فهرست مطالب

نشریه اقتصاد و بانکداری اسلامی
پیاپی 47 (تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/04/11
  • تعداد عناوین: 18
|
  • محمدجواد محقق نیا، بنفشه فرهنگ زاده*، مسلم پیمانی، وجه الله قربانی زاده صفحات 7-32

    علی رغم جایگاه ویژه بانک ها در سیستم مالی و با وجود فضای ناسالم رقابت در سیستم بانکی کشور طی سال های اخیر، تحقیقات بسیار کمی پیرامون رقابت موثر انجام شده است. هدف از پژوهش حاضر طراحی الگوی رقابت در صنعت بانکداری ایران با استفاده از روش دیمتل است. جمع آوری اطلاعات از طریق مطالعه متون و مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان مالی- بانکداری بوده است. نمونه گیری نیز به صورت هدفمند و گلوله برفی انجام شده است. به منظور تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون و جهت تایید و غربالگری مضامین از تکنیک فازی دو مرحله ای و برای ارزیابی روابط علی و معلولی میان ابعاد مدل از روش دیمتل استفاده شد. نتایج نشان داد که عوامل اقتصادی، سیاسی، محیطی و اجتماعی به عنوان علت ها بر عوامل ساختاری، قانونی، مدیریتی و مالی اثرگذار هستند. همچنین، عوامل محیطی اثرگذارترین و عوامل ساختاری اثرپذیرترین شاخص ها بودند. عوامل قانونی و محیطی نیز به واسطه تعامل بیشتری که با سایر متغیرها داشتند از اهمیت بیشتری برخوردار بودند. همچنین طبق نتایج، عوامل قانونی مشکل اصلی ضعف در رقابت موثر است و عوامل محیطی می تواند حل کننده مشکل عوامل قانونی باشد.

    کلیدواژگان: رقابت، رقابت موثر، تحلیل مضمون، دلفی فازی، دیمتل
  • سمانه باقری، حبیب انصاری سامانی*، محمدحسن زارع، سید مجتبی حسینی بامکان صفحات 33-60

    بازار سهام از مهم ترین بازارهای مالی برای سرمایه گذاران محسوب می شود. این پژوهش برای نخستین بار به بررسی شبکه همبستگی تلاطم در سهم های شاخص 30 شرکت به عنوان قدرتمندترین شرکت ها از نظر نقدشوندگی و ارزش در بازار سرمایه، در دو دوره حباب و سقوط بازار سهام ایران با آزمون همبستگی پیرسون و تئوری شبکه پیچیده می پردازد. دوره مورد بررسی شامل حباب بازار سهام 5/1/1399 تا 19/5/1399 و دوره سقوط بازار سهام ایران شامل20/5/1399 تا 5/11/1400 است. در دوره حباب بازار سهام ایران، سهم شپنا، بیش ترین همبستگی تلاطم، قدرت گره و قدرت انتشار ریسک را دارند و سهم های حکشتی و خودرو دارای کم ترین همبستگی تلاطم هستند. در دوره سقوط بازار سهام ایران، سهم فملی دارای بیش ترین همبستگی تلاطم و قدرت انتشار ریسک، در شبکه است. سهم اخابر دارای کم ترین همبستگی تلاطم در شبکه است. تعداد گره های پل در دوره سقوط بازار سهام ایران، بیش تر شده است که نشان می دهد، شبکه ناپایدارتر و آسیب پذیرتر شده است. در دوره حباب بازار سهام ایران، سهم وتجارت به عنوان گره پل در شبکه همبستگی تلاطم خواهد بود. در دوره سقوط بازار سهام ایران، گره های خودرو، خساپا، کگل به عنوان گره پل، تلاطم را در شبکه منتشر می سازد. در دوره سقوط بازار سهام، چگالی شبکه و ضریب خوشگی افزایش داشته است که نشان می دهد تلاطم به طور گسترده تری در شبکه منتشر می شود. Modularity در شبکه همبستگی تلاطم، در دوره سقوط بازار سهام ایران کاهش یافته است که نشان دهنده احتمال سرایت شوک و سقوط سیستم است. Eigenvector Centrality در دوره سقوط بازار سهام، بیش تر شده است که به معنای افزایش توانایی انتقال تلاطم در گره های شبکه است. در دوره سقوط، تعداد گره های بیش تری نسبت به دوره حباب، از گره های شبکه اثر پذیرفته اند. در دوره سقوط بازار سهام، سهم های فولاد و فملی بیش ترین آسیب پذیری را در شبکه دارند. طول مسیر میانگین، تعداد یال، چگالی شبکه و وزن شبکه در دوره سقوط بازار سهام، کاهش یافته است و به این معنی است که یک نوسان در دوره سقوط بازار سهام سریع تر و مستقیم در بازار سهام گسترش می یابد.

    کلیدواژگان: شاخص سی شرکت، شبکه همبستگی تلاطم، آزمون همبستگی پیرسون، تئوری شبکه پیچیده
  • رحیم نوین، رویا آل عمران*، سید علی پایتختی اسکوئی صفحات 61-86

    داشتن پرتفوی سرمایه گذاری با حداقل ریسک و بیشینه بازدهی، بهینه پارتویی است که تمام سرمایه گذاران در بازارهای مالی به دنبال آن هستند. نیل به این هدف با توجه به آرمان گرایانه بودن آن ممکن نیست و افراد تنها می توانند به این وضعیت بهینه نزدیک شوند. با این حال، اصل اساسی در چینش سبد سرمایه گذاری، داشتن دارایی های مالی با حداقل همبستگی با هم در پرتفو است. این امر به منظور کاهش دادن اثر سرریز بازده میان دارایی های سبد مزبور دنبال می شود. این امر دلیلی است تا این مطالعه به بررسی سرریز بازده میان دارایی هایی همچون، طلا، دلار، یورو و شاخص های عمده بورسی همچون شاخص گروه خودرویی، بانکی و شیمیایی برای بازه روزانه از 4 شهریور 1397 تا 24 اسفند 1401 با استفاده از رویکرد ARCH بپردازد.نتایج مدل های EGARCH (1,2)،EGARCH(1,1)، GARCH(1,2)، GARCH(2,2) و AR (2) به ترتیب برای شاخص گروه بانکی، شاخص گروه شیمیایی، طلا، یورو و دلار که مبنای معیارهای اطلاعاتی انتخاب شده اند، نشان داد که اثر سرریز دارایی های مورد بررسی بر هم با هم متفاوت است.

    کلیدواژگان: سرریز، طلا، یورو، دلار، سهام، EGARCH، GARCH، بورس بهادار تهران
  • اتابک بایبوردی، سعید جبارزاده*، جمال بحری ثالث، اکبر زواری رضایی صفحات 87-118

    در سیستم های حسابداری سنتی، دارایی های نامشهود در صورت های مالی ثبت نمی شوند، اما در تعیین ارزش بازار سازمان ها نقش بسزایی دارند. سرمایه ارتباطی از جمله دارایی های نامشهود است که به عنوان نقش مشتری در درآمد فعلی و آینده سازمان تعریف شده است و نیاز به فضای جدید اقتصادی و تغییر از اقتصاد مبتنی بر محصول به یک اقتصاد مبتنی بر مشتری را بیان می کند. لذا شناسایی عوامل موثر بر سرمایه ارتباطی مهم می باشد. پژوهش حاضر با توجه به هدف آن، کاربردی و بر اساس روش، توصیفی- علی است. در این پژوهش، ابتدا به منظور سنجش سرمایه ارتباطی پرسشنامه 20 سوالی تهیه و تنظیم شد و برای پی بردن به ابعاد زیربنایی پرسشنامه پژوهش از تحلیل عاملی اکتشافی از نرم افزار SPSS استفاده شده است. بازه زمانی پژوهش1389 تا 1401 بود. سپس بعد از کشف ابعاد سرمایه ارتباطی با استفاده از نرم افزار Lisrel تحلیل عاملی تاییدی انجام شد و نهایتا با استفاده از نرم افزار R و روش نمونه گیری نقاط مهم به بررسی تاثیر بین سرمایه ارتباطی با عملکرد مالی بانک ها پرداخته شد. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که سود تسهیلات پرداختی و سود سپرده گذاری برای عامل سرمایه ارتباطی شاخص‎های مناسبی محسوب می‎شوند. در ادامه به منظور تببین مدل به دست آمده از الگوریتم نمونه گیری نقاط مهم که یکی از الگوریتم های بیزی است، استفاده شده است. نتایج برآورد الگوریتم نقاط مهم نشان داد که مدل به دست آمده از قدرت تبیین قابل ملاحظه ای برخوردار است.

    کلیدواژگان: سرمایه ارتباطی، تحلیل اکتشافی، الگوریتم نمونه گیری نقاط مهم
  • محمد حسین زاده آرانچی، علی سلمانپور*، داوود حق خواه صفحات 119-130

    این مقاله با هدف تشکیل یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی برای اقتصاد ایران با لحاظ ویژگی های خاص اقتصاد کشور تدوین گردید. پس از تحلیل تجربی مدل به کالبیاسیون پارامترهای الگو پرداخته شد؛ به این معنا که سعی شد پارامترهای الگو به گونه ایی مقدار دهی شوند که بالاترین تطابق میان آمارهای واقعی و شبیه سازی های صورت گرفته توسط مدل حاصل شود. برای این منظور از اطلاعات مطالعات قبلی و یا برخی ویژگی های خاص آمارها برای کالبیره کردن پارامترها استفاده شد و در برخی موارد نیز پارامترهای مورد نظر با استفاده از آمارهای اقتصاد ایران کالبیره شدن. در مرحله بعد، مدل ارائه شده با استفاده از برنامه داینر شبیه سازی گردید. نتایج ارائه شده توسط برنامه داینر شامل خلاصه ای از گشتاورهای متغیرهای شبیه سازی شده و توابع عکس العمل آنی این متغیرهای برابر شوک های لحاظ شده در مدل است. در این مطالعه مدل، در سه حال مختلف شبیه سازی شد .در حالت اول، توابع عکس العمل سیاستی در تصمیم گیری بانک مرکزی منظور نشده و در دو حالت بعدی، توابع عکس العمل وارد مدل شده که طبق آن، بانک مرکزی یکی از دو سناریوی کنترل تورم (از طریق کنترل پایه پولی) و کنترل نرخ ارز (از طریق مداخله در بازار ارز) را به عنوان سیاست پولی در پیش می گیرد. نتایج حاصله حاکی از مشابهت بالای گشاورهای مدل با گشاورهای آمارهای واقعی است.. سپس، رفتار توابع عکس العمل متغیرها در پاسخ به شوک های برون زایی مدل (شوک درآمد نفتی و شوک تکنولوژی) بررسی شد.

    کلیدواژگان: سیاست پولی، حساب بدهی، موسسات اعتباری ایرانی، رویکرد غیرخطی
  • امیرهوشنگ برونی، مهدی رحمتی*، اقباله عزیزخانی صفحات 131-154

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر عوامل اقتصادی، اجتماعی و سبک زندگی شهروندان بر انتخاب و مصرف کالاهای ایرانی و خارجی به روش کمی انجام شده است. جامعه آماری کلیه مراجعه کنندگان به فروشگاه های زنجیره ای شهر رشت است که بر اساس برآوردهای روزانه حدود 10000 نفر براورد گردید. داده های پژوهش به وسیله پرسشنامه و با حجم نمونه 370  نفر با روش نمونه گیری خوشه ای صورت پذیرفت. افزون بر این، بر مبنای 55 محله شهر رشت، در 20 محله از سوپرمارکت ها نمونه گیری تصادفی طبقه بندی صورت پذیرفت و مبادرت به گردآوری داده در آنها شد. طبق یافته های پژوهش، تاثیرگزاری بیشتر گروه های مرجع و بالا بودن میزان استفاده از رسانه های ارتباطی بر میزان تمایل به مصرف کالای خارجی تاثیر مثبت دارند. سبک زندگی در الگوی مصرف کالا اثر گذار است. افرادی که از فروشگاه ها خرید می کنند تمایل بیشتری نسبت به مصرف کالای خارجی دارند.  بر اساس نتایج رگرسیون چندگانه متغیرهای سرمایه فرهنگی، استفاده از رسانه های ارتباطی و سبک زندگی 29 درصد از تغییرات الگوی مصرف کالا را تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: مصرف کالا، عوامل اجتماعی، گروه های مرجع، وضعیت اقتصادی، سبک زندگی
  • علی بهمن پور، ناصر فقهی فرهمند*، کمال الدین رحمانی یوشانلویی صفحات 155-172

    پژوهش حاضر با هدف ارائه الگوی مناسب تامین مالی صنایع کفش و چرم با استفاده از برنامه ریزی خطی فازی انجام شده است که جهت رسیدن به هدف فوق سه فرضیه مطرح شده است. تحقیق حاضر از نوع تحقیقات کاربردی و توصیفی بوده و جامعه آماری تحقیق شامل صنایع کفش و چرم استان آذربایجان شرقی که با استفاده از جدول مورگان به تعداد 97 نفر به عنوان نمونه آماری تعیین گردید. داده های مورد نیاز تحقیق با استفاده از یک پرسشنامه ساخت محقق برای شناسایی روش های تامین مالی که روایی و پایایی آن مورد سنجش و تایید قرار گرفته جمع آوری گردیده و همچنین برای مدل سازی برنامه ریزی خطی فازی از طریق اسناد و مدارک شرکت ها استفاده شده است. بر اساس نتایج تحقیق صنایع کفش و چرم استان بایستی4/11 درصد منابع لازم را از طریق بستانکاران تجاری، 3/21 درصد را از طریق تامین مالی سرمایه در گردش، 5/40 درصد تسهیلات لازم را از طرق اخذ وام های بلند مدت و8 درصد از طریق سایر وام های کوتاه مدت از موسسات مالی و بانک ها، 4/9 درصد را از طریق فاینانس (تسهیلات خارجی) و4/4 درصد را از طریق یوزانس (تسهیلات خارجی)تامین نمایند باقی تسهیلات موجود بلا استفاده می ماند و همچنین جواب بهینه برنامه ریزی خطی با برنامه ریزی خطی فازی متفاوت می باشد. در پایان برای اجرای مدل تدوین شده پیشنهاداتی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: تامین مالی، صنایع کفش، برنامه ریزی خطی
  • امیر اسدزاده، محمد یوسفی جویباری*، صمد ظهیری آغجه دیزج، محمد قربانی گلشن آباد صفحات 173-194

    منطقه قفقاز به دلیل اهمیت استراتژیکی و وجود منابع غنی همواره از زمان های بسیار دور تاکنون به عنوان یک واحد ژئوپلیتیکی کم نظیر در دنیا مطرح است. به طور اعم حساسیت منطقه به عنوان کانون توجهات بین المللی همواره مطمع نظر قدرت های بیگانه در طول تاریخ قرار گرفته، به نحوی که این توجه طمعکارانه به همراه مسائل و چالش های قومیتی گوناگون سبب شده تا در منطقه نوعی تنش و عدم ثبات وجود داشته باشد. مقاله حاضر به بررسی موضوع همگرایی منطقه ای در منطقه قفقاز جنوبی بر اساس رویکردها و نظرات خرده سیستم های منطقه ای، همگرایی های منطقه ای و نظم منطقه ای می پردازد. پرسشی که در اینجا مطرح می شود این است که روابط میان کشورهای منطقه قفقاز جنوبی بر اساس چه رویکردها و مدل هایی قابل تحلیل و ارزیابی است؟ به عبارت دیگر، کدام یک از آنها می توانند مبنای نظری مناسبی برای تجزیه و تحلیل مناسبات منطقه باشد؟ در پاسخ می توان گفت که هر یک از نظریه ها می توانند وضعیت منطقه قفاز جنوبی را تحلیل کنند، اما بهره گیری از مدل تلفیقی و ترکیبی نظریه خرده سیستم های منطقه ای، همگرایی های منطقه ای و نظم منطقه ای بهتر می تواند مناسبات و معادلات پیچیده حاضر را تجزیه و تحلیل نماید. در حقیقت مساله اصلی پژوهش حاضر تحلیل و ارزیابی امکان همگرایی جمهوری های آذربایجان، ارمنستان و گرجستان در منطقه قفقاز جنوبی مبتنی بر مدل تلفیقی است که یافته های تحقیق نشان می دهد، چشم انداز آینده روابط و مناسبات این منطقه به سوی نوعی واگرایی سوق پیدا می کند. روش تحقیق مقاله از نوع مطالعات تحلیلی- توصیفی و بر پایه گردآوری اطلاعات کتابخانه ای، بررسی اسناد و مدارک و تجزیه و تحلیل آنها و از نوع کیفی می باشد.

    کلیدواژگان: قفقاز جنوبی، بازیگران منطقه ای، همگرایی، واگرایی، قدرت های بین المللی
  • مهدی مفیدی زاد، سید علی پایتختی اسکوئی*، رویا ال عمران صفحات 195-215

    امروزه قاچاق کالا یکی از معضلات اساسی اقتصادی در همه کشورهای جهان و به ویژه کشورهای در حال توسعه به شمار می رود. در این میان کشور ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی ویژه خود و با توجه به اینکه همواره پل ارتباطی کشورهای مختلف بوده است، همواره شاهد رشد فزاینده قاچاق بوده است. بر این اساس بسیاری از سیاست گذاران همواره به دنبال راهکارهایی برای مقابله با قاچاق بوده اند. از سوی دیگر درآمد یکی از عناصر اصلی توسعه به شمار می رود و پایین بودن آن می تواند معضلات بسیاری از قبیل افزایش جرم و جنایت، بدتر شدن وضعیت سلامت و غیره را به همراه داشته باشد. یکی از جرم های اقتصادی که پایین بودن درآمد می تواند باعث افزایش آن گردد، قاچاق است. چرا که افراد در شرایطی که نمی توانند از راه های قانونی درآمد مورد نیاز خود را تامین کنند، با احتمال بیشتری به کسب درآمد از راه های غیرقانونی همچون قاچاق روی می آورند. بنابراین هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر درآمد، در کنار سایر عوامل، بر قاچاق کالا در ایران در دوره زمانی 1401-1375 با به کارگیری روش میانگین گیری مدل بیزین (BMA) و حداقل مربعات معمولی (OLS) بوده است. نتایج حاکی از آن است که درآمد رابطه منفی و معنیداری با قاچاق کالا دارد. علاوه بر این، متغیرهای باز بودن تجارت و ارزش افزوده بخش صنعت نیز رابطه منفی و معنیداری با قاچاق کالا دارند. در مقابل متغیرهای تفاوت نرخ ارز رسمی و غیر رسمی، مالیات، اندازه دولت، گردشگری، مرگ و میر و ارتباطات رابطه مثبت و معنی داری با قاچاق کالا در ایران در دوره زمانی مذکور داشته اند.

    کلیدواژگان: قاچاق کالا، اقتصاد ایران، اقتصادسنجی بیزین، درامد
  • رضا نصرالهی سعیدلو، ناصر فقهی فرهمند*، مجتبی رمضانی صفحات 217-236

    با تغییرات و تحولات پیوسته محیط کسب وکار، شرکت هایی می توانند موفق شوند که بتوانند خود را با تغییرات و تحولات مستمر محیطی انطباق داده و با بهره مندی از فرصت ها، مزیت رقابتی و سهم بازار به دست آورند. بنابراین حضور در فراسوی مرزهای محلی و فعالیت در بازارهای بین المللی، زمینه ساز رشد کسب وکارها است. در این راستا این پژوهش با هدف شناسایی پیشران های بین المللی سازی: ضرورت شناخت توانمندی های داخلی شرکت های صنایع ماشین آلات صنعتی انجام شد. تحقیق حاضر از منظر هدف توسعه ای-کاربردی و از نظر روش کیفی می باشد. تحلیل داده ها به روش تحلیل مضمون انجام شد. برای شناسایی عوامل داخلی کسب وکارها برای بین المللی سازی آن ها، از مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان و مدیران کسب وکارها در زمینه تولید ماشین آلات در صنایع محصولات ساختمانی برای گردآوری داده ها استفاده شد و مصاحبه تا اشباع نظری ادامه یافت. روش انتخاب نمونه آماری، روش نمونه گیری هدفمند بود و در این راستا 22 مصاحبه انجام شد. همچنین در جهت اعتبارسنجی، از دو راهبرد بازبینی خارجی و تکثرگرایی استفاده گردید. برای استخراج مفاهیم و مقوله ها از کدگذاری و خلق معانی و مضامین استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده در خصوص بین المللی سازی شرکت های صنایع ماشین آلات صنعتی، هفت مضمون اصلی شامل ظرفیت های فنی، ظرفیت های مالی شرکت، توانایی مدیران، نیروی انسانی شرکت، تعریف ساختار شرکت، مدیریت دانش و انگیزه حضور در بازار و پنجاه مضمون فرعی استخراج شد. با توجه به نتایج، بین المللی سازی نیازمند پیشران هایی است که هرکدام از آن ها می تواند عاملی برای حرکت به سمت بازارهای بین المللی باشد.

    کلیدواژگان: بین المللی سازی، توانمندی های داخلی، پیشران، ماشین آلات صنعتی
  • نفیسه فلاح کریمی گوکه، مجتبی ملکی چوبری*، صغری براری نوکاشتی صفحات 236-295

    هدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر شک و تردید حرفه ای حسابرسان در ابعاد مختلف با استفاده از تکنیک دلفی است. به منظور انجام این پژوهش که می توان آن را از نظر هدف در دسته پژوهش های کاربردی - توسعه ای و از نظر شیوه گردآوری داده ها در دسته پژوهش های کیفی قرار داد، از مشارکت 10 نفر از خبرگان استفاده کردیم. ما اعضای جامعه حسابداران رسمی را به عنوان خبرگان حسابرسی در نظر گرفتیم و نمونه را به روش گلوله برفی انتخاب کردیم. نتایج نشان داد جامعه پذیری ضعیف حسابرس، مهارت های ارتباطی،  ضعف در مسئولیت پذیری اجتماعی، سطح قانون مداری در جامعه، نهادینه بودن فرهنگ پاسخگویی و پاسخ خواهی از جمله عوامل فرهنگی - اجتماعی موثر بر شک و تردید حرفه ای حسابرسان هستند. همچنین شک و تردید حرفه ای حسابرس تحت تاثیر عوامل اقتصادی از جمله رقابت در بازار حسابرسی، شفافیت مالی سیستم صاحب کار، حجم فساد اقتصادی در جامعه و میزان گرایش به فرار مالیاتی در کشور قرار دارد. ساختار اقتصادی کشور (دولتی، آزاد و...)، ثبات سیاسی کشور، خلاهای قانونی و وجود ذی نفعان قدرتمند را نیز می توان از عوامل سیاسی موثر بر شک و تردید حرفه ای حسابرسان برشمرد. علاوه بر این، نتایج حکایت از تاثیر ویژگی های روان شناختی حسابرس بر شک و تردید حرفه ای او دارد که اثرگذاری ویژگی های نبود مهارت و بینش کوانتومی، محافظه کاری حسابرس، آنتروپی رفتاری حسابرس، ضعف در مدیریت دانش فردی، تعصبات رفتاری حسابرس و ضعف در خودمدیریتی در این پژوهش به تایید خبرگان رسید.

    کلیدواژگان: حسابرسی، شک و تردید حرفه ای حسابرسان، تکنیک دلفی
  • مریم تهیدست شاهخالی، مهرداد گودرزوند چگینی*، سعید باقرسلیمی، محمد دوستار صفحات 237-261

    توسعه رفتار شهروندی سازمانی پایدار در نظام بانکی مورد اهمیت بالایی می باشد زیرا این حوزه مستلزم مدیریت مسئولانه و اطلاعات حساس است.هدف از این پژوهش ارائه مدل توسعه رفتارشهروندی سازمانی پایدار در نظام بانکی مورد بررسی قرار گرفته است، بدین منظور با بهره گیری از مصاحبه اکتشافی به همراه نظر سنجی از 19 نفر از مدیران نظام بانکی از روش نمونه گیری هدفمند به اشباع نظری رسیده و سپس اطلاعات به دست آمده با استفاده از روش تحلیل مضمون مورد بررسی و مدل پاردایمی توسط نرم فزار Maxqda20 مورد تحلیل قرار گرفته است، یافته های پژوهش نشان از انواع عوامل علی (رهبری سبز و مدیریت، ساختار سازمانی، سیاست های سازمانی و چشم اندازه و نگاه سبز)، پدیده محوری (اقتصادی، اجتماعی، محیطی و فرهنگی)، راهبردها (انگیزش کارکنان، آموزش و فرهنگسازی سبز و ارتباطات)، مداخله گر نقش رهبری، فرهنگ سازمانی و سیستم پاداش)،زمینه ای (بستر فرهنگی سازمان، بسترتوسعه فناروی، بسترمالی و بسترساختاری) و پیامدها (عملکردسازمانی، صرفه جویی اقتصادی، بهبود و توسعه فرهنگ سازمانی سبز و ارتقا فرهنگ اجتماعی سبز و محیط زیست پایدار) بوده که، مدل تحقیق در سطح ابعاد و مولفه های مورد بررسی و اعتبار سنجی در مرحله کیفی انجام پذیرفت. نتایج نشان از طراحی مدل رفتار شهروندی سازمانی پایدار در نظام بانکی می تواند به بهبود تصمیمات مصرفی افراد و کاهش تاثیرات منفی بر محیط زیست و جوامع کمک نماید، این مدل می تواند به ارتقاء اخلاق مصرفی و توسعه پایداری در نظام بانکی کمک و به توسعه اصول اخلاقی در تصمیمات کمک که در نهایت منجر به تاثیر مثبت بر سیستم نظام بانکی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: توسعه رفتارشهروندی، رفتارشهروندی سازمانی پایدار، نظام بانکی
  • عباس خوشحال صابر، مهرداد گودرزوند چگینی*، مراد رضایی دیزگاه صفحات 297-324

    رهبری اقتضایی یکی از موثرترین سبک های رهبری است که در سازمان ها به عنوان یک رویکرد موفقیت آمیز در مدیریت عملکرد شناخته شده است. بررسی فرآیند رهبری اقتضایی در سطوح مختلف به منظور ارتقای مدیریت عملکرد در بانک ملی ایران می تواند بهبود قابل توجهی در عملکرد و عملکرد کارکنان و سازمان ایجاد نموده است. هدف از این پژوهش بررسی فرآیند رهبری اقتضایی در سطوح مختلف با توجه به مدیریت عملکرد بانک ملی ایران مورد بررسی قرار گرفته است،روش تحقیق، آمیخته (کیفی-کمی)، از روش نمونه گیری نظری در مرحله کیفی به اشباع نظری رسیده و شاخص های بدست آمده از روش نمونه گیری غیر احتمالی تصادفی در اختیار 125 نفر از مدیران بانک ملی ایران قرار گرفت است، که توسط نرم فزار Maxqda20 و Spss26  مورد تحلیل قرار گرفته است یافته های پژوهش نشان از تاثیرگذاری هفت بعد: عوامل درون سازمانی، ویژگی های رهبر، مدیریت عملکرد، ساختار، کسب تجربه و آموزش،نوآوری ،استراتژی ها در بانک ملی ایران می باشد، که براساس فرآیند توسعه رهبری اقتضایی در سطوح مختلف با توجه به مدیریت عملکرد از وجود عامل های توسعه درسیستم بوده ، که این عوامل نشان از کارآمدی تدوین درست توسعه رهبری اقتضایی  در سطوح فردی و سازمانی در بانک ملی ایران است و هر عامل با سطح اطمینان 95 درصد مورد تایید واقع شده است.

    کلیدواژگان: رهبری اقتضایی، مدیریت عملکرد، بانک ملی ایران
  • سحر بشیری*، صمد عزیزنژاد صفحات 325-348

    دولت ها در ایران به طور معمول براساس تکالیف مندرج در قوانین بودجه بر سیستم بانکی کشور تکالیف بسیاری تحمیل می کنند. این مقاله اثرات تکالیف بودجه ای روی منابع و مصارف بانکی ایران را بررسی می نماید. بدین منظور اطلاعات بانک منتخب در سالهای 1395 تا 1400 با استفاده از روش تحلیل محتوی کیفی قوانین بودجه و تحلیل ترازنامه مطالعه شده است. بررسی تکالیف انجام شده توسط بانک منتخب و مقایسه آن با کل میزان سپرده های جذب شده نشان می دهد که متوسط نسبت تکالیف بانکی به سپرده ها حدود 47 درصد و متوسط نسبت تسهیلات تکلیفی به سپرده ها حدود 34 درصد بوده است. مشخص است که بانک منتخب تنها می تواند حدود 66 درصد از سپرده های خود را فارغ از تکالیف بودجه ای برای درآمدزایی خود در نظر بگیرد. اگر مانده اوراق مشارکت را نیز در نظر بگیریم، سهم منابع سپرده ای آزاد بانک (کل سپرده ها منهای تکالیف) به طور متوسط حدود 53 درصد از سپرده ها است که رقم بسیار نامطلوبی است. همچنین یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که طی سالهای مورد مطالعه، هزینه تمام شده پول به ازای هر ریال پرداختی بابت تکالیف مختلف بودجه ای رقم قابل توجهی بوده است که تداوم آن می تواند وضعیت بانکها را دچار زیان انباشته نماید.

    کلیدواژگان: تکالیف بودجه ای، سیستم بانکی، ترازنامه
  • سید مسعود طباطبایی، سید نظام الدین مکیان*، زهرا نصراللهی صفحات 349-372

    بانکداری سایه شامل مجموعه ای از واسطه گری های مالی غیربانکی مانند صندوق های سرمایه گذاری، شرکت ها و موسسات پولی و مالی است که در واقع دارای عملکرد بانکی می باشند، اما تحت نظارت قوانین مدون نظام بانکی نیستند. این مقاله به ارزیابی اثر بانکداری سایه ای بر ریسک بانکی در ایران می پردازد، علاوه بر آن، اثر ساختار سرمایه بر رابطه بانکداری سایه با ریسک بانکی مورد بررسی قرار می گیرد. سطح تحلیل پژوهش، منتخبی از بانک های ایران طی سال های 1392 الی 1398 می باشد. تجزیه و تحلیل داده ها مبتنی بر الگوی اقتصادسنجی داده های پانلی با روش حداقل مربعات تعمیم یافته عملی بوده است. نتایج نشان می دهد که بانکداری سایه در هر دو گروه بانک های دولتی و خصوصی منجر به افزایش ریسک می شود و تغییر ساختار سرمایه به نفع دارایی های بانک، بخشی از افزایش ریسک ناشی از فعالیت های بانکداری سایه ای را خنثی می کند. همچنین، کیفیت دارایی و کفایت سرمایه در هر دو گروه به صورت معنی داری ریسک را کاهش می دهد. در رابطه با نقدینگی، مشاهده می شود که در بانک های دولتی اثر منفی و معنی داری بر ریسک دارد، اما اثر آن بر ریسک در بانک های خصوصی معنی دار نمی باشد. در رابطه با اندازه بانک، مشاهده می شود که در بانک های دولتی به صورت معنی داری ریسک را کاهش می دهد، در حالی که اثر معنی داری بر ریسک در بانک های خصوصی ندارد.

    کلیدواژگان: بانکداری سایه، ریسک، ساختار سرمایه، بانک های دولتی، بانک های خصوصی
  • حسین سیلسپور*، محمدجواد محقق نیا، مقصود امیری، سیدعلی ایازی صفحات 373-401

    نظام بانکی با شبکه پیچیده از روابط با ذی نفعان مواجه است که یا از آن تاثیر می پذیرند و یا بر آن تاثیر می گذارند هر یک از ذی نفعان خواسته ها و انتظاراتی دارند که بر اساس توان خود آن را دنبال می کنند که برخی موارد در تقابل با خواسته ذی نفعان دیگر قرار می گیرد آنچه مشخص است پاسخگویی به تمام خواسته های این ذی نفعان برای نظام بانکی امکان پذیر نیست؛ بنابراین شناسایی و اولویت بندی این ذی نفعان برای نظام بانکی بسیار حیاتی است در این پژوهش با روش تحلیل محتوا گزارش های پایداری بانک ها در دو سطح متعارف و اسلامی و ابزار مصاحبه، ذی نفعان شناسایی گردیده است و با استفاده از روش بهترین - بدترین و آراس فازی به بررسی ضریب اهمیت  و رتبه بندی هر یک از این معیارها پرداخته شده است در این پژوهش ذی نفعان در دو سطح اجمالی و تفصیلی مورد بررسی قرار گرفته است و درنهایت با روش آراس فازی رتبه بندی این ذی نفعان انجام شده است و با استفاده از روش تحلیل محتوا معیارهای شناسایی و رتبه بندی ذی نفعان احصا گردیده است و از میان معیارها، قدرت، منافع، فوریت و شدت تاثیر و پتانسیل به ترتیب بیشترین اهمیت را دارا بوده است و در میان ذی نفعان دولت، بانک مرکزی، سهام داران عمده در بالاترین رتبه قرار گرفته است که این موضوع نشان از نقش مهم حاکمیت در نظام بانکی دارد مشتریان خرد و سپرده گذاران علی رغم اینکه از منظر بانکداری اسلامی جایگاه ویژه ای برخوردار است؛ اما توجه مناسبی صورت نگرفته است.

    کلیدواژگان: ذی نفعان، نظام بانکی، تحلیل محتوا، آراس فازی
  • بهمن خانعلی زاده، اشکان رحیم زاده*، محمد دالمن پور، مجید افشاری راد صفحات 403-430

    هدف اصلی این پژوهش بررسی اثرات شوک های ریسک مرکب و مولفه های آن (ریسک سیاسی، اقتصادی و مالی) به همراه پیچیدگی اقتصادی بر توسعه بازار صکوک در کشور ایران می باشد. داده های مورد نیاز برای انجام این تحقیق بر اساس متغیرهای مدل پیشنهادی مربوط به دوره زمانی 2022-2010 و بصورت فصلی بوده و از شرکت مدیریت دارایی مرکزی بازار سرمایه ایران، بانک اطلاعاتی راهنمای بین المللی ریسک کشوری (ICRG) و وبسایت دانشگاه ام آی تی استفاده شده است. نتایج تخمین مدل با استفاده از آزمون والد (Wald) و رهیافت خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی غیر خطی (NARDL) حاکی از آن است که شوک های مثبت و منفی پیش بینی نشده ریسک مرکب و مولفه های آن اثرات نامتقارنی بر توسعه بازار صکوک دارند. از میان مولفه های ریسک مرکب، شوک منفی ریسک سیاسی بیشترین تاثیر منفی و شوک مثبت ریسک مالی و اقتصادی بیشترین تاثیر مثبت را در بلندمدت بر توسعه بازار صکوک ایران دارد. همچنین تاثیر پیچیدگی اقتصادی بر توسعه بازار صکوک در بلندمدت در هر جهار معادله پیشنهادی این تحقیق مثبت است.

    کلیدواژگان: صکوک، ریسک مرکب، پیچیدگی اقتصادی، ایران، NARDL
  • میثم موسائی* صفحات 431-438

    مطالعه تاریخ جوامع بشری نشان می دهد که تغییرات اساسی در جوامع تصادفی نیستند و تحت قواعد مشخصی رخ می دهند، که می تواند به سوی کمال یا انحطاط حرکت کنند. شناخت این قواعد به پیش بینی تحولات آینده کمک می کند. تجربه نشان می دهد که جوامع معمولا به سمت کمال حرکت می کنند اما ممکن است دوره های انحطاط نیز داشته باشند. توسعه نیازمند تغییرات ساختاری و غیرساختاری پایدار و سازگار است. کشورهایی با رشد اقتصادی پایدار و تغییرات ساختاری سازگار می توانند به توسعه برسند. شرایط نهادی مانند حکمرانی خوب، بخش خصوصی توانمند، فضای کسب و کار مناسب و نظام تامین اجتماعی کارآمد برای توسعه ضروری است. ایران از این شرایط فاصله زیادی دارد و نیازمند تلاش بیشتر برای دستیابی به توسعه است. این چکیده بر اهمیت شناخت دقیق قواعد تغییرات اجتماعی و استفاده موثر از آن ها تاکید دارد.

    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، تحولات اجتماعی، رشد پایدار
|
  • Mohammadjavad Mohagheghniya, Banafsheh Farhangzadeh*, Moslem Peymani, Vajhollah Ghorbanizadeh Pages 7-32

    Contrary to both the banks’ outstanding positions in financing and availability of unhealthy competition environment in the country banking industry in the recent years, little or no research was conducted around effective competition. The core objective of the current research is to design the competition model in banking industry with the means of DEMATEL technique. The data collection was organized through document-based analysis and semi-structured interviews with financial-banking elites. Sampling was in judgmental and snowball version. In order to analyze the data, coding was carried out by the thematic analysis and in order to approve of and screen the data, Fuzzy two stages-approach was employed and in order to assess the cause-and-effect relation among model dimensions, DEMATEL approach was applied. The result depicts economic, political, environmental and social factors as of causes, influence structural, legal, managemental, financial features. Furthermore, environmental factors were the most influential parameters and structural factors were on easy verge of impact. Additionally, legal and environmental components were of higher significance due to the broad interaction with the alternative variables. Additionally, in accordance with the result attained, legal factors were considered as the principal Achille Hills in having effective competition and environmental factors could be considered as the solutions for the legal factors.

    Keywords: Competition, Effective Competition, Them Analysis, DELPHI FUZZY, DEMATEL
  • Samaneh Bagheri, Habib Ansari Samani*, Mohammadhassan Zarra, Mojtaba Hossini Bamakan Pages 33-60

    The stock market is one of the most important financial markets for investors. For the first time, this research examines the correlation network of volatility in the index stocks of 30 companies as the most powerful companies in terms of liquidity and value in the capital market, in two periods of the bubble and the collapse of the Iranian stock market. In this research, Pearson's correlation test and complex network theory have been used. The investigated period includes the stock market bubble from 5/1/1399 to 5/19/1399 and the period of the collapse of the Iranian stock market from 5/20/1399 to 11/5/1400. During the bubble period of the Iranian stocks market, Shapna stock have the highest volatility correlation in this network, and Hekhshti and Khodro stocks have the lowest volatility correlations. In the period of stock market crash, the network density and clustering coefficient have increased, which shows that the volatility spreads more widely in the network. If the modularity value is low, it is possible for the system to crash in case of a shock to the system. According to the modularity in the correlation network of turbulence, it has decreased in the period of the fall of the Iranian stock market, which indicates the contagion of the shock and the collapse of the system in the network of the fall of the Iranian stock market. Eigenvector Centrality has increased during the period of stock market crash, which means an increase in the ability to transmit volatility in network nodes. Garh Shepna has the power to spread risk during the bubble period of the stock market, and Fem share has the power to spread risk in the stock market network during the collapse of the Iranian stock market. During the bubble period of the stock market, Shepna's stock has a more volatile correlation with other stocks. Fakhuz and Hakhshti stocks have the least correlation of turbulence with other network shares. Femli's share has the highest correlation in the network and Akhabar's stock has the lowest correlation in the turbulence correlation network. Shabandar stock has the highest turbulence correlation in the network. The lowest turbulence correlation in the turbulence correlation network related to stocks is news.

    Keywords: 30 Companies Index, Correlation Network, Pearson Test, Complex Network Theory
  • Rahim Novin, Roya Aleemran*, Seyyed Ali Paitkhi Eskoi Pages 61-86

    Having an investment portfolio with minimum risk and maximum return is the Pareto optimum that all investors in the financial markets are looking for. Achieving this goal is not possible due to its idealistic nature, and people can only approach this optimal situation. However, the basic principle in the composition of the investment portfolio is to have financial assets with minimal correlation in the portfolio. This is followed to reduce the yield spillover effect among the portfolio assets. This is the reason for this study to investigate the yield spillover between assets such as gold, dollar, euro and major stock market indices such as automotive, banking and chemical group index for the daily period from 2018 August 26 to 2023 March 15, using the ARCH approach. Results of EGARCH(1,2), EGARCH(1,1), GARCH(1,2), GARCH(2,2) and AR(2) models for banking group index, chemical group index, gold, euro and dollar respectively which are based on the selected information criteria, showed that the spillover effect of the studied assets is different from each other.

    Keywords: Overflow, Gold, Euro, Dollar, EGARCH, GARCH, Tehran Stock Exchange
  • Atabak Baibordi, Saeed Jabbarzadeh*, Jamal Bahri Sales, Akbar Zavari Rezayi Pages 87-118

    In traditional accounting systems, intangible assets are not recorded in financial statements, but they play a significant role in determining the market value of organizations. Relational capital is one of the intangible assets, which is defined as the role of the customer in the current and future income of the organization, and expresses the need for a new economic environment and change from a product-based economy to a customer-based economy. Therefore, it is important to identify the factors affecting Relational capital. According to its purpose, the current research is applied and based on the method, it is descriptive-causal. In this research, a 20-question questionnaire was prepared and adjusted to measure Relational capital, and exploratory factor analysis using SPSS software was used to find out the underlying dimensions of the research questionnaire. The research period was 2010 to 2022. Then, after discovering the dimensions of Relational capital, a confirmatory factor analysis was performed using Lisrel software, and finally, using R software and the sampling method of important points, the effect of Relational capital on banks' financial performance was investigated. The results of the factor analysis showed that interest on payment facilities and deposit interest are suitable indicators for the Relational capital factor. In the following, in order to explain the obtained model, the sampling algorithm of important points, which is one of the Bayesian algorithms, has been used. The results of the estimation of important points algorithm showed that the obtained model has considerable explanatory power.

    Keywords: Relational Capital, Exploratory Analysis, Important Point Sampling Algorithm
  • Mohammad Hosseinzadeharanchei, Ali Salmanpour*, Davood Hagh Khoh Pages 119-130

    The aim of this article was forming a stochastic dynamic general equilibrium model for Iran's economy in terms of the specific characteristics of the country's economy. After the experimental analysis of the model, the calibration of the model parameters was done; This means that the parameters of the model were tried to be set in such a way that the highest match between the real statistics and the simulations made by the model is achieved. For this purpose, information from previous studies or some special features of statistics were used to calibrate the parameters, and in some cases, the desired parameters were calibrated using the statistics of Iran's economy. In the next step, the presented model was simulated using Diner program. The results provided by the Diner program include a summary of the moments of the simulated variables and the instantaneous reaction functions of these variables equal to the shocks included in the model. In this study, the model was simulated in three different cases. In the first case, the policy reaction functions were not included in the central bank's decision-making, and in the next two cases, the reaction functions were included in the model, according to which the central bank is one of the two scenarios. Inflation control (through monetary base control) and exchange rate control (through intervention in the currency market) are taken as monetary policy. The obtained results indicate a high similarity between the model values and the real statistics values. Then, the behavior of the reaction functions of the variables in response to the exogenous shocks of the model (oil income shock and technology shock) was investigated.

    Keywords: Monetary Policy, Debt Account, Iranian Credit Institutions, Non-Linear Approach
  • Amirhooshang Boroni, Mahdi Rahmati*, Eghbale Azizkhani Pages 131-154

    The present study was conducted with the aim of investigating the impact of economic, social and lifestyle factors of citizens on the choice and consumption of Iranian and foreign goods in a quantitative way. The statistical population is all the visitors to the chain stores of Rasht city, which was estimated to be around 10,000 people based on daily estimates. The data of the research was collected through a questionnaire and with a sample size of 370 people using the cluster sampling method. In addition, based on 55 neighborhoods of Rasht city, random sampling of supermarkets was done in 20 neighborhoods and data collection was started in them. According to the findings of the research, the influence of reference groups and the high use of communication media have a positive effect on the willingness to consume foreign goods. Lifestyle is effective in the pattern of product consumption. People who buy from stores are more inclined to consume foreign goods. Based on the results of multiple regression of cultural capital variables, the use of communication media and lifestyle explain 29% of the changes in the consumption pattern.

    Keywords: Consumption Of Goods, Social Factors, Reference Groups, Economic Status, Lifestyle
  • Ali Bahman Pour, Naser Feghhi Farahmand*, Kamaluddin Rahmani Yushanloui Pages 155-172

    The current research has been done with the aim of providing a suitable model of financing the shoe and leather industries using fuzzy linear programming, and three hypotheses have been proposed to achieve the above goal. The current research is applied and descriptive research and the statistical population of the research includes shoe and leather industries of East Azarbayjan province, which was determined as a statistical sample of 97 people using Morgan's table. The data needed for the research was collected by using a researcher-made questionnaire to identify financing methods whose validity and reliability were measured and confirmed, and it was also used to model fuzzy linear planning through the documents of the companies. According to the research results of the shoe and leather industries of the province, 11.4% of the necessary resources should be provided through commercial creditors, 21.3% through working capital financing, 40.5% through long-term loans and 8% through long-term loans. Through other short-term loans from financial institutions and banks, provide 9.4 percent through finance (foreign facilities) and 4.4 percent through Uzans (foreign facilities). The rest of the existing facilities remain unused and also the optimal solution of linear programming is different from fuzzy linear programming.

    Keywords: Financing, Footwear Industry, Linear Planning
  • Amir Asad Zadeh, Mohammad Yousefi Joybari*, Samad Zahiri Aghaje Dizj, Mohammad Ghorbani Golshan Abad Pages 173-194

    Due to its strategic importance and rich resources, the Caucasus region has always been considered as a unique geopolitical unit in the world. In general, the sensitivity of the region as the focus of international attention has always been the focus of foreign powers throughout history, so that this greedy attention, along with problems in the structure of various ethnicities, has caused a kind of tension in the region. And there is instability. This study has tried to address the issue of divergence in the perspective of relations between these countries with a comprehensive and complete approach. The question that arises in this study is that based on what approaches and models can the relations between the countries of the South Caucasus region be analyzed and evaluated? In other words, which of them can be a good theoretical basis for analyzing regional relations? In answer to the above questions, it can be said that each of the theories can analyze the situation in the South Caucasus region, but using the integrated model of regional subsystem theory, convergence. Regional regions and better regional order can analyze the present complex relations and equations. Therefore, the main issue of the present study is the analysis of relations between the countries of the South Caucasus region based on an integrated model, according to which, it seems, the future perspective of the situation in this region leads to a kind of divergence. The research method of this research is analytical-descriptive studies and based on collecting library information, reviewing documents and analyzing them and is of qualitative type.

    Keywords: Caucasus, Regional Relations, Convergence, Divergence
  • Mehdi Mofidi Zad, Seyyed Ali Paytakhti Skoi*, Roya Aleemran Pages 195-215

    Today, smuggling of goods is one of the basic economic problems in all countries of the world, especially in developing countries. In the meantime, due to its special geographical location and due to the fact that it has always been the bridge of trade between different countries, Iran has always seen an increasing growth of smuggling. Based on this, many policymakers are always looking for solutions to deal with smuggling. On the other hand, income is one of the main causes of development, and its low level can lead to many problems, such as increasing crime, deterioration of health, and so on. One of the economic crimes that low income can increase is smuggling. Because if people cannot earn enough income through legal ways, they are more likely to turn to illegal ways such as smuggling. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of income, among other factors, on smuggling of goods in Iran during the period of 1375-1401 by using Bayesian Model Averaging (BMA) and Ordinary Least Squares (OLS) methods. The results indicate that income has a negative and significant relationship with smuggling. In addition, trade openness and added value of industrial sector also have a negative and significant relationship with smuggling. In contrast, the variables of difference between official and unofficial exchange rates, taxes, government size, tourism, mortality and communication have a positive and significant relationship with goods smuggling in Iran.

    Keywords: Goods Smuggling, Iran Economy, Bayesian Econometrics, Income
  • Pages 217-236

    With the continuous changes and transformations of the business environment, companies can be successful that can adapt themselves to the continuous changes and transformations of the environment and gain competitive advantage and market share by benefiting from the opportunities. Therefore, being present beyond local borders and operating in international markets is the basis for the growth of businesses. In this regard, this research was conducted with the aim of identifying the drivers of internationalization: the need to recognize the internal capabilities of industrial machinery companies. The current research is from the point of view of the goal of developmental and applied and from the point of view of the qualitative method. Data analysis was done by thematic analysis method. To identify the internal factors of businesses for their internationalization, a semi-structured interview with experts and business managers in the field of machinery production in the construction products industry was used to collect data and the interview continued until theoretical saturation. The statistical sample selection method was purposive sampling and 22 interviews were conducted in this regard. Also, in order to validate, two strategies of external review and pluralism were used. Coding and creation of meanings and themes were used to extract concepts and categories. Based on the results obtained regarding the internationalization of industrial machinery companies, seven main themes including technical capacities, financial capacities of the company, the ability of managers, the company's human resources, the definition of the company's structure, knowledge management and the motivation to be present in the market and fifty sub-themes of extraction became. According to the results, internationalization requires drivers, each of which can be a factor to move towards international markets.

    Keywords: Internationalization, Domestic Capabilities, Drivers, Industrial Machinery
  • Nafiseh Fallah Karimi Goukeh, Mojtaba Maleki Choubari*, Soghra Barari Nokashti Pages 236-295

    The purpose of this research is to identify the factors affecting the professional skepticism of auditors in different dimensions using the Delphi technique. In order to carry out this research, which can be placed in the category of applied-developmental research in terms of its purpose and in the category of qualitative research in terms of the method of data collection, we used the participation of 10 experts. We considered the members of the certified public accountants community as audit experts and selected the sample using the snowball method. The results showed that auditor's weak sociability, communication skills, weakness in social responsibility, the level of rule of law in society, the institutionalization of the culture of accountability are among the social-cultural factors affecting the professional skepticism of auditors. Also, the auditor's professional skepticism is influenced by economic factors such as competition in the audit market, the financial transparency of the client's system, the amount of economic corruption in the society and the amount of tax evasion tendency in the country. The economic structure of the country (government, free, etc.) , political stability of the country, legal loopholes, and the existence of powerful stakeholders can also be considered as political factors affecting the professional skepticism of auditors. In addition, the results indicate the impact of the auditor's psychological characteristics on his professional skepticism, which is the effect of the characteristics of the lack of skill and quantum insight, the auditor's conservatism, the auditor's behavioral entropy, the weakness in managing individual knowledge, the auditor's behavioral biases, and the weakness in self-management in this The research was approved by experts.

    Keywords: Auditing, Professional Skepticism Of Auditors, Delphi Technique
  • Maryam Tohidast Shahkhali, Mehrdad Goudarzvand Chegini*, Saeid Bagher Salimi, Mohamad Doustar Pages 237-261

    Developing organizational citizenship behavior for sustainability in the banking system is of great importance because this area requires responsible management and sensitive information. The aim of this research is to present a model for developing sustainable organizational citizenship behavior in the banking system. To achieve this goal, through exploratory interviews and surveys with 19 managers in the banking system using purposive sampling, theoretical saturation was reached. The data obtained were analyzed using content analysis and a paradigm model was developed using Maxqda20 software. The research findings indicate various causal factors (green leadership and management, organizational structure, organizational policies, and green vision), core phenomena (economic, social, environmental, and cultural), strategies (employee motivation, training and green culture, and communication), intervening factors (leadership role, organizational culture, and reward system), backgrounds (organizational cultural infrastructure, development infrastructure, moral infrastructure, and structural infrastructure), and outcomes (organizational performance, economic efficiency, improvement and development of green organizational culture, and enhancement of green social and environmental sustainability). The research model was designed and validated at the dimension and component levels in the qualitative phase. The results show that designing a model for sustainable organizational citizenship behavior in the banking system can help improve individuals' consumption decisions and reduce negative impacts on the environment and societies. This model can contribute to enhancing ethical consumption and sustainable development in the banking system, as well as promoting ethical principles in decision-making, ultimately leading to a positive impact on the banking system.

    Keywords: Development Of Citizenship Behavior, Sustainable Organizational Citizenship Behavior, Banking System
  • Abbas Khoshhal Saber, Mehrdad Godarzvand Chegini*, Morad Rezaei Dizgah Pages 297-324

    Ethical leadership is one of the most effective leadership styles recognized in organizations as a successful approach to performance management. Examining the process of ethical leadership at different levels in order to enhance performance management in Bank Melli Iran can lead to significant improvements in employee and organizational performance. The aim of this research is to investigate the process of ethical leadership at different levels in relation to performance management in Bank Melli Iran. The research method used is a mixed (qualitative-quantitative) method, where theoretical sampling was used in the qualitative stage and reached theoretical saturation. The obtained indicators from non-probability random sampling method were analyzed using Maxqda20 and Spss26 software. The findings of the research indicate the influence of seven dimensions: internal factors, leadership characteristics, performance management, structure, experience and training, innovation, and strategies in Bank Melli Iran. These factors demonstrate the effectiveness of developing ethical leadership at individual and organizational levels in Bank Melli Iran, and each factor has been confirmed with a 95% confidence level.

    Keywords: Ethical Leadership, Performance Management, Bank Melli Iran
  • Sahar Bashiri*, Samad Aziznezhad Pages 325-348

    Governments in Iran usually impose numerous tasks on the country's banking system based on the tasks contained in the budget laws. This paper examines the impact of budgetary allocations on the resources and expenditures of the Iranian banking system. For this purpose, the information of the National Bank as a selected bank in 2015-2015 was studied using the method of qualitative content analysis of budget laws and balance sheet analysis. The study of the assigments made by the selected bank and their comparison with the total amount of deposits shows that the average ratio of bank assignments to deposits is about 47% and the average ratio of credit facilities to deposits is about 34%. It is known that the selected bank can consider only about 66% of its deposits regardless of the budget. If the balance of partnership borrowings is also taken into account, the bank's deposit funds ratio (total deposits minus allocations) averages about 53% of deposits, which is a very unfavorable figure. The results of the current investigation also show that in the years studied, the total cost of each rial paid for various budgetary tasks was a significant amount, the continuation of which can lead to cumulative losses for banks.

    Keywords: Budget Assignments, Banking System, Balance Sheet
  • Seyyed Masoud Tabatabai, Seyed Nezamuddin Makian*, Zahra Nasrullahi Pages 349-372

    Shadow banking includes a set of non-banking financial intermediaries such as investment funds, companies and monetary and financial institutions that actually have banking functions, but are not under the supervision of the bankig system.This study aimes to invstigates to evaluate the effect of shadow banking on banking risk in Iran. In addition, the effect of capital structure on the relationship between shadow banking and banking risk is also investigated. The analysis level of the research is a sample of Iranian banks during 2013 to 2019. The data analysis is based on the Panel Data econometric model with the Feasible Generalized Least Squares method. Results show that shadow banking in both public and private banks leads to an increase in risk, and change in capital structure in favor of bank assets that neutralizes part of the increase by shadow banking activities. Also, asset quality and capital adequacy in both public and private banks significantly reduce risk. Regarding liquidity, it can be seen that it has a negative and significant effect on risk in public banks, but its effect on risk in private banks is not significant. Concerning bank size, it can be seen that it significantly reduces risk in public banks, while it has no significant effect on risk in private banks.

    Keywords: Shadow Banking, Risk, Capital Structure, Public Banks, Private Banks
  • Hossein Seilsepoor*, Mohamadjavad Mohagheghnia, Maghsoud Amiri, Seyed Ali Ayazi Pages 373-401

    The Iranian banking system is engaged in a complex network of relationships with various stakeholders, who either influence or are influenced by the system. Each stakeholder group has its own set of desires and expectations, pursued based on their capabilities, sometimes in conflict with the interests of other stakeholders. It is evident that satisfying all these stakeholder demands is not feasible for the banking system; thus, the identification and prioritization of these stakeholders is of paramount importance.In this study, stakeholders were identified through content analysis of sustainability reports from both conventional and Islamic banks, supplemented by interviews. The significance of each identified criterion was then examined and ranked using a combination of the Best-Worst and Fuzzy ARAS methods. This research scrutinized stakeholders at both a broad and detailed level. Ultimately, stakeholders were ranked using the Fuzzy ARAS method, and the identification and ranking criteria were enumerated using content analysis. Among these criteria, power, benefits, urgency, impact intensity, and potential were deemed most important. Among the stakeholders, the government, central bank, and major shareholders were ranked highest, highlighting the significant role of governance in the banking system. In contrast, retail customers and depositors, despite their special status in Islamic banking, have not received adequate attention.

    Keywords: Stakeholders, Banking System, Content Analysis, Fuzzy ARAS
  • Bahman Khanalizadeh, Ashkan Rahimzadeh*, Mohammad Dalmanpour, Majid Afshari Rad Pages 403-430

    The main purpose of this research is to investigate the effects of compound risk shocks and its components (political, economic and financial risk) along with economic complexity on the development of Sukuk market in Iran. The data required to conduct this research is based on the variables of the proposed model related to the time period of 2010-2022 and seasonally, using the Central Asset Management Company of the Iranian Capital Market, the International Country Risk Guide Database (ICRG) and the MIT University website. has been The results of model estimation using the Wald test and Nonlinear Autoregressive Distributed Lag Model Approach (NARDL) indicate that the unexpected positive and negative shocks of the compound risk and its components have asymmetric effects on the development of the sukuk market. Among the components of composite risk, the negative shock of political risk has the most negative effect and the positive shock of financial and economic risk has the most positive effect on the development of the Iranian sukuk market in the long term. Also, the effect of economic complexity on the development of the sukuk market in the long term is positive in every equation proposed in this research

    Keywords: Sukuk, Compound Risk, Economic Complexity, Iran, NARDL
  • Meysam Musai* Pages 431-438

    The study of human societies throughout history indicates that significant changes in societies are not random but occur under specific rules, which can lead towards either progress or decline. Understanding these rules helps in predicting future developments. Experience shows that societies generally move towards progress, although they may also undergo periods of decline. Development requires sustained and consistent structural and non-structural changes. Countries with stable economic growth and compatible structural changes can achieve development. Institutional conditions such as good governance, a strong private sector, a conducive business environment, and an effective social security system are essential for development. Iran is far from meeting these conditions and requires greater efforts to achieve development. This summary emphasizes the importance of accurately understanding the rules of social change and effectively utilizing them.

    Keywords: Economic Development, Social Changes, Sustainable Growth