فهرست مطالب

مجله جستار های زبانی
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 82، مهر و آبان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/05/13
  • تعداد عناوین: 15
|
  • شهلا شکیبایی فر*، روح الله صیادی نژاد صفحات 1-32

    نظام عاطفی از جمله گفتمان هایی است که در چارچوب الگوی نشانه- معناشناسی مورد بررسی قرار می گیرد. در این نظام جریان تولید معنی با شرایط حسی ادراکی شوشگر پیوند می خورد و نشانه- معناها به گونه های پویا، متکثر و چند بعدی تبدیل می شوند که با کنترل نظامی خاص و طی یک فرآیند گفتمانی بروز می یابند. در این راستا هدف از انجام پژوهش حاضر آن است که بر مبنای روش نشانه معناشناسی گفتمانی ضمن تبیین فرآیند عاطفی داستان «اللص و الکلاب»، نقش این فرآیند در سبک حضور شوشگر و تحول شرایط گفتمانی شرح داده شود. یافته های پژوهش نشان می دهد؛ نظام عاطفی این داستان مبتنی بر شوش است. احساسات و شوش های حاکم بر رمان که خشم و ناامیدی از برجسته ترین آن به شمار می رود طی جریانی معنادار و منطقی، نظام عاطفی گفتمان را ایجاد نموده اند. وقوع دو رخداد در زندگی شوشگر- خیانت نزدیکان و شکست در انتقام از خیانتکاران- با تاثیر بر باورها و تغییر عواطف در روند گفتمان نقشی بسزا داشته اند، همچنان که در ارزش های حاکم بر متن، دگرگونی های اساسی وارد آورده اند. در بخش های آغازین متن، عاطفه خشم ضمن آنکه حضور مستمر و پویای شوشگر را در پی داشته، موجب شکل گیری ارزش انتقام در گفتمان شده است. در بخش های پایانی، احساس ناامیدی منجر به گوشه نشینی و غیاب گفته پرداز از صحنه رویدادها شده و کارکرد ارزشی متن را از انتقام به تسلیم و ناتوانی تبدیل نموده است.

    کلیدواژگان: نشانه- معناشناسی، گفتمان، فرآیند عاطفی، نجیب محفوظ، رمان اللص و الکلاب
  • نیلوفر امین پور، جلال سخنور*، زهرا بردباری صفحات 33-62

    بررسی سوژه های مذکر در آثار تنسی ویلیامز و نحوه کنش و واکنش آنان به نقشهای اجراگرایانه فرهنگی در جامعه دگرجنسگرا مسئله مورد بررسی در این مقاله می باشد.هدف از نگارش این مقاله مشاهده و تحلیل نحوه شخصیت پردازی تنسی ویلیامز می باشد که با نمایان ساختن نقش وهویت های جنسی مذکر متنوع، به بررسی واکنش های متفاوت این افراد در رویارویی با استانداردهای از پیش تعیین شده فرهنگ دوجنسیتی پرداخته و تنوع اجراگری آنها را که اغلب منجر به واژگونگی می گردد به نمایش می گذارد.هدف دیگر این پژوهش، تطابق یافته هایی که از خوانش و تحلیل نمایشنامه های ویلیامز بدست آمده، با فرضیه اجراگری جودیت باتلر می باشد.در بررسی نمایشنامه های تنسی ویلیامز و شخصیتهای مذکر آنها، و استفاده از نظریه جودیت باتلر مبنی بر اجراگری و واژگونگی اجراگرایانه، دست آورد مهمی که حاصل می شود، نمایش نقص نظریه باتلر در توضیح نحوه برخورد فرهنگ دوجنسیتی در ارتباط با فردیت مذکر می باشد. اجراگری هویت های جنسی مذکر و احیانا واژگونگی اجراگرایانه آنها در غالب بسیار متنوعی در آثار ویلیامز به نمایش درآمده اند که از سوی مردان جامعه و همچنین زنان جامعه که نقش غالب را انتخاب کرده و به عنوان نمایندگان ماتریس قدرت درد ارتباط با اعضای مذکر روبرو می شوند در جایگاه ثانویه قرار می گیرند. واژگان کلیدی: جودیت باتلر- اجراگری- هویت جنسی مردانه- تنسی ویلیامز- تکثیر و تنوع هویت جنسی- درون واژگونی

    کلیدواژگان: جودیت باتلر اجراگری، هویت جنسی مردانه، تنسی ویلیامز، تکثیر و تنوع هویت جنسی، درون واژگونی
  • زری سعیدی*، رضا مراد صحرایی، فاطمه کلاری صفحات 63-96

    هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه میزان اضطراب آزمون فارسی آموزان خارجی (عراقی) در آزمون تعیین سطح دانش زبان فارسی (دستور و واژه) به دو صورت رایانه ای مستقیم و آزمون انطباقی رایانه ای همتا می باشد. به این منظور، این سوال مطرح گردید که رابطه بین آزمون های تعیین سطح مولفه های دستور و واژه فارسی انطباقی رایانه ای و رایانه محور بر میزان اضطراب آزمودنی ها، در صورت وجود ارتباط، چیست؟ در این پژوهش از روش تلفیقی استفاده شد. شیوه گردآوری داده به صورت میدانی و با استفاده از پرسشنامه و آزمون بود. به این ترتیب، آزمون طراحی شده پس از تعیین ویژگی های آزمون از 48 نفر از فارسی آموزان دختر و پسر 25-40 ساله با ملیت عراقی مرکز آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان دانشگاه تربیت مدرس، در سطوح زبانی مختلف در قالب آزمون رایانه ای مستقیم و انطباقی اجرا شد. با توجه به مثبت بودن حد بالا و حد پایین فاصله اطمینان اختلاف میانگین، درمی یابیم که میانگین نمره مولفه اضطراب در آزمون رایانه ای بیش از حد متوسط 3 است. در نتیجه میزان اضطراب فارسی آموزان عراقی در آزمون انطباقی رایانه ای کمتر از آزمون رایانه ای مستقیم همتا است.

    کلیدواژگان: آزمون انطباقی، آزمون رایانه ای، زبان فارسی، سنجش
  • فرانک نادری* صفحات 97-136

    در مقاله حاضر به بررسی انواع روابط معنایی بین اجزای واژه های مرکب درون مرکز در کردی گهواره ای پرداخته می شود. پیکره داده های پژوهش مشتمل بر ترکیب های درون مرکزی است که از گفتار روزمره گویشوران کردی گهواره ای به دست آمده است که جزء گویش های شاخه کردی جنوبی به حساب می آید و در بخش گهواره در شهرستان دالاهو (استان کرمانشاه) رواج دارد. نتایج پژوهش نشان می دهد که واژه های مرکب درون مرکز در گهواره ای از لحاظ ساختار عبارتند از اسم- اسم هسته آغاز، اسم- اسم هسته پایان، اسم- صفت، صفت- اسم و حرف اضافه- اسم. بین اجزای این ساختارها روابط معنایی متنوع و متعددی از قبیل منشا، ماده سازنده، جنسیت، محتوا، مالکیت، استعمال، نوع، وابستگی، شباهت، ابزار، خویشاوندی، شیوه، زمان، آغشتگی، مزه، حالت فیزیکی، سن، نحوه عملکرد، ابزار تولید و مکان را می توان یافت. یافته های پژوهش که شامل فهرستی از روابط معنایی بین اجزای واژه های مرکب درون مرکز در کردی جنوبی است، می تواند مکمل فهرست های ارائه شده از سوی پژوهشگران سایر زبان های ایرانی و همچنین سایر زبان های جهان باشد و ما را به سوی ارائه طبقه بندی جامعی از انواع روابط معنایی در واژه های مرکب هدایت کند.

    کلیدواژگان: واژه سازی، ترکیب، واژه مرکب، ترکیب درون مرکز، کردی جنوبی
  • رضا امینی* صفحات 137-168

    در این پژوهش، وضعیت گونه های ترکی استان لرستان بررسی شده است. زبان های غالب این استان لری، لکی و در برخی مناطق، گونه ای فارسی متاثر از زبان لری است. اما در شهرستان های الیگودرز، ازنا و بروجرد این استان، شماری روستای ترک زبان نیز وجود دارد. ترکی رایج در این روستاها، به لحاظ واژگانی و گاه ساخت واژی و نحوی ویژگی های خاصی دارد. از این رو، این مسئله مطرح می شود که چنین ویژگی هایی ممکن است حاصل قرار داشتن این گونه های زبانی در موقعیت تماس با زبان لری، به عنوان رایج ترین زبان منطقه باشد. بررسی های این پژوهش از یک سو نشان می دهد که در سطح واژگانی، اثرپذیری گونه های ترکی لرستان از لری و فارسی در برخی از مقوله های واژگانی به نحو معناداری بیش از مقوله های دیگر است، و از سوی دیگر، میزان اثرپذیری گونه های ترکی سه شهرستان مذکور از لری یکسان به نظر نمی رسد و با توجه به شرایط جامعه های زبانی که این گونه های ترکی در آن به کار می روند، باید چشم انداز متفاوتی برای آنها متصور شد.

    کلیدواژگان: ترکی، لرستان، تماس زبانی، مقوله های واژگانی، جامعه زبانی
  • مهدی پیچان، علی حاجی خانی* صفحات 169-200

    واکاوی میزان رعایت اصل عدم ترادف در الفاظ قرآن در ترجمه واژگان مترادف نما، از برجسته ترین ملاک های ارزیابی کار مترجمان می باشد. از جمله واژگان مترادف نما در آیات الهی، واژگان مرتبط با مفهوم گناه است. دقت در ترجمه این واژگان به فهم و درک بهتر معارف والای قرآن در سه حوزه عقاید، احکام و اخلاق می انجامد. در همین راستا این پژوهش می کوشد با روش توصیفی-تحلیلی توام با نقد، به ارزیابی ترجمه های آقایان معزی، فولادوند، آیتی، الهی قمشه ای و خانم صفارزاده به عنوان نمایندگان پنج روش ترجمه تحت اللفظی، وفادار، معنایی، تفسیری و آزاد در حوزه مذکور بپردازد. عدم توجه کافی مترجمان به ظرافت معنایی و تمایز موجود میان این واژگان امری مشهود است. عنایت به اصل معنایی مطرح شده در خصوص هر واژه که در کتب لغت شناسی به تفصیل بیان گشته به مترجم در برگردان دقیق این الفاظ کمک شایانی می کند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که بیان معنای دقیق این الفاظ با واژگانی مختصر و مفید و یا درقالب توضیحاتی درون پرانتز در روش های معنایی، آزاد و تفسیری امکان پذیر است اما، به دلیل محدودیت الفاظ فارسی، روش های تحت اللفظی و وفادار در این راستا چندان کارآمد نیستند.

    کلیدواژگان: واژگان متراد ف نما، واژه شناسی گناه، نقد ترجمه، روش های ترجمه، ترادف
  • موسی غنچه پور*، زهره احمدی پور اناری، جواد خدادای اسفیجار صفحات 201-235

    خواندن فرایندی پیچیده است که استفاده از راهبردهای درک به فراگیران کمک می کند تا با برقراری تعامل بیشتر با متن، درک بهتری از آن داشته باشند. هدف این مقاله توصیفی-تحلیلی بررسی کتاب فارسی ششم دوره دوم ابتدایی باتوجه به سه راهبرد فعال سازی دانش پیشین، گسترش گنجینه واژگان و بازبینی و 26 تکنیک درک خواندن از انگاره اجتماعی-روان شناسی زبان اندرسون (1994 & 2012) است تا همسویی این منبع آموزشی با رویکرد فوق و تکنیک های شناختی، فراشناختی و جبرانی آن روشن شود. دراین راستا، پیکره متشکل از 79 راهبرد استخراج شده از متون و همه تمرین های این کتاب شامل بخش های درک مطلب، درک و دریافت، خوانش و فهم، دانش (زبانی و ادبی)، بازی و گوش کن و بگو، برمبنای نمون برگ محقق ساخته مطالعه شد. تحلیل داده ها نشان داد که اگرچه از هر سه راهبرد استفاده شده است، فراوانی و تنوع تکنیک ها بسیار پایین و کتاب فوق ناهمسو با این رویکرد است. سازمان دادن فصل های کتاب به درس هایی با عناوین متنوع و بخش هایی نظیر بخوان و حفظ کن، حکایت، بخوان و بیندیش و گوش کن و بگو، رغبت بیشتری برای خواندن متون ایجاد می کند. تکنیک های تنوع در آموزش واژه، کاربا هم کلاسی برای گسترش مهارت خواندن، آموزش واژه به همراه دیگر فعالیت های زبانی، آموزش صریح واژه، آموزش واژه جدای از سایر فعالیت های زبانی، طرح واره های واژگانی، روابط مفهومی، به خاطر سپاری و تمرین در رابطه با آنها نیز برای آموزش واژه استفاده نشده است. داده های بازبینی راهبردها نشان داد که راهبردهای فراشناختی فراوانی بیشتری درمقایسه با راهبردهای شناختی دارند. توجه به تکنیک های مرور دانسته های پیشین و تنوع متون خواندنی از نقاط قوت و عدم توجه به تمرین های گروهی در پرورش و تقویت تفکر انتقادی فراگیران ازنقاط ضعف کتاب حاضر در تدوین محتوا محسوب می شود.

    کلیدواژگان: اندرسون، رویکرد اجتماعی- روان شناسی زبان، انگاره فعال خواندن، راهبرد، بازبینی راهبردها
  • پریسا نجفی، جلال رحیمیان* صفحات 237-273

    فعل «خواستن» در زبان فارسی دارای ماهیتی دوگانه است، به گونه ای که می تواند هم زمان به عنوان فعل کمکی و فعل واژگانی به کار رود. «خواستن» در مقام فعل واژگانی مبین معانی مختلفی است که در قالب ساختارهای متفاوتی نیز بیان می شود. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر بحث و بررسی ابعاد نحوی و معنایی این فعل در ساخت های مختلف است. نگارندگان معتقدند که دستور نقش و ارجاع با رویکردی که به مطالعه ساخت های مرکب دارد، به خوبی از عهده توصیف همه جانبه ساخت های مورد نظر برمی آید. در این دستور ساخت های مرکب بر اساس «سلسله مراتب میان بندی» تبیین می شوند. سلسله مراتب مذکور خود متشکل از دو پیوستار نحوی و معنایی است. در بعد نحوی روابط الحاق-پیوند مد نظر هستند و در پیوستار معنایی نوع روابط معنایی بر اساس محمول اصلی مطرح است. در همین راستا تلاش شد  که انواع  کاربردهای فعل «خواستن» بر اساس سلسله مراتب توصیف شوند و از این رهیافت نیز مفروضات دستور نقش و ارجاع  بر مبنای  یافته های پژوهش آزموده شوند. برخی یافته ها حاکی از آن است که فعل «خواستن» به جهت معنایی در زمره محمول های روان-کنش، سببی امری و نگرش گزاره ای جای می گیرد و در بعد نحوی نیز در قالب هم وابستگی مرکزی و ناهم پایگی مرکزی بروز می یابد. گفتنی است داده های پژوهش حاضر برگرفته از پیکره همشهری 2 می باشند.

    کلیدواژگان: دستور نقش و ارجاع، سلسله مراتب روابط میا بندی، سلسله مراتب معنایی، روابط الحاق-پیوند
  • مریم مخلصین، ماندانا نوربخش، بنفشه منصوری، رضوانه ناهیدی، ندا طهماسبی* صفحات 275-302

    یکی از ویژگی های گفتارفلجی (دیزآرتری)، تولید غیردقیق همخوانها و واکه هاست که عامل اصلی وضوح پایین گفتار است. با این حال هنوز مشخص نیست کدام شاخص های آکوستیکی با وضوح گفتار در این اختلال ارتباط قوی تری دارد. از طرف دیگر تعداد واکه ها، ویژگی های تولیدی و آکوستیکی آنها در زبان های مختلف متفاوت است. تاآنجاکه می دانیم مطالعه ای روی تولید واکه ها در دیزآرتری دوران رشد در فارسی وجود ندارد، بنابراین در مورد جزئیات حرکتی که باعث بی دقتی در تلفظ آنها می شود اطلاعات کافی موجود نیست. ازاین رو مطالعه حاضر با هدف بررسی برخی شاخص های آکوستیکی شامل فرمنت واکه ها، شاخص آکوستیکی فضای واکه ای (VSA)، نسبت مرکزی شدن فرمنت ها (FCR) و شاخص تولید واکه (VAI) و نیز رابطه آن ها با وضوح گفتار در کودکان فارسی زبان مبتلا به دیزآرتری ناشی از فلج مغزی اسپاستیک انجام شد. در این مطالعه مقطعی، 11 کودک دارای دیزآرتری ناشی از فلج مغزی سفت 9-3 ساله و همتایان سالم به روش در دسترس انتخاب شدند. برای هر یک از 6 واکه زبان فارسی 2 کلمه تک هجایی از طریق نرم افزار PRAAT مورد تحلیل آکوستیکی قرار گیرد. وضوح کلمه و واکه نیز بصورت میانگین درصد موارد قابل تشخیص محاسبه شد.  نتایج آزمون نشان داد تفاوت معنادار بین دو گروه در فرمنت سوم واکه های /a/ و /u/ و فرمنت دوم واکه /o/ وجود داشت. فضای واکه ای و وضوح گفتار در کودکان دیزآرتری بطور معناداری کاهش داشت. VAS بیشترین همبستگی را با وضوح داشت و شاخص آکوستیکی مناسبی برای بررسی وضوح گفتار در دیزآرتری است. با این حال هر سه شاخص آکوستیکی مورد مطالعه رابطه معنادار متوسطی با وضوح داشت.

    کلیدواژگان: دیزآرتری، شاخص آکوستیک، فضای واکه ای، فلج مغزی، وضوح گفتار
  • مجید پوراحمد* صفحات 303-329

    در این نوشته به نقد مقاله «چرا فریدون سومین است؟ رمزگشایی نام فریدون با روش تحلیل خویشکاری اسطوره بر مبنای زبان شناسی تاریخی (ریشه شناسی در زمانی)» از آقای فرزاد قائمی پرداخته ام. از مقاله این گونه برمی آید که نویسنده در حوزه ای مطلب نوشته که در آن تخصصی نداشته است. ناآشنایی نویسنده با مفاهیم، مقدمات و منابع حوزه مورد نظر باعث شده نظرات و تحلیل های ایشان نادرست از کار درآیند. علاوه بر تحلیل ها و نظرات نادرست، نوع ارجاع دهی ها در مقاله آقای قائمی هم عجیب است و بیشتر ارجاعات به گونه ای ست که نویسنده فقط خواسته نظرات نادرستش را به منبعی ارجاع دهد تا نشان دهد که حرف و نظرش مستند است. علاوه بر این ها نویسنده مطالبی را (بعضا عین به عین) از پژوهشگر (ان) دیگری برداشته اما متاسفانه به ایشان ارجاع نداده است. از آنجا که اشتباهات این چنینی در مقاله فراوان است می توان آن را نمونه مناسبی برای واحد درسی روش تحقیق دانست زیرا به طور عملی به دانشجویان نشان می دهد که چه کارهایی را نباید در یک مقاله علمی-پژوهشی انجام داد.

    کلیدواژگان: فریدون، سوم بودن، اژدهاکشی، تریته آپتیه
  • محمد هاتفی* صفحات 331-359

    پژوهش های پیشین وجود دانش ضمنی پیش فرض گرفته شده توسط مقنن در قوانین را از علل دشواری ارتباط خواننده / مخاطب قانون با متن مواد آن دانسته است. پرسش اصلی این است که دامنه و گستره دانش ضمنی پیشفرض گرفته شده چقدر است؟ فرضیه پژوهش، بر اساس رویکرد دستور زبان نقشگرا، این است که دامنه دانش ضمنی تا جایی است که ارجاعات درون متنی و برون متنی دامنه متن و معنا را گسترش می دهد. شیوه اجرا به این صورت است که با مبنا قراردادن برخی مواد گزینشی و اتفاقی از قانون آیین دادرسی کیفری (ق.آ.د.ک)، دامنه ارجاعات آن ها را پی گرفته ایم تا شبکه درون متنی و برون متنی آن کشف شود. نتایج تحقیق نشان می دهد دامنه دانش ضمنی پیشفرض گرفته شده، به گونه ای شبکه ای، تمام قوانین، متون حقوقی، نظریه های حقوقی، ساختار قضایی، و دانش های مرتبط را شامل می شود. انواع ارجاعات زیر پیوسته معنای بند را تا آخرین مرزهای دانش ضمنی به تعویق و تاخیر می اندازد: ارجاع صریح (درون متنی وبرون متنی)، ارجاع ضمنی (درون متنی و برون متنی) شامل: ارجاع ناهمسان، ارجاع همآیند، ارجاع از طریق تکرار، و ارجاع سلبی. ارجاع ناهمسان، نشان می دهد قوانین جزایی (قانون آیین دادرسی کیفری، قانون مجازات اسلامی و دیگر قوانین جزایی) با محوریت دال «جرم» شبکه دانشی را بازتاب می دهند. نتایج نشان می دهد هرگونه ارجاع، حتی ارجاع صریح، سطحی از پیچیدگی و دشواری ارتباطی را برای خواننده در درک معنای بندهای مواد قوانین ایجاد می کند. ارتباط مخاطب با متن قوانین، زمانی دشوارتر می شود که مواد و قوانین و متون به صورت رفت و برگشتی به یکدیگر ارجاع می دهند.

    کلیدواژگان: قانون آیین دادرسی کیفری، دستور نقشگرای نشاممند، تفسیر ضمنی، انواع ارجاع، شبکه ارجاعی
  • فاطمه صادقیار، رضا رضایی*، مژگان هوشمند صفحات 361-407

    پژوهش حاضر می کوشد تا با اتکاء بر ارکان معنی شناسی شناختی در تحلیل استعاره به تحلیل و طبقه بندی انواع استعاره های مفهومی و همچنین شیوه مفهوم سازی آن ها در میان افعال مرکب فارسی بپردازد. روش تحقیق توصیفی - تحلیلی و پیکره مدار است. جمع آوری داده ها از طریق  فرهنگ 8 جلدی سخن  و همچنین پایگاه دادگان زبان فارسی صورت گرفته است. داده های پژوهش بالغ بر 1000 فعل مرکب فارسی است که در قالب 20 همکرد رایج زبان فارسی که به ازای هرکدام 50 ترکیب فعلی از زبان فارسی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. درواقع هدف نگارندگان این است تا انواع استعاره های مفهومی و بسامد آن ها و همچنین شیوه مفهوم سازی آن ها را در زبان فارسی تحلیل کنند..هدف اصلی جستار پیش روپاسخگویی به پرسش های زیر است :1. مفهوم سازی استعاری در افعال مرکب زبان فارسی چگونه شکل می گیرد؟ 2. از میان استعار های مفهومی رایج کدام یک دارای بسامد وقوع بیشتری است؟ نتایج نشان دادند که نتایج نشان داد که در این پیکره پنج حوزه مبدا شی، ظرف ،انسان، جاندار و ماده که همگی متعلق به استعاره های هستی شناختی هستند با اختلاف زیادی (به ویژه دو حوزه اول) پر بسامدترین حوزه های مبدا در این پیکره از زبان فارسی هستند.

    کلیدواژگان: استعاره، معنی شناسی شناختی، افعال مرکب فارسی، نگاشت، مفهوم سازی
  • ناهید جلیلی مرند*، شراره چاوشیان صفحات 409-441

    پژوهش حاضر که با روشی تحلیلی و کتابخانه ای انجام شده به تحلیل نقش های مختلف رنگ ها در اصطلاحات فرانسه و فارسی پرداخته است. از یک سو، این اصطلاحات در زمینه زبانشناسی خصوصا از لحاظ واژگان و ساختار نحوی، و از سوی دیگر نماد های پنهان و آشکار آن ها از دیدگاه بینا فرهنگی مورد بررسی قرار گرفته اند. در واقع، نویسندگان جهت آگاهی از اشتراک و افتراق نقش رنگ ها دراصطلاحات مورد نظر دو زبان و ایجاد نظم و انسجام در متن مقاله، آنها را به ابتکار خود در شش گروه بدین ترتیب طبقه بندی کرده اند: استعاره مفهومی، اصطلاحات با ساختار صفت و موصوف، مجاز، عرصه سیاست، مفاهیم انتزاعی و اصطلاحات با ساختار مصدر فعل. قابل ذکر است که با مراجعه به کتاب ها و فرهنگ های تخصصی، پیکره پژوهش متشکل از اصطلاحات واجد شرایط برای هر گروه جمع آوری  و برای هر یک از آنها معادل یابی در زبان مقصد انجام گرفته است. علاوه بر بررسی هراصطلاح، مولفین مقاله با استناد به نقطه نظرهای زبانشناسان، مطالعه تحلیلی از مثال ها ارائه داده اند. همچنین، با مراجعه به کتاب ضرب المثل: به سوی یک تعریف بر اساس زبان شناسی (2012)  اثر سونیا گومز-ژوردانا فراری ساختار نحوی مثال های پیکره پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: امثال و تعبیرات، بینافرهنگی، رنگ، زبان و فرهنگ، نماد
  • الهام میزبان، علی ایزانلو* صفحات 443-472

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه مقایسه ای آیین های مرتبط با تولد و نام گذاری در فرهنگ کردی بر مبنای عامل جنسیت، به تحلیل منتخبی از این آیین ها در چارچوب نظریه مفهومی آمیختگی پرداخته است. بر این اساس، با شیوه مصاحبه عمیق از یک سخنگوی زن میان سال تحصیل کرده کرد زبان، آیین های مختلف مربوط به حوزه مفهومی تولد نوزاد جمع آوری گشته و سپس جهت کسب اطلاعات بیشتر، با روش «مصاحبه هدفمند گروهی»، تعداد پنج نفر از سخنگویان زن و مرد بی سواد بین 60 تا 70 سال که زبان مادری آن ها کردی بوده و مکالمات روزمره خود را به این زبان انجام می دهند، مورد مصاحبه قرار گرفته و روایت آن ها از آیین مورد نظر ضبط گشته است. تحلیل آیین های مستخرج از متن مصاحبه ها نشان دهنده آن است که فرهنگ کردی جهت خلق معناهای همسو با انگاره فرهنگی جنسیتی یا از دروندادهای متفاوت جهت خلق معنا بهره می برد و یا در مواردی جالب توجه تر، با گزینش نگاشت های متفاوت از یک یا چند درونداد واحد، فضای آمیخته مفهومی تازه ای را در تطابق با انگاره فرهنگی جنسیتی شکل می دهد. براین اساس، انگاره های جنسیتی عامل موثر در فرایند معناسازی آیین های تولد و زایش فرهنگ کردی قلمداد می گردند.

    کلیدواژگان: آمیختگی مفهومی، آیین و رسوم، نام گذاری و تولد، فرهنگ کردی.، مهر زدن
  • سید جلال عبدالمنافی رکنی*، علیرضا همایونی صفحات 473-507

    اضطراب زبان یکی از موضوعات مهمی است که یادگیرندگان هنگام یادگیری یک زبان خارجی ممکن است سطوح مختلفی از آن را تجربه کنند. در بین مهارت های مختلف زبان، مهارت نوشتن با توجه به اهمیت آن می تواند اضطراب بیشتری ایجاد کنند و بر عملکرد زبان آموزان تاثیر زیادی داشته باشد. بنابراین این پژوهش نقش واسطه ای سیستم خودهای انگیزشی زبان در رابطه بین باورهای معرفت شناختی و اضطراب نوشتن زبان دوم را در دانش آموزان متوسطه دوم مورد بررسی قرار داد. روش تحقیق از نوع هم بستگی با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش را تمام دانش آموزان دوره متوسطه دوم تشکیل دادند که تعداد 203 دانش آموز به روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب شدند و به پرسش نامه های سیستم خودهای انگیزشی زبان پاپی (2010)، اضطراب نوشتن زبان دوم چنگ (2004) و فرم کوتاه  باورهای معرفت شناختی شومر (1999) پاسخ دادند. نتایج نشان داد که باورهای معرفت شناختی بر اضطراب نوشتن زبان دوم و سیستم خودهای انگیزشی زبان بر اضطراب نوشتن زبان دوم اثر مستقیم دارند. همچنین، باورهای معرفت شناختی از راه سیستم خودهای انگیزشی زبان بر اضطراب نوشتن زبان دوم اثر غیرمستقیم دارند. مدل پژوهش نیز تایید شد و نتیجه نشان داد مدل های اندازه گیری متغیرها از برازش خوبی دارند و 45 درصد واریانس اضطراب نوشتن زبان توسط متغیرهای پزوهش تبیین می شوند. براساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که بین متغیرهای باورهای معرفت شناختی، سیستم خودهای انگیزشی زبان و اضطراب نوشتن زبان دوم به صورت مستقیم و غیرمستقیم رابطه علی وجود دارد و نقش واسطه ای سیستم خودهای انگیزشی زبان در رابطه بین باورهای معرفت شناختی و اضطراب نوشتن زبان دوم تایید شد.

    کلیدواژگان: سیستم خودهای انگیزشی زبان، باورهای معرفت شناختی، اضطراب نوشتن زبان دوم، دانش آموز
|
  • Shahla Shakibaee Far*, Rouhollah Saiiadi Nezhad Pages 1-32

    The emotional system is one of the discourses that is examined in the frameworkof the sign semantic model. in this system, the flow of means production is linked to perceptual sensory conditions of the passoniate and the signs- meanings are transformed into dynamic and muitydimensional forms. In this regard, the purpose of the present study is to explain the role of the mentioned process in the style of the passoniateˈs presence  and the evoluation of discours conditions, based on the method of the sign- semantic discourse ,while explaining the emotional process of the story “Al-less va  Al-kelb “. Findings show, in the story of Al-less and Al-kelab, the emotional system is based on passions. The emotions and passions in the novel, of which anger and despair are the most prominent, have created the emotional system of discourse based on a meaningful and logical flow. The occurrence of two events in a passionate life, betrayal of loved ones and failure to avenge betrayers, has played an important role in transforming the discourse by influencing emotions, as well as, fundamentally changing the text. In the initial partes of the text, the emotion of anger while causing a continuous and dynamic presence of passion, cause the value of revenge in the discourse. In the final partes, the feeling of despaire leads to isolation and passionate absence from the scene of events and the value funection of the text has changed from revenge to surrender.

    Keywords: Sign- Semantic, Discourse, Emotional Process, Najib Mahfouz, Story Of Al-Less Va Al-Kelab
  • Niloufar Aminpour, Jalal Sokhanvar*, Zahra Bordbari Pages 33-62
    Introduction

    The Butlerian theory of performativity and subversive Performative acts has been always helped to consider the situation of female gender construction in the heteronormative cultures. The situation of male gender identity and roles in the bipolar cultures has not yet been studied and the hegemonic functional context of the heterosexuality was not considered to be effective in the construction of male gender identity and roles. In the light of Judith Butler’s theory, different male individuals are coming into consideration and the complimentary parts to the theory of performativity will be revealed.

    Keywords: Performativity, Male Gender Proliferation, Judith Butler, Subversion, Tennessee Williams, Interpellation
  • Zari Saeedi*, Reza Morad Sahraee, Fatemeh Kelari Pages 63-96

    The research aims to compare anxiety of non-native (Iraqi) Persian language learners in computer adaptive placement test of Persian grammar and vocabulary with its linear computerized test counterpart. To this end, this research question was formulated as: "What is the relationship between linear and adaptive vocabulary and grammar placement tests with testees’ anxiety (in case there is any)?". Mixed-method approach was used used in the present study. The procedure for data collection was field research via the application of questionnaire and tests. Therefore, the designed test was given to 48 Iraqi male and female students with the age range of 25-40 years from Persian language center of Tarbiat Modares University, with different language levels and in two forms of adaptive and linear computerized tests. According to positive upper and lower limits of average variance, we understand that the average of anxiety component in linear computer test is more than the average 3. The findings revealed that test anxiety level of Iraqi students in adaptive test was lower than the linear computer test.

    Keywords: Adaptive Test, Computerized Test, Persian Language, Assessment
  • Faranak Naderi* Pages 97-136

    In present article, different types of semantic relationships between the components of endocentric compound words in Gahvarehei Kurdish are investigated. The corpus of the research data includes endocentric compounds that have been obtained from the everyday speech of native speakers of Gahvarehei Kurdish, which is one of the dialects of the southern Kurdish branch and is common in Gahvareh section in Dalahoo County, Kermanshah province, Iran. The results of the research show that endocentric compound words in Gahvarehei Kurdish in terms of structure include: noun-noun head-initial, noun-noun head-final, noun-adjective, adjective-noun and preposition-noun. Various semantic relationships between the components of these structures can be found, such as origin, material, gender, content, possession, use, type, dependence, similarity, instrument, kinship, manner, time, amalgamation, taste, physical condition, age, function, production tools and place. The research findings, which include a list of semantic relationships between the components of endocentric compound words in Southern Kurdish, can be a complement for other lists provided by researchers in other Iranian languages ​​as well as other languages ​​in the world and lead us to a comprehensive classification of different types of semantic relationships in compound words.

    Keywords: Word Formation, Compounding, Compound Word, Endocentric Compound, Southern Kurdish
  • Reza Amini* Pages 137-168

    In this study, the situation of Turkish varieties of Lorestan province is investigated. The predominant languages ​​of this province are Lori and Laki, and in some areas, a variety of Persian influenced by Lori. But in the counties of Aligudarz, Azna, and Boroujerd , there are also a number of Turkish-speaking villages. Turkish used in these villages has its own special features lexically and sometimes structurally and syntactically. Therefore, it is suggested that such features may be due to the fact that these varieties of Turkish ​​are in a contact situation with Lori, as the most common language of the region. This study shows, on the one hand, that at the lexical level, Turkish varieties of Lorestan have been influenced significantly by Lori and Persian in some lexical categories, more than other categories, and on the other hand, the degree of influence of Lori on the Turkish varieties of the abovementioned counties does not seem to be the same, and regarding the conditions of the language communities in which these varieties of Turkish are used, a different perspective of survival should be imagined for them.

    Keywords: Turkish, Lorestan, Language Contact, Lexical Categories, Language Community
  • Mahdi Pichan, Ali Hajikhani* Pages 169-200

    The analysis of the observance of the principle of non-synonymy in the words of the Qur'an in the translation of quasi-synonym words is one of the most prominent criteria for evaluating the work of translators. Among the quasi-synonym words in the divine verses are words related to the concept of sin. Care in translating these words leads to a better understanding of the high teachings of the Qur'an in the three areas of beliefs, rules and ethics. In this regard, this study tries to evaluate the translations of Mr. Moezi, Fooladvand, Ayati, Elahi Qomshei and Ms. Saffarzadeh as representatives of five methods of literal, loyal, semantic translation, interprative and free using a descriptive-analytical method combined with criticism mentioned field. The lack of sufficient attention of translators to the semantic subtlety and the distinction between these words is obvious. Paying attention to the semantic principle proposed for each word that has been described in detail in Philology books will help the translator to translate these words accurately. The results indicate that the exact meaning of these words can be expressed in short and useful words or in the form of explanations in parentheses in semantic, free and interprative methods, but due to the limitation of Persian words, literal methods and loyal are not very efficient in this regard.

    Keywords: Quasi-Synonym Words, Sin Terminology, Translation Criticism, Translation Methods, Synonyms
  • Mousa Ghonchepour*, Zohre Ahmadypooranary, Javad Khidadadi Isfijar Pages 201-235

    Reading is a complicated process that using comprehension strategies helps learners have more interaction with text to comprehend it better. The aim of this descriptive-analytic study is investigating Farsi textbook of sixth grade in elementary school based on three activating background knowledge, cultivating vocabulary and verifying strategies and 26 techniques of Anderson's socio-psycholinguistic approach (1994 & 2012) to be clarified its correspondence with this approach and its cognitive, metacognitive and compensatory strategies. For this purpose, 79 techniques were collected from all texts and tasks including parts of reading comprehension, perception and conception, interpretation and comprehension, linguistic and literary knowledge, game and listen and say based on researcher-made checklist. Data analysis showed that although all strategies are used, frequency and variation of techniques are low and its content is inconsistent with this model. Organization of chapters into lessons with various titles and sections like read and memorize, tale, read and think, listen and say attracts learners' interests to read. Various techniques in teaching vocabularies, working with classmates to extend reading skill, teaching vocabulary in connection with other language activities, explicit teaching of vocabularies, teaching vocabulary independent of other language activities, lexical schemes, conceptual relationships, remembering and exercises following these techniques have not been used. Data of verifying principle showed that more attention is paid to metacognitive strategies. Using various texts and techniques relating to remembering previous knowledge are the advantages and not paying attention to group exercises to support the critical thinking of learners are the drawbacks of the book's content.

    Keywords: Anderson, A Socio-Psycholinguistic Approach, Active Reading Model, Strategy, Strategy Verification
  • Parisa Najafi, Jalal Rahimian* Pages 237-273

    The verb "xɑstan" in Persian has a dual nature, so that it can be used both as an auxiliary verb and a lexical verb. " xɑstan " as a lexical verb indicates different meanings that are also expressed in the form of different structures. Accordingly, the purpose of this study is to discuss the syntactic and semantic dimensions of this verb in different constructions. The authors believe that Role and Reference Grammar (RRG), with its approach to the study of complex constructions, is well capable of giving a comprehensive description of the constructions in question. In this command, complex constructions are explained based on the "Interclausal Relations Hierarchy ". The mentioned hierarchy consists of two syntactic and semantic continuities. In the syntactic dimension, juncture-nexus relations are considered and in the semantic continuum, the type of semantic relations based on the main predicate is discussed. In this regard, an attempt was made to describe the various uses of the verb " xɑstan " based on hierarchy, and from this approach, the assumptions of the RRG were tested based on research findings. Some findings suggest that the verb " xɑstan " semantically falls into the category of psych-action, jussive and propositional attitude predicates, and in the syntactic dimension it also appears in the form of core cosubordination and core subordination. It is worth mentioning that the data of the present study are taken from the corpus of Hamshahri 2.

    Keywords: Role, Reference Grammar, Interclausal Relations Hierarchy, Semantics Hierarchy, Juncture-Nexus Relations
  • Maryam Mokhlesin, Mandana Nourbakhsh, Banafsheh Mansuri, Rezvaneh Nahidi, Neda Tahmasebi* Pages 275-302

    One of the dysarthria features is inaccurate articulation of consonants and vowels, which is the main cause of speech unintelligibility. However, it is not clear what acoustic measures are more related to speech intelligibility in dysarthria. On the other hand, the number of vowels, their articulation and acoustic characteristics are various in different languages. As far as we know, no study investigated vowels articulation in developmental dysarthria in Persian, so there is not enough information about movement details which make their inaccuracies articulation. Hence, the present study aimed to investigate some acoustic measures including vowel formants, vowel space area (VSA), formant centralization ratio (FCR) and vowel articulation index (VAI) and aim to study their correlation with speech intelligibility in Persian speaking children with dysarthria due to spastic cerebral palsy. In this cross-sectional study, 11 children with dysarthria aged 3-9 years and their healthy matched peers were selected through convenience sampling. For each of six Persian vowels, two monosyllable words were acoustically analyzed using PRAAT software. To determine intelligibility of words and vowels, the percentage of correct detected ones was calculated. Results showed a significant difference between the two groups in the third formant of the vowels /a/ and /u/ and the second formant of the vowel /o/. The vowel space area and intelligibility were significantly reduced in dysarthria. VAS was more correlated with intelligibility and is a good acoustic measurement to assess speech intelligibility in dysarthria. However all three studied acoustic indices had moderate significant correlation with intelligibility.

    Keywords: Dysarthria, Acoustic Measurement, Vowel Space, Cerebral Palsy, Speech Intelligibility
  • Majid Pourahmad* Pages 303-329

    The purpose of this essay is to review one of Frazad Qaemi’s papers: “Why Does Ferīdōn mean the "Third"? Decoding the Mystery of Ferīdōn’s Name According to Function Analysis of Myth: A Study in Historical Linguistics (Diachronic Etymology)”. The paper shows the writer was not specialist in the subject matter he discussed. Due to his unfamiliarity with the concepts, initial knowledge and the resources of this area, made his analysis and conclusions were flawed. Nevertheless, the way he refers to other works is too unaccustomed, they mostly show that the writer, Qaemi, trying to refer his incorrect thoughts and analysis to reliable sources, and with this technique, he was trying to prove the audience that his incorrect analysis and ideas are correct. Aside from that, Qaemi, used the analysis and accomplishment of other writers, but unfortunately, he did not refer to them in his paper, implying that they were his own, which is clearly plagiarism. The paper contains many errors, making it a good example for methodology courses as it shows students what they should avoid in a journal paper.

    Keywords: Fereydun, Dragon Slaying, Being The Third, Trita Aptya
  • Mohammad Hatefi* Pages 331-359

    Previous researches have considered presupposed knowledge as a communicational difficulty in conceiving the meaning of the articles of the legal cods by the reader / addressee. The main question is this: to which extent is the scope of the presumed knowledge? The hypothesis in this research, based on the functional grammar approach, is that the scope of presumed knowledge extends to the extent that in-text and out-of-text references expand the scope of text and meaning. We, in implementation, based on some selective and incidental articles from the Code of Criminal Procedure (CCP), have followed the scope of their references in order to discover its in-text and out-of-text network. The research results show that the domain of presumed knowledge, networked, includes all law codes, legal texts, legal theories, judicial structure, and related knowledge. The following types of references continuously delay the meaning of the clause and article to the last frontiers of presupposed knowledge: explicit references (in-text and out-of-text), implicit references (in-text and out-of-text) including: heterogeneous references, concurrent references, iterative references, and negative reference. Heterogeneous references show that criminal laws (Code of Criminal Procedure, Penal Code, and other criminal codes) focus on the "crime" as the core signifier reflecting the network of knowledge which is presupposed. The results show that any reference, even explicit reference, creates a level of communication complexity and becomes more difficult when the articles, rules, and texts refer to each other back and forth.

    Keywords: Criminal Procedur Code, Systemic Functional Grammar, Presupposed Knowledge, Types Of Referrals, Referral Network
  • Fatemeh Sadeghyar, Reza Rezaei*, Mojgan Hooshmand Pages 361-407

    The present study attempts to analyze and classify different types of conceptual metaphors and their method of conceptualization among Persian compound verbs based on cognitive semantics approach in metaphor analysis. The research method is descriptive-analytical and corpus-driven. Data collection was done through Sokhan's 8-volume dictionary as well as Persian language database. The research data consists of more than 1000 Persian compound verbs in the form of 20 common Persian language combinations, for each of which 50 current Persian language combinations were examined and analyzed. In fact, the objective of the authors is to analyze the types of conceptual metaphors and their frequency as well as to show their conceptualization among Persian compound verbs .The main objective of the current research is to answer the following questions: 1. How is metaphorical conceptualization formed in Persian compound verbs? 2. Which of the common conceptual metaphors has a higher frequency of occurrence? The results showed that in this corpus there are five domains of  source, object, container, human being and material, which all belong to ontological metaphors are with a big difference (especially  in comparison with the first two domains) the  most frequent source domains  in this corpus of Persian.

    Keywords: Metaphor, Cognitive Semantics, Persian Compound Verbs, Mapping, Conceptualization
  • Nahid Djalili Marand*, Sharareh Chavoshian Pages 409-441

    The present article, realized by using analytical method and library research, has discussed the different roles of colors in French and Persian terms. On the one hand, these terms have been studied in the field of linguistics, especially in terms of vocabulary and syntactic structure, and on the other hand, their hidden and obvious symbols have been analyzed by the intercultural point of view. In order to be aware of the commonality and differentiation of the colors’ role in the terms of both French and Persian languages and to create order and coherence in the text of the article, the authors have categorized them into six groups, according to their own initiative: Conceptual metaphor, terms structured by noun and adjective, metonymy, political domain, abstract concepts and terms based on infinitive. It is noteworthy that by referring to specialized books and dictionaries, the body of research consisting of qualified terms for each group has been conceived and for each of them, equivalent has been chosen in the target language. In addition to examining each term, the authors of the article have provided an analytical study of the examples, citing the views of linguists. Also, by referring to the book Le Proverbe : Vers une définition linguistique (2012) by Sonia Gomez-Jordana Ferari, the syntactic structure of the examples of the research body has been examined.

    Keywords: Color, Intercultural, Language, Culture, Proverbs, Expressions, Symbol
  • Elham Mizban, Ali Izanloo* Pages 443-472

    The current study aimed to analyse gender factors in the rituals related to 'Mohr Zadan' and 'naming' in Sorani Kurdish of Sanandaj in Iran based on conceptual blending theory. Deep interview method was used to gather data from an adult educated native woman. Based on the collected data, a new non-structured group interview was designed and carried on in a small group of 5 non-educated native speakers aged 60 to 70 to verify the base data. Relying on the conceptual blending theory, the present study analyses all recorded narrations. The results suggest that Kurdish culture uses different conceptual inputs- or more significantly- selects different mappings of the same input to regenerate new conceptual spaces to represent the cultural values of two genders. In other words, in Kurdy, cultural gender values play a significant role in conceptual blending of child naming rituals.

    Keywords: Conceptual Blending, Rituals, Naming, Birth-Giving, Kurdish., Mohr Zadan
  • SEYED JALAL ABDOLMANAFI ROKNI*, Alireza Homayouni Pages 473-507

    This research investigated the mediating role of language motivational self system in the relationship between epistemological beliefs and second language writing anxiety in students. The research method was correlation type using structural equation modeling. The statistical population of this research was made up of all the students of the second secondary school, 203 students were randomly selected and answered to Papi's self-motivation system questionnaires (2010), Cheng's second language writing anxiety (2004) and the short form of Schumer's epistemological beliefs questionnaire (1999). The results showed that epistemological beliefs have a direct effect on second language writing anxiety and the motivational self system of language has a direct effect on second language writing anxiety. Also, epistemological beliefs have an indirect effect on second language writing anxiety through the motivational self system of language. The research model was also confirmed and the result showed that the variable measurement models have a good fit and 45% of the variance of language writing anxiety is explained by cognitive variables. Based on the findings of this research, it can be concluded that there is a direct and indirect causal relationship between the variables of epistemological beliefs, language motivational self system and second language writing anxiety, and the mediating role of language motivational self system in the relationship between epistemological beliefs and second language writing anxiety were confirmed.

    Keywords: Epistemological Beliefs, Language Self-Motivation System, Second Language Writing Anxiety, Students