فهرست مطالب
نشریه مطالعات زیست بوم اقتصاد نوآوری
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1402)
- تاریخ انتشار: 1402/12/01
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 1-12
شاخص رقابت پذیری جهانی اقتصاد در کشورهای مختلف نشان دهنده پتانسیل کشورها برای تولید و رشد و رقابت در عرصه جهانی می باشد. عوامل متعددی بر این شاخص اثرگذار هستند. یکی از این متغیرها، سطح نوآوری کشورها می باشد که با استفاده از شاخص نوآوری جهانی اندازه گیری می شود. بر این اساس این مطالعه به بررسی اثر شاخص نوآوری جهانی بر رقابت پذیری جهانی کشورهای عضو اوپک طی دوره زمانی 2022-2010 با استفاده از داده های پانل می پردازد. کشورهای مورد بررسی در این مطالعه شامل ایران، عربستان، قطر، کویت، عراق و امارات می باشد. نتایج حاصل از تخمین مدل نشان داده است که شاخص نوآوری جهانی اقتصاد بر شاخص رقابت پذیری جهانی کشورها تاثیر مثبت و معنادار داشته است. نتایج دیگر تحقیق نشان داده است که مخارج تحقیق و توسعه و بهره وری کل عوامل تولید، اثر مثبت و معنادار بر رقابت پذیری کشورهای عضو اوپک می باشد. همچنین اثر متقاطع نوآوری و تحقیق و توسعه نیز دارای اثر مثبت و معناداری بر رقابت پذیری کشورها داشته است.
کلیدواژگان: نوآوری، رقابت پذیری، کشورهای عضو اوپک، مدل پانل -
صفحات 13-36این مطالعه به بررسی اثر ریسک سیاسی بر توسعه فعالیت های کارآفرینی می پردازد. ریسک سیاسی اثر منفی بر شفافیت و قابل پیش بینی بودن محیط کلان اقتصادی و اجتماعی، نرخ سرمایه گذاری، مدت روی کار ماندن سیاست گذاران و قابلیت دوام سیاست های عمومی می گذارد که مجموع این عوامل مانع رشد خلاقیت، کارآفرینی و تصمیمات بلندمدت سرمایه گذاری می شوند. در این مطالعه تاثیر شاخص های ثبات سیاسی بر شاخص تراکم ورود به کسب و کار در 85 کشور توسعه یافته و درحال توسعه طی دوره 2022-2012 بررسی شده است. نتایج حاصل از تخمین مدل ابتدا با استفاده از روش GLS و سپس برای بررسی دقیق تر روش چندکی (QREG)، نشان می دهد که پاسخگویی دموکراتیک، بوروکراسی، ثبات دولت، قانون و نظم، شرایط اجتماعی و اقتصادی، وضعیت سرمایه گذاری، کنترل فساد، عدم وجود درگیری داخلی و خارجی، عدم حضور نظامیان در سیاست، عدم تنش های قومی، دینی و مذهبی بر افزایش ورود افراد به کسب و کار تاثیرگذار می باشند. علاوه براین، در کشورهای مورد بررسی، سطح بالاتر از توسعه مالی و اقتصادی با شاخص های ثبات سیاسی رابطه مستقیم داشته و شرایط ورود به کارآفرینی را تسهیل می کنند. بنابراین سیاستگذارانی که به دنبال توسعه اقتصادی و افزایش سطح شاخص های اقتصادی- اجتماعی هستند، باید راه های ورود کارآفرینان به کسب و کار را فراهم کنند. با توجه به اهمیت شاخص های ثبات سیاسی و تاثیر آن ها بر فعالیت های کارآفرینی، می توان یکی از سیاست گذاری های مورد انتظار برای بهبود وضعیت کسب و کار و افزایش نقش کارآفرینان مولد در اقتصاد کشورها را بهبود این شاخص ها عنوان کرد.کلیدواژگان: ثبات سیاسی، ریسک سیاسی، کارآفرینی
-
صفحات 37-53شرایط اقتصاد کلان در راه اندازی، عملکرد، توسعه و پایداری کسب و کارها دارای اهمیت است. برخی مفاهیم مرتبط با شرایط اقتصادی اثرگذار بر فعالیت های کارآفرینی شامل شرایط رکود و رونق اقتصادی، سطح تورم، سیاست های پولی و اعتباری، سیاست های مالی و هزینه های دولت، و بی ثباتی اقتصادی است. تغییر شرایط اقتصادی ممکن است باعث تغییرات تصمیم گیری در شروع یا ادامه کسب و کارها شود. بنابراین، آگاهی از ارتباط بین فعالیتهای کارآفرینی و عملکرد اقتصاد کلان برای محققان و سیاستگذاران کارآفرینی اجتناب ناپذیر است. در این مطالعه، به منظور بررسی عوامل محیطی کلان بر توسعه و پایداری فعالیت های کارآفرینانه از داده های 20 کشور درحال توسعه طی سال های 2009-2019 استفاده شده است. با استفاده از داده های پانل و روش گشتاورهای تعمیم یافته در داده های پانل رابطه بین متغیرها تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان می دهد که هزینه های دولت در بخش آموزش، و میزان اعتبارات اعطایی به بخش خصوصی اثر مثبت و قابل ملاحظه ای بر شاخص کارآفرینی دارد. در حالی که رشد اقتصادی رابطه معنی داری با میزان کارآفرینی ندارد. همچنین، سطح تورم و نرخ بهره اثر مثبت بر شاخص کارآفرینی دارد، به طوری که از دیدگاه کارآفرینان وجود نقدینگی و افزایش .تقاضا و نیز عرضه بیشتر منابع مالی به کاهش هزینه های آن ها ارجحیت دارد.کلیدواژگان: اقتصاد کلان، کارآفرینی، اعتبارات مالی، تورم، سیاست های دولت
-
صفحات 55-72
برخی از نهادهای بین المللی به طور منظم بر اساس یکسری شاخص ها اقدام به رتبه بندی کشورها با یکدیگر می کنند. سازمان مالکیت فکری و دانشگاه کرنل دو نهادی هستند که گزارش شاخص جهانی نوآوری را هر ساله منتشر می نمایند. در این گزارش بر اساس هشتاد و یک شاخص در ابعاد مختلف کشورهای مختلف با یکدیگر مقایسه شده که در آخرین گزارش آن (2023) کشور ج.ا ایران رتبه شصت و دوم را در بین صد و سی و دو کشور کسب کرده است. بر اساس نظر بسیاری از خبرگان همه شاخص های این گزارش برای همه کشورها دارای اهمیت نیستند. در واقع هر کشور باید مشخص کند که چه شاخص هایی برایش مهم بوده تا بتواند در راستای اهداف و اولویت های ملی وضعیت آن شاخص را بهبود دهد. در این مطالعه سعی شده است پس از تقلیل برخی از شاخص وضعیت رتبه ای هر شاخص را برای کشور مشخص کرده و همچنین مبتنی بر نظر خبرگان و با ابزار پرسشنامه میزان اهمیت هر شاخص در راستای اهداف و اولویت های ملی شناسایی گردد. در ادامه و با استفاده از تحلیل شکاف بین شاخص ها و ماتریس دو بعدی وضعیت رتبه- میزان اهمیت هر شاخص، مهمترین شاخص هایی که نیاز است وضعیت آن در کشور بهبود یابد شناسایی شده و راه کارهایی برای بهبود وضعیت آن ها ارائه گردد. در نهایت نه شاخص دارای اهمیت برای کشور شناسایی شده که در پنج مورد اصولا داده ای برای شاخص مورد نظر در گزارش شاخص جهانی نوآوری برای کشور ارائه نگردیده است.در واقع شاخص هایی که نیاز است وضعیت آن در کشور بهبود یابد در حوزه های سرمایه گذاری خطرپذیر، هزینه کرد تحقیق و توسعه، صادرات فناوری اطلاعات و ارتباطات و فناوری های سطح بالا، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، سنجش دانش آموزان و ثبت اختراعات است.
کلیدواژگان: شاخص جهانی نوآوری، ارزیابی بین المللی، تحلیل شکاف، سنجش نوآوری -
صفحات 73-93
پارک های علم و فناوری نقش اساسی در استراتژی های تحقیق و نوآوری برای تخصص هوشمند، ابزار سیاست گسترش فناوری از طریق کارآفرینی و اقتصاد دانش دارند. پارک های علمی و فناوری نقش مهمی درایجاد اکوسیستم نوآوری دارند. تحقیق حاضر با هدف شناسایی نقش های پارک های علمی و فناوری در ایجاد اکوسیستم نوآوری درسال 97-96 انجام شد. روش پژوهش، آمیخته اکتشافی از نوع ساخت ابزار بود. در بخش کیفی، جامعه آماری متخصصان حوزه های دانشگاه، صنعت و دولت بودند. مشارکت کنندگان برابر20 نفر با نمونه گیری هدفمند انتخاب گردیدند. در بخش کمی، جامعه آماری 440 نفر از مدیران میانی و اجرایی چهار حوزه دانشگاه، صنعت، دولت و نهادهای واسط بودند که با نمونه گیری طبقه ای به صورت تصادفی انتخاب گردیدند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 205 نفر بود. داده های بخش کیفی با روش مصاحبه نیمه ساختار یافته و بخش کمی با پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد. یافته های داده های کیفی با روش تحلیل مضمون و کمی با روش حداقل مربعات جزئی تحلیل گردید. یافته ها نشان داد نقش های پارک های علمی و فناوری در ایجاد اکوسیستم دانشگاه، صنعت، دولت؛ عبارتند از حمایتی، واسطه ای و ظرفیت سازی که هر یک دارای کارکرد خود هستند. نتیجه این که این عوامل مجموعا حدود 90 درصد تغییرات اکوسیستم دانشگاه، صنعت، دولت را تبیین نمودند. شاخص پیش بینی کنندگی (0/74) حاکی است نقش های پارک های علمی و فناوری از قدرت پیش بینی کنندگی بالایی در ایجاد اکوسیستم برخوردارند.
کلیدواژگان: نقشهای پارک های علمی و فناوری، اکوسیستم نوآوری، اکوسیستم دانشگاه دولت صنعت، مدل سازی معادلات ساختاری -
صفحات 95-112
بررسی سیاست های توسعه اقتصادی نشان می دهد که در تدوین و اجرای سیاست های توسعه، علاوه بر رویکردهای کلان، رویکردهای بخشی و منطقه ای نیز از اهمیت بالایی برخوردار هستند.در همین راستا تئوری ها و چارچوب های مختلف برای تحلیل سیستم های نوآوری در سطح بخشی و منطقه ای توسعه پیدا کرده اندکه از آن جمله می توان به سیستم نوآوری منطقه ای اشاره کرد. پژوهش حاضر در راستای کمک به تدوین سیاست های توسعه استان کردستان به دنبال تحلیل سیستم نوآوری منطقه ای این استان است. در واقع این پژوهش با هدف تحلیل سیستم نوآوری منطقه ای در استان کردستان با رویکرد ساختاری-کارکردی سعی دارد که مشکلات و نقاط ضعف این سیستم را شناسایی کرده و توصیه های سیاستی در راستای بهبود آن ارائه دهد. رویکرد پژوهش حاضر کیفی است و به منظور جمع آوری داده ها از تحلیل محتوای اسناد و مصاحبه های خبرگان منطقه ای استفاده شده است. داده ها از طریق مطالعه مقالات، گزارش ها، اسناد و مصاحبه های با متخصصان و افراد مطلع نسبت به سیستم نوآوری استان کردستان به صورت تحلیلی-توصیفی جمع آوری شده اند. یافته های پژوهش برخی از ضعف های سیستم نوآوری استان کردستان را نشان می دهد که از جمله می توان به مشکلات ساختاری نظیر همکاری و تعامل ضعیف بازیگران، کمبود منابع مالی برای فعالیت های تجاری سازی و نوآورانه، ضعف دسترسی به نیروی انسانی توانمند، ضعف تناسب بین بخش کشاورزی و منابع آبی، بازار محدود برای محصولات نوآورانه، ضعف تناسب دوره های آموزشی با مزیت ها و اولویت های استان، بهره وری پایین نیروی انسانی و مقیاس خرد بنگاه ها و واحدهای کشاورزی اشاره کرد. در این میان تمرکز بر تقویت تعاملات بین بازیگران، ایجاد خوشه های صنعتی نظیر تولید قطعات خودرو، ادوات کشاورزی و ایجاد صنایع پایین دستی ذوب آهن، همراستا کردن فعالیت های پژوهشی و مطالعاتی با پتانسیل های مرتبط به هم مرزی استان با کشور عراق، تاسیس اتاق های فکر و اقدام در زمینه محصولات دارای مزیت رقابتی مانند توت فرنگی و برگزاری آموزش های فناورانه می تواند به بهبود و ارتقا سیستم نوآوری منطقه ای استان کردستان کمک کند.
کلیدواژگان: نظام نوآوری منطقه ای، تحلیل ساختاری-کارکردی، استان کردستان
-
Pages 1-12
The global competitiveness index of the economy in different countries shows the potential of countries for production and growth and competition in the world arena. Several factors affect this index. One of these variables is the innovation level of countries, which is measured using the global innovation index. Based on this, this study examines the effect of global innovation index on the global competitiveness of OPEC member countries during the time period of 2010-2022 using panel data. The countries investigated in this study include Iran, Saudi Arabia, Qatar, Kuwait, Iraq, and the United Arab Emirates. The results of the model estimation have shown that the global economic innovation index has a positive and significant effect on the global competitiveness index of countries. Other research results have shown that research and development expenses and the productivity of all production factors have a positive and significant effect on the competitiveness of OPEC member countries. Also, the cross effect of innovation and research and development has a positive and significant effect on the competitiveness of countries.
Keywords: Innovation, Competitiveness, OPEC Member Countries, Panel Model -
Pages 13-36This study examines the effect of political risk on the entrepreneurial activities. Political risk has a negative effect on the transparency and predictability of the macro-economic and social environment, the investment rate, the tenure of policy makers and the sustainability of public policies, which all these factors hinder the growth of creativity, entrepreneurship and long-term investment decisions. In this study, the effect of political stability indicators on the density index of business entry in 85 developed and developing countries during the period of 2012-2022 has been investigated. The results of the estimation using the GLS method and then the quantitative method (QREG) show that democratic accountability, bureaucracy, government stability, law and order, social and economic conditions, investment status, corruption control, lack of Internal and external conflicts, the absence of military presence in politics, the absence of ethnic, religious and religious tensions influence the increase of people entering the business. In addition, in the studied countries, a higher level of financial and economic development has a direct relationship with indicators of political stability and facilitates the conditions for entering into entrepreneurship. Therefore, policy makers who are looking for economic development and increasing the level of socio-economic indicators should provide ways for entrepreneurs to enter the business. Considering the importance of political stability indicators and their impact on entrepreneurial activities, one of the expected policies to improve the business situation and increase the role of productive entrepreneurs in the economy of countries can be called the improvement of these indicators.Keywords: Political Stability, Political Risk, Entrepreneurship
-
Pages 37-53Macroeconomic conditions are important in the start-up, performance, development and sustainability of businesses. Some concepts related to economic conditions affecting entrepreneurial activities include economic recession and boom conditions, inflation level, monetary and credit policies, financial policies and government expenses, and economic instability. Changes in economic conditions may cause changes in decision-making in starting or continuing businesses. Therefore, awareness of the relationship between entrepreneurial activities and macroeconomic performance is inevitable for entrepreneurship researchers and policy makers. In this study, in order to investigate economic environment factors on the development and sustainability of entrepreneurial activities, the data of 20 developing countries during the years 2009-2019 have been used. Using panel data and the method of generalized moments in panel data, the relationship between variables was analyzed. The results of the research show that government expenditures in the education sector and the amount of credits granted to the private sector have a significant and positive effect on the entrepreneurship index. While economic growth has no significant relationship with the level of entrepreneurship. Also, the level of inflation and interest rate has a positive effect on the entrepreneurship index, so that from the point of view of entrepreneurs, the presence of liquidity and increased demand, as well as the supply of more financial resources, is preferable to reducing their costs.Keywords: Macroeconomics, Entrepreneurship, Financial Credits, Inflation, Government Policies
-
Pages 55-72
Some international institutions regularly rank countries against each other based on some indicators. The Intellectual Property Organization and Cornell University are two institutions that publish the Global Innovation Index report every year. In this report, different countries are compared with each other based on eighty-one different indicators, and in the latest report (2023), IR Iran has been sixty-second among one hundred and thirty-two countries. According to many experts, not all indicators of this report are important to all countries. In fact, each country should determine which indicators are important to improve the status of that indicator in line with its national goals and priorities. In this report, after reducing some of the indicators, the ranking status of each indicator has been specified for the country, and based on the opinion of experts and with the help of a questionnaire, the importance of each indicator has been identified in line with national goals and priorities. In the following, by using the analysis of the gap between the indicators and the two-dimensional matrix of the ranking status - the importance of each indicator, the most important indicators that need to be improved in the country are identified and solutions to improve their status are provided. In the end, nine important indicators for the country have been identified, and in five cases, data for the desired indicator has not been provided in the report of the global innovation index for the country. In fact, the indicators that need to be improved in the country are in the areas of venture capital investment, research and development spending, the export of information and communication technology and high-level technologies, foreign direct investment, student assessment, and patents.
Keywords: Global Innovation Index, International Assessment, Gap Analysis, Innovation Measurement -
Pages 73-93
Science and technology parks play a key role in Research and Innovation Strategies for Smart Specialization, policy tool for technology diffusion through entrepreneurship and for knowledge economy. Purpose of this study was to identify the role of science and technology parks in order to creating innovation ecosystem. The research method was mixed. In qualitative section, the statistical population consisted of experts in the fields of academia, industry and government. Participants were selected by purposive sampling from 20 participants. In quantitative section, population consisted of 440 individuals who were among the middle and executive managers of four domains of university, industry, government and intermediary institutions that were selected by stratified random sampling method. The sample size was 205 using Cochran formula. Data were collected in the qualitative section by semi-structured interview method and in the quantitative section by a researcher-made questionnaire. The thematic analysis method was used for qualitative data analysis and partial least squares method was used for quantitative data analysis. These factors explained about 90 percent of the changes in the innovation ecosystem. The results showed that the roles of science and technology parks in the ecosystem of university, industry, and government are three supportive, mediator and capacity building roles.
Keywords: Science, Technology Park Roles, Innovation Ecosystem, University, Industry, Government Ecosystem, Structural Equation Modeling -
Evaluation of regional innovation system of Kurdistan province: A functional and structural analysisPages 95-112
This research aims to analyze the regional innovation system in Kurdistan with a structural-functional approach and tries to identify the weaknesses of this system and provide policy recommendations to improve it. The approach of the research is qualitative and in order to collect analysis of interviews of regional experts have been used. The data has been collected in an analytical-descriptive manner through the study of articles, reports, documents, and interviews with experts regarding the innovation system of Kurdistan. The findings of the research show some of the weaknesses of the innovation system of Kurdistan, which can be attributed to structural problems such as weak cooperation and interaction of actors, lack of financial resources for commercialization and innovative activities, lack of access to capable human resources, lack of compatibility between the agricultural sector and water resources. The limited market for innovative products, the lack of suitability of training courses with the advantages and priorities of the province, the low productivity of human resources, and the small scale of enterprises and agricultural units. Focusing on strengthening interactions between actors, creating industrial clusters such as the production of auto parts, and agricultural tools and creating downstream iron industries, aligning research and study activities with the potentials related to the province's border with Iraq, establishing think tanks and action in the field of products Having a competitive advantage such as strawberries and holding technological training can help to improve and promote the regional innovation system of Kurdistan.
Keywords: Regional Innovation System, Structural-Functional Analysis, Kurdistan Province