فهرست مطالب

نشریه پژوهش در پزشکی
سال چهل و هشتم شماره 1 (پیاپی 189، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیده صبا شریف زاده، ثمر رحیم پور، بابک معتمد، آرزو علایی* صفحات 1-7
  • افشین کریم زاده، هادی اسماعیلی*، علی رمضانی، مرضیه ارومیه، معصومه بیات صفحات 8-17
    سابقه و هدف

    اثربخشی ورزش های تثبیت کننده عضلات مرکزی تنه و لگن یا عضلات کر (Core) پیشتر در استئوآرتریت مفصل لگن و کمتر در زانو مطالعه و نشان داده شده است، استفاده از انواع ایستاده این ورزش ها، محدودیت اجتماعی انجام آنها را در محیط های مختلف، برطرف می کند. مطالعه حاضر به بررسی اثربخشی ورزش کر ایستاده بر درد و عملکرد مبتلایان به استئوآرتریت زانو در افراد، بدون فعالیت های سخت و اغلب با مشاغل نشسته، می پردازد. در طراحی این مطالعه سعی شده است از یک طرف با انتخاب این ورزش ها که محدودیت کمتری برای انجام دارند و از طرف دیگر با نظارت برفعالیت های شخصی و شغلی بیمار و در نتیجه کاهش عوامل مداخله گر تشدید کننده آرتروز زانو در طی درمان، سعی شد نتیجه گیری خالص تر و دقیق تری از اثراین ورزش ها به دست آوریم.

    روش کار

    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی است که در آن بیماران مبتلا به استئوآرتریت زانو برای ورود به مطالعه دعوت شدند و در صورت احراز شرایط و دریافت رضایت، به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. گروه شاهد، که فقط برنامه انجام ورزش های درمانی متداول زانو را دریافت کردند و گروه مداخله، که علاوه بر آن ورزش ها، ورزش های کر ایستاده تجویز شد. در فواصل 6 و 12 هفته همگی با شاخص های VAS، WOMAC ، Lequesne و آزمون راه رفتن شش دقیقه ای (6WMT) بررسی شدند.

    یافته ها

    در این مطالعه 38 بیمار طبق پروتکل، مطالعه را تکمیل کردند. ویژگی های پایه و برون دادهای قبل از مداخله تفاوت معنا داری در دو گروه نداشتند. تجزیه و تحلیل درون گروهی نشان داد که تفاوت معناداری در درد VAS، WOMAC، ناراحتی و حداکثر فاصله در شاخص های Lequesne و 6MWT در هر دو گروه وجود دارد (0/05<p). همچنین، تجزیه و تحلیل درون گروهی نشان داد که تنها در گروه مداخله بین عملکرد بدنی WOMAC و فعالیت روزانه Lequesne تفاوت معناداری وجود دارد (0/05<p). نتایج تحلیل بین گروهی نشان داد که بین دو گروه در تمامی پیامدها در 12 هفته تفاوت معنا داری وجود داشت (0/0001<p) و در شاخص های VAS و Lequesne حتی در شش هفته نیز تفاوت معنا داری بین دو گروه مشاهده شد (0/05<p). اندازه اثر محاسبه شده بین دو گروه، در پیامد اولیه VAS، عدد 0/68 است.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که ورزش کر ایستاده، می تواند منجر به کاهش درد، بهبود عملکرد و فعالیت بیماران مبتلا به استئوآرتریت زانو در مقایسه با ورزش های متداول شود.

    کلیدواژگان: ورزش های کر Core، استئوآرتریت زانو، شاخص VAS، شاخص WOMAC، شاخص Lequesne، درد زانو، کیفیت زندگی
  • صفیه منافی جزی، افسانه شمشکی*، وازگن میناسیان صفحات 18-27
    سابقه و هدف

    یکی از شایع ترین مشکلات تندرستی جمعیت سالمندان سندرم شکنندگی است. پژوهش های اخیر حاکی از آن است که تمرین های چندبخشی ویژه سالمندی می توانند سبب بهبود عملکرد جسمانی سالمندان شوند. هدف اصلی این مطالعه بررسی اثر یک دوره تمرین های چندبخشی منتخب بر تعادل، انعطاف پذیری و ظرفیت عملکردی سالمندان مبتلا به سندرم شکنندگی بود.

    روش کار

    این پژوهش از نوع تجربی و کاربردی است که با طرح پیش آزمون- پس آزمون روی 20 سالمند مرد مبتلا به سندرم شکنندگی انجام شد. شرکت کنندگان از مرکز توانبخشی سالمندان شهر اصفهان به شکل تصادفی انتخاب و به دو گروه تجربی (10 نفر) و گروه کنترل (10نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی در جلسه های تمرین های چندبخشی شرکت کردند و گروه کنترل در زمان پژوهش فعالیت ورزشی خاصی نداشت و فعالیت های روزمره خود را انجام می دادند. ظرفیت عملکردی آزمودنی ها از طریق آزمون های استاندارد عملکردجسمانی، دینامومتر دستی، جعبه انعطاف سنج، آزمون برخاستن و رفتن اندازه گیری شد. تحلیل آماری و مقایسه میانگین گروه ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس انجام شد.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان (سال9 ± 71/7) و در دامنه سنی 85-60 سال بود. پس از اجرای تمرین های چندبخشی تغییرهای مشاهده شده در متغیرهای تعادل ایستا (34/1درصد)، انعطاف پذیری (34/4 درصد) سرعت راه رفتن (17/2- درصد)، قدرت عضلات مچ دستی (23/5 درصد)، خطر افتادن (25/6- درصد)، و ظرفیت عملکردی به میزان (24/6 درصد) بود و بهبودی معناداری نیز مشاهده شد (0/05>P)، اما در متغیر وزن  تفاوت معنا داری بین گروه ها مشاهده نشد (0/05<P).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که تمرین های چندبخشی سبب بهبود ظرفیت عملکردی، تعادل، انعطاف پذیری، سرعت راه رفتن، قدرت عضلات دست، خطر سقوط و خستگی عمومی در سالمندان شکننده می شود.

    کلیدواژگان: سالمندی، سندرم شکنندگی، تمرین های چندبخشی، ظرفیت عملکردی
  • مریم خانی، آرش جاوری، آرزو بازرگانی، گیلدا کریمی، معصومه فخرطه* صفحات 28-37
    سابقه و هدف

    کلاستر miR-302/367 نقش مهمی در بازبرنامه ریزی سلول های سوماتیک به سلول های بنیادی پرتوان و حفظ پرتوانی ایفا می کند. تا به حال، مطالعه های متعددی در زمینه مکانیسم عمل کلاستر miR-302/367 در بازبرنامه ریزی انجام شده، اما یافته چندانی درباره تاثیر اختصاصی این کلاستر بر مسیر پیام رسان mTOR وجود ندارد. مسیر mTOR علاوه بر کنترل روندهای سلولی مختلف، نظیر تکثیر، تمایز و اتوفاژی، نقش مهمی را در فرآیند بازبرنامه ریزی بر عهده دارد. بر این اساس، مطالعه حاضر با هدف شناسایی تاثیر کلاستر miR-302/367 روی مسیر mTOR در سلول های بنیادی بافت چربی طراحی شد.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی، سلول های بنیادی بافت چربی در مرحله پاساژ سوم تا پنجم با استفاده از کیت و سیستم ترنسفکشن نئون با وکتور TDH101PA-GP بیان کننده کلاستر mir-302/367 و وکتور Mock ترنسفکت شدند. یک هفته پس از ترنسفکشن، بیان برخی از ژن های مسیر پیام رسان mTOR در سلول های بنیادی بافت چربی با روش Real-Time PCR  مقایسه ای بررسی شد. نسبت بیان ژن ها در گروه های miR-302/367 و Mock (4 تکرار) با استفاده از نرم افزار REST 2009 و آزمون Pair Wise Fixed Reallocation Randomization Test بین دو گروه مقایسه شد. همچنین، بیان برخی از پروتئین های مسیر mTOR با روش وسترن بلات ارزیابی شد.

    یافته ها

    بیش بیان کلاستر miR-302/367 سبب کاهش معنا دار در بیان ژن های AKT، MTOR، RAPTOR و RICTOR شد، به طوری که بیان این ژن ها در گروه miR-302/367 نسبت به گروه Mock به ترتیب به 0/44، 0/51، 0/56 و 0/6 کاهش یافت (P<0.05). بیان ژن ها در گروه Mock یک در نظر گرفته شد. همچنین، طبق بررسی وسترن بلات بیان پروتئین های AKT فسفریله و MTOR فسفریله در سلول های بنیادی بافت چربی ترنسفکت شده با کلاستر miR-302/367  کمتر از گروه Mock بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که بیش بیان خوشه miR-302/367 می تواند فعالیت مسیر پیام رسان mTOR را در سلول های بنیادی بافت چربی مهار کند و با این مکانیسم بازبرنامه ریزی سلول ها را تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: کلاستر Mir-302، 367، ترنسفکشن، مسیر Mtor، سلول های بنیادی بافت چربی، ژن AKT، ژن MTOR، ژن RAPTOR، ژن RICTOR، AKT فسفریله، MTOR فسفریله
  • رشاد صلواتی*، محمدرحمان رحیمی، صلاح الدین احمدی، سعید قائینی صفحات 38-49
    سابقه و هدف

    اختلال یا عملکرد نکردن جزایر پانکراس، عامل کلیدی برای پیشرفت وضعیت دیابت است. با توجه به آثار مفید تمرین هوازی و نقش محافظتی ویتامین D3 در کاهش اختلال های متابولیک ازجمله بیماری دیابت، هدف از مطالعه حاضر بررسی آثار تمرین های هوازی و مکمل ویتامین D3 و برهم کنش آنها بر مورفولوژی جزایر پانکراس و شاخص مقاومت به انسولین در رت های القاء شده به دیابت نوع 2 توسط رژیم پرچرب- استرپتوزوتوسین بود.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی تعداد 40 سر موش صحرایی (رت) نر نژاد ویستار در این آزمایش مورد مطالعه قرار گرفتند. تعداد هشت عدد به عنوان گروه کنترل نرمال (C) در نظر گرفته شد و با رژیم غذایی استاندارد تغذیه شدند. برای القای دیابت نوع 2 سایر موش ها (32 رت) به مدت شش هفته تحت تجویز رژیم غذای پر چرب (HFD) و سپس تزریق تک دوز داخل صفاقی استرپتوزوتوسین (STZ) 40 میلی گرم به ازای گیلوگرم وزن بدن قرار گرفتند. موش های دیابتی به چهار گروه مساوی: دیابتی (DC)، تمرین هوازی (DE)، مکمل دهی با ویتامین D3 (DD3)، تمرین های هوازی + مکمل دهی با ویتامین D3 (DD3E) تقسیم شدند. تمرین هوازی پنج بار در هفته و دویدن بر روی تردمیل بود. مکمل ویتامین D3 یک بار در هر هفته به صورت تزریق داخل صفاقی به میزان 10000 واحد بود. سطوح انسولین پلاسما و گلوکز ناشتا مورد سنجش قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و تست تعقیبی بونفرونی انجام شد. مقادیر به صورت میانگین ± انحراف معیار گزارش شده و سطح معنا داری (05/0 > P) در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    دیابت نوع 2 منجر به کاهش تعداد و اندازه جزایر پانکراسی شد. هر دو مداخله تمرین و مکمل ویتامین D3 سطح و تعداد جزایر پانکراس را افزایش داد، در مقایسه با گروه دیابتی (0/16 ± 8/48) مقاومت به انسولین در هر سه گروه مداخله؛ DE (51/ 0± 3/99)، DD3 (0/32 ± 5/15) و DD3E(0/30 ± 3/80) کاهش معنا دار نشان داد (0/0001 > P). همچنین در گروه مداخله DD3E، سطوح انسولین (0/03 ± 0/25) و گلوکز (26/58 ± 0/277) پلاسمای ناشتا در مقایسه با گروه DC به صورت معنا داری کمتر بود (0/0001 > P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تمرین های هوازی و مکمل دهی ویتامین D3 و اثر تداخلی آنهادر موش های صحرایی دیابتی نوع 2 القاء شده توسط رژیم پرچرب-استرپتوزوتوسین سبب کاهش شاخص مقاومت به انسولین و افزایش اندازه و تعداد جزایر پانکراس می شود.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، جزایر پانکراس، تمرین های هوازی، ویتامین D3، مقاومت به انسولین
  • محمدرضا پورمحمد، جینا خیاط زاده*، مصطفی آذری زاده، وحید پوراسماعیل، سعیده ظفر بالانژاد صفحات 50-62
    سابقه و هدف

    آنژیوژنز فرایند زیستی جوانه زدن رگ های جدید از رگ های موجود در بافت است. عامل اصلی در هدایت مولکولی این فرایند، فاکتورهای رشد اندوتلیال عروقی (VEGF) و فاکتور رشد فیبروبلاستی (FGF) هستند. با توجه به اهمیت علوم گیاه پزشکی و از طرفی نقش رگزایی در فرآیند هایی مانند ترمیم زخم، سیکل های قاعدگی، رشد جفت و تخمک گذاری، هدف این پژوهش بررسی اثر عصاره هیدروالکلی ریشه و ساقه گیاه آنغوزه (به عنوان یکی از گیاهان دارویی شاخص در طب سنتی) بر تغییرهای بیان ژن های VEGF و FGF در مسیر آنژیوژنز پرده کوریوآلانتوئیک (CAM) جنین جوجه بود.

    روش کار

    در این پژوهش تجربی، تعداد 80 عدد تخم مرغ نطفه دار نژاد Ross به طور تصادفی به هشت گروه شامل گروه شاهد، شاهد آزمایشگاهی (pbs)، و شش گروه تجربی تقسیم شدند. در روز هشتم انکوباسیون، گروه شاهد آزمایشگاهی با نرمال سالین و گروه های تجربی با دوزهای 100، 200 و 300 میکروگرم بر میلی لیتر عصاره هیدروالکلی ساقه و ریشه گیاه آنغوزه تیمار شدند. در روز دوازدهم، عکس برداری از پرده کوریوآلانتوئیک برای شمارش تعداد عروق و اندازه گیری طول عروق انجام شد. تهیه نمونه CAM برای استخراج RNA و ساخت cDNA انجام گرفت. داده های جمع آوری شده توسط آزمون های آماری t- test و ANOVA بررسی شدند.

    یافته ها

    میانگین تعداد عروق (45/3 ± 1/ 26) و طول عروق (0/78± 31/1) در گروه تیمارشده کاهش معناداری  (0/05< P) را نسبت به گروه شاهد نشان داد. همچنین میزان بیان ژن های VEGF (0/3045) و FGF (0/4229) در گروه تیمارشده به طور معناداری (0/05< P) کمتر از گروه شاهد بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد عصاره هیدروالکلی گیاه آنغوزه می تواند بر میزان بیان ژن های  VEGF و FGF و روند رگ زایی پرده کوریوآلانتوئیک جنین جوجه تاثیر گذارد.

    کلیدواژگان: صمغ آنغوزه، عصاره هیدروالکلی، پرده کوریوآلانتوئیک، آنژیوژنز، VEGF، FGF
  • حسن دانشمند، سید علی ضیائی* صفحات 63-90
    سابقه و هدف

    فارماکولوژی، به عنوان یک رشته اصلی در آموزش پزشکی، به طور قابل توجهی شایستگی متخصصان مراقبت های بهداشتی آینده را شکل می دهد. لزوم آشنایی با شیوه های جدید تدریس فارماکولوژی و بررسی نتایج آنها می تواند ایده خوبی برای اجرای آنها باشد. در این مقاله تدریس فارماکولوژی در بسیاری از دانشگاه های علوم پزشکی دنیا با پراکندگی جغرافیایی جهان شمول که دارای رتبه بندی بین المللی بودند بررسی شدند تا دلیل استفاده از شیوه خاص آن دانشگاه و نتیجه ارزیابی های انجام گرفته از اجرای روش ها مشخص شود.

    روش کار

    در این بررسی توصیفی، انتخاب دانشگاه ها از بین تمام رتبه های بین المللی و پراکندگی جغرافیایی تعیین شد تا داده ها تنوع بیشتری داشته باشند. از هر قاره چند کشور و چند دانشگاه انتخاب شدند و از بین کشورهای همسایه دانشگاه هایی که شرایط اجتماعی و فرهنگی نزدیک تری به ایران داشتند، انتخاب شدند. روش تدریس هر دانشگاه با مراجعه به سایت دانشگاه یا مقاله مطالعه ای که در خصوص آن روش در دانشگاه مذکور وجود داشت یا از طریق مکاتبه با رئیس گروه فارماکولوژی بررسی و مزایا و معایب آن توضیح و جمع بندی شد.

    یافته ها

    روش های تدریس فارماکولوژی و سیر تحول آنها در دانشکده های بررسی شده به تفکیک آمده است.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که تغییر در روش سنتی گریز ناپذیر است و تدریس فارماکولوژی پایه شاید به روش سنتی لازم است، اما در مباحث بالینی فارماکولوژی نیاز است که از روش های دیگری استفاده شود. همچنین به نظر می رسد نیاز است که فارماکولوژی هم در پایه و هم در بالین تدریس و رویکرد متفاوتی به تدریس این دو جنبه اعمال شود.

    کلیدواژگان: آموزش فارماکولوژی، روش تدریس، فارماکولوژی پایه، فارماکولوژی بالینی، یادگیری مبتنی بر سیستم، یادگیری مبتنی بر مسئله، یادگیری مبتنی بر مورد، جوامع ویکی، آموزش اجتماعی گروه های کوچک
  • محمدرضا عسگری، مهستی عمویی، محمدرضا دیوبند*، محمدرضا کاردان، محمدعلی قدسی راد، الهه پیرایش صفحات 91-98
    سابقه و هدف

    امروزه درمان سرطان پروستات و سرطان غدد درون ریز به وسیله رادیوداروهای مشتق شده از لوتشیوم 177 مورد توجه بسیاری از مراکز رادیونوکلوئیدتراپی واقع شده است. یکی از دلایل روی آوردن به رادیوداروهای لوتشیوم دزیمتری مطلوب و پایداری آن است. دفع ادرار این بیماران به درون فاضلاب بیمارستان و به تبع آن فاضلاب شهری و در آخر مزارع کشاورزی سبب پرتوگیری غیرمستقیم مردم می شود. هدف این مطالعه بررسی میزان پرتوگیری مردم ناشی از وجود این ماده رادیواکتیو در فاصلاب شهری است.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی به دو روش نسبت به تخمین پرتوزایی در فاضلاب اقدام شده است. در روش اول  18 نمونه فاضلاب از مکان های به خصوصی در زمان های مختلف، در حجم استاندارد تهیه شد. نمونه ها با استفاده از روش گامااسپکترومتری شمارش شدند و میزان مواد رادیواکتیو موجود در آنها مشخص شد، در روش دوم با استفاده از یک مدل ریاضی، غلظت مواد رادیواکتیو موجود در فاضلاب برآورد شد و سپس میزان دز دریافتی مردم محاسبه شد.

    یافته ها

    میزان دز دریافتی مردم از لوتشیوم موجود در پساب بیمارستان شهدای تجریش برابر 0/00052 نانوسیورت در سال برآورد شده است، به طوری که این میزان برابر E-973/1 درصد از حد دز مجاز سالیانه و معادل 0/00000003 روز پرتوگیری طبیعی است.

    نتیجه گیری

    میزان دز دریافتی مردم از لوتشیوم موجود در پساب بیمارستان شهدای تجریش بسیار ناچیز است و بسیارکمتر از حد مجاز سالانه است. بنابراین تخلیه مستقیم ادرار بیماران درمان شده با لوتشیوم به فاضلاب بخش پزشکی هسته ای بیمارستان مذکور پرتوگیری معناداری برای مردم ایجاد نمی کند.

    کلیدواژگان: دز مردم، سرطان پروستات، لوتشیوم تراپی، سرطان غدد درون ریز، رادیونوکلوئیدتراپی، اکتیویته موجود در پساب
|
  • Seyedeh Saba Sharifzadeh, Samar Rahimpour, Babak Motamed, Arezoo Alaee* Pages 1-7
  • Afshin Karimzadeh, Hadi Esmaily*, Ali Ramezani, Marzieh Urumieh, Masume Bayat Pages 8-17
    Background and Aim

    The effectiveness of stabilizing core muscles of the trunk and pelvis has been studied more in osteoarthritis (OA) of the hip and less in knee. Performing these exercises while standing, removes the limitation of performing them in different environments. The current study examines the effectiveness of standing core exercises on pain and performance of patients with knee OA, who have no strenuous activity and often have sedentary jobs. On the one hand, by reducing the social restrictions of doing these exercises and on the other hand, by reducing the occupational interfering factors that cause knee arthrosis, we have tried to get a purer and more accurate conclusion from these therapeutic exercises.

    Methods

    This is a randomized, controlled trial. Patients with knee osteoarthritis were invited to enter the study and if they met the criteria and received the consent, they were randomly divided into two groups. The control group, which only received the program of performing conventional exercises of knee OA, and the intervention group, which received the program of standing core exercises in addition to conventional exercises. The primary outcome of this study was visual analytic score (VAS) of pain and the secondary outcomes were Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC), Lequesne and 6-minute walking test (6WMT) at 6 and 12 weeks.

    Results

    In this study, 38 patients completed the study per-protocol. The baseline characteristics and outcome measurements did not differ significantly before the intervention. Within-group analysis showed that there is a significant difference in VAS, WOMAC pain, discomfort and maximum distance of Lequesne and 6MWT indices in both groups (P<0.05). Also, within-group analysis showed that there was a significant difference in WOMAC physical performance and Lequesne daily activity only in the intervention group (P<0.05). The results of the between-group analysis showed a significant difference between the two groups in all outcomes in 12 weeks (P<0.0001), and in the VAS and Lequesne index, a significant difference can be seen between the two groups even in 6 weeks (P<0.005). The effect size on the primary outcome of VAS is 0.68 in the core exercise group compared to the control group.

    Conclusion

    The results of this study show that standing core exercises, after 12 weeks, causes a significant reduction of pain, improvement of function and activity in patients with knee osteoarthritis compared to conventional exercises, and its positive effect on pain or discomfort, ‘maximum distance walked’, and ‘activities of daily living’ after 6 weeks, also observed. Although previous studies showed the positive effect of core exercise on the pain index and activity of knee osteoarthritis patients, the results of this study showed that even standing core exercises may be effective.

    Keywords: Core Exercise, Knee Osteoarthritis, VAS Index, WOMAC Index, Lequesne Index, Knee Pain, Quality Of Life
  • Safiye Manafi, Afsaneh Shemshaki*, Vazgen Minasian Pages 18-27
    Background and Aim

    One of the most common health problems in the elderly population is frailty syndrome. Recent studies indicate that multi- component exercises can significantly improve physical performance of elderly people. The main purpose of this study was to investigate the effect of a selected multi- component exercise protocol (VIVIFRAIL) on balance, flexibility and functional capacity of elders with frailty syndrome.

    Methods

    This is an experimental and applied study with a pre- post- tests design that performed on 20 elderly men with frailty syndrome. Participants selected from one of the elderly rehabilitation centers in Isfahan city and were randomly divided into two exercise (n=10) and control (n=10) groups. For the exercise group, 12 sessions of multi- component exercises were prescribed and control group had no physical activity. The Fried's frailty syndrome index, short physical performance battery, manual dynamometer, sit & reach flexibility, and get-up and go tests were used to assessment of subjects. Statistical analysis and comparison of the mean of groups was performed by the analysis of covariance statistic.

    Results

    The mean age of participations was 71.7 ± 9 years. Following the implementation of multi-component exercises, there were significant improvements in the mean score of frailty factors such as static balance (34.1%), flexibility (34.4%), Gait speed (%-17.2), hand grip strength (23.5%), risk of falling (-25.6%), and functional capacity (24.6%) of exercise intervention group. Also, no significant difference was observed in the weight of subjects.

    Conclusion

    The results showed that selected multi-component exercises have improved functional capacity, balance, flexibility, gait speed, hand grip strength, and fall risks in frail elderly persons.

    Keywords: Multicomponent Exercises, Frailty Syndrome, Elderly, Functional Capacity
  • Maryam Khani, Arash Javeri, Arezoo Bazargani, Gilda Karimi, Masoumeh Fakhr Taha* Pages 28-37
    Background and Aim

    The miR-302/367 cluster plays a critical role in reprogramming of somatic cells into pluripotent stem cells and in maintaining pluripotency. Until now, several studies have been conducted on the mechanism of miR-302/367 cluster in reprogramming, while little research has been done specifically on the effect of this cluster on mTOR signaling pathway. The mTOR pathway not only controls various cellular processes, such as proliferation, differentiation and autophagy, but also plays a significant role in the reprogramming process. Therefore, the present study was designed to identify the effect of miR-302/367 cluster on the mTOR pathway in adipose tissue-derived stem cells (ADSCs).

    Methods

    In this experimental study, the third to fifth- passaged ADSCs were transfected with TDH101PA- GP vector expressing mir-302/367 cluster and the mock vector using a Neon Transfection Kit and Neon Transfection System. One week after transfection, the expression of some mTOR signaling molecules in the ADSCs was assessed by comparative Real- Time PCR. Relative gene expression between the miR-302/367 and mock groups (4 replicates) was calculated by REST 2009 software based on Pair Wise Reallocation Randomization Test. Also, the expression of some mTOR pathway proteins was assessed by western blot analysis.

    Results

    The overexpression of miR-302/367 cluster significantly reduced the expression of AKT, MTOR, RAPTOR, and RICTOR genes; the expression of these genes in the miR-302/367 transfection group compared to the mock group decreased to 0.44, 0.51, 0.56 and 0.6, respectively (P< 0.05). The expression of genes in the mock group was assumed as one. Also, as revealed by western blot analysis, the expression of phosphorylated AKT and phosphorylated MTOR proteins decreased in the ADSCs transfected with miR- 302/367 cluster compared to the mock group.

    Conclusion

    Overexpression of the miR-302/367 cluster appears to inhibit the activity of the mTOR signaling pathway in ADSCs and affect the cell reprogramming through this mechanism.

    Keywords: Mir-302, 367 Cluster, Transfection, Mtor Pathway, ADSC, AKT Gene, MTOR Gene, RICTOR Gene, RAPTOR Gene, Phosphorylated AKT, Phosphorylated MTOR
  • Rashad Salavati*, Mohammadrahman Rahimi, Slahadin Ahmadi, Saeed Ghaeeni Pages 38-49
    Background and Aim

    The dysfunction of pancreatic islets plays a crucial role in the development of diabetes. Considering the positive effects of aerobic training and the protective role of vitamin D3 in reducing metabolic disorders, including diabetes, this study aimed to investigate the impact of aerobic training and vitamin D3 supplementation and their interactions on pancreatic islet morphology and insulin resistance index in type 2 diabetes rat model induced by high-fat diet (HFD) and low-dose streptozotocin (STZ).

    Methods

    In this experimental study, 40 male Wistar rats were randomly assigned to non-diabetic included in this experiment. Eight rats were assigned to the normal control group (C) and fed a standard diet. To induce type 2 diabetes, the remaining rats (n = 32) were fed a HFD for 6 weeks, followed by a single intraperitoneal (i.p.) injection of streptozotocin (STZ) at a dose of 40 mg per kilogram of body weight. Diabetic rats were divided into four equal groups: diabetic (DC), aerobic training (DE), vitamin D3 supplementation (DD3), and aerobic training combined with vitamin D3 supplementation (DD3E). Aerobic training consisted of treadmill running five times a week. Vitamin D3 supplementation involved a weekly i.p. injection of 10,000 units. Plasma insulin and fasting glucose levels were measured. Statistical analyses were performed using One-way ANOVA followed by Bonferroni's post-hoc comparisons tests. Values are reported as mean ± SD and the level of significance has been considered at (p < 0.05).

    Results

    Type 2 diabetes resulted in a reduction in the number and size of pancreatic islets. Both aerobic training and vitamin D3 supplementation increased the level and number of pancreatic islets, compared with the diabetic group (8.48 ± 0.16) insulin resistance in all three groups of DE (3.99 ± 0.51), DD3 (5.15 ± 0.32) and DD3E (3.80 ± 0.30) showed a significant reduction (p˂0.0001). Additionally, in the intervention group DD3E, the fasting plasma insulin (0.25 ± 0.03) and glucose (277 ± 26.58) levels were significantly lower compared to the DC group (p ˂ 0.0001).

    Conclusion

    It seems that based on the results of this study, aerobic training and vitamin D3 supplementation, as well as Their Interaction, led to a reduction in insulin resistance index and an increase in the size and number of pancreatic islets in type 2 diabetic rats induced by high- fat diet and streptozotocin.

    Keywords: Type 2 Diabetes, Pancreatic Islets, Aerobic Exercises, Vitamin D3, Insulin Resistance
  • Mohammadreza Pourmohammad, Jina Khayatzadeh*, Mostafa Azarizadeh, Vahid Pouresmaeil, Saeedeh Zafar Balanjad Pages 50-62
    Background and Aim

    Angiogenesis is the biological process of sprouting new vessels from existing vessels in the tissue. The main factor in the molecular guidance of this process is vascular endothelial growth factors (VEGF) and fibroblast growth factor (FGF). Considering the importance of plant medicine sciences and also, the role of angiogenesis in the processes such as wound healing, menstrual cycles, placental growth, and ovulation, the aim of this study was to investigate the effect of hydroalcoholic extract of the root and shoot of Ferula assa- foetida plant (as one of the prominent medicinal plants in traditional medicine) on changes in the gene  expression of VEGF and FGF in the angiogenesis pathway of the chorioallantoic membrane (CAM) of chick embryos.

    Methods

    In this experimental research, 80 Ross fertilized eggs of the were randomly divided into 8 groups including the control group, laboratory control (pbs), and 6 experimental groups. On the eighth day of incubation, the laboratory control group was treated with normal saline and the experimental groups were treated with doses of 100, 200 and 300 µg/ml of the hydroalcoholic extract of the shoot and root of Ferula assa- foetida plant. On the twelfth day, a photo was taken of the chorioallantoic membrane to count the number of vessels and measure the length of the vessels. CAM samples were prepared for RNA extraction and cDNA production. The collected data were analyzed by t-test and ANOVA.

    Results

    The average number of vessels (26.1 ± 3.45) and vessel length (31.1 ± 0.78) in the treated group showed a significant decrease (P < 0.05) compared to the control group. Also, the gene expression level of VEGF and FGF in the treated group was significantly (P < 0.05) lower than the control group.

    Conclusion

    It seems that the hydroalcoholic extract of Ferula assa- foetida plant can affect the gene expression level of VEGF and FGF and the process of angiogenesis of the chorioallantoic membrane of chick embryos.

    Keywords: Ferula Assa- Foetida Resin, Hydroalcoholic Extract, Chorioallantoic Membrane, Angiogenesis, VEGF, FGF
  • Hassan Daneshmand, Seyed Ali Ziai* Pages 63-90
    Background and Aim

    Pharmacology, as a major field in medical education, significantly shapes the competency of future healthcare professionals. The necessity of familiarizing with new teaching methods in pharmacology and evaluating their outcomes can be a good idea for their implementation. This article investigated the teaching of pharmacology in many medical universities worldwide with geographical diversity and international rankings to determine the reasons for using specific methods in those universities and to identify the results of the evaluations of their implementation.

    Methods

    In this descriptive study, universities were selected from all international rankings and geographical diversity to have more diverse data. Several countries and universities from each continent were chosen, and among neighboring countries, universities with social and cultural conditions closer to Iran were selected. The teaching method of each university was examined by visiting the university's website or studying an article about that method in the university or by contacting the head of the pharmacology department to review and summarize its advantages and disadvantages.

    Results

    The methods of teaching pharmacology and their evolution in the examined faculties have been categorized.

    Conclusion

    It seems that a change in the traditional method is inevitable, and while teaching basic pharmacology may still require a traditional approach, clinical pharmacology discussions require the use of different methods. It also appears necessary for pharmacology to be taught both in the basics and in clinical settings, applying a different approach to teaching these two aspects.

    Keywords: Teaching Pharmacology, Teaching Method, Basic Pharmacology, Clinical Pharmacology, System- Based Learning, Problem- Based Learning, Case- Based Learning, Wiki Communities, Social Education Small Groups
  • Mohammadreza Asgari, Mahasti Amoui, Mohammadreza Deevband*, Mohammadreza Kardan, Mohammadali Ghodsirad, Elahe Pirayesh Pages 91-98
    Background and Aim

    Today, the treatment of prostate cancer and endocrine cancer by means of radiopharmaceuticals derived from lutetium-177 is the focus of many radionuclide therapy centers. One of the reasons for turning to lutetium radiopharmaceuticals is its favorable dosimetry and stability. Excreting the urine of these patients into the hospital's sewage and consequently into the city's sewage and finally into the agricultural fields causes indirect radiation exposure of the people. The aim of this study is to investigate the radiation exposure of people due to the presence of this radioactive material in urban areas.

    Methods

    In this cross- sectional study, the estimation of radioactivity in sewage has been done. In the first method, 18 wastewater samples were prepared in a standard volume from specific places at different times. The samples were counted using the gamma spectrometry method and the amount of radioactive substances in them was determined. In the second method, the concentration of radioactive substances in the wastewater was estimated using a mathematical model, and then the dose received by the people was calculated.

    Results

    The dose received by the people from lutetium the wastewater of Shahada Tajrish Hospital is estimated to be 0.00052 nanosieverts per year, so this amount is equal to 1.73E-9 of the annual permissible dose and is equivalent to 0.0000003 days of natural radiation exposure.

    Conclusion

    The amount of dose received by people from lutetium in the wastewater of Shohada Tajrish Hospital is very small and is much less than the annual limit. Therefore, the direct discharge of the urine of patients treated with lutetium into the sewage of the nuclear medicine department of the mentioned hospital during the quarantine period of the patient undergoing radiation treatment does not cause significant radiation to the public.

    Keywords: Public Dose, Prostate Cancer, Lutetium Therapy, Endocrine Cancer, Radionuclide Therapy, Activity In Sewage