فهرست مطالب

پژوهش های راهبردی ارتش - پیاپی 7 (بهار 1403)

نشریه پژوهش های راهبردی ارتش
پیاپی 7 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین مهدوی نسب*، نیما فرزام نیا، داود آذر صفحات 1-25
    برای داشتن افرادی توانمند که بتوانند هوشمندانه از فناوری های روز استفاده نمایند باید جامعه از سطح سواد بالایی در تمامی زمینه ها برخوردار باشند.سواد در دنیای کنونی صرفا داشتن سواد خواندن و نوشتن نیست بلکه یک جامعه فعال و هوشمند باید به انواع سوادها مسلط باشند. یکی از انواع سوادهایی که جامعه باید به آن آشنا باشند، سواد رسانه می باشد. از اقشاری که همواره در معرض هجوم پیام های رسانه و جنگ شناختی دشمن بوده، سازمان های نظامی و کارکنان وابسته به آن می باشد. هدف این پژوهش شناسایی و راهکارهای ارتقاء سواد رسانه ای دانشجویان دانشگاه های افسری آجا در مواجهه با جنگ شناختی بوده به نحوی که با تقویت سواد رسانه ای بتوانند از ایمنی ذهنی بالایی برخوردار بوده و آسیب پذیر کمتری داشته باشند. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی می باشد. جامعه آماری در این تحقیق اسناد و مدارک کتابخانه و رساله ها و پایان نامه و همچنین مصاحبه با 11 نفر از صاحب نظران حوزه جنگ شناختی و سواد رسانه ای می باشد. در این تحقیق داده های حاصل از مصاحبه با صاحب نظران و اسناد و مدارک و مطالعات پیشین جمع آوری و با استفاده از نرم افزار MAXQDA تلخیص، کدبندی و تجزیه وتحلیل گردید. نتیجه ای که از این تحقیق به دست آمد نشان دهنده این است که با در نظر گرفتن ابعاد ساختارهای دانش، مهارت های رسانه ای و مرکز تصمیم گیری شخصی تحت 13 مولفه و 63 راه کار اجرایی می توان در دانشگاه های افسری ارتش جمهوری اسلامی ایران سواد رسانه ای دانشجویان را ارتقا بخشید به نحوی که در مواجهه با جنگ شناختی بتوانند عملکرد مناسبی داشته باشند.
    کلیدواژگان: دانشگاه های افسری آجا، سواد، سواد رسانه ای، جنگ شناختی
  • ابراهیم سلامیان مقدم*، منصور خیرگو، حسن اسفندیاری صفحات 27-44
    شایستگی مبتنی بر عملکرد به سازمان‎ها درک بهتری در تصمیمات استخدامی، بکارگیری و نگاهداشت کارکنان می دهد. هدف از انجام تحقیق حاضر بررسی تاثیر شایستگی بر عملکرد کارکنان مرکز مطالعات راهبردی آجا با رویکرد تحول سازمانی است. این تحقیق از نظر روش کمی و از نوع علت و معلولی بوده و از نظر هدف کاربردی می باشد. جامعه آماری، کارکنان مرکز مطالعات راهبردی آجا می‎باشند که از سال تاسیس این مرکز مشغول به فعالیت در این مرکز بوده‎اند که تعداد 120 نفر را شامل می‎شوند و با استفاده از فرمول کوکران، 92 نفر به شیوه تصادفی انتخاب گردیدند. از پرسشنامه های شایستگی کارکنان لیانگ و همکاران 2013 و عملکرد کارکنان شعبانی 1393 برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. تجزیه و تحلیل با آمار توصیفی و استنباطی با نرم‎افزار 26-SPSS صورت گرفته است. یافته ها بیانگر معناداری تاثیر مثبت شایستگی و مولفه های آنان بر عملکرد کارکنان و مولفه های آن در مرکز مطالعات راهبردی آجا با رویکرد تحول سازمانی می باشد. شایستگی کارکنان بر عملکرد در این مرکز، نه تنها به بهبود عملکرد فردی کارکنان کمک می کند، بلکه از طریق ایجاد تغییرات اساسی در ساختار و فرهنگ سازمانی، به ارتقاء عملکرد و دستیابی به اهداف راهبردی سازمان نیز کمک می کند.
    کلیدواژگان: تحول سازمانی، شایستگی کارکنان، عملکرد شغلی، مرکز مطالعات راهبردی آجا
  • کیومرث مولادوست*، محسن نجفی، امجد عظمی صفحات 45-67

    رضایتمندی کارکنان وظیفه از محیط خدمتی، اعتماد عمومی خانواده های ایرانی و جامعه را از سازمان های نظامی و دفاعی افزایش می دهد. پژوهش حاضر به شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر در رضایتمندی کارکنان وظیفه در یک واحد نظامی پرداخته است. این پژوهش ازلحاظ گردآوری داده ها از نوع توصیفی- اکتشافی و ازنظر هدف، کاربردی است. جامعه آماری پژوهش را کارکنان وظیفه در یک واحد نظامی هستند که تعداد 201 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. ابزار اصلی مورداستفاده در این پژوهش، پرسشنامه ی محقق ساخته بود که گویه های آن بر اساس مطالعات کتابخانه ای، بررسی مبانی نظری و مطالعات مرتبط تدوین شد. به منظور بررسی روایی پرسشنامه از شاخص KMO و آزمون بارتلت استفاده شد. روایی محتوایی پرسشنامه نیز پس از انجام اصلاحات و بهره مندی از نظر متخصصان، توسط تعدادی از صاحب نظران مورد تائید قرار گرفت. همچنین پایایی پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ با استفاده از نرم افزار SPSS22 محاسبه شد که مورد تائید قرار گرفت. همچنین به منظور تحلیل داده ها از آزمون تحلیل عاملی بهره گرفته شد. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که رضایتمندی کارکنان وظیفه با «رفتار فرماندهان»، «رفتار همسالانشان»، «تکالیف محوله سازمانی»، «نظام سلامت و ایمنی» و «نظام پیشنهاد ها» آن ها در سازمان ارتباط دارد در ادامه رتبه بندی این عوامل نشان داده است.

    کلیدواژگان: رضایت مندی، سربازان، پادگان، سازمان های نظامی، کارکنان وظیفه
  • علی ولی سلطانی*، احد ولی سلطانی صفحات 69-93

    امروزه اهمیت پژوهش های روانشناسی شادمانی، بواسطه نقش زیاد این عامل در حفظ سلامتی، رضایت از زندگی و تقویت بعد روانی انسان برای مقابله با تنش ها و مشکلات، عصر حاضر، اهمیت زیادی یافته است. در این میان مبحث شادمانی دانشجویان که از اصلی ترین سرمایه های هر جامعه ای محسوب می شوند، طبعا اهمیت بیشتری پیدا کرده است. این پژوهش نیز بر آن است که از طریق انجام یک پژوهش علمی، میزان تاثیر دینداری بر شادمانی دانشجویان وظیفه در یک مرکز آموزش های تخصصی نظامی مورد نظر را بسنجد. روش به کار گرفته شده در تحقیق حاضر توصیفی و پیمایشی بوده، جامعه آماری این تحقیق کلیه دانشجویان وظیفه مرکز آموزش های تخصصی نظامی مورد نظر که در نیمسال اول تحصیلی1400-1399 مشغول به تحصیل بوده اند، می باشد. جامعه نمونه منطبق بر جامعه آماری به تعداد 110 نفر و تمام شمار می باشد. ابزار سنجش شامل یک پرسشنامه 53 سئوالی ساخته است که بر اساس نظریات ارائه شده در این حوزه و پژوهش های انجام شده قبلی و نظر خواهی از خبرگان تهیه و آلفای کرونباخ آن نیز 88/0 بدست آمد. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از دو مدل آزمون (بیرونی و درونی) در نرم افزار smart pls مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در نهایت نیز مدل کلی نیز مورد بررسی قرار گرفت و تایید شد. نتایج حاصله نشان داد که تاثیر دینداری بر شادمانی دانشجویان وظیفه مرکز آموزش های تخصصی نظامی مورد نظر، تاثیر بسیار معناداری دارد و دینداری بیش از 60 درصد از کل عوامل موثر بر شادمانی دانشجویان مرکز آموزشی مورد نظر را شامل می گردد.

    کلیدواژگان: مرکز آموزش های تخصصی نظامی، دانشجویان وظیفه، شادمانی، دینداری
  • خسرو بوالحسنی*، محمدحسن نامی صفحات 95-112

    ایران و ترکیه به عنوان دو کشور مهم خاورمیانه ، 499 کیلومتر مرز مشترک دارند و حدود چهار قرن است که مرزهای ایران و ترکیه مرزهای صلح و دوستی بوده و درگیری مهمی در میان آنها رخ نداده است، و به جهات مختلف می توان گفت ترکیه مهم ترین همسایه ایران بوده و به لحاظ ژئواستراتژیک از موقعیت برجسته ای در اتصال آسیا - اروپا برخوردار می باشد، در این پژوهش با هدف تعیین « عوامل سیاسی موثر بر موثر بر تدوین راهبرد دفاعی ج.ا.ادر قبال ترکیه» با بهره گیری از روش توصیفی، تحلیلی و به صورت کاربردی پس از انجام مطالعات نظری و محیط شناسی ژئوپلیتیکی، با استفاده از نظر خبرگان پرسشنامه ای تنظیم و بین افراد خبره و صاحب نظر مرتبط با موضوع در قالب جامعه آماری 52 نفری توزیع و سپس نظر آنان نیز جمع آوری شده است و عوامل سیاسی مرتبط و موثر بر تدوین راهبرد دفاعی ج.ا.ادر قبال ترکیه تعیین و با استفاده از تکنیک ها و روش های آماری نسبت به تجزیه و تحلیل داده ها اقدام و نتیجه تحقیق، 12 عامل سیاسی شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: عوامل سیاسی، راهبرد دفاعی، ایران، ترکیه
  • علی اصغر بیک بیلندی* صفحات 113-136

    در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، که نشات گرفته از آموزه های اسلام ناب محمدی (ص) و مبتنی بر الگوی حکومت اسلامی است، حضرت آیت الله امام خامنه ای (مدظله العالی) ، در راس حاکمیت دینی و جامعه اسلامی قرار دارند. تعیین جهت گیری های اساسی و سیاست های کلی، از شئون مقام معظم رهبری و همچنین فرماندهی کل نیروهای مسلح نیز از اختیارات معظم له است که از طریق سلسله مراتب فرماندهی مربوطه، هدایت کلی نیروهای مسلح را برعهده دارند. هدف اصلی تحقیق، تعیین انتظارات فرمانده معظم کل قوا از نیروهای مسلح طرح گردید؛ که متناسب آن سوال اصلی تحقیق شکل گرفته یعنی انتظارات فرمانده معظم کل قوا از نیروهای مسلح چیست؟ همچنین روش مورد استفاده این تحقیق تحلیل مضمون با رویکرد کیفی بوده و از انتظارات معظم اله، 254 مضمون پایه، و 73 مضمون سازنده و 14 مضمون فراگیر استخراج شده است. مضامین استخراجی در بین جامعه 12 نفر بصورت نشست خبرگی مورد تایید یا اصلاح قرار گرفتند. بصورت نتایج تحقیق که مهمترین انتظارات معظم له از نیروهای مسلح در چهارده مضمون فراگیر با عناوین : تقویت بنیه معنوی؛ مراقبت دائمی برنامه ها و نقشه های دشمن؛ تقویت بنیه دفاعی؛ عمل بر اساس بصیرت، شجاعت؛ تلاش در جهت رسیدن به نیروهای مسلح طراز اسلامی و انقلابی؛ هم افزایی بین قوای مسلح؛گسترش امنیت کشور؛ گسترش و حفظ روحیه امید به آینده؛ انجام مسئولیت و تلاش مومنانه و مخلصانه؛ تکیه به ظرفیت های داخلی به همراه نوآوری؛ خدمت رسانی به مردم؛ بهره گیری از تجربیات دفاع مقدس؛ تقویت ایمان، دانش نظامی؛ ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی احصاء گردید

    کلیدواژگان: انتظارات، فرماندهی، نیروهای مسلح، جمهوری اسلامی ایران
|
  • Hosein Mahdsvi Nasab *, Nima Farzam Nia, Davod Azar Pages 1-25
    In order to have capable people who can intelligently use today's technologies, the society must have a high level of literacy in all fields.Literacy in today's world is not just about reading and writing,but an active and intelligent society must master all kinds of literacy.One of the types of literacy that society should be familiar with is media literacy.Among the strata that have always been exposed to the onslaught of media messages and the enemy's cognitive warfare are the military organizations and their employees.The purpose of this research is to improve the media literacy of the students of Aja officer universities in the face of the cognitive war in such a way that by strengthening the media literacy,they can have high mental safety and be less vulnerable. The current research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of method.The statistical population in this research is library documents,treatises and theses, as well as interviews with eleven experts in the field of cognitive warfare and media literacy.In this research,the data obtained from interviews with experts and documents and previous studies were collected and summarized, coded and analyzed using MAXQDA software.The result obtained from this research shows that by considering the dimensions of knowledge structures, media skills and personal decision-making center under 13 components and 63 executive strategies,it is possible to improve students' media literacy in the officer universities of the Islamic Republic of Iran Army. A way that they can perform properly in the face of cognitive warfare
    Keywords: Aja Officer Universities, Literacy, Media Literacy, Cognitive Warfare
  • Mansoor Khergoo, Hasan Esfandiyari Pages 27-44
    competency gives organizations a better understanding in hiring decisions, employing and retaining employees. The purpose of the present research is to investigate the effect of competence on the performance of Aja Strategic Studies Center employees with the organizational transformation approach. This research is quantitative in terms of method and of cause and effect type and is practical in terms of purpose. The statistical population is the employees of AJA Strategic Studies Center who have been working in this center since the year of its establishment, which includes 120 people and using Cochran's formula, 92 people were randomly selected. Liang et al.'s 2013 employee competency questionnaires and Shabani's 2013 employee performance questionnaires were used to collect information. The analysis was done with descriptive and inferential statistics with SPSS-26 software. The findings indicate the significant positive effect of competence and its components on the performance of employees and its components in AJA Strategic Studies Center with an organizational transformation approach. Competence of employees on performance in this center not only helps to improve the individual performance of employees, but also helps to improve the performance and achieve the strategic goals of the organization by making fundamental changes in the organizational structure and culture.
    Keywords: Organizational Transformation, Employee Competence, Job Performance, AJA Center For Strategic Studies
  • Kiyumars Moladoost*, Mohsen Najafi, Amjad Ozma Pages 45-67

    The satisfaction of duty employees with the service environment increases the general trust of Iranian families and society in military and defense organizations. The present research has identified and ranked the effective factors in the satisfaction of duty workers in a military unit. This research is practical in terms of descriptive-exploratory data collection and in terms of purpose. The statistical population of the research is the duty staff in a military unit, 201 of whom have been selected as a statistical sample. The main tool used in this research was a questionnaire made by the researcher, whose items were compiled based on library studies, theoretical foundations and related studies. In order to check the validity of the questionnaire, the KMO index and Bartlett's test were used. The content validity of the questionnaire was also confirmed by a number of experts after making corrections and benefiting from the opinion of experts. Also, the reliability of the questionnaire was calculated through Cronbach's alpha coefficient using SPSS22 software, which was confirmed. Also, in order to analyze the data, the factor analysis test was used. The results of this research indicate that the satisfaction of duty employees is related to the "behavior of commanders", "behavior of their peers", "assigned organizational tasks", "health and safety system" and "suggestions system" in the organization. have given

    Keywords: Satisfaction, Soldiers, Barracks, Military Organizations, Duty Staff
  • Ali Valisotani*, Ahad Valisotani Pages 69-93

    Today, the importance of happiness psychology researches has gained great importance due to the great role of this factor in maintaining health, satisfaction with life and strengthening the psychological dimension of man to deal with tensions and problems in the present age. Meanwhile, the topic of students' happiness, which is considered one of the main assets of any society, has naturally become more important. This research also aims to measure the effect of religiosity on the happiness of military students in a specialized military training center through a scientific research. The method used in the present research is descriptive and survey, the statistical population of this research is all the students of the specialized military training center who studied in the first half of the academic year 2019-2019. The sample population corresponds to the statistical population with a total of 110 people. The measurement tool consists of a 53-question questionnaire, which was prepared based on the ideas presented in this field and previous researches and seeking opinions from experts, and its Cronbach's alpha was 0.88. After collecting the data, it was analyzed using two test models (external and internal) in smart pls software. Finally, the general model was also examined and confirmed. The results showed that the effect of religiosity on the happiness of the students of the specialized military training center has a very significant effect, and religiosity includes more than 60% of all the factors affecting the happiness of the students of the training center.

    Keywords: Military Specialized Training Center, Duty Students, Happiness, Religiosity ​
  • Khosro Boulhassani *, Mohamadhasan Name Pages 95-112

    As two important countries of the Middle East, Iran and Turkey have a common border of 499 kilometers, and for about four centuries, the borders of Iran and Turkey have been the borders of peace and friendship and no major conflict has occurred between them, and in many ways it can be said that Turkey is the most important It is a neighbor of Iran and geostrategically enjoys a prominent position in connecting Asia-Europe. In this research, with the aim of determining "political factors that are effective on the formulation of the defense strategy of the Republic of Turkey against Turkey" by using the descriptive method. Analytical and applied, after conducting theoretical and geopolitical environmental studies, using the opinion of experts, a questionnaire was prepared and distributed among experts and experts related to the subject in the form of a statistical community of 52 people, and then their opinions were collected and the related political factors and treatment on the preparation of the defense strategy of J.A. in relation to the statistical techniques and methods in relation to the analysis of the data, the action and the result of the research, 12 political factors international unions.

    Keywords: Political Factors, Defense Strategy, Iran, Turkey
  • Aliasghar Beyk Bilandi* Pages 113-136

    In the holy system of the Islamic Republic of Iran, which originates from the teachings of pure Muhammadan Islam (peace be upon him and his family) and is based on the model of Islamic government, the Grand Ayatollah Imam Khamenei (as) and the Supreme Leader, at the head of the government There is a religion and an Islamic society. Determining the basic directions and general policies, as well as the overall leadership of the system, is one of the responsibilities of the Supreme Leader and also the Commander-in-Chief of the Armed Forces. Through the relevant command hierarchy, they are in charge of the overall leadership of the armed forces. Therefore, this study tries to extract his expectations from the Armed Forces of the Islamic Republic of Iran based on the statements of the Supreme Commander of the Armed Forces, Imam Khamenei (as). For this purpose, the main purpose of the research was to determine the expectations of the Supreme Commander of the Armed Forces from the Armed Forces; In proportion to that, the research question was formed. The method used in this research is thematic analysis with a qualitative approach of an applied type. The results of the investigation are based on the statements of the Commander-in-Chief of the Armed Forces (Supreme Leader) that the most important expectations of the Supreme Leader from the Armed Forces were counted in 14 cases.

    Keywords: Expectations, The Armed Forces, The Supreme Command Of The Armed Forces