فهرست مطالب

دانش انتظامی خراسان شمالی - پیاپی 40 (زمستان 1402)

نشریه دانش انتظامی خراسان شمالی
پیاپی 40 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/04/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد ملکی*، سعید مطهری زاده، محمد غلامی، محمد قدرتی صفحات 1-18

    با توجه به اینکه فراجا به منظور برخورد با جرائم مواد مخدر با اتخاذ سیاست ها و راهبردهای مناسب در حوزه ی مدیریتی میتواند موفق باشد به همین منظور هدف تحقیق حاضر واکاوی عملکرد اقدامات انتظامی پلیس در مقابله با جرائم مواد مخدر است.این تحقیق در زمره پژوهشهای کاربردی و از نظر روششناسی توصیفی- تحلیلی بوده و بر مبنای آمیخته صورت گرفته است. جامعه آماری در بخش کیفی و کمی تحقیق حاضر فرماندهان ، مدیران ، معاونین ، روسای ادرات و سازمانهای برون سازمانی دخیل در امر مبارزه با مواد مخدر تشکیل میدهد همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS25 استفاده شده است. در این تحقیق،مولفه های عملکرد اقدامات انتظامی پلیس در مقابله با جرائم مواد مخدر مورد بررسی قرارگرفت.بر اساس نتایج می توان نتیجه گرفت که تفاوت بین رتبه ها معنادار است در میان اقدامات انتظامی " پلمپ وتخریب اماکن و پاتوق های مصرف مواد مخدر " بیشترین تاثیرگذاری را در عملکرد اقدامات انتظامی پلیس در مقابله با جرائم مواد مخدر داشت. نتیجه گیری واکاوی عملکرد اقدامات مدیریت انتظامی در مقابله با جرایم مواد مخدر در شرایط کنونی که روز به روز مطالبات جامعه از آن افزایش مییابد، بسیار مهم و اساسی است و ، ضروریست نسبت به سازماندهی و اصلاح برنامه ریزی اجرایی اقدام و در زمینه افزایش کشفیات مواد مخدر در استان خراسان شمالی بستر مناسبی را در جهت رسیدن به این مهم فراهم سازد

    کلیدواژگان: واکاوی عملکرد .اقدامات انتظامی، مواد مخدر، استان خراسان شمالی، کشفیات مواد مخدر
  • علیرضا حیدرنژاد*، جعفر محمدی برزگر، مرتضی امانی صفحات 19-37

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل و بررسی راه کارهای پیش گیری از اقدام به خودکشی در استان خراسان شمالی در سال های 1395-1401 به انجام رسید. برای دست یابی به این هدف، پس از جمع بندی حاصل از مطالعات صورت گرفته، مجموعا 8 سئوال با محوریت خانواده، قومیت و مذهب مطرح شد. تحقیق از نوع تحقیقات کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی با روش تحلیل ثانویه و مصاحبه است. جامعه آماری پژوهش شامل الف) جامعه آماری در بخش اول این تحقیق بر اساس روش اسنادی و بر مبنای آمار درصدی وقوع خودکشی و خودزنی در بین شهروندان شهر شیروان در سال های 1395 تا 1400 اخذ شده از سازمان نظام پزشکی به همراه تحلیل موردی پرونده های خودکشی می باشد. ب) در بخش مصاحبه شامل ساکنین شهرستان بجنورد می باشد که یکی از اعضای آن خانواده یا نزدیکان آنها اقدام به خودکشی نموده اند. با توجه به حجم جامعه آماری در این پژوهش اطلاعات مربوط به تمام اقدام به خودکشی ها طی سال های 1395 تا 1401 جمع آوری شده استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که عوامل خانوادگی موثر در اقدام به خودکشی به ترتیب اولویت به چهار دسته ی عامل نقشی، عامل ناشی از خانواده ی همسر، عامل ارتباطی و عامل خشونت خانوادگی تقسیم شدند. هم چنین، عامل هنجاری درون قومی و عامل ارتباطی قومیتی که به معنای قیاس وضعیت زنان بر اقدام به خودکشی بودند و نهایتا عامل متولیان امور مذهبی نیز به عنوان عامل اثرگذار مذهبی بر اقدام به خودکشی شناسایی شد و پیشنهادات کاربردی پژوهش نیز براساس یافته های مذکور ارائه شد

    کلیدواژگان: خودکشی، خودزنی، پیشگیری
  • مرتضی امانی*، شقایق جعفری صفحات 38-61

    آسیب های اجتماعی از عوامل کند شدن چرخه توسعه و در مواردی عامل بازدارنده نیز محسوب می شود،تلاش در جهت اصلاح و پیشگیری به ویژه اعتیاد به معنای تلاش در جهت رفع موانع و یا پیامدهای عقب ماندگی است موفقیت مقابله با آسیبهای اجتماعی معرف موفقیت در امر توسعه جامعه است ، با هدف تعیین و شناسایی نقاط آسیب پذیر شیروان و عوامل موثر با آن انجام شده است.روش تحقیق در این مقاله ، توصیفی تحلیلی بوده که روش جمع آوری اطلاعات میدانی پیمایشی (مصاحبه و پرسشنامه) و کتابخانه ای بوده است با توجه به جمعیت 24353 خانواری شهر شیروان نمونه آماری با استفاده از فرمول آماری کوکران محاسبه و عدد 250 نفر به دست آمده است و در نهایت پرسشنامه ها به صورت تصادفی بین ساکنان محلات مورد مطالعه توزیع و تکمیل شدند و از تعداد 15مرکز ترک اعتیاد نیز پرسشنامه تکمیل شده است..نتایج بدست آمده نشان می دهد، میانگین بدست آمده در مورد تاثیر شناسایی و ساماندهی نقاط آسیب پذیر اجتماعی بر کاهش آسیب های اجتماعی بیشتر از متوسط است، لذا میتوان نتیجه گرفت که ساماندهی نقاط آسیب پذیر باعث کاهش آسیب های اجتماعی شده است همچنین نتایج حاصل از همبستگی بین نقاط آسیب پذیر اجتماعی و اعتیاد به مواد مخدر در این محلات نشان میدهد بین آنها رابطه معناداری وجود دارد میزان ضریب همبستگی 0,829 به دست آمده است و سطح معنی داری نیز 0,000 بدست آمده است و چون این مقدار از 0٫05 کمتر است لذا نشان دهنده معناداری همبستگی قوی و مثبت بین متغییرهاست .

    کلیدواژگان: آسیبهای اجتماعی، اعتیاد، محلات آسیب پذیر شهر شیروان
  • مجید خسروی طناک* صفحات 62-70

    بحث نظارت و کنترل در علم مدیریت یکی از پایه های چهارگانه ی مدیریت است و همواره مدیران از این ابزار مهم در جهت پیش بردن امور تحت مدیریت خود استفاده می کنند. بنابراین بیهوده نیست اگر بگوییم که مدیریت بدون نظارت و کنترل، حرکت کردن در خلاء و محرومیت از بکارگیری درست امکانات و عوامل موجود برای رسیدن به هدف مطلوب است. معمولا هر عملی که انسان انجام می دهد مستلزم نوعی کنترل و نظارت است در سازمان ها هم نظارت و کنترل را می توان از مهمترین وظایف مدیران دانست، چون که مسئولیت نهایی مدیر حفظ سیستم سازمان می باشد. امر نظارت و کنترل در امور لازم و ضروریست زیرا که هر سیستم یا نظامی که ساخته دست بشر باشد اگر کنترل نشود دیر یا زود متلاشی می شود. لذا در حکومت ها به خصوص حکومت اسلامی رسیدگی به امور و فعالیت های محوله، چه در فرایند عملیات و چه در پایان کار مهم شمرده می شود. هدف این مطالعه کیفی که روش جمع آوری اطلاعات آن به شیوه کتابخانه ای انجام شده است، یافتن و توصیف انواع نظارت و کنترل در مدیریت اسلامی با تاکید بر آیات قرآن است.

    کلیدواژگان: نظارت، کنترل، مدیریت اسلامی
  • سید مهدی احمدی بالادهی* صفحات 71-89

    احساس امنیت اجتماعی یکی از معیارهای بسیار حائز اهمیت در زندگی شهری و به نوعی یکی از نیازهای اصلی شهرهای مطلوب برای زندگی شهروندانش است. هدف پژوهش حاضر، ارزیابی تاثیر طراحی فضاهای عمومی شهر بجنورد در ارتقای احساس امنیت اجتماعی می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف پژوهش از نوع کاربردی، از لحاظ نوع روش، توصیفی و تحلیلی می باشد و از لحاظ روش گردآوری اطلاعات روش تحقیق مورد نظر میدانی است. جامعه آماری پژوهش را شهروندان بالای 18سال شهر بجنورد تشکیل داده‎اند که تعداد 383 نفر با استفاد از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شده‎اند. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته فضاهای عمومی و پرسشنامه استاندارد احساس امنیت اجتماعی دلاور (1384)، استفاده شده است. روایی پرسشنامه ها به وسیله اساتید محترم مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ به ترتیب 76/0 و 88/0 بدست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف، ضریب آماری همبستگی، رگرسیون و آزمون فریدمن با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که طراحی فضاهای عمومی در ارتقای احساس امنیت اجتماعی تاثیر مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین طراحی فضاهای عمومی در ابعاد احساس امنیت اجتماعی شامل (احساس امنیت اقتصادی، احساس امنیت جانی، احساس امنیت نوامیس و احساس امنیت اجتماعی) تاثیر مثبت و معناداری دارند. با توجه به آزمون فریدمن نیز به ترتیب بیشترین میانگین اختصاص به احساس امنیت جانی  و سپس احساس امنیت اقتصادی و در نهایت احساس امنیت نوامیس قرار داشته است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که نوع ساختار و سازمان فضایی عمومی شهری و از همه مهم تر میزان نفوذپذیری شهری در کاهش جرائم شهری و افزایش احساس امنیت اجتماعی تاثیرگذاری زیادی را دارد.

    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، فضاهای عمومی، شهر بجنورد
  • قاسم پشتیبان* صفحات 90-105

    این تحقیق به منظور تجزیه و تحلیل و بررسی تاثیر شایستگی های محوری فرماندهان و مدیران مرزبانی بر توانمندسازی کارکنان مرزی انجام شده است. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نوع توصیفی -  تحلیلی بوده و از روش زمینه یابی (پیمایشی) استفاده شده است. به منظور گردآوری داده های مورد نیاز، پرسشنامه طراحی شد. پرسشنامه این تحقیق، محقق ساخته، مقیاس اندازه گیری از نوع لیکرت و دارای 39 شاخص است. روش نمونه گیری از نوع نمونه گیری تصادفی طبقه ای بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان هنگ مرزی سرخس است، حجم نمونه 300 نفر جهت تایید روایی پرسشنامه، از روش دلفی استفاده شد. برای تعیین پایایی پرسشنامه، از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار آلفای خروجی از نرم افزار spss برابر با 88% محاسبه شد. در تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از آزمون ناپارامتری دوجمله ای و آزمون فریدمن استفاده گردیده است. شایستگی های محوری، شایستگی های مدیریتی، شایستگی های ارزشی و مکتبی و شایستگی های شخصیتی فرماندهان و مدیران مرزبانی بر توانمندسازی کارکنان موثر است. همه فرضیه های پژوهش مورد تایید قرار گرفتند. از بین اولویت ابعاد شایستگی های محوری، ابعاد شایستگی های ارزشی و مکتبی، شایستگی های شخصیتی و شایستگی های مدیریتی به ترتیب در مرتبه های اول تا سوم قرار دارند.

    کلیدواژگان: شایستگی، شایستگی های محوری، فرماندهان و مدیران، مرزبانی، توانمند سازی کارکنان
|
  • Ahmad Maleki, Saeed Motaharizadeh, Mohammad Gholami, Mohammad Ghodrtai Pages 1-18

    Abstract Considering that Faraja can be successful in order to deal with drug crimes by adopting appropriate policies and strategies in the field of management, for this reason, the purpose of the present research is to analyze the performance of police disciplinary measures in dealing with drug crimes.This research is among applied researches and in terms of descriptive-analytical methodology, it was done on a mixed basis. The statistical population in the qualitative and quantitative part of the present research consists of commanders, managers, deputies, heads of departments and external organizations involved in the fight against drugs. Also, spss25 software was used for data analysis. In this research, the performance components of police disciplinary actions in dealing with drug crimes were investigated.Based on the results, it can be concluded that the difference between the ranks is significant. Among the policing measures, "sealing and destroying places and hangouts of drug use" had the most impact on the performance of policing measures of the police in dealing with drug crimes. Conclusion Analyzing the performance of law enforcement measures in dealing with drug crimes in the current situation where society's demands are increasing day by day, is very important and fundamental, and it is necessary to organize and modify executive action planning and in the field of increasing drug detections. in North Khorasan province to provide a suitable platform to achieve this goal.

    Keywords: Analyzing The Performance Of Law Enforcement Measures, Narcotics, North Khorasan Province, Narcotics Detection
  • ALIREZA Haydarnejad *, Jafar Mohammadi Barzegar, Morteza Amani Pages 19-37

    investigating suicide prevention measures in North Khorasan province in 1395-1401. To achieve this goal, after summarizing the results of the studies, a total of 8 questions centered on family, ethnicity and religion were asked. The research is of applied research type and in terms of nature and method, it is descriptive-analytical with secondary analysis and interview method. The statistical population of the research includes a) The statistical population in the first part of this research is based on the documentary method and based on the percentage of suicide and self-mutilation among the citizens of Shirvan city in the years 1395 to 1400 obtained from the medical system organization along with the case analysis of suicide cases. b) The interview section includes the residents of Bojnord city, whose family members or their relatives committed suicide. According to the size of the statistical population, in this research, the information related to all suicide attempts collected during the years 1395 to 1401 was used. The results of the research showed that family factors affecting suicide attempts were divided into four categories in order of priority: role factors, factors caused by the spouse's family, communication factors, and family violence factors. Also, the intra-ethnic normative factor and the ethnic communication factor, which meant comparing the situation of women to suicide attempts, and finally, the factor of religious affairs custodians were also identified as the religious influence factor on suicide attempts, and the practical suggestions of the research were presented based on the aforementioned findings.

    Keywords: Suicide, Prevention
  • Morteza Amani *, Shaghaeygh Jafari Pages 38-61

    Social damage is one of the factors that slow down the development cycle and in some cases it is also considered as an inhibiting factor. Efforts to correct and prevent addiction, especially addiction, means efforts to remove obstacles or the consequences of backwardness. The success of dealing with social damage represents success in is community development, with the aim of determining and identifying the vulnerable points of Shirvan and its effective factors. The research method in this article is descriptive and analytical, and the method of collecting field data was survey (interview and questionnaire) and library, according to A statistical sample was calculated for the population of 24353 households in Shirvan city using Cochran's statistical formula and the number of 250 people was obtained, and finally the questionnaires were randomly distributed and completed among the residents of the studied localities.And finally, the questionnaires were randomly distributed and completed among the residents of the studied localities, and questionnaires were completed from 15 addiction treatment centers. on the reduction of social damages is more than the average, so it can be concluded that the organization of vulnerable points has reduced social damages, also the results of the correlation between social vulnerable points and drug addiction in these neighborhoods show a significant relationship between them There is a correlation coefficient of 0.829 and a significance level of 0.000, and since this value is less than 0.05, it indicates the significance of a strong and positive correlation between the variables.

    Keywords: Social Damage, Addiction, Vulnerable Neighborhoods Of Shirvan City
  • Majid Khosravi Tanak * Pages 62-70

    The discussion of supervision and control in management science is one of the four foundations of management, and managers always use this important tool to advance their management issues. Therefore, it is not in vain to say that management without supervision and control, moving in emptiness and deprivation of the proper use of the facilities and factors available to the desired goal. Usually, every human activity requires some kind of control and supervision.In organizations, monitoring and control can also be recognized as one of the most important tasks of managers, because the ultimate responsibility is the manager of the organization's system maintenance. Surveillance and control in matters is necessary and necessary because any system or military that is made by human hands will disintegrate sooner or later if it is not controlled. Therefore, in governments, especially in the Islamic government, the scrutiny to local affairs and activities is important, whether in the course of operations or at the end of the work.The purpose of this qualitative study, the method of collection of information carried out in the library method, is to find and describe the types of surveillance and control in Islamic management with an emphasis on the verses of the Qur’an.

    Keywords: Supervision, Control, Islamic Management
  • Seyed Mehdi Ahmadi Baladehi * Pages 71-89
    Background and purpose

    The purpose of the present research is to evaluate the impact of the design of public spaces in Bojnoord city in improving the feeling of social security.

    Research method

    This research is applied in terms of the purpose of the research, descriptive and analytical in terms of the method, and in terms of the data collection method, it is a field research method. The statistical population of the research is made up of citizens over 18 years of age in Bojnord city, 383 of whom were selected as a sample using Cochran's formula and stratified random sampling method. To collect the data of the research, the researcher-made questionnaire of public spaces and the Delaware Social Security Feeling Standard Questionnaire (2004) were used. The validity of the questionnaires was confirmed by respected professors and its reliability was obtained using Cronbach's alpha formula of 0.76 and 0.88, respectively. To analyze the data, Kolmogorov-Smirnov test, statistical correlation coefficient, regression and Friedman test were used using SPSS software.

    Findings

    The findings of the research show that the design of public spaces has a positive and significant effect on promoting the feeling of social security.

    Conclusion

    The results of the research indicate that the type of structure and general urban spatial organization and most importantly the degree of urban permeability have a great impact on reducing urban crimes and increasing the sense of social security.

    Keywords: Sense Of Social Security, Public Spaces, Bojnord City
  • Ghasem Poshtiban * Pages 90-105
    Background and purpose

    This research has been used to analyze and investigate the impact of the central competencies of border guards and managers on the empowerment of border workers. The current research is applied in terms of purpose, descriptive and analytical type, and contextualization method is used. The questionnaire of this research is made by a researcher, the measuring scale is of Likert type and has 39 indicators.

    Method

    The sampling method was stratified random sampling. The statistical population of this research is all the employees of Sarakhs Border Regiment, the sample size is 300 people, Delphi method was used to confirm the validity of the questionnaire. To determine the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha method was used, and the value of alpha output from spss software was calculated as 88%. Binomial non-parametric test and Friedman test were used in data analysis and hypothesis testing.

    Findings

    Core competencies, managerial competencies, value and scholastic competencies, and personality competencies of border guard commanders and managers are effective in empowering border workers.

    Conclusion

    All research hypotheses were confirmed. Among the priority dimensions of core competencies, the dimensions of value and scholastic competencies, personality competencies, and managerial competencies are in the first to third ranks, respectively.

    Keywords: Competence, Core Competencies, Commanders, Managers, Border Guards, Employee Empowerment