص منابع جهت اجرای فرآیند انتقال دانش، استفاده از ابزارهای مناسب و به روز جهت انتقال دانش توسط محققین، ایجاد قوانین جهت حمایت از محققینی که قبل از انتشار یافته های تحقیق خود در مجلات معتبر، نسبت به انتشار آن از طریق سایر ابزارهای انتقال دانش اقدام می نمایند، نهادینه سازی مکانیسم های بهره داری از دستاوردهای پژوهش در برنامه عمومی آموزش و همچنین درنظرگرفتن طرح های تشویقی جهت انتقال دانش تولید شده از جمله راهکارهای ارائه شده در بخش انتقال دانش می باشد. تولید شواهد معتبر و قابل اطمینان، قرار دادن شواهد تولیدی در اختیار سیاستگذاران، اعتمادسازی در مخاطبین به وسیله محققین، سیاستگذاران و مسئولین ذیربط جهت استفاده از شواهد تولیدی، آگاهی بخشی به مخاطبین در رابطه با لزوم استفاده از شواهد تولیدی، ایجاد ارتباط مناسب میان تولیدکنندگان دانش و استفاده کنندگان دانش از طریق به کارگیری کارگزاران دانش، وجود منابع و حمایت های مالی جهت کاربست شواهد توسط سیاستگذاران و همچنین مخاطبین هدف از جمله راهکارهای ارائه شده در بخش کاربست شواهد می باشد

    کلیدواژگان: علم پیاده سازی، ترجمان دانش، پزشکی، خلاصه سیاستی، پادکست، راهنمای بالینی
|
  • Mohammad Bahrami, Pouria Sobhi, Faraz Mahdizadeh, Shiva Rahimi, Lida Khodaei, Masoud Ojarudi, Aliakbar Fazaeli, Ramin Salimnejad, Lotfollah Rezagholizadeh* Pages 1-14
    Background and purpose

    Cancer is considered one of the most common causes of mortality, in today’s world. A growing body of evidence has demonstrated that the global cancer burden is expected to rise significantly in the years to come. Cancer is characterized by the uncontrollable rate of cells growth, ultimately proving fatal if not treated. Both genetic and environmental contributing factors have proven critical in developing differential cancers. Chemotherapy is the most common form of treatment used for cancers all around the world. Despite a high efficiency in treating malignancies, toxicity and targeting of normal healthy tissues are considered the most common side effects of chemotherapeutic agents. Thus, reducing the aforementioned side effects with complementary treatments can prove critical through maximizing therapeutic efficiency while also minimizing unwanted side effects at the same time. Doxorubicin (DOX) is a common chemotherapy drug that, has limitations on its use due to severe side effects such as hepatotoxicity, nephrotoxicity, as well as cardiotoxicity. Metformin is one of the most common drugs originally used for the treatment of type II diabetes. Additionally, coenzyme Q10 is naturally produced by the body and can also be obtained from diet and supplements. Both metformin and coenzyme Q10 have demonstrated protective effects against toxicity and oxidative stress and are attractive candidates for the treatment of diseases with the basis of inflammation and oxidative stress as demonstrated by various studies investigating the effect of metformin as well as coenzyme Q10 against toxicities. This study investigates the protective effects of metformin and coenzyme Q10 alone and in combination against doxorubicin-induced oxidative damage in rats.

    Materials and methods

    In this experiment, 36 male Wistar rats were divided into six groups (n=6). The groups consisted of a normal control group (distilled water), metformin and coenzyme Q10 control group: (metformin+coenzyme Q10), doxorubicin control group (doxorubicin), Metformin pre-treatment group (metformin+ doxorubicin), coenzyme Q10 pre-treatment group (coenzyme Q10+doxorubicin), as well as metformin and coenzyme Q10 pre-treatment group  (metformin + coenzyme Q10+doxorubicin). Metformin (200 mg/kg) and coenzyme Q10 (15 mg/kg) were administered orally daily for one week, and doxorubicin (25 mg/kg), was injected on the eighth day. 24 hours after the last injection, blood and liver tissue samples were collected to analyze liver enzymes (i.e. ALT, AST, ALP), oxidative stress parameters (i.e. malondialdehyde, total antioxidant capacity, catalase, superoxide dismutase, glutathione peroxidase), and histological changes.

    Results

    The results showed that doxorubicin significantly elevates the activity of liver enzymes, concentration of malondialdehyde, and tissue damage and decreases total antioxidant capacity, catalase, superoxide dismutase, and glutathione peroxidase activity (P<0.001). Treatment with metformin, coenzyme Q10, and their combination significantly reduced liver enzymes' activity, improved antioxidant parameters, and significantly contributed to histomorphological amelioration compared to the doxorubicin control group.

    Conclusion

    These findings showed that metformin and coenzyme Q10, alone or in combination, can significantly reduce and protect against the liver complications of doxorubicin injection in rats. This effect is likely, through mitigating oxidative stress and bolstering antioxidant defense mechanisms.

    Keywords: Doxorubicin, Liver Damage, Oxidative Stress, Metformin, Coenzyme Q10
  • Ieda Keshvarze, Ebrahim Nasiri-Formi*, Sohail Azizi, Hooshang Akbari Pages 15-27
    Background and purpose

    Accelerating the wound healing process is of paramount importance. Cutaneous wounds are associated with cellular damage and can impair the physiological function of the skin. Wound healing is a multifaceted process that involves cells, cytokines, and the vascular system. This process occurs in distinct phases: hemostasis, inflammation, proliferation, and remodeling of the skin's structure and architecture. The utilization of plant-derived products in wound healing has garnered significant interest among researchers due to their anti-inflammatory, antibacterial, and antioxidant properties. In Persian traditional medicine, there is evidence supporting the topical application of chamomile (Matricaria chamomilla L.), Echinacea purpurea, and Calendula officinalis individually; however, the synergistic effects of these two products on wound healing remain unclear. Therefore, this study aimed to compare the efficacy of chamomile cream and Calendite-E cream, a combination of marigold and Echinacea, on the healing process of surgical wounds.

    Materials and methods

    32 male rats were divided into four groups of 8: control, Kamil Cream, Calendit E, and Oserin. Wound area and histopathological findings were examined and compared on days 0, 3, 7, 21, and 7 and 21, respectively. Among the many properties of Matricaria chamomilla L in Persian traditional medicine, its anti-inflammatory, antibacterial, and antioxidant properties are confirmed. 32 male rats were divided into four groups (8 rats in each group) including the control, chamomilla cream containing 0.5% essential oil, and 5% chamomile extract, calendar-E and control were divided with Oserin base cream. The wound area was compared on days 0, 3, 7, and 21, and histopathological findings on 7 and 21 days, respectively.

    Results

    There was no difference between the groups on the wound area on the third day, but on the 7th day, there was a significant difference (P=0.020). So the average wound area in the Calendit E group was significantly lower than the control group (P=0.008) and also compared to the Oserin group (P=0.019). Unlike other groups, wound healing was completely achieved on the 21st day in Calandit E and Kamil Cearm. In terms of histopathological indicators, on the seventh day, in the Kamil cream group, the restoration of the epithelial cells was better than the other groups (P=0.038) on the 21st day, in terms of regeneration of the lining cells and the process of fibroplasia of the Calendit-E group, and in terms of the extent of the fibrotic reaction, the amount of edema and swelling, and the assessment of both Calendit-E and Kamil cream bleeding, it had a significant effect (P<0.05).

    Conclusion

    Calendite E and chamomilla Cream had positive effects on wound healing factors, and due to its availability and cheapness, it is recommended as an herbal product without complications, a suitable product for wound healing.

    Keywords: Chamomile, Echinacea, Calendula, Kamil Cream, Wound Healing, Wounds
  • Monireh Mahmoodi*, Zahra Esmaeili Pages 28-38
    Background and purpose

    Although recent advances in cancer treatment have increased patient survival and improved quality of life, exposure to chemotherapy drugs leads to significant fertility problems in children with cancer. Etoposide is a chemotherapy drug that is widely used in the treatment of various types of cancer; However, it destroys healthy cells, especially male germ cells that are multiplying rapidly and continuously, and leads to infertility. In the present study, the antioxidant effect of pentoxifylline on the disorder caused by etoposide on the sperm parameters of adult male NMRI mice was investigated.

    Materials and methods

    24 adult male NMRI mice with an average weight of 35±2gr (n=6) were randomly allocated to the following groups (n=6): control, etoposide (1mg/kg), pentoxifylline (100mg/kg) and etoposide + pentoxifylline and treated with daily intraperitoneal injection for 35 days. At the end of the treatment period, mice were anesthetized with ketamine-xylazine solution, and the left caudal region of epididymis was transferred to a 3cm plate containing culture medium (HamsF10) in a 37°C incubator to examine sperm parameters including the number, motility, morphology, viability and tail length of the sperm. The denaturation of sperm DNA using acridine orange staining and the maturation rate of sperm nucleus using aniline blue staining method was measured. The left testicle was removed and used to calculate daily sperm production. After taking blood from the heart and preparing serum, total antioxidant capacity, and malondialdehyde level were also measured. The data were statistically analyzed with SPSS software, one-way ANOVA, and Tukey's test, and the difference in means was considered significant at the P<0.05 level.

    Results

    A significant decrease in the mean percentage of progressive sperms and a significant increase in the mean percentage of in situ and immotile sperms were observed in the etoposide group compared to the control group (P<0.001). Also, a significant decrease in the mean count, viability, daily sperm production, tail length, and normal morphology of sperm was observed in the etoposide group compared to the control group (P<0.001). The total antioxidant capacity also decreased significantly in the etoposide group compared to the control group (P<0.001). The level of serum malondialdehyde showed a significant increase in the etoposide group compared to the control group (P<0.001). There was no significant difference in the mean percentage of sperm DNA damage and sperm nucleus maturation in the etoposide group compared to the control group (P<0.05). Simultaneous treatment of pentoxifylline with etoposide significantly improved the aforementioned parameters compared to the etoposide group.

    Conclusion

    The results in the etoposide treatment group showed a significant decrease in sperm parameters and total antioxidant capacity, as well as a significant increase in malondialdehyde levels. The toxicity induced by etoposide through the induction of apoptosis, oxidative stress, and lipid peroxidation is considered the primary cause of the resulting damage, as evidenced by the study results. Pentoxifylline is believed to have mitigated the harmful effects of etoposide on sperm parameters and oxidative stress by leveraging its antioxidant properties to reduce oxidative stress.

    Keywords: Etoposide, Pentoxifylline, Sperm, Oxidative Stress, Mice
  • Eskandar Garmei, Ali Yaghoubi*, Najmeh Rezaeian Pages 39-50
    Background and purpose

    Atrophy of the skeletal system caused by spinal cord injury (SCI) can cause secondary systemic metabolic dysfunction, such as glucose intolerance, type 2 diabetes, and insulin resistance. On the other hand, Sirtun1 (SIRT1) and Peroxisome Proliferator-Activated Receptor-Gamma Coactivator-1alpha (PGC-1α) are known factors and related proteins involved in skeletal muscle atrophy. Therefore, the present study aimed to investigate the effect of aerobic training with resveratrol consumption on SIRT1 and PGC-1α levels in the gastrocnemius muscles of rats after spinal cord injury.

    Materials and methods

    36 male Wistar rats aged eight weeks were randomly placed in 4 groups including control, resveratrol, training, and resveratrol+training (each group n=9). After anesthesia, an incision was made in the midline of the back and over the vertebral ridges. The muscles and lamina of the T9 vertebra were removed without damaging the dura mater, Spinal cord injury was caused by dropping a ten-gram weight from a height of 25 mm on the spinal cord in the T10 segment. After confirmation of SCI, a Resveratrol supplement with a dose of 10 mg/kg was injected intraperitoneally and daily (every morning for 4 weeks), and the rats of other groups were injected with the same amount of saline. The aerobic training was carried out with the help of the weight support system for 4 weeks, 5 sessions per week, each session was 58 minutes and the intensity was 20 m/min. 48 hours after the last training session, the gastrocnemius muscle of right leg of all rats was removed. The SIRT1 and PGC-1α levels in the gastrocnemius muscle were measured by the ELISA method. To analyze the data, one-way analysis of variance and LSD post hoc tests were used at the significance level of P<0.05.

    Results

    SIRT1 levels in the gastrocnemius muscle of resveratrol and resveratrol+training groups were significantly higher than the control group (P-value respectively 0.023 and 0.007), but despite the increase in the level of this index in the training group compared to the control group, no significant difference was observed (P=0.399). SIRT1 levels in gastrocnemius muscle of resveratrol+training groups were significantly higher than training group (P=0.038). PGC-1α levels in gastrocnemius muscle of training and resveratrol+ training groups were significantly higher than control group (P-value respectively 0.024 and 0.007), but despite the increase in the level of this index in the resveratrol group compared to the control group, no significant difference was observed (P=0.449). PGC-1α levels in gastrocnemius muscle of resveratrol+training groups were significantly higher than reveratrol group (P=0.023).

    Conclusion

    These results show the positive effect of resveratrol consumption, on SIRT1 level, as well as aerobic exercise on PGC-1α level of the biceps muscle in rats with SCI. It has been pointed out that the increase in SIRT1 expression and the subsequent increase in PGC-1α leads to an increase in the number of myonuclei, which improves the recovery process after injury and plays an active role in muscle hypertrophy by upregulating and reducing catabolic processes. herefore, it appears that a combination of aerobic training and resveratrol supplementation can mitigate muscle atrophy caused by spinal cord injury in muscles below the level of injury by influencing the levels of muscle SIRT1 and PGC-1α

    Keywords: Aerobic Training, Resveratrol, SIRT1, PGC-1Α, Spinal Cord Injury
  • Zahra Abolfazli, Aliasghar Jesmi*, Neda Mahdavifar, Roghayeh Javan, Samaneh Alinejad Mofrad, Ali Taj Pages 51-61
    Background and purpose

    One of the main complications of diabetes is psychological problems, such as reduced stamina and psychological well-being. The use of muscle relaxation is a simple, safe, and non-pharmacological method. Therefore, the present study was designed to investigate the effect of Jacobson's muscle relaxation technique on psychological well-being and resilience in patients with type 2 diabetes.

    Materials and methods

    The current study is a two-group randomized clinical trial with a pre-test and post-test design conducted on 40 patients with type 2 diabetes at the Khayyam Diabetes Clinic in 2021. Eligibility criteria included minimum literacy, acceptable hearing, and speaking ability, age between 25 and 65 years, no history of relaxation training, type 2 diabetes for at least 6 months, no smoking and no alcohol, ability to use a computer, poor psychological well-being and resilience (psychological well-being score equal to or less than 63, resilience score equal to or less than 50), and no definite psychiatric disorders. Exclusion criteria included: special medical conditions (such as hospitalization or medical inability to continue treatment), withdrawal from the research, death, unwillingness to cooperate, incomplete completion of questionnaires by members, and failure to perform sedation for more than 4 sessions. The samples were selected using the available methods and then randomly allocated with permutation blocks to two intervention and two control groups. The relaxation technique was then practiced at home by the intervention group once a day for 8 weeks. Rif's psychological well-being questionnaire and Connor's resilience questionnaire were completed by the intervention and control groups at the beginning and end of the intervention. Data were analyzed using the Shapiro-Wilk test for normality, Fisher's exact test, chi-square, and analysis of covariance using SPSS 25 software.

    Results

    The results of the research showed that the two groups were homogeneous in terms of gender, marriage, age, education, history of chronic diseases, history of neuro medications, insulin history, exercise history, peer history, dietary compliance, income, and occupation and there was a statistically significant difference. There was no difference in these variables between the two groups (P>0.05). The results of the covariance test show that the means of the experimental and control groups are the same in terms of patient resilience (P=0.49, eta=0.02). Therefore, it can be concluded that there is no significant difference between the experimental and control groups in terms of patient endurance, controlling for the effect of pre-test means. Also, the means of the experimental and control groups differ in psychological well-being (P=0.00, eta=0.44). Therefore, It can be concluded that there were statistically significant differences between the groups. More specifically, there was a significant difference between the experimental and control groups in terms of psychological well-being, controlling for the effect of pre-test means.

    Conclusion

     Results of the study showed that muscle relaxation training was an effective, practical, and inexpensive method of improving and preventing psychological problems in people with diabetes in the intervention group compared with the control group.

    Keywords: Jacobson Muscle Relaxation, Resilience, Psychological Well-Being, Type 2, Clinical Trial
  • Kourosh Holakouie-Naieni, Mohammadali Mansournia*, Shahrzad Nematollahi, Seyedah Zeinab Almasi, Yosra Azizpour, Seyedah Sahar Hosseini, Masoumeh Taherpour Pages 62-72
    Background and purpose

    An unintended pregnancy denotes a conception that occurs without prior planning or intention by the couple involved. The repercussions of such pregnancies can be substantial for both the mother and the child, potentially resulting in inadvertent neglect of fetal health and influencing the quality of caregiving behaviors. These factors may contribute to adverse outcomes, such as low birth weight. This research aims to assess the impact of unintended pregnancy on newborn anthropometric parameters within the marginal neighborhoods of Bandar Abbas.

    Materials and methods

    This study is a component of a prospective cohort project involving pregnant women residing in marginalized areas of Bandar Abbas City in 2015. A total of 1351 participants were enrolled in the cohort project, with 825 individuals included in this investigation. Among these, 132 were categorized into the exposure group representing unintended pregnancies, while 693 comprised the non-exposure (control) group, based on the proportion of unintended pregnancies in the original dataset. Our study delineates the associations between birth weight, height, head circumference, and the primary exposure variable of maternal unintended pregnancy. Data collection on unintended pregnancy and potential confounding factors was conducted through questionnaires and face-to-face interviews during the initial cohort visit, coinciding with the women's pregnancies. Confounding variables pertinent to each outcome were rigorously evaluated utilizing a causal analysis approach, facilitated by the dagitty software, with data management performed using SPSS version 24. Univariate analysis involved the utilization of Pearson's correlation coefficient, independent t-tests, and one-way analysis of variance to explore the relationships between anthropometric indices and individual characteristics. Meanwhile, multivariate analysis entailed the application of multiple linear regression techniques.

    Results

    Among the total of 1351 pregnancies investigated, 219 (16.2%) were identified as unintended. The mean age of mothers experiencing unintended pregnancies was 29.23±6.49 years, compared to 26.98±5.31 years for those with intended pregnancies. For unintended pregnancies, the mean and standard deviation of birth weight, height, and head circumference were calculated as 3059.24±501.11 grams, 48.52±3.11 cm, and 33.80±2.22 cm, respectively. Conversely, for intended pregnancies, these measures were 3080±17.17 grams, 48.63±2.65 cm, and 33.82±1.92 cm, respectively. Statistically significant positive correlations were observed between birth weight and maternal age (P=0.041, r=0.056), paternal age (P=0.008, r=0.073), and maternal BMI (P<0.001, r=0.159). Additionally, Statistically significant positive correlations were noted between maternal BMI and infant height (P=0.022, r=0.062), as well as birth head circumference (P<0.001, r=0.102). Multiple linear regression analysis revealed no evidence of an association between unintended pregnancy and birth weight (95% CI: -91.3 to 58.3, b= -16.5), height (95% CI: -0.47 to 47.0, b= 0.01), or head circumference (95% CI: -0.32 to 0.34, b= 0.01).

    Conclusion

    Our findings suggest a lack of substantial evidence supporting a correlation between unintended pregnancy and covariates including low birth weight, short height, and low head circumference. The outcomes of research in this domain exhibit inconsistencies, potentially attributed to variations in study design, methodologies for confounding variable management, demographic disparities among study populations, and other pertinent factors.

    Keywords: Unintended Pregnancy, Birth Weight, Birth Height, Birth Head Circumference, Marginal Population Of Bandar Abbas
  • Seyed Sajjad Yousefi-Reykandeh, Mahmood Moosazadeh, Motahareh Kheradmand, Amirsaeed Hosseini, Masoumeh Bagheri-Nesami* Pages 73-83
    Background and purpose

    The prevalence of metabolic syndrome in societies is increasing. Metabolic syndrome is a cluster of medical conditions that include obesity, hypertension, dyslipidemia, and insulin resistance. Poor dental care is linked to numerous systemic disorders. Scientific research supports the presence of a relationship between oral hygiene and metabolic syndrome. Therefore, the present study was conducted to determine the relationship between oral hygiene based on DMFT (decayed, missing, filled teeth) and metabolic syndrome in the registration phase data of the Tabari cohort population.

    Materials and methods

    This study was cross-sectional and analytical and included participants from the Tabari cohort population who had performed oral health and metabolic syndrome assessments during the registration phase. Throughout the registration period of the Tabari cohort study (TCS), data was gathered from 10255 individuals ranging from 35 to 70 years old. This data was obtained from both urban and mountainous parts of Sari, Mazandaran, Iran, during the years 2015 and 2017. Data regarding education level, occupation status, residential location, socio-economic status, marital status, mental health history, smoking or hookah habits, daily physical activity, dental hygiene practices (such as tooth brushing and flossing frequency), denture usage and care, mouthwash usage, and DMFT index were gathered during the implementation of TCS through interviews and oral examinations. Metabolic syndrome was diagnosed based on the criteria of the third adult treatment panel (ATP III). Ultimately, SPSS version 27 software was utilized to describe the data using mean, standard deviation, and percentage. The qualitative variables were compared with the metabolic syndrome using the chi-square test, while the quantitative variables were compared using the independent t-test in univariate analysis. Furthermore, the process of adjusting for confounding variables was carried out through the utilization of multivariate logistic regression.

    Results

    9,939 people were included in the final analysis. Independent T-test result showed that there was no significant relationship between metabolic syndrome and DMFT (P=0.156, T=4.59), so the average DMFT in the group with metabolic syndrome was 17.66±9.07, whereas in the non-affected group, it was 16.81±8.99. Based on chi-square test results, significant relationships with metabolic syndrome were found for the use of dentures (P<0.001), use of dental floss (P<0.001), age (P<0.001), gender (P<0.001), marital status (P=0.05), occupation (P<0.001), place of residence (P<0.001), psychiatric disorders (P<0.001), socio-economic status (P=0.005), smoking (P<0.001), BMI (P<0.001), MET (P<0.001), and education level (P<0.001). Upon adjustment of confounders in the multivariable logistic regression model, only the number of flossing twice a day was significantly associated with metabolic syndrome (OR 1.493 [95% CI 1.008–2.213], P=0.046).

    Conclusion

    The findings of this study showed that there is no significant relationship between oral and dental hygiene measured by the DMFT index and the presence of metabolic syndrome in the population registration stage data of the Tabari cohort. There was a significant relationship identified alone between flossing twice daily and metabolic syndrome. Further studies are necessary to explore other potential factors that may contribute to the development of metabolic syndrome in this population.

    Keywords: Oral Hygiene, Metabolic Syndrome, Tabari Cohort, DMFT Index, Flossing
  • Yadgar Rashidi*, Abasat Mirzaei, Peivand Ghasemzadeh, Hamidreza Gholamrezaei Pages 84-95
    Background and purpose

    Kidney transplantation is still the most important and main treatment for advanced kidney failure. However, some patients reject the transplant through an immune system reaction. Improvement of immunosuppression with drugs such as rituximab and bortezomib allows these patients to be eligible for transplantation. This study aims to determine the cost-effectiveness of rituximab versus bortezomib in kidney transplant patients at Farhikhtegan Hospital, Tehran.

    Materials and methods

    The target statistical population in this research was inpatients receiving rituximab and bortezomib in 2022 in Farhikhtegan Hospital. Rituximab with a minimum dose of 375 mg/m2 was administered one day before transplantation. Bortezomib was administered at a dose of 1.3 mg/m2 on four occasions (usually days 1, 4, 8, and 11). The indicators related to the calculation of the cost of the disease and the parameters indicating the effectiveness were determined through library studies and interviews with experts, and finally, the aforementioned information was collected through the examination of the patient's records (hospital database). Cost indicators include the cost of a physician visit (first day, second day, general practitioner, emergency department, discharge day), medicine (main medicine, complementary medicine), hospital hoteling (nursing services, consumables, bed, radiology, ECG, critical care, physiotherapy, preparation of nutrition formulary, examination, and burial permit) and tests (all tests necessary to evaluate and monitor the patient). Efficacy indices included IgG class I, IgG class II, IgM class I, and IgM class II. The data analysis was conducted by SPSS software.

    Results

    77 kidney transplant patients including 53 treated with bortezomib and 24 receiving rituximab with an average age of 41.01±8.50 years were studied. Our findings showed that the average cost of the bortezomib group was 19,548,230.86 tomans. Before taking bortezomib, the average level of class I and class II IgG was 68.16±6.34 and 67.11±4.96, respectively, which significantly decreased to 17.28±15.73 and 18.13±16.75 after treatment with bortezomib (P=0.000). The average IgM class I and class II before taking medicine were 5.69±1.30 and 5.54±0.95, respectively, which reached 5.43±0.79 and 5.13±0.39 after taking Bortezomib, respectively. This decrease was significant for IgM class II (P=0.000), but not significant for IgM class I (P=0.223). In patients receiving rituximab, before taking the drug, the average level of class I and class II IgG was 71.66±7.86 and 67.83±4.53, respectively, which significantly decreased to 13.95±13.82 and 15.83±14.15 after treatment with rituximab (P=0.000). The average IgM class I and class II before taking rituximab was 5.70±1.23 and 5.45±0.97, respectively, after taking the drug, it decreased to 5.41±0.65 and 5.16±0.38, respectively, and this decrease was not statistically significant (P>0.05). The average cost of the rituximab group was 28,261,539.29 Tomans and caused a significant decrease in the average level of IgG class I and II. The incremental cost-effectiveness rate (ICER) was 1770997.65, which was lower than the threshold defined by WHO.

    Conclusion

    The results of our study showed that rituximab is cost-effective compared to bortezomib

    Keywords: Cost-Effectiveness, Rituximab, Bortezomib, Kidney Transplantation
  • Asadollah Farokhfar, Hanieh Ahmadi, Marzieh Farokhfar, Mehran Frouzanian, Zahra Heidari* Pages 96-103
    Background and purpose

    Pseudoexfoliation syndrome (PEX) is a common age-related disorder, characterized by the secretion of fibrillar material from intraocular components, particularly along the anterior segment structures. This condition leads to obstruction of the trabecular meshwork impairing aqueous humor outflow and subsequently increasing intraocular pressure (IOP). These factors contribute to an increased risk of developing glaucoma, damage to the internal ocular structures, and irreversible vision loss. Therefore, screening and evaluating individuals with this syndrome may allow timely identification of glaucoma risk and implementation of appropriate preventive or therapeutic measures. Consequently, it is crucial to screen for PEX syndrome to assess glaucoma risk and take necessary actions to preserve vision and ocular health. This study aims to determine the prevalence of glaucoma in patients with PEX syndrome to accurately assess the risk of developing glaucoma. This assessment may include monitoring of intraocular pressure, preventive measures, and specific treatments.

    Materials and methods

    This cross-sectional study was conducted on patients over 40 years old diagnosed with pseudoexfoliation (PEX) syndrome referred to the ophthalmology department of Bu-Ali Sina Hospital in Sari from February 2019 to March 2020. Initially, comprehensive ophthalmic examinations, including autorefraction with a Topcon autorefractometer, visual acuity determination with Snellen E charts, slit lamp examination, and fundoscopy with a 90D lens, were performed for all patients. Subsequently, intraocular pressure (IOP) was measured using a Goldmann tonometer. In individuals suspected of glaucoma, an angle examination using a three-mirror goniolens to assess the trabecular meshwork, and cup/disc ratio using Cirrus HD-NFL OCT (Carl Zeiss Meditec, Inc.) was performed. Based on clinical findings, patients were categorized into glaucoma and non-glaucoma groups. The data were analyzed using SPSS version 22 software. Descriptive statistics, including mean, standard deviation, frequency, and percentage, were used to describe the data. For comparing the means of quantitative variables, the t-test was utilized, while the chi-square test was used for comparing the means of qualitative variables between the glaucoma and non-glaucoma groups. A statistically significant level of P<0.05 was considered.

    Results

    Among of the 100 patients (180 eyes), 27.77% were diagnosed with glaucoma, with bilateral involvement noted in 90% of glaucoma cases. 54% of glaucoma patients were male with a mean age of
    73.88±7.03 years. Glaucoma patients exhibited higher intraocular pressure (IOP) and cup/disc ratio compared to non-glaucoma cases (P<0.001). Within the glaucoma group, the left eyes demonstrated higher IOP (29.12±4.75 versus 28.86±5.65, P<0.001) and a higher cup/disc ratio (0.53±0.12 versus 0.51±0.15; P<0.001) compared to the right eyes.

    Conclusion

    Pseudoexfoliation syndrome (PEX) is associated with a significant prevalence of glaucoma, particularly with bilateral involvement in most cases. This syndrome may be an important risk factor for the development of glaucoma and the onset of elevated intraocular pressure, especially in elderly men. These findings provide valuable insights for future research and improve our understanding of the relationship between ocular PEX syndrome and glaucoma, which may have an impact on improving patient outcomes and clinical management strategies.

    Keywords: Pseudoexfoliation Syndrome, Pseudoexfoliative Glaucoma, Glaucoma, Optic Neuropathy, Intraocular Pressure
  • Mobin Talebi, Emaduddin Moudi*, Abazar Akbarzadeh Pasha, Ghodsieh Kamrani, Mohamadmehdi Darzi, Hoda Shirafkan Pages 104-114
    Background and purpose

    The classification of prostate cancer patients based on the criteria of the European Urology Association, based on the level of a prostate-specific antigen, digital rectal examination, and Gleason score, is one of the golden criteria for the prognosis of the disease. On the other hand, it seems that in aggressive forms of the disease, cancer cells can spread along nerve cells, which is called perineurial invasion. The relationship between prostate cancer classification criteria and disease recurrence or survival is well known, but the importance of perineurial invasion in the prognosis of the disease is less discussed and investigated, so this study aims to compare two groups of positive and negative perineurial invasion. It is based on the EAU risk classification to investigate the difference between the two groups in terms of disease prognosis.

    Materials and methods

    This retrospective study was conducted on 200 prostate cancer patients who underwent radical prostatectomy in Babol University of Medical Sciences affiliated hospitals between 1396 and 1400. Inclusion criteria included prostate cancer and, the presence of clinical and pathology test results. The exclusion criterion was the patient suffering from all types of prostate cancer, other than adenocarcinoma. All the demographic, paraclinical, clinical, and pathology data of the patients were obtained using the data recorded in the patient's pathology file as well as the hospital's archive department. Patients' information was extracted from patient files using a checklist including age, results of PSA, DRE, TNM, and Gleason scores, as well as the patient's condition in terms of peripheral nerve invasion. Gleason score is the standard criterion for histological differentiation of prostate cancer, which is graded from 2 to 10 points. A score less than 7 indicates better differentiation, a score of 7 indicates moderate differentiation, and a Gleason score of 8, 9, or 10 indicates poor differentiation of prostate cells. The study data were analyzed using SPSS version 20 software. was analyzed. Chi2 and Fisher Exact tests were used to analyze the data, and independent t-test (to compare two groups) and ANOVA (to compare more than two groups) were used to compare the mean of quantitative variables.

    Results

    The average age of the subjects under study was 67.13±5.91. By classifying patients according to EAU risk groups, and comparing the risk class between patients with positive and negative perineurial invasion based on PSA, DRE, TNM, and Gleason score statistically significant differences were seen between the two groups. In almost all classifications based on clinicopathological scales, patients with positive perineurial invasion were at higher risk in terms of EAU criteria than patients with negative perineurial invasion.

    Conclusion

    The results of the study showed that positive perineurial invasion in prostate cancer patients can be considered as a poor prognosis of the disease. The presence of cancer cells in the perineurial space can be an early sign of cancer progression

    Keywords: Cancer, Prostate, Perineurial Invasion, Gleason, European Association Urology
  • Farzaneh Fallahi, Homa Ilkhanipoor*, Aref Nasiri, Zhila Afshar, Anis Amirhakimi, Hossein Moravej, Leila Salarian Pages 115-124
    Background and purpose

    Diabetic neuropathy (DN) is one of the most common complications of diabetes which causes disability and mortality. Nearly half of patients with diabetes develop DN. A few studies have been conducted to evaluate the prevalence of DN in children. More than 90% of diabetic children have type 1 diabetes mellitus (T1DM). The most accurate way to diagnose neuropathy is NCV. Accordingly, the present study investigates the prevalence of DN in children with T1DM by clinical symptoms, neurological examinations, and NCV.

    Materials and methods

    This cross-sectional study was conducted between 2021 and 2023 after approval. Patients (younger than 18 years old) with T1DM, diagnosed for at least 5 years, and not suffering from other diseases such as hypothyroidism and neuromuscular diseases were included. Children who were not willing to undergo NCV were excluded from the study. Demographic data of patients (age, gender, weight, height, body mass index (BMI), and duration of diabetes) were collected. Neurological symptoms were evaluated using the neuropathy symptom score (NSS). Patients were asked about tingling, burning, numbness, fatigue, cramping, and pain in the lower extremities. The clinical history of the patients, including HbA1c levels, blood pressure, retinopathy, lipodystrophy, nephropathy, history of diabetic ketoacidosis, and daily insulin dosage, was evaluated. The Achilles reflex was evaluated using the case reflex hammer and peripheral nerve function through 10g monofilament in patients. Patients who met the inclusion criteria of the study underwent NCV. NCV was performed by a specialist in physical medicine and rehabilitation. In NCV, peroneal, tibial, and sural sensory and motor nerves were performed in both lower limbs, and median and ulnar sensory and motor nerves in both upper limbs.

    Results

    In the present study, 32 patients with T1DM met the study criteria. The mean age was (14.16±2.55 years), height (154.28±8.96 cm), weight (44.88±12.32 kg), and BMI (18.55±3.787) of the patients. The mean duration of diabetes in the studied patients was 7.1±2.428 years. The mean HbA1c was 9.54%±1.941. The mean NSS was 2.94±2.862. The NSS results showed that 18.75% (score: 3 or 4), 31.25% (score: 5 or 6), and 6.25% of patients had mild, moderate, and severe symptoms (score: 7 to 9), respectively. The blood pressure of the examined patients was in the normal range. The most common complications of type 1 diabetes mellitus in patients were lipodystrophy (21.87%), nephropathy (12.5%), and retinopathy (3.12%). The results of Achilles reflex evaluation revealed no disorder in any of the patients. Only one (3.12%) of the studied patients was diagnosed with peripheral nerve disorder in the evaluation by monofilament. However, the NCV results of this patient showed that the patient did not have peripheral neuropathy.

    Conclusion

    We found that the prevalence of DN in children and adolescents with T1DM is very low. Our results, similar to those of other studies, showed that a mere clinical evaluation and having DN symptoms are not sensitive enough to diagnose DN. Further investigation through a standard test (NCV) is needed in this regard. Based on the results of the present study, NCV is not recommended for T1DM patients under 18 years of age, whose 10g monofilament results were also negative. A limited number of patients were evaluated in the present study and it is necessary to conduct studies with a larger population.

    Keywords: Diabetic Neuropathy, Nerve Conduction Study, Pediatrics, Diabetes Mellitus, Type I
  • Mohammadmahdi Gholian, Arash Babaei*, Fatemeh Zendehboodi, Amirmohammad Mortazavian, Vahid Koushki Pages 125-137
    Background and purpose

    Stress is a behavioral process that helps humans to increase survival. Stress refers to any biological response to an internal or external stimulator. Stress is difficult to study because of its widespread effect on different parts of the body. A good diet is essential for maintaining mental and physical health. During stress time, eating habits are greatly disrupted and this can cause nutritional deficiencies that may lead to more stress on the body. In stressful situations, the body uses more nutrients than usual. So a good diet is required, as a poor diet causes deficiencies that lead to more stress and health problems. Since 2004, many scientific studies have proven the functional and health-promoting properties of non-living probiotics. In recent years, research has been conducted on the consumption of deactivated cells of probiotics (paraprobiotics) whose positive effects have been proven in some studies. In the current research, lactobacillus plantarum paraprobiotic cells have been used in Shahani grape drinks to reduce stress in master's degree students.

    Materials and methods

    The production of paraprobiotics is done in different ways, including heating, applying ultrasound, ultraviolet radiation, infrared radiation, ionizing rays, applying high hydrostatic pressure, and using some chemical compounds. Each of these inactivation methods cause changes in the structure and functional characteristics of non-living probiotic cells. High-power ultrasound was used for deactivation. the suspension containing parapsychobiotic was evaluated for the amount of the active ingredient gamma-aminobutyric acid using a high- performance liquid chromatography. Inactivated cells were added to the reconstituted Shahani grape juice. 32 healthy students consumed a control drink and a drink containing paraprobiotics daily for 10 weeks during the end-of-semester exams.

    Results

    The use of paraprobiotics obtained from inactivation methods is useful when the health-giving compounds and metabolites are not completely reduced or destroyed under the influence of the inactivation method. Gamma-aminobutyric acid (GABA) is the most important inhibitory neurotransmitter in the central nervous system and plays an important role in coordinating brain function and reducing anxiety and stress. The results showed that the amount of gamma-aminobutyric acid in the suspension of parapsychobiotics was higher than in the suspension of live bacteria. Subjects who consumed a grape juice drink containing parapsychobiotics had higher general health scores than the control group during exams. The use of paraprobiotics in drinks improved the quality of sleep. At the end of the test, the amount of cortisol in the saliva of the control group was higher than the parapsychobiotic treated group.

    Conclusion

    The results of this research showed that Lactobacillus plantarum paraprobiotic has potential benefits for improving mental health. Based on the results of this research, paraprobiotics, by affecting the human brain axis, reduce the secretion of stress hormones such as cortisol and, as a result, increase mental stability during the final semester exams of students.

    (Clinical Trials Registry Number: IRCT20240128060833N1)

    Keywords: Paraprobiotic, Grape Juice, Cortisol, Central Nervous System, Lactobacillus Plantarum
  • Maryam Khazaee-Pool, Tahereh Pashaei, Farhad Gholami, Alireza Rafiei, Koen Ponnet, Hossein Rastegar* Pages 138-150
    Background and purpose

    Health tourism is one of the dimensions of sustainable development to help Mazandarn’s economic dynamic. A strong agreement is doubted in identifying factors influencing the attraction of health tourists. This study was implemented to design a questionnaire to measure the factors influencing the attraction of healthy tourists and investigate its psychometric properties.

    Materials and methods

    This study was done with a combinatorial approach in three steps, including relevant literature and the opinions of experts as long as health tourists' opinions of Mazandaran province were applied to the development of the item pool. Then, content validity, face validity, construct validity, and reliability of the questionnaire were assessed for the psychometric properties of the questionnaire. The final questionnaire was approved after performing 17 interviews and applying professional expertise in the qualitative part. In the first stage of the quantitative part content validity was studied by 10 people from an expert panel, and its face validity, the questionnaire was completed by 10 participants. Finally, the construct validity of the designed instrument was calculated using exploratory factor analysis using SPSS 24 software and confirmatory factor analysis using AMOS 24 software by asking 300 people familiar with health tourism in Mazandaran province. The internal and external validity were determined using Cronbach's alpha and test-retest in 25 people.

    Results

    The results of the literature review and interviews with experts in the first and second stages of the study led to the design of 76 items. In the next step, the changes in the qualitative stage 15 questions did not receive favorite points in Content validity ratio (CVR) and content validity index (CVI) calculation in the quantitative part of content validity. Then face validity was applied and the item effect index for 8 items was lower than 1.5 in the quantitative stage of face validity. Then the questionnaire with 53 items was entered into construct validity. In the exploratory factor analysis, the value of KMO was equal to 0.778. Furthermore, the value of Bartlett's test of significance was less than 5%. Based on the rotated matrix of components, eight factors with positive values were obtained. The results of exploratory factor analysis showed that 7 items had a factor loading of less than 0.4, which were removed from the questionnaire, and finally, 46 items remained. In the confirmatory factor analysis stage, the factor load of all dimensions was in good condition and the P-value was in the acceptable range. Cronbach alpha rate was calculated as 0.831. The external reliability was lower than 0.05 (ICC= 0.90, P<0.001).

    Conclusion

    The designed questionnaire, due to the low number of questions, the simplicity of the sentences, as well as the acceptable validity and reliability, can be used to identify and investigate the factors affecting the attraction of health tourists. Normalization of the questionnaire in other cultures is suggested. It is hoped that the findings of this study will be utilized by researchers, healthcare and tourism system managers, and other stakeholders to inform the planning of interventions aimed at increasing medical tourism. Additionally, it is hoped that the results of this study will serve as a springboard for future research in this area.

    Keywords: Mixed Method, Structural Equations, Psychometric Properties, Questionnaire, Health Tourists
  • Nahid Nickzad Ghadikolaei, Roya Malekzadeh*, Ebrahim Jaafaripooyan, Elahe Mahmodi Pages 151-162
    Background and purpose

    An organization's safety culture is the product of its values, attitudes, beliefs, and behavioral patterns that define the organization's commitment and framework for managing safety and health. The purpose of evaluating the safety culture is to identify the current state of the safety culture raise the awareness of the employees in this field evaluate the interventions related to safety and track the changes that have been made. The present study was conducted to analyze the status of patient safety culture among the employees of hospitals covered by Mazandaran University of Medical Sciences in 2022.

    Materials and methods

    The current descriptive, analytical, and cross-sectional study was conducted in 1401 on 440 employees of medical and educational hospitals covered by Mazandaran University of Medical Sciences. The sample size was calculated using Cochran's formula and the sampling method was simply random. The tool used in the Standard Patient Safety Culture Questionnaire (HSOPSC) The questionnaire had 42 questions, and 12 dimensions of the patient safety culture including dimensions of general understanding of the patient, organizational learning and continuous improvement, discipline within hospital departments, non-punitive policy in cases of errors, issues Work related to staff, manager/supervisor expectations and actions to promote patient safety, open communication channels, feedback and exchange of information about errors, hospital management support, teamwork among hospital departments, hospital handovers and transfers, and frequency of incident reporting. Unwantedness was measured based on a five-point Likert scale. The average score of less than 2.5 indicates a low patient safety culture, between 2.5 and 3.75 an acceptable state of safety culture, and 3.75 and above indicates the patient safety culture is a strength of the hospital. The study was conducted with IR.TUMS.SPH.REC.1400.289 code of ethics. Analysis was done using Spss 24 software and independent t-tests, one-way analysis of variance, and Friedman.

    Results

    Most of the participants (47%) were 30 to 40 years old and had work experience of 1 to 10 years (44.6%). Also, most of the studied people (59%) were on rotating shifts. The overall status of patient safety culture in hospitals covered by Mazandaran University of Medical Sciences was 64.4% with an average of 3.22±0.43, so 86.1% of the participating employees considered the patient safety status as an average. Among the dimensions of patient safety culture, the highest and lowest scores are respectively related to the dimensions of "teamwork within hospital departments" with a mean and standard deviation of 3.90±0.79 (78 percent) and "hospital delivery and transfers" with a mean, and the standard deviation was 2.75±0.92 (55%). According to the single-sample independent parametric T-test, the score obtained from the status of patient safety culture in covered hospitals was higher than the average standard score of 3 (P<0.05). Patient safety culture in people with higher service experience had a better condition than people with less experience (P<0.05). No significant difference was observed in the status of patient safety culture in different work shifts of the participants (P<0.05). Also, teaching hospitals had a better average patient safety culture than non-teaching hospitals (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the findings, hospital transfers were identified as one of the weakest areas. The implementation of appropriate training courses, such as workshops and in-service training, for correct patient transfer and handover is recommended. Additionally, empowering staff to freely question and critique decisions and actions of senior personnel regarding patient safety concerns is crucial.

    Keywords: Hospitals, Patient Safety, Patients, Safety Management, Safety Culture
  • Mahsa Pourrahmati-Shiraz, Azita Mohagheghian, Mehdi Shirzad-Siboni* Pages 163-181
    Background and purpose

    Pesticides are well-known for their carcinogenic, mutagenic, and teratogenic properties, and they exhibit resistance to environmental degradation. Organophosphorus compounds represent one of the largest and most diverse groups of pesticides globally. Diazinon, an organophosphorus pesticide widely used in agriculture, was selected as the target pollutant for the present study.

    Materials and methods

    The co-precipitation method was employed to synthesize zinc oxide nanocomposites coated on polyethylene terephthalate (PET). Subsequently, the nanoparticle structure was analyzed using XRD, FT-IR, SEM, and EDX analyses. The efficiency of diazinon sonocatalytic removal by zinc oxide nanocomposites coated on PET was investigated, and the impact of various parameters, including pH (3-11), nanocomposite dosage (0.2-2.5 g/L), initial diazinon concentration (5-50 mg/L), contact time (5-60 min), hydrogen peroxide concentration (2-50 mM), different gases (oxygen and nitrogen gas (2 L/min)), organic compounds (folic acid, citric acid, humic acid, EDTA, oxalate acid, phenol), radical scavengers (ammonium oxalate as h+ scavenger, benzoquinone as scavenger, tert-butyl alcohol as •OH scavengers), various processes (PET, US, PET/US, ZnO, ZnO-PET, ZnO/US, ZnO-PET/US), and recycled experiment, was evaluated. Firstly, the pH optimum was acquired to be 5, with changing pH and constant nanocatalyst dosage and initial diazinon concentration. The effects of different parameters on the removal of diazinon were investigated at the constant value of pH. Diazinon residual concentration was measured by a spectrophotometer (UV/VIS, DR5000) at a wavelength of 295 nm.

    Results

    FT-IR and XRD analyses confirmed the coating of ZnO nanorods onto PET. Under optimal conditions, initial diazinon concentration of 20 mg/L, pH of 5, and nanocomposite dosage of 2.5 g/L for 60 minutes the sonocatalytic removal efficiency of diazinon reached 99.81%. The removal efficiency decreased from 100 to 40.15% as the diazinon concentration increased from 5 to 100 mg/L. The first-order rate constant (kobs) decreased from 0.123 to 0.0086 min-1, while R2 decreased from 0.985 to 0.9152, and electrical energy per order (EEo) increased from 181.073 to 2589.77 kWh.m-3 with increasing diazinon concentration. The sonocatalytic removal of diazinon increased with rising H2O2 concentration up to 5 mM. However, the addition of organic compounds and nitrogen gas led to a decrease in diazinon removal efficiency. The effectiveness of processes for pesticide removal from drinking water decreased due to anions scavenger activity. Examination of radical scavengers revealed that •OH radicals were the most active in diazinon removal. Notably, proper sonocatalytic activity in diazinon removal was observed even after six successive cycles. Intermediate products identified by GC-MS in the sonocatalytic removal process included diazoxon, IMP, hydroxy-diazinon, and diazinon-methyl-ketone.

    Conclusion

    The findings suggest that zinc oxide coated on polyethylene terephthalate, as an affordable, practical, and environmentally friendly material, exhibits satisfactory efficiency for the sonocatalytic removal of diazinon from water environments.

    Keywords: Diazinon, Advanced Oxidation Processes, Zinc Oxide-Polyethylene Terephthalate, Sonolysis, Kinetic
  • Abdolhakim Jorbonyan, Hossein Matlabi, Vahideh Rezapour, Shahab Papi* Pages 182-190
    Background and purpose

    Students often express confusion and dissatisfaction with the current internship structure for their master's degree in geriatric health. They feel the lack of clear evaluation criteria and a portfolio system to track their progress. Additionally, the field is relatively new, and traditional teaching methods may not be optimal. This study aimed to design and implement a portfolio based on problem-based learning (PBL) for the geriatric health master's internship program. We also evaluated student satisfaction with this approach.

    Materials and methods

    This semi-experimental quantitative study was conducted in 2024. The stages of conducting the research included designing, implementing, and evaluating the level of satisfaction of students from the portfolio and comparing it with the traditional method. In this way, after designing and compiling the portfolio in problem-based learning, during the implementation phase of the internship program, all the students in the internship unit in the field of elderly health, who were ten people, were randomly divided into two groups: control (five people) and test (five people) were divided and during 12 weeks they passed the training course using the traditional method (control group) and the portfolio method (test group) It was implemented and the internship scores were announced for the students of each group. In the third step, to measure the level of satisfaction of students, the two mentioned methods of a two-part questionnaire including demographic information and questions related to the level of satisfaction of students were used. After collecting the research data, they were entered into SPSS-26 software, and independent t-tests and Fisher's exact test were used to compare the level of satisfaction of the two groups due to the normality of the data.

    Results

    The average age (standard deviation) of the control and test groups was 35.4 (8.56) and 33.6 (8.08) years, respectively. There were no significant differences between the groups in terms of age, grade point average, gender distribution, or marital status. The mean (standard deviation) of overall satisfaction scores for the control and test groups was 26.8 (8.1) and 35.8 (2.28), respectively. The independent t-test revealed a statistically significant difference in overall satisfaction between the two groups (t=2.38, p ≤ 0.05).

    Conclusion

    This study suggests that geriatric health master's students find the PBL portfolio method more satisfying than the traditional internship approach. Students in the PBL group reported higher motivation and felt a stronger connection between theoretical knowledge and clinical practice. Therefore, incorporating the PBL portfolio method into geriatric health and other medical science internship programs is recommended. Notably, this is the first study to explore this method with geriatric health students. A limitation is the small sample size. Future research should involve a larger and more diverse student population across multiple universities.

    Keywords: Portfolio, Geriatric Health, Student Satisfaction, Internship, Problem-Based Learning
  • Zohreh Afshar*, Ehsan Jalalian, Safiyeh Tahmasebi Limoni, Mehrnush Alishah, Aliasghar Nadi Ghara, Mitra Ghiasi Pages 191-202
    Background and purpose

    User interface environments of databases should be designed in such a way that, in addition to facilitating users' information-seeking behavior, they can provide appropriate strategies to solve their problems in the shortest possible time. The user interface allows users to get a proper understanding of the information base and they can take advantage of it. The closer the design of the user interface is to the mental patterns and information-seeking behavior of the users, the more effective and useful it is and the less the user's efforts. Despite the development of medical information technology in the field of user interface design, most medical information systems have not been able to meet users' expectations mainly due to: a lack of awareness of information needs, information behavior of users, and lack of understanding of its nature. This research aims to present a new model for effective information retrieval and increasing the desirability in the design of user interface environments of information databases.

    Materials and methods

    This study is a mixed type with a quantitative and qualitative approach which has been done with the design of combined exploratory methods. In the qualitative part, the research community included expert professors and specialists, and in the quantitative part, specialized and research-oriented PhD students of the basic science fields of Mazandaran University of Medical Sciences. In the qualitative part, 12 people were included in the study with the purposeful sampling method, and with this number of interviews, information saturation occurred. In the quantitative part, stratified random sampling was used and 100 people were included in the study. The required data was collected through content analysis and researcher-developed questionnaires. The data was then analyzed using SPSS software version 22 and inferential statistics (Kolmogorov-Smirnov, Wilcoxon, Mann-Whitney, and structural analysis).

    Results

    According to the IPMA analysis, the findings of the research showed that among the variables that explain the desirable information-seeking behavior in terms of importance, the highest rank in desirable information-seeking behaviors is related to the dimension of users' position with an emphasis on ability (with a significance coefficient of 0.437 and the lowest is related to the ease of access component (with a significance coefficient of 0.048) and in terms of performance, the highest rating is related to the user interface design dimension with an emphasis on the database efficiency variable (with a performance factor of 57.191) and the lowest was related to the ease component (with a performance factor of 40.793). Also, the proposed model was able to obtain the necessary validity and reliability.

    Conclusion

    The presented model helps users of database user interface environments so that they can use the basic elements as much as possible to speed up work and save time. Also, the proposed model can provide the necessary ideas to the designers of database environments so that they can implement the appropriate features for better interaction with the databases to facilitate and understand as easily as possible for more users. considering that the proposed model has obtained the necessary validity and reliability, it can be claimed that this model will not only be able to answer the issues raised in the field of searching and retrieving information, but it can be used, criticized, and perfected in future researches as a basis for designing and implementing user interface environments.

    Keywords: Information Retrieval Model, User Interface, Information-Seeking Behavior, Databases, Data Recovery
  • Amin Barani, Samaneh Rahimi, Mohammadhossein Hosseinzadeh, Ahmad Ramezani, Mohammadali Ebrahimzadeh* Pages 203-212
    Background and purpose

    The Convolvulus genus (Convolvulaceae) is one of the medicinally and economically important genera, including about 250 species broadly distributed worldwide. Many researchers have paid attention to this genus because of its important phytochemical composition, biological activities, and safety. The Convolvulus genus contains various chemical profiles such as flavonoids, phenolic acids, coumarins, tannins, and essential oils. All the parts of these plants possess pharmacological activities such as antimicrobial, anticancer, and antioxidant activities. This investigation was designed to study the antioxidant and antihypoxic activities of C. fructicodus.

    Materials and methods

    The aerial parts were extracted by maceration with methanol as a solvent. In this experimental study, antioxidant activities were evaluated by four methods, DPPH and nitric oxide radical scavenging activities, iron chelatory capacity, and reducing power. Total phenolic and flavonoid contents were also investigated. High-performance liquid chromatography was used for the determination of phenolic compounds. The protective effects of extract at 62.5-250 mg/kg were evaluated against hypoxia-induced lethality in mice by three experimental models of hypoxia, i.e. asphyctic, haemic, and circulatory. The time it took for the mice to die (latency for death) was recorded in minutes. The Institutional Animal Ethical Committee of Mazandaran University of Medical Sciences approved the experimental protocol. In the asphyctic hypoxic model, phenytoin (50 mg/kg, i.p.) and in the next two tests, propranolol (20 mg/kg, i.p.) were used as the positive control. Normal saline (0.5 ml, i.p.) was used as the negative control. Analysis of variance was performed followed by Newman-Keuls multiple comparisons (by GraphPad Prism 8) to determine the differences in means. The extract did not show any metal-chelating activity in the chelating test.

    Results

    Total phenolic and flavonoid contents of the extract were 113.37 GAE and 20.32 QE, respectively. IC50 of extract for DPPH radical-scavenging activity and nitric oxide-scavenging were 85.28 and 177.40 µg/ml, respectively. The extract showed a good effect in reducing the power test and there was no significant difference between extract and standard in higher concentrations (p>0.05). In the haemic model, the extract showed a good and dose-dependent effect in all tested doses. The extract at 62.5 mg/kg increased the survival time by about 2 minutes (P<0.01). At 250 mg/kg, the extract showed a similar effect to propranolol. In the circulatory model, it showed very good completely dose-dependent effects. At 62.5 mg/kg, the extract increased the survival time by more than 2 minutes (P<0.01). The extract at 250 mg/kg increased the survival time by about 8 minutes (P<0.0001). The effect of the extract at 62.5 mg/kg was similar to propranolol. In the asphyctic model, the extract did not show activity in any of the tested doses.

    Conclusion

    The presence of phenolic compounds in the extract can be responsible for the antioxidant activity observed in the plant extract. By conducting anti-hypoxia tests in two models of haemic and circulatory models, the extract was able to show good protective effects in increasing the survival time of mice. The good antioxidant activity of this extract can be a possible mechanism for the anti-hypoxia activity.

    Keywords: Convolvulus, Asphyctic Hypoxia, Haemic Hypoxia, Circulatory Hypoxia, Antioxidant, Flavonoid
  • Mohammad Zangooei, Mitra Rafiee, Atena Mansouri* Pages 213-218
    Background and purpose

    Breast cancer is the 1st most common cancer in the female population and the third leading cause of cancer mortality in Ladies. Given the importance of early detection of cancer, it is necessary to find biomarkers related to this disease that are essential for the prognosis and early diagnosis of breast cancer. The estrogen receptor gene for beta, whose full name is Estrogen Receptor-β (ESRβ). Our main aim in this study was to investigate the expression changes of this gene in cancer tissue tumor samples compared to normal tissue samples to obtain a biomarker to predict the risk of cancer.

    Materials and methods

    In this research, in 2023 samples were obtained from 30 patients diagnosed with breast cancer who underwent surgery at Omid Hospital in Mashhad. Both tumor tissue and adjacent healthy tissue were collected from each patient. The diagnosis of breast cancer was confirmed by a specialist doctor, and none of the patients had received any prior treatment such as chemotherapy or radiation therapy. Tissue samples were collected immediately after surgery and stored at -70°C. RNA extraction and synthesis were performed, followed by analysis of the expression of the ESR gene along with the GAPDH gene as an internal control, using real-time PCR.

    Results

    In this study, 30 cancer patients were examined, with ages ranging from 32 to 62 years old and a mean age of 47.5 ± 9.38. Among them, one person had tumor grade 1, 16 had grade 2 tumors, and 8 had grade 3 tumors. Metastasis was observed in 11 patients (36.7%), while 19 patients (63.3%) had no metastasis. Regarding tumor size distribution, 5 patients (16.7%) had tumors smaller than 1 cm, and 25 patients (83.3%) had tumors sized between 1 and 2 cm. The study focused on changes in the expression of the ESRβ gene in both tumor and adjacent healthy tissues of breast cancer patients. It was found that the gene expression was higher in tumor samples compared to the adjacent healthy tissues. Using SPSS software, the analysis revealed a significant relationship between gene expression intensity and tumor grade across all three groups. Additionally, a significant difference was observed between patients with and without tumor metastasis.

    Conclusion

    Overall, the findings of this study indicate a significant correlation between gene expression intensity and tumor grade across all three groups. Moreover, there is a significant distinction between patients with and without tumor metastasis. Notably, a considerable expression difference was observed between healthy and tumor samples. Hence, this gene could serve as a potential biomarker for cancer diagnosis.

    Keywords: Breast Cancer, Estrogen Receptor-Β, Biomarker, Gene Expression, Real-Time PCR
  • Razieh Mohammadzadeh, Razieh Nazari* Pages 219-224
    Background and purpose

    Acinetobacter baumannii is an opportunistic pathogen that causes serious infections in hospitalized patients. It is particularly concerning due to its increasing resistance to antibiotics, making it difficult to treat. This bacterium can survive on hospital surfaces for extended periods due to its high resistance to environmental conditions. It can colonize ventilators, form biofilms, and cause pneumonia. A. baumannii with its ability to form biofilm is very important in causing treatment-resistant nosocomial infections. Csu A/BABCDE pilus system, outer membrane proteins, the chrome sensing system, and the pga ABCD operon are virulence factors of Acinetobacter baumanii. Biofilm formation by Acinetobacter baumanii plays a crucial role in the development of hospital-acquired infections. Expression of the CSU operon, which plays a significant role in pilus assembly, the adhesion of bacteria to surfaces, and biofilm formation, is of great importance. This study aimed to investigate the presence of csu operon genes in carbapenem-resistant clinical isolates of A. baumannii and their ability to form biofilms.

    Materials and methods

    A total of 97 carbapenem-resistant clinical isolates of A. baumannii were examined for the presence of csu operon genes (csuA, B, C, D, E, and A/B) using PCR. Isolates were cultured in BHI broth until turbidity reached a McFarland standard of 0.5. 200 μL of each bacterial suspension was transferred into individual wells of a 96-well microtiter plate. The microtiter plate was incubated at 37°C for 24 hours. The biofilm formation assay was conducted using the microtiter plate method. The optical density of the samples was measured at 650 nm using a microplate reader. The biofilm-forming ability of the isolates was compared to that of a negative control (sterile broth) and a positive control (Pseudomonas aeruginosa PA01). The results were analyzed using SPSS software and Pearson's chi-squared test.

    Results

    The results of biochemical and differential tests for 97 carbapenem-resistant Acinetobacter baumanii isolates were summarized. Out of 97 carbapenem-resistant A. baumannii isolates, 62 (63.9%) harbored the csuA gene, 51 (52.6%) harbored the csuB gene, 81 (83.5%) harbored the csuC gene, 29 (29.9%) harbored the csuD gene, 57 (58.8%) harbored the csuE gene, and 54 (55.7%) harbored the csuA/B genes. The presence of the csuC gene was higher compared to other genes, while the presence of the csuD gene was lower. Additionally, 29 isolates (29.9%) exhibited strong biofilm production, 30 (30.9%) exhibited moderate biofilm production, and 38 (39.2%) exhibited weak biofilm production.

    Conclusion

    The results of this study suggest that the csuD gene may play a lesser role in biofilm formation in A. baumannii, as its expression was lower in isolates with strong and moderate biofilm formation compared to other csu operon genes, while the expression pattern of other csu genes in isolates with strong and moderate biofilm formation was relatively similar

    Keywords: Acinetobacter, Biofilm, PCR, Csu Operon
  • Heydar Mousavi, Zahra Molaei, Azim Akbar Zadeh Khiavi, Hajar Badri, Esmail Najafi, Saeed Parastar, Shahram Nazari* Pages 225-232
    Background and purpose

    Yarrow is a member of the Asteraceae family, utilized extensively in the field of medical sciences. Among the medicinal plants, one may encounter few specimens like the aforementioned plant, which enjoys widespread distribution across various regions of the globe and boasts a diverse array of uses that contribute to its renown. The aim of the present study was the synthesis of Yarrow extract evaluation of its antibacterial effects on a group of intestinal bacteria and comparing its antibacterial properties with phenol.

    Materials and methods

    In this experimental study, Yarrow plant extract was extracted with the hydroalcoholic method. The aerial parts of Achillea ageratum plant with herbarium number 1753 were prepared from the slopes of Ardabil mountains and after determining the identity, the extract of this plant was extracted by hydroalcoholic method. In this method, after preparing the plant and drying the aerial parts of the plant, 10 g of it was crushed in a sterile mortar, then it was poured into an Erlenmeyer flask, and 50 mL of 100% ethanol was added to it. After 24 hours of mixing in a magnetic stirrer using a Buchner funnel with Whatman filter paper and a vacuum pump, the remaining components of the plant were separated. Then, a certain amount of distilled water (20 ml) was added to the desired solution and placed again in the magnetic stirrer whose temperature was set at 80 degrees Celsius, so that the alcohol was completely removed from the reactor. The Antibacterial effect of yarrow extract was performed by disc diffusion method and micro broth dilution on standard species of Enterobacteriaceae families including the standard bacterial strains of Klebsiella pneumoniae (ATCC:10031), Escherichia coli (ATCC:23591), Shigella dysentery (ATCC:25922) and Enterobacter aerogenes (ATCC:13048). All experiments were performed according to the Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) guidelines.

    Results

    In the present study, the growth rate of bacteria decreased by increasing the concentration of yarrow extract. The MIC of Yarrow plant extract for Klebsiella pneumonia and Enterobacter aerogenes was obtained in %6.25 and for Shigella dysentery and Escherichia coli was obtained in %12.5 and %25, respectively. Also, the MBC of extract for Shigella dysentery, Klebsiella pneumonia, and Enterobacter aerogenes bacteria was obtained in 25%, and for Escherichia coli it was obtained in 50%. The results of MIC and MBC show that the most sensitive bacteria to yarrow extract among the studied bacteria is Enterobacter aerogenes and the most resistant is Escherichia coli. The diameter of the inhibition zone for Shigella dysentery, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, and Enterobacter aerogenes bacteria was obtained at 19, 18, 20, and 23 mm, respectively. In this experiment, Enterobacter aerogenes bacteria were the most sensitive and Escherichia coli was the most resistant among the investigated bacteria. Comparative investigation of the antibacterial properties of yarrow extract with phenol, showed that yarrow extract had a lower killing effect than phenol at 5, 10, and 15-minute contact time. In this test, the most resistant bacteria are Shigella dysentery and the most sensitive bacteria are Escherichia coli and Enterobacter aerogenes. The reason that the type of resistant and sensitive bacteria was slightly different in the method of comparing the antibacterial effect of yarrow extract with phenol with the results of MIC, MBC, and non-growth halo diameter is related to the reduction of contact time of the extract with bacteria.

    Conclusion

    The results of the present research show that the hydroalcoholic extract of the yarrow plant is very effective in the removal of gram-negative intestinal bacteria. Also, the hydroalcoholic extract of the yarrow plant is more effective in removing gram-negative bacteria than phenol

    Keywords: Yarrow, Antibacterial Effect, Hydroalcoholic Extract, Enterobacteriaceae, Phenol
  • Mahmood Moosazadeh, Mohsen Arabi, Asghar Nezammahalleh, Pejman Khosravi, Tahoora Moosavi* Pages 233-239
    Background and purpose
     

    In December 2019, a series of pneumonia cases of unknown origin were reported in Wuhan, China, named by the World Health Organization as COVID-19. The risk factors for developing the disease of COVID-19 are still not well known, but evidence shows that some factors, including respiratory diseases such as tuberculosis, are important risk factors in the disease of COVID-19. It should be noted that tuberculosis, like SARS-COV-2, is mainly transmitted through breathing and affects the lungs. Also, some studies show that infection with Mycobacterium tuberculosis causes more rapid and severe pneumonia symptoms in COVID-19 and is the main cause of death due to severe disease. Considering that the disease of COVID-19 is a newly emerging pandemic and the risk factors related to its incidence and severity are still being investigated and considering that tuberculosis is a curable infectious disease that can affect other respiratory diseases. This study was conducted to investigate the probable and definite frequency of COVID-19 (COVID-19) in the first and second peaks of the coronavirus pandemic among patients with a history of tuberculosis.

    Materials and methods

    This study was descriptive-cross-sectional and the study population included patients with a history of tuberculosis whose diagnosis date was between 2015 and 2020. The number of these samples was equal to 1532. The sampling method was census. The time of investigation in terms of contracting COVID-19 was after the first peak and during and after the second peak of Corona (from the second half of May 2019 to November 2019). The data collection tool included a checklist containing demographic variables and clinical symptoms related to COVID-19. The method of collecting information was in the form of telephone interviews and document review. Data collection was done by trained interviewers. For this purpose, the questioners were first given the necessary training on how to complete the checklist. Data entry was done in Excel software and transferred to SPSS V.16 software for analysis. The description of the variables is presented in terms of number, percentage, mean, standard deviation, and median. A chi-square test was conducted to compare the grouped variables.

    Results

    In this study, the prevalence of probable and definite cases of COVID-19 among patients with a history of tuberculosis was reported as 5.5% (85 people), and suspected, probable and definite cases were reported as 15.6% (239 people). Also, there was no correlation between age groups, gender, place of residence, type of tuberculosis, marriage, diabetes, kidney disease dialysis, immunodeficiency,, and liver disease with the prevalence of COVID-19 among patients with a history of tuberculosis. It should be noted that in this group of patients, heart disease, lung disease, cancer, chemotherapy, high blood pressure, and brain and nerve diseases were related to the spread of COVID-19. Also, the highest frequency of suspected, probable, and definite COVID among patients with a history of tuberculosis was diagnosed respectively in 2019 with 38.5% (25 out of 65 cases with a history of tuberculosis), in 2014 with 26.7% (63 out of 236 cases with a history of tuberculosis) and 20.8% (58 people out of 279 cases with a history of tuberculosis) in 2018.

    Conclusion

    Due to the significant difference in the prevalence of Covid 19 in patients who have not received the flu vaccine, it is necessary to inject the flu vaccine in these patients. Advice to quit smoking in these patients should be a priority. Because no independent study on Covid disease was observed in patients with tuberculosis, further studies in this field are necessary.

    Keywords: Covid-19, Tuberculosis, Mycobacterium Tuberculosis, Pandemic, Respiratory Diseases
  • Aghdas Ebadi Jamkhaneh, Salomeh Peyvandi, Reyhaneh Pourjavad*, Zahra Valian, Mohammad Khademloo Pages 240-246
    Background and purpose

    After a diagnosis of ectopic pregnancy there are two choices for treatment: medical treatment with methotrexate and surgical treatment. It seems that medical treatment, has had acceptable success compared to surgery and lacks the complications of surgery. Nowadays, due to the progress achieved in the early diagnosis of ectopic pregnancy, a large number of patients are candidates for medical treatment. This study is conducted to evaluate the effective factors of medical treatment Response with methotrexate in ectopic pregnancies.

    Materials and methods

    In this case-control study, the information related to patients who were diagnosed with ectopic pregnancy and were treated with methotrexate from March 2016 to March 2021 in Imam Khomeini Hospital in Sari was examined using hospital records by census method. In total, 160 patients out of 623 patients met the inclusion criteria and were studied. In the checklist prepared for each patient, the patient's age, number of gravity and parity and abortion, previous history of infertility, contraceptive method, presence of clinical symptoms (such as abdominal pain-vaginal bleeding-amenorrhea), History of using recent assisted reproductive methods, type of treatment regimen used (Single/Multiple Dose), serum beta human chorionic gonadotropin (BHCG) level before and after starting treatment, number of previous ectopic pregnancy, gestational age based on the last Menstruation, transvaginal ultrasound results(including the presence of the yolk sac & fetal heart rate & hematosalpinx - location and size of the ectopic mass-endometrial thickness) were recorded for each patient separately, The patients were divided into two categories: success and failure of treatment and the effect of different factors on the result of medical treatment with methotrexate was investigated. The collected data were entered into SPSS 26 software and qualitative variables were analyzed with the Chi-Square test. The normality of the distribution of quantitative variables was measured by the One-Sample Kolmogorov-Smirnov test, an independent t-test was used to examine quantitative variables with normal distribution, and the Mann-Whitney test was used for quantitative variables with non-normal distribution.

    Results

    160 patients were included in this study, 108 of patients (67.5%) were successfully treated and 52 patients (32.5%) faced treatment failure. In this study, the type of treatment regimen (P=0.001), Serum Beta Human Chorionic Gonadotropin (BHCG) level before treatment(P=0.000), BHCG level after treatment (P=0.000), the presence of fetal heart rate (P=0.002) and yolk sac (P=0.046) are factors affecting the response to methotrexate treatment in ectopic pregnancy. The presence of hematosalpinx, size of the ectopic mass, endometrial thickness, history of infertility and recent assisted reproductive procedures, presence of clinical symptoms, contraceptive method, gestational age, history of ectopic pregnancy, number of gravidity and parity, and abortion have no effect on the results of medical treatment with methotrexate.

    Conclusion

    Based on the results obtained, Single Dose regimen of methotrexate treatment is associated with greater treatment success than a multiple-dose regimen and also high serum BHCG levels before and after the treatment, the presence of fetal heart rate and yolk sac in transvaginal ultrasound are factors to increase the probability of failure of medical treatment of ectopic pregnancy with methotrexate

    Keywords: Ectopic Pregnancy- Methotrexate- Treatment Of Ectopic Pregnancy-Serum Human Chorionic Gonadotropin (BHCG) Level- Single Dose Regimen Of Methotrexate Treatment, Multiple Dose Regimen Of Methotrexate Treatment
  • Abbas Heidari-Moghadam*, Yousef Asadi-Fard, Zeinab Najaf-Abadi, Hodasadat Sharif, Afrooz Moradkhani Pages 247-253
    Background and purpose

    Knee joint disorders are divided into two general categories of traumatic and non-traumatic injuries, including skeletal deformities such as genu valgum (knocked knee) and genu varum (bowed legs). Genu valgum and genu varum are two of the most common deformities of the knee joint. These deformities can directly affect the quality of people's social lives. Considering the importance of determining its rate in the youth community, this study aims to determine the relationship between genu valgum and genu varum with anthropometric indices in elementary school students of Dezful City in 2022.

    Materials and methods

    The current research was cross-sectional-analytical, which was conducted in 2022 at the level of elementary schools in Dezful City on 400 students of girls' and boys' schools between 7 and 11 years old. Patient demographic information, including age, gender, height, weight, family history, and hip joint width, was gathered using a questionnaire. To evaluate the deformation of the lower limb, the participants must stand in a way that the knee is in full extension and the ankles of both legs should be close together so that the patella bones on both sides are facing forward. In this position, deformation of the knee joint (genu valgum and genu varum) was determined by measuring the distances between the medial condyles of the femur and the medial malleolus of the ankle, and its relationship with demographic information was evaluated.

    Results

    The frequency distribution showed that 2.5% of the studied subjects had genu valgum, and 11.5% of them did not have genu varum. These results showed the existence of skeletal disorders in knee joints at the rate of 14% in the studied population. Also, the results of this study showed that only 2.2% of the studied population had a family history of musculoskeletal disorders such as genu valgum and genu varum, and 97.5% of them had no family history, which indicated the absence of a significant relationship between the occurrence of disorders and family history (P=0.187). Results showed that there was a significant relationship between the average age and the observation of genu varum and genu valgum disorder (P<0.001). Also, a significant relationship was observed between height and weight and genu varum and genu valgum (P=0.001). It is noteworthy that a significant relationship was observed between the width of the hip joint with these abnormalities (P<0.05).

    Conclusion

    Although the rate of disorders in the sample population was not very impressive, investigations in this study have confirmed a significant relationship between demographic indicators and knee joint disorders. The existence of a relationship between height, weight, age, and other important anatomical indicators, such as the distance between the hip joint and genu varum and genu valgum, probably indicates the increasing trend of observing these disorders in society with growth and changes in the skeletal framework, which requires further evaluation. The findings of this research can be utilized by health policy institutions to mitigate the prevalence of this condition, particularly among the younger population, through implementing suitable plans and strategies.

    Keywords: Genu Valgum, Genu Varum, Knee Joint Disorders, Anthropometry, Hip Joint
  • Maryam Ghorbaninia, Seyed Ehsan Samaei, Siavash Etemadinezhad*, Omid Kalteh, Abolfazl Hosseinnataj, Mina Ghaleshi Pages 254-260
    Background and purpose

    Musculoskeletal disorders (MSDs) are becoming increasingly prevalent as a source of occupational disability injuries. Musculoskeletal disorders in midwives are a major concern, as midwifery is one of the professions with a high risk of occupational diseases, in addition to risk factors such as awkward posture, repetition of movements, heavy workload, fatigue, and stress, are also dependent on individual-organizational factors, which can be caused by occupational tensions and may lower the quality of care provided to mothers and newborns. Because there is little research in this field, the current study aimed to determine the prevalence of musculoskeletal disorders among midwives working in public and private hospitals in Sari City, as well as the influence of related risk factors on it.

    Materials and methods

    This descriptive-analytical cross-sectional study was conducted in 2023 (summer) among midwives working in public and private hospitals in Sari City as a census. 193 workers in maternity wards were chosen, with having more than one year of experiencea nd the exclusion being a history of musculoskeletal disorders. The data collection tool included a demographic and organizational information collection form, the Cornell musculoskeletal disorders questionnaire. This questionnaire looks at 12 body areas and the frequency, severity, and impact of discomfort on work abilities throughout the previous working week. Data analysis was done by SPSS statistical software, descriptive statistics, chi-square, and independent t-tests at a significance level of 0.05.

    Results

    The mean and standard deviation of the age and work history of the studied subjects were 35.60±7.74 and 10.42±6.84, respectively. Analysis of the frequency of musculoskeletal problems revealed that the most commonly affected areas were the wrists, shoulders, lower back, and neck. Meanwhile, 79.4% of people have experienced discomfort in at least one of the various organs. In terms of the amount of pain, the highest average pain sensation among participants was reported the highest average pain intensity at night (40.7%). Based on the results, the highest prevalence of MSDs was found in the neck region (58.4%), followed by the lower back (57.6%), shoulder (53.9%), and then one or both wrists (51%). Also, the average age and history of midwives with MSDs had a significant relationship (P<0.05).

    Conclusion

    The current study found that the majority of midwives felt pain and discomfort in at least one part of the musculoskeletal system. Also, the highest rate of musculoskeletal disorders was in the neck, waist, and shoulder, respectively, which indicates the high prevalence of disorders in the upper limbs. The study's analytical investigations revealed an effective relationship between the prevalence of musculoskeletal disorders and demographic and work-related variables. As a result, to improve working conditions and reduce musculoskeletal disorders in midwives, specialized ergonomics

    Keywords: Musculoskeletal Disorders, Hospital, Midwifery, Pain, Cornell Questionnaire
  • Firoozeh Alavian* Pages 261-275
    Background and purpose

    Environmental pollution, is one of the main causes of increasing cognitive-neurological disorders. All pollutants, whether biodegradable or non-biodegradable, contribute to various neurological issues, including cognitive disorders, and affect human life, particularly in the early stages of development. Given the growing concern about the impact that air pollutants may have on children's learning and neural development, the current research aims to determine the relationship between exposure to pollution and neural development skills in children, in the early stages of education and schooling.

    Materials and methods

    The present systematic review was conducted following international standards and according to the PRISMA checklist. English-language articles were searched from PubMed, Scopus, and Web of Science, Science Direct, and Google Scholar databases until September 2023. Eligible articles were screened by reading titles and abstracts by the researcher. Then, the full text of relevant articles was evaluated, and discrepancies were resolved before making the final decision. The studies reviewed in this research included air and soil pollution, one of the cognitive and learning disorders such as attention, memory, intelligence, thinking, neural development, etc., preschool, and elementary school. In the present study, articles were fully reviewed, and research that did not fall within the age range of preschool and elementary school was excluded from the review; such as articles related to air pollution during the fetal period or children over the age of 12 years. Articles that simultaneously included children within and outside the age range of the study were only reviewed for the relevant age groups, and review articles were also used to find studies related to the research topic.

    Results

    The search strategy resulted in the identification of 528 studies related to the article’s topic. Based on the screening of inclusion and exclusion criteria, eventually 37 articles were selected that matched the objectives of this research. The results indicated a wide heterogeneity in neuropsychological assessment tools, geographical regions, and sample sizes recorded. Also, many findings reported significant detrimental effects of air pollutants on cognitive functions and sensory-motor abilities (reported a significant difference in terms of brain white matter volume and motor abilities among children exposed to pollution, indicating that living in a polluted area is a risk factor for disruption in sensory-motor functions), increased risk of ADHD, reduced intelligence and cognitive performance, reduced memory, reduced attention; and reduced learning power and perception, most of which examined the effects of several pollutants on cognitive changes in children in preschool and elementary stages. In two of the articles reviewed in this research, the relationship was analyzed based on gender. In these studies, boys were at greater risk in terms of active memory. Also, in the quality assessment of articles, most articles scored 15 or higher, indicating the desirable status of most of the selected articles.

    Conclusion

    The exposure to pollution with problems in cognitive skills; it is particularly associated with intellectual functions, attention, learning, comprehension, and memory skills. However, the association of pollution with specific neurodevelopmental skills in preschool and elementary school children is less clear and requires more research.

    Keywords: Air Pollution, Soil Pollution, Cognitive Skills, Learning, Children
  • Sorour Ashari, Parisa Islami-Parkoohi, Nahid Ramezanghorbani, Farhad Gholami, Pedram Ebrahimnejad, Maryam Khazaee-Pool, Alireza Rafiei* Pages 276-288

    Knowledge translation is the sharing of knowledge obtained from research with knowledge users, including community members, organizations, and policymakers, to use it to improve systems and improve the provision of services and products. The implementation of the knowledge translation process in the health field is facing challenges in our country, which is partly because of insufficient knowledge about the concept of knowledge translation and how to implement the knowledge translation process. In the present study, the definition of knowledge translation, and how the process and tools of knowledge translation were discussed, and then, while reviewing the status of knowledge translation in Iranian universities of medical sciences, solutions for the implementation of knowledge translation were presented. Some of the mentioned knowledge translation tools in this study are podcasts, three-minute thesis presentations, webinars, infographics, research news from research results, press releases, journal clubs, policy briefs, and clinical guidelines. The situation of knowledge translation has been reported as inappropriate and incomplete in medical sciences universities of Iran. In these studies, the evaluation was done using the evaluation tool of knowledge translation, which included the four areas of audience needs assessment, knowledge production, knowledge transfer, and evidence application. According to the current situation of knowledge translation, the implementation solutions of knowledge translation in each field have been presented separately. Appropriate networking between knowledge producers and knowledge users, as well as holding regular meetings with representatives of executive organizations and industry owners to determine research priorities, are among the solutions presented in the audience needs assessment section. Creating the infrastructure to carry out research projects based on the needs of the audience, allocating the necessary resources for the implementation of research projects, active participation of representatives of executive organizations in the process of conducting research, creating an internal network between academic researchers to advance research priorities as much as possible, and also pay attention to the quality of knowledge production to gain the trust of the audience are the solutions provided in the knowledge production sector. Acquainting researchers with the field of knowledge transfer and its importance, allocating resources to implement the knowledge transfer process, using appropriate and up-to-date tools for knowledge transfer by researchers, and creating rules to support researchers who, before publishing their research findings in reputable journals, publish them through other means of knowledge transfer, institutionalizing the mechanisms of benefiting from the research achievements in the general education program, and also considering the incentive plans for the transfer of the produced knowledge are among the solutions presented in the knowledge transfer section. Producing valid and reliable evidence, placing produced evidence at the disposal of policymakers, building trust in the audience by researchers, policymakers, and relevant officials to use produced evidence, informing the audience about the need to use production evidence, creating appropriate communication between knowledge producers and knowledge users through the use of knowledge brokers, the existence of resources and financial support for the use of evidence by policymakers as well as target audiences are some of the solutions provided in the use of evidence section

    Keywords: Implementation Science, Knowledge Translation, Medicine, Policy Brief, Podcast, Clinical Guideline