فهرست مطالب

نشریه مطالعات زبان و ادبیات غنایی
پیاپی 49 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/06/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرج الله فکوری*، محمدعلی گذشتی، علی اصغر باباسالار صفحات 8-27

    بررسی شعر از آغاز تا روزگار ما اغلب در دو محور موسیقی زبان و شیوه ارائه مطلب در شعر یعنی تخیل شاعر صورت گرفته است. تخیل از مهم ترین عناصر شعر به شمار می آید که حاصل آن صور خیال است. از میان انواع صور خیال، استعاره مهم ترین بحث بلاغت است که در این جستار، نوع پنهان آن یعنی استعاره بالکنایه یا مکنیه در قصاید ظهوری ترشیزی که یکی از پیشگامان سبک هندی است و تذکره نویسان و حتی شاعران و ادیبان هم عصر شاعر به برتری او در طرز تازه (سبک هندی) خستو شده اند، از زاویه تنوع موضوعی و تاثیر آن در سبک سازی قصاید وی مورد بررسی قرار گرفته است. سبک ادبی ظهوری تا اندازه زیادی مرهون نگاه استعاری او به واژگان کلام است. آگاهی شاعر به ارزش های معنوی و عاطفی واژه ها که بر اساس روحیه و احساسش صورت می گیرد، به ظهور هنری زنده و پویا منجر شده است. در شعر ظهوری، آنچه واژه ها را به هم پیوند زده و در کنار هم گرد آورده است، نه وزن بلکه تشخصی است که به واسطه استعاره مکنیه و تشخیص به کلمات اعطا شده است.

    کلیدواژگان: ظهوری ترشیزی، صور خیال، استعاره مکنیه، سبک سازی
  • زهرا علیزاده شورکی، محمود صادق زاده*، هادی حیدری نیا صفحات 28-41

    ساقی نامه یکی از دل انگیزترین انواع شعر فارسی است که در آن مضامین متنوع به کار می رود. شاعر در ساقی نامه ابیاتی را خطاب به ساقی، مغنی و مطرب می سراید و از او طلب باده و نواختن ساز و سرود می کند. این پژوهش، به روش توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای نوشته شده است. در این مقاله به تعریف و تبیین ویژگی های ساقی نامه معین الدین احمد بن محسن فیض کاشانی پرداخته شده است. از این جهت که این پژوهش دربردارنده تعبیرات و توصیفاتی درباره ساقی، باده، میخانه، مطرب، آلات و نغمات موسیقی و همچنین مضامین عرفانی است اهمیت دارد. بررسی مضامین طرح شده در شعر معین الدین احمد نشان می دهد که وی در مهم ترین بخش ساقی نامه که نکوهش روزگار و مذمت اهل آن است، در جایگاه عارف و واعظ، با نگاهی اعتقادی بیشتر از ناپایداری و زودگذر بودن هستی سخن می گوید، تا مخاطب خود را متوجه عالم آخرت کند که دست از بدکاری و مال اندوزی صرف بردارد. شراب هم در ساقی نامه معین الدین احمد، می عرفانی  و محبت الهی است و شاعر آن را همان حس سرخوشی وصل با محبوب ازلی می داند. نکته دیگر حضور تفکر خیامی در ساقی نامه این شاعر است.  .

    کلیدواژگان: شعر غنایی، ساقی نامه، کاس الکرام، معین الدین احمد کاشانی
  • لقمان پیروتی، خاور قربانی*، رویا سیدالشهدایی صفحات 42-61

    این جستار با هدف نشان دادن یاس فلسفی و بررسی علل و عوامل ایجاد آن در غزلیات سیمین بهبهانی به نگارش درآمده است. برای دستیابی به این هدف تمامی غزلیات او در کتاب «مجموعه اشعار سیمین بهبهانی» بررسی شده است. روش تحقیق این کار «تحلیل مضمون» است؛ به این ترتیب که تمامی مضامین از متن استخراج شده و بسامد بالای مضامین فلسفی و آمیختگی همه آن ها با یاس فلسفی سبب شد در این مقاله با استناد به کلام سیمین به بررسی علل و عوامل آن پرداخته شود. نتایج تحقیق حاکی از این است که غزل می تواند در کنار تمام وظایفی که تاکنون از لحاظ محتوا داشته است، ظرفیت بیان مسائل فلسفی را هم داشته باشد، چنانکه سیمین بهبهانی در غزلیاتش مضامین فلسفی مانند آفرینش، مرگ، جبر و زمان را مطرح کرده است؛ اما با توجه به اینکه تمامی این مفاهیم در غزل او با نوعی یاس فلسفی همراه هستند، گاه به صورت صریح و گاه به صورت غیرمستقیم با استناد به علائمی مانند بدبینی و اعتراض به آفرینش، آرزوی مرگ، تاخیر و کندی گذر زمان، مرگ باوری و اعتقاد به جبرهای درونی و اجتماعی می توان این نوع تفکر را در غزلیاتش مشاهده کرد. بخشی از علل و عوامل وجود این یاس را می توان ریشه در مسائل فردی اعم از مشکلات خانوادگی، گذشت عمر و تجربه پیری و حساسیت شاعر، از دست دادن دوستان و عزیزان دانست و بخشی از آن با مسائل اجتماعی و سیاسی جامعه او که به گفته خود شاعر، مملو از خفقان و تاریکی برای شاعر است، مرتبط است.

    کلیدواژگان: غزل، سیمین بهبهانی، مضامین فلسفی، یاس فلسفی.
  • ندا رجبی منصور*، حمیدرضا شایگانفر، مهرانگیز اوحدی صفحات 62-77

    در تاریخ و هویت جمعی و ملی هر قومی زن عنصری تاثیرگذار است چنانکه خویشکار های زن به یک کهن الگو تبدیل شده است. زن با هر نقش و احساساتی بر محیط پیرامون خویش تاثیر می گذارد و یکی از این نقش های تاثیرگذار وفاداری زنان است. داستان های حماسی بازتاب عواطف و احساسات و نحوه تفکر انسان ها در دوره ای از تاریخ هستند. شاهنامه و رامایانا از حماسه های ادبی جهانی هستند که زنان در آن نقش بسزایی را ایفا می کنند. از صفات بارز و برجسته زنان در شاهنامه و رامایانا وفاداری آنان است و همین سبب می شود در انجام کارهای بزرگ تردیدی به خود راه ندهند و سلسله جنبان حوادث و اتفاقات بزرگی در حماسه ها شوند. تحقیق پیش رو با روش توصیفی-تحلیلی و رویکرد تطبیقی بر آن است که به نمود وفاداری زنان در دو اثر حماسی و کلاسیک جهانی، شاهنامه و رامایانا بپردازد. حاصل مطالعه این پژوهش نشان می دهد که نمود وفاداری زنان در شاهنامه و رامایانا متفاوت است؛ این تفاوت ها ریشه در باورهای مذهبی، قومی و دیدگاه آنها نسبت به زن دارد. وفاداری زنان شاهنامه همراه با فداکاری، سنت شکنی، شجاعت و جسارت است، اما در رامایانا پایبندی به سنت ها و باورها و تسلیم محض بودن نشانه وفاداری است.

    کلیدواژگان: ادبیات فارسی، ادبیات هندی، حماسه، شاهنامه، رامایانا، زن، وفاداری.
  • ندا محمدی، محبوبه خراسانی*، مجتبی انصاری صفحات 78-93

    کهن الگوها از مهم ترین مباحث روانشناسی یونگ است که از خودآگاه و ناخودآگاه انسان حکایت می کند. کهن الگوی آنیما نیز، در مقابل آنیموس، متعلق به جنبه زنانه مردان، در عمیق ترین لایه های درونی و ناخودآگاه مرد، در جهان بینی، تعادل و عدم تعادل روحی او بسیار تاثیرگذار است. مقاله حاضر، به شیوه توصیفی- تحلیلی، این کهن الگو را در شخصیت «گل محمد» در رمان کلیدر اثر محمود دولت آبادی بررسی می کند. کلیدر که در اصل رمانی تاریخی است، به شیوه واقع گرایانه فضای سیاسی ایران پس از جنگ جهانی دوم بین سال های 1325 تا 1327 را به تصویر می کشد. در لایه های زیرین داستان، آنچه بر فرآیند فردیت شخصیت «گل محمد» تاثیرگذار بوده، گزارش می شود تا جنبه های مثبت و منفی آنیما؛ رسیدن به رشد و کمال، رسیدن به عشق، عمل خارق العاده و قهرمانانه و در مقابل، شهوت خواهی و فرافکنی را به طور محسوس بیان کند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد، اگرچه در برخورد آغازین احساسی «گل محمد» با «مارال»- آنیمای درون وی- جنبه منفی آنیما چون شهوت خواهی شعله ور می شود و زمانی چند، وجود او را فرا می گیرد و گاه گاه به فرافکنی و خشم می انجامد، اما در بزنگاه هایی برای شناخت و تشخیص ناخودآگاه، با میانجی گری میان «من» و «خود»، موجب رشد و تعالی و طی کردن فرآیند فردیت و ایجاد ارتباط میان جنبه منفی و مثبت شخصیت اصلی رمان بوده است.

    کلیدواژگان: کهن الگو، آنیما، گل محمد، مارال، کلیدر، محمود دولت آبادی
  • حمید دادفر*، هدیه جهانی صفحات 94-107

    یکی از جلوه های بارز و آشکار شعر نو در عراق معاصر پدیده ناسازگاری اجتماعی است. این پدیده در قرن بیستم و با ظهور پیشگامان عراق چون، نازک الملائکه و عبدالوهاب البیاتی به وجود آمد. تقلید از ساختار سنتی، آشنایی با مکتب رمانتیک و موقعیت های سیاسی و اجتماعی جامعه عراق باعث شد تا این شاعران به ناسازگاری روی بیاورند. آنها این جلوه ادبی را به سه گونه ناسازگاری ادبی، سیاسی و اجتماعی در شعر خود به نمایش گذاشته اند. ناسازگاری آنها در ظاهر موجب ظهور «قصیده النثر» شد و شعر موجب بیداری و آگاهی مردم عراق و ارتقای بینش اجتماعی طبقات مختلف اجتماعی گردید. این شاعران در ایجاد نوآوری رنج های زیادی را تحمل کرده اند، رنج هایی از قبیل زندان، تبعید، آوارگی و غربت، لذا ترس، تنهایی، غم و اندوه بر بیشتر اشعار آنها سایه افکنده است. این شاعران توانسته اند مضامین و مفاهیم واقع گرایانه را در قالب ناسازگاری بیان کنند و در کالبد شعر مدرن روح تازه ای بدمند. آنان به خاطر اوضاع سیاسی نامطلوب از اسطوره و رمز و اسلوب تکرار در اشعار خود استفاده کردند و توانستند شعر نو را چنان متحول کنند که بتواند به بخش مهمی از دغدغه های دنیای مدرن پاسخ بدهد.

    کلیدواژگان: شعر معاصر عربی، ناسازگاری اجتماعی، نازک الملائکه، عبدالوهاب بیاتی
|
  • Farajollah Fakoori *, Mohammadali Gozashti, Aliasghar Babasalar Pages 8-27

    The analysis of poetry from the beginning to our days has often been carried out on the two axes of language music and the way of presenting content in poetry, which is the poet's imagination. Imagination is one of the most important elements of poetry which results in imaginary forms. Among the types of imaginary forms, metaphor is the most important discussion of maturity, and in this essay, its hidden type, i.e. metaphor with irony, in the poems of Zohoori Torshizi who is one of the pioneers of the Indian style and even poets and writers of the poet's time have confessed to his superiority in a new way (Indian style), has been examined from the perspective of thematic diversity and its effect on the stylization of his poems. Zohoori's literary style is largely due to his metaphorical view of the words of speech. The poet's awareness of spiritual and emotional values which is based on his mood and feeling, has led to the emergence of a living and dynamic art. In Zohoori’s poetry, what has connected the words and brought them together is not the weight of the reins, but the identification that comes through the metaphor and recognition which is given to the words.

    Keywords: Zohoori Torshizi, Imaginary Forms, Metaphor, Stylization
  • Zahra Alizadeh, Mahmoud Sadeghzadeh *, Hadi Heidariniya Pages 28-41

    Saqinameh is one of the most heartwarming types of Persian poetry, in which various themes are used. In Saqinameh of Mo’in-al-Din Ahmad of Kashan, the poet sings some couplet to the Saqi and the Musician, then asks them to play the instrument and sing. This research was done in a descriptive-analytical method, relying on library resources. This article defines the characteristics of the Mo’in-al-Din Ahmad bin Mohsen Feyz Kashani. The importance of this research is that it includes interpretations and descriptions of the saqi, wine, pub, Tavern, musical instruments and songs, as well as mystical themes. A review of the themes outlined in the poetry of Mo’in-al-Din Ahmad shows that in the most important part of the Saqinameh, which is the condemnation of the world and people, he speaks in the position of mystic and preacher with a more believable view of the instability and ephemeral nature to make his audience aware of the world of the hereafter that he will stop doing evil and gathering money. The wine in the book of Mo’in-al-Din Ahmad is mystical and divine love, and considers it the same feeling of happiness connected to the beloved of Eternity. Another point is the presence of Khayyam thought in the poet's book.

    Keywords: Lyrical Poetry, Saqinameh, Ka’S Al-Keram, Mo’In-Al-Din Ahmad, Common Themes
  • Loghman Piroti, Khavar Ghorbani *, Roya Seyedoshohadayi Pages 42-61

    This essay was written about philosophical despair and investigating the causes and factors of its creation in the poetry of Simin Behbahani. The chosen research method for that, is the "thematic analysis" method; in this order, all the themes were extracted from the poems and the high frequency of philosophical themes and their fusion with philosophical despair caused this article to investigate its causes and factors by referring to Simin's speech. The results of the research show that, the sonnet, in addition to all the content functions has had so far, it can also have the capacity to express philosophical issues, as Simin Behbahani in his sonnet  has raised philosophical topics such as creation, death, determinism, time, etc. due to the fact that all these concepts in her  sonnet are associated with a kind of philosophical despair  and it can be observed sometimes explicitly and indirectly- referring to signs such as pessimism and objection to creation, wish for death, delay and slowness of time, death of belief and belief in Internal and social constraints -  in her poems. Part of the causes of this despair can be considered to be rooted in personal issues such as family problems, passing of life and the experience of old age and sensitivity of the poet, loss of friends and loved ones, and part of it is related to the social and political issues of his society that it is full of suffocation and darkness for the poet, it is relevant

    Keywords: Todorov, Boostan Sa’Di, Stable Situation, Cultural Reality, Storytelling
  • Neda Rajabi Mansour *, Hamidreza Shayganfar, Mehrangiz Owhadi Pages 62-77

    In the history and collective and national identity of every nation, women are an influential element, as women self-work has become an archetype. A woman affects her surroundings with every role and emotions, and one of these influential roles is women loyalty. Epic stories reflect emotions and feelings and the way people think in a period of history. The Shahnameh and the Ramayana are among the world literary epics in which women play a significant role. One of the prominent characteristics of the women in the Shahnameh and the Ramayana is their loyalty, and this is the characteristic of women loyalty that makes them not hesitate to do anything great. And the chain of incidents and big events in the epics. The present research with a descriptive-analytical and comparative method aims to deal with the expression of women loyalty in two epic works and world classics, Shahnameh and Ramayana. The results of this research show that the expression of women loyalty in Shahnameh and Ramayana is different. These differences are rooted in religious and ethnic beliefs and the nation view of women. Loyalty of Shahnameh women is associated with sacrifice, tradition, courage and bravery, but in Ramayana, adherence to traditions and beliefs and pure submission is a sign of loyalty.

    Keywords: Loyalty, Woman, Shahnameh, Ramayana, Epic
  • Neda Mohammadi, Mahboobeh Khorasani*, Mojtaba Ansari Pages 78-93

    Archetypes are one of the most important topics in Jungian psychology, which speaks of the conscious and unconscious of man. The anime archetype, in contrast to the animus, belongs to the feminine aspect of men, in the deepest inner layers and subconscious of man, is very influential in his worldview, balance and mental imbalance. The present article, in a descriptive-analytical manner, examines this archetype in the character of Golmohammad in the novel Klidar by Mahmoud Dowlatabadi. Klider, which is essentially a historical novel, realistically depicts the political atmosphere in Iran after World War II between 1946 and 1948. In the lower layers of the story, what has influenced the process of individuality of Golmohammad's character is reported rather than the positive and negative aspects of the anime; Achieve growth and perfection, achieve love, extraordinary and heroic action, and on the contrary, express lust and projection. The results of this study show, however, that in Gol Mohammad's initial emotional encounter with Maral, the anime within him, the negative aspect of the anima flares up like lust, and for a while, takes over his existence and occasionally It leads to projection and anger, but in moments of cognition and recognition of the unconscious, mediated between the "I" and the "self", leads to growth and excellence and the process of individuality and the connection between the negative and positive aspects of personality. Has been the main of the novel.

    Keywords: Archetypes, Anima, Golmohammad, Maral, Klidar, Mahmoud Dowlatabadi
  • Hamid Dadfar*, Hedieh Jahani Pages 94-107

     A survey of the poems of Naz Al-Malaika and Abdul Wahab Al-Bayati (Sample case study of social incompatibility) Abstract One of the clear and obvious manifestations of new poetry in contemporary Iraq is the phenomenon of social disharmony, this phenomenon emerged in the 20th century with the emergence of Iraqi pioneers such as (Nazak Al-Malaika and Abdul Wahab Al-Bayati, etc.), imitation of the traditional structure, familiarity With the romantic school and the political and social situations of the Iraqi society, these poets became incompatible. They have displayed this literary effect in three ways: literary, political and social inconsistency in their poetry. Their incompatibility in appearance led to the appearance of "Prose Poem" and in the sense of poetry, it caused the awakening and awareness of the Iraqi people and the promotion of the social vision of different social classes. These poets have endured a lot of suffering in creating innovation, such as prison, exile, displacement and alienation, so fear, loneliness, sadness cast a shadow on most of their poems. These poets have been able to express realistic themes and concepts in the form of inconsistency and they are a new spirit in the body of modern poetry. Due to the unfavorable political situation, they used myth and code and repetition style in their poems and were able to transform new poetry so that it can respond to an important part of the concerns of the modern world.  

    Keywords: Contemporary Arabic Poetry. Social Disharmony, Nazok Al-Malaika, Abd Al-Wahhab Bayati