فهرست مطالب
Scientific Journal of Rescue Relief
Volume:1 Issue: 2, 2009
- 120 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
- تاریخ انتشار: 1388/10/05
- تعداد عناوین: 10
-
- مقالات پژوهشی
-
صفحه 1مقدمهمطالعات پس از بحران در کشور های مختلف، گزارش هایی متناقض را در خصوص شیوع افسرگی بیان نموده اند، اما در کشورمان با وجود حوادث طبیعی فراوان، مطالعات اندکی در این زمینه وجود دارد. هدف از مطالعه حاضر، تعیین میزان شیوع افسردگی و ارتباط آن با شاخص های دموگرافیک در دانش آموزان شهر بم پس از زلزله در سال 1382 می باشد.روش هااین مطالعه یک مطالعه مقطعی- تحلیلی می باشد که در یک نمونه 472 نفری از دانش آموزان دبیرستانی شهر بم انجام شد. ابزار پژوهش پرسشنامه 21 سوالی بک (Beck) همراه با مشخصات فردی بود که توسط نرم افزار SPSS نسخه 11 و آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شد.یافته هااز 472 دانش آموز، 8/64 درصد زن و مابقی مرد بودند. رده سنی افراد در این پژوهش 14 الی 18 سال بود. 2/74 درصد از افراد دارای درجاتی از افسردگی)خفیف تا شدید) بودند. بین میزان افسردگی و جنس، ازدست دادن یکی از افراد خانواده در جریان زلزله ، به وجود آمدن مشکل جسمی برای خود و یا یکی از افراد خانواده و رضایت از وضعیت زندگی رابطه معنی داری وجود داشت (5%(p<. اما بین میزان افسردگی، سن و تخریب منزل مسکونی در جریان زلزله رابطه معنی داری وجود نداشت.نتیجه گیریبا توجه به بالا بودن میزان شیوع افسردگی در دانش آموزان دبیرستانی شهر بم، برنامه ریزی جامع درخصوص بهداشت روانی پس از حوادث طبیعی و انسان ساخت لازم و ضروری به نظر می رسد.
کلیدواژگان: افسردگی، زلزله بم، دانش آموزان، بهداشت روانی، حوادث طبیعی و انسان ساخت -
صفحه 8مقدمهتشکل های امداد رسانی، باید در صدد راه هایی برآیند تا بتوانند مشارکت را به یک هنجار فرهنگی تبدیل کنند. هدف از مطالعه حاضر، بررسی عوامل مؤثر در جذب دانش آموزان، دانشجویان و جوانان برای عضویت در سازمان جوانان جمعیت هلال احمر می باشد.روش هادر این مطالعه مقطعی حجم نمونه شامل 381 نفر عضو سازمان جوانان جمعیت هلال احمر شهر تهران هستند که از این تعداد 220 نفر در شاخه دانش آموزی، 88 نفر در شاخه دانشجویی و 73 نفر در شاخه جوانان قرار داشتند. اطلاعات مورد نیاز از طریق رجوع به اطلاعات موجود، اطلاعات ثانویه، مشاهده مستقیم، مصاحبه نیمه متمرکز و تکمیل پرسشنامه جمع آوری شد.یافته هامیزان تمایل به مشارکت در فعالیت های امداد رسانی با سن، جنس، پایگاه اجتماعی- اقتصادی خانواده، تنوع الگوهای جذب، پاداش حاصل از مشارکت، رضایت از عضویت، حصول اطمینان نسبت به نتایج و پاداش حاصل از مشارکت، احساس عدم کارآیی عضو، افزایش میزان آگاهی و اطلاعات عمومی نسبت به فرهنگ ایمنی و آمادگی، اعتقاد به آسیب پذیری کشور در مقابل سوانح، افزایش میزان آگاهی از اهداف سازمان و اطلاع رسانی مناسب در خصوص لزوم مشارکت رابطه معنی داری داشت.نتیجه گیریمشارکت در فعالیت های امدادی به خصوص در سطوح جوانان با عوامل متعددی در ارتباط است که لزوم توجه به این موارد در برنامه ریزی های مسئولان می تواند کمک مؤثری در جذب و نگهداری اعضا باشد.
کلیدواژگان: سازمان های امدادی، مشارکت، جذب، سازماندهی -
صفحه 17مقدمهآموزش همگانی مقابله با سوانح نیازمند طراحی و اجرای برنامه های آموزشی مناسبی است که ارتباط موثری با مخاطبان خود برقرار سازد و آگاهی های لازم و اساسی را برای آنها فراهم آورد. این پژوهش با توجه به انتشار جزوه های آموزشی جمعیت هلال احمر به منظور بالابردن میزان آگاهی مردم، درصدد بررسی میزان موفقیت این ابزار آموزشی مقابله با اثرات سوانح طبیعی بر افزایش آگاهی افراد نسبت به سوانح می باشد.روش هادر مطالعه مقطعی حاضر، 1040 نفر با روش نمونه گیری خوشه ایاز مناطق مختلف تهران مورد بررسی قرارگرفتند. در ابتدا به این افراد جزوات آموزشی داده شد و پس از گذشت حدود 2 هفته مجددا به همان افراد مراجعه و پرسشنامه توسط همان فرد تکمیل شد.یافته هامیزان آگاهی کلی افراد پیش از ارایه جزوات حدود 62/0 (نسبت پاسخ های درست)، این نسبت در رابطه با زلزله 56/0، در رابطه با آتش سوزی 62/0، در رابطه با سیل 75/0، در رابطه با یخبندان 46/0، در رابطه با مواد آتش زا 68/0، در رابطه با رعد و برق 60/0، در رابطه با جبهه آتش 69/0 و در رابطه با آتشفشان 73/0 بوده است. میزان آگاهی افراد در تمامی زمینه ها پس از مطالعه بروشورهای مربوط تغییر کرد (5%p< (.نتیجه گیریمیزان آگاهی افراد در تمامی زمینه ها پس از مطالعه بروشورها افزایش یافت. میزان آگاهی پاسخگویان بعد از ارایه جزوات آموزشی در بالاترین میزان مربوط به آتشفشان و در پایین ترین رتبه مربوط به آتش سوزی بود.
کلیدواژگان: بروشورهای آموزشی، آموزش همگانی، سوانح طبیعی، سوانح انسان ساخت -
صفحه 23مقدمههر فعالیتی، زمانی می تواند به بهترین نحو ارائه شود که پیش بینی ها و برنامه ریزی های لازم در خصوص آن صورت گرفته باشد. با نظر سنجی از افرادی که به طور مستقیم با فعالیت مورد نظر درگیرند، می توان فعالیت ها را متناسب با شرایط آنها، بهتر اجرا کرد. بدین منظور این مطالعه با هدف امکان سنجی تشکیل کانون های امدادی در محلات شهرهای بزرگ طراحی و اجرا شد.روش هامطالعه مقطعی حاضر بر روی افراد ساکن شهرهای تهران، اصفهان، شیراز، مشهد و تبریز در سال 1385 انجام شد. با توجه به روش گانت، برای هر شهر600 نفر تعیین شد، هر شهر با توجه به مناطق شهرداری تقسیم بندی گردید و در هر منطقه پرسشنامه ای با هدف امکان سنجی تشکیل کانون محلات به صورت تصادفی بین مردم توزیع شد.یافته هالزوم تشکیل کانون محلات در شهرهای بزرگ از نظر 76/65 درصد پاسخ دهندگان به میزان زیاد به بالا بوده است و میزان علاقه مندی حدود 81 درصد پاسخ دهندگان به فعالیت در تیم های امدادرسانی کانون محلات، متوسط به بالا بود.نتیجه گیریمردم شهرهای بزرگ به تشکیل کانون های امدادی و فعالیت در تیم های امدادرسانی کانون محلات علاقه وافری نشان می دهند. به نظر می رسد با توجه به آسیب پذیری کشورمان و علاقه مردم به شرکت در فعالیت های امدادرسانی، تشکیل و سازماندهی کانون های امدادی محلات، امری ضروری است.
کلیدواژگان: مشارکت مردم، کانون های امدادی، رویکرد محله محور، رویکرد جامعه محور -
صفحه 30مقدمهتوسعه روش های آموزش کارمندان، گامی در افزایش آگاهی آنها و بهره دهی به سازمان های امدادی است. محتوای آموزش کارمندان باید برمبنای نیاز آنها و اهداف سازمان تنظیم گردد. این مطالعه با هدف بررسی دیدگاه های کارکنان جمعیت هلال احمر استان چهارمحال و بختیاری در خصوص دوره های آموزشی ضمن خدمت در سال 1378 انجام شده است.روش هااین مطالعه مقطعی در سال 1378 بر روی 90 نفر از کارکنان جمعیت هلال احمر استان چهارمحال و بختیاری انجام شد. اطلاعات مورد نیاز به وسیله پرسشنامه بیست سوالی محقق ساخته جمع آوری و با استفاده از داده ها، آمار به صورت توصیفی مورد بررسی قرار گرفت.یافته ها50 درصد از کارمندان، دوره های برگزار شده را خوب و 35 درصد متوسط و 15 درصد نیز ضعیف ارزیابی نمودند. 98 درصد از کارمندان آموزش امداد و کمکهای اولیه را از اهمیت بالایی دانستند و تنها 2 درصد از کارمندان این آموزش ها را درحد متوسط دانستند. 63 درصد ازکارمندان اجرای دوره ها را توسط واحد آموزش و پژوهش در سطح معاونت، پیشنهاد دادند و 28 درصد از کارمندان نیز، اجرای دوره ها را توسط واحد آموزش و زیر نظر معاونت امداد پیشنهاد دادند و تنها 9 درصد ازکارمندان اجرای آموزش به صورت پراکنده توسط واحدها را انتخاب نمودند.نتیجه گیرینتایج نشان دهنده این است که دوره های برگزارشده توانسته تاحدودی انتظارات کارمندان را برآورده سازد، ولی باتوجه به اینکه نیمی از کارمندان این دوره ها را متوسط و ضعیف ارزیابی نموده اند نیازمند ارائه راهکارهای بهتر و مطلوبتر جهت اجرای دوره های بعد می باشد.
کلیدواژگان: آموزش کوتاه مدت، جمعیت هلال احمر، آموزش امداد و نجات -
صفحه 39مقدمهیکی از ارکان تحقق رسالت های سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر، جذب و نگهداری نیروی انسانی داوطلب کارآمد و موثر بوده، بنابراین لازم است تدابیری اندیشید تا این مهم به نحو مطلوبی تحقق یابد. بر همین اساس، هدف اصلی این پژوهش شناسایی عوامل مؤثر برجذب و نگهداری گروه های مردمی داوطلب ارائه خدمات داوطلبانه درجمعیت هلال احمر شهر تهران می باشد.روش هاجامعه آماری شامل اعضا و گروه های داوطلب مردمی بالای 29 سال سن در جمعیت هلال احمر شهر تهران است، که حدودا 1800 نفر می باشد. با توجه به ناهمگن بودن اعضای جامعه، از روش نمونه گیری طبقه بندی شده و جدول مورگان 317 نفر انتخاب شدند که پس از جمع آوری داده ها، با توجه به اهداف و ماهیت تحقیق از روش تحلیل عاملی برای تجزیه و تحلیل پرسشنامه ها استفاده شد.یافته هادر بخش جذب از کل واریانس تبیین شده، 590/24 درصد را عامل اول، 667/16 درصد را عامل دوم، 285/16 درصد را عامل سوم و 131/10 درصد را عامل چهارم تبیین می کند و در بخش نگهداری از کل واریانس تبیین شده، 957/19 درصد را عامل اول، 888/14 درصد را عامل دوم، 546/13 درصد را عامل سوم، 305/12 درصد را عامل چهارم و 095/11 درصد را عامل پنجم تبیین می کند.نتیجه گیریمتغیرهای مربوط به سئوالات بخش جذب به ترتیب تحت 4 عامل: ابزارهای تشویقی، ابزارهای فنی ارتباطات و تبلیغات، ابزارهای اطلاع رسانی، و توجه به روابط انسانی قرار گرفتند. همچنین متغیرهای مربوط به بخش نگهداری تحت 5 عامل زیر قرار گرفتند: فرهنگ سازمانی، مدیریت منابع انسانی، مشارکت و کار تیمی، وظایف مدیریت و رهبری، و انگیزش.
کلیدواژگان: داوطلبان، جمعیت هلال احمر، جذب، نگهداری، خدمات داوطلبانه -
صفحه 54مقدمهبیماری ایدز درحال تبدیل شدن به مساله حاد بهداشتی و اجتماعی در کشور می باشد. هدف اصلی این مقاله، مطالعه نقش جمعیت هلال احمر در کنترل وپیشگیری از عفونت HIV و ایدز است.روش هاروش تحقیق، توصیفی وابزار تحقیق، پرسشنامه است. جامعه آماری شامل کلیه افرادی است که تحت پوشش فعالیت ها و اقدامات آموزشی، مشاوره ای و حمایتی جمعیت هلال احمر و مراکز مشاوره بیماری های رفتاری وابسته به آن در چهار استان؛ کردستان، کرمانشاه، گلستان و همدان قرار دارند. تعداد نمونه های تحقیق را 222 نفر از مراجعان مراکزمشاوره استانهای چهارگانه فوق تشکیل می دهند.یافته هاارزیابی پاسخگویان درباره نقش جمعیت هلال احمر در کنترل و پیشگیری از عفونت HIV و ایدز در سطح بالاتر از «متوسط» (157/3 از 5)قرار گرفته است.نتیجه گیریبرای ارتقاء نقش و جایگاه جمعیت هلال احمر نبایستی یک بعدی به موضوع کنترل و پیشگیری از عفونت HIV و ایدز نگاه کرد بلکه نگاه سیستمی و توجه به نقش حمایت های مختلف می تواند در سازگاری بیماران با وضعیت بیماری خود و خروج از انزوای اجتماعی و همچنین ایجاد گرایش مثبت نسبت به عملکرد ارگانهای ذیربط، تاثیر به سزایی داشته باشد.کلیدواژگان: HIV، ایدز، هلال احمر، کنترل، پیشگیری، مراکز مشاوره، آموزش و اطلاع رسانی، مشاوره، حمایت
- مقالات آموزشی
-
صفحه 66وقوع حوادث طبیعی گسترده، به ویژه در شهرهای بزرگ همواره با پیامدهای منفی، بی نظمی و آشفتگی همراه است. در این میان، نقش نیروهای تخصصی برای نجات جان افراد گرفتار در زیر آوار و رسیدگی اولیه به مجروحین از نظر کمی بسیار محدود می شود، زیرا عامل زمان و وسعت فیزیکی حادثه در موفقیت عملیات نجات حرف اول را میزند. در عملیات امدادرسانی و نجات متغیرهای زیادی دخیل می باشند. تجارب گذشته ثابت کرده در حوادث بزرگی همچون زلزله های ویرانگر، حجم زیادی از فعالیت های نجات توسط خود مردم و در ساعات اولیه پس از حادثه انجام می پذیرد. این اقدامات معمولا فاقد مدیریت و ساختار از پیش تعریف شده بوده و در مجموع آسیب هایی را به مجروحین و بازماندگان وارد آورده و فرصت های بی شماری را نیز برای نجات جان انسان ها از بین می برد. تربیت نیروهای نیمه حرفه ای در سطح محلات برپایه واحد همسایگی سبب می شود تا فعالیت جستجو و نجات مصدومین با سازماندهی و کیفیت بهتری انجام شده و هدایت نیروهای تخصصی نیز براساس اطلاع رسانی مناسب و به موقع نیروهای مردمی به نحو شایسته تری صورت گیرد. تسریع سازماندهی شده در فعالیت های امدادرسانی و نجات، علاوه براینکه آسیب های جبران ناپذیر را تا به حد قابل قبولی کاهش می دهد، خروج از شرایط بحرانی و بازگشت به وضعیت عادی را نیز شتاب می بخشد. در این مقاله سعی شده است تا بخشی از اطلاعات فنی جستجو و نجات که می تواند در سطح عمومی و همگانی تدریس شود مطرح نماید.
-
صفحه 81بنای «یاری رسانی به دیگری» نیاز به زیربنا و مبانی محکمی دارد تا بتواند پایدار، استوار و پابرجا بماند و برخورداری از پشتوانه قانونی منجر به تعمیق و گسترش فرهنگ یاری رسانی و همچنین تضمین هر چه بهتر اجرای آن در سطح جامعه خواهد گردید. پرسش های مطرح در این زمینه از این قرارند که آیا چنین مبانی وجود دارد و اگر چنین است آن مبانی کدامند؟ موضوع کمک به دیگری از چه منابع قانونی برخوردار است؟ و در نهایت آنکه، در صورت خودداری افراد از کمک به دیگری چه مسئولیتی متوجه ایشان خواهد گردید؟ قسمت اول این نوشتار در پی آن است تا به جستجوی این مبانی و بنیان ها پرداخته و در این اثناء نشان دهد که کمک کردن و دستگیری از دیگران خصوصا در مواقعی که خطر جانی آنها را تهدید می کند از چه اهمیت اخلاقی و عقلانی بالایی برخوردار است. چنانکه این امر بارها توسط انبیاء الهی و مصلحان مورد تاکید قرار گرفته و از دیرباز تا کنون در کانون بحث و بررسی اندیشمندان و فیلسوفان از نحله های فکری گوناگون بوده و شایسته است که سرلوحه کار انسانها قرار گیرد. انسانهایی که به قول شیخ اجل سعدی «اعضای یک پیکرند» و در خلقت «از یک گوهرند» و چه نیکوست که «چو عضوی به درد آورد روزگار دگر عضوها را نماند قرار». در قسمت دوم به جستجوی منابع قانونی این موضوع در نظام حقوقی ایران پرداخته خواهد شد. در قسمت سوم اشاره مختصری به مسئولیت ناشی از خودداری افراد از کمک به دیگری و در دو قسمت پایانی ضمن ذکر نکاتی در خصوص ماده واحده قانون مجازات خودداری از کمک به مصدومین و رفع مخاطرات جانی، به عنوان مهمترین متن قانونی در این خصوص، به برخی از چالش های موجود در این زمینه اشاره خواهد شد.
کلیدواژگان: امداد و یاری رسانی، کمک به دیگری، مبانی اخلاقی، مبانی حقوقی، منابع قانونی، نظام حقوقی ایران -
صفحه 1
-
Page 1BackgroundRegarding to the plenty natural disasters, there are few studies about depression prevalence after disaster in Iran as there are some contradictory reports and various studies in different countries. This paper aims to determine the relation of depression prevalence and demographic indicators in high school students in Bam in 2003.Methods In this cross-sectional research, about 427 students of Bam were surveyed by using Beck questionnaire (with personal qualifications) and SPSS-11.Findings More than 60 percent of students were female; the responders were 14 to18 years old and 74.2 percent had different level of depression. The research shows that there was a meaningful relation between depression, gender, losing or physical disability of one of the family members in the earthquake and life satisfaction (p<0.05). In other hand, there was not any meaningful relation between depression rate, age and their residential building collapse during an earthquake. ConclusionAt the end, it is necessary to have a comprehensive planning about mental health regarding to high depression in high school in Bam after natural and man-made disasters.
-
Page 8BackgroundThe relief NGOs should get some new ways to change contribution into a cultural norm. This research aims to study the effective factors of absorbing the school and university students, and the young people to be a member of Youth Organization of Red Crescent Society.MethodsIn this research, about 381 members of Youth Organization were selected in Tehran in different branches such as high school students (220); university students (88) and the Youth branch members (73). The needed data are gathered by using available and secondary information, direct observation, semi concentration interview and questionnaires.Findings According to this research, there was a meaningful relation between relief activities contribution and other factors such as: age, gender, family socio-economic bases, absorbing pattern diversity, award of contribution, membership satisfaction, assuring of contribution awards and results, member inefficiency feeling, awareness and information about preparedness and safety culture, vulnerability of country in disasters, improvement awareness about organization goals and suitable informing about contribution.ConclusionRelief activities contribution is related to various factors especially in youth branch. The authorities should pay attention and have precise planning to maintain the members.
-
Page 17BackgroundFor better and effective communication with audiences, it is necessary to plan and design appropriate educational programs to response disasters. Regarding to educational brochures distribution of Red Crescent society, this research aims to study the success of educational facilities to response natural disasters effects on increasing public awareness. MethodsIn this cross sectional research, 1640 ones were selected by using cluster sampling in Tehran. First the responders were given some educational brochures and then they were asked to complete the questionnaire after 2 weeks. FindingsPeople awareness was 0/62 before studying the brochures which has been changed after studying. The correct answer rate was as follow: earthquake 0/56; fire 0/75; heavy frost 0/46; thunderstorm and lightning 0/60; and volcano 0/73. The people awareness was changed after studying the brochures (p>0/05).ConclusionPublic awareness has been improved in all fields after studying the educational brochures. So the highest rank was related to volcano brochures and the lowest was about fire.
-
Page 23BackgroundFor activities betterment it is necessary to have a suitable and essential planning. The activities can be better performed base on circumstances if there is an appropriate attitude evaluation of the related people directly. This research is designed to study the feasibility of relief centers in big cities.MethodsThis cross sectional research was done in big cities as Tehran, Isfahan, Shiraz, Mashhad and Tabriz in 2006. Using Gant method and municipality divisions, the questionnaires (600) were distributed randomly in each city aiming the feasibility study of districts relief centers. FindingsAccording to the findings, over 65/76 percent of responders were highly satisfied with organizing the districts relief centers in big cities. About 81 percent of responders were gratified with districts relief centers teams on the average. ConclusionThe results show that people in big cities are highly interested in both organizing the relief centers and being active in the districts relief teams. Therefore, it is necessary to organize the districts relief centers regarding to Iran vulnerability and people's interest in relief activities.
-
Page 30BackgroundDeveloping the training methods is suitable both for increasing staff awareness and relief organization productivity. So, the training contents should be based on personnel needs and organization goals. This research aims to study the view of Chahrmahal & Bakhtiari Red Crescent Society Personnel about short-term training courses in 2008.MethodsThe needed data are collected and analyzed by using questionnaires and descriptive statistic data. FindingsAbout training courses, 50% of employees were satisfied, 35% believed it on the average and 15% evaluated the courses weak. About relief and first aids training 98% of personnel highly care of it and 2% evaluated it on the average. About performing the courses, 63% of employees suggested it by the research and education department as a separate deputy department, 28% proposed its activities under the relief deputy and 9% thought it should be done by other departments. ConclusionThe results show that the mentioned courses were partly satisfied employees but it is necessary to improve the courses by giving better and effective strategies regarding to other staff point of views.
-
Page 39BackgroundIt is necessary to make suitable decisions because attracting and maintaining skillful and effective volunteer man power are the basic mission of Volunteer's Organization of Red Crescent society. Thus, this research aims to identify the effective factors to attract public volunteer groups for giving voluntarily services in Red Crescent society of Tehran. Methods About 1800 member of volunteer groups, who were more than 29 years old, were chosen. Regarding to population incompatibility, it is selected about 317 ones by using of classification sampling and Morgan table. After data collecting it is used of questionnaires anaysis base on research nature and goals.FindingsIn attract section from whole variance, every factor was defined as: first 24/590, second 16/667, third 16/285 and forth factor 10/131. In maintaining section, first factor was 19/975, second factor 14/888, third factor 13/546, forth 12/305 and fifth one 11/095.ConclusionThe variables of attract section were four factors including encouragement tools, technical communication and publicity tools, informing tools and human relationship. The variables of maintaining section were five factors such as organizational culture, human resources management, contribution and team working, leadership and management tasks and stimulation.
-
Page 54BackgroundAIDS disease is changing into an acute health and social problem. This paper aims to study the role of Red Crescent society to control and prevent AIDS and HIV infection.MethodsIn this descriptive research by using of questionnaires, the population (about 222) was selected among the educational, supporting and counseling centers of Red Crescent society and its related deliberative centers in 4 provinces such as Kordestan, Kermanshah, Golestan and Hamedan.FindingsBase on responder's evaluation, the role of Red Crescent society is prominent in AIDS and HIV infection control and prevention (3/157 from 5).ConclusionTo improve Red Crescent society place and its role, there should be a multidimensional view to AIDS and HIV infection control and prevention. Because of this, Red Crescent society should have a systematic view and care about different supporting role to help patients to get compatibility with his or her disease, to get rid of isolation and also to have positive tendency toward the related organization's functions.