فهرست مطالب

مطالعات اسلامی - ایرانی خانواده - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 11، بهار 1403)

نشریه مطالعات اسلامی - ایرانی خانواده
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 11، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/04/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی آقاجانی، محمدعلی حیدری*، محسن فهیم صفحات 1-18
    هدف

    حریم خصوصی یکی از موضوعات بسیار مهم در فقه و قوانین ملی و بین المللی است. این موضوع در بستر خانواده به منظور حفاظت از اطلاعات اعضای خانواده و حفظ حقوق و حریم شخصی آنها، بسیار حائز اهمیت است. با توجه به تغییرات اجتماعی، تکامل فناوری و تاثیر آنان در قوانین و رویه ها، و همچنین تناقضات برخی دستورات فقهی می توان چالش هایی را در حریم خصوصی خانواده تشخیص داد؛ به طوری که فقه نیازمند تطبیق با این تغییرات است و باید تصمیم-گیری های خود را با توجه به آنها تغییر دهد. لذا، این پژوهش به بررسی و شناسایی مهمترین چالش های فقه در حریم خصوصی خانواده پرداخته است.

    روش

    این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها

    حاصل مطالعات کتابخانه ای و گفتمان های فقهی، پدید آمدن شش چالش اصلی شامل ریاست مرد بر خانواده، ولایت پدر بر فرزند، مسکن و اختیار سکونت، فرزندآوری و حاکمیت مرد بر آن، حق طلاق و ازدواج مجدد زوج و حضانت فرزند و ازدواج مجدد زوجه بود.

    نتیجه گیری

    توسعه ی فهم دقیق و کامل از این چالش ها، راهنمایی های لازم برای نقد و تصمیم گیری در زمینه ی حریم خصوصی خانواده در قوانین فقهی را فراهم خواهد کرد. بنابراین، با توجه به اهمیت این مسئله، توصیه می شود که متخصصان، فقها و پژوهشگران علاقه مند به حوزه ی فقه و حریم خصوصی خانواده به این پژوهش مراجعه کنند تا با مسائل مربوطه آشنا شوند و برای بهبود قانون گذاری در این حوزه تلاش نمایند.

    کلیدواژگان: فقه، حریم خصوصی، خانواده، چالش، زوجین
  • احمد حسن زاده، عشرت کریمی افشار *، فهیمه دهقانی صفحات 19-33
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی درمان هیجان مدار بر بهبود روابط زناشویی و سلامت روانی زوجین جوان شهرستان زرند بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه زوجین جوان 20 تا 40 سال مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان زرند در سال 1401-1400 بود. 28 زوج (56 نفر) به صورت در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل به طور تصادفی و با روش قرعه کشی جایگزین شدند. مداخله درمان هیجان مدار در 10 جلسه به صورت هفتگی و به مدت 90 دقیقه برای گروه آزمایش انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه سلامت روان گلدبرگ (1963) و الگوهای ارتباطی کریستنسن و سالاوی (1984) استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و تحلیل کوواریانس تک متغیره با نرم افزار SPSS نسخه 24 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد درمان هیجان مدار بر بهبود روابط زناشویی و سلامت روانی زوجین جوان تاثیر داشت (001/0<p). مجذور اتا نشان داد درمان هیجان مدار، 31 درصد از تغییرات ارتباط سازنده، 37 درصد اجتناب متقابل، 29 درصد توقع/کناره گیری و 42 درصد سلامت روانی زوجین جوان را تبیین می کند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، استفاده از درمان هیجان مدار در بهبود روابط زناشویی و افزایش سلامت روانی زوجینی که ابتدای زندگی مشترک هستند، پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها، الگوهای ارتباطی، سلامت روانی، درمان هیجان مدار، زوجین جوان
  • منیژه رضاپور، معصومه حیدریان، کیوان کاکابرایی صفحات 34-48
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه حل مسئله خانواده محور بر تاب آوری و روابط والد-فرزند در دوران پسا کرونا انجام گرفت.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روش اجرا کمی، نیمه آزمایشی (پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری) با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارمندان متاهل 3 دانشکده فنی حرفه ای دختران 1، پسران 1 و 2 شهرستان کرمانشاه بود. حجم نمونه 200 نفر به روش تصادفی در گروه آزمایش و گروه کنترل انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه تاب آوری و ارتباط والد-فرزند بود. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد برنامه حل مساله خانواده محور بر تاب آوری و روابط والد- فرزند تاثیر دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج اثربخشی نشان داد برنامه حل مسئله خانواده محور بر کیفیت روابط والد -فرزند و افزایش تاب آوری تاثیر دارد. بنابراین برنامه حل مسئله خانواده محور بر تاب آوری و روابط والد-فرزند در دوران پسا کرونا در یک پیگیری دو ماهه موثر است.

    کلیدواژگان: برنامه حل مساله خانواده محور، تاب آوری، روابط والد-فرزند، دوران پسا کرونا.
  • شایسته شیخ بهایی، امیر قمرانی صفحات 49-64

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش شناختی رفتاری معنوی بر امیدواری فرزندان پرورش یافته در خانواده های با طلاق عاطفی انجام گرفته است؛ روش تحقیق نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر 15_18 سال بود که خانواده با طلاق عاطفی دارند؛ که با روش نمونه گیری در دسترس 30 شرکت کننده که ملاک های ورود و خروج در این پژوهش را داشته اند، انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه پرسشنامه امید اسنایدر و پرسشنامه طلاق عاطفی گاتمن بود. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه و هر جلسه به مدت 45 دقیقه تحت آموزش شناختی رفتاری معنوی قرار گرفتند و گروه کنترل در این مدت در لیست انتظار بودند و هیچ آموزشی را دریافت نکردند. نتایج با روش تحلیل کوواریانس بررسی شد نتایج بیانگر تاثیر آموزش شناختی رفتاری معنوی بر امیدواری و مولفه های آن (تفکر عامل، تفکر گذرگاه، تفکر کل) در فرزندان پرورش یافته در خانواده های با طلاق عاطفی بود. (05/0 ≤p). در مجموع بر اساس یافته های این پژوهش می توان آموزش شناختی رفتاری معنوی را برای افزایش امیدواری فرزندان طلاق عاطفی مورد تاکید قرار داد.

    کلیدواژگان: آموزش شناختی رفتاری معنوی، امیدواری، طلاق عاطفی
  • مژگان غلامپور بین کلایی، سعیده مصافی صفحات 65-80

    شادکامی یک حالت عاطفی است که با احساس شادی و رضایت مشخص می شود. هدف این مطالعه بررسی رابطه بین امنیت عاطفی و واکنش هیجانی با بخشش و شادکامی در خانواده های دارای یک یا دو فرزند است. جامعه آماری در این مطالعه شامل 150 نفر از خانواده های دارای یک یا دو فرزند است. روش نمونه گیری، در دسترس است. مقیاس سنی شرکت کنندگان بین 20 تا 50 سال است. ابزارهای پژوهش حاضر، شامل پرسشنامه امنیت عاطفی دیویس و همکاران (2002)، پرسشنامه بخشش تامپسون و همکاران (2005)، پرسشنامه شادی هیلز و آرگیل (2002) و پرسشنامه واکنش هیجانی ناک و همکاران (2008) بود. تحلیل داده های این پژوهش از طریق آمار توصیفی و آمار استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که امنیت عاطفی با ضرایب 639/0 و 743/0 ارتباط معناداری با بخشش دارد و واکنش هیجانی نیز با ضرایب همبستگی 430/0 و 607/0 ارتباط معناداری با شادکامی دارد. نتایج رگرسیون نیز نشان داد که متغیرهای امنیت عاطفی و واکنش هیجانی بیش از 44 درصد متغیر بخشش و 67 درصد شادکامی را تبیین می کند. نتایج حاکی از آن است که توجه به دو عامل امنیت عاطفی و واکنش هیجانی می تواند در زندگی خانواده های یک یا دو فرزند موثر بوده و بر بخشش و شادی افراد خانواده تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: شادکامی، بخشش، واکنش هیجانی، امنیت عاطفی، خانواده
  • سیده نرگس موسوی، رحیم حمیدی پور *، حسین داوودی، حسن حیدری صفحات 81-99
    مقدمه

    این پژوهش با هدف تدوین الگوی زندگی زناشویی براساس رویکرد مثبت نگر و روان شناسی اسلامی و بررسی اثربخشی الگوی تدوین شده بر بهزیستی روانشناختی زوجین متعارض انجام شد.

    روش

    روش پژوهش از نوع آمیخته (کیفی-کمی) بود. جامعه آماری بخش کیفی پژوهش متخصصان و درمانگران و جامعه آماری بخش کمی تمامی زوجین دارای تعارض زناشویی در شهر تهران در سال 1401 بودند که تعداد 30 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب و 15 نفر در گروه آزمایش (الگوی تدوین شده)، و 15 نفر در گروه گواه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه نیمه سارختاریافته و ابزار بخش کمی شامل پرسشنامه تعارض زناشویی و بهزیستی روانشناختی ریف بود.

    یافته ها

    تحلیل داده ها به صورت کدگذاری مصاحبه ها و سپس توسط آزمون تحلیل کوواریانس انجام شد. یافته های بخش کیفی پژوهش 2 مضمون اصلی و 9 مضمون فرعی از دیدگاه مشارکت کنندگان پدیدار شد که می توانند درک متخصصان از پدیده رویکرد روانشناسی اسلامی و مثبت نگری برای زندگی زوجین متعارض را به تصویر کشند. همچنین یافته های بخش کمی نشان داد که الگوی مداخل ای تدوین شده بر بهزیستی روانشناختی زوجین دارای تعارض زناشویی تاثیر معنی داری دارد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان از الگوی تدوین شده براساس رویکرد مثبت نگر و روان شناسی اسلامی برای کاهش تعارضات زناشویی و افزایش بهزیستی روانشناختی زوجین استفاده نمود.

    کلیدواژگان: الگوی زندگی زناشویی، رویکرد مثبت نگر، روان شناسی اسلامی، بهزیستی روانشناختی، زوجین متعارض
|
  • Ali Aghajani, Mohammadali Heydari *, Mohsen Fahim Pages 1-18
    Objective

    Privacy is one of the most important topics in jurisprudence and national and international laws. It is highly significant in the context of family to protect the information of family members and preserve their rights and personal privacy. Considering social changes, technological advancements and their impact on laws and procedures, as well as contradictions in some jurisprudential orders, challenges in family privacy can be identified. Jurisprudence needs to adapt to these changes and alter its decision-making accordingly. Therefore, this research aims to examine and identify the most important challenges in family privacy from a jurisprudential perspective.

    Method

    This research is conducted using a descriptive-analytical method.

    Findings

    Based on library studies and jurisprudential discussions, six main challenges have been identified, including male dominance in the family, paternal authority over children, housing and residency rights, procreation and male dominance over it, divorce rights and remarriage of the husband, and child custody and remarriage of the wife.

    Conclusion

    Developing a comprehensive and accurate understanding of these challenges will provide necessary guidance for criticism and decision-making in the field of family privacy within jurisprudential laws. Therefore, considering the importance of this issue, it is recommended that experts, jurists, and researchers interested in the field of jurisprudence and family privacy refer to this study to become familiar with the relevant issues and make efforts to improve legislation in this area.

    Keywords: Jurisprudence, Privacy, Family, Challenges, Couples
  • Ahmad Hasanzadeh, Eshrat Karimi Afshar, Fahimeh Dehghani Pages 19-33
    Purpose

    The aim of this research was to investigate the effectiveness of emotion-oriented therapy on improving relationships and mental health of young couples in Zarand city.

    Method

    The research method was semi-experimental with experimental and control groups. The statistical population of this research included all young couples between 20 and 40 years of age who referred to counseling centers in Zarand city in 2022. 28 couples (56 people) were selected as available and were randomly replaced in two experimental and control groups by lottery method. Emotion-oriented therapy intervention was conducted in 10 weekly sessions for 90 minutes. Goldberg's (1963) mental health questionnaire and Christensen and Salawi's (1984) communication patterns were used to collect data. In order to analyze the data, descriptive statistics tests (mean and standard deviation) and univariate covariance analysis were used with SPSS version 24 software.

    Results

    The results showed that emotional therapy had an effect on improving relationships and mental health of young couples (P<0.001).

    Conclusion

    According to the results of this research, it is suggested to use emotion-oriented therapy in improving relationships and increasing mental health of young couples.

    Keywords: Communication, Patterns, Mental Health, Emotional Therapy, Young Couples
  • Manejeh Rezapour, Masoumeh Heydarian, Keyvan Kakabraee Pages 34-48
    Introduction

    the present study aimed to examine the effectiveness of the family-based problem solving program on parent-child resilience and relationships in the post-coronavirus era.

    Method

    this research is semi-experimental (pre-test-post-test and follow-up) with the control group in terms of practical purpose and in terms of quantitative, semi-experimental (pre-test-post-test and follow-up) implementation method. The statistical community of this study included all married employees of 3 Vocational Technical Schools for Girls 1, boys 1 and 2 in Kermanshah. Sample size 200 people were randomly selected in the test group and control group. Research tools included a resilience questionnaire and parent-child communication. Descriptive and inferential statistics were used to analyze the research data.

    Findings

    the results showed that the family-oriented problem solving program affects parent - child resilience and relationships.

    Conclusion

    the results of the effectiveness showed that the family-oriented problem solving program affects the quality of parent –child relationships and increases resilience. So the family-oriented problem-solving program focuses on resilience and parent-child relationships in the post-coronavirus in a two-month follow-up.

    Keywords: Family-Oriented Problem Solving Program, Resilience, Mental Well-Being, Parent-Child Relationships, Post-Corona Era
  • Shayesteh Sheikhbahaey, Amir Ghamarani Pages 49-64

    The present study was conducted with the aim of investigating the effect of spiritual cognitive behavioral education on the hope of children raised in families with emotional divorce; The research method is a semi-experimental pre-test-post-test type with a control group. The statistical population included 15-18-year-old female students who have families with emotional divorce; 30 participants who met the entry and exit criteria in this research were selected and randomly replaced in the experimental and control groups by the available sampling method. The data collection tool included Omid Snyder's questionnaire and Gutman's Emotional Divorce Questionnaire. The experimental group underwent spiritual cognitive behavioral training for 8 sessions and each session lasted 45 minutes, and the control group was on the waiting list during this time and did not receive any training.The results were analyzed by covariance analysis. The results showed the effect of spiritual cognitive-behavioral education on hope and its components (agent thinking, transitory thinking, total thinking) in children raised in families with emotional divorce. (p≤0.05). In general, based on the findings of this research, cognitive behavioral spiritual education can be emphasized to increase the hope of children of emotional divorce.

    Keywords: Spiritual Cognitive Behavioral Education, Hope, Emotional Divorce
  • Moghgan Gholampoor Bein Kolaei, Saeide Masafi Pages 65-80

    Happiness is an emotional state characterized by a feeling of happiness and satisfaction. The purpose of this study is to examine the relationship between emotional security and emotional response with forgiveness and happiness in families with one or two children. The statistical population in this study includes 150 people from families with one or two children. Sampling method is available. The age range of the participants is between 20 and 50 years. The tools of the current research included Davis et al.'s Emotional Security Questionnaire (2002), Thompson et al.'s Forgiveness Questionnaire (2005), Hills and Argyle's Happiness Questionnaire (2002), and Knock et al.'s (2008) Emotional Response Questionnaire. The data analysis of this research was analyzed through descriptive statistics and inferential statistics. The research findings showed that emotional security has a significant relationship with forgiveness with coefficients of 0.639 and 0.743, and emotional response has a significant relationship with happiness with correlation coefficients of 0.430 and 0.607. The regression results also showed that the variables of emotional security and emotional reaction explain more than 44% of the variable of forgiveness and 67% of happiness. The results indicate that paying attention to the two factors of emotional security and emotional response can be effective in the lives of families with one or two children and can affect the forgiveness and happiness of family members

    Keywords: Happiness, Forgiveness, Emotional Reaction, Emotional Security, Family
  • Seyedeh Narges Mousavi, Rahim Hamidi Pour, Hosein Davoodi, Hasan Heidari Pages 81-99
    Introduction

    This research was conducted with the aim of developing a model of married life based on a positive approach and Islamic psychology and investigating the effectiveness of the developed model on the psychological well-being of conflicted couples.

    Methodology

    The research method was of a mixed type (qualitative-quantitative). The statistical population of the qualitative part of the research was specialists and therapists, and the statistical population of the quantitative part was all couples with marital conflict in Tehran in 2022 that 30 people were selected as a statistical sample and 15 people were in the experimental group 1 (model developed), and 15 people were in the control group. The data collection tool in the qualitative part was a semi-structured interview, and the quantitative part included the Marital Conflict and Psychological Well-Being Questionnaire

    Results

    Data analysis was done by coding the interviews and then using the covariance analysis test. Findings of the qualitative part of the research, 2 main themes and 9 sub-themes appeared from the participants' point of view, which can depict the understanding of experts on the phenomenon of Islamic psychology approach and positivity for the life of conflicted couples. Also, the findings of the quantitative section showed that the developed intervention model has a significant effect on the psychological well-being of couples with marital conflict (p<0.05).

    Keywords: Marital Life Pattern, Positive Approach, Islamic Psychology, Psychological Well-Being, Conflicted Couples