فهرست مطالب
فصلنامه اندازه گیری تربیتی
پیاپی 54 (زمستان 1402)
- تاریخ انتشار: 1403/03/08
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 6-27
مطالعات زمینه یابی که خصیصه های مکنون و حالات افراد مانند نگرش را اندازه گیری می کنند، اغلب به منظور افزایش دقت اندازه گیری از مقیاس ها استفاده می کنند. هدف از این مطالعه بررسی کنش افتراقی (DIF) سوالات پرسشنامه بیگانگی تحصیلی بر اساس ویژگی های جمعیت شناختی دانشجویان در چارچوب نظریه سوال پاسخ (IRT) بود. تحلیل کنش افتراقی سوال (DIF) در مورد کارکرد سوالات مقیاس، بررسی می کند که آیا در زیرگروه هایی که دارای اندازه یکسانی از خصیصه مورداندازه گیری هستند، احتمال طبقات پاسخ برابر است. افراد نمونه ای که پرسشنامه بر روی آن ها اجرا شد، 1100 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشکده های دارای رشته های روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه های شهر تهران بودند. داده های این پژوهش با استفاده از پرسشنامه بیگانگی تحصیلی (بورباچ، 1972) به صورت طیف لیکرت با مقیاس 4 درجه ای کاملا مخالفم (1)، تا حدی مخالفم (2)، تا حدی موافقم (3)، کاملا موافقم (4) به دست آمد. این پرسشنامه دارای سه زیرمقیاس انزوا، بی معنایی، ناتوانی بود. به منظور تشخیص کنش افتراقی سوالات پرسشنامه بیگانگی تحصیلی از رویکرد نسبت درستنمایی (IRT-LR) مبتنی بر مدل پاسخ مدرج استفاده شد. تحلیل بر اساس جنسیت و مدت اشتغال به تحصیل با چهار سوال لنگر انجام شد. تنها 3 مورد از سوالات بر اساس متغیر جنسیت و 2 مورد از سوالات برای متغیر مدت اشتغال به تحصیل بعد از تصحیح بونفرونی دارای DIF معنادار شناسایی شدند. وقوع DIF در برخی از گویه ها ممکن است در بافت فرهنگی دانشگاه ها ریشه داشته باشد. محتمل است در برخی موارد سوگیری های جنسیتی، نگرش اساتید، سیاست های مدیریتی دانشگاه و به طورکلی عدالت آموزشی منشا احساس بیگانگی تحصیلی در دانشجویان باشد.
کلیدواژگان: بیگانگی تحصیلی، رویکرد نسبت درستنمایی، سنجش نگرش، کنش افتراقی سوال، مدل پاسخ مدرج، ویژگی های جمعیت شناختی -
صفحات 28-55
انسان امروزین با گرفتاری های بسیاری در زمینه ی سلامت، محیط زیست، اقتصاد، روابط بین الملل و معنویت مواجه شده است که هرکدام به تنهایی یا در ترکیب با سایر زمینه ها، می توانند حیات او را به خطر بیندازند. دانشمندان در عرصه های مختلف در تلاش اند راه های برون رفتی از چالش های موجود فراروی بشریت بگشایند. باورهای فراشناخت تکاملی-کیهانی تلاشی است برای دست یابی به باور همبستگی با تمام پدیده های هستی تا شاید از این راه، انسان بتواند خود را مانند سایر پدیده های هستی ببیند و به رفتارهای سازنده رو آورد و از ویرانگری خود بکاهد. پژوهش حاضر با هدف مفهوم سازی باورهای فراشناخت تکاملی کیهانی و بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاسی برای سنجش این باورها انجام شد. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش، توصیفی و از نوع همبستگی بود. جهت انجام این بررسی از جامعه آماری دانشجویان دانشگاه شیراز و شهید باهنر کرمان به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای، 181 نفر انتخاب شدند و درباره مجموعه ای شامل 81 گویه درباره باورهای فراشناخت تکاملی-کیهانی اظهارنظر کردند. از روش تحلیل عامل اکتشافی برای بررسی روایی استفاده شد و روش ضریب آلفای کرونباخ برای محاسبه پایایی بکار گرفته شد. لازم به ذکر است که تحلیل عامل تاییدی نیز بر روی یک نمونه جدید متشکل از 302 نفر اجرا شد. نتایج تحلیل عامل اکتشافی، تعداد 20 گویه را برای گنجاندن در مقیاس باورهای فراشناختی تکاملی کیهانی، حائز شرایط لازم نشان داد که این گویه ها تحت شمول چهار عامل دسته بندی شدند. انجام تحلیل عامل تاییدی نشان داد که 4 گویه از توان کافی برای تبیین عوامل موردنظر برخوردار نیستند. ازاین رو، در پی تحلیل عامل تاییدی، مقیاس باورهای فراشناختی تکاملی کیهانی شامل 4 عامل و 16 گویه حاصل شد که شاخص های روان سنجی مطلوبی دارد، جهت کاربرد در پژوهش های مختلف به پژوهشگران علاقه مند، معرفی و پیشنهاد می شود.
کلیدواژگان: انسان، باورهای فراشناخت تکاملی-کیهانی، دانشجویان و شاخصهای روانسنجی -
صفحات 56-78
مقیاس منابع خودکارآمدی مشاوره (SCSE-M) یک مقیاس خودگزارشی برای سنجش خودکارآمدی است که با 25 ماده بر نحوه عملکرد مشاوران تمرکز دارد بااین حال این مقیاس تاکنون در جامعه ایرانی موردبررسی قرار نگرفته و ویژگی روان سنجی آن برآورد نشده است. هدف از پژوهش حاضر در مرحله اول ترجمه این مقیاس از زبان انگلیسی به زبان فارسی و سپس تعیین ویژگیهای روان سنجی آن در نمونه ایرانی بود. نمونه پژوهش شامل 297 نفر از مشاوران شهر تهران در سال 1400 بود که به شیوه غیرتصادفی در دسترس انتخاب شده و به ابزار پژوهش شامل مقیاس منابع خودکارآمدی مشاوره (2020)، مقیاس خودکارآمدی عمومی (1995)، مقیاس شکوفایی Deiner (2010)، مقیاس خودکارآمدی مشاوران (2009) پاسخ دادند. دادهها با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی موردبررسی قرار گرفت. بر اساس یافته ها، اعتبار صوری، محتوا و سازه نشان دهنده اعتبار و پایایی مناسب این ابزار بود. همچنین اعتبار همگرا (AVE>0/50)، برای این پرسش نامه تعیین و تایید شد. برای بررسی پایایی و همسانی درونی مقیاس منابع خودکارآمدی مشاوران از پایایی ترکیبی و ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که نتایج نشان داد که این مقیاس از همسانی درونی و پایایی ترکیبی مناسبی برخوردار است. درنهایت تحلیل ماتریس همبستگی مربوط به متغیرهای مطالعه نشان داد که مقیاس منابع خودکارآمدی مشاوره با مقیاس خودکارآمدی عمومی، مقیاس شکوفایی دینر، مقیاس خودکارآمدی مشاوران و سن و سابقه فعالیت همبستگی مثبت و معنادار داشته است (01/0<p). روی هم رفته نتایج پژوهش حاضر مبین آن بود که این مقیاس در نمونه ایرانی از ویژگی روان سنجی مطلوبی برخوردار است و مخصوصا میتوان آن را در نمونه های ایرانی برای بررسی خودکارآمدی مشاوره با اطمینان استفاده نمود.
کلیدواژگان: منابع خودکارآمدی مشاوره، مشاور، مدرسه، مقیاس، اعتبار، پایایی -
صفحات 80-104
پژوهش حاضر به منظور تعیین «روایی تشخیصی نسخه پنجم مقیاس های هوشی وکسلر کودکان در دانش آموزان با ناتوانی یادگیری شهر تهران» انجام شد. روش این پژوهش که در حیطه طرح های روان سنجی است، زیرمجموعه ای از مطالعات روش شناختی است از بین جامعه آماری تحقیق که تمامی دانش آموزان مشغول به تحصیل دوره ابتدایی (کلاس های اول تا سوم) در سال تحصیلی 98-97 استان تهران بودند، تعداد 800 نفر شامل؛400 نفر دانش آموز با ناتوانی یادگیری که در مراکز دولتی و غیردولتی "آموزشی و توان بخشی مشکلات ویژه یادگیری" پرونده تشخیصی با عنوان (SLD) داشتند، با استفاده از روش هدفمند و در دسترس و 400 نفر دانش آموز معمولی، با روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری، نسخه پنجم مقیاس های هوشی وکسلر کودکان (2014) بوده است. در راستای پاسخگویی به سوالات تحقیق، با تاکید بر روش نقاط برش برای بروز و عدم بروز از روش ضریب حساسیت و وضوح گرایی استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که آزمون های واژگان و اطلاعات (از مقیاس فهم کلامی)، محاسبات (از مقیاس استدلال سیال) و ظرفیت عدد مستقیم، ظرفیت عدد معکوس، ظرفیت عدد متوالی، ظرفیت تصویر و توالی عدد- حرف (از مقیاس حافظه فعال) دارای روایی تشخیصی هستند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که نسخه پنجم مقیاس های هوشی وکسلر کودکان دارای روایی تشخیصی است و میتواند دانشآموزان با ناتوانی یادگیری را از دانش آموزان هنجاری (معمولی) تشخیص دهد.
کلیدواژگان: دانش آموزان با ناتوانی یادگیری، روایی تشخیصی، نسخه پنجم مقیاسهای هوشی وکسلر کودکان -
صفحات 106-128
مقیاس قدرت زناشویی، یک مقیاس خودگزارشی است که از دو زیرمقیاس فرایند قدرت و پیامد قدرت تشکیل شده است و تا به امروز در نمونه ایرانی مورداستفاده قرار نگرفته است. هدف پژوهش حاضر، تعیین ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی مقیاس قدرت زناشویی Bogue و همکاران (2008) در نمونه ایرانی بود. روش پژوهش همبستگی و نمونه موردمطالعه شامل 555 نفر بود که از طریق روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب و به ابزار پژوهش شامل مقیاسهای قدرت زناشویی، پرخاشگری ارتباطی پنهان و صمیمیت زناشویی پاسخ دادند. روایی مقیاس با استفاده از روش های روایی سازه، همگرا و همبستگی بین خرده مقیاس ها بررسی شد. در بررسی ساختار این مقیاس از تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد که نتایج به دست آمده، ساختار مقیاس قدرت زناشویی را تایید کرد. همچنین در تحلیل عاملی تاییدی تمامی ضرایب معنادار شدند و به همین دلیل هیچ گویهای در تحلیلهای عاملی حذف یا اصلاح نشد. به منظور برآورد همسانی درونی مقیاس قدرت زناشویی از فرمول ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که پرسشنامه دارای آلفای کرونباخ قابل قبول بود (76/0= α). علاوه بر این نتایج همبستگی مقیاس قدرت زناشویی با سایر مقیاس ها نشان داد که این مقیاس و زیرمقیاس های آن با پرخاشگری ارتباطی پنهان رابطه مثبت و با صمیمیت زناشویی رابطه منفی و معناداری دارد (01/0 <p). روی هم رفته نتایج پژوهش حاضر مبین آن است که این مقیاس در نمونه ایرانی از ویژگی آماری مطلوبی برخوردار است و می توان آن را در نمونههای ایرانی با اطمینان استفاده نمود.
کلیدواژگان: قدرت زناشویی، فرآیند قدرت، پیامد قدرت، روان سنجی -
بررسی اعتبار و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه فرا والدگری (MPQ) هولدن و هاوک در نمونه ای از پدران ایرانیصفحات 130-169
این مطالعه با هدف بررسی اعتبار و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه فرا والدگری (MPQ) هولدن و هاوک در نمونه ای از پدران ایرانی انجام شد. روش پژوهش موردنظر کاربردی و از بعد هدف توصیفی است که به صورت پیمایشی داده های آن جمع آوری شده است. طی سه زیرمطالعه پدران شهر رشت به شیوه در دسترس انتخاب شدند و به نسخه ترجمه شده فارسی MPQ پاسخ دادند. در زیر مطالعه اول پایایی بازآزمایی ارزیابی شد و این شاخص برای نمره کل 841/0=r و در سطح مولفه های ارزیابی (802/0=r)، پیشبینیگری (858/0=r)، انعکاسگری (839/0=r) و حل مسئله (864/0=r) به دست آمد و در سطح 001/0>P معنادار بودند. ضریب همبستگی درون خوشه ای نیز در تمامی موارد 90/0 ICC> به دست آمد. در زیر مطالعه دوم (240n=) ضریب آلفای کرونباخ کل ابزار برابر 778/0 و برای زیر مقیاس ها در دامنه 70/0 تا 73/0 محاسبه شد. در تحلیل عامل تاییدی (CFA) مرتبه اول، گویه های 3 و 4 از مولفه ارزیابی، گویه 10 از مولفه پیش بینی گری، گویههای 15 و 16 از مولفه انعکاسگری و گویه های 18، 19 و 20 از مولفه حل مسئله به دلیل بار عاملی کمتر از 3/0 حذف شدند و شاخص های اعتبار سازه، تاییدکننده برازش مناسب مدل نهایی بودند. شواهد اعتبار هم زمان نیز آشکار ساخت نمره کل MPQ به طور معناداری توانسته است واریانس نمرات متغیرهای عملکرد خانواده را در جهات مورد انتظار پیش بینی و تبیین نماید. نسخه فارسی MPQ در پدران با ساختار چهار عاملی و پس از حذف 8 سوال دارای پایایی بازآزمایی، انسجام درونی، اعتبار سازه و اعتبار هم زمان مطلوبی است.
کلیدواژگان: فرا والدگری، سبکهای فرزندپروری، اعتبار، پایایی، تحلیل عاملی تاییدی
-
Pages 6-27
In order to increase the precision of measurement, survey studies apply scales for the evaluation of latent features. This study aimed to examine differential item functioning (DIF) of Academic Alienation scale items in students based on the Item Response theory (IRT) framework. DIF analysis is used to test the hypothesis if the item parameters for the different groups of identical ability are invariant. DIF analyses of gender and education duration were performed using a sample of 1100 Psychology and educational sciences students in the city of Tehran. The Academic Alienation items (Burbach, 1972) studied were 4-point Likert-type scales. The questionnaire had three subscales: isolation, meaningless, and powerlessness. Analyses were conducted using the graded item response model with likelihood ratio (IRT-LR) tests of DIF. DIF analyses were conducted with 4 anchor items and after Bonferroni adjustment only 3 items based on gender and 2 items according to education duration were detected with meaningful DIF. The explanation of DIF detection can be discussed based on the cultural context of universities. Sexual inequality, teachers’ attitudes, university management policies, and finally educational injustice may be the reasons for the sense of academic alienation in students.
Keywords: Academic Alienation, Attitude Measurement, Demographic Characteristics, Differential Item Functioning, Graded Response Model, Likelihood Ratio Approach -
Pages 28-55
Today's man is confronted with a multitude of challenges, ranging from health, environmental, economic, and international relations issues, to matters of spirituality. These problems, whether considered individually or collectively, pose significant threats to human life and well-being. Experts and researchers across various disciplines are now working diligently to develop solutions and overcome these challenges facing humanity. The concept of Evolutionary-Cosmic Metacognition represents an effort to foster a sense of unity and interconnectedness with all aspects of existence, potentially enabling individuals to view themselves as an integral part of the broader fabric of existence and promoting positive, constructive behavior while reducing destructive tendencies. The primary objective of this study was to conceptualize the theory of Cosmic Evolutionary Metacognitive Beliefs and validate a measurement instrument for assessing these beliefs. The study was designed with an applied purpose and utilized a correlational research methodology. For the data collection, a random multi-stage cluster sampling technique was employed, and 181 students from both Shiraz University and Shahid Bahonar University in Kerman participated in the survey. They provided responses to a set of 81 statements pertaining to the concept of evolutionary-cosmic metacognitive beliefs. Exploratory Factor Analysis (EFA) and Confirmatory Factor Analysis (CFA) were utilized in this study to assess the validity and reliability of the scale. Through EFA, it was determined that 20 items possessed the necessary conditions for inclusion in the Cosmic Evolutionary Metacognitive Beliefs Scale. These items were grouped into four factors based on the obtained results. The Confirmatory Factor Analysis found that 3 of the items did not possess adequate strength to account for the desired factors. As a result, the Cosmic Evolutionary Metacognitive Beliefs scale incorporates 4 factors and 17 items with favorable psychometric indices. This revised scale is recommended for use in future research by interested scholars and researchers.
Keywords: Human, Cosmic-Evolutionary Metacognitive Beliefs, Students, Psychometric Indicators -
Pages 56-78
The Sources of Counseling Self-Efficacy Scale, Malaysia (SCSE-M) is a self-report scale that measures self-efficacy with a focus on how counselors work with 25 items; however, this scale has not been investigated and psychometrically evaluated in Iranian society. The aim of the current study was, in the first step, to translate this scale from English to Persian and then to determine its psychometric properties in Iranian samples. The survey sample consisted of 297 of his 1400 Tehran city counselors, selected in a Convenience non-random sampling, and they responded to the research tools including Counseling Self-Efficacy Scale (2020), General Self-Efficacy Scale (1995), Deiner Flourishing Scale (2010), and Counselors Self-Efficacy Scale (2009). The data were analyzed using confirmatory factor analysis. According to the findings, face validity, content, and structure showed the appropriate validity and reliability of this tool. We used the combined reliability and Cronbach's alpha coefficient to assess the reliability and internal consistency of the Counselor Self-Efficacy Resource Scale, and the results showed that this scale has good internal consistency and composite reliability. Finally, the analysis of the correlation matrix related to the variables of the study showed that the Counseling Self-Efficacy Resource Scale had a positive and significant correlation with the general self-efficacy scale (GSE-10), Deiner Flourishing Scale, Counselors Self-Efficacy Scale, age and activity experience (p<0.01). The results of the present study demonstrated that this scale has favorable statistical properties in Iranian samples and can be reliably used in Iranian samples to assess self-efficacy in counseling.
Keywords: Counseling Self-Efficacy Sources, School, Consultant, Scale, Validity, Reliability -
Diagnostic Validity of The Fifth Version of Wechsler Iq Scales For Children With Learning DisabilityPages 80-104
This research was conducted to determine the diagnostic validity of the fifth edition of the Wechsler Intelligence Scales for Children (WISC-V) in students with learning disabilities in Tehran. The methodological approach employed in this study is specifically within the domain of psychometrics, which is a subfield of methodology studies. The statistical population of this study encompassed all elementary school students (from the first to fourth grade) studying in Tehran during the academic year 2018-2019. The sample size involved 400 students with learning disabilities who were chosen through a targeted and accessible sampling method, in addition to an additional 400 students without learning disabilities who were randomly selected in adherence with the study objectives. This study utilized the fifth edition of the Wechsler Intelligence Scales for Children (WISC-V) as the primary measurement tool. The diagnostic validity of the assessment was evaluated through the application of sensitivity coefficient and clarity methodologies. Upon examination, the study concluded that the Vocabulary and Information subtests (from the Verbal Comprehension Index), Arithmetic (from the Fluid Reasoning Scale), Number Span (forward and backward), Picture Span, Letter-Digit Sequencing, and Letter-Number Sequencing (from the Working Memory Scale), as well as Coding, Cancellation (random), and Cancellation (structural) subtests (from the Processing Speed Index) hold diagnostic validity. Therefore, it can be concluded that the fifth edition of the Wechsler Intelligence Scales for Children (WISC-V) possesses diagnostic validity and can effectively distinguish students with learning disabilities from those within the normative range.
Keywords: Diagnostic Validity, Fifth Version Of Wechsler Intelligence Scale For Children, Students With Learning Disabilities -
Pages 106-128
Marital power scale is a self-report scale that consists of two subscales of power process and power outcome, and it has not been used in the Iranian sample to date. The aim of the present study was to determine the psychometric properties of the Persian version of Bogue et al.'s marital power scale (2008) in the Iranian sample. The correlational research method and the study sample consisted of 555 people who were selected through volunteer sampling method and responded to the research tools including the scales of marital power, covert communication aggression, and marital intimacy. The validity of the scale was checked using construct validity, convergent validity and correlation between subscales. In examining the structure of this scale, exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis were used, and the obtained results confirmed the structure of the marital power scale. Also, in the confirmatory factor analysis, all the coefficients were significant, and for this reason, no item was removed or modified in the factor analysis. In order to estimate the internal homogeneity of the marital power scale, the formula of Cronbach's alpha coefficient was used, and the questionnaire had an acceptable Cronbach's alpha (α=0.76). In addition, the correlation results of the marital power scale with other scales showed that this scale and its subscales have a positive relationship with hidden communication aggression and a negative and significant relationship with marital intimacy (p<0.01). All in all, the results of the present study show that this scale has favorable statistical characteristics in Iranian samples and it can be used with confidence in Iranian samples.
Keywords: Marital Power, Power Process, Power Consequence, Psychometrics -
Pages 130-169
This study was conducted with the aim of investigating the validity and reliability of the Persian version of the Holden and Hawk Meta-Parenting Questionnaire (MPQ) in a sample of Iranian fathers. The research method is applied and descriptive in terms of its purpose, the data of which has been collected in the form of a survey. During three sub-studies, the fathers of Rasht city were selected in an accessible manner and answered the Persian translated version of the MPQ. In the first study, test-retest reliability was evaluated and this index was r=0.841 for the total score and at the level of evaluation components (r=0.802), predictability (r=0.858), reflection (r=0.839) and problem solving (r=0.864) were obtained and were significant at P<0.001 level. The intra-cluster correlation coefficient was also obtained in all cases ICC > 0.90. In the second sub-study (n=240), Cronbach's alpha coefficient of the whole tool was calculated as 0.778, and for the subscales in the range of 0.70 to 0.73. In the first-order confirmatory factor analysis (CFA), items 3 and 4 from the evaluation component, item 10 from the prediction component, items 15 and 16 from the reflection component and items 18, 19 and 20 from the problem solving component were removed, because factor loadings less than 0.3 and the construct validity indices confirmed the appropriate fit of the final model. Evidence of concurrent validity also revealed that the MPQ total score has been able to significantly predict and explain the variance of the scores of the family functioning variables in the expected directions. The Persian version of MPQ in fathers with a four-factor structure and after removing 8 questions has good retest reliability, internal consistency, construct validity and concurrent validity.
Keywords: Meta-Parenting, Parenting Styles, Validity, Reliability, Confirmatory Factor Analysis