فهرست مطالب
نشریه پژوهش های کیفی در علوم رفتاری
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1402)
- تاریخ انتشار: 1402/06/31
- تعداد عناوین: 6
-
-
معرفی و مرور کتاب «پژوهش کیفی موفقیت آمیز: راهنمای عملی برای مبتدیان»صفحه 0
روشهای پژوهش کیفی به ابزاری قدرتمند برای کشف پدیدههای پیچیده تبدیل شدهاند. در میان منابع بیشماری که در این زمینه در دسترس پژوهشگران قرار دارند، «پژوهش کیفی موفقیتآمیز: راهنمای عملی برای مبتدیان» کتابی است که ویرجینیا براون و ویکتوریا کلارک برای دانشجویان و همچنین پژوهشگرانی نوشتهاند که در زمینه روششناسی کیفی تجربه محدودی دارند (Clarke & Braun, 2013). همانطور که از عنوان کتاب پیدا است، هدف براون و کلارک از نوشتن این کتاب درسی آن است که اطمینان حاصل کنند که پژوهشگران مبتدی واقعا این پژوهش کیفی را درک میکنند و بنابراین، میدانند که واقعا چگونه پروژههای پژوهشی کیفی خود را پیش ببرند. به نظر میرسد که آنها به خوبی به هدف خود دست یافتهاند. حتی افرادی که پروژههای پژوهشی متعددی را اجرا کردهاند، نکات تازهای را از متن کتاب خواهند آموخت. بنابراین، عنوان مناسبتر برای این کتاب میتواند «راهنمای عملی برای پژوهشهای کیفی موفقیتآمیز» باشد (Craver, 2014). ترجمه روان این اثر مهم به زبان فارسی توسط شیوا گرانمایهپور و امیرعلی مازندرانی مرزهای زبانی را از میان برمیدارد و به مخاطبان اجازه میدهد تا به شکلی عمیقتر با مفاهیم این کتاب آشنا شوند. نویسندگان در این کتاب، تاکید ویژهای بر انجام «پژوهشهای کیفی با Q بزرگ» دارند که عبارتاند از پژوهشهایی که فراتر از استفاده از روشهای کیفی، دارای «پارادایم فلسفی کیفی» هستند (Pilcher & Cortazzi, 2024). به بیان دیگر، آنها بر این باورند که زیربنای پژوهشهای کیفی واقعی، سنت تفسیری/برساختگرایی است و روشهای پژوهش و تحلیلی که در این اثر به عنوان نمونه و الگو معرفی شدهاند، دارای این رویکرد معرفتشناختی هستند. با این حال، در برخی از مواقع، آنها برای مقایسه دیدگاه نظری مورد نظرشان با رویکردهای تجربهگرا، به پژوهشهای کیفی مبتنی بر سنت اثباتگرایی یا «پژوهشهای کیفی با q کوچک» نیز اشاره میکنند.
-
صفحات 1-13زمینه
دانشگاه ها در شرایط رقابتی و ناپایدار فعالیت می کنند. در این شرایط دائما در حال تغییر، لازم است دانشگاه ها تاب آوری خود را ارتقاء دهند تا بتوانند با موقعیت های غیرمنتظره به طور موثر برخورد کنند، بحران ها را به خوبی مدیریت کنند و موفقیت های آینده را تضمین کنند. پژوهش های نسبتا زیادی تاب آوری سازمانی را بررسی کرده اند ولی دانشگاه تاب آور کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در شرایط متحول شونده جامعه، دانشگاه ها برای بقاء و حفظ شرایط فعلی شان نیازمند توجه به شاخص های مورد نیاز برای تاب آوری هستند.
هدفهدف پژوهش حاضر بررسی ادراک دانشگاهیان از مزایا، عوامل ایجاد کننده و موانع تاب آوری دانشگاهی است.
روشطرح پژوهش کیفی با رویکرد پدیدارشناسی بود. مورد مطالعه تمامی اعضای هیات علمی و کارکنان دانشگاه بیرجند بودند که با روش نمونه گیری هدفمند به تعداد 23 نفر (13 نفر اعضای هیات علمی و 10 نفر کارمند) انتخاب و مورد مصاحبه قرار گرفتند. پس از مصاحبه چهاردهم اشباع نظری داده ها حاصل شد اما به دلیل اعتباربخشی به داده ها فرآیند مصاحبه تا بیست و سومین نفر ادامه یافت. تحلیل داده ها با استفاده از راهبرد هفت مرحله ای Collaizi و نرم افزار MAXQDA صورت گرفت.
یافته هادر تحلیل داده ها سه محور اصلی مزایا، عوامل ایجاد کننده و موانع تاب آوری شناسایی شدند: محور مزایای تاب آوری دانشگاهی با دو مضمون اصلی، حرکت در مسیر رسالت دانشگاه و ارتقا شرایط جامعه و هشت زیر مضمون فرعی؛ محور عوامل ایجاد کننده تاب آوری دانشگاهی شامل پنج محور اصلی، ویژگی های اخلاقی و شخصیتی اعضای مجموعه، مدیریت کارآمد، عوامل برون سازمانی، عوامل فیزیکی، پیش بینی و برنامه ریزی، و بیست زیر مضمون فرعی؛ و محور موانع تاب آوری دانشگاهی با سه مضمون اصلی سطح ویژگی های فردی، سطح ویژگی های سازمانی و سطح برون سازمانی و سیزده زیر مضمون فرعی مطرح و تبیین شده است.
نتیجه گیریمحورهای حاصل از این پژوهش می تواند در جهت تقویت تاب آوری دانشگاهی به کار گرفته شود. ساخت و اعتباریابی بسته آموزشی دانشگاه تاب آور برای آموزش مدیران و اعتباریابی مقیاس سنجش دانشگاه تاب آور در پژوهش های آینده توصیه می گردد.
کلیدواژگان: تاب آوری، تاب آوری سازمانی، تاب آوری دانشگاهی، دانشگاه تاب آور، پدیدارشناسی، دانشگاه بیرجند، نرم افزار مکس کیودا -
صفحات 15-25زمینه
ازدواج در سنین پایین به ویژه در زمانی که شخص هنوز به بلوغ روانی و اجتماعی لازم نرسیده است، می تواند آسیب های جدی برای فرد، خانواده و حتی جامعه داشته باشد.
هدفاین مطالعه با هدف تعیین عوامل موثر بر ازدواج زود هنگام و پیامدهای سلامتی آن در زنان زیر 18 سال بود.
روشاین پژوهش شامل یک مطالعه توصیفی-تحلیلی از نوع مقطعی و سپس یک مطالعه کیفی بود شد. روش نمونه گیری به صورت سرشماری بود. در مطالعه مقطعی 133 زن و در مطالعه کیفی 36 زن مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها در مطالعه مقطعی پرسشنامه محقق ساخته بود و در مطالعه کیفی از مصاحبه استفاده شد. در مطالعه مقطعی از آزمون کای دو و در مطالعه کیفی از تحلیل محتوا برای تحلیل داده ها استفاده شد.
یافته هانتایج نشان داد سن ازدواج اکثر زنان 13 تا 14 سالگی بود. سن اولین قاعدگی زنان 12 سالگی بود (6/28%) گزارش شده است. بین شغل مادر، شغل پدر، درآمد ماهیانه والدین و سن اولین قاعدگی با سن ازدواج ارتباط آماری معنی دار وجود داشت. مطالعه کیفی درباره مشکلات ازدواج زودهنگام شامل چهار مضمون اصلی مشکلات جسمی، مشکلات روحی-روانی، مشکلات رشد و تکاملی و مشکلات اجتماعی در پی ازدواج زودهنگام بود.
نتیجه گیرینتایج این پژوهش بینش دقیق تری به پدیده کودک همسری ارائه می کند و می توان برای مداخلات مربوط به ازدواج زودهنگام، به ویژه در جمعیت رو به افزایش مهاجران، مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژگان: ازدواج زودهنگام، کودک همسری، ازدواج کودکان، پیامدهای سلامتی، زنان، مهاجران -
صفحات 27-42زمینهزوج هایی که بعد از تقاضای طلاق بتوانند مجددا به سازگاری برسند، ممکن است رابطه متزلزلی داشته باشند که نیاز است با شناسایی و تقویت عوامل موثر بر رابطه، ثبات و رضایت از رابطه را بالا برد.هدفپژوهش حاضر با هدف بررسی کیفی عوامل موثر بر پایداری رابطه و رضایتمندی زوجین سازش یافته بعد از تقاضای طلاق انجام شد.روشروش پژوهش کیفی و از نوع پدیدارشناسی بود. جامعه پژوهش، شامل کلیه زوج های سازش یافته بعد از تقاضای طلاق شهر بیرجند از سال 1396 تا 1401 و مراجعه کننده به مرکز مشاوره راه نو بودند. بر اساس ملاک های ورود به پژوهش، 7 زوج (14 نفر) به صورت هدفمند انتخاب و مورد مصاحبه نیمه ساختاریافته قرار گرفتند. فرایند انتخاب نمونه ها تا مرحله اشباع نظری پیش رفت. داده های به دست آمده توسط روش کولایزی و نرم افزار مکس کیودا مورد تحلیل قرار گرفتند. کدگذاری داده ها به صورت باز، محوری و انتخابی انجام شد.یافته هادر تحلیل تجارب مشارکت کنندگان 16 مضمون فرعی و 5 درون مایه اصلی شامل ویژگی های فردی، ویژگی های تعاملی/ارتباطی، عوامل خانوادگی، عوامل فرهنگی-اجتماعی و پایبندی به ارزش ها شناسایی شد.نتیجه گیریبنابراین می توان نتیجه گرفت که مجموعه ای از عوامل فردی، بین فردی و اجتماعی در پایداری و رضایت زوج های سازش یافته بعد از درخواست طلاق اثرگذار است.کلیدواژگان: پایداری زناشویی، رضایت زناشویی، سازگاری، طلاق
-
صفحات 43-53زمینه
یکی از عوامل مهم در رشد شناختی و نگرش کودکان به یادگیری تصاویر است. تصاویر کتاب ها در تعامل شناختی کودکان با پدیده های جهان اطراف نقش مهمی دارند.
هدفهدف این پژوهش مطالعه کیفی درون مایه های شناختی مثبت و منفی تصاویر کتاب های غیردرسی روان خوانی سلام اولی است.
روشاین پژوهش از نوع مطالعه کیفی است و به شیوه تحلیل مضمون انجام شد. جامعه این پژوهش، تصاویر کتاب های روان خوانی غیردرسی سلام اولی تالیف سال 1395 بود. در این مطالعه، 20 کتاب داستانی روان خوانی سری کلاس اولی با روش تمام شماری انتخاب و مورد تحلیل قرار گرفتند.260 تصویر از این کتاب ها به تنهایی و بدون توجه به متن نوشتاری کدگذاری و تحلیل شدند. در این تحلیل هر تصویر، به عنوان واحد محتوا، شمارش و در طبقه قرار گرفت.
یافته هاچهار درون مایه اصلی (ترس و اضطراب، ناامنی و خشونت، غم و بیماری) و سه درون مایه اصلی (شجاعت، معنویت، شادی) به ترتیب به عنوان درون مایه های منفی و مثبت در این مطالعه شناسایی شدند.
نتیجه گیریبا توجه به یافته های این مطالعه عمده مفاهیم کتاب از طریق تصاویر بیان شده است. حجم تصاویر نسبت به متن بیشتر است. غلبه درون مایه های منفی (محرومیت، فقر، جنگ، مرگ) در تصاویر سبب پریشانی و ناامنی روانی برای مخاطب کودک می گردد.
کلیدواژگان: درون مایه های شناختی، تحلیل مضمون، تحلیل تم، کتاب های داستانی، تحلیل تصویر، کلاس اول -
کارآمدی یا ناکارآمدی فراشناخت ها: مرور پژوهش هاصفحات 55-71زمینهفراشناخت یک فرآیند ذهنی سطح بالاست که بر سایر فرآیندهای ذهنی اثرگذر است. رویکرد روان شناسی شناختی و رویکرد آسیب شناسی روانی مفهوم سازی متفاوتی از فراشناخت دارند.هدفمطالعه حاضر باهدف پاسخگویی به این سوال انجام شد، آیا فراشناخت ها کارآمد یا ناکارآمد است؟روشاین مطالعه باتوجه به ماهیت و هدف در زمره مطالعات مروری قرار دارد. با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی ProQuest, Google Scholar, Springer, ERIC, ScienceDirect, PubMed, Iran Doc, Magi ran, SID در مجموع تعداد 103 مقاله در رویکرد روان شناسی شناختی و رویکرد آسیب شناسی روانی به زبان فارسی و اگلیسی که متن کامل آنها در دسترس بود، مطالعه شد.یافته هامبانی نظری و نتایج پژوهش های انجام شده در روان شناسی شناختی و تحولی، فراشناخت را به عنوان یک سازه ذهنی سطح بالا معرفی می نماید که با یادگیری، حل مسئله، خلاقیت، قضاوت و عملکرد کلی شخص رابطه مثبت دارد. ولی در رویکرد آسیب شناسی روانی، فراشناخت به عنوان یک سازه ذهنی مفهوم سازی شده است که زمینه ساز بسیاری از اختلالات روان شناختی است. نتایج پژوهش های انجام شده در این حوزه روان شناسی نشان می دهد، فراشناخت با اختلالات اضطرابی، اختلالات خلقی، اختلال وسواسی اجبار و اختلالات جسمانی شکل رابطه مثبت دارد.نتیجه گیریباتوجه به مبانی نظری و نتایج پژوهش های این دو رویکرد در روان شناسی می توان گفت، فراشناخت دارای نقشی دوگانه است. یعنی فراشناخت در روان شناسی تحولی یک فرآیند ذهنی سطح بالاست که با فعال شدن، عملکرد شخص را افزایش می دهد. پس فراشناخت یک سازه کارآمد است. ولی در آسیب شناسی روانی فراشناخت یک فرآیند ذهنی است که با فعال شدن، عملکرد کلی شخص را کاهش می دهد. یعنی فراشناخت یک سازه ناکارآمد است.کلیدواژگان: فراشناخت، فراشناخت کارآمد، فراشناخت ناکارآمد، روان شناسی شناختی، آسیب شناسی روانی
-
Introduction and Review of the Book "Successful Qualitative Research: A Practical Guide for BeginnersPage 0
Among the numerous resources available to researchers in this field, Successful Qualitative Research: A Practical Guide for Beginners is a book written by Virginia Brown and Victoria Clarke for students as well as researchers with limited experience in qualitative methodology (Clarke & Braun, 2013). As the title suggests, Brown and Clarke's goal in writing this textbook is to ensure that beginning researchers truly understand qualitative research and, therefore, know how to actually conduct their own qualitative research projects. They seem to have achieved their goal well. Even people who have implemented several research projects will learn new points from the text of the book. Therefore, a more appropriate title for this book would be "A Practical Guide to Successful Qualitative Research" (Craver, 2014). The smooth translation of this important work into Persian language by Shiva Granmayehpour and Amir Ali Mazandarani removes the linguistic boundaries and allows the audience to get to know the concepts of this book in a deeper way. In this book, the authors put a special emphasis on conducting "qualitative research with a large Q", which are researches that, beyond the use of qualitative methods, have a "qualitative philosophical paradigm" (Pilcher & Cortazzi, 2024). In other words, they believe that the foundation of real qualitative research is the tradition of interpretation/constructionism, and the research and analysis methods introduced in this work as examples and models have this epistemological approach. However, at times, they also refer to qualitative research based on the positivist tradition or "small-q qualitative research" to contrast their desired theoretical perspective with empiricist approaches.
-
Pages 1-13Background
Universities operate in competitive and unstable conditions. In these constantly changing conditions, it is necessary for universities to improve their resilience so that they can deal with unexpected situations effectively, manage crises well, and ensure future success. Relatively many researches have investigated organizational resilience, but less attention has been paid to the resilient university. In the changing conditions of the society, universities need to pay attention to the indicators needed for resilience in order to survive and maintain their current conditions.
AimThe aim of the current research is to investigate the academics' perception of the benefits, factors and obstacles of university resilience.
MethodsThe research design was qualitative with a phenomenological approach. The study population was all the faculty members and employees of Birjand University (Iran), who were selected and interviewed by purposive sampling in the number of 23 people (13 faculty members and 10 employees). After the 14th interview, the theoretical saturation of the data was achieved, but due to the validity of the data, the interview process continued until the 23rd person. Data analysis was done using Collaizi's seven-step strategy and MAXQDA software.
ResultsThree main axes of benefits, enabling factors and barriers to resilience have been identified: The axis of the benefits of academic resilience with two main themes, moving in the direction of the university's mission and improving society's conditions and eight sub-themes; the axis of the factors that create academic resilience including five main axes, moral and personality characteristics of the group members, efficient management, extra-organizational factors, physical factors, forecasting and planning, and twenty sub-themes; and the axis of university resilience barriers with three main themes of individual characteristics level, organizational characteristics level and extra-organizational level and thirteen sub-themes have been proposed and explained.
ConclusionsThe results can be used to strengthen university resilience. The construction and validation of a university resilience training package and a resilient university scale are recommended in future researches.
Keywords: Resilience, Organizational Resilience, University Resilience, Resilient University, Phenomenology, University Of Birjand, MAXQDA -
Pages 15-25Background
Marriage at a young age, especially when a person has not yet reached the necessary psychological and social maturity, can cause serious harm to the individual, family, and even society.
AimThe aim of determining the factors affecting early marriage and its health consequences in women under 18 in Migrant City.
MethodThe research design was mixed method, including a descriptive-analytical cross-sectional study and then a qualitative study that was conducted on migrant women under 18. The sampling method was a census. In the cross-sectional study, 133 women and in the qualitative study, 36 women were studied. The data collection tool in the cross-sectional study was a researcher-made questionnaire and in the qualitative study was interview. In the cross-sectional study, the Chi-square test and in the qualitative study, content analysis was used.
ResultsThe results showed that the marriage age of most women was 13 to 14 years old. It has been reported that the age of women's first menstruation was 12 years old (28.6%). There was a statistically significant relationship between mother's occupation, father's occupation, parents' monthly income and the age of first menstruation with the age of marriage. A qualitative study about the problems of early marriage included four main themes: physical problems, mental-psychological problems, developmental and developmental problems, and social problems following early marriage.
ConclusionsThe results of this research provide a more detailed insight into the phenomenon of child marriage and can be used for interventions related to early marriage, especially in the growing immigrant population.
Keywords: Early Marriage, Child Spouse, Child Marriage, Health Consequences, Women, Migrants -
Pages 27-42BackgroundCouples who are able to compromise again after applying for divorce may have a fragile relationship; therefore, it is necessary to increase the stability and satisfaction of the relationship by identifying the influencing factors.Aimthe present qualitative study was conducted to investigate the factors affecting the marital stability and satisfaction of couples who compromise after asking for divorce.MethodThe research method was qualitative and phenomenological. The population included all couples who compromised after asking for divorce in Birjand City, and referred to Rah-e-No Counseling Center from 2017 to 2022. Based on the criteria already determined, 7 couples (14 people) were selected via purposive sampling and subjected to semi-structured interviews. It should be noted that the process of selecting samples continued up to theoretical saturation. The obtained data were analyzed using Colaizzi’s method and MAXQDA software. Data coding was done using an open, axial, and selective method.ResultsThe analysis of participants’ experiences revealed 16 sub-themes and 5 main themes, including individual characteristics, interactive/communicative characteristics, family factors, socio-cultural factors and commitment to values.ConclusionsTherefore, it can be concluded that a set of individual, interpersonal, and social factors influence the stability and satisfaction of couples who have compromised after applying for divorce.Keywords: Marital Stability, Marital Satisfaction, Compromise, Divorce
-
Pages 43-53Background
One of the important factors in children's cognitive development and attitude towards learning is images. Pictures in books play an important role in children's cognitive interaction with the phenomena of the surrounding world.
AimThe purpose of this research is to qualitatively study the positive and negative cognitive content of the images of Salam Oli's non-textual reading books.
MethodThis research is a qualitative study and was conducted by thematic analysis. The community of this research was the images of the non-curricular books of Salam Oli authored in 2015. In this study, 20 story books of the first-grade reading series were selected and analyzed using the full enumeration method. 260 images from these books were coded and analyzed alone without considering the written text. In this analysis, each image was counted and categorized as a content unit.
FindingsFour main themes (fear and anxiety, insecurity and violence, sadness and illness) and three main themes (courage, spirituality, happiness) were identified as negative and positive themes respectively in this study.
ConclusionAccording to the findings of this study, the main concepts of the book have been expressed through pictures. The volume of images is more than the text. The predominance of negative themes (deprivation, poverty, war, death) in the images causes psychological distress and insecurity for the child audience.
Keywords: Cognitive Themes, Theme Analysis, Fiction Books, Image Analysis, First Grade -
Efficiency or Inefficiency of Metacognitions: A Review of ResearchPages 55-71BackgroundMeta cognition is a mental process that has a significant impact on other cognitive processes. The conceptualization of meta-cognition differs between the cognitive psychology approach and the psychopathology approache.AimThe purpose of this study was to answer the question: Are meta-cognitions efficient or inefficient?MethodAccording to its nature and purpose, this study is a review of the literature. By searching the databases of ProQuest, Google Scholar, Springer, ERIC, Science Direct, PubMed, Iran Doc, Magi ran, and SID, a total of 103 articles on the approach of cognitive psychology and the approach of psychopathology in Farsi and English, whose full text was available, was studied.ResultsThe theoretical foundations and results of the research conducted in cognitive and developmental psychology introduce meta-cognition as a high-level mental structure that has a positive relationship with a person's learning, problem-solving, creativity, judgment, and global performance. In the psychopathology approache, meta-cognition is viewed as a mental structure that underlies numerous psychological disorders. Research in this field of psychology has shown that meta-cognition has a positive impact on anxiety disorders, mood disorders, obsessive-compulsive disorder, and somatoform disorders.ConclusionsThe theoretical foundations and research results of these two approaches in psychology indicate that meta-cognition plays a dual role. In cognitive and developmental psychology approache, meta-cognition is a high-level mental process that can enhance global performance when activated. So, meta-cognition is an efficient structure. However, in the psychopathology approache meta-cognition is a cognitive process that, when activated, reduces a person's global performance. That is, meta-cognition is an inefficient structure.Keywords: Meta Cognition, Efficient Meta Cognition, Inefficient Meta Cognition, Cognitive Psychology, Psychopathology