فهرست مطالب

نشریه چشم انداز حسابداری و مدیریت
سال هفتم شماره 91 (تابستان 1403)

  • جلد اول
  • تاریخ انتشار: 1403/04/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مصطفی حیدری هراتمه*، احمدرضا یوسفی صفحات 1-19
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر کیفیت خدمات الکترونیکی بر وفاداری مشتریان با نقش میانجیگری ریسک دریافت شده و نیت خرید الکترونیک بوده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش کلیه مشتریان بیمه البرز در سال 1403 بوده که تعداد 384 نفر به عنوان حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گرداوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد بوده است. روایی محتوایی پرسشنامه به تایید جمعی از صاحب نظران رسید. هم چنین جهت بررسی روایی سازه از سه شاخص پایایی مرکب، متوسط واریانس استخراج شده و بار عاملی استفاده گردید و جهت سنجش پایایی و قابل اعتماد از ضریب آلفای کرونباخ با استفاده از نرم افزار SPSS26، که بیش تر از 7/0 محاسبه گردید، استفاده شد. نتایج حاصل از پژوهش با نرم افزار PLS نشان می دهد که کیفیت خدمات الکترونیکی بر وفاداری مشتریان با نقش میانجیگری ریسک دریافت شده و نیت خرید الکترونیک در بیمه البرز تاثیر معنی داری دارد. کیفیت خدمات الکترونیکی بر وفاداری مشتر یان و ریسک درک شده و نیت خرید الکترونیک در بیمه البرز تاثیر معنی داری دارد. ریسک دریافت شده و نیت خرید الکترونیک بر وفاداری مشتریان در بیمه البرز تاثیر معنی داری دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات الکترونیک، وفاداری مشتریان، ریسک دریافت شده، نیت خرید الکترونیک
  • مصطفی حیدری هراتمه*، احمدرضا یوسفی صفحات 20-35
    از تجربه کشورهای موفق در امر توسعه اقتصادی نشان می دهد که تجارت خارجی نقش بسیار مهم و تعیین کننده ای درفرآیند توسعه این کشورها ایفا کرده و به طور قطع می توان گفت که هیچ کشور توسعه یافته و تازه صنعتی شده ای را نمی توان یافت که بدون توسعه تجارت و تکیه بر صادرات خود به این امر نائل شده باشد. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر ویژگی ها و گزاره های شرکت بر تصمیمات تجاری بین المللی در هلدینگ صدف دلیجان انجام شد. تحقیق براساس هدف از نوع کاربردی و از نظر روش از نوع توصیفی-پیمایشی و همبستگی می باشد. اطلاعات مورد نیاز پژوهش با استفاده از دو شیوه کتابخانه ای و میدانی جمع آوری گردیده است و برای بررسی فرضیه ها و پاسخ به سوالات پژوهش از ابزار پرسشنامه استفاده شده که شامل 24 سوال است و براساس طیف پنج گزینه ای لیکرت طراحی شده است. جامعه آماری این تحقیق بخش بازرگانی شرکت هلدینگ صدف دلیجان است که شامل مدیران و کارشناسان کلیه واحدهای زیرمجموعه این شرکت می باشند و طبق آمار ارائه شده 79 نفر هستند که تعداد نمونه با استفاده از فرمول کوکران 65 تعیین شده است. پس از توزیع پرسشنامه ها به شیوه تصادفی ساده و جمع آوری آن ها، تجزیه و تحلیل داده ها صورت گرفت. از آزمون های همبستگی برای بررسی رابطه بین متغیرها و سپس از آزمون رگرسیون برای بررسی تاثیر متغیرها بر یکدیگر استفاده شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که کلیه فرضیه های پژوهش مورد تایید قرار گرفته و همچنین فرضیه اصلی تایید شده و می توان گفت «ویژگی ها و گزاره های شرکت بر تصمیمات تجاری بین المللی در هلدینگ صدف دلیجان اثر معنی داری دارد.»
    کلیدواژگان: ویژگی ها و گزاره های شرکت، تصمیمات تجاری بین المللی، هلدینگ صدف دلیجان
  • علی جعفری*، میلاد ابریشمی مهربانی، محمد برقی صفحات 36-55
    هدف اصلی این پژوهش بررسی نقش تعدیل گری ساختار مالکیت بر رابطه بین عملکرد هیئت مدیره و پرداخت سود سهام در شرکت های عضو بورس اوراق بهادار تهران است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها، توصیفی-همبستگی و از لحاظ ماهیت داده ها، پژوهش کمی و از نظر زمان، پژوهش گذشته نگر می باشد. جامعه پژوهش کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1395 تا 1402 می باشد که تعداد 140 شرکت به روش غربال گری به عنوان نمونه آماری انتخاب شده است. این پژوهش بر اساس منطق استدلال قیاسی-استقرایی انجام شده و برای آزمون فرضیه ها از داده های پانلی استفاده شده است. داده های لازم با استفاده از نرم افزار ره آورد نوین گردآوری و از طریق نرم افزار اکسل مرتب سازی گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نسخه دوازدهم نرم افزار ایویوز استفاده شده است. نتایج آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد بین عملکرد هیئت مدیره و پرداخت سود سهام رابطه معنی دار و مثبتی وجود دارد. همچنین، ساختار مالکیت بر رابطه بین عملکرد هیئت مدیره و پرداخت سود سهام تاثیر معنی دار و مثبتی دارد.
    کلیدواژگان: ساختار مالکیت، عملکرد هیئت مدیره، پرداخت سود سهام شرکت
  • سهیل هریوندی* صفحات 56-67
    علل فساد سال‏ها مورد مطالعه قرار گرفته با این حال، مطالعات در مورد رابطه بین حسابداری و فساد در زمینه های مختلف نسبتا کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق به بررسی تاثیر حسابرسی و نقش حسابرسان مستقل در حیطه مبارزه با فساد پرداخته شد تحقیق حاضر از منظر هدف یک تحقیق کاربردی و از منظر ماهیت و روش توضیحی-تبینی می باشد. با توجه به تخصصی بودن موضوع فساد و به منظور سنجش نظر خبرگان از پرسش نامه استفاده شد. جامعه مد نظر نگارنده موسسات حسابرسی دارای درجه کیفی الف بوده سوالات پرسشنامه از نوع بسته بود و برای هر فرضیه چهار سوال مد نظر قرار گرفته شد. و از آزمون آلفای کرونباخ برای نتایج حاصل از پرسشنامه استفاده گردید. روش توزیع و جمع آوری پرسشنامه ها، مراجعه حضوری و بعضا روش اینترنتی پست الکترونیکی بوده است. نتایج آزمون آلفای کرونباخ برای سوالات پرسشنامه 79/0 به دست آمده که آماره آلفای کرونباخ نمایش دهنده مناسب بودن روایی و پایایی در تمام سوالات پرسشنامه حاضر میباشد. یافته های تحقیق بر اساس فرضیات نشان می دهد که برقراری الزامات پاسخگویی به حسابرسان مستقل در مبارزه با فساد مالی تاثیر دارد.درستکاری مدیران در مبارزه با فساد مالی تاثیر داردتدوین قوانین سختگیرانه مبارزه با جرایم مربوط به فساد بالاخص مالی تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: حسابرسی، فساد مالی، درستکاری مدیران، تدوین قوانین سختگیرانه
  • نرگس صبوری*، محمدحسین رنجبر، مهدی دسینه صفحات 68-83
    امروزه در بیشتر شرکتها به منابع انسانی توجه ویژه ای میشود به طوریکه انسانها به عنوان یکی از نیروهای فعال در بخش تعیین کننده اهداف شرکت میتوانند دارای خلاقیت و نوآوری باشند و بتوانند اهداف شرکت را در مسیرهای دیگری هدایت نمایند که به نفع شرکت باشد و در این راستا نیز از دانش مالی مدیران کمک میگیرند. مدیریت منابع انسانی یکی از موضوعاتی است که روی آن سرمایه گذاری میشود و باعث میگردد با توجه به دیگر فرآیندهای مورد نیاز روی تصمیمات شرکت اثرگذار باشد و در عملکرد نهایی شرکت نقش داشته باشد؛ بنابراین این مطالعه با هدف تعیین اثر مدیریت منابع انسانی بر نوآوری سازمانی با نقش تعدیلی دانش مالی مدیران انجام شده است. روش پژوهش به صورت توصیفی- پیمایشی و از نوع کاربردی بوده و از متغیرهای کیفی استفاده شده که با کدگذاری کمی سازی شده اند. داده های پژوهش به صورت مقطعی و در نیمه اول سال 1403، از طریق پرسشنامه بین اعضای نمونه توزیع و در مدت زمان مشخصی جمع آوری گردید. جامعه آماری شامل شرکت های مختلف جنوب ایران و نمونه آماری شامل کلیه مدیران فعال در شرکت به تعداد 118 نفر به روش جدول مورگان انتخاب شدند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که مدیریت منابع انسانی بر نوآوری سازمانی در شرکتهای مختلف جنوب ایران با نقش تعدیلی دانش مالی مدیران تاثیر مثبت و معناداری دارد. از این رو، استفاده از این فرضیه ها می تواند در تصمیم گیری های مدیران و سهامداران شرکت در خصوص اهداف بلندمدت شرکت، ایجاد رقابت بین شرکت های مشابه، رضایت و جذب مشتریان و غیره موثر باشد و همچنین باعث افزایش میزان فعالیت شرکتها گردد.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، نوآوری سازمانی، دانش مالی مدیران
  • غزاله عابدینی، نوروز نورالله زاده*، رضا منصوریان صفحات 84-99

    هدف این پژوهش، ارزیابی تاثیر مالکیت مدیریتی بر اثربخشی نظام کنترل های داخلی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. قلمرو مکانی پژوهش، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار ایران است. قلمرو زمانی پژوهش از سال 1397 تا سال 1401 در نظر گرفته شده است. بر اساس شرایط استخراج نمونه، تعداد 140 شرکت بورسی طی دوره 5 ساله مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. هدف پژوهش کاربردی، از نظر روش توصیفی و از نوع پس رویدادی است. جهت گردآوری اطلاعات مبانی نظری و پیشینه ها از منابع کتابخانه ای و برای گردآوری داده ها از صورت های مالی حسابرسی شده و اطلاعات موجود در سامانه اطلاعاتی سازمان بورس، سایت کدال و نرم افزار رهاورد نوین استفاده شده است. جهت ذخیره سازی، طبقه بندی و محاسبه متغیرها از نرم افزار اکسل و جهت اجرای تحلیل آماری داده ها از نرم افزار ایویوز استفاده گردید. نتایج بررسی فرضیه های پژوهش، مالکیت مدیریتی بر اثربخشی نظام کنترل های داخلی در شرکت های فعال در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: مالکیت مدیریتی، اثربخشی نظام کنترل های داخلی، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
  • سید هاشم پور آذرسا* صفحات 100-115

    امروزه رقابت پذیری و حفظ مزیت رقابتی شرط بقا و وسیله ای برای دستیابی به عملکرد مطلوب در شرکت هاست. عملکرد شرکت از مهم ترین معیارهای سنجش موفقیت در شرکت های تجاری است و به همراه منابع مالی از شاخص های مهم در ارزیابی واحد اقتصادی می باشند که در تصمیمات مالی، الگوهای ارزش گذاری اوراق بهادار، روش های ارزیابی طرح-های سرمایه ای و..، نقش محوری دارند. از طرفی بدلیل تنوع مطالبات مشتریان، رقابت شدید، جهانی شدن و ضعف مالی، کسب و کارها به محیطی پیچیده تر تبدیل شده است، که عملکرد و سیاست های مختلف مدیران را برای مقابله با عدم اطمینان و تغییرات محیطی تحت تاثیر قرار می دهد. هدف این تحقیق بررسی تاثیر ضعف مالی بر پویایی، توسعه و عملکرد در شرایط رقابت پذیری و پیچیدگی محیط شرکت هاست. لذا 147 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال های 1392 تا 1401 انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها و اطلاعات، از روش کتابخانه ای، با مراجعه به صورت های مالی، یادداشت های توضیحی انجام پذیرفت. به منظور تحلیل داده ها از آزمون رگرسیون چند متغیره و نرم افزار ایویوز استفاده گردیده است. نتایج نشان داد ضعف مالی بر توسعه و عملکرد شرکت، نوسان پذیری بازده صنعت، تاثیر گذار است؛ به علاوه پیچیدگی محیط شرکت‎ها بر روابط بین ضعف مالی، توسعه و عملکرد شرکت، نقش تعدیل گری دارد. همچنین مدیریت بهینه وجه نقد و انعطاف پذیری مالی شرکت ها در بازار رقابتی محصول می تواند منجر به حفظ فرصت های سرمایه گذاری با ارزش برای شرکت ها شوند که این مسئله در نهایت منجر به بهبود عملکرد و ارزش شرکت می گردد.

    کلیدواژگان: عملکرد شرکت، رقابت پذیری، ضعف مالی، پیچیدگی محیط شرکت ها، نوسان پذیری
  • فاطمه جهان افروز*، مهران حسین افشاری صفحات 116-131
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر مالیات بر درآمد و گردش دارایی ها بر عملکرد شرکت با توجه به نقش تعدیلگر نسبت نقدینگی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی بوده و از بعد روش شناسی از نوع تحقیقات علی (پس رویدادی) می باشد. جامعه آماری این پژوهش، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال های 1395 تا 1401 بوده که 133 شرکت برای انجام این پژوهش، در یک دوره هفت ساله موردبررسی قرارگرفته است. همچنین برای تجزیه و تحلیل نتایج از مدل رگرسیونی استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهند نسبت نقدینگی تاثیر تعدیلی منفی و معنی داری بر تاثیر مالیات بر درآمد بر عملکرد شرکت دارد. نسبت نقدینگی تاثیر تعدیلی منفی و معنی داری بر تاثیر گردش دارایی ها بر عملکرد شرکت دارد.
    کلیدواژگان: مالیات بر درآمد، عملکرد شرکت، نسبت نقدینگی، گردش دارایی ها در صنعت
  • علی خردمند* صفحات 132-139
    هدف این مطالعه بررسی رابطه بین خودشیفتگی مدیران عامل و ریسک ریزش قیمت سهام با نقش تعدیل کننده حسابرسی داخلی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1397 تا 1401 می باشد. نمونه آماری پژوهش شامل 147 شرکت می باشد که از طریق روش حذفی سیستماتیک انتخاب شده اند. در این پژوهش جهت آزمون فرضیه ها از مدل رگرسیون خطی چند متغیره استفاده شده است. روش پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی و از لحاظ هدف کاربردی می باشد. به منظور جمع آوری اطلاعات مربوط به تعریف و مبانی نظری متغیرهای پژوهش از روش کتابخانه ای و برای جمع آوری داده های آماری جهت تجزیه و تحلیل فرضیات پژوهش از روش اسنادی استفاده شده است. متغیر مستقل ، خودشیفتگی مدیرعامل؛ متغیر تعدیلگر ، حسابرسی داخلی و متغیر وابسته، ریسک ریزش قیمت سهام می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد که خود شیفتگی مدیر عامل بر ریسک ریزش قیمت سهام تاثیر مثبت و معنادری دارد. همچنین نتایج حاکی از آن است که حسابرسی داخلی رابطه بین خود شیفتگی مدیر عامل و ریسک ریزش قیمت سهام تضعیف می کند.
    کلیدواژگان: خود شیفتگی مدیر عامل، حسابرسی داخلی، ریسک ریزش قیمت سهام
  • الهام رهگذر*، قدرت الله طالب نیا صفحات 140-152

    هدف این مقاله تبیین تاثیر عملکرد نظارتی شرکت بر عملکرد پایداری و سود سهام می باشد. قانون گذاران و مقامات نهادی در کشورهای سراسر جهان به این نتیجه رسیده اند که حاکمیت شرکتی و شفافیت افشای شرکتی دو ابزار جدایی ناپذیر برای حمایت از سرمایه گذاران و عملکرد موثر و کارآمد بازار سرمایه هستند. اگرچه حاکمیت شرکتی و گزارش دهی پایداری به عنوان حوزه های تحقیقاتی شناخته شده اند، توجه نسبتا محدودی به بررسی پیوندهای احتمالی تجربی بین این دو حوزه شده است. با توجه به اینکه افشای پایداری شرکت احتمالا به شدت تحت تاثیر اخلاقیات خواهد بود ، اخلاقیات و ارزش های افرادی که عمدتا در تدوین و اتخاذ تصمیمات استراتژیک و مالی در شرکت دخیل هستند، شکل گرفته است، بنابراین مکانیسم حاکمیت شرکتی نقش با اهمیتی دارد. ادبیات مربوط به حاکمیت شرکتی و گزارشات پایداری اشاره دارد که انتخاب های افشای پایداری به طور مثبت با مکانیزم حاکمیت شرکتی داخلی و خارجی از جمله استقلال هیئت مدیره، کمیته حسابرسی، ساختار مالکیت و مالکیت نهادی مرتبط است. تحقیقات نشان داده است که معیارهای مسئولیت اجتماعی تاثیر مثبتی بر عملکرد مالی شرکت به ویژه در بازارهای نوظهور دارد. با این حال، عملکرد پایداری شرکت ممکن است تاثیر نامطلوبی بر تصمیم گیری های مالی داشته باشد و شرکت ها ممکن است تمایل به کاهش سود سهام داشته باشند، زیرا نقدینگی باید برای فعالیت های پایداری که انتظارات سهامداران را برآورده می کند، تضمین شود. یعنی تمایلی در بازارهای نوظهور برای کنترل سهامداران برای هدایت منابع به سمت فعالیت های پایدار وجود دارد که منجر به تاثیر منفی بر سیاست تقسیم سود می شود. بنابراین شرکت ها می توانند ضمن ارائه تصویری مطلوب از شرکت، مسائل حاکمیت شرکتی را در امور شرکت به کار گیرند تا از مزایای آن از جمله دسترسی بهتر و کم هزینه تر به منابع مالی بهره مند شوند. همچنین سازمان بورس اوراق بهادار تهران می تواند الزامات و مقررات لازم را در زمینه افشای اطلاعات اجتماعی برای شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تدوین و رتبه بندی شرکت ها را از نظر اعمال و اجرای موضوعات مرتبط با عملکرد پایدار و برای اطلاعات و تصمیم گیری سهامداران منتشر نماید.

    کلیدواژگان: عملکرد نظارتی، عملکرد پایداری، سود سهام
  • غزاله عابدینی، محسن حمیدیان* صفحات 153-169
    در گزارش های مالی، مالیات نشانگر سهم دولت از سود شرکت ها می باشد. اجتناب مالیاتی به معنای صرفه جویی مالیاتی ناشی از کاهش مالیات پرداختی عمومی است که گاهی اوقات قانونی بودن آن مورد تردید بوده و به مفهوم تعداد معاملات برای به حداقل رساندن بدهی های مالیاتی به شمار می آید. شرکت ها مسئولیت هایی در مقابل ذینفعان، جامعه و سایرین دارند که تحقق این امر مهم، گاهی در گرو رعایت سایر مسئولیت ها نیز می باشد که مسئولیت پذیری اجتماعی و اجتناب مالیاتی معیارهایی هستند که می تواند نمایانگر اهداف پاسخگویی مدیران در شرکت ها باشد. هدف در این پژوهش، بررسی نقش افشای مسئولیت اجتماعی شرکت در ارتباط بین فرصت های سرمایه گذاری و اجتناب مالیاتی می باشد. قلمرو مکانی پژوهش، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. قلمرو زمانی پژوهش از سال 1395 تا سال 1402 در نظر گرفته شده است. براساس شرایط استخراج نمونه، تعداد 140 شرکت بورسی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. هدف پژوهش کاربردی، از نظر روش توصیفی و از نوع پس رویدادی است. جهت اجرای تحلیل آماری داده ها از نرم افزار ایویوز استفاده گردید. خلاصه نتایج بررسی های آماری این مدل ها نشان داد، بین فرصت های سرمایه گذاری و اجتناب مالیاتی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. بین افشای مسئولیت اجتماعی شرکت و اجتناب مالیاتی رابطه مثبت و معناداری وجود ندارد. افشای مسئولیت اجتماعی شرکت در ارتباط بین فرصت های سرمایه گذاری واجتناب مالیاتی تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: افشای مسئولیت اجتماعی شرکت، فرصت های سرمایه گذاری، اجتناب مالیاتی
  • فاطمه جهان افروز*، مهران حسین افشاری صفحات 170-185
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر مالیات بر درآمد و گردش دارایی ها بر عملکرد شرکت در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. این پژوهش، ازلحاظ شیوه اجرا تحقیقی شبه تجربی و پس رویدادی، در حوزه تحقیقات اثباتی حسابداری و مبتنی بر اطلاعات واقعی و از لحاظ طبقه بندی بر مبنای هدف از نوع کاربردی ، همچنین تحقیق ازلحاظ ماهیت و روش توصیفی است که داده ها به صورت سری زمانی و مدل مورداستفاده در این پژوهش مدل پنل می باشد که دوره زمانی در نظر گرفته شده در این مطالعه 1395-1401 می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه ی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد که از سال 1395 تا 1401 در بورس فعال بوده اند بود که از تعداد 616 شرکت پس از استفاده از روش نمونه حذفی سیستماتیک، تعداد 133 نمونه به دست آمد. جهت تجزیه و تجلیل اطلاعات ازنرم افزار Eviews استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهند مالیات بر درآمد بر عملکرد شرکت تاثیر مثبت و معناداری دارد. گردش دارایی ها بر عملکرد شرکت تاثیر مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: مالیات بر درآمد، عملکرد شرکت، گردش دارایی ها در صنعت
  • عباس سعیدی*، رضا حسینی صفحات 186-199
    اجتناب از مالیات رفتاری قانونی است؛ یعنی عوامل اقتصادی با استفاده از روزنه های قانون مالیات و بازبینی در تصمیمات اقتصادی خود تلاش می کنند بدهی مالیاتی شان را کاهش دهند. پرداخت مالیات سبب خروج جریان های نقدی شرکت می-شود. به همین منظور سرمایه گذاری در طرح های مالیاتی همیشه در کانون توجه مدیران شرکت ها بوده است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر مالکیت نهادی، اهرم مالی و نقدینگی بر اجتناب مالیاتی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. به این منظور نمونه ای شامل 97 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 1395 - 1401 انتخاب شد. اطلاعات با استفاده از داده های موجود در نرم افزار ره آورد نوین و بررسی گزارش ها و صورت های مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از طریق مراجعه به سایت رسمی بورس اوراق بهادار تهران جمع آوری شد؛ و آزمون ها با استفاده از نرم افزار اقتصادسنجی داده های پانلی صورت پذیرفته است. نتایج نشان می دهد: مالکیت نهادی و نقدینگی بر اجتناب مالیاتی تاثیر منفی و معناداری دارد. ولی اهرم مالی بر اجتناب مالیاتی تاثیر مثبت معناداری دارد.
    کلیدواژگان: مالکیت نهادی، اهرم مالی، نقدینگی، اجتناب مالیاتی
  • نازیلا قنبری*، حسن احمدی صفحات 200-217
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر گزارشگری پایداری بر دستکاری سود در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی بوده و از بعد روش شناسی از نوع تحقیقات علی (پس رویدادی) می-باشد. جامعه آماری این پژوهش، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال های 1395 تا 1401 بوده که 133 شرکت برای انجام این پژوهش، در یک دوره هفت ساله موردبررسی قرارگرفته است. همچنین برای تجزیه و تحلیل نتایج از مدل رگرسیونی استفاده شده است. مطالعات و شواهد تجربی نشان می دهد که شرکت هایی که به گزارشگری پایداری توجه نموده اند و دارای شاخص توسعه پایدار بالایی هستند، به احتمال کمتری، اقدام به مدیریت سود می نمایند محققان بیان می دارند کیفیت و کمیت افشای پایداری می تواند باعث کاهش دستکاری سود در رفتارهای فرصت طلبانه گردد.
    کلیدواژگان: گزارشگری پایداری، دستکاری سود، بورس اوراق بهادار تهران
  • معصومه علیپوریگانه*، رضا حسینی صفحات 218-234
    هدف از این بررسی تاثیر تخصص هیات مدیره و حق الزحمه حسابرسی بر مدیریت سود با توجه به نقش تعدیل کننده رشد فروش در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت توصیفی است. نمونه آماری شامل 133 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که دوره 1395- 1401 فعال بوده اند. روش آماری این پژوهش رگرسیون چند متغیره است. جهت آزمون فرضیه ها از نرم افزار Eviews نسخه 10 استفاده گردید. نتایج پژوهش حاکی از آن است که حق الزحمه حسابرسی بر مدیریت سود تاثیر مثبت و معناداری دارد و تخصص هیئت مدیره بر مدیریت سود تاثیر مثبت و معناداری دارد و پاداش مدیرعامل، حق الزحمه حسابرسی و تخصص هیئت مدیره بر مدیریت سود با توجه به نقش تعدیل کننده رشد فروش تاثیر مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت سود، رشد فروش، تخصص هیئت مدیره
  • ناصر خداداده ی شاملو*، میثم صفری، رحیم رزمی، رامین صفری صفحات 235-252
    مسئولیت اجتماعی شرکت معمولا به عنوان یک مدل تجاری تعریف می شود که در آن شرکت ها به جای در نظر گرفتن سود اقتصادی، نگرانی های اجتماعی و زیست محیطی را در عملیات تجاری و تعاملات خود با سهامداران خود ادغام می کنند. نگرانی اصلی ذینفعان توجه به منافع آن ها و در نتیجه ایجاد ارزش برای آن ها است. مسئولیت پذیری اجتماعی شرکتی می تواند منافع تمامی گروه های ذینفعان را شامل شود. از این رو هدف پژوهش حاضر، تعیین ارتباط بین مسئولیت پذیری اجتماعی شرکتی و ارزش برای شرکت با تاکید بر دوره تصدی مدیرعامل است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزو تحقیقات کاربردی می باشد. جامعه آماری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران هستند و با روش نمونه گیری هدفمند 133 شرکت در نمونه آماری قرار گرفته اند. دوره زمانی پژوهش سال های 1391 تا 1401 است. ارزش شرکت با استفاده از معیار؛ نسبت کیو توبین، نرخ بازده دارایی ها و نرخ بازده حقوق صاحبان سهام اندازه گیری شد. مسئولیت پذیری اجتماعی شرکتی نیز با استفاده از چک لیست آقایی و کاظم پور(1395) مورد سنجش قرار گرفت. دوره تصدی مدیرعامل نیز از طریق تعداد سال های متوالی مدیریت یک شرکت سنجش گردید. نتایج نشان می دهد، بین مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت ها و ارزش شرکت(کیوتوبین) ارتباط مستقیم و معناداری وجود دارد. در حالی که بین مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت ها و ارزش شرکت(بازده دارایی ها و بازده حقوق صاحبان سهام) ارتباط معناداری وجود ندارد. همچنین دوره تصدی مدیرعامل وقتی زیاد باشد می تواند مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت را افزایش داده و در نتیجه منجر به افزایش ارزش بازار شرکت(کیو توبین) می شود.
    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی شرکتی، ارزش شرکت، دوره تصدی مدیرعامل
  • علی خردمند* صفحات 253-259
    هدف این مطالعه بررسی تاثیر استقلال کمیته حسابرسی و مالکیت مدیریتی بر اظهارنظر تردید نسبت به تداوم فعالیت شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1397 تا 1401 می باشد. نمونه آماری پژوهش شامل 147 شرکت می باشد که از طریق روش حذفی سیستماتیک انتخاب شده اند. در این پژوهش جهت آزمون فرضیه ها از مدل رگرسیون لجستیک استفاده شده است. روش پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی و از لحاظ هدف کاربردی می باشد. به منظور جمع آوری اطلاعات مربوط به تعریف و مبانی نظری متغیرهای پژوهش از روش کتابخانه ای و برای جمع آوری داده های آماری جهت تجزیه و تحلیل فرضیات پژوهش از روش اسنادی استفاده شده است. متغیر مستقل ، استقلال کمیته حسابرسی ، مالکیت مدیریتی و متغیر وابسته، اظهارنظر تردید نسبت به تداوم فعالیت شرکت می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد که استقلال کمیته حسابرسی بر اظهارنظر تردید نسبت به تداوم فعالیت شرکت تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین نتایج حاکی از آن است که مالکیت مدیریتی بر اظهارنظر تردید نسبت به تداوم فعالیت شرکت تاثیر مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: استقلال کمیته حسابرسی، مالکیت مدیریتی، اظهارنظر تردید نسبت به تداوم فعالیت شرکت
  • نازیلا قنبری*، حسن احمدی صفحات 260-282
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر گزارشگری پایداری بر دستکاری سود با توجه به نقش تعدیلی سهامداران نهادی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. با توجه به اهمیت مبحث پایداری در قرن حاضر، این پژوهش تلاش می کند تا به بررسی تاثیر گزارشگری پایداری بر دست کاری سود با توجه به نقش تعدیلگر سهامدران نهادی بپردازد. جامعه آماری این پژوهش، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال های 1395 تا 1401 بوده که 133 شرکت برای انجام این پژوهش، مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد گزارشگری پایداری بر دست کاری سود تاثیر منفی و معناداری دارد. سهامداران نهادی رابطه بین گزارشگری پایداری و دست کاری سود را تقویت می کند. این نتایج برای چندین کاربر گزارشگری مالی مانند سرمایه گذاران، سایر ذینفعان، حسابرسان، تحلیلگران مالی و محققان علاقه مند به درک سطح کیفیت گزارشگری مالی در بورس اوراق بهادار تهران سودمند است. علاوه بر این، تصویر روشنی را برای نهادهای نظارتی در در بورس اوراق بهادار تهران درباره سطح گزارش دهی مسئولیت اجتماعی شرکت فعلی، کیفیت گزارشگری مالی و شفافیت در بورس اوراق بهادار تهران ارائه می کند که انتظار دارد به آنها کمک کند تا مقررات و قوانین مرتبط با این موضوعات را بهبود بخشند که در نتیجه، به دستیابی به چشم انداز مدیریت مالی کمک می کند.
    کلیدواژگان: گزارشگری پایداری، دست کاری سود، سهامداران نهادی
  • فائزه رستمی، محمدرضا عبدلی*، مریم شهری صفحات 283-294
    هدف اصلی این پژوهش بررسی نقش تعدیل کننده تمرکز مالکیت بر رابطه بین عملکرد مسئولیت اجتماعی شرکت و عدم تقارن اطلاعاتی در 105 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1395 تا 1400 می باشد که روش تحقیق حاضر از نوع کاربردی است که جهت استخراج داده ها از پایگاه داده های کدال و سازمان بورس اوراق بهادار استفاده شد؛ و در نهایت داده های گردآوری شده نیز با استفاده از نرم افزار اقتصادسنجی Eviews نسخه دهم مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت و نتایج به دست آمده از فرضیه اول پژوهش نشان داد که بین عملکرد مسئولیت اجتماعی شرکت و عدم تقارن اطلاعاتی ارتباط معناداری وجود دارد و نتایج به دست آمده از فرضیه دوم نشان داد که ساختار مالکیت رابطه منفی میان عملکرد مسئولیت اجتماعی شرکت و عدم تقارن اطلاعاتی را تضعیف می کند.
    کلیدواژگان: تمرکز مالکیت، عملکرد مسئولیت اجتماعی شرکت، عدم تقارن اطلاعاتی
  • بررسی تاثیر اندازه شرکت بر رابطه بین مالکیت نهادی، اهرم مالی، نقدینگی و اجتناب مالیاتی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
    عباس سعیدی*، رضا حسینی صفحات 295-308
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر مالکیت نهادی، اهرم مالی و نقدینگی بر اجتناب مالیاتی با نقش تعدیل کنندگی اندازه شرکت در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. به این منظور نمونه ای شامل 97 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 1395 - 1401 انتخاب شد. اطلاعات با استفاده از داده های موجود در نرم افزار ره آورد نوین و بررسی گزارش ها و صورت های مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از طریق مراجعه به سایت رسمی بورس اوراق بهادار تهران جمع آوری شد؛ و آزمون ها با استفاده از نرم افزار اقتصادسنجی داده های پانلی صورت پذیرفته است. نتایج نشان می دهد: اندازه شرکت بر رابطه بین مالکیت نهادی و اجتناب مالیاتی تاثیر منفی معناداری دارد. همچنین بر اندازه شرکت بر رابطه بین نقدینگی و اجتناب مالیاتی نیز تاثیر منفی معناداری دارد. رابطه اندازه شرکت در رابطه بین اهرم مالی و اجتناب مالیاتی معنادار و مثبت می باشد.
    کلیدواژگان: مالکیت نهادی، اهرم مالی، نقدینگی، اجتناب مالیاتی، اندازه شرکت
|
  • Mostafa Heidari Haratemeh *, Ahmadreza Yousefi Pages 1-19
    The purpose of this research was to investigate the effect of electronic service quality on customer loyalty with the mediating role of perceived risk and electronic purchase intention. This research is applied in terms of purpose and survey in terms of descriptive method. The statistical population of the study was all customers of Alborz Insurance in 1403, and 384 people were selected as the sample size using Cochran's formula and simple random sampling method. The data collection tool was a standard questionnaire. The content validity of the questionnaire was confirmed by a group of experts. Also, in order to check the validity of the construct, three indices of composite reliability, mean variance extracted and factor loading were used, and Cronbach's alpha coefficient was used to measure reliability and reliability using SPSS26 software, which was calculated to be more than 0.7. The results of the research with PLS software show that the quality of electronic services has a significant effect on customer loyalty with the mediation role of perceived risk and electronic purchase intention in Alborz insurance. The quality of electronic services has a significant effect on customer loyalty, perceived risk, and electronic purchase intention in Alborz Insurance. Perceived risk and electronic purchase intention have a significant effect on customer loyalty in Alborz Insurance.
    Keywords: Electronic Service Quality, Customer Loyalty, Perceived Risk, Electronic Purchase Intention
  • Mostafa Heidari Haratemeh *, Ahmadreza Yousefi Pages 20-35
    The experience of successful countries in terms of economic development shows that foreign trade has played a very important and decisive role in the development process of these countries and it can be definitely said that no developed and newly industrialized country can be found without developing trade and relying on its exports. This has been achieved. This research was conducted with the aim of determining the effect of the company's characteristics and propositions on international business decisions in Sadaf Delijan Holding. Based on the objective, the research is of applied type and in terms of method, it is descriptive-survey and correlation type. The information needed for the research has been collected using both library and field methods, and to check the hypotheses and answer the research questions, a questionnaire tool has been used, which includes 24 questions and is designed based on a five-point Likert scale. The statistical population of this research is the commercial department of Sadaf Delijan Holding Company, which includes managers and experts of all sub-units of this company, and according to the statistics provided, there are 79 people, and the number of samples is determined using Cochran's formula of 65. After distributing the questionnaires in a simple random manner and collecting them, data analysis was done. Correlation tests were used to check the relationship between variables and then regression tests were used to check the effect of variables on each other. The results of the data analysis showed that all research hypotheses were confirmed and also the main hypothesis was confirmed and it can be said that "the characteristics and statements of the company have a significant effect on international business decisions in Sadaf Delijan Holding."
    Keywords: Characteristics, Statements Of The Company, International Business Decisions, Sadaf Delijan Holding
  • Ali Jafari *, Milad Abrishami Mehrbani, Mohammad Barghi Pages 36-55
    The main purpose of this research is to investigate the moderating role of ownership structure on the relationship between the performance of the board of directors and the payment of dividends in Tehran Stock Exchange member companies. This research is applied in terms of purpose, descriptive-correlation in terms of data collection method, quantitative research in terms of data nature, and retrospective research in terms of time. The research population is all the companies admitted to the Tehran Stock Exchange during the years 1395 to 1402, of which 140 companies were selected as a statistical sample through screening. This research was conducted based on the logic of deductive-inductive reasoning and panel data was used to test the hypotheses. The necessary data were collected using the new Rahvard software and sorted through the Excel software. For data analysis, the twelfth version of Evioz software was used. The results of the research hypotheses test showed that there is a significant and positive relationship between the performance of the board of directors and the payment of dividends. Also, the ownership structure has a significant and positive effect on the relationship between the performance of the board of directors and the payment of dividends.
    Keywords: Ownership Structure, Board Performance, Company Dividend Payment
  • Soheil Harivandi * Pages 56-67
    The causes of corruption have been studied for years, however, studies on the relationship between accounting and corruption in various fields have been relatively less investigated. In this research, the impact of auditing and the role of independent auditors in the field of fighting corruption were investigated. The current research is an applied research from the point of view of its purpose and from the point of view of its nature and explanatory-explanatory method. Due to the specialization of the issue of corruption and in order to measure the opinions of experts, a questionnaire was used. The community considered by the authors of audit institutions has a qualitative grade of A, the questions of the questionnaire were closed type and four questions were considered for each hypothesis. And Cronbach's alpha test was used for the results of the questionnaire. The method of distribution and collection of questionnaires was face-to-face and sometimes the internet method of e-mail.The results of the Cronbach's alpha test for the questions in the questionnaire were 0.79, and the Cronbach's alpha statistic shows the validity and reliability of all the questions in the present questionnaire. The findings of the research based on the assumptions show that the establishment of accountability requirements for independent auditors has an effect in the fight against financial corruption. The correctness of managers has an effect in the fight against financial corruption.
    Keywords: Auditing, Corruption, Integrity Of Managers, Formulation Of Strict Laws
  • Narges Sabouri *, Mohammad Hosein Ranjbar, Mehdi Desineh Pages 68-83
    Today, in most companies, special attention is paid to human resources, so that people, as one of the active forces in determining the company's goals, can be creative and innovative and can direct the company's goals in other directions that benefit the company, and in this Rasta also gets help from the financial knowledge of managers. Human resource management is one of the topics that are invested in and it makes it affect the decisions of the company and plays a role in the final performance of the company in consideration of other required processes; Therefore, this study was conducted with the aim of determining the effect of human resource management on organizational innovation with the moderating role of managers' financial knowledge. The research method is descriptive-survey and applied, and qualitative variables are used which are quantified by coding. The research data was collected cross-sectionally and in the first half of 2024, through a questionnaire distributed among the sample members and in a certain period of time. The statistical population includes different companies in the south of Iran and the statistical sample includes all managers active in the company in the number of 118 people selected using the Morgan table method. The results of the research indicate that human resource management has a positive and significant effect on organizational innovation in different companies in southern Iran with the moderating role of managers' financial knowledge. Therefore, the use of these hypotheses can be effective in the decisions of the managers and shareholders of the company regarding the long-term goals of the company, creating competition between similar companies, customer satisfaction and attraction, etc. and also increase the activity of the companies.
    Keywords: Human Resource Management, Organizational Innovation, Managers' Financial Knowledge
  • Ghazaleh Abedini, Noroz Norolahzadeh *, Reza Mansourian Pages 84-99

    The purpose of this study is to evaluate the effect of managerial ownership on the effectiveness of internal control system in listed companies in Tehran Stock Exchange. The study area is the accepted companies in Tehran Stock Exchange. The time domain of the study has been taken from 2018 to 2022. Based on the extraction conditions, 140 companies during the 5 year period were analyzed. The purpose of this study is descriptive and the type of research is descriptive. To collect information, theoretical foundations and record of library resources and to collect data from audited financial data and available information in the information system of the stock exchange ,codal and soft ware ware used. Excel software was used for storage, classification and calculation of variables and excel software was used for statistical analysis. The results of the research hypotheses, managerial ownership on the effectiveness of internal control system in active companies in the companies accepted in Tehran Stock Exchange has a positive effect.

    Keywords: Managerial Ownership, Effectiveness Of Internal Control System, Accepted Companies In Tehran Stock Exchange
  • Seyed Hashem Porazarsa * Pages 100-115

    Today, competitiveness and maintaining competitive advantage is a condition for survival and a means to achieve optimal performance in companies. The performance of the company is one of the most important criteria for measuring the success of commercial companies, and along with financial resources, they are important indicators in the evaluation of an economic unit, which are used in financial decisions, securities valuation models, and methods of evaluating capital plans. Ai and... have a central role. On the other hand, due to the variety of customer demands, intense competition, globalization and financial weakness, businesses have become a more complex environment, which affects the performance and policies of different managers to deal with uncertainty and environmental changes. The purpose of this research is to investigate the effect of financial weakness on the dynamics, development and performance in the conditions of competitiveness and complexity of the companies' environment. Therefore, 147 companies admitted to the Tehran Stock Exchange in the years 2012 to 2014 were selected. To collect data and information, using the library method, by referring to financial statements, explanatory notes were made. In order to analyze the data, multivariate regression test and Eviuse software were used. The results showed that financial weakness has an effect on the development and performance of the company, the volatility of industry returns; In addition, the complexity of the companies' environment has a moderating role on the relationship between financial weakness, development and company performance. Also, the optimal management of cash and financial flexibility of companies in the competitive product market can lead to the preservation of valuable investment opportunities for companies, which ultimately leads to the improvement of the company's performance and value. be made

    Keywords: Company Performance, Competitiveness, Financial Weakness, Complexity Of Companies' Environment, Volatility
  • Fatemeh Jahanafrooz *, Fatemeh Jahanafrooz Pages 116-131
    The aim of the current research is to investigate the effect of income tax and asset turnover on company performance, considering the role of liquidity ratio modifier in companies listed on the Tehran Stock Exchange. The current research is practical in terms of its purpose, and in terms of methodology, it is a causal (post-event) type of research. The statistical population of this research is the companies admitted to the Tehran Stock Exchange in the years 2017 to 2023, and 133 companies were examined in a seven-year period to conduct this research. A regression model has also been used to analyze the results. The obtained results show that income tax has a positive and significant effect on company performance. Asset turnover has a positive and significant effect on the company's performance. Liquidity ratio has a negative and significant moderating effect on the impact of income tax on company performance. Liquidity ratio has a negative and significant moderating effect on the effect of asset turnover on company performance.
    Keywords: Income Tax, Company Performance, Liquidity Ratio, Asset Turnover In The Industry
  • Ali Kheradmand * Pages 132-139
    The purpose of this study is to examine the relationship between the narcissism of CEOs and the risk of falling stock prices with the moderating role of internal audit in companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period from 2017 to 2018. The statistical sample of the research includes 147 companies that were selected through the systematic elimination method. In this research, multivariate linear regression model was used to test the hypotheses. The present research method is a correlational description and applied in terms of purpose. In order to collect information related to the definition and theoretical foundations of the research variables, the library method was used, and the documentary method was used to collect statistical data to analyze the research hypotheses. independent variable, CEO narcissism; The moderator variable is internal audit and the dependent variable is the risk of falling stock prices. The findings of the research show that the egoism of the CEO has a positive and significant effect on the risk of falling stock prices. Also, the results indicate that internal audit weakens the relationship between CEO egoism and stock price crash risk.
    Keywords: CEO Egoism, Internal Audit, Stock Price Crash Risk
  • Elham Rahgozar *, Ghodratolah Talebnia Pages 140-152

    The purpose of this article is to explain the impact of the company's regulatory performance on sustainability performance and dividends. Lawmakers and institutional authorities in countries around the world have come to the conclusion that corporate governance and corporate disclosure transparency are two inseparable tools for protecting investors and the effective and efficient functioning of the capital market. Although corporate governance and sustainability reporting are recognized research areas, relatively limited attention has been paid to examining possible empirical links between these two areas. Considering that corporate sustainability disclosure is likely to be heavily influenced by ethics, the ethics and values ​​of people who are mainly involved in formulating and making strategic and financial decisions in the company are formed, so the corporate governance mechanism plays an important role. The literature on corporate governance and sustainability reporting indicates that sustainability disclosure choices are positively related to internal and external corporate governance mechanisms, including board independence, audit committee, ownership structure, and institutional ownership. Research has shown that social responsibility measures have a positive effect on a company's financial performance, especially in emerging markets. However, the firm's sustainability performance may have an adverse effect on financial decisions, and firms may tend to reduce dividends because liquidity must be secured for sustainability activities that meet shareholder expectations. That is, there is a tendency in emerging markets for controlling shareholders to direct resources towards sustainable activities, which leads to a negative impact on dividend policy. Therefore, companies can apply corporate governance issues in the affairs of the company while presenting a favorable image of the company in order to benefit from its benefits, including better and cheaper access to financial resources. Also, the organization of Tehran Stock Exchange can formulate the necessary requirements and regulations in the field of disclosure of social information for the companies admitted to the Tehran Stock Exchange and rank the companies in terms of applying and implementing issues related to sustainable performance and for information and Publish the decision of the shareholders.

    Keywords: Regulatory Performance, Sustainability Performance, Dividend
  • Ghazaleh Abedini, Mohsen Hamidian * Pages 153-169
    In financial reports, taxes indicate the government's share of the profits of companies. Tax avoidance means tax savings resulting from the reduction of public tax payments, the legality of which is sometimes doubted and is considered as the number of transactions to minimize tax liabilities. Companies have responsibilities towards stakeholders, society, and others, and the realization of this importance sometimes depends on compliance with other responsibilities, such as social responsibility and tax avoidance, which are criteria that can represent the accountability goals of managers in companies. The purpose of this study is to investigate the role of corporate social responsibility disclosure in relation between investment opportunities and tax avoidance .The study area is the accepted companies in Tehran Stock Exchange. The time domain of the study has been considered from 2016 to 2023. Based on the sample extraction conditions, 140 companies were analyzed. The purpose of this study is descriptive and the type of research is descriptive. EViews software was used for statistical analysis of data. In summary, the results of the statistical studies of these models showed that there is a significant relationship between investment opportunities and tax incentives. There is a positive and significant relationship between corporate social responsibility disclosure and tax avoidance. Disclosure of corporate social responsibility is effective in the relationship between investment opportunities and tax.
    Keywords: Disclosure Of Corporate Social Responsibility, Investment Opportunity, Tax Avoidance
  • Fatemeh Jahanafrooz *, Fatemeh Jahanafrooz Pages 170-185
    The purpose of this research is to investigate the effect of income tax and asset turnover on company performance in companies listed on the Tehran Stock Exchange. This research, in terms of quasi-experimental and post-event research implementation, in the field of accounting proof research and based on real information, and in terms of classification based on the purpose of applied type, it is also a research in terms of the nature and descriptive method that the data is a time series. And the model used in this research is the panel model, the time period considered in this study is 1401-1395. The statistical population of this research is all the companies admitted to the Tehran Stock Exchange, which were active in the stock exchange from 2017 to 2023, out of 616 companies, after using the systematic elimination sampling method, 133 samples were obtained. Eviews software was used to analyze the data. The obtained results show that income tax has a positive and significant effect on company performance. Asset turnover has a positive and significant effect on the company's performance.
    Keywords: Income Tax, Company Performance, Asset Turnover In The Industry
  • Abbas Saeidi *, Reza Hosseini Pages 186-199
    Tax avoidance is legal behavior; That is, economic agents try to reduce their tax debt by using loopholes in the tax law and revision in their economic decisions. Paying taxes causes the cash flow of the company to go out. For this reason, investing in tax plans has always been in the focus of company managers. The purpose of this research is to investigate the effect of institutional ownership, financial leverage and liquidity on tax avoidance in companies listed on the Tehran Stock Exchange. For this purpose, a sample of 97 companies admitted to the Tehran Stock Exchange between 2017-2023 was selected. The information was collected by using the data available in Rahvard Navin software and reviewing the reports and financial statements of the companies admitted to the Tehran Stock Exchange by referring to the official website of the Tehran Stock Exchange; And tests have been done using panel data econometric software. The results show: institutional ownership and liquidity have a negative and significant effect on tax avoidance. But financial leverage has a significant positive effect on tax avoidance.
    Keywords: Institutional Ownership, Financial Leverage, Liquidity, Tax Avoidance
  • Nazila Ghanbari *, Hassan Ahmadi Pages 200-217
    The aim of the current research is to investigate the impact of sustainability reporting on profit manipulation in companies listed on the Tehran Stock Exchange. The current research is practical in terms of its purpose, and in terms of methodology, it is a causal (post-event) type of research. The statistical population of this research is the companies admitted to the Tehran Stock Exchange in the years 2017 to 2023, and 133 companies have been examined in a seven-year period to conduct this research. A regression model has also been used to analyze the results. Studies and empirical evidence show that companies that pay attention to sustainability reporting and have a high sustainable development index are less likely to engage in profit management. Researchers say that the quality and quantity of sustainability disclosure can reduce profit manipulation. in opportunistic behaviors.
    Keywords: Sustainability Reporting, Profit Manipulation, Tehran Stock Exchange
  • Masoumeh Alipouryganeh *, Reza Hosseini Pages 218-234
    The aim of this study is the effect of the expertise of the board of directors and audit fees on profit management with regard to the moderating role of sales growth in companies listed on the Tehran Stock Exchange. This research is applied in terms of purpose and descriptive in nature. The statistical sample includes 133 companies admitted to the Tehran Stock Exchange, which were active in the period of 2017-2023. The statistical method of this research is multivariate regression. Eviews version 10 software was used to test the hypotheses. The results of the research indicate that the audit fee has a positive and significant effect on profit management, and the expertise of the board of directors has a positive and significant effect on profit management, and the remuneration of the CEO, the audit fee and the expertise of the board of directors have a moderating role on profit management. Sales growth has a positive and significant effect.
    Keywords: Earnings Management, Sales Growth, Board Expertise
  • Naser Khodadadeh Shamloo *, Meisam Safri, Rahim Razmi, Ramin Safari Pages 235-252
    Corporate social responsibility is commonly defined as a business model in which companies integrate social and environmental concerns into their business operations and interactions with their stakeholders rather than economic profit. The main concern of the stakeholders is to take care of their interests and thus create value for them. Corporate social responsibility can include the interests of all stakeholder groups. Therefore, the purpose of this research is to determine the relationship between corporate social responsibility and value for the company, emphasizing the tenure of the CEO. The current research is applied research in terms of its purpose. The statistical population is the companies admitted to the Tehran Stock Exchange, and 133 companies were included in the statistical sample with the purposeful sampling method. The time period of the research is from 2012 to 2022. The value of the company using the criterion; Q-Tobin ratio, rate of return on assets and rate of return on equity were measured. Corporate social responsibility was measured using Aghaei and Kazempour's checklist (2015). The tenure of the CEO was also measured through the number of consecutive years of managing a company. The results show that there is a direct and significant relationship between the social responsibility of companies and the value of the company. While there is no significant relationship between corporate social responsibility and company value (return on assets and return on equity). Also, when the tenure of the CEO is long, it can increase the social responsibility of the company and thus lead to an increase in the market value of the company (Q. Tobin).
    Keywords: Corporate Social Responsibility, Firm Value, CEO Tenure
  • Ali Kheradmand * Pages 253-259
    The purpose of this study is to investigate the influence of the independence of the audit committee and managerial ownership on the doubting opinion regarding the continuation of the activities of the companies admitted to the Tehran Stock Exchange in the period of 2017 to 2018. The statistical sample of the research includes 147 companies that were selected through the systematic elimination method. In this research, the logistic regression model was used to test the hypotheses. The present research method is a correlational description and applied in terms of purpose. In order to collect information related to the definition and theoretical foundations of the research variables, the library method was used, and the documentary method was used to collect statistical data to analyze the research hypotheses. The independent variable is the independence of the audit committee, managerial ownership, and the dependent variable is expressing doubts about the continuation of the company's activities. The findings of the research show that the independence of the audit committee has a positive and significant effect on expressing doubts about the continuation of the company's activity. Also, the results indicate that managerial ownership has a positive and significant effect on expressing doubts about the continuation of the company's activity.
    Keywords: Independence Of The Audit Committee, Managerial Ownership, Expressing Doubts About The Company's Continued Activity
  • Nazila Ghanbari *, Hassan Ahmadi Pages 260-282
    The purpose of this research is to investigate the impact of sustainability reporting on profit manipulation with regard to the moderating role of institutional shareholders in companies listed on the Tehran Stock Exchange. Considering the importance of the topic of sustainability in this century, this research tries to investigate the impact of sustainability reporting on the manipulation of profits, considering the moderating role of institutional shareholders. The statistical population of this research is the companies admitted to the Tehran Stock Exchange in the years 2017 to 2023, of which 133 companies have been examined for this research. The results show that sustainability reporting has a negative and significant effect on profit manipulation. Institutional shareholders strengthen the relationship between sustainability reporting and earnings manipulation. These results are beneficial for several users of financial reporting such as investors, other stakeholders, auditors, financial analysts and researchers interested in understanding the level of quality of financial reporting in Tehran Stock Exchange. In addition, it provides a clear picture to the regulatory bodies in the Tehran Stock Exchange about the level of current corporate social responsibility reporting, financial reporting quality and transparency in the Tehran Stock Exchange, which is expected to help them to implement the regulations and laws related to this. Improve subjects which in turn help to achieve financial management perspective.
    Keywords: Sustainability Reporting, Profit Manipulation, Institutional Shar
  • Faezeh Rostami, Mohammadreza Abdoli *, Maryam Shahri Pages 283-294
    The main purpose of this research is to investigate the moderating role of ownership concentration on the relationship between corporate social responsibility performance and information asymmetry in 105 companies admitted to the Tehran Stock Exchange between 1395 and 1400. Data extraction was used from the databases of Kodal and the Stock Exchange Organization; And finally, the collected data was analyzed using Eviews 10th edition econometric software, and the results obtained from the first hypothesis of the research showed that there is a significant relationship between the performance of corporate social responsibility and information asymmetry, and the results obtained from the second hypothesis showed that Ownership structure weakens the negative relationship between corporate social responsibility performance and information asymmetry.
    Keywords: Ownership Concentration, Corporate Social Responsibility Performance, Information Asymmetry
  • Investigating the effect of institutional ownership, financial leverage and liquidity on tax avoidance considering moderating variable of firms size in listed firms on the Tehran Stock Exchange.
    Abbas Saeidi *, Reza Hosseini Pages 295-308
    The purpose of this research is to investigate the effect of institutional ownership, financial leverage and liquidity on tax avoidance with the moderating role of company size in companies listed on the Tehran Stock Exchange. For this purpose, a sample of 97 companies accepted in the Tehran Stock Exchange was selected between 2017-2023. The information was collected by using the data available in Rahvard Navin software and reviewing the reports and financial statements of the companies accepted in the Tehran Stock Exchange by referring to the official website of the Tehran Stock Exchange; And tests have been done using panel data econometric software. The results show: company size has a significant negative effect on the relationship between institutional ownership and tax avoidance. Also, company size has a significant negative effect on the relationship between liquidity and tax avoidance. The relationship between company size in the relationship between financial leverage and tax avoidance is significant and positive.
    Keywords: Institutional Ownership, Financial Leverage, Liquidity, Tax Avoidance, Firms Size