فهرست مطالب

نشریه جاده
سال سی و دوم شماره 2 (پیاپی 119، تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/04/01
  • تعداد عناوین: 32
|
  • عطا آقایی آرایی* صفحات 1-24

    این مقاله مشخصات صحرایی خاک ML مستعد رمبندگی در حالت غیرمتراکم با آزمایشهای مکانیک خاک و آزمایشهای درجا شامل تعیین مقاومت الکتریکی و سرعت امواج و سپس رفتار دینامیکی و مونوتونیک پسانوسانی نمونه متراکم نظیر با استفاده از دستگاه سه محوری بزرگ مقیاس بررسی می کند. متوسط مقاومت الکتریکی لایه خاک رمبنده ML از سطح به عمق m 4 به یک سوم (11 ولت-متر/آمپر) کاهش یافته و تا عمق m 30 تقریبا ثابت است. اما مقادیر سرعت موج برشی "متوسط از سطح" روش دانهول در اعماق سطحی دارای مقدار کم بوده و به صورت تدریجی تا سه برابر و به مقدار m/s 450 در عمق m 30 افزایش می یابد. در ادامه روی مصالح متراکم شده مذکور تحت σ_3^'' برابر 1، 2 و 〖kg/cm〗^2 5، آزمایش های نوسانی دینامیکی طبق ASTM D3999 تحت فرکانس های 5/0، 1، 2، 5 و Hz10 انجام شد. اثر تغییر درصد رطوبت و تحکیم غیرهمسان (σ_1^'/σ_3^') مختلف، شکل موج های مثلثی، سینوسی و مستطیلی روی نتایج مدول برشی (G)، نسبت مدول برشی (G/G_max) و نسبت میرایی (D) در برابر کرنش برشی (γ) از طریق 57 آزمایش بررسی شد. نتایج نشان داد که با افزایش فرکانس بارگذاری، مقادیر G و D به ترتیب بسیار اندک و شدیدا افزایش می یابند. روند کلی منحنیهای G-γ و D-γ متاثر از تعداد نوسان بارگذاری نمی باشد. در آزمایش های مونوتونیک پسانوسانی نمونه با رطوبت ساخت 13%، با افزایش σ_3^' از 1 به 〖kg/cm〗^2 5، نسبت تنش تفاضلی حداکثر به σ_3^' از 5 به حدود 1 کاهش می یابد. با توجه به نتایج، راهکار تراکم تنها، برای اصلاح خاک مورد مطالعه مناسب نمی باشد.

    کلیدواژگان: خاکML، مقاومت الکتریکی، سرعت موج، مدول برشی، نسبت میرایی، غیرهمسانی، فرکانس، ابعاد، مونوتونیک پسانوسانی
  • شهریار افندی زاده*، کیومرث محمدی، حمید بیگدلی راد صفحات 25-52
    میلیون ها اتومبیل در سطح جاده های دنیا درحرکت اند و هر ساله میلیاردها دلار برای تامین نیاز حمل ونقل به عنوان اصلی ترین شریان اقتصادی جهان امروز هزینه می شود. ظرفیت راه یکی از مهمترین پارامترها در طراحی و بهره برداری از راه ها محسوب می شود. یک از عوامل موثر بر تعیین ظرفیت راه ها درصد حضور وسایل نقلیه سنگین است که باعث تغیرات شدیدی در تعیین ظرفیت و سطح سرویس راه ها بخصوص جاده های دوطرفه دارد. به منظور اعمال تاثیر این قبیل وسایل نقلیه از مفهوم همسنگ سواری استفاده می شود. دراین پژوهش با استفاده از روش های سرفاصله و روش اختلاف سرعت شاخص های موثر بر ضریب همسنگ سواری و همچنین تعیین ضریب همسنگ سواری وسایل نقلیه مختلف در جاده های اصلی کشور مورد بررسی قرار می گیرد و ضرایب به دست آمده با ضرایب آیین نامه HCM مقایسه می شوند. مقایسه ضرایب به دست آمده از دو روش نشان می دهد اگرچه که اختلاف میان این ضرایب تنها در شیب ها و حجم های بالا مشاهده می شود و این اختلاف عمدتا محدود به یک یا دو وسیله نقلیه سنگین می باشد اما به دلیل تفاوت در ناوگان حمل و نقل ایران و کیفیت جاده های ایران، امکان مقایسه ی مستقیم این ضرایب وجود ندارد و می بایست این ضرایب قبل از مقایسه کالیبره شوند.
    کلیدواژگان: ضریب همسنگ سواری، حمل و نقل، جاده اصلی، آیین نامه ظرفیت راه
  • مسعود فتحعلی*، مهران غلامی صفحات 53-72
    زیست بوم نوآوری از اجزای مختلف و تاثیرگذاری برای ایجاد شرایط مناسب رشد، شکوفایی و توسعه نوآوری تشکیل شده است و بنابر حوزه تخصصی مربوطه، نیازمند شناسایی مراحل، بازیگران و الگوی مناسب حاکم می باشد. در این مقاله به معرفی و بررسی زیست بوم فناوری و نوآوری در حوزه راه، مسکن و شهرسازی با تاکید بر حمل ونقل ریلی پرداخته شده است. برای این منظور ابتدا مروری بر ادبیات موضوع تحقیق از منظر عمومی توسعه زیست بوم نوآوری فناورانه از یک طرف و معرفی مبانی نظری حاکم بر این مفهوم با نگاه به الگوهای ملی و بین المللی از طرف دیگر، ارائه شده است. سپس ارکان اصلی فعال در حوزه تخصصی وزارت راه و شهرسازی شناسایی و پس ازآن با تمرکز بر حمل ونقل ریلی، به بررسی عمیق تر موضوع به ویژه با شناسایی ذینفعان و بازیگران اصلی پرداخته شده است. در پایان، پیشنهاد نقشه راه عمومی برای تقویت نقش آفرینی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در این زیست بوم با نگاه ویژه به صنعت حمل ونقل ریلی ارائه شده است. نتایج نشان می دهد که برای دستیابی به اهداف متصور زیست بوم نوآوری فناورانه وزارت راه و شهرسازی، مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی باید نقش پررنگی را در سه سطح اصلی 1- کنشگری علمی و پژوهشی، 2- تسهیل سیاست ها، قوانین، مقررات و استانداردها و 3- ارزیابی و ممیزی تخصصی به عنوان عامل سوم حاکمیتی ایفا نماید. همچنین محورهای پیشنهادی مرکز در راستای تقویت زیست بوم نوآوری با نگاه به حمل ونقل ریلی در شش محور اصلی با تاکید بر هماهنگی سیاست های حاکمیتی وزارت راه و شهرسازی در حوزه نوآوری فناورانه جمع بندی شده است.
    کلیدواژگان: زیست بوم نوآوری فناورانه، وزارت راه و شهرسازی، مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، حمل و نقل ریلی
  • علیرضا ماهپور*، امیرحسین جشنیان صفحات 73-86

    طراحی شبکه حمل و نقلی ارتباط بین خشکی و دریا و شناسایی عوامل موثر در این ارتباط یک عامل مهم در بهبود عملکرد سیستم حمل و نقلی است .در این بین شناسایی عوامل موثر در انتخاب شیوه حمل و نقلی در پسکرانه بنادر اهمیت ویژه دارد. در این پژوهش پس از یکپارچه سازی داده های سازمان بنادر و دریانوردی منطقه ویژه اقتصادی بندر امام خمینی (ره)، راه آهن جمهوری اسلامی ایران (اداره کل راه آهن جنوب) و سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای کشور مدل انتخاب مد حمل ونقل زمینی و ریلی تولید شده است. یافته ها نشان می دهد که تمایل انتخاب مد حمل و نقل بین ریل و جاده تابع مسافت، وزن حقیقی بار و قیمت کل بار بوده است که مسافت و وزن حقیقی بار اثر مثبت و قیمت کل بار اثر منفی برای انتخاب حالت مد حمل و نقل بار غلات از بندر امام خمینی به مقاصد داخل کشور داشته است اما به جهت یکپارچه سازی داده ها تنها 22 مقصدی که بار غلات وارداتی توسط مد حمل و نقل ریلی به ایستگاه ریلی مقصد حمل شده برای مقاصد جاده ای نیز در نظر گرفته شده است. مقایسه سهم ریل و جاده در مبادلات باری این مقاصد مشترک نشان داده است که سهم ریل 56 درصد و سهم جاده 44 درصد از کل مبادلات غلات بوده در حالیکه با در نظرگرفتن تمامی مقاصد جاده ای سهم حمل و نقل ریلی 12 درصد و سهم حمل و نقل جاده ای 88 درصد بوده است این موضوع بیانگر این است که اگر تعداد ایستگاه های راه آهن در مقاصد مختلف افزایش یابد سهم حمل و نقل ریلی از مبادلات ریلی باری بندر امام خمینی افزایش پیدا خواهد کرد.

    کلیدواژگان: بندر امام خمینی(ره)، حمل و نقل بار، حمل ونقل غلات، انتخاب شیوه
  • علی بابازاده نادینلویی، حسن طاهرخانی* صفحات 87-106
    امروزه برای حل مسائل و بحرانهای زیست محیطی، مفاهیم اقتصاد دایره ای و پایداری بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته و به منظور بازیافت یا استفاده مجدد از منابع تجدیدناپذیر تلاش های گسترده ای در حال انجام است. در زمینه روسازی راه ها، تشویق به استفاده از تراشه آسفالت بازیافتی از جمله ساده ترین راه ها برای ترویج اقتصاد دایره ای است. یکی از مسائل اصلی در مورد استفاده از این ماده بازیافتی، قیر پیر شده موجود در آن است که فرآیند پیرشدگی و جوان سازی آن بر دوام و عمر مفید روسازی های آسفالتی به طور قابل توجهی تاثیرگذار است. لذا دستیابی به دانش کامل در زمینه خواص شیمیایی و رفتار رئولوژیکی ضروری است. در این تحقیق، ضمن بررسی فرایند پیرشدگی، با معرفی روش های مختلف احیای قیر پیر شده، انواع جوانسازهای زیستی و مشتق شده از نفت مورد مطالعه در تحقیقات مختلف معرفی و عملکرد آنها مرور گردیده است. همچنین، آنالیزهای مختلف شیمیایی به عنوان ابزار بررسی فرآیندهای پیرشدگی و جوان سازی قیر معرفی و توصیف شدند. در نهایت، به منظور جوانسازی قیر پیر شده تراشه آسفالت بازیافتی و انتخاب نوع، دوز و روش افزودن جوانسازها، توصیه شده است که دوز بهینه جوانساز بر اساس داده های عملکرد بلندمدت میدانی و در کاربردهای با مقیاس کامل تعیین شود. همچنین بررسی تاثیر اجزای شیمیایی جوانساز بر ویژگیهای قیر جوان شده، انجام مطالعات عملکرد میدانی روسازیهای آسفالتی جوانسازی شده و امکان ترکیب اثر جوان سازی عامل بازیافتی با سایر اصلاح کننده ها برای بهبود عملکرد آسفالت در شرایط اقلیمی خاص توصیه شده است.
    کلیدواژگان: تراشه آسفالت بازیافتی، پیرشدگی، جوانساز، خواص شیمیایی، رفتار رئولوژیکی
  • علی توکلی کاشانی*، علی مدقالچی، اعظم محمدی، محمد جزونقی صفحات 107-118

    بیشترین سهم تصادفات در جهان مربوط به کشورهای با درآمد متوسط و پایین است. از طرفی، آمار مجروحین و فوتی ها در تصادفات ترافیکی ایران رو به افزایش است؛ که بیانگر لزوم توجه و تمرکز بیش از پیش بر تحلیل تصادفات ترافیکی و یافتن علل موثر بر شدت تصادفات به منظور ارتقاء ایمنی راه های کشور و کاهش پیامدهای ناشی از آن می باشد. در مطالعه ی حاضر سعی شده است مهم ترین عوامل موثر بر شدت تصادفات برون شهری استان زنجان با دو مدل ماشین بردار پشتیبان و درخت تصمیم شناسایی شوند. بدین منظور از 25 هزار داده های تصادفات استان طی 9 سال اخیر استفاده شده است. پس از فرآیند پاکسازی داده ها، مدل ها در محیط برنامه نویسی پایتون توسعه داده شدند. نتایج تحلیل ها نشان داد در مدل ماشین بردار پشتیبان، نحوه تصادف، نوع وسیله و کیلومتر وقوع تصادف، و در مدل درخت تصمیم نحوه تصادف، نوع وسیله مقصر و کیلومتر وقوع تصادف به ترتیب سه متغیر دارای اهمیت برای پیش بینی شدت این تصادفات هستند. هم چنین بطور کلی درخت تصمیم قدرت پیش بینی بیش تری دارد و دقت این مدل در جراحات شدیدتر بیش تر از ماشین بردار پشتیبان می باشد.

    کلیدواژگان: شدت تصادف، درخت تصمیم، ماشین بردار پشتیبان، تصادفات جاده ای، ایمنی ترافیک
  • محمدمهدی حیدری، پریسا بازدار اردبیلی*، پیمان پژمان زاد صفحات 119-136

    شاخص بهره وری، شاخص استفاده ی موثر، مفید و کارا از منابع گوناگون است. با توجه به معیار بهره وری و محاسبات شاخص های مربوط به آن می توان راه صحیح استفاده موثر از عوامل تولید را با توجه به کمبود منابع و ضرورت ارتقای توان رقابت انتخاب کرد. از طرفی اهمیت تحقق بهره وری مطلوب تر در بخش دولتی از اهداف ملی دولت ها محسوب می گردد و مطالعه در این زمینه درعین حال که اهمیتش را بیشتر از پیش نشان می دهد چالش ها و موانع پیش رو را به تصویر می کشد. بنابراین بررسی و تبیین شاخص های بهره وری نقش مهمی در ارتقای سطح کارایی آن ها و پشتوانه ای برای برنامه های آتی سازمان ها دارد. با توجه به اهمیت موضوع، در این پژوهش به بررسی و تبیین شاخص های بهره وری در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی پرداخته شده است. با توجه به فعالیت های مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، شاخص های اختصاصی بهره وری این مرکز تحقیقاتی شامل: 1-شاخص های بهره وری اختصاصی بخش پژوهشی (شامل پروژه های پژوهشی، آزمایشگاه ها و خروجی ها) و 2- شاخص های بهره وری اختصاصی بخش آموزش(شامل دوره های آموزشی همکاران داخلی، دوره های آموزشی بیرونی و برگزاری همایش ها) و 3-شاخص های بهره وری اختصاصی بخش اجرایی (شامل بهره وری کارکنانی) می باشد که در این مقاله این شاخصها استخراج شده است

    کلیدواژگان: شاخص های بهره وری اختصاصی، پروژه های پژوهشی و آزمایشگاه ها، توانمندسازی نیروی انسانی، مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی
  • علیرضا غنی زاده*، فرزاد صفی جهانشاهی صفحات 137-156

    از جمله راهکارهای بهسازی خاک های بستر ضعیف و مسئله دار استفاده از تثبیت کننده ها و افزودنی های متفاوت مانند سیمان، آهک و خاکستر بادی است. در این مقاله، یک خاک رس با استفاده از درصد های مختلف سیمان و آهک (0، 3، 5، 7 و 9 درصد) استفاده شده است و در درصدهای رطوبت مختلف (میزان رطوبت بهینه، سمت مرطوب و سمت خشک) تثبیت و آزمایش مقاومت فشاری محصورنشده در زمان های عمل آوری مختلف (7، 14، 21، 28 و 60 روز) انجام شد. سپس از روش برنامه نویسی بیان ژن برای مدلسازی مقاومت فشاری محصورنشده خاک رس تثبیت شده با سیمان و آهک استفاده شده است. در مدل های توسعه یافته از سه متغیر درصد افزودنی، زمان عمل آوری و درصد رطوبت به عنوان پارامترهای ورودی جهت پیش بینی مقاومت فشاری محصورنشده استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که مقدار ضریب تعیین برای مدل توسعه داده شده برای پیش بینی مقاومت فشاری محصورنشده خاک رس تثبیت شده با سیمان بر اساس داده های آموزش و آزمون به ترتیب برابر با 935/0 و 926/0 است. ضریب تعیین برای پیش بینی مقاومت فشاری محصورنشده خاک رس تثبیت شده با آهک بر اساس داده های آموزش و آزمون به ترتیب برابر با 911/0 و 884/0 به دست آمد. همچنین نتایج مطالعه پارامتریک نشان داد که مقدار مقاومت فشاری محصورنشده با افزایش درصد سیمان و آهک و زمان عمل آوری افزایش و با افزایش درصد رطوبت کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: پیش بینی مقاومت فشاری محصورنشده، سیمان پرتلند، آهک، خاک رس، برنامه نویسی بیان ژن
  • فرزاد میرزایی شنتال علیا، امیرمسعود رحیمی* صفحات 157-168

    تکنیک های یادگیری عمیق نقشی مهمی در دنیای مدرن امروزی ایفا می کنند. در سال های اخیر شبکه عصبی بازگشتی منجر به تحقیقات گسترده ای برای پیش بینی سری های زمانی شده است. این مطالعه تلاش می کند تا با در نظر گرفتن وابستگی های سری زمانی با استفاده از شبکه عصبی بازگشتی مبتنی بر الگوریتم حافظه طولانی کوتاه مدت، جهت پیش بینی شدت صدمات رانندگی براساس 10269 سوابق تصادفی که از سال 1397 الی آذر 1400 در جاده های استان اصفهان رخ داده است، طراحی و پیاده سازی شود. برای انجام این کار چندین معماری و پیکربندی شبکه از طریق جستجوی سیستماتیک شبکه برای تعیین یک شبکه بهینه برای پیش بینی شدت آسیب تصادفات ترافیکی مورد آزمایش قرار گرفتند. معماری شبکه انتخاب شده به طور کامل با هفت متغیر مستقل، یک لایه حافظه طولانی کوتاه مدت با 64 گره ورودی و یک لایه خروجی با تابع بیشینه هموار تشکیل شده است. همچنین برای درک مزایا و مقایسه بهتر در این مدل، دو الگوریتم بهینه از جمله الگوریتم گرادیان نزولی تصادفی و الگوریتم بهینه آدام نیز باهم مقایسه شدند به-طوری که نتایج حاصل از مدل روی شبکه، نشان داد که الگوریتم بهینه آدام بهتر از الگوریتم گرادیان نزولی تصادفی عمل می کند چرا که دقت مدل در هنگام استفاده از الگوریتم آدام برابر با 26/73 % شد در حالی که برای الگوریتم گرادیان نزولی تصادفی دقت مدل به 20/68 % رسید. یافته های این مطالعه نشان داد که مدل شبکه عصبی بازگشتی در چهارچوب یادگیری عمیق می تواند ابزار امیدوارکننده ای برای پیش بینی شدت تصادفات باشد.

    کلیدواژگان: یادگیری عمیق، شبکه عصبی بازگشتی، حافظه طولانی کوتاه مدت، تابع بیشینه هموار، الگوریتم بهینه آدام، الگوریتم بهینه گرادیان نزولی تصادفی
  • محمود عامری، ندا کامبوزیا*، محمدرضا خاکباز صفحات 169-191

    بتن غلتکی نوعی بتن با اسلامپ صفر است که مواد و مصالح آن همانند بتن معمولی می باشد. استفاده از بتن غلتکی در چند دهه اخیر به ویژه برای استفاده در روسازی افزایش یافته است. استفاده از بتن غلتکی در ساخت روسازی ها هزینه ساخت کمتری دارد و در مقایسه با روسازی آسفالتی معمولی، سرعت اجرای بیشتری دارد. این نوع روسازی به طور گسترده در مناطقی که بارهای سنگین را با سرعت کم متحمل می شوند، کاربرد بیشتری دارد. از سوی دیگر، در سال های اخیر استفاده از بتن غلتکی در بزرگراه ها و خیابان های درون شهری نیز افزایش یافته است. روسازی بتن غلتکی دارای مزیت رقابتی نسبت به روسازی های آسفالتی با کارایی بالا از نظر مقاومت فشاری بالا، دوام مناسب، هزینه تعمیر و نگهداری پایین و عمر طولانی تر است. در این مقاله در ابتدا به مواد و مصالح موردنظر در ساخت بتن غلتکی شامل مواد سیمانی، مصالح سنگی، آب و در نهایت روش طرح اختلاط پرداخته شده است. سپس به بررسی خواص بتن غلتکی با تمرکز بر روسازی بتن غلتکی شامل خواص مکانیکی، مدول الاستیسیته، رفتار خستگی و خزش، تغییر حجم، خواص حرارتی، نفوذپذیری و جذب آب، سایش، دوام روسازی در چرخه ذوب و یخبندان و خواص سطحی روسازی بتن غلتکی پرداخته شده است. هدف از این مقاله، شناخت ویژگی های مختلف بتن غلتکی و تحقیقات صورت گرفته در طرح مخلوط جهت دستیابی به مخلوط با استحکام و دوام بیشتر است.

    کلیدواژگان: روسازی بتن غلتکی، ویژگی های مکانیکی، دوام روسازی
  • ناهید امینی، پرهام حیاتی، علی عبدی کردانی* صفحات 193-208

    هدف از این مطالعه، افزایش بیش از حد دمای مخلوط آسفالتی باعث ایجاد پدیده شیارشدگی در روسازی آسفالتی می شود. ارزیابی اثر کاربرد  PCM به عنوان افزودنی قیر جهت کنترل دمای مخلوط آسفالتی می باشد. برای این منظور از مواد رسانا (MWCNT یک ونیم درصد) نانو مواد (CUO چهاردرصد) و پلیمر (SBS پنج درصد) به صورت تفکیکی و ترکیبی در  6 طرح مخلوط استفاده شده است. آزمایش های کلاسیک قیر شامل درجه نفوذ و نقطه نرمی جهت تعیین PI  و آزمایش بازگشت الاستیک جهت تعیین خواص کشش پذیری قیر انجام شده است. آزمایش RV  که جزء آزمایش های شارپ می باشد جهت تعیین ویسکوزیته قیر مورد بررسی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل تغییرات در ترکیب شیمیایی قیر از FT-IR استفاده شد، DRS  جهت تعیین میزان جذب انرژی در قیرها  و  آنالیز حرارتی قیرها با آزمایش DSC انجام شده است. نتایج حاصل از آزمایش ها نشان می دهد استفاده از  PCM باعث بهبود Pi  می شود و Pi قیر تا میزان2.88 افزایش پیدا کرده است. بازگشت الاستیک قیر از 2درصد به 81درصد رسیده است. همچنین طبق نتایج FT-IR  و DRS استفاده از Pcm می تواند گروه های عاملی مخرب در قیر را تقریبا از بین ببرد و میزان جذب انرژی قیر را تا بیش از 90 درصد افزایش دهد، طبق نتایج از نمودارهای DSC استفاده از این مواد باعث افزایش ذخیره سازی انرژی در قیر و بهبود دمای تغییر فاز شده است.

    کلیدواژگان: مواد تغییرفاز دهنده، DRS، DSC، قیر، ذخیره انرژی
  • محمدرضا سماوی*، مصطفی پناهی، زهرا عابدی صفحات 209-228

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر به کارگیری سیستم های هوشمند حمل و نقل ITS بر میزان انتشار کربن دی اکسید (CO2) (مطالعه موردی محور کرج-چالوس) می باشد. پژوهش حاضر از نظر طبقه بندی بر مبنی هدف، از نوع تحقیقات کاربردی است. هدف تحقیق کاربردی، توسعه دانش کاربردی در یک زمینه خاص است. هم چنین تحقیق حاضر، از نظر روش و ماهیت از نوع تحقیق توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری تحقیق حاضر، خودروهایی می باشد که طی هشت روز پر تردد شهریورماه از ساعت 1 بامداد الی 24 شب، در محور کرج چالوس در سال 1398 در زمان مورد مطالعه تردد داشته اند و نمونه گیری خاص دیگری صورت نگرفته است. کلیه محاسبات و تجزیه و تحلیل ها، با استفاده از نرم افزارهای Excel و 10Eviews انجام گرفت. نتایج نشان داد که بکارگیری سیستم هوشمند حمل و نقل منجر به کاهش زمان سفر در محور کرج-چالوس و به تبع آن باعث کاهش انتشار گاز کربن دی اکسید (CO2) شده است.یافته ها نشان داد که به کار گیری سیستم هوشمند حمل و نقل(ITS) در 8 روز مورد مطالعه، منجر به کاهش 2521 تن انتشار کربن دی اکسید در محورکرج-چالوس شده است.

    کلیدواژگان: ترافیک، پیامد زیست محیطی، کاهش کربن دی اکسید، سیستم های هوشمند حمل و نقل، محور کرج-چالوس
  • محسن سقائی*، الهام منکاوی صفحات 229-244
    حمل و نقل پاید مجموعه ای از سیاست ها و دستورالعمل های یکپارچه، پویا، پوسته و دربردارنده ار اهداف اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی است که توزیع عادلانه واستفاده موثر از منابع جهت رفع نیازهای حمل و نقل جامعه و نسل های آتی را به همراه دارد. هدف از پژوهش حاضر که با رویکرد توصیفی-تحلیلی صورت گرفته است، بررسی راه های دستیابی به اصول حمل و نقل پایدار شهری در کلانشهر اصفهان بر مبنای مقایسه هزینه های خودروی شخصی و اتوبوس می باشد. در این راستا به شناسایی عوامل موثر در توسعه نظام حمل و نقل عمومی در شهر اصفهان پرداخته شد. ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه ای بود که از ادبیات نظری پژوهش و با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی و در قالب 36 گویه و 3 بعد تنظیم تدوین گردید. پرسشنامه دوم متغیرها را در طیف پنج درجه ای لیکرت مورد سنجش قرار داد که از روش نمونه گیری در دسترس، در اختیار شهروندان اصفهانی قرار گرفت. سپس تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی (جدول فراوانی، شاخص های آماری و نمودار) و آمار استنباطی (t تک متغیره) صورت گرفت. در نهایت سه شاخص اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی بعنوان عوامل اصلی و 46 عامل بصورت زیر مجموعه عوامل فوق در پایداری نظام حمل و نقل اصفهان موثر شناخته شد و فرض ناپایداری سیستم حمل و نقل شهر اصفهان، تایید گردید. در پایان، توسعه و ساماندهی خطوط اتوبوسرانی و فرهنگ سازی استفاده از اتوبوس به جای خودروی شخصی به عنوان مهمترین راهکارهای دستیابی به حمل و نقل پایدار شهر اصفهان ارائه گردید.
    کلیدواژگان: اتوبوس، حمل و نقل پایدار، حمل و نقل شهری، خودروی شخصی
  • گرشاسب خزائنی*، علی خزائنی صفحات 245-258
    محدودیت منابع بودجه ای برای تکمیل طرح های نیمه تمام موجب شده است تعداد زیادی از دستگاه های دولتی و بخش ‏عمومی مترصد جذب سرمایه گذار خصوصی بوده و فراخوان های متعددی برای جذب سرمایه گذار به روش مشارکت عمومی ‏خصوصی در کشور برگزار شود. ولی تمامی پروژه های تعریف شده برای این روش موفق نبوده و بعضا با شکست و هدر رفت ‏هزینه های بالای آماده سازی مواجه شده اند. در این مقاله یک مدل غربالگری توسعه داده شده است که به کارفرمایان بخش ‏عمومی کمک می نماید تا شانس موفقیت پروژه را پیش از برگزاری فراخوان تعیین کرده و ابزاری برای انتخاب پروژه ها در ‏سبد سرمایه گذاری سازمان فراهم کند. برای این منظور معیارهای موفقیت پروژه های مشارکت عمومی خصوصی در ایران ‏شناسائی و در قالب معیارهای کمی دسته بندی گردیدند. سپس مدل تصمیم گیری چند معیاره مبتنی بر مدل تاپسیس ‏توسعه یافته است که به صورت کمی می تواند شانس موفقیت هر پروژه را اندازه گیری کرده و بر اساس توان تاب آوری ‏سازمان کافرمائی، اقدام به انتخاب پروژه ها نماید. نتایج پیاده سازی مدل پیشنهادی در چند پروژه موردی در حوزه حمل و ‏نقل شهری، نشان می دهد که کافرمایان برای دستیابی به یک سبد متعادل از پروژه های مشارکت عمومی خصوصی می ‏بایست علاوه بر ویژگی های پروژه به ظرفیت سازی در بخش عمومی برای پذیرش ریسک های بیشتر و کنترل جنبه های ‏اجتماعی طرح نیز توجه نماید.‏
    کلیدواژگان: مشارکت عمومی خصوصی، غربالگری پروژه، مدیریت پرتفلیو پروژه، ارزیابی موفقیت پروژه، تحلیل ریسک سازمانی
  • میثم عفتی*، ایرج قنبری صفحات 259-278

    تقاطع ها به عنوان گره های ترافیکی معابر درون شهری، یکی از مهم ترین موقعیت های هندسی تداخل عابرین پیاده و وسایل نقلیه بوده که هرساله تعداد زیادی از تصادفات عابرین پیاده در این مکان ها اتفاق می افتد. لذا هدف اصلی این پژوهش تحلیل عوامل موثر در تصادفات عابرین پیاده بر اساس رکوردهای تصادفات پیشین و بررسی میزان تاثیر هرکدام بر تعداد تصادفات عابرین در تقاطع ها با استفاده از تحلیل های آماری رگرسیون پواسون و رگرسیون چندمتغیره است. از اهداف دیگر این پژوهش ارائه رویکردی GIS مبنا به منظور شناسایی و توزیع مکانی تقاطع های پرتصادف در معابر کلان شهر رشت است. در این تحقیق چهارده فاکتور  مستقل حاصل از گزارش های پلیس و بازدید میدانی به سه گروه کلی عوامل انسانی، شرایط جوی و عوامل ترافیکی-هندسی تقسیم‏بندی شد. بر این اساس از رگرسیون پواسون جهت تحلیل تاثیر مستقیم این فاکتورها بر تعداد تصادفات عابرین درتقاطع‏ها و از رگرسیون چندمتغیره جهت تحلیل تاثیر سه دسته کلی صدرالاشاره بر روی تصادفات عابرین پیاده در تقاطع ها استفاده شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان شد که فاکتورهای سن راننده با 11 درصد، آب و هوای بارانی با 7 درصد و نبود چراغ راهنمایی با 40 درصد بیشترین تاثیر را در افزایش تعداد تصادفات عابرین در تقاطع ها داشته اند. همچنین بیشترین فراوانی تقاطع ها دارای تصادف عابر، در مناطق دو و چهار شهری اتفاق افتاده و تقاطع های میدان توشیبا، چهارراه حشمت و میدان گاز پرتصادف‏ترین تقاطع های شهر رشت شناخته شدند.

    کلیدواژگان: تقاطع های درون شهری، تصادفات عابر پیاده، سیستم های اطلاعات مکانی (GIS)، رگرسیون پواسون، رگرسیون چندمتغیره
  • وحیده بافندگان امروزی*، اعظم مدرس، زهرا مهمی صفحات 279-296

    صنعت حمل و نقل ریلی در صورتی می تواند از رشد و توسعه خوبی برخوردار باشد که به کیفیت خدمات خود و رضایت مسافران بیشتر توجه داشته باشد. علیرغم اهمیت ارزیابی عملکرد در رشد و توسعه این سازمان ها مطالعات در این زمینه محدود بوده است. بنابراین در این مطالعه رویکردی برای ارزیابی کمی خدمات کیفی قطارهای مسافری در یک مسیر پر تردد از نگاه مسافران و مبتنی بر تحلیل پوششی داده ها پیشنهاده شده است. بدین منظور ابتدا شاخص های ارزیابی قطارها با مطالعه ادبیات موضوع استخراج شد و سپس مهمترین آن ها بر اساس نظرات خبرگان حوزه حمل و نقل ریلی شناسایی گردید. سطح مطلوبیت و رضایت مندی هر یک از شاخص ها برای 16 نوع قطار مسافری اکتساب شد. سپس برای تعیین کارایی قطارهای مسافری بر اساس کیفیت خدمات آن ها الگوهای خروجی محور در شرایط بازدهی نسبت به مقیاسCCR)) و بازدهی نسبت به مقیاس متغیر(BCC) مورد استفاده قرار گرفته است. در انتها با توجه به محدودیتهای صنعت حمل و نقل ریلی مدل ریاضی جهت استفاده از بهترین ترکیب قطارها در بازه زمانی مورد بررسی، با فرض BCC برای رسیدن به بیشترین سودآوری با در نظر گرفتن کارایی قطارها پیشنهاد شد. نتایج نشان می دهد که با فرض BCC قطارهای صبا(عادی)، صبا(تندرو)، نور، زندگی، پرستو، فدک، پردیس، خلیج فارس از بیشترین کارایی از نگاه مسافران برخوردارند و صنعت حمل و نقل ریلی می تواند برای به حداکثر رساندن سودآوری از نتایج به دست آمده از مدل ریاضی برای بهترین ترکیب استفاده از قطارها بهره برد.

    کلیدواژگان: عارضه یابی، مدیریت کیفیت جامع، تحلیل سلسله مراتبی فازی، گسترش عملکرد کیفیت
  • سهیلا اجاقی، کاظم یاوری*، محمدعلی فیض پور، انصاری سامانی حبیب صفحات 297-316

    صنعت حمل و نقل ریلی از شاخص های عمده توسعه یافتگی کشورها محسوب می شود. از طرف دیگر، بخش حمل و نقل ریلی، دارای ریسک و نااطمینانی بسیاری است که می تواند به عنوان یک عامل منفی از دیدگاه سرمایه گذاران محسوب شود. هدف این مطالعه، شناسایی و مدیریت ریسک بخش حمل و نقل ریلی می باشد که به عنوان نمونه، از شرکتهای بورسی حمل ‎و نقل ریلی استفاده شده است. ریسکهای بخش حمل و نقل ریلی به ویژه ریسک سیستماتیک شرکت های بورسی ریلی با ضریب بتا برآورد می شود و سپس رتبه بندی سهام های ریلی با توجه به ریسک سیستماتیک اتجام خواهد شد. سهام های مربوطه با توجه به ریسک سیستماتیک با مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای، قیمت گذاری می شود. بعد از شناسایی ریسک های این بخش، جهت مدیریت ریسک از ارزش گذاری اختیار معامله با استفاده از مدل دو جمله ای استفاده خواهد شد. در نهایت حساسیت قیمت اختیار معامله سهام های ریلی با استفاده از پارامترهای یونانی بررسی می شود. به علت بالا بودن حجم داده ها و غیر نرمال بودن آنها، به منظور پیش بینی قیمت آتی و قیمت اعمال سهام ها برای قیمت گذاری اختیار معامله از روش شبیه سازی مونت کارلو استفاده می شود. با توجه به خروجی های مدل و بررسی مسیر حرکت و تغییرات قیمت سهام های ریلی و قیمت اختیار به کمک مدل دوجمله ای در نرم افزار پایتون و DERIVAGEM و نیز برآورد حساسیت قیمت اختیار توسط پارامترهای یونانی، تحلیل های مربوطه برای سهام های مختلف ریلی بیان می شود.

    کلیدواژگان: اختیارمعامله، الگوی قیمت گذاری دارایی، حمل و نقل ریلی، مدیریت ریسک، نااطمینانی
  • احمدرضا مظاهری*، مسعود نصیری، اسماعیل واعظی صفحات 317-328
    یکی از راه حل های پیشنهادی برای مقاوم سازی و بهبود پایداری شیب های خاکی، استفاده از شمع هایی است که به صورت قائم و در طول شیب به صورت ردیف شمع جای خواهند گرفت. در انجام این پژوهش با استفاده از ساخت مدل عددی اجزای محدود با استفاده از نرم افزار آباکوس، پارامترهای تاثیرگذار بر پایدارسازی شیبهای خاکی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که موقعیت L_X/L برابر 6/0 بهینه ترین محلی است که شمع می تواند در آن قرار گیرد، زیرا بزرگترین تغییر مکان در آن محل موقعیت شده است. با توجه به مدل های عددی مورد برررسی و همچنین شرایط خاکی مورد نظر می توان بیان کرد که سطح گسیختگی از سطح میان دو خاک عبور نکرده و گسیختگی تنها در ناحیه ی خاک بالایی باقی مانده است. با افزایش میزان ضریب اطمینان در مدل هایی که محل شمع تغییر می کند، مقدار تغییر مکان قائم و جانبی خاک افزایش پیدا می کند. به عبارت دیگر، با افزایش ضریب اطمینان، مقدار تغییر مکان جانبی و قائم شمع نیز افزایش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: شیب خاکی، تغییر مکان، اجزای محدود
  • امیر علا آرانی، مسعود ترابی آزاد*، حسن خاکسار صفحات 329-346

    هدف اصلی تحقیق بررسی و ارزیابی تاثیر عوامل طبیعی در حوادث جاده ای راه های ساحلی استان مازندران و ارائه راهکارهای موثر (مطالعه موردی: جاده سی سنگان استان مازندران) است. روش تحقیق از نظر نحوه ی گردآوری و تحلیل داده ها از نوع آماری می باشد. به دلیل اینکه تحقیق حاضر به دنبال طراحی مدل تاثیر عوامل طبیعی در حوادث قطعه ای از جاده محوری نوشهر به رویان (در مجاورت پارک جنگلی ساحلی سی سنگان نوشهر) در سال های اخیر می باشد، ابتدا با استناد به آمار سازمان هواشناسی به بررسی پارامترهای اقلیمی و تجزیه و تحلیل آن اقدام شد و سپس با استفاده از آمار تصادفات جاده ای و ترافیک عبوری در این قطعه از مسیر، تصادفات ناشی از اقلیم مورد بررسی قرار گرفت. بدین صورت که داده های سه سال اخیر تصادفات، شرایط آب و هوایی و ترافیک عبوری مورد استفاده جهت مدلسازی قرار گرفتند. تحلیل ها، آزمون ها و مدلسازی های آماری در قالب نرم افزار spss انجام گرفت. نتایج نشان داد که سهم متغیرهای آب و هوایی به گونه ای بود که شرایط آب و هوایی، میزان بارش و سرعت باد، دما و دید افقی مهمترین متغیرهای موثر بر شدت تصادفات در مورد مطالعاتی تحقیق حاضر بود. به گونه ای که این میزان برای میزان بارش معادل ضریب مثبت832/0، شرایط آب و هوایی معادل ضریب مثبت698/0، سرعت باد معادل ضریب مثبت066/0، دما معادل ضریب مثبت027/0، دید افقی معادل ضریب مثبت022/0می باشد.

    کلیدواژگان: حوادث جاده ای، عوامل طبیعی، راه های ساحلی، ترافیک، شرایط آب و هوایی
  • آذین چیت سازان* صفحات 347-358

    سه نوع افزودنی شیمیایی برای اصلاح مخلوط بازیافتی با قیر امولسیون استفاده شد.  این افزودنی های شیمیایی عبارتند از سیمان پرتلند کامپوزیت 1 (CPC)، آهک هیدراته 2 (HL)، و ترکیبی از آهک هیدراته و سرباره کوره بلند بالاستی 3 (GGBF). وجود افزودنی های مختلف در عملکرد مخلوط بازیافتی با آزمایش های حجمی و استحکام، آزمایش حساسیت رطوبتی، آزمایش شیارشدگی و آزمایش خمشی در دمای پایین مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمایش نشان می دهد که بهبود عملکرد مخلوط بازیافتی امولسیونی به انواع و درصدهای افزودنی های شیمیایی بستگی دارد. چندین توصیه برای انتخاب مواد شیمیایی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: آهک هیدراته، سیمان پرتلند، سرباره بالاستی، عملکرد، مخلوط بازیافتی
  • فاطمه حاجی زاده، سعید قاضی مغربی* صفحات 359-374

    امروزه در سراسر جهان حجم عظیمی از داده ها از طریق ظرفیت بالای شبکه های مخابراتی نوری انتقال می یابد. در راه آهن نیز شبکه های مخابراتی انتقال نوری در انتقال داده های حیاتی ریلی، نقش بسیار بالایی دارند. پایداری قابلیت اطمینان زیرساخت های مخابراتی در افزایش بهره وری، حفظ ایمنی و همچنین کاهش هزینه های نگهداری الزامی می باشد. در این مقاله سطح قابلیت اطمینان موجود و کلیه پارامترهای مربوطه (تعداد قطعی های شبکه و مدت زمان بین خرابی های شبکه MTBF) شبکه مخابراتی انتقال نوری راه آهن از طریق متد بلوک دیاگرام  Reliability block diagram بدست آمده و از طریق متد مونت کارلو شبیه سازی شده و سپس بهینه سازی شده است. همچنین پیش بینی رفتار شبکه و بدست آوردن احتمال خرابی های آن از طریق شبکه های عصبی سه لایه پرسپترون انجام شده و نتایج آن ارائه شده است. شبکه پیاده سازی شده در این مقاله شبکه انتقال مخابرات نوری منطقه ریلی آذربایجان به طول 654 کیلومتر می باشد.

    کلیدواژگان: شبکه مخابرات انتقال نوری، قابلیت اطمینان، شبیه سازی مونت کارلو، شبکه عصبی پرپسترون، مدل RBD
  • محمود سلیمی، سید یعقوب ذوالفقاری فر*، زریر صالح پور سروک صفحات 375-392

    نتخاب روش بهینه برای حفر تونل مستلزم شناخت کامل روش های حفر تونل و پارامترهای تاثیرگذار بر آنها می باشد. از جمله پارامترهای مهم که باید مورد مطالعه و ارزیابی قرار گیرد می توان به مشخصات هندسی، مشخصات زمین شناسی و ژئومکانیکی، شرایط پروژه و زیرساخت های موجود، زمان به اتمام رسیدن پروژه و مسائل زیست محیطی اشاره کرد. همچنین پیش بینی و کنترل نشست هم از لحاظ ایمنی و هم از نقطه نظر اقتصادی از اهمیت قابل توجهی در مناطق شهری برخوردار می باشد. در سال های اخیر، استفاده از تونل کاری در عمق کم برای حفاری فضاهای زیرزمینی از جمله ایستگاه مترو و فضاهای مشابه در خاک های مختلف مورد استفاده قرار گرفته که به دلیل عدم ایجاد خلل در ترافیک، در فضاهای شهری مورد علاقه می باشد. تونل کاری در عمق کم و در خاک ضعیف، (STM (Shallow Tunneling Method نام گذاری می شود. استفاده از STM در فضاهای شهری می بایست از نظر نشست در سطح زمین و اثرات آن بر سازه های روزمینی به طور دقیق ارزیابی گردد. به منظور بررسی هر کدام از روش ها از مدل سازی عددی به روش سه بعدی استفاده و هدف از مدل سازی عددی به روش سه بعدی، بررسی دقیق میزان نشست حین اجرا و تعیین بهترین روش اجرا با کمترین میزان نشست بوده است. روش های مختلفی با تقسیم بندی های متفاوت جهت حفاری مورد بررسی قرار گرفت که در نهایت روش قابل استفاده در این مطالعه ارائه و بهترین روش با کمترین میزان نشست به عنوان گزینه برتر معرفی گردید.

    کلیدواژگان: خاکریز سست و نرم، تسلیح کننده، ژئوگرید، ظرفیت باربری، پی، بارگذاری ترکیبی استاتیکی
  • هوشنگ سرور*، رضا فرناد صفحات 393-412

    امروزه حمل ونقل با کلیه جنبه های زندگی شهری در ارتباط هست. بنابراین برای نیل به اهداف توسعه پایدار شهری بایستی رابطه حمل ونقل و کاربری اراضی شهری به موازات هم موردبررسی قرار گیرد. مکان گزینی نامناسب کاربری های شهری ازجمله کاربری های خدماتی، تجاری واداری، تجاری پر تقاضا تاثیرات نامطلوبی در ترافیک و حمل ونقل شهری به همراه خواهد داشت. این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی موضوع تاثیر کاربری اراضی و حمل ونقل شهری با رویکرد پایدار را در مناطق شهری ارومیه موردبررسی قرار داده است. داده های موردنیاز از طریق اسنادی و کتابخانه ای جمع آوری شده است. بررسی شاخص های مهمی همچون نسبت کاربری های خالص به ناخالص، حجم خودروها، سفرهای تولیدشده توسط کاربری های عمومی مستقر در مناطق و معیارهای آلودگی نشان می دهد که رابطه نامناسبی بین کاربری اراضی و حمل ونقل شهری وجود داشته و برخی از مناطق با تمرکز و تراکم شدید کاربری های جاذب سفر روبرو هستند. بطوریکه منطقه چهار شهری با مساحت کمتر از سایر مناطق از کاربری خالص بیشتر و ناخالص کمتری برخوردار بوده و به تبع آن سفرهای درون شهری به مقصد این منطقه، حجم خودرو و میزان مصرف بنزین نسبت به مساحت آن بیشتر از سایر مناطق هستند. بر این اساس ترافیک و ازدحام خودرو در این منطقه نسبت به سایر مناطق بیشتر است. ضرورت دارد با برنامه ریزی مناسب و با در نظر گرفتن مقررات منطقه بندی و انتقال کاربری شلوغ و پرترافیک به مناطق دیگر زمینه ایجاد تعادل در استقرار کاربری ها و تحقق حمل ونقل پایدار شهری فراهم شود.

    کلیدواژگان: ارومیه، تحلیل، حمل ونقل پایدار شهری، کاربری اراضی
  • فرشاد جواهری نیکو، علیرضا سرکار* صفحات 413-432

    درصورتی که بتوان معیاری برای ارزیابی وضعیت پیدا نمود، می توان حالت بحرانی معیار را پیدا نموده و در صورت رسیدن به حالت بحرانی، وضعیت راه را غیر ایمن و یا نیاز به بهسازی و بهبود دانست. در این تحقیق، پاسخ دینامیکی وسیله نقلیه در حین حرکت روی جاده هایی با شکل های ناهمواری متفاوت اما با 10=IRI که جاده در حالت آسیب دیده قرار می گیرد و یکی از حالت های بحرانی IRI است، توسط نرم افزار شبیه سازی شده است. علاوه بر بررسی پاسخ دینامیکی محور جلو وسیله نقلیه (به دلیل اعمال نیروی بیشتر بر محور جلو) بر روی پارامترهای رایج مانند: شتاب قائم، حداکثر شتاب قائم و ریشه میانگین شتاب قائم، بررسی انجام شده تا مشخص گردد که در یک ناهمواری متقارن، آیا بازهم یک پاسخ دینامیکی برای چرخ چپ و راست به وجود می آید یا خیر. اگر بتوان رابطه مشخصی میان ناهمواری هایی که با استفاده از تعریف شاخص IRI در سطح راه ایجاد شده اند و شکل ناهمواری ها (طول و دامنه موج) ارتباط برقرار نمود می توان اولویت بندی ناهمواری های دارای طول موج بحرانی (بیشترین ایجاد ناراحتی بر آسایش سرنشینان) و برنامه ریزی بهتری را انجام داد. نتایج نشان می دهد که در دامنه موج های بیشتر بیشترین مقادیر شتاب قائم وارد به وسیله نقلیه در سرعت های بالا و در دامنه موج های پایین تر در سرعت های کم اتفاق می افتد. در ناهمواری از نوع سهمی مقادیر بیشینه شتاب برای دامنه موج های (m) 1/0، (m) 05/0، (m)01/0، (m) 005/0، در سرعت های بالای (km/h) 60 اتفاق می افتد. در حالی مقادیر شتاب قائم برای دامنه موج های (m) 0025/0، (m) 0015/0 و (m) 001/0 در سرعت های کمتر از (km/h) 40 اتفاق می افتد.

    کلیدواژگان: ناهمواری، شاخص IRI، موج سینوسی، ایمنی، راحتی سرنشینان
  • مهدی نصراللهی، محمدرضا فتحی*، احد عرب، سمیه رضی محب سراج صفحات 433-454

    انتخاب شبکه تامین از عوامل تاثیر گذار در فعالیت بنگاه های اقتصادی و تجاری می باشد. همچنین انتخاب شبکه تامین کننده سبز، چابک و پایدار یک تصمیم استراتژیک به منظور رقابت بیشتر در بازار جهانی امروز به حساب می آید. اهمیت این موضوع زمانی بیشتر می شود که شرکت ها به دنبال بازار جدید و در نتیجه تامین کنندگان جدید باشند. این تحقیق درباره شناسایی، رتبه بندی و ارائه الگویی جهت ارزیابی و انتخاب شبکه تامین سبز، چابک و پایدار در صنعت حمل و نقل ریلی انجام شد. این تحقیق از نوع پیمایشی و کاربردی می باشد و روش گردآوری اطلاعات بصورت میدانی و ابزار گردآوری اطلاعات بصورت پرسشنامه ای می باشد. در این تحقیق ابتدا با مطالعات کتابخانه ای، جستجو در سایت های معتبر علمی و بررسی متون علمی موجود شاخص های انتخاب شبکه تامین کننده سبز، چابک و پایدار جمع آوری شده است. سپس سوالات پرسشنامه ی تحقیق براساس این شاخص ها تدوین گردید. در نهایت با استفاده از تکنیک های تصمیم گیری چند شاخصه و آماری همه شاخص ها براساس اهمیت رتبه بندی گردیدند و اهمیت هر یک از شاخص ها مشخص گردید. در این پژوهش برای شناسایی مولفه ها از تکنیک دلفی فازی و برای تعیین اهمیت شاخص ها از روش CRITIC استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که مولفه های توانایی رقابت و موقعیت در صنعت در بین رقبا، عملکرد مالی، تکنولوژی اطلاعات و نوآوری سیستم، انعطاف پذیری سازمانی برای تطبیق شرایط متغیر با زمان به ترتیب دارای بیشترین اهمیت می باشد.

    کلیدواژگان: شبکه تامین پایدار، صنعت حمل و نقل، تکنیک دلفی فازی، روش .CRITIC
  • عباس خزایی*، علی محمدی صفحات 455-474
    هدف از این تحقیق شناسایی عوامل موثر بر حوادث دریایی در دید کم می باشد. یکی از دلایل برخورد واحدهای شناور با یکدیگر و واحد شناور با زمین کاهش دید افقی است. در این تحقیق با استفاده از روش توصیفی - پیمایشی عوامل موثر بر حوادث دریایی که به دلیل کاهش دید افقی رخ می دهد مورد بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق ابتدا مصاحبه انجام شد و سوالات پرسشنامه تحت این متغیر طراحی شد. در ادامه این پرسشنامه برای 95 نفر از افسران نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران که بر روی یگان های شناور مشغول به کار هستند ارسال شد و پاسخ آنها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. بر اساس رتبه بندی فریدمن، متغیرهای موثر بر وقوع سوانح دریایی در دید کم عبارتند از: الف) عوامل انسانی ب) شرایط محیطی و ج) شرایط فنی، عوامل شناسایی شده برای متغیر اصلی انسانی مهارت و تجربه فرمانده، هوشیاری است. افسر دیده بان پل در زمان رد شدن از دید. به دلیل نداشتن دید و مهارت و تجربه کادر فرماندهی خوب است. عوامل اصلی برای متغیر شرایط محیطی شناسایی شده ترافیک در منطقه، ناوبری در مناطق خاص و تاثیر امواج و دریاهای مواج و در نهایت عوامل اصلی در متغیر شرایط فنی کالیبراسیون رادار، موتور و کیفیت آن و رادار ARPA با سیستم های جانبی آن.
    کلیدواژگان: دید کم، تصادم، خسارت دریایی، عوامل انسانی، شرایط محیطی
  • سارا چوبدار* صفحات 475-486
    مخلوط آسفالت متخلخل نوعی مخلوط آسفالتی با زهکشی خوب است. با این حال، عملکرد و دوام کششی ضعیفی دارد. ثابت شده است که الیاف بازالت خرد شده1 (CBF) یک افزودنی موثر برای بهبود عملکرد مکانیکی و خستگی مخلوط های آسفالتی است، اما توجه کمی به مخلوط آسفالت متخلخل شده است. در این تحقیق اثر الیاف بازالت خرد شده با طول های مختلف (غیرالیاف، 3 میلی متر، 6 میلی متر، 9 میلی متر و 12 میلی متر) و محتویات (3٪ و 4٪) بر عملکرد مخلوط آسفالت متخلخل را بررسی می کند. مجموعه ای از آزمایش ها برای تعیین طول و درصد بهینه الیاف انجام شد، از جمله آزمایش ریزش، آزمایش ساییدگی کانتابرو، آزمایش کشش تقسیم انجماد- ذوب، آزمایش شیار جای چرخ، آزمون مقاومت به ترک خوردگی در دمای پایین، و آزمایش تیر خمشی چهار نقطه ای. پس از آن، آزمایش های کششی غیرمستقیم در دماهای مختلف برای بررسی خواص مقاومت کششی مخلوط های آسفالت متخلخل با طول و درصد الیاف بهینه انجام شد. نتایج نشان می دهد که افزودن الیاف بازالت خرد شده به طور کلی می تواند عملکرد مخلوط آسفالت متخلخل را بهبود بخشد زیرا الیاف بازالت خرد شده یک ساختار شبکه سه بعدی را در مخلوط آسفالت متخلخل تشکیل می دهند.
    کلیدواژگان: فیبر، بازالت، مقاومت کششی، خستگی، کانتابرو، آسفالت متخلخل
  • مجید حق شناس*، اسماعیل احسانپور صفحات 487-506
    مدیریت ترافیک، مدیریتی پیچیده، چندبعدی و دارای گستره ای بین المللی می باشد که پیچیدگی خاص به لحاظ ماهوی، آن را از سایر مدیریت ها متمایز کرده است. همین امر باعث شده است که انجام فعالیت های علمی، آموزشی و پژوهشی، دیگر به شکل سنتی و آنچنان که درگذشته فقط با دخالت یک رشته، انجام می شد، فاقد کارایی باشد؛ پژوهش حاضر با هدف بررسی اصول راهبردی مواجهه با مسئله ترافیک به مثابه مشکل بدصورت بندی سیاستی انجام شده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر روش آمیخته تلفیقی از نوع اکتشافی بود. جامعه آماری در بخش کیفی، اساتید دانشکده فرماندهی وستاد دانشگاه جامع علوم انتظامی امین و دانشکده راهور دانشگاه افسری و تربیت پلیس امام حسن مجتبی (ع) و در بخش کمی مدیران ارشد ستادی پلیس راهور فراجا، مدیران و روسای مناطق راهور تهران بودند. نمونه گیری در بخش کیفی به روش هدفمند مبتنی بر معیار و در بخش کمی به روش نمونه گیری تصادفی ساده برابر جدول مورگان به تعداد 92 نفر بود. برای تحلیل داده های گردآوری شده در بخش کیفی تحقیق از تحلیل تم توسط نرم افزار MAXQDA2020 و در بخش کمی از تحلیل عاملی تاییدی جهت اعتبارسنجی مدل بدست آمده در بخش کیفی از مدل یابی معادلات ساختاری توسط نرم افزارSmart PLS3 انجام شد. ابعاد اصول راهبردی مواجهه با مسئله ترافیک به مثابه مشکل بد صورت بندی سیاستی شامل پیچیدگی و وابستگی متقابل با مقدار 129/29 ، قابلیت های پویا با مقدار 190/24، چندعلتی بودن با مقدار 399/22، و برساخته از نحوه ی نگرش تحلیل گر با مقدار 892/12 که بیشترین تاثیر مربوط به بعد پیچیدگی و وابستگی متقابل و کمترین تاثیر مربوط به برساخته از نحوه ی نگرش تحلیل گر در الگوی اصول راهبردی مواجهه با مسئله ترافیک به مثابه مشکل بدصورت بندی سیاستی بود. از طرف دیگر بارهای عاملی پیچیدگی و وابستگی متقابل با مقدار884/0، قابلیت های پویا با مقدار866/0، چندعلتی بودن با مقدار859/0 و برساخته از نحوه ی نگرش تحلیل گر با مقدار 758/0 بیشتر از 5/0 بوده که در سطح 95/0معنی دار هستند. دولت ها باید نوع نگاه خود را نسبت به مسئله پیچیده و بدخیم ترافیک تغییر داده و باید از نوع نگاه فرماندهی و مدیریت به سمت نگاه رهبری که مبتنی بر رویکرد همکاری جویانه همه سازمان های دخیل در حوزه ترافیک است، تغییرداده زیرا رویکرد رهبری خاص مسائل چندبعدی و بدصورت بندی سیاستی می باشد.
    کلیدواژگان: اصول راهبردی، بدصورت بندی سیاستی، ترافیک، مسئله
  • واحد قیاسی*، میلاد کمال آبادی فراهانی صفحات 507-528
    یکی از بحث های پر اهمیت پیرامون آلودگی محیط زیست آلودگی خاک میباشد. خاکی که آلوده باشد میتواند حیات موجودات را در خطر قرار دهد. به همین علت رفع انواع آلودگی از خاک و حتی کم کردن انواع آلودگی موجود در خاک از اهمیت به سزایی برخوردار میباشد. یکی از راه های پاک سازی خاک های آلوده و بهسازی آن روش الکتروکینتیک میباشد؛ که اصل این روش بر انتقال یون آلوده موجود در خاک بوسیله ی میدان الکتریکی ایجاد شده و از بین بردن و خنثی کردن یون آلوده یا خارج کردن آن از خاک میباشد. این روش کاربردی توانایی حذف آلودگی های مختلف از جمله انواع مواد نفتی و فلزات سنگین را دارا میباشد. در برخی مواقع میتوان از این روش در کنار روش های دیگر بهسازی خاک یا حتی ترکیب این روش با برخی روش های دیگر نتیجه ی به مراتب بهتری را شاهد بود. مطالعه حاضر به تحقیق و پژوهش های صورت گرفته پیرامون رفع آلودگی خاک ها بوسیله ی روش الکتروکینتیک خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: الکتروکینتیک، رفع آلودگی خاک، فلزات سنگین، اصلاح خاک، میدان الکتریکی، هیدرو کربن های نفتی
  • فرزانه جاویدی، محمدعلی خانی زاده* صفحات 529-544

    مسائلی که در رابطه با حمل و نقل مورد توجه قرار می گیرد، مربوط به کاهش تغییرات آب و هوایی، کاهش آلودگی هوای و کاهش وابستگی به سوخت های فسیلی است. این امر از این واقعیت ناشی می شود که سیستم حمل و نقل یکی از بزرگترین منابع انتشار گازهای گلخانه ای جهانی (GHG) است. در ارتباط با اثرات منفی آلودگی هوا بر زندگی و سلامت انسان و همچنین کل اکوسیستم، انتشار آلاینده های هوا از حمل و نقل باید بدون تاخیر به شدت کاهش یابد. با توجه به چنین خطراتی، حمل و نقل عمومی شهری به ویژه حمل و نقل عمومی اتوبوس شهری انگیزه مهمی برای پیاده سازی و توسعه انرژی های تجدید پذیر در حمل و نقل است. در تحقیق حاضر کلیه مقالاتی که در پایگاه های scopus sciencedirect , مورد بررسی قرار گرفته اند که از کلید واژه های "Renewable energy" , " urban transport" , "bus" استفاده شده است و از این بررسی ها 18 مقاله از مجموع 53 مقالات پایگاه scopus و 32 مقاله از مجموع 100 مقاله در پایگاه sciencedirect برگزیده شد. با استفاده از یک تکنینک کمی با نام متاآنالیز به عنوان تکنیکی برای سنتز تحقیقات کمی مطالعات چندگانه استفاده شده است. معیارها و مولفه های بدست امده شامل: عوامل زیست محیطی و اقتصادی، عوامل زیرساختی، عوامل زمینه ای همچنین انواع شارژ و شارژر ها می باشد. در نهایت با بررسی محتوای کلیه مقالات یافته ها طبقه بندی و به معیار و راهکارهایی منجر شده است.

    کلیدواژگان: انرژی های پاک و تجدیدپذیر، حمل و نقل شهری پایدار، اتوبوس
  • سعید رحیمی بافقی*، رضا کلهر، مهناز میرزا ابراهیم طهرانی صفحات 545-560

    حمل ونقل ریلی یکی از زیرساخت های مهم و حیاتی هر کشوری است. ایجاد زیرساخت های حمل ونقل ریلی هزینه نسبتا بالایی را می طلبد؛ ولی این هزینه در برابر مزایای آن از جمله ایمنی بالا، مقرون به صرفه بودن، دوستدار محیط زیست و مناسب برای حمل ونقل انبوه توجیه پذیر می نماید. از طرفی استفاده از شبکه ریلی علاوه بر ایجاد وابستگی به این بخش از حمل ونقل، خود نیز وابسته به سایر زیرساخت ها و محیط پیرامون خود می باشد. این وابستگی ها در زمان بحران بیشتر به چشم آمده و ممکن است علاوه بر ایجاد بحران در خود شبکه، باعث ایجاد بحران های سلسله وار و آبشاری گردد و خسارات ناشی از بحران را افزایش دهد. همچنین وجود این وابستگی ها می تواند به عنوان تهدیدی برای زیرساخت تلقی گردد و احتمال بروز اختلال در زیرساخت را بالا ببرد. در این تحقیق با هدف شناسایی وابستگی های شبکه ریلی استان یزد، با استفاده از نظرات نخبگان و با انجام مصاحبه و نیز پیمایش و نیز ارزیابی این وابستگی ها انجام گردیده است. ارزیابی وابستگی های شبکه ریلی استان یزد به عنوان یک زیرساخت مهم در استان و کشور انجام شده و مهمترین وابستگی ها، حمل و نقل جاده ای استان و در رتبه بعدی سایر نواحی ریلی مجاور این شبکه مشخص گردیده اند. با توجه به وابستگی های این شبکه به نظر می رسد تداوم کارکرد در شرایط بحرانی می بایست به عنوان یکی از اولویت های این شبکه مدنظر مدیران بحران باشد. در پایان بر اساس مهم ترین وابستگی های تعیین شده، پیشنهاداتی برای مدیریت این وابستگی ها مطرح گردیده است.

    کلیدواژگان: شبکه ریلی، وابستگی، زیرساخت، مدیریت بحران، پدافندغیرعامل
  • حامین چوبدار، امین فرج اللهی، علیرضا عاملی* صفحات 561-574
    جهت بررسی تاثیر درصد نانوذرات، زمان ذخیره سازی و دمای ذخیره سازی بر پایداری ذخیره سازی قیرهای اصلاح شده توسط نانوذرات، آزمایش های ذخیره سازی، آزمایش های نقطه نرمی و آزمایش های رئومتر برشی دینامیکی 1(DSR) جهت ارزیابی ویژگی های دو نوع قیر اصلاح شده با نانوتیتانیوم دی اکسید (TiO2) به کار گرفته شد. نتایج نشان داد که نقطه نرمی، دمای شکست، ویسکوزیته برشی دینامیکی و |𝐺∗|/sin(𝛿) قیرها با درصد نانوذره افزایش می یابد. پایداری ذخیره سازی قیرها با درصد نانوذرات کاهش یافت. تاثیر زمان ذخیره سازی بر پایداری ذخیره سازی قیرها زمانی که زمان نگهداری بیش از 48 ساعت بود قابل توجه بود. علاوه بر این، پایداری ذخیره سازی قیرها در دماهای پایین بهتر از دمای بالا بود. کاهش اندازه نانوذرات به دلیل تجمع نانوذرات نمی تواند به طور موثری پایداری ذخیره سازی قیر اصلاح شده نانوذره را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: نانو مواد، شیارشدگی، قیر، پایداری ذخیره سازی، دمای ذخیره سازی
|
  • Ata Aghaeiaraei * Pages 1-24

    This paper presented the field characteristics of ML soil prone to collapsible in uncompact condition, using soil mechanics tests and in-situ tests including determination of electrical resistance and wave velocities, and then the dynamic and post-cyclic monotonic behavior of the compact specimen using a large-scale triaxial device. The average electrical resistance of the collapsible ML soil layer of is reduced to a third (11 Volt-Meter/Ampere) from the surface to the depth of 4 m and is almost constant up to the depth of 30 m. However, the values of the shear wave velocity "average from the surface" of the downhole method have a low value (i.e. 160 m/s) at the surface depth and gradually increase to 450 m/s at a depth of 30 m. In the following, on the mentioned compacted materials under σ_3^'equal to 1, 2 and 5〖kg/cm〗^2, dynamic cyclic tests were performed according to ASTM D3999 under frequencies of 0.5, 1, 2, 5 and 10 Hz. The effect of changing the percentage of moisture and anisotropic consolidation (σ_1^'/σ_3^'), triangular, sinusoidal and rectangular waveforms on the results of shear modulus (G), shear modulus ratio (G/G_max) and damping ratio (D) versus strain shear (γ) was investigated through 57 tests. The results showed that with the increase of loading frequency the values of G and D are increased slightly and considerably, respectively. According to the results, compaction solution alone is not suitable for treatment of the studied soil.

    Keywords: ML Soil, Shear Modulus, Damping Ratio, Post-Cyclic Monotonic
  • Shahriar Afandizadeh *, Kiomars Mohammadi, Bigdeli Rad Hamid Pages 25-52
    Millions of vehicles are moving on the roads worldwide, and billions of dollars are spent each year to meet transportation needs as the main artery of the world economy today. The role of the road and, consequently, asphalt as a factor in accelerating movement and reducing depreciation costs is undeniable. The investigation of various methods used to determine the passenger car equivalent (PCE) indicates that most of these methods are focused on traffic characteristics affected by the presence of heavy vehicles. The most important of these parameters are traffic speed and the formation of a group of vehicles along the route, the speed of heavy vehicles, especially on steep slopes, the dimensions of vehicles, and the maneuvering capabilities of these vehicles in reducing and increasing slope, which are among the parameters used in determining the PCE. This study aims to analyze effective indicators and determine the PCE of various vehicles on the main roads of the country. The results show that the PCE for two-axle trucks and minibusses have the lowest coefficients among heavy vehicles. After that, the coefficients increase in the order of buses, two- and three-axle trucks, some vehicles, two-part heavy vehicles, and four-axle trucks and above. This order has been observed in different topographic conditions, different slopes, and different volumes.
    Keywords: Passenger Car Equivalent (PCE), Transportation, Main Road, Road Capacity
  • Masoud Fathali *, Mehran Gholami Pages 53-72
    The ecosystem of innovation consists of different components and influences to create suitable conditions for the growth, flourishing and development of innovation, and requires the identification of stages, actors and the appropriate governing model. In this article, the introduction and review of the innovation ecosystem in the field of road, housing and urban development with an emphasis on rail transportation has been discussed. For this purpose, firstly, a review of the literature on the one hand, and the introduction of the theoretical foundations governing this concept by looking at national and international models on the other hand, have been presented. Then, the main elements active in the specialized field of the Ministry of Roads and Urban Development (MRUD) have been identified. After that, focusing on rail transportation, the issue has been investigated more deeply, especially by identifying the main stakeholders and actors. In the end, a general road map proposal has been presented to strengthen the role of the Road, Housing and Urban Development Research Center (BHRC) in this ecosystem. The results show that in order to achieve the envisioned goals of the technological innovation ecosystem of the MRUD, the BHRC should play a strong role in three main levels: 1- Scientific and research activism, 2- Facilitating policies, laws, regulations and standards, and 3- perform expert evaluation and audit as the third governing factor. Also, the BHRC's proposed roles are summarized in six main axes with an emphasis on the coordination of the governance policies of the MRUD.
    Keywords: Technological Innovation Ecosystem, Ministry Of Roads, Urban Development, Road, Housing, Urban Development Research Center, Rail Transportation
  • Alireza Mahpour *, Amirhossein Jashnian Pages 73-86

    The design of the transportation network connecting land and sea and the identification of effective factors in this relationship is an important factor in improving the performance of the transportation system. In the meantime, identifying the effective factors in choosing the mode of transportation in the ports is of particular importance. After integrating the data discrete choice model for choosing land and rail transport modes has been produced. The findings show that the tendency to choose the mode of transportation between rail and road was dependent on the distance, the actual weight of the load and the total price of the load, that the distance and the actual weight of the load had a positive effect and the price of the total load had a negative effect on choosing the mode of transportation of grain from Imam Khomeini Port to It had domestic destinations, but for the purpose of data integration, only 22 destinations where the cargo of imported grain was transported by rail mode to the destination railway station were considered for road destinations. The comparison of the share of rail and road in the cargo exchange of these common destinations has shown that the share of rail was 56% and the share of road was 44% of the total exchange of grain, while considering all road destinations, the share of rail transport was 12% and the share of road transport was 88%.

    Keywords: Mode Choice, Imam Khomeini Port, Freight Transportation, Grain Transportation
  • Ali Babazadeh Nadinloei, Hasan Taherkhani * Pages 87-106
    Nowadays, to solve environmental problems and crises, the concepts of circular economy and sustainability have been paid more attention and extensive efforts are being made to recycle or reuse non-renewable resources. In the field of road pavement engineering, encouraging the use of recycled asphalt pavements is one of the easiest ways to promote a circular economy. One of the main issues regarding the use of this recycled material is the aged bitumen which it’s aging and rejuvenation process affect significantly on the durability and service life of asphalt pavements. Therefore, achieving complete knowledge of these aspects from a chemical and rheological point of view is essential. In this research, while studying the aging process, by introducing different methods of aged bitumen reclaiming, the types of biological and oil-derived rejuvenators studied in different researches have been introduced and their performance has been reviewed. Also, different chemical analyses were introduced and described as tools to investigate bitumen aging and rejuvenation processes. Finally, in order to rejuvenate the aged bitumen of recycled asphalt pavements and choose the type, dose and method of adding rejuvenators, it is recommended that the optimal dose of rejuvenator is determined based on long-term field performance data and in full-scale applications. It is also recommended to investigate the effect of rejuvenating chemical components on the characteristics of rejuvenated bitumen, perform field performance studies of rejuvenated asphalt pavements, and the possibility of combining the rejuvenating effect of recycled agent with other modifiers to improve asphalt performance in specific climatic conditions.
    Keywords: Recycled Asphalt Pavements, Aging, Rejuvenator, Chemical Properties
  • Ali Tavakoli Kashani *, Ali Medghalchi, Azam Mohammadi, Mohammad Jazvanaqi Pages 107-118

    Traffic crashes are a significant problem in low and middle-income countries, while there is a worrying trend of increasing fatal and injury crashes Iran. This highlights the urgent need to analyze the causes of such accidents to improve road safety and reduce their negative consequences. To address this issue, a study was conducted to investigate the factors that contribute to the severity of rural crashes in Zanjan province, using advanced machine learning models such as Support Vector Machine and Decision Tree. The study utilized a crash database of 25,000 incidents over a 9-year period, and after cleaning the data, the models were developed in Python. The findings suggest that “type of crash”, “at-fault driver's vehicle type”, and “kilometer occurrence of the crash” are key variables for predicting the severity of these crashes. The Decision Tree model was also found to be more accurate than the Support Vector Machine model, particularly in predicting severe crashes. This study provides valuable insights for improving road safety and reducing the harmful effects of traffic crashes in rural areas.

    Keywords: Crash Severity, Decision Tree, Support Vector Machine, Rural Crashes, Traffic Safety
  • Mohammadmehdi Heidari, Parisa Bazdar Ardebili *, Peyman Pejmanzad Pages 119-136

    Productivity index is an index of effective, useful and efficient use of various resources. According to the standard of productivity and calculations of its related indicators, the correct way of effective use of production factors can be chosen considering the lack of resources and the need to improve competitiveness. On the other hand, the importance of realizing better productivity in the government sector is considered as one of the national goals of governments, and the study in this field, while showing its importance more than before, depicts the challenges and obstacles ahead. Therefore, examining and explaining productivity indicators has an important role in improving their efficiency and a support for the future plans of organizations. Considering the importance of the topic, in this research, the productivity indicators in the road, housing and urban development research center have been examined and explained. According to the activities of the Road, Housing and Urban Development Research Center, the specific productivity indicators of this research center include: 1- specific productivity indicators of the research sector (including research projects, laboratories and outputs) and 2- specific productivity indicators of the education sector (including training courses) internal colleagues, external training courses and holding conferences) and 3-specific productivity indicators of the executive sector (including employee productivity) which are extracted in this article.

    Keywords: Specific Productivity Indicators, Research Projects, Laboratories, Human Resource Empowerment, Road, Housing, Urban Development Research Center
  • Alireza Ghanizadeh *, Farzad Safi Jahanshahi Pages 137-156

    Application of different stabilizers and additives such as cement, lime, and fly ash is one of the solutions for improving weak and problematic subgrade soils. In this study, a clay soil was stabilized using different percentages of cement and lime (0, 3, 5, 7 and 9%) and with different moisture content (optimum humidity level, wet side and dry side) and unconfined compressive strength (UCS) test was conducted at different curing times (7, 14, 21, 28 and 60 days). Then, the gene expression programming (GEP) method was employed to model the UCS of cement-stabilized and lime-stabilized clay soil. In the developed models, three variables of additive percentage, curing time and moisture content are used as the input variables to predict the UCS. The results of this study showed that the coefficient of determination (R2) for the model developed to predict the UCS of cement-stabilized clay soil is 0.935 and 0.926 for training and testing data, respectively. The R2 value for the model developed to predict the UCS of lime-stabilized clay soil is 0.911 and 0.884 for training and testing data, respectively. The results of the parametric study showed that the UCS increases with the increase in the percentage of cement and lime and the curing time and decreases with the increase in the moisture content.

    Keywords: Prediction Of Unconfined Compressive Strength, Portland Cement, Lime, Clay, Gene Expression Programming
  • Farzad Mirzaei Shenatalolia, Amirmasoud Rahimi * Pages 157-168

    Deep learning techniques play crucial role in today's modern world. In recent years, the recurrent neural network has led to extensive research for predicting time series. This study tries to take into account time series dependencies using recurrent neural network. Based on long-short-term memory algorithm, to predict the severity of driving injuries based on 10,269 random records that occurred on the roads of Isfahan province from 2018 to December 2021, it should be designed and implemented. To do this, several network architectures and configurations were tested through a systematic grid search to determine an optimal network for predicting the injury severity of traffic accidents. The selected network architecture is fully composed of seven independent variables, a long-short-term memory layer with 64 input nodes, and an output layer with a softmax function. Also, in order to understand the advantages and better comparison in this model, two optimal algorithms including the random gradient descent algorithm and Adam's optimal algorithm were also compared, So that the results of the model on the network showed that Adam's optimal algorithm works better than the random gradient descent algorithm because the accuracy of the model when using Adam's algorithm is equal to It became 73.26%, while for the random gradient descent algorithm, the accuracy of the model reached 68.20%. The findings of this study showed that the recurrent neural network model in the framework of deep learning can be a promising tool for predicting the severity of accidents.

    Keywords: Deep Learning, Recurrent Neural Network, Long-Short-Term Memory, Softmax, Adam's Optimal Algorithm, Stochastic Gradient Descent Algorithm
  • Mahmoud Ameri, Neda Kamboozia *, Mohammadreza Khakbaz Pages 169-191

    Roller compacted concrete (RCC) is a type of zero slump concrete produced from the same materials with normal concrete. Use of RCC has substantially increased in the last decades especially for pavement applications. It has a low construction cost and can be done quickly compared to asphalt pavement. It is widely constructed in roads carrying heavy loads in low speed. Also in recent years, the use of RCC in highways and inner-city streets has also increased. Roller compacted concrete pavement (RCCP) has a competitive advantage over high-performance asphalt pavements in terms of high compressive strength, good durability, low maintenance cost and longer service life. In this article at first, the materials used in the production of RCC, including cement, stone materials, water, and finally the method of mixing plan are discussed. Then to examine the properties of RCC with a focus on RCCP including mechanical properties, modulus of elasticity, fatigue and creep behavior, volume change, thermal properties, permeability and water absorption, wear, durability of pavement in the cycle of melting and freezing and surface properties of RCC been paid. The purpose of this article is to know the different characteristics of RCC and the research done in the mixture design to achieve a mixture with greater strength and durability.

    Keywords: Roller Compacted Concrete Pavement (RCCP), Mechanical Properties, Durability
  • Nahid Amini, Parham Hayati, Ali Abdi Kordani * Pages 193-208

    The aim of this study is to increase the temperature of the asphalt mixture too much, which causes rutting phenomenon in the asphalt pavement. Evaluation of the effect of using PCM as a bitumen additive is to control the temperature of the asphalt mixture. For this purpose, conductive materials (MWCNT 1.5%), nano materials (Cuo 4%) and polymer (SBS 5%) have been used separately and in combination in 6 mixed designs.Classic tests of bitumen include degree of penetration and softening point to determine PI and elastic recovery test to determine stretchability properties of bitumen. The RV test, which is a part of Sharp's tests, was investigated to determine the viscosity of bitumen. FT-IR was used to analyze the changes in the chemical composition of bitumen, DRS was used to determine the amount of energy absorption in bitumen and thermal analysis of bitumen was done by DSC test. The results of the tests show that the use of PCM improves Pi and the Pi of bitumen has increased to 2.88. The elastic return of bitumen has reached 81% from 2%. Also, according to the results of FT-IR and DRS, the use of PCM can almost eliminate the destructive groups in bitumen and increase the amount of energy absorption of bitumen by more than 90%.According to the results of DSC diagrams, the use of these materials has increased the energy storage in bitumen and improved the phase change temperature.

    Keywords: Phase Change Materials, DRS, DSC, Bitumen, Energy Storage
  • Mohammadreza Samavi *, Mostafa Panahi, Zahra Abedi Pages 209-228

    This study aimed to estimate the environmental effects of reducing CO2 emissions by using ITS in Iran (Case study of Karaj-Chalous axis). The present research is applied in terms of purpose-based classification. The idea of applied research is to develop applied knowledge in a particular field. Furthermore, this research is descriptive-correlational in terms of method and nature. The statistical population of this study is the vehicles traveling during the eight busy days of September from 1 am to 00:00 in the Karaj-Chalous axis in 1398 during the study time. No other specific sampling was performed. All calculations and analyzes were performed using Excel and 10Eviews software. The results revealed that the application of the intelligent transportation system had decreased travel time on the Karaj-Chalous axis and, therefore, reduced the carbon dioxide (CO2) emissions. The outcomes indicated that the use of the intelligent transportation system (ITS) during the eight days of the research had decreased 10129069 kg of carbon dioxide emissions in the Karaj-Chalous axis.

    Keywords: Intelligent Transportation System, Traffic, Karaj-Chalous Axis
  • Mohsen Saghaei *, Elham Mankavei Pages 229-244
    Stable transport system is a collection of continuous dynamic policies and instructions that covers economic and environmental targets while results in a fair distribution and application of resources to full fill current and future needs of society. The goal of this research, which based on a descriptive analytic approach, is to find solutions for stable urban transport system in the city of Isfahan by comparing costs of private and public transport.  For this purpose, effective factors in developing public transport of Isfahan have been identified. Data mining has been done by a survey which extracted from theoretical principles of research and organized in 36 diction and 3 dimensions by using analytical exploring methods. Second questionnaire measured variables in a five degree Likert scale which prepared by using a simple random sampling method and given to residents of Isfahan. Then data analysis has been performed at two levels of descriptive statistics (distribution table, statistics indexes and graphs) and deductive statistics (t single variable). At the end three economic, social and environmental indexes have been considered as the main factors. 46 subset of the mentioned main factors have been identified which have affects in stability of Isfahan transport system. Also assumption of instability of Isfahan transport system has been confirmed by this research. In the end, the development and organization of bus lines and the culture of using buses instead of private cars were presented as the most important ways to achieve sustainable transportation in Isfahan.
    Keywords: Urban Transport, Sustainable Urban Transport, Private Car-Bus
  • Garshasb Khazaeni *, Ali Khazaeni Pages 245-258
    The limitation of budget resources to complete half-finished projects has caused a large number of government agencies and the public sector to monitor the attraction of private investors and to hold numerous calls to attract investors through public-private partnerships in the country. But all the projects defined for this method have not been successful and sometimes they have faced failure and waste of high preparation costs. In this article, a screening model has been developed that helps public sector employers to determine the chance of project success before holding a call and provides a tool for selecting projects in the organization's investment portfolio. For this purpose, the success criteria of public-private partnership projects in Iran were identified and categorized in the form of quantitative criteria. Then, a multi-criteria decision-making model based on the TOPSIS model has been developed, which can quantitatively measure the chance of success of each project and select projects based on the resilience of the business organization. The results of the implementation of the proposed model in several case projects in the field of urban transportation show that in order to achieve a balanced portfolio of public-private partnership projects, in addition to the characteristics of the project, the public sector must also pay attention to capacity building to accept more risks and control the social aspects of the project.
    Keywords: Public-Private Partnership, Project Screening, Project Portfolio Management, Project Success Assessment, Organizational Risk Analysis
  • Meysam Effati *, Iraj Ghanbari Pages 259-278

    Intersections as traffic junctions of inner-city thoroughfares are one of the most important geometric locations of pedestrian and vehicle interference, where a large number of pedestrian accidents occur every year. Therefore, the main purpose of this study is to analyze the effective factors in pedestrian accidents based on previous accident records and to investigate the impact of each factor on the number of pedestrian accidents at intersections using Poisson regression and Multivariate regression statistical analysis. Another purpose of this study is to present a GIS-based approach in order to identify and Spatial distribution of high-traffic intersections in Rasht metropolitan areas. In this study, fourteen independent factors obtained from police reports and fieldwork were divided into three general groups: human factors, weather conditions, and traffic-geometric factors. Accordingly, Poisson regression was used to analyze the direct effect of these factors on the number of pedestrian accidents at intersections, and multivariate regression was used to analyze the effect of three general categories of pedestrian crossings on pedestrian accidents at intersections. The results of the study showed that the factors of driver age 11%, rainy weather conditions 7%, and lack of traffic lights 40% had the greatest impact on increasing the number of pedestrian accidents at intersections. Also, the highest frequency of intersections with pedestrian accidents occurred in the second and fourth urban areas and the intersections of Toshiba Square, Heshmat Crossroads, and Gas Square were recognized as the most accident-prone intersections in Rasht.

    Keywords: Intercity Intersections, Pedestrian Accidents, Geospatial Information Systems (GIS), Poisson Regression, Multivariate Regression
  • Vahideh Bafandegan Emroozi *, Azam Modares, Zahra Mohemi Pages 279-296

    The rail transport industry can have good growth and development if it pays more attention to the quality of its services and passenger satisfaction. Despite the importance of quantitative evaluation of passenger train services in the growth of quality of life and performance improvement, limited studies have been conducted in this field. . In this study, an approach for quantitative evaluation of passenger train quality services on a busy route from the perspective of passengers and based on data envelopment analysis is proposed. For this purpose, first, the evaluation criteria of trains were extracted by studying the literature, and then the most important ones were identified based on the opinions of experts in the field of rail transportation. The level of desirability and satisfaction of each of the indicators for 16 types of passenger trains was acquired from the passengers' point of view. Then, to determine the efficiency of passenger trains based on the quality of their services, output-oriented models in terms of efficiency relative to fixed scale (CCR) and variable (BCC) have been used. Finally, based on the Anderson and Peterson model, a comprehensive ranking of passenger trains Presented from the perspective of travelers. The results show that under the assumption of CCR, Saba (normal), Saba (fast), Noor, Zendegi and Parastoo trains have the highest efficiency from the passengers' point of view, and considering the BCC assumption, Fadak, Pardis, and Persian Gulf trains are also included in the total.

    Keywords: Diagnosis, Total Quality Management, Fuzzy Analytic Hierarchy Process, Quality Function Deployment
  • Soheila Ojaghi, Kazem Yavari *, Mohammadali Faizpour, Habib Ansari Samani Pages 297-316

    The Railway transportation industry is one of the major indicators of the development of countries. On the other hand, the railway transportation sector has many risks and uncertainties that can be considered as a negative factor from the perspective of investors. The purpose of this study is to identify and manage the risk of the railway transportation sector, which has been used as an example of the listed Stock exchange companies of railway transport. The risks of the railway transportation sector, especially the systematic risk of rail stock companies, are estimated with the beta coefficient, and then the ranking of rail stocks will be done according to the systematic risk. Related stocks are priced according to systematic risk with the capital assets pricing model. After identifying the risks of this sector, for risk management, option valuation will be used using the binomial model. Finally, the sensitivity of the option price of railway shares is checked using Greek parameters. Due to the large volume of data and their non-normality, in order to predict the future price and the exercise price of stocks, the Monte Carlo simulation method is used for option pricing. According to the outputs of the model and the examination of the movement path and price changes of rail stocks and option prices with the help of the binomial model in Python and DERIVAGEM software, as well as the estimation of the option price sensitivity by Greek parameters, relevant analyzes are expressed for different rail stocks.

    Keywords: Asset Pricing Model, Railway Transportation, Option, Risk Management, Uncertainty
  • Ahmadreza Mazaheri *, Masoud Nasiri, Esmaeil Vaesi Pages 317-328
    One of the proposed solutions to strengthen and improve the stability of earth slopes is to use piles that will be placed vertically and along the slope in a row. In this research, the parameters affecting the stabilization of soil slopes were investigated using the finite element numerical model with ABAQUS software. The results showed that the location LX/L equal to 0.6 is the most optimal place where the pile can be placed since the largest displacements have taken place there. According to the studied numerical models as well as the soil conditions, it can be said that the failure surface does not pass between the two soils and the failure surface remains only in the upper soil area. As the factor of safety increases in models where the pile location changes, the values of vertical and lateral displacement of the soil increase. In other words, with an increasing factor of safety, the amount of lateral and vertical displacement of the pile also increases.
    Keywords: Pile, Earth Slope, Displacement, Reinforcement, Finite Element, Numerical Analysis
  • Amirala Arani, Masoud Torabi Azad *, Hassan Khaksar Pages 329-346

    The research method is statistical in terms of data collection and analysis. Due to the fact that the present study seeks to design a model for the impact of natural factors in accidents on a section of the Nowshahr-Royan axis road (adjacent to the Si Sangan Coastal Forest Park in Nowshahr) in recent years, first citing meteorological organization statistics to examine the parameters Climate and its analysis is done and then using the statistics of road accidents and traffic passing in this part of the route, accidents caused by climate are examined. Thus, the data of the last three years of accidents, weather conditions and passing traffic are used for modeling. Analyzes, tests and statistical modeling were performed in the form of SPSS software. The results showed that the share of climate variables was such that weather conditions, rainfall and wind speed, temperature and horizontal visibility were the most important variables affecting the severity of accidents in the present study. So that this amount for the amount of precipitation is equivalent to a positive coefficient of 0.832, weather conditions are equivalent to a positive coefficient of 0.698, wind speed is equivalent to a positive coefficient of 0.066, temperature is equivalent to a positive coefficient of 0.027, horizontal visibility is equivalent to a positive coefficient of 0.022.

    Keywords: Road Accidents, Natural Factors, Coastal Roads, Traffic, Weather Conditions
  • Azin Chitsazan * Pages 347-358

    Three types of chemical additives were used to modify the recycled mixture with emulsion bitumen.   These chemical additives are composite port land cement (CPC), hydrated lime (HL), and a combination of hydrated lime and ballast blast furnace slag (GGBF).   The presence of different additives in the performance of the recycled mixture was investigated by volume and strength tests, humidity sensitivity test, rutting test and bending test at low temperature. The test results show that the performance improvement of emulsion recycled mixture depends on the types and percentages of chemical additives. Several recommendations are given for the selection of chemicals.

    Keywords: Hydrated Lime, Portland Cement, Ballast Slag, Performance, Recycled Mix
  • Fatemeh Hajizadeh, Saeed Ghazi Maghrebi * Pages 359-374

    Today, a huge amount of data is transmitted around the world through the high capacity of optical telecommunication networks. In railways, optical transmission telecommunication networks play a very important role in the transmission of critical a large amount of rail data. Reliability of telecommunication infrastructure is required to increase productivity, maintain safety and reduce maintenance costs. In this article, the existing reliability level and all relevant parameters (the number of network outages and the time between network failures, MTBF) of the railway optical transmission telecommunication network are obtained through the Reliability block diagram method and simulated through the Monte Carlo method and then optimized. Also, prediction of the network's behavior and obtaining the probability of its failures are done through three-layer perceptron neural networks and the results are presented. The network implemented in this article is the 654 km long optical telecommunication transmission network of the railway region of Azerbaijan.

    Keywords: Optical Transmission Telecommunication Network, Reliability, Monte Carlo Simulation, Perceptron Neural Network, RBD Model
  • Mahmood Salimi, Sayyed Yaghoub Zolfegharifar *, Zarir Salehpourservak Pages 375-392

    Always considering risk, cost and time reduction, the best method for tunnel excavation should be selected and implemented. Choosing the optimal method for tunnel digging requires full knowledge of tunnel digging methods and the parameters affecting them. project conditions and existing infrastructure, project completion time, and environmental issues. Also, the prediction and control of settlement is of significant importance in urban areas, both from the point of view of safety and from the economic point of view. In recent years, the use of working tunnels at a shallow depth has been used to dig underground spaces, including subway stations and similar spaces in different soils, which is popular in urban spaces due to the lack of disruption to traffic. Tunneling at a shallow depth and in weak soil is called STM (Shallow Tunneling Method).Using STM in urban spaces it should be accurately evaluated in terms of settlement on the ground surface and its effects on surface mining structures. In order to check each of the methods, three-dimensional numerical modeling will be used. The purpose of numerical modeling by 3D method is to accurately check the amount of settlement during execution and to determine the best execution method with the least amount of settlement. Different methods with different classifications for drilling have been examined and finally the method that can be used in this study is presented and the best method with the least amount of settlement is introduced as the best option.

    Keywords: Loose Embankment, Reinforcement, Geogrid, Foundation, Static Combined Loading, Bearing Capacity
  • Houshang Sarvar *, Reza Farnad Pages 393-412

    Today transportation is associated with all aspects of urban life. for achieve the objectives of sustainable urban development the relationship between transport and urban land use should be studied in parallel with each other. Unsuitable locating of urban land uses service commercial and administrative and high demand commercial land uses have undesirable effects on traffic and urban transportation.This research has investigated the impact of urban land use and transport in Urmia using descriptive and analytical method. The required data have been collected using library and documentary method and some of the data have been collected using the field study.Reviewing important indices such as the ratio of net land use to gross, the number of vehicles, trips generated by public land uses in the regions and pollution criteria show that there is a unsuitable relationship between urban land use and transportation and some regions face strong concentration and density of trip attracting land uses. So that, region 4 with area less than the other areas has more net land use and less gross one. Consequently, interurban trips to this region, the number of automobiles, the amount of gasoline consumption compared to its area are more than the other areas. Accordingly,traffic and vehicle congestion in this area is more than the other regions.It is essential that with appropriate planning and zoning regulations and transforming busy and high traffic land use to other areas, the background of creating balance in the establishment of land use and achievement of sustainable urban transport is provided.

    Keywords: Urmia, Analysis, Sustainable Urban Transportation, Land Use
  • Farshad Javaheri Niko, Alireza Sarkar * Pages 413-432

    Estimating the safety and comfort of the occupants of a road-using vehicle is one of the most important issues facing researchers in the field of road and road safety. Road safety is examined in different branches. One of the most important parts of road safety assessment and maintenance management is the assessment and monitoring of road surface failures. The Road Roughness Index (IRI) is used for this purpose. . In order to evaluate the path of the road, in addition to evaluating the geometric design, it is also necessary to evaluate the geometry of the faults. If a criterion can be found to assess the situation, the critical state of the criterion can be found and if it reaches a critical state, the road condition can be considered unsafe or in need of improvement. In this research, the dynamic response of the vehicle while moving on roads with different rough shapes but with the same IRI (the case where the two-wheel IRI of the vehicle is equal to 10) is simulated by the software. In addition to examining the dynamic response of the front axle of the vehicle (due to the application of more force on the front axle) on common parameters such as: vertical acceleration, maximum vertical acceleration and the minimum root of vertical acceleration, to determine whether in a symmetrical roughness, again a response Is there dynamics for the left and right wheels? If a clear relationship can be established between the roughness created by the definition of the IRI index at the road surface and the shape of the roughness (wavelength and amplitude), it is possible to prioritize the breakdowns with critical wavelengths (most inconvenient). The results show that by further examination of the vertical acceleration at different speeds, it can be seen that in the amplitude of longer waves, the highest values ​​of vertical acceleration entered by the vehicle at speed. High speeds occur and also maximum vertical acceleration values ​​occur at lower wavelengths at lower speeds. For example, in parabolic failure, the maximum acceleration values ​​for the wave amplitudes of 0.1(m), 0.05(m), 0.01(m), 0.005(m) occur at speeds above 60 km / h. Vertical acceleration values ​​for wave amplitudes of 0.0025, 0.0015 and 0.001 occur at speeds of less than 40 km / h. At a speed of nearly 80 km / h, the value of the vertical acceleration of sinusoidal roughness (according to IRI) shows a significant difference of about 0.2 m / s relative to the parabolic.

    Keywords: Roughness, IRI Index, Safety, Passenger Comfort
  • Mahdi Nasrolahi, Mohammadreza Fathi *, Ahad Arab, Somayeh Razi Moheb Seraj Pages 433-454

    The choice of supply network is one of the influential factors in the activity of economic and commercial enterprises. Choosing a green, agile and sustainable supplier network is also a strategic decision to be more competitive in today's global marketplace. This becomes even more important when companies are looking for new markets and therefore new suppliers. This study was conducted to identify, rank and provide a model for evaluating and selecting a green, agile and sustainable supply network in the rail transport industry. This research is of survey and applied type and the method of data collection is field and the data collection tool is a questionnaire. In this research, first, by library studies, searching on reputable scientific sites and reviewing existing scientific texts, the selection criteria of a green, agile and sustainable supplier network have been collected. Then, the research questionnaire was developed based on these indicators. Finally, using multi-criteria and statistical decision-making techniques, all indicators were ranked based on importance and the importance of each indicator was determined. In this research, fuzzy Delphi technique has been used to identify the components and CRITIC method has been used to determine the importance of the indicators. Findings show that the components of competitiveness and position in the industry among competitors, financial performance, information technology and system innovation, organizational flexibility to adapt to changing conditions over time are the most important, respectively.

    Keywords: Sustainable Supply Network, Transportation Industry, Fuzzy Delphi Technique, Critic Method
  • Abbas Khazaei *, Ali Mohamadi Pages 455-474
    The purpose of this research is to identify the factors affecting marine accidents in low visibility. One of the reasons for the collision of floating units with each other and the floating unit with the ground is the reduction of horizontal visibility. In this research, using the descriptive-survey method, the factors affecting marine accidents that occur due to the reduction of horizontal visibility have been investigated. In this research, interviews were first conducted and the questionnaire questions were designed under this variable. Next, this questionnaire was sent to 95 naval officers of the Islamic Republic of Iran who are working on floating units, and their answers were statistically analyzed using SPSS software. According to Friedman's ranking, the variables affecting the occurrence of marine accidents in low visibility are: a) human factors b) environmental conditions and c) technical conditions, the identified factors for the main human variable are the skill and experience of the commander, vigilance. The officer watching the bridge at the time of passing out of sight. Due to the lack of vision and skills and experience of the good command staff. The main factors for the environmental condition variable identified are traffic in the area, navigation in certain areas and the effect of waves and rough seas, and finally the main factors for the technical condition variable of radar calibration, engine and its quality, and ARPA radar with its peripheral systems.
    Keywords: Low Visibility, Collision, Marine Damage, Human Factors, Environmental Conditions, Technical Condition
  • Sara Choubdar * Pages 475-486
    Porous asphalt mixture is a type of asphalt mixture with good drainage. However, it has poor tensile performance and durability. Crushed basalt fibers (CBF) have been proven to be an effective additive to improve the mechanical performance and fatigue of asphalt mixtures, but little attention has been paid to porous asphalt mixtures. In this research, the effect of crushed basalt fibers with different lengths (non-fibers, 3 mm, 6 mm, 9 mm and 12 mm) and contents (3% and 4%) on the performance of porous asphalt mixture is investigated. A series of tests were performed to determine the optimal fiber length and percentage, including the shedding test, the canta abrasion test, the freeze-thaw split tensile test, the wheel groove test, the low temperature cracking resistance test, and the four-point bending beam test. After that, indirect tensile tests were conducted at different temperatures to investigate the tensile strength properties of porous asphalt mixtures with optimal fiber length and percentage. The results show that the addition of crushed basalt fibers can generally improve the performance of the porous asphalt mixture because the crushed basalt fibers form a three-dimensional network structure in the porous asphalt mixture.
    Keywords: Fiber, Basalt, Tensile Strength, Fatigue, Cantabro, Porous Asphalt
  • Majid Haghshenas *, Ismail Ehsanpoor Pages 487-506
    Traffic management is a multidimensional management that has a specific complexity that differentiates it in terms of substance and has made conducting research activities in the traditional way, as it was done with the involvement of only one field, ineffective; The present study was conducted with the aim of investigating the strategic principles of dealing with the traffic problem as a problem of policy malformation. The research was applied in terms of purpose, in terms of mixed methods. In the qualitative section, the statistical population was the professors of the Command and Traffic School and in the quantitative section, the senior managers of the Faraja Traffic Police, the managers and heads of Tehran's traffic areas. Sampling in the qualitative part was based on a purposeful method based on criteria, and in the quantitative part, it was a simple random sampling method. For data analysis, was in the qualitative part of MAXQDA2020 software and in the quantitative part of Smart PLS3 software. The dimensions of the strategic principles of dealing with the traffic problem include complexity and interdependence, dynamic capabilities, multi-causality, and are based on the analyst's attitude, and the greatest impact was related to the dimension of complexity and interdependence, and the least impact was related to the analyst's attitude.
    Results
    Governments should change their perspective on the complex issue of traffic and should change from the perspective of command and management to the perspective of leadership with a cooperative approach of organizations involved field of traffic.
    Keywords: Strategic Principles, Political Malformation, Traffic, Problem
  • Vahed Ghiasi *, Milad Kamalabadi Farahani Pages 507-528
    One of the most critical discussions about environmental pollution is soil pollution. Contaminated soil can endanger the life of organisms. For this reason, removing all types of soil contamination and even reducing the types of soil contamination is a fundamental and critical issue. One of the ways to clean and improve contaminated soils is the electrokinetic method; The principle of this method is to transfer the contaminated ions in the soil by an electric field and to eliminate and neutralize the contaminated ion or remove them from the soil. This practical method can remove various contaminants such as petroleum products and heavy metals. In some cases, this method can be seen along with other methods of soil improvement or even combining this method with some other methods to see a much better result. The present study will present the research on soil contamination by the electrokinetic method and its limitations.
    Keywords: Electrokinetics, Soil Pollution Removal, Heavy Metals, Soil Remediation, Electric Field, Petroleum Hydrocarbons
  • Farzaneh Javidi, Mohammadali Khanizadeh * Pages 529-544

     especially urban transportation. Issues that are considered in relation to transportation are related to reducing climate change, reducing air pollution and reducing dependence on fossil fuels. This stems from the fact that the transportation system is one of the largest sources of global greenhouse gas (GHG) emissions. In relation to the negative effects of air pollution on human life and health as well as the entire ecosystem, the emission of air pollutants from transportation must be drastically reduced without delay. Considering such risks, urban public transportation, especially public urban bus transportation, is an important incentive for the implementation and development of renewable energy in transportation. In this research, all the articles that have been reviewed in the Scopus ScienceDirect databases, which use the keywords "Renewable energy", "urban transport", "bus", and from these reviews, 18 articles out of a total of 53 articles in the database scopus and 32 articles from a total of 100 articles were selected in the sciencedirect database. Using a quantitative technique called meta-analysis as a technique for quantitative research synthesis, multiple studies have been used. The obtained criteria and components include: environmental and economic factors, infrastructural factors, background factors as well as types of charging and chargers. Finally, by examining the content of all the articles, the findings have been classified and led to criteria and solutions.

    Keywords: Clean, Renewable Energies, Sustainable Urban Transportation, Bus
  • Saeed Rahimi Bafqi *, Reza Kalhor, Mahnaz Mirza Ebrahim Tehrani Pages 545-560

    Rail transport is one of the important and vital infrastructures of any country. Building rail transport infrastructure requires a relatively high cost; But this cost is justified against its advantages, including high safety, cost-effectiveness, environmental friendliness and suitable for mass transportation. is also dependent on other infrastructures and its surrounding environment. These dependencies are more visible during the crisis and may, in addition to creating a crisis in the network itself, cause chain and cascade crises and increase the damages caused by the crisis. Also, the existence of these dependencies can be considered as a threat to the infrastructure and increase the possibility of infrastructure disruption. In this research, with the aim of identifying the dependencies of the railway network of Yazd province, by using the opinions of elites and conducting interviews, as well as surveying and evaluating these dependencies. The evaluation of the dependencies of the railway network of Yazd province as an important infrastructure in the province and the country has been carried out and the most important dependencies are the road transport of the province and in the next rank other rail areas adjacent to this network have been identified. According to the dependencies of this network, it seems that the continuity of operation in crisis conditions should be considered by crisis managers as one of the priorities of this network. In the end, based on the most important dependencies determined, suggestions for managing these dependencies have been proposed.

    Keywords: Rail Network, Dependence, Infrastructure, Crisis Management, Passive Defense
  • Hammin Chobdar, Amin Farajollahi, Alireza Ameli * Pages 561-574
    In order to investigate the effect of the percentage of nanoparticles, storage time and storage temperature on the storage stability of bitumen modified by nanoparticles, storage tests, softening point tests and dynamic shear rheometer 1 (DSR) tests were used to evaluate the characteristics of two types of bitumen modified with nanotitanium dioxide (TiO2). Became The results showed that the softening point, fracture temperature, dynamic shear viscosity and |𝐺∗|/sin(𝛿) of bitumen’s increase with the percentage of nanoparticles. The storage stability of bitumens decreased with the percentage of nanoparticles. The effect of storage time on the storage stability of bitumen’s was significant when the storage time was more than 48 hours. In addition, the storage stability of bitumen’s at low temperatures was better than at high temperatures. The reduction of nanoparticle size due to nanoparticle aggregation could not effectively increase the storage stability of nanoparticle-modified bitumen.
    Keywords: Nanomaterials, Cracking, Bitumen, Storage Stability, Storage Temperature