فهرست مطالب

مطالعات جغرافیایی مناطق خشک - پیاپی 56 (تابستان 1403)

فصلنامه مطالعات جغرافیایی مناطق خشک
پیاپی 56 (تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/05/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین کریم زاده*، حمدالله سجاسی قیداری، کارمن بیزاری، رباب نقی زاده صفحات 1-27
    هدف

    این پژوهش درصدد واکاوی کیفی - کمی ارتباط مزیت های منطقه ای با عوامل موثر در کارآفرینی گردشگری روستایی است.

    روش و داده:

     بخش اول تحقیق به صورت کیفی انجام شده است. برای استخراج شاخص ها از دو روش استفاده شده است. در گام اول برای تبیین مزیت های منطقه ای موثر در کارآفرینی گردشگری روستایی ابتدا شاخص های مورد بررسی با استفاده از استناد نظری از منابع مختلف جمع آوری شد و در گام دوم برای تحلیل عوامل موثر در کارآفرینی گردشگری روستایی از روش مصاحبه کیفی استفاده شد. به موجب ماهیت این رویکرد، کدگذاری اولیه خط به خط به صورت مشاهده ژرف و لایه لایه موضوع از زوایای مختلف به شیوه استقرایی، از رونوشت ها انجام شد. سپس در کدگذاری ثانویه برای ساخت کدهای متمرکز و مدیریت داده ها از نرم افزار مکس کیودا استفاده شد. سپس نتایج کلی حاصل از هر دو گام روش کیفی برای تحلیل در بخش کمی، کدگذاری شده و با استفاده از مدل معادلات ساختاری به وسیله نرم افزار اسمارت پی. ال. اس. تحلیل شد.

    یافته ها

    در متغیر عوامل موثر در کارآفرینی گردشگری روستایی در بعد نهادی عامل دسترسی آسان به نهادها و ‏تعاونی های حامی فعالیت های کارآفرینانه و در بعد اجتماعی عامل نداشتن استرس در موقعیت های سخت و مشکل، بیشترین میزان تاثیرگذاری را در این رابطه داشته است. در متغیر مزیت های منطقه ای موثر در کارآفرینی گردشگری روستایی، در بعد سیاسی - حقوقی عامل وجود مشوق های دولتی برای کارآفرینان در راستای کارآفرینی روستایی و در بعد زیرساختی عامل دسترسی به جایگاه توزیع بنزین و سوخت، بیشترین میزان تاثیرگذاری در این رابطه را نشان می دهد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد ارتباط بین مزیت های منطقه ای با عوامل موثر در کارآفرینی گردشگری روستایی با مقدار 4/39 تایید می شود.

    نوآوری، کاربرد نتایج

    بر اساس پیشینه مطالعات، تلاش هایی برای پر کردن شکاف تحقیق انجام شد. چندین رویکرد منفرد برای درک بهتر کارآفرینی گردشگری روستایی انجام شده بود؛ اما در مقابل، یک روش ترکیبی (کیفی - کمی) برای انتخاب مناسب ترین مدل برای بررسی این ارتباط با ارزیابی دیدگاه های متفاوت مورد استفاده قرار گرفت. یافته های این مطالعه در برنامه ریزی های آتی مفید خواهد بود.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، مزیت منطقه ای، کارآفرینی، شهرستان اردبیل
  • فریبا اسفندیاری، محیا ینصری، مریم ادهمی، رئوف مصطفی زاده* صفحات 28-45
    هدف

    فرسایش به عنوان یکی از مهم ترین فرایندهای ژئومورفولوژیک، به دلیل خسارات قابل توجه مخصوصا تخریب اراضی، کاهش حاصل خیزی و اثرات محیط زیستی بر اکوسیستم های آبی به عنوان یک مخاطره محیطی نیز مطرح است. در پژوهش حاضر پتانسیل فرسایش خاک در حوزه خیاوچای مشگین شهر با استفاده از شاخص های ژئومورفومتری و رویکرد فازی پهنه بندی شده است.

    روش و داده: 

    متغیرهای مورد استفاده در ارزیابی وضعیت فرسایش شامل شیب، جهت، انحنای سطح، طول دامنه، ضریب ناهمواری ملتون، توان آبراهه، تراکم زهکشی، شاخص رطوبت توپوگرافی، فاصله از آبراهه، پوشش گیاهی، بارش و سازندهای زمین شناسی بوده است. پس از تهیه لایه های اطلاعاتی، با توجه به نقش و میزان اثرگذاری در فرسایش با استفاده از توابع مختلف فازی ساز همسان شدند. در ادامه ترکیب و روی هم گذاری شاخص ها با عملگر گامای فازی در بستر GIS انجام شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که حدود 8/4 درصد مساحت منطقه مورد مطالعه در کلاس با پتانسیل فرسایشی بسیار زیاد و حدود 18/7 درصد آن در کلاس با پتانسیل فرسایش زیاد واقع شده اند که در قست های میانی حوضه توزیع شده اند. دلایل شرایط مساعد فرسایش پذیری این پهنه ها را می توان با وجود سازندهای زمین شناسی فرسایش پذیر، شیب زیاد، تراکم زهکشی بالا توجیه نمود. علاوه بر این، غالبیت جهت های شیب جنوبی و غربی، طول بیش تر دامنه ها و ضعف پوشش گیاهی از دیگر عوامل موثر بر پتانسیل بالای فرسایش در مناطقی با فرسایش بالا است. 

    نتیجه گیری

    شاخص های مورد استفاده در این پژوهش، منعکس کننده وضعیت ژئومورفولوژیکی و هیدرولوژیکی منطقه مورد مطالعه است. تهیه نقشه های پتانسیل فرسایش گامی اساسی در راستای مدیریت و کاهش اثرات فرسایش محسوب می شود. نقشه فرسایش تهیه شده می تواند مبنای اولویت بندی مناطق از نظر اقدامات مدیریتی باشد.

    نوآوری، کاربرد نتایج

    در این تحقیق از ترکیبی از شاخص های ژئومورفومتریک و رویکرد فازی برای ارزیابی دقیق پتانسیل فرسایش خاک استفاده شده است. کاربرد عملی یافته های مطالعه حاضر در راستای اولویت بندی موثر مناطق برای اجرای اقدامات کاهش فرسایش و حفاظت خاک در مدیریت اراضی است.

    کلیدواژگان: تغییرات مکانی فرسایش، منطق فازی، شاخص رطوبت توپوگرافی، انحنای سطح زمین، شاخص مورفومتری
  • علی اکبر عنابستانی*، مرتضی ذوالفقاری، جمیله توکلی نیا صفحات 46-69
    هدف

    توسعه روستایی به طور عمده بر کاهش فقر، فرصت های بهتر برای معیشت، تامین امکانات اولیه و امکانات زیربنایی از طریق برنامه های نوآورانه خود اشتغالی متمرکز است. روستای هوشمند فعالیت های طولانی مدت اجتماعی، اقتصادی، رفاهی و زیست محیطی را برای جامعه روستا فراهم می کند که باعث می شود مشارکت گسترده در فرایندهای حاکمیت محلی و ارتقاء کارآفرینی فراهم شود. همچنین می تواند سلامت و رفاه را بهبود بخشد و تعاملات ساکنان روستا را تقویت کند؛ بنابراین، هدف تحقیق حاضر شناسایی و تحلیل عوامل موثر بر شکل گیری رهیافت روستای هوشمند در ایران است.

    روش و داده:

     تحقیق حاضر از نوع کاربردی است و به روش توصیفی - تحلیلی است. اطلاعات موردنیاز به شیوه اسنادی -کتابخانه ای جمع آوری شده و با استفاده از قضاوت کارشناسانه و بهره گیری از شیوه پیمایش میدانی (مشاهده و پرسش نامه) و مدل فرایند تحلیل شبکه  (ANP)  و DEMATEL  به تحلیل داده ها پرداخته شده است.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان می دهد که از بین عوامل مربوط به شکل گیری رهیافت روستای هوشمند، مولفه های ده گانه روستای هوشمند شامل آموزش هوشمند، اتصال هوشمند، اقتصاد هوشمند، انرژی هوشمند، سلامت هوشمند، محیط هوشمند، حکمرانی هوشمند، زیرساخت و تحرک هوشمند، کشاورزی هوشمند و گردشگری هوشمند که در این تحقیق شناسایی شده اند. با توجه به نظر پاسخگویان، آموزش هوشمند با میزان 26/7 درصد رتبه اول و مولفه اتصال هوشمند با میزان 20/4 درصد رتبه دوم تاثیرگذاری را به خود اختصاص داده اند. 

    نتیجه گیری

    بنابراین، رسیدن به توسعه همه جانبه در ارتباط با روستای هوشمند نیازمند توجه کارا به آموزش و اتصال هوشمند است، چرا که بیشترین اثرگذاری را در شکل گیری روستای هوشمند به خود اختصاص داده اند.

    نوآوری، کاربرد نتایج

    برای اولین بار در ایران به بررسی مولفه های شکل گیری رهیافت روستای هوشمند مبتنی بر ظرفیت های بومی آن پرداخته شده است و می تواند راهگشای تحقیقات بعدی در این حوزه باشد.

    کلیدواژگان: توسعه روستایی، فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT)، روستای هوشمند، ایران
  • مراد کاویانی راد*، پریسا قربانی سپهر، زکیه آفتابی صفحات 70-87
    هدف

    مهم ترین هدف این پژوهش شناسایی عوامل کلیدی تاثیرگذار بر مناسبات هیدروپلیتیک محور واحدهای سیاسی- فضایی حوضه آبریز گاوخونی است.

    روش و داده: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش پژوهش توصیفی - تحلیلی است. ماهیت داده ها آمیخته و روش گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای، میدانی و پیمایشی است. در این پژوهش بعد از بررسی اسناد و متون معتبر، عوامل موثر بر مناسبات هیدروپلیتیک محور واحدهای سیاسی- فضایی حوضه آبریز گاوخونی شناسایی و برای تعیین عوامل کلیدی از نرم افزار Micmac بهره گرفته شد.

    یافته ها

    43 عامل موثر بر مناسبات هیدروپلیتیک محور واحدهای سیاسی- فضایی حوضه آبریز گاوخونی شناسایی و با توجه به خروجی نرم افزار Micmac در قالب عوامل تعیین کننده (عوامل کلیدی)، دو وجهی یا تنظیمی، تاثیرپذیر و مستقل تنظیم شدند و نه عامل به عنوان عوامل کلیدی تاثیرگذار بر مناسبات هیدروپلیتیک محور واحدهای سیاسی- فضایی حوضه آبریز گاوخونی شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    عوامل کلیدی تاثیرگذار بر مناسبات هیدروپلیتیک محور واحدهای سیاسی- فضایی حوضه آبریز گاوخونی از دیدگاه خبرگان پژوهش عبارتند از: افزایش دغدغه محلی- استانی تا حوضه ‎ای - ملی، کاهش سرمایه اجتماعی حاکمیت به ویژه اعتماد، کاهش مشارکت در میان ساکنان حوضه آبریز، آسیب پذیری معیشت ساکنان حوضه آبریز، کاهش تولیدات صنعتی در استان های حوضه آبریز، کاهش نرخ رشد اقتصادی در استان های واقع در حوضه، کاهش فرصت های شغلی در میان ساکنان حوضه آبریز، پیدایش و گسترش گروه ها و باندهای خلافکار و تشدید فعالیت های غیرقانونی است و مناسب ترین راه حل برای بهبود مناسبات هیدروپلیتیک محور واحدهای سیاسی- فضایی حوضه آبریز گاوخونی مدیریت متمرکز و یکپارچه منابع آب به دنبال عدالت اجتماعی، افزایش بازه اقتصادی و پایداری اکولوژیک شناخته شد. به عبارتی با نگرش به تفکیک مدیریت استانی منابع آب و برداشت بی رویه در بخش های مختلف حوضه، انتقال آب به بیرون از حوضه و کشمکش های ناحیه ای و استانی، به نظر می رسد با برپایی مدیریت یکپارچه در حوضه، توجه به نگرش سیستمی و مناسبات همکاری پایه در حوضه می توان به سمت بهبود وضعیت آبی در حوضه آبریز گاوخونی حرکت کرد.

    نوآوری، کاربرد نتایج

    نوآوری این پژوهش شناسایی عوامل کلیدی تاثیرگذار بر مناسبات هیدروپلیتیک محور واحدهای سیاسی- فضایی حوضه آبریز گاوخونی با بهره گیری از نظرات خبرگان دانشگاهی و اجرایی است.

    کلیدواژگان: واحدهای سیاسی فضایی، مناسبات هیدروپلیتیک، حوضه آبریز گاوخونی، نرم افزار Micmac
  • عیسی پورعنقا*، محمد ظاهری، شهریور روستایی صفحات 88-104
    هدف

    افزایش روزافزون جمعیت شهرها مشکلات عدیده ای را برای اداره شهرها ایجاد کرده است؛ به طوری که حل این مشکلات به چالشی بزرگ برای مدیریت شهری تبدیل شده است. به نحوی که مدیریت شهری به تنهایی قادر به حل این مشکلات نیست. مراکز علمی و تحقیقاتی و سازمان های بین المللی توسعه در زمان حاضر رویکرد «حکمروایی خوب شهری» را به عنوان اثربخش ترین، کم هزینه ترین و پایدارترین شیوه مدیریت شهری معرفی کرده اند. حکمروایی شهری فرایندی است که بر اساس کنش متقابل میان سازمان ها و نهادهای رسمی اداره شهر از یک سو و سازمان های غیردولتی و تشکل های جامعه مدنی از طرف دیگر شکل می گیرد. هدف از این مقاله، تحلیل و بررسی میزان تحقق پذیری حکمروایی خوب در مدیریت شهری شهر ماکو از طریق بررسی شاخص های حکمروایی خوب شهری است.

    روش و داده:

     روش پژوهش توصیفی - تحلیلی و از نوع کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش شامل دو گروه شهروندان و کارشناسان (شهرداری و شورای شهر) است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده از پرسش نامه، از آزمون های آماری مقایسه میانگین (T-test و ANOVA) استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان می دهد از دید شهروندان تمامی شاخص های حکمروایی خوب شهری در سطح پایینی قرار دارد. اما از نظر کارشناسان تنها شاخص مشارکت در سطح پایین قرار دارد. همچنین همه محله های شهر ماکو از لحاظ حکمروایی خوب شهری در سطح پایینی قرار دارند و محله های شهر ماکو در سه شاخص قانون مداری و شاخص عدالت و شاخص بینش راهبردی با یکدیگر تفاوت معنی داری دارند. به طور کلی نتایج این تحقیق حاکی از پایین بودن میزان تحقق حکمروایی خوب شهری در شهر ماکو است.

    نوآوری، کاربرد نتایج

    در بیشتر پژوهش های صورت گرفته به بررسی تنها برخی از شاخص های حکمروایی خوب شهری پرداخته شده اما در پژوهش حاضر از هشت شاخص حکمروایی خوب شهری، هم از دیدگاه شهروندان و هم از دیدگاه کارشناسان بررسی شده استفاده شده است. همچنین از نتایج این پژوهش می توان در برنامه ریزی های مختلف با تاکید بر تمرکززدایی از فرایند مدیریت شهری بهره گرفت.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، حکمروایی خوب شهری، شهرداری، شورای شهر، شهر ماکو
  • عباس پهلوانی*، ایمان واعظی صفحات 105-122
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش ارزیابی اثرات مثبت و منفی حاصل از ساخت و توسعه فاز فولادسازی در شهرستان جوین بر محیط زیست پیرامون آن با استفاده از ماتریس ارزیابی اثرات سریع RIAM است و با تفکیک پروژه و محیط زیست آن به عوامل تشکیل دهنده انجام شده است.

    روش و داده: 

    مطالعه پیش رو از نظر روش تحلیلی (کمی و کیفی) و از نظر نوع کاربردی است. روش ارزیابی اثرات زیست محیطی، ابزاری مناسب جهت نیل به اهداف توسعه پایدار است. در این مطالعه اثرات مهم مربوط به احداث واحد فولادسازی جوین سبزوار با استفاده از روش ماتریس RIAM به منظور تجزیه و تحلیل اثرات ناشی از احداث واحد در دو فاز ساختمانی و بهره برداری مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که اثر فعالیت های پروژه بر عوامل فیزیکی و شیمیایی، در جمع بندی نهایی در محیط های فیزیکو شیمیایی مربوط به فرسایش خاک و اثرات صوتی (تاثیرات و تغییرات منفی ناچیز) لرزش زمین، زهکشی، کیفیت هوا و تغییرات اقلیمی (دارای اثرات منفی قابل توجه) و در محیط های بیولوژیکی - اکولوژیکی مربوط به تغییر کاربری اراضی زراعی و باغی (دارای اثر منفی ناچیز) و اثر بر تغییرات پوشش گیاهی (دارای اثرات منفی قابل توجه) است. محیط های فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی و فنی اثرات و تغییرات مثبتی نشان دادند.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد که پروژه احداث واحد فولادسازی جوین سبزوار در مجموع در دو فاز ساختمانی و بهره برداری دارای 18 اثر و تغییرات منفی و 10 اثر و تغییرات مثبت بر محیط های متفاوت است. همچنین با توجه به برآیند نتایج رعایت الزامات زیست محیطی باید مدنظر قرار گیرد.

    نوآوری، کاربرد نتایج

    ارزیابی و اجرای پروژه فولادسازی با روش ماتریس می تواند امکان و یا عدم امکان اجرای پروژه را با هزینه و زمان کمتری مشخص نماید. این روش می تواند به عنوان مبنا در ارزیابی سایر پروژه ها از جمله واحدهای فراوری طلا، مس و... در فاز ساختمانی و بهره برداری مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات محیط زیستی، پروژه فولاد، ماتریس ارزیابی سریع، جوین
  • مریم آریا صدر، داریوش رحیمی* صفحات 123-140
    هدف

    نوسان شدید بارش از محدودیت های محیطی ایران است. هرچند میانگین بارش سالانه ایران را حدود یک سوم بارش سیاره زمین می دانند؛ اما توزیع فضایی و زمانی همین مقدار نیز بیانگر توزیع ناتراز بارش در پهنه جغرافیایی ایران است. خشکسالی و سیلاب دو مشخصه اصلی نظام بارشی ایران هستند. نظام بارشی ایران ناهمگن و نامتوازن است. دو سال 2019 و 2021 به عنوان  نمونه برای مقایسه شرایط همدید انتخاب شدند. بارش های سیل آسا سال آبی 2019 و خشکسالی نسبتا شدید سال 2021 ناترازی بارش را نشان می دهد.

    روش و داده:

     برای تحلیل این مسئله داده های روزانه بارش 360 ایستگاه هواشناسی 2021-1991 و شاخص های همدید فصول زمستان 2019 و 2021  عرض N 90-10 و طول E 90-10 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد احتمال رخداد خشکسالی 42%، ترسالی 35.5% و نرمال 22.5% است. طبق نتایج زنجیره مارکف، بیشترین احتمال تغییر فاز حالت نرمال به خشکسالی 57% و خشکسالی متوالی 46.2 % است. تحلیل Anova (95%) نشان داد اختلاف معناداری بین متغیر های اقلیمی سال های تر و خشک وجود دارد. شرایط همدید نشان داد در سال نمونه ترسالی (2019) عملگر پر فشار سیبری در سال های مرطوب (در سال 2019) دارای فشار بیشتر (mb1054) و در سال 2021 به عنوان نماینده سال خشک، 1032 میلی بار و کمتر بوده است. در سال مرطوب فراوانی عبور سیکلون ها و اختلاف دما در تراز 500-1000 بیشتر اما مقادیر امگا کمتر است. این شرایط در 2021 (خشکسالی) میزان فشار در سیبری، اختلاف دمای تراز 500 و 1000 کمتر و امگا بالاتر است (هوای پایدار).

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که نوسان پذیری بارش ایران از سالی به سال دیگر زیاد و رخداد سال های کم بارش از پر بارش بیشتر است.

    نوآوری و کاربرد نتایج

    مقایسه شرایط همدید در شرایط ترسالی و خشکسالی که نشان دهنده تغییرات مراکز فشار بر بارش ایران است. رهیافت برنامه ریزی مبتنی بر ریسک در زمینه افزایش تاب آوری برنامه های توسعه و تامین آب مبتنی بر شرایط اقلیمی با عدم قطعیت بیشتر است. بر این اساس توجه به توان اکولوژی، بازتوزیع فضایی جمعیت و کاهش میزان خطرپذیری محیط جغرافیایی کشور اهمیت بالای دارد.

    کلیدواژگان: نوسان، خشکسالی، ترسالی، بارش، روند، ایران
  • فاطمه جهانی شکیب*، طاهره اردکانی صفحات 141-156
    هدف

    ارزش گذاری کالاها، کارکردها و خدمات اکوسیستم ها امری لازم و ضروری است و انکار ارزش آن ها در درازمدت، پیامدهای منفی و نامطلوبی برای جامعه در برداشته است.

    روش و داده: 

    روش ارزش گذاری اقتصادی خدمات زیستگاهی در این پژوهش، رهیافت هزینه فرصت، از جمله تکنیک های مبتنی بر بازار است. هزینه فرصت اشاره به هزینه از دست رفتن منافع یک فرصت برای پرداختن به یک فرصت دیگر، دارد. از این رو داده های مربوط به درآمدهای توسعه ای سالانه (GDP) نظیر صنعت، معدن و سکونتگاه ها از طریق گزارش های آماری استخراج گردید. سپس GDPR نیز از طریق مفهوم سازی هزینه فرصت با شاخص کیفیت زیستگاه، محاسبه شد. به منظور برآورد مکان مند ارزش های اقتصادی خدمت اکوسیستم زیستگاهی، از نقشه کیفیت زیستگاه و تحلیل های آمار فضایی بهره برده شده است.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد ارزش کل خدمات زیستگاهی در استان خراسان جنوبی معادل 544465/16 میلیارد ریال در سال 1400 بوده است. ارزش های این خدمت در مرزهای اکولوژیک (زیرحوزه ها) نشان داد مجموع ارزش های کویر لوت، دارای بالاترین مقدار است، در حالی که میانگین ارزش اقتصادی در کویر لوت (3/32)، دارای رتبه سوم در بین چهار زیرحوزه است. دلیل این امر بیشتر متوجه وسعت کویر لوت و شرایط غیریکنواخت حاکم در آن است. همچنین ارزش خدمت زیستگاهی در هر هکتار از استان، حدود 36 میلیون ریال برآورد گردید.

    نتیجه گیری

    بر مبنای یافته های تحقیق می توان بیان نمود، پهنه های ارزشمندی در شمال شرق به صورت متراکم وجود دارد. این محدوده نسبت به بقیه استان از آب و هوای مطلوب تر و میانگین بارشی بالاتری برخوردار است. اما نکته حائز اهمیت در نیمه غربی مرکز استان خراسان جنوبی نیز شرایط مشابهی با آنچه بیان گردید دارد، با این تفاوت که در مناطق خشک تر این استان قرار گرفته است. این موضوع با توجه به شدت و تراکم فعالیت های معدنی می تواند مورد توجه برنامه ریزان حفاظت تنوع زیستی قرار گیرد.

    نوآوری، کاربرد نتایج

    تغییر رویکرد ارزش گذاری اقتصادی به سمت روش های تجزیه و تحلیل مکانی (مختصات دار یا زمین مبنا) می تواند، ابزار قوی تری را جهت اتخاذ تصمیمات صحیح و خردمندانه، در اختیار مدیران سرزمینی قرار دهد؛ لذا یافته های کمی و مکانی این پژوهش می تواند به عنوان یکی از مولفه های تصمیم گیری در ارزیابی اثرات محیط زیستی، جانمایی طرح های توسعه ای و برآورد خسارات آن ها لحاظ گردد.

    کلیدواژگان: ارزشگذاری اقتصادی، تنوع زیستی، آمار فضایی، خدمات اکوسیستم، استان خراسان جنوبی
|
  • Hossein Karimzadeh *, Hamdollah Sojasi Qeidari, Carmen Bizzari, Robab Naghizadeh Pages 1-27
    Aim

    This research aims to qualitatively-quantitatively analyze the relationship between regional advantages and effective factors in rural tourism entrepreneurship.

    Material & Method

    To explain the effective regional advantages in rural tourism ‎entrepreneurship, firstly, the analyzed indicators were collected using ‎theoretical references from various sources, and a qualitative interview ‎method was used to analyze the effective factors in rural tourism ‎entrepreneurship. Then, the overall results obtained from both steps of the ‎qualitative method were coded for analysis in the quantitative part, ‎using the structural equation model by Smart PLS software, were ‎analyzed.‎

    Finding

    In the variable of effective factors in rural tourism entrepreneurship, in the ‎institutional dimension, the factor of easy access to institutions and ‎cooperatives supporting entrepreneurial activities, and in the social ‎dimension,  the factor of not having stress in difficult situations showed the ‎highest level of influence. In the variable of regional advantages ‎effective in rural tourism entrepreneurship, in the political-legal dimension, ‎the factor of the existence of government incentives for entrepreneurs in ‎line with rural entrepreneurship, and in the infrastructural dimension, the ‎factor of access to the gasoline and fuel distribution point, showed the ‎highest level of influence. ‎

    Conclusion

    The research results show that the relationship between regional advantages and effective factors in rural tourism entrepreneurship is confirmed with a value of 4.39.

    Innovation: 

    Based on the background of the studies, efforts were made to fill the research gap. Several unique approaches were made to better understand rural tourism entrepreneurship. However, a mixed method (qualitative-quantitative) was used to select the most suitable model to investigate this relationship by evaluating different points of view. The findings of this study will be useful in future planning.

    Keywords: Rural Tourism, Regional Advantage, Entrepreneurship, Ardabil County
  • Faraiba Esfandyari Darabad, Mahya Yansori, Maryam Adhami, Raoof Mostafazadeh * Pages 28-45
    Aim

     Erosion is a critical geomorphological process with significant environmental implications, including land degradation, fertility loss, and negative effects on aquatic ecosystems. It is recognized as an environmental hazard due to the substantial damages it can cause.

    Materials & Methods

     This research uses geomorphometric indicators and a fuzzy approach to zoning the soil erosion potential in the Khiavchai area of Meshginshahr. Various variables were used, including slope, aspect, surface curvature, range length, Melton's roughness coefficient, stream power index, drainage density, topographic wetness index, distance from the river, vegetation, precipitation, and geological formations. The information layers were combined based on their impact on erosion using different fuzzifier functions. The fuzzy gamma operator in a GIS platform was utilized to combine and overlay the indicators. 

    Finding

     The results revealed that approximately 8.4% of the study area exhibited high erosion potential. In comparison, around 18.7% had a high erosion potential, primarily located in the middle parts of the watershed. The high erodibility in these areas can be attributed to erodible geological formations, steep slopes, and high drainage density. Other contributing factors include predominantly southern and western slope aspects, longer slopes, and poor vegetation. 

    Conclusion

     The indicators used in assessing erosion-prone areas provide insights into the geomorphological and hydrological conditions of the study watershed. The prepared erosion map can serve as a foundation for prioritizing soil conservation management measures and reducing the impact of erosion. 

    Innovation:

     This research employs a combination of geomorphometric indicators and a fuzzy approach to assess soil erosion potential accurately. The practical application lies in utilizing the study's findings to prioritize areas for effectively implementing erosion mitigation and soil conservation measures in land management.

    Keywords: Spatial Changes Of Erosion, Fuzzy Logic, Topographic Wetness Index, Curvature, Morphometry Index
  • Aliakbar Anabestani *, Morteza Zolfaghari, Jamileh Tavakolinia Pages 46-69
    Aim

    Rural development is mainly focused on poverty alleviation, better livelihood opportunities, provision of basic amenities and infrastructure facilities through innovative self-employment programs. A smart village provides long-term social, economic, welfare, and environmental activities for the village community, which enables widespread participation in local governance processes and promotes entrepreneurship. It can also improve health and well-being and strengthen the interactions of village residents. Therefore, the current research aims to identify and analyze the factors affecting the formation of the smart village approach in Iran. 

    Material & Method

     The required information was collected in a documentary-library way. The data was analyzed using expert judgment, the field survey method (observation and questionnaire), the network analysis process model (ANP), and DEMATEL. 

    Finding

     The research results show that among the factors related to the formation of the smart village approach, the ten components of the smart village include smart education, smart connection, smart economy, smart energy, smart health, smart environment, smart governance, smart infrastructure and mobility, smart agriculture, and smart tourism in this research have been identified. According to the opinion of the respondents, smart education, with 7.26%, ranked first, and smart connection component, with 4.20%, ranked second. 

    Conclusion

    Therefore, in order to achieve all-around development in connection with the smart village, effective attention must be paid to education and connection because they have the most influence in the formation of the smart village.

    Innovation:

     For the first time in Iran, the components of the formation of the smart village approach based on its native capacities have been examined, which can open the way for further research in this field.

    Keywords: Rural Development, Information, Communication Technology (ICT), Smart Village, Iran
  • Morad Kaviani Rad *, Parisa Ghorbanisepehr, Zakeyeh Aftabi Pages 70-87
    Aim

    The most important purpose of this research is to identify the key factors affecting the hydropolitical relations of political-spatial units in the Gavakhuni catchment area.

    Material & Method

     The current research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of research method. The nature of the data is mixed, and the data collection method is library, field, and survey. In this research, after reviewing the authentic documents and texts, the factors affecting the hydropolitical relations of the political-spatial units of the Gavkhoni watershed were identified, and Micmac software was used to determine the key factors. In the following, the researchers provided the provided solutions in the form of a questionnaire to the research experts to check the correctness of the provided solutions and rank them with the FBMW model.

    Findings

     This research has successfully identified 43 factors that significantly influence the hydropolitical relations of political-spatial units in the Gavakhuni catchment basin. These factors, categorized as determining, two-dimensional, influential, and independent, have been further narrowed down to nine key influencing factors. 

    Conclusion

    With the view of the separation of provincial management of water resources and arbitrary harvesting in different parts of the basin, transfer of water out of the basin, and regional and provincial conflicts, it seems that with the establishment of integrated management in the basin, based on the system approach and the basic cooperation relations in the basin, we can move towards improving the water situation in the Gaukhoni catchment basin.

    Innovation, application of the results

    The innovation of this research is identifying key factors affecting the hydropolitical relations of political-spatial units of the Gavakhuni watershed using the opinions of academic and executive experts.

    Keywords: Spatial Political Units, Hydropolitical Relations, The Gavkhuni Watershed, MICMAC Software
  • Issa Poorangha *, Mohammad Zaheri, Shahrivar Roustaei Pages 88-104
    Aim

    The ever-increasing population of cities has created many problems for city management. Solving these problems has become a big challenge for urban management. Scientific and research centers and international organizations have introduced the approach of "good urban governance" as the most effective, least costly, and most sustainable method of urban management. Urban governance is a process formed based on the interaction between the official organizations and institutions of the city administration on the one hand, and non-governmental organizations and civil society organizations on the other. This article aims to analyze the feasibility of good governance in the urban management of Maku City by examining the indicators of good urban governance.

    Material & Method

     The research method is descriptive-analytical and is of a functional type. The statistical population of this study includes two groups of citizens and experts (municipality and city council). Statistical tests using mean comparison (T-test and ANOVA) were used to analyze the data collected from the questionnaire.  

    Finding

     The findings of this study are significant. From the citizens' viewpoint, all the indicators of good urban governance are at a low level. However, experts believe that only the participation index is low. Furthermore, all neighborhoods of Maku city are at a low level in terms of good urban governance, with significant differences observed in three indicators: rule of law, justice index, and strategic insight index. In summary, this study's results underscore the urgent need to improve the realization of good urban governance in Maku city.

    Innovation: 

    This research stands out from previous studies as it comprehensively examines eight indicators of good urban governance, both from the perspective of citizens and experts. The findings of this unique approach can be instrumental in various planning initiatives, particularly those that prioritize the decentralization of the urban management process.

    Keywords: Urban Management, Good Urban Governance, Municipality, City Council, Maku City
  • Abbas Pahlavani *, Iman Vaezi Pages 105-122
    Aim

    The purpose of this research is to evaluate the positive and negative effects of the implementation of the steel project in joveyn city on the environment around it using the rapid impact assessment matrix of RIAM, and it has been done by separating the project and its environment into constituent factors.

    Material & Method

    The present research is analytical and applied in terms of method (quantitative and qualitative) and type, respectively. The environmental impact assessment method is suitable for achieving sustainable development goals. In this study, the important effects related to the construction of Joveyn Sabzevar steel plant were investigated using the RIAM matrix method in order to analyze the effects due the construction  of the unit in the construction and operation phase.

    Finding

    The findings show that the effect of project activities on physical and chemical factors, in the final summation in the physical and chemical environments related to soil erosion and sound effects (insignificant negative effects and changes), ground shaking, drainage, air quality and climate changes (significant negative effects) and in biological-ecological environments, it is related to the change of agricultural and garden land use (insignificant negative effect) and the effect on vegetation changes (significant negative effects). Cultural, social, economic, and technical environments showed positive effects and changes.

    Conclusion

    The results of this research showed that the construction project of the Jovin Sabzevar steel plant has 18 negative effects and changes and 10 positive effects and changes on different environments. Also, according to the results, compliance with environmental requirements should be considered.

    Innovation

    application of the results evaluation and implementation of the steel project with the matrix method can determine the possibility or impossibility of implementing the project with less cost and time.

    Keywords: Environmental Impact Assessment, Steel Project, Rapid Impact Assessment Matrix, Jovin
  • Maryam Ariasadr, Dariush Rahimi * Pages 123-140
    Aim

    Extreme rainfall fluctuations are one of Iran's environmental challenges. The heavy rains of 2019 and the relative drought of 2018 and 2021 show the unevenness of rainfall.

    Material & Method

    This study utilized the daily rainfall data from 360 weather stations spanning the years 1990 to 2021, along with the synoptic indices of the winter seasons of 2019 and 2021. The geographical range of the data, spanning from latitude N 10-90 to longitude E º 10-90, was chosen to provide a comprehensive view of the Iranian climate.

    Finding

    The probability of drought is 42%, drought is 35.5%, and normal conditions are 22.5%. Markov chain indicated the highest probability of normal drought to drought at 57% and consecutive drought at 46.2%. ANOVA showed a significant difference between the climatic variables of wet and dry years. Observational conditions showed that in the wet year (2019) sample year, the Siberian high-pressure center operator had more pressure (1054 megabytes) in 2019 and 1032 mb in 2021. In the wet year, the frequency of cyclones and the temperature difference at the level of 500-1000 are higher, but the omega values are lower. These conditions are for the drought (2021), the amount of pressure in Siberia, the temperature difference between 500 and 1000 is less, and Omega is more (stable air).

    Conclusion

    The amount of rainfall in Iran fluctuates from year to year, and low rainfall years occur more often than high rainfall years.

    Innovation: 

    Planners should increase the risk of water supply and development and plan based on the minimum amount of precipitation. The physical capacity of the country's ecology should be reviewed, and population concentration in limited areas should be avoided to reduce the vulnerability of the country's geographical environment.

    Keywords: Fluctuation, Drought, Wet, Rainfall, Trend, Iran
  • Fatemeh Jahanishakib *, Tahere Ardakani Pages 141-156
    Aim

     Valuing goods, functions, and ecosystem services is necessary. Not considering their long-term value has unfavorable consequences for society.

    Material & Method

     In this research, the economic valuation of habitat services use the opportunity cost approach, including market-based techniques. An opportunity cost is the cost of passing up one opportunity for another. Data related to annual development incomes (GDP), such as industry, mining, and settlements, were extracted from statistical reports. Using the habitat quality index, we calculated the GDPR. To estimate the economic value of habitat services, habitat quality maps and spatial statistical analyses were used.

    Findings

     In South Khorasan province, habitat services were worth 544,465.16 billion rials in 2020. LUT Desert has the highest total value within ecological boundaries or subbasins, while Lut Desert (3.32) ranks third among the four subbasins in terms of economic value. In part, this is due to the vast expanse of the Lut Desert and its nonhomogeneous conditions. The value of habitat ecosystem services per hectare in the province was estimated to be around 36 million rials.

    Conclusion

     The research findings indicate valuable areas in the northeast with a favourable climate and higher rainfall than the rest of the province. However, the western half of the central region in South Khorasan province has similar conditions but is more arid. Biodiversity protection planners must consider the impact of mining activities in this area.

    Innovation: 

    Shifting the economic valuation approach towards spatial analysis methods (space-based), which can provide landscape managers with a more powerful tool for making informed and wise decisions. The quantitative and spatial findings from this research are crucial for evaluating environmental impacts, creating development plans, and estimating damages during decision-making processes.

    Keywords: Economic Valuation, Biodiversity, Spatial Statistics, Ecosystem Services, South Khorasan Province