فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی تربیتی - پیاپی 53 (بهار 1403)

مجله مطالعات روانشناسی تربیتی
پیاپی 53 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه احمدی، سعید موسوی پور* صفحات 1-28

    ترک تحصیل هرساله گریبان گیر نظام های آموزشی است و به همین دلیل ارتقای سلامت روان دانش آموزان ترک تحصیل کرده پراهمیت است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش برپایه مدل شناختی-فراشناختی-رفتاری و مهارت حرفه ای ساخت اپلیکیشن بر راهبردهای حل مسئله دختران نوجوان ترک تحصیل کرده است. پژوهش نیمه تجربی است و درآن گروه نمونه به شیوه داوطلبانه انتخاب شدند و شامل 25 نفر از دختران نوجوان ترک تحصیل کرده کمیته امداد استان مرکزی بودند که تصادفا در سه گروه قرار گرفتند. یک گروه تحت آموزش هردو پروتکل، گروهی تحت آموزش پروتکل ساخت اپلیکیشن قرار گرفت و گروه دیگر گواه بود. ابزار پژوهش پرسشنامه سبک حل مسئله کسیدی و لانگ (1996) بود که به عنوان پیش و پس آزمون بکار گرفته شد. داده ها با روش تحلیل کوواریانس تحلیل شدند. این پژوهش نشان داد تفاوت سه گروه در راهبرد حل مسئله غیرسازنده در سطح 0/05 معنادار نبود چراکه شکست تحصیلی منجربه شکل گیری خودپنداره منفی می شود که تغییر آن زمان برست. تفاوت سه گروه در راهبرد حل مسئله سازنده در سطح 0/05 معنادار بود و بیشترین تغییرات متعلق به گروهی بود که هردو پروتکل را آموزش دیده است. ترکیب آموزش توانست از لحاظ شناختی و رفتاری و مهارتی به شرکت کنندگان در راستای افزایش نمرات در سبک حل مسئله سازنده کمک کند.

    کلیدواژگان: مدل شناختی-فراشناختی-رفتاری، مهارت حرفه ای ساخت اپلیکیشن، راهبردهای حل مسئله، دختران نوجوان ترک تحصیل کرده
  • حافظ پادروند، عزت الله قدم پور*، فضل الله میردریکوند صفحات 30-53
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مبتنی بر مدل شایستگی هیجانی- اجتماعی بر احساس تعلق به مدرسه و سازگاری تحصیلی دانش آموزان پسر مقطع ابتدایی شهر خرم آباد بود.

    روش پژوهش:

     نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان پسر ابتدایی شهر خرم آباد در سال تحصیلی 1403-1402 بود. از میان جامعه آماری تعداد 30 دانش آموز از سه پایه (چهارم، پنجم، ششم) به شیوه نمونه گیری دردسترس انتخاب و در ادامه به شیوه نمونه گیری تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش تحت مداخه آموزش شایستگی هیجانی- اجتماعی طی 9 جلسه 50 دقیقه ای قرار گرفتند، اما گروه گواه آموزشی را دریافت نکردند. ابزار مورد استفاده در پژوهش حاضر، پرسشنامه احساس تعلق به مدرسه بری و بتی (2005) و پرسشنامه سازگاری تحصیلی توسط بیکر و سریاک (1984) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس تک متغیره و چند متغیره (MANCOVA) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش نشان داد که آموزش مبتنی بر مدل شایستگی هیجانی- اجتماعی بر احساس تعلق به مدرسه و سازگاری تحصیلی دانش آموزان موثر است (05/0<p). به بیان دیگر، میانگین نمرات آزمودنی های گروه آزمایش در پس آزمون نسبت به گروه گواه در احساس تعلق به مدرسه و سازگاری تحصیلی در سطح بالاتری بود.

    نتیجه گیری

    می توان گفت که از جمله رویکردهای آموزشی مفید و ارزشمند در جهت تقویت متغیرهای تحصیلی چون احساس تعلق به مدرسه و سازگاری تحصیلی دانش آموزان ابتدایی، آموزش مبتنی بر مدل شایستگی هیجانی- اجتماعی است.

    کلیدواژگان: مدل شایستگی هیجانی- اجتماعی، احساس تعلق به مدرسه، سازگاری تحصیلی، دانش آموزان پسر
  • محمدعلی پیرکمالی*، حسن رحیمی، احمد آریایی نسب، نعمت الله پیرکمالی، مهدیه یحیی نژاد صفحات 54-87

    یکی از مبانی مهم در فرآیند تدریس و آموزش تعاملات آموزشی است که زمینه بهبود آموزش را فراهم می آورد، سکوت تحصیلی پدیده ای روان شناسی است که مانع تعامل و مشارکت فعال دانش آموزان در کلاس درس می شود. از این رو منجر به کاهش کارآیی تدریس در محیط های آموزشی می شود. هدف پژوهش حاضر شناخت مولفه های موثر بر سکوت تحصیلی دانش آموزان مقطع متوسطه در محیط های آموزشی است. روش پژوهش حاضر تحلیل مضمون است، جامعه موردمطالعه این پژوهش کلیه دست اندرکاران آموزش و ذی نفعان در دوره متوسطه شهر زاهدان بودند. مشارکت‏کنندگان در پژوهش از طریق نمونه‏گیری هدفمند - ملاک محور انتخاب شدند و فرآیند جمع آوری اطلاعات تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. مشارکت کنندگان در پژوهش شامل 15 نفر از معلمان دوره متوسطه 9 نفر از دانش آموزان بودند. ابزار گردآوری داده ها در این تحقیق، مصاحبه نیمه ساختاریافته است. جمع آوری داده ها با استفاده از نرم افزار مکس کیودا انجام گرفت. رویکرد تحلیل مضمون در این پژوهش، رویکرد شبکه مضامین بوده است. جهت بررسی اطمینان پذیری و اصالت یافته از معیارهای روش گوبا و لینکلن (1980) استفاده شد. تحلیل نتایج نشان دهنده چهار بعد اصلی موثر بر سکوت کلاسی دانش آموزان شامل، عوامل فردی، عوامل آموزشی، عوامل ساختاری و عوامل فرهنگی است. با توجه به نتایج می توان نتیجه گرفت سکوت تحصیلی دانش موزان به عوامل مختلفی وابسته است که نیازمند توجه است.

    کلیدواژگان: سکوت تحصیلی، دانش آموزان، دوره متوسطه، تحلیل مضمون
  • آمنه ناصری، حسین جناآبادی*، افسانه مرزیه صفحات 88-122

    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش مهارتهای خودتعیین گری بر هیجانهای تحصیلی، خودپنداره تحصیلی و مسئولیت پذیری دانش آموزان انجام شد. روش انجام تحقیق نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه یازدهم مقطع متوسطه شهرستان درمیان به تعداد 30 نفر به صورت روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و سپس به صورت همتا به دو گروه آزمایش و کنترل در سال تحصیلی 1402-1401 انتخاب شدند. آموزش خودتعیین گری براساس نظریه دسی و رایان (2000) روی دانش اموزان گروه آزمایش طی 10 جلسه 60 دقیقه ای بصورت هر هفته دو جلسه اجرا شد. ابزار پژوهش پرسشنامه هیجانهای تحصیلی (پکران و همکاران، 2002)، خودپنداره تحصیلی (یسن چن، 2004)، مسئولیت پذیری دانش آموزان (لوئیس، 2001) و بسته آموزشی خودتعیین گری (دسی و رایان، 2000) بود. روایی پرسشنامه های پژوهش از نوع محتوایی و اعتبار با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه هیجانهای تحصیلی 87/0، خودپنداره تحصیلی 91/0 و پرسشنامه مسئولیت پذیری 83/0 برآورد گردید. یافته ها نشان داد آموزش مهارت های خودتعیین گری بر هیجان های تحصیلی دانش آموزان تاثیر مثبت و معناداری داشت و توانست میزان هیجانهای مثبت تحصیلی را افزایش و هیجانهای منفی تحصیلی را کاهش دهد. همچنین آموزش مهارتهای خودتعیین گری بر خودپنداره تحصیلی (و مولفه های آن) در دانش آموزان تاثیر مثبت و معناداری داشت و توانست میزان خودپنداره تحصیلی دانش آموزان را بهبود ببخشد. نتایج نیز بیانگر این بود که آموزش مهارتهای خودتعیین گری بر مسئولیت پذیری (و مولفه های آن) در دانش آموزان اثربخش بود و میزان مسئولیت پذیری را در دانش آموزان افزایش داد.

    کلیدواژگان: آموزش خودتعیین گری، خودپنداره تحصیلی، مسئولیت پذیری، هیجان های تحصیلی
  • مرضیه خلیفه سلطانی، رضا قربان جهرمی*، مرتضی نیکوفر، سعید جعفری صفحات 123-146

    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش واسطه ای مسئولیت پذیری فردی و اجتماعی در ارتباط بین سرمایه اجتماعی با نوع دوستی دانش آموزان بود. روش این پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی بود و جامعه آماری دانش آموزان هنرستان های تربیت بدنی استان سیستان و بلوچستان بودند که تعداد 285 نفر به عنوان نمونه آماری از روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه های استاندارد مسئولیت پذیری فردی و اجتماعی لی و همکاران (2008)، سرمایه اجتماعی خلیفه سلطانی و همکاران (1400) و نوع دوستی منزور و اولاوریتا (2021) بود. برای بررسی روایی پرسشنامه ها از روایی صوری و محتوایی استفاده شد. داده ها از طریق روش مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل تحلیل شد. تحلیل های مدل سازی معادلات ساختاری، برازندگی الگوی پیشنهادی را تایید کرد. نتایج حاکی از اثرات مثبت و مستقیم سرمایه اجتماعی و مسئولیت پذیری فردی و اجتماعی بر نوع دوستی بود. همچنین اثر مثبت و غیرمستقیم سرمایه اجتماعی از طریق مسئولیت پذیری فردی و اجتماعی بر نوع دوستی دانش آموزان نشان داده شد. با توجه به نتایج به دست آمده، یکی از روش های ترغیب دانش آموزان برای درگیری در رفتارهای فرانقش جهت نوع دوستی، بهبود سرمایه اجتماعی و مسئولیت پذیری فردی و اجتماعی است.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مسئولیت پذیری فردی و اجتماعی، نوع دوستی، دانش آموزان
  • فرامرز سابقی* صفحات 147-175

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهرورزی بر تاب آوری تحصیلی و بخشودگی بین فردی انجام گرفت. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان دختر پایه سوم دوره دوم متوسطه شهر زاهدان در سال تحصیلی 1402-1401 بودند. نمونه شامل 30 دانش آموز بود که به شیوه نمونه گیری تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل گمارده شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه های تاب آوری تحصیلی و بخشودگی بین فردی بود که تمام آزمودنی ها در مرحله پیش آزمون آن را تکمیل کردند، سپس برنامه آموزش مهرورزی برای گروه آزمایش در هشت جلسه اجرا شد و در نهایت، پس آزمون از تمام گروه های گروه آزمایش و کنترل گرفته شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل کواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش مهرورزی بر تاب آوری تحصیلی و بخشودگی بین فردی تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: آموزش مهرورزی، تاب آوری تحصیلی، بخشش، دانش آموزان
  • علی جلیلی شیشوان* صفحات 176-204

    سه گانه تاریک شخصیت از مشکلات شناختی دانشجویان ورزشکار نخبه است که می تواند علاوه بر عملکرد ورزشی در تمرین و رقابت حتی بر زندگی شخصی فرد نیز اثر گذار باشد. در این راستا پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات آموزش تفکر انتقادی بر بهبود سه گانه تاریک شخصیت دانشجویان ورزشکار نخبه انجام شد. پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با دو گروه کنترل و آزمایش بود. جامعه آماری تحقیق پسر نخبه ورزشکار و به-صورت در دسترس 30 نفر (10 نفر در گروه آزمایش و 10 نفر در گروه کنترل) انتخاب شدند و به عنوان نمونه در تحقیق مشارکت کردند. در پیش آزمون تمامی ازمودنی ها پرسشنامه های تفکر انتقادی (هایپل (2005) و فیشر (1986) و سه گانه تاریک شخصیت (جنیسون و وبستر)را تکمیل کردند. سپس گروه آزمایش در هشت جلسه ی 90 دقیقه ای مداخله تفکر انتقادی را دریافت کردند. نتایج نشان داد . نمرات رگه های شخصیتی ماکیاولیسم و جامعه ستیزی در گروه آزمایش به ترتیب 502/7 و 610/6 بوده است که مقایسه آنها با مقادیر گروه کنترل به ترتیب 498/11 و 323/12 بیانگر معنی دار بودن اثر مداخله آموزش تفکر انتقادی در بین ورزشکاران نخبه بوده است (992/31=F(1,25)، 001/0p< و 353/62=F(1,25)، 001/0p<). همجنین نتایج بیانگر این حقیقت است که اثر مداخله در کاهش خودشیفتگی در گروه ازمایش نسبت به گروه کنترل معنی دار نبوده است مقادیر خودشیفتگی در گروه آزمایش و کنترل به ترتیب برابر است با 435/20 و 298/20. (174/0=F(1,25)، 682/0p<). لذا می توان پیشنهاد داد برای افزایش عملکرد ورزشکاران نخبه دارای سه گانه تاریک شخصیتی از روش تفکر انتقادی استفاده شود.

    کلیدواژگان: سه گانه تاریک شخصیت، تفکر انتقادی، ورزشکاران نخبه
  • زیبا کریمی، بهمن کرد تمینی* صفحات 205-224

    هدف پژوهش حاضر مقایسه قلدری و انزوای اجتماعی در بین دانش آموزان مقطع متوسطه دختر و پسر شهرستان اصفهان در سال تحصیلی 1401 - 1402 بود. جامعه آماری شامل تمام دانش آموزان مقطع متوسطه اول و دوم شهرستان اصفهان بود. حجم نمونه شامل 316 نفر بود که 158نفر از دانش آموزان دختر و 158نفر از دانش آموزان پسر مقطع متوسطه اول و دوم به روش نمونه گیری در دسترس انتحاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه قلدری ایلی نویز (2001) و پرسشنامه انزوای اجتماعی مدرسی یزدی، فرهمند و افشانی (1396) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss و آزمون تحلیل واریانس چند متغیره یک طرفه استفاده شد. نتایج نشان داد که تفاوت آماری معنی داری بین دانش آموزان پسر و دختر در میانگین نمرات زیر مقیاس زد و خورد و زیر مقیاس عجز وجود داشت (p<.01) . دانش آموزان پسر در مقایسه با دانش آموزان دختر نمرات بالاتری کسب کردند. اما تفاوت آماری معنی داری در بقیه زیر مقیاس های قلدری و انزوای اجتماعی بین دو گروه مشاهده نگردید.

    کلیدواژگان: قلدری، انزوای اجتماعی، دانش آموزان مقطع متوسطه، شهرستان اصفهان
  • کمال نصرتی هشی، مرتضی گلشنی گهراز*، نسیم رضایی صفحات 225-264

    توجه به عواطف و هیجانات و مدیریت آن در دانش آموزان بسیار حائز اهمیت بوده و نیازمند بررسی است. هدف پژوهش حاضر، مطالعه تجارب زیسته معلمان و متخصصان، پیرامون چالش های حاکم بر مدیریت عواطف و هیجانات و ارائه راهکارها برای آن بود و روش پژوهش آن نیز، کیفی از نوع پدیدارشناسی بود. مصاحبه شوندگان پژوهش، شامل همه معلمان و متخصصان تعلیم و تربیت، روانشناسی و مشاوره شهر اردبیل در سال تحصیلی 1402 -1401 بودند. برای انتخاب شرکت کنندگان، از شیوه نمونه گیری هدفمند و تا حد اشباع استفاده شد، که در این پژوهش 21 نفر معلم و 19 نفر از متخصصان بودند. داده ها با استفاده از مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته و نیز به شیوه گفت و گوی دو طرفه، جمع آوری گردید. برای تعیین روایی و پایایی مصاحبه ها نیز تکنیک تثلیث یا مثلث سازی، تکنیک کنترل اعضاء، تکنیک کسب اطلاعات دقیق موازی و خودبازبینی محققان صورت گرفت. در مصاحبه با معلمان، اکثریت آن ها به وجود چالش هایی نظیر چالش های فردی، خانوادگی، مدرسه و تحصیل  در مدیریت عواطف و هیجانات دانش آموزان تاکید داشتند و راهکارهایی اعم از راهکارهای اجتماعی، راهکارهای خانوده محور و راهکارهای آموزش محور را برای آن ارائه دادند. متخصصان هم راهکارهایی هم چون شناخت، تبیین و توجیه فرزندان، راهکارهای مربوط به خانواده و ارتقا توانایی های عوامل مدرسه را برشمردند. نتایج پژوهش بیانگر آن است که مدیریت عواطف و هیجانات دانش آموزان مستلزم توانمندی و مهارت بیشتر خانواده ها، عوامل مدارس و جامعه است که بنظر می رسد وضعیت کنونی با وضعیت مطلوب آن توانمندی ها و مهارت های مدنظر فاصله چشم گیری دارد. از این سو تدارک برنامه های توانمندی لازم در راستای مدیریت عواطف و هیجانات دانش آموزان برای خانواده ها عوامل مدرسه و جامعه ضروری بنظر می رسد.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، مدیریت عواطف و هیجانات، چالش ها، راهکارها
  • حامد نیک بخت، هادی قاضی زاده* صفحات 266-291

    حل مسئله یکی از مهم ترین مهارت هایی است که همه افراد و به طور ویژه دانش آموزان و دانشجویان باید  آن را فراگرفته تا در مواجهه با چالش ها و مشکلات زندگی بتوانند از آن استفاده نمایند. در حل مسئله مشارکتی، کار بین اعضای یک گروه تقسیم شده و آنها مهارت و دانش خود را به منظور یافتن یک راه حل مناسب به کار می گیرند. پژوهش حاضر باهدف ساخت و اعتباریابی پرسشنامه حل مسئله مشارکتی در دانشجویان انجام شده است.روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل 2500 نفر از دانشجویان دانشگاه فرهنگیان کرمان در سال تحصیلی 1401-1400 بودند که بر اساس جدول مورگان تعداد 335 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب گردید. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه توسط 5 نفر از متخصصان حوزه روان شناسی و پایایی آن با استفاده از روش آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی تاییدی بررسی و تایید شد. داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS-26، LISREL و SmartPLS تجزیه وتحلیل گردید. ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه 96/0 محاسبه گردید. بارهای عاملی کلیه خرده مقیاس ها با گویه های مربوطه بیشتر از 4/0 به دست آمد که همگی آنها معنادار (001/0 > p) بودند. مقادیر آلفای کرونباخ و ضریب پایایی ترکیبی برای خرده مقیاس ها بیشتر از 7/0 محاسبه گردید که تاییدکننده پایایی درونی و بیرونی خرده مقیاس ها است. نتایج حاصل از تحلیل عاملی تائیدی بیانگر ارتباط قوی تر خرده مقیاس های پیروی از قوانین مشارکت، برقراری ارتباط با اعضای تیم و شرح نقش ها و سازماندهی تیم با حل مسئله مشارکتی دارد. لذا می توان نتیجه گرفت که مهارت های برقراری ارتباط موثر و کار گروهی در بین دانشجویان ضعیف بوده و بایستی آموزش این مهارت ها در دستور کار مدارس و دانشگاه ها قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اعتباریابی، پایایی، حل مسئله مشارکتی، روایی
|
  • Fatemeh Ahmadi, Saeed Moosavipour * Pages 1-28

    Dropping out of education every year plagues educational systems so it’s important to improve the mental health of students who drop out. The purpose of this study is to investigate the effectiveness of education based on the cognitive-metacognitive-behavioral model and the proficiency of making an app on the problem-solving style of teenage girls who dropped out. The research is semi-experimental and the sample group was selected voluntarily and included 25 teenage girls who dropped out, who were randomly assigned to 3 groups. One group was trained in both protocols, one group was trained in the application development protocol, and the other group was control. The research tool was Cassidy and Long's (1996) problem solving style questionnaire, which was used as a pre- and post-test. The data were analyzed by analysis of covariance. This research showed that the difference between the 3 groups in non-constructive style wasn’t significant, because academic failure leads to the formation of negative self-concept, which takes time to change. The difference between the 3 groups in the constructive style was significant. The combination of training was able to help the participants cognitively, behaviorally and skillfully in order to increase their scores in constructive problem solving style.

    Keywords: Meta Cognitive-Cognitive-Behavioral Model, Proficiency Of Making An App, Problem-Solving Style, Dropout Students
  • Hafez Padervand, Ezatollah Ghadampiur *, Fazlolah Mirderikvand Pages 30-53
    Purpose

    The aim of the current research was to investigate the effectiveness of education based on the social-emotional competence model on the sense of belonging to school and the academic adjustment of elementary school boys in Khorramabad city. The research method was semi-experimental with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of the present study included all male elementary school students in Khorramabad city in the academic year of 2022-2023. Among the statistical population, 30 students from three grades (4th, 5th, 6th) were selected by available sampling method and then assigned to two experimental (15 people) and control (15 people) groups by random sampling. The experimental group underwent social-emotional competence training during 9 sessions of 50 minutes, but the control group did not receive the training certificate. The tools used in the current research were the school belongingness questionnaire by Berry and Betty (2005) and the academic adjustment questionnaire by Baker and Seriak (1984). In order to analyze the data, univariate and multivariate analysis of covariance (MANCOVA) was used.

    Findings

    The results of the analysis of the research findings showed that the education based on the social-emotional competence model is effective on the sense of belonging to the school and the academic adjustment of the students (p<0.05). In other words, the average scores of the subjects of the experimental group in the post-test were higher than those of the control group in the feeling of belonging to the school and academic adjustment.

    Keywords: Social-Emotional Competence Model, Sense Of Belonging To School, Academic Adjustment, Male Students
  • Mohammadali Pirkamali *, Hasan Rahimi, Ahmad Aryainasab, Nematollah Pirkamali, Mahdiye Yahyavezhad Pages 54-87

    One of the important foundations in the teaching and learning process is the educational interactions that provide the basis for improving education, academic silence is a psychological phenomenon that prevents the interaction and active participation of students in the classroom. Therefore, it leads to a decrease in the effectiveness of teaching in educational environments. The aim of the current research is to know the factors affecting the academic silence of high school students in educational environments. The method of the current research is content analysis, the study population of this research was all those involved in education and stakeholders in the secondary school of Zahedan city. Participants in the research were selected through purposeful criterion-based sampling and the data collection process continued until theoretical saturation was reached. Participants in the research included 15 middle school teachers and 9 students. The data collection tool in this research is a semi-structured interview. Data collection was done using Max Kyuda software. The theme analysis approach in this research was the theme network approach. In order to check the reliability and originality, the criteria of Goba and Lincoln (1980) method were used. The analysis of the results shows four main dimensions affecting students' silence in the classroom, including individual factors, educational factors, structural factors, and cultural factors. According to the results, it can be concluded that students' academic silence depends on various factors that need attention.

    Keywords: Academic Silence, Students, Secondary School, Theme Analysis
  • Ameneh Naseri, Hossein Jenaabadi *, Afsaneh Marziyeh Pages 88-122

    This research was conducted with the aim of determining the effect of teaching selfdetermination skills on students' academic emotions, academic self-concept and responsibility. The method of semi-experimental research was pre-test-post-test with a control group. The statistical population of this research included all 11th grade female students of middle school in the academic year of 2022-2023 in number of 30 people who were selected by purposive sampling method and then they were equally divided into two experimental and control groups. Self-determination training based on the theory of Desi and Ryan (2000) was conducted on the students of the experimental group during 10 sessions of 60 minutes, two sessions per week. The research tools were academic emotions questionnaire (Pekran et al., 2002), academic self-concept (Yesenchen, 2004), students' responsibility (Lewis, 2001) and self-determination educational package (Desi and Ryan, 2000). The findings showed that teaching self-determination skills had a positive and significant effect on students' academic emotions and was able to increase the amount of positive academic emotions and reduce negative academic emotions. Also, teaching selfdetermination skills had a positive and significant effect on students' academic selfconcept (and its components) and was able to improve the level of students' academic self-concept. The results also indicated that teaching self-determination skills on responsibility (and its components) in students was effective and increased the level of responsibility in students. According to the results, it can be concluded that by teaching students self-determination skills, responsibility and academic selfconcept can be improved and positive academic emotions can be increased and negative emotions can be reduced

    Keywords: Teaching Self- Determination, Academic Self- Concept, Responsibility, Academic- Emotions
  • Marziyeh Khalifeh Soltani, Reza Ghorban Jahromi *, Morteza Nikoofar, Saeid Jafari Pages 123-146

    The aim of the present study was to investigate the mediating role of personal and social responsibility in the relationship between social capital and students' altruism. The research method was descriptive-survey type. And the statistical population was the students of physical education conservatories in Sistan and Baluchestan province, 285 person were selected as a statistical sample from the cluster sampling method. The data collection tools included was the standard questionnaires was by personal and social responsibility of Lee et al (2008), Social capital Khalifa Soltani et al. (2021) and altruism by Manzur and Olavarrieta (2021). Face and content validity were used to check the validity of the questionnaires.The data was analyzed through structural equation modeling using Lisrel software. Structural equation modeling analyzes confirmed the suitability of the proposed model. The results showed that the positive and direct effects of social capital and personal and social responsibility have positive and direct effects on altruism. Also, the positive and indirect effect of social capital through personal and social responsibility on students' altruism was shown. According to the results of the research, one of the methods of persuading students to engage in extra-role behaviors for altruism, improving social capital and personal and social responsibility.

    Keywords: Social Capital, Personal-Social Responsibility, Altruism, Students
  • Faramarz Sabeghi * Pages 147-175

    The Porpouse of this study was to investigate the effectiveness of kindness training on academic resilience and interpersonal forgiveness. An experimental design was employed with pretest, posttest and control group. The population of this study included all female students of the third grade of high school in Zahedan city in the academic year 2022-2023. The sample consisted of 30 students which were randomly selected in two groups of 15 experimental and control. The data collection instrument was questionnaires on academic resilience and interpersonal forgiveness that all participants completed as the pre-test. Then, the kindness training was conducted in the experimental group for eight sessions. Finally, the same questionnaire was completed by both experimental and control groups. Then, the data was analyzed using covariance analysis. The findings indicated kindness training can affect academic resilience and interpersonal forgiveness. The findings indicated kindness training can affect academic resilience and interpersonal forgiveness. The findings indicated kindness training can affect academic resilience and interpersonal forgiveness.. According to the results of this research, it is suggested to develop a program of teaching kindness in schools in order to increase resilience and interpersonal forgiveness of students.

    Keywords: Kindness Training, Academic Resilience, Interpersonal Forgiveness, Students
  • Ali Jalilishishavan * Pages 176-204

    the present study was conducted with the aim of investigating the effects of critical thinking training on the improvement of the dark trinity of the personality of elite student athletes. The current research was semi-experimental with a pre-test-post-test design with two control and experimental groups. The statistical population of the research was elite male athletes and 30 people (10 people in the experimental group and 10 people in the control group) were selected and participated in the research as a sample. In the pre-test, all the subjects completed the critical thinking questionnaires (Heipel (2005) and Fisher (1986) and the dark triad of personality (Jennison and Webster). Then the experimental group completed eight 90-minute sessions. received the intervention of critical thinking. The results showed that the scores of Machiavellianism and antisocial personality traits in the experimental group were 7.502 and 6.610, respectively, and their comparison with the control group values were 11.498 and 11.498, respectively. 12.323 indicates the significant effect of critical thinking training intervention among elite athletes (F(1,25) = 31.992, p < 0.001 and F (1, 25) = 62.353, p < 0.001 ). The same results indicate the fact that the effect of the intervention in reducing narcissism in the experimental group was not significant compared to the control group. The values of narcissism in the experimental and control groups were 20.435 and 20.298, respectively. (F(1,25)=0.174, p<0.682). Therefore, it can be suggested to use the critical thinking method to increase the performance of elite athletes with dark triad of personality.

    Keywords: Dark Trinity Of Personality, Critical Thinking, Elite Athletes
  • Ziba Karimi, Bahman Kord Tamini * Pages 205-224

    The purpose of the present study was to compare the bullying and social exclusion between boy and girl primary and secondary high school students of Isfahan city in the academic year of 2022 – 2023. The research method was causal – comparative study. The population of this study consisted of all boy and girl primary and secondary high school students of Isfahan city that including 130068 students. The sample size using G Power Software included 316 boy and girl primary and secondary high school students that consisting of 158 boy and 158 girl students which were selected through convenience sampling method. To collect the data Illinois Bullying (2001) and Social Exclusion Questionnaires (Modaresi Yazdi, Farahmand, and Afshani, 2016) were used. The reliability of questioners were .83 for bulling and .79 for social exclusion, respectively. To analyze the data one way MANOVA was used and results revealed that there was a significant difference between boy and girl students on the mean scores of battling sub – scale of bullying and inability sub – scale of social exclusion. Boy students obtained significantly higher mean scores in comparison to girl students (p<.05). But there was not observed any significant differences on the mean scores of the other sub – scales of bullying and social exclusion. Therefore, according to the results of this research, it can be concluded that one of the reasons why boy students engage in physical aggression compared to girl students is their defensive behavior in front of self-protection. It can also be concluded that during adolescence, boy students lack important skills that can reduce loneliness and social isolation, and girl students have effective communication skills, and this issue can reduce social isolation, especially the level of disability in them.

    Keywords: Bullying, Social Exclusion, Boy, Girl High School Students, Isfahan City
  • Kamal Nosrati Heshi, Morteza Golshani Gehraz *, Nasim Rezaei Pages 225-264

    Paying attention to emotions and emotions and their management in students is very important and needs to be investigated. The aim of the current research was to study the lived experiences of teachers and professionals regarding the challenges governing the management of emotions and emotions and to provide solutions for it, and the research method was also a qualitative phenomenology type. The interviewees of the research included all teachers and specialists in education, psychology and counseling in Ardabil city in the academic year of 1401-1402. To select the participants, a purposeful and saturation sampling method was used, and in this research, 21 people were teachers and 19 people were experts. Data were collected using in-depth and semi-structured interviews and two-way dialogue. To determine the validity and reliability of the interviews, triangulation or triangulation technique, member control technique, parallel accurate information acquisition technique and researchers' self-review were done. In the interview with the teachers, the majority of them emphasized the existence of challenges such as individual, family, school and educational challenges in managing students' emotions and emotions and presented solutions including social solutions, family-oriented solutions and education-oriented solutions for it. Experts also listed solutions such as recognizing, explaining and justifying children, solutions related to the family and improving the abilities of school staff. The results of the research indicate that the management of students' emotions and emotions requires more capabilities and skills of families, school and society agents, and it seems that the current situation is far from the ideal situation of those capabilities and skills. From this point of view, it seems necessary to prepare necessary empowerment programs in order to manage students' emotions and emotions for families, school and society.

    Keywords: Lived Experience, Management Of Emotions, Challenges, Solutions
  • Hamed Nikbakht, Hadi Ghazizadeh * Pages 266-291

    Problem solving is one of the most important skills that all people, especially students, should learn in order to be able to use it when facing life's challenges and problems. In collaborative problem solving, the work is divided among the members of a group and they use their skills and knowledge to find a suitable solution. The current research was conducted with the aim of creating a standard tool to measure students' collaborative problem solving skills.The present research method was descriptive-correlation type. The statistical population of the study included 2500 Students of Farhangian University of Kerman in the academic year 1401-1400, of which 335 people were selected by random sampling based on Morgan's table. The form and content validity of the questionnaire was checked and confirmed by 5 experts in the field of psychology and its reliability using Cronbach's alpha method and confirmatory factor analysis. Data were analyzed using SPSS-26, LISREL and SmartPLS software.Cronbach's alpha coefficient of the questionnaire was calculated as 0.96. Factor loads of all subscales with relevant items were greater than 0.4, all of which were significant (p <0.001). The values of Cronbach's alpha and the combined reliability coefficient for the subscales were calculated to be more than 0.7, which confirms the internal and external reliability of the subscales. The results of the confirmatory factor analysis indicate a stronger relationship of the subscales of following participation rules, communicating with team members and explaining roles and team organization with collaborative problem solving. Therefore, it can be concluded that the skills of effective communication and teamwork among students are weak and the training of these skills should be included in the agenda of schools and universities.

    Keywords: Collaborative Problem Solving, Reliability, Validation, Validity