فهرست مطالب

نشریه پژوهش های اقتصاد صنعتی
پیاپی 26 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید راسخی* صفحات 1-16
    شناسایی و تحلیل مولفه های مصرف انرژی می تواند فرصت هایی را برای بهینه سازی مصرف انرژی فراهم کند به ویژه اگر همراه با تحلیل فضایی باشد. هدف اصلی تحقیق حاضر تحلیل تابلویی فضایی عوامل تعیین کننده مولفه های مصرف انرژی (فعالیتی، شدتی و ساختاری) برای 31 استان ایران می باشد. برای این منظور، نخست با رویکرد تحلیل عاملی، مصرف انرژی با به کارگیری آخرین داده های قابل دسترس طی دوره زمانی 1396-1390 تجزیه شده و سپس، با استفاده از رگرسیون داده های تابلویی فضایی، عوامل تعیین کننده مولفه های مصرف انرژی استان های کشور بررسی شده است. براساس یافته های این مطالعه، اولا مدل دوربین فضایی به عنوان مدل فضایی مطلوب انتخاب شده است. ثانیا ارزش افزوده (شاخص فعالیت)، سهم صنعت (شاخص ساختار) و سهم شهرنشینی دارای اثرات مستقیم و سرریز معنادار بر مولفه های مصرف انرژی هستند. اثر مثبت سهم صنعت بر مولفه های ساختاری و شدتی می تواند ناشی از تغییر ساختار اقتصادی در جهت فعالیت های انرژی بر و با تکنولوژی پایین باشد. کارایی فنی نیز طبق انتظار اثر منفی و معنادار بر مولفه شدتی مصرف انرژی دارد و در این رابطه اثرات فضایی نیز اثر مستقیم را تقویت کرده است، براساس نتایج به دست آمده توصیه می شود اولا در برنامه ریزی انرژی به ساختار فضایی استان ها توجه شود. ثانیا توصیه می شود کارایی فعالیت های اقتصادی و سرمایه انسانی ارتقاء یابد. تاکید بر مولفه های شدتی و ساختاری در جهت کاهش مصرف انرژی می تواند اثرات مثبت متغیرهایی نظیر شهرنشینی را خنثی کند.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، مولفه های مصرف انرژی، اقتصادسنجی فضایی، تحلیل پوششی داده ها، دیویژیا میانگین لگاریتمی، استان های ایران
  • احمد تشکینی*، افسانه شفیعی صفحات 17-32

    هدف این مقاله تحلیل وضعیت زنجیره ارزش صنعت نساجی و پوشاک به تفکیک اجزا، استخراج چالش های صنعت نساجی و پوشاک برحسب زیربخش های مختلف آن و ارائه راهکارهای توسعه و تکمیل زنجیره ارزش صنعت نساجی و پوشاک به منظور بهبود توان رقابت پذیری این صنعت می باشد. سهم 8.2 درصدی از بنگاه های صنعتی (10 نفر کارکن به بالا)، سهم 7.3 درصدی از اشتغال صنعتی و سهم 3.5 درصدی از تشکیل سرمایه ثابت نشان می دهد این صنعت را می توان در زمره صنایع مهم با سرمایه بری پایین برشمرد که همزمان قادر است هر سه هدف تولید صنعتی، توسعه ای (اشتغال زایی) و ارزآوری کشور را تامین نماید. نتایج مطالعه نشان می دهد مهمترین چالش صنعت نساجی و پوشاک ایران را باید در ضعف زنجیره ارزش و همچنین نقایص ناظر بر قوانین و مقررات پشتیبان ارتقای زنجیره ارزش در این صنعت جستجو کرد. در این راستا سیاست ها و سازوکارهای اجرایی برای توسعه صنایع نساجی و پوشاک در ایران شامل بازمهندسی ساختار زنجیره ارزش صنایع نساجی و پوشاک با حداکثر بهره مندی از محتوای داخلی، حمایت از انتقال فناوری و تجهیزات به این حوزه و تجهیز آن با خدمات جانبی و پشتیبان پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: زنجیره ارزش، صنعت نساجی و پوشاک، تولید صنعتی، بهره وری، اشتغال زایی و صادرات
  • محمدمهدی بهاء الدینی، زین العابدین صادقی*، سلیم کریمی تکلو صفحات 33-48

    در حال حاضر فعالیت های اقتصادی از طریق برداشت بی رویه منابع زیست محیطی و انتقال پسماند فعالیت های تولیدی و مصرفی به محیط زیست موجب تخریب آن می شوند. هدف این تحقیق ارزیابی تاثیر مقررات زیست محیطی بر بهره وری سبز در ایران است. برای این منظور ضمن استفاده از اطلاعات مربوط به سرمایه، نیروی کار، تولید ناخالص داخلی، آلودگی و تنظیم گری زیست محیطی در 31 استان طی دوره 1395-1400 و با به کارگیری "تابع فاصله جهت دار غیر شعایی" تاثیر مقررات زیست محیطی بر خروجی ها مطلوب و نامطلوب ارزیابی می شود. نتایج تحقیق دلالت بر آن دارند که  مقررا ت زیست محیطی موجب ارتقای بهره وری سبز در استان های ایران می شود. علاوه بر این مقررات زیست محیطی نسبت به کنترل خروجی های نامطلوب فعالیت های اقتصادی موفقیت کمتری داشته است. همچنین نتایج نشان داد که اثر تولید ناخالص داخلی بر بهره وری سبز ناچیز است و نسبت ارزش افزوده بخش صنعت به GDP بر بهره وری سبز تاثیر منفی و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: مقررات زیست محیطی، بهره وری سبز، ساختار صنعتی، توسعه اقتصادی
  • سیاوش جانی*، یلدا اخگری، مصعب عبدالله آرانی صفحات 49-62

    بررسی ادبیات نشان می دهد که عملکرد اقتصادی و کارآفرینی به کیفیت و سطوح مختلف نهادها وابسته می باشند. همچنین سازوکار اثرگذاری نهادها بر کارآفرینی در کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه متفاوت از هم هست. هدف این پژوهش درک تفاوت نوع تاثیرگذاری نهادهای خرد و کلان بر فعالیت های کارآفرینی در کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه است. برای این منظور ضمن استفاده از رویکرد پانل پویا از شاخص حکمرانی و شاخص فضای کسب و کار به ترتیب به عنوان عوامل نهادی کلان و خرد استفاده می شود. نتایج حاصل از برآورد الگو نشان داد که تقویت نهادهای کلان و ارتقاء حکمرانی خوب به صورت معنی دار موجب ارتقاء سطح فعالیت های کارآفرینانه در هر دو گروه از کشورهای درحال توسعه و توسعه یافته می شود. برخلاف انتظار، عوامل نهادی خرد موجب ارتقای سطح فعالیت های کارآفرینانه در کشورهای درحال توسعه و توسعه یافته مورد مطالعه نمی شود. درجه آزادی اقتصادی اثر ناچیزی بر کارآفرینی در کشورهای توسعه یافته دارد، درحالی که در کشورهای درحال توسعه موجب تقویت کارآفرینی می شود. افزایش مخارج دولت بر سطح فعالیت های کارآفرینی کشورهای درحال توسعه اثر مثبت دارد اما در کشورهای توسعه یافته بی اثر است. رشد اقتصادی در هر دو گروه از کشورها تاثیر مثبت بر سطح فعالیت های کارآفرینی دارد. اثر نقدینگی بر فعالیت های کارآفرینی کشورهای درحال توسعه و توسعه یافته به ترتیب منفی و مثبت است.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، نهادها، حکمرانی خوب، کسب و کار، کشورهای توسعه یافته، کشورهای درحال توسعه
  • فرزاد کریمی*، مهدی جهانبخش پورجباری، مصطفی رجبی صفحات 63-84

    طی سه دهه اخیر رشد صادرات صنعتی کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی (OIC) کند شده است. افزایش هزینه مبادلاتی پنهان در صادرات کالاهای صنعتی از کانال ریسک کشوری یکی از عوامل موثر شناخته می شود. در مطالعات تجربی اخیر عوامل مختلف و تاثیرگذار بر صادرات دوجانبه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی معرفی شده اند، ولی مطالعات تجربی که تاثیر ریسک کشوری را در جریان صادرات صنعتی دوجانبه مدنظر قرار دهد، بسیار محدود است. از این رو، هدف اصلی مطالعه حاضر بررسی تاثیر ریسک کشوری و مولفه های آن شامل ریسک اقتصادی، مالی و سیاسی بر صادرات صنعتی کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی است. برای دستیابی به این هدف، در چارچوب مدل جاذبه و به روش حداکثر درستنمایی شبه پواسن (PPML) به بررسی و معناداری اثر ریسک کشوری و مولفه های تشکیل دهنده آن بر صادرات صنعتی دوجانبه کشورهای عضو OIC در تجارت با شرکای تجاری پرداخته شد. در این مطالعه از داده های تابلویی و برای دوره 2021 تا 2002 مورد استفاده قرار گرفت. یافته های این مطالعه نشان می دهد ریسک کشوری درکشورهای عضو سازمان و همچنین مقاصد صادراتی آنها تاثیر معناداری بر جریان صادرات صنعتی دوجانبه دارد. این یافته براساس هریک از مولفه های تشکیل دهنده ریسک کشوری شامل ریسک اقتصادی، مالی و سیاسی نیز صادق می باشد. ضمن اینکه ریسک سیاسی در مقایسه با سایر عوامل بیشترین تاثیر بر صادرات صنعتی کشورهای عضو OIC دارد. پیشنهاد می شود سازمان همکاری اسلامی و نهادهای وابسته به آن، سیاست های مناسبی را جهت ایجاد و توسعه پوشش بیمه ریسک سیاسی و اقتصادی ارائه نمایند.

    کلیدواژگان: صادرات صنعتی، ریسک کشوری، مدل جاذبه، کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی
  • مهدی فاطمی*، محسن زاینده رودی صفحات 85-106

    سیاست مالی یکی از ابزار های موثر دولت برای دخالت در اقتصاد است. ارتباط بین مداخله دولت در اقتصاد و متغیرهای کلان از جمله رشد اقتصادی و اشتغال همواره یکی از مسائل مورد بحث در علم اقتصاد است و در مطالعات تجربی متعددی اثرات سیاست های مالی بر تولید، اشتغال و رشد اقتصادآزمون شده است. هدف اصلی این تحقیق تعیین اندازه بهینه دولت در ایران است. همچنین با توجه به نقش  بخش صنعت در اقتصاد ایران، اثر اندازه بهینه دولت بر اشتغال بخش صنعت ارزیابی می شود. در این مقاله ضمن استفاده از داده های دوره زمانی 1360 تا 1398 از روش کنترل بهینه برای تعیین اندازه بهینه دولت استفاده شد و سپس با به کارگیری روش خود رگرسیونی با وقفه توزیعی (ARDL) اثر کوتاه مدت و بلندمدت اندازه بهینه دولت بر اشتغال بخش صنعت ارزیابی شد. نتایج تحقیق نشان داد اندازه بهینه دولت هم در کوتاه مدت و هم در بلندمدت اثر مثبت و معنادار بر اشتغال بخش صنعت داشته است. علاوه بر این، نتایج دلالت بر آن داشت که تاثیر اندازه بهینه دولت بر اشتغال بخش صنعت در مقایسه با اندازه فعلی دولت بیشتر است. به عبارت دیگر در صورتی که اندازه دولت بهینه باشد، سیاست های مالی تاثیر بیشتری بر رشد اشتغال بخش صنعت خواهند داشت.

    کلیدواژگان: اندازه دولت، مخارج دولت، کنترل بهینه، اشتغال، بخش صنعت
|
  • Saeed Rasekhi * Pages 1-16
    Identification and analysis of energy consumption components can provide opportunities to optimize energy consumption, especially if combined with spatial analysis. The main purpose of the present research is to analyze the spatial panel of the determining factors of energy consumption components (activity, intensity and structure) for 31 provinces of Iran. For this purpose, first, with the factor analysis approach, energy consumption was decomposed by using the latest available data during the period of 2011-2017, and then, using spatial panel data regression, the determining factors of the components of energy consumption in the provinces were investigated. Based on the findings, firstly, Spatial Durbin Model has been selected as the optimal spatial model. Secondly, value added(activity index), industry share(structure index) and urbanization share have direct and significant spillover effects on energy consumption components. The positive effect of industry's share on structural and intensity components can be caused by changing the economic structure towards energy-intensive and low-tech activities. As expected, technical efficiency has a negative and significant effect on the intensity component of energy consumption, and in this regard, spatial effects have strengthened the direct effect. Based on the results, it is recommended to pay attention to the spatial structure of the provinces in energy planning. Secondly, it is recommended to improve the efficiency of economic activities and human capital. Emphasizing the intensity and structural components in order to reduce energy consumption can neutralize the positive effects of variables such as urbanization.
    Keywords: Factor Analysis, Energy Consumption Components, Spatial Econometrics, Data Envelope Analysis, Logarithmic Mean Divisia Index, Provinces Of Iran
  • Ahmad Tashkini *, Afsaneh Shafiei Pages 17-32

    This article's objectives are to assess the current state of the textile and apparel industry's value chain by breaking it down into its component parts, identify industry challenges based on its various subsectors, and offer solutions for the industry's development and completion of its value chain in order to increase its competitiveness. This industry can be considered important due to its low capital intensity and ability to meet all three of the country's goals of industrial production, development (employment), and foreign exchange; Its 8.2% share of industrial enterprises (10 employees and above), 7.3% share of industrial employment, and 3.5% share of fixed capital formation demonstrate this. The study's conclusions demonstrate that the main issues facing Iran's textile and apparel sector are related to the value chain's fragility as well as the inadequacies of the regulations that are supposed to encourage it. The development of the textile and clothing industries in Iran is facilitated by policies and executive mechanisms that include re-engineering the value chain's structure to maximize the benefits of internal content, facilitating the transfer of technology and equipment to this sector, and outfitting it with ancillary and support services. This is what recommended in this article.

    Keywords: Value Chain, Textile, Clothing Industry, Industrial Production, Job Generation, Export
  • Mohammadmehdi Bahadini, Zeinolabedin Sadeghi *, Salim Karimi Taklo Pages 33-48

    At present, economic activities destroy the environment by excessive use of resources and transferring the waste of production and consumption activities to the environment. The purpose of this research is to evaluate the impact of environmental regulations on green productivity in Iran. For this purpose, while using the information related to capital, labor, gross domestic product, pollution and environmental regulations in 31 provinces during the period of 1400-1395 and using the "non-radial directional distance function", the effect of environmental regulations on green productivity, outputs and undesirable output would be evaluated. The research results indicate that environmental regulations promote green productivity in the provinces of Iran. In addition, environmental regulations have been less successful in controlling the undesirable outputs of economic activities. In addition, the results showed that the effect of GDP on green productivity is insignificant and the ratio of manufacturing added value  to GDP has a negative and significant effect on green productivity.

    Keywords: Environmental Regulations, Green Producyivity, Industrial Structure, Economic Development
  • Siavash Jani *, Yalda Akhgari, Mosab Abbdolahi Arani Pages 49-62

    Studding the entrepreneurship literature shows that the Economic performance and the extent of entrepreneurial activities depend on the quality and different levels of institutions, and in addition, the mechanism of institutions' influence on entrepreneurial activities in developed and developing countries differs. The purpose of this research is to understand the difference in the type of influence of micro and macro institutions on entrepreneurial activities in developed and developing countries. For this purpose, while using the dynamic panel data, the good governance index and the business environment index used as macro and micro institutional factors, respectively. The results showed that the good governance significantly increase the level of entrepreneurial activities in both developing and developed countries. Contrary to expectations, micro-institutional factors do not increase the level of entrepreneurial activities in the studied developing and developed countries. The degree of economic freedom has a small effect on entrepreneurial activities in developed countries, while it strengthens entrepreneurship in developing countries. Government expenditure has a positive impact  on the level of entrepreneurial activities in developing countries, but it is ineffective in developed countries. Economic growth in both groups of countries has positive impact on the level of entrepreneurial activities. The impact of liquidity on the entrepreneurial activities of developing and developed countries is negative and positive, respectively.

    Keywords: Entrepreneurship, Institutions, Good Governance, Business Environment, Developed Countries, Developing Countries
  • Farzad Karimi *, Mehdi Jahanbakhsh Porjabari, Mostafa Rajabi Pages 63-84

    During the last three decades, the industrial export growth of the member countries of the Organization of Islamic Cooperation (OIC) has slowed down. The increase in the hidden exchange cost in the export of industrial goods through the country risk channel is known as one of the effective factors.In recent empirical studies, various factors affecting bilateral exports of OIC member countries have been introduced, but empirical studies that consider the effect of country risk on the flow of bilateral industrial exports are very limited.Therefore, the main purpose of the current study is to investigate the impact of country risk and its components, including economic, financial and political risk, on the industrial exports of member countries of the Organization of Islamic Cooperation. In order to achieve this goal, within the framework of the gravity model and the pseudo-Poisson maximum likelihood method (PPML), the significance of the relationship between country risk and its components on bilateral industrial exports of OIC member countries in trade with import partners was investigated. . In this study, panel data was used for the period from 2021 to 2002.The findings of this study show that the country risk of the member countries of the organization as well as their strategic objectives have a significant impact on the flow of bilateral industrial exports. This finding is also true based on each of the constituent components of country risk, including economic, financial and political risk. In addition, political risk has the greatest impact on the industrial exports of OIC member countries compared to other factors. It is suggested that the Organization of Islamic Cooperation and its related institutions present appropriate policies for the creation and development of political and economic risk insurance coverage.

    Keywords: Industrial Export, Country Risk, Gravity Model, OIC Member Countries
  • Mehdi Fatemi *, Mohsen Zayandehroody Pages 85-106

    Fiscal policy is one of the most effective government means to intervene in the economy. The relationship between government intervention in the economy and macro variables such as economic growth and employment is always one of the discussed issues in economics. The impacts of fiscal policies on production, employment and economic growth have been estimated in numerous empirical studies. The main purpose of this paper is to investigate the optimum size of Iran's government. Furthermore, Considering the role of the manufacturing sector in Iran's economy, the impact of government optimal size on Iran's Manufacturing employment would be estimated.  while using data from the period 1360 to 1398, the optimal control method was used to determine the optimum size of the government, and then by using the Autoregressive Distributed Lag method( ARDL), the short-term and long-term Impacts of government optimum size on the employment of the manufacturing sector evaluated. The research results showed that the optimal size of the government both in the short term and in the long term had a positive and significant impact on manufacturing sector employment. In addition the results indicated that the Impact of government optimum size on manufacturing sector employment is greater compared to the current size of the government. In other words, if the size of the government is optimum, fiscal policies will have a greater impact on the manufacturing employment.

    Keywords: Government Size, Government Spending, Optimal Control, Employment, Industrial Sector