فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی تربیتی
سال بیستم شماره 71 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/07/06
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رقیه اسدی*، جلیل یونسی، محمد عسگری، عنایت الله زمانپور صفحات 7-38

    این پژوهش با هدف طراحی و توسعه نرم افزار جدول مشخصات آزمون تلفیقی (رویکرد مارزانو و کندال و اندرسون و همکاران) برای درس علوم پایه ششم ابتدایی از رویکرد تحقیق و توسعه استفاده کرد. جامعه شامل ابزارهای آزمون سازی تحت وب و متخصصان سنجش و اندازه گیری، نرم افزار و علوم بود. دو فاز از سه فاز رویکرد تحقیق و توسعه (با چشم انداز معماری) در این مقاله مورد نظر بوده است: فاز اول شامل تحلیل نیازها و زمینه و فاز دوم شامل طراحی، معماری و ارزیابی تکوینی بود. در فاز اول، ادبیات پژوهش و نرم افزارهای مرتبط با طراحی سوال مورد بررسی قرار گرفت. در فاز دوم، دو پروتوتایپ برای نرم افزار طراحی شد. در پروتوتایپ اول، شمای اولیه نرم افزار براساس رویکرد تلفیقی طراحی شد و با استفاده از هوش مصنوعی chatGPT-4، 406 فعل رفتاری و 5137 هدف رفتاری تولید شد که روایی آنها توسط متخصصان سنجش تایید شد. در پروتوتایپ دوم، معماری نرم افزار بر اساس وب اپ با استفاده از زبان PHP، و فریم وورک لاراول برای بک اند، و زبان javascript، و فریم وورک react برای فرانت اند، و پایگاه داده MySQL و پروتکل REST جهت ارتباط با سرور طراحی و باگ ها و اشکالات نمونه اولیه برطرف شد. همچنین نظرات سایر متخصصان در طراحی نهایی لحاظ گردید

    کلیدواژگان: جدول مشخصات آزمون تلفیقی، اندرسون و همکاران، مارزانو و کندال، معماری نرم افزار، تحقیق و توسعه
  • مهدی محمدی*، حبیب کشاورز، مریم شفیعی سروستانی، محمدحسن کریمی، فاطمه سوسن جباری صفحات 39-74

    هدف از این پژوهش، ارائه مدل ذهن آرایی در کودکان دوره پیش دبستان است. رویکرد این پژوهش سنتز پژوهی کیفی، از نوع فراترکیب نظریه ساز بود و با استفاده از روش شش مرحله ای ساندلوسکی و باروسو انجام شد. در گام اول و پس از انتخاب تیم فراترکیب، سوالات پژوهش برای استخراج مدل داده بنیاد ذهن آرایی کودکان، تنظیم و معیارهای شمول و خروج مقالات مشخص شدند. در گام دوم، به جستجوی نظام مند منابع در پایگاه های اطلاعاتی پرداخته شد. در گام سوم ارزیابی کیفیت مقالات انجام و در نهایت با توجه به معیار خروج 37 مقاله اصیل انتخاب شدند. در گام چهارم با تکنیک دسته بندی یافته ها و تکنیک کمی فراچکیده نویسی، کدهای باز استخراج شدند. در گام پنجم نیز ابتدا 119 کد باز (مانند پایش حواس و احساسات، ابراز قدردانی، عملکرد مغز و یادگیری، غوطه ور شدن در کاری) استخراج گردیدند و سپس داده ها، مفهوم پردازی، مقوله بندی و سپس براساس مشابهت ها ارتباط مفهومی و خصوصیات مشترک بین کدهای باز، 13 کد محوری (مانند کیفیت مربی/معلم، کیفیت کودک، زمینه) مشخص شدند و نهایتا این 13 کد محوری در 3 مقوله پیشایندها، فرایندها و پیامدهای ذهن آرایی کودک پیش دبستانی به عنوان کدهای انتخابی در مدل جایابی شدند. در گام ششم با استفاده از تکنیک های اعتبارپذیری و انتقال پذیری، اعتبار یافته های مدل انجام شد. شکل گیری ذهن آرایی کودکان در سطح پیش دبستانی اقدامی موثر جهت هدفمند نمودن برنامه های دوره ی پیش ازدبستان می باشد که نیازمند توجه برنامه ریزان و سیاست مداران به این مهم است.

    کلیدواژگان: ذهن آرایی، ذهن آگاهی، پیش دبستانی، فراترکیب نظریه ساز
  • داود کاظمی فرد*، عزت الله قدم پور صفحات 75-106

      این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین جهت گیری اهداف پیشرفت و درگیری تحصیلی با میانجی گری ادراک از محیط مدرسه و خودکارآمدی تحصیلی انجام شد. روش تحقیق، توصیفی - همبستگی از نوع تحلیل مسیر و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دوره ی متوسطه دوم شهر خرم آباد در سال تحصیلی 1401-1400 بودند که از میان آنها نمونه ای به حجم 334 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و وارد تحلیل شدند. داده ها از طریق پرسشنامه های جهت گیری اهداف پیشرفت الیوت و مک گریگور (2001) ، ادراک از محیط مدرسه جیا و همکاران (2009)، خودکارآمدی تحصیلی پاتریک، هیکس و ریان (1997)، و درگیری تحصیلی ریو (2013) جمع آوری گردید. به منظور ارزیابی روابط بین متغیرها از روش تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج نشان داد که جهت گیری اهداف تسلطی - عملکردی هر دو اثر مستقیم، مثبت و پیش بینی کننده ای بر میزان درگیری تحصیلی دانش آموزان دارند. علاوه بر این، جهت گیری های اهداف تسلطی و عملکردی هر دو به صورت غیرمستقیم و جداگانه ای توانستند درگیری تحصیلی دانش آموزان را از طریق ادراک از محیط مدرسه و خودکارآمدی تحصیلی پیش بینی کنند. این پژوهش به طور واضحی نقش متغیرهای محیطی و فردی به عنوان عواملی که بر خودتنظیمی دانش آموزان تاثیرگذار هستند، را آشکار می سازد.

    کلیدواژگان: اهداف پیشرفت، ادراک از محیط مدرسه، خودکارآمدی تحصیلی، درگیری تحصیلی
  • غلامرضا امیری دهج، امید شکری*، جلیل فتح آبادی صفحات 107-142

    پژوهش حاضر با هدف آزمون نقش واسطه ای هیجانات معلم در رابطه خوش‏بینی تحصیلی معلمان و رابطه بین فردی معلم دانش‏آموز انجام شد. در پژوهش همبستگی حاضر، 306 معلم به مقیاس خوش‏بینی تحصیلی معلمان (وولفولک هوی، هوی و کارز، 2008)، سیاهه هیجانات معلم (چن، 2016) و پرسشنامه تعامل معلم (لارداسمی و کنی، 2001) پاسخ دادند. از روش آماری مدل یابی معادله ساختاری برای آزمون مدل مفروض میانجیگری هیجانات معلم در رابطه خوش‏بینی تحصیلی معلمان و رابطه بین فردی معلم دانش‏آموز استفاده شد. نتایج نشان داد که رابطه بین خوش بینی معلم با هیجانات مثبت و رفتارهای مثبت رابطه بین فردی مثبت و معنادار و با هیجانات منفی و رفتارهای منفی رابطه بین فردی، منفی و معنادار بود. همچنین، نتایج مربوط به آزمون مدل مفروض نشان داد که مدل مفروض واسطه مندی کامل هیجانات معلم در رابطه بین خوش‏بینی معلمان و رابطه بین فردی معلم دانش‏آموز با داده ها برازش مطلوبی داشت. در مجموع، نتایج پژوهش حاضر نشان داد که تلاش برای فهم ظرفیت های تفسیری خوش بینی تحصیلی در پیش بین مدل های مثبت و منفی رفتار رابطه بین فردی معلم دانش آموز می تواند در بستر تمایزیافتگی در تجارب هیجانی مثیت و منفی معلمان معنا شود.

    کلیدواژگان: خوش‏بینی تحصیلی معلم، هیجانات معلم، رفتار رابطه بین فردی معلم- دانش‏آموز، تحلیل واسطه ای
  • سوسن طالبی، محمدرضا نیلی احمد آبادی*، هاشم فردانش، خدیجه علی ابادی صفحات 143-174

    تفکر طراحی در آموزش« نوعی مسئله گشایی یادگیرنده محور و خلاق برای پاسخگویی به مسائل مبهم و پیچیده آموزش و طرح مسائل نوآورانه است.» مزایای بهره گیری از تفکر طراحی در آموزش و یادگیری موجب نیاز به طراحی و اعتباریابی الگوی طراحی آموزش تفکر طراحی برای تکنولوژیست ها و طراحان آموزشی گردیده که در پژوهش های مورد بررسی به این مهم، پرداخته نشده است، ضرورت پاسخگویی به خلاء پژوهشی موجود، هدف پژوهش حاضر می باشد. برای رسیدن به این هدف، از روش پژوهش آمیخته به ‏صورت اکتشافی متوالی استفاده شد. با روش تحلیل محتوای کیفی، متون تخصصی منتخب از مرور نظام مند در بازه زمانی1980 تا 2021 مستخرج از پایگاه های داخلی و خارجی مرتبط، مورد مطالعه و تحلیل قرار گرفتند. با شناسایی مولفه های تفکر طراحی و عوامل موثر در طراحی آموزشی منتج از یافته های پژوهش از سویی و با تناسب رویکردسازنده گرایی اجتماعی در آموزش تفکر طراحی از سوی دیگر، الگوی پیشنهادی طراحی شد. در بخش کمی پیشنهادی، مورد اعتبارسنجی قرار گرفت. برای اعتبارسنجی درونی، الگوی پیشنهادی برای قضاوت و اعتبارسنجی به متخصصان تکنولوژی آموزشی ارسال شد. یافته ها و تحلیل داده های حاصل از اجرای پرسشنامه نشان داد که الگوی پیشنهادی از اعتبار درونی مناسب برخوردار است و می تواند برای دانشجویان تکنولوژی آموزشی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تفکر طراحی، طراحی آموزشی، الگوی طراحی آموزشی تفکر طراحی، اعتبارسنجی درونی، تکنولوژی آموزشی
  • سعیده بافتی، سیاوش طالع پسند* صفحات 175-200
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه کژرفتاری دانش آموزان با تمایل به ترک خدمت معلمان با میانجیگری خستگی هیجانی و نقش تعدیل کننده تنظیم هیجانی بود. پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه معلمان مقطع ابتدایی شهرستان سمنان بود که در سال تحصیلی 1400_1401 مشغول به کار بودند (723 نفر). شرکت کنندگان 150 معلم (84 معلم زن و 64 معلم مرد) بودند. از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. همه آنها پرسشنامه خستگی هیجانی جانگ (1995)، پرسشنامه تنظیم هیجانی گراس و جان (2003)، پرسشنامه تمایل به ترک خدمت کیم و همکاران (2007) و پرسشنامه کژ رفتاری دانش آموزان رستمی و راد (1392) را تکمیل کردند. فرضیه ها با مدل تحلیل مسیر و تحلیل فرآیند شرطی آزمون شدند. یافته ها نشان داد که کژرفتاری دانش آموزان اثر ساختاری مستقیم بر خستگی هیجانی و تمایل به ترک خدمت معلمان داشت. خستگی هیجانی در رابطه بین کژرفتاری دانش آموزان با تمایل به ترک خدمت معلمان نقش میانجی ایفا می کرد. نقش تعدیلگر تنظیم هیجانی در رابطه میانجی خستگی هیجانی تایید شد. در سطوح پایین تنظیم هیجان رابطه خستگی هیجانی با تمایل به ترک خدمت بسیار ملایم و معنادار بود، اما در سطوح بالای تنظیم هیجان، خستگی هیجانی با شدت بیشتری تمایل به ترک خدمت را پیش بینی می کرد. نتیجه آنکه پیشایندهای میل به ترک خدمت روابط ساختاری پیچیده ای دارند.
    کلیدواژگان: کژرفتاری، تمایل به ترک خدمت، خستگی هیجانی، تنظیم هیجانی
  • سلمان اکبردوست زنگنه، عطا طهرانچی*، زهرا ایجادی صفحات 201-224

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای درگیری تحصیلی در رابطه ویژگی های شخصیتی و خودارزشمندی با خودکارآمدی تحصیلی در دانش آموزان پسر دبیرستانی بود. در یک طرح همبستگی تعداد 306 نفر از دانش آموزان پسر متوسطه دوم شهر گناباد در سال تحصیلی 1401-1400 با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و پرسشنامه های ویژگی های شخصیتی نئو (1985)، خود ارزشمندی کروکر و همکاران (2003)، خود کارآمدی تحصیلی مورگان و جینکز (1999) و درگیری تحصیلی ریو (2013) را تکمیل کردند. تحلیل داده ها با همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری انجام شد. مدل مفروض برازش مطلوبی با داده ها داشت. نتایج نشان داد که درگیری تحصیلی در رابطه ویژگی های شخصیتی و خودارزشمندی با خودکارآمدی تحصیلی نقش واسطه ای دارد و خودارزشمندی اثر غیرمستقیم بیشتری بر خودکارآمدی تحصیلی دارد و اثرات مستقیم ویژگی های شخصیتی و خودارزشمندی بر خودکارآمدی تحصیلی بیشتر از اثرات غیرمستقیم آن ها به واسطه درگیری تحصیلی بود. بر همین اساس می توان نتیجه گرفت که خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان به واسطه ارتباط ویژگی های شخصیتی و خودارزشمندی با درگیری تحصیلی می تواند افزایش یابد و این موضوع پیش بینی کننده مثبتی برای خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان باشد

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، خودارزشمندی، درگیری تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی
  • سعید جعفری، کاظم برزگر بفرویی* صفحات 225-248
    پژوهش حاضر با هدف تجزیه و تحلیل عوامل تعیین کننده اهمال کاری تصمیم گیری در بین دانشجویان و ارزیابی یک مدل معادلات ساختاری، که در آن خودتنظیمی در تمرکز رابطه بین باورهای فراشناختی درباره اهمال کاری و اهمال کاری تصمیم گیری را واسطه گری می کرد، انجام شد. بر اساس فرمول کوکران، 391 دانشجو از سه دوره تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری که در سال تحصیلی 1401-1400 در دانشگاه یزد مشغول به تحصیل بودند، با روش تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و پرسشنامه باورهای فراشناختی درباره اهمال کاری (فرنی و همکاران، 2009)، مقیاس اهمال کاری پرسشنامه تصمیم گیری ملبورن (مان و همکاران، 1997) و مقیاس خودتنظیمی در تمرکز پرسشنامه راهبردهای یادگیری و مطالعه (واینستین و پالمر، 2002) را، تکمیل کردند. تحلیل داده ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد و مدل فرضی تاحدزیادی تایید گردید. نتایج حاصل از مدل یابی معادلات ساختاری نشان دادند که: باورهای فراشناختی مثبت و منفی درباره اهمال کاری، بر خودتنظیمی در تمرکز تاثیر منفی دارند. هم چنین خودتنظیمی در تمرکز، در رابطه بین باورهای فراشناختی مثبت و منفی درباره اهمال کاری و اهمال کاری تصمیم گیری، نقش واسطه ای ایفا می کند. این یافته ها، مبنایی برای بررسی اهمال کاری تصمیم گیری، به عنوان مانعی برای موفقیت تحصیلی فراهم کرده و بر نقش حیاتی راهبردهای یادگیری خودتنظیمی، در پیش بینی تمایل به تاخیر در موقعیت های تصمیم گیری، تاکید داشتند.
    کلیدواژگان: اهمال کاری تصمیم گیری، باورهای فراشناختی درباره اهمال کاری، راهبردهای یادگیری خودتنظیمی، دانشجویان
  • مهدی رحمانی ملک اباد*، نورعلی فرخی، مینا تنهایی صفحات 249-270

    این مقاله به منظور هنجاریابی و بررسی کفایت شاخص های پرسشنامه ی خطای شناختی (CEQ) انجام گرفته است. این مقیاس دارای 24 سوال است و در دو کشور آلمان و آمریکا توسط لوفور و پاسل‏ در سال های 1981 و 2009 هنجار شده است و شامل 4 زیر مقیاس فاجعه-سازی، تعمیم افراطی، شخصی سازی و انتخاب انتزاعی می باشد. شیوه پژوهش از جهت اعتباریابی و هنجاریابی از نوع پژوهش های روان سنجی و از جهت شناسایی خطاهای شناختی جز پژوهش های توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش مردان و زنان متاهل ایرانی بود. حجم نمونه ی مورد مطالعه 439 نفر می باشد که از 5 کلانشهر انتخاب گردیده اند. برای انجام تحلیل از نرم افزارهای Spss و Lisrel استفاده شد. نتایج، ساختار چهار عاملی مفروض بر نظریه ی خطای شناختی را تایید کرد. نرم مقیاس ها برای زنان و مردان متاهل ایرانی نیز به دست آمد. و مشخص شد پایایی های بدست آمده و اعتبار سازه از ضریب بالا و مطلوبی برخوردار است که نشان دهنده مورد اعتماد و کاربردی بودن پرسشنامه در مراکز مشاوره و همچنین استفاده در تحقیقات میدانی است.

    کلیدواژگان: هنجاریابی، شاخص های روان سنجی، پرسشنامه خطای شناختی، زنان و مردان متاهل ایرانی.‏
|
  • Roghaye Asadi *, Jalil Younesi, Mohammad Asgari, Enayatollah Zamanpour Pages 7-38

    The goal of this research was to create and develop a combined test specification table based on the approaches of "Marzano and Kendall" and "Anderson et al." for the sixth-grade basic science curriculum, using a research and development methodology. The study population encompassed all web-based testing tools and experts in the fields of assessment and measurement, software, and science. This article outlines two phases of the research and development process, taking an architectural perspective into account. The first phase involved a thorough analysis of needs and background, while the second phase encompassed the design, architecture, and formative evaluation. In the initial phase, we examined research literature and software related to question design. In the subsequent phase, two software prototypes developed. The first prototype established the initial software framework based on a combined approach, employing artificial intelligence chatGPT-4 to generate 406 behavioral verbs and 5137 behavioral objectives, which their validity confirmed by assessment and measurement experts. In the second prototype, the software architecture was designed as a web application using the PHP language for the backend, the Laravel framework, JavaScript language, and the React framework for the frontend, along with a MySQL database and the REST protocol for server communication. This phase also addressed and resolved the initial sample's issues and bugs. Furthermore, the input and feedback from other experts were incorporated into the final design.

    Keywords: Combined Table Of Test Specification, Anderson Et Al, Marzano, Kendal, Software Architecture, Research, Development
  • Mehdi Mohamadi *, Habib Keshavarz, Maryam Shafiei Sarvestani, Mohamadhasan Karimi, Fatemeh Jabbari Pages 39-74

    The aim of this study was to extract the grounded theory model of Mindup in preschool children. The design of this research was a qualitative synthesis research of the TheoryGenerating Meta-synthesis type and was carried out using the sixstep method of Sandlowski and Barroso. In the first step, after selecting the Meta-synthesis team, the research questions were set up to extract the grounded theory model of the children's Mindup model and the criteria for including the articles were determined. In the second step, a systematic search of resources in Latin databases was performed . In the third step, the quality of the articles was evaluated and finally, according to the exclusion criteria, 37 original articles were selected. In the fourth step, open-source code was extracted using the classification technique and quantitative Meta-summery technique. In the fifth step, at first 119 open codes were extracted. Then all the factors extracted from the research were considered as open code and then according to the reduction rules, considering the concept of each code, it was summarized and decreased to 13 axial codes and 3 categories (Antecedents, processes and Consequences). In the sixth step, the findings were validated using validation and transferability techniques.

    Keywords: : Mindup, Mindfulness, Preschool, Meta Synthesis Approach
  • Davud Kazemifard *, Ezatolah Ghadampour Pages 75-106

     The purpose of this study was to investigate the relationship between achievement goal orientation and academic engagement, by examining the mediating functions of perceived school climate and academic self-efficacy. The method of research was descriptive – correlational Type of path analysis and the statistical population included all students of all secondary school students of khorammabad in the academic year 2021-2022, that among the samples, 334 students are entered to the analysis by were selected using random cluster sampling. The data are collected by Achievement Goal Questionnaire Scale Elliot and McGregor (2002), School Climate Perception Scale Jia and et.al (2009), Academic Efficacy Scale Patrick, Hicks and Ryan (1997) and Study Engagement Scale (Reeve, 2013). The path analysis method was used to evaluate the relationships between variables. The results show that both mastery-approach goals and performance-avoidance goals have a positive, direct, predictive effect on students’ academic engagement. Additionally, both goal orientations indirectly predict academic engagement through perceived school climate and academic self-efficacy, separately. This study highlights the role of environmental as well as personal factors in facilitating self-regulated learning among students.

    Keywords: Achievement Goal, Perceived School Climate, Academic Self-Efficacy, Academic Engagement
  • Gholamreza Amiri Dahaj, Jalil Fathabadi Pages 107-142

    This study examined the mediating effect of teacher emotions on the relationship between teachers’ academic optimism and interpersonal teacher behavior model. In a sample consisting of 306 men teachers, the Teacher’ Academic Optimism Scale (TAOS, Woolfolk Hoy, Hoy & Kurz, 2008), the Teacher Emotion Inventory (TEI, Chen, 2016) and the Questionnaire on Teacher Interaction (QTI, Lourdusamy & Khine, 2001) were administered. Structural equation modeling was used to assess the mediating effects of teacher emotions on the relationship between teachers’ academic optimism and interpersonal teacher behavior. Results showed that there is a positive significant correlation between teachers’ academic optimism with positive emotions and positive interpersonal teacher behavior and a negative significant correlation with negative emotions and negative interpersonal teacher behavior. Results also indicated that there is a negative significant correlation between positive emotions with negative interpersonal teacher behavior and a positive significant correlation whit positive interpersonal teacher behavior and there is a negative significant correlation between negative emotions with positive interpersonal teacher behavior and a negative significant correlation whit negative interpersonal teacher behavior. Results showed that the fully mediated model of teacher emotions on the relationship between teachers’ academic optimism and interpersonal teacher behavior had acceptable fit to data. Overall, the results of the present study showed that trying to understand the interpretative capacities of academic optimism in predicting positive and negative models of teacher-student interpersonal behavior can be interpreted in the context of differentiation between positive and negative teachers' emotional experiences.

    Keywords: Teacher Academic Optimism, Teacher Emotions, Interpersonal Teacher Behavior, Mediation Analysis
  • Sousan Talebi, Mohammadreza Nili Ahmadabadi *, Hashem Fardanesh, Khadijeh Aliabadi Pages 143-174

    Design thinking in education is "a kind of learner-oriented and creative problem-solving to respond to ambiguous and complex issues of education and propose innovative issues." The benefits of using design thinking in teaching and learning have led to the need to design and validate the design model of design thinking education for technologists and educational designers, which has not been addressed in the researches reviewed, the need to respond to the existing research gap. The aim of the present research is To achieve this goal, the mixed research method was used in a sequential exploratory manner. With the method of qualitative content analysis, selected specialized texts from the systematic review in the period from 1980 to 2021, extracted from related domestic and foreign databases, were studied and analyzed. By identifying the components of design thinking and effective factors in educational design resulting from research findings on the one hand and with the appropriateness of the social constructive approach in design thinking education on the other hand, the proposed model was designed. In the proposed quantitative section, it was validated. For internal validation, the proposed model was sent to educational technology experts for judgment and validation. Findings and data analysis of the questionnaire showed that the proposed model has good internal validity and can be used for educational technology students.

    Keywords: Design Thinking, Instructional Design, Instructional Design Model, Internal Validation, Educational Technology
  • Saeedeh Bafti, Siavash Talepasand * Pages 175-200
    The purpose of this research was to investigate the relationship between students' misbehavior and the desire to leave the service of teachers with the mediation of emotional exhaustion and the moderating role of emotional regulation. The current research was correlational. The statistical population of this research included all the elementary school teachers of Semnan city who were working in the academic year of 2011-2014 (723 people). The participants were 150 teachers (84 female teachers and 64 male teachers). A simple random sampling method was used. All of them completed the Jang (1995) emotional exhaustion questionnaire, the Gross and John (2003) emotional regulation questionnaire, the Kim et al. (2007) intention to quit questionnaire, and the Rostami and Rad students' behavioral bias questionnaire (2012). Hypotheses were tested with path analysis model and conditional process analysis. The findings showed that students' misbehavior had a direct structural effect on emotional exhaustion and the tendency to leave the service of teachers. Emotional exhaustion played a mediating role in the relationship between students' misbehavior and teachers' desire to leave. The moderating role of emotional regulation in the mediating relationship of emotional exhaustion was confirmed. At low levels of emotion regulation, the relationship between emotional exhaustion and the desire to leave the service was very mild and significant, but at high levels of emotion regulation, emotional exhaustion more strongly predicted the desire to leave the service. As a result, the antecedents of the desire to leave the service have complex structural relationships.
    Keywords: Misbehavior, Desire To Leave The Service, Emotional Exhaustion, Emotional Regulation
  • Salman Akardoost Zanganeh, Ata Tehranchi *, Zahra Ejadi Pages 201-224

    The aim of the present study was to investigate the mediating role of academic engagement in the relationship between personality traits and self- worth with academic self-efficacy in male high school students. In a correlational design, 306 male secondary school students of Gonabad city were selected in the year of 2023 with a multi-stage cluster sampling method, and the questionnaires of Neo personality traits (1985), self-worth by Krueger et al(2003), self The academic efficacy of Morgan and Jenks (1999) and the academic engagement of Rio (2013) were completed. Data analysis was done with Pearson correlation and structural equation modeling. The hypothesized model had a good fit with the data. The results showed that academic engagement plays a mediating role in the relationship between personality traits and self-esteem with academic self-efficacy, and self- worth has a greater indirect effect on academic self-efficacy, and the direct effects of personality traits and self- worth on academic self-efficacy were greater than their indirect effects through academic engagement. Based on this, it can be concluded that students' academic self-efficacy can be increased due to the relationship between personality traits and self-worth with academic involvement, and this issue is a positive predictor for students' academic self-efficacy.

    Keywords: Academic Engagement, Personality Traits, Self-Worth, Academic Self-Efficacy
  • Saeed Jafari, Kazem Barzegar Bafrooei * Pages 225-248
    The present study was conducted with the aim of analyzing the determinants of decisional procrastination among students and evaluating a structural equation model, in which self-regulation in concentration mediates the relationship between metacognitive beliefs about procrastination and decisional procrastination. Based on Cochran's formula, 391 students from three courses of undergraduate, master, and doctoral studies who were studying at Yazd University in the academic year of 2021-2022 were selected by cluster random method and completed the metacognitive beliefs about procrastination questionnaire (Fernie et al, 2009), the procrastination scale of the Melbourne decision-making questionnaire (Mann et al, 1997) and the self-regulation in concentration scale of the learning and study strategies questionnaire (Weinstein & Palmer, 2002). Data analysis was done using structural equation modeling and the hypothesized model was largely confirmed. The results of structural equation modeling showed that: positive and negative metacognitive beliefs about procrastination have a negative effect on self-regulation in concentration. Also, self-regulation in concentration plays a mediating role in the relationship between positive and negative metacognitive beliefs about procrastination and decisional procrastination. These findings provided a basis for examining decisional procrastination as an obstacle to academic success and emphasized the vital role of self-regulated learning strategies in predicting the tendency to delay in decision-making situations.
    Keywords: Decisional Procrastination, Metacognitive Beliefs About Procrastination, Self-Regulated Learning Strategies, Students
  • Mehdi Rahmani Malekabad*, Noorali Farokhi, Mina Tanhaei Pages 249-270
    Aim

    The aim of this research was to investigate the psychometric properties of Cognitive Error questionnaire. This questionnaire standardization by Lefebvre (1981) in German and Possel (2009) in American. The questionnaire inclusive 4 subscale of catastrophizing, overgeneralization, personalization, selective abstraction. This scale has 24 items.

    Methods

    Research and standardization of research methods to validate the psychometric and cognitive errors to identify the research is descriptive survey. Research population were consisted of all married men and women originally Iranian. 439 persan participate in this study selected from five city of TERAN, ESFAHAN, AHVAAZ, MASHHAD and KORDESTAN.

    Results

    The Results approved a hypothesized four-factor structure of theory of cognitive error. Standardization Scales of the questionnaire was married to Iranian men and women.

    Conclusions

    Questionnaire demonstrates a good reliability and construct validity showing its reliability and applicability.Keywords: Normalization, Psychometric indices, Cognitive Error Questionnaire, students.Keywords: Normalization, Psychometric indices, Cognitive Error Questionnaire, students.

    Keywords: Normalization, Psychometric Indices, Cognitive Error Questionnaire, ‎Students.‎