فهرست مطالب

پژوهش در نظام های آموزشی - پیاپی 64 (بهار 1403)

فصلنامه پژوهش در نظام های آموزشی
پیاپی 64 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محبوبه عسکری باقرآبادی، هادی خان محمدی*، رضا واعظی، داود حسین پور صفحات 5-20
    هدف

    نظام مدیریت آموزش عالی کشور همواره با مسائل متعددی روبرو بوده که به آسانی قادر به مقابله با تمامی آن‏ها نیست. ازاین رو شناخت ماهیت مسائل در این حوزه، جهت ارائه کردن بهترین شیوه‏ی مدیریت و حکمرانی، ضرورت دارد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی مسائل بغرنج در نظام مدیریت آموزش عالی کشور انجام گرفت.

    روش

    این پژوهش از نوع پژوهش‏های کیفی بود که در سال 1402 با استفاده از روش تحلیل مضمون انجام شد. جامعه‏ ی پژوهش شامل اساتید و خبرگان دارای تحصیلات آکادمیک مدیریت دولتی، مدیران اجرایی شاغل در وزارت عتف و پژوهشگران و کارشناسان خبره آموزش عالی بود، که نمونه‏ گیری با استفاده از روش غیراحتمالی هدفمند، صورت گرفت. جمع آوری اطلاعات تا اشباع نظری داده‏ ها ادامه یافت و تعداد 15 مصاحبه ‏ی فردی نیمه‏ ساختاریافته انجام گرفت. جهت کدگذاری نیز از نرم ‏افزار تحلیل داده‏ های کیفی MAXQDA استفاده شد.

    یافته‏ ها: 

    یافته های پژوهش نشان داد که بحران هویت، کمیت‏ زدگی، تمرکزگرایی، پیچیدگی فرایندی و تنوع مراجع حکمرانی و قانون گذاری، ازجمله مسائل بغرنج در نظام مدیریت آموزش عالی کشور می‏باشند.

    نتیجه‏ گیری: 

    درنتیجه توجه عمیق به هریک از این مسائل از سوی مدیران نظام آموزش عالی کشور می ‏تواند منجر به توسعه پایدار کشور، ارتقای کیفیت ارائه خدمات و کاهش هزینه‏ های مربوط، افزایش شفافیت فرایندها و غیره گردد و به تبع آن چارچوب‏ حکمرانی مناسب، جهت مواجهه با این‏گونه مسائل از جانب آن‏ها به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: مسئله، مسئله بغرنج، نظام اداری، آموزش عالی
  • بهاره احسانی فرد، فریبرز نیکدل*، علی تقوائی نیا صفحات 21-34
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش خودگویی مثبت بر توجه انتخابی وکارآمدی پردازش در میان دانش آموزان دختر انجام شده است.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون، همراه با گروه گواه بود. جامعه ی آماری شامل کلیه ی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر یاسوج در سال تحصیلی 1400-1401 بود که تعداد 40 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای، تحت آموزش مداخله ی خودگویی مثبت قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکردند. جهت سنجش میزان توجه انتخابی و کارآمدی پردازش آن ها، از آزمون استروپ و آزمون شاخص پردازش اطلاعات استفاده و سنجش پیش آزمون یک هفته قبل و پس آزمون یک هفته پس از دوره ی آموزش انجام شد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل مانکوا نشان داد که نمرات پس آزمون توجه انتخابی و کارآمدی پردازش در دو گروه تفاوت معنادار دارد؛ بدین صورت که توجه انتخابی و کارآمدی پردازش گروه آزمایش بعد از آموزش خودگویی افزایش یافته و آموزش خودگویی مثبت بر بهبود میزان توجه انتخابی و کارآمدی پردازش گروه آزمایش موثر بود.
    نتیجه گیری
    بنابراین پیشنهاد می شود آموزش هایی جهت مثبت اندیشی و خودگویی مثبت در مدارس، انجام گیرد.
    کلیدواژگان: توجه انتخابی، خودگویی مثبت، کارآمدی پردازش
  • حسین معجونی، حسن رحیمی* صفحات 35-54
    هدف
    سازمان‏ های آموزشی به ‏ویژه مدارس کشورمان در شرایط متغیر و متحول امروزی، جهت مقابله با مسائل و مشکلات عدیده‏ای که با آن روبرو هستند، نیاز مبرمی به مدیران و معلمانی دارند که خلاق و به‏روز باشند و این خلاقیت را در عملکرد شغلی‏شان نشان دهند. با توجه به اهمیت و ضرورت عملکرد خلاقانه معلمان و مدیران، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه رهبری دیجیتال با عملکرد خلاقانه به واسطه نقش میانجی توانمندسازی روان شناختی معلمان انجام شده است.
    روش
    روش پژوهش کمی، توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه پژوهش معلمان مقطع ابتدایی منطقه 5 تهران در سال تحصیلی 1403-1402 به تعداد 1610 نفر بودند، که از این جامعه با روش نمونه‏ گیری تصادفی ساده و بر مبنای فرمول کوکران نمونه ای به حجم 310 نفر انتخاب شد. برای جمع ‏آوری داده های پژوهش از پرسشنامه‏ های رهبری دیجیتال (ULUTAŞ & ARSLAN, 2017)، توانمندسازی روان شناختی (Spreitzer, 1995) و عملکرد خلاقانه (Oldham & Cummings, 1996) استفاده شد
    یافته ها
    تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری و به کمک دو نرم افزار Spss و Lisrel انجام شد. نتایج تحلیل نشان داد که: رهبری دیجیتال دارای اثر مستقیم، مثبت و معنادار در سطح 05/0 بر عملکرد خلاقانه و توانمندسازی روان شناختی معلمان است؛ توانمندسازی روان شناختی دارای اثر مستقیم، مثبت و معنادار در سطح 05/0 بر عملکرد خلاقانه معلمان است؛ همچنین رهبری دیجیتال به واسطه نقش میانجی توانمندسازی روان شناختی دارای اثر غیرمستقیم، مثبت و معنادار بر عملکرد خلاقانه معلمان است.
    نتیجه گیری
    درنهایت برای این‏که سازمان‏های آموزشی و مدارس بتوانند همگام با تغییرات نوآورانه و پیشرفت‏ های محیط دیجیتال‏ محور واکنش مناسبی داشته باشند، باید با استفاده از سبک رهبری دیجیتال، استرس معلمان در ارتباط با اشتباهات احتمالی برای بیان ایده‏ ها و نظرات متنوع و جدید را از بین برده و از این طریق باعث افزایش عملکرد خلاقانه معلمان شوند.
    کلیدواژگان: رهبری دیجیتال، توانمندسازی روانشناختی، عملکرد خلاقانه، معلمان
  • ایران رضایی اشیانی، مسعود قاسمی*، رویا کوچک انتظار، سوزان امامی پور صفحات 55-70
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش مدل یابی سرزندگی تحصیلی براساس تفکرانتقادی با میانجی خودکارآمدی تحصیلی در دانش آموزان تیزهوش مدارس استعدادهای درخشان بود.
    روش
    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی با تکیه بر معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان تیزهوش دوره متوسطه اول (پایه هفتم و هشتم) مشغول به تحصیل در مدارس استعدادهای درخشان شهر اصفهان در نیمه دوم سال تحصیلی 1402- 1401 بود. نمونه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و در نهایت 340 نفراز دانش آموزان به عنوان نمونه به پرسشنامه های سرزندگی تحصیلی حسین-چاری و دهقانی زاده (1391)، پرسشنامه تفکرانتقادی Ricketts (2003) و پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی Morgan-Jinks (1999) پاسخ دادند.
    یافته ها
    داده ها با استفاده از تحلیل معادلات ساختاری انجام شد. براساس نتایج این پژوهش، مدل پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار بود. نتایج نشان داد که تفکر انتقادی هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیر مستقیم از طریق خودکارآمدی تحصیلی بر سرزندگی تحصیلی اثر معناداری و مثبت دارد.
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان بیان کرد، به منظور افزایش سرزندگی تحصیلی در دانش آموزان تیزهوش ضمن توجه به افزایش مهارت تفکرانتقادی برافزایش خودکارآمدی تحصیلی نیز در این گروه تمرکز شود.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، تیزهوش، خودکارآمدی تحصیلی، سرزندگی تحصیلی
  • رقیه انصاری، علی جعفری راد*، ابراهیم پورحسینی صفحات 71-91
    هدف
    یکی از چالش های مهم در سازمان ها مقوله، جذب و توسعه استعدادهاست. چراکه بسیاری از آن ها به دلیل کمبود استعدادها با تهدید و تغییرات بزرگی روبرو هستند. در این راستا، یکی از این سازمان ها، آموزش وپرورش است که نیاز به توسعه استعداد معلمان تازه کار دارد. به منظور حل این چالش، پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی توسعه استعداد معلمان تازه کار طراحی شده است.
    روش
    روش پژوهش حاضر، ترکیبی و از نوع اکتشافی متوالی که از هر دو روش پژوهش کیفی و روش پژوهش کمی استفاده شد، ازنظر زمانی در سال 1402 و ازنظر مکانی در شهر تهران بود، بدین منظور پژوهشگر با بررسی ادبیات پژوهش 6 سوال مصاحبه نیمه ساختار یافته طراحی و از پاسخگویان داده های لازم جمع آوری شد
    یافته ها
    با توجه به استفاده از رویکرد هدفمند و به کارگیری معیار اشباع نظری، مصاحبه های نیمه ساختار یافته با 25 نفر از متخصصان حوزه تعلیم و تربیت در شهر تهران و سایر شهرهای در دسترس صورت پذیرفت، درنهایت 286 مولفه در قالب، 53 مقوله فرعی و 6 مقوله اصلی که در پدیده محوری (5 مقوله). شرایط علی (6 مقوله)، در عوامل زمینه ای (6 مقوله)، در عوامل مداخله گر (12 مقوله)، در راهبردها (9 مقوله)، و در پیامدها (15 مقوله)، شناسایی شد. همچنین الگوی پیشنهادی توسعه استعداد معلمان تازه کار با استفاده از روش های تحلیل عامل تاییدی مرحله اول و دوم، نهایی و اعتباریابی شد و اعتبار درونی الگو مورد تایید قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش دلالت بر این موضوع دارند که رسیدن به یک الگوی توسعه استعداد مناسب در جهت افزایش کارایی نظام تعلیم و تربیت نیازمند یک نگاه جامع و مشارکت حداکثری همه افراد و نهادهای موثر در این حوزه است.
    کلیدواژگان: توسعه استعداد، آموزش و پرورش، معلمان تازه کار، نظریه داده بنیاد
  • مژگان خوشنام* صفحات 93-114
    هدف

    تحلیل آسیب‏ شناسانه‏ ی مسئولیت‏ اجتماعی اعضای هیئت علمی در حوزه ‏ی پژوهشی و ارائه‏ی راهکارهای افزایش تناسب میان برون دادهای پژوهشی با نیازهای محلی و منطق ه‏ای.

    روش

    انجام مصاحبه ‏های نیمه‏ ساختاریافته با 12 عضو هیئت علمی دانشگاه ‏های شیراز، ایلام و یزد. روش نمونه‏ گیری، نمونه ‏گیری نظری بوده است. گردآوری داده ‏ها تا اشباع نظری ادامه یافت و تحلیل داده‏ ها به روش تحلیل تماتیک انجام شده است.

    یافته‏ ها: 

    عوامل درون نهادی شامل مصلحت ‏اندیشی پژوهشی، عدم باور به کارکرد حل مسئله، حمایت ناکافی آیین‏ نامه ‏های ارتقا و ترفیع از مسئولیت اجتماعی، کمی‏ گرایی و مقاله ‏محوری، سرانه پژوهشی حداقلی و عوامل برون ‏نهادی شامل پژوهش‏های بی‏ مشتری، عدم استقبال از پژوهش‏های مبتنی بر نیاز، لابی گری پژوهشی، نبود نهادهای بینابینی، ضعف اعتماد متقابل دانشگاه و جامعه، لوکس و حاشیه‏ای بودن پژوهش، عدم جامعیت در اسناد بالادستی، عدم شایسته‏سالاری در انتصابات، رفتار غیرحرفه‏ای کارفرما، عدم اعتماد صنعت به توان داخلی، تمرکزگرایی، عدم مرجعیت دانشگاه در حل مسائل جامعه و بانک اطلاعاتی ناقص.

    نتیجه‏ گیری: 

    با تامین بودجه و تزریق اعتبارات مالی، ایجاد میزهای مشترک دائمی و اجتماعات علمی متشکل از پژوهشگران بومی و سیاست گذاران، تجدیدنظر در سیاست‏های ترفیع و تشویق اعضای هیئت علمی، بازبینی در فهم از علم و جهان بومی‏ سازی، تقویت گروه های پژوهشی بین ‏رشته‏ای، ماموریت‏گرایی دانشگاه‏ ها، شایسته‏ سالاری در انتصابات مدیران و نظارت قوی و جلوگیری از زدوبندهای پژوهشی می‏ توان پایبندی به مسئولیت اجتماعی پژوهشی اعضای هیئت علمی را در راستای پاسخ‏گویی به نیازها و چالش‏های محلی و منطق ه‏ای به سطح مطلوبی افزایش داد.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، پژوهش های بومی و منطقه ای، جامعه شناسی علم، مسئولیت اجتماعی
  • فاطمه بساک، فاطمه بهجتی اردکانی*، عذرا محمدپناه اردکان، سارا عباسی صفحات 115-131
    هدف
    پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای خوش بینی تحصیلی در رابطه بین ذهن‏آگاهی و تاب‏آوری و عملکرد تحصیلی دانش‏آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر مشهد بود.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری موردپژوهش کلیه دانش آموزان دختر ناحیه هفت شهر مشهد در سال تحصیلی 1402- 1401 بود که بر اساس پیشنهاد کلاین 250 دانش‏آموز به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری در این پژوهش پرسش نامه تاب‏آوری Connor-Davidson (2003)، ذهن آگاهی Baer و همکاران (2006)، خوش بینی تحصیلی Tschannen-Moran و همکاران (2013) و برای عملکرد تحصیلی دانش آموزان از معدل نمرات دروس مختلف آنان استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و از روش های آمار استنباطی نظیر آزمون های همبستگی و معادلات ساختاری با تحلیل مسیر استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد مدل مفهومی پژوهش با داده های تجربی برازش دارد و خوش بینی تحصیلی نقش واسطه ای را در ارتباط بین ذهن آگاهی با تاب آوری و عملکرد تحصیلی دارد. همچنین ذهن آگاهی با خوش بینی تحصیلی رابطه مستقیم دارد. خوش بینی تحصیلی با تاب آوری و عملکرد تحصیلی نیز اثر مستقیم و معناداری داشت.
    نتیجه گیری
    بر طبق نتایج می توان گفت خوش بینی در دانش آموزان نقش تسهیل کننده را در بهبود تاب آوری و عملکرد تحصیلی دارد. ذهن آگاهی از طریق خوش بینی در بهبود و ارتقای تاب آوری و عملکرد تحصیلی موثر است.
    کلیدواژگان: خوش بینی تحصیلی، ذهن آگاهی، تاب آوری، عملکرد تحصیلی
|
  • Mahboobeh Askari Bagher Abadi, Hadi Khan Mohammadi *, Reza Vaezi, Davoud Hosseinpour Pages 5-20
    Objective

    The country's higher education management system has always faced many issues that it is not able to deal with all of them easily. Therefore, it is necessary to know the nature of the issues in this field in order to provide the best management and governance methods. The present study was conducted with the aim of identifying the complex issues in the higher education management system of the country.

    Methods

    This research was a type of qualitative research that was conducted in 2023 using thematic analysis method. The research community included professors and experts with academic education in public administration, executive managers working in the Ministry of Ataf, and researchers and experts in higher education, and sampling was done using a targeted non-probability method. Data collection continued until theoretical data saturation and 15 semi-structured individual interviews were conducted. MAXQDA qualitative data analysis software was also used for coding.

    Results

    The findings of the research showed that identity crisis, quantification, centralization, process complexity and diversity of governance and legislative authorities are among the complicated issues in the country's higher education management system.

    Conclusion

    As a result, deep attention to each of these issues by the managers of the country's higher education system can lead to the sustainable development of the country, improving the quality of service provision and reducing related costs, increasing the transparency of processes, etc. with such issues to be used by them.

    Keywords: Problem, Wicked Problem, Administrative System, Higher Education
  • Bahareh Ehsani Fard, Fariborz Nikdel *, Ali Taghvaie Pages 21-34
    Objective
    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of positive self-talk training on selective attention and processing efficiency among female students.
    Methods
    The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design, along with a control group. The statistical population included all female students of the second secondary level of Yasouj city in the academic year 2021-2022, 40 of whom were selected by multi-stage cluster sampling. The experimental group received positive self-talk intervention training for 8 sessions of 90 minutes, and the control group did not receive any training. In order to measure their selective attention and processing efficiency, the Stroop test and the information processing index test were used, the pre-test was performed one week before and the post-test was performed one week after the training period.
    Results
    Data analysis using the MANCOVA analysis method showed that the scores of the post-test of selective attention and processing efficiency were significantly different in the two groups; In this way, the attention and processing efficiency of the experimental group increased after self-talk training, and positive self-talk training was effective in improving the selective attention and processing efficiency of the experimental group.
    Conclusion
    Therefore, it is suggested to carry out training for positive thinking and positive self-talk in schools.
    Keywords: Positive Self-Talking, Processing Efficiency, Selective Attention
  • Hosein Majooni, Hasan Rahimi * Pages 35-54
    Objective
    Educational organizations of our country, especially schools, in order to deal with the many issues and problems they face in today's changing conditions are in urging need of principals and teachers who are creative and up-to-date and show this creativity in their job performance. Considering the importance and necessity of the creative performance of teachers and principals, the present study aimed to investigate the relationship between digital leadership and creative performance through psychological empowerment of teachers.
    Methods
    The research method was quantitative, descriptive and correlational. Thirty hundred and ten teachers were selected from 1,610 elementary school teachers in the 5th district of Tehran, Iran by simple random sampling based on Cochran's formula in 2023-2024 academic year. The participants completed the Digital Leadership Questionnaire (Ulutas & Arsalan, 2017), the Psychological Empowerment Questionnaire (Spreitzer, 1995) and the Creative Performance Questionnaire (Oldham & Cummings, 1996).
    Results
    Data were analyzed using the structural equation modeling by SPSS and LISREL softwares. The results indicated that digital leadership had a direct, positive and significant effect on the creative performance and psychological empowerment, psychological empowerment had a direct, positive and significant effect on teachers' creative performance, and digital leadership had an indirect, positive and significant effect on the creative performance through the psychological empowerment.
    Conclusion
    Finally, in order to respond appropriately to the innovative changes and advances of the digital-oriented environment, educational organizations and schools should use the digital leadership style to eliminate teachers’ stress about possible mistakes in expressing ideas and new opinions, and thus increase the creative performance of teachers.
    Keywords: Digital Leadership, Psychological Empowerment, Creative Performance, Teachers
  • Iran Rezaei Oshyani, Masoud Ghassemi *, Roya Kochak Entezar, Susan Emamipour Pages 55-70
    Objective
    The present study aimed to model the academic vitality of critical thinking mediated by academic self-efficacy of gifted students of gifted schools.
    Methods
    The study employed a correlational-descriptive method using structural equation modeling (SEM). The research statistical population consisted of the gifted students of the lower secondary school (7th and 8th grade) in Isfahan gifted schools in the second semester of the academic year 2022 - 2023. The sample was selected via a convenient sampling method. Finally, 340 students were selected as participants to answer Hossein-Chari and Dehghanizadeh’s Academic Vitality Questionnaire (2013), Rickett's Critical Thinking Disposition Scale (2003), and The Morgan-Jinks Student Efficacy Scale (1999). Data were analyzed using SEM.
    Results
    As the results showed, the proposed model had a good fit to the data. The results demonstrated that critical thinking has a significant and positive effect on academic vitality both directly and indirectly through academic self-efficacy.
    Conclusion
    As a result, to increase the gifted students’ academic vitality, while paying attention to increasing critical thinking skills, focus on increasing their academic self-efficacy.
    Keywords: Academic Self-Efficacy, Academic Vitality, Critical Thinking, Gifted
  • Roghayeh Ansari, Ali Jafarirad *, Ebrahim Por Hoseini _ Pages 71-91
    Objective
    Many organizations face with threats due to the lack of talents, so developing talents is one of the most important challenges they encounter. One of these organizations is the Ministry of Education which needs to develop the talent of novice teachers. In order to tackle this challenge, the aim of the present research was to design a talent development model for novice teachers.
    Methods
    The study design was sequential explanatory in which both qualitative research methods and quantitative research methods were used. The study was conducted in Tehran, Iran in the year 2023.
    Results
    Since targeted approach and theoretical saturation were used in the study, semi-structured interviews were held with 25 experts in the field of education. Finally, 286 components were identified: Six main categories and 53 sub-categories. The sub-categories were central phenomenon (5 categories), causal conditions (6 categories), contextual factors (6 categories), intervening factors (12 categories), strategies (9 categories), and outcomes (15 categories). To validate the proposed model first and second order confirmatory factor analysis were used and the internal validity of the model was confirmed.
    Conclusion
    The findings suggested that in order to achieve a suitable talents development model for increasing the efficiency of the educational system requires a comprehensive view and the maximum participation of all effective people and institutions in this field.
    Keywords: Talent Development, Education, Novice Teachers, Grounded Theory
  • Mojgan Khoshnam * Pages 93-114
    Objective

    The study aimed to analyze the pathology of faculty members’ social responsibility in research area and to provide solutions to increase the fit between research outputs and local and regional needs.

    Methods

    Semi-structured interviews were held with 12 faculty members from Shiraz, Ilam and Yazd universities. The sampling method was theoretical sampling. The collection of data continued until theoretical saturation was achieved. The data were analyzed by thematic analysis method.

    Results

    Intra-institutional factors were research expediency, lack of belief in the function of problem–solving, insufficient support of social responsibility in promotion regulations, quantity orientation and article orientation, minimal research per capita. Extra-institutional factors were clientless research, lack of acceptance of need-based research, research lobbying, weak mutual trust between the university and society, luxury and marginality of research, lack of comprehensiveness in upstream documents, lack of meritocracy in appointments, employer’s unprofessional behavior, industry lack of trust in internal power, and incomplete database.

    Conclusion

    In order to respond to the local and regional needs, it is possible to increase the faculty members’ adherence to the research social responsibility to a desirable level by providing funds and injecting financial credits, creating permanent joint desks and scientific communities consisting of local researchers and policy makers, revising the policies of faculty members’ promotion and encouragement, reviewing understanding of science and the world of localization, strengthening interdisciplinary research teams, mission orientation of universities, meritocracy in the appointment of managers and strong supervision, and prevention of collusions in research.
    .

    Keywords: Higher Education, Local, Regional Research, Sociology Of Science, Social Responsibility
  • Fatemeh Bassak, Fatemeh Behjati Ardakani *, Azra Mohammadpanah Ardakan, Sara Abbasi Pages 115-131
    Objective
    the aim of the present study was to investigate the mediating role of academic optimism in the relationship between mindfulness and resilience and academic performance of female high school students in Mashhad.
    Methods
    The research method was descriptive correlational. The statistical population of the study consisted of female students of the seventh district of Mashhad in the academic year of 2022-2023. The sample size based on Klein's suggestion, was 250 students who were selected by available sampling method. The collection tools in this research are Connor-Davidson Resilience Questionnaire (2003), Baer et al.'s five-factor Mindfulness Questionnaire (2006), Tschannen-Moran et al.'s Academic Optimism Questionnaire (2013) and the grade point average was used for the students' academic performance. Descriptive statistics and inferential statistics methods such as correlation tests and structural equations with path analysis were used to analyze the data.
    Results
    The results of showed that the conceptual model of research fits well and academic optimism plays the role of a mediator in the relationship between mindfulness and resilience and academic performance of female high school students. The relationship between academic optimism on the resilience and academic performance was also direct and significant.
    Conclusion
    According to the results, It can be concluded from the results of the study that academic optimism in the students has a facilitating role in the development of resilience and academic performance. Thus, mindfulness, academic optimism will be established, and eventually the resilience and academic performance will be upgraded and developed.
    Keywords: Academic Optimism, Mindfulness, Resilience, Academic Performance