فهرست مطالب

مجله راهبرد مدیریت مالی
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 46، پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدحسین رمضانی زارع، میثم عرب زاده*، علی نمکی، محمد علی پور صفحات 1-24

    آگاهی بخشی قیمت سهام به شرکت ها امکان را می دهد تا از آخرین تحولات و رویدادهای مربوط به بازار سرمایه مطلع و به این ترتیب، بتوانند تصمیمات هوشمندانه ای در مورد سرمایه گذاری اتخاذ کنند. بنابراین شناسایی عوامل موثر بر آگاهی بخشی اعلان قیمت سهام حائز اهمیت است. هدف از انجام پژوهش.شناسایی عوامل موثر بر آگاهی بخشی با استفاده از مدلسازی ساختاری تفسیری از طریق پیشینه پژوهش و مصاحبه های نیمه ساختاریافته با روش تحلیل محتوای کیفی بر پایه تکنیک اشباع نظری با 17 نفر از اساتید و مدیران مالی انجام گرفت. ضمن تایید روایی بخش کیفی با استفاده از شاخص کاپای کوهن, کدگذاری مصاحبه ها با استفاده از نرم افزار MAXQDA منجر به شناسایی 41 عامل موثر شد که پس از مراجعه به خبرگان و رسم نمودار پارتو، 34 عامل به عنوان مهم ترین عوامل موثر بر آگاهی بخشی اعلان قیمت سهام تعیین شدند. به منظور سطح بندی و مدلسازی ساختاری تفسیری عوامل شناسایی شده از نظرات 41 نفر از مدیران مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس با روش نمونه گیری غیراحتمالی در دسترس و به کمک پرسشنامه مقایسه زوجی استفاده شد. روایی پرسشنامه با بهره گیری از روایی محتوا و پایایی آن با استفاده از روش آزمون پس آزمون تایید شد.مدلسازی ساختاری تفسیری عوامل موثر بر آگاهی بخشی اعلان قیمت سهام منجر به تشکیل سیزده سطح شد که عوامل اقتصادی و سیاست های کلان پولی مالی اثرگذارترین و شفافیت اطلاعات مالی، نامه مدیریتی حسابرسان و نوع اظهارنظر حسابرس اثرپذیرترین عوامل بودند.

    کلیدواژگان: آگاهی بخشی قیمت سهام، سرمایه گذاران، بورس اوراق بهادار، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • اعظم پوریوسف* صفحات 25-50
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر نزدیک بینی مدیریتی بر مسئولیت اجتماعی شرکتی (CSR) و همچنین تاثیر تعدیل کنندگی سوگیری های رفتاری سرمایه گذاران (رفتار احساسی سرمایه گذار، نزدیک بینی سرمایه گذاران و رفتار گله داری) بر رابطه نزدیک بینی مدیریتی بر مسئولیت اجتماعی شرکتی است. از آنجا که تعهدات اجتماعی، معمولا مزایای بلندمدتی دارد؛ نزدیک بینی مدیریتی ممکن است بر عملکرد اجتماعی شرکت تاثیر بگذارد. علاوه بر این، از آنجا که تصمیمات مدیریت تحت تاثیر رفتار سرمایه گذار است، انتظار می رود سوگیری های رفتاری سرمایه گذاران بر رابطه بین نزدیک بینی مدیریتی و مسئولیت اجتماعی شرکتی تاثیر بگذارد. فرضیه های پژوهش برای نمونه ای متشکل از143 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی سالهای1391 تا1400 آزمون شدند. نتایج نشان می دهد که نزدیک بینی مدیریتی تاثیر منفی بر امتیاز مسئولیت اجتماعی شرکتی دارد و تورش های رفتاری سرمایه گذاران شامل رفتار احساسی، نزدیک بینی بازار و رفتار گله داری این رابطه منفی را تقویت می کند. با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت مدیران نزدیک بین، برای راضی نگه داشتن سهامداران و حفظ وجهه شرکت در بازار، بر بهبود عملکرد کوتا ه مدت، سودآوری و قیمت جاری سهام تاکید دارند و بنابراین، تمایل کمتری به مشارکت در مسئولیت های اجتماعی دارد؛ زیرا این مشارکت در کوتاه مدت هزینه هایی به شرکت تحمیل می کند؛ ولی منافع آن در عملکرد بلندمدت شرکت نمایان می شود. همچنین، اگر سهامداران شرکت، احساسی، توده وار و نزدیک بین باشند، امتناع مدیران نزدیک بین از مشارکت در مسئولیت های اجتماعی بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی شرکتی، نزدیک بینی مدیریت، رفتار احساسی سرمایه گذار، نزدیک بینی سرمایه گذاران و رفتار گله داری
  • پرویز پیری*، گلشن محمدی خانقاه، گلاله زینب صفحات 51-68

    مبنای اصلی تصمیم‏گیری مشارکت کنندگان در بورس اوراق بهادار اطلاعاتی است که شرکتهای پذیرفته شده در بورس، منتشر می‏کنند. در صورت عدم افشاء صحیح اطلاعات، بدون تردید، ساز و کار کشف قیمت در بازار به درستی عمل نخواهد کرد و قیمت‏گذاری اوراق به شیوه‏ای مطلوب انجام نخواهد شد. بنابراین با توجه به اهمیت سطح افشا، شناسایی عوامل موثر بر کیفیت افشاء، حائز اهمیت است لذا در این پژوهش اقدام به بررسی تاثیر تغییرات رتبه اعتباری بر کیفیت افشاء شده است. جهت اجرای پژوهش نمونه‏ای متشکل از 126 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 1391 الی 1400 مورد بررسی قرار گرفتند. جهت انجام تحلیل، داده‏های مربوط به رتبه اعتباری، رتبه کیفیت افشاء و متغیرهای کنترلی، از نرم‏افزار ره‏آورد نوین و یادداشت‏های همراه صورت‏های مالی استخراج شده است. همچنین جهت آزمون فرضیه های پژوهش از روش EGLS استفاده شده است. براساس نتایج حاصل از پژوهش، رابطه منفی بین تغییرات رتبه اعتباری و کیفیت افشاء وجود دارد. به‏عبارتی تغییرات رتبه اعتباری بر سطح افشای اختیاری شرکت‏ها موثر بوده اما این تاثیر از نظر آماری معنی دار به دست نیامد، در حالی که بین رتبه اعتباری و کیفیت افشاء رابطه منفی و معنی دار برقرار بود. به عبارت دیگر، هرچه رتبه اعتباری بالاتر باشد، کیفیت افشاء شرکت پایین‏تر است. بنابراین، هرچه رتبه اعتباری بالاتر باشد به دلیل  ارزیابی پایین تر ریسک توسط سرمایه گذاران، تقاضای آنها برای افشاء بیشتر اطلاعات نیز کاهش پیدا می‏کند. به عبارتی افزایش رتبه اعتباری از طریق کاهش تقاضای اطلاعات می‏تواند منجر به کاهش افشاء شود.

    کلیدواژگان: رتبه اعتباری، ریسک اعتباری، کیفیت افشاء
  • سجاد ویسی، سید علی واعظ*، ابراهیم انواری، اسماعیل مظاهری صفحات 69-110

    شود و در مواجهه با فرصت ها و تهدیدهای متنوع پاسخ مناسبی ارائه دهد. در دهه گذشته، شرکت ها درکشور با دو بحران بزرگ تشدید تحریم ها و کووید19 مواجه شدند که به نظر تاثیر عمیقی بر تامین مالی آن ها داشته است. در این راستا، پژوهش حاضر با مطالعه نسبتا جامع ادبیات پژوهش ابعاد اثرگذار بر توسعه نظام تامین مالی شرکت ها را شناسایی و سپس با استفاده از روش معادلات ساختاری مدل پیشنهادی را تحت تاثیر تحریم و کووید19 مورد آزمون تجربی قرار داد. به عبارتی، این مطالعه به دنبال پاسخ به این چالش بود که تاثیرپذیری الگوی تامین مالی از عوامل درون و برون شرکتی تحت تاثیر تحریم و کووید19چگونه است. بدین منظور داده های 159 شرکت طی سال های 1392 تا 1401 (1590 شرکت- سال) برای بررسی 14 فرضیه تدوین شده، گردآوری و با بکارگیری روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار SmartPLS4 در قالب سه مدل جداگانه آزمون شد. الگوی تامین مالی به سه بخش داخلی، خارجی کوتاه مدت و خارجی بلندمدت تقسیم شد. نتایج پژوهش نشان داد که بحران تحریم و کووید19 تاثیر ویژگی های حسابرسی، عملکرد مالی، عملکرد بازار، کارایی سرمایه گذاری، ارتباطات سیاسی بر تامین مالی داخلی از طریق سود انباشته و همچنین، تاثیر عملکرد مالی، عملکرد بازار، کارایی سرمایه گذاری، ارتباطات سیاسی و ویژگی های شرکتی بر تامین مالی خارجی کوتاه مدت و بلندمدت را به طور معنی داری کاهش و تاثیر عدم اطمینان اقتصادی بر تامین مالی داخلی از طریق سود انباشته و  تامین مالی خارجی کوتاه مدت و بلندمدت را افزایش  می دهد. در نهایت نیز بر اساس ضرایب تعیین هر سه مدل پژوهش مشخص شد که سازه های منتخب، قدرت تبیین و توضیح بیشتری برای تامین مالی خارجیبلند مدت نسبت به تامین مالی داخلی و تامین مالی خارجی کوتاه مدت را دارند.

    کلیدواژگان: توسعه نظام تامین مالی، کووید19، تحریم، تامین مالی داخلی، تامین مالی خارجی
  • زهرا دهقانی فیروزآبادی، زهره عارف منش* صفحات 111-134
    توکن های غیر مثلی به عنوان دارایی های دیجیتال منحصربه فردی شناخته شده اند که در بلاک چین ذخیره می شوند. ویژگی غیر قابل تعویض بودن، آن ها را از سایر دارایی های رمزنگاری شده متفاوت می کند. بنابراین، قیمت گذاری آن ها متفاوت از قیمت گذاری توکن های مثلی است. هدف از انجام این پژوهش شناسایی ویژگی های اساسی و درک بهتری از عوامل موثر بر قیمت گذاری این توکن ها به روش فراترکیب است که با استفاده از مراحل هفت گانه سندلوسکی و با جستجو در عنوان، چکیده و متن اصلی منابع در پایگاه های اطلاعاتی که تا سپتامبر سال 2023 ارائه شده بودند، انجام می شود. در مجموع از میان 86 منبع یافت شده، 35 پژوهش به مرحله پذیرش محتوا رسیدند. این پژوهش جزء نخستین پژوهش هایی است که عوامل موثر بر قیمت گذاری توکن های غیرمثلی را شناسایی کرده است. ضمن اینکه تاکنون این عوامل با استفاده از روش فراترکیب ارائه نشده است. نتایج حاکی از آن است که 30 عامل در قیمت گذاری توکن های غیرمثلی موثرند که در شش مولفه و دو گروه اصلی دسته بندی شده اند. روایی این پژوهش با توضیح مراحل و با استفاده از روش برنامه مهارت های ارزیابی حیاتی بیان شده است و پایایی با استفاده از روش همبستگی درون رده ای سنجش و مورد تایید قرار گرفته است
    کلیدواژگان: توکن غیر قابل معاوضه، توکن غیر مثلی، ان اف تی، ارز دیجیتال، فراترکیب
  • وحیده موسوی کاخکی*، مهدی فرازمند، محمد یعقوبی صفحات 135-160
    هدف از انجام این پژوهش ارائه مدلی جهت تعیین قیمت بلوک سهام در صنایع مختلف بازار سرمایه ایران است. با استفاده از پیشینه پژوهش های گذشته، عوامل تاثیرگذار بر صرف بلوک انتخاب و در مدل پیشنهادی بررسی گردیدند. جامعه مطالعاتی، شرکت های پذیرفته شده در بورس و فرابورس ایران و دوره زمانی پژوهش، معاملات عمده سال های 1390 تا 1399 بوده است. روابط متغیرهای پژوهش از طریق ایویوز و با استفاده از تحلیل رگرسیون چندمتغیره سنجیده و با استناد به نتایج خروجی مدل ها، فرضیه های پژوهش آزمون و ضرابب تاثیرگذار بر صرف بلوک برآورد گردیده اند. در نهایت به منظور بررسی تفاوت میزان تاثیر متغیرها بر صرف بلوک در صنایع مختلف و جهت افزایش دقت یافته ها، به بررسی متغیرها در پایتون پرداخته شده است. نتایج نشان داد که ضریب تاثیر هر متغیر بر صرف بلوک متفاوت بوده، و صرف بلوک با اندازه بلوک، وجه نقد، دارایی و درآمد شرکت رابطه مستقیم و با نسبت بدهی، سود و اندازه شرکت رابطه معکوس دارد. در ادامه یافته ها حاکی از آن بود که در صنایع فراورده های نفتی،کک و سوخت هسته ای و محصولات فلزی، سود؛ در صنعت شیمیایی، اندازه شرکت؛ در صنایع خودرو و ساخت قطعات و بانک و موسسات اعتباری، اندازه بلوک و درصنعت سرمایه گذاری، میزان دارایی بیشترین تاثیر را بر صرف بلوک دارد.
    کلیدواژگان: صرف بلوک، صنایع فعال، اندازه شرکت، اندازه بلوک، نوع صنعت
  • فردین نظری، زاداله فتحی*، حسین شفیعی صفحات 161-188
    یکی از عوامل اصلی بهبود کارایی اقتصادی، نظام راهبری بنگاه (حاکمیت شرکتی) است که در برگیرنده مجموعه ای از روابط میان مدیریت شرکت، هیئت مدیره، سهامداران و سایر گروه های ذینفع است.در این پژوهش مدل جدیدی جهت تبیین رابطه میان حاکمیت شرکتی و ساختار مالکیت با نوآوری ارائه شده است. هدف اصلی پژوهش حاضر ارائه یک مدل نظام مند در نوآوری جهت تبیین رابطه میان معیارهای حاکمیت شرکتی، ساختار مالکیت و ویژگی های شرکتی با استفاده از مدل دلفی بوده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر روش تحلیلی پیمایشی و از نوع همبستگی بوده و جامعه آماری مورد مطالعه شامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1390-1397 انتخاب شده است. برای انتخاب نمونه پژوهش با استفاده از روش غربال گری (حذفی) تعداد 104 شرکت انتخاب گردید، که متغیرهای حاکمیت شرکتی و ساختار مالکیت به عنوان متغیر مستقل در نظر گرفته شده است و با استفاده از داده های ترکیبی کیفی و کمی، رگرسیون چند متغیره، نرم افزارspss نسخه 20 و ایویوز 7 رابطه آن ها با نوآوری شرکت به عنوان متغیر وابسته بررسی شده است. نتایج نشان می دهد در بین متغیرهای حاکمیت شرکتی و ساختار مالکیت، تمرکز مالکیت، مالکیت دولتی و مالکیت نهادی باعث کاهش نوآوری می شود، ولی متغیرهای نسبت اعضای غیرموظف و پاداش هیات مدیره باعث بهبود وضعیت نوآوری در شرکت های بورسی می شوند. طبق این مدل سایر متغیرهای حاکمیت شرکتی تاثیر معنی داری بر نوآوری نداشته اند.
    کلیدواژگان: مدل، حاکمیت شرکتی، ساختار مالکیت، نوآوری
  • وهاب رستمی*، مهدی محمدی، حامد کارگر صفحات 189-212
    پژوهش حاضر به دنبال بررسی تاثیرگذاری قابلیت مقایسه و خوانایی صورت های مالی بر اجتناب از قیمت گذاری نادرست سهام شرکت ها است. در راستای حصول به اهداف پژوهش، اطلاعات نمونه ای مرکب از  127 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار که طبق الگوی حذف سیستماتیک انتخاب شده بودند برای یک دوره زمانی 10 ساله (1400- 1391) گردآوری شد و از آنجا که داده های دوره 1400 در محاسبات مورد نیاز بود از 9 دوره جهت کارهای آماری استفاده شد. برای آزمون فرضیه های پژوهش از یک مدل رگرسیون چندمتغیره خطی بهره گرفته شد. به منظور قیمت گذاری نادرست سهام، از مدل گسترش یافته پانتزالیس و پارک (2013) و برای سنجش خوانایی و قابلیت مقایسه صورت های مالی نیز، به ترتیب از شاخص فوگ و شاخص سود-بازده استفاده شده است. نتایج آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد افزایش هر دو متغیر خوانایی گزارش های مالی و قابلیت مقایسه اطلاعات حسابداری به طور مجزا، منجر به کاهش حجم قیمت گذاری نادرست سهام می شود. به علاوه، بررسی های بیشتر آشکار ساخت تعامل دو متغیر فوق نیز منجر به مبادله و شکل گیری قیمت های سهام در ارقامی نزدیک به ارزش های ذاتی آن ها شده و حجم قیمت گذاری نادرست سهام به دلیل کاهش نابرابری اطلاعاتی کاهش می یابد
    کلیدواژگان: خوانایی صورت های مالی، قابلیت مقایسه اطلاعات مالی، قیمت گذاری نادرست سهام، کیفیت اطلاعات مالی
  • حسین کیانی زاده، علی باغانی*، محسن حمیدیان صفحات 213-230
    حجم اطلاعات بازار سرمایه به طرز چشمگیری در حال گسترش می باشد و بدون استفاده از الگوریتم های داده کاوی و مدلهای کلان داده، بهره برداری از این داده ها امکان پذیر نخواهد بود. مطالعات گذشته بیانگر امکان پیش بینی قیمت سهام توسط مدل های یادگیری ماشین می باشد؛ اما دقت پیش بینی این مدل ها مورد ارزیابی قرار نگرفته است. هدف از این پژوهش مقایسه دقت هوشمندی پنج الگوریتم پرکاربرد داده کاوی شامل شبکه عصبی، رگرسیون لجستیک، نزدیکترین همسایه k، ماشین بردار پشتیبان و اعتبارسنجی ضربدری می باشد. از بین 385 شرکت فعال در بورس اوراق بهادار تهران، 72 شرکت به روش حذف سیستماتیک انتخاب و دقت مدل های فوق برای پیش بینی قیمت سهام بر روی داده های روزانه سهام منتحب برای سال های 1388 تا 1399 پیاده سازی شده است. متغیر قیمت سهام به عنوان متغیر وابسته و متغیرهای قیمت باز شدن، قیمت بسته شدن، بالاترین قیمت، پایین ترین قیمت و حجم معاملات، قیمت روزانه ارز آزاد، قیمت طلا و قیمت نفت به عنوان متغیر مستقل استفاده شده است. برای ارزیابی دقت برآورد قیمت سهام از سه شاخص ، MSE و RMSE استفاده شده و از تحلیل واریانس با استفاده از آماره F برای برازش دقت مدل ها و از آماره t برای مقایسه دو به دو مدل ها با یکدیگر استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد از بین الگوریتم های هوشمند استفاده شده، الگوریتم ماشین بردار پشتیبان بیشترین قدرت برآورد قیمت سهام را به خود اختصاص داده است
    کلیدواژگان: بورس اوراق بهادار، الگوریتم های هوشمند، یادگیری ماشین، داده کاوی
  • فاطمه ملکی امیری، سید علی نبوی چاشمی*، عرفان معماریان صفحات 231-248

    هدف پژوهش حاضر بررسی تئوری سلسله مراتبی در تبیین نقش منابع تامین مالی برعملکرد شرکت های تصاحب شده طی سال های 1394 تا 1398می باشد. در این پژوهش روش های تامین مالی، با استفاده از مدل سلسله مراتبی از متغیرهای سود انباشته، نسبت بدهی و اهرم مالی سنجیده می شود و برای اندازه گیری عملکرد شرکت از متغیرهای بازده حقوق صاحبان سهام، بازده دارایی ها و نسبت کیوتوبین استفاده شده است. نتایج این پژوهش با استفاده از رگرسیون داده های ترکیبی نشان می دهد هرچه شرکت از سودانباشته به میزان بیشتری برای تامین مالی استفاده نماید، موجب افزایش بازده حقوق صاحبان سهام و بازده دارایی ها و بهبود عملکرد شرکت می شود. همچنین، افزایش نسبت بدهی به عنوان منبع تامین مالی موجب افزایش بازده حقوق صاحبان می گردد و این در حالی است که با افزایش اهرم مالی، بازده حقوق صاحبان سهام و نرخ بازده دارایی ها کاهش می یابد. همچنین در این پژوهش هیچ گونه رابطه معنی داری بین منابع تامین مالی و ارزش شرکت مشاهده نگردید.

    کلیدواژگان: روش های تامین مالی، ادغام و اکتساب، عملکرد شرکت، نظریه سلسله مراتبی
|
  • Mohammadhossein Ramezani Zare, Meysam Arabzadeh *, Ali Namaki, Mohamamad Alipour Pages 1-24

    It is important for investors and traders to be aware of the stock price in listed companies, so it is important to identify the factors affecting Stock price informativeness. The purpose of the current research is to interpret the structural modeling of factors influencing Stock price informativeness in companies listed on the Iranian Stock Exchange.The identification of factors affecting informativeness through research background and semi-structured interviews with qualitative content analysis method based on theoretical saturation technique was done with 17 professors and financial managers. The validity of the qualitative part of the research was confirmed by the method of relative content validity and reliability using Cohen's kappa index. Coding of the interviews using MAXQDA software led to the identification of 41 effective factors, after referring to experts and drawing a pie chart, 34 factors were determined as the most important factors affecting Stock price informativeness. In order to stratify and model the structural interpretation of the identified factors, the opinions of 41 financial managers of listed companies were used with the available non-probability sampling method and with the help of a paired comparison questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed using the content validity and its reliability using the test-post-test method.Interpretive structural modeling of the factors affecting Stock price informativeness led to the formation of thirteen levels, where economic factors and financial macroeconomic policies were the most effective, and transparency of financial information, auditors' management letter, and the type of auditor's comments were the most effective factors. Conclusion Identifying factors affecting awareness and information disclosure by companies in the financial sector is essential, it helps investors and other stakeholders to make more informed decisions.

    Keywords: Stock Price Informativeness, Investors, Stock Exchange, Interpretive Structural Modeling
  • Azam Puryousof * Pages 25-50
    The purpose of this study is to investigate the effect of managerial myopia on corporate social responsibility (CSR) and also the moderating effect of investors' behavioral biases (emotional behavior, investor myopia and herding behavior) on the relationship between managerial myopia and corporate social responsibility. By reducing research and development and marketing activities, short-sighted managers sacrifice long-term profitability for short-term gains. Since social obligations usually have long-term benefits; Managerial myopia may affect corporate social performance. Furthermore, since management decisions are influenced by investor behavior, investors' behavioral biases are expected to influence the relationship between managerial myopia and corporate social responsibility. The research hypotheses were tested for a sample of 143 companies admitted to the Tehran Stock Exchange during the years 1391 to 1400 using a multivariate regression model, considering the fixed effects of year and industry. The results show that managerial short-sightedness has a negative effect on the corporate social responsibility score, and the behavioral patterns of investors, including emotional behavior, market short-sightedness, and herding behavior strengthen this negative relationship.
    Keywords: Corporate Social Responsibility, Managerial Myopia, Emotional Behavior, Investor Myopia, Herding Behavior
  • Parviz Piri *, Golshan Mohammadikhanghah, Golale Zeinab Pages 51-68

     Todays one of the most important factor for dicision making process by market participants at Tehran Stock Exchange listed companice is the information published by the companies listed in If the information is not properly disclosed, without a doubt, the price discovery mechanism in the market will not work properly and the pricing of the bonds will not be done in a favorable way. Therefore, according to the importance of the level of disclosure, it is important to identify the factors affecting the quality of disclosure, therefore, in this research, the impact of credit rating changes on the quality of disclosure has been investigated. In order to carry out the research, a sample consisting of 126 companies listed in Tehran Stock Exchange during the period of 2012 to 2021 were examined. In order to perform the analysis, the data related to the credit rating, disclosure quality rating and control variables were extracted from Rahvard Navin software and the accompanying notes of the financial statements. Based on the results of the research, there is a negative relationship between credit rating changes and disclosure quality. In other words, credit rating changes are effective on the voluntary disclosure level of companies, but this effect was not statistically significant. While there was a negative and significant relationship between credit rating and disclosure quality. In other words, the higher the credit rating, the lower the company's disclosure quality. The higher the credit rating, because investors evaluate the risk as low, their demand for more information disclosure also decreases. In other words, increasing the credit rating through reducing the demand for information can lead to a reduction in disclosure.

    Keywords: Credit Rating, Credit Risk, Disclosure Quality
  • Sajad Veisi, Seyed Ali Vaez *, Ebrahim Anvari, Esmaeel Mazaheri Pages 69-110

    One of the key factors for the development and stability of countries' economies is the creation of a suitable financing system for companies. The financing system of the companies should be updated and optimized should provide an appropriate response in face of various opportunities and threats. In the last decade, companies in the country faced two major crises, the intensification of sanctions and Covid-19, which seems to have had a profound effect on their financing. In this regard, the present study identified the dimensions affecting the development of the financing system of companies by comprehensively studying the research literature and then experimentally tested the proposed model under the influence of sanctions and covid-19 using the structural equation method. In other words, this study sought to answer the challenge of how the effectiveness of the financing model is influenced by the sanctions and covid-19.For this purpose, the data of 159 companies during the years 2013 to 2022 (1590 companies-years) were compiled to examine 14 hypotheses and were tested using the structural equation method using SmartPLS4 software in the form of three separate models.The financing model was divided into three parts: internal, short-term external and long-term external.The results of the research showed that the sanctions and covid-19 crisis have an effect on audit characteristics, financial performance, market performance, investment efficiency, political Communication on internal financing through retained earnings, as well as the effect of financial performance, market performance, investment efficiency, political Communication and Corporate characteristics significantly reduce short-term and long-term external financing and increase the impact of economic uncertainty on internal financing through retained earnings and short-term and long-term external financing.Finally, based on the determination coefficients of all three research models, it was determined that the selected structures have more explanatory power for long-term financing than internal financing and short-term financing.

    Keywords: Development Of Financing System, Covid-19, Sanction, Internal Financing, External Financing
  • Zahra Dehghani Firoozabadi, Zohreh Aref Manesh * Pages 111-134
    Non-fungible tokens are known as unique digital assets that are stored in the blockchain. Their non-fungibility makes them different from other crypto assets. Therefore, their pricing is different from the pricing of similar tokens The purpose of this research is to identify the basic characteristics and better understanding of the factors affecting the pricing of these tokens in meta synthesis method Which is done by using Sandelowski's seven steps and by searching the title, abstract and main text of the sources in the databases that were provided until September 2023. In total, among the 86 sources found, 35 researches reached the content acceptance stage. This research is one of the first researches that has identified the factors affecting the pricing of non- fungible tokens, while so far these factors have not been presented using the meta synthesis method. The results indicate that 30 factors are effective in the pricing of Non-fungible tokens, which are categorized into six components and two main groups. The validity of this research has been explained by explaining the steps and using the critical assessment skills program method, and the reliability was measured and confirmed using the intraclass correlation method.
    Keywords: Non-Fungible Tokens, Non-Equivalent Token, NFT, Digital Currency, Meta Synthesis
  • Vahideh Mousavi Kakhki *, Mehdi Farazmand, Mohamad Yaghoubi Pages 135-160
    The purpose of this research is to provide a model to determine the Stock Block Trading Premium in different industries of Iran's capital market. By using the background of past researches, the influencing factors on Stock Block Trading Premium were selected and analyzed in the proposed model. In this paper the companies admitted to the stock exchange of Iran were considered and the time period of the research were from 2010 to 2019. The relationships of the research variables were measured throughh Eviews and using multivariate regression analysis, and based on the output results of the models, research hypotheses were tested and the coefficients affecting the Stock Block Trading Premium were estimated. Finally, in order to investigate the difference in the effect of variables on Stock Block Trading Premium in different industries and to increase the accuracy of the findings, the variables have been investigated in Python. The results showed that the coefficient of each variable on Stock Block Trading Premium is different, and it has a direct relationship with the size of the block, cash, assets, and revenue, and has an inverse relationship with the debt ratio, profit, and company size. Further, the findings indicated that in the industries of petroleum products, coke and nuclear fuel and metal products; Profit; in the chemical industry; company size, in automobile and parts manufacturing ,banks and credit institutions; block size and in investment industry; Asset amount has the biggest impact on Stock Block Trading Premium.
    Keywords: Stock Block Trading Premium, Active Industries, Python
  • Fardin Nazari, Zadallah Fathi *, Hossein Shafie Pages 161-188
    In this research, a new model for explaining the relationship between corporate governance and ownership structure with innovation is presented. This research, by deleting individual variables and adding new variables and determining the importance of the Delphi group, is located and They were selected for use in the model after two steps. The research was correlational and the statistical population of the study included companies listed in Tehran Stock Exchange, and the sample was screened and after the removal of Pert observations by 104 Tehran Stock Exchange companies during the period of 2011-2018. In this study, the variables of corporate governance and ownership structure are considered as independent variables. And using qualitative and quantitative combination data, multivariate regression and software spss version 20 and Eviese 7 their relationship with company innovation as dependent variable has been investigated. The results show that among the variables of corporate governance and ownership structure, ownership concentration, state ownership, and institutional ownership reduce innovation. However, the variables of the proportion of non-executive members and remuneration of the board improve the status of innovation in bourse companies. According to this model, other corporate governance variables did not have a significant effect on innovation.
    Keywords: Model, Corporate Governance, Ownership Structure, Innovation
  • Vahab Rostami *, Mehdi Mohammadi, Hamed Kargar Pages 189-212
    The present study aim is to empirically investigate the impact of comparability and readability of financial statements on avoiding incorrect pricing of company shares. In order to achieve the objectives of the research, a sample of 127 companies listed in the Stock Exchange, which were selected according to the systematic elimination pattern, was collected for a period of 10 years from 2013 to 2022, and since the data of the period 2022 in the calculations It was needed for 9 years and was used for statistical work. A multivariable linear regression model was used to test the research hypotheses. For incorrect pricing of shares, the model previously developed by Pantzalis and Park (2013) and for measuring the readability and comparability of financial statements, the fog index and the profit-return index were used, respectively. The results of the research hypotheses test showed that the increase of both the readability of financial statements and the ability to compare accounting information separately leads to a decrease in the volume of incorrect stock pricing. In addition to that, further investigations revealed the interaction of the above two variables and led to the exchange and formation of stock prices in figures close to their intrinsic values, and the volume of incorrect stock pricing has decreased due to the reduction of information inequality
    Keywords: Comparability Of Financial Information, Stock Incorrect Pricing, Readability Of Financial Statements, Quality Of Financial Information
  • Hossein Kianizadeh, Ali Baghani *, Mohsen Hamidian Pages 213-230
    Forecasting the stock price due to its attractiveness has always been on the focus of experts and capital market activists. In such a way that various prediction models such as technical and fundamental analysis and data mining are increasingly used to predict stock prices. Past studies indicate the possibility of stock price prediction by machine learning models, but the prediction accuracy of these models has not been evaluated. The purpose of this research is to accurately compare the intelligence of five commonly used data mining algorithms, including neural network, Logestic regression, k-nearest neighbors, support vector machines and cross validation. Among the 385 active companies in Tehran Stock Exchange, 72 companies have been selected by the method of systematic elimination and the above models have been implemented to predict stock prices on the daily prices of selected stocks for the years 2009 to 2020. The stock price is used as a dependent variable and changes in the opening price, closing price, highest price, lowest price and volume of trade, daily price of forign currency, gold and oil price are used as independent variables. Three indicators R2, MSE and RMSE are used, to evaluate the accuracy of models, and analysis of variance using F statistics is used to fit the accuracy of the models, and t-student statistic is used to compare two models. The results are showed that among the smart algorithms used, the support vector machine algorithm has the highest accuracy. Matlab software is used to analyze the data and compare the models.
    Keywords: Stock Exchange, Intelligent Algorithms, Machine Learning, Data Mining
  • Fatemeh Maleki Amiri, Seyed Ali Nabavi Chashmi *, Erfan Memarian Pages 231-248

    The purpose of this study is to explain the role of financing sources mergers and acquisitions on corporate performance based on Pecking Order Theory. What distinguishes this research from other mergers and acquisitions is the variable financing methods that are measured using a Pecking Order Theory of debt ratios, accumulated profits, and financial leverage. And to measure the firm's performance, variables such as equity returns, asset returns and the Kyotubin ratio are used.This study, using regression data on a sample of companies listed in the Tehran Stock Exchange that were acquired by other companies during the years 1391 to 1395, It shows that the source of financing of mergers and acquisitions has a different impact on the performance of the company. Whatever the company uses its debt ratio to fund, the company's performance has changed, increasing equity returns and decreasing returns on corporate assets. Also, increasing Retained earnings and Leverage as a source of financing , has increased the rate of return on assets and corporate performance, but the return on equity and value of the company has not changed.

    Keywords: Financing Sources, Merger, Acquisition, Company Performance, Pecking Order Theory