فهرست مطالب

پژوهشنامه جغرافیای انتظامی
پیاپی 44 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/04/01
  • تعداد عناوین: 5
|
  • ناصر بیات*، سید خلیل سیدعلی پور، مهدی حسینی دهاقانی صفحات 1-32
    زمینه و هدف

    ارزیابی و درک آسیب پذیری شهری در برابر تهدیدات امنیتی، موضوع مهمی برای برنامه ریزان، طراحان و سیاست گذاران شهری است. مرور پژوهش هایی که درباره ارزیابی و ترسیم آسیب پذیری امنیتی شهری پژوهش کرده اند نشان می دهد که این موضوع واجد ابعاد گوناگونی و متاثر از عوامل فضایی، اجتماعی و اقتصادی است و این ابعاد از طریق عواملی مانند ترکیب کاربری اراضی، اتصال خیابان ها، زیرساخت ها و داده های جمعیتی و اجتماعی-اقتصادی قابلیت اندازه گیری دارد.

    روش پژوهش: 

    در این پژوهش، پس از شناسایی شاخص های مرتبط با موضوع، داده های مربوط به آن ها در سطح محلات مناطق 22 گانه شهر تهران جمع آوری شد. سپس از طریق روش F'ANP که یک روش ارزیابی چندمعیاری برای ساخت شاخص های مرکب است، استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش که حاصل از ترکیب 14 شاخص در 354 محله شهر تهران است، نشان می دهد که پنج مولفه اصلی در ساخت شاخص مرکب آسیب پذیری امنیت شهری قابل شناسایی است که عبارت اند از: سطح ریسک و تهدید (در معرض خطر)، تراکم فعالیت اقتصادی، ترکیب بیکاری کل، گره های ترافیکی و جمعیت وابسته.

    نتیجه گیری

    توزیع فضایی این مولفه ها در سطح محلات شهر تهران نشان می دهد که مولفه های سطح ریسک/تهدید و گره های ترافیکی دارای توزیع شمالی- مرکزی و مولفه های تراکم فعالیت اقتصادی، ترکیب بیکاری کل و جمعیت وابسته از نوع مولفه های خوشه ای هستند. در مجموع، بیش ترین مقادیر آسیب پذیری امنیت شهری در مناطق مرکزی 11 و 12 و منطقه شمالی 1 تهران و کم ترین مقادیر آن مربوط به مناطق شمال شرقی 3 و 4 تهران بوده است.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، امنیت شهری، تهران، روش F'anp
  • هادی رفیعی کیا*، محمد شجاعی، حمیدرضا نومرادی، سید محمد حسینی صفحات 33-72
    زمینه و هدف

    شهر ساوه طی چند دهه اخیر شاهد توسعه فیزیکی، افزایش جمعیت شهری، مهاجرت بی رویه و حاشیه نشینی شده است اما ایجاد زیرساخت ها به خصوص در بخش حمل و نقل شهری، متناسب با این تحولات صورت نپذیرفته است. پژوهش حاضر با درک اهمیت موضوع و با توجه به جایگاه شهر ساوه و عدم مطالعات منسجم در این خصوص به هدف تحلیل فضایی تصادفات شهر ساوه و اولویت بندی مناطق حادثه خیز انجام شد.

    روش

    در این پژوهش ضمن نمایش تصادفات دو ساله 1400 و 1401 روی نقشه با در نظر گرفتن نوع تصادفات اقدام به تحلیل فضایی تصادفات با استفاده از تابع تراکم کرنل، شاخص نزدیک ترین همسایه، شاخص موران جهانی، آماره عمومی G (ضریب گری) شده است و در پایان با استفاده از شاخص موران محلی انسلین اقدام به دسته بندی معابر با توجه به نوع تصادف، می کنیم.

    یافته ها

    بر اساس یافته های پژوهش چهار ناحیه شامل میدان آزادی، میدان شهرداری، بلوار بهشتی و بلوار سپاه دارای بالاترین میزان تصادفات شهری هستند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مشخص شد تصادفات خسارتی بیش تر در معابر اصلی و معابر پرتردد شامل بازار و مراکز تجاری و درمانی رخ می دهند و بیش ترین تصادفات فوتی و جرحی شهرستان در کمربندی های شهر که هم سرعت وسایل نقلیه بیش تر است و هم ترکیب تردد وسایل نقلیه سنگین و سبک وجود دارد رخ می دهد. بهترین راه کار برای کاهش تلفات و خسارات در شهر ساوه احداث کمربندی شمال به شرق به جهت جداسازی ترافیک خودروهای سبک و سنگین و هم چنین هوشمندسازی نظارت پلیس بر معابر شهری است.

    کلیدواژگان: تصادفات، مکان یابی، جی آی اس، تحلیل فضایی، شهر ساوه
  • اسماعیل نصیری هنده خاله*، مریم علیزاده زنوز، امیرهوشنگ رجبی کلوانی صفحات 73-100
    زمینه و هدف

    امنیت از مهم ترین مقولات وابسته و پیوسته با شهر است. یکی از رویکردهای مهم برای کنترل و مدیریت امنیت، رویکرد حکم روایی خوب شهری است. این نظریه می تواند مقوله امنیت فضاهای شهری را از طریق ارتقای شاخص های هشت گانه در محلات شهری محقق نماید. هدف این پژوهش، ارزیابی جایگاه اثرات مولف های حکم روایی خوب شهری بر تحقق بخشی ابعاد امنیت در فضای شهری مطالعه موردی منطقه 9 شهر تهران است. در این پژوهش پس از بررسی مبانی نظری مرتبط، مولفه های حکم روایی خوب شهری به عنوان مولفه موثر بر تحقق بخشی ابعاد امنیت در فضای شهری منطقه 9 شهر تهران مورد بررسی قرارگرفت. 

    روش

    با توجه به شاخص های مورد بررسی، نوع پژوهش کاربردی و روش بررسی آن توصیفی-تحلیلی است. برای گردآوری اطلاعات در زمینه اثرات شاخص ها و مولفه های حکم روایی خوب شهری در تحقق بخشی امنیت محلات شهری از دو روش کتابخانه ای و پیمایشی استفاده شده است. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش توسط پرسش نامه پژوهش گرساخته جمع آوری شده است. برای شناسایی شاخص های حکم روایی خوب شهری و گویه های مرتب با آن ها از مطالعات مرتب با حوز ه تخصصی حکم روایی شهری استفاده شده است و هشت شاخص مهم که در شاخص های سازمان ملل نیز به آن ها اشاره شده است در این زمینه شناسایی شد و مبنای طراحی پرسش نامه به عنوان ابزار در مطالعات پیمایشی مورد استناد قرار گرفت. اعتبار پرسش نامه ها با روش صوری و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ انجام شد. جامعه آماری پژوهش شهروندان ساکن در فضای شهری منطقه 9 شهر تهران بودند که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از آن است میزان پیش بینی شده ارتقاء امنیت در محلات مورد هدف با هم دیگر بسیار متفاوت است. رابطه بین تمام شاخص های پژوهش معنی دار است. هم بستگی بین شاخص های حکم روایی خوب شهری با شاخص شفافیت، عدالت و انصاف و نیز اثر بخشی در سطح پایین و در شاخص های مشارکت، اجماع سازی در سطح متوسط و نیز در بین شاخص حاکمیت قانون، پاسخ گویی، کارایی در سطح بالاتری ارتباط معنی دار برقرار است.

    نتیجه گیری

    مجموع نتایج نشان داده است که میزان بیش بینی شاخص های حکم روایی خوب شهری در محلات مورد بررسی متفاوت است. به طوری که محلات صنعتی فتح، شهید دستغیب ضریب شاخص مثبت است و محلاتی هم چون امام زاده عبدالله و شمشمیری دارای ضریب متوسط و محله های مهرآباد جنوبی، سرآسیاب، استاد معین و دکتر هوشیار در آن ها ضریب رگرسیون منفی است.

    کلیدواژگان: حکم روایی، حکم روایی خوب شهری، امنیت اجتماعی، فضای شهری
  • اسمعیل حسنوند*، ناصر حسنوند، جاسب نیکفر، هادی رفیعی کیا صفحات 101-130
    زمینه و هدف

    جرائم خشن تاثیرات مهلکی بر حیات اجتماعی جامعه داشته و به نسبت سایر جرائم، پیامدهای مخرب تر و شدیدتری به همراه دارند. عوامل اقتصادی و اجتماعی مختلفی در بروز این گونه جرائم موثر هستند. هدف این مقاله مطالعه تاثیر این عوامل در بروز جرائم خشن در استان مرکزی در ده سال گذشته است.

    روش

    در این پژوهش از روش کمی (با رویکرد تحلیل ثانویه) بهره برده ایم. جامعه آماری این پژوهش شامل داده های اقتصادی و اجتماعی و داده های برخی جرائم خشن در استان مرکزی است. شیوه نمونه گیری به صورت تمام شمار است. برای تخمین تاثیر عوامل اقتصادی - اجتماعی موثر بر جرائم خشن در استان مرکزی، طی دوره زمانی 1392 تا 1401، از مدل داده های پانل پویا و روش حداقل مربعات معمولی، استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که افزایش نرخ بیکاری، شاخص قیمت مصرف کننده، ضریب جینی و جمعیت، تاثیر مثبت و معنادار و افزایش تحصیلات تاثیر منفی و معناداری بر جرائم خشن دارد.

    نتیجه گیری

    نتیجه این پژوهش نشان می دهد که جرائم موجود در یک جامعه، ارتباط وثیقی با وضعیت اجتماعی و اقتصادی یک جامعه داشته و با نامتعادل شدن وضعیت اقتصادی و اجتماعی یک جامعه، میزان جرائم نیز دست خوش تغییر خواهد شد.

    کلیدواژگان: جرائم خشن، عوامل اقتصادی، عوامل اجتماعی، استان مرکزی، پانل دیتا
  • امیر رضایی*، محمدعلی عامری، صباح عباسی صفحات 131-158
    زمینه و هدف

    تقسیم بندی حوزه جغرافیایی کوپ برای تعیین محدوده فعالیت گشت های انتظامی امری ضروری به نظر می رسد، چارچوب های ابلاغی و تعیین شده تا کنون نتوانسته است عوامل موثر برای بلوک بندی حوزه استحفاظی کوپ بر اساس نوع آن را مشخص کند، برهمین اساس پژوهش حاضر عوامل موثر بر بلوک بندی حوزه جغرافیایی کوپ را در مجموعه فرماندهی انتظامی استان لرستان، مورد کاوش قرار داده است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت داده ها، کیفی در قالب پارادایم تفسیری و از نوع اکتشافی است، جامعه پژوهش، متخصصان و کارشناسان حوزه پلیس پیش گیری فرماندهی انتظامی استان لرستان و پلیس پیش گیری فراجا به تعداد 24 نفر است، که به صورت هدف مند انتخاب شدند، داده ها با ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری و برای تحلیل داده ها از تحلیل مضمون استفاده شد، برای اعتبارسنجی مدل پژوهش از دو راهبرد بازبینی خارجی و تکثرگرایی استفاده شد.

    یافته ها

    کدهای حاصل از مصاحبه های انجام شده با خبرگان بیان گر این است که در مجموع 40 مضمون پایه در خصوص عوامل موثر بر بلوک بندی حوزه جغرافیایی کوپ استان لرستان شناسایی شد که در قالب 11 مضمون سازمان دهنده و 5 مضمون فراگیر، سازمان دهی شدند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش در رابطه با موضوع عواملی چون نوع اماکن، معابر و محورهای مواصلاتی، توپوگرافی حوزه استحفاظی، موضوعات امنیتی انتظامی و جمعیت ساکن شناسایی شدند که بر نحوه بلوک بندی حوزه جغرافیایی کوپ استان لرستان موثر هستند. بر این اساس با تعریف امتیاز مشخص برای هر یک از عوامل احصاء شده و نظر خواهی از پلیس پیش گیری ده استان مختلف کشور در رابطه با موضوع، ضمن تایید عوامل شناسایی شده، این نتیجه حاصل شد که برای کوپ هایی که ساختار واحدی دارند نمی توان بلوک بندی یکسانی انجام داد بلکه متناسب با عوامل شناسایی شده می بایست بلوک تعریف کرد تا بتوان از این طریق بیش ترین بازدهی برای گشت های انتظامی در رابطه با پیش گیری از جرم حاصل شود.

    کلیدواژگان: بلوک بندی، کوپ، حوزه جغرافیایی، فرماندهی انتظامی استان لرستان
|
  • Naser Bayat *, Seyed Khalil Seyed Ali Pour, Mehdi Hosseini Dehaghani Pages 1-32
    Background and objective

    The review of the research projects that have explored the evaluation and mapping of urban security vulnerability shows that this issue has various dimensions and is affected by spatial, social, and economic factors and these dimensions are determined through factors such as land use combination, street connectivity, infrastructure and demographic and social data.

    Research method

    In this research, after identifying the indicators related to the topic, the data related to them were collected at the level of localities in 22 districts of Tehran. Then it was used through the F'ANP method, which is a multi-criteria evaluation method for building composite indices.

    Findings

    The results of this research, which is the result of the combination of 14 indicators in 354 neighborhoods of Tehran, show that five main components can be identified in the construction of the urban security vulnerability composite index, which are: risk and threat level (at risk), economic activity density, total unemployment composition, traffic nodes, and dependent population.

    Conclusion

    The spatial distribution of these components at the level of neighborhoods in Tehran shows that the components of risk/threat level and traffic nodes have a north-central distribution. The components of economic activity density, the composition of total unemployment, and the dependent population are cluster components. In total, the highest values of urban security vulnerability were in central areas 11 and 12 and northern area 1 of Tehran, and the lowest values were related to northeastern areas 3 and 4 of Tehran.

    Keywords: Vulnerability, Urban Security, Tehran, F'anp
  • Hadi Rafieikia *, Mohammad Shojaei, Hamidreza Nomoradi, Seyyed Mohammad Hoseini Pages 33-72

    Realizing the importance of accidents and taking into account the location of Saveh city and the lack of consistent studies in this regard, the present research tries to investigate the accidents of Saveh city and prioritize accident-prone areas with the help of GIS and spatial analysis.In this research, while showing the two-year accidents of 1400 and 1401 on the map, taking into account the type of accidents, the spatial analysis of the accidents has been carried out using the Kernel density function, the nearest neighbor index, the global Moran index, and the general statistic G (coefficient). Finally, by using Enslin's local Moran's index, we classify roads according to the type of accident.Based on the findings of the research, four areas including Azadi Square, Shahrdari Square, Beheshti Boulevard and Sepah Boulevard have the highest number of urban accidents.According to the results, it was found that more damage accidents occur in main roads and high traffic roads including markets and commercial and medical centers, and the most fatal and injured accidents in the city are in the beltways of the city, where both the speed of vehicles is higher and the combination of heavy and light vehicle traffic. There is happening. The best solution to reduce casualties and damages in Saveh city is to build a ring road from north to east in order to separate the traffic of light and heavy vehicles, as well as to make the police monitoring of urban roads more intelligent.

    Keywords: Accidents, Location, GIS, Spatial Analysis, Saveh City
  • Esmaeil Nasiri Hendehkhaleh *, Alizadeh Zwnooz Maryam, Amirhoushang Rajabi Kalvani Pages 73-100

    The aim of this research is to evaluate the effects of the elements of good urban governance on the partial realization of security dimensions in the urban space, a case study of the 9th district of Tehran. The research method is descriptive-analytical. The data collection tool in this research was collected by a researcher-made questionnaire. Its validity was done by the formal method and its reliability was done by Cronbach's alpha coefficient. The statistical population of the research was the citizens living in the urban area of District 9 of Tehran, and the sample size was considered to be 384 people using Cochran's formula. The findings of the research indicateimprovement in the target areas is very different from each other. T There is a significant correlation between the indicators of good urban governance with the index of transparency, justice and fairness, as well as effectiveness at a low level, and among the indicators of participation, consensus building at a medium level, as well as between the indicators of the rule of law, accountability, and efficiency at a higher level. The total results have shown that the degree of predictability of good urban governance indicators is different in the surveyed localities, so that the industrial areas of Fatah, Shahid Dastghaib have a positive index coefficient, and localities such as Imamzadeh Abdullah and Shamshimiri have a positive index coefficient. Average and the neighborhoods of South Mehrabad, Sar Asiyab, Ostad Moin and Dr. Hoshiar have a negative regression coefficient.

    Keywords: Governance, Good Urban Governance, Social Security, Urban Space
  • Esmail Hasanvand *, Naser Hasanvand, Jaseb Nikfar, Hadi Rafie Pages 101-130

    Violent crimes have fatal effects on the social life of society and incur irreparable costs. Compared to other crimes, these types of crimes have more destructive and severe consequences and challenge social order and cohesion more strongly. Various economic and social factors are effective in the occurrence of such crimes. The purpose of this article is to study the impact of these factors on the occurrence of violent crimes in Central Province in the last ten years. In this research, we have used a quantitative method (with a secondary analysis approach). The statistical population of this research includes economic and social data and data of some violent crimes in the two cities of Arak and Saveh, and the whole number sampling method was used to collect data. Dynamic panel data model and ordinary least squares method are used to estimate the effect of socio-economic factors on violent crimes in Central Province, during the period of 2012 to 2014. The research results indicate that the increase in unemployment rate, consumer price index, Gini coefficient and population has a positive and significant (direct) impact on violent crimes in Central Province. Meanwhile, increasing education has a (direct) negative and significant impact on violent crimes in Central Province.

    Keywords: Violent Crimes, Economic Factors, Social Factors, Arak, Saveh
  • Amir Rezaie *, Mohammadali Ameri, Sabah. Abassi Pages 131-158
    Background and purpose

    the division of the geographical area of Koop seems to be necessary to determine the scope of the activity of police patrols, the notified and determined frameworks so far have not been able to determine the effective factors for blocking the protection area of Koop based on its type, on the basis of this research, the effective factors It has explored the geographical area of Koop in the police command complex of Lorestan province.

    Method

    The present study is applied in terms of its purpose and qualitative in terms of the nature of the data, in the form of an interpretive paradigm and of an exploratory type. They were selected purposefully, data was collected with semi-structured interview tool and thematic analysis was used to analyze the data, two strategies of external review and pluralism were used to validate the research model.

    Findings

    The codes obtained from the interviews conducted with experts indicate that a total of 40 basic themes were identified regarding the factors affecting the geographical area of Kop in Lorestan province, which were organized in the form of 11 organizing themes and 5 inclusive themes.

    Conclusion

    Based on the findings of the research, factors such as the type of places, roads and transportation axes, the topography of the protection area, law and order security issues and the resident population were identified, which are effective on the way of blocking the geographical area of Kop in Lorestan province.

    Keywords: Blocking, Coop, Geographical Area, Police Command Of Lorestan Province