فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ادبی
پیاپی 81 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن اکبری بیرق*، بهزاد برکت، فاطمه رنجبر صفحات 9-44

    این جستار با اتکا بر نظریه برساختگرایی اجتماعی و تاکید بر نظریه قدرت فوکو تلاش کرده است به بررسی نمودهای برساخت اجتماعی جنسیت و ارتباط آن با بدنمندی در دو رمان از دهه هشتاد شمسی با عناوین سرخی تو از من از سپیده شاملو و از شیطان آموخت و سوزاند از فرخنده آقایی بپردازد. این پژوهش فضای رمان را به عنوان نوعی امکان زیستن در نظر دارد؛ ازاین رو در این تحقیق پراتیک رمان توامان در مقام محصول و نیز ابزار کشف موجودیت انسان در جلوه های گوناگون برساخت جنسیت در نظر گرفته شده است. یافته های پژوهش به نمونه هایی از برساخت جنسیت اشاره می کند که ذیل عناوینی چون زن شدگی و خفه شدگی با تاکید بر مفهوم فرودست بودگی زنان و تقابل با امر بهنجار به مثابه نشانه ای از جنسیت در حال تحول، دسته بندی شده است. این پژوهش نشان می دهد در رمان سرخی تو از من بر اساس فضای گفتمانی حاکم بر داستان، جنسیت زنانه در جایگاه پایین تر یا مادون جنسیت مردانه قرارگرفته است. از سویی دیگر، راوی در رمان از شیطان آموخت و سوزاند در تقابل با گفتمان مسلط جامعه جنسیت زده از سوژه مندی تحمیلی جنسیت فرودست زنانه فاصله می گیرد و ابتکار ساخت جنسیت خویش را در دست می گیرد و برداشتی آزادانه تر از هویت و جنسیت زن ارائه می کند.

    کلیدواژگان: نظریه برساخت اجتماعی جنسیت، تحلیل رمان سرخی تو از من، تحلیل رمان از شیطان آموخت و سوزاند، رابطه بدن و قدرت در رمان امروز
  • فاطمه تسلیم جهرمی* صفحات 45-71

    نخل در سرشت اساطیری خود یکی از ایزدان نباتی بین النهرینی و عیلامی است که نشانه هایی از ذات بغانه او در تجسد انسانی و دگرگون شده آن در باورها و آداب و رسوم مردم جنوب ایران در ارتباط با اساطیر آفرینش و باروری بر جای مانده است. سرگذشت اساطیری نخل به صورت انسان پنداری در بیشتر سنتها و باورهای عامیانه مردم جنوب به هم شباهت دارد و باعث شده است باورهایی چون آفرینش نخل از نخاله انسان و دانستن نخل به عنوان همدم در جنوب رواج داشته باشد. قداست نخل و باورهایی نظیر اینکه نخل اندام و احوالی چون انسان دارد و آیین هایی چون عروس کردن، تهدید نمایشی و قربانی نخل و... در اسطوره های زایش و باروری ریشه دارد. فرایند شخصیت سازی مردم جنوب از نخل از نظر چرخه مرگ و حیات و رستاخیز تا الهه باروری، مکمل یکدیگر و بیانگر تلقی از جایگاه کیهانی نیروی مونث در نظام هستی است. این مقاله با بررسی میدانی و کتابخانه ای به روش توصیفی- تحلیلی به واکاوی اساطیر مربوط به آفرینش و باروری در باورهای عامیانه مردم جنوب درباره نخل با تکیه بر مردم جهرم پرداخته و عناصر اساطیری آن را در رسوم و باورهایی چون تولد و تقدس نخل، باروری، عاشقی، دیوانگی، مرگ و تابوت نخل نشان داده است.

    کلیدواژگان: باورهای عامیانه درباره نخل، اسطوره باروری و نخل، اساطیر آفرینش و درخت خرما، باورهای عامیانه مردم جهرم
  • جواد حاجی حاتملو، شهریار حسن زاده*، سید محمودرضا غیبی، ژیلا صراطی صفحات 73-99

    بررسی ساختاری دستانهای عاشیقی در فرایند شکل گیری و تکامل این ژانر (فرم) ادب شفاهی، هدف اصلی این پژوهش است. بر همین اساس این سوال پیش می آید که دستانهای عاشیقی عصر صفوی چه ساختاری داشته و اسکلت وجودی آنها چگونه شکل گرفته است. برای این منظور دستانهای «اصلی و کرم»، «عاشیق غریب و شاه صنم»، «طاهر و زهره»، «نوروز و قنداب»، «شاه اسماعیل و عرب زنگی»، «آرزو و قنبر»، «عباس و گلزار» و «شاه اسماعیل و گولگز» بررسی دقیق شد.این پژوهش نشان می دهد که دستانها پس از پایان دوره حماسه ظهور کرده اند. جمعبندی نظریات فولکلورشناسانی چون پرتو نائیلی بوراتاو، محرم ارگین، حسین اسماعیل اوف و محمدحسین طهماسب مبین این نکته است که ظهور دستانهای عامیانه عاشیقی برای پر کردن فضای باقیمانده از حماسه های قرن 15 میلادی و قرون قبلی است. داستانهای دده قورقود نیز به عنوان محصول دوره گذار از داستان حماسی به داستان عامیانه پذیرفته می شود. یافته های دیگر پژوهش نشان می دهد که ساختار دستانها ضمن اینکه شالوده اصلی حماسه ها را حفظ کرده ، تغییراتی بنیادی یافته و شخصیت های متفاوتی نیز به وجود آورده است.

    کلیدواژگان: دستانهای عاشیقی، ساختارشناسی دستانهای عاشیقی، ادبیات عامه در عصر صفوی، عاشیق در ادبیات عامه
  • مریم ساکی، علی گراوند* صفحات 101-120

    این پژوهش با رویکرد شناختی و روش توصیف ابیات و تحلیل آنها بر اساس استعاره شناختی بر مینای کتاب « استعاره هایی که با آنها زندگی می کنیم»  به بررسی استعاره مفهومی « عشق سفر است» در غزل اول دیوان حافظ پرداخته است.  نگارندگان به این نتیجه رسیده اند که غزل اول دیوان حافظ براساس استعاره مفهومی «عشق سفر است» سروده شده و تمامیت آن براساس این استعاره قابل شرح و تفسیر، و تمام اجزای آن است به گونه ای که حافظ با به کارگیری این طرح واره بر آن است تا جنبه هایی از عشق را برای خوانندگان پنهان و جنبه هایی دیگر را برجسته کند. درواقع او تعمدا جنبه ای از بزرگی عشق را نشان می دهد که قدر و منزلت خویش را در دنبال کردن مقصود و معشوق بالا ببرد و اگر درجایی نتوانست به مقصود نایل شود با نشان دادن سختی های راه عشق با برانگیختن احساسات مخاطب او را همراه خویش ساخته،  برایش توجیهی آورده باشد. هم چنین حافظ در این غزل هر آنچه در سیر و سلوک عرفانی با آن روبه رو شده در تناظر با اسباب و لوازم سفر قرار داده و نوشته است.

    کلیدواژگان: استعاره شناختی، حافظ، قلمرو مبدا، قلمرو مقصد، نگاشت
  • احلام غلام شاهی، ساسان شرفی*، منصوره شکرآمیز صفحات 121-144

    هدف این جستار بررسی چگونگی مفهوم سازی استعاری «مرگ» در داستان «من زنده ام» اثر معصومه آباد (1393) است تا بتوان دریافت که یک دختر نوجوان که چهار سال در اسارت رژیم بعثی عراق بوده است، چه دریافتی از پدیده مرگ داشته و آن را چگونه بازنمایی کرده است. این تحلیل در چارچوب نظریه استعاره مفهومی (لیکاف و جانسون، 1980، 1999؛ لیکاف، 1993) انجام شدهه است. نتایج آن نشان می دهد که نویسنده از حوزه های مفهومی متعدد و گوناگونی شامل مدرسه، مبارزه، سرگرمی، سفر، بیماری، پدیده های طبیعی، نوشیدنی، پاداش، کلید و هم چنین از سازوکارهای شناختی انسان پنداری، حیوان پنداری و شی ءانگاری که همگی بر استعاره مبتنی است برای بیان مفهوم مرگ استفاده کرده است.

    کلیدواژگان: استعاره مفهومی در رمان، مفهوم سازی استعاری، استعاره و خاطرات دفاع مقدس، تحلیل ادبی ادبیات دفاع مقدس
  • سیمین فتح الهی*، آسیه ذبیح نیا، علی محمد پشت دار صفحات 145-176

    این مقاله به بررسی رمان طوبا و معنای شب نوشته شهرنوش پارسی‏پور (1368) در چارچوب نظریه داغ ‏ننگ؛ چاره اندیشی برای هویت ضایع‏شده (اروینگ گافمن، 1963) می‏پردازد. در نظریه گافمن روابط افراد در زندگی روزانه از اهمیت ویژه‏ای برخوردار است. در این رمان، که روایتگر زندگی طوبا از اواخر دوره قاجار تا دوره پهلوی است به روابط میان شخصیت‏ها از نگاه گافمن پرداخته می‏شود. پژوهش با رویکرد توصیفی‏-تحلیلی انسانشناسانه تلاش خواهد‏ کرد به این پرسش اصلی پاسخ دهد که کدام مضمون داغ ننگ گافمن در این رمان کرد بیشتری دارد. براساس نتایج تحقیق، مهمترین داغ ‏ننگ و برچس ب‏زنیها در رمان طوبا و معنای شب، احساس بی‏‏هویتی یا هویت‏باختگی، انزجار، طرد‏شدگی،‏ جریان‏ستیزی، دگراندیشی اجتماعی و ‏شک در باورداشت شخصیت طوباست که اغلب بنمایه‏ های روانی و فرهنگی دارد. داغ بی‏اعتباری،‏ دودلی،‏ احساس شومی سرنوشت، ناامنی،‏ وسواس و عقده حقارت و در پی آن، بر‏انگیختگی حس کین‏توزی و انتقام است که بیش از هر چیز دیگر طوبا یعنی راوی داستان را در‏بر‏می گیرد.

    کلیدواژگان: شهرنوش پارسی پور، طوبا و معنای شب، اروینگ گافمن، رمان معاصر فارسی، تحلیل نظریه داغ ننگ گافمن
  • حسینعلی قبادی*، امیر مرادی، سعید بزرگ بیگدلی، زهرا پارساپور صفحات 177-205

    تصویرگریهای نشات گرفته از تجربه عرفانی انفسی در غزلیات مولوی، تا کنون به طور اختصاصی و مستقل، یکجا و منتظم کاویده نشده است؛ اگرچه به نحوی کلی و کلان، اقسام و شاخه های خیال بندیها و تصویر آفرینی های مولوی در چرخه پژوهش قرار گرفته است. این پژوهش مدعی است که مولوی در غزلیات شمس توانسته است تصویرهای ناب برجوشیده از تجربه درونی و شهودی خود را، که عموما غیرقابل توصیف است به زنجیر بیان بکشد و این رخدادی است نادر که مولوی آن را پشت سر نهاده و موفق شده است انتزاعی ترین تجربه ها را به زبان بیاورد. در این پژوهش، که بر اساس شیوه توصیفی-تحلیلی با ابزار کتابخانه ای و استنادی و در چارچوب نظری هرمنوتیک گادامر انجام شده است، پس از مروری بر نظریات پژوهشگران مختلف درباره جداسازی تجربه عرفانی، آن دسته از غزلیات دیوان شمس که به طور خاص، نمودهایی از تجربیات عرفانی انفسی مولوی به شمار می رود بر اساس احساس جاری در غزل به چهار دسته تفاخر و هشدار، بازخواست و ملامت، ضرورت بازشناسیخویشتن و شوق و بخشایش تقسیم بندی شده و برای نمونه، غزلی از هر کدام از این دسته ها، بررسی و تحلیل قرار شده است.

    کلیدواژگان: دیوان شمس، شعر مولوی، تجربه عرفانی، تجربه انفسی، هرمنوتیک گادامر
  • فرحناز یوسفی، علی پدرام میرزایی*، نرگس محمدی بدر صفحات 207-222

    پریسکه یکی از انواع شعر کوتاه فارسی معاصر است. در سالهای اخیر، گرایش به قالبهای کوتاه مورد توجه شاعران قرار گرفته است و هرکس به فراخور ذوق خود نامهای گوناگونی بر اشعار کوتاه فارسی می گذارد. بر همین اساس برخی که با پریسکه آشنایی ندارند آن را هایکوی فارسی یا تقلیدی از هایکو می نامند در صورتی که پریسکه قواعدی دارد که آن را از هایکو و دیگر اشعار کوتاه متمایز می کند. در این پژوهش با روش تحلیل محتوا به بررسی پریسکه از نظر ساختار و محتوا پرداخته شده است تا پریسکه به عنوان قالب کوتاه مستقل شعری، معرفی، و ویژگیهای آن بیشتر شناسانده شود. بر اساس این پژوهش نتیجه گرفته شد که پریسکه، قالب کوتاه مستقلی است که ویژگیهای خود را دارد و با هایکو از نظر ساختاری و محتوایی به گونه ای محسوس متفاوت است.

    کلیدواژگان: پریسکه، شعر کوتاه فارسی، هایکو، قالبهای شعر معاصر فارسی
|
  • Hasan Akbari Biragh*, Behzad Barekat, Fateme Ranjbar Pages 9-44

    Relying on the theory of social constructionism and emphasizing Foucault's theory of power, this study aims to examine the relationship between the social constructions of gender and embodiment in two novels of 2000's titled "Sorkhi-Ye To Az Man (Your Redness be Mine)" by Sepideh Shamlou and "Az Sheytan Amookht Va Soozand (He Learned From the Devil and Burned)" by Farkhondeh Aghaei. The study sees the atmosphere of the novel as a possibility of living. So, it considers the practice of the novel both as a product and as a tool for discovering human existence in various representations of the construction of gender. The findings mention examples of gender construction that are categorized under titles such as feminization and suffocation with emphasis on the concept of women's inferiority and normative conflict as a sign of the evolving gender. According to the results, the female gender is inferior to the male gender in the novel "Sorkhi-Ye To Az Man based on the discourse atmosphere that governs the story. On the other hand, in contrast to the dominant discourse of the gendered society, the narrator has distanced herself from the imposed subjectivity of the inferior female gender, takes the initiative of constructing her gender, and provides a freer perception of the identity and female gender in the novel Az Sheytan Amookht Va Soozand.

    Keywords: The Theory Of Social Construction Of Gender, Analysis Of The Novel Serkhi To Az Man, Analysis Of The Novel Az Sheytan Amookht Va Soozand The Relationship Between Body, Power In Today's Novel
  • Fatemeh Taslim Jahromi* Pages 45-71

    The palm tree in its mythical nature is one of the Mesopotamian and Elamite vegetable gods, whose traces of its alien nature in human incarnation and its transformation have been left in the beliefs and customs of the people of southern Iran in relation to the myths of creation and fertility. The mythical history of the date palm in terms of anthropology is similar to most of the traditions and popular beliefs of the people of the south, and has led to beliefs such as the creation of the palm from human palm and knowing the palm tree as a companion in the south. The sanctity of the palm and beliefs such as that the palm has organs and conditions like human beings and rituals such as marriage, the dramatic threat and sacrifice of the palm, etc. are rooted in the myths of birth and fertility. The process of characterization of the people of the South from the palm tree in terms of the cycle of death and life and resurrection to the goddess of fertility, complement each other and express the perception of the cosmic position of the female force in the universe. This article is a descriptive-analytical field and library study to analyze the myths related to creation and fertility in the folk beliefs of the people of the south about the date palm based on the people of Jahrom and its mythological elements in customs and beliefs such as: birth and sanctity of palms. It has shown fertility, love, madness, death and the coffin of the palm tree.

    Keywords: Folk Beliefs About Palm Trees, The Myth Of Fertility, Palm Trees, Mythology Of Creation, Palm Tree, Folk Beliefs Of Jahrom People
  • Javad Hajihatamlo, Shahriyar Hasanzadeh*, Seyeed Mahmodreza Ghaybi, Zhila Sarati Pages 73-99

    The main behind this study is the morphological analysis of Ashiq stories in the process of formation and development of this genera of folk literature. Hence, a question arises as to: what morphological structure did Ashiq stories have in the Safavidera and how were they formed? In so doing , stories including "Asli and Karam", "Ashiq Gharib and Shah Sanam", "Tahir and Zohreh", "Novruz and Ghandab", "Shah Esmail and Arab Zangi", "Arezo and Ghanbar", "Abbas and Golzar" and "Shah Esmail and Gulnaz" among them have closely been scrutinized.It is assertad that the advent of stories belongs to the end of epic period .the viewpoints of folklorists Iike partev naili boratav , Muharrem Ergin, Hossein Ismailov, and Mohammad Hossein Tahmasb show that the advent of common Ashiq stories serves as a complementary of the gap proceeding the epics of the 15 th century and the previous centuries. Dada Qorqud stories are also considered as a product of a transition period from epics to common stories. Finally, the results of the study reveal that not only has the structure of stories maintained the underpinning of the epics; it has also experienced seminal chenges and has created different characters.

    Keywords: Ashiq Stories, The Structure Ashiq Stories, Popular Literature In The Safavid Era, Ashiq In Popular Literature
  • Maryam Saki, Ali Garavand* Pages 101-120

    Metaphors have been upgraded from being a word fantasizing tool to a tool for cognition and thinking by George Lakoff’s and Mark Johnson’s cognitive metaphor theory. Lakoff and Johnson found out that metaphors do not only belong to literary language, but the are functional in everyday language as well and poets transferred the metaphors in poetry and literary language for their own purposes. Conceptual metaphors make concepts tangible using “source domain” and “target domain”. “Domain” is a scope of words and meanings which make a concept imaged or “mapped”, for example journey is the “source domain” and life is the “source domain” in “life is a journey”. In this schema we used a tangible concept for life which is an abstract concept.  Given to the theory, the current study conducted an analysis of Hafez Divān’s first sonnet to prove that the sonnet is based on and fully explainable by “love is a journey” conceptual metaphor; in fact all the sonnet’s components serve to induce this concept.

    Keywords: Cognitive Metaphor, Hafez, Source Domain, Target Domain, Mapping
  • Ahlam Gholamshahi, Sasan Sharafi*, Mansoore Shekaramiz Pages 121-144

    The purpose of this paper is to examine the metaphorical conceptualization of "death" in the Novel "I am alive" by Masoumeh Abad (2014) to find out how a teenage girl who was held captive by the Ba'athist regime in Iraq for 4 years, perceive  and represent the phenomenon of death. This analysis has been done within the framework of conceptual metaphor theory (Lakoff & Johnson, 1980, 1999; Lakoff, 1993) and the findings of the research reveal that the authors have used various conceptual domains including school, fighting, entertainment, journey, disease, natural phenomena, beverage, reward, key, as well as the cognitive mechanisms of personification, animism, and Objectification, all of which are based on metaphor to express the concept of death.

    Keywords: Conceptual Metaphor In The Novel, Metaphorical Conceptualization, Metaphor, Memories Of Holy Defense, Literary Analysis Of Sacred Defense Literature
  • Simin Fathollahi*, Asieh Zabihnia Emran, Ali Mohammad Poshtdar Pages 145-176

    This paper aims to study Shaharnush Parsipour's novel Touba and the Meaning of the Night" (1368) in the framework of  Erving Goffman's theory of Stigma: Management of Spoiled Identity (1963). This theory examines the relationship between people in daily life. This novel narrates the life of Touba from the late Qajar to the Pahlavi period. While using an anthropological approach, the present descriptive-analytical research tries to answer which themes of Goffman's Stigma are more prominent in the novel regarding Touba, who narrates the story. The results indicate that the novel's most important stigmas and labelings are feelings of anonymity or loss of identity, disgust, rejection, anti-currentism, social dissent, and doubts about Touba's character, which often has a psychological and cultural basis. The disrespect, hesitation, ominous feeling of destiny, insecurity, obsession, and inferiority complex, and consequently, the arousal of hatred and revenge surrounded Touba more than anything else.

    Keywords: Shahrnush Parsipour, Touba, The Meaning Of The Night, Erving Goffman, Persian Contemporary Novel, Analysis Goffman's Theory Of Stigma
  • Hossenali Ghobadi*, Amir Moradi, Saeed Bozorg Bigdeli, Zahra Parsapoor Pages 177-205

    The depictions derived from the subjective mystical experiences, in Molvi's lyrical poetry, have not been analyzed specifically and independently, in one place and in a regular manner; Although in a general way, the types and branches of Molvi's imaginations and imagery have been included in the cycle of research. This research claims that Maulvi was able to express the pure images of his internal and intuitive experiences, which are generally indescribable, in the Ghazalyat of Shams, and this is a rare event that Maulvi went through and managed to express the most abstract experiences. In this research, which is based on the descriptive-analytical method, with library and citation tools, and in the theoretical framework of Gadamer's hermeneutics, after reviewing the opinions of various researchers about the separation of mystical experiences, those poems of Divan Shams which, in particular, are manifestations They are considered to be one of Molavi's personal mystical experiences, based on the current feeling in the ghazal, they are divided into four categories: pride and warning, reprimand and blame, the need to recognize oneself, and joy and forgiveness, and for example, a ghazal from each of these categories is examined. and analysis has been done.

    Keywords: Divan-E Shams, Rumi, Subjective Experiences, Hermeneutics, Gadamer
  • Farahnaz Yousefi, Ali Pedram Mirzaei*, Narges Mohammadi Badr Pages 207-222

    In recent years, the tendency to short-term format has been considered by poets. Priskeh is one of the types of contemporary Persian short poems that was officially registered by the Ministry of Culture and Islamic Guidance in 2012. Based on this research, it was concluded that Priskeh is an independent short format that has its own characteristics and has significant structural and material differences. And the goal is to recognize more and more Priske short template as a short short template and introduce its special features. Some poets take their poems haiku while none of them followed their principles. but declared to the Japanese poem that; Accordingly, sometimes, with the rules of your acquaintance, Priskeh has also made Persian haiku or imitation of them.

    Keywords: Priskeh, Haiko Persian Short Poem, Formats Of Contemporary Persian Poetry