فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 75، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/31
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مهناز نصیری، فرهاد ابی زاده* صفحات 1-14
    زمینه و هدف

    اختلالات مصرف مواد یکی از علل اصلی عوارض و مرگ ومیر در سراسر جهان است. بااین حال اطلاعات کمی در مورد اثربخشی درمان برای بیماران مبتلابه هر دو بیماری وجود دارد. همچنین درمان دارویی استاندارد عمدتا پیامدهای منفی را نشان داده است. این پژوهش باهدف تعیین اثر درمان شناختی رفتاری بر علائم اختلال نقص توجه و بیش فعالی در مردان مبتلابه اختلال مصرف مواد بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح تحقیق پیش آزمون پس آزمون با گروه های تجربی و گواه می باشد. جامعه آماری تحقیق را افراد مبتلابه اختلال مصرف مواد با نشانه های اختلال نقص توجه و بیش فعالی مراجعه کننده به کلینیک های منطقه 10 شهر تهران تشکیل دادند. روش نمونه گیری هدفمند بوده که بر اساس معیارهای ورود به تحقیق 30 نفر انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از فرم مشخصات بالینی فردی، مصاحبه بالینی ساختاریافته (SCID-V)، پرسشنامه مقیاس خود گزارشی اختلال نارسایی توجه و فزون کنشی بزرگ سالان وکسلر و همکاران (ASRS)، استفاده شد. در این پژوهش تجزیه وتحلیل داده ها در دو بخش انجام گرفت، بخش اول اختصاص به یافته های توصیفی داشت که در این بخش شاخص هایی نظیر میانگین، انحراف معیار، درصد و فراوانی استفاده شد. بخش دوم مربوط به یافته های استنباطی بود که در این قسمت تحلیل کوواریانس تک متغیره در داده های کمی استفاده شد در برنامه آماری SPSS نسخه 26 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که پس از کنترل اثر پیش آزمون، تفاوت نمره های پیش آزمون- پس آزمون دو گروه برای متغیرهای نقص توجه و فزون کنشی معنادار است و میانگین نمره های گروه آزمایش در متغیر نقص توجه و فزون کنشی نیز به طور معناداری کمتر از گروه کنترل است (05/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان دهنده اثربخشی درمان شناختی رفتاری بر نقص توجه و فزون کنشی مردان مبتلابه اختلال مصرف مواد  می باشد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، اختلال نقص توجه و بیش فعالی، اختلال مصرف مواد
  • یوسف حضرتی*، حسن عبدی صفحات 15-27
    زمینه و هدف

    تحقیقات نشان داده است که لکنت تاثیر منفی بر سرزندگی کلی و سلامت عاطفی، اجتماعی و روانی فرد دارد و به طور بالقوه منجر به کاهش کیفیت زندگی بزرگسالانی که لکنت دارند می شود؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر درمان شناختی رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی بر اضطراب اجتماعی، خودکارآمدی و کیفیت زندگی بزرگسالان دارای لکنت زبان با رویکرد روان شناسی زبان انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مردان بزرگسال دارای لکنت مراجعه کننده به کلینیک های روان شناسی شهر مشهد در سال 1402 بود. از بین این افراد تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس و با توجه به ملاک های ورود و خروج انتخاب شدند؛ و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گروه کنترل (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. شرکت کنندگان در مراحل پیش آزمون و پس آزمون مقیاس های اضطراب اجتماعی؛کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی فرم کوتاه؛ پرسشنامه خودکارآمدی را تکمیل کردند. گروه آزمایشی برنامه درمان شناختی رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی را در 8 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کرد و گروه کنترل تحت آموزش معمول روزانه قرار گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-24 و آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره با رعایت مفروضه های آماری انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد آموزش مبتنی بر درمان شناختی رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی بر اضطراب اجتماعی، خودکارآمدی و کیفیت زندگی بزرگسالان دارای لکنت زبان به طور معناداری اثربخش است (05/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش می توان به بهبود اضطراب اجتماعی، خودکارآمدی و کیفیت زندگی بزرگسالان دارای لکنت زبان از طریق درمان شناختی رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی کمک کرد.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، خودکارآمدی، کیفیت زندگی، لکنت زبان، درمان شناختی رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی
  • سارا کلانتری، نازنین عابد* صفحات 28-38
    زمینه و هدف

    پرخاشگری جنسی و تجاوز جنسی یکی از مفاهیم پر چالش در عصر کنونی است؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس پذیرش پنداره های مدرن پرخاشگری جنسی (AMMSA) در جمعیت ایرانی بود. برای این منظور ساختار عاملی، اعتبار و روایی این مقیاس مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    برای بررسی هدف پژوهش گروه نمونه به حجم 937 نفر از افراد ایرانی که بین 20 تا 50 سال داشتند و با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، مقیاس پذیرش پنداره های مدرن پرخاشگری جنسی را تکمیل کردند. جهت بررسی ساختار عاملی مقیاس از تحلیل عاملی تاییدی، برای بررسی روایی از ضریب همبستگی پیرسون و برای تعیین همسانی درونی مولفه های این مقیاس، از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. همچنین برای بررسی پایایی بازآزمایی، ضریب همبستگی درون رده ای مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مقیاس (AMMSA) از ساختار عاملی قابل قبولی برخوردار است. ضرایب آلفای کرونباخ به دست آمده از همه مولفه ها (بالای 9/0) نیز نشان داد این مقیاس از همسانی درونی مناسبی دارد و همچنین ضرایب همبستگی مقیاس واکنش پذیری بین فردی و مقیاس جنسیت گرایی دوسوگرا ، به ترتیب روایی واگرا و همگرای مقیاس را تائید کردند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که مقیاس پذیرش پنداره های مدرن پرخاشگری جنسی (AMMSA) در جامعه ایرانی از روایی و اعتبار خوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: پرخاشگری جنسی، پنداره های مدرن، ویژگی های روان سنجی، جامعه ایرانی، روایی
  • سید محمدحسین موسوی، مهدی حسنی آزاد*، مهناز احمدی، پگاه باقریان سرارودی، رضا باقریان سرارودی صفحات 39-46
    زمینه و هدف

    افسردگی وضعیتی است که با رنج شدید و آسیب های عمده در سلامت عمومی، کیفیت زندگی و فعالیت های اجتماعی و شغلی بیمار همراه است که در برخی موارد ممکن است منجر به خودکشی شود. افسردگی یکی از علل ناتوانی در جهان است که بارمراقبت و باراقتصادی بیشماری را به همراه داشته است. بنابراین در نظر گرفتن راه های جدید برای درک ناهمگونی فنوتیپ های بالینی در افسردگی ضرورت دارد. در سال های اخیر مطالعات ایمنی شناسی عصبی روانی در شناسایی نشانگرهای زیستی مرتبط با اختلالات خلقی منجر به یافته هایی در مورد دخالت سیستم ایمنی در علت شناسی و درمان افسردگی شده است.

    مواد و روش ها

    این مقاله مروی، گزارشی باهدف مروری بر مطالعات ایمنی شناسی عصبی روانی در افسردگی ارائه می کند. با توجه به گستردگی تحقیقات علمی در این زمینه صرفا از مقالات انگلیسی و فارسی با رویکرد ایمنی شناسی عصبی روانی گزارش شده در سال های 2015 تا 2024 و در پایگاه های اطلاعات داده PubMed, google scholar و Scopus استفاده شده است. کلمات کلیدی استفاده شده عبارت بودند از: Neuroinflammation، Inflammation، Depression و psychoneuroimmunology.

    یافته ها

    این مقاله، مرور ادبیات پژوهشی در حوزه ایمنی شناسی عصبی روانی افسردگی را در سه سطح 1-التهاب و افسردگی، 2-مسیرهای ایمنی شناسی در افسردگی و 3- مداخلات مبتنی بر ایمنی شناسی عصبی روانی در افسردگی بررسی کرد.

    نتیجه گیری

    مطالعات ایمنی شناسی عصبی روانی افسردگی یا مطالعه ارتباط متقابل بین سیستم های عصبی، ایمنی و غدد درون ریز به طور گسترده ای شکاف علمی و پژوهشی در خصوص رابطه بین افسردگی و سیستم ایمنی را برطرف می کند. به دلیل اثربخشی و مقرون به صرفه بودن نسبی مداخلات روانی اجتماعی برای درمان بیماری های مزمن، مداخلات روانی اجتماعی ممکن است یک راهبردمناسب برای کاهش بار بیماری و بهبود سلامت انسان باشد.

    کلیدواژگان: التهاب عصبی، افسردگی، ایمنی شناسی عصبی روانی
  • زهرا حافظیان، مینا مجتبایی*، رزا علی خانی صفحات 47-55
    زمینه و هدف

    این پژوهش باهدف مقایسه اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیک و روان درمانی شناختی تحلیلی در کاهش علائم روان شناختی افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی بود.

    مواد و روش ها

    این تحقیق براساس هدف، تحقیقی کاربردی است. براساس گردآوری و نوع داده ها کمی و از لحاظ زمان مقطعی بود. علاوه براین طرح پژوهشی از نوع نیمه آزمایشی به صورت پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. نمونه آماری پژوهش 45 نفر به صورت غیرتصادفی انتخاب شدند. از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد در برنامه آماری SPSS نسخه 26 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که نمرات علائم شخصیت مرزی BPI و STB برای افرادی که تحت درمان روان درمانی شناختی تحلیلی قرار گرفتند بیشتر از افرادی بود که تحت درمان رفتاری دیالکتیک بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان دهنده موثرتر بودن روش شناختی تحلیلی از رفتاردرمانی دیالکتیک بوده است. در مجموع می توان نتیجه گرفت روان درمانگری شناختی تحلیلی با بهبود روابط بین شخصی، هیجانی وخودپنداره افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی از انجام رفتارهای تکانه ای، بدون تفکر و برنامه ریزی نشده با ارتباط مناسب بین بیمار و درمانگر به بهبود عملکرد اجتماعی این بیماران کمک کند.

    کلیدواژگان: رفتاردرمانی دیالکتیک، علائم روان شناختی، اختلال شخصیت مرزی، روان درمانی شناختی تحلیلی
  • کبری نصرتی*، هاله سلطانی فر صفحات 56-66
    زمینه و هدف

    دانش آموزان با مشکلات یادگیری در مقایسه با دانش آموزان عادی از نظر رشد عاطفی و سازگاری اجتماعی در سطح پایین تری قرار دارند. ازاین رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مداخله درمانی  و آموزش مهارت های زندگی بر سازگاری اجتماعی دانش آموزان با اختلال دیکته انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه ی دانش آموزان دختر و پسر مقاطع سوم، چهارم و پنجم ابتدایی مبتلا به اختلال دیکته نویسی منطقه ی 3 شهر تهران در سال تحصیلی 401-1400 بودند که از بین آنها 20 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (10 نفر) و کنترل (10 نفر) گمارده شدند. ابزارهای این پژوهش شامل آزمون نوشتاری فلاح چای (1374)، ویرایش چهارم آزمون هوشی وکسلر (1947) و پرسشنامه سازگاری اجتماعی سینها و سینگ (1993) بود. گروه آزمایش آموزش گروهی مهارت های زندگی و درمان اختلال دیکته نویسی را طی 8 جلسه دریافت کرد؛ اما گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکرد. جهت تجزیه وتحلیل داده های تحقیق از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد. تمام عملیات آماری پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 با سطح معنی داری  05/0>P در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که پس از کنترل اثر پیش آزمون، تفاوت نمره های پیش آزمون- پس آزمون دو گروه برای متغیرهای سازگاری اجتماعی، عاطفی و تحصیلی معنادار است و میانگین نمره های گروه آزمایش در متغیرهای سازگاری اجتماعی، عاطفی و  تحصیلی به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل است (05/0>P).

    نتیجه گیری

    می توان از مداخله درمانی و آموزش مهارت های زندگی رای ارتقاء سازگاری اجتماعی دانش آموزان با اختلال دیکته نویسی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اختلال دیکته نویسی، سازگاری اجتماعی، مهارت های زندگی
  • سید میلاد عبداللهی، سعید رضایی*، مهناز استکی صفحات 67-75
    زمینه و هدف

    کم پیشرفتی به عنوان یک اختلاف توانایی- بهره وری در نظر گرفته می شود تا اختلاف در توانایی-یادگیری؛ بنابراین هدف از تحقیق حاضر بررسی اثربخشی برنامه توانبخشی شناختی بر توانایی های شناختی و عملکرد تحصیلی تیزهوشان کم پیشرفت بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را دانش آموزان مقطع متوسطه دوم مدارس استعدادهای درخشان شهرستان خوی که با عنوان دانش آموز تیزهوش شناخته می شوند، تشکیل دادند که از بین آنها دانش آموزانی که واجد ملاک کم پیشرفتی تحصیلی بودند به تعداد 30 نفر به صورت هدفمند به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه تجربی و گواه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه عملکرد تحصیلی صالحی (1393) و پرسشنامه توانایی های شناختی نجاتی (1392) استفاده شد. برنامه تمرینی گروه مداخله شامل هشت هفته دو جلسه ای (مجموعا 16 جلسه)، 60 دقیقه تمرین برنامه توانبخشی شناختی بود. گروه کنترل نیز برنامه عادی روزمره خود را دنبال کرد. در پایان هفته شانزدهم از همه شرکت کنندگان پس آزمون به عمل آمد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس در سطح خطای 05/0 با نرم افزار SPSS-19  تحلیل شدند.

    یافته ها

    ن نتایج نشان داد شانزده هفته برنامه توانبخشی شناختی باعث افزایش معنادار عملکرد تحصیلی (001/0=P) و مهارتهای شناختی (001/0=P)،  تیزهوشان کم پیشرفت شد.

    نتیجه گیری

    بنابراین نتیجه گرفته می شود که می توان از برنامه توانبخشی شناختی برای بهبود عملکرد تحصیلی و مهارت های شناختی تیزهوشان کم پیشرفت استفاده کرد.

    کلیدواژگان: عملکرد تحصیلی، مهارت های شناختی، تیزهوش، کم پیشرفت
  • پروین فروغی، غلامرضا منشئی*، سید حمید آتش پور صفحات 76-89
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان ترکیبی مبتنی بر واقعیت مجازی و ذهن آگاهی بر اضطراب صفت-حالت در افراد مبتلابه اختلال وحشت زدگی بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با دو گروه آزمایش و کنترل و با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 45 روزه بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد دارای علائم اختلال وحشت زدگی مراجعه کننده به مراکز خدمات مشاوره وروان شناختی در شهر تهران در سال 1402- 1401 بود. حجم نمونه شامل 30 نفر از افراد مبتلابه اختلال وحشت زدگی بود که به شیوه هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (گروه 15 نفر) و کنترل (15 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش طی هشت جلسه تحت درمان ترکیبی واقعیت مجازی ودرمان ذهن آگاهی قرارگرفت. دو گروه در سه مرحله (پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 45 روزه) به سوالات مربوط به پرسشنامه، اضطراب صفت-حالت اسپیلبرگر (STAI) پاسخ دادند. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار آماری SPSS23 و با روش تحلیل واریانس آمیخته و آزمون تی مستقل و تی وابسته مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین نمرات اضطراب صفت و اضطراب حالت در گروه آزمایش در مراحل پس آزمون و پیگیری نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری داشته است (001/0p<). به این معنی که درمان ترکیبی مبتنی بر واقعیت مجازی و ذهن آگاهی بر اضطراب صفت-حالت در افراد مبتلابه اختلال وحشت زدگی اثربخش بوده است.

    نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج حاصل مبنی بر اثربخش بودن درمان ترکیبی مبتنی بر واقعیت مجازی و ذهن آگاهی بر اضطراب صفت-حالت در افراد مبتلابه اختلال وحشت زدگی درمانگران می توانند از بسته ترکیبی واقعیت مجازی وذهن آگاهی، جهت درمان افراد مبتلا به اختلال وحشت زدگی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: واقعیت مجازی، ذهن آگاهی، اضطراب صفت، حالت، اختلال وحشت زدگی
  • صفورا هادیان، فلور خیاطان*، محسن گل پرور صفحات 90-103
    زمینه و هدف

    در دهه گذشته از خشونت در برابر زنان به عنوان یکی از جدی ترین چالش های اجتماعی یاد شده است. پدیده دردناک خشونت علیه زنان در ابعاد مختلف آن سلامت جسم و روان زنان را به خطر می اندازد و حقوق انسانی آنان را مورد تجاوز قرار می دهد؛ لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی طرح واره درمانی هیجانی بر خشم پنهان و ابراز وجود زنان قربانی خشونت خانگی انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش زنان قربانی خشونت خانگی مراجعه کننده به مراکز بهداشت شهرستان فلاورجان در تابستان 1402 بودند. تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و از طریق گمارش تصادفی در گروه آزمایش و گروه کنترل گمارده شدند (هر گروه 15 نفر). گروه آزمایش طرح واره درمانی هیجانی را طی 11 جلسه دریافت کردند. درحالیکه گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از پرسشنامه خشم ارتباطی پنهان (نلسون و کارول، 2006) و ابراز وجود (گمبریل و ریچی، 1970) جمع آوری و با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر در نرم افزار SPSS نسخه 23 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد طرح واره درمانی هیجانی موجب کاهش خشم پنهان و بهبود ابراز وجود در زنان قربانی خشونت خانگی گردید و اثرات درمان در مرحله پیگیری نیز باقی ماند (01/0>p).

    نتیجه گیری

    بنابر یافته‏های پژوهش حاضر می توان از طرح واره درمانی هیجانی جهت بهبود خشم پنهان و ابراز وجود زنان قربانی خشونت خانگی بهره گرفت.

    کلیدواژگان: ابراز وجود، خشونت خانگی، خشم پنهان، طرحواره درمانی هیجانی، زنان
  • طناز یوسفی*، شیما مهرابی، محمدرضا حاج رضایی، سارا کلانتری، احسان ابول پور صفحات 104-113
    زمینه و هدف

    اختلال روانی-تنی یکی از شایع ترین شکایات پزشکی و نوعی بیماری ناتوان کننده است که ابعاد مختلف شخصیت بیماران را تحت تاثیر قرار می دهد؛ لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان هیجان مدار و پویشی فشرده و کوتاه مدت بر سازمان شخضیت در زنان مبتلا به روانی تنی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به روش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه با گروه کنترل بود. جامعه مورد نظر تمامی بیماران مبتلا به روانی تنی مراجعه کننده به کلینیک تخصصی اعصاب و روان شهر تهران در سال 1401 بود. حجم نمونه مورد بررسی با مراجعه به جدول کوهن تعیین شد. به این طریق که در سطح اطمینان 95 درصد، اندازه اثر 30/0 و توان آماری 83/0، برای هر گروه 12 نفر تعیین شد. اما از آن جایی که احتمال ریزش برخی نمونه ها وجود داشت و هم چنین در جهت تعمیم پذیری بیشتر نتایج، حجم نمونه در هر گروه 15 نفر تعیین شد. در مرحله اول به شیوه نمونه گیری در دسترس 30 نفر انتخاب و این 30 نفر در گام دوم به صورت تصادفی ساده (به شیوه قرعه کشی) در 2 گروه آزمایش (15 نفر) و یک گروه کنترل (15 نفر) جایگزین شدند.  داده ها با استفاده از پرسشنامه کرنبرگ استیپو (2003) و پرسشنامه شفقت به خود نف (2003) اخذ گردید و طبق طبق پروتکل درمان دوانلو 15جلسه درمان اجرا شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاکی از تاثیررواندرمانی پویشی فشرده و کوتاه مدت بر ابعاد شفقت به خود و سازمان شخصیت در مبتلایان به روانی تنی بود (001/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، متخصصین فعال در حوزه روانی - تنی به خصوص روانی تنی  می توانند در درمان این افراد استفاده از روش های هیجان مدار و رواندرمانی پویشی فشرده و کوتاه مدت را در کنار سایر درمان ها مدنظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: درمان پویشی فشرده و کوتاه مدت، سازمان شخصیت، روانی تنی، شفقت به خود
  • زینب سلیمانی کاجی، منصور سودانی*، زهرا دشت بزرگی، کبری کاظمیان مقدم صفحات 114-124
    زمینه و هدف

    مقایسه رویکردهای روان شناسی در زمینه های مختلف در جهت اثرگذاری بیشتر و زمان بهبودی کوتاه تر مورد علاقه بسیاری از محققان می باشد؛ بنابراین هدف از این مطالعه مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی هیجان محور و تحلیل ارتباط متقابل بر باورهای ارتباطی تعارضات زناشویی بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش شبه آزمایشی، با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل با مرحله پیگیری است. جامعه آماری این پژوهش متشکل از کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره آبادان و دفاتر خدمات قضایی آبادان در سال 1401 بوده است. نمونه آماری شامل 30 زوج بودند که به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل به اساس معیارهای ورود به تحقیق تقسیم شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه باورهای ارتباطی آیدلسون و اپستاین (1982) بود. پروتکل های تحقیق شامل طرحواره درمانی هیجان محور نوشته لیهی، تیرچ و ناپولیتانو (2011) و تحلیل رفتار متقابل اریک برن (2011) بود. تحلیل کواریانس چند متغیره و آزمون تعقیبی بونفرونی با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 26 در سطح معنی داری 05/0 برای تجزیه و تحلیل داده ها انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان دادند که در گروه های طرحواره درمانی هیجان محور و تحلیل ارتباط متقابل در تمامی مولفه های متغیر باورهای ارتباطی، در مراحل پیش آزمون با پس آزمون و پیگیری تفاوت معنی دار دیده می شود (05/0≤p) ولی بین پس آزمون با پیگیری تفاوت معنی داری وجود ندارد (05/0≥p). همچنین در مقایسه بین گروهی پس آزمون ها و پیگیری بین دو گروه آزمایش تفاوت معنی داری وجود ندارد (05/0≥p)؛ ولی بین گروه گواه با دو گروه آزمایش تفاوت معنی دار می باشد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق می توان گفت که هر دو درمان بر متغیر باورهای ارتباطی و مولفه های آن در زوجین دارای تعارض زناشویی اثرگذار می باشد.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی هیجان محور، تحلیل ارتباط متقابل، باورهای ارتباطی، تعارضات زناشویی، زوجین
  • سید احمد پورموسوی، حسن آذرگون*، احمد منصوری صفحات 125-136
    زمینه و هدف

    گسترش روزافزون فضای مجازی زندگی افراد را تحت تاثیر قرار داده است. نسل جدیدی که در این فضا متولد شده اند، روزبه روز، بیشتر از فضای مجازی استفاده می کنند و سبک زندگی مجازی را شکل داده اند؛ بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش مهارت های زندگی بر انعطاف پذیری شناختی و بهزیستی اجتماعی دانش آموزان وابسته به فضای مجازی است.

    مواد و روش ها

    طرح این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه است. جامعه آماری این پژوهش شامل دانش آموزان وابسته به فضای مجازی شهر نیشابور در سال 01- 1400 بودند. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 30 دانش آموز وابسته به فضای مجازی شهر نیشابور انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه اعتیاد به اینترنت (یانگ، 1998)، مقیاس انعطاف پذیری شناختی (مارتین و روبین، 1995)، پرسشنامه بهزیستی اجتماعی (کیز، 1998) بود. برنامه آموزشی مهارت های زندگی برگرفته از پژوهش زارع و همکاران (1399) بود که در 8 جلسه 90 دقیقه ای اجرا شد. برای تحلیل نتایج از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده شده است. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان داد که برنامه آموزشی مهارت های زندگی توانسته است انعطاف پذیری شناختی و بهزیستی اجتماعی را در بین دانش آموزان وابسته به فضای مجازی بهبود بخشد.

    نتیجه گیری

    آموزش مهارت های زندگی با بهبود توانایی های شناختی، هیجانی و مهارتی سبب افزایش ادراک هیجان ها و ارائه پاسخ های سازگارانه می شود که انعطاف پذیری شناختی و بهزیستی اجتماعی دانش آموزان را بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، انعطاف پذیری شناختی، بهزیستی اجتماعی، وابستگی به فضای مجازی
  • سودابه ریحانی، مسعود آهوان* صفحات 137-149
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی طرحواره درمانی هیجانی بر تنظیم هیجانات و کاهش رفتارهای پرخطر در نوجوانان دختر صورت گرفت است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بوده است که در آن 30 نفر به عنوان نمونه، به شیوه ی تصادفی از بین دختران نوجوان متوسطه ی 14 تا 18 سال شهر مشهد که با مشکل رفتار پرخطر و اشکال در تنظیم هیجان به مرکز مشاوره ی آموزش وپرورش استان خراسان رضوی رجوع کرده بودند، انتخاب شدند و به طور تصادفی در گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. در این پژوهش از فرم مصاحبه ی بالینی کودک و نوجوان، پرسشنامه ی راهبردهای تنظیم هیجان گراس (ERQ) و مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی (IARS) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری نشان داد بین دو گروه آزمایش و کنترل در همه ی مولفه های رفتارهای پرخطر به غیر از گرایش به خشونت، تفاوت معنادار وجود داشت و میانگین نمرات پس آزمون گروه آزمایش به طور معناداری از میانگین نمرات پس آزمون گروه کنترل کمتر بود. همچنین، بین دو گروه آزمایش و کنترل در راهبردهای تنظیم هیجان نیز تفاوت معنادار وجود داشت، به صورتی که در راهبرد ارزیابی مجدد میانگین نمرات گروه آزمایش به طور معناداری از میانگین نمرات گروه کنترل بیشتر بود و در راهبرد سرکوبی میانگین نمرات گروه آزمایش به طور معناداری از میانگین نمرات گروه کنترل کمتر بود.

    نتیجه گیری

    درنتیجه میتوان گفت، طرحواره درمانی هیجانی بر تنظیم هیجانات و کاهش رفتارهای پرخطر در نوجوانان دختر اثرگذار بود.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی هیجانی، تنظیم هیجان، رفتارهای پرخطر، نوجوان
  • مرضیه جمشیدی، پروین احتشام زاده*، مرضیه طالب زاده، رضا پاشا، ساسان باوی صفحات 150-158
    زمینه و هدف

    خودکشی یک پیامد اجتماعی پیچیده است و در بین دانش آموزان دختر یک مشکل رو به افزایش است. برای پیشگیری از اقدام به خودکشی مهارت ها و مداخلات فروانی ارائه شده است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان هولوگرافیک بر کنجکاوی اجتماعی و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان دختر اقدام کننده به خودکشی انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اصفهان در سال 1402 دارای سابقه خودکشی در دو سال گذشته بود. از بین آن ها تعداد 30 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی و با روش قرعه کشی در دو گروه آزمایش و کنترل (15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه کنترل) جایگزین شدند. گروه آزمایش درمان هولوگرافیک (9 جلسه) و هر هفته یک جلسه و به مدت 90 دقیقه دریافت نمودند و گروه کنترل در این مدت مداخله ای دریافت نکردند. پرسشنامه های پژوهش شامل پرسشنامه کنجکاوی اجتماعی تود و همکاران (2018) و مقیاس سرزندگی تحصیلی مارتین و مارش (2006) بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس تک متغیری با نرم افزار SPSS نسخه 25 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان هولوگرافیک در افزایش کنجکاوی اجتماعی و سرزندگی تحصیلی در مرحله پس آزمون موثر بود (001/0<p).

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر می تواند در انتخاب و طراحی مناسب ترین رویکرد درمانی در کاهش افکار خودکشی دانش آموزان دختر دارای پریشانی روان شناختی مورداستفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: درمان هولوگرافیک، کنجکاوی اجتماعی، سرزندگی تحصیلی، دانش آموزان دختر اقدام کننده به خودکشی
  • فاطمه السادات خرمیان اصفهانی، سیما عندلیب* صفحات 159-171
    زمینه و هدف

    تجربه ترومای کودکی کلیه تجارب نامطبوع و ناخوشایندی است که یک فرد در دوره کودکی یا به طور مستقیم در رابطه با مراقبین و چهره های دلبستگی خود تجربه کرده است و یا درنتیجه غفلت و اهمال کاری چهره های دلبستگی خود در رابطه با فردی غریبه تجربه سوء رفتار داشته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخله هیجان مدار بر سبک های دلبستگی، فراهیجان و رویاهای ترسناک در افراد دارای علائم ترومای پیچیده انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی شامل پیش آزمون- پس آزمون، گروه کنترل، بر روی کلیه بزرگسالان دارای علائم ترومای پیچیده مراجعه کننده به کلینیک های روان شناسی در استان اصفهان در بهار  1402 انجام شد. شیوه نمونه گیری در مرحله اول به شیوه نمونه گیری در دسترس مبتنی بر هدف بود و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر)قرار گرفتند و  با استفاده از پرسشنامه پیامدهای تروماهای دوران کودکی در بزرگسالی برنستین و همکاران، پرسشنامه ی سبک های دلبستگی کولینز و رید، پرسشنامه ی فراهیجان میتمانسگروبر و همکارانش  و پرسشنامه رویاهای ترسناک یوسفی ارزیابی شدند. داده ها با استفاده از آزمون لوین، آزمون شاپیرو- ویلکز  آزمون تحلیل کوواریانس تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است که برای دلبستگی ایمن (628/44=F و 1=df)، دلبستگی اجتنابی (168/28=F و 1=df)، دلبستگی اضطرابی (228/42=F و 1=df)، برای متغیر فراهیجان منفی (508/74=F و 1=df) و فراهیجان مثبت (197/27=F و 1=df) و همچنین برای متغیر رویاهای ترسناک (446/46=F و 1=df)، پس از کنترل پیش آزمون، در مرحله پس آزمون، اثر گروه معنادار است (01/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که مداخله هیجان مدار بر سبک های دلبستگی، فراهیجان و رویاهای ترسناک در افراد دارای علائم ترومای پیچیده تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: هیجان مدار، سبک های دلبستگی، فرا هیجان و رویا های ترسناک
  • راحله حسینی، نرگس باباخانی*، داود تقوایی صفحات 172-181
    زمینه و هدف

    مراقبین بیماران اسکیزوفرنی نقش مهمی در ارائه حمایت و کمک به عزیزان خود که با چالش های اسکیزوفرنی دست و پنجه نرم می کنند، ایفا می کنند. این مراقبین اغلب مسئولیت های مهمی از جمله مدیریت دارو، ارائه حمایت عاطفی و کمک به کارهای روزانه بر عهده دارند. با این حال، مراقبت از فرد مبتلا به اسکیزوفرنی نیز می تواند سخت و استرس زا باشد، که منجر ناراحتی عاطفی می شود. لذا هدف از این مطالعه اثربخشی درمان متمرکز بر خانواده بر سرمایه روان شناختی مراقبین بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری شامل مراقبین بیماران اسکیزوفرن مراجعه کننده در بیمارستان امام حسین بودند. بدین منظور به روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر از آنها انتخاب شدند و به طور مساوری در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. در گروه آزمایش 2 نفر در حین اجرای جلسات از ادامه همکاری انصراف دادند و گروه آزمایش به 13 نفر تقلیل یافت. گروه آزمایش به مدت دوازده جلسه 60 دقیقه ای به صورت یک روز در هفته تحت مداخله درمان متمرکز بر خانواده قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها عبارت بود از پرسشنامه سرمایه روانشناختی لوتانز (2007) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس مختلط انجام شد

    یافته ها

    میانگین سرمایه روانشناختی مراقبینی که مداخله درمانی متمرکز بر خانواده را دریافت کرده بودند نسبت به گروه کنترل در مرحله پس آزمون و پیگیری بهبود نشان دادند (001/0>p).

    نتیجه گیری

    در نتیجه، این پژوهش تاثیر مثبت معنادار درمان متمرکز بر خانواده را بر سرمایه روانشناختی مراقبین بیماران اسکیزوفرنی نشان می دهد. یافته ها بر اثربخشی این رویکرد درمانی در افزایش رفاه و تاب آوری مراقبین در مواجهه با چالش های مراقبت از اسکیزوفرنی تاکید می کند. این نتایج اهمیت گنجاندن مداخلات متمرکز بر خانواده را در مراقبت و حمایت جامع ارائه شده به مراقبین، در نهایت ارتقای رفاه روانی و ظرفیت آنها برای مقابله با نیازهای مراقبت، برجسته می کند.

    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر خانواده، سرمایه روان شناختی، مراقبین بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی
|
  • Mahnaz Nasiri, Farhad Ebizadeh* Pages 1-14
    Aim and Background

    Substance use disorders are one of the leading causes of morbidity and mortality worldwide. However, little is known about the effectiveness of treatment for patients with both diseases. Also, standard drug treatment has shown mostly negative outcomes. This study aimed to determine the effect of cognitive behavioral therapy on ADHD symptoms in men with substance use disorder.

    Methods and Materials:

     This research is a semi-experimental study with a pre-test and post-test research design with experimental and control groups. The statistical population of the research consisted of people with substance use disorder with ADHD symptoms referring to the clinics of district 10 of Tehran. The sampling method was purposeful and based on the criteria for entering the research, 30 people were selected. To collect data, the individual clinical profile form, Structured Clinical Interview (SCID-V), Wechsler et al.'s Adult Self-report Scale of Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ASRS) were used. In this research, data analysis was done in two parts, the first part was dedicated to descriptive findings, in which indicators such as mean, standard deviation, percentage and frequency were used. The second part was related to inferential findings, in this part, univariate covariance analysis was used in quantitative data and was used in SPSS version 26 software.

    Findings:

     The findings of the research showed that after controlling for the effect of the pre-test, the difference between the pre-test and post-test scores of the two groups for the variables of attention deficit and hyperactivity is significant, and the average scores of the experimental group in the variable of attention deficit and hyperactivity is also significantly lower than the control group (P<0.05).

    Conclusions

    The results of the present study show the effectiveness of cognitive behavioral therapy on attention deficit and hyperactivity in men with substance use disorder.

    Keywords: Cognitive Behavioral Therapy, Adhd Symptoms, Substance Use Disorder
  • Yosef Hazrati*, Hassan Abdi Pages 15-27
    Aim and Background

    Research has shown that stuttering has a negative impact on a person's overall vitality and emotional, social, and psychological health, potentially leading to a reduction in the quality of life of adults who stutter; So, the present study was conducted with the aim of investigating the effect of cognitive behavioral therapy based on mindfulness on social anxiety, self-efficacy and quality of life of adults with stuttering with a psycholinguistic approach.

    Methods and Materials:

     The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the study included all adult men with stuttering who referred to psychological clinics in Mashhad in 1402. Among these people, 30 people were selected by available sampling and according to the entry and exit criteria. In addition, they were randomly divided into two experimental and control groups (15 people in each group). participants in the pre-test and post-test stages of social anxiety scales; World Health Organization quality of life short form; They completed the self-efficacy questionnaire. The experimental group received the cognitive behavioral therapy program based on mindfulness in 8 sessions of 90 minutes, and the control group was subjected to regular daily training. Data analysis was done using SPSS-24 software and multivariate analysis of covariance test, following statistical assumptions.

    Findings

    The results showed that training based on cognitive behavioral therapy based on mindfulness is significantly effective on social anxiety, self-efficacy and quality of life of adults with stuttering (P<0.05).

    Conclusions

    According to the research results, it is possible to help improve social anxiety, self-efficacy, and quality of life of adults with stuttering through cognitive behavioral therapy based on mindfulness.

    Keywords: Social Anxiety, Self-Efficacy, Quality Of Life, Stuttering, Cognitive Behavioral Therapy Based On Mindfulness
  • Sara Kalantari, Nazanin Abed* Pages 28-38
    Aim and Background

    Sexual aggression and rape is one of the most challenging concepts in the current era; so the aim of this study was to investigate the psychometric properties of The Acceptance of Modern Myths about Sexual Aggression (AMMSA) Scale in the Iranian population. For this purpose, factor structure, validity and reliability of the scale was examined.

    Methods and Materials: 

    A sample group of 937 Iranian people living in Iran who were between 20 and 50 years old, were selected by convenience sampling method; Then they completed the scale of The Acceptance of Modern Myths about Sexual Aggression. Confirmatory factor analysis was used to investigate the factor structure of the scale, Pearson correlation coefficient was used to evaluate the validity, and Cronbach's alpha method was used to determine the internal consistency of the components of this scale. Intra-class correlation coefficient was also used to evaluate the reliability of the retest.

    Findings

    Confirmatory factor analysis showed that the AMMSA scale has an acceptable factor structure. Cronbach's alpha coefficients obtained from all components (above 0.9) also showed that this scale has a good internal consistency and also the correlation coefficients of Ambivalent Sexism Inventory (ASI) and Interpersonal Reactivity Index (IRI) confirmed divergent and convergent validity of the scale, respectively (P<0.001).

    Conclusions

    The results showed that The Acceptance of Modern Myths about Sexual Aggression (AMMSA) Scale has appropriate validity and reliability in Iranian population.

    Keywords: Sexual Aggression, Modern Myths, Psychometrics, Validity, Iranian People
  • Seyed Mohammadhossein Mousavi, Mehdi Hassaniazad*, Mahnaz Ahmadi, Pegah Bagherian-Sararoudi, Reza Bagherian-Sararoudi Pages 39-46
    Aim and Background

    Depression is a condition that is associated with severe suffering and major damage to the patient's general health, quality of life, and social and occupational activities, which in some cases may lead to suicide. Depression is one of the causes of disability in the world, which has brought a lot of care and economic burden. Since the burden of care and the economic burden of depression have been reported significantly, it is necessary to consider new ways to understand the heterogeneity of clinical phenotypes in depression. Therefore, this article presents a report to review neuropsychological immunological studies in depression.

    Methods and Materials

    Considering the extent of scientific research in this field, only English and Farsi articles with a neuropsychological immunological approach have been used in the time range between 2015 and 2024 and in PubMed, Google Scholar, and Scopus databases. The keywords used were Neuroinflammation, Inflammation, Depression, and psychoneuroimmunology.

    Findings

    By reviewing the research literature in the field of neuropsychological immunology of depression, this article examined the interaction of stress and the immune system in three levels: 1. Inflammation and depression, 2. Immunological pathways in depression, and 3. The interaction of psychoactive interventions and inflammation in depression.

    Conclusions

    Neuro-psychological immunological studies of depression or the study of the interrelationship between the nervous, immune, and endocrine systems widely resolve the scientific and research gap regarding the relationship between depression and the immune system. Due to the relative effectiveness and cost-effectiveness of psychosocial interventions for the treatment of chronic diseases, psychosocial interventions may be a suitable strategy to reduce the burden of disease and improve human health.

    Keywords: Neuroinflammation, Depression, Psychoneuroimmunology, Psychological Interventions
  • Zahra Hafezian, Mina Mojtabaei*, Rosa Alikhani Pages 47-55
    Aim and Background

    This research aimed to compare the effectiveness of dialectical behavior therapy and analytical cognitive psychotherapy in reducing the psychological symptoms of people with borderline personality disorder.

    Methods and Materials: 

    This research is an applied research based on the goal. Based on the collection and type of data, it was quantitative and cross-sectional in terms of time. In addition, it was a semi-experimental research design in the form of pre-test-post-test with a control group. The statistical sample of the research was 45 people in a non-random way. They were chosen voluntarily. Multivariate covariance analysis was used in quantitative data and SPSS version 26 statistical program was used.

    Findings

    The research findings indicated that the scores for Borderline Personality Inventory (BPI) and Self-harm Thoughts and Behaviors (STB) were higher for individuals who underwent Cognitive Analytic Therapy (CAT) compared to those who underwent Dialectical Behavior Therapy (DBT).

    Conclusions

    The results of the present study suggest that the Cognitive Analytic approach is more effective than Dialectical Behavior Therapy. Overall, it can be concluded that Cognitive Analytic Psychotherapy, by improving interpersonal relationships, emotional regulation, and self-concept in individuals with Borderline Personality Disorder, helps in reducing impulsive, unplanned, and thoughtless behaviors through a proper patient-therapist relationship, thereby improving the social functioning of these patients.

    Keywords: Dialectical Behavior Therapy, Psychological Symptoms, Borderline Personality Disorder, Cognitive Analytical Psychotherapy
  • Kobra Nosrati*, Haleh Soltanifar Pages 56-66
    Aim and Background

    Students with learning disabilities are at a lower level in terms of emotional development and social adjustment compared to normal students. Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of therapeutic intervention and life skills training on social adjustment of students with dictation disorder.

    Methods and Materials: 

    The current research was a semi-experiment with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of this research included all the male and female students of the elementary third, fourth and fifth grades of the 3rd district of Tehran city in the academic year of 2021-2022 who were suffering from dictation disorder 20 students were selected using available sampling and randomly assigned to two experimental (10 people) and control (10 pepole) groups. The instrument of this study included Falah Chai's written test (1995), Wechsler intelligence scale for children fourth edition (1947), and Sinha and Singh adjustment questionnaire (1993). The experimental group received the training on life skills and treatment of dictation disorder during 8 sessions, but the control group did not receive any intervention. Analysis of multivariate covariance test was used to analyze the research data All statistical operations of the research were considered using SPSS version 24 software with a significance level of P<0.05.

    Findings

    The results of the research showed that after controlling for the effect of the pre-test, the difference between the pre-test and post-test scores of the two groups was significant for the variables of social, emotional and academic adjustment, and the mean scores of the experimental group in the variables of social, emotional and academic adjustment were significantly higher than the control group (P<0.05).

    Conclusions

    Therapeutic intervention and life skills training can be used to improve the social adjustment of students with dictation disorder.

    Keywords: Dictation Disorder, Social Adjustment, Life Skills
  • Seyed Milad Abdullahi, Saeed Rezaei*, Mahnaz Staki Pages 67-75
    Aim and Background

    Low achievement is viewed as an ability-productivity discrepancy rather than a learning-ability discrepancy; Therefore, the purpose of this research was to investigate the effectiveness of the cognitive rehabilitation program on the cognitive abilities and academic performance of the gifted with low achieving.

    Methods and Materials: 

    This research was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of this research was the students of the second secondary level of the gifted schools of Khoy city, who are known as gifted students. Among them, 30 students who met the criterion of low academic achievement were purposefully selected as a statistical sample and were randomly assigned to two experimental and control groups. To collect data, Salehi's academic performance questionnaire (2013) and Nejati's cognitive abilities questionnaire (2013) were used. The training program of the intervention group consisted of eight weeks of two sessions (16 sessions in total), 60 minutes of cognitive rehabilitation program training. The control group also followed their normal daily schedule. At the end of the sixteenth week, a post-test was conducted for all participants. The data were analyzed using the analysis of covariance test at the error level of 0.05 with SPSS-19 software.

    Findings

    The results showed that the sixteen-week cognitive rehabilitation program significantly increased academic performance (P=0.001) and cognitive skills (P=0.001) of gifted students with low progress.

    Conclusions

    Therefore, it can be concluded that the cognitive rehabilitation program can be used to improve the academic performance and cognitive skills of the gifted with low progress.

    Keywords: Academic Performance, Cognitive Skills, Gifted, Low-Achieving
  • Parvin Foroughi, Gholamreza Manshaee*, Seyed Hamid Atashpour Pages 76-89
    Aim and Background

    The current study aimed to investigate the effectiveness of a combined treatment based on virtual reality and mindfulness on trait-state anxiety in individuals with panic disorder.

    Methods and Materials:

     The research employed a semi-experimental design with two experimental and control groups, utilizing pre-test, post-test, and a 45-day follow-up. The target population included all individuals exhibiting symptoms of panic disorder seeking counseling and psychotherapy services in Tehran during the years 1401-1402. The sample size consisted of 30 individuals diagnosed with panic disorder, selected purposively, and randomly assigned to the experimental (15 individuals) and the control groups (15 individuals). The experimental group underwent eight sessions of combined virtual reality and mindfulness-based therapy. Both groups answered the State-Trait Anxiety Inventory (STAI) questionnaire in three phases (pre-test, post-test, and 45-day follow-up). The research data were analyzed using SPSS23 statistical software, employing mixed analysis of variance (ANOVA) and independent and dependent t-tests for analysis.

    Findings

    The results showed that the average scores of trait and state anxiety in the experimental group at post-test and follow-up stages compared to the control group had a significant decrease (p<0.001). This means that the combined treatment of virtual reality-based therapy and mindfulness has been effective in reducing trait-state anxiety in individuals with panic disorders.

    Conclusions

    Based on the results indicating the positive effect of the combined treatment of virtual reality-based therapy and mindfulness on trait-state anxiety in individuals with panic disorders, therapists can utilize the combination of virtual reality and mindfulness packages for treating individuals with panic disorders.

    Keywords: Virtual Reality, Mindfulness, Trait-State Anxiety, Panic Disorder
  • Safoura Hadian, Felor Khayatan*, Mohsen Gol Parvar Pages 90-103
    Aim and Background

    In the last decade, violence against women has been mentioned as one of the most serious social challenges. The painful phenomenon of violence against women in its various dimensions endangers the physical and mental health of women and violates their human rights. Therefore, the current study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of emotional therapy schema on hidden anger and self-expression of women victims of domestic violence.

    Methods and Materials:

     The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and follow-up with a control group. The statistical population of the research consisted of women victims of domestic violence referred to the health centers of Flowerjan city in the summer of 2023. The statistical sample consisted of 30 women who were selected by Targeted sampling method and randomly assigned to experimental (15 people) and control (15 people) groups. The experimental group underwent emotional schema therapy for ten 90-minute sessions and the control group remained on the waiting list. A number of 30 people were assigned to the experimental group and the control group (15 people in each group) by the Purposive sampling method and by random assignment. The experimental group received emotional schema therapy during 11 sessions. While the control group did not receive any intervention. The data were collected using the latent communicative anger questionnaire (Nelson and Carroll, 2006) and self-expression (Gambrill and Ritchie, 1970) and were analyzed using repeated measures variance analysis in SPSS software version 23.

    Findings

    The results showed that the emotional therapy scheme led to the reduction of hidden anger and improvement of self-expression in women victims of domestic violence, and the effects of the treatment remained in the follow-up phase as well (p<0.01).

    Conclusions

    Therefore, by using the findings of the present study, emotional schema therapy can be used to improve the hidden anger and self-expression of women victims of domestic violence.

    Keywords: Self-Expression, Domestic Violence, Hidden Anger, Emotional Therapy Schema, Women
  • Tanaz Yousefi*, Shima Mehabii, Mohammad Reza Hajrezaei, Sara Kalantari, Ehsan Abolpour Pages 104-113
    Aim and Background

    Psycho-physical disorder is one of the most common medical complaints and a type of debilitating disease that affects different aspects of the patients' personality; therefore, the present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of short-term and intensive emotional-oriented therapy on personality organization in women with somatic psychosis.

    Methods and Materials: 

    This study was semi-experimental with a pre-test, post-test, and two-month follow-up plan with a control group. The target population was all patients with somatic psychosis who referred to the specialized neuropsychiatric clinic in Tehran in 1401. The sample size was determined by referring to Cohen's table. In this way, at the confidence level of 95%, the effect size was 0.30 and the statistical power was 0.83 for each group of 12 people. However, since there was a possibility of some samples dropping out and in order to generalize the results more, the sample size was determined to be 15 people in each group. In the first step, 30 people were selected by available sampling method, and in the second step, these 30 people were replaced in two experimental groups (15 people) and a control group (15 people) in a simple random way (by lottery). The data were obtained using Kernberg Stipo questionnaire (2003) and Nef self-compassion questionnaire (2003) and 15 treatment sessions were performed according to Dovanlo's treatment protocol.

    Findings

    The results of the study indicated the impact of intensive and short-term dynamic psychotherapy on the dimensions of self-compassion and personality organization in patients with somatic psychosis (P<0.001).

    Conclusions

    According to the results, specialists active in the psychophysical field, especially the psycho-physical field, can consider the use of emotion-oriented methods and intensive and short-term dynamic psychotherapy in the treatment of these people, along with other treatments.

    Keywords: Intensive, Short-Term Dynamic Therapy, Personality Organization, Psychosomatics, Self-Compassion
  • Zeinab Soleimani Kaji, Mansour Sodani*, Zahra Dasht Bozorgi, Kobra Kazemian Moghadam Pages 114-124
    Aim and Background

    This study compares emotion-oriented schema therapy and transactional analysis's effectiveness in addressing marital conflict communication beliefs, aiming to improve effectiveness and reduce recovery time.

    Methods and Materials: 

    The research method is semi-experimental, with a pre-test-post-test design and a control group with a follow-up stage. The statistical population of this research consisted of all couples who referred to Abadan counseling centers and Abadan judicial service offices in 2022. The statistical sample consisted of 30 couples who were randomly divided into two experimental groups and one control group based on the criteria for entering the research. The research tool was Eidelson and Epstein (1982) Communication Beliefs Questionnaire. Research protocols included emotional schema therapy written by Leahy, Tirch and Napolitano (2011) and interactional behavior analysis by Eric Byrne (2011). Multivariate covariance analysis and Bonferroni post hoc test were performed using SPSS version 26 statistical software at a significance level of 0.05 for data analysis.

    Findings

    The findings show that in the groups of emotion-oriented schema therapy and transactional analysis, there is a significant difference in all variable components of communication beliefs in the pre-test, post-test and follow-up phases (p≤0.05), but There is no significant difference in between the post-test and follow-up (p≥0.05). Also, there is no significant difference between the two experimental groups in the post-tests and follow-up group comparison (p≥0.05); But there is a significant difference between the control group and the two experimental groups (p<0.05).

    Conclusions

    According to the results of the research, it can be said that both treatments are effective on the variable of communication beliefs and its components in couples with marital conflict.

    Keywords: Emotion-Oriented Schema Therapy, Interaction Analysis, Communication Beliefs, Marital Conflicts, Couples
  • Seyed Ahmad Pourmousavi, Hasan Azargon*, Ahmad Mansouri Pages 125-136
    Aim and Background

    The ever-increasing expansion of cyberspace has affected people's lives. The new generations who were born in this space, day by day, use cyberspace more and have formed a virtual lifestyle, so the purpose of this research is to investigate the effect of life skills training on the cognitive flexibility and social well-being of students’ dependence of cyberspace.

    Methods and Materials: 

    The design of this research is a semi-experimental type of pretest, posttest and follow-up with experimental and control groups. The statistical population of this research includes students’ dependence to cyberspace of Neyshabur city in the year 2022-2023. The sample of the research was selected using the convenience sampling method of 30 students’ dependence to cyberspace of Neyshabur city. Research tools included internet addiction questionnaire (Young, 1998), cognitive flexibility scale (Martin and Rubin, 1995), and social well-being questionnaire (Keyes, 1998). The life skills training program was taken from Zare et al. (2019) research, which was implemented in eight ninety-minute-sessions. Repeated measures analysis of variance was used to analyze the data. The data was analyzed using SPSS software

    Findings

    The results show that the life skills training program has been able to improve cognitive flexibility and social well-being among the students dependence of cyberspace.

    Conclusions

    Life skills training by improving cognitive, emotional and skill abilities increases the perception of emotions and provide adaptive responses that improve cognitive flexibility and social well-being of students.

    Keywords: Life Skills, Cognitive Flexibility, Social Well-Being, Dependence On Virtual Space
  • Sudabeh Reyhani, Masood Ahovan* Pages 137-149
    Aim and Background

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of emotional schema therapy on emotion regulation and reduction of high-risk behaviors in female adolescents.

    Methods and Materials: 

    This was a semi-experimental with pretest-posttest design and control group .in which 30 people, as a sample, were randomly selected from 14- to 18-year-old junior high school girls in Mashhad who had high-risk behaviors and problems in Emotion regulation and have been referred to the Education Counseling Center of Khorasan Razavi Province, and were randomly divided into experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. In this study, the clinical interview form of children and adolescents, the Grass Emotion Regulation Strategies Questionnaire (ERQ) and the Iranian Adolescents Risk Scale (IARS) were used.

    Findings

    The results of multivariate analysis of covariance showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in all components of high-risk behaviors except tendency to violence, so that the mean post-test scores of the experimental group were significantly less than that of the control group. In addition, there was a significant difference between the experimental and control groups in emotion regulation strategies, so that in the reappraisal strategy, the mean scores of the experimental group were significantly higher than that of the control group, and in the suppression strategy, the mean scores of the experimental group were significantly less than that of the control group.

    Conclusions

    In conclusion, emotional schema therapy was effective in regulating emotions and reducing high-risk behaviors in female adolescents.

    Keywords: Emotional Schema Therapy, Emotion Regulation, High-Risk Behaviors
  • Marzieh Jamshidi, Parvin Ehteshmzadeh*, Marzieh Talebzadeh, Reza Pasha, Sasan Bavi Pages 150-158
    Aim and Background

    Suicide is a complex social consequence and it is an increasing problem among female students, and many skills and interventions have been provided to prevent suicide. Therefore, the present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of holographic treatment on social curiosity and academic vitality of female students attempting suicide.

    Methods and Materials:

     The current research was a semi-experimental type with a pre-test and a post-test with a control group. The statistical population included all female students of Isfahan secondary school in 1402 who had a history of suicide in the last two years. Among them, 30 people were selected by the available sampling method and were replaced randomly and by lottery in two experimental and control groups (15 people in the experimental group and 15 people in the control group). The experimental group received holographic therapy (9 sessions) and one session every week for 90 minutes, and the control group did not receive any intervention during this period. The research questionnaires included the social curiosity questionnaire of Todd et al. (2018) and the academic vitality scale of Martin and Marsh (2006). For data analysis, univariate covariance analysis was used with SPSS version 25 software.

    Findings

    The results showed that holographic therapy was effective in increasing social curiosity and academic vitality in the post-test phase (p<0. 001).

    Conclusion

    The findings of the present study can be used in the selection and design of the most appropriate therapeutic approach to reduce suicidal thoughts of female students with psychological distress.

    Keywords: Holographic Therapy, Social Curiosity, Academic Vitality, Female Students Attempting Suicide
  • Fateme Al-Sadat Khormian Isfahani, Sima Andalib* Pages 159-171
    Aim and Background

    The experience of childhood trauma is all the unpleasant and unpleasant experiences that a person has experienced during childhood either directly in relation to his caregivers and attachment figures, or as a result of the neglect and negligence of his attachment figures in relation to a stranger, he has experienced misbehavior. The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of emotion-oriented intervention on attachment styles, hyperexcitability and fearful dreams in people with complex trauma symptoms.

    Methods and Materials: 

    This semi-experimental research, including pre-test-post-test, control group, was conducted on all adults with symptoms of complex trauma referring to psychological clinics in Isfahan province in spring 2002. The sampling method in the first stage was based on the available sampling method and they were randomly divided into two experimental groups (15 people) and control (15 people) and using the questionnaire of consequences of childhood traumas in adulthood by Bernstein et al, Collins and Reed attachment style questionnaire, Mitmansgruber hyperexcitability questionnaire, Mitmansgruber et al. The data were analyzed using Levine's test, Shapiro-Wilko test, analysis of covariance test.

    Findings

    The findings indicate that for secure attachment (F=44. 628 and df=1), avoidant attachment (F=28. 168 and df=1), anxious attachment (F=42. 228 and df=1), For the variable of negative over-excitement (F=74. 508 and df=1) and positive over-excitement (F=27. 197 and df=1) as well as for the variable of scary dreams (F=46. 446 and df=1), then From the pre-test control, in the post-test phase, the effect of the group is significant (P<0. 01).

    Conclusions

    The results of the research showed that emotion-oriented intervention has an effect on attachment styles, hyperexcitability and scary dreams in people with complex trauma symptoms

    Keywords: Thrill-Oriented, Attachment Styles, Hyper-Excitement, Scary Dreams
  • Rahele Hosseini, Narges Babakhani*, Davod Taghvaei Pages 172-181
    Aim and Background

    Caregivers of individuals with schizophrenia play a crucial role in providing support and assistance to their loved ones who are grappling with the challenges of schizophrenia. These caregivers often shoulder important responsibilities such as medication management, providing emotional support, and assisting with daily tasks. However, caregiving for individuals with schizophrenia can also be challenging and stressful, leading to emotional distress. Therefore, the aim of this study was to investigate the effectiveness of family-centered therapy (FCT) on the psychological capital of caregivers of schizophrenic patients.

    Methods and Materials: 

    This study employed a semi-experimental design with pretest-posttest control group and three-month follow-up. The study population consisted of caregivers of schizophrenic patients attending Imam Hossein Hospital. Thirty caregivers were selected using convenience sampling and were then systematically assigned to either the experimental or control group. Two participants in the experimental group withdrew during the intervention sessions, resulting in a reduction in the experimental group to 13 participants. The experimental group underwent twelve 60-minute sessions of FCT intervention once a week. Data were collected using the Luthans Psychological Capital Questionnaire (2007) and analyzed using mixed analysis of variance.

    Findings

    The mean psychological capital of caregivers who received family-centered therapy intervention showed improvement compared to the control group at posttest and follow-up stages (p<0. 001).

    Conclusions

    Consequently, this study demonstrates the significant positive impact of family-centered therapy on the psychological capital of caregivers of schizophrenic patients. The findings highlight the effectiveness of this therapeutic approach in enhancing the well-being and resilience of caregivers in coping with the challenges of schizophrenia caregiving. These results underscore the importance of incorporating family-centered interventions in comprehensive caregiving and support provided to caregivers, ultimately enhancing their psychological well-being and capacity to cope with caregiving demands.

    Keywords: Caregivers, Schizopherenia, Psychological Capital, Family-Centered Therapy