فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی
سال هجدهم شماره 2 (تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/06/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه قدیری، نادر منیرپور* صفحه 1

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تاب آوری و شادکامی مردان معتاد انجام گرفت. روش پژوهش آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه مردان تحت درمان داروی متادون بودند که در سال 1399 جهت درمان به مراکز ترک اعتیاد استان قم مراجعه کرده بودند که از میان آن ها بر حسب ملاک های ورود به پژوهش و به روش نمونه گیری هدفمند 30 نفر از معتادان  انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه ی 90 دقیقه ای برنامه ی آموزش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد  را دریافت کردند و  و گروه کنترل که در لیست انتظار قرار داشت هیچ آموزشی دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه تاب آوری کانر- دیویدسون (2003) و مقیاس شادکامی آرگایل و همکاران (1989) استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بعد از کنترل اثرات پیش آزمون، تفاوت معناداری بین میانگین پس آزمون دو گروه در تاب آوری  و شادکامی وجود داشت. می توان نتیجه گرفت که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهبود تاب آوری و شادکامی معتادان مرد در حال بهبودی  اثربخش است و بنابراین با توجه به یافته های پژوهش، می توان درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به منظور افزایش تاب آوری و شادکامی معتادان مرد در حال بهبودی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد، تاب آوری، شادکامی، معتادان، دوره درمانی
  • ابوالفضل صادقی، محمد مهدی جهانگیری *، داود تقوایی صفحه 2

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی شفقت درمانی متمرکز بر خود بر افسردگی، فشار مراقبتی و ناگویی هیجانی در مراقبین سالمندان مبتلا به آلزایمر انجام شد. این پژوهش به روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه مراقبین سالمندان مبتلا به آلزایمر مراجعه کننده به انجمن آلزایمر ایران در شهر اراک طی ماه های بهمن 1402 تا مرداد 1403 بود. تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه افسردگی بک ، مقیاس فشار مراقبتی زاریت ، و پرسشنامه ناگویی هیجانی تورنتو  بود. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه تحت مداخله شفقت درمانی متمرکز بر خود قرار گرفتند، در حالی که گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. یافته ها نشان داد که مداخله شفقت درمانی به طور معناداری باعث کاهش افسردگی، فشار مراقبتی و ناگویی هیجانی در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شده است. این نتایج نشان دهنده اثربخشی این روش درمانی در بهبود وضعیت روان شناختی مراقبین سالمندان مبتلا به آلزایمر است.

    کلیدواژگان: شفقت درمانی متمرکز بر خود، افسردگی، فشار مراقبتی، ناگویی هیجانی، مراقبین سالمندان مبتلا به آلزایمر
  • زهرا مروج نیا، کامبیز کامکاری*، شهرام وزیری صفحه 3

    پرسشنامه سنجش ابعاد آسیب شناسی شخصیت (DAPP-BQ) یک ابزار خودگزارشی است که برای ارزیابی ویژگی های اختلال شخصیت استفاده می شود. با این حال، روایی تشخیصی آن در نمونه های ایرانی مورد بررسی قرار نگرفته است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی روایی تشخیصی پرسشنامه سنجش ابعاد آسیب شناسی شخصیت (DAPP-BQ) در زوجین با استفاده از ضریب حساسیت و وضوح گرایی بود. روش این پژوهش که در حیطه طرح های روان سنجی است، زیرمجموعه ای از مطالعات روش شناختی است. جامعه آماری پژوهش را تمامی زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران  تشکیل می دهند که تعداد 240 نفر (120 نفر به عنوان گروه بالینی و 120 نفر به عنوان گروه هنجاری) با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند در دسترس انتخاب شدند. در پژوهش حاضر به منظور بررسی روایی تشخیصی ابزار مذکور با تاکید بر روش نقاط برش از ضریب حساسیت و وضوح گرایی استفاده شده است . یافته ها نشان داد که مقیاس های «اختلال صمیمیت» و «روابط اجتماعی پایین» از بعد « اجتناب اجتماعی»؛ «اختلال سلوک»،  «خودشیفتگی» و «طرد شدن» از بعد «رفتار ضداجتماعی»؛ «بی نظمی شناختی»، «وابستگی ناایمن» و «لجبازی و نافرمانی» از بعد «بی نظمی هیجانی» و «تکانشگری» از بعد «رفتار تکانشی» با استفاده از هر دو روش دارای روایی تشخیصی می باشند و می توانند گروه بالینی را از گروه هنجاری تشخیص دهند.

    کلیدواژگان: روایی تشخیصی، پرسشنامه سنجش ابعاد آسیب شناسی شخصیت (DAPP-BQ)، زوجین، مراکز مشاوره، ضریب حساسیت، وضوح گرایی
  • معصومه برزگری، سیمین حسینیان*، عباس عبداللهی صفحه 4

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش تعدیل گری خودشفقت ورزی در رابطه بین کمال گرایی عاشقانه زوجین (خودمحور و دیگر محور) و کیفیت زندگی زناشویی در  زنان انجام شد. روش پژوهش این مطالعه از نوع توصیفی-همبستگی بود.  جامعه آماری شامل زنان متاهل شهرستان تبریز در سال 1402 بود که ابتدا از مناطق 10گانه شهر تبریز 4 منطقه به صورت تصادفی انتخاب و به طور تصادفی 4 پارک، فرهنگسرا، سرای محله و باشگاه ورزشی انتخاب شدند. سپس از میان زنان مراجعه کننده به این اماکن 321 نفر به  روش نمونه گیری دردسترس پرسشنامه های خودشفقت ورزی ریس و همکاران (2011)، کمال گرایی عاشقانه (خودمحور و دیگرمحور) عبداللهی و آلن (2022)  و کیفیت زندگی زناشویی باسبی  و همکاران (1995) را تکمیل کردند.نتایج نشان داد خودشفقت ورزی  و کمال گرایی عاشقانه خودمحور با کیفیت زندگی زناشویی رابطه مثبت معنادار دارند و کمال گرایی عاشقانه دیگر محور  با کیفیت زندگی زناشویی رابطه منفی معناداری دارد. همچنین نتایج نشان دادخودشفقت ورزی بین کمال گرایی عاشقانه خودمحور با کیفیت زندگی زناشویی نقش تعدیل گری ایفا می کند، اما در رابطه بین کمال گرایی عاشقانه دیگر محور با کیفیت زندگی زناشویی نقش تعدیل گری ندارد. با توجه به این یافته ها خودشفقت ورزی به عنوان یک ویژگی روانشناختی نقش موثری در کاهش اثرات منفی کمال گرایی در روایط زناشویی دارد. بنابراین آموزش مهارت خودشفقت ورزی در مشاوره های پیش از ازدواج و پس از ازدواج چه در پیشگیری از افت کیفیت زندگی زناشویی و چه در افزایش آن، موثر است.

    کلیدواژگان: خودشفقت ورزی، کمال گرایی عاشقانه زوجین، کیفیت زندگی زناشویی، زنان متاهل
  • فاطمه برقعی، طهامه هموطن* صفحه 5

    این پژوهش با هدف تعیین بررسی نقش میانجی راهبردهای خودنظم دهی (خود مهارگری و خودشناسی انسجامی)  در ارتباط بین سبک های دلبستگی و کیفیت روابط بین فردی انجام شد. روش پژوهش حاضر همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه های آزاد مراجعه کننده به مراکز مشاوره دانشکاه های آزاد شهر تهران با شکایت موضوع عمده در حوزه روابط بین فردی در سال 1402 بود. افراد نمونه بر اساس فرمول کلاین به تعداد400  نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های خود شناسی انسجامی قربانی (2008) ، فرم کوتاه خود مهارگری تانجنی (2004) ، دلبستگی هازن و شیور (1987)، کیفیت روابط بین فردی پیرس (1991)،  پاسخ دادند . داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS تجزیه وتحلیل شدند. نتایج همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر نشان داد که خودنظم دهی قادر به میانجیگری ارتباط بین سبک های دلبستگی با کیفیت روابط بین فردی است. بر اساس نتایج پژوهش، دلبستگی ناایمن با افت کیفیت روابط بین فردی همراه است. بنابراین آنچه فرد را در برابر بالا بردن کیفیت روابط بین فردی یاری می کند، داشتن ظرفیت درون روانی مناسب است تا بتواند سریع تر و با عوارض کمتری به تعادل باز گردد و نظم سازمان درون روانی خویش را حفظ کند. تلویحا می توان مطرح کرد که بر اساس الگوی خود نظم دهی، داشتن یک مدیریت منسجم بر سازمان درون روانی خود، هم از نظر شناخت، هم هیجان و رفتار می تواند فرد را در داشتن ظرفیت تحمل بهینه در مشکلات بین فردی  یاری رساند.

    کلیدواژگان: خود نظم دهی، خود مهارگری، خود شناسی انسجامی، دلبستگی
  • سید کامران خواصی، آزیتا چهری*، حسن امیری، مختار عارفی صفحه 6

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر سخت رویی ، تاب آوری  و  کیفیت زندگی کارکنان شرکت توزیع نیروی برق انجام شد. روش مطالعه نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل وپیگیری سه ماه  بود بر روی کلیه کارکنان شاغل در شرکت توزیع نیروی برق استان کرمانشاه در سال 1401 انجام شد. تعداد 40 نفر وارد مطالعه شدند. شرکت کنندگان به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل (20  نفر در هر گروه)  تقسیم شدند. پس از انجام پیش آزمون به وسیله مقیاس سخت رویی (کوباسا،1979) ،تاب آوری (کونور،1979)  وکیفیت  زندگی (تستا ،2014) گروه آزمایش به مدت 10  جلسه 90 دقیقه ای هر هفته یک جلسه تحت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفتند در حالی که گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکرد. برای ارزیابی تاثیر آموزش از هر دو گروه آزمایش و کنترل پس آزمون اخذ گردید. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار  SPSS.23 و با روش تحلیل کواریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد موجب تفاوت معنادار سخت رویی ، تاب آوری  و  کیفیت زندگی در کارکنان شرکت توزیع نیروی برق شده است. برمبنای این یافته ها می توان نتیجه گرفت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر سخت رویی ، تاب آوری  و  کیفیت زندگی در کارکنان شرکت توزیع نیروی برق تاثیر مثبت دارد. بنابراین، می توان گفت که از این برنامه می توان برای کارکنان مشاغل سخت  استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، تاب آوری، سخت رویی، کیفیت زندگی
  • حجت الله محمدزاده، علیرضا آقایوسفی*، عماد یوسفی صفحه 7

    هدف از پژوهش حاضر بررسی مدل پیش بینی گرایش به اعتیاد دانشجویان بر اساس سبک های دلبستگی ناایمن با میانجی گری سبک های مقابله ای بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود . جامعه آماری در این پژوهش شامل دانشجویان مشغول به تحصیل در مقطع کارشناسی دانشگاه پیام نور قم در سال 1400 بودند که از بین آنها تعداد 285 نفر به عنوان نمونه به شیوه نمونه گیری غیراحتمالی در دسترس برگزیده شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سبک های دلبستگی تجدید نظر شده (کولینز و رید، 1990)، پرسشنامه سبک های مقابله ای (لازاروس و فولکمن، 1980) و مقیاس گرایش به اعتیاد (وید و بوپر، 1992) بودند . نتایج آزمون مدل مفهومی نشان داد شاخص های برازش مدل پژوهش در وضعیت مطلوبی قرار دارد. سبک دلبستگی ناایمن و گرایش به مصرف مواد رابطه مستقیم و معنادار داشتند همچنین سبک دلبستگی ناایمن از طریق سبک های مقابله ای تاثیرات غیرمستقیم معناداری بر گرایش به مصرف مواد دانشجویان داشت (P≤0/005). یافته های پژوهش حاکی از برازش مناسب مدل مفهومی پژوهش بود. بر این اساس در کلینیک های درمان اعتیاد، برای کاهش سطح گرایش به اعتیاد توجه به سبک های دلبستگی و سبک های مقابله ای ضروری است.

    کلیدواژگان: سبک دلبستگی ناایمن، سبک های مقابله ای، گرایش به اعتیاد، دانشجویان
  • امیر یوسفی، محسن جلالی *، محمدتقی بادله شمشوکی، لیلاسادات عزیزی ضیابری صفحه 8

    هدف از پژوهش حاضر تحلیل روابط ساختاری تبعیت درمانی مبتنی بر خودآگاهی هیجانی در بیماران مبتلا به پسوریازیس و بررسی نقش واسطه ای حمایت اجتماعی درک شده بود. این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی با استفاده از مدل معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش شامل بیماران مبتلا به پسوریازیس مراجعه کننده به سه بیمارستان تخصصی پوست در شهر تهران بود. نمونه گیری به روش در دسترس انجام شد و در نهایت 250 بیمار مبتلا به پسوریازیس بر اساس معیارهای ورود و خروج به مطالعه وارد شدند. برای جمع آوری داده ها از ابزارهای مختلف شامل پرسشنامه تبعیت درمانی (ضیایی، 1390)، پرسشنامه حمایت اجتماعی درک شده (زمیت و همکاران، 1988) و پرسشنامه خودآگاهی هیجانی (ریفی و همکاران، 2007) استفاده شد. نتایج تحلیل مدل معادلات ساختاری نشان داد که خودآگاهی هیجانی اثر مستقیم و معناداری بر تبعیت درمانی در بیماران مبتلا به پسوریازیس دارد. همچنین حمایت اجتماعی درک شده و نگرانی از تصویر بدن نیز تاثیر مستقیم بر تبعیت درمانی داشتند. علاوه بر این، یافته ها نشان دادند که خودآگاهی هیجانی از طریق میانجی گری نگرانی تصویر بدن و حمایت اجتماعی درک شده بر تبعیت درمانی اثر غیرمستقیم و معناداری دارد. این نتایج تاکید می کند که در نظر گرفتن ابعاد روان شناختی و اجتماعی مانند خودآگاهی هیجانی و حمایت اجتماعی در فرآیند درمان بیماران مبتلا به پسوریازیس می تواند به بهبود تبعیت درمانی و نتایج درمانی کمک کند.

    کلیدواژگان: تبعیت درمانی، خودآگاهی هیجانی، پسوریازیس، حمایت اجتماعی درک شده، نگرانی از تصویر بدن
|
  • Fatemeh Gadiri, Nader Monirpoor* Page 1

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on the resilience and happiness of addicted men. The research method was experimental pre-test-posttest with a control group. The statistical population included all men treated with methadone who had referred to addiction treatment centers in Qom province in 2020, among whom 30 addicts were selected based on the inclusion criteria and by purposive sampling method and were randomly assigned to the experimental group (15 people) and the control group (15 people). The experimental group received 8 sessions of 90-minute acceptance and commitment therapy training program and the control group that was on the waiting list received no training. To collect data, the Connor-Davidson Resilience Questionnaire (2003) and the Happiness Scale of Argyle et al. (1989) were used. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance. The results showed that after controlling for the effects of the pre-test, there was a significant difference between the mean of the two groups in resilience and happiness.It can be concluded that acceptance and commitment therapy is effective in improving the resilience and happiness of male addicts in recovery, and therefore, according to the findings of the research, acceptance and commitment therapy can be used to increase the resilience and happiness of male addicts. Recovery.

    Keywords: Acceptance, Commitment, Resilience, Happiness, Addicts, Therapy
  • Abolfazl Sadeghi, Mohammad Mahdi Jahangiri *, Davood Taghvaei Page 2

    This study aimed to investigate the effectiveness of self-compassion therapy on depression, caregiving burden, and alexithymia among caregivers of elderly patients with Alzheimer’s disease. The research employed a quasi-experimental design with a pre-test, post-test, and control group. The statistical population included all caregivers of elderly Alzheimer’s patients who referred to the Iranian Alzheimer’s Association in Arak City between February and August 2024. A total of 30 participants were selected using purposive sampling and randomly assigned to experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. Research instruments included the Beck Depression Inventory-II (BDI-II), the Zarit Burden Interview (ZBI), and the Toronto Alexithymia Scale (TAS-20). The experimental group received 8 sessions of self-compassion therapy, while the control group received no intervention. Findings indicated that self-compassion therapy significantly reduced depression, caregiving burden, and alexithymia in the experimental group compared to the control group. These results highlight the importance of employing this therapeutic approach to improve the psychological well-being of caregivers of Alzheimer’s patients.

    Keywords: Self-Compassion Therapy, Depression, Caregiving Burden, Alexithymia, Caregivers Of Elderly Alzheimer’S Patients
  • Zahra Moravejnia, Kambiz Kamkari*, Shahram Vaziri Page 3

    The Personality Pathology Dimensions Assessment Questionnaire (DAPP-BQ) is a self-report tool used to assess the characteristics of personality disorder. However, its diagnostic validity has not been investigated in Iranian samples. The main purpose of this study was to investigate the diagnostic validity of the Personality Pathology Dimensions Questionnaire (DAPP-BQ) in couples using sensitivity coefficient and clarity-orientation. The method of this research, which is in the field of psychometric designs, is a subset of methodological studies. The statistical population of the study consisted of all couples referred to counseling centers in Tehran, of which 240 couples (120 as clinical group and 120 as normative group) were selected using available purposive sampling. In the present study, in order to investigate the diagnostic validity of the mentioned instrument with an emphasis on the cut-off point method, sensitivity coefficient and clarity orientation have been used. The findings showed that the scales of "intimacy disorder" and "low social relationships" from the dimension of "social avoidance", "conduct disorder", "narcissism" and "rejection" from the dimension of "antisocial behavior", "cognitive disorder", "insecure dependence" and "stubbornness and disobedience" from the dimension of "emotional disorder" and "impulsivity" from the dimension of "impulsive behavior" using both methods have diagnostic validity and can distinguish the clinical group from the normative group.

    Keywords: Diagnostic Validity, Personality Pathology Dimension Questionnaire (DAPP-BQ), Couples, Counseling Centers, Sensitivity Coefficient, Clarity Orientation
  • Masoome Barzegari, Simin Hooseinian*, Abbas Abdollahi Page 4

    The purpose of the present study was to determine the moderating role of self-compassion in relation between couple’s romantic perfectionism (self-centered and other-centered) with quality of marital life in the women. This study was of a descriptive-correlation type and the statistical population included married women of Tabriz city. 321 samples were selected using  a convenience sampling method and the link of the questionnaires was provided to them. The tools of this research included: Rees et al.'s self-compassion scale (2011), Abdollahi and Allen's (2022) romantic perfectionism scale (self-centered and other-centered), and Busby et al.'s (1995) marital quality measurement scale. . After entering the data into the computer, the data were analyzed using SPSS26 and PLS3 software using the structural equation modeling method. The results showed that self-compassion has a significant relationship with the quality of married life (P<0.001,β=0.384),on the other hand self-centered romantic perfectionism has a significant relationship with the quality of married life (P<0.001,β=0.361),also other-centered romantic perfectionism has a significant relationship with the quality of married life (P<0.001,β=-0.713). Self-compassion played a moderating role between self-oriented perfectionism and marital life quality, but it did not play a moderating role in relation to other-oriented perfectionism and marital life. According to these findings, the importance of getting to know the dimensions of romantic perfectionism and teaching the skills of self-compassion in pre-marriage and post-marriage counseling, both in preventing the decrease in the quality of marital life and in increasing the quality of marital life, doubles.

    Keywords: Couple’S Romantic Perfectionism, Quality Of Marital Life, Self-Compassion, Women
  • Fatemeh Bargaee, Tahameh Hamvatan* Page 5

    This research was conducted to determine the mediating role of self-regulation strategies (self-restraint and coherent self-knowledge) in the relationship between attachment styles and the quality of interpersonal relationships. The method of the current research was a correlation of the structural equation modeling type. The statistical population of this research included all students of Azad universities who were referred to the counseling centers of Azad colleges in Tehran with a major complaint in the field of interpersonal relations in 1402. According to Klein's formula, 400 people were selected through convenience sampling and were asked to complete questionnaires about Ghorbani's Cohesive Self-knowledge (2008), Tanjani's short form of self-regulation (2004), Hazen and Shaver's attachment (1987), and the quality of interpersonal relationships by Pierce (1991). The obtained data were analyzed using SPSS and AMOS software. The results of Pearson correlation and path analysis showed that self-regulation can mediate the relationship between attachment styles and the quality of interpersonal relationships. According to the research results, insecure attachment is associated with a decrease in the quality of interpersonal relationships

    Keywords: Self-Discipline, Self-Restraint, Coherent Self-Knowledge, Attachment
  • Azita Chehri*, Hassan Amiri, Mokhtar Arefi Page 6

    This research was conducted to examine the effectiveness of acceptance and commitment therapy on resilience, hardiness, and quality of life of employees at the power distribution company. The study method was a quasi-experimental design with pre-test and post-test with a control group and a three-month follow-up, conducted on all employees working at the power distribution company in Kermanshah province in 2022. A total of 40 individuals participated in the study. Participants were selected through purposive sampling and randomly divided into two groups: experimental and control (20 individuals in each group). After the pre-test using the hardiness scale (Kobasa, 1979), resilience (Connor, 1979), and quality of life (Testa, 2014), the experimental group underwent 10 sessions of 90 minutes each week of acceptance and commitment-based therapy, while the control group received no training. To assess the impact of the training, a post-test was administered to both the experimental and control groups. The obtained data were analyzed using SPSS.23 software and multivariate analysis of covariance. The results indicated that acceptance and commitment therapy led to a significant difference in hardiness, resilience, and quality of life among employees of the power distribution company (P≤0.001).

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy Resilience Toughness Quality Of Life
  • Alireza Agayousefi*, Emad Yousefi Page 7

    The aim of the present study was to investigate the prediction model students' addiction tendencies based on insecure attachment styles with the mediation coping styles. The research method was descriptive and structural equation modeling. The statistical population in this research included undergraduate students of Payam Noor Qom University in 1400, from whom 285 people were selected as a sample using non-probability sampling method. The research tools included the Revised Attachment Styles Questionnaire (Collins and Reed, 1990), Coping Styles Questionnaire (Lazarus and Folkman, 1980) and Addiction Tendency Scale (Wade and Bopper, 1992). The results of the conceptual model test showed that the fit indices of the research model are in a favorable condition. Insecure attachment style and tendency to use drugs had a direct and significant relationship (P≤0.005). Also, insecure attachment style through coping styles had significant indirect effects on students' tendency to use drugs (P≤0.005). The findings of the research indicated the appropriate fit of the conceptual model of the research. Based on this, in addiction treatment clinics, it is necessary to pay attention to attachment styles and coping styles to reduce the level of addiction tendency.

    Keywords: Insecure Attachment Style, Coping Styles, Addiction Tendency, Students
  • Amir Yousefi, Mohsen Jalali *, Mohmmad Taghi Badelleh Shamushki, Leila Sadat Azizi Ziabari Page 8

    The aim of the present study was to analyze the structural relationships of treatment adherence based on emotional self-awareness in patients with psoriasis and to examine the mediating role of perceived social support. This research employed a descriptive-correlational design using structural equation modeling. The statistical population included psoriasis patients referred to three specialized dermatology hospitals in Tehran. Convenience sampling was used, and ultimately, 250 psoriasis patients meeting the inclusion and exclusion criteria were enrolled in the study. Various tools were utilized for data collection, including the Treatment Adherence Questionnaire (Ziaei, 2011), the Perceived Social Support Questionnaire (Zimet et al., 1988), and the Emotional Self-Awareness Questionnaire (Reef et al., 2007).The results of the structural equation modeling analysis indicated that emotional self-awareness has a direct and significant effect on treatment adherence in patients with psoriasis. Additionally, perceived social support and concerns about body image also had a direct impact on treatment adherence. Furthermore, the findings revealed that emotional self-awareness indirectly and significantly affects treatment adherence through the mediation of body image concerns and perceived social support.These results highlight the importance of considering psychological and social dimensions, such as emotional self-awareness and social support, in the treatment process of patients with psoriasis, as they can improve treatment adherence and therapeutic outcomes.

    Keywords: Treatment Adherence, Emotional Awareness, Psoriasis, Perceived Social Support, Body Image Concern