فهرست مطالب
نشریه اقتصاد و تجارت نوین
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 62، بهار 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/03/10
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 1-27
یکی از اهداف مهم جوامع امروزی دست یابی به جامعه ای شاد است. جامعه ای شاد منجر به ارتقای کفیت و رضایت مندی از زندگی، بهبود رشد و توسعه اقتصادی می شود. در این راستا یکی از عوامل تاثیرگذار بر شادی شاخص های حکمرانی است. بنابراین هدف این پژوهش بررسی تاثیر شاخص های حکمرانی بر شادی در منتخبی از کشورهای منطقه منا طی دوره 2006-2020 با بهره گیری از الگوی اقتصاد سنجی خود رگرسیون با وقفه های توزیعی پانلی (Panel ARDL) است. کشورهای مورد بررسی به دو گروه کشورهای با درآمد بالا و درآمد پایین در سه مدل تقسیم شده اند. بر اساس نتایج پژوهش در مدل اول برای کشورهای با درآمد بالا تولید ناخالص داخلی سرانه و اثربخشی دولت منجر به افزایش شادی شده است. در کشورهای با درآمد پایین یک رابطه منفی به میزان 84/0 بین رشد تولید ناخالص داخلی سرانه بر شاخص شادی حاکم است. در مدل دوم برای کشورهای با درآمد بالا بین شاخص های مسئولیت پذیری و ثبات سیاسی با شادی رابطه منفی و معناداری برقرار است. برای کشورهای با درآمد پایین مسئولیت پذیری تاثیر منفی و اثربخشی دولت تاثیر مثبت و معنادار بر شادی داشته اند. در مدل سوم برای کشورهای با درآمد بالا تولید ناخالص داخلی، کیفیت و نظارت دولت منجر به افزایش شادی و فساد منجر به کاهش شادی شده است. برای کشورهای با درآمد پایین کیفیت نظارت دولت منجر به کاهش شادی شده است. بنابراین دولت ها از طریق بهبود شاخص های حکمرانی خوب می توانند منجر به افزایش شاد بودن مردم و رضایت مندی آنها از زندگی شوند.
کلیدواژگان: حکمرانی خوب، شادی، منا، خود رگرسیون با وقفه های توزیعی پانلی -
صفحات 29-71
پرسش کلیدی آن است که اگر منحنی فیلیپس واقعا وجود دارد، چگونه اقتصادهایی با نرخ های تورم و بیکاری هم زمان پایین و باثبات به تجربه جهانی روزافزون تبدیل شده اند؟ این پژوهش ادعا می کند توسعه مالی می تواند مانع شکل گیری هر گونه مبادله سیاستی تورم-بیکاری شود. شاخص چندبعدی توسعه مالی از ترکیب شاخص های بخش بانکی و بازار سهام با استفاده از تحلیل مولفه های اصلی و وزن های اعتباری محاسبه شده است. یافته های حاصل از برآورد «رهیافت خودبازگشت با وقفه های توزیع شده غلتان» برای کشورهای دارای سطح های توسعه مالی گوناگون و ساختارهای مالی متنوع طی 1Q1979 تا 4Q2016، در حمایت از سیاست گذاری جهت «توسعه متوازن زیرساختارهای مالی در چارچوب یک ساختار مالی به خوبی متوازن» برای اقتصادهایی است که می خواهند هم زمان تورم و بیکاری پایین را هدف گذاری کنند. در نهایت، یافته های این پژوهش نشان می دهند که مبادله تورم-بیکاری ماهیتی سیاستی (سیاست گذاری شده) دارد، نه رفتاری. در حالی که با به کارگیری سیاست های سمت تقاضای کل (و تورم کشان تقاضای ناشی از آن ها) یک مبادله «به ظاهر» پایدار میان تورم و بیکاری وجود دارد، اما با به کارگیری سیاست های سمت عرضه کل (و تورم فشار هزینه ناشی از آن ها) هیچ مبادله ای مشاهده نشده و خروج از رکود تورمی به لحاظ سیاستی ممکن می شود.
کلیدواژگان: مبادله سیاستی تورم-بیکاری، منحنی فیلیپس، توسعه مالی، شوکهای مالی، خودبازگشت با وقفه های توزیعشده غلتان -
صفحات 73-98
نوسانات بالای تولید و تورم در یک اقتصاد تاثیر منفی بر رشد اقتصادی دارد، و باعث ایجاد فضای نامطمئن اقتصادی می شود. پیچیدگی اقتصادی یکی از عوامل موثر بر تغییر متغیرهای اقتصاد کلان است. با افزایش پیچیدگی اقتصادی، ساختار فناورانه تولید تغییر کرده و حرکت منابع تولید بین فعالیت های تولید شکل می گیرد. بنابراین، در این مطالعه ارتباط میان شاخص پیچیدگی اقتصادی و نوسان تولید و تورم با بهره گیری از الگوی سیستم معادلات همزمان در بازه زمانی 1398-1357 مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از برآورد نشان می دهد که با افزایش پیچیدگی اقتصادی، نوسان تولید 121/0 درصد و نوسان تورم 106/0 درصد کاهش می یابد. همچنین، متغیرهای نسبت مخارج مصرفی دولت به GDP و بازبودن تجاری در معادله نوسان تولید و همچنین در معادله نوسان تورم متغیر لگاریتم نرخ ارز به عنوان متغیرهای کنترل اثر مثبت و معنی داری دارند. از منظر سیاست گذاری، بر اساس نتایج این تحقیق بیان می شود که پیچیدگی اقتصادی با افزایش تنوع محصول و تولیدات تخصصی تر و مبتنی بر دانش می تواند در راستای ثبات اقتصادی موثر واقع شود و شرایط رشد و توسعه اقتصادی بیشتری را فراهم کند.
کلیدواژگان: نوسان تولید، نوسان تورم، پیچیدگی اقتصادی، مخارج دولت، باز بودن تجاری -
صفحات 99-130
شادی از مهم ترین اهداف زندگی جوامع بشری محسوب می شود. ازاین رو، مروری بر مطالعات پیشین نشان می دهد که عوامل متعددی بر شادی اثرگذار هستند؛ ازجمله مصرف انرژی های تجدیدپذیر و کیفیت حکمرانی؛ اما تا زمان انجام این پژوهش تاثیر همزمان این دو متغیر بر شاخص شادی موردمطالعه قرار نگرفته است. بدین ترتیب، هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی رابطه بین مصرف سرانه انرژی های تجدیدپذیر و شاخص کیفیت حکمرانی بر شاخص شادی در مجموعه ای از کشورهای منتخب سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) در بازه زمانی سالیانه 2013 الی 2020 و با کمک رگرسیون پانل کوانتایل است. نتایج حاصله نشان می دهند که مصرف سرانه انرژی های تجدیدپذیر (LREC) در همه دهک ها به جز دهک نهم دارای اثری مثبت و در همه دهک ها به جز دهک هشتم و نهم دارای معنی داری آماری است. شاخص حکمرانی خوب (GOV) در همه دهک ها دارای اثری مثبت و از دهک پنجم تا دهک نهم معنی داری آماری وجود دارد. تولید ناخالص داخلی سرانه (LGDP) در همه دهک ها دارای اثری مثبت و معنادار می باشد. شاخص آزادی اقتصادی (ECONOMIC) تا دهک هفتم دارای اثری مثبت و فقط دهک های پنجم تا هشتم معنی داری آماری ندارد. شاخص فلاکت (FELAKAT) از دهک چهارم دارای اثری منفی و فقط در دهک نهم معنی داری آماری وجود دارد.
کلیدواژگان: مصرف انرژی های تجدیدپذیر، کیفیت حکمرانی، شاخص شادی، رگرسیون پانل کوانتایل، سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) -
صفحات 131-161
این مقاله سعی در پاسخگویی به این سوال دارد که کیفیت نهادی و تجارت به چه صورت می توانند بر توسعه گردشگری موثر باشند و کدام عامل نهادی در میان شاخص های حکمرانی خوب بیشترین تاثیر را بر گردشگری خواهد داشت. برای این منظور، میانگین وزنی برای دو شاخص کیفیت نهادی و توسعه گردشگری از روش تحلیل مولفه های اصلی (PCA) محاسبه شد. سپس با در نظر گرفتن امکان تفاوت در کشورها و مناطق، از تجزیه و تحلیل چند سطحی (MRM) استفاده و برآوردها در سطح 5 منطقه آفریقا، کشورهای عربی، آسیا و اقیانوسیه، اروپا و آمریکای شمالی، آمریکای لاتین و دریای کارائیب و در 119 کشور در بازه زمانی 2002 تا 2020 انجام شد.نتایج ضریب همبستگی بین طبقه ای نشان داد که بیشتر تفاوت ها بین کشوری می باشد و اینکه کشورها در چه منطقه ای قرار دارند ملاک تفاوتها در توسعه گردشگری نمی باشد. همچنین متغیر سال نیز با 048/0 تاثیرگذاری مثبت و معنی دار بر متغیر گردشگری در مدل ظاهر شده است. نتایج مرتبط با ضرایب متغیرها نشان داد که کیفیت نهادی، شاخص تجارت و درآمد سرانه به صورت مثبت و معنی دار و تورم به صورت منفی بر توسعه گردشگری اثر دارند. همچنین از میان شاخص های انفرادی، حکمرانی خوب، ثبات سیاسی و فقدان خشونت و کیفیت نظارتی با علامت مثبت و کنترل فساد با علامت منفی به صورت معنی داری بر شاخص کلی گردشگری تاثیرگذار بودند.
کلیدواژگان: توسعه گردشگری، حکمرانی، تجارت - مدل سازی خطی چند سطحی (MRM) -
صفحات 163-191
این پژوهش بدنبال طراحی و ارائه رویکردی جه بهبود نتایج پیش بینی بدست آمده از رویکردهای سنتی اقتصادسنجی با استفاده از روش های نوین مدل سازی است. مدل سازی خودرگرسیون هم انباشته میانگین متحرک (ARIMA)، بعنوان یکی از گسترده ترین روش های پیش بینی سری های زمانی اقتصادی و مالی شناخته می شود، که رویکرد مناسبی بویژه برای پیش بینی های خطی کوتاه مدت سری های زمانی محسوب می شود. با این حال فرض وجود اثرات غیرخطی در سری های زمانی و ظهور الگوریتم های نوین مدل سازی بخصوص روش های یادگیری عمیق، که قابلیت استخراج ویژگی های پیچیده سری زمانی و مدل سازی آن را دارند، انگیزه ای برای محققین جهت بررسی و مقایسه قدرت پیش بینی رویکردهای سنتی و نوین مدل سازی گردیده است. در این پژوهش، دو روش برای پیش بینی قیمت چهار رمزارز، با بالاترین ارزش بازار مورد بررسی قرار می گیرد. روش مدل سازی (ARIMA) و سه رویکرد در حوزه یادگیری عمیق شامل (RNN، LSTMوGRU)، علاوه بر این یک رویکرد ترکیبی از مدل های یادگیری عمیق و ARIMA معرفی شده است که ترکیبی از نقاط قوت هر دو مدل برای افزایش دقت پیش بینی است. نتایج نشان می دهد مدل های ترکیبی ARIMA و یادگیری عمیق در پیش بینی مقادیر آتی سری زمانی نسبت به هر یک از مدل های ARIMA و یادگیری عمیق بصورت جداگانه، بهتر عمل می کنند. همچنین مدل ARIMA-GRU نسبت به تمام مدل های برآورد شده، مقادیر خطای پیش بینی کمتری دارد.
کلیدواژگان: مدل های ARIMA، یادگیری ماشین، یادگیری عمیق، مدل های ترکیبی، رمزارز
-
Pages 1-27
One of the important goals of today's societies is to achieve a happy society. A happy society leads to improvement of sufficiency and satisfaction with life, improvement of growth and economic development. In this regard, one of the factors affecting happiness is governance indicators, so the purpose of this research is to investigate the influence of governance indicators on happiness in a selection of countries in the Middle East and North Africa region in the period of 2006-2020 using the autoregressive distributed interval of panel distribution failures. (ARDL) is The studied countries are divided into two groups of high-income and low-income countries in three models. According to the research results in the first model for countries with per capita GDP and efficiency, the government has led to an increase in happiness. In low-income countries, there is a negative relationship of 0.84 between GDP growth per capita and happiness index. In the second model, for high-income countries, there is a negative and significant relationship between indicators of responsibility and political stability with happiness. For low-income countries, the responsibility of the negative effect and effectiveness of the government has a positive and significant effect on happiness. In the third model, for countries with high GDP, the quality and supervision of the government leads to an increase in happiness, and corruption leads to a decrease in happiness. For low-income countries, the quality of government supervision has led to a decline in happiness. Therefore, by improving good governance indicators, governments can increase people's happiness and their satisfaction with life.
Governance, Happens, ,Mena, Panel ARDLKeywords: Governance, Happens, Mena, Panel ARDL -
Pages 29-71
The critical question is, if the Phillips Curve really exists, how have economies with simultaneously low and stable unemployment and inflation rates become ever-increasingly a global experience? This research claims that financial development can prevent the formation of any inflation-unemployment trade-off. The financial development multilateral index is calculated by combining banking sector and stock market indicators using Principal Components Analysis and Credit Weights. Findings from the estimation of “Rolling Auto-Regressive Distributed Lags” (RARDL) for countries with different levels of financial development and financial structures from 1979Q1 to 2016Q4 are in support of policymaking for “balanced development of financial infrastructures in the framework of a well-balanced financial structure” for economies that want to target low inflation and unemployment simultaneously. Finally, the findings of this research show that the trade-off between inflation and unemployment is, in its nature, a policy relationship, not a behavioral one. While there is an “apparently” stable trade-off between inflation and unemployment by using the demand-side policies (and the resulting demand-pulled inflation), by using supply-side policies (and the resulting cost-pushed inflation) there will be no trade-off, so from a political point of view, exit from stagflation become possible.
Keywords: Inflation-Unemployment Trade-Off, Phillips Curve, Financial Development, Financial Shocks, Rolling Auto-Regressive Distributed Lags -
Pages 73-98
High volatilities of output and inflation in an economy have negative effects on economic growth, and also cause an uncertain economic environment. Economic complexity is one of the factors affecting changes in macroeconomic variables. By increasing economic complexity, the technological structure of production changes, and there is a movement of production resources between production activities. Therefore, this study investigates the relationship between the economic complexity index and volatility of output and inflation using the system of simultaneous equations during 1978-2019. The results of the estimation show that the increase of economic complexity would result in the decrease of output volatility by 0.121% and the decrease of inflation volatility by 0.106%. Additionally, the variables of government expenditure and trade openness, included as control variables in the equation of output volatility, have a positive effect. Moreover, the variable of exchange rate has a positive effect in the inflation volatility equation. From a policy-making perspective, based on the results of this research, it is suggested that economic complexity, through increasing products variety and promoting more specialized and knowledge-based production, can effectively contribute to economic stability and create conditions for further economic growth and development.
Keywords: Output Volatility, Inflation Volatility, Economic Complexity, Government Expenditure, Trade Openness -
Pages 99-130
Happiness is one of the important goals in life. A review of previous studies shows that several factors affect happiness; including renewable energy consumption and governance quality. Thus, the purpose of this research is to investigate the relationship between the per capita consumption of renewable energy and the governance quality index on the happiness index in a set of selected countries of the OECD in the annual period of 2013 to 2020 and with the help of quantile panel regression. The results show that the per capita consumption of renewable energy has a positive effect in all deciles except the ninth decile and has a statistical significance in all deciles except the eighth and ninth deciles. The governance index has a positive effect in all deciles and there is statistical significance from the fifth to the ninth decile. Gross domestic product per capita positively and significantly affects all deciles. The economic freedom index has a positive effect up to the seventh decile, and only the fifth to eighth deciles have no statistical significance. The Felakat index has a negative effect from the fourth decile and there is statistical significance only in the ninth decile.
Keywords: Renewable Energy Consumption, Governance Quality, Happiness Index, Quantile Panel Regression, Organisation For Economic Co-Operation, Development (OECD) -
Pages 131-161
This article tries to answer the question of how institutional quality and trade can be effective in tourism development and which institutional factor among the indicators of good governance will have the greatest impact on tourism. For this purpose, the Principal Component Analysis (PCA) method was used to calculate a weighted average for two indices of Institutional Quality and Tourism Development. Then, taking into account the possibility of differences in countries and regions, using Multilevel Regression Modeling (MRM) and estimates in 5 regions of Africa, Arab countries, Asia and the Pacific, Europe, and North America, Latin America and the Caribbean Sea, and in 119 countries were made between 2002 and 2020.The results of the inter-class correlation coefficient showed that most of the differences are between countries and the region in which the countries are located is not the criterion for the differences in tourism development. Also, the year variable has appeared with 0.048 positive and significant influence on the explanatory variable in the model. The results related to the coefficients of the variables showed that institutional quality, trade index, and per capita income will have a positive and significant effect on the tourism index, and inflation will have a negative effect on the development of tourism. Also, among the individual indicators of good governance, Political Stability, and Regulatory Quality with a positive sign and corruption control with a negative sign appeared significantly in the results.
Keywords: Tourism Development, Governance, Trade, Multilevel Regression Modeling (MRM) -
Pages 163-191
In this paper, we investigate how novel approaches can improve the predictions made by traditional econometric approaches in the field of forecasting. Autoregressive integrated moving average (ARIMA) is known as one of the most widely used methods for predicting economic and financial time series, providing a good framework, especially for short-term linear predictions of time series. However, the assumption of nonlinear effects in time series and the emergence of novel deep learning algorithms, which can extract complex features of time series and model them, have motivated researchers to examine the predictive power of traditional and novel modeling approaches. In this study, two methods are examined for predicting the prices of the four most valuable cryptocurrencies. ARIMA and three approaches in the field of deep learning, including (RNN, LSTM, and GRU), are investigated. In addition, a hybrid model of deep learning and ARIMA has been introduced, which is a combination of the strengths of both models to increase the accuracy of predictions. The results show that the hybrid models perform better in predicting future time series than each of the ARIMA and deep learning models separately. Also, the ARIMA-GRU model has fewer prediction error values than all estimated models.
Keywords: ARIMA Models, Machine Learning, Deep Learning, Hybrid Model, Cryptocurrency