فهرست مطالب

پژوهش های حسابداری مالی - سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 57، پاییز 1402)

فصلنامه پژوهش های حسابداری مالی
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 57، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سهیلا لشگرآراء، ولی خدادادی*، اسماعیل مظاهری، محمد آیتی مهر صفحات 1-28

    شناسایی عوامل موثر بر ریسک سقوط قیمت سهام و درک روابط بین این پدیده و عوامل زمینه ای آن به واسطه تاثیر بر تصمیمات مرتبط با سرمایه گذاری و تخصیص بهینه منابع حائز اهمیت است. هدف این پژوهش، سنجش ریسک سقوط قیمت سهام و همسویی آن با حباب های قیمتی مبتنی بر ساختار قیمت گذاری منطقی سهام در بازار سرمایه ایران است. به منظور بررسی و تحلیل فرضیه پژوهش، داده های مربوط به 30 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1390 تا 1401، استخراج و برای آزمون فرضیه پژوهش استفاده شدند. در این پژوهش ابتدا مدل سنجش سقوط قیمت سهام برای شرکت های نمونه برآورد شد. سپس کارایی و اعتبار مدل، با آزمون کوپیک سنجش و ارزیابی و در سطح اطمینان 95 درصد تایید شد. در ادامه، پس از برآورد مدل های قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای، به منظور سنجش هم سویی ریسک سقوط قیمت سهام با حباب های مبتنی بر ساختار قیمت گذاری منطقی سهام، از آزمون های بارتلت، لون و براون - فورساید استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهند بین واریانس ریسک سقوط قیمت سهام با حباب های مبتنی بر ساختار قیمت گذاری منطقی سهام در شرایط محیطی کشور ما هم سویی وجود ندارد. به عبارت دیگر، در کشور ما شرایط سقوط قیمت سهام همراستا با حباب های قیمتی شکل گرفته مبتنی بر قیمت گذاری منطقی سهام نیست.

    کلیدواژگان: سقوط قیمت سهام، حباب سهام، قیمت گذاری منطقی سهام
  • حمیده اثنی عشری*، بهزاد بیگ پناه صفحات 29-52

    هدف پژوهش حاضر، بررسی و استخراج دیدگاه حسابرسان درباره پیشران ها و پسران های پیش روی موسسات حسابرسی در پاسخگویی به ذینفعان گزارش های حسابرسی است. پژوهش حاضر با استفاده از رویکرد تحلیلتم انجام شده است. شرکای موسسات حسابرسی مشارکت کنندگان پژوهش حاضر بودند که به روش گلوله برفی انتخاب شدند. داده ها ازطریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان جمع آوری شدند و تا زمان دستیابی به اشباع نظری ادامه یافت. در پژوهش حاضر، پس از انجام 17 مصاحبه، اشباع نظری محرز شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهند از دیدگاه خبرگان، شاخصه های انجمن های حرفه ای فعال، جایگاه اجتماعی حسابرسان، تمایل به هم ریختی با صنعت، علامت دهی، روحیه ریسک پذیری، پاسخ خواهی ذینفعان، بستر قانونی، عوامل ساختاری و کمیته حسابرسی فعال به عنوان پیشران های پاسخگویی و شاخص های طرح دعاوی حقوقی، ارتقای انتظارات ذینفعان، منابع مالی ناکافی، نشت اطلاعاتی، کیفیت حسابرسی و ناهمگونی ادراکات نهادهای ناظر به عنوان پسران های ایجاد شفافیت و پاسخگویی به ذینفعان گزارش های حسابرسی مطرح شدند. این پژوهش بینش ارزشمندی برای توسعه مبانی نظری پاسخگویی به ذینفعان در موسسات حسابرسی فراهم می کند. این موضوع می تواند به حرفه حسابرسی و تدوین کنندگان استانداردها برای بهبود بستر قانونی برای تقویت نظارت در موسسات حسابرسی آنها کمک کند.

    کلیدواژگان: پاسخگویی موسسات حسابرسی، شفافیت، پیشران های پاسخگویی، پسران های پاسخگویی
  • علی اصغر انواری رستمی* صفحات 53-74

    یکی از مهم ترین وظایف مدیران بانک ها، مدیریت نقدینگی می باشد و هدف این پژوهش، طراحی و اجرای مدل ریاضی ترکیبی فرایند سلسله مراتبی- برنامه ریزی آرمانی جهت مدیریت نقدینگی بانک می باشد. به این منظور، ابتدا مدل مفهومی ترسیم و سپس با توجه به اطلاعات صورت های مالی بانک، متغیرهای مدل تعریف شد. با توجه به وجود اهداف متعدد و متضاد و متفاوت بودن اهمیت نسبی هر یک از اهداف، از تکنیک مدل-ساز برنامه ریزی آرمانی استفاده شد. با توجه به وزنی بودن نوع مدل آرمانی، اهمیت نسبت های موثر بر نقدینگی بانک در تابع هدف با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی محاسبه شد. مدل حل و نتایج تحلیلی آن به مقامات بانک ارایه گردید. در نهایت، میزان اثربخشی مدل پیشنهادی از طریق هفت سوال کلان مرتبط با 7 بعد ارزیابی از 30 خبره بانک مورد نظرسنجی و تایید قرار گرفت. با توجه به شباهت سیستم های بانکی در کشور، بکارگیری الگو و مدل پیشنهادی این پژوهش می توان با تعدیلاتی اندک، زمینه های لازم جهت مدیریت کارآمد نقدینگی را در سایر بانک ها نیز فراهم کرد.

    کلیدواژگان: بانک، ریسک نقدینگی، مدیریت نقدینگی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، برنامه ریزی آرمانی
  • احسان حمزه، منیژه رامشه* صفحات 75-102
    دیجیتالی شدن اقتصاد، چالش ها و فرصت هایی را برای حرفه حسابرسی ایجاد کرده و حسابرسان ملزم به سازگاری با آنها هستند. این مطالعه به بررسی تغییرات مورد انتظار در حرفه از دیدگاه خبرگان حسابرسی در ایران تا پانزده سال آینده می پردازد. این تغییرات در پنج بخش درک مخاطبان گزارش حسابرسی، رابطه حسابرس و صاحبکار، مقررات‎ گذاری، تغییرات ساختاری و رویه های حسابرسی و مشخصه های حرفه بررسی شده است. 27 تغییر پیش بینی شده در قالب پنج بخش از طریق مطالعه پیشینه استخراج شد. با بکارگیری روش نمونه گیری هدفمند، 26 نفر از خبرگان حسابرسی در سال 1402 به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. جهت غربال تغییرات از روش دلفی فازی استفاده شد. سپس پیش بینی های غربال شده، از طریق پرسش نامه اولویت سنجی و روش تصمیم گیری ماباک رتبه بندی شدند. به اعتقاد خبرگان، حسابرسی مستقل به سمت رویکرد حسابرسی کامل و مستمر تکامل خواهد یافت. اما این تغییر منجر به حذف کامل ریسک های حسابرسی نخواهد شد. شکاف زمانی بین شرایط جدید و استاندارد گذاری در حسابرسی وجود خواهد داشت. حسابرسان درگیر وظایفی با ارزش افزوده بیشتر شده و شغل های زیادی در حرفه از بین خواهد رفت. مخاطبان گزارش حسابرسی اعتماد بیشتری به رویه های اتوماتیک نسبت به رویه های دستی داشته و انتظار رویکرد آینده نگر از حسابرسی دارند. اما محتوای اطلاعاتی گزارش حسابرسان در حوزه هایی نظیر ارزش گذاری دارایی های نامشهود و ریسک های آینده محور صاحبکار کاهش خواهد یافت. خبرگان معتقدند درحالی که مدل های کنونی حق الزحمه حسابرسی در آینده مناسب نخواهد بود اما تنش میان صاحبکار و حسابرس افزایش نمی یابد. به باور خبرگان فناوری های جدید در ایران جایگزین حسابرسان نخواهند شد، بلکه به کمک آنها خواهند آمد.
    کلیدواژگان: حسابرسی، ذی نفعان، قانون گذاری، فناوری های دیجیتال، آینده
  • فهیمه ابراهیمی، امین رستمی* صفحات 103-127

    اغلب سازمان ها شاهد وقوع رفتارهای غیراخلاقی هستند؛ اما اغلب شکل خاصی از رفتارهای غیراخلاقی مورد غفلت قرار گرفته است. این نوع از رفتارهای غیراخلاقی که با هدف کمک و نفع رساندن به سازمان و اعضای آن صورت می گیرند، به عنوان رفتارهای غیراخلاقی سازمان یار شناخته می شوند. هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر انجام رفتارهای غیراخلاقی سازمان یار توسط حسابداران است. در این پژوهش از تئوری مبادله اجتماعی به منظور تبیین جنبه سازمان یار این نوع رفتارها و از تئوری شناخت اجتماعی برای تبیین جنبه غیراخلاقی آنها استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش را مدیران مالی و حسابداران شرکت های تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تشکیل می دهند. داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه استاندارد از 181 نفر از مدیران مالی و حسابداران در سال 1402 جمع آوری شده است و از مدل سازی معادلات ساختاری برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردیده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها حاکی از آن است که سازه عدالت سازمانی ادراک شده تاثیر مثبت و معناداری بر سازه های تبادل اجتماعی مثبت و هویت سازمانی دارد. افزون بر این سازه های تبادل اجتماعی مثبت و هویت سازمانی دارای تاثیر مثبت و معناداری بر رفتارهای غیراخلاقی سازمان یار هستند، اگرچه در این پژوهش شواهدی از اثر تعدیلی سازه های اعتقاد به عمل متقابل مثبت و هویت اخلاقی در رابطه بین سازه های تبادل اجتماعی مثبت و هویت سازمانی با رفتارهای غیراخلاقی سازمان یار یافت نشد. نتایج این پژوهش بیانگر این است که استفاده هم زمان از تئوری‎ های مبادله اجتماعی و شناخت اجتماعی می تواند چارچوب مناسبی برای تبیین رفتارهای غیراخلاقی سازمان یار حسابداران فراهم آورد.

    کلیدواژگان: رفتارهای غیراخلاقی سازمان یار، تئوری مبادله اجتماعی، تئوری شناخت اجتماعی
  • ناصر ایزدی نیا*، حسن فتاحی نافچی صفحات 129-156

     یکی از اهداف شرکت ها، تنظیم ساختار سرمایه بهینه است. به دلیل هزینه های مبادله، ساختار سرمایه واقعی همیشه از بهینه منحرف می شود و تعدیل نمی تواند بلافاصله انجام پذیرد. از این رو، بررسی عوامل موثر بر سرعت تعدیل اهرم مالی می تواند حائز اهمیت باشد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر عدم قطعیت اقتصادی و افزایش سرمایه گذاری بر سرعت تعدیل اهرم مالی است. برای آزمون فرضیه ها نمونه ای شامل 130 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1395 تا 1401 انتخاب و با استفاده از رگرسیون چندگانه و داده های تابلویی، به بررسی فرضیه ها پرداخته شد. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان می دهد عدم قطعیت اقتصادی در شرکت های با اهرم مالی بیش از حد، تاثیر مثبت و معنادار بر سرعت تعدیل اهرم مالی دارد، اما در شرکت های با اهرم مالی کمتر از حد، این تاثیر معنادار نیست. همچنین شرکت های دارای اهرم مالی بیش از حد در دوره های افزایش سرمایه گذاری نسبت به دوره های عادی، سرعت تعدیل اهرمی آهسته تری دارند. اما دوره های افزایش سرمایه گذاری بر سرعت تعدیل اهرم مالی در شرکت های با اهرم مالی کمتر از حد، تاثیری ندارد. علاوه بر این نتایج نشان داد که در شرایط افزایش سرمایه گذاری، شرکت های دارای اهرم مالی بیش از حد با عدم قطعیت اقتصادی پایین، سرعت تعدیل اهرم مالی نزدیک به صفر دارند و در شرکت های با اهرم مالی کمتر از حد، در دوره های افزایش سرمایه گذاری، عدم قطعیت اقتصادی تاثیری بر سرعت تعدیل اهرم مالی ندارد.

    کلیدواژگان: سرعت تعدیل اهرم مالی، عدم قطعیت اقتصادی، سرمایه گذاری
|
  • Soheila Lashgarara, Vali Khodadadi *, Esmaeil Mazaheri, Mohammad Ayati Mehr Pages 1-28

    Because the risk of falling stock prices has a significant impact on investment decisions and the optimal allocation of resources, it is essential to understand the factors affecting this phenomenon and its underlying factors. Based on the rational stock pricing structure in the Iranian capital market, this study measures the risk of falling stock prices and its alignment with price bubbles. To analyze and test the research hypothesis, data related to 30 companies admitted to the Tehran Stock Exchange for the period 1390-1401 were extracted. For this study, the stock price fall measurement model was estimated for the sample companies, and then its efficiency was measured and evaluated with the Kupiec test, and it was confirmed at a 95% confidence level. After estimating the capital assets pricing models, this study used Bartlett, Lunn, and Brown-Forside tests to assess the alignment between falling stock prices and bubbles. The results showed that there is no alignment between the variance of the risk of falling stock prices and bubbles based on the rational stock pricing structure in our country's context. Therefore, in our country, falling stock prices in line with price bubbles are not based on rational stock pricing.

    Keywords: Stock Price Crash, Stock Bubble, Rational Stock Pricing
  • Hamideh Asnaashari *, Behzad Beygpanah Pages 29-52

    This study delves into auditors' perspectives regarding the catalysts and barriers that impact audit firms' responsiveness to users' needs for audited financial statements. The research adopts a thematic analysis approach, with the participants being partners from audit firms selected through snowball sampling. Data collection was carried out via semi-structured interviews and continued until reaching theoretical saturation. The point of theoretical saturation was reached after conducting 17 interviews. The findings of this study highlight nine factors that foster accountability within audit firms: active engagement of professional associations, the societal position of auditors, mimetic isomorphism, signaling mechanisms, a culture of embracing risk, stakeholder demand for accountability, a suitable legal foundation, structural factors, and proactive audit committee. Conversely, the study discovers six challenges that hinder the establishment of transparency and accountability in audit firms: legal claims, expanding expectations of stakeholders, insufficient financial resources, information leakage, audit quality, and differing perspectives from supervisory bodies. This research offers valuable insights contributing to the theoretical underpinning of accountability for stakeholders within audit firms. This can potentially assist the audit profession and standards-setting bodies in enhancing the legal framework to fortify oversight mechanisms.

    Keywords: Audit Firms' Accountability, Transparency, Accountability Catalysts, Accountability Barriers
  • Aliasghar Anvary Rostamy * Pages 53-74

    One of the most critical responsibilities of bank managers is liquidity management. The purpose of this study is to design and implement a combined mathematical model of the Analytical Hierarchy Process (AHP) and Goal Programming (GP) for bank liquidity management. Initially, a conceptual model was drawn up, followed by the definition of model variables based on the bank's financial statements. Due to the presence of multiple, conflicting goals and the differing importance of each goal, the GP technique was utilized. The weighted nature of the GP model allowed for the calculation of the importance of ratios affecting the bank's liquidity within the objective function through the Analytical Hierarchy Process. The model was solved, and the analytical results were presented to bank officials. Finally, the effectiveness of the proposed model was validated through a survey of seven main questions related to seven evaluation dimensions from 30 banking experts. Given the similarities in banking systems in the country, with minor modifications, the proposed model and pattern of this research could provide the necessary foundations for efficient liquidity management in other banks as well as help other Iranian banks to enhance their liquidity management efficiency with some adjustments.

    Keywords: Bank, Liquidity Risk, Liquidity Management, Analytical Hierarchy Process, Goal Programming
  • Ehsan Hamze, Manijeh Ramsheh * Pages 75-102
    The digitization of the economy presents challenges and opportunities for the auditing profession and requires auditors to adapt. This study examines changes in auditing profession expected by Iranian experts until the next 15 years. It addresses the perception of auditing, the auditor–client relationship, regulations, structural and procedural changes, and the profile of the auditing profession. 27 projections in the form of five sections were extracted through the background study. Using the purposive sampling method, 26 audit experts were selected as a statistical sample in 2023. In order to screen the auditing changes fuzzy delphi method were used. Then the changes screened were ranked through the priority assessment questionnaire and the Mabak technique. Experts believe the annual auditing will evolve toward a continuous and full approach. However, audit risks will not disappear. Similar to other areas, a regulatory gap between the new digital business reality and auditing standards will exist. automation will relieve auditors from routine tasks in favor of more complex tasks and massive job losses will occur. Audit addressees will trust automated auditing procedures more than manual ones. They expect a forward-looking approach from auditing. Auditing report will become less informative for audit addressees in cases like intangible assets and risk management report. Experts believe that while the current models of audit fees will not be appropriate in the future, the tension between the client and the auditor will not increase. Experts believe that new technologies will not replace the auditor but rather will provide support.
    Keywords: Auditing, Stakeholders, Regulation, Digital Technologies, Future
  • Fahime Ebrahimi, Amin Rostami * Pages 103-127

    Most organizations witness the occurrence of unethical behaviors; But often a certain form of unethical behavior is neglected. This type of unethical behavior, that is done with the purpose of helping and benefiting the organization and its members, is known as unethical pro-organizational behaviors. The purpose of this research is to investigate the factors affecting unethical pro-organizational behaviors by accountants. In this research, social exchange theory has been used to explain the pro-organizational aspect of these types of behaviors and social cognition theory has been used to explain their unethical aspect. The statistical population of this research is made up of chief financial officers and accountants of manufacturing companies listed on The Tehran Stock Exchange. The required data was collected through standard questionnaires from 181 chief financial officers and accountants in 2023 and structural equation modeling was used for data analysis. The results indicate that the construct of perceived organizational justice has a positive and significant effect on the constructs of positive social exchange and organizational identity. In addition, positive social exchange and organizational identity constructs have positive and significant effects on unethical pro-organizational behaviors, although, no evidence of the moderating effects of positive reciprocity beliefs and moral identity constructs was found in the relationship between positive social exchange and organizational identity with the unethical pro-organizational behaviors. The results of this research show that the simultaneous use of social exchange theory and social cognition theory can provide a suitable framework for explaining the unethical pro-organizational behaviors of accountants.

    Keywords: Unethical Pro-Organizational Behaviors, Social Exchange Theory, Social Cognition Theory
  • Naser Izadinia *, Hasan Fattahinafchi Pages 129-156

     One of the goals of firms is to optimize their capital structure. Due to transaction costs, the actual capital structure is always deviated from the optimal and cannot be immediately adjusted. Therefore, examining the factors affecting the financial leverage adjustment speed can be important. The aim of this research is to investigate the effect of economic uncertainty and investment increase on the financial leverage adjustment speed. For hypothesis testing, a sample of 130 companies listed on the Tehran Stock Exchange during the period 2016-2021 was selected, and hypothesis testing was carried out using multiple regression and panel data. The results of hypothesis testing show that economic uncertainty has a positive and significant effect on the financial leverage adjustment speed in firms with excessive financial leverage, but this effect is not significant in firms with lower financial leverage. Additionally, firms with excessive financial leverage have a slower rate of leverage adjustment during periods of investment increase than during normal periods. However, investment increase has no effect on the financial leverage adjustment speed in firms with lower financial leverage. Moreover, the results show that in conditions of investment increase, firms with excessive financial leverage and low economic uncertainty have a leverage adjustment speed close to zero, while economic uncertainty has no effect on the financial leverage adjustment speed in firms with lower financial leverage during periods of investment increase.

    Keywords: Financial Leverage Adjustment Speed, Economic Uncertainty, Investment