فهرست مطالب

اجتماعیات در ادب فارسی - پیاپی 6 (بهار 1403)

نشریه اجتماعیات در ادب فارسی
پیاپی 6 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرشته فرضی شوب*، منا علی مددی، مراد اسماعیلی صفحات 1-14

    با شکل گیری مدرنیته در غرب، اندیشمندان و روشنفکران ایرانی در پی کشف اسباب ترقی ملل متمدن غربی و پیاده سازی آن در داخل کشور برآمدند. میرزا آقاخان کرمانی جزو اولین گروه از روشنفکران ایرانی دوره پیشامشروطه است که در مواجهه با پدیده مدرنیسم، علم نوجویی و تجددخواهی برافراشت و جهت گام نهادن در دنیای مدرن خواستار تقلید و الگوگیری از تمدن غرب شد. نوخواهی آقاخان مانند بسیاری از ادیبان روشنفکر دیگر به عرصه سیاست و اجتماع محدود نماند؛ او نظریاتی نیز برای تجدد در ادبیات و فنون نگارش ارائه داد و خواستار تحول در شیوه نگارش سنتی شد. این پژوهش با نگاهی به اندیشه های سیاسی و اجتماعی آقاخان به بررسی تاثیر آن بر دیدگاه های نوین ادبی وی پرداخته و بدین نتیجه رسیده است که آقاخان نوگرایی ادبی خود را بر مبنای سنت ستیزی طرح ریزی کرده و تحت تاثیر  تفکرات ناسیونالیستی و لیبرالیستی خواستار باستان گرایی در زبان و خط فارسی، عربی زدایی از زبان فارسی، ساده نویسی، روشن نویسی و خروج از قید و بندهای سنتی در نوشتار شده است.

    کلیدواژگان: آقاخان کرمانی، مدرنیسم، ناسیونالیسم، لیبرالیسم، تجدد ادبی
  • فواد مولودی* صفحات 15-30
    مقاله حاضر، تاملی زیباشناسانه و فلسفی در جوهر «حماسی» شاهنامه فردوسی در مقایسه با منظومه های پهلوانی پس از آن است. عمده مساعی فیلسوفان زیباشناس قرن نوزدهم (شیلر، هولدرلین، شلینگ، هگل و دیگران) مصروف برداشتن دوگانه کانتی «آزادی و طبیعت» یا «ذهن و عین» بود که به بخشی محوری از «مسئله مدرنیته» تبدیل شده بود. مواجهه این فیلسوفان با کانت، به طیفی وسیع از صورت بندی های مختلف تاریخی انجامید که می کوشید تاریخ روح را پیش از انشقاق آن به عین و ذهن روایت کند و در پی بازنمایی جوهر دورانی آغازی بود که با واژگانی همچون «هستی، ذات، مطلق، روح کلی، تمامیت، کلیت و انسجام» از آن یاد می شد که هگل آن را «دوران حماسی یا کلاسیک» نامید. در این مقاله، از منظر زیباشناسانه به شاهنامه فردوسی نگریسته و کوشیده ایم نشان دهیم فردوسی در زمانه خود که دوران متاخر سوبژکتیویته و ادیان ایجابی است چگونه توانسته است روح جهان حماسی را در فرم شعری خود احضار کند و به ذات شعرگونه آن نزدیک گردد؛ چیزی که در تمام متون پهلوانی پس از او غایب است. در اینجا بحث بر سر «امکانی» تاریخی است و مسئله به نبوغ شخصی فردوسی و پیش شرط هایی همچون مفهوم «ملیت» و «نمایش ادوار نخستین پیدایش تمدن» فروکاسته نشده است.
    کلیدواژگان: حماسه، شاهنامه، جوهر، محاکات، امکان، مطلق
  • وحیده جداری*، علی رمضانی، رضا آقایاری زاهد صفحات 31-46

    از طریق تحلیل جامعه شناسی اثر ادبی، با تاکید بر یک رابطه دیالکتیکی میان صورت و محتوا، جهان بینی نویسنده را می توان با تاریخ ربط داد. از نویسندگان برجسته معاصر که داستان هایش را با تکیه بر وقایع جامعه نوشته است، رضا براهنی (1314 1401) است که می توان آثارش را با رویکرد جامعه شناسی ادبیات در ارتباط با تاریخ معاصر بررسی کرد. موضوع چهار داستان وی «آواز کشتگان»، «بعد از عروسی چه گذشت»، «رازهای سرزمین من» و «چاه به چاه» توصیف شرایط سیاسی ایران قبل از انقلاب اسلامی و حوادث دوره انقلاب است که می توان با جامعه شناسی در ارتباط با تاریخ تحلیل کرد. در این مقاله با مطالعه کتابخانه ای به روش توصیفی تحلیلی، این آثار با هدف بررسی جهان نگری نویسنده و ساختار معنادار محتوا در همسویی با ساختارهای اجتماعی سیاسی جامعه بررسی شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد: داستان های براهنی را گزارشی تاریخی از حوادث دوره پهلوی می توان نامید. کلیت تاریخی داستان ها، توصیف جامعه عصر پهلوی تا انقلاب اسلامی است. در ساخت تاریخی حوادث دهه پنجاه با روایت ملموس دیده می-شود. در محتوا، استبداد رژیم، فساد حاکمیت، ساواک، زندان و مبارزات مردمی موضوع محوری است. براهنی در قالب شخصیت های خیالی که فاعل جمعی گروه های روشنفکری عصر پهلوی هستند، با توصیف هایی که مشابه واقعی در تاریخ معاصر دارند، اعتراض ها و مبارزات گروه های روشنفکری و مردم را علیه رژیم پهلوی از زاویه دید یک فاعل جمعی روشنفکر تحصیل کرده دانشگاهی روایت کرده است که در مقابل قشر ساواک و اشراف متعلق به رژیم ایستادگی می-کنند.

    کلیدواژگان: جامعه شناسی ادبیات، براهنی، داستان، تاریخ معاصر
  • مهری مساعد* صفحات 47-62
    پس از آفرینش نخستین رمان ها و داستان های کوتاه، آثار مختلفی به صورت نقد، نظریه، تاریخ ادبیات و... با رویکردها و شیوه های گوناگو  در ارتباط با این آثار داستانی به وجود آمد؛ نگارنده این مقاله با رویکردی توصیفی- تحلیلی و بر اساس مولفه های مشخص کتاب شناختی چون جایگاه مولف، ارزیابی ساختار و محتوای اثر، چگونگی بهره گیری از منابع، نحوه گزینش، نقش ایدئولوژی ها در آفرینش اثر و... به بررسی کتاب واقعیت اجتماعی و جهان داستان پرداخته است. بررسی ها نشان می دهد این کتاب اولین اثر انتقادی ادبیات فارسی با رویکرد جامعه شناختی و بر اساس نظریه ای مشخص (نظریه جامعه شناسی لوکاچ و گلدمن) است که بهره مندی از ساختار مشخص، انسجام متن، مطابقت کامل با هدف، بهره مندی از جنبه های تحلیلی، محدودیت نداشتن نویسنده در اظهار نظر، پرداختن به جنبه های زیبایی شناسی از جمله امتیازهای آن است. با وجود این تحلیل های ارزشمند، این اثر دچار ضعف هایی چون ارائه نقد و تحلیل های جامعه شناختی در بخش های نقد روان شناختی و فلسفی و نامشخص بودن مرز بین ساخت تاریخی و تاریخیت داستان است. با تمام این اوصاف هیچ کدام از این ضعف هایی که برشمرده شد از ارزشمندی و تاثیرگذاری این اثر انتقادی نمی کاهد و انسجام این اثر را خدشه دار نمی سازد. بنابراین شاید با دیدگاهی تبارشناسانه این اثر را نقطه عطفی در پژوهش های انتقادی به ویژه در حوزه داستان دانست که انتشار آن بین آثار پیش و پس از آن گسستی ایجاد کرده است و این اثر توانسته خود الگویی در ایجاد آثار پژوهشی دقیق تر و علمی تر باشد.
    کلیدواژگان: ادبیات داستانی، داستان پژوهی، نقد ادبیات داستانی، واقعیت اجتماعی و جهان داستان
  • زهره نیک سیر*، مریم درپر صفحات 63-79

    استفاده از استعاره به عنوان یک مولفه سبکی، به آفرینش گر متن کمک می کند تا از طریق شگردهایی چون برجسته سازی، کمرنگ سازی و یا پنهان سازی، احساس و درک کاذبی از یک امر را برای مخاطب ایجاد کند. بر این مبنا مسئله ای که پژوهش حاضر بدان می پردازد، تبیین ایدئولوژیک استعاره جهتی بالا/ پایین در پنج مجموعه روایت سیاسی- انتقادی ورق پاره های زندان، از رنجی که می بریم، آذر، ماه آخر پاییز، سگ ولگرد و خیمه شب بازی با استفاده از رویکرد استعاره مفهومی لیکاف و جانسون است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که نویسندگان از استعاره جهتی بالا/ پایین در بازنمایی مفهوم انتزاعی قدرت و مناسبات آن در راستای انعکاس ایدئولوژی خود بهره برده اند و تقابل میان سلطه گر و تحت سلطه، که یکی از مهمترین مولفه ها در روایت های سیاسی -  انتقادی است، را با استفاده از این نوع استعاره و به شیوه های 1- ترسیم مناسبات قدرت بر اساس موقعیت مکانی، 2- ترسیم ساختار طبقاتی بر اساس موقعیت مکانی، 3- بازنمایی تسلط عوامل محیطی با استفاده از استعاره های جاندارپنداری، 4- بازنمایی تسلط ایدئولوژی ها و انگاره های حاکمیتی با استفاده از نمادها و دلالت های ضمنی، 5- بازنمایی کنش های بدنی منفعلانه یا مقتدرانه در ترسیم مناسبات قدرت و 6- اسطوره سازی و برکشیدن قهرمانان، ترسیم کرده اند. کاربرد پژوهش مورد نظر، ارائه نحوه بازشناسی مناسبات قدرت در متون روایی و همچنین به دست دادن چند شیوه استفاده از استعاره های جهتی، در روایت هایی است که با هدف نشان دادن تقابل میان طبقات فرادست و فرودست نگاشته می شوند.

    کلیدواژگان: استعاره مفهومی استعاره جهتی ایدئولوژی قدرت روایت های سیاسی، انتقادی
  • حسین شیردل*، مهدی حیدری صفحات 81-94
    فریدون توللی از نخستین طرفداران نوآوری های نیمایوشیج در شعر فارسی است که در عرصه شعر معاصر به عنوان شاعری رمانتیک نیمه سنتی شناخته می شود. وی در کنار فعالیت های مستمر سیاسی و اجتماعی، تلاش داشت در قامت شاعر و منتقد به توضیح و تبیین نوع شعر دلخواه خود بپردازد و چند مجموعه شعری وی با مقدمه و یادداشت همراه است. مقدمه مبسوط توللی بر مجموعه شعر رها در شناخت و دفاع از شعر نو و انتقاد از شاعران کهنه گرا و انجمن های ادبی آن دوره به نوعی مانیفست شاعران رمانتیک به حساب می آید. اما در این مجموعه در کنار اشعار رمانتیک و عاشقانه، اشعار سیاسی و اجتماعی هم دیده می شود که شعر فردای انقلاب از مشهورترین این اشعار است. هدف اصلی در این پژوهش، بررسی شعر فردای انقلاب به روش مربع ایدئولوژیک و تحلیل این موضوع است که شاعر وابسته به اندیشه های حزب توده، در این شعر، از چه تمهیداتی برای پیشبرد اهداف حزبی خود بهره برده است. نتایج بررسی این شعر نشان می دهد که  شاعر بیشترین تمرکز را بر تقویت نقاط قوت خودی و تضعیف نقاط قوت غیرخودی دارد و به نقاط ضعف خودی و غیرخودی توجه کمتری دارد. اما از سوی دیگر این نتیجه نیز حاصل شد که روش مربع ایدئولوژیک را می توان به جای چهار ضلع به شش ضلع ارتقا داد و گسترش رفتار سیاسی و اجتماعی شاعر در توصیف نیروهای خودی و غیرخود ذیل شش ضلع می تواند به ارتقای روش مربع ایدئولوژیک منجر شود.
    کلیدواژگان: شعر معاصر، فریدون توللی، شعر فردای انقلاب، تحلیل گفتمان، مربع ایدئولوژیک
|
  • Fereshteh Farzishoub *, Mona Alimadadi, Morad Esmaeeli Pages 1-14

    With the formation of modernity in the West, Iranian scholars and intellectuals sought to discover the reasons behind the development of western civilized nations and to implement it inside the country. Mirza Agha Khan Kermani is one of the first Iranian intellectuals of the pre-Constitutional era who faced the phenomenon of modernism, raised the flag of innovation and modernism, and called for imitation and modeling of western civilization in order to step into the modern world. Like many other intellectual writers, Aga Khan's innovation was not limited to the arena of politics and society; he also presented ideas for modernity in literature and writing techniques and called for a change in the traditional writing style. This research looks at the political and social thoughts of Aga Khan and examines its influence on his modern literary views and has come to the conclusion that Aga Khan planned his literary modernization on the basis of anti-traditionalism and under the influence of nationalism and liberal thoughts, he called for archaism in the Persian language and script, de-Arabization of the Persian language, simplified writing, clear writing, and departure from traditional constraints in writing.

    Keywords: Agha Khan Kermani, Modernism, Nationalism, Liberalism, Literary Modernization
  • Foad Moloudi * Pages 15-30
    The current article is an aesthetic and philosophical reflection on the epic essence of Ferdowsi’s Shahnameh compared with other chivalric verses after it. The chief concern of nineteenth-century aesthetic philosophers such as Schiller, Holderlin, Schelling, and Hegel has been eliminating the Kantian binaries of ‘freedom versus nature’ and ‘mind versus object,’ and this turns this concern into the central issue of modernity. The contact of these philosophers with Kant has resulted in a wide spectrum of historical formulations endeavoring to narrate the history of the soul prior to its division into object and mind. Also, the formulations seek to represent the essence of the beginning era known by terms such as being, essence, absolute, general spirit, totality, as well as coherence and totality. Hegel refers to this era as the epic or classical period. This article looks at Ferdowsi’s Shahnameh from this aesthetic standpoint, seeking to demonstrate how the poet during the late period of subjectivity and positive religions has been able to summon up the universal spirit of epic in his poetical form and get close to its poetic spirit which is absent in all chivalric texts after it. Here the main argument is historical possibility and the issue under discussion has not been reduced to the personal genius of Ferdowsi and preconditions like nationality and the periodic display of early emergence of civilization.
    Keywords: Epic, Shahnameh, Essence, Mimesis, Possibility, Absolute
  • Vahideh Jedari *, Ali Ramazani, Reaz Aghayarizahed Pages 31-46

    With the sociological analysis of the literary work, by emphasizing a dialectical relationship between form and content, the author's worldview can be connected with history. In this way, in the alignment of historical sociology, historical events and happenings, cultural characteristics and important issues of society are determined in the study of works. ". Reza Baraheni (1401-1314) is one of the prominent contemporary writers who wrote his stories based on the events of the society, whose works can be analyzed with the approach of sociology of literature in relation to contemporary history. The subject of his four stories "Song of the Dead", "What Happened After the Wedding", "Secrets of My Land" and "Well to Well" is a reflection of the political conditions of Iran before the Islamic Revolution and the events during the revolution It can be analyzed with sociology in relation to history. In this article, By reading a library in a descriptive and analytical way, these works have been examined with the aim of examining the worldview of the author and the meaningful structure of the content in alignment with the social and political structures of the society with Historical sociology. The results of the research show: , Baraheni 's stories are a historical report of the events of the Pahlavi period. All the stories describe the society from the Pahlavi to the Islamic revolution. It can be seen in the historical structure of the events of the fifties with a detailed narration. In terms of content, the tyranny of the regime, corruption of governance, SAVAK, prisons and popular struggles are central issues. with descriptions that have real parallels in contemporary history ,he narrates the protests and struggles of intellectual groups and people against the Pahlavi regime from the point of view of a university-educated intellectual collective actor.

    Keywords: Sociology, Reza Baraheni, Story, Contemporary History
  • Mehri Mossaed * Pages 47-62
    After the publication of novels and stories, various forms of literary criticism, theories, and history of literature with different approaches in relation to them come into existence. Exploiting the descriptive-analytical approach and certain bibliographical elements, the present study seeks to examine Jamshid Iranian’s Book: Social Reality and the World of Fiction which is the first critical book in Persian literature. In writing it, Jamshid Iranian benefits from Lucien the sociological theories of Goldmann and George Lukacs. Given the book’s merit, it has a clear structure, a coherent text, good analysis, and compatibility between the text and its goals. In addition, it pays attention to aesthetic aspects in its analysis and does not have any limitations in expressing its views. Despite the positive aspects, the book suffers from some demerits manifested in its criticism and sociological analysis with respect to the sections on philosophical and psychological criticism as well as in its ambiguous border between the historical structure and historicity of stories. These weak qualities do not reduce its values and impacts and damage its coherence. According to the genealogical perspective, one can regard the book as a turning point in critical studies in the field of fiction since it has created the gap between pre-published and post-published books (in the field of sociology of literature), setting itself as an example/criterion for performing more scientific and precious literary studies.
    Keywords: Fiction, Fiction Studies, Literary Fiction Criticism, The World Of Fiction, Social Reality
  • Zohreh Niksiyar *, Maryam Dorpar Pages 63-79

    Due to their occurrence in language, metaphors are linguistic tools for the emergence of ideologies in texts. They essentially mirror ideological discourses. Employing metaphors as a stylistic component permits literary writers to fashion their works by highlighting, dimming, and hiding feelings, inducing false perceptions in their readership. Accordingly, drawing on Lakoff’s and Johnson’s insights about conceptual metaphor, the current study seeks to explicate the ideological metaphor of up/down in socio-critical narratives: Varaghhaie Pare Zendan (Torn paper from the Prison), Az Ranji Ke Mibarim (From the Pain we Suffer), Azar: Mah-e Akher-e Paeez (Azar: The Last Month of Fall), Sag-e Velgard (A Wandering Dog), and Kheim-e Shabbazi (Puppetry). The conceptual metaphor is one of the new approaches in semantics. The orientational metaphor is one of the conceptual metaphors by which the system of concepts is structured based on orientation/ direction (place) such as inside/outside, center/periphery, and up/down. The present study is carried out in the descriptive-analytical approach. It initially introduces its conceptual framework along with the selected narratives. Then, it identifies statements containing up/down metaphors in the narratives. Afterwards, the study will analyze the relationship between the detected metaphors and the ideology of the narratives to explore the role of up/down metaphors in power relations within the narratives. The findings of this work demonstrate the writers (of the selected narratives) have benefitted from the up-down metaphors to represent the abstract concept of power and its relations, to reflect their ideologies, and to show the confrontation between the oppressor and the oppressed which is the most important constituents in socio-political narratives.

    Keywords: Conceptual Metaphor Orientational Metaphor Ideology Power Politic, Critical Narratives
  • Hosein Shirdel *, Mehdi Heidari Pages 81-94
    Fereidon Tavallalli was one of the early enthusiasts of Nima Yooshij's innovations in Persian poetry. Tavallali was known as a semi-traditional Romantic poet in contemporary Persian poetry. In addition to his continuous political and social activities, he, as a poet and critic, sought to elaborate and explain his preferred type of poetry. Moreover, some of his poetry collections were accompanied by his introductions and notes. Tavallali's extended introduction to his Raha poetry collection was kind of the Romantic poets’ manifesto in which he acknowledged and defended new poetry and criticized old-fashioned poets and literary associations of that period. In his Raha collection, one can observe political and social poems besides the romantic verses. In the same collection, the poem: Fardaye Enghelab (The Tomorrow of Revolution) is the most famous. The present study's main goal is to examine Fardaye Enghelab according to the ideological square method and analyze the measures taken by the Tudeh-Party-affiliated poet to advance his party goals. The findings of the current study indicated that the poet mostly focused on reinforcing his strength and undermining others’ strong points. Also, he paid scant attention to his weak points and those of others. Moreover, according to this study’s findings, one can extend the four sides of the ideological square method by adding another two sides, that is, the political and social behavior of the poet in describing self and non-self forces under the six sides, thereby improving the ideological square method.
    Keywords: Contemporary Poetry, Fereydon Tavallali, The Tomorrow Of Revolution, Discourse Analysis, Ideological Square