فهرست مطالب

پژوهش های جغرافیای اقتصادی - پیاپی 15 (بهار 1403)

نشریه پژوهش های جغرافیای اقتصادی
پیاپی 15 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/05/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • معصومه محمدلو*، عبدالرضا رحمانی فضلی، ژیلا سجادی، مهدی چراغی صفحات 1-19

    یکی از معضلات تهدیدکننده همیشگی سکونتگاه های انسانی، وقوع سوانحی است که صدمات جبران ناپذیری به ابعاد مختلف زندگی انسان ها وارد می کند. یکی از متداول ترین این مخاطرات، خشکسالی می باشد که فراوانی آن بویژه در نواحی خشک و نیمه خشک بسیار زیاد بوده و در سراسر جهان، بر طیف گسترده ای از اکوسیستم ها تاثیرات گسترده ای ایجاد کرده است. فعالیت های کشاورزی در ایران به شدت به شرایط جوی وابسته است. با توجه به اهمیت کشاورزی در زنجان، شدت اثرات پدیده خشکسالی نیز نمود بیشتری دارد. هدف از پژوهش فوق این است که مشخص کند شاخص های تاب آوری اقتصادی روستاهای مورد مطالعه در چه سطحی قرار دارند و بیشترین اثرات خشکسالی بر روی کدام یک از شاخص های تاب آوری اقتصادی می باشد. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی است. روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه)، روش تجزیه وتحلیل داده ها توصیفی و استنباطی می باشد. جامعه آماری پژوهش فوق30 روستای شهرستان ماهنشان است. پس از بررسی وضعیت خشکسالی با بهره گیری از شاخص SPI، شاخص های تاب آوری اقتصادی استخراج و مورد ارزیابی قرار گرفت. داده های گردآوری شده در نرم افزار SPSS با آزمون های دو جمله ای، تی تست و تحلیل عاملی اکتشافی بررسی شد. با عنایت به مثبت بودن نتیجه آزمون t تک نمونه ای و سطح معناداری کمتر از 05/0مشخص می شود که وضعیت بعد اقتصادی در حالت مطلوب قرار دارد؛ به عبارتی بین متغیرهای بعد اقتصادی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج آزمون تحلیل عاملی نشان داد که عامل اشتغال مهم ترین عامل موثر بر تاب آوری اقتصادی در نواحی روستایی می باشد. مقدار ویژه این عامل 472/5 می باشد که به تنهایی قادر است 198/34 درصد واریانس را محاسبه و توضیح دهد. وقوع خشکسالی در روستاهای مورد مطالعه باعث کاهش سطح تاب آوری اقتصادی در محدوده مورد مطالعه شده و بیشترین عدم مطلوبیت شاخص های تاب آوری در بعد اقتصادی مربوط به شاخص دریافت اعتبارات و وام مرتبط با خشکسالی با 00/1 و تمدید زمان بازپرداخت اقساط به دلیل وجود خشکسالی با 99/0 و امکان تغییر شغل بعد از وقوع خشکسالی با 98/0 درصد می باشد.

    کلیدواژگان: اقتصاد روستایی، تاب آوری، مخاطرات محیطی، تنوع فعالیت های اقتصادی، استان زنجان
  • سجاد بازوند*، طاهر فرهادی نژاد، ایرج ویسکرمی، سعید اکبری صفحات 20-32

    امروزه عامل اصلی و مهم مهاجرت های روستایی کاهش میزان منابع آبی و عدم مدیریت صحیح منابع آبی به خصوص در بخش کشاورزی است که معیشت خانوارهای روستایی را با مشکلات فراوانی روبرو ساخته است. این پژوهش با هدف بررسی اثرات مدیریت منابع آبی در بهبود معیشت پایدار روستایی در شهرستان پلدختر انجام شده است. این پژوهش از نظر هدف به عنوان یک پژوهش کاربردی است که از نظر شیوه اجرا به صورت توصیفی- تحلیلی انجام گردیده است. جامعه آماری تحقیق را خانوارهای روستاهای شهرستان پلدختر تشکیل داده است که بر اساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال 1395 برابر با 7358 خانوار بوده است. به منظور مشخص نمودن تعداد نمونه از فرمول کوکران استفاده گردیده است که بر طبق آن تعداد 365 خانوار به عنوان نمونه انتخاب شد. به منظور تجزیه و تحلیل یافته های تحقیق از آزمون تی تک نمونه ای و تحلیل رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. به منظور بررسی وضعیت مدیریت منابع آبی در روستاهای شهرستان پلدختر از آزمون تی تک نمونه ای استفاده گردیده است نتایج آزمون نشان داد که گویه میزان بهره گیری از الگوی کشت مناسب با مقدار میانگین 376/3 بیش ترین میانگین را به خود اختصاص داده است و گویه میزان مشارکت بانک کشاورزی در اعطای وام به کشاورزان جهت تامین و انتقال آب مورد نیاز با مقدار 706/2 کمترین میانگین را به خود اختصاص داده است. در مجموع وضعیت مدیریت منابع آبی با مقدار میانگین 118/3 با توجه به سطح معناداری و حد بالا و حد پایین که هر دو مثبت هستند در روستاهای شهرستان پلدختر مطلوب ارزیابی شده است. به منظور بررسی اثرات مدیریت منابع آب بر معیشت پایدارروستایی از تحلیل رگرسیون چندمتغیره استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان داد که مدیریت منابع آبی بر متغیر معیشت اجتماعی با مقدار ضریب بتای 325/0، بر متغیر معیشت اقتصادی با مقدار ضریب بتای 276/0، بر متغیر معیشت انسانی با مقدار ضریب بتای 213/0 و بر متغیر معیشت فیزیکی با مقدار ضریب بتای 178/0 تاثیر گذار بوده است.

    کلیدواژگان: توسعه، معیشت پایدار، مدیریت منابع آبی، مناطق روستایی، شهرستان پلدختر
  • شهریور روستایی*، اکبر اصغری زمانی، فروغ اندستا صفحات 33-53

    امروزه با گسترش شهرنشینی، چالش ها و مسائل متعددی ظهور پیدا کرده است؛ به طوری که دیگر برنامه ریزی متمرکز و از بالا به پایین در عرصه مدیریت شهری کارایی لازم را ندارد. در این راستا، از مهم ترین رویکردهای توسعه شهری جهت ایجاد شهری زیست پذیر و همه شمول، توجه به واحد پایه و اساسی برنامه ر یزی شهری، یعنی مفهوم محله و مدیریت محله ای، مورد توجه قرار گرفته است. محله دارای ابعاد سه گانه برنامه ریزی کالبدی، آرایش اجتماعی و شیوه حکمروایی است. در این بین، با توجه به بعد سوم، بررسی و نیازهای زمینه ای و بسترساز جهت تبیین الگوی محله- محور از اهمیت اساسی برخوردار است. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر، تبیین الگوی مدیریت محله ای در حکمروایی شهری با اتخاذ رویکرد تبیینی- اکتشافی در کلانشهر تبریز می باشد. روش تحقیق این پژوهش مبتنی بر حداقل مربعات جزئی است. این روش به عنوان نسل دوم روش های مدل یابی معادلات ساختاری، یک روش ناپارامتریک است که برای اعتبارسنجی یک مدل با بررسی همزمان نقش متغیرهای و آشکار استفاده می شود. بدین منظور، از نرم افزارSmartPLS 4  و ابزار پرسشنامه استفاده شده است. همچنین آزمون پایایی و ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی، روایی و میانگین واریانس استخراج شده در هر مولفه نیز مورد بررسی قرار گرفته که مقادیر آن نشان از آزمون پایایی و روایی مطلوب می باشد. نمونه آماری این پژوهش نیز بر اساس تعداد جمعیت کلانشهر تبریز در آخرین سرشماری سال 1395، 163096 نفر بوده که با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر محاسبه گردید. یافته های این پژوهش نشانگر این است که در بین عوامل از نظر شاخص اندازه اثر، «ساختار جامعه شبکه ای» با مقدار شاخص 254/5 در رتبه اول و «حکمروایی شهری»، «سیاست گذاری های جامعه شبکه ای»، «سرمایه اجتماعی» و «ظرفیت حکمروایی» به ترتیب با مقادیر 2/873، 2/630، 2/555 و 1/695 در رتبه های بعدی قرار دارند و از نظر شاخص ضریب مسیر، «حکمروایی شهری» با ضریب مسیر 0/288 در رتبه اول و «ساختار جامعه شبکه ای»، «سیاست گذاری های جامعه شبکه ای»، «سرمایه اجتماعی» و «ظرفیت حکمروایی» به ترتیب با مقادیر 0/268، 0/228، 0/204 و 0/181 در رتبه های بعدی قرار دارد. نتایج تحقیق بیانگر این امر است که در تبیین عوامل موثر در راستای تحقق الگوی مدیریت محله ای، توجه به ساختار جامعه شبکه ای و توجه به سه ویژگی آن یعنی تمرکززدایی، مجازی سازی و هوشمندسازی و آزادی انجام فعالیت ها نقش اساسی دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت محله ای، جامعه شبکه ای، حکمروایی شهری، سرمایه اجتماعی
  • داریوش جهانی*، یعقوب حقی، محسن معینی نسب، فاطمه تیلگوی بگه جان صفحات 54-66

    ارزش یک گردشگر ورزشی فعال مستقیما در ایجاد مشترک تجربه او با رویداد و مقصد نهفته است. این مطالعه تاثیر سفر گردشگران ورزشی را بر ایجاد تجربه مشترک رویداد با برررسی اینکه آیا آنها بر رویداد و/یا وفاداری به مقصد منطقه نئور تاثیر می گذارند بررسی می کند. درک این روابط متقابل ضروری است، زیرا وفاداری گردشگران ورزشی فعال می تواند به دستیابی به مزیت رقابتی برای رویداد و ارائه دهندگان خدمات مقصد کمک کند. نوع تحقیق حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر گرد آوری داده توصیفی-تحلیلی است. جمع آوری اطلاعات به دو صورت اسنادی- کتابخان ای و میدانی صورت گرفته است. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته و به صورت سوال بسته می باشددر این پژوهش جامعه آماری این پژوهش کلیه گردشگرانی بودند که از شهرهای دیگر به نئور سفر کرده بودند و در منطقه گردشگری نئور حضور داشتند. اثرات مستقیم و غیر مستقیم توریسم ورزشی در منطقه نئور بر تقویت وفااداری گردشگران بر از طریق معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل صورت پذیرفت.در این پژوهش جامعه آماری این پژوهش کلیه گردشگرانی بودند که از شهرهای دیگر به نئور سفر کرده بودند و در منطقه گردشگری نئور حضور داشتند. اثرات مستقیم و غیر مستقیم توریسم ورزشی در منطقه نئور بر تقویت وفااداری گردشگران بر از طریق معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل صورت پذیرفت. در این پژوهش جامعه آماری این پژوهش کلیه گردشگرانی بودند که از شهرهای دیگر به نئور سفر کرده بودند و در منطقه گردشگری نئور حضور داشتند. اثرات مستقیم و غیر مستقیم توریسم ورزشی در منطقه نئور بر تقویت وفااداری گردشگران بر از طریق معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل صورت پذیرفت.نتایج نشان داد که توریسم ورزشی با ضریب تاثیر 0/76 بر رویکرد تقویت وفاداری گردشگران بر مقصد در منطقه نئور موثر بوده وبر اساس ابعاد سیزده گانه وفاداری گردشگران بر مقصد، ابعاد « نحوه برخورد کارکنان مجموعه گردشگری »؛ « کیفیت تعامل با گردشگر »؛ « تنوع جاذبه های گردشگری » دارای بیشترین تاثیرگذاری و همچنین بعد« میزان خلاقیت در مقصد » از نظر گردشگران دارای کمترین تاثیرگذار بر وفاداری گردشگران بر منطقه نئور بوده است.

    کلیدواژگان: تصویر از مقصد، توریسم، وفاداری رفتاری و نگرشی، نئور
  • محمد غفاری فرد*، مهدی صادقی شاهدانی، عبدالبصیر قادری صفحات 67-83
    اقتصاد دانش بنیان یک مفهوم و رویکرد است که در آن، تاکید بر ایجاد و استفاده از دانش، فناوری و نوآوری در فرایندهای اقتصادی قرار دارد. این مفهوم بر این اصل تکیه می کند که دانش و نوآوری باعث افزایش تولید، بهبود بهره وری، ایجاد اشتغال و رشد پایدار اقتصادی می شوند. دستیابی به اقتصاددانش بنیان نیاز به سرمایه گذاری های در بخش نیروی انسانی و طرح سیاست های متمرکز بر تحقیق و نوآوری می باشد که در آخر بتواند از طریق کارآفرینی و خلق کسب وکارهای کوچک، متوسط و بزرگ دانش محور به اهداف کلان اجتماعی و اقتصادی دست یافت. باتوجه به هدف این تحقیق به بررسی تاثیر نقش مولفه های اقتصاد دانش بنیان بر رفاه اقتصادی استان های مختلف ایران می پردازد و اهمیت این مقاله به بررسی تاثیر مولفه های اقتصاددانش بنیان بر رفاه اقتصادی استان های ایران با رویکرد شاخص ترکیبی بر اساس روش اقتصادسنجی پانل دیتا با استفاده از نرم افزار ایویز 12 برآورد شده است که برای بررسی ایستایی و پویایی متعیر ها و همچنان رابطه بلندمدت میان متغیرها از آزمون ریشه واحد و آزمون کائو و برای معناداری پنل و اثرات ثابت و تصادفی آن از آزمون اف لیمر و هاسمن استفاده شده است که با سطح احتمال 99 درصد پانل بودن آزمون و نیز با سطح 99درصد مدل اول دارای اثرات ثابت می باشد و در مدل دوم با سطح احتمال 99 درصد دارای اثرات تصادفی تایید شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که در مدل شاخص ترکیبی اقتصاددانش بنیان دارای تاثیر مثبت و معنادار بر رفاه اقتصادی استان های ایران دارد و مولفه بهره وری و نسبت مخارج دولت نیز دارای تاثیر مثبت و معنادار بر رفاه اقتصادی دارد و مولفه تورم دارای تاثیر منفی و معنادار بر رفاه اقتصادی استان های ایران دارد و در برآورد مدل شاخص های مولفه نشان می دهد که مولفه های ترکیبی آموزش؛ فناوری و اطلاعات و نوآوری دارای تاثیر مثبت و معنادار بر رفاه اقتصادی استان های ایران دارد .
    کلیدواژگان: اقتصاد دانش بنیان، بهره وری، تورم، نسبت عمرانی دولت، رفاه اقتصادی و پانل دیتا
  • فرهاد جوان، علی حسنوند*، محسن عارف نژاد صفحات 84-98
    پژوهش توسعه گردشگری روستایی اهمیت بسیاری برای جوامع روستایی دارد؛ توسعه گردشگری می تواند برای روستانشینان منبع درآمد و اشتغالزایی فراهم کند. این تحقیق با هدف شناسایی تاثیرگذارترین و تاثیرپذیرترین عوامل توسعه گردشگری روستایی در راستای اقتصاد پایدار روستا با رویکرد دیمتل فازی بود. این پژوهش، یک پژوهش آمیخته می باشد، که با رویکرد کیفی و کمی انجام گرفته است. از نظر هدف در زمره پژوهش های توسعه ای و از منظر روش گردآوری اطلاعات، در زمره پژوهش های پیمایشی قرار می گیرد. جامعه آماری حوزه پژوهش در بخش کیفی و کمی کارشناسان و مسئولان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان لرستان و کرمانشاه و همچنین اعضا هیات علمی رشته توسعه روستایی و اقتصاد می باشند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و براساس اصل کفایت نظری 27 نفر از آنها به عنوان نمونه پژوهش در نظر گرفته شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختار یافته و در بخش کمی پرسشنامه دیمتل فازی تهیه گردید. پس از تجزیه و تحلیل مشخص گردید که عواملی مانند شناسایی ظرفیت های بالقوه و بالفعل، تدوین و اجرای سند راهبردی و توسعه گردشگری روستایی و اطلاع رسانی مناسب از توانمندی های گردشگری روستایی از تاثیرگذارترین عوامل توسعه گردشگری روستایی در راستای اقتصاد پایدار روستا به شمار می آیند.پژوهش توسعه گردشگری روستایی اهمیت بسیاری برای جوامع روستایی دارد؛ توسعه گردشگری می تواند برای روستانشینان منبع درآمد و اشتغالزایی فراهم کند. این تحقیق با هدف شناسایی تاثیرگذارترین و تاثیرپذیرترین عوامل توسعه گردشگری روستایی در راستای اقتصاد پایدار روستا با رویکرد دیمتل فازی بود. این پژوهش، یک پژوهش آمیخته می باشد، که با رویکرد کیفی و کمی انجام گرفته است. از نظر هدف در زمره پژوهش های توسعه ای و از منظر روش گردآوری اطلاعات، در زمره پژوهش های پیمایشی قرار می گیرد. جامعه آماری حوزه پژوهش در بخش کیفی و کمی کارشناسان و مسئولان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان لرستان و کرمانشاه و همچنین اعضا هیات علمی رشته توسعه روستایی و اقتصاد می باشند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و براساس اصل کفایت نظری 27 نفر از آنها به عنوان نمونه پژوهش در نظر گرفته شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختار یافته و در بخش کمی پرسشنامه دیمتل فازی تهیه گردید. پس از تجزیه و تحلیل مشخص گردید که عواملی مانند شناسایی ظرفیت های بالقوه و بالفعل، تدوین و اجرای سند راهبردی و توسعه گردشگری روستایی و اطلاع رسانی مناسب از توانمندی های گردشگری روستایی از تاثیرگذارترین عوامل توسعه گردشگری روستایی در راستای اقتصاد پایدار روستا به شمار می آیند.
    کلیدواژگان: گردشگری، توسعه روستایی، گردشگری روستایی، اقتصاد پایدار
|
  • Masumeh Mohammadloo *, Abdolreza Rahmani Fazli, Jila Sajadi, Mehdi Cheraghi Pages 1-19

    One of the ever-threatening problems of human settlements is the occurrence of accidents that cause irreparable damage to various aspects of human life. One of the most common risks is drought, which is very frequent especially in arid and semi-arid regions and has caused widespread effects on a wide range of ecosystems around the world. Agricultural activities in Iran are highly dependent on weather conditions. Due to the importance of agriculture in Zanjan, the severity of the effects of drought is also more prominent. The purpose of the above research is to determine the level of the economic resilience indicators of the studied villages and which of the economic resilience indicators have the greatest effects of drought. The present research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature. The method of collecting information is library and field (questionnaire), the method of data analysis is descriptive and inferential. The statistical population of the above research is 30 villages of Mahenshan county. After examining the drought situation using the SPI index, economic resilience indices were extracted and evaluated. The data collected in SPSS software were analyzed with binomial tests, t-test and exploratory factor analysis. Considering the positive result of the one-sample t test and the significance level is less than 0.05, it is determined that the state of the economic dimension is in a favorable state; In other words, there is a positive and significant relationship between the variables of the economic dimension. The results of the factor analysis test showed that the employment factor is the most important factor affecting economic resilience in rural areas. The specific value of this factor is 5.472, which alone is able to calculate and explain 34.198 percent of the variance.The occurrence of drought in the studied villages has caused a decrease in the level of economic resilience in the study area and the most unfavorable indicators of resilience in the economic dimension are related to the index of receiving credits and loans related to drought with 1.00% and the extension of the installment repayment period due to the presence of drought with 0.99% and the possibility of changing jobs after the drought is 0.98%.

    Keywords: Rural Economy, Resilience, Environmental Hazards, Diversity Of Economic Activities, Zanjan Province
  • Sajjad Bazvand *, Taher Farhadinezhad, Iraj Viskarami, Saeed Akbari Pages 20-32

    This research examines how effective water resources management impacts sustainable rural livelihoods in Poldakhtar city. It addresses the key issue of rural migration driven by decreased water resources and inadequate management, particularly affecting agriculture. The study, applied and descriptive-analytical in nature, focused on 7358 households in Poldakhtar's villages, selecting 365 households as samples using Cochran's formula. Data analysis was performed using sample t-tests and multivariate regression analysis. Results from the sample t-test revealed that the most favorable aspect of water resources management was the use of suitable cultivation patterns, which had the highest average score of 3.376. Conversely, the lowest score of 2.706 was for the Agricultural Bank’s role in providing loans for water needs. Overall, water resources management in Poldakhtar was rated positively, with an average score of 3.118. Multivariate regression analysis assessed the effects of water resources management on various dimensions of sustainable rural livelihoods. The analysis showed that water management significantly influenced social livelihood (beta coefficient of 0.325), economic livelihood (0.276), human livelihood (0.213), and physical livelihood (0.178). These findings underscore the importance of effective water management in enhancing various aspects of rural life and its potential to mitigate migration challenges by improving living conditions.

    Keywords: Water Resources Management, Rural Areas, Poldakhter County
  • Shahrivar Rostaei *, Akbar Asghari Zamani, Forough Andesta Pages 33-53

    With the expansion of urbanization, numerous challenges and issues have emerged, rendering centralized top-down planning ineffective in urban management. Consequently, one of the most important approaches to creating a sustainable and inclusive city is focusing on the fundamental unit of urban planning, namely the concept of neighborhood and neighborhood management. A neighborhood encompasses three dimensions of physical planning, social organization, and governance. Among these, considering the governance dimension, examining contextual needs, and laying the groundwork for defining a neighborhood-centric model are of paramount importance. To elucidate the neighborhood management model in urban governance by adopting an exploratory-descriptive approach in the metropolis of Tabriz.This research employs a Partial Least Squares (PLS) approach as a second-generation non-parametric method of Structural Equation Modeling (SEM). It validates a model by simultaneously examining the roles of variables. SmartPLS 4 software and questionnaire tools are utilized. Additionally, reliability tests, Cronbach's alpha coefficient, composite reliability, validity, and average variance extracted (AVE) are examined for each component, indicating satisfactory reliability and validity. The sample size is calculated based on the total population of Tabriz in the latest census of 2016, which is 163,096 individuals, using the Cochran formula, resulting in 384 participants. The research findings indicate that among the factors in terms of effect size, the network society structure ranks first with an index value of 5.254, followed by urban governance, network society policies, social capital, and governance capacity with values of 2.873, 2.630, 2.555, and 1.695 respectively. Regarding the path coefficient index, urban governance ranks first with a path coefficient of 0.288, followed by the network society structure, network society policies, social capital, and governance capacity with coefficients of 0.268, 0.228, 0.204, and 0.181 respectively.The research concludes that in elucidating the factors effective in realizing the neighborhood management model, attention to the network society structure and its three characteristics—decentralization, virtualization, and intelligence, along with the freedom of activities, plays a fundamental role.

    Keywords: Neighborhood Management, Network Society, Urban Governance, Social Capital
  • Daryoosh Jahan *, Yagoob Haghi, Mohsen Moieni Nasab, Fateme Tilgooy Pages 54-66

    The value of an active sports tourist lies directly in the co-creation of his experience with the event and the destination. This study examines the impact of sport tourists' travel on the creation of a shared event experience by examining whether they affect event and/or destination loyalty in the Neor region. Understanding these interrelationships is essential, as the loyalty of active sports tourists can help achieve a competitive advantage for event and destination service providers. The current type of research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of data collection. Data collection has been done in two forms - library and field. The research tool is a questionnaire made by the researcher and closed in the form of questions. In this research, the statistical population of this research was all the tourists who had traveled to Neor from other cities and were present in the tourist area of Neor. The direct and indirect effects of sports tourism in the Neor region on strengthening the loyalty of tourists through structural equations and Lisrel software. The results showed that sports tourism with an impact factor of 0.76 was effective on the approach of strengthening the loyalty of tourists to the destination in the Neor region, and based on the thirteen dimensions of the loyalty of tourists to the destination, the dimensions of "how the staff of the tourism complex behaves"; "quality of interaction with tourists"; "Variety of tourist attractions" has the most influence, and also the dimension of "creativity in the destination" has the least influence on the loyalty of tourists to the Neor region, according to tourists.

    Keywords: A Picture Of Destination, Tourism, Loyalty Behavior, And Attitude, NEOR
  • Mohammad Ghaffary Fard *, Mehdi Sasdeghi Shahdani, Abdolbasir Ghaderi Pages 67-83
    Knowledge-based economy is a concept and approach in which emphasis is placed on the creation and use of knowledge, technology and innovation in economic processes. This concept relies on the principle that knowledge and innovation increase production, improve productivity, create employment and sustainable economic growth. Achieving basic economics requires investments in the human resources sector and planning policies focused on research and innovation, which can finally achieve macro social and economic goals through entrepreneurship and the creation of small, medium and large knowledge-based businesses. According to the purpose of this research, it investigates the impact of knowledge-based economy components on the economic well-being of different provinces of Iran, and the importance of this article is to investigate the impact of knowledge-based economics components on the economic well-being of Iran's provinces with a composite index approach based on the panel data econometric method (minimum method fully modified squares and ordinary least squares) were estimated using Eaves 12 software during the years 2012 to 2018 to check the stability and dynamics of the variables and also the long-term relationship between the variables using the unit root test and the Kao test and for the significance of the panel and fixed effects. And its randomness, the Flimer and Hausman test was used, which was confirmed with a 99% probability level of the test being a panel and with a 99% level of the first model having fixed effects, and in the second model with a 99% probability level of random effects. The results of the research show that in model A, the combined components of basic economics have a positive and significant effect on the economic well-being of Iran's provinces, and the productivity component and the ratio of government expenditures also have a positive and significant effect on economic well-being, and the inflation component has a negative and significant effect on well-being. economy of Iran's provinces, and in the estimation of Model B, the research results show that the combined components of education; Technology, information and innovation have a positive and significant effect on the economic well-being of Iran's provinces, and the combination of economic incentives has a negative and significant effect on the economic well-being of different provinces of Iran.
    Keywords: Knowledge-Based Economy, Productivity, Inflation, Government Construction Ratio, Economic Well-Being, Panel Data
  • Farhad Javan, Ali Hasanvand *, Mohsen Arefnezhad Pages 84-98
    Rural tourism development research is very important for rural communities; Tourism development can provide a source of income and employment for the villagers. The aim of this research was to identify the most influential factors in the development of rural tourism in line with the sustainable economy of the village with the  Fuzzy Dematel approach. This research is a mixed research, which was conducted with a qualitative and quantitative approach. From the point of view of the goal, it is classified as developmental research, and from the point of view of the data collection method, it is classified as survey research. The statistical population of the research field in the qualitative and quantitative part is the experts and officials of the cultural heritage and tourism organization of Lorestan and Kermanshah province, as well as the academic staff members of the field of rural development and economics, which are 27 people using the purposeful sampling method and based on the principle of theoretical adequacy. They were considered as research samples. The data collection tool was prepared in the qualitative part of the semi-structured interview, and in the quantitative part, a fuzzy Dimtel questionnaire was prepared. After the analysis, it was found that factors such as identification of potential and actual capacities, formulation and implementation of the strategic document and development of rural tourism and appropriate information about the capabilities of rural tourism are among the most influential factors of rural tourism development in line with the sustainable economy of the village.
    Keywords: Tourism, Rural Development, Rural Tourism, Sustainable Economy