فهرست مطالب

مطالعات هنر اسلامی - پیاپی 52 (زمستان 1402)

نشریه مطالعات هنر اسلامی
پیاپی 52 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 52
|
  • تحلیل تلمیحات قرآنی با تکیه برداستان پیامبران درنگاره های روضه الانوار خواجوی کرمانی
    پروانه بادینلو، عبدالرضا مدرس زاده*، اصغر دادبه صفحه 3
  • معرفی سبک شناسانه نسخه خطی مدهوش گلپایگانی؛ انعکاس آن در کتیبه های بناهای قاجاری
    شایسته ابهجی عزآبادی، عزیزالله توکلی*، محمود صادق زاده صفحات 7-26
  • منصوره افضلی ننیز، محمدرضا شریف زاده*، محمد علی خبری صفحات 27-45

    در طول تاریخ جوامع بشری همواره در معرض تحولات گوناگونی بوده اند، تحولاتی که هرکدام به تنهایی منجر به تاثیرات گوناگونی بر فرهنگ جوامع ازجمله هنر شده است، تحولات اجتماعی و فرهنگی نقشی انکارناپذیر در جهت گیری هنر زمان خود داشته اند. هدف پژوهش حاضر، سنجش میزان ارتباط تغییرات اجتماعی و اقتصادی مخاطب با درک آثار هنری است. تحقیق حاضر ترکیبی از روش های نیمه تجربی و توصیفی تحلیلی بود. جامعه آماری، ساکنین شهر کرمان در سال 1398 بودند. نمونه گیری از نوع خوشه ای بود. در حین نمونه گیری، با روش گلوله برفی هم اقدام به یافتن افرادی کردیم که طبقه اجتماعی- اقتصادی آن ها در کوتاه مدت ارتقاء قابل توجهی داشته است. یافته ها نشان داد که تغییرات اجتماعی مخاطب بر درک و خوانش او از آثار نقاشی تاثیرگذار است، زیرا طبقات اجتماعی می تواند باعث تغییر در سبک زندگی و نیز سلیقه افراد زیرمجموعه خود باشند و این تغییر در سبک و سلیقه جامعه باعث تغییر در نگرش و نگاه آن ها در تمامی سطوح زندگی ازجمله درک و خوانش آثار نقاشی می شود.اهداف پژوهش:سنجش میزان ارتباط تغییرات اجتماعی و اقتصادی مخاطی بر درک آثار هنری براساس نظریه دریافت.شناسایی عوامل موثر بر مدت زمان مواجهه مخاطب باتوجه به تغییرات اجتماعی و اقتصادی وی با آثار نقاشی.سوالات پژوهش:تغییرات اجتماعی و اقتصادی در نوع نگرش و درک مخاطب آثار نقاشی چه تاثیراتی دارد؟چه عواملی بر مدت زمان مواجه مخاطب با آثار نقاشی تاثیر دارد؟

    کلیدواژگان: درک آثار نقاشی، تغییرات اجتماعی مخاطب، تاثیرات اجتماع، خوانش آثار نقاشی
  • محمدرضا انصاری جعفری، سیده ماندانا هاشمی اصفهانی*، الهه حاجیها صفحات 46-65
    شاعران با کاربست تکنیک های گوناگون در مفاهیم ثابت و واحد، نوآوری ایجاد می کنند و کلام خود را از زبان روزمره و عادی فاصله می دهند. این مهم باعث اقناع حس زیبایی شناسی مخاطب و سهولت در فرآیند انتقال مفاهیم واحد به مخاطبان می شود و در نقد فرمالیستی موردتوجه قرار گرفته است. هنجارگریزی به ویژه نوع معنایی آن، ازجمله روش های اصلی اهل ادب برای دورکردن کلام از ابتذال و عادت های زبانی معمول است. حسین صفا از شاعران برجسته در دوران معاصر، در مجموعه منجنیق با هنجارگریزی های هدفمند و آگاهانه در سطح معنا، مانع ابتذال کلامی شده و شعری درخور خلق کرده است. به این اعتبار، در پژوهش حاضر با استناد به منابع کتابخانه ای و روش توصیفی- تحلیلی، اصلی ترین شگردهای تمایزگذار شاعر برای گریز از قواعد و مناسبات متعارف زبان روزمره در مجموعه منجنیق، با رویکرد به صور خیال «تشبیه، تشخیص و کنایه» بررسی و کاویده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که شاعر به کمک تشبیه، با ایجاد بی ثباتی آگاهانه در معنای دال ها بر پویایی نشانه های زبانی در اشعار خویش افزوده و خط مشی ادبی مستقل خود را ترسیم کرده است. همچنین، به واسطه کاربست تشخیص، مدلول های ارجاعی و صریح واژه ها بی اعتبار شده و مدلول های ادبی جدیدی جایگزین گردیده است. افزون بر این، حسین صفا در مواردی با ایجاد تغییر در کنایه های زودیاب، باعث تقویت نقش مخاطب در خوانش متن و جایگاه او در فرآیند کشف روابط هنجارگریز شده است. در نقاشی معاصر نیز گرایش به فرمالیسم نوعی گریز از هنجارهای موجود در نقاشی سنتی ایرانی در توجه به مضمون و معنا محسوب می شود.اهداف پژوهش:بررسی شاخصه های هنجارگریزی معنایی در مجموعه غزل های منجنیق.بررسی فرمالیته در نقاشی معاصر و تفاوت آن با هنجارگریزی معنایی در شعر.سوالات پژوهش:شاخصه های هنجارگریزی معنایی در مجموعه منجنیق چیست؟فرمالیته در نقاشی معاصر با هنجارگریزی معنایی در شعر چه تفاوتی دارد؟
    کلیدواژگان: شعر معاصر، حسین صفا، منجنیق، فرمالیسم، صورخیال
  • مسلم باغدار، سیما منصوری*، مسعود پاکدل، منصوره تدینی صفحات 66-96

    مقاله پیش رو، به بررسی یکی از بنیان های اعتقادی آیین مهر می پردازد که با نقش های میانجی گرانه و حفظ توازن گیتی به دست مهر ایزد مرتبط است. مهر ایزد داور و مراقب تنش های میان هرمزد و اهریمن است و نگاهبان موازنه قوا در میان تضادهای آفریننده گیتی است و می پندارد که تدویر و تدرج در نظام آفرینش با تبدیل های پی درپی با تصاریف جوهری سبب حرکت و جنبش و به سوی تکامل و در نهایت اتحاد با خالق می شود. این پنداره آیینی در متن و عناب بطن ابیات فلسفی مولوی بسیار مشهود است. مقاله حاضر در پی برشمردن چنین باورهای منعکس در مثنوی مولوی بوده است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی همراه با مقایسه و تفسیر و  ابزارهای پژوهش، فیش و یادداشت و کتابخانه ای بوده است. باتوجه به موقعیت جغرافیایی خاستگاهی آیین مهر در شرق فلات ایران، و سکونت مولوی در بلخ و پس از آن در قونیه که از مراکز مهم گسترش باورهای مهر آیینی بوده است؛ اشتراک دیدگاه مثنوی با بنیان های میترایی و مهری، به ویژه در موضوع تدویر کیهانی، در راستای اهداف پژوهش؛ از متن مثنوی استخراج شد.اهداف پژوهش:دست یابی به اشتراک باورهای مرتبط با تدویر، تصریف های جوهری و استحاله های عناصر در مثنوی و آیین مهر.بررسی آیین مهری و حرکت جوهری ملاصدرا در ایجاد حوضچه های ورودی بناهای تاریخی.سوالات پژوهش:باورهای مشترک مثنوی و آیین مهر در باب تدویر و تصریف های جوهری کدام بوده است؟آیین مهری و حرکت جوهری ملاصدرا با ایجاد حوضچه های ورودی بناهای تاریخی چه نقشی دارد؟

    کلیدواژگان: تدویر، تصریف، استحاله، مثنوی، آیین مهر
  • بابک پهلوان*، غلامحسین معماریان صفحات 97-113
    توجه به ویژگی ها و خصوصیات متداوم در فرهنگ بومی از مقولاتی است که ریشه در تاریخ معماری ایران دارد و موجب شده است مولفه های معماری ایران در طی قرون مختلف بستری تکوینی همگام با رشد و دگرگونی های فرهنگ ایرانی داشته باشد. ورود فرآورده های معماری غرب و تغییر ساختارهای فضایی گذشته، سبب از بین رفتن معماری بومی شده و در مقابل آن حس نوستالژی و یا حسرت نسبت به گذشته را ایجاد کرده و در پی آن توجه به ساختارهای معماری بومی از ورای توجه به مولفه های شکلی و تقلید از قالب های فضایی سنتی و بومی به صورت مولفه های تزئینی، توجه به معنا، مدنظر صاحبان اندیشه بوده است. ارتباط بین صورت و ماده و محتوا و قالب در معماری گذشته، روح خلاق و سازنده تفکر ایرانی را شکل می دهد، در این صورت است که معماری به صورت فضاهای چندبعدی و چندسطحی نمایان و بدین طریق خاطره ای در ذهن فرد تبلور می یابد که این خاطره سبب تقویت بنیان های معماری امروز می شود. این پژوهش نیز با بررسی ریشه های متداوم و ریشه های گسست سعی در آسیب شناسی و تحلیل عناصر کالبدی و فضایی خانه های بومی با رویکردی معنایی دارد.اهداف پژوهش:شناسایی شاخص های متداوم اثرگذار در ارزش های معماری هر منطقه.شناسایی عوامل شکل دهنده تداوم معماری در خانه های بومی اردبیل.سوالات پژوهش:کدام مولفه و شاخص می تواند در تداوم ارزش های معماری هر منطقه تاثیر داشته باشد؟چگونه می توان عوامل شکل دهنده تداوم معماری را در خانه های بومی اردبیل شناسایی کرد؟
    کلیدواژگان: تداوم معماری، گسست در معماری، خانه، معماری بومی
  • علی پیرانی شال، فاطمه پرچکانی، هومن ناظمیان، عبدالله حسینی، علی یعقوبی* صفحات 114-133

    بشار و ابوالعلاء معری با وجود اینکه از فقدان حس بینایی و تجربه دیدن نور و رنگ در عرصه حیات رنج  می برند اما به دلیل قابلیت ها و استعدادها و خلاقیت های فراوان، توانسته اند در ترسیم تصاویر رنگی و معانی نمادین آن ها به سطح مشارکت همتایان شعری بینای خویش برسند و حتی تا مرحله نوآوری پیش بروند. امروزه روان شناسی کاربردی رنگ ها یکی از بهترین روش های در کنارزدن نقاب ها از سیمای شخصیتی انسان است، زیرا از نظر این علم هر رنگ معنایی ساختاری دارد. آزمایش رنگ ماکس لوشر یکی از جدیدترین نظریه ها در این زمینه است که به وسیله هشت رنگ کارکردی و گروه بندی آن ها به شکل زوج های دوگانه و تفسیر و تحلیل این گروه ها، وضعیت روحی و روان افراد را بازگو می کند. پژوهش حاضر قصد دارد بر پایه آزمون رنگ لوشر به واکاوی بخش پنهان روان دو شاعر و ارتباطات و رفتار اجتماعی شان بپردازد و از این رهگذر، شخصیت آنان را در اختیار خواننده قرار دهد. مهم ترین یافته این پژوهش نشان می دهد که بشار و ابوالعلا در روابط و سبک زندگی راهبرد بینابین و محتاطانه اتخاذ کرده اند؛ بدین معنا که دنیای آن ها به دو بخش تقسیم می شود: از یک سو نیم نگاهی به حوزه جبرانی (تسلط بر هیجانات، بازسازی و مدیریت خود) دارند، چراکه با وجود تلاش در برقراری امنیت و ثبات جسمی و روانی به عنوان مولفه و پیش نیاز ارتباط بین فردی و جمعی باز هم به طور متناوب در معرض تهدیدات و عوامل چالش زای ارتباطی قرار می گرفتند و همین مسئله باعث تخریب روابط و البته طرد و تنهایی آن ها می گشت؛ از طرف دیگر، به دنبال فعال کردن تمام قابلیت های بالقوه باقی مانده از روابط و وضعیت موجود خود هستند و به نوعی نمی خواهند مانند کسی باشند که منفعلانه ضربه های سرنوشت را تحمل می کند و این آرامش و ثبات نسبی منجر به بی تفاوتی و درماندگی و بی اعتنایی آنان شود.اهداف پژوهش:بیان مفاهیم زیبایی شناسی رنگ در ادبیات فارسی و آثار هنرمندان قرون دوم و چهارم هجری.زیبایی شناسی رنگ در آثار بشاربن برد و ابوالعلاء معری.سوالات پژوهش:مفاهیم زیبایی شناسی رنگ در ادبیات فارسی و آثار هنرمندان قرون دوم و چهارم هجری چه جایگاهی دارد؟زیبایی شناسی رنگ در آثار بشاربن برد و ابوالعلاء معری چگونه است؟

    کلیدواژگان: روان شناسی رنگ، نظریه ماکس لوشر، شخصیت، بشاربن برد، ابوالعلاء معری
  • محبوبه جان بزرگی، حمیدرضا رضا زاده بهادران*، عباس قلتاش، علیرضا عراقیه صفحات 134-144
    این پژوهش با هدف تبیین مبانی معرفت شناختی اسناد بالادستی نظام تربیتی ایران با مبانی نظریه ارتباط گرایی یادگیری الکترونیک و آموزش هنرهای تجسمی مبتنی بر شبکه های اجتماعی مجازی انجام شده است. روش تحقیق از لحاظ هدف نظری و از لحاظ نوع داده ها کیفی است. به منظور تحقق هدف فوق از روش تحلیل منطقی فرارونده استفاده شده است. در تحلیل منطقی فرارونده شرط امکان تحقق یافتن تجربه ای بشری معین می گردد. جامعه آماری در این پژوهش در بخش مطالعه مبانی معرفت شناختی شامل کلیه منابع و پژوهش های انجام شده و مرتبط با مبانی معرفت شناختی اسناد بالادستی نظام تربیتی ایران و مبانی نظریه های پداگوژیکی الکترونیک که از  سایت ها و منابع معتبر علمی و اسناد رسمی نظام تربیتی ایران تهیه شده است. پژوهش با بهره گیری از روش نمونه گیری هدفمند انجام گرفته و شیوه ایده آل در این نمونه گیری آن است که تا حد اشباع ذهنی دست به انتخاب زده شود؛ سپس باتوجه به نظرات متخصصان در مرحله کمی تعدیل و اصلاح گردید. پس از اصلاح، موارد نتایج به دست آمده نشان داد، برای تحقق اهداف تربیتی هر نظام آموزشی به طور اعم و نظام آموزشی الکترونیک به طور اخص، روش های خاصی را در هدایت فعالیت ها و در برنامه ریزی به کار می گیرند.اهداف پژوهش:بررسی مبانی معرفت شناسی آموزش هنرهای تجسمی مبتنی بر شبکه های اجتماعی مجازی.بررسی اهداف تربیتی هر نظام آموزشی به طور اعم و نظام آموزشی الکترونیک.سوالات پژوهش:مبانی معرفت شناسی آموزش هنرهای تجسمی مبتنی بر شبکه های اجتماعی مجازی چگونه است؟اهداف تربیتی هر نظام آموزشی به طور اعم و نظام آموزشی الکترونیک چگونه محقق می شود؟
    کلیدواژگان: معرفت شناختی، اسناد بالادستی، آموزش و پرورش، پداگوژی، یادگیری الکترونیک
  • میترا حبیبی*، پیام محمودی کردستانی صفحات 145-168
    شهر مدرن امروزی علی رغم داعیه بهره مندی از دانش و تکنیک های نوین در برنامه ریزی و مدیریت چالش های پیش روی خود، با بحران جدی معنا مواجه است. شهری با فضاهای همگانی کسالت بار و بدون تشخص که با تکرار هر روزه فعالیت های تحمیل شده از سوی قدرت انتظام بخش، در دام «روزمرگی» افتاده است. این مقاله با پذیرش این وضعیت به عنوان ویژگی ذاتی فضاهای شهری، در پی یافتن راهی برای عبور از این روزمرگی نهادینه شده در شهروند مدرن و بازگرداندن معنا به تجربه زیسته او در مواجهه با شهر فضای شهری است. از این رو، در راستای دست یابی به گزینه ای بدیل، به ساحتی به نام «زندگی روزانه» می پردازد. زندگی روزانه وضعیتی است که در ساختار تریالکتیک تولید اجتماعی فضا، در ارتباط با فضای بازنمایی (فضای زیسته) است.  فضایی که با آمیزه زمان مکان در ارتباط است و بستری مهیا برای حضور کنش مند فرد و بروز مقاومت او در برابر قواعد تحمیل شده از سوی قدرت حاکم به شمار می آید. از این رو به نظر می رسد ارتقاء کیفیت زندگی روزانه راه کار مناسبی برای بازگرداندن معنا به فضاهای شهری و مقابله با رومزگی تنیده شده در بافت آن ها است. به همین منظور، پژوهش حاضر پس از بررسی بنیان های نظری پژوهش که مبتنی بر نظریه تولید اجتماعی فضا است، با روش مطالعات کتابخانه ای و تحلیل اسنادی، به واکاوی پیشینه پژوهش و نمونه های موجود پرداخته است. بر پایه این مطالعات، هشت عامل اصلی «نوع و ترکیب ضرب آهنگ ها»، «تکثرگرایی اجتماعی و مشارکت پذیری»، «رواداری سیاسی و مطالبات اجتماعی»، «نمادپردازی های آیینی و پدیده چندفرهنگی»، «حضور خلاقیت های هنری»، «سازگاری محیطی»، «مطلوبیت و انعطاف پذیری فضایی» و «خاطره انگیزی و حس مکان» به عنوان مولفه های موثر بر کیفیت زندگی روزانه در فضای شهری استنتاج شده است.اهداف پژوهش:تبیین اثرات متقابل چندضرب آهنگی (چرخه ای خطی) بر کیفیت زندگی روزانه در فضاهای شهری.واکاوی نقش فرهنگ محلی در اثرات چندضرب آهنگی (چرخه ای خطی) بر کیفیت زندگی روزانه در فضاهای شهری.سوالات پژوهش:چه مولفه ها، معیارها و شاخص هایی بر کیفیت زندگی روزانه استفاده کنندگان از فضای شهری موثر است؟فرهنگ محلی به چه میزان در اثرگذاری چندضرب آهنگی (چرخه ای خطی) بر کیفیت زندگی روزانه در فضاهای شهری نقش آفرینی می کند؟
    کلیدواژگان: فضای شهری، تولید اجتماعی فضا، زندگی روزانه، کیفیت زندگی روزانه
  • علی جدی، مصطفی یگانی*، اردشیر صدرالدینی صفحات 169-187
    رمان بعدالغروب یکی از شاهکارهای ادبیات مدرن عرب است که صداقت هنری در بیان احساسات عشق واقعی یکی از ویژگی های بارز آن است. این داستان درواقع زندگی نامه خود نوشته نویسنده و بازتاب واقعیت اجتماعی، تفاوت طبقاتی میان قشر فقیر، محروم و ثروتمند در جامعه بعد از جنگ جهانی دوم و بحران اقتصادی است. نویسنده با زبانی شاعرانه رمان خود را به نگارش درآورده است؛ توصیفات او زیبا و هنرمندانه و در خدمت عینیت بخشی و خصلت زیبایی کلامش می باشند. گفت وگوها نیز عاملی دیگر در ادبیت متن این نویسنده اند. از همه مهم تر استفاده از زبان تصویری و بالاخص استفاده گسترده از تشبیه رمان او را هرچه بیشتر خصلت شاعرانگی می دهد و آن را به شعر نزدیک می سازد. ویژگی های فوق سبب شد تا مقاله حاضر به تبیین و تفسیر ابعاد زبان ادبی این اثر در حوزه توصیف و گفت وگو و تشبیه اختصاص یابد و از این حیث رمان محمد عبدالحلیم را مورد بازکاوی قرار گرفته است که نتایج حاکی از کاربرد زبان ادبی و شعرگونه در این اثر است. این ویژگی با مفهوم سازی عشق در نگاره های نسخه مصور حافظ قابل انطباق است.اهداف پژوهش:تعیین نمودهای خلاقیت شعری مفهوم سازی عشق در رمان بعدالغروب و نگاره های حافظ.بررسی نقش توصیف، گفت وگو و تشبیه در رمان بعدالغروب به لحاظ عینیت بخشی تصاویر.سوالات پژوهش: نمودهای خلاقیت شعری و مفهوم سازی عشق در رمان بعدالغروب و نگاره های حافظ کدام اند؟نقش توصیف، گفت وگو و تشبیه در رمان بعدالغروب به لحاظ عینیت بخشی تصاویر چیست؟
    کلیدواژگان: محمد عبدالحلیم، رمان«بعدالغروب»، خلاقیت شعری، توصیف، گفت وگو، تشبیه
  • مسعود جعفری پیرو، هادی خدیور* صفحات 188-212
    سبک شناسی به معنای حقیقی خود در ایران سابقه ای نداشته است و نخستین آثار در تذکره ها دیده می شود. تذکره نویسان، ضمن به کار بردن عبارات مشحون از صنایع لفظی و معنوی درباره وجهه امتیاز سبک وی به تسامح گذرانده، گفتار را به تمجید اغراق آمیز خداوند ترجمه به پایان می رسانند. ضرورت انجام پژوهش حاضر در فقدان مطالعات جامع در باب سبک و ساختار شعر شعرای معاصر همدان به خصوص دو شاعر معروف (صفاءالحق، صابر) می باشد. این ضرورت وقتی مضاعف می گردد که بدانیم شاعران مذکور بعضا در حوزه غزل به نوعی تشخص سبکی داشته اند. همچنین یادآوری این نکته ضرورت دارد که تاکنون پژوهش های منسجم علمی در مورد صابر، انجام نشده است. باتوجه به سبک شناسی شعر و ادوار شعر فارسی، ویژگی های هرکدام از سبک های رایج در ایران (خراسانی، عراقی، هندی و بازگشت)، عمده مسئله ما در این پژوهش، بررسی و تحلیل سبک غزلیات شاعران همدانی از منظر زبانی و فکری مطابق با مولفه های موجود و تطبیق غزلیات آن ها با آن مولفه ها و تعیین سبک شعر و شاعری آنان است. کمال الملک نیز به عنوان یکی از نقاشان برجسته دوره قاجار در آثار خود به زندگی اجتماعی و اخلاق توجه کرده است.اهدف پژوهش:بررسی و تحلیل سبک غزلیات شاعران همدانی از منظر زبانی و فکری مطابق با مولفه های موجود.بررسی ویژگی های سبکی و اخلاقیات در آثار کمال الملک.سوالات پژوهش:ویژگی های سبکی غزلیات شاعران همدانی مطابق با کدام یک از سبک های رایج ادبی است؟ویژگی های سبکی و اخلاقیات در آثار کمال الملک چگونه بود؟
    کلیدواژگان: تحلیل سبک، غزلیات، صابر همدانی، سبک شناسی
  • فاطمه حسینی، سید ابراهیم دیباجی*، فیروز حریرچی صفحات 213-226
    با ظهور دین مبین اسلام، آیات قرآن کریم و احادیث نبوی (ص) به عنوان دو زیرمتن معتبر، منبع الهام بسیاری از شعرای مسلمان دوره صدر اسلام و ادوار بعدی به شمار آمده است؛ از میان انبوه شعرای عرب صدر اسلام حسان بن ثابت انصاری که از شاعران نامدار آن دوره بوده و لقب شاعرالنبی به خود گرفته است. پژوهش حاضر به شیوه توصیفی تحلیلی و بر بنیاد روش کتابخانه ای و با هدف بررسی تاثیر آیات قرآنی و احادیث نبوی بر ذهن و زبان این شاعر انجام می گیرد. زبان و به ویژه شعر عرب پیش از اسلام اغلب به منظور القای مقاصد محسوس و محدود متعلق به زندگی روزمره و رویدادها و سرگذشت های قبیلگی قبایل عرب به کار گرفته می شد؛ نتایج حاکی است: ظهور اسلام، نزول قرآن و بیان احادیث موجب شد که زبان قریش در میان تمام قبایل عرب و حتی غیر عرب انتشار یافته و حوزه مفهوم واژگان گسترش پیدا کرده و سطح مفاهیم از محسوسات به معقولات و از معاش به معاد ارتقا یابد. همچنین ذهن و زبان شعرا و ادبا با تاسی از آیات و احادیث به سرحد کمال فصاحت و بلاغت سوق داده شد و مضامین عالی الهی، انسانی و فلسفی به وجود آمد. تا جایی که شعر از توصیف صرف به سوی تاریخ مکتوب گام نهاد و شعر به نوعی وسیله ثبت و بیان وقایع، تبلیغ آیین دینی، تحولات اجتماعی انسان و اسلامی گردید. چنانکه شعر حسان یکی از نمادهای تبیین تاریخ صدر اسلام و مبلغ باورهای اسلامی گردید. به تبع رواج فرهنگ قرآنی، در معماری اسلامی و تزئینات معماری اسلامی در قرون اولیه هجری، آیات قرآنی و احادیث نبوی از جایگاه والایی برخوردار بود.اهداف پژوهش:بررسی تاثیر آیات قرآنی و احادیث نبوی بر ذهن و اشعار حسان بن ثابت انصاری.بررسی تاثیر آیات قرآنی بر تزئینات معماری در قرون اولیه اسلامی.سوالات پژوهش:آیات قرآنی و احادیث نبوی بر ذهن و اشعار حسان بن ثابت انصاری چه تاثیراتی داشته است؟تاثیر آیات قرآنی بر تزئینات معماری در قرون اولیه اسلامی چگونه بود؟
    کلیدواژگان: آیات قرآن، احادیث نبوی، شعر، حسان بن ثابت انصاری
  • سیده فاطمه حسینی دربرزی، مصطفی مهرآئین*، بهرام قدیمی صفحات 227-249
    امروز کشور ایران در کنار پاره ای از کشورهای دیگر به عنوان یکی از پیشگامان سینمای معنادار شناخته می شود. به دلیل جایگاه و اهمیت خاص این جنبش سینمایی، بررسی و تبیین ویژگی های این سینما و همچنین محیط اجتماعی تولید آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ازاین رو، تحقیق حاضر با اتخاذ یک رویکرد جامعه شناختی - هنری در پی تبیین جنبه های اصلی شرایط اجتماعی که در آن شناخت و ادراک سینماگران معناگرا شکل گرفته و جنبش هنری آن ها یعنی جنبش سینمایی معناگرا تکوین یافت، انجام گرفت. این تحقیق با جمع آوری داده ها به روش کتابخانه ای و استفاده از روش تحقیق تطبیقی - تاریخی منطبق با نظریه استوارت میل اقدام شده است. یافته های این مطالعه نشان می دهد که شرایط تاریخی بسیار مهمی زمینه ساز شکل گیری این جنبش سینمایی جدید در فاصله سال های 1384- 1367 گردیده و محتوای جنبش هنری سینمای معناگرا در ایران علاوه بر اینکه تابعی از بحران در نظم اخلاقی جامعه و همچنین بسیج منابع بوده است به افق اجتماعی در جامعه، بافت گفتمانی و همچنین محیط اجتماعی آن نیز وابسته بوده است.اهداف پژوهش:تبیین جنبه های جامعه شناختی ظهور سینمای معناگرای ایران طی سال های 1384-1367.تبیین جنبه های هنری ظهور سینمای معناگرای ایران طی سال های 1384-1367.سوالات پژوهش:مهم ترین مولفه های جامعه شناختی ظهور سینمای معناگرای ایران طی سال های 1384-1367کدام اند؟مهم ترین مولفه های هنری ظهور سینمای معناگرای ایران طی سال های 1384-1367کدام اند؟
    کلیدواژگان: سینمای ایران، سینمای معناگرا، تبیین جامعه شناختی، تحلیل هنری سینما
  • شیوا حیدرزاده، افسون مهدوی*، ناصر بنیادی، عشرت کریمی افشار صفحات 250-264
    توجه به مفاهیم تاب آوری اجتماعی و زیست پذیری در جهت کاهش خطر بلایا و ایجاد محیطی سرزنده و قابل زیست در دهه های اخیر به منظور ارتقاء سطح کیفیت زندگی اهمیت فراوان یافته است. این پژوهش با هدف واکاوی حوزه نظری پژوهش های مربوط به دو مفهوم تاب آوری اجتماعی و زیست پذیری انجام شده است. بر این اساس با بهره گیری از روش ترکیبی فرامطالعه و جامعه آماری 175 مقاله و پایان نامه در بازه زمانی ده ساله اخیر اقدام به گردآوری و تحلیل داده ها از شیوه هایی چون مرور نظام مند و کدگذاری بازمی نماید. پس از اطمینان از روایی، در بخش اول ویژگی های عمومی پژوهش های منتخب در حوزه تاب آوری اجتماعی و زیست پذیری و در بخش دوم ملاحظات معطوف به چارچوب نظری پژوهش های انجام یافته را تبیین می نماید. درنهایت، ضمن توجه به دو مفهوم تاب آوری اجتماعی و زیست پذیری در دو سال اخیر، به خصوص در رشته جغرافیا و برنامه ریزی شهری، با نگاه انتقادی به شهر و برنامه ریزی شهری، تحلیل و بررسی جایگاه دو مفهوم تاب آوری اجتماعی و زیست پذیری با دو دیدگاه کلی ساختاری و کارکردی را نشان می دهد که با بهره گیری از این مطالعات می توان گام های مهمی را در جهت شناخت این دو مفهوم و در نتیجه اقدامات موثر در جهت تاب آور ساختن و زیست پذیر کردن شهرها برداشت. شهرسازی اسلامی با توجه محوری به محیط و کیفیت آن در حوزه‍های فرهنگی و اجتماعی نقش مهمی در افزایش زیست پذیری شهری دارد.اهداف پژوهش:بررسی مختصات شهرسازی اسلامی.هدف واکاوی حوزه نظری پژوهش های مربوط به دو مفهوم تاب آوری اجتماعی و زیست پذیری. سوالات پژوهش:مختصات شهرسازی اسلامی چیست؟تاب آوری اجتماعی و زیست پذیری در برنامه ریزی شهری و پژوهش های این حوزه چه اهمیتی دارد؟
    کلیدواژگان: تاب آوری، تاب آوری اجتماعی، زیست پذیری، زیست پذیری شهری
  • سمانه خان جانی خباز رشتی، ابوالفضل داودی رکن آبادی*، سالار ظهوری، شهناز نایب زاده، حسین اردلانی صفحات 265-283
    جایگاه یابی برندهای فعال در صنایع مرتبط با هنر به واسطه نقش موثر آن در خلق تصویری متمایز از رقبا در ذهن مخاطبی که در دنیای امروز با بحران انتخاب مواجه است، دارای اهمیت به سزایی است. علی رغم تحقیقات متعدد در مورد جایگاه یابی، نیاز به تحقیقی جامع، که بتواند مولفه های جایگاه یابی را به درستی به تصویر کشیده و راهنمای عملی مناسبی برای هنرمندان ارائه دهد، خصوصا باتوجه به اهمیت برندسازی در ترویج هنر اسلامی احساس می گردد. بر این اساس، هدف از تحقیق حاضر شناسایی مولفه های جایگاه یابی برند در هنر است. پژوهش حاضر مبتنی بر پارادایم تفسیری بوده که با جهت گیری اکتشافی و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی به جمع آوری دادها با استفاده از مرور سیستماتیک مقالات معتبر علمی پرداخته و کدگذاری در سه سطح باز، محوری و انتخابی انجام شده است. یافته ها سنگ بنای جایگاه یابی را بر 32 شاخص در قالب 9 مقوله کلی و سه بعد منابع و دارایی ها، قابلیت ها و منافع جایگاه یابی استوار می سازد که مسیر فعالان عرصه هنر برای شناساندن محصول/خدمت خود و یا برند شخصی هنرمند و کسب جایگاهی متمایز در ذهن مخاطبان در رقابت با سایر رقبا را خصوصا در حوزه ترویج هنر اسلامی روشن می سازد.اهداف پژوهش:شناسایی مولفه های جایگاه یابی برند در هنر.دسته بندی مولفه های جایگاه یابی برند در هنر.سوالات پژوهش:مولفه های جایگاه یابی برند در هنر کدامند؟مولفه های جایگاه یابی برند در هنر چه دسته بندی هایی دارد؟
    کلیدواژگان: جایگاه یابی برند، هنر، هنر اسلامی، تحلیل محتوا، مرور نظام مند
  • بهرنگ دریای لعل، لیلا زارع*، سیامک پناهی، سید مصطفی مختاباد امرئی صفحات 284-301
    هدف پژوهش واکاوی سلسله مراتبی مفاهیم تغییر از هنر عامه پسند (کیچ) تا معماری و سینمای معناگرا در ایران با رویکرد هویت محور است که فیلم خانه دوست از عباس کیارستمی را مورد بررسی قرار داده است. کلیات مراحل بحث با تبیین مدل ارتباط سینما و معماری و تعریفی از سینمای معناگرا به مفاهیم مشترک در این دو حوزه هنر می پردازد و در این میان، هویت به عنوان عنصر هویت بخش هنر نقد می شود. روش تحقیق در این پژوهش باتوجه به اینکه بر پیوندشناسی مولفه ها متمرکز است از روش منطقی پیرس بهره گرفته شده است که از حیث هدف کاربردی و مبتنی بر روش تحلیلی، توصیفی و تلفیقی از روش کیفی (از نمونه به تئوری) و کمی (از تئوری به نمونه) است و از حیث روش بر تبیین محتوای نظری یافته های تئوریک، میان رشته ای و با تحلیل نمونه موردی به انجام رسیده است؛ همچنین پرسش و مصاحبه از صاحب نظران این دو رشته (سینما و معماری) نیز از ارکان تحقیق است. در ادامه با بهره گیری از فیلم خانه دوست کجاست؟ اثر کیارستمی (کارگردان و نویسنده شهیر ایرانی) تلاش شده است مفاهیم موردنظر که در اینجا هویت مسئله اصلی بحث است در اثربخشی برای تبدیل هنر عوام گرا به معناگرا مورد تحلیل واقع شود. در نهایت، نقش هویت در تبدیل اثر هنری از اثری ناکارآمد و بی فایده به اثری معناگرا مورد نقد و بررسی قرار گرفته است و پیرنگ این ادعا در معماری معاصر ایران نیز قابل تعمیم است.اهداف پژوهش:شناخت فرایند تغییر هنر عامه پسند (کیچ) تا معماری در ایران با رویکرد هویت محور.واکاوی سلسله مراتبی مفاهیم تغییر از هنر عامه پسند (کیچ) تا سینمای معناگرا در ایران با رویکرد هویت محور.سوالات پژوهش:فرایند تغییر هنر عامه پسند (کیچ) تا معماری در ایران با رویکرد هویت محور چگونه بوده است؟سلسله مراتب مفاهیم تغییر از هنر عامه پسند (کیچ) تا سینمای معناگرا در ایران با رویکرد هویت محور چگونه بوده است؟
    کلیدواژگان: سینمای معناگرا، هنر کیچ، هویت، معماری، سینما
  • شهاب دولتخواه، کریم حیاتی آشتیانی*، لیلا شوبیری صفحات 302-313
    علی رغم اینکه موسیقی مناطق ایران، همانند ردیف موسیقی سنتی ایران یک صدایی است و در اصل تابع هته روفونی، با این حال به فرم های چندصدایی، اگرچه اکثرا ناخودآگاهانه، برخورد می شود. هدف از این تحقیق، بررسی خوانش ادبی - موسیقایی براساس نظریه فردریک سونک (Frédéric Sounac)، در دو اثر نویسنده معاصر فرانسوی، پاسکال کینیار (Pascal Quignard) به نام های همه «صبح های جهان» و «درس موسیقی» است. فردریک سونک ورود موسیقی را در آثار ادبی با بهره بری از اصطلاحات متداول موسیقایی در قرون وسطی و باتکیه بر مدل های لوگوژن (Logogène) -موضوعی- ملوژن (Mélogène) -صدادار- و ملوفرم (Méloforme) -رسمی- موردمطالعه قرار داده است. بررسی جایگاه چندصدایی در موسیقی ایران از دیگر مسائل این مقاله است. در  این مقاله، به روش تحلیلی - توصیفی، از بین سه مدل، به بررسی و تشخیص مدل ملوفرم خواهیم پرداخت که شامل یک روش جدید ترکیبی در ادبیات است و فرم ، ژانر، تکنیک موسیقایی و یا به تعبیر دیگر، فوگ (Fugue)، کنترپوان (Contrepoint)، لایت موتیف (Leitmotiv) و تم (Thème) را دربر می گیرد. برای به کارگیری مدل ملوفرم، باید از یک طرف قوه مخیله عالی و از طرف دیگر، آگاهی های لازم در زمینه موسیقی داشت تا امکان ارتباط بین متن و فرم یا تکنیک موسیقایی برقرار شود. در این تحقیق، خواهیم دید که چگونه پاسکال کینیار، با تکیه بر تکنیک های کاملا ادبی، درصدد برمی آید تا جنبه هایی از موسیقی را در عالم ادبی خود وارد کند. ابتدا اشاره ای به مدل ملوفرم خواهیم داشت، سپس در قسمت دوم، رمان همه «صبح های جهان» و در قسمت سوم، «رساله درس موسیقی» را موردبحث و بررسی قرار خواهیم داد.اهداف پژوهش:بررسی خوانش ادبی - موسیقایی رمان همه «صبح های جهان» و «درس موسیقی» براساس نظریه فردریک سونک.بررسی چندصدایی در موسیقی معاصر.سوالات پژوهش:1.تحلیل ادبی- موسیقایی رمان همه «صبح های جهان» و «درس موسیقی» براساس نظریه فردریک سونک چگونه است؟چندصدایی در موسیقی معاصر چه جایگاهی دارد؟
    کلیدواژگان: پاسکال کینیار، رمان همه صبح های جهان، رساله درس موسیقی، ملوفرم، تکنیک های ادبی
  • اکرم رضایی، مریم بختیار* صفحات 314-327
    «خودشناسی» به عنوان یکی از مهم ترین دغدغه های بشر به معنای، شناخت خود و معرفت یافتن نسبت به استعدادها و جنبه های بالقوه درون خویشتن و ایجاد زمینه های رشد برای به فعلیت رساندن آن ها است. جهت دستیابی به خودشناسی در این پژوهش با دو پرسش اساسی مواجه هستیم اول اینکه آیا معرفت به خویشتن در گرو دیگرشناسی اعم از خداوند و یا جهان آفرینش است؟ و  دومین مسئله اینکه دستیابی به خودشناسی چه تاثیری در آثار هنری شخص هنرمند دارد؟ علامه طباطبایی (ره) و امام خمینی (ره) به عنوان دو حکیم و عارف برجسته دوران معاصر معتقدند که انسان یگانه موجودی است که توانسته با سعه وجودی خویش، تمام عوالم هستی را دربرگیرد؛ ایشان وی را از جنبه مظهریت حق تعالی، عالم کبیر و از جنبه مادی اش، عالم اصغر نامیده اند. بر این اساس، انسان می تواند با شناخت خویشتن به شناخت عوالم و موجودات دیگر دست یابد و به همان میزان که هنرمند به این مهم (خودشناسی) دست می یابد، اثر هنری وی شرافت و تاثیرگذاری بیشتری بر مخاطب خویش خواهد داشت.اهداف پژوهش:بررسی رابطه خودشناسی با دیگرشناسی از منظر علامه طباطبایی و امام خمینی (ره).بررسی خودشناسی در آثار هنری معاصر.سوالات پژوهش:رابطه خودشناسی با دیگرشناسی از منظر علامه طباطبایی و امام خمینی (ره) چگونه است؟خودشناسی در آثار هنری معاصر چگونه بازتاب یافته است؟
    کلیدواژگان: خودشناسی، خداشناسی، دیگرشناسی، علامه طباطبایی (ره)، امام خمینی (ره). هلند
  • تحلیل سیاست خارجی و گرایش های مذهبی ساسانیان در شاهنامه بر اساس نسخه طهماسبی
    محمود رمضانی، منیژه فلاحی*، رضا فهیمی صفحات 328-347
    مطالعه تاریخ به ما کمک می کند تا مردم و جامعه را بهتر بشناسیم، تاریخ منبعی از اطلاعات در مورد رفتار شاهان و مردم از اعصار مختلف در اختیار ما قرار میدهد. ما با مطالعه تاریخ می توانیم از تجارب گذشتگان جهت رشد و نوآوری جامعه خود استفاده کنیم وچون شاهنامه و مروج الذهب اطلاعات زیادی از شاهان گذشته و جامعه ایران را درخود جای داده اند در این مقاله کوشیده ایم سیاست خارجی و گرایش مذهبی در دوره ساسانیان را با تکیه بر این دو اثر مورد بررسی قرار دهیم.این پژوهش که بصورت نظری است، به شیوه پژوهش کتابخانه ای، محدوده و جامعه مورد مطالعه دوره ساسانیان را از جهت سیاست خارجی و گرایش مذهبی در شاهنامه و مروج الذهب واکاوی میکند.روایت و شیوه بیان مروج الذهب و شاهنامه در مورد سیاست خارجی و گرایش مذهبی دوره ساسانیان با یکدیگر متفاوت است. در مروج الذهب با ایجاز فراوانی روبرو هستیم بجز درمورد برخی از شاهان که به اختصار اکتفا شده است؛ ولی شاهنامه به دلیل ویژگی داستانی - تاریخی در شرح وقایع به اطناب گراییده است.فردوسی حکایات زیادی را در مورد برخی از شاهان این دوره ذکر کرده که در کتابهایی مانند کارنامه اردشیر بابکان و تاریخ طبری ذکر شده و جنبه داستانی آنها بیشتر است. مروج الذهب به شاهانی پرداخته که از معروفیت بیشتری در سیاست خارجی برخودار هستنداما فردوسی بیشتر به شاهانی پرداخته که حکایت داستانی بیشتری دارند. شباهت این دو کتاب در مدت حکومت شاهان ساسانی و نام آنهاست که در اغلب موارد مشابه هستند.
    کلیدواژگان: ساسانیان، شاهنامه، اردشیر بابکان، سیاست خارجی
  • مهرداد زرگرزاده، زهرا عباسی* صفحات 348-361
    کاشان یکی از اولین مراکز تشکیل تمدن انسانی است. طبق حفاری های باستان شناسی در تپه های سیلک کاشان، سابقه حضور بشر در این منطقه به پنج تا هفت هزار سال پیش از میلاد باز می گردد. در تاریخ بشر، دو حوزه فرهنگ و هنر، تکنولوژی و صنعت دائما در حال تاثیر گذاری متقابل بوده اند و تغییر و تحول هر کدام اثر مستقیمی بر طرف مقابل برجای گذارده است. در چند دهه گذشته نیز با رشد سخت افزاری رایانه ها امکان لازم برای هنرمندان و مهندسین فراهم آمد تا با طراحی و اجرای نرم افزارهای گوناگون از رایانه به عنوان وسیله و ابزاری جهت خلق آثار هنری بهره بگیرند. تاثیر فناوری دیجیتال باعث دگرگونی فعالیت هایی مانند نقاشی، رسم، مجسمه سازی، هنرهای صوتی و موسیقی شده است. ابزار دیجیتال امکان بسیار مناسبی جهت معرفی فرهنگ و مظاهر تمدنی شهر های تاریخی فراهم کرده و لازم است با شناخت دقیق از این ابزار حداکثر بهره را از آن برد. این پژوهش با استفاده از روش تحلیلی و توصیفی به دنبال نشان دادن اهمیت استفاده از دانش روز در بازشناسی مفاهیم کهن می باشد. یافته های تحقیق نشان داد که هنر های دیجیتال با اتکا به بعد بصری خود می توانند معرف مناسبی برای تمدن هایی با گونه های متنوع هنری باشند و در صورتی که از ابزار مناسب استفاده شود می توانند به ارتقای فرهنگ عمومی کمک کنند.اهداف پژوهش:بررسی نقش هنرهای دیجیتال در معرفی ابعاد تمدنی کاشان.معرفی و تشریح ابعاد چندگانه هنر دیجیتال در جهت بازآفرینی مظاهر تمدنی.سوالات پژوهش:هنر های دیجیتال چگونه می تواند معرف یک تمدن (کاشان) باشد؟چه حوزه هایی از دانش دیجیتال می تواند در معرفی مظاهر تمدنی موثر و مفید واقع گردد؟
    کلیدواژگان: تمدن کاشان، هنر، دیجیتال، فناوری های کامپیوتری
  • محیط سنتی، محیط کارآمد، تبیین مولفه های فردی با رفتار شهروندی سازمانی مدیران با تاکید با ارزش های اخلاق هنر اسلامی
    مسعود ساعی، محمد محمودی میمند*، محمود سمیعی نصر صفحات 362-381
  • هادی سعیدیان داودی، محمد خسروی شکیب*، علی حیدری صفحات 382-404
    نظریه قهرمان مسئله دار (پروبلماتیک) از دست آوردهای جورج لوکاچ و لوسین گلدمن در حوزه جامعه شناسی ادبیات است. این نظریه، قهرمان رمان را انسان مسئله داری می داند که در دنیای تابع ارزش مبادله و شی ء وارگی، به دنبال ارزش های کیفی و متعالی است. جستار حاضر بر آن است تا به تحلیل شخصیت «آیدین» در رمان سمفونی مردگان اثر عباس معروفی بپردازد و با بهره گیری از روش مطالعه کتابخانه ای و به شیوه توصیفی- تحلیلی کنش این شخصیت مسئله دار را با مولفه های نظریه قهرمان مسئله دار تطبیق دهد. برآیند حاصل از پژوهش، این نتیجه را دربر دارد که قهرمان داستان، به عنوان شخصیتی فرهنگی و هنری، سراسر زندگی خود را در نبرد با جامعه ای خرافه پسند و ناآگاه به سر می برد و گسستی رفع نشدنی میان آرمان های خود و جامعه پیرامون می بیند. بر این اساس، وی بیشتر مولفه های فرد مسئله دار ازجمله تردید، شناخت گرایی، هم سو نبودن با جامعه، مبارزه علیه میانجی های تباه گر و انزواگزینی را داراست و فرجام کار او چنان که لوکاچ در رمان آموزشی به آن اشاره می کند، خودبازدارندگی و پختگی مردانه است.اهداف پژوهش:بررسی شخصیت پروبلماتیک رمان سمفونی مردگان در مواجهه با جامعه تابع ارزش های کمی.بررسی نقش گسست فرهنگی و هنری در ترسیم جامعه داستان سمفونی مردگان.سوالات پژوهش:شخصیت پروبلماتیک رمان سمفونی مردگان در مواجهه با جامعه تابع ارزش های کمی، به دنبال چه ارزش های کیفی و اصیل انسانی است؟گسست فرهنگی و هنری چه نقشی در ترسیم جامعه داستان سمفونی مردگان دارد؟
    کلیدواژگان: قهرمان مسئله دار، گلدمن، لوکاچ، عباس معروفی، سمفونی مردگان
  • ارتباط و هنر تمثل ملائکه الهی بر زنان برتر جهان با تاکید بر آراء امام خمینی (ره) و انعکاس ان در نگاره های اسلامی
    الهام سیاحی، مریم بختیار*، فرج الله براتی صفحات 405-424
  • زهره شایسته فر*، حسن بلخاری قهی، بهمن نامور مطلق صفحات 425-443
    ظهور اندیشه های عرفانی - متافیزیکی وام گرفته از رنسانس به مثابه نوزادی از جهان نامرئی باعث گسترش معنا و پیدا و پنهان های بسیاری در نقاشی های ایرانی و هلندی قرن 17 میلادی شد. لذا در این بین نیز حس، احساس و حساسیت سه کلمه با بار معنایی بالا وظیفه انعکاس اندیشه ها را در نقاشی هنرمندان نقاش قرن 17 میلادی برعهده گرفتند. مخاطب این آثار به شناخت تجربه های نو، تا درک مفاهیم متضاد ترغیب شدند. پژوهش حاضر، با در نظر گرفتن این ویژگی ها و همچنین دریافت های مستقیم نگارنده از آثار نقاشی انتخابی، حس های موجود را به همراه مفهوم زیبایی و امر زیبا، از طریق روش شناسی و موقعیت اجتماعی، سیاسی و مذهبی این دو کشور، کنکاش و حتی برای درک تصورات مطبوع، زیبا، خیر و شر که به مانند جویباری وسیع از کنار دشت ها و جنگل ها راه می گشاید، رمزگشایی نمود. در این پژوهش ابتدا تاثیرات بصری و بیانی رنسانس برروی هنر نقاشی بررسی و سپس تحلیل های جداگانه ای جهت آمادگی ذهنی خواننده، به منظور  بیداری و آزادی ذهن و روح او برای درک حضور عرفان و متافیزیک در نقاشی ایرانی و هلندی قرن 17 میلادی صورت پذیرفته است. تمامی مراحل انجام این پژوهش به صورت کتابخانه ای و میدانی انجام شده است.اهداف پژوهش:بررسی درک حضور عرفان و متافیزیک در نقاشی های ایران و هلند قرن 17 میلادی.مطالعه پویایی ذهن مخاطب نقاشی های ایرانی و هلندی قرن 17 میلادی.سوالات پژوهش:عرفان و متافیزیک در نقاشی ایران و هلند قرن 17 میلادی چه جایگاهی داشته است؟پویایی ذهن مخاطب نقاشی های ایرانی و هلندی، به چه طریقی امکان پذیر است؟
    کلیدواژگان: ایران، رنسانس، نقاشی، عرفان، متافیزیک. هلند
  • معصومه شیخ برادران، محمد شاه بدیع زاده*، رضا اشرف زاده صفحات 444-460
    ادبیات هر سرزمینی تجلی باورها، ارزش ها و فرهنگ آن سرزمین است. مهم ترین و کامل ترین بازتاب فرهنگ کهن ایران را در شاهنامه فردوسی می توانیم ببینیم. شاهنامه یکی از بزرگ ترین آثار حماسی جهان و دربردارنده بخش بزرگی از فرهنگ ارزشمند ایرانی است. نگارنده با روش واکاوی اسناد و تحلیل محتوا دریافته است که فردوسی خردمند، اندیشمندانه کوشیده است که در ضمن بیان حماسی داستان های کهن از مفاهیم و مضامینی استفاده نماید که خواننده شاهنامه با تحلیل و در کنار هم قراردادن آن مفاهیم، خود به کشف حاکمیت نگاه صلح اندیشانه موجود در فرهنگ اصیل ایرانی دست پیدا کند. هدف این پژوهش، بیان مضامینی است که با حضورشان در شاهنامه به بالا رفتن بسامدی نگاه صلح اندیشی در این کتاب سترگ، کمک می کند. این کتاب برخلاف دیگر آثار حماسی جهان که جنگ محور است، دارای نگاه صلح گرایانه و دفاع محور می باشد. همچنین این کتاب می تواند به عنوان آیینه ای از اقتدار، عزت و آزادگی فرهنگ صلح اندیش ایرانیان را به دیگر ملت های جهان نشان دهد؛ از دیگر سو، با حجم بالای مفاهیم صلح مدارانه در شاهنامه به گسترش خوانش و درک بیشتر و بهتر فرهنگ ملی، به افتخارات و باورهای هویتی ایرانیان کمک کند.اهداف پژوهش:بررسی اهمیت کاربست بیان مضامین صلح اندیشی در شاهنامه.بررسی مضامین صلح اندیشی در شاهنامه دوره مصور تیموری و صفوی.سوالات پژوهش:اهمیت کاربست بیان مضامین صلح اندیشی در شاهنامه چیست؟مضامین صلح اندیشی در شاهنامه دوره مصور تیموری و صفوی چگونه منعکس شده است؟
    کلیدواژگان: شاهنامه، فردوسی، مضامین صلح اندیشی
  • یدالله طالشی* صفحات 461-476
    روایات اساطیری همواره با اشارات و دلالت های رمزگونه و رازآلود همراه بوده است. یکی از این امور شگفتی آفرین، دگردیسی موجودات و شخصیت هاست. دگردیسی یکی از مهم ترین عناصر ادبیات حماسی و اسطوره ای محسوب می شود. در ادبیات حماسی در پاره ای از موارد چهره های اسطوره ای دچار تغییر شکل و دگردیسی های چشم گیری شده اند. دگردیسی در شاهنامه و دیگر حماسه های دنیا باتوجه به تفاوت های جغرافیای و فرهنگی ایران و دیگر نقاط جهان، جلوه های گوناگون، و تفاوت ها و شباهت های زیادی دارد. در شاهنامه معمولا شاهان، دیوان و جادوگران دگرگون می شوند و قدرت دگرگونی دارند؛ در حماسه های یونان و هند نیز خدایان و ایزدان بیشتر دگرگون می شوند. در پژوهش پیش رو تلاش شده است چگونگی، نحوه و انواع دگردیسی در شاهنامه، ایلیاد، ادیسه، و رامایانا بررسی، و با یکدیگر مقایسه شود. نتایج پژوهش نشان می دهد بیشتر دگردیسی های شاهنامه در نبرد قهرمانان در خشکی و اغلب دگردیسی های ایلیاد و ادیسه در آب های بیکران به وقوع می پیوندد. شکل دگردیسی در شاهنامه در هیئت آدمیان، سنگ، ابر و اژدها است، و در حماسه های ایلیاد و ادویسه و رامایانا معمولا در هیئت پهلوانان و شاهزادگان و پرندگان است. دگردیس کننده ها و شونده ها پس از رسیدن به مقاصد خود، به شکل اصلی خود باز می گردند. هدف از دگردیسی ها در همه حماسه ها بیشتر کمک، فریب، نجات و آزمایش است.اهداف پژوهش:بررسی چگونگی، نحوه و انواع دگردیسی در شاهنامه، ایلیاد، ادیسه و رامایانا.بررسی دگردیسی نبرد قهرمانان در شاهنامه طهماسبی.سوالات پژوهش:نحوه و انواع دگردیسی در شاهنامه، ایلیاد، ادیسه و رامایانا چگونه است؟مختصات دگردیسی نبرد قهرمانان در شاهنامه طهماسبی چگونه است؟
    کلیدواژگان: دگردیسی، شاهنامه، ایلیاد، اودیسه، رامایانا
  • جمشید طاهرخانی، علی الهامی*، حسین خسروی صفحات 477-490
    در طول تاریخ «زیارت» به عنوان یکی از مولفه های فرهنگی - مذهبی در توسعه و تبیین آموزه های دینی اثرگذار بوده است. این سنت در جهان اسلام تا پیش از روی کار آمدن عباسیان پیوسته رواج داشته است. اما از دوره دوم خلافت عباسی هم زمان با پیدایش فرقه های مختلف مذهبی این مسئله ازجمله موضوعات چالش برانگیز برخی فرقه ها و حاکمان سنی مذهب؛ به ویژه در تقابل با شیعیان گردید. پژوهش پیش رو، درصدد بررسی و تحلیل نقش فرهنگ زیارت در عصر صفوی است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی-تحلیلی است که براساس اسناد و منابع تاریخی به تجزیه وتحلیل داده های تاریخی می پردازد. ازجمله دستاوردهای فرهنگی حکومت صفوی احیای این سنت به عنوان یکی از مهم ترین شعائر مذهبی شیعه در جامعه  ایران بوده است؛ به نظر می رسد زیارت مقابر اهل بیت (ع) نقش به سزایی در تبیین و توسعه معارف مکتب شیعه در ایران داشته است. ازجمله دستاوردهای این پژوهش می توان به گسترش مذهب شیعه، ایجاد مراکز علمی- مذهبی و شکل گیری دولت های شیعی در ایران اشاره کرد. بخشی از این اقدامات را می توان در معماری حرم مطهری رضوی و آثار برجای مانده از معماری صفوی در این مجموعه مشاهده کرد.اهداف پژوهش:تحلیل نقش دولت صفوی در گسترش علوم و معارف تشیع در ایران و معماری حرم رضوی.تحلیل نقش دولت صفوی در توسعه آداب و رسوم مذهبی شیعه در ایران.سوالات پژوهش:نقش دولت صفوی در گسترش علوم و معارف شیعه در ایران و معماری حرم مطهر رضوی چیست؟نقش دولت صفویه در توسعه آداب و رسوم مذهبی شیعه در ایران چگونه بوده است؟
    کلیدواژگان: فرهنگ، زیارت، عصر صفویه، توسعه و معارف دینی
  • سمیه طلایی، علی اکبری*، مهدی حمزه نژاد صفحات 491-502
    عام ترین، فضای قدسی، فضای طبیعت مخلوق خداوندی است که بیشترین قداست را به وسیله حق بودنش، ارائه می کند. فضای قدسی، مکانی است که در آن، جهان ما و جهان دیگر با یکدیگر مرتبط میشوند و با تصور اینکه از آغاز، تصویر سه منطقه کیهانی از ذهن بشر گذشته است، این موضوع تصدیق گشته است که چون بههم پیوسته نیستند، پس پیوستگی میان آن ها ناممکن است، زیرا در وهله نخست، گذار از مرتبه ای به مرتبه دیگر و خاصه گذار از زمین به آسمان، فقط در فضای قدسی عبادتگاه امکان پذیر است. این امکان گذر از مرتبهای به مرتبه دیگر را می توان در عبادتگاه هایی از قبیل آرامگاه ها مشاهده کرد. در این راستا، فرضیه مطرح شده در نیل به هدف پژوهش، این است که با سیر هفت وادی عرفان از طریق عناصر معمارانه در آرامگاه شیخ عبدالصمد نظنز می تواند ابزاری برای تداوم فرهنگی سنت ساخت بناهای قدسی در دوران کنونی باشد. از این رو، در پژوهش حاضر از روش تحقیق پساساختار گرایانه و تفسیری استفاده شده است. نتایج بررسی ها حاکی از آن است که هفت وادی عرفان از نگاه عطار که طلب، عشق، استغنا، توحید، حیرت، فقر و فنا است که به غیر از فرم و هندسه این بنا، در جای جای این آرامگاه این هفت وادی به ارزنده ترین شکل موردتوجه معمار بوده است.اهداف پژوهش:فهم انحاء حضور به هفت وادی عرفان در آرامگاه شیخ عبدالصمد نطنز.بررسی چگونگی ایجاد فضای قدسی براساس عرفان.سوالات پژوهش:حضور هفت وادی عرفان را چگونه می توان در آرامگاه شیخ عبدالصمد نطنز تبیین کرد؟آموزه های عرفان در تداوم فرهنگی ساخت بناهای قدسی چه نقشی می تواند داشته باشد؟
    کلیدواژگان: فضای قدسی، هفت وادی عرفان، آرامگاه، شیخ عبدالصمد نطنز
  • فاطمه عباسی، سید مجید مفیدی شمیرانی*، حمیدرضا موسوی صفحات 503-521

    شهر و اقلیم، دو سیستم انسان ساخت و طبیعی هستند که تاثیرگذاری تنگاتنگی بر روی هم دارند. اقلیم و شرایط اقلیمی یکی از مهم ترین عوامل موثر در طراحی شهرها و معماری بناها در جهان می باشد. آن چنان که تاثیر آن در تمام تاروپود بافت شهری و حتی تک تک بناها و عناصر معماری داخلی فضاها دیده می شود. تنوع اقلیمی در ایران نیز منجر به متفاوت بودن الگوهای ساخت بنا و تیپ های گوناگون آن شده است و بر فرم، بافت و معماری بناها تاثیرگذار می باشد. بنابراین مسئله اصلی در این پژوهش بررسی تیپ شناسی و الگوی غالب در بناهای مسکونی میان اقلیم های سرد کوهستانی ایران می باشد و محقق به دنبال پاسخ به تاثیرات عوامل مختلف اقلیمی در معماری و نحوه شکل گیری بناهای مسکونی می باشد؛ بنابراین هدف از این پژوهش شناخت عوامل اقلیمی مهم که بر شکل گیری بناها تاثیرگذار بوده می باشد. روش تحقیق در این پژوهش روش تحلیلی-توصیفی بوده و شیوه گردآوری اطلاعات بر پایه روش کتابخانه ای و مشاهده میدانی می باشد. نتایج به دست آمده در این پژوهش نشان می دهد، خانه جمالی زنجان در میان اقلیم Dfa، خانه تقوی اردبیل در میان اقلیم Dfb و خانه سیفی همدان در میان اقلیم Dsa به عنوان نزدیک ترین همسایگی ازنظر شباهت های مرتبط با تناسبات کالبدی، سازمان دهی فضایی و معیارهای مرتبط با شرایط محیطی را با میانگین خانه های دیگر را دارد. از طرفی دیگر، خانه لاله ای تبریز در میان اقلیم Dfa، خانه خلیل زاده اردبیل در میان اقلیم Dfb و خانه منزوی شهرکرد و مشیرالدیوان سنندج در میان اقلیم Dsa به عنوان دورترین فاصله از شاخص ها و معیارهای مرتبط با شرایط محیطی را دارد.اهداف پژوهش:بررسی الگوی ساماندهی اقلیمی فضاهای عملکردی در بناهای مسکونی با گرایش اقلیمی سردسیر.مطالعه تیپ شناسی معماری خانه های تاریخی اردبیل، همدان و زنجان.سوالات پژوهش:اقلیم سرد کوهستانی ایران چه تاثیری بر نحوه ساماندهی فضاهای عملکردی در بناهای مسکونی داشته است؟خانه های تاریخی اردبیل، همدان و زنجان به عنوان بناهای مسکونی منطقه سرد کوستانی از اقلیم چه تاثیری گرفته است؟

    کلیدواژگان: تیپ شناسی، الگو، بناهای مسکونی، اقلیم سرد کوهستانی، ایران
  • زهراء عراقی زاده، سید هادی قدوسی فر*، نیلوفر نیک قدم صفحات 522-535

    هدف اصلی پژوهش سنجش هم پیوندی الگوی خانه های سنتی بندر کنگ با استفاده از نرم افزار دپس مپ (چیدمان فضا) تکنیک هم پیوندی صورت می گیرد که در دو فاز بررسی و شناخت مبانی نگرش نحو فضا در معماری با تاکید بر هم پیوندی در بناهای مسکونی بومی بندر کنگ و بررسی چیدمان فضایی بناهای مسکونی در جهت شناخت الگوهای فضایی و تاثیر روابط اجتماعی و فرهنگی به آن پرداخته می شود. برای رسیدن به این هدف پژوهشی با رویکرد توصیفی-تحلیلی، و خروجی های نرم افزار و داده های کتابخانه ای و مقالات معتبر علمی به بررسی درجه هم پیوندی در خانه های مسکونی بندر کنگ به عنوان بافتی بکر و دست نخورده در معماری بومی استان هرمزگان صورت گرفته است. فرآیند شبیه سازی نرم افزار تخصصی نحو فضا جهت بررسی شاخص هم پیوندی برای رسیدن به تحلیل جامع و دقیق استفاده شده است. این بررسی، استدلال منطقی تحلیل و نظام فضایی خانه ها را به وسیله هم پیوندی مورد ارزیابی قرار می دهد داده های حاصل از تحلیل با استفاده از نمودارهای توجیهی منتج به آن ها به ارزیابی درجه هم پیوندی فضاها می پردازد. نتایج حاصل از تحقیق و ثبت مشاهدات حیاط با بالاترین درجه هم پیوندی و فعال ترین فضا به عنوان کانون اجتماع پذیری و منعطف ترین و یکپارچه ترین فضا در خانه ها ارزیابی کرده که بیشترین تعاملات اجتماعی در آن رخ می دهد. نتایج پژوهش نشان می دهد هم پیوندی به عنوان یک ویژگی مشترک در تمامی خانه ها وجود دارد اما دارای نوسان درونی است و در مجموع می توان تمامی خانه ها را یکپارچه دانست.اهداف پژوهش:1.  سنجش هم پیوندی در الگوی خانه های سنتی کنگ با استفاده از روش چیدمان فضایی.2.  مقایسه تطبیقی هم پیوندی در نظام فضایی خانه های بندر کنگ.سوالات پژوهش:هم پیوندی در الگوی خانه های سنتی بندر کنگ توسط روش چیدمان فضای به چه صورت قابل سنجش می باشد؟2. آیا هم پیوندی در نظام فضایی خانه های بندر کنگ با یکدیگر قابل مقایسه و بررسی است؟

    کلیدواژگان: نظام فضایی خانه، درجه هم پیوندی، دپس مپ، شاخص نحو فضا، خانه های بندر کنگ
  • مرجان عطارد، بهروز منصوری* صفحات 536-556
    استفاده از دیدگاه های جنسیتی در طراحی شهری در دهه های گذشته بسیار رواج یافته و منجر به ایجاد پروژه هایی تحت عنوان طراحی جنسیتی یا طراحی حساس به جنسیت شده است. زنان همیشه برای حضور در فضاهای شهری محدودیت هایی داشتند که این محدودیت ها ناشی از طراحی و برنامه ریزی فضاهای شهری و همچنین هنجارهای اجتماعی و فرهنگی است. این هنجارها تنها فضای خانه و فضای نزدیک آن را متعلق به زنان می داند و آن ها به نوعی حق حضور پررنگ در جامعه را نمی دهد. لذا در این راستا، این پرسش ها مطرح می شوند که چگونه به وسیله معماری می توان فضایی را ایجاد کرد که علاوه بر پاسخگویی به نیاز بانوان زمینه تعامل سازنده آن ها را فراهم کند؟ چگونه با استفاده از روش هستی شناسی افقی و استراتژی شیء بر شیء می توان به فضایی جذاب تر به نسبت روش های قدیمی دست یافت؟ هدف این طرح نادیده گرفتن نقش مردان و توجه مفرط به جایگاه بانوان نیست بلکه بهبود کیفیت حضور و تعامل آن ها با یکدیگر و جامعه است. روش تحقیق این پژوهش به صورت ترکیبی از روش «توصیفی- تحلیلی» و «روانشناسی بوم شناختی» در بستر پیمایشی است. در ابتدا قسمت کیفی مطالعه با استناد به منابع کتابخانه، چارچوب نظری پژوهش استخراج شده است.اهداف پژوهش:بهبود کیفیت حضور و تعامل بانوان با یکدیگر و جامعه.شناخت هستی شناسی افقی و به کارگیری آن به صورت گسترده در معماری.سوالات پژوهش:فضای مورد نیاز بانوان به عنوان یک کنشگر اجتماعی باید دارای چه ویژگی ها و مولفه های باشد؟چگونه می توان با استفاده از روش هستی شناسی افقی و استراتژی شیء بر شیء به فضایی جذاب تر و فارغ از ارزش گذاری های جنسیتی نسبت به روش های قدیمی دست یافت؟
    کلیدواژگان: جنسیت، هستی شناسی افقی، تعامل بانوان، تعارض جنسیتی، طراحی شهری
  • یاسر علیزاده، حسین سلیمانی آملی*، عبدالله رجایی لیتکوهی صفحات 557-570
    فقهای شیعه در نگرش دینی و شرعی و نیز در منابع و روش استنباط از احکام به دو دسته اخباری و اصولی تقسیم بندی می شوند. مکتب اخباری به واسطه حکومت صفویان در حدود دو سده اندیشه مسلط در جامعه شیعی بوده و با نظریه پردازی های ملاامین استرآبادی خلق و بسط پیدا کرده است. و این روند تا زمان گسترش اندیشه های بهبهانی و شاگردانش ادامه داشته است. این اندیشه ها موجب افول اخباریان گردید. با پیروزی اصولیان و به تبع آن قدرت یافتن اجتهاد، زمینه ورود علما به سیاست فراهم شد. لذا اصولین تاثیری شگرف در جامعه امروزی ما برجا گذاشته اند که هنوز هم قابل مشاهده است. در تحقیق پیش رو به موارد مورد نزاع و ریشه های اختلاف میان اخباریان و اصولیون پراخته می شود و اعتقادات هر یک مورد بررسی قرار گرفته تا مشخص شود کدام یک در عصر معاصر مورد قبول فقهای حاضر است. همچنین به این سوال پاسخ داده می شود که عقاید این دو گروه چگونه باعث شکل گیری عقاید شیعه معاصر شده است. در پایان نیز این نتیجه اخذ می شود که امروزه اصولین توانسته اند با پیروزی بر اخباریان غالب فکری فقهای شیعه را موردتوجه خود قرار دهند و مسیر عقلانی را بر برابر مسیر روایی محض بسط دهند. از سوی دیگر، بخش مهمی از انگاره های فرهنگی و هنری جامعه شیعی معاصر تحت تاثیر این دو مکتب فقهی است.اهداف پژوهش:بررسی نزاع و ریشه های اختلاف میان اخباریان و اصولیون.بررسی اندیشه های فقهی در جامعه فرهنگی و هنری معاصر.سوالات پژوهش:ریشه های اختلاف میان اخباریان و اصولیون به عنوان مکاتب فقهی چیست؟اندیشه های فقهی چه تاثیری بر جامعه فرهنگی و هنری معاصر داشته است؟
    کلیدواژگان: اخباری گری، اصولی گری، تنازع فرقه ای، تشیع معاصر، صفویه
  • زینب کوچکی علیکلایه، سید کیهان شهدایی*، جمال احمدی، رضا برزویی صفحات 571-594
    قصه نوش آفرین گوهرتاج، داستان عامیانه و منثور دوره صفوی است که نویسنده آن نامعلوم است. این داستان، قصه عشق ابراهیم شاهزاده چین به نوش آفرین گوهرتاج شاهزاده دمشق است. قصه به شرح تلاش ها، جنگ ها و دلاوری های شاهزاده ابراهیم برای رسیدن به نوش آفرین گوهرتاج می پردازد. ازآنجاکه قصه نوش آفرین گوهرتاج، داستانی عامیانه است، عناصر مختلف فرهنگ عامه در این اثر به گستردگی دیده می شود. ازجمله؛ موجودات عجیب، اتفاقات شگفت انگیز، مکان ها و اشیاء عجیب، اعتقادات و باورهای مذهبی، باورهای خرافی، آداب ورسوم اجتماعی، کنایات و ضرب المثل ها. کتاب هزار و یک شب نیز از معروف ترین منابع ادبی و داستانی مربوط به حوزه فرهنگی شرق است که در دوره قاجار توسط صنیع الملک مصور شده است. این پژوهش به روش توصیفی و تحلیلی و با تکیه بر داده های منابع کتابخانه ای به رشته تحریر درآمده است. در این پژوهش با ذکر نمونه های از عناصر فرهنگ عامه، در قصه نوش آفرین گوهرتاج و تطبیق آن با نگاره های نسخه مصور هزار و یک شب صنیع الملک به تحلیل و بررسی بارتاب فرهنگ عامه در این دو اثر پرداخته شده است. در بررسی فرهنگ عامه در قصه نوش آفرین گوهرتاج، جنبه ها و ابعاد مختلف زندگی مردم عادی قابل مشاهده است. این اثر حاوی مطالب مهم و ارزشمندی از فرهنگ مردم دوره صفوی و تا حدودی قاجار است و اعتقادات و باورهای عامیانه آن دوره در این اثر بازتاب گسترده ای دارد. درحالی که کتاب مصور هزار و یک شب صنیع الملک مربوط به دوره قاجار است و یک مجموعه داستانی است نه یک داستان واحد.اهداف پژوهش:آشنایی با مولفه های فرهنگ عامه در قصه نوش آفرین گوهرتاج و نسخه مصور هزار و یک شب.بررسی نقش اوضاع اجتماعی و فرهنگی در زمان قصه نوش آفرین گوهرتاج.سوالات پژوهش:مهم ترین مولفه های فرهنگ عامه در قصه نوش آفرین گوهرتاج و نسخه مصور هزار و یک شب صنیع الملک چیست؟اوضاع اجتماعی و فرهنگی در زمان قصه نوش آفرین گوهرتاج چگونه بوده است؟
    کلیدواژگان: فرهنگ عامه، باورهای عامیانه، آداب ورسوم اجتماعی، نوش آفرین گوهر تاج، هزار و یک شب
  • تاثیر و تاثر متقابل فرهنگ و ادبیات در اشعار مقاومت بشری البستانی و طاهره صفارزاده
    بهنام فعلی* صفحات 595-614
  • سید محمدرضا قریشی، سعید خیرخواه*، عبدالرضا مدرس زاده صفحات 615-636
    با منی کرد جمشید که بازتابی ایرانی از کهن الگوی شورش آغازین در برابر جهان آفرین بی همتاست، سامان هستی درهم ریخته، دچار آشوبی ویرانگر می شود. مونولوگ شکاکانه قهرمان که در کارکردهایش نقشی بسنده به خود قائل است، شوند آشکا رگی شر در جهان هستی می گردد. بنابر روایت شاهنامه، نماد شر، شخصیتی دیوسان به نام ضحاک است که هستی و سامان نیاکانی آن را آشفته ساخته و بدان حالتی هاویه گون، تاریک و مرگ بار می بخشد. در این فرآیند شیطانی، پدر را می کشد، آدمیان را می بلعد، مغزها را می کوبد، ایستارها و آیین ها را گمراه می کند و تمام کوشش خود را به کار می برد تا هستی مزدا آفریده را از زندگی تهی ساخته و رنج، بیماری و مرگ را بر آن چیره سازد. سرانجام نیروی دیوانه وار اهریمنی روح او را به سحر و فسون رام خود ساخته و اراده اش را بر او برمی گمارد. از آن روی که همه این کارکرد ها به زبان رمزی و استعاره گون بیان شده، پژوهش گر بر آن است تا با رویکردی کهن الگویی و روشی تطبیقی، مفاهیم نمادین و پنداره های اساطیری این روایت، هم چون پیدایش شر، پدر و پدرکشی، فریب، مار، کتف، مغزخواری و... را در بستر فرهنگ ایران شهری که در آیین مهری، جهان بینی زرتشتی و دیگر هنجارها و سنت های دینی ایرانی تجلی یافته مورد بررسی قرار دهد و دریافت های نوینی را ارائه نماید. پژوهش گر در این مقاله به روش کتابخانه ای و پژوهشی از منابع لازم بهره برده و مطالب را بررسی کرده است.اهداف پژوهش:بررسی مفاهیم نمادین و پندارهای اساطیری روایات ضحاک بر بنیاد اندیشه ایران شهری.بررسی و تاویل ژرف ساخت های هنری ادبیات با بازخوانی شاهنامه براساس تحلیل اساطیری.سوالات پژوهش:مفاهیم نمادین و پندارهای اساطیری روایات ضحاک بر بنیاد اندیشه ایران شهری چگونه است؟اسطوره ها چگونه می توانند منبع الهام هنر و ادبیات شده و ذهن ما را به دریافت های نوینی از آن ها رهنمون سازند؟
    کلیدواژگان: اندیشه ایران شهری، جمشید، شک، شر، ضحاک، آشوب ازلی
  • صفی الله کرد، اسماعیل اسلامی*، محمد فاتحی صفحات 637-651
    ابوالقاسم الشابی شاعر معاصر کشور تونس نمونه والای قهرمانان عرصه مبارزه با استعمار است که نه تنها در افریقا که در جای جای جهان اسلام به عنوان شاعری دلسوز و متعهد به جامعه و سرنوشت ملت ها شناخته می شود. الشابی برای شعر و شاعر رسالتی فراتر از آنچه در ذهن همگان است، قائل می باشد. در این پژوهش به روش تحلیلی و توصیفی به جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای پرداخته شد. الشابی اعتقاد دارد که شعر باید زندگی انسان را به تصویر بکشد و از نظر او شعر تصویری صادقانه و تعبیری راستین از واقعیت است و به همین دلیل کوشید نه تنها دردها و رنج های ملت خود که دردها و رنج های همه ملت های زخم خورده استعمار را به تصویر بکشد. شابی، تحت تاثیر شرایط اجتماعی، سیاسی تقریبا مشابه به بیان جلوه های بیداری مردمی و اسلامی جوامع خود پرداخته است. او با اینکه سلاح به دست نگرفته است؛ سلاح شعرش از هر سلاحی قدرتمندتر و نابود کننده‏تر بوده است؛ به طوری که در انقلاب اخیر تونس، نمونه قوی و ملموس آن قابل مشاهده بود و جوانان انقلابی تونسی هم صدا با هم، شعر شابی را در راه رسیدن به هدفشان، یعنی آزادی و مبارزه با ظلم حاکم بر جامعه زمزمه می کردند. در شب نامه های دوران مشروطه نیز پیام های آزادی خواهی به یکی از عناصر محوری در انقلاب مشروطه تبدیل شد. اهداف پژوهش:حاضر بررسی جلوه های بیداری اسلامی در اشعار ابوالقاسم الشابی.بررسی جلوه های بیداری اسلامی در شب نامه های دوران مشروطه.سوالات پژوهش:جلوه های بیداری اسلامی در اشعار ابوالقاسم الشابی چگونه بازتاب یافته است؟جلوه های بیداری اسلامی در شب نامه های دوران مشروطه چگونه بازتاب یافته است؟
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، ابوالقاسم الشابی، جلوه های پایداری اسلامی، شب نامه های دوره مشروطه، جلوه‏ های بیداری
  • بنفشه کرمی، ملک محمد فرخزاد*، رضا حیدری نوری صفحات 652-665
    دعا یکی از مفاهیم کهن دینی در تاریخ زندگی بشر است و از ادوار گذشته تاکنون در اشکال مختلفی منعکس شده است. بررسی این مقوله در اندیشه مولانا دربردارنده نکات بسیاری است. این تحقیق به شیوه توصیفی- تحلیلی و بر مبنای داده های کتابخانه ای و سندکاوی، به بحث و بررسی پیرامون رابطه بین دعا و قانون جذب از منظر مولانا می پردازد، آنگاه مصادیق متنوع دعا و قانون جذب را در مثنوی مولانا مورد بحث و بررسی قرار خواهد داد. نتایج و یافته های تحقیق حاکی از آن است که با وجود شباهت هایی که دعا و قانون جذب در مثنوی مولانا نسبت به همدیگر دارند؛ تفاوت هایی نیز میان قانون جذب و دعا وجود دارد. ازجمله شباهت دعا و قانون جذب در جهان بینی مولانا کارکرد تقریبا مشابه آن ها می باشد. در هر دو، انسان به دنبال رسیدن به هدف خود است. به عبارت دیگر، قانون جذب و دعا هر دو خواسته ای از انسان را برآورده می کنند. ولی با این حال، تفاوت هایی که بین آن ها وجود دارد. ازجمله اینکه در قانون جذب، انسان با خود نیازش را در میان می گذارد. در اندیشه مولانا، «طلب حاجت» از خداوند صورت می گیرد. در قانون جذب انسان فرمان می دهد و طلبکارانه خواهش خود را مطرح می کند؛ در مثنوی مولانا انسان خواسته خود را توام با خشوع و خضوع به زبان جاری می کند.اهداف پژوهش:بررسی ارتباط بین قانون جذب و دعا در اشعار مولانا.جایگاه ادعیه در کتیبه های بقعه مولانا.سوالات پژوهش:چه ارتباطی بین قانون جذب و دعا در اشعار مولانا وجود دارد؟ادعیه در بقعه مولانا چه جایگاهی دارند؟
    کلیدواژگان: دعا، قانون جذب، انسان، مولانا، مثنوی
  • سیاست های مدیریتی و اجرایی گردشگری فرهنگی هنری، شاخص مقایسه ای شرکتهای گردشگری تهران
    الناز گل افشان یوسفی*، زین العابدین امینی سابق، احسان ساده، مریم مجیدی صفحات 666-687
  • حسن محمدشفیعی، محمدعلی خان محمدی*، لیلی کریمی فرد، ژیلا رضاخانی صفحات 688-708
    باتوجه به تغییر و تحولات زندگی امروزی و همچنین جایگاه ویژه پل های گردشگری در فرهنگ ایرانی، این پژوهش به دنبال کشف نقش عناصر کالبدی در ایجاد و ارتقای حس دلبستگی در گردشگران است. برای این منظور، عناصری مشترک در دو گونه پل سنتی و معاصر (خواجو و پل طبیعت) ویژه عابران پیاده که مخاطبان زیادی را به خود اختصاص داده مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. بر این اساس، هدف این پژوهش، شناخت، تبیین و معرفی ارزش های کالبدی معماری پل های گردشگری در جهت افزایش حس دلبستگی به مکان و به کارگیری این مولفه ها در طراحی های آتی این گونه پل ها است، متغیر مستقل پژوهش را عناصر کالبدی پل ها ازجمله (رواق - صحن - و عناصر تشکیل دهنده ریتم و...) است و متغیر وابسته میزان حس دلبستگی ایجاد شده در گردشگران حاضر در محل این دو پل را تشکیل می دهد. روش تحقیق این مقاله کمی و در زمره پژوهش های مقطعی و از نوع کاربردی بوده و در شمار پژوهش های توصیفی - همبستگی قرار دارد. برای تحلیل داده ها، دو نوع پرسش نامه با مقیاس لیکرت طراحی شده که اعتبار و پایایی این پرسش نامه ها با ضریب آلفای کرونباخ تایید گردید. جامعه آماری پژوهش، شامل گردشگران حاضر در محل پل های مذکور است. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار spss24 تجزیه وتحلیل شد. یافته های پژوهش حاکی از توجه کاربران به عناصر کالبدی به ترتیب: ریتم، رواق، صحن بوده که فرضیه تحقیق را نیز تایید می کند.اهداف پژوهش:واکاوی عناصر کالبدی پل طبیعت در ایجاد حس دلبستگی به مکانواکاوی عناصر کالبدی پل خواجوی اصفهان در ایجاد حس دلبستگی به مکان.سوالات پژوهش:عناصر کالبدی پل طبیعت در ایجاد حس دلبستگی به مکان کدام اند؟عناصر کالبدی پل خواجوی اصفهان در ایجاد حس دلبستگی به مکان کدام اند؟
    کلیدواژگان: حس دلبستگی به مکان، مولفه های کالبدی، پل گردشگری خواجو، پل گردشگری طبیعت
  • سارا محمدی، آرش مشفقی*، حسین داداشی صفحات 709-726
    سمبل و نماد یکی از روش های هنجارگریزی و آشنایی زدایی در شعر و نقاشی است. شاعران و هنرمندان با این شیوه معنا و مفهومی را که برای خواننده تکراری است، بیگانه می کند. بنابراین موجب گسترش معنای متن و تاویل پذیری آن می گردد. پیچیدگی و عدم صراحت در بیان، نمادپردازی آن را به یکی از هنری ترین صورخیال تبدیل کرده است. نمادپردازی از ویژگی های سبک شناسی شعر و هنر معاصر است و به منزله شیوه ای بین رشته ای در تحلیل متون و اشعار مورد استفاده قرار می گیرد. این رویکرد که از زبان شناسی، جامعه شناسی، روان شناسی، نقد ادبی و... بهره گرفته است، روشی کارآمد برای تجزیه وتحلیل است. تحلیل نمادپردازی آثار ادب فارسی می تواند زمینه ساز خوانشی تازه از آن ها و موجب فهم بهتر این متون شود. پژوهش حاضر، شناخت و کاربرد نمادگرایی و سمبلیزم در آثار شاعران برجسته زن معاصر همچون، عالم تاج قائم مقامی، ژاله اصفهانی، پروین اعتصامی، سیمین بهبهانی، فروغ فرخزاد، طاهره صفارزاده و...  و زنان نقاش معاصر را با تمرکز به اندیشه های نام آوران این علم بررسی می کند. نتایج این پژوهش نشان می دهد فضای اجتماعی دوران معاصر زمینه را برای آفرینش اشعار نمادین و ابهام و چندمعنایی کردن آن به شاعران یاری رسانده و اکثر نمادها و نشانه ها و سمبولیسم ها دربرگیرنده مضامین اجتماعی است و انتقادهای جامعه شناسانه دارند.اهداف پژوهش:بررسی نماد و نمادگرایی در آثار زنان شاعر معاصر.بررسی نمادگرایی در آثار زنان نقاش معاصر.سوالات پژوهش:آیا عنصری نمادینی چون باد و آب و... در آثار شاعران زن در دوره معاصر چه جایگاهی دارد؟نمادگرایی در آثار زنان نقاش معاصر چه جایگاهی دارد؟
    کلیدواژگان: نماد و سمبل، شعر معاصر، زنان شاعر، زنان نقاش معاصر
  • زهرا محمدی خواه، سید صادق زمانی*، سید رحمت الله موسوی مقدم صفحات 727-745
    سهروردی نظیر سایر حکمای اسلامی به طور مستقیم در رابطه با هنر، رای صادر نکرده اما یک سری از مبادی مابعدالطبیعه ای را ارائه داده است که براساس آن هنرمند یا هنرشناس اشراقی، می تواند مبانی هنر اشراقی را تبیین کند. به عبارتی، براساس مبانی فلسفه اشراق، می توان هنر سنتی را احیا و آن را برای امروز و آینده ترسیم کرد. روش پژوهش حاضر به صورت کیفی نشان داده شده و یافته های آن به روش تحلیلی و جمع آوری مطالب به صورت کتابخانه ای است. این پژوهش با هدف مطالعه و بررسی خیال و خلاقیت در هنرهای صناعی از دیدگاه سهروردی یا تاکید بر سفال های دوره ایوبیان انجام پذیرفته است. خیال در دنیا از عقل قوی تر است، به دلیل اینکه اگرچه عاقل در اندیشه به کمال رسیده ولی از سیطره خیال و آنچه درک می کند، آزاد نخواهد بود. پس در کمال انسانی خیال بالاترین قدرت خواهد بود. عالم خیال از کلیدهای فهم دستگاه جمال شناسی حکمت و عرفان اسلامی است. خرد باستانی و حکمت اسلامی همواره در تعاملی هم سو و تنگاتنگ با هنر بوده است. به همین جهت، هنرمند ایرانی به نوعی عارف و اندیشمند نیز به شمار می رفته و هنرش در راستای تفکر عرفانی و دینی بوده است. خلاقیت از دیدگاه عرفای اسلامی از آن جهت که میان حکمت و هنر سنتی از دیرباز تاکنون پیوندی ناگسستنی وجود داشته، حائز اهمیت است؛ همچنین این بحث می تواند مبنای نظریه ای برای سنجش و داوری هنر اسلامی از منظر فرآیند تحقق آن قرار گیرد. دوره حکومت ایوبیان دوره مهمی در تولید آثار سفالی فاخر در قرون ششم و هفتم بوده است که در این آثار خیال و خلاقیت را به وضوح می توان دید.اهداف پژوهش:مطالعه و بررسی خیال و خلاقیت در هنرهای صناعی از دیدگاه سهروردی.مطالعه به کارگیری عنصر خلاقیت در سفال های دوره ایوبیان.سوالات پژوهش:خیال و خلاقیت در هنرهای صناعی از دیدگاه سهروردی به چه صورت عنوان می شود؟خلاقیت در سفال های دوره ایوبیان چگونه بروز می کند؟
    کلیدواژگان: خیال، خلاقیت، سهروردی، هنرهای صناعی
  • محمدهادی محمدی سیجانی، مهرداد جاویدی نژاد*، بهروز منصوری صفحات 746-762
    مساجد ایرانی از ورود اسلام تاکنون از نظر کالبدی دچار تغییر و تحولاتی شده اند؛ این تغییرات را می توان ناشی از عوامل فرهنگی-اجتماعی در هر دوره دانست. در این پژوهش، پنج نمونه از مساجد دوره مشروطه تاکنون به عنوان نمونه موردی انتخاب شده است. نمونه ها هریک دارای جایگاه اجتماعی مهمی هستند. روش پژوهش ترکیبی می باشد که از نوع تاریخی همراه با تفسیر و تطبیق، همچنین شبیه سازی یارانه ای صورت گرفته است. روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی است که به کمک ابزار و نمونه برداری انجام شده است. بعد از بررسی اطلاعات اولیه مساجد با استفاده از نرم افزار AUTO-CAD نقشه مساجد به صورت نقشه محدب تعریف و ترسیم می شود سپس با نرم افزار DEPT-MAP مورد تحلیل قرار می گیرد. مولفه های عمق متوسط، انتخاب، اتصال، کنترل و هم پیوندی در این فضاها بررسی شده که به طور نسبی و قیاسی تحلیل می شود. خروجی این نرم افزار به صورت داده های گرافیکی و کمی است که به تحلیل هریک پرداخته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که قابلیت انتخاب در فضای مساجد از مشروطه تاکنون کاهش یافته است. قابلیت اتصال که نشان دهنده شناخت جمعی و گردش فضایی است؛ همچنین میزان کنترل فضایی در مساجد ثابت بوده است. مساجد نزدیک به دهه های کنونی دارای یکپارچگی کم تر و سهولت در روابط فضایی هستند. همچنین سلسله مراتب در مساجد در ابتدا کم شده و در مساجد کنونی به مرور، مجددا افزایش یافته است.اهداف پژوهش:ارزیابی ساختار فضایی مساجد پس از مشروطه در تهران با استفاده از روش فضای محدب تحت تاثیر عوامل اجتماعی.مقایسه تاثیر عوامل اجتماعی در فضای محدب از مساجد دوره مشروطه تاکنون در تهران.سوالات پژوهش:چگونه می توان تاثیر عوامل اجتماعی در مساجد پس از مشروطه تهران را با استفاده از روش فضای محدب ارزیابی کرد؟عوامل اجتماعی از دوره مشروطه تاکنون موجب چه تحولاتی در پیکره فضایی مساجد شده است؟
    کلیدواژگان: ساختار فضایی، عوامل فرهنگی، تحول مساجد، فضای محدب، نحو فضا
  • محمدرضا محمدیان، سیروس جمالی*، سحر طوفان، محمد رضا پاکدل فرد صفحات 763-783

    معماری همواره به عنوان ظرف زندگی انسان مطرح است و کیفیت و غنای آن می تواند عمده مشکلات روحی- روانی انسان معاصر را برطرف کند. به نظر می رسد فضاهای امروزی، برخلاف پیشرفت روزافزون ساختار و تکنولوژی، بیشتر در وادی پراگماتیسم قدم برمی دارند، و آنچه در این پوزیتویسم گرایی فراموش می شود، روح و کیفیت فضاست. ظهور پدیدارشناسی و مکتب های مشابه در تلاش برای مقابله با این وضعیت می باشند. آنچه ما در این پژوهش به دنبال آن هستیم، تحلیل یکی از مولفه های مکتب پدیدارشناسی به نام پارالاکس  در خانه های تاریخی دوره قاجار می باشد. تحلیل و شناخت پارالاکس، تعریف و تعبیری به نام «طراحی Z محور» از خود به ما داد. به عبارتی، جاری سازی پارالاکس در فضا، توجه به تغییر مختصات جغرافیایی سوژه و دادن زاویه دریافت های متفاوت از فضا، به وی می باشد. در نهایت، از تحلیل پارالاکسی خانه های تاریخی، جاری بودن این مولفه در فضاهای مسکونی دوره مذکور و دریافت زاویه دیدهای متنوع و متفاوت از فضا توسط ساکن یا مخاطب آن، حاصل گردید. واریانس این تغییر سطوح و حرکات در محور مورب و عمودی گاهی به 4.3 متر نیز می رسد. در نتیجه این حرکت و پویایی ابژه، حواس پنجگانه نیز در پروسه ادراک فعال تر می شوند که از نتایج به دست آمده توالی زیر در اهمیت حواس در ادراک مشخص گردید: اولویت اول؛ حس بینایی، دوم؛ حس شنوایی، سوم؛ حس لامسه و چهارم؛ حس بویایی و چشایی.       اهداف پژوهش: تحلیل یکی از مولفه های مکتب پدیدارشناسی به نام پارالاکس در خانه های تاریخی دوره قاجار.تجزیه وتحلیل طراحی z محور در خانه های قاجاری.سوالات پژوهش:پارادیم حرکتی Z محور در خانه های تاریخی تبریز چگونه است؟آیا حواس پنجگانه بیشتر از مولفه درک فضایی و شناخت فضایی، توجه بازدید کنندگان را دربر می گیرد؟

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، مرلوپونتی، ادراک، طراحی Z محور، خانه های تاریخی تبریز
  • آیدین مختاری نژاد، آرمین فاضل زاد*، الهام رحمانی صفحات 784-797
    ظهور و گسترش پدیده پست مدرنیسم در سال های اخیر در زمینه های مختلف زندگی اعم از هنر و علوم اجتماعی تا زندگی روزمره انسان قابل توجه بوده و تاثیر این رویکرد در سیستم آموزش زبان خارجی نیز حائز اهمیت می باشد. همان طورکه آموزه های پست مدرنیسم توانسته در کشورهای صنعتی باعث پیشرفت و رشد می شود، این رویکرد جدید می تواند کلاس آموزش زبان خارجی را نیز به طرز مثبتی تحت شعاع قرار دهد. کتب و مقالات متعددی درخصوص پست مدرنیسم و تاثیر آن در امور زندگی انسان قابل دستیابی است ولی هدف این پژوهش روشن ساختن جلوه های بصری هنر اسلامی و پست مدرنیسم در کلاس آموزش و یادگیری زبان خارجی است. روش انجام پژوهش توصیفی و تحلیلی و با تکیه بر داده های منابع کتابخانه ای است. بدین ترتیب، ابتدا ویژگی های پست مدرنیسم به عنوان یک حرکت یا یک دوره مابعد تجدد (مدرنیسم) به طور خلاصه برشمرده شد؛ سپس به تاثیر هرکدام از ویژگی ها و رویکردها در کلاس آموزش زبان خارجی پرداخته شد؛ سرانجام نتیجه گرفته می شود که این ویژگی ها می تواند بر یادگیری، کشف خلاقیت، انعطاف پذیری، فرهنگ آموزی، توانایی کار تیمی و سایر مهارت های مورد نیاز یادگیری زبان خارجی تاثیری مثبت و روبه جلو داشته باشد.اهداف پژوهش: تبیین مفهوم پست مدرنیسم در کلاس آموزش زبان خارجی.ارائه پیشنهادات جهت برگزاری کلاس آموزش زبان مبتنی بر اصول پست مدرنیسم و کاربرد جلوه های بصری هنر اسلامی.سوالات پژوهش:معنای پست مدرنیسم در کلاس آموزش زبان خارجی چگونه تعریف می شود؟نحوه برگزاری کلاس آموزش زبان مبتنی بر اصول پست مدرنیسم و کاربرد جلوه های بصری چیست؟
    کلیدواژگان: زبان خارجی، آموزش، یادگیری زبان خارجی، پست مدرنیسم برنامه درسی
  • فریبا مرندی، فرهاد فلاحت خواه*، لیلا عدل پرور صفحات 798-818
    طاهره صفارزاده یکی از شاعران صاحب سبک شعر نوی فارسی بالاخص از حیث توجه به تصاویر شعری و فرم و شکل ظاهری آن است. واکاوی شعر او نشان می دهد که علاوه بر تاکید وی بر حضور اندیشه و معنا در شعر، شکل ظاهری و تصاویر هنری هم در سخنان او مورد توجه قرار گرفته است؛ به طوری که در ساختار شعری خود، بیش از همه عناصر شعری، به مسئله شکل و تصاویر شعری اهمیت می دهد. پژوهش حاضر به روش توصیفی و تحلیلی و با تکیه بر داده های منابع کتابخانه ای انجام شده است. درواقع، آنچه به شعر او، بیش از هر عنصر دیگر وجه شعری می بخشد بیان معانی و مفاهیم ذهنی در قالب تصاویر عینی است. او برای تحقق این هدف از دو نوع تصویر و یا بهتر است بگوییم از سه نوع تصویر کمک می گیرد. نوع اول تصاویر جزئی هستند که در قالب بیان های هنری از قیبل استعاره، تشبیه، مجاز، کنایه و... متبلور می شوند و نوع دوم آن است که از پیوستن همین اجزای تصاویر جزئی، به صورت کلی که همان بیان هنری شعری است، متجلی می شوند؛ سرانجام تصویر و شکل ظاهری یا همان فرم شعر است که در بسیاری از مواقع به کمک تصاویر درونی شعر می آید و با تشکیل و تداعی تصویری عینی در سیمای بیرونی شعر، انتقال معنی و مفهوم شعری را قوی تر می گرداند و شاید این امر، یکی از مختصات سبک ساز شعر صفارزاده است که ادبیات او را شایان توجه کرده است.اهداف پژوهش:بررسی تصاویر هنری شعر طاهره صفارزاده.بررسی و تحلیل ابعاد تصاویر هنری شعر طاهره صفارزاده.سوالات پژوهش:تصاویر هنری شعر طاهره صفارزاده چگونه است؟ابعاد تصاویر هنری شعر طاهره صفارزاده چگونه است؟
    کلیدواژگان: تصویر هنری، صفارزاده، محتوا
  • فهیمه مشایخ کندسکلا، بتول فخرالاسلام* صفحات 819-830
    حسین منزوی راز زندگی و مرگ آدمی را در عاشقی می داند. او باور داشته است که اگر عشق نبود کسی نمی توانست قصه حیات را تفسیر کند. او به جهان پس از مرگ باور دارد و بهترین مرگ را شهادت می داند. این پژوهش در جست وجوی پاسخ به این پرسش است که اشعار منزوی نگاه او را بیشتر به مرگ نشان می دهد یا زندگی. همچنین روش این تحقیق توصیفی - تحلیلی بوده و یافته های این پژوهش نگاه منزوی را که بیشتر متوجه زندگی و عشق است بازمی نمایاند، ولی درعین حال مرگ نیز چون فصلی از زندگی به شمار می آید و زیبا و با شکوه است. درنتیجه، آثار وی نشان می دهد که باور مرگ امکان بهره وری از زندگی را افزایش داده و به شادمانگی در زندگی کمک می کند. موضوع مرگ و زندگی به شکلی ملموس در نگاره های مکتب قزوین دوره صفوی نیز نمود یافته است. پرداختن به مفاهیمی چون عشق، روزمرگی و مرگ از مختصات این ویژگی است.اهداف پژوهش:بررسی چیستی و چرایی زندگی و توجه به مرگ و مرگ اندیشی در شعر حسین منزوی.بررسی مرگ و زندگی در نگاره های مکتب قزوین دوره صفوی.سوالات پژوهش: زندگی و مرگ نمودی در اشعار حسین منزوی چه نمودی یافته است؟مرگ و زندگی در نگاره های مکتب قزوین دوره صفوی چگونه بازتاب یافته است؟
    کلیدواژگان: مرگ، زندگی، عشق، مکتب قزوین، منزوی
  • سهراب مقصودی، مهرداد چترایی عزیز آبادی*، قربانعلی ابراهیمی صفحات 831-852
    یکی از شاعران بی بدیل درسبک عراقی، حافظ شیرازی می باشد. این شاعر پرآوازه، تحولی عظیم در زمینه شعر و غزل به وجود آورد. حافظ به لحاظ ارزش واژگانی و زیبایی وزنی و غنای محتوایی شعری خود، بر شاعران متاخر خویش، به خصوص شاعران سبک هندی (یا اصفهانی) تاثیر عمیقی گذاشته است؛ به طوری که در آثار منظوم شاعران از قرن نهم گرفته تا شاعران معاصر، کم و بیش نشانه هایی از سبک و سیاق غزل های حافظ مشاهده می شود. جلال الدین بن میرزا مومن اسیر اصفهانی، یکی از شاعران برجسته و نامی و کم تر مطرح دوره سبک هندی می باشد که تحت تاثیر اشعار خواجه، در غزلیات متعددی اقدام به نظیره سرایی از وی نموده است. جستار پیش رو، مطالعه و تحقیقی نظری است که به شیوه پژوهش کتابخانه ای انجام گرفته است. محدوده و جامعه مورد مطالعه، دیوان غزلیات و چکامه های اسیر شهرستانی، در مقایسه با آثار شعری حافظ می باشد. نظیره گویی اسیر اصفهانی از سبک شعری خواجه شیرازی، صرفا به تتبع شعری و سرمشق گیری و تقلید از مضمون، وزن و قافیه و کلیت شعری از آثار منظوم حافظ، محدود نمی شود؛ بلکه حوزه های دیگری از سبک حافظ، اعم از مضمون، ساختار، زیبایی شناسی، آهنگ و وزن بیرونی و حاشیه ای و اندیشه کلامی را دربرمی گیرد. این ویژگی سبکی حافظ منجر به ایجاد وجوه زیبایی شناسی در نگاره های نسخه مصور حافظ نیز شده است. یکی از این نسخ مصور در موزه دهلی نو در هند نگهداری می شود.اهداف پژوهش: بررسی تاثیر سبک حافظ بر سروده های اسیر در حوزه های مختلف.بررسی زیبایی شناسی در نسخه مصور حافظ محفوظ در موزه دهلی نو.سوالات پژوهش:تاثیرگذاری سبک حافظ بر سروده های اسیر در حوزه های مختلف چگونه می باشد؟وجوه زیبایی شناسی در نسخه مصور حافظ محفوظ در موزه دهلی چگونه است؟
    کلیدواژگان: سبک شناسی، حافظ، قران، اسیر شهرستانی، نظیره گویی و تاثیر شعری
  • زهرا موسوی کاهانی، محمد فاضلی*، محمود مهدوی دامغانی صفحات 853-870
    داستان حضرت موسی در قرآن از پردامنه ترین روایات است و عصای وی قابلیت آن را داشته است تا یکی از نمادهای اسطوره ای شود. این پژوهش به شیوه توصیفی - تحلیلی، رویکرد اسطوره مدارانه عصای موسی را در تفاسیر مهم فارسی تا قرن ششم، بررسی و با متن قرآن و کتاب مقدس مقایسه می کند. باتوجه به این امر که جنبه اساطیری عصای موسی در تفاسیر اولیه، مورد تایید مفسران اسلامی نیست، بنابراین جا دارد که این قصه ها که جزو جدایی ناپذیر فرهنگ و ادبیات ماست، با نگاهی نو عرضه شود. نتیجه پژوهش به این باور ختم می شود که اساطیر دینی با هدف بیان احکام و آرمان های اخلاقی، عرفانی و اجتماعی حاکم بر زمانه خود، در قالب داستان واره ها، بر تفسیر آیات قرآن افزوده شده اند؛ شاخ و برگ هایی که به هرکدام از ماجراهای عصای موسی داده شده است، مفاهیمی برای تبیین معرفتی دین، به خواننده ارائه می دهد. این روایات به تبع ادبیات در نگاگری اسلامی نیز نمود واضحی داشته است.اهداف پژوهش:بررسی روایات مربوط به عصای حضرت موسی در متون ادبی و اساطیر دینی.2. بررسی روایات مربوط به عصای موسی در آثار نگارگری.سوالات پژوهش:روایات مربوط به عصای حضرت موسی در متون ادبی و اساطیر دینی چگونه منعکس شده است؟2. روایات مربوط به عصای موسی در آثار نگارگری چگونه بازتاب یافته است؟
    کلیدواژگان: عصای موسی، اسطوره های دینی، قرآن، کتاب مقدس، تفاسیر فارسی
  • آسوده میرخواجه الدین، ابوذر مجلسی کوپائی*، محمد سعید ایزدی صفحات 871-891
    بافت های ناکارآمد شهری، ناهنجاری اجتماعی را در برابر ساکنین قرار می دهد. نوسازی بافت های ناکارآمد نیز همانند بسیاری دیگر از مسائل شهری امروزه تحت تاثیر مفاهیم پایداری قرار دارد. پایداری اجتماعی در مداخله با رویکرد اجتماعی در بافت های ناکارآمد ضروری است. پژوهش حاضر سعی بر آن دارد تا با بررسی ادبیات موجود پیرامون پایداری اجتماعی، عوامل کلیدی موضوع را استخراج کرده و به تحلیل آن ها در بافت ناکارآمد همت آباد بپردازد. هدف این پژوهش تبیین معیارهای نحو فضا در نوسازی بافت و همچنین ارائه اهداف کلان و خرد، راهبردها، سیاست ها و دست یابی به اهداف در جهت بهبود کیفیت از لحاظ شاخص های پایداری اجتماعی در فرآیند نوسازی بافت ناکارآمد همت آباد می باشد. در این پژوهش بافت همت آباد از نظر کالبدی و شکل به روش نحو فضا در نرم افزار UCL Depth map مدل سازی شده است و به روش استدلال منطقی رویکرد اسنادی- تاریخی در راستای رسیدن به یک منطق اجتماعی از تکنیک های تحلیلی و نقشه های خطی نحو فضا و روش های تحلیل آن در بافت استفاده شده است. به ارتباط بین الگوهای فضایی آن منطقه و تحلیل مفاهیم پایه نحو فضا (ارتباط، عمق، هم پیوندی) همچنین (فضای محدب، محوری و میدان دید) منطقه پرداخته شد. این الگو علاوه بر شناخت نحوه طراحی اجتماعی بافت همت آباد توسط معماران بومی می تواند به عنوان الگوی عملی در راستای طراحی های جدید مورد استفاده واقع گردد. از نتیجه پژوهش اینطور برمی آید که ارزش فضایی در راستای منطق اجتماعی در محله همت آباد در رابطه با شاخص های نحو فضا نظام می یابد.اهداف پژوهش:تشخیص، دسته بندی و تحلیل معیارهای نوسازی معماری در بافت همت آباد موثر بر پایداری اجتماعی.تبیین ارزش و کیفیت روابط فضایی در همت آباد، با بررسی عامل تفاوت فضا و نتایج حاصل از آن.سوالات پژوهش:چگونه می توان معیارهای نوسازی معماری در بافت همت آباد موثر بر پایداری اجتماعی تشخیص، دسته بندی و تحلیل کرد؟چگونه می توان با به کارگیری روابط ریاضی نحو فضا به شیوه کمی و با استفاده از مفاهیم عمق فضا و ارتباط و هم پیوندی به شیوه کیفی روابط فضایی را در راستای منطق اجتماعی ارزشمند و نظامند ساخت؟
    کلیدواژگان: نوسازی، بافت ناکارآمد، پایداری اجتماعی
  • ثمر میری* صفحات 892-906
    نهاد خانواده و تاثیر تربیتی آن همواره مورد توجه اندیشمندان بوده است. خانواده کانونی است که بذر هویت، فرهنگ و شخصیت هر فرد در آن پایه گذاری می شود. شناخت عواملی که به تحکیم بنیاد این نهاد مدد می رساند امری ضروری و بدیهی است. در بین تمام نهادها، سازمان ها و تاسیسات اجتماعی، خانواده نقش و اهمیت خاص و به سزا دارد. تمام آنان که در باب سازمان جامعه اندیشیده اند، همه مصلحین، حتی رویاگرایان و آنان که به ناکجاآباد روی کردند، بر خانواده و اهمیت حیاتی آن بر جامعه تاکید ورزیده اند. به درستی هیچ جامعه ای نمی تواند ادعای سلامت کند، چنان چه از خانواده هایی سالم برخوردار نباشد. در این مقاله که به شیوه توصیفی و تحلیلی نگاشته شده، پس از طرح مباحثی در مورد خانواده، به بررسی وضعیت خانواده های منعکس شده در آثار داستانی مورد نظر پرداخته شده است. در نهایت، نشان می دهد خانواده در آثار داستانی پارسی پور از پایه و اساس سست و متزلزل است و عوامل متعددی سبب از هم گسیختگی خانواده ها در آثار داستانی این نویسنده شده است. مهم ترین عوامل در آثار داستانی پارسی پور که باعث فروپاشی خانواده ها شده، طلاق و جدایی، غیبت غیرارادی و امراض روحی جسمانی یکی از اعضا می باشند. نویسنده در آثار خود از خانواده های مردسالاری سخن به میان می آورد که مقام و جایگاه زن را نادیده می گیرند و برای جنس زن ارزشی قائل نیستند. شخصیت های داستانی به دلیل شرایط بدی که در خانواده ها دارند، ناشاد و بدبخت هستند که در جهان آثارش بی هیچ امید و هدفی پرسه می زنند.اهداف پژوهش:نشان دادن واقعیت های اجتماعی جامعه در حوزه خانواده.بررسی نوع نگاه جامعه به زن در آثار شهرنوش پارسی پور.سوالات پژوهش:آیا نهاد خانواده و ساختار آن از خلال آثار داستانی شهرنوش پارسی پور نمایان است؟آیا با مطالعه و بررسی آثار برگزیده داستانی شهرنوش پارسی پور می توان به روابط و مناسبات حاکم بر خانواده های ایرانی پی برد؟
    کلیدواژگان: شهرنوش پارسی پور، آثار داستانی، سبک شناسی، خانواده
  • رقیه ملایی، محمد قادری زوارم*، شبنم شفیعی لطف آبادی صفحات 907-921
    عنصر زمان یکی از مهم ترین عناصر داستانی است که به فراخور نوع رمان می تواند ساده، تقویمی و یا پیچیده و دچار بی نظمی باشد. نظریه ژرار ژنت یکی از کاربردی ترین روش ها برای بررسی و تحلیل زمان روایت رمان های مدرن است. ژنت در نظریه خود سعی دارد تا با پرسش از موقعیت زمانی راوی، نسبت به رخدادهای داستان به روایت گیر کمک کند تا پیکره روایتی را که راوی (نویسنده) از داستان ارائه کرده است، دریابد. پژوهش به روش توصیفی و تحلیلی و با تکیه بر داده های منابع کتابخانه ای انجام شده است. پس از بررسی مشخص شد برخی از مولفه های این نظریه ازجمله زاویه دید، تداوم، بسامد مکرر در رمان بامداد خمار بررسی شد. این رمان در زاویه دید و بسامد با نظریه زوار ژنت منطبق است. داستان لیلی و مجنون از داستان های کهن زبان فارسی است، عنصر زمان و بینامتنی روایی در این داستان مشهود است.اهداف پژوهش:بررسی عنصر زمان در رمان بامداد خمار با تاکید بر نظریه ژرار ژنت.بررسی عنصر زمان و روایی بینامتنی در داستان لیلی و مجنون.سوالات پژوهش:عنصر زمان در رمان بامداد خمار با تاکید بر نظریه ژرار ژنت چگونه قابل ارزیابی است؟عنصر زمان و روایی بینامتنی در داستان لیلی و مجنون چه نقش دارد؟
    کلیدواژگان: رمان بامداد خمار، فتانه سیدجوادی، ژرار ژنت، عنصر زمان، روایت
  • وحید همتی، فرشید نمامیان* صفحات 922-936

    ایجاد تصویر ذهنی مناسب از نام تجاری در ذهن مشتری، یکی از راه های تاثیرگذاری بر مشتری است. در این پژوهش به برنامه ریزی و بیان الگوی تصورات فکری و ذهنی از نام تجاری در چرخه عمر محصولات الکترونیکی براساس نظریه داده بنیاد، پرداخته شده است. از لحاظ هدف، این پژوهش کاربردی، از لحاظ داده ها، داده بنیاد و از نظر شیوه اجراء، کیفی می باشد. براساس نتایج به دست آمده برای طراحی و تبیین مدل تصویر ذهنی در منحنی عمر محصول، پنج قضیه براساس مدل پارادایمی، مورد نیاز است. 1-شرایط عللی شامل: رضایت، نوگرایی و ارتباطات بر ایجاد تصویر ذهنی نام تجاری. 2-شرایط مرکزی؛ شامل: نگرش به نام تجاری و شخصیت نام تجاری؛ 3-شرایط زمینه ای؛ شامل: عوامل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی؛ 4- عوامل مداخله گر، شامل: چرخه عمر محصول، مشتری، اعتماد و رضایت؛ 5-شرایط راهبردی شامل: وفاداری، رقبا، تاکید بر تبلیغات، تکنولوژی و بازاریابی بر ایجاد تصویر ذهنی نام تجاری، تاثیر دارند. همچنین برندیگ می تواند در ماندگاری و رونق هنرهای دستی لوس نقش مهمی داشته باشد.اهداف پژوهش:بررسی رضایت، نوگرایی و ارتباطات بر ایجاد تصویر ذهنی نام تجاری.بررسی شرایط مرکزی شامل: نگرش به نام تجاری و شخصیت نام تجاری.سوالات پژوهش:رضایت، نوگرایی و ارتباطات بر ایجاد تصویر ذهنی نام تجاری چه نقشی دارند؟نگرش به نام تجاری و شخصیت نام تجاری بر ایجاد تصویر ذهنی نام تجاری چه تاثیری دارند؟

    کلیدواژگان: مدل، تصویر، ذهنی، منحنی، عمر محصول
|
  • Analysis of Qur'anic allusions based on the stories of the prophets in the paintings of Al-Anvar Khajow Kermani
    Parvaneh Badinloo, Abdoreza Modarreszadeh *, Asghar Dadbeh Page 3
  • Introduction to the style of Madhosh Golpayegani manuscript
    Shayesteh Abhaji Ezabadi, Azizollah Tavakkoli *, Mahmoud Sadeghzadeh Pages 7-26
    In the late Safavid period and the period of Nader Shah, Poets such as Moshtag, Asheg, Tabeb Isfahani, Lotfali Azar Bigdeli and ... followed the original Indian poets instead of Indian style. With the establishment of monarchy in the dynasty of Qajar and the establishment of relative tranquility, masnaths, sonnets, rubais, parts and secrets, which is another of his other moral and educational writings for prose. Of the 9 manuscripts identified by this poet, a copy in the Tabriz National Library and a copy in the Marashi Library of Ghom, three copies are in the Library of Malek Tehran, three copies are kept in the Library of Majles and one copy at Tehran University; Obviously, due to the diversity and variety of works and strength of the poems and the contents of the poem, the critical correction of this work, especially in order to identify its poetry as one of the scientific and literary capital of the country, is a necessity. . In this research, which is devoted to a full version of Golpayegani's Divan, based on the style of its text, the information is gathered in a library way, and in the lightness analysis, a case study of 6700 bits is also available. The findings of this part of the research show that, by following the style of Khorasani's poetry in the poems and imitating the style of the Iraqi poetry in Ghazaliyat, the successful poets, especially in the influence of Elementary, Farrokhi, Hafez and Saadi, are considered.
    Keywords: Poetry Return Period, Critical Correction, Stylistics, Manuscript, Madhosh Golpayegani
  • Mansooreh Afzali Naniz, Mohammadreza Sharifzadeh *, Mohamadali Khabari Pages 27-45
  • Mohammad Reza Ansari Jafari, Seyedeh Mandana Hashemi Esfahani *, Elaheh Hajiha Pages 46-65
  • Moslem Baghdar, Sima Mansoori *, Masoud Pakdel, Mansoore Tadayoni Pages 66-96
  • Babak Pahlavan *, Golamhosein Memarian Pages 97-113
  • Mahbobe Jjanbozorgi, Hamidreza Rezazadebahdoran *, Abas Gholtash, Alireza Araghieh Pages 134-144
    This research has been done with the aim of the epistemological foundations of teaching visual arts based on virtual social networks. The research method is theoretical in terms of theoretical purpose and qualitative in terms of data type. In order to achieve the above goal, the method of transcendental logical analysis has been used. In transcendental logical analysis, the condition for the possibility of realizing a human experience is determined. The statistical population in this study in the study of epistemological foundations includes all sources and research done and related to the epistemological foundations of upstream documents of the Iranian educational system and the foundations of electronic pedagogical theories from valid scientific sites and sources and official documents of the Iranian educational system It is provided. For sampling using purposive sampling method and the ideal method in this sampling is to select to the extent of mental saturation.Research objectivesObjectives of teaching and teaching include knowledge and knowledgeEducational goals of any educational system in general and electronic educational systemresearch questionsHow to Guarantee Teaching and Teaching Guarantee Knowledge and Knowledge GuaranteeHow to educate any educational system in general and electronic education system
    Keywords: Epistemology, Visual Arts, Social Network, Virtual
  • Mitra Habibi *, Payam Mahmoodi Kordestani Pages 145-168
  • Masoud Jafari Pirou, Hadi Khadivar * Pages 188-212
    Stylistics has no history in the true sense of the word in Iran, and the first works can be seen in Tazkerehs - Tazkereh writers, while using expressions full of verbal and spiritual industries about the reputation of his style, have tolerated and exaggerated the speech. God willing to finish the translation. The necessity of conducting the present study is the lack of comprehensive studies on the style and structure of poetry of contemporary poets of Hamedan, especially two famous poets (Safa 'al-Haq, Saber), and this necessity is doubled when we know that the mentioned poets sometimes had a stylistic personality in the field of lyric It is also necessary to remind that no coherent scientific research has been done on Saber so far. Considering the stylistics of Persian poetry and periods, the characteristics of each of the common styles in Iran (Khorasani, Iraqi, Hindi and return), our main issue in this study is the study and analysis of the lyric style of Hamedani poets from a linguistic and intellectual perspective. It is in accordance with the existing components and matching their lyric poems with those components and determining their style of poetry.
    Keywords: Style Analysis, Ghazals, Hamedani, Stylistics
  • Fatemeh Hosseini, Seyed Ebrahim Dibaji *, Firouz Harirchi Pages 213-226
  • Seyedeh Fatemeh Hosseini Darbarzi, Mostafa Mehraein *, Bahram Ghadimi Pages 227-249
  • Shiva Heidarzadeh, Afsoon Mahdavi *, Naser Bonyadi, Eshrat Karimi Afshar Pages 250-264
  • Samane Khanjani Khabaz Rashti, Abolfazl Davodiroknabadi *, Salar Zohoori, Shahnaz Nayebzadeh, Hosein Ardalani Pages 265-283
  • Behrang Daryaye Laal, Leila Zare *, Siamak Panahi, Seyyed Mostafa Mokhtabad Amreie Pages 284-301
    The aim of this research is to analyze the hierarchical concepts of change from popular art (Kitsch) to architecture and semantic cinema in Iran with an identity-oriented approach, which examines the film Khaneh Doost by Abbas Kia Rostami. The general stages of the discussion deal with the common concepts in these two fields of art by explaining the model of the relationship between cinema and architecture and the definition of semantic cinema, and in the meantime, identity is criticized as an identifying element of art. The research method in this paper, considering that it focuses on component linkage, uses Pierce's logical method, which is applied in terms of purpose and based on analytical, descriptive and a combination of qualitative (from sample to theory) and quantitative ( From theory to example) And in terms of method on explaining the theoretical content of theoretical findings, interdisciplinary and case study has been done and Also, questions and interviews with experts in these two fields (cinema and architecture) are among the pillars of research. In the following, by using the film "khaneh doost" by Kiarostami (famous Iranian director and writer), an attempt has been made to analyze the concepts in question, where identity is the main issue. The transformation of a work of art from an inefficient and useless work into a semantic work has been criticized and the plot of this claim can be generalized in contemporary Iranian architecture.
    Keywords: Semantic Cinema, Kitsch Art, Identity, Architecture, Cinema
  • Shahab Dolatkhah, Karim Hayati Ashtiani *, Leila Shobeiry Pages 302-313
  • Akram Rezayi, Maryam Bakhtiyar * Pages 314-327
    "Self-knowledge" as one of the most important human beings concerns means to know oneself and to find knowledge about talents and potential aspects within oneself and creating growth grounds for their realization. One of the main questions in this article is whether self-knowledge depends on other knowledge, including God or the world of creation? In the other words, does man have to know the world and other beings in order to know himself? Allameh Tabatabai (RA) and Imam Khomeini (RA) as two prominent sages and mystics in the contemporary era believe that man is the only being who has been able to include all the universe worlds by his existence scope; He called him the great world in terms of Almighty manifestation and called him the smallest world in terms of his materiality. Accordingly, man can achieve knowledge of other worlds and beings by knowing himself; So, in this case, it can be stated that another cognition depends on self-knowledge.
    Keywords: Self-Knowledge, Theology, Other-Knowledge, Allameh Tabatabai (RA), Imam Khomeini (RA)
  • Analysis of Sassanid foreign policy and religious tendencies in Shahnameh based on Tahmasebi version
    Mahmood Ramazani, Manizheh Falahi *, Reza Fahimi Pages 328-347
    Studying history helps us to know people and society better, history provides us with a source of information about the behavior of kings and people of different ages. By studying history, we can use the experiences of the past for the growth and innovation of our society. Consider two effects.This research, which is theoretical, analyzes the study area, scope and society of the Sassanid period in terms of foreign policy and religious orientation in Shahnameh and the promoter of religion.The narration and the way of expressing the promoter of gold and Shahnameh about the foreign policy and religious orientation of the Sassanid period are different from each other. We have a lot of brevity in the promotion of gold, except for some kings, which is briefly enough; However, Shahnameh has become obsolete in its description of events due to its narrative-historical features.Ferdowsi has mentioned many anecdotes about some of the kings of this period, which are mentioned in books such as the biography of Ardeshir Babakan and the history of Tabari, and their narrative aspect is more. The promoter of gold has dealt with kings who are more famous in foreign policy, but Ferdowsi has dealt more with kings who have more stories. The similarities between the two books during the reign of the Sassanid kings and their names are often similar.
    Keywords: Sasanians, Shahnameh, Ardeshir Babakan, Foreign Policy
  • Mehrdad Zargarzadeh, Zahra Abbasi * Pages 348-361
    Kashan was one of the first centers of human civilization. According to archaeological excavations in the Silk Hills of Kashan, the history of human presence in this region dates back to five to seven thousand years BC. Throughout human history, the two fields of culture, art, technology, and industry have been constantly interacting with each other, and the transformation of each has had a direct effect on the other.In the last few decades, with the growth of computer hardware, it has become necessary for artists and engineers to use computers as a tool to create works of art by designing and implementing various software. The impact of digital technology has transformed activities such as painting, drawing, sculpture, audio arts and music. Digital tools have provided a very good opportunity to introduce the culture and civilizational manifestations of historic cities, and it is necessary to get the most out of it by knowing it accurately. This research uses descriptive analytical method to show the importance of using up-to-date knowledge in recognizing ancient concepts. The research findings showed that digital arts, relying on their visual dimension, can be a good representative of civilizations with various types of art, and if the right tools are used, it can help promote public culture.
    Keywords: Kashan Civilization, Art, Digital, Computer Technologies
  • Traditional environment, efficient environment, explaining individual components with organizational citizenship behavior of managers with emphasis on the values of Islamic art ethics Islamic art
    Masoud Saiee, Momamad Mmahmodi Maimand *, Mahmoud Sameiinaser Pages 362-381
    Organizational citizenship behavior as one of the new concepts of organizational behavior management that emphasizes the extra-role behaviors of employees and managers and has a decisive role in the organizational process and the transformation of the traditional environment into a dynamic and efficient environment. Organizations, especially in developing countries, need to increase efficiency, and the ground must be laid for the implementation of organizational citizenship behavior so that employees and managers can use their abilities to achieve organizational goals. The main purpose of this study is to design and develop a model of organizational citizenship behavior of managers. The research method in this research is a qualitative and quantitative approach that has been done using Delphi technique and survey of this study. Jthe moderating role of leadership components on the relationship between organizational components and organizational citizenship behavior of managers was not confirmed. In the present study, according to the results of testing the hypotheses, we finally presented the model of organizational citizenship behavior of managers.Research questions1- Efficient environment, explaining individual components with organizational citizenship behavior of managers2- Traditional environment and explanation of individual components with the organizational citizenship behavior of managers with emphasis on the values ​​of Islamic art ethicsResearch purposes1- Studying the efficient environment, explaining individual components with the organizational citizenship behavior of managers2- Examining the traditional environment and explaining individual components with the organizational citizenship behavior of managers with emphasis on the values ​​of Islamic art ethics
    Keywords: Organizational Citizenship Behavior Of Managers, Individual Components, Job Components, Organizational Components, Leadership Components
  • Hadi Saidian Davodi, Mohamad Khosravishakib *, Ali Haidari Pages 382-404
  • Communication and the art of representing divine angels on the world's top women with an emphasis on the views of Imam Khomeini
    Elham Sayahi, Maryam Bakhtiyar *, Farajallah Barati Pages 405-424
  • Zohreh Shayestehfar *, Hassan Bolkhari Ghehi, Bahman Namvar Motlagh Pages 425-443
  • Masoumeh Sheikh Baradaran, Mohammad Shah Badizadeh *, Reza Ashraf Zadeh Pages 444-460
  • Somaye Talayi, Ali Akbari *, Mehdi Hamzenejad Pages 491-502
    Each of the 7 tombs can be seen in one of the 3 tombs. Accordingly, the main purpose of this study is to understand the presence of the seven valleys of mysticism in the tombs, which has been done by recognizing mysticism and its stages in accordance with Attar's view. In this regard, the hypothesis proposed to achieve this goal is that with the journey of the seven valleys of mysticism through architectural elements in the tomb of Sheikh Abdul Samad Nazanz can be a tool for cultural continuity of the tradition of building holy buildings in the present era. Therefore, in the present study, poststructuralist and interpretive research methods have been used. Finally, the results of studies indicate that the seven valleys of mysticism from Attar's point of view, which is desire, love, solitude, monotheism, wonder, poverty and perfection, which, apart from the form and geometry of this building, these seven valleys are the most valuable. The figure has been considered by the architect.
    Keywords: Holy Space, Seven Valleys Of Mysticism, Tomb, Sheikh Abdul Samad Natanz
  • Fatemeh Abbasi, Seyed Majid Mofid Shemirani *, Hamidreza Mousavi Pages 503-521
  • Zahra Araghizadeh, Seyed Hadi Ghoddousifar *, Niloufar Nikghadam Pages 522-535
  • Marjan Atarod, Behrouz Mansouri * Pages 536-556
    The use of gender perspectives in urban design has become very popular in recent decades and has led to the creation of projects called gender design or gender sensitive design. Women have always had restrictions on their presence in urban spaces. Urban space planning as well as social and cultural norms. These norms consider only the space of the house and the space near it to belong to women. And in a way, they do not give the right to a strong presence in society. Therefore, in this regard, the questions are raised how architecture can create a space that, in addition to meeting the needs of women, provides the ground for their constructive interaction? And how can a more attractive space than the old methods be achieved by using the horizontal ontology method and shear object strategy?The purpose of this plan is not to ignore the role of men and pay too much attention to the status of women, but to improve the quality of their presence and interaction with each other and society. the research method of this study is a combination of the methods of descriptive - analytic and "ecological psychology" in the survey bed. first, the qualitative part of the study is extracted from survey technique by citing library sources, theoretical framework of research and in the quantitative part of research (used to validate the qualitative section).the results of this study show that architecture is not practical, but has its own history and problems
    Keywords: Gender, Horizontal Ontology, Women Interaction, Gender Conflict, Urban Design
  • Yasser Alizadeh, Hossein Soleimani Amoli *, Abdollah Rajaei Litkoohi Pages 557-570
    Shiite jurists in religious and religious attitudes as well as in the sources and methods of inferring rulings are divided into two categories: news and principles. The Akhbari school has been the dominant thought in Shiite society for about two centuries due to the Safavid rule and has been created and developed with the theories of Mullah Amin Astarabadi. And this process continued until the spread of the ideas of Behbahani and his students. These ideas caused the decline of the Akhbarians. With the victory of the fundamentalists and the consequent gaining of ijtihad, the ground was prepared for the ulema to enter politics. Therefore, the principles have left a tremendous impact on our society today, which is still visible. In the present research, the disputed cases and the roots of the differences between the Akhbaris and the Usulis are discussed and the beliefs of each of them are examined to determine which one is accepted by the present jurists in the contemporary era. It also answers the question of how the beliefs of these two groups have shaped contemporary Shiite beliefs. In the end, it is concluded that today, the principles have been able to pay attention to the dominant intellectual akhbaris of Shiite jurists and expand the rational path against the path of pure narration.
    Keywords: Newspaper, PRINCIPALISM, SEQUENTIAL CONFLICT, CONTEMPORARY Shiism, Safavid
  • Zeinab Kochaki Alikalayeh, Seyedkeyhan Shohadaie *, Jamal Ahmadi, Reza Borzoiy Pages 571-594
    The story of the Noush Afarin GoharTaj is a folk and prose tale of the Safavid period which its writer is unknown. This story is about the love of Ibrahim, the Chinese prince for Noush Afarine GowharTaj, the princess of Damascus. the tale explains the efforts, battles and courage of prince Ibrahim to reach Noush Afarine GowharTaj. Folk culture (folklore) is a nation's cultural and spiritual heritage and a product of their thoughts, perception and emotions that have remained by word of mouth and heart to heart throughout the ages from the past to the present. Different elements of folklore are widely seen in this work, including; weird creatures, amazing events, strange places and objects, religious beliefs, superstitious beliefs, social customs and manners, ironies and proverbs. This article, while examines folklore in GowharTaj’s tale, explains samples of each of the elements of folklore. In the examination of folklore and its reflection in GowharTaj's tale, different aspects and dimensions of the lives of ordinary people can be seen. This piece of work contains important and valuable content from the Safavid period culture and to some extent Qajar. Popular beliefs and faith are widely reflected in it.
    Keywords: Folklore, Folk Beliefs, Social Customs, Noush Afarine Gowhartaj
  • The interaction of culture and literature in the poems of Al-Bustani and Tahereh Saffarzadeh
    Behnam Feali * Pages 595-614
    Undoubtedly, Persian and Arabic poetry and literature have long been intertwined and familiar with imaginary forms. Rhetorical forms include similes, metaphors, metaphors and allusions, and have made poets familiar with themselves in poetry for more than a thousand years. In all styles of ancient and contemporary poetry, the high frequency of the use of imaginary forms can be observed. Imaginary images or the literary image created by the imagination are divided into two categories: singular forms and compound forms. In the present study, which has been done with a descriptive-analytical approach and the use of library resources. First, a definition of comparative literature, sustainability literature, human biography of Bushra Al-Bustani and Tahereh Saffarzadeh was given, and then samples of poetic evidence related to simile, metaphor and irony were extracted in the poems of these two poets and it was found that these two poets have used the above three techniques to express the concepts of stability and resistance and other components in comparative literature.
    Keywords: Comparative Literature, Sustainability Literature, Fantasy Images, Bashari Al-Bustani, Tahereh Saffarzadeh
  • Seyed Mohamad Reza Ghoreshi, Saeid Kheirkhah *, Abdoreza Modarreszadeh Pages 615-636
  • Safiollah Kord, Esmaeil Eslami *, Mohammad Fatehi Pages 637-651
  • Banafsheh Karami, Malek Mohammad Farokhzad *, Reza Heydari Noori Pages 652-665
  • Management and executive policies of cultural and artistic tourism, a comparative index of Tehran tourism companies
    Elnaz Golafshan Yousefi *, Zeinolabedin Amini Sabegh, Ehsan Sadeh, Maryam Majidi Pages 666-687
    Competitiveness of tourism destinations and competitiveness in the travel and tourism industry in general, has become a vital factor for maintaining life and growth in the global market in the face of increased leisure and rising levels of surplus income, according to the Organization for Economic Cooperation and Development Competition Acceptability is the ability of a country to produce goods and services to offer in international markets and at the same time maintain and improve the level of income of citizens in the long run. Therefore, considering the importance of the issue, this study examines the competitive advantage indicators of tourism companies in Tehran and provides a comprehensive and efficient model. The type of research was applied in nature and based on analytical method.The results showed that the seven factors of the model in the present study have a significant effect on the competitiveness of tourism companies in Tehran. The positive sign of regression coefficients also indicates a direct effect between variables; this means that if the seven factors mentioned are improved, the competitiveness of tourism companies in Tehran will also be improved. Also, according to the results, the evidence indicates that out of 19 factors identified in the present study, only 7 factors (strategy, service quality, image, customer loyalty, customer satisfaction, value and financial performance) were confirmed.
    Keywords: Tourism, Competitiveness Indices, Tourism Companies, Tehran
  • Hassan Mohamadshafiee, Mohamadali Khanmohammadi *, Leila Karimifard, Zhila Rezakhani Pages 688-708
  • Zahra Mohammadikhoah, Seyed Sadegh Zamani *, Seyed Rahmatollah Mousavi Moghadam Pages 727-745
  • Mohammad Hadi Mohammadi Sijani, Mehrdad Javidi Nezhad *, Behrooz Mansoori Pages 746-762
  • Mohammad Reza Mohammadian, Siroos Jamali *, Sahar Toofan, Mohammad Reza Pakdelfard Pages 763-783
  • Aidin Mokhtari Nezhad, Armin Fazelzad *, Elham Rahmani Pages 784-797
  • Fariba Marandi, Farhad Falahatkhah *, Leila Adelparvar Pages 798-818
  • Fahimeh Mashayekh Kandaskola, Batool Fakhroleslam * Pages 819-830
    Hussein Manzavi knows the secret of human life and death in love. He believed that without love, no one could interpret the story of life. He believes in the afterlife and considers martyrdom the best death. This article seeks to answer the question of whether the isolated poems show his gaze more on death or life. Also, the method of this research is descriptive-analytical and the findings of this research show the isolated view that is more focused on life and love, but at the same time, death is considered as a chapter of life and is beautiful and glorious. Is. As a result, his work shows that the belief in death increases the possibility of productivity in life and contributes to happiness in life.Research questions:- What is life and what is the definition of death?- What are the phenomena of death in the life and works of poets?Research
    purposes
    - A study of what and why life and attention to death and death thinking in the poetry of contemporary poets.- Research on the cause and context of the phenomenon of death thinking in the poetry of poets, including contemporary poets
    Keywords: Death, Life, World After Death, Love, Isolation
  • Sohrab Maghsoudi, Mehrdad Chatraei Azizabadi *, Ghorbanali Ebrahimi Pages 831-852
  • Zahra Moosavi Kahani, Mohammad Fazeli *, Mahmood Mahdavi Damghani Pages 853-870
  • Asoudeh Mirkhajehddin, Abouzar Majlesi Koupaei *, Mohammad Saeid Izadi Pages 871-891
  • Samar Miri * Pages 892-906
    family has a special role and importance. All those who have thought about the organization of society, all the reformers, even the dreamers, and those who have gone nowhere, have emphasized the family and its vital importance to society. No society can truly claim health if it does not have healthy families. Therefore, it can be said that the family is the place where the first attitudes and worldviews of individuals are formed. The first acquaintance with political concepts, issues and currents takes place through the family. It is also the primary nucleus of society, connecting the individual and society, as well as the place of residence, tranquility and tranquility of family members.Shahrnosh Parsipour is one of the great and capable contemporary writers who, like other writers of his time, has written with a social commitment and as a spokesman for the people of the society or at least a part of the people to express their views, which is in fact a social group. Have been, pays. In his fiction, he has been able to reflect well on the situation of Iranian families. Using descriptive and analytical methods, the present article aims to show social realities in the field of family in Parsipour fiction.after discussing the family, the situation of the families reflected in the fictional works has been studied. it shows that the family, which is one of the most important areas of social life, is weak and shaky from the ground up in Parsipour's fiction.
    Keywords: Shahrnosh Parsipour, Fiction, Family
  • Roghiyeh Molayi, Mohammad Ghaderi Zavarem *, Shabnam Shafiei Lotfabadi Pages 907-921
    The element of time is one of the most important elements of the story, which, depending on the type of novel, can be simple, chronological or complex and chaotic. Gerard Genet's theory is one of the most practical methods for studying and analyzing the narrative time of modern novels. In his theory, Genet tries to help the narrator to find the body of the narrator (author) of the story by asking about the narrator's chronological position in relation to the events of the story. In this article, we have examined the element of time in the novel "Bamdad Khomar". The research method is library and its type is descriptive-analytical. After reviewing, it was found that some components of this theory, such as the angle of view and continuity, are consistent with this theory. In addition, we can refer to the recurring frequency and the singular frequency, and finally, the events of the novel are given in accordance with the calendar time of the novel and in a regular manner and based on causal relations. Given that this novel is written far from the complexities of modern novels, some other components of Genet's theory such as time span, time elimination are not seen.
    Keywords: Bamdad Khomar Novel, Fatane Seyedjavadi, Gerard Genet, Element Of Time, Story