فهرست مطالب

قضاوت - پیاپی 115 (پاییز 1402)

نشریه قضاوت
پیاپی 115 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابوطالب کوشا، حسین صادقی، مهدی ناصر* صفحات 1-24
    پیشگیری از نقض امنیت شبکه های تبادل اطلاعات، امری است که همواره مورد توجه قانون گذاران بوده است. این موضوع از  آن جهت اهمیت دارد که در عصر حاضر به عنوان عصر الکترونیک، نقض امنیت شبکه های تبادل اطلاعات منجر به نشت اطلاعات و ایجاد زمینه سوءاستفاده می گردد که سوء استفاده از اطلاعات شخصی افراد می تواند، گاه حتی اثرات مخرب بر امنیت زیستی یا ترور شخصیتی اتباع یک کشور را موجب گردد. نظام حقوقی اتحادیه اروپا در این زمینه دربردارنده مقررات مفصلی می باشد که از جمله آنها می توان به مقررات عمومی حفاظت از داده ها مصوب سال 2016 اشاره نمود. این مقررات دربردارنده قواعد مفصلی در زمینه حفظ و پیشگیری از نقض امنیت اطلاعات می باشد.  سوال اصلی که این پژوهش به دنبال پاسخگویی به آن می باشد این است که ماده 32 این مقررات دربردارنده چه سازوکارهایی در جهت پیشگیری از نقض امنیت شبکه های تبادل اطلاعات است؟ برای پاسخگویی به سوال فوق، پژوهش حاضر به روش اسنادی با ارائه مفاد ماده فوق الذکر و تحلیل بند های آن، سازوکارهای تعیین شده در این ماده را در چهار دسته مستعارسازی و رمزگذاری داده های شخصی، اطمینان از محرمانه بودن، یکپارچگی، دردسترس بودن و انعطاف پذیری سیستم ها و خدمات پردازشی، خطرات (ریسک) مرتبط با پردازش اطلاعات و رعایت الزامات شکلی قرار داده و در قسمت نتیجه گیری نیز مبادرت به ارائه برخی توصیه های سیاستگذارانه از جمله نحوه اصلاح قوانین و مقررات مصوب در نظام حقوقی ایران، آگاهی بخشی به مردم از طریق رسانه های ارتباط جمعی و نظام مند نمودن اعطای مجوز به فعالیت شرکت های فراملی به عنوان نتایج حاصل از بررسی ماده 32 مقررات مصوب سال 2016 اتحادیه اروپا نموده است.
    کلیدواژگان: امنیت، شبکه های تبادل اطلاعات، داده پیام، موضوع داده، کنترل کننده، اتحادیه اروپا
  • میلاد امیری*، ابراهیم یاقوتی، اسدالله مسعودی مقام، احمد امی صفحات 25-36
    اشتباه در شخص در حقوق کیفری ایران در مبحث «جنایات» در بند پ ماده 292 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392، به عنوان عامل موثر بر رکن روانی جرم مورد بررسی قرار گرفته است. در حقوق کامن لا نیز اشتباه در شخص در مبحث قتل مطرح شده و طبق این دیدگاه که «هدف به دنبال گلوله است»، اعتقاد بر این است که این اشتباه تاثیری بر عمدی بودن بزه واقع شده بر جرم دیده نامقصود ندارد. پرسشی که مطرح می شود این است که در حقوق ایران، آیا این اشتباه صرفا به جرائم علیه تمامیت جسمانی اختصاص دارد یا درخصوص سایر جرائم خصوصا جرائم علیه تمامیت معنوی، موثر است؟ یافته های پژوهش حاکی از این است که بر خلاف نظریه شر انتقال یافته در حقوق کامن لا، در حقوق ایران، اشتباه در شخص در تشکیل سوءنیت مطلق جرائم عمدی به عنوان نوعی اشتباه در موضوع بزه (یعنی انسان معین) موثر است به نحوی که تاثیر رفتار مقصود بر هدف نامقصود، اصولا به لحاظ فقدان قصد موضوع، موجب زوال عنصر روانی عمدی می گردد، مگر اینکه درصورت فقدان قصد، علم به عنوان جایگزین قصد محرز و مسلم باشد. نتیجتا در جرائم علیه تمامیت معنوی اشخاص، با عنایت به ماده 144 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 می توان دو فرض را در نظر گرفت؛ نخست اینکه مرتکب بدون قصد، جرم دیده نامقصود را مخاطب جرائم علیه کرامت یا شخصیت معنوی قرار داده و نیز علم به موضوع رفتار نداشته است (عدم قصد و علم). دوم، مرتکب با وجود فقدان قصد، می دانسته یا باید می دانسته رفتار وی منتهی به جرم علیه شخصیت معنوی بزه دیده نامقصود می گردد (عدم قصد و وجود علم). در فرض اول، به لحاظ فقدان عنصر روانی، بری است و در فرض دوم به لحاظ احراز عنصر روانی علمی، مجرم است و اشتباه تاثیری ندارد. این مقاله به شیوه توصیفی تحلیلی به بررسی موضوع می پردازد.
    کلیدواژگان: اشتباه در شخص، سوء نیت، سوء نیت انتقالی، قصد، علم، عمد، جرایم علیه تمامیت معنوی اشخاص
  • عاطفه عباسی*، فاطمه صالحی نژاد صفحات 37-58

    ازدواج یکی از نهادهای مهم اجتماعی و در زمره حقوق ذاتی بشری است که نقش حساسی بر تمام ابعاد سلامت جسمی و روانی انسان دارد. لکن ازدواج کودکان و نوجوانان به دلیل آثار غیرقابل جبرانی که بر آنان و به خصوص سلامت دختران دارد، به یکی از چالش های مهم تبدیل شده به نحوی که بر اساس اسناد بین المللی حداقل سن پذیرفته شده برای ازدواج، هجده سال بوده و ازدواج زیر این سن ممنوع گردیده است. در کشور ما به تاسی از نظر مشهور فقهای امامیه، حداقل سن ازدواج سیزده سال برای دختران و پانزده سال برای پسران بوده و ازدواج زیر این سن نیز با رعایت شرایطی مجاز دانسته شده است. با توجه به آسیب های جسمی و روحی که ازدواج زودهنگام بر جای خواهد گذاشت، این پژوهش به روش کتابخانه ای و با رویکردی توصیفی-تحلیلی، به شناسایی ظرفیت های نظام حقوقی ایران مشتمل بر فقه، قوانین و مقررات داخلی، اسناد بین المللی و آرای محاکم قضایی در منع ازدواج افراد زیر هجده سال پرداخت و با استفاده از آن، لزوم تفکیک سن مسوولیت عبادی از سن بهره مندی از حقوق اجتماعی و مدنی را اثبات کرده، هجده سالگی را به دلیل رسیدن کودک به رشد، به عنوان سن قانونی ازدواج پیشنهاد داده است.

    کلیدواژگان: کودک، نوجوان، ازدواج، نظام حقوقی ایران، بلوغ
  • علی مشهدی* صفحات 59-68
    دولت مدرن تابع حاکمیت قانون است. تبعیت از قانون نیز مستلزم پذیرش نظارت است. نظارت قضایی بر اعمال دولت از مهم ترین و موثرترین نوع نظارت هایی است که بر اعمال و تصمیمات دولت اعمال می شود. شکل گیری و تحول این نظارت حاصل دغدغه لزوم تبعیت اداره از قانون است. این تبعیت از طرق گوناگون تضمین می شود که شاخص ترین تضمین آن، نظارت بر اعمال و تصمیمات اداری از سوی دادگاه ها و نهادهای قضایی است. وصف قضایی این قبیل نظارت آن را از سایر نظارت های سیاسی و پارلمانی، مالی، اداری و شبه قضایی جدا می کند. محتوای نظارت تطبیق عمل و تصمیم اداره (Facts) با قوانین، اصول و قواعد (Acts) است. نظارت بر قانونی بودن اعمال دولت نیز خود به دو دسته نظارت بر قانونی بودن شکلی (صلاحیت و رعایت تشریفات) و نظارت بر قانونی بودن ماهوی (سوءاستفاده از صلاحیت و اشتباه) است. در جمهوری اسلامی ایران نظارت قضایی بر اداره از سه طریق صورت می پذیرد که دو مورد آن به صورت ایراد و استثنایی از طریق قضات دادگاه ها و سازمان بازرسی کل کشور و یک مورد آن به صورت اقامه دعوا و خاص از طریق دیوان عدالت اداری صورت می پذیرد. در این مقاله هریک از این مسائل بررسی و ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: نظارت قضایی، حاکمیت قانون، اعمال دولت، قانونی بودن، قضات
  • نصراله جعفری*، طیبه یزدانی صفحات 69-83

    قانونگذار درفصل دوم قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1376 ، جهت مشروعیت بخشی نهاد سرقفلی و با اقتباس از تحریرالوسیله امام خمینی (ره) این حق را به رسمیت شناخته است. بر این اساس مستاجر می تواند با موجر تراضی نماید و امتیازاتی همچون حق تقدم در ایجار پیدا کند. بدون تردید همان گونه که کسب این امتیازات یا همان سرقفلی به تراضی است، انتقال و اسقاط آن نیز باید به تراضی باشد. اما در تبصره 2 ماده 6 این قانون مقرر داشته: «در صورتی که موجر به طریق صحیح شرعی سرقفلی را به مستاجر منتقل نماید، هنگام تخلیه مستاجر حق مطالبه سرقفلی به قیمت عادله روز را دارد». در این خصوص نگارندگان مستند به دلائل متقنی بر این عقیده اند بر خلاف قانون سابق، ایجاد، انتقال و اسقاط سرقفلی مشروع صرفا با تراضی طرفین است و مطالبه ارزش سرقفلی، به عنوان یک الزام قانونی و به نرخ عادله روز، غیر عادلانه است و سبب تضییع حقوق موجر و مستاجر می گردد.

    کلیدواژگان: سرقفلی، حق کسب و پیشه، نرخ عادله، اسقاط حق، اجاره
  • سپیده میرمجیدی* صفحات 84-101
    در نظریه توسعه انسانی آمارتیا سن، فهم توسعه به مثابه آزادی است. یکی از اقسام پنج گانه آزادی در این دیدگاه آزادی اقتصادی و یکی از مهم ترین شاخص های آن حاکمیت قانون است. از این منظر، معیار سنجش نهادهای اجتماعی گوناگون ازجمله نظام عدالت کیفری، سهم آن  در تقویت، تضمین و میزان تعهد به محافظت از آزادی اقتصادی است. یکی از نماگرهای حاکمیت قانون «محدودیت های قدرت دولت» است. این مقاله به این مسئله میپردازدکه مشخصا قدرت اقتصادی دولت تا چه اندازه به صورت اثربخش در گفتمان تقنینی و قضایی ایران محدود شده و پایبندی دولت به قوانین چگونه است. این پژوهش با روش تحلیلی توصیفی به موضوع پرداخته و از تجزیه و تحلیل محتوای متون قانونی و مصاحبه با ده نفر از قضات رسیدگی کننده به پرونده های اقتصادی (از فروردین تا تیرماه 1403) به عنوان ابزارهای گردآوری اطلاعات استفاده شده است. یافته های تجربی عملکرد نظام عدالت کیفری ایران را از منظر محدودیتهای قدرت دولت، مثبت ارزیابی نمی کند.
    کلیدواژگان: آزادی اقتصادی، توسعه، حاکمیت قانون، عدالت کیفری، محدودیت های قدرت دولت
|
  • Aboutaleb Koosha, Hossein Sadeghi, Mahdi Naser * Pages 1-24
    Prevention of security violations of information exchange networks is something that has always been the concern of legislators. This issue is important because in today's era, as an electronic era, breaching the security of information exchange networks leads to information leakage and creating grounds for abuse, which misuse of people's personal information can, sometimes even have destructive effects on biological security or cause the personal assassination of the nationals of a country. The legal system of the European Union in this field includes detailed regulations, among which we can refer to the General Data Protection Regulations approved in 2016. These regulations contain detailed rules in the field of maintaining and preventing information security violations. The main question that this research seeks to answer is, what mechanisms does Article 32 of these regulations contain in order to prevent security violations of information exchange networks? In order to answer the above question, the present research, in a documentary way, by presenting the provisions of the above-mentioned article and analyzing its clauses, the mechanisms determined in this article in the four categories of anonymizing and encrypting personal data, ensuring confidentiality, integrity, availability, and flexibility. processing systems and services, risks (risk) related to information processing and compliance with formal requirements, and in the conclusion part, he tried to provide some policy recommendations, including how to amend the laws and regulations approved in Iran's legal system, informing the people through Mass communication media and systematizing the granting of licenses to the activities of transnational companies as the results of the review of Article 32 of the European Union regulations approved in 2016.
    Keywords: Security, Information Exchange Networks, Data, Controller, Data Subject, European Union
  • Milad Amiri *, Ebrahim Yaghouti, Asadullah Masoudimagham, Ahmad Ommi Pages 25-36
    In the criminal law of Iran, in the topic of "crimes" in paragraph (c) of Article 292 of the Islamic Penal Code approved in 1392, the mistake in person has been examined as an effective factor on the psychological element of the crime. In common law, there is also a mistake in the person in the topic of murder, and according to the view that "the target follows the bullet", they believe that this mistake has no effect on the intentionality of the crime committed on the victim of the unintentional crime. The question that is raised is that in Iranian law, is this mistake only limited to crimes against physical integrity or is it effective for other crimes, especially crimes against spiritual integrity? The findings of the research indicate that, contrary to the theory of transferred malice in common law, in Iranian law, a mistake in a person is effective in forming the absolute malice of intentional crimes as a kind of mistake in the subject of the victim (that is, a certain person). In such a way that the effect of the intended behavior on the unintended purpose, in principle, in terms of the lack of the subject's intention, causes the deterioration of the intentional psychological element. Except that in case of lack of intention, knowledge is a substitute for definite and certain intention. As a result, in crimes against the spiritual integrity of persons, according to Article 144 of the Islamic Penal Code approved in 2012, two assumptions can be considered; First, the fact that the perpetrator unintentionally made the unintended crime victim the subject of crimes against dignity or spiritual personality and also had no knowledge of the behavior. (Lack of intention and knowledge) Second, despite the lack of intention, the perpetrator knew or should have known that his behavior leading to a crime against the spiritual personality of the victim is unintentional. It is innocent, and it has no effect on the second hypothesis in terms of verifying the scientific, criminal and wrong element of psychology.
    Keywords: Mistake In The Person, Bad Faith, Transferable Bad Faith, Knowledge, Intention, Crimes Against The Spiritual Integrity Of Persons
  • Atefeh Abbasi *, Fatemeh Salehinejad Pages 37-58

    Marriage is one of the fundamental social institutions and falls within the scope of inherent human rights, playing a crucial role in the physical and psychological well-being of individuals. However, child and adolescent marriages, due to their irreparable consequences—particularly for the health of girls—have become a significant challenge. According to international legal instruments, the minimum accepted age for marriage is eighteen years, and marriages below this age are prohibited. In Iran, following the predominant view of Shia jurisprudence, the minimum marriage age is set at thirteen for girls and fifteen for boys, with marriages below this age permitted under specific conditions. Given the physical and psychological harms associated with early marriage, this study, using a library-based method and a descriptive-analytical approach, aims to identify the capacities of the Iranian legal system—including Islamic jurisprudence, domestic laws and regulations, international instruments, and judicial opinions—to prohibit marriages for individuals under eighteen years of age. The study demonstrates the necessity of distinguishing the age of religious responsibility from the age of entitlement to social and civil rights, ultimately proposing the age of eighteen as the legal marriage age, due to the attainment of maturity by minors at this age.

    Keywords: Child, Marriage, Iranian Legal System, Puberty
  • Ali Mashhadi * Pages 59-68
    The modern government is subject to the rule of law. Compliance with the law also requires acceptance of supervision. Judicial contorol of the government's actions is the most important and effective type of supervision that is applied to the actions and decisions of the government. The formation and development of this supervision is the result of concern about the need for the administration to comply with the law. This compliance is guaranteed in various ways, the most significant guarantee of which is the contorol of administrative actions and decisions by courts and judicial institutions. The judicial description of this kind of contorol separates it from other political and parliamentary, financial, administrative and quasi-judicial supervisions. The content of supervision is to match the actions and decisions of the administration (Facts) with laws, principles and rules (Acts). Monitoring the legality of government actions is divided into two categories: monitoring formal legality (jurisdiction and observance of formalities) and monitoring substantive legality (abuse of jurisdiction and mistakes). In the Islamic Republic of Iran, judicial contorol of the administration is carried out in three ways, two of which are objectionable and exceptional through the judges of the courts and the country's inspection organization, and one of which is the filing of a lawsuit and specifically through the Administrative Court of Justice. Accepts. We will examine each of these issues and evaluate them below.
    Keywords: Judicial Contorol, Rule Of Law, Government Actions, Legality, Judges
  • Nasrolah Jafari *, Tayebe Yazdani Pages 69-83

    In Chapter Two of the Landlord and Tenant Law of 1997, the legislator, in an effort to legitimize the institution of goodwill and drawing from Imam Khomeini's Tahrir al-Wasilah, has recognized this right. Accordingly, the tenant may negotiate with the landlord to gain privileges such as the right of priority in leasing. Just as the acquisition of these privileges, known as goodwill, is based on mutual agreement, its transfer and waiver must also be agreed upon. Article 6, Note 2 of the said law states: "If the landlord transfers the goodwill to the tenant through legitimate Sharia means, the tenant is entitled to demand the goodwill at its fair market value upon vacating the premises." In this regard, the authors, based on substantial reasoning, believe that unlike the previous law, the creation, transfer, and waiver of legitimate goodwill are solely based on the agreement of the parties. Demanding the goodwill value as a legal obligation at a fair market rate is unjust and leads to the infringement of both landlord and tenant rights.

    Keywords: Goodwill, Occupational Rights, Fair Market Rate, Waiver Of Rights
  • Sepideh Mirmajidi * Pages 84-101
    In Amartya sen's theory of human development, development means freedom. One of the five types of freedom in this view is economic freedom and one of its most important indicators is the rule of law. From this point of view, the criterion for evaluating various social institutions, including the criminal justice system, is its contribution to strengthening, guaranteeing and the degree of commitment to protecting economic freedom. One of the indicators of the rule of law is the "Constraint on Government Powers ". The main issue of this article is how effectively the government's economic power has been limited in Iran's legislative and judicial discourse. For this purpose, analytical-descriptive methods and content analysis of legal texts and interviews with ten judges handling economic cases (from march to July 2024 ) have been used as information gathering tools. Empirical findings do not positively evaluate the performance of Iran's criminal justice system from the perspective of Constraint on Government Powers.
    Keywords: Economic Freedom, Rule Of Law, Development, Criminal Justice, Constraint On Government Powers