فهرست مطالب

مجله علمی پژوهان
سال بیست و دوم شماره 1 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا بهرامی، تورج سپهوند* صفحات 1-10
    سابقه و هدف

     اختلال اضطراب اجتماعی در کودکان و نوجوانان، با برخی مشکلات روان شناختی همراه است که به درمان موثر نیاز دارند. هدف این مطالعه بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری هیجان مدار بر تنظیم هیجان و عادات خواب کودکان دارای اضطراب اجتماعی بود.

    مواد و روش ها

     این پژوهش مطالعه ای نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی پژوهش شامل دانش آموزان پایه های چهارم تا ششم ابتدایی شهر قم در سال تحصیلی 1399 بود. تعداد 46 نفر از آن ها که نمراتشان در مقیاس اضطراب اجتماعی لایبویتز بالاتر از 29/5 بود، انتخاب و به صورت تصادفی، به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. شرکت کنندگان در پیش آزمون چک لیست تنظیم هیجان و پرسش نامه ی عادات خواب کودکان را پاسخ دادند. سپس، گروه آزمایش به مدت 16 جلسه در درمان شرکت کرد و گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماند. در نهایت، شرکت کنندگان پس آزمون را نیز پاسخ دادند و داده های حاصل با استفاده از تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS بررسی شد.

    یافته ها

     نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد که پس از کنترل اثرهای پیش آزمون، تفاوت معناداری در ترکیب خطی متغیرهای تنظیم هیجان و عادات خواب دو گروه وجود داشت (0/063 =لامبدای ویلکز، 34/182=10،23F، 0/001=P). آزمون های تحلیل کوواریانس تک متغیره نیز افزایش معنادار تنظیم هیجان و کاهش معنادار بی ثباتی/منفی گرایی و اختلالات خواب (به جز تاخیر در شروع خواب) را در گروه آزمایش پس از جلسات درمانی نشان داد.

    نتیجه گیری

     درمان شناختی رفتاری هیجان مدار می تواند درمانی مهم و اثربخش برای تنظیم هیجان و اختلالات خواب کودکان مضطرب اجتماعی باشد که به متخصصان سلامت روان مراجعه می کنند.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، عادات خواب، اضطراب اجتماعی، درمان شناختی رفتاری هیجان مدار، کودکان دبستانی
  • محدثه رضایی، آرش خلیلی، لیلی تاپاک، طیبه حسن طهرانی* صفحات 11-21
    سابقه و هدف

     والدین دارای کودک با اختلال شنیداری از استراتژی های سازگاری مختلفی از جمله امیدواری استفاده می کنند. نگرش معنوی افراد می تواند بر میزان امیدواری آن ها موثر باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط نگرش معنوی با امیدواری در والدین کودکان دارای اختلالات شنوایی انجام شد.

    مواد و روش ها

     این مطالعه ی مقطعی درباره ی 100 نفر از والدین کودکان دارای اختلالات شنوایی مراجعه کننده به مراکز بهزیستی شهر همدان در سال 1400 انجام شد. انتخاب نمونه ها به روش سرشماری بود. داده ها توسط پرسش نامه ی اطلاعات دموگرافیک، پرسش نامه ی سنجش نگرش معنوی و پرسش نامه ی امیدواری میلر جمع آوری شدند. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-16 و با استفاده از آزمون های آماری انجام شد.

    یافته ها

     نتایج مطالعه نشان داد که میانگین نگرش معنوی والدین دارای کودک با اختلال شنوایی برابر با 76/21±172/20 و میانگین امیدواری برابر با 24/23±184/54 است. ارتباط مستقیم و معناداری بین نگرش معنوی و امیدواری مشاهده شد (0/001>P). نگرش معنوی با رتبه ی تولد کودک، سابقه ی اختلال شنوایی در خواهر یا برادر کودک، شغل مادر و تعداد فرزندان و سطح امیدواری با رتبه ی تولد، تعداد فرزندان، والد همراه، وضعیت اقتصادی والدین و وضعیت تحصیلی کودک ارتباط معناداری داشت (0/05>P).

    نتیجه گیری

     نگرش معنوی و امیدواری والدین دارای کودک با اختلال شنوایی در سطح مطلوبی است و ارتباط معناداری بین آن ها و برخی مشخصات دموگرافیک آن ها وجود دارد؛ لذا به پرستاران توصیه می شود که با توجه به خصوصیات والدین دارای اختلال شنوایی، اقداماتی را برای ارتقای نگرش معنوی آنان انجام دهند تا امیدواری به عنوان روش مقابله ای موفقیت آمیز در این والدین تقویت شود.

    کلیدواژگان: کودک، اختلالات شنوایی، امیدواری، والدین، نگرش معنوی
  • مائده مستقیمی، فهیمه معینی، محمدرضا هنرور، امرالله شریفی* صفحات 22-30
    سابقه و هدف

     اختلال طیف اوتیسم (ASD) اختلالی عصبی رشدی است که با نقص در ارتباطات اجتماعی و الگوهای تکراری محدود رفتارها، علایق یا فعالیت هایی که بر توانایی ها و عملکردهای روانی اجتماعی در نوزادان و کودکان تاثیر می گذارد، مشخص می شود. در این مطالعه، ارتباط بین تغذیه و فرمولا (شیرخشک) در مقایسه با شیر مادر و نیز اشتغال و سطح تحصیلات والدین و خطر ابتلا به اختلال طیف اوتیسم (ASD) بررسی شد.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه ی موردشاهدی، 35 کودک 6 تا 12ساله ی ASD و 70 کودک سالم که از نظر سن و جنس همسان بودند، وارد مطالعه شدند. اطلاعات دموگرافیک شامل سن، جنس، تغذیه ی پس از زایمان، اشتغال والدین و سطح تحصیلات والدین با همکاری والدین ثبت شد.

    یافته ها

     بین دو گروه از نظر نوع شیر مصرفی پس از زایمان تفاوت آماری معنی داری وجود داشت (0/005=P). مصرف فرمولا توسط نوزاد به تنهایی یا همراه با شیر مادر و نیز اشتغال مادر، به ویژه در مشاغل دولتی، با خطر بالاتر بروز ASD مرتبط بود. در تجزیه وتحلیل رگرسیون لجستیک، اشتغال مادر با افزایش 4/06 برابری در شانس ابتلای کودک به اوتیسم همراه بود (5/06O=R)، (فاصله ی اطمینان= 95 درصد)، (2/01 - 12/76؛ 0/001=P). نتایج قابل توجهی حتی پس از تعدیل برای نوع شیر مشاهده شد. هنگام طبقه بندی اشتغال مادر به دولتی یا آزاد، نسبت شانس ابتلا به اوتیسم فقط در کودکانی که مادر آن ها در مشاغل دولتی هستند، معنی دار بود. بین دو گروه از نظر سطح تحصیلات مادر، تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت؛ اما سطح تحصیلات پدر بین گروه ها تفاوت معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

     این مطالعه شواهد بیشتری از اثر محافظتی احتمالی تغذیه ی انحصاری با شیر مادر در برابر ASD ارائه می دهد. علاوه بر این، به نظر می رسد که اشتغال مادر احتمالا به دلیل فاصله ی فیزیکی کودک و مادر، نقش قابل توجهی در خطر بروز ASD دارد.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اوتیسم، شیر مادر، فرمولا، اشتغال، ناتوانی ذهنی
  • آزاده دهقان نسب، الهه آزادیان* صفحات 31-41
    سابقه و هدف

     کودکان کم توان ذهنی (ID) علاوه بر اختلالاتی که در عملکردهای ذهنی دارند، در مهارت های ادراکی و حرکتی نیز دچار اختلال هستند که ممکن است به ضعف تعادلی و افزایش ریسک سقوط در این افراد منجر شود. هدف از انجام این مطالعه بررسی رابطه ی بین توانایی های حرکتی بنیادی و تغییرپذیری در کنترل قامت و مقایسه ی آن ها در کودکان کم توان ذهنی آموزش پذیر با کودکان عادی بود.

    مواد و روش ها

     این مطالعه از نوع توصیفی بود که 34 دختر کم توان ذهنی و 30 کودک همتا و سالم با دامنه ی سنی 7 تا  13 سال در آن شرکت کردند. متغیرهای تعادلی شامل دامنه ی حرکات، تغییرپذیری و سرعت حرکات مرکز فشار (CoP) با استفاده از تخته ی نیروی کیستلر و در وضعیت ایستادن تندم (Tandem) و جفت پا روی سطح پایدار و ناپایدار ارزیابی شدند. توانایی های بنیادی نیز با آزمون رشد حرکتی درشت ویرایش سوم (TGMD-3) بررسی شد. از روش تی تست مستقل و تحلیل واریانس ویژه ی داده های تکراری برای بررسی اختلاف بین گروهی و درون گروهی در متغیرهای تعادلی استفاده شد. آزمون من یوویتنی و اسپیرمن نیز برای بررسی اختلاف بین گروهی و رابطه ی بین متغیرها به کار رفت. تمامی تجزیه وتحلیل های آماری با نرم افزار SPSS با 0/05>P ارزیابی شد.

    یافته ها

     نتایج نشان دادند که کودکان ID در مقیاس های آزمون TGMD-3 نمره ی کمتری نسبت به گروه کنترل دارند (0/05>P). تغییرپذیری در ثبات قامت و دامنه ی حرکات CoP در گروه ID به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود (0/05>P)، ولی اختلاف بین دو گروه در سرعت حرکات در تمام شرایط معنی دار نبود (0/05<P). نتایج رابطه سنجی نیز نشان داد که رابطه ی متوسط و معنی داری بین اکثیر مقیاس های جابه جایی و کنترل شیء با متغیرهای تعادلی وجود دارد (0/05>P).

    نتیجه گیری

     نتایج نشان دادند که کودکان کم توان ذهنی در توانایی های بنیادی و تعادلی دچار اختلال هستند. تغییرپذیری در کنترل قامت، به ویژه در جهت قدامی خلفی، می تواند به افزایش ریسک سقوط منجر شود. مداخلات تعادلی ممکن است بر بهبود توانایی های بنیادی در کودکان ID و همچنین، افراد بدون اختلالات ذهنی، تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: کم توان ذهنی، تغییرپذیری، تعادل، توانایی های بنیادی، مرکز فشار
  • پرستو شیرزادی، سالار فرامرزی*، سمیرا وکیلی، محمدپارسا عزیزی صفحات 42-54
    سابقه و هدف

     زبان یکی از مولفه های مهم رشد در کودکان است؛ بنابراین، هدف پژوهش حاضر تدوین بسته ی ارتقای مهارت های زبانی مبتنی بر توان بخشی شناختی و تعیین اثربخشی آن بر عملکرد زبان بیانی کودکان دارای اختلال زبانی خاص بود.

    مواد و روش ها

     روش پژوهش حاضر از نوع آمیخته ی اکتشافی بود. جامعه ی آماری در بخش کیفی مقالات علمی، نظر استادان دانشگاه و متخصصان بود. در بخش کیفی، داده های به دست آمده به روش تحلیل مضمون استقرایی تحلیل شدند و سپس، بسته ی مداخلاتی در 12 جلسه تدوین و روایی محتوایی آن تایید شد. بخش کمی پژوهش یک کارآزمایی بالینی بود و جامعه ی آماری آن شامل تمامی کودکان 5 تا 7ساله ی دارای اختلال زبانی خاص مراجعه کننده به کلینیک های خصوصی گفتاردرمانی شهر بروجرد بود که از این میان، 30 کودک با میانگین سنی 0/92±6/31 به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی، در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش حاضر عبارت بودند از: نسخه ی چهارم مقیاس هوشی وکسلر کودکان، مصاحبه ی بالینی نیمه ساختاریافته و آزمون رشد زبان نیوکامر و هامیل. در نهایت، داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-24 با روش‏ تحلیل واریانس مکرر تحلیل شدند.

    یافته ها

     بر اساس نتایج به دست آمده، بین میانگین نمرات زبان بیانی در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تفاوت معنادار وجود داشت (0/01 <p).

    نتیجه گیری

     در مجموع، می توان گفت که بسته ی ارتقای مهارت های زبانی مبتنی بر توان بخشی شناختی بر بهبود زبان بیانی کودکان با اختلال زبانی خاص موثر است و لذا، از این بسته می توان برای بهبود زبان بیانی کودکان با اختلال زبانی خاص استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مهارت های زبانی، زبان بیانی، توان بخشی شناختی، کودکان دارای اختلال زبانی خاص
  • مهناز ابراهیمی، عیسی محمدی زیدی*، محمدرضا ملکی، بنفشه محمدی زیدی صفحات 55-67
    سابقه و هدف

     دانش آموزان با تغییر عقاید زیست محیطی، تقویت مسئولیت پذیری و خودکارآمدی می توانند نقش موثری در حفاظت از محیط زیست داشته باشند. استفاده از مدل های تغییر رفتار رویکردی معقول برای شناسایی متغیرهای موثر بر رفتارهای زیست محیطی و ضرورتی انکارناپذیر قبل از طراحی مداخلات آموزشی است. هدف مطالعه ی کنونی تعیین متغیرهای موثر بر رفتارهای حامی محیط زیست در دانش آموزان مدارس ابتدایی شهر قزوین با استفاده از تئوری رفتار برنامه ریزی شده (TPB) بود.

    مواد و روش ها

     با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای، 184 نفر از دانش آموزان پنجم و ششم دوره ی دوم ابتدایی مدارس دولتی شهر قزوین در مطالعه ای توصیفی مقطعی (Cross-Sectional Study) در سال 1401 شرکت کردند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ی خودگزارشی شامل اطلاعات دموگرافیک، پرسش نامه ی آگاهی، پرسش نامه ی 20سوالی ثبت رفتارهای حامی محیط زیست و خرده مقیاسه ای TPB بود. داده ها با استفاده از نرم افزار لیزرل 8/80 و آزمون های آماری کای اسکوئر، تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه، هم بستگی پیرسون و آنالیز مسیری در سطح کمتر از 0/05 آنالیز شدند.

    یافته ها

     وضعیت رفتارهایی مانند تذکر درباره ی مسائل زیست محیطی، کنترل میزان دمای محیط، استفاده از وسایل حمل ونقل عمومی و نحوه ی تماشای برنامه های تلویزیونی نامناسب بود. قوی ترین ضرایب هم بستگی بین آگاهی و نگرش (0/05>P، 0/675=r) و ضعیف ترین بین هنجارهای انتزاعی و رفتار (0/01>P، 0/235=r) گزارش شد. همچنین، کنترل رفتاری درک شده (0/05>P، 0/49=β) و نگرش (0/05>P، 0/31=β) مهمترین سازه های تاثیرگذار بر قصد بودند و به ترتیب، 66/7 و 28/5 درصد از واریانس قصد و رفتارهای حامی محیط زیست را سازه های TPB توصیف کردند.

    نتیجه گیری

     تئوری TPB چهارچوب نظری منطقی و مناسبی در راستای درک و ارزیابی متغیرهای روان شناختی موثر بر رفتارهای حامی محیط زیست در دانش آموزان محسوب می شود و تمرکز بر سازه های نگرش و کنترل رفتاری درک شده در طراحی مداخلات آموزشی به منظور تشویق رفتارهای زیست محیطی در دانش آموزان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: دانش آموزان، خودکارآمدی، آگاهی، هنجارهای اجتماعی، بازیافت، اکوسیستم
  • مسلم شریفی، مهشید دارابی، باقر پهلوان زاده، محمد محبوبی* صفحات 68-77
    سابقه و هدف

     این مطالعه با هدف بررسی عوامل موثر بر گرایش به تغذیه ی انحصاری با شیر مادر بر اساس تئوری رفتار برنامه ریزی شده در مادران مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت آبادان و خرمشهر در سال 1402-1401 انجام شد.

    مواد و روش ها

     این مطالعه ی توصیفی تحلیلی به صورت مقطعی درباره ی 162 مادر شیرده شهرستان خرمشهر و آبادان در سال 1401 به روش نمونه گیری چندمرحله ای انجام شد. در این مطالعه، از پرسش نامه ی تئوری رفتاری برنامه ریزی شده (TBP) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار AMOS نسخه ی 24 انجام شد.

    یافته ها

     در بررسی آمار توصیفی، بیشترین میانگین مربوط به مولفه ی سطح نگرش با مقدار 34/96 و کمترین مربوط به مولفه ی قصد رفتاری با مقدار 11/24 بود. همچنین، در بررسی هم بستگی میان عوامل جمعیت شناختی و شیر مادر مشخص شد که بعضی متغیرها مانند تحصیلات پدر و مادر بر تغذیه ی انحصاری با شیر مادر تاثیرگذار هستند.

    نتیجه گیری

     نتایج مطالعه نشان داد که بیش از نیمی از کودکان زیر شش ماه منحصرا با شیر مادر تغذیه می شوند و شروع تغذیه با شیر مادر در دو ساعت اول تولد از عوامل مهم تاثیرگذار بر تغذیه با شیر مادر است.  تقویت نگرش شیردهی کودک در اولین فرصت باید مورد توجه سیاست گذاران بهداشتی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تغذیه ی انحصاری، شیر مادر، شیرخواران
  • طاها شهبازی، بابک معینی*، لطیف مرادویسی، امین دوستی ایرانی صفحات 78-90
    سابقه و هدف

     طرحواره های ناسازگار اولیه الگوهایی فکری یا رفتاری شناخته می شوند که اطلاعات را دسته بندی و روابط میان آن ها را سازمان دهی می کنند. این پژوهش با هدف بررسی رابطه ی طرحواره های ناسازگار اولیه با سلامت روانی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام شد.

    مواد و روش ها

     این تحقیق مطالعه ای توصیفی تحلیلی و مقطعی است که جامعه ی آماری آن شامل دانشجویان دانشکده های پزشکی، دندان پزشکی و داروسازی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان همدان در سال تحصیلی 1400-1401 بودند که تعداد آن ها 968 نفر بود. با استفاده از فرمول سرانگشتی، تعداد نمونه ی مورد نیاز برای روش رگرسیونی بر اساس فرمول پیشنهادی گرین، 178 نفر تعیین شد. روش نمونه گیری به دلیل همگن بودن طبقه های واحدهای جامعه، به صورت تصادفی طبقه ای نسبی انجام شد.

    یافته ها

     نتایج آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد که بین طرحواره های ناسازگار اولیه و سلامت روان دانش آموزان رابطه منفی معنادار (0/01=p) وجود دارد. به طور خاص، بین طرحواره های ناسازگار اولیه و جنبه های مختلف سلامت روان مانند خودتنظیمی، محدودیت ها، دیگر جهت گیری، هوشیاری بیش از حد و بازداری اجتماعی رابطه منفی و معناداری وجود داشت.

    نتیجه گیری

     به طورخلاصه، بین طرحواره های ناسازگار اولیه و سلامت روانی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان رابطه ای منفی و معنادار وجود دارد. از این مطالعه می توان برای درک عوامل موثر بر سلامت روانی دانشجویان و ارتباط آن با طرحواره های ناسازگار اولیه استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، طرحواره های ناسازگار اولیه، دانشجویان علوم پزشکی
|
  • Zahra Bahrami, Tooraj Sepahvand* Pages 1-10
    Background and Objectives

    Social anxiety disorder in children and adolescents is associated with some psychological problems that require effective treatment. In this regard, the present study aimed to investigate the effectiveness of emotion-focused cognitive behavioral therapy on emotion regulation and sleep habits of children with social anxiety.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was conducted with a pretest-posttest control group design. The research population included primary school students in the fourth to sixth grades in Qom City, Iran in 2019 academic year. In total, 46 students whose scores were higher than 29.5 in the Liebowitz Social Anxiety Scale, were selected and randomly assigned to intervention and control groups. The participants answered the pre-test Emotion Regulation Checklist and Children’s Sleep Habits Questionnaire. Afterward, the intervention group participated in 16 sessions of therapy and the control group remained on the waiting list. Finally, the participants were evaluated at the post-test stage and the collected data were examined by analysis of covariance and SPSS software.

    Results

    Based on the results of multivariate analysis of covariance, after the control of pre-test effects, there was a significant difference in the linear combination of emotion regulation and sleep habits variables of the two groups (Wilks' lambda=0.063, F10,23=34.182, P=0.001). The tests of univariate analysis of covariance also showed a significant increase in emotion regulation and a significant decrease in emotional lability/negativity and sleep disorders (except the sleep onset delay) in the intervention group after the therapeutic sessions.

    Conclusion

    Emotion-focused cognitive behavioral therapy is an important and effective treatment for emotion regulation and sleep habits in socially anxious children who are referred to mental health professionals.

    Keywords: Emotion Regulation, Sleep Habits, Generalized Anxiety, Emotion-Focused Cognitive-Behavioral Therapy, Primary School Children
  • Mohadese Rezaei, Arash Khalili, Leili Tapak, Tayebeh Hasan Tehrani* Pages 11-21
    Background and Objectives

    Parents of children with hearing disorders use various coping strategies, including hope. Spiritual attitude can affect the level of hope in individuals. The present study aimed to investigate the relationship between spiritual attitude and hope in parents of children with hearing disorders.

    Materials and Methods

    The present cross-sectional study was performed on 100 parents of children with hearing disorders referred to welfare centers in Hamedan, Iran, in 2021. The participants were selected by the census method. Data were collected using a demographic survey questionnaire, a Questionnaire of Spiritual Attitude, and the Miller Hope Scale. Moreover, data analysis was performed using SPSS software (version 16) and statistical tests.

    Results

    The results of the present study indicated that the mean spiritual attitude and hope in parents of children with hearing disorders were 172.76 ± 20.21 and 184.24 ± 54.23, respectively. A direct and significant relationship was observed between spiritual attitude and hope (P<0.001). The spiritual attitude was significantly associated with birth order, history of hearing disorders in other siblings, maternal occupation, and a number of children. Furthermore, the level of hope was significantly associated with birth order, number of children, accompanying parent, economic status of parents, and educational level of the child (P<0.05).

    Conclusion

    The spiritual attitude and hope in parents of a child with hearing disorder were at a desirable level, and a significant relationship was observed between these factors and some of their demographic characteristics. Therefore, it is recommended that nurses based on parents’ characteristics, take measures to improve the spiritual attitude of parents to strengthen their hope as a successful coping method.

    Keywords: Child, Hearing Disorders, Hope, Parents, Spiritual Attitude
  • Maede Mostaghimi, Fahime Moeini, Mohammadreza Honarvar, Amrollah Sharifi* Pages 22-30
    Background and Objectives

    This study explored the association between breastfeeding vs. infant formula and the risk of autism spectrum disorder (ASD), considering parental education and employment as conferring variables.

    Materials and Methods

    This case-control study was performed on 35 ASD children aged 6-12 years and 70 healthy children matched in terms of age and gender. Age, gender, postnatal nutrition, parental employment, and parental education were recorded with parental cooperation.

    Results

    There was a statistically significant difference (P=0.005) between the two groups regarding the type of postnatal milk type. Consumption of infant formula alone or combined with breast milk and maternal employment, especially in governmental occupation, were associated with the risk of ASD incidence.

    Conclusion

    This study provides further evidence of the possible protective effect of exclusive breastfeeding against ASD. In addition, child-mother physical distance due to maternal employment seemed to play a considerable role in the risk of ASD incidence.

    Keywords: Autism Spectrum Disorder, Breast Feeding, Infant Formula, Employment, Intellectual Disability
  • Azadeh Dehghan Nasab, Elaheh Azadian* Pages 31-41
    Background and Objectives

    Children with intellectual disabilities (ID) not only have impairments in cognitive functioning but also experience difficulties in perceptual and motor skills, which may lead to balance deficits and increased risk of falls. The preset study aimed to assess the relationship between fundamental motor skills and postural control adaptability and compare them in teachable children with ID and normal children.

    Materials and Methods

    This descriptive study involved 34 girls with ID and 30 age-matched healthy peers aged 7-13. Balance variables, including amplitude, variability, and velocity of the center of pressure (CoP), were evaluated using the force plate in Tandem and Feet-together conditions. Fundamental motor skills were also assessed using the third edition of the Test of Gross Motor Development (TGMD-3). The independent t-test and repeated measures were used to examine between-group and within-group differences in balance variables. The Mann-Whitney U-test and Spearman's rank correlation were also employed to assess group differences and the relationship between variables. All statistical analyses were performed using SPSS software. A p-value less than 0.0 was considered statistically significant.

    Results

    The results pointed out that children with ID had lower scores on the TGMD-3 test compared to the control group (P<0.05). Adaptability in variability and amplitude of CoP was significantly lower in the ID group compared to the control group (P<0.05); nonetheless, there was no significant difference between the two groups in velocity under all conditions (P>0.05). The correlation analysis also demonstrated that displacement scales and object control had a moderate and significant relationship with balance variables (P<0.05).

    Conclusion

    As evidenced by the obtained results, children with ID have impairments in fundamental motor skills and balance. Adaptability in postural control, especially in the anterior-posterior direction, may increase the risk of falls. Balance interventions may be effective in improving fundamental motor skills in both children with ID and those without intellectual disabilities.

    Keywords: Intellectual Disability, Variability, Balance, Fundamental Motor Skills, Center Of Pressure
  • Parasto Shirzadi, Salar Faramarzi*, Samira Vakili, Mohammadparsa Azizi Pages 42-54
    Background and Objectives

    Language is one of the most important components of growth in children. Therefore, this study aimed to develop a language skills improvement package based on cognitive rehabilitation and determine its effectiveness on the expressive language performance of children with specific language impairment (SLI).

    Materials and Methods

    The method of the current research was of mixed exploratory type. The statistical population in the qualitative section were scientific articles and the opinions of university professors and experts. In the qualitative phase, data were collected through deductive thematic analysis, and then a set of interventions was developed over 12 sessions, and its content validity was confirmed. The quantitative part of the research was a clinical trial, and its statistical population included all children aged 5-7 years with a specific language disorder who were referred to private speech therapy clinics in Borujerd, Iran, among which 30 children with an average age of 6.31 ± 0.92 were selected by purposive sampling method and randomly replaced in two experimental and control groups. The instruments used in this study were the fourth version of the Wechsler Intelligence Scale for Children, a semi-structured clinical interview, and the Newcomer and Hammill language development test. Finally, the data were analyzed using SPSS software (version 24) with analysis of variance with repeated measurements.

    Results

    Based on the obtained results, there was a significant difference between the mean expressive language scores in the pre-test, post-test, and follow-up stages (P<0.01).

    Conclusion

    In general, it can be said that the language skills promotion package based on cognitive rehabilitation is effective in improving the expressive language of children with SLI, and therefore, this package can be used as an intervention method to improve the expressive language of children with SLI.

    Keywords: Children With Specific Language Impairment, Cognitive Rehabilitation, Expressive Language, Language Skills
  • Mahnaz Ebrahimi, Isa Mohammadi Zeidi*, Mohammadreza Maleki, Banafsheh Mohammadi Zeidi Pages 55-67
    Background and Objectives

    Students can play an effective role in protecting the environment by changing environment-related beliefs and strengthening responsibility and self-efficacy. The use of behavior change models is a reasonable approach to identifying psychological factors effective on pro-environmental behavior (and is an undeniable necessity before designing cognitive-behavioral interventions. The current study aimed to determine the variables affecting pro-environmental behaviors in elementary school students in Qazvin City using the theory of planned behavior (TPB).

    Materials and Methods

    Using a multi-stage sampling method, 184 fifth- and sixth-grade students of public elementary schools participated in a cross-sectional study in 2022-2023. The data collection tool was a self-report questionnaire including demographic information, a knowledge scale, and a 20-item questionnaire to assess pro-environmental behaviors and TPB-related subscales. The data were analyzed using LISREL 8.80 software and statistical tests, such as the Chi-square test, independent T-test, one-way ANOVA, Pearson correlation, and path analysis at a significant level of less than 0.05.

    Results

    The status of some behaviors, such as warning about environmental issues, controlling the ambient temperature, using public transportation, and the pattern of watching TV programs were inappropriate. The strongest correlation coefficient was reported between knowledge and attitude (r=0.675, P<0.05) and the weakest between subjective norms and behavior (r=0.235, P<0.01). Moreover, perceived behavioral control (β=0.49, P<0.05) and attitude (β=0.31, P<0.05) formed the most important constructs affecting intention, and 66.7% and 28.5% of the variance of pro-environmental intentions and behaviors was explained by TPB, respectively.

    Conclusion

    The TPB is considered a suitable and logical theoretical framework for understanding and evaluating psychological variables effective on pro-environmental behavior in students. It is recommended to focus on attitude and perceived behavioral control in designing educational interventions to encourage pro-environmental behaviors.

    Keywords: Ecosystem, Knowledge, Recycling, Self-Efficacy, Social Norms, Students
  • Moslem Sharifi, Mahshid Darabi, Bagher Pahlavanzadeh, Mohammad Mahboubi* Pages 68-77
    Background and Objectives

    Human milk has properties that can be absorbed in terms of quality and quantity, providing the energy and growth of the child. The theory of planned behavior is one of the patterns of behavior change aimed at determining the main behavior. In this model, the intention itself is affected by three independent constructs: attitude, abstract norm, and control. The present study aimed to assess the factors affecting the tendency towards exclusive breastfeeding based on the theory of planned behavior in mothers referring to comprehensive health centers in Abadan and Khorramshahr in 2022-2023.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical cross-sectional study was conducted on 162 nursing mothers in Khorramshahr and Abadan in 2022 using multi-stage sampling. In this study, the theory of planned behavior (TPB) questionnaire was used. Cronbach's alpha coefficient was also used to check the reliability of the tool. Data were analyzed in AMOS software (version 24).

    Results

    This study was conducted on 162 lactating mothers living in Abadan and Khorramshahr. In the descriptive statistics analysis, the highest and lowest mean scores were related to attitude level (34.96) and behavioral intention (11.24). Moreover, the correlation between demographic factors and breastfeeding revealed that some variables, such as parents' education, exerted a marked effect on exclusive breastfeeding.

    Conclusion

    The results of the study pointed out that more than half of the children under six months were exclusively breastfed, and the initiation of breastfeeding in the first two hours of birth is one of the most important factors affecting breastfeeding. Health policymakers need to devote close attention to strengthening the child's breastfeeding attitude as soon as possible.

    Keywords: Exclusive Feeding, Breastfeeding, Infants
  • Taha Shahbazi, Babak Moeini*, Latif Moradveisi, Amin Doosti-Irani Pages 78-90
    Background and Objectives

    Early maladaptive schemas are known as cognitive or behavioral patterns that categorize information and organize relationships between them. This research aimed to investigate the relationship between early maladaptive schemas and mental health in students at Hamadan University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    This study was a descriptive-analytical cross-sectional study, with a statistical population consisting of students from the faculties of medicine, dentistry, and pharmacy at Hamadan University of Medical Sciences and Health Services in the academic year 2021-2022, totaling 968 individuals. The required sample size for the regression method was determined to be 178 individuals using the Green formula. The sampling method was performed using relative stratified random sampling due to the homogeneity of the study community units.

    Results

    The results of the Spearman correlation test showed a significant negative relationship (P=0.01) between early maladaptive schemas and mental health in students. Specifically, there was a negative and significant relationship between early maladaptive schemas and various aspects of mental health, such as self-regulation, limitations, other-directedness, over-vigilance, and social inhibition.

    Conclusion

    In summary, there was a significant negative relationship between early maladaptive schemas and the mental health of students at Hamadan University of Medical Sciences. This study can be used to understand the factors affecting the mental health of students and their relationship with early maladaptive schemas.

    Keywords: Early Maladaptive Schemas, Medical Students, Mental Health