فهرست مطالب

نشریه پژوهش های نوین در ارزیابی عملکرد
سال دوم شماره 4 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی اجلی* صفحات 227-239
    هدف

    این پژوهش به دنبال معرفی تکنولوژی زنجیره بلوکی به عنوان یک سیستم پیشرفته برای مدیریت هوشمند مراکز آموزش عالی است. هدف اصلی آن شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر مدیریت هوشمند دانشگاه با استفاده از این فناوری است.

    روش شناسی پژوهش: 

    در این پژوهش، ابتدا مقدمه ای جامع ارایه شده است. سپس، به بررسی مبانی نظری مانند توسعه فناوری بلاک چین هوشمند، فناوری بلاک چین دانشگاهی و چگونگی تحقق بلاک چین در سیستم اطلاعات تحقیقات علمی دانشگاه پرداخته شده است. در ادامه، پیشینه پژوهش های مرتبط داخلی موردبررسی قرار گرفته است. سپس، کاربردها، مزایا و معایب استفاده از فناوری بلاک چین در محیط های آموزشی دانشگاهی ارایه شده و عوامل موثر بر مدیریت هوشمند دانشگاه با استفاده از این فناوری به صورت مدلی مفهومی پیشنهاد شده است. روش پژوهش از دیدگاه هدف، کاربردی و از دیدگاه جمع آوری اطلاعات از نوع پیمایشی است. جامعه آماری شامل اساتید خبره دانشگاهی است که از نظرات 30 استاد مربوط به سه دانشگاه دولتی به عنوان نمونه آماری استفاده شده است. جهت شناسایی عوامل مهم و موثر بر مدیریت هوشمند دانشگاه از رویکرد دلفی فازی بهره گرفته شده است. در انتها، از تکنیک چندشاخصه سوارا برای ارزیابی و رتبه بندی عوامل استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تمامی عوامل ابتدایی مدل پیشنهادی در مدیریت هوشمند دانشگاه از اثربخشی بالایی برخوردارند. عامل کلیدی سوم با بیشترین وزن به عنوان مهم ترین عامل و عامل کلیدی اول با کمترین وزن به عنوان کم اهمیت ترین عامل موثر بر مدیریت هوشمند دانشگاه شناسایی شد.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     این پژوهش ارزش افزوده ای در حوزه مدیریت هوشمند دانشگاه با استفاده از فناوری بلاک چین دارد، زیرا اولین تلاش جامع برای معرفی و به کارگیری این فناوری در محیط دانشگاهی است. این پژوهش نه تنها به شناخت عوامل موثر بر مدیریت هوشمند دانشگاه کمک می کند، بلکه مدل مفهومی ارایه شده نقطه شروعی مهم برای تحقیقات و پروژه های آتی در این حوزه است.

    کلیدواژگان: مدیریت هوشمند، فناوری بلاک چین، رویکرد دلفی فازی، تصمیم گیری چند معیاره SWARA
  • مصطفی حیدری هراتمه*، بهنام ابراهیمی صفحات 240-252
    هدف

    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر عرضه عمومی و اولیه سهام (IPO) بر عملکرد مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد.

    روش شناسی پژوهش: 

    دراین ارتباط از طریق نمونه گیری غربالگری از بین 458 شرکت در دوره زمانی 1402-1398، تعداد 132 شرکت به عنوان نمونه انتخاب و با رویکرد پنل دیتا برای 660 مشاهده (سال-شرکت) الگوی رگرسیونی چند متغیره معطوف به فرضیه تحقیق مبتنی بر مبانی نظری و ادبیات موضوع برآورد گردید.

    یافته ها

    با استفاده از نتایج به دست آمده می توان اظهار نمود که عرضه عمومی تاثیر منفی اما غیر معنی دار بر نسبت سود خالص به کل دارایی ها دارد به طوری که با افزایش هر واحد در عرضه عمومی، نسبت سود خالص به کل دارایی ها به اندازه 0.023- واحد کاهش می یابد و با توجه به اینکه احتمال این متغیر بزرگ تر از 0.05 است بنابراین عرضه عمومی تاثیر معنی دار بر نسبت سود خالص به کل دارایی ها ندارد؛ اما متغیر لگاریتم خالص درآمدها تاثیر مثبت معنی دار بر نسبت سود خالص به کل دارایی ها دارد. در حالت کلی نتایج نشان می دهد که ضریب متغیر  برابر 0.017- بوده که نشان دهنده تاثیر منفی عرضه عمومی بر عملکرد مالی شرکت ها می باشد که با توجه به آماره t ضریب متغیر  معنی دار می باشد (2.37-). با توجه به موارد فوق می توان فرضیه پژوهش را تایید شده تلقی نمود.

    اصالت/ارزش افزوده علمی: 

    سرمایه گذاران ممکن است عرضه های جدید را به دلیل گزارش های دست کاری شده با نمایش درآمد بالا در زمان عرضه، بیش از ارزش واقعی، قیمت گذاری کنند و نسبت به مدیریت سودی که حاکی از یک افزایش موقتی در درآمد می باشد، غافل می شوند. به همین دلیل سرمایه گذاران احتمالا با مشاهده کاهش عملکرد عملیاتی بعد از عرضه، ناامید می شوند و قیمت گذاری خود را رو به پایین تعدیل می کنند که در عوض باعث کاهش عملکرد بازار سهام می شود.

    کلیدواژگان: بازار سرمایه، عرضه اولیه، عملکرد مالی، پنل دیتا
  • رضا ستوده*، رخسار عباسیان صفحات 253-262
    هدف

    هدف اصلی بسیاری از شرکت های تولیدی کاهش هزینه ها است، این امر بهبود سودآوری شرکت و افزایش رقابت پذیری در بازار را تسهیل می کند. برای رسیدن به این هدف، شرکت ها ممکن است از روش های مختلفی استفاده کنند ازجمله بهبود فرایندهای تولید، بهره وری بیشتر از منابع، کاهش هدرهای مواد مصرفی و انرژی، استفاده از تکنولوژی های پیشرفته و بهبود سیستم های مدیریتی؛ بنابراین، این تدابیر باعث می شوند هزینه ها کاهش یافته و شرکت بتواند به بهترین شکل ممکن از منابع خود استفاده کند. هدف از انجام پژوهش حاضر تبیین الگوی حسابداری مدیریت استراتژیک جهت کاهش هزینه های شرکت های تولیدی کشور می باشد.

    روش شناسی پژوهش: 

    روش پژوهش کیفی و از طریق روش مصاحبه با 12 نفر از خبرگان حرفه و دانشگاه شامل حسابداران مدیریت، مدیران مالی و اساتید دانشگاه در سال 1402 صورت گرفته است.

    یافته ها

    با توجه به نتایج پژوهش، پنج مولفه تئوری محدودیت، مولفه بهایابی هدف، مولفه زنجیره ارزش، مولفه مدیریت بر مبنای فعالیت و مولفه کارت ارزیابی متوازن طبق نظر خبرگان استخراج گردید. همچنین، 21 شاخص استخراج گردید.

    اصالت/ارزش افزوده علمی: 

    به شرکت های تولیدی کشور پیشنهاد می گردد که از مولفه ها و شاخص های شناسایی شده در این پژوهش جهت کاهش هزینه و بهبود عملکرد استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: الگو، مدیریت استراتژیک، حسابداری، هزینه
  • محمدجعفر تارخ* صفحات 263-272
    هدف

    هدف این مقاله ادغام استقرار عملکرد کیفیت (QFD) و تجزیه وتحلیل پوششی داده (DEA) برای اولویت بندی مشخصات فنی بر اساس انتظارات مشتری و رقابت در بازار می باشد. درنتیجه، کیفیت محصول/خدمات با استفاده از QFD برای شناسایی الزامات فنی کلیدی و DEA برای ارزیابی اهمیت نسبی این الزامات افزایش می یابد و درنهایت رضایت مشتری و رقابت در بازار را بهبود می یابد.

    روش شناسی پژوهش:

     ما از روش های فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و تحلیل پوششی داده ها (DEA) برای ارزیابی اولویت بندی مشخصات فنی در استقرار عملکرد کیفیت (QFD) و از تکنیک اولویت سفارش با روش شباهت به راه حل ایده آل (TOPSIS) برای ارزیابی اولویت بندی مبتنی بر الزامات فنی بر اساس وزن نسبی اهمیت و منابع محدود استفاده می نماییم.

    یافته ها

    ادغام فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) و DEA، توانسته است وزن های اهمیت نسبی الزامات فنی و تاثیر آن ها بر رقابت پذیری بازار را تعیین کند.

    اصالت/ارزش افزوده علمی: 

    روش پیشنهادی الزامات فنی کلیدی را با استفاده از QFD شناسایی و اهمیت نسبی آن ها را با استفاده از DEA ارزیابی می کند که منجر به بهبود رضایت مشتری و رقابت در واحد کاشی سازی بازار رفسنجان می شود.

    کلیدواژگان: کنترل فازی، QFD، HOQ، الزامات فنی
  • اکبر عالم تبریز*، آزاده شمشاد صفحات 273-283
    هدف

    هدف این مقاله شناسایی و رتبه بندی معیارها و عوامل موثر برای مدیریت زنجیره تامین پایدار (SCM) در صنعت سرامیک و کاشی با استفاده از رویکرد تصمیم گیری چند ویژگی (MADM) است. ما بر بهبود ارزیابی عملکرد در صنعت، با اولویت بندی معیارهای پایداری از طریق فرآیند تصمیم گیری ساختاریافته تمرکز می کنیم.

    روش شناسی پژوهش: 

    در این مقاله از یک رویکرد تصمیم گیری چند ویژگی (MADM) برای شناسایی و رتبه بندی معیارها و عوامل موثر برای مدیریت زنجیره تامین پایدار (SCM) در صنعت سرامیک و کاشی و از روش آزمایش و ارزیابی تصمیم گیری (DEMATEL)  برای تعیین روابط وابستگی بین معیارهای فرعی و ارائه یک روش تحلیل شبکه ای ANP از روابط متقابل در چارچوب  SCM استفاده می کنیم.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق بر اهمیت در نظر گرفتن معیارهای پایداری در شیوه های SCM برای بهبود عملکرد کلی و فرآیندهای تصمیم گیری در صنعت تاکید می کند.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     معیارها و عوامل موثر برای مدیریت زنجیره تامین پایدار (SCM) در صنعت سرامیک و کاشی شناسایی و رتبه بندی شده است که می تواند به فرآیندهای تصمیم گیری در این صنعت کمک نماید.

    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین، توسعه پایدار، مدیریت زنجیره تامین پایدار، روش تحلیل شبکه ای
  • حبیب پیری*، شیما ملاشهری، عاطفه عباسی صفحات 284-292
    هدف

    بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد در سازمان های دولتی بر اساس اهداف و عملکرد های مشخص تعیین می شود و ارزیابی عملکرد سازمان ها بر اساس این اهداف و عملکردها انجام می شود. هدف از انجام پژوهش حاضر، شناسایی مولفه ها و شاخص های بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد و تبیین الگوی بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد در سازمان های دولتی می باشد.

    روش شناسی پژوهش:

     روش پژوهش کیفی به روش تحلیل محتوا در مرحله اول و در مرحله دوم به روش نظریه داده بنیاد و مصاحبه با 15 نفر از خبرگان حرفه و دانشگاه در سال 1402 صورت گرفته است.

    یافته ها

    با توجه به نتایج پژوهش، شش مولفه اهداف با شاخص های (1- اهداف قابل سنجش و 2- استراتژی ها)، مولفه ارزیابی عملکرد با شاخص های (1- ارزشیابی، بازنگری، ارزیابی و گزارش نتایج، 2- جمع آوری و پایش نتایج، 3- معیارهای سنجش عملکرد و 4- دستیابی به اهداف عملیاتی سازمان های دولتی)، مولفه پاسخگویی با شاخص های (1- تمرکز بر خروجی ها به جای ورودی ها، 2- برنامه های عملیاتی، 3- پاسخگویی عملیاتی، 4- استفاده از مبنای تعهدی و 5- حسابداری تعهدی)، مولفه منابع با شاخص های (1- صرفه جویی منابع اقتصادی، 2- استفاده از منابع مالی و غیرمالی، 3- اولویت بندی و تخصیص منابع، 4- اثربخشی منابع اقتصادی و 5- کارایی منابع اقتصادی)، مولفه ارزیابی عملکرد با شاخص های (1- میزان دست یابی به اهداف، 2- کارایی، 3- اثربخشی، 4- کیفیت خدمات و 5- بهبود مستمر) و مولفه نظارت با شاخص نظارت عملیاتی و مولفه رویکرد اندازه گیری با شاخص رویکرد جریان منابع اقتصادی استخراج گردید.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     الگوی بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد در سازمان های دولتی بهبود قابل توجهی در عملکرد و کارایی این سازمان ها ایجاد می کند. این الگو با افزایش شفافیت، انعطاف پذیری و مسئولیت پذیری در برنامه ریزی و اجرای بودجه، بهبود فراوانی در اهداف و نتایج سازمان های دولتی ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: بودجه، بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد، سازمان های دولتی، حسابداری تعهدی
|
  • Mehdi Ajalli * Pages 227-239
    Purpose

    This study aims to introduce blockchain technology as an advanced system for smart management of higher education institutions. Its main objective is to use this technology to identify and prioritize factors affecting smart university management.

    Methodology

    In this research, a comprehensive introduction is first provided. Then, theoretical foundations such as the development of smart blockchain technology, blockchain technology in universities, and how blockchain is realized in university scientific research information systems are examined. Next, the background of relevant domestic research is investigated. Subsequently, the applications, advantages, and disadvantages of using blockchain technology in university educational environments are presented, and factors influencing smart university management utilizing this technology are proposed conceptually. The research method is considered from the perspective of goal-oriented, applied research, and data collection is survey-based. The statistical population consists of experienced university professors in smart blockchain technology, and the opinions of 30 professors from three state universities are used as the statistical sample. A fuzzy Delphi approach is employed to identify the important and influential factors in smart-university management. Finally, the multi-criteria decision-making technique of VIKOR is utilized to evaluate and rank the factors.

    Findings

    The results indicate that all initial factors in the proposed model are highly effective in smart university management. The third key factor is the most important, while the first is the least important, in blockchain technology, which influences smart university management.

    Originality/Value:

     This research contributes significantly to smart university management using blockchain technology, the first comprehensive effort to introduce and apply this technology in the university setting. It not only aids in understanding the factors affecting smart-university management but also provides an important conceptual model for future research and projects in this area.

    Keywords: Intelligent Management, Blockchain Technology, Fuzzy Delphi Approach, SWARA Multi-Criteria Decision-Making
  • Mostafa Heidari Haratemeh *, Behnam Ebrahimi Pages 240-252
    Purpose

    The purpose of this research is to investigate the impact of Initial Public Offering (IPO) on the financial performance of companies admitted to the Tehran Stock Exchange.

    Methodology

    In this connection, through screening sampling from among 458 companies in the period of 2019-2023, 132 companies were selected as a sample and with the panel data approach for 660 observations (year-company) of the multivariate regression model aimed at the research hypothesis based on fundamentals. Theory and literature of the subject were estimated.

    Findings

    Using the obtained results, it can be stated that the public offering has a negative but insignificant effect on the ratio of net profit to total assets, so that with the increase of each unit in the public offering, the ratio of net profit to total assets is -0.023. unit decreases and considering that the probability of this variable is greater than 0.05. Therefore, public offering does not have a significant effect on the ratio of net profit to total assets. However, the variable of net income logarithm has a significant positive effect on the ratio of net profit to total assets. In general, the results show that the variable coefficient  is equal to -0.017, which indicates the negative effect of public offering on the financial performance of companies, which according to the statistics t variable coefficient is significant (-2.37), according to the above, the research hypothesis can be considered confirmed.

    Originality/Value:

     Investors may overprice new offerings due to manipulated reports showing high earnings at the time of issuance. To neglect the profit management that indicates a temporary increase in income. Because of this, investors are likely to be disappointed to see a decline in operating performance after the IPO. They adjust their pricing downwards, which in turn causes the stock market to underperform.

    Keywords: Capital Market, Initial Supply, Financial Performance, Panel-Data
  • Reza Sotudeh *, Rokhsar Abasyan Pages 253-262
    Purpose

    The main goal of many manufacturing companies is to reduce costs; this facilitates the improvement of the company's profitability and the increase of competitiveness in the market. To achieve this goal, companies may use different methods, including improving production processes, more efficient use of resources, reducing wastage of consumables and energy, using advanced technologies, and improving management systems. Therefore, these measures reduce costs and the company can use its resources in the best possible way. The purpose of this research is to explain the accounting model of strategic management in order to reduce the costs of manufacturing companies in the country.

    Methodology

    The qualitative research method was conducted through interviews with 12 professional and university experts including management accountants, financial managers and university professors in 2023.

    Findings

    According to the results of the research, five components of the theory of limitations, the objective evaluation component, the value chain component, the activity-based management component and the balanced evaluation card component were extracted according to the experts' opinion. Also, 21 indicators were extracted.

    Originality/Value:

     It is suggested to the country's manufacturing companies to use the components and indicators identified in this research to reduce costs and improve performance.

    Keywords: Model, Strategic Management, Accounting, Cost
  • Mohammad Jafar Tarokh * Pages 263-272
    Purpose

    This paper discusses the integration of Quality Function Deployment (QFD) and Data Envelopment Analysis (DEA) to prioritize technical specifications based on customer expectations and market competitiveness. It aims to enhance product/service quality by utilizing QFD to identify key technical requirements and DEA to evaluate the relative importance of these requirements, ultimately improving customer satisfaction and market competitiveness.

    Methodology

    We utilize the Analytic Hierarchy Process (AHP) and DEA methodologies to evaluate technical specifications prioritization in QFD and employs the Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS) method to assess the prioritization of technical requirements based on relative importance weights and limited resources.

    Findings

    The integration of Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP) and DEA determines the relative importance weights of technical requirements and their impact on market competitiveness.

    Originality/Value: 

    The proposed methodology identifies key technical requirements using QFD and evaluate their relative importance using DEA that leads to improving customer satisfaction and market competitiveness of Rafsanjan market tile making unit.

    Keywords: Fuzzy Control, QFD, HOQ, Technical Requirements
  • Akbar Alem-Tabriz *, Azadeh S Hemshad Pages 273-283
    Purpose

    The aims of this paper are to identify and rank the effective criteria and factors for sustainable Supply Chain Management (SCM) in the ceramic and tile industry using a Multi-Attribute Decision Making (MADM) approach. We focus on enhancing performance evaluation in the industry by prioritizing sustainability criteria through a structured decision-making process.

    Methodology

    We employ a Multi-Attribute Decision Making (MADM) approach to identify and rank the effective criteria and factors for sustainable Supply Chain Management (SCM) in the ceramic and tile industry and utilizes the Decision-Making Trial and Evaluation Laboratory (DEMATEL) method to determine the dependence relationships between sub-criteria, providing a Analysis Network process (ANP) of the interrelationships within the SCM framework.

    Findings

    The results highlight the importance of considering sustainability criteria in SCM practices to improve overall performance and decision-making processes within the industry.

    Originality/Value:

     We have identified and ranked the effective criteria and factors for sustainable Supply Chain Management (SCM) in the ceramic and tile industry, aiding in decision-making processes.

    Keywords: Multi-Attribute Decision Making, Supply Chain Management, Analysis Network Process
  • Habib Piri *, Shima Mollahshahri, Atefeh Abbasi Pages 284-292
    Purpose

    Performance-based budgeting in government organizations is determined based on specific goals and functions, and evaluation of the organizations' performance is done based on these goals and functions. The purpose of this research is to identify the components and indicators of performance-based budgeting and explain the model of performance-based budgeting in government organizations.

    Methodology

    Qualitative research was conducted using the content analysis method in the first stage and the second stage using the foundation data theory method and interviews with 15 professional and university experts in 2023.

    Findings

    According to the research results, six components of goals with indicators 1) measurable goals, and 2) strategies, performance evaluation component with indicators, 1) evaluation, review, evaluation and reporting of results, 2) collection and monitoring of results, 3) measurement criteria performance and 4) achievement of operational goals of government organizations, accountability component with indicators, 1) focus on outputs instead of inputs, 2) operational plans, 3) operational accountability, 4) use of accrual basis, and 5) accrual accounting, resource component with indicators, 1) saving economic resources, 2) using financial and non-financial resources, 3) prioritizing and allocating resources, 4) effectiveness of economic resources, and 5) efficiency of economic resources, performance evaluation component with indicators, 1) rate of achieving goals, 2) efficiency, 3) effectiveness, 4) service quality and 5) continuous improvement, and the monitoring component was extracted with the operational monitoring index, and the measurement approach component was extracted with the economic resource flow approach indexindex, and the measurement approach component was extracted with the economic resource flow approach index.

    Originality/Value: 

    The performance-based budgeting model in government organizations significantly improves their performance and efficiency. This model, increasing transparency, flexibility, and responsibility in budget planning and implementation, creates a significant improvement in the goals and results of government organizations.

    Keywords: Budget, Performance-Based Budgeting, Government Organizations, Accrual Accounting