فهرست مطالب
نشریه پژوهش های روابط بین الملل
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 51، زمستان 1402)
- تاریخ انتشار: 1402/12/01
- تعداد عناوین: 13
-
-
صفحات 7-34در «رهنامه بگین»، به هیچ رقیب اسرائیل در خاورمیانه نباید اجازه داده شود که به سلاح اتمی دست یابد. از این رو اسرائیل راهبردهای متنوعی از ابتدای مواجه با پرونده هسته ای ایران به کار گرفته است که توقف برنامه هسته ای و ممانعت از دستیابی به سلاح اتمی، فصل مشترک آن هاست. پژوهش حاضر پاسخگوی این سوال بوده است که: راهبرد اسرائیل در مواجه با برنامه هسته ای ایران، در دوران ترامپ و بایدن چه بوده است؟ فرضیه پژوهش در چارچوب بازدارندگی هسته ای و با تاکید بر دکترین بگین، چنین می نماید که: راهبرد اسرائیل در مواجه با برنامه هسته ای ایران در دوره ترامپ، فشار به آمریکا در جهت خروج از برجام و در دوره بایدن تلاش در جهت ارجاع پرونده هسته ای ایران به شورای امنیت، ذیل فصل 7 منشور ملل متحد بوده است. از این منظر، اسرائیل که برجام را ناکارآمد در مهار برنامه هسته ای ایران می دانست؛ در هم نوایی با ترامپ به هدف اصلی خود یعنی، خروج آمریکا از برجام رسید. در دوره بایدن اسرائیل ضمن رایزنی با طرف های مذاکره غربی مبنی بر اقناع آن ها جهت عدم احیای برجام، با تکرار ادعاهایی مبنی بر فعالیت سایت های مخفی هسته ای و دامن زدن به اختلافات پادمانی ایران و آژانس، به دنبال ارجاع پرونده هسته ای از شورای حکام به شورای امنیت می باشد. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی و ابزار گردآوری داده ها، منابع معتبر کتابخانه ای داخلی و خارجی می باشد.کلیدواژگان: برنامه هسته ای ایران، اسراییل، ترامپ، بایدن
-
صفحات 35-61پرداختن به مفهوم نظم جهانی و تغییر در نظام بین الملل، افزون بر فراهم کردن امکان درکی نظام مند از تحولات سیاست جهانی، امکانات انتظام و استحکام سیاست خارجی دولت ها را نیز تعیین می کند. درکی واقع بینانه از منطق تکوین و تحول نظم جهانی، فهم چرایی کنش های دولت ها به ویژه قدرت های بزرگ، جایگاه مناطق در نظام بین الملل و مسیر حرکت سیاست جهانی را روشن می سازد. این مقاله بر آن است تا با پرداختی نظری به مفاهیم نظم، تغییر و انواع تغییر در نظم جهانی از نظرگاه نظریه پردازان جریان اصلی روابط بین الملل، به این پرسش پاسخ دهد که بر اساس نظریه های موجود، رقابت چین و آمریکا برای شکل دهی به نظم جهانی نوین اکنون در چه مراحلی قرار دارد؟ برای پاسخ به این پرسش، نویسنده بر آن است تا گزاره های نظری مرتبط با نظم، تغییر و انواع تغییر در نظم جهانی را استنباط و هر کدام از این گزاره ها را برای درک روابط کنونی چین و آمریکا به کار گیرد.کلیدواژگان: نظم جهانی، تغییر در نظام بین الملل، انوع تغییر، ابزار کنترل نظم جهانی، آمریکا و چین
-
صفحات 63-84
عملیات ویژه نظامی فدراسیون روسیه در اوکراین، پیامدهای ناشی از جنگ که منجر به کشته شدن ده ها هزار نفر و آوارگی میلیون ها نفر شده است، بن بست شورای امنیت در حمایت از غیرنظامیان و عدم مدیریت فوری و مناسب این بحران بزرگ انسانی موجب طرح مجدد بحث مداخلات بشردوستانه در قالب دکترین «مسئولیت حمایت» شده است. ناتوانی جامعه بین المللی در مقابله جدی با نقض گسترده و سازمان یافته حقوق بشر در دهه 1990 موجب طرح دکترین مسئولیت حمایت در سال 2001 شد و حاکمیت نه به عنوان مزیت بلکه به عنوان مسئولیت مورد تاکید قرار گرفت. این نظریه در سند اجلاس سران کشورها در سال 2005 در سازمان ملل مورد تایید قرار گرفت و در سال 2011 در لیبی استفاده شد. براساس این نظریه چنانچه دولت ها نخواهند یا نتوانند از شهروندان خود در مخاصمات مسلحانه حفاظت نمایند جامعه بین المللی مسئول حفاظت از مردم در برابر جنایات چهارگانه خواهد بود. مقاله با روش توصیفی تحلیلی در پاسخ به سوال اصلی مبنی بر امکان کاربست دکترین مسئولیت حمایت در بحران اوکراین این فرضیه را مطرح می کند که به دلیل گستره تلفات غیرنظامی، بحران انسانی گسترده، استفاده از سلاحهای ممنوعه و هدف قرار دادن اماکن غیرنظامی، بازداشتهای خودسرانه و ارتکاب شکنجه و تجاوز توسط طرفین مخاصمه امکان اعمال نظریه در بحران اخیر وجود دارد اما به دلیل اقدامات کم شدت نظامی مانند اعمال منطقه پرواز ممنوع میتواند به گسترش بحران انسانی موجود منجر شود و صرفا اقدامات دیپلماتیک و سیاسی در چارچوب ارکان اصلی دکترین توصیه مشود.
کلیدواژگان: عملیات ویژه نظامی، فدراسیون روسیه، اوکراین، نظریه مسئولیت حمایت -
صفحات 85-116
چین با طراحی دکترین «رشته مرواریدها» و پیشبرد پروژه «یک کمربند-یک راه» به دنبال اعمال هژمونی بر منطقه جنوب شرق، جنوب و غرب آسیا و شمال آفریقا است. برای این منظور، چین جهت محافظت از خطوط ارتباطات دریایی خود در دریای چین جنوبی، تنگه مالاکا و حتی شمال اقیانوس هند، تنگه هرمز و خلیج فارس،«استراتژی تقویت توان دریایی» را درپیش گرفته است. در این میان، بندر گوادر و کریدور اقتصادی چین و پاکستان (سی پک) به عنوان یکی از رشته های مروارید، جایگاه مهمی در سیاست خارجی پکن دارد. درمقابل، هند با انعقاد پیمان های نظامی و امنیتی با آمریکا و متحدان منطقه ای خود، درصدد اعمال نفوذ و مقابله با دکترین چین برآمده است. پژوهش پیش رو با روش توصیفی-تحلیلی، در پی پاسخگویی به این سوال است که دکترین رشته مرواریدهای چین چیست و هند برای مقابله با آن، چه راهبردی در پیش گرفته است؟یافته های پژوهش نشان می دهد هند به منظور مقابله با رشته مرواریدهای چین، علاوه بر تاسیس جناح تحلیلی و تحقیقی (راو)، اقدام به سرمایه گذاری در بندر«چابهار» و امضای توافقنامه با عمان برای حضور قدرتمند دریایی در بندر «دقم» کرده است. این اقدامات اگرچه هند را در موقعیت برتر و یا حتی برابر با چین قرار نمی دهد، اما با همکاری آمریکا ابزارهای لازم را برای به چالش کشیدن چین در اختیار دهلی نو قرار می-دهد.
کلیدواژگان: رشته مروارید، یک کمربند-یک راه، گوادر-چابهار-دقم -
صفحات 117-142
با توجه به تاثیر تغییرات اقلیمی بر جنبه های مختلف زندگی بشر، بسیاری از کشورها از جمله هند در صدد به کارگیری تمهیدات لازم برای کاهش این تاثیرات منفی هستند. با توجه به حساسیت این موضوع نزد جامعه بین الملل، هرگونه اقدام در این راستا، می تواند ضریب نفوذ قدرت نرم کشورها را افزایش دهد. از این رو، سوال اصلی نوشتار این است که چگونه اقدامات دولت نارندرا مودی در حوزه دیپلماسی اقلیمی باعث افزایش نفوذ و قدرت نرم این کشور در سطح بین المللی شده است؟ پاسخ این سوال را نخست در بعد داخلی این کشور مورد بررسی قرار دادیم و در ادامه در سطح بین المللی نیز اقدامات و تاثیرات عملکرد دولت مودی را در مصادیق قدرت نرم از جمله جذب سرمایه گذاری خارجی، برندسازی بین المللی و حضور پررنگ هند در مجامع بین المللی مورد ارزیابی قرار دادیم. یافته های پژوهش که با استفاده از منابع کتابخانه ای و برخط و با روش توصیفی- تحلیلی انجام گرفته، نشان می دهد که در بعد داخلی، این کشور دستاوردهای قابل قبولی داشته است. در سطح بین المللی نیز هند با افزایش جذب سرمایه گذاری خارجی از جمله در حوزه انرژی پاک و برندسازی بین المللی در کنار مشارکت هر چه بیشتر در ائتلاف و مجامع مختلف بین المللی، توانسته است قدرت نرم خود را افزایش دهد.
کلیدواژگان: هند، تغییرات اقلیمی، نارندرا مودی، دیپلماسی اقلیمی، قدرت نرم -
صفحات 143-173
یکی از مهم ترین راهبردهای ناتو برای قلمروسازی در مناطق ژئوپلیتیکی همجوار روسیه وچین، گسترش مرزهای سیاسی رسمی این سازمان است. تعدادی ازکشورهای این مناطق ازجمله درمناطق ژئوپلیتیکی بالتیک، اروپای شرقی و دریای سیاه به عضویت رسمی ناتو درآمده اند و در زمینه های مختلف ازجمله امنیت با ناتو همکاری دارند. ناتو، که با هدف اولیه تامین امنیت منطقه جغرافیایی آتلانتیک شمالی شکل گرفت، درمفهوم نوین امنیتی خود اذعان دارد که امنیت این منطقه زمانی تامین خواهد شد که مرزهای جغرافیایی این سازمان جای خود را به مرزهای هویتی دهد. این امر بدان دلیل اهمیت دارد که هر دو کشور چین و روسیه، مخالفت خود را با نظام تک قطبی ابراز داشته اند. در این رابطه ناتو منافع خود را بر ضرورت تنگ ترکردن حلقه ی محاصره پیرامون یارگیری و تقویت روسیه از طریق هم پیمانی با کشورهای همسایه و ضرورت یارگیری و تقویت قوا بر علیه اهداف بعدی ناتو، رویارویی با اصول گرایی اسلامی و مهار چین قرارداده است. نگرانی روسیه درقبال حضور ناتو در مرزهایش و نگرانی چین در قبال همکاری های نزدیک نظامی غرب با تایوان و سایر نقاط استراتژیک، باعث شده تا دو کشور بیش از پیش برای همکاری های فی مابین و زمینه های توسعه آن ها تلاش کنند.در این مقاله با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از چارچوب نظری موازنه تهدید استفان والت به بررسی این موضوع پرداخته شد، یافته ها حاکیست که همکاری های نظامی و امنیتی اعضای ناتو با همسایگان چین و روسیه در راستای موازنه تهدید قابل ارزیابی بوده وباعث گسترش همکاری نظامی و امنیتی این دو کشور، علیه ناتو شده است.
کلیدواژگان: ناتو، همسایگان روسیه و چین، همکاری دوجانبه چین و روسیه -
صفحات 175-191
دنیای چندبعدی شده در تمام امور خود نیازمند داشتن متغیر جدید به نام دیپلماسی علمی است. هیچ واحد بین الملل و دولت مستقلی نمی تواند این بعد نوین سیاست را نادیده بگیرد. دیپلماسی علم به عنوان ساحتی نرم از قدرت نه تنها با استفاده از متغیر علم سیاست و روابط بین الملل، بلکه با درون مان کردن ساختارهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی و وابسته گی جدید آنها به ماهیت علم، مرزهای جدیدی در مفهوم شناسی نوینی تاسیس کرده است. یکی از این مفهوم شناسی ها ارتباط درهم تنیده دیپلماسی علم و توسعه است. کشور ایرن در منطقه غرب آسیا با داشتن نیروی جوان و تحصیل کرده و دارای تجربه رشد مداوم شاخص های علمی و فناورانه، زمینه قطعی استفاده از این متغیر در توسعه سیاست خارجی خود را داراست. بنابراین، مهمترین وجه عمومی کشور ایران در شرایط کنونی استفاده کامل از این ظرفیت بی بدیل در توسعه منطقه ای با در نظر گرفتن اولویت های اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی است. این پژوهش در روشی کیفی و با بررسی اسناد مختلف در حوزه های مدنظر و با برشمردن ویژگی های هر کدام از این متغیرها، منطق ارتباط دیپلماسی علمی و توسعه منطقه ای را واکاوی کرده است.
کلیدواژگان: توسعه منطقه ای، علم، فناوری، دیپلماسی، ایران -
صفحات 193-215
با رشد فناوری در حوزه اطلاعات و ارتباطات و ابزارهای مربوط به آن، فهم بشر نسبت به فضایی متفاوت از آنچه که به آن فضای فیزیکی گفته شد، توسعه یافت. به این ترتیب هم سو با فضایی مشتمل بر فضایی از حقایق و واقعیت های فیزیکی که از ویژگی آن ملموس بودن است، فضایی متشکل از داده های اطلاعاتی که حسب نیازهای انسانی ایجاد و حد و حصر آن نسبت به فضای فیزیکی نامحدودتر می باشد، شکل گرفت. به تناسب حضور و استفاده مردم از فضای سایبر به عنوان قرینه ای بر زندگی فیزیکی، دولت ها حقوق و تکالیفی نیز برای استفاده از این فضا پیش بینی کردند اما آنچه که در این میان به همراه شکل گیری جوامع مجازی، شهروند مجازی، تعاملات مجازی، هویت مجازی، امنیت مجازی و... مطرح می شود این است که آیا افراد به سمت شکل گیری نوعی زندگی سایبری سوق یافته اند؟ از این رو پاسخ به این سوال که حق زندگی سایبری چیست و چگونه چنین حقی می تواند در زمره حق های بشری محسوب شود؟ موضوعی است که این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی و تبیینی به آن می پردازد. یافته های این مقاله بیانگر آن است که: حق زندگی سایبری از جمله حقوق نسل چهارمی بشر محسوب می شود که با توجه به اقتضائات حاکم بر جوامع انسانی، زندگی فیزیکی انسان ها را متاثر از خود ساخته و به تبع آن فرصت ها، چالش ها و تهدیدهایی را در حوزه سیاست گذاری عمومی ایجاد نموده است.
کلیدواژگان: حق زندگی سایبری، حقوق بشر، فناوری، هویت مجازی، فضای سایبر -
صفحات 217-245
افغانستان ازجمله کشورهایی است که دولت آمریکا بعد از حمله به برج های دوقلو توسط القاعده بیشترین تاثیر را بر تحولات سیاسی و اجتماعی آن بعد از خروج نیروهای شوروی گذاشته است. دولت آمریکا در ابتدا با هدف مبارزه با تروریسم به افغانستان حمله کرد؛ اما در امر دولت سازی و نهادینه کردن ساختارهای سیاسی این کشور نیز نقش مهمی را ایفا کرد. این پژوهش نقش دولت آمریکا در زمان چهار رئیس جمهور این کشور، بوش، اوباما، ترامپ و بایدن در تحولات سیاسی افغانستان را بررسی کرده است. دولت آمریکا نقش موثری در تحولات سیاسی افغانستان از تشکیل دولت در کنفرانس بن اول در سال 2001 تا سقوط نظام جمهوریت در سال 2021 داشته است. یافته های پژوهش نشان می دهد، دولت مردان آمریکا هرکدام با توجه به منافع ملی و شرایط نظام بین الملل در کنار مسائل داخلی افغانستان، سیاست های متفاوتی را در قبال افغانستان در پیش گرفته اند. از حمله پیشگیرانه و پیش دستانه بوش تا گفتگو با طالبان و رویه دیپلماسی در زمان اوباما، سیاست خروج در زمان دونالد ترامپ و خروج قطعی در زمان جوبایدن که منجر به سقوط نظام جمهوری شد. این پژوهش با شیوه توصیفی-تحلیلی با جمع آوری از منابع مکتوب داخلی و خارجی در کنار سایت های معتبر در چارچوب نظری رئالیسم تهاجمی مرشایمر تبیین شده است.
کلیدواژگان: افغانستان، آمریکا، طالبان، امنیت، استراتژی -
صفحات 247-270
شکل گیری مجلس شورای ملی موجب ایجاد تحولاتی در تاریخ معاصر ایران گشت. این تحولات در عرصه سیاسی نمود پیدا کرد، به ویژه دوره پهلوی دوم بر سرعت ایجاد تغییرات افزوده شد. پس از شهریور 1320 و ایجاد فضای باز سیاسی، نمایندگان سعی کردند با این جریان همسو گردند. در دوره های چهاردهم تا شانزدهم مجلس شورای ملی ناصر قلی اردلان یکی از نمایندگان سنندج بود که به مجلس راه یافت. وی در دوره نمایندگی در امر قانون گذاری و تصمیم گیری های سیاسی شرکت داشت و در برخی موارد پایه گذار یا پیشنهاددهنده و حامی اصلاحات نیز بوده است. ازجمله می توان به سخنرانی و نقش وی در رابطه ارائه و تصویب قوانین، لوایح و وزرای پیشنهادی دولت و نیز موضع گیری وی در مورد مسائل مهم و سرنوشت ساز همچون، نهضت ملی شدن صنعت نفت اشاره نمود. مسئله این پژوهش بررسی عملکرد سیاسی و نقش ناصر قلی اردلان در مجلس شورای ملی در ادوار مذکور می پردازد. روش پژوهش توصیفی -تحلیلی و متکی بر اسناد، صورت مذاکرات مجلس و منابع آرشیوی است. یافته های این نوشتار نشان از آن دارد که ناصر قلی اردلان در طی 3 دوره بیشترین سخنرانی و نقش را در صحن مجلس داشته و فعال ترین نماینده شهرستان سنندج بوده است. در یک جمع بندی وی در مباحثی همچون مبارزه با فساد اقتصادی دولت مردان، دفاع از تمامیت ارضی کشور و حمایت از قانون ملی شدن صنعت نفت نقش موثری ایفا کرد.
کلیدواژگان: مجلس دوره چهاردهم، دوره پانزدهم، دوره شانزدهم شورای ملی، سنندج، ناصر قلی اردلان -
ضرورت جرم انگاری ازدواج اجباری مبتنی بر رفتار مالکانه در حقوق ایران و عراق در پرتو حقوق جهانشمول بشرصفحات 271-301در تمامی نظام های فرهنگی و حقوقی دنیا، موافقت طرفین در ازدواج، عامل مهم موفقیت استحکام نهاد خانواده و پایداری عقد ازدواج می باشد. با این همه، هنوز در بسیاری از جوامع بشری ازدواج های اجباری در اقسام مختلف وجود دارد. ازدواج اجباری نوعی ازدواج است که حداقل یکی از طرفین از رضایت و اراده کافی برخوردار نیستند. یکی از کشورهایی که به دلیل بافت سنتی و قدیمی آن هنوز ازدواج اجباری در آن وجود دارد، کشور ایران و عراق است، به نحوی که در رسوم برخی اقوام، رضایت زنان در ازدواج نادیده گرفته می شود. تحقیق حاضر از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می باشد و روش جمع-آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است و در صدد پاسخگویی به این سوال است که رویکرد نظام حقوقی ایران و عراق نسبت به پدیده اجباری ازدواج مبتنی بر رفتار مالکانه چگونه است و ضرورت جرم انگاری آن کدام است. یافته های تحقیق نشان می دهد که ازدواج اجباری مورد توجه هر دو نظام حقوقی واقع شده ولی به صورت خاص جرم انگاری نشده است، لذا شایسته است جرم انگاری ازدواج اجباری تحت عنوان تعزیر ضروری بوده و گامی در راستای حمایت از بزده دیدگاه و گروه های آسیب پذیر می باشد. همچنین عناصر تشکیل دهنده ازدواج اجباری به عنوان جنایت علیه بشریت بر اساس حقوق بین المل عرفی، موید آن است که این جرم هم در ماهیت و هم از حیث درجه صدمه وارد شده به قربانی با سایر مصادیق جنایت علیه بشریت قابل قیاس است.کلیدواژگان: حقوق بنیادین، نظام های فرهنگی، جامعه ایران، جامعه عراق
-
صفحات 303-319
این پژوهش به بررسی علل همسویی سیاست گذاری های امنیتی و اقتصادی فدراسیون روسیه و عربستان سعودی در بازه زمانی 1999 تا 2019 می پردازد. در این تحقیق، عوامل موثر بر تغییر رویکردهای دو کشور در زمینه های امنیتی و اقتصادی، به ویژه در سایه تحولات منطقه ای و بین المللی، تحلیل شده است و با استفاده از نظریه سازه انگاری به تبیین تغییرات در روابط دو کشور و افزایش تعاملات آنها در حوزه های امنیتی و اقتصادی پرداخته و تاثیر این تعاملات بر تغییر معادلات امنیتی و اقتصادی منطقه را بررسی می کند. از جمله موارد مهم، تحلیل نقش تحریم های نفتی ایران و تحولات سیاست خارجی ایالات متحده در افزایش همسویی میان روسیه و عربستان سعودی است. همچنین، به بررسی نقش عوامل ژئوپلیتیک، تغییرات در بازارهای انرژی جهانی و روابط دو کشور با سایر قدرت های منطقه ای و بین المللی پرداخته شده است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که تغییرات در سیاست خارجی آمریکا، تحریم های نفتی ایران و تلاش های روسیه برای تثبیت جایگاه خود به عنوان یک قدرت بین المللی، از عوامل اصلی همسویی سیاست گذاری های امنیتی-اقتصادی دو کشور بوده اند. علاوه بر این، همگرایی منافع اقتصادی در حوزه انرژی، به ویژه در چارچوب اوپک پلاس، و تلاش برای ایجاد توازن در روابط با غرب نیز از دیگر عوامل موثر در این همسویی محسوب می شوند.
کلیدواژگان: همسویی سیاست گذاری، فدراسیون روسیه، عربستان سعودی، امنیت اقتصادی -
صفحات 321-342نهاد خانواده در بستر زیست جهان جوامع متحول می شود، ازدواج در ایالات متحده آمریکا برگرفته از یک نهاد قانونی، اجتماعی و مذهبی است. قوانین ازدواج به طور قابل توجهی در دو کشور در طول زمان تغییر کرده است، ازجمله حذف ممنوعیت ازدواج بین نژادی در ایالات متحده آمریکا و تغییرات بسیاری که در حقوق خانواده از سال 1978 به بعد در قوانین ایران رخ داده است. ازدواج ها به طور قابل توجهی ازنظر مذهب، وضعیت اجتماعی، اقتصادی، سن، تعهد و غیره متفاوت است. ازدواج با فسخ، طلاق یا فوت همسر قابل فسخ است. قوانین طلاق در ایالت های مختلف و متفاوت است و به موضوعاتی مانند نحوه تقسیم اموال زوجین، نحوه مراقبت از فرزندان و حمایت از تعهدات یکی از زوجین در قبال دیگری می پردازد. متاسفانه، امیدها و انتظارات از یک زندگی مشترک گاهی اوقات نقش بر آب می شود؛ و این امر می تواند به این دلیل باشد که طرفین اطلاعات کمی از حقوق و تکالیف بین خود را به عنوان همسران دارا هستند؛ و این فروپاشی یک فرایند دردناک است که اغلب توسط ناراحتی احساسی و مالی شدید همراه می گردد؛ که با ترکیب تنش های مالی و غیرمالی منجر به شکست ازدواج شده است. در ایالات متحده حقوق و تکالیف زوجین نسبت به یکدیگر، با اشکالات بسیاری همراه و دستخوش تغییرات بسیاری گردیده است.کلیدواژگان: تحول نهاد خانواده، ایالات متحده، سیاست گذاری خانواده، حکمرانی حقوقی
-
Pages 7-34In the Begin Guide, no adversary of Israel in the Middle East should be allowed to acquire nuclear weapons. Therefore, Israel has used various strategies since the beginning of facing Iran's nuclear case, the common denominator of which is stopping the nuclear program and preventing it from acquiring nuclear weapons. The current research answered the question: What was Israel's strategy in the face of Iran's nuclear program during the era of Trump and Biden? The hypothesis of the research in the framework of nuclear deterrence and with an emphasis on Begin's doctrine states that: Israel's strategy in facing Iran's nuclear program in the Trump era, pressure on the United States to withdraw from the JCPOA, and in the Biden era to try to Iran's nuclear case was referred to the Security Council under Chapter 7 of the United Nations Charter. From this point of view, Israel, which considered the JCPOA ineffective in curbing Iran's nuclear program; In line with Trump, he reached his main goal, that is, the withdrawal of the United States from the JCPOA. During the period of Biden, Israel, while consulting with the Western negotiating parties to persuade them not to revive the JCPOA, by repeating claims about the activity of secret nuclear sites and fueling Iran's and IAEA's safeguard disputes, followed by the referral of the case. It is a nucleus from the Council of Governors to the Security Council.The descriptive-analytical research method and the data collection tool are authentic domestic and foreign library sources.Keywords: Ran's Nuclear Program, Israel, Trump, Biden
-
Pages 35-61Dealing with the concept of world order and change in the international system, in addition to providing the possibility of a systematic understanding of global political developments, determines the possibilities of structure and the strength of the foreign policy of the states. A realistic understanding of the logic of the development and transformation of the world order, understanding reasons of the actions of governments, especially the great powers, clarify the place of regions in the international system and the direction of global politics. These two concepts are an inevitable necessity both in the theory and in the practice. Understanding this necessity, this article tries to infer the elements of consistency and change in the world order by pondering the mainstream theories of international relations, and to discuss and criticize the development of global politics.. . . . . .. . .. . . . . .. . . . .Keywords: World Order, Change In The International System, Types Of Change, Means Of Controlling The World Order, America, China
-
Pages 63-84
The Russian Federation’s war in Ukraine, the consequences of the war that has led to the deaths of tens of thousands of people and the displacement of millions of people, the stalemate of the Security Council in supporting civilians and the lack of immediate and proper management of this great humanitarian crisis have caused the discussion of humanitarian interventions in the form of the "responsibility to protect" doctrine. The inability of the international community to seriously confront the widespread and organized violation of human rights in the 1990s led to the proposal of the "responsibility to protect" doctrine in 2001, and sovereignty was emphasized not as an advantage but as a responsibility. This theory was approved in the document of the 2005 UN Summit and was used in Libya in 2011. According to the "R to P", if governments are unable or unwilling to protect their citizens in armed conflicts, the international community will be responsible for protecting people. the article presents the hypothesis that due to the extent of civilian casualties, widespread humanitarian crisis, the use of prohibited weapons and the targeting of civilian places. Arbitrary arrests and committing torture and rape by the warring parties, it is possible to apply the theory in the recent crisis, but due to the fact that low-intensity military measures can lead to the expansion of the existing humanitarian crisis, only diplomatic and political measures is recommended in the framework of the main pillars of the doctrine.
Keywords: Military Special Operations, Russian Federation, Ukraine, Theory Of Responsibility To Protect -
Pages 85-116
China, through its "String of Pearls" doctrine and the implementation of the "One Belt One Road (OBOR)" project, aims to establish hegemony over the Southeast, South, and West Asia, as well as North Africa regions. To achieve this objective, China has adopted a strategy to bolster its naval capabilities, safeguarding its maritime communication lines in the South China Sea, the Strait of Malacca, and even the northern Indian Ocean, including the Strait of Hormuz and the Persian Gulf. In this context, the Gwadar port and the China-Pakistan Economic Corridor (CPEC) play significant roles in Beijing's foreign policy. In response, India is pursuing countermeasures by signing military and security agreements with the United States and its regional allies to strengthen its influence. This research, utilizing a descriptive-analytical approach, seeks to explore the nature of China's "String of Pearls" doctrine and examine the strategies India has adopted to counter it. The findings reveal that, in order to counter China's "String of Pearls," India has established the Research and Analysis Wing (RAW), invested in the port of Chabahar, and signed an agreement with Oman to enhance its naval presence in the port of Duqm. While these measures may not place India in a superior or equal position to China, they provide Delhi with the necessary tools, in collaboration with the United States, to effectively challenge China's ambitions.
Keywords: String Of Pearls, One Belt One Road, Gwadar-Chabahar-Duqm -
Pages 117-142
Considering the impact of climate change on various aspects of human life, many countries, including India, are trying to deploy the necessary measures to reduce the relevant negative effects. Considering the sensitivity of this issue to the international community, any action in this respect can increase the leverage of countries' soft power. Therefore, the main question of the article is that How has Narendra Modi's government's practices in the field of climate diplomacy have increased the influence and soft power of this country at the international level? We first examined the answer to this question in the domestic dimension of this country and further, at the international level, we evaluated the practices and effects of the Modi’s government performance in instances of soft power, including attracting foreign investment, international branding, and India's powerful presence in international forums. The findings of the research, conducted by using library and online resources and with a descriptive-analytical method, it reveal that with regard to the domestic dimension, this country has reached the acceptable achievements. At the international level, India has been able to increase its soft power by securing rising foreign investment, in the field of clean energy and international branding, in addition to its offering more contribution in various international alliances and forum
Keywords: India, Climate Change, Narendra Modi, Climate Diplomacy, Soft Power -
Pages 143-173
One of the most important strategies of NATO for territorialization in the geopolitical areas adjacent to Russia and China is the expansion of the official political borders of this organization. NATO, which was formed with the primary purpose of securing the security of the North Atlantic geographic region, acknowledges in its new security concept that the security of this region will be ensured when the geographical boundaries of this organization give way to identity boundaries. This is important because both China and Russia have expressed their opposition to the unipolar system. In this regard, NATO focuses its interests on the need to tighten the encirclement ring surrounding the support and strengthening of Russia through alliances with neighboring countries and the need to support and strengthen forces against NATO's next goals, confronting Islamic fundamentalism and curbing China has put Russia's concern about the presence of NATO in its borders and China's concern about the close military cooperation of the West with Taiwan and other strategic points have caused the two countries to work harder for mutual cooperation and their development fields. In this article, this issue was investigated using the analytical descriptive method and using the theoretical framework of Stephen Walt's balance of threats. The findings indicate that the military and security cooperation of NATO members with their neighbors China and Russia is in line with the balance of threats. can be evaluated and has caused the expansion of the military and security cooperation of these two countries against NATO.
Keywords: NATO, Neighbors Of Russia, China, Bilateral Cooperation Between China, Russia -
Pages 175-191
The multidimensional world needs a new variable called scientific diplomacy in all its affairs. No international unit or independent government can ignore this new dimension of politics. Science diplomacy as a soft field of power, not only by using the variable of political science and international relations, but also by internalizing cultural, social and economic structures and their new dependence on the nature of science, establish new boundaries in modern conceptualization. has done. One of these concepts is the interwoven relationship between science diplomacy and development. The country of Iran in the West Asia region, having a young and educated workforce and having the experience of continuous growth of scientific and technological indicators, has a definite ground for using this variable in the development of its foreign policy. Therefore, the most important aspect of the country of Iran in the current situation is the full use of this irreplaceable capacity in regional development, taking into account the economic, cultural, social and political priorities. This research has analyzed the logic of the relationship between scientific diplomacy and regional development in a qualitative way by examining various documents in the considered fields and by enumerating the characteristics of each of these variables.
Keywords: Regional Development, Science, Technology, Diplomacy, Iran -
Pages 193-215
As technology continues to advance in the realm of information and communication, human perception of space has transcended the boundaries of physicality. In parallel with the physical world, characterized by its tangible facts and realities, a new space has emerged—one composed of informational data. This virtual realm, governed by the ever-expanding realm of human needs, defies the limitations imposed by physical space. In response to the populace's increasing presence and engagement within this digital arena, governments have articulated a set of rights and responsibilities for its utilization. Nevertheless, a critical dimension of this discourse is the evolution of what can be described as a "cyber life." As virtual communities, virtual citizens, virtual interactions, virtual identities, and virtual security become integral facets of this digital realm, a fundamental question arises: Are individuals gradually giving rise to a form of existence characterized by their engagement in this new cyber life? Consequently, this article explores the question of what defines the "right to cyber life" and how such a right can be classified within the domain of human rights. Employing a descriptive-analytical and explanatory methodology, the findings of this article firmly establish the "right to cyber life" as a fourth-generation human right. This recognition is rooted in the way it has impacted the lives of individuals, shaping opportunities, presenting challenges, and posing potential threats within the realm of public policy.
Keywords: The Right To Cyber Life, Human Rights, Technology, Virtual Identity, Cyberspace -
Pages 217-245
Afghanistan is one of the countries where the American had a significant impact on political developments, following the 9/11 attacks by al-Qaeda after the withdrawal of the Soviet forces. The initial goal of the American government was to combat terrorism, but they also played a crucial role in state-building and institutionalizing political structures in Afghanistan. This research examines the role of the United States during the presidencies of Bush, Obama, Trump, and Biden in the political developments of Afghanistan. Searches have shown that the United States has played a significant role in Afghanistan's political developments, from the formation of the government at the "Bonn I" Conference in 2001 to the collapse of the republican system in 2021. The finding of this research demonstrate that American leaders have purposed different policies towards Afghanistan, taking into account national interests, the international system, and internal issues within Afghanistan. These policies have ranged from Bush's preemptive attack to Obama's diplomatic efforts and Trump's withdrawal policy, ultimately leading to Biden's definitive withdrawal and the downfall of the republican system. This research utilizes a descriptive-analytical method, drawing on domestic and foreign written sources and authentic sites, within the theoretical framework of Marshaimer's aggressive realism.
Keywords: Afghanistan, America, Taliban, Security, Strategy -
Pages 247-270
The formation of the National Council caused changes in the contemporary history of Iran. These developments were manifested in the political arena, especially during the second Pahlavi period, the speed of changes was increased. After September 1320 and the creation of an open political space, the representatives tried to align with this trend. In the 14th to 16th terms of the National Council, Nasser Qoli Ardalan was one of the representatives of Sanandaj who was elected to the parliament. During the representative period, he was involved in legislation and political decisions, and in some cases he was the founder or proposer and supporter of reforms. Among them, we can mention his speech and his role in presenting and approving the laws, bills and ministers proposed by the government, as well as his stance on important and decisive issues such as the nationalization movement of the oil industry. The problem of this research is to investigate the political performance and role of Nasser Qoli Ardalan in the National Assembly during the mentioned periods.The research method is descriptive-analytical and relies on documents, minutes of parliament deliberations and archival sources. The findings of this article show that Nasser Qoli Ardalan had the most speeches and roles in the parliament during 3 periods and was the most active representative of Sanandaj city. In a summary, he played an effective role in issues such as the fight against the economic corruption of statesmen,
Keywords: 14Th Term Of Parliament, 15Th Term, 16Th Term Of National Council, Sanandaj, Nasser Qoli Ardalan -
Pages 271-301In all cultural and legal systems of the world,the consent of the parties to marriage is an important factor in the success of strengthening the family institution and the sustainability of the marriage contract. However, forced marriages of various types still exist in many human societies.Forced marriage is a type of marriage in which at least one of the parties does not have sufficient consent and will.One of the countries where forced marriage still exists due to its traditional and ancient context is Iran and Iraq, in such a way that in the customs of some ethnic groups, women's consent in marriage is ignored.The present study is theoretical,the research method is descriptive-analytical, and the data collection method is library-based, and it was conducted by referring to documents, books, and articles. It seeks to answer the question of what is the approach of the legal systems of Iran and Iraq towards the phenomenon of forced marriage based on possessive behavior and what is the necessity of criminalizing it.The research findings show that forced marriage has been considered by both legal systems but has not been specifically criminalized. Therefore, it is appropriate to criminalize forced marriage as a necessary crime and a step towards protecting victims and vulnerable groups.Also, the elements constituting forced marriage as a crime against humanity under customary international law confirm that this crime is comparable to other instances of crimes against humanity, both in terms of its nature and the degree of harm inflicted on the victim.Keywords: Fundamental Rights, Cultural Systems, Iranian Society, Iraqi Society
-
Pages 303-319
This study examines the reasons for the alignment of security and economic policies between the Russian Federation and Saudi Arabia between 1999 and 2019. In this study, the factors affecting the change in the approaches of the two countries in the security and economic fields, especially in the light of regional and international developments, are analyzed. Using structuralist theory, it explains the changes in the relations between the two countries and the increase in their interactions in the security and economic fields, and examines the impact of these interactions on the change in the security and economic equations of the region. Among the important cases is the analysis of the role of Iranian oil sanctions and developments in the foreign policy of the United States in increasing the alignment between Russia and Saudi Arabia. It also examines the role of geopolitical factors, changes in global energy markets, and the relations of the two countries with other regional and international powers. The findings of this study indicate that changes in US foreign policy, Iran's oil sanctions, and Russia's efforts to establish its position as an international power have been the main factors in the alignment of the two countries' security-economic policies. In addition, the convergence of economic interests in the energy sector, especially within the framework of OPEC+, and the effort to create a balance in relations with the West are also considered to be other factors in this alignment.
Keywords: Policy Alignment, Russian Federation, Saudi Arabia, Economic -
Pages 321-342Marriage in Iran and the United States is derived from a legal, social, and religious institution. Marriage laws have significantly changed in both countries over time, including the removal of bans on interracial marriage in the United States and numerous changes to family rights in Iranian law since 1978. Marriages differ considerably in terms of religion, social status, economic status, age, commitment, and more. Marriage can be dissolved through annulment, divorce, or the death of a spouse. Divorce laws vary across different states and address issues such as the division of marital property, child custody, and spousal support obligations. Unfortunately, hopes and expectations for a shared life sometimes fail; this can be due to the parties having little information about their rights and duties as spouses. The breakdown of a marriage is a painful process often accompanied by severe emotional and financial distress. The combination of financial and non-financial tensions leads to the failure of the marriage. In both countries, the rights and duties of spouses toward each other have been subject to numerous changes and many challenges.Keywords: Evolution Of The Family Institution, United States, Family Policy, Rule Of Law